Belgische corona-reisapp CovidSafe is uitgebracht voor Android en iOS

De Belgische overheid heeft de corona-app CovidSafe uitgebracht. Belgen kunnen daarmee middels een qr-code aantonen dat ze zijn gevaccineerd om zo deze zomer naar andere Europese landen te reizen.

De app is sinds woensdag te downloaden in de Play Store of de App Store onder de naam CovidSafeBE. Er is ook een aparte website opgezet voor informatie over de app. De applicatie werkt op Android-toestellen met Android 5 of hoger, of op iOS-toestellen met minimaal iOS 12.5 op een iPhone 5s of hoger. De bewijzen kunnen in de app ook offline worden opgeslagen, voor het geval de gebruiker geen internet tot zijn beschikking heeft. De app is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

CovidSafeBE

Met de CovidSafe-app kunnen Belgen aantonen dat ze een covid-19-vaccin hebben gehad, of als alternatief dat ze recent een negatieve coronatest hebben gedaan. Het is ook mogelijk een herstelcertificaat in de app te tonen, waarmee gebruikers aantonen dat ze hersteld zijn van covid-19 nadat ze eerder een positieve test hebben gehad. Burgers moeten zich daarvoor aanmelden via Itsme of eHealth. Dat kan in de app of via covidsafe.be, of via een telefoonnummer.

De app toont een qr-code die bij bijvoorbeeld de douane kan worden gescand. Ook worden de naam, geboortedatum en informatie over de vaccinatie getoond. Pas vanaf 1 juli is zo'n certificaat verplicht voor het reizen naar de meeste EU-landen.

De applicatie is ontwikkeld door Digitaal Vlaanderen, het agentschap dat overheidsdiensten ondersteunt bij hun digitalisering. Aanvankelijk zou de applicatie pas 17 juni beschikbaar zijn, maar dat is een dag eerder.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

16-06-2021 • 15:13

165 Linkedin

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (165)

165
136
46
5
0
73
Wijzig sortering
Ik snap het niet zo goed. Heb zojuist voor mij dit certificaat aangemaakt. Ik kon gewoon een checkbox aanvinken met 'ik ben gevaccineerd', en die app gelooft dat zomaar? Ik heb een certificaat kunnen genereren. Ik zou verwachten dat dit systeem weet of ik al dan niet gevaccineerd ben
nee, als je dat vinkje aanzet, dan gaat de app checken via health sites of je gevaccineerd bent, je moet dan toch vervolgens aanmelden met je itsme app
Ik ben net een half uur geleden gevaccineerd en ik kan nog geen certificaat aanmaken (te verwachten omdat het systeem dit momenteel waarschijnlijk nog niet weet). Je zegt er zelf niet bij of je effectief gevaccineerd bent, maar "zomaar" gelooft de app het dus niet...
Ik ben gevaccineerd, maar niet via het 'reguliere' circuit. Ik doe mee aan een vaccinstudie van JnJ, en in het kader daarvan heb ik een vaccin ontvangen. Maar dan was ik te voorbarig in mijn conclusie...
Die staan ook gewoon geregistreerd. Zie ook myhealthviewer.
In BE duurt het een paar dagen voor het in myhealthviewer zit
Vaccinatiecentra laden de lijst met vaccinaties ‘s avonds op. De volgende dag kun je dit online gewoon online opvragen.
Sorry.. maar het heeft bij mij meerdere dagen geduurd.
Vaccinatiecentrum Bredene
Ok, dan zijn ze daar misschien minder flink :). Bron van mijn informatie: ik werk als vrijwilliger bij een vaccinatiecentrum.
Paar maanden geduld, de systemen werken allemaal onafhankelijk.
Op mijn.rivm.nl/vaccinaties kun je inloggen en zien wat de huidige status van je vaccinatie is.

Ik keek 5 minuten na thuiskomst eerste prik en toen stond ie er al in, tot op het batchnummer nauwkeurig. Het lijkt dus live geregistreerd te worden, al staat er tussen de FAQ dat het enkele dagen kan duren.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 17 juni 2021 06:46]

Bijzonder, bij mij staat het er na een maand nog steeds niet in.
Als ze correct zijn, kun je pas na 2-3 weken na je eerste vaccinatie je bewijs laten zien. Het duurt toch minstens 14 dagen voordat je enig voordeel hebt (antistoffen) van je eerste vaccinatie. Maar, mensen moeten op vakantie, dus dat stukje veiligheid zullen ze wel opofferen.
Er zou gewoon een datum bij staan wanneer je gevaccineerd bent, problem solved.
Werkt goed hier, alleen bizar dat mijn certificaat geldig is tot mei 2022 en van sommige mensen tot juni 2022. Op basis van wat wordt deze datum bepaald?
Je hebt eigenlijk 3 soorten certificaten:
 • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie.
 • Je beschikt over een negatieve PCR-test. De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat de laboratoria tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, zal in de praktijk je testcertificaat 24 tot 48 uur geldig zijn.
 • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.
Lijkt me dus ook perfect normaal dat het éne certificaat langer geldig is dan het andere. Het gaat immers niet om "wanneer het is aangevraagd", maar "wanneer had je je (laatste) vaccinatie".

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws...-beschikbaar-in-ons-land/
Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.
Waar haal ik deze certificaat? Ik ben in januari positief getest.
Via de CovidSafe app zoals in het artikel aangehaald, alsook het gelinkte artikel.

Waar kan ik zo’n coronacertificaat krijgen?
Vanaf vandaag is het coronacertificaat opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws...-beschikbaar-in-ons-land/
Kijk op mijn.rivm.nl
We hebben het hier over Belgie niet over Nederland ;)
Dat klopt dan ook niet want ik ben gevaccineerd begin juni 2021 en niet in mei.
Dat kun je absoluut niet stellen op basis van deze tekst. Er is nu nog gen beslissing genomen over een eventuele tweede booster voor bepaalde doelgroepen.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 16 juni 2021 17:06]

Dat kun je absoluut niet stellen op basis van deze tekst.
Op basis van de tekst kun je niets stellen.
Er is nu nog gen beslissing genomen over een eventuele tweede booster voor bepaalde doelgroepen.
Officiëel inderdaad niet, maar kijk maar hoe de D-variant (voorheen Indiase variant) huishoudt in de UK ondanks de vaccinaties daar, en je denkt toch niet dat dit de laatste variant gaat zijn. Van griep heb je ook jaarlijks een nieuwe vaccinatie nodig als je in de carousel wilt meedraaien. HCov-SARS2 zoals het virus eigenlijk heet zal vast wel recombineren met h-cov-229E, h-cov-OC43, h-cov-HKU1 of zelfs met RSV of HMPV, allen "verkoudheids"-virussen die een ernstig ziekteverloop kunnen geven en de laatste twee kunnen zelfs de dood veroorzaken.

Along with HCoV-229E, a species in the genus Alphacoronavirus, HCoV-OC43 are among the known viruses that cause the common cold. Both viruses can cause severe lower respiratory tract infections, including pneumonia ...https://en.wikipedia.org/wiki/Human_coronavirus_OC43

Human HCoV-229E, and human HCoV-NL63, likely originated from bats. HCoV-NL63 appears to be a recombinant between an ancestral NL63-like virus circulating in African Triaenops afer bats and a CoV 229E-like virus circulating in Hipposideros sp bats. Recombinant viruses can arise when two viral genomes are present in the same host cell. https://en.wikipedia.org/wiki/Human_coronavirus_229E
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_coronavirus_NL63

Phylogenetic analysis showed that HKU1 is most closely related to the mouse hepatitis virus (MHV), and is distinct in that regard from other known human betacoronaviruses, such as HCoV-OC43. https://en.wikipedia.org/wiki/Human_coronavirus_HKU1

Dus de kans is zeer groot dat we dit virus, net als OC43, 229E, RVS en HPMV nooit meer kwijt zullen raken.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 21 juni 2021 12:42]

Als je de reden niet weet, hoe kun je dan concluderen dat het bizar is?
Ik vind het bizar dat de geldigheidsdatum van mijn certificaat korter is dan iemand die een paar dagen na mij gevaccineerd werd nochtans werden we allebei gevaccineerd in juni.
Dat gebeurt op basis van de datum van vaccinatie. Na vaccinatie heb je 1 jaar recht op een certificaat.
Fout want ik ben gevaccineerd begin juni en niet in mei.
Dat gebeurt op basis van de datum van vaccinatie. Na vaccinatie heb je 1 jaar recht op een certificaat.
Merk op dat deze geldigheid verlengd kan worden als bekend wordt dat vaccins langer bescherming bieden. Op dit moment valt daar echter nig weinig over te zeggen.
Zo te zien snap je niet veel van deze zaken of heb je zelfs geen simpele zoekopdracht naar je uitspraak gedaan. Als voorbeeld, Pfizer maakt voldoende winst aan hun vaccin. Daarnaast hebben andere fabrikanten (Johnson & Johnson and AstraZeneca) uitdrukkelijk aangegeven hun corona vaccins non-profit te houden. Je uitspraak is dus nergens op gebaseerd.

Verder bedankt voor de verwarring die je andere mensen brengt. Ik hoop dat je je beseft dat je mensen onterecht sceptisch maakt en daarmee hun gezondheid mogelijke schade aanbrengt met deze uitspraken.
Dus de harde waarheid is tegenwoordig een ongefundeerde uitspraak? Aan terugverdienen zal het niet liggen, zoals te lezen is achter de link van @dycell.
En waarom moeten mensen die zich wel laten vaccineren altijd in een kwaad daglicht gezet worden? Prima als je er tegen bent, maar baseer je standpunt wel ergens op en verspreid geen onzin.
Inderdaad, ik heb zelf ook niets tegen mensen die zich niet willen vaccineren. Iedereen moet doen wat hij/zij zelf wil... Maar ik zie gewoon veel mensen die 'wat horen' en op basis daarvan beslissingen maken.
Niet als een deel van de bevolking zich niet laat vaccineren nee :9

Maar ook dan laat ik me met liefde regelmatig vaccineren. Als we zo de zorg niet overbelasten, prima.
"Endemisch" is niet een eigenschap van een virus. Het is een eigenschap van de combinatie van viruseigenschappen en gedrag van de omgeving.
Een virus kan dus in de ene omgeving epidemisch zijn, in een andere omgeving endemisch, en in weer een andere omgeving uitgedoofd zijn.
Dat er in het najaar een boostershot komt is ool al bijna een zekerheid. En als je dat gehad hebt is je certificaat geldig tot najaar 2022
De vraag is natuurlijk wel of het certificaat van dat boostershot nodig is om in 2022 te kunnen reizen, of dat dat boostershot vooral nut heeft voor bepaalde (risico) groepen.
Dit zal af gaan hangen van de werkzaamheid van de vaccins op de Delta variant (of wat er nog nakomt) over een jaar tijd. Als de resistentie blijft voor lange tijd ook voor nieuwe varianten, dan kun je zonder. Maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld AstraZeneca minder goed tegen variant X werkt en dus de mensen die dat vaccin gehad hebben gericht een boostershot nodig hebben. De data zal ons dat moeten gaan vertellen. Maar je mentaal voorbereiden op een derde injectie, zou ik wel doen.
Of begin 2022 (6mnd na laatste shot)
Die zekerheid is er helemaal niet voor diegenen die het betere spul kregen

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03696-9

Met mijn J&J heb ik wel grote kans
Het is momenteel simpelweg nog niet gegarandeerd hoe lang de huidige corona vaccins bescherming bieden. Daarnaast wil men deze zaken ook niet langer opleggen dan nodig is dus moet er een geldigheidsduur worden afgegeven.

Je Alu hoedje kan dus weer af...
Lood is ook niet magnetisch!
Scheelt weer bij de vaccinatie.
Nee, dus niet. Dit is een ongoing follow-up. Er is nu na een maand, half jaar en jaar data bekend. Hieruit blijkt dat er weinig verschil te zien is tussen half jaar en jaar en dat de effectiviteit stabiel blijft.
Over 2 jaar is de data gewoon nog niet van bekend en dus duikt er nu overal een jaar op als houdbaarheid.
Ga je pas vaccineren als de houdbaarheid 80 jaar is? Dan mag je nog lang wachten en heb je er niks aan...
Dus nu met zijn allen vaccineren om zoveel mogelijk de kop in te drukken.
Waar maak jij eigenlijk op uit dat ik niet gevaccineerd ben? I had the one-shot.. so I'm ready to rumble.
Ik gebruik je op dezelfde manier als jij; in het algemeen en niet op de persoon. Ik trek geen conclusie of je wel of niet gevaccineerd bent. Ik geef alleen aan dat het niet handig is om te wachten met vaccineren tot is aangetoond dat het 80 jaar beschermd. Aangezien dat pas over 79 jaar bekend is en de kans redelijk aanwezig is dat degenen die dit lezen dan al dood zijn of een heel eind op weg daarnaartoe.
Lijkt me erg handig zo'n app, als je dit jaar nog een beetje leuk op vakantie binnen de EU wilt gaan.

Weet iemand of wij als Nederland ook zo'n app in ontwikkeling hebben?
Weet iemand of wij als Nederland ook zo'n app in ontwikkeling hebben?
Ieder EU land (en sommige niet-EU landen) zal een eigen versie uitbrengen die allemaal onderling compatibel zullen zijn.
Voor wat de inhoud van de QR-codes die gegenereerd worden door/via zo'n app klopt dat, maar de Belgische app kan bijvoorbeeld niet o.b.v. jouw Nederlandse vaccinatie(s) zo'n QR-code maken.

Dus tijdens het scannen aan de grens maakt het niet uit in welke app of op welk papier jouw QR-code staat, voor het aanmaken van jouw QR-code maakt het wel uit welke app/website je gebruikt.
Klopt... "kan" en sommige vaccinaties zullen er wel in staan.
Maar dan moeten ze nog wel de achterstand in de registratie bijwerken. Die achterstand bedraagt ongeveer 3 miljoen vaccinaties. Reken er maar op dat dit pas is weggewerkt na afloop van het vakantieseizoen zodat de Nederlanders nog een jaartje gedwongen zijn om in eigen land "vakantie" te "vieren" terwijl tegelijkertijd de buitenlanders wel hier op vakantie kunnen komen (en de volgende variant hier verspreiden) wat gunstig is voor de recreatiebranche (hotels, campings, musea, ...) en voor de Nederlandse economie. Vorig jaar zijn de prijzen met 40% gestegen, reken op nogmaals een forse stijging.
mijn vader was 17/apr voor het eerst geprikt, zijn vaccinatie informatie was pas op 4/jun bekend bij de RIVM site.
Maar was jouw vader via de huisarts geprikt of bij de GGD? Want volgens mij spelen de problemen vooral bij de huisartsen.
GGD is ook waardeloos, al weken geleden geprikt, geen informatie, het mooiste is nog dat er wel staat “ dit is geen bewijs” net als het formulier wat ik gekregen heb.
Ook al weer een week geleden via antwoord formulier gevraagd hoe het zit.
Ook daar geen reactie.
ziekenhuizen zit ook wat meer vertraging op. Weet niet hoe het met verpleeghuizen zit.
Ik ben gisteren gevaccineerd en vandaag stond de info al in de CovidSafeBE app.
Ik ben gisteren gevaccineerd en vandaag stond de info al in de CovidSafeBE app.
Ja, dát is nu weer één van de dingen die in Vlaanderen en Duitsland beter geregeld is als in bananensultanaat Ollandistan.
Volgens mij wordt de bestaande app CoronaMelder uitgebreid.

edit: moet CoronaCheck zijn.

[Reactie gewijzigd door Upquark op 16 juni 2021 15:20]

Nederland heeft de CoronaCheck-app. Dit kan gebruikt worden om een negatieve coronatestuitslag aan te tonen. Vanaf 23 juni kan het gebruikt worden als digitaal vaccinatiebewijs.
Zo zouden bepaalde lidstaten willen dat een Digitaal coronacertificaat pas 14 dagen na de vaccinatie moet gelden […]. Ook moeten EU-lidstaten alle vaccins nog accepteren en moeten landen nog bepalen of één prik voldoende is om naar het buitenland te reizen.
Hoe is dat in de Belgische app geïmplementeerd?
Niet. Dat is namelijk niet de taak van de app. Die geeft je een geldig certificaat waarmee je kan aantonen dat je aan één van de 3 soorten certificaties voldaan hebt (als Belg).
Het is nog steeds te bekijken per land welke regels zij instellen om toegang tot het grondgebied te verlenen.

Voor meer informatie over de EU landen en de opgelegde regels: https://reopen.europa.eu/en

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws...-beschikbaar-in-ons-land/
De QR code in de app (of de papieren equivalent, in feite is de app for gewone gebruikers niet heel veel meer dan een veredelde PDF viewer, de echte functionaliteit zit aan de kant van het uitgeven en inlezen van de certificaten) bevat gegevens over welke prik je hebt gehad en wanneer. Ieder land kan in z'n uitlees-app inprogrammeren onder welke voorwaarden ze een groen vinkje laten zien.
Aha, dat verklaart een hoop. Als ik het goed begrijp, zou het dus kunnen dat ik met alleen een eerste inenting op basis van de QR-code wel in bijvoorbeeld Duitsland word toegelaten, maar op basis van diezelfde QR-code niet in Frankrijk?

(Frankrijk heeft voor Nederlanders restrictievere vaccinatieregels dan Duitsland.)
Dat is het idee.

De EU gaat wel een aanbeveling doen over hoe de QR code geinterpreteerd zou moeten worden en die willen natuurlijk het liefst dat alle landen hetzelfde beleid aanhouden (maakt het voor de reiziger ook eenvoudiger). Maar dit is slechts een aanbeveling en ieder land mag zelf kiezen welke voorwaarden ze stellen aan het groene vinkje (1 prik genoeg of 2 prikken genoeg, wachttijd nodig na de prik of niet, enkel mensen met een klinker als voorletter toelaten, enz...)

[Reactie gewijzigd door Rannasha op 16 juni 2021 16:38]

Ik dacht net dat een groene code.. wat in wezen 14 dagen na volledige vaccinatie (dus 1 prik J&J of 2 voor de anderen) je de garantie op quarantaine en testvrij reizen gaf.

(Frankrijk hanteerd nu nog een maand na J&J dacht ik)
De formele grens is 22 kalenderdagen na eerste vaccinatie.
En nu is het wachten op de hack/app die ook eenzelfde qr code kan genereren…..
Dat werkt niet, tenzij je de private key van de Belgische overheid kan achterhalen. Het spul is getimestamped en ondertekend. Een code maken is makkelijk, een geldige code maken is bijna onmogelijk.
En waarschijnlijke ook met key revocation. Daarom ook handig dat de code in de app staat. Al zal een geprinte code ook vaak werken.
Ik vroeg mezelf net precies hetzeldfe af hoe werkt deze app?

Ik maak normaal altijd screenshots bij bv ticket apps van KLM enzo om te voorkomen dat de app niet goed werkt.

Het kan nooit lang duren of die QR codes lekken ergens uit.
die QR codes zijn net zo veilig als de certificaten die gebruikt worden om https:// te beveiligen. het bewijs van vertrouwen/echtheid wordt cryptografisch gegenereerd met een private key. De public key (het nr in de QR code) bewijst de echtheid, maar daaruit is de private key waarmee het gemaakt is niet meer eenduidig terug te leiden. In PKI termen is de overheid de signing CA (wat Let's encrypt bijv doet voor websites).
Datzelfde principe beveiligt onze bankbetalingen, websites en inderdaad ook allerhande ticketsystemen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Asymmetrische_cryptografie

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 16 juni 2021 15:35]

zo ver snap ik het, maar hoe gaat het werken.

Ik start de App, krijg een code. De andere kant scant deze en dan hebben ze een database waarmee ze krijgen het gaat goed?
De andere kant heeft de publieke sleutel van de Belgische overheid, want die is, euh... publiek. ;)

Met die publieke sleutel kun je verifiëren of de code die jij toont ook echt door de Belgische overheid is ondertekend. Het ondertekenen zelf gaat alleen met de private sleutel.
Maar dan zou elk land bij de douane een publieke sleutel van elk land moeten hebben om het te controleren. In Europa zie ik dat nog wel gebeuren. Maar buiten Europa?
Dat hoeft niet, als dat een keten van certificaten is, dan kan de publieke sleutel van een land gegenereerd worden vanuit een root-certificate.

Sowieso zijn die apps en certificaten alleen binnen de EU gelijk getrokken, buiten de EU zitten daar toch meer (diplomatieke) haken en ogen aan. Een groen vinkje in een Nederlandse of Belgische app zal je bij de Chinese douane weinig opleveren.
Ze kunnen ook paspoorten controleren toch? En ze communiceren vluchtgegevens ook al. Zo'n probleem zal het niet zijn.
Die app van de ander kant bekijkt dat certificaat net zoals je browser doet. Hij vergelijkt de geldigheidsduur en de trustchain.
Verschil is dat in die PKI maar een paar trusted roots zullen ziiten (bijvoorbeeld de Belgische overheid, de Nederlandse Overheid,...)
Geen database nodig. Als ze geen revocation willen checken niet eens een internetverbinding (als de trusted roots geladen zijn)
De QR code bevat data over jouw status (wat persoonsgegevens ter identificatie en je vaccinatie- of test-status). Daarnaast bevat deze een digitale handtekening. Met deze handtekening kan de scan-app controleren of de data in de QR code geldig is. Zodra je de data aanpast, moet de handtekening ook aangepast worden. Daarnaast hoort de handtekening bij een bepaalde publieke sleutel. Iedereen kan met die publieke sleutel controleren of de handtekening geldig is. Maar alleen de bezitter van de bijbehorende privé sleutel kan de handtekening maken.

De scan-app zal dus een verzameling van publieke sleutels van alle vertrouwde overheidsinstanties in Europa bevatten of deze vanaf een server downloaden. Hiermee kan de app controleren of de QR code is ondertekend door een vertrouwde instantie en of de QR code niet gewijzigd is na ondertekening.
Voor meer informatie over hoe de app werkt:
https://ec.europa.eu/heal...en-certificates_v4_en.pdf

En de sourcecode staat ook al netjes online:
https://github.com/eu-dig...certificates/dgc-testdata
https://github.com/eu-dig...dgca-verifier-app-android

Het ziet er jammer genoeg vrij waterdicht gemaakt uit...
Waarom "jammer genoeg" ?
Ik zou zeggen net goed!
Je wordt helemaal niet ingeperkt in je vrije keuzes. Je keuzes worden vergezeld van consequenties. Net als in de echte wereld.
Ik heb mijn prikje wel gehad, maar vind dat de vrijheid wel inbhet gedrang komt. Ik woon in België, en merk sinds het begin van de pandemie heel wat van onze vrijheid afgenomen is. Is het gedaan voor algemeen belang? Ja. Maar er kan misbruik ontstaan. Elke dictatuur beweert initieel ook dat ze voor het algemeen belang de rechten en vrijheid van hun bevolking inperken. We mogen niet te veel toestaan, al zeker nier als het niet ongedaan kan gemaakt worden.

Ik heb er gewoon een dubbel gevoel bij. Ik wil mijn naasten niet besmetten met een ziekte waardoor ik mij aan de regels houd. Maar heb tegelijk een hoop vragen, twijfels of het allemaal zo extreem hoeft te zijn.
Ja dat snap ik. We kennen niet veel epidemieën in de westerse wereld de laatste eeuwen. En we kregen wel veel meer vrijheden de afgelopen eeuwen. Dat botst nu.

Ik denk dat veel maatregelen de juiste zijn en dat onze overheden op het juiste moment ook weer de juiste maatregelen terugdraaien.

Eerlijk gezegd zie ik juist in minder democratische landen doorgaans een slechter beleid wat veel meer schade oplevert.

Maar goed het zijn rare tijden maar ik ben ervan overtuigd dat covid een door menselijk gedrag veroorzaakt natuurlijk fenomeen is, zoals zoveel zoönoses, en dat vraagt nu eenmaal ingrijpen in ons gedrag, en dat zijn we niet gewend.
Echt wel, je kan binnen kort geen eens meer reizen met de vliegtuig en auto/motor zonder een coronapaspoort.
Net zoals je een gewoon paspoort nodig hebt om te reizen?
...en ja als je niks meer kan doen zonder een coronapaspoort woord je wel verplicht om de vaccinaties te nemen.
Dat is momenteel niet het geval, je kan ook een PCR test laten doen. Of je hebt corona gehad in de laatste 6 maand. Vaccineren is maar 1 van de 3 manieren om een coronapaspoort te verkrijgen.
Tsja. Als je de overheid als het gevaar ziet en niet het virus wat miljoenen levens eist snap ik je wat onsamenhangende monoloog.

Helaas waart er toch echt een virus rond en zie ik maatregelen die ons beschermen.

Noem me maar naïef....
We vaccineren al jaren tegen de griep. Ieder jaar weer. Dit virus is nu inderdaad ongeveer net zo dodelijk maar wat je er even bij vergeet te zeggen is dat wel tien keer zoveel mensen er ziek van worden omdat het virus nieuw is en er dus geen immuniteit is. En er dus veel meer mensen aan doodgaan of ernstig ziek worden.

Ik maak ieder jaar een griep epidemie mee. Openen we 15 tot 20 bedden voor duurt een week of zes tot acht. Nu draaien we al een jaar zestig bedden extra en 28 IC bedden in plaats van 16. Da's geen griepje
En voor griep vaccineren we ook. Iedereen vaccineren heeft niet zoveel zin omdat de vaccins niet effectief genoeg zijn.
Misschien komt dat ook nog. Iemand gebruikte al de term "vaccine renaissance" en dat vind ik wel passend. De ontwikkeling van vaccins ging tamelijk langzaam (namelijk alleen voor arme landen en zo) maar is plots in een stroomversnelling geraakt.
Nou ja zeker het hele mRNA gebeuren is toch een soort revolutie die in een stroomversnelling is geraakt door heel veel geld omdat westerse landen nu ineens geraakt werden.

Dat vaccins niet zo goed werken is een beetje ongenuanceerd. De meeste die we gebruiken werken juist heel erg goed. Er zijn een aantal ziekteverwekkers waarvoor vaccineren slecht werkt door bijvoorbeeld een hoge mutatiefactor. Hierdoor was het nooit aantrekkelijk vaccins daarvoor te ontwikkelen.

Enerzijds dus omdat het lastiger was dan voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma bijvoorbeeld en anderzijds omdat het geen westerse probleem en het daardoor niet op de agenda staat en er geen geld voor is. Zoals malaria, bilharzia, rivierblindheid, aids en tbc om maar wat global killers te noemen, in levens of inkomen
Oké.

Corona virussen bestaan al heel lang. Deze variant niet.
Griep bestaat ook al jaren en ieder passen we het vaccin aan en neemt 80% van de mensen die het aangeboden wordt het.

En ja. Je mag ontkennen dat er geen druk op de zorg is, maar dan ga ik even de minnetjes incasseren.

Jij bent een debiel. Ik ga niet meer met jou in discussie. Ik sta iedere dag tussen die patiënten en randdebielen zoals jij die dat glashard ontkennen kan ik zo langzamerhand wel uitkotsen.

Ik geef het je te doen om iedere dag twee drie mensen per afdeling te verliezen. Inclusief jonge moeders en vaders, deze week nog twee van in de dertig met kleine kinderen.

Ga jij maar lekker in bubbel zitten. En vergeet je aluhoedje niet.
Ik snap niet hoe dit je vrije keuze inperkt...
De code verwijst naar een website die ingescand kan worden door bijvoorbeeld politie buiten belgie.
Buiten dat je ook die hele infrastructuur kraakt of namaakt ben je weinig met een vasle QR code mocht je controle krijgen.
Als ik het goed begreep bevat de code enkel een door de overheid ondertekend certificaat. Vermoedelijk zijn er slechts enkele trusted roots. Dus zelfs als je een QR code hebt en een eigen web en pki infra acht ik de kans heel klein dat iemand (van biijvoorbeeld douane) je certificaat echt aanvaard.
Dat gezegd zijnde is heel veel Corona controle nu ook 'voor de sier' en sluit ik niet uit dat je zelfs met een goed gemaakte jpeg een of ander pretpark binnenwandelt.
Deze middag heeft deze app er wel voor gezorgd dat heel het aanmeldsysteem van de Belgische overheid (CSAM) is plat gegaan. Hierdoor was het onmogelijk om in te loggen op andere systemen van de overheid (zoals bv. taxonweb)
Die infra staat wel meer te zweten op piekmomenten. Vraag is dan of je de infrastructuur moet uitbreiden om 11 miljoen mensen binnen de halve dag te kunnen helpen en of het niet ok is dat het een paar dagen duurt om de gehele bevolking hun belastingsbrief of coronacertificaat te bezorgen.
ik denk dat de kosten als je elke piek wil kunnen opvangen wellicht compleet de pan uitrijzen!
Normaal gezien kun je vrij goed inschatten wanneer er een piekbelasting komt. Iedereen weet dat met de opening van taxonweb, de laatste week voor de einddatum van het indienen van de belastingen, met het lanceren van een tool zoals dit er een extra belasting komt op de systemen.
Als uw software deftig gemaakt is, zou dat geen probleem mogen zijn om op die momenten eventjes horizontaal bij te schalen. En ja, dat gaat dan tijdelijk wat meer geld kosten, maar ik vind wel dat ze zulke service naar de burgers mogen brengen. Het komt echt niet goed over als je een nieuw product lanceert met veel tamtam, maar dat er niemand op kan.
ik denk niet dat het probleem ligt bij de kwaliteit van de software - dat autehnticatieplatform bedient moeiteloos honderdduizenden per dag. Het probleem is dat piekbelastingen zeer hoog zijn en slechts zelden voorkomen.
Op een gegeven moment is het niet meer zo eenvoudig als een extra webserver achter de loadbalancer maar zit je met bottlenecks in de hele backend. De hardware en sofware, licenties en supportcontracten voor om dergelijke te voorkomen lopen zeer snel in de honderduizenden zoniet miljoenen per jaar.
Ik vind het persoonlijk meer dan prima dat men om wat geduld vraagt ipv bij voorbaat het drievoudige of meer te spenderen. In het gemeentehuis zat je vroeger ook altijd te wachten :p
We hebben voor alle duidelijkheid met z'n allen ruim 2 weken om die app te registreren en ons certificaat te krijgen - dat hoeft echt niet vandaag.
We moeten onze tax-on-web ook doen é :)
Leuk zo'n app, maar wat als ik aan de grens sta en geen internet verbinding heb?
De app haalt elke keer het certificaat opnieuw op door je aan te melden via Its-me. Je hebt geen mogelijkheid een certificaat locaal op te slaan.
Ze worden wel degelijk automatisch lokaal opgeslagen. Je hebt geen internetverbinding nodig om ze enkel te tonen.

Alleen om te controleren op nieuwe certificaten moet je terug aanmelden. Als je, zoals ik, nu een certificaat hebt dat geldig is tot 5 maart 2022 hoef je niet meer online te gaan met de app tot dan.

Ik heb het zonet even met vliegtuigstand geprobeerd. Je krijgt netjes een melding dat je offline bent.

[Reactie gewijzigd door DinX op 17 juni 2021 00:10]

Had inderdaad zelf ook al gemekrkt dat dit inderdaad zo is. Ik had na de eerste controle-actie op de back knop gedrukt waarbij meteen weer het inlogscherm getoond werd. (iets wat volgens mij wel meer gebruikers zullen doen. Ik kon alleen verder de app in door weer opnieuw aan te melden via Its-me.
Het bleek echter dat als de app afgesloten werd het certicifaat inderdaad local was opgeslagen.
Nog meer rommel op mn telefoon. Gelukkig kan een PDF ook, nog veel makkelijker zelfs.
Anoniem: 696166
@Andros16 juni 2021 16:25
Hoe kan een pdf aangevraagd worden?
Ik lees dat enkel de app of een papieren certificaat kan aangevraagd worden.
Scan het papieren certifcaat, sla op als PDF, klaar.

Waar het om gaat is de QR code. Die bevat de gegevens om je status aan te tonen. Op welke manier je die QR code toont is niet belangrijk.
Vraag dat papieren ding aan en je kunt die zelf uitprinten.
Je kan natuurlijk gewoon een foto qr code maken.
Dit is tenminste nog nuttig.
Maar hey, het *moet* niet heh. Maar dat kan dan wel gevolgen hebben waar alléén jij last van hebt.

Je moet ook een legitimatie bij je dragen. Zeg je dan ook "ugh, nog meer rommel om bij me te houden", of je boarding ticket, "bah, weer een stukske papier om niet kwijt te raken".

Het is nou eenmaal de realiteit. Je kunt ook thuisblijven en de app (of het alternatief) niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 16 juni 2021 19:43]

edit: fout geplaatst

[Reactie gewijzigd door berndvv op 16 juni 2021 16:20]

Zolang ik niet zelf mag kiezen welk vaccin ik krijg kunnen ze hun brol houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee