Android installeert automatisch corona-tracingapp bij Amerikaanse gebruikers

Amerikaanse gebruikers in de staat Massachusetts zeggen dat Android automatisch de corona-tracingapp MassNotify heeft geïnstalleerd. Google bevestigt dat de app automatisch wordt verspreid via de Play Store en dat het hier samen met de overheid aan heeft gewerkt.

Het gaat om de MassNotify-app, die net als andere corona-tracingapps gebruikmaakt van Googles Exposure Notifications-framework. Volgens 9to5Google gaat het hierbij echter om de Express-variant van dit framework, waarbij overheden geen app hoeven te ontwikkelen, maar bepaalde informatie aan Google moeten geven. Het gaat om bestanden die aangeven wanneer notificaties getriggerd moeten worden, en wat de gebruiker moet doen na het ontvangen van een notificatie, logo's en teksten. Deze Express-werkwijze moet overheden sneller corona-tracingapps laten opzetten.

Daarmee is MassNotify geen 'traditionele', losse corona-tracingapp zoals de Belgische en Nederlandse corona-tracingapps, maar werkt deze binnen het Exposure Notifications-systeem in de instellingen van de smartphone. Gebruikers krijgen daarom geen MassNotify-app te zien in bijvoorbeeld het thuisscherm van de smartphone. De app is dan ook niet eenvoudig te verwijderen net als andere apps, gebruikers moeten hiervoor naar de Play Store-pagina van de app navigeren om deze hier te kunnen verwijderen. De app is ook binnen de Exposure Notifications-instellingen te verwijderen.

Normaliter moet die app pas gedownload worden als gebruikers hier via het Covid-19 Exposure Notification-programma toestemming voor geven, merkt een Reddit-gebruiker op. Meerdere gebruikers reageren dat zij hier echter geen toestemming voor hebben gegeven en dat die app alsnog geïnstalleerd is. Ook op de Play Store-pagina geven gebruikers aan dat ze geen toestemming hebben gegeven voor het installeren van de app.

Tegen onder meer 9to5Google geeft Google aan dat het voor de functionaliteit heeft samengewerkt met het ministerie van Gezondheid van Massachusetts. "De functionaliteit is ingebouwd in de instellingen van de smartphone en wordt automatisch gedistribueerd via de Google Play Store, zodat gebruikers geen losse app hoeven te downloaden", schrijft het bedrijf. Google benadrukt dat gebruikers zelf eerst toestemming moeten geven voordat de functionaliteit van MassNotify geactiveerd wordt en informatie wordt gedeeld. Alleen het feit dat de app geïnstalleerd is, betekent dus niet dat hij meteen actief is.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-06-2021 • 08:51

263 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (263)

Wijzig sortering
Anoniem: 1532362
21 juni 2021 08:55
Is er een opt-out voor dit soort dingen? Of kun je dat niet uitschakelen.
Het is een opt-in, maar meer opt-in dan het artikel aangeeft. Voor je deze 'app' (eigenlijk meer configuratie) automatisch krijgt, moet je eerst wel de exposure notifications geactiveerd hebben binnen het exposure notifications framework. Daar hebben deze gebruikers ooit een melding over gehad en toen hebben ze dat geaccepteerd. Die gebruikers hebben dus bewust mee gedaan aan dit traject en krijgen dan automatisch de app voor hun regio voorgeschoteld. Dan moeten ze ook nog eens los die 'app' activeren. Volgens mij hebben we dan wel genoeg opt-in. Dat er bewust de app voor die regio voorgeschoteld wordt kun je iets van vinden, de meeste mensen kunnen die apps zelf niet vinden en denken genoeg te hebben aan het vinkje in het framework, wat dus niet zo is. Dus ik snap deze actie wel.

Ik denk dat de verwarring ontstaat omdat er veel panische gebruikers zijn die vergeten zijn dat ze hier al ja tegen hebben gezegd of tijdens het ja zeggen gewoon niet gekeken hebben waarop ze ja hebben gezegd.

Grote kans dat deze app voor de regio van deze gebruikers pas sinds kort bestaat, dus pas sinds kort geïnstalleerd wordt. Je krijgt bij de Nederlandse variant als je de exposure notifications activeert ook de lokale coronamelder app voorgeschoteld. Indien je deze exposure notifications zou activeren vóór de coronamelder app zou bestaan, zou je die app later gepusht krijgen indien je wél meedoet met dit systeem.

Al met al dus een storm in een glas water, gecreëerd door mensen die geen idee hebben waar ze op klikken of nogal vergeetachtig zijn. Naast dat dit misschien niet super duidelijk zichtbaar is en er misschien na zo'n relatief lange tijd beter een melding van Google bij kan komen dat de app nu bestaat en gebruikt kan worden.

Wat ik ook zo fantastisch vind is dat hier nu tientallen reacties blind meegaan met de conclusie dat Google allemaal slechte dingen doet met de overheid, terwijl niemand, inclusief Tweakers, verder kijkt dan z'n neus lang is. Heel jammer weer.

Het is natuurlijk wel mogelijk dat Google per ongeluk heeft zitten pushen naar gebruikers die de functie uitgezet hadden. Er zijn een (heel klein) handjevol meldingen van gebruikers die zeggen dat ze hier geen opt-in hebben gedaan. Edit; Zoals @henk717 hieronder en ook hier aangeeft, ligt het verhaal toch ook weer anders dan hoe ik 't omschreven heb.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 21 juni 2021 10:04]

Wat @fapkonijntje hierboven schrijft klopt niet. Ik woon zelf in Massachusetts en heb de exposure notifications uit staan. Dit weekend kreeg ik de vraag of ik deze app in wilde schakelen, waarop ik 'nee' heb gezegd. Desondanks bleek deze app toch zonder toestemming geïnstlaleerd te zijn en zelfs actief te zijn als ik in mijn task manager keek. Google kan dan wel zegen dat de app niks doet, maar ik heb geen manier om dat te controleren.
Inderdaad, zelfde verhaal hier. Exposure notifications staat uit (en heb nooit de vraag gekregen die te activeren), er is geen regio geselecteerd, en de applicatie installeerde zichzelf ook automatisch. Ik merkte het omdat automatische updates bij mij is uitgeschakeld, en de Play Store aangaf dat ik niet de laatste versie geinstalleerd had.

Overigens begrijp ik het nut op dit moment niet meer. Hier is wat, 70% van de bevolking ouder dan 12 jaar volledig gevaccineerd? En 80% heeft 1 van de 2 doses gekregen. Ze zijn er rijkelijk laat mee.

[Reactie gewijzigd door Alfredo op 21 juni 2021 15:59]

Dit soort apps zijn gemaakt om in de achtergrond te draaien en zullen mogelijk de geconfigureerde corona-server(s) pollen (bijv. 4x of 6x per 24 uur) - ook als je de BLE gegevensuitwisseling uit hebt staan.

Ook als is het weinig, dat pollen kost CPU-performance, netwerkverkeer (mobiele data als je geen WiFi hebt) en acculading. En sowieso snoept zo'n app geheugen.

Naast dat zo'n app resources kost, loop je ook een privacy-risico, want je weet niet of de betreffende corona-server (en/of CDN provider) jouw IP-adres(sen) registreert. Ook weet je niet wat er via dezelfde route aan configuratiegegevens voor deze app wordt gedownload.

M.i. absoluut onacceptabel gedrag van Google.
Nee, dit kan niet opt in zijn.
Expose notifications kan enkel aan als je een dergelijke app op je telefoon hebt staan. Je kunt niet naar de play services om dit aan te zetten dan krijg je de melding dat je eerst een dergelijke app moet hebben.

Het schandalige is juist dat google zonder toestemming een tracking framework app van de overheid installeert zonder toestemming van de gebruikers. Gebruikers die dit niet willen hebben en zelfs op kinder telefoons waarbij de review zegt dat het kind niet zelf apps kan installeren door family control.

Dus dat de app officieel niets zou doen is geen excuus, er zou best telemitry in de app kunnen zitten en dit is een enorme schade van vertrouwen. Ook als deze app het enkel mogelijk maakt dat je eenvoudig de hoofd app kunt downloaden is er als nog zonder toestemming een ongeweste app geinstalleerd.

Als microsoft ineens WinRAR installeert is dat in mijn ogen ook een probleem dus ik geef ze hier geen toestemming voor. Later deze week zal ik mijn MicroG met Play Store dan ook vervangen door MicroG met de AuroraStore. Op die manier heb ik zelf controle.
Heb je het artikel gelezen?
Er wordt hier gebruik gemaakt van een andere variant van het Exposure Notifications-systeem dan we hier in Nederland en België gebruiken. Je kan daar in de instellingen het "gewoon" aanzetten en dan pas wordt op de achtergrond die app van het ministerie van Gezondheid van Massachusetts gedownload.

Deze mensen hebben hoogst waarschijnlijk maanden geleden het aangezet, zijn het vergeten en nu komt die app uit en krijgen in een keer een heleboel mensen die voorgeschoteld. Of Google heeft een of andere fout in hun systeem gemaakt met die opt-ins registreren.
Maar opt-in was zeker de bedoeling.

[Reactie gewijzigd door Swooky op 21 juni 2021 09:46]

Ik heb zeker het artiekel gelezen, ook eerder al bij bleeping computer. Het betreft twee apps, een app die het inschakelen mogelijk maakt en de app die wordt geinstalleerd via een traditionele manier.

Deze geforceerde app toont notificaties om de hoofd app te installeren en zou in theorie kunnen bijhouden wie wat kiest. En is daarmee dus ook een inbreuk in de telefoon door de overheid ook als je kiest om de hoofd app niet te installeren.
Maar dit is geen normale app, dit is wellis iets dat als app wordt gedistribueerd via de Play Store, maar bevat volgens mij alleen maar wat assets en links. Zodat in het systeem-instellingen scherm voor de Expose Notifications de relevante informatie voor Massachusetts laten zien kan worden.

Ik zeg "volgens mij" omdat ik zo gauw geen developer documentatie kan vinden over dit Express systeem.
Nee, dit kan niet opt in zijn.
Expose notifications kan enkel aan als je een dergelijke app op je telefoon hebt staan. Je kunt niet naar de play services om dit aan te zetten dan krijg je de melding dat je eerst een dergelijke app moet hebben.
Mijn verhaal is ook maar op basis van wat andere bronnen aangeven, maar blijkbaar is het hoe en waarom nog niet duidelijk.

Ik ging er vanuit dat het mogelijk was om in sommige gebieden (zoals MA) die dingen wel aan te zetten, omdat ze met een pilot bezig waren en dat de boel nu pas definitief is. Indien dat helemaal niet mogelijk is geweest, ben ik wel benieuwd hoe Google dit voor elkaar heeft gekregen.
Wat ik begrijp zijn er twee apps, een publieke app op de traditionele manier. Een verborgen service die op het apparaat in het instellingen menu inbreekt en eventueel een notificatie toont om de tracking aan te zetten. Wat die app exact doet is nog niet bekend. Het zou in theorie best kunnen dat wordt bijgehouden wie braaf de tracking aan zet en wie niet.

Dat google automatisch apps download is overigens niet nieuw. Zodra ze mijn OnePlus 3T detecteerde werdt automatisch AR Core geinstalleerd. Dus het framework om apps te pushen die nog niet op je telefoon staan zit al jaren in de play store app ingebakken. Het vervangen van de google play services is niet genoeg. Je moet ook een alternatief voor de play store app gebruiken.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 21 juni 2021 09:51]

Iemand ervaring met Aurora store?
Helpt dat uberhaupt wel? Volgens het artikel komt deze app binnen via play services, niet via de play store. Dus als je niet inlogt heb je nog steeds wel degelijk play services op je toestel staan. Die kan je ook niet verwijderen dus dan moet je alweer naar custom ROMs gaan kijken. Kan je wel met MicroG doen dan (die heeft zelfs een exposure notification API tegenwoordig, geheel vrijwillig natuurlijk).

Maar voor wat betreft je vraag. Ja ik gebruik Aurora Store op mijn OnePlus 8 (geen custom rom ivm de veiligheid). Er staat wel play services op maar om Google niet te veel data te geven ben ik niet ingelogd. De play store gebruik ik dus ook niet. En ik gebruik Aurora in 'anonieme' mode. Is niet echt anoniem want hij logt in met 1 van hun accounts. Maar het werkt wel. Soms ziet hij geen apps maar dan moet je even uitloggen en inloggen (met een ander anoniem account dus).

Voordeel van deze oplossing is dat je nog wel push krijgt. Nadeel is dat je geen apps kan kopen. Maar de enige 2 apps die ik gebruik die betaald zijn (Nine Mail en Cryptomator) bieden allebei een alternatieve manier om de app te betalen via een license key zoals je ook met shareware hebt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juni 2021 01:13]

Sinds vandaag, de app ziet er overzichtelijk uit en ik kan ook een deel van mijn aankopen downloaden. Wel werken mijn in app purchases niet. Dus het is een beperktere oplossing dan de officiële store.
Volgens deze logica kan google jou hele telefoon volgooien met van alles en nogwat. Niet geactiveerd tot je op activeren drukt. Activeer je dan de ene app kan dat goed zijn dat de andere ook weer automatische geactiveerd wordt.

Het is een beetje een rare bedoeling om zaken automatisch op jou telefoon te zetten. Zaken die niet essentieel zijn voor het gebruik van de telefoon. Die er niet op stonden toen je het ding kocht.

Argumenten als handig dat het er op staat en je hoeft het niet meer te downloaden zijn natuurlijk onzin. Met die motivatie kun je er dus van alles opzetten waarvan google bepaald of het handig voor jou is.
Als je een smartphone koopt zit die al helemaal vol met connectors, api’s en frameworks waar je niet om gevraagd hebben en die actief worden als je daar zelf voor kiest.
Dat weet je als je de telefoon koopt. die zitten er bij aanschaf op.
Verschil is dat er zaken na aanschaf ongevraagd opgezet worden, dat gaat een hele stap verder en waar stop dat ?
Nee hoor, bij telefoons worden er bij updates ook allerlei nieuwe API's, framworks en connectoren geïnstalleerd.
En daar KAN je er voor kiezen om de update niet te installeren. (automatische updates uitschakelen etc.)
Klopt, alleen staat er in de release notes veelal niet wat er allemaal wordt geïnstalleerd. Daarnaast weet je ook niet wat er allemaal aan frameworks en API's op je telefoon zitten als je hem koopt. Dan kun je ook enkel uitgaan van wat er bekend is gemaakt. Het is echt een utopie om te denken dat je bij aanschaf een volledig beeld kunt krijgen wat er allemaal in het OS zit.
Eens, maar een pihole kaneen hoop helpen met ik kaart brengen wat er onder water gebeurt en desnoods de zaak blokkeren.
Sorry hoor, maar ik had 0 kennis van wat er voorgeinstalleerd was toen ik de telefoon/abo kocht. Het is niet alsof dat ergens in een beschrijving staat.
Helaas worden telefoons niet vaak aangeboden met een Stock Android ervaring.
Mede omdat wanneer je veel apps hebt voor geinstalleerd je hier als bedrijf vergoeding voor krijgt en je je telefoon goedkoper kan aanbieden waardoor je meer klanten kan werver voor het product. Anders heb je niet snel 150 euro smartphones die het ook daadwerkelijk goed doen. Tenzij... ze hier verlies op draaien en hopen dat je andere diensten van hen afneemt.

Helaas staat ook niet elk merk toe om je telefoon te unlocken, of wat men Jailbreaken noemt.
Xiaomi is een van de bedrijven die voor mij wel een gouden standaard is. Je kan namelijk via hun officiële documentatie krijgen hoe jij je telefoon kan unlocken om er een andere OS op te zetten. Dit is iets wat menig bedrijf niet doet. Sommige geven alleen aan dat je dit mág doen maar bieden daarvoor geen instructies anders dan een code waarmee je de telefoon kan unlocken. Het zou gewoon moeten kunnen dat jij zonder poespas een ander OS op je telefoon kan installeren.
Sony en OnePlus doen dit ook goed. Xiaomi zelfs niet zo goed want bij hen moet je moeilijk doen met aanvragen en dan 2 weken wachten. Sony moet je ook aanvragen maar hoef je niet te wachten en bij OnePlus kan je gewoon een vinkje omzetten in de instellingen :)

Bij Samsung kan het ook maar dan ben je wel je Knox flag kwijt wat gevolgen kan hebben voor garantie, zelfs als je de originele firmware weer netjes terug flasht.
Hoe weet je dat dan van tevoren? Het is best lastig in te schatten wat voor een rotzooi er allemaal op een nieuwe telefoon gepleurd wordt. Dat staat nooit op de speclijsten.

Zowat elke telefoon komt met facebook, twitter en andere rotzooi voor geinstalleerd. Stomvervelend.
Dan doen ze toch ook? Alles staat vol en het activeert pas zodra je een google account invoert (play store etc). Daarnaast plakken fabrikanten daar ook nog vanalles op (samsung account etc). Vervolgens kunnen apps en frameworks ook nog auto-updaten waardoor features automatisch kunnen verschijnen en verdwijnen.
Ik heb er de ballen verstand van hoor, maar ik kan me voorstellen dat als je zo'n melding krijgt van:
Wilt u <moeilijke woorden> aanzetten? yes (recommended) / no
mensen al gauw op ja klikken. 'het zal wel', zeg maar.
Is het zo iets, of is het duidelijker verwoord?

En als 2e, als je het niet aanzet, krijg je dan geen nadelen bij andere apps?

(Ik moet denken aan de EULA's van sommige spellen, die ik daadwerkelijk lees en dan soms niet accepteer. Kan je vervolgens het hele spel niet meer spelen. Dus dan 'moet' je wel ja klikken. Als je vervolgens klaagt over bijv. dat je data wordt verkocht, roepen sommigen "maar je hebt dat bewust geaccepteerd dus je moet niet zeuren".. Weet niet of dit net zoiets is, ben gewoon benieuwd. Al met al vind ik het niet zo slim voor publieke opinie etc.)

[Reactie gewijzigd door ProperlyDecent op 21 juni 2021 11:55]

... Kan je vervolgens het hele spel niet meer spelen. Dus dan 'moet' je wel ja klikken.
Ooit de film Wargames gezien?
"Strange game. The only winning move is not to play"
https://www.youtube.com/watch?v=6DGNZnfKYnU
Dan heb je ook nog de "ik druk op ja, want anders ben ik bang dat iets verkeerds doe"-factor. Ook die is nog in zeer grote getale aanwezig.
Het is een opt-in, maar meer opt-in dan het artikel aangeeft. Voor je deze 'app' (eigenlijk meer configuratie) automatisch krijgt, moet je eerst wel de exposure notifications geactiveerd hebben binnen het exposure notifications framework. Daar hebben deze gebruikers ooit een melding over gehad en toen hebben ze dat geaccepteerd.
Zo werkt dat niet. Je kan dat schuifje helemaal niet aanzetten als je geen relevante app geinstalleerd hebt. Of is dat in Amerika anders?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juni 2021 01:42]

Er is dus een opt-in zelfs. Dat ding doet niks totdat je hem daadwerkelijk inschakelt. Als we het hebben over een storm in een glas water...
Het is geen storm in een glas water, het is ronduit belachelijk dat een overheid kan besluiten in samenwerking met een techgigant om dingen op jouw eigendom te installeren waar je niet om hebt gevraagd... dat je het vervolgens niet gebruikt doet daar niets aan af. Jij zal het ook niet pikken als Ome Rutte ineens besluit jouw voortuin als de parkeerplek voor zijn fiets te gaan gebruiken, hij zegt er van tevoren niets over, ineens staat het ding er...
Ah ja, techgiganten die zaken op mijn eigendom installeren waar ik niet om heb gevraagd, dat gebeurd anders nooit :s
Wanneer is dit dan eerder gebeurd? Of bedoel je de "ongewenste" apps die al van tevoren op je toestel geïnstalleerd staan? Dat is wat ik vermoed waar je op doelt en dat is niet hetzelfde... we hebben het hier over een app die op last van de overheid op je toestel wordt gezet, zonder kennisgeving... dat is echt van een heel ander kaliber van niet gewenst.
Een multinational die dingen pusht is veel minder problematisch dan een overheid die iets pusht wat privacy vriendelijk is? En het zijn effectief alleen instellingen die gepusht zijn. Net als NLAlert instellingen die gepusht worden.
Er wordt niets 'gepushed', dat spul staat er al op op het moment dat je het aanschaft... en met een heel klein beetje onderzoek zou jij daar volledig van op de hoogte zijn, vrij algemeen bekend. Als jij dit werkelijk als hetzelfde ziet als het op last van de overheid zonder enige kennisgeving installeren van apps... dan wordt het tijd voor je om hier iets dieper over na te gaan denken.
Bij iOS upgrades/updates of Android upgrades wordt er een hele lading nieuwe frameworks en API's naar binnen geschoven waar jij geen invloed op hebt en die niet uitgewerkt staat in de releasenotes.
Nu wel ja, toen het geintroduceerd is zijn er volgens mij echt instellingen daarvoor gepusht naar een hoop telefoons. Los daarvan is het natuurlijk een definitie kwestie. Er worden onder de streep hier wat instellingen gepusht, zodat als je het aan wil zetten, alles al goed staat. Daarnaast is het totaal ongeschikt om mensen mee te tracken, terwijl er meerdere manieren zijn waarmee je wel prima mensen kan tracken met hun mobiele telefoon.
Het is geen app hier, het is zoals het framework wat google ook al vroeger instaleerde.
Het is letterlijk een minpunt op reviews wanneer een telefoon maar kort updates aanbiedt. Praktisch iedere update voegt dingen toe, Google schijnt ook een soort van airtag te willen uitbrengen met android dus tegen die tijd zal het een update pushen voor google play services die dat aankan.

In die zin heeft iOS ook ooit een livetracker toegevoegd die je met mensen/apparaten kunt delen (find my).

In dit geval heeft Google het aangeboden aan de overheid, en die hebben ok gezegd. Dat is nogal overdreven om 'op last van de overheid' te noemen. Daarnaast kan je het dus gewoon verwijderen, uitzetten, of in eerste instantie al niet accepteren.
En dus is het goed? :?
Ik zal je een geheimpje vertellen: je hele smartphone staat vol met dingen waar je nooit om gevraagd hebt. Er zit allerlei functionaliteit in die pas actief wordt als je apps installeert die er gebruik van maken. Locatievoorzieningen zijn van dezelfde orde als deze exposuremeldingen. Als je het wil gebruiken activeer je het.
Er is niets gebeurd op last van de overheid. Google en de overheid hebben samen aan deze implementatie gewerkt. Tijdens updates worden er vaak api’s geïnstalleerd waar jij geen weet van hebt. Je moet geïnformeerd zijn als bepaalde functionaliteit wordt geïntroduceerd en standaard aan staat.
dus al jou volgende telefoon vol met allerlei app komt of jou telefoon leverancier voor jou beslist deze app en deze lijkt me wel handig hun automatisch er op maar nog niet geactiveerd is dat voor jou geen probleem ?
Het probleem is dat google bepaald welke apps voor jou handig zijn. App die er bij de koop niet opstaan en dus zonder jou toestemming er op gezet worden. Niet actief maar wel er op zonder dat deze apps essentieel zijn voor het gebruik van je telefoon.
dus al jou volgende telefoon vol met allerlei app komt of jou telefoon leverancier voor jou beslist deze app en deze lijkt me wel handig hun automatisch er op maar nog niet geactiveerd is dat voor jou geen probleem ?
Euhm, bedankt dat je het eens bent met mijn hele punt? Dat is namelijk exact de situatie nu (en al heel lang) als je een telefoon koopt.
Verschil is als je je tel koopt zit het er op. Dat kun je in reviews lezen. Achteraf na koop installeren is iets heel anders, dat is dus mijn punt als je het goed gelezen had.
Achteraf nieuwe functionaliteit installeren gebeurt aan de lopende band via updates van Android of iOS.
Niets weerhoudt ze er van om bij de volgende update de tracking standaard op actief te zetten.

"Niemand zei nee toen we niets vroegen dus de mensen vinden het niet erg"
"Het is voor het groter belang"

Ditzelfde gebeurt me ook vaak bij updates/upgrades dat er toch ineens weer apps permissies hebben die ik had afgewezen en je niet meer kan weigeren omdat dan "de app niet meer goed werkt".
Misschien wil ik helemaal niet dat die service goed werkt. Ik heb betaald voor de telefoon en hij staat vol met mijn gegevens dus ik wil kunnen bepalen wat er wel of niet draait.

Daarom ben ik sinds kort gestart met een experimentje hoe LineageOS me bevalt, om net een stapje verder uit de klauwen van Google et al. te blijven. 100% gestroomlijnd is het niet, maar het valt me echt niets tegen. Een enkele app die (nog) niet werkt ( Strava bijvoorbeeld)
Niets weerhoudt ze er van om bij de volgende update de tracking standaard op actief te zetten.
Dan is dat een mooi moment om te klagen. Maar ze zouden ook bij een volgende update hebben kunnen installeren en aanzetten. Dit soort hellende schaal argumenten zijn pure drogredenen.

Overigens zelfs als het actief is, dan ben je onmogelijk te volgen door partijen omdat het aan staat. En ja, ook dat kunnen ze in een volgende update wijzigen. Ze kunnen in een volgende update ook al je persoonlijke communicatie aan elke overheid doorsturen. En in nog een volgende update kunnen ze je locatie realtime naar die overheden doorsturen. Het zou allemaal kunnen in volgende updates, maar zolang die er niet zijn, gaat het nergens over.

Overigens over locatie doorsturen. Ondertussen kan Google zo checken waar je telefoon zich bevindt, en dat zonder Corona tracking apps, maar gewoon standaard OS zaken als find my phone.
Tuurlijk kunnen ze zo je locatie checken. De provider kan ook op basis van trianguleren je locatie behoorlijk precies volgen.

Mijn punt is dat - ook al kunnen ze van alles installeren en volgen- dat ze er m.i. geen recht/bevoegdheden toe hebben. Dit zou m.i. allemaal aangeboden moeten worden als optionele install.

Ik -KAN- ook de auto van de buurman roze laten verven omdat ik van mening ben dat roze mooier staat in het straatbeeld. En dan kan hij nog steeds autorijden "dus heeft hij er geen last van". Dat betekent nog niet dat ik het mag doen.
In dit geval, als ik de buurman was, zou ik de schilder aanspreken voordat hij gaat schilderen als hij de voorbereiding ziet gebeuren. Niet nadat de auto geschilderd is.
En ook dat is een "anonieme" actie. zijn naam en adres zijn nog steeds niet publiek bekend. Maar met een roze auto is hij wel makkelijker te volgen/identificeren.
Ieder datapunt, hoe anoniem het op zichzelf ook zou zijn, maakt een individu beter te identificeren in de massa.

Eerder klagen is -in mijn ogen- beter als het kan, niet pas naderhand als het kwaad geschied is.

En ja, ik gebruik ook Google diensten. Eveneens, Facebook, Microsoft en Apple diensten, Maar ik maak graag zelf de afweging wat ik het waard vind zonder dat voor mij beslist wordt door anderen met andere belangen.
Eerder klagen is -in mijn ogen- beter als het kan, niet pas naderhand als het kwaad geschied is. 👍
Niets weerhoudt ze er van om bij de volgende update de tracking standaard op actief te zetten.
Inderdaad, al dan niet als 'menselijk foutje', en dan oeps sorry zeggen maar wel een berg aan data (tijdelijk) kunnen vergaren en analyseren.
Enig idee hoe LineageOS zich verhoudt vs Sailfish OS van Jolla?
Nee, eigenlijk niet. Dit is mijn eerste stapje buiten de bekende reuzen.

SailfishOS heb ik heel kort naar gekeken maar LineageOS kwam op mij over als veel toegankelijker voor een amateur zoals ik.
Sailfish werkt alleen maar met Sony Xperia, Lineage OS met veel meer merken, neem ik aan?
Stuk of 60 toestellen met "official" support. https://wiki.lineageos.org/devices/
er zijn ook nog wel community ontwikkelde ROMS voor andere toestellen te vinden. Ik heb het mezef makkelijk gemaakt en heb er een Pixel 4a voor gekocht en een LineageOS + microG built erop gezet.
Voor deze Pixel zijn ook nog GrapheneOS of CalyxOS ROMS te vinden, die strippen Android kennelijk nog wat verder van Google invloed dan LineageOS.
Heel interessant! Met volledige functionaliteit? Vooral multicamera/lens features?
We gaan ondertussen wel ver off-topic van het nieuwsbericht Maar goed,..

Ik heb geen idee wat dat betreft,de Pixel 4a heeft - ondanks dat hij vrij recent is- maar 1 front en 1 rear camera. Maar die ongecompliceerdheid en het feit dat het een van de weinige courante toestellen onder de 6" is sprak me juist aan.

Wellicht is het toestelafhankelijk welke cameramodules er gebruikt worden en hoe makkelijk de community aan drivers etc. kan komen.
Je hebt gelijk.
Alleen dit nog even: onder 6" was wat ik aan de XperiaX zo fijn vond. Helaas heeft 'ie maar 1 sim, dus heb ik nu een grotere XA2 Plus Double SIM in gebruik.
Over & uit. :)
Het is geen storm, dit heet op z'n Amerikaans 'encroachment', bij ieder klein stapje op weg naar een totalitair fascistische staat zijn er mensen die roepen: "Maak niet zo'n drama, het is maar een piepklein stapje."

Zoiets als jij nu doet dus.

Heb jij al eens bijgehouden welke stapjes er allemaal al gezet zijn, en of het 'random steps' zijn, of dat het gemiddeld in een bepaalde richtibg gaat?

Dat heet ook wel 'boiling frog'.
De totalitaire fascistische staat die wat instellingen erbij zet zodat mensen makkelijker een corona tracking app kan zetten die onmogelijk gebruikt kan worden voor random tracken van mensen. Maar ja, stel je voor dat dat ook later veranderd? Zo kan je altijd wel door gaan.

En ondertussen trackt mijn telefoon mijn locatie al continue, en kunnen overheden met zendmasten iig een redelijk idee van absolute locaties krijgen.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 21 juni 2021 09:34]

Je mist de kern van het probleem.

Het begint altijd ergens. eerst traceerbaar maken van gsm positie, wet maken die ISP's verplicht om het verkeer monitoren (die zijn al klaar), dan komen de volgende stapjes.

als elke 10-20 jaar laat bevolking een stukje van zijn freedom wegnemen, zitten we in nog geen 100 jaar in een dystopia.
Jij mist de kern dat hellend vlak argumenten bijna altijd pure drogredenaties zijn. "Er is hier niks mis mee, maar in de toekomst zouden andere veranderingen gemaakt kunnen worden waar wel wat mis mee is". Hellend vlak argumenten zijn eigenlijk alleen relevant bij zaken die niet ongedaan gemaakt kunnen worden. Als bekend voorbeeld, een database met de religie van al je inwoners hebben. Ook al doe je er niks verkeerds mee, in de toekomst zou het misbruikt kunnen worden.

Maar daar vallen systemen als dit niet onder. Al was het maar omdat het een volstrekt kansloze methode is mensen te tracken, het werkt simpelweg niet. Maar als er in de toekomst een verandering zou komen waarmee je wel mensen kan volgen, dan is dat een prima moment om erover te klagen.
Daarom vind ik dat we in een democratie aan het 'constant freedom' criterium moeten voldoen. Iedere inbreuk op vrijheid moet óf gecompenseerd worden door een extra vrijheid, óf geblokkeerd worden.
Er komt helemaal geen totalitaire fascistische staat. Amerikanen weten als geen ander dat je juist flink geld kunt verdienen aan een vrije, welvarende samenleving.
Probleem is meer dat veel politici denken dat wanneer iets technisch eenvoudig wordt, je het ook maar moet gaan toepassen omdat ze opsporing boven privacy stellen.
Citaat van de eerste zin in het artikel: "The Business Plot was a political conspiracy in 1933"...
Ja, ze wachten dus al bijna 90 jaar geduldig op de gelegenheid om het nog eens te proberen. :Y)

Maar jouw punt was dat 'de Amerikanen' het niet willen.
Mijn punt is dat de zakenmensen het wél blijken te willen, en die maken normaliter de dienst uit in een land, zeker in Amerika.
Mijn punt was dat je link ermee begint dat het een complot is. Zakenmensen hebben er ook helemaal geen belang bij dat mensen niet vrij zijn. De meeste zakenmensen verdienen in de VS juist gigantisch veel aan vrije mensen die iets te besteden hebben.
Wat jij doet heeft ook een naam, dat heet stemmingmakerij. De waarheid ligt ergens in het midden.
Ik stel je een vraag. Het antwoord daarop bevestigt het in de aanvang van mijn reply gestelde.

Kan best zijn dat jij daar niet voor in de stemming bent, of misschien zelfs van het antwoord depressief wordt. En misschien is dat wel een reden tot glasharde ontkenning tegen beter weten in (cognitieve-dissonantievermijding). Maar dat doet er niets aan af dat mijn gestelde eenvoudig na te meten is.
Je doet meer dan alleen een vraag stellen. In jouw verhaal staat;
bij ieder klein stapje op weg naar een totalitair fascistische staat
Er zijn honderden andere vergelijkingen te maken. Deze specifieke doe je niet per ongeluk, hiermee creëer je een bepaalde stemming. Dus; stemmingmakerij.
Weet je wat fascisme is? Weet je hoe Hitler dat in een democratie heeft weten te realiseren? Door de bevolking angst aan te jagen. Precies wat ze met 'corona' aan het doen zijn.
En jij denkt niet dat dit valt onder stemmingmakerij? Misschien moet je de definitie van stemmingmakerij eens opzoeken. Een Godwin, zoals jij nu doet, is ook een vorm van stemmingmakerij.

Ik ontwijk je punt niet. Ik negeer 'm, want mijn reactie ging niet over jouw inhoud en daar hoef ik geen discussie met je over, jij hebt je mening al klaar en het doet er mij totaal niet toe of die wel of niet verandert. Tevens heb jij zo te zien weinig interessants te melden en is je wereldbeeld erg eenzijdig, rigide en beperkt. Daar valt weinig over en mee te discussiëren.

Wat ik wel doe is aangeven dat je bezig bent met stemmingmakerij, terwijl je zelf doet alsof dat niet zo is. Dat hypocriete reageerde ik op. Overigens is dat hier eigenlijk niet de plek, dus de 0, offtopic scores komen zo wel voorbij vliegen, als het geen -1tjes worden.
Benieuwd wat jij gezegd had 3 jaar geleden als ik had verkondigd dat je een boete zou krijgen als je te dicht bij andere mensen staat.
Iets met alu folie waarschijnlijk.
Ook drie jaar geleden had ik best kunnen bedenken dat er ooit een goede reden voor zou kunnen zijn. Sowieso vind ik dat iedereen altijd maar te dicht bij elkaar stond.

Of iets aluhoedje is of niet, heeft niet zozeer met de wat te maken, maar met de waarom, de hoe en door wie. Ik snap dat dat niet voor iedereen te begrijpen is, gezien de harde focus op de 'wat' door veel mensen, maar wel een cruciaal verschil.

Om jouw theorie even te misbruiken; toen we massaal heksen aan het verbranden waren, dachten de meeste mensen ook dat je gek was als je er niet aan meedeed. We zijn gelukkig toch wat verder gekomen hè. Iedere normaal kan een keer abnormaal worden en iedere abnormaal heeft de potentie om normaal te worden. Soms goed, soms slecht.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 21 juni 2021 10:02]

Nou, geef eens een 'goede' reden. 10 tegen 1 dat ik die met wetenschappelijke argumenten kan weerleggen.

En dat heeft helemaal niets met 'stemmingmakerij' te maken.

En blijkbaar zijn we nog helemaal niet veel verder gekomen dat we nu op het punt staan om medemensen die ervoor kiezen niet geinjecteerd te worden met een nauwelijks geteste experimentele gentherapie, als tweede-rangsburgers te gaan behandelen.
Gebaseerd op bijgeloof, aangejakkerd door een wereldwijde, niet op wetenschap gebaseerde angst-propagandacampagne.

Voor een inhoudelijke discussie stel ik me van harte beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 21 juni 2021 12:36]

En jij denkt dat wat jij stelt niet ongenuanceerd en geen stemmingsmakerij is? Oef.
nauwelijks geteste experimentele gentherapie, als tweede-rangsburgers te gaan behandelen.
Gebaseerd op bijgeloof, aangejakkerd door een wereldwijde, niet op wetenschap gebaseerde angst-propagandacampagne.
Dit is een perfect voorbeeld van stemmingmakerij.
Nogmaals, ik heb weinig met jouw stemming te maken. Als jij door deze feiten in een ongewenste atemming dreigt te komen dan zal 't wel als een verrassing voor je komen dat zoiets überhaupt mogelijk is.

Maar nogmaals, ik houd me voor een inhoudelijke discussie met buitengewoon veel plezier beschikbaar. Dus kom maar met een inhoudelijke tegenwerping.
Voor een inhoudelijke discussie stel ik me van harte beschikbaar.
Hij is zich daar echt wel van bewust.
Als mRNA == gentherapie dan zou iedereen bij elke vorm van Virus besmetting aan gentherapie doen... (ongewenst maar toch ,,,) want hoe voorkom je een verkoudheid, mazelen, BOF, .... etc.
en de 10-tallen andere virussen die in je leven langs komen?...
Zouden die allemaal Gen therapie doen?..... dacht het niet.

mRNA vaccins, zijn een mimicri van wat het griepvirus zelf doet..., inbreken in de cel en die vervolgens gebruiken voor eigen doeleinden = Nog meer Cel inbrekers maken die zichzelf kopieren.

In de mRNA vaccins ontbreekt een deel van die replicatie eiwitten waardoor het niet verder komt.
We weten nu gelukkig wel dat de 'common colds' die van een coronavirus komen waarschijnlijk ook eenvoudig met ivermectine te behandelen zullen zijn.
En blijkbaar zijn we nog helemaal niet veel verder gekomen dat we nu op het punt staan om medemensen die ervoor kiezen niet geinjecteerd te worden met een nauwelijks geteste experimentele gentherapie, als tweede-rangsburgers te gaan behandelen.
De vaccins zijn geen "gen-therapie". Dat is dus wel degelijk stemmingmakerij, omdat je weet dat mensen het een enge term vinden. Maar je hebt zo overduidelijk geen enkel benul waar je het over hebt als denkt dat de mRNA vaccins een vorm van gen therapie is. Dus inhoudelijk gaan we toch geen enkele stap verder komen, en dat wil je ook helemaal niet. Uit elle replies blijkt dit ook, als mensen het inhoudelijk niet met je eens bent val je ze persoonlijk aan.

Weet je wat een goede manier is om een democratie op te buigen naar een fascistische dictatuur? Leugens verspreiden. Je haalde hierboven al Hitler aan, maar die deed exact wat jij nu doet. Alles wat niet past in jouw opzwepende retoriek bestempelen als fake news, ook wel lugenpresse in zijn geval.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 juni 2021 14:41]

Klassiek klok en klepel.

Als dat waar is moet mRNA eerst naar de nucleus worden getransporteerd en dat gebeurd niet. Een retrovirus gaan niet willekeurige stukken RNA je nucleus in slepen om die in je genoom te schrijven. Zo werkt het gewoon niet. Als dit waar zou zijn zou dit een enorme vooruitgang zijn voor gen therapie. Injectie locatie is helemaal niet de reden dat dit niet zou gebeuren, en dat is ook helemaal niet wat de onderzoekers beweren.
Daarbij, als er werkelijk cellen zijn die permanent spike protein aanmaken zullen die toch geen lang leven beschoren zijn. Je CD8 T cellen maken hier vrij snel een einde aan. Dus ook dat is echt bullshit.

Maar goed, het blijft wetenschap. Dus als er inderdaad een studie (wat dan echt een landmark studie zou zijn) is die dit laat zien, link alsjeblieft die studie. Dit zou betekenen we mRNA kunnen gebruiken in plaats van te prutsen met CRISPR. Mijn hele lab zou je dankbaar zijn. De hele wereld trouwens.

Edit: typo's en verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 juni 2021 16:47]

Ik val niemand persoonlijk aan. Als iemand niet inhoudelijk wil discussiëren ga ik dáár op in. Misschien klinkt het dan wat persoonlijk, dat zou kunnen, maar ik geef gewoon m'n mening over het blijven verkondigen van dogma's.

Jij wel en daar kom ik dus ook op terug, maar helaas niet nu, want ik heb nu iets anders te doen.

Edit om je tussendoor nog even op je wenk te bedienen:
https://doi.org/10.1038/d41586-020-00272-5

Je hebt niet eens een retrovirus nodig. Er zijn transposable en transposed elements (ERV, LINE) die zelf genen bevatten voor de aanmaak van reverse transcriptase en integrase. De reverse transcriptase maakt complementair DNA (cDNA) uit het mRNA, en tijdens de mitosis (tijdens nucleair envelope dissassembly) van de cel kan dat cDNA in de nucleus terecht komen en in het DNA geintegreerd worden.

Je opmerking over CD8 T cellen zal ik ter harte nemen, bedankt voor die aanvulling.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 21 juni 2021 18:36]

OK, geen link. Jammer.
Nou zullen we nooit weten of het waar is dat de 300.000-400.000 mRNA molecule die er in elke cel aanwezig zijn je kern in kunnen en daar je DNA in geschreven worden door een van je miljoen endogene reverse transcriptases. Kans is klein, en ik kan er niets over vinden op pubmed. Maar nogmaals, als je een link naar een studie hebt graag.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 juni 2021 15:39]

Mijn post kwam 15 minuten voor die waarin jij om een link vraagt. Is dat niet een beetje ongeduldig?

Ik heb wel het volgende voor je, maar weet niet of dit voor een specifieke therapie toegepast kan worden.
https://www.sciencedirect...cle/pii/S0167488910003198

Die 300.000-400.000 mRNA moleculen hoeven toch helemaal niet de kern in?
Die worden toch al aangemaakt?
Edit: typisch hoor, eerst beweren dat het gentherapie is. En als dat niet zo blijkt te zijn doorgaan over reverse transcriptase dat iemand misschien wel heeft. Wat het nog geen gentherapie maakt, en wat ook niet zo blijkt te werken blijkens @Thekilldevilhil, wiens vakgebied het is.
(Als je een reverse transcriptase in je draagt loop je de kans op allerlei soorten kanker, maar ook dat stukken andere virussen (verkoudheid...) in je cel komen.
Dit kleine beetje RNA van het vaccin is daarin niks bijzonders.)

[Reactie gewijzigd door sympa op 21 juni 2021 15:43]

Da's niet wat ik bedoelde. Die reverse transcriptase en integrase maken het juist die gentherapie.

Maar @Thekilldevilhil heeft wel een bovengrens vastgesteld aan de schade die zo'n gentherapie kan veroorzaken doordat de cellen met eventueel gemuteerd DNA, net als die met het mRNA erin door het immuunsysteem zullen worden gedood.

Dat is dus mooi.
gentheapie is het gericht vaneranderen van celgenetica. Dat doet dit vaccin niet.
Zeggen dat "het eventueel kan gebeuren als A en B en C" maakt dat nog steeds niet waar. Het is geen gentherapie.
Overigens, als je langer leeft dan hebben je genen ook een grotere kans om te veranderen...
De vraag is of wíj dat willen.
Jij gaat de politiek in de VS gaan bepalen? Wel via facbook ed schijnt dat best mee te vallen.
Als wij dat niet willen kan de EU hier paal en perk aan stellen.
Euh lees het ertikel? Staat er duidelijk in: het is opt-in.
schokkend dat dit soort apps worden geïnstalleerd, en ze niet eenvoudig door tante Truus zijn te verwijderen, iedereen zou zelf moeten kunnen bepalen of je daar aan mee doet of niet.
Ik ben het met je eens dat iedereen dit zelf zou moeten kunnen bepalen, al denk ik dat in dit geval dat opt-out zo slecht nog niet is. Het is een beetje zoals orgaandonor zijn. Een kleine minderheid denkt eraan zich te laten registreren en als je by default geregistreerd bent denkt een kleine minderheid eraan zich te laten uitschrijven als donor. Ondertussen kan gebrek aan kennis, desinteresse en luiheid ofwel levens redden ofwel levens kosten.

Als die app met respect voor je privacy is opgezet zie ik hier minder problemen in dan pakweg het bestaan en de werkwijze van Facebook en andere "sociale" netwerken. Want Tante Truus las op whatsapp dat Covid maar een griepje is, maar deelt ondertussen wel alles wat er over haar te weten is met allerlei sociale netwerken en zo alle geheime diensten. Waarvan de ons niet goedgezinde deze gegevens dan weer gebruiken om haar nog meer desinformatie op maat te sturen.
dus omdat Tante Truus niet zo de impact begrijpt mogen ze doen wat ze denken wat goed is met haar privacy ?, en desinformatie is glad ijs de overheid is de laatste tijd erg bezig met propaganda en de media laat zich gewillig gebruiken , ze beweren wat , alternatieve media weerspreken dat en heel veel later blijkt uit nieuw onderzoek dat die alternatieve media toch gelijk hadden en niemand die Tante Truus hun verontschuldigingen geven.... en rectificatie in de media.
Er staan verschillende apps en diensten al op je telefoon die niet gebruikt worden en dit verandert regelmatig. Daar is niets schokkends aan. Ook het exposure framework werd door middel van een update gepusht.

Zolang het inactief is (wat het geval is) is er niets aan de hand.
Het is opt-in, dus je bepaalt ook zelf of je wel of niet meedoet.
het is niet eenvoudig voor mensen als tante Truus om het uit te zetten of te verwijderen
Het staat standaard uit… Als Tante Truus het dus handmatig aan heeft weet te zetten, is ze vast ook slim genoeg om het weer uit te kunnen zetten. En als ze er niets mee gedaan heeft staat het dus al uit en hoeft ze er niets mee te doen noch te weten hoe het zou moeten.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 21 juni 2021 12:26]

En langzamerhand gaan we over naar een cultuur waarin track & trace de norm wordt voor allerlei "handige" zaken. Ik vind het persoonlijk niet normaal, maar ik ben een boomer, een lastpak. Maar de nieuwe generaties worden er mee opgegroeid en weten niet beter. Langzaam ontwikkelt er zich een wereld waarin tech de baas wordt en de mens het voer.
Ik vind het redden van mensenlevens iets belangrijker dan "handig".

Stel, je zou een app kunnen installeren en dit zou 1 mensenleven per jaar redden. Zou je dat doen? De app verzamelt wat gegevens, maar gaat verder goed om met je privacy en dit is gereviewed door een team van onafhankelijke experts.

Ik vind 1 mensenleven genoeg waard om een app te installeren, zelfs als ik hier een klein beetje privacy voor op moet geven.
Ik niet, ten eerste word je in dit geval niet eens de keuze gegeven.
Ten tweede gaat dit in samewerking met een bedrijf die geilt op dit soort gegevens, ze doen er werkelijk alles voor. Niemand behalve die partij weet wat zij precies met die gegevens doen. Al kunnen we het wel raden natuurlijk
Ik dus niet. Ik kom uit een generatie welke nog af gaat van gezond verstand. Tegenwoordig moet alles maar verbonden zijn aan een app. Hebben mensen wel door hoe oliedom we langzamerhand we gemaakt worden?
Klein voorbeeld en compleet offtopic, maar je hebt volkomen gelijk.

Vriendin ziet op buienradar onweers front aankomen, is er over een uur. We liggen op het water met de boot, geen wolkje aan de lucht. Toch op aandringen van vriendin ( want bang voor onweer) van het water af. 5 uur later komt er een klein beetje onweer voorbij op de plas... Hadden we nog effe heerlijk 5 uur op het water kunnen zitten ipv een oververhit huis. (varen naar de haven kost een kwartier)

Terwijl je dus ook gewoon naar de lucht kan kijken en gewoon je gezonde verstand kan gebruiken, maar nee, hordes mensen leven met apps en geloven de apps ook nog.

[Reactie gewijzigd door PFY op 21 juni 2021 09:48]

Omgekeerd komt net zo vaak voor. App meldt zwaar weer, maar zo ziet het er niet uit. Lekker blijven liggen en vervolgens hals over kop inpakken en drijfnat thuiskomen.
Gezond verstand is inderdaad waardevol. Weer apps zijn echter soms wel een mooie aanvulling op dat gezonde verstand. Het is echter alleen jammer dat veel weer apps nog altijd niet alle mogelijkheden van de weerstations benutten waardoor je bijvoorbeeld kan zien of neerslag ook daadwerkelijk de grond raakt. w33r.nl probeert hier verandering in te brengen maar die hebben nog wel wat werk te doen aan hun website om eerlijk te zijn (de app heb ik nog nooit gebruikt van ze).
Dat is natuurlijk ook gewoon relatief. Gezond verstand kan lang niet alles bieden als wat bepaalde apps tegenwoordig kunnen. Probeer maar eens met alleen gezond verstand de geboekte bed & breakfast in de Bergen in zuid-Frankrijk te vinden. Ook iets als blootstelling smeltingen kun je alleen effectief via een smartphone regelen. Dat gaat ook niet met gezond verstand. Het moet natuurlijk wel vrijwillig blijven.
Hebben ze in zuid-Frankrijk de bewegwijzering weggehaald of zijn alle wegenkaarten van de wereld verbrand? Die B&B vinden we echt nog wel hoor.
Het ging om gezond verstand. Een wegenkaart is een analoge tegenhanger van een app. Met alleen gezond verstand kom je er niet. Daarvoor is het verstand gewoon te beperkt. En de bewegwijzering is niet weggehaald, die heeft er in heel veel gevallen nooit gehangen.
Precies. Zijn er teveel die de moeite niet nemen om ergens zelf over na te denken of het wel klopt en alles wat de massamedia hun voorkauwen voor waar aannemen. En dat geldt niet alleen voor jongeren maar vooral ook de 'tv-kijk generatie', 55+.

[Reactie gewijzigd door Hanky74 op 21 juni 2021 09:55]

Lekker sympathiek voor je medemens dat je iemand anders niet gunt om een leven te redden...

Begrijp me niet verkeerd, het moet wel aan banden gelegd worden, maar in uitzonderlijke situaties mag je wel wat meer verwachten van je medemens imo. Het is niet alsof ze voor altijd alles gaan bespioneren van je leven. Je locatie wordt gebruikt om (automatisch) een notificatie te krijgen voor infectie. Het is niet alsof ze persoonlijk door je naaktfoto's zitten te bladeren...
"Ik kom uit een generatie welke nog af gaat van gezond verstand"

hier moest ik echt even om lachen
Je kan lachen, maar feit blijft dat de huidige generaties zich teveel afhankelijk wilt maken van tech en apps waardoor je jezelf minder ontwikkelt.
Dat ontken ik ook niet, sterker nog ik ben het in meer of mindere mate met je eens.

Echter, kan ik legio aan voorbeelden vinden en geven waarin het 'gezonde verstand' van jouw generatie in retrospect behoorlijk misleid was.

Ergo, moest ik lachen om die zin.

Ik zou gewoon een beetje oppassen met de spreekwoordelijke 'vroeger was alles beter' en de 'jeugd van tegenwoordig' troef spelen

Edit:
irrelevante edit

[Reactie gewijzigd door Knoose op 21 juni 2021 14:34]

Ach, ik ben altijd in voor een dialoog over uitspraken die ik doe. Feit blijft dat we onszelf niet zoveel afhankelijk moeten maken van technologie, omdat het simpelweg ook teveel van onze vrijheden, waaronder freedom of mind, weg neemt onder het mom dat AI intelligenter zou zijn.

De grote tech bedrijven beschouwen ons inmiddels al als simpele onderdanen die vinden dat wij maar naar hun pijpen moeten dansen. En dat weiger ik en dat zou de huidige nieuwe generatie ook eens moeten doen ipv maar als makke schapen rond te begeven omdat ze de puf niet eens hebben er tegenin te gaan.
Ik denk dat we het over veel eens zijn :) maar niet alles.
Stel, je zou een app kunnen installeren en dit zou 1 mensenleven per jaar redden. Zou je dat doen?
Met dergelijke simpele stellingen kan je van Jezus nog een ketter maken. De vraag die je er bij kunt stellen. Is deze methode beter dan andere methodes die bv 2 levens kunnen redden maar te duur zijn. Of zijn er methoden die minder makkelijk op andere manieren misbruikt kunnen worden die net zo effectief zijn...
Privacy kan ook mensenlevens redden of fundamenteel aangenamer maken. Overheden samen met grote tech-bedrijven track&trace op gaat loslaten is gewoon vragen om problemen. Als je dat niet inziet weet ik het niet meer.

In een democratie is het belangrijk om onze vrijheden te bewaken en niet om 1leven te redden een precedent scheppen dat mensen tracken mag als er maar levens kunnen gered worden.

Enkel in een politiestaat gaat men mensen volgen en staat iedereen onder toezicht en je zal zien dat technologie het overheden makkelijker maakt om zoiets op te zetten en te onderhouden.
De app verzamelt wat gegevens, maar gaat verder goed om met je privacy en dit is gereviewed door een team van onafhankelijke experts.
Dat laatste geld voor de Nederlandse app ja. Niet voor de amerikaanse app.

En vrij recent moest google nog de exposure notifications down gooien omdat die niet goed met de privacy om ging.
Omdat er op de weg verkeersdoden vallen, wordt er rond je huis een muur of hek van 6 meter hoog geplaatst. Daar kan je toch niks op tegen hebben? Of vind je niet dat elke verkeersdode er één teveel is?
Als het een leven gaat redden help ik zelf mee met bouwen.
Wat bedoel je met mensenleven redden? Enkel dood of ook levenswijzigend? Zijnde gans je leven is nu veranderd door de acties van iemand anders? Hoe ver wil je gaan? Predictief waarschuwen? Zodat zo'n leven "gered" kan worden of zoals de corona melders apps pas een notificatie als het contact reeds gelegd is geweest en het risico dus vrijwel ongewijzigd is?

Morgen stel ik een app voor dat via de geintegreerde apps in the smarthpone je snelheid bepaalt en ieder keer je over een max limiet gaat krijg zowel jij als de politie een notificatie zodat ze je als gevaar voor anderen van de baan kunnen plukken. Jij zou hier volgens jezelf helemaal geen probleem mee hebben?
Er valt over boomers versus andere generaties, behalve hun leeftijd, weinig te zeggen. Er zijn boomers die al hun privacy en die van hun kleinkinderen opgeven door foto's en video's te delen op sociale netwerken en er zijn mensen die na 2000 geboren zijn en niets op sociale netwerken zetten en erg kritisch zijn.

Ik ben gestopt met Facebook en Whatsapp omwille van hoe ze omgaan met je gegevens (zeker Whatsapp niet gemakkelijk als je enigszins sociaal wilt zijn). Maar de implementatie van de corona apps is op vlak van privacy ok. Wanneer het over volksgezondheid gaat is het beter een opt-out te hebben ipv een opt-in (zoals bvb op vlak van orgaandonor zijn).
Het is een beetje verstopt in het artikel, maar het gaat dus alsnog om een opt-in.
Google benadrukt dat gebruikers zelf eerst toestemming moeten geven voordat de functionaliteit van MassNotify geactiveerd wordt en informatie wordt gedeeld. Alleen het feit dat de app geïnstalleerd is, betekent dus niet dat hij meteen actief is.
Maar wie zegt dat dat echt pas actief is nadat je de toestemming hebt gegeven...?

En waarom bij een opt-in niet pas de applicatie installeren nadat je die opt-in hebt gegeven - door bijvoorbeeld zelf die download te triggeren omdat je de applicatie wilt.

In mijn ogen zou het netter zijn als de overheid dan een (goede) informatie campagne opzet om de voordelen en / of noodzaak uit te leggen om zo mensen te overtuigen om die app te installeren ipv een tech reus vragen om het maar alvast bij een ieder te installeren in de hoop dat er dan opt-ins komen...

Dat zou het vertrouwen in zowel de overheid / politiek als in de tech reuzen ten goede komen!

[Reactie gewijzigd door gooos op 21 juni 2021 10:01]

Google heeft de Corona app/MassNotify echt niet nodig om je te tracken. Gezien de meeste telefoons standaard met Facebook voorgeïnstalleerd komen is deze commotie over een app die niet als doel heeft je te tracken maar de samenleving te beschermen echt een storm in een glas water.

Het effect van een app als deze schaalt met de hoeveelheid mensen hem actief gebruiken. Als de app voorgeïnstalleerd staat is de adoptie gewoon hoger. Er zijn genoeg mensen die de app niet kunnen vinden in de playstore als ze hem nodig hebben en dan het dan maar laten zitten.
Telefoons zouden ook niet met apps als Facebook voorgeïnstalleerd moeten komen! Ik zou persoonlijk voorstander zijn als dat vanuit de EU wordt verboden.

En ik zou dit eerlijk gezegd geen storm in een glas water willen noemen, want waar houdt het op voor de alsmaar informatie hongerige overheid (ze zijn zelf niet veel beter dan bigtech die ze daarvan beschuldigen!). En beschermt het nu echt de samenleving? Daar heb ik dus serieuze twijfels bij.

Door het voor te installeren jaag je alleen maar meer mensen tegen je in het harnas waardoor ze juist actief zullen proberen dit soort zaken uit te schakelen. Als het vinden van de app een probleem is dan doe je dus iets qua communicatie fout. Als je een duidelijke (locatie op een) overheidswebsite (bijv. overheid.nl/dezeappofzo) communiceert, dan is dat probleem ook de wereld uit terwijl je niet verder het vertrouwen in de overheid onderuit haalt omdat ze bigtech vragen om zomaar een tracking app bij je te installeren.
Dit vind ik nog niet eens verstopt, het staat er met duidelijke en concrete taal - het is inderdaad wel zo dat het pas in de laatste alinea staat, in plaats van bovenaan in het artikel, wat ook een goede plek zou zijn, aangezien het toch een belangrijk aspect is van de werking van de app.
En de patriot act en dergelijke "heel erg noodzakelijk" wettelijke kaders zijn nog nooit misbruikt? En hebben echt wel een positief impact gehad? /s

Wanneer is het een punt van volksgezondheid? Vanaf welke risico bepaal jij of gaat jij ermee akkoord dat dit zomaar mag? Enkel indien er doden kunnen vallen? Levenswijzigende aandoeningen? Vanaf 100 geimpacteerden per jaar? Duizend? Tien duizend?

Of heb je er hier zelf geen mening over en laat je het over aan "de experten"? Zelf geen mening hebben maar anderen wel forceren deze te volgen?

Dat dit uiteindelijk ook misbruikt gaat worden is een given. Er zijn hier zoveel voorbeelden van......
Dat zou wel fijn zijn, want dan kan de tech zelf eens belasting gaat betalen in plaats van de mens. Dat is nodig om het basisinkomen te faciliteren.
ideologisch klinkt dit fantastisch, maar volgens mij is het economie 101, dat als er meer geld op de markt komt, de waarde van dat geld af neemt en daardoor producten duurder worden. Dat is ook de reden dat de economische prognoses voor Amerika niet zo heel gezond zijn, aangezien zij triljoenen in de economie pompen. Geld dat voorheen niet bestond. Als gevolg zal o.a.ook de rente weer moeten stijgen.

Het basis inkomen gaat alleen werken als het geld van de top af wordt geroomd. Met ander woorden, als het basis inkomen geen geld creëert, maar op een andere manier verdeelt.

Elke andere vorm van controle over geld, brengt ons naar communisme.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 juni 2021 09:30]

Je hebt het over geld creeëren, maar belastingen betalen creeërt geen geld want het geld is er al. Wat de Amerikaanse overheid doet is geld uitgeven aan sneltempo dat ze niet eens heeft.
Dat is toch exact wat ik zeg? Het principe werkt alleen als je het bestaande geld anders verdeelt.
Dan heb ik het verkeerd gelezen, sorry :)
Je kan vrij ongestraft geld bij creëren volgens Modern Monetary Theory. Uiteindelijk doet de ECB dat natuurlijk ook al jaren.
Als gevolg zal o.a.ook de rente weer moeten stijgen.
Ik denk dat je inflatie bedoelt. Die is al hard gestegen, en dat is te merken in bv de gestegen prijzen van aandelen, BTC en altcoins. Die prijsstijging reflecteert een dollar die minder waard is geworden, geen gestegen waarde van de effecten zelf.

Van de rente daarentegen is al aangegeven dat die voorlopig nog heel laag blijft, en dat dat misschien wel permanent het nieuwe normaal wordt (zucht, zoveel nieuwe normalen die elkaar opvolgen dat niets meer normaal is...)
Nou @Jeanpaul145 inflatie definieert zich niet door prijsstijging van aandelen en speculatieve instrumenten.

Inflatie is gedefinieerd als stijgen van de gemiddelde prijzen. Investeringen horen daar niet bij.

Toegenomen investeringen zijn direct een gevolg van het introduceren van meer geld in de economie. Zolang het extra geld dat gecreëerd wordt inderdaad leidt tot meer investeringen is het goed besteed en zal er geen gepercipieerde geld-ontwaarding zijn. Daarom blijft de maatschappelijke rust bewaard en dus de inflatie laag. Dus kan de rente ook laag blijven.
Lezen is ook een kunst blijkbaar 😉

Ik zei dat het daaraan te merken is maw de recentere prijsstijgingen van aandelen en cryptocoins zijn een symptoom daarvan. Niet dat ze het probleem definiëren. Dus het feit dat je de definitie van inflatie aanhaalt is leuk en aardig maar compleet irrelevant voor 't punt dat je probeert te maken.

Ook de gemiddelde prijzen zijn gestegen en zijn nog hard aan 't stijgen overigens.
Die prijsstijging reflecteert een dollar die minder waard is geworden, geen gestegen waarde van de effecten zelf.
Nee, is dus geen reflectie ervan. Ik stel zelfs een direct causaal verband ter discussie.

Toegenomen waarde van aandelen buiten het speculatieve aspect is heel duidelijk toe te schrijven aan betere rendementen en daardoor een verschuiving van spaartegoeden/leningen naar deelnames in bedrijven. Niet omdat de dollar minder waard is geworden.

De toegenomen waarde van BTC is vooral het gevolg van speculatie en toegenomen acceptatie van het product. Ook hier is de inflatie nauwelijks een factor. Die valt echt totaal in het niet in vergelijking tot de toename van de waarde.
Nee, de rente. Deze gaat een jaar eerder dan verwacht weer stijgen. Hoe hard deze vervolgens stijgt, weet ik uiteraard niet.

https://www.voanews.com/e...ed-interest-rate-increase
https://www.nytimes.com/2...ed-meeting-inflation.html
https://www.cnbc.com/2021...-no-mention-of-taper.html

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 juni 2021 10:27]

Zoals ik net al aangaf, er is geen enkele verwachting dat de ECB of de Fed de rente zal doen stijgen.

Integendeel, er wordt zelfs geflirt met negatieve rentes (mooie tijd om een zakenbank te zijn).
Ik ben 50+ maar vind de huidige stand van de technologie geweldig.
Langzaam ontwikkelt er zich een wereld waarin tech de baas wordt en de mens het voer.
Je kunt altijd zelf nog voor een groot deel bepalen wat je wel en niet toelaat, en eerlijk gezegd, die corona tracingapp kan je veel ellende besparen. Je weet namelijk niet hoe corona bij jou uit zal pakken. Tech kun je naar je hand zetten.
Je kunt altijd zelf nog voor een groot deel bepalen wat je wel en niet toelaat,
Dan ben je heel naïef als je dat denkt.
Wat je tegenwoordig al niet moet doen om je enigszins ongetrackt op het internet te begeven is niet normaal en voor de gemiddelde gebruiker niet te begrijpen.
En dan komt een Google met Floc waar je eigenlijk niets tegen kunt beginnen.
Dan negeert een Google je instelling dat je je locatie niet wilt delen.
En dat zijn nog maar een paar voorbeelden en er zijn er nog veel meer waar wij niet vanaf weten.
Nee, je hebt helemaal geen controle over wat je wel en niet toelaat. Ja er zijn instellingen, maar daar trekken die bedrijven zich geen flikker van aan.
Ik ben nog iets jonger dan een boomer, maar vind dit ook niet okay. Maar goed, ik begin zo langzamerhand reclame in de publieke ruimte al ongewenst te vinden.

We leven volgens mij nog in de fase dat tech alles beter maakt, denken we. We negeren het sociaal systeem in China (want zo ver komt het nooit hier). Tegelijkertijd hebben we nauwelijks Europese alternatieven voor alle tech-shit die we zo graag gebruiken (en zijn we afhankelijk van Amerika en China).

Ook verbazingwekkend (and just a thought, no flame): de hoeveelheid mensen (ook Tweakers) die het prima vinden om een Android telefoon te hebben waarbij Google mega veel informatie ontvangt, vind ik eigenlijk wel schrikbarend. En hoewel Apple privacy vriendelijker is, zakt men daar natuurlijk ook steeds dieper weg in een drijfzand ecosysteem.
Ik ben dus ook wel benieuwd hoe de nieuwere generaties tegen dit soort zaken aankijken. Zij kennen natuurlijk geen tijd waarin tracking, verplichting en advertenties nog niet zo groot waren.
Tegelijkertijd hebben we nauwelijks Europese alternatieven voor alle tech-shit die we zo graag gebruiken (en zijn we afhankelijk van Amerika en China).
Dat is pertinent onjuist. We hebben best wel wat Europese alternatieven, ze zijn alleen vrijwel allemaal niet populair genoeg om tegenwicht te bieden. Maar dat staat dus los van het feit dat ze er wel zijn.
Ok. Wat zijn de Europese tegenwichten voor (ff op basis van product/dienst ipv bedrijf):

- Facebook
- WhatsApp, Telegram of Signal (en kom ajb niet aanzetten met RCS, dat was a priori al DOA)
- Zoom
- LinkedIn
- YouTube
- Gmail
- GMaps
- Android / iOS
- Windows, Mac OS of Linux
- Tesla (en nee wat VW tot nu toe heeft gedaan is nergens in de buurt van competent genoeg)
- Mobiele hardware zoals smartphones en tablets
- goedkope lanceringen naar de ruimte (m.n. SpaceX anno 2021)

Ik kan nog wel ff doorgaan maar dit lijkt me al lang genoeg.

Een tegenwicht is 't overigens pas als 't zich op technologisch vlak én qua UX kan meten met de big boys. We hebben niets aan een dienst of product dat niet competitief is, en als dat dan Europees is dan is dat eigenlijk meer zielig dan wat anders.

Overigens moet daarbij aangemerkt worden dat met name voor socialere diensten (social media maar ook WhatsApp, Signal etc) de beslissing of 't de moeite waard is om te gebruiken of niet goeddeels bepaald wordt door Metcalfe's Law hetgeen zegt dat de waarde van zulke netwerken kwadratisch toeneemt tov het aantal gebruikers. Dus een klein netwerk gaat 'm daar sowieso niet worden ongeacht wie het maakt, zie G+ en talloze andere gefaalde pogingen tot social media offerings.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 21 juni 2021 11:11]

Ik weet niet wat je allemaal bazelt, maar ondanks dat het inderdaad vrij moeilijk is om volledig om Google en Microsoft heen te werken zijn er prima alternatieven voor veel wat je noemt. Van OSS maakt het natuurlijk niet uit waar het devteam zich bevind, dus ik snap ook niet waarom die in je lijstje staan.

Voorbeelden:
Zoom -> Jitsi
Gmail -> Elke andere willekeurige webmail aanbieder. Exchange zou ik hier een beter voorbeeld vinden.
GMaps -> Here Maps, OSM

LinkedIn lijkt me een vrij non-essentiele service (net als Facebook overigens). Sinds wanneer is Linux Amerikaans? Ook worden er gewoon auto's gebouwd in Europa door Europese bedrijven. Tesla is insignificant, dus ik snap niet wat die in je lijstje doet. Hetzelfde voor SpaceX. De Arianne raketten zijn er volgens mij grotendeels zodat Europa zelf een lanceermogelijkheid heeft en niet bij anderen aan hoeft te kloppen. Ze zijn wellicht inmiddels in prijs voorbijgestreefd door SpaceX, maar dat geld momenteel ook nog voor alle andere launchproviders.
Ik weet niet wat je allemaal bazelt,
Dat is heel spijtig maar ligt niet aan mij, en daar kan ik dan dan ook niets aan doen😉

Jitsi? Nog nooit van gehoord. Wat is hun tech stack? Een van de redenen dat zoom zo populair is geworden is dat ze het technisch gesproken gewoon beter voor elkaar hadden dan alles anders dat er was, en dat kwam vooral omdat zoom geen

Welke email providers komen tegenwoordig nog uit Europa?

Here Maps, OSM: nog nooit van gehoord. Kan ik ermee navigeren? Zijn de maps even compleet, grof gesproken? Zit er verkeersinformatie in? Indien het antwoord op 1 van deze vragen nee is kunnen ze zich niet meten met GMaps. Maar om eerlijk te zijn Apple maps kan dat niet eens, en dat komt van een van de meest waardevolle bedrijven op de planeet. Dus dat kan deze providers vergeven worden dan. Maar een vervanger zijn ze dan niet.

LinkedIn is idd niet essentieel. Netflix, Disney+, Amazon Prime, Facebook, Instagram, de Google zoekfunctionaliteit zelve, is allemaal misschien niet essentieel. Maar of het essentieel is of niet is niet relevant, want mensen gebruiken dat wel en de Europese tegenhanger niet... Oh wacht in een aantal gevallen is die er dus niet eens *KUCH* streaming platforms met een degelijk aanbod *KUCH*
De Europese producties zitten vrolijk bij in elk geval Netflix.

Linux is idd een product van internationale samenwerking.

Tesla is dé reden dat autobouwers nu *eindelijk* werk maken van EVs. En jij vindt dat insignificant? Dat vind ik heel bijzonder hoor.
Er worden idd auto's gebouwd door Europese bedrijven, die allemaal steeds meer moeite hebben om op internationaal gebied te concurreren. Daarnaast zijn 't niet echt voorlopers qua technologie, EVs zijn daar een makkelijk voorbeeld van.
Als ik m'n geld zou moeten zetten op Ford of GM aan de ene kant, en op VW aan de andere (alle 3 bedrijven die nu eindelijk met EVs bezig zijn in 1 of andere vorm) dan weet ik 't wel in elk geval.

Zonder SpaceX waren de kosten voor het lanceren naar de ruimte nog steeds 10x zo hoog als nu. Ook niet bepaald insignificant. Dat de EU raketten heeft en dus lanceercapaciteit is niet echt relevant of kosteneffectief meer als die raketten niet volledig herbruikbaar zijn, want dat is de status quo die SpaceX ervan heeft gemaakt (tot groot chagrijn van Jeff Bezos overigens).

Je schijnt m'n punt echt faliekant te missen. Als we het hebben over relevant zijn, dan is 't zo dat nominaal iets hebben in grofweg hetzelfde gebied niet voldoende is voor zo'n Europees bedrijf, dat is 't voor een Amerikaans bedrijf ook niet. Nergens in de buurt van zelfs. De aanbiedingen moeten significant beter zijn op praktisch vlak, en het is lang geleden dat ik dat een Europees bedrijf beter heb zien doen dan een Amerikaans of Chinees bedrijf.

Snel voorbeeld: mensen stapten destijds over op Gmail omdat de GUI zoveel beter was op dat moment dan de competitie, én daarbovenop kreeg je 2GB aan opslagruimte, ongekend voor dat tijdperk waarin sommige inboxen misschien hooguit 50MB capaciteit hadden.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 22 juni 2021 11:31]

Ook verbazingwekkend (and just a thought, no flame): de hoeveelheid mensen (ook Tweakers) die het prima vinden om een Android telefoon te hebben waarbij Google mega veel informatie ontvangt, vind ik eigenlijk wel schrikbarend. En hoewel Apple privacy vriendelijker is, zakt men daar natuurlijk ook steeds dieper weg in een drijfzand ecosysteem.
Wat zou je dan anders moeten nemen behalve Android of iOS? Er zijn wel een paar hele kleine alternatieven, maar die zetten niet echt zoden aan de dijk.
Ik ben dus ook wel benieuwd hoe de nieuwere generaties tegen dit soort zaken aankijken. Zij kennen natuurlijk geen tijd waarin tracking, verplichting en advertenties nog niet zo groot waren.
De meeste jongeren groeien volgens mij op met de notie dat alles op internet zetten normaal is. De ouders houden zich niet met privacy en digitale zaken bezig (of ze begrijpen het niet), en kinderen doen waar ze zin in hebben.

De digitalisering is veel "normale" (= niet-technische mensen) simpelweg boven het hoofd aan het groeien. Die mensen krijgen deze hoeveelheden informatie en dingen waar ze constant op moeten letten niet verwerkt en niet georganiseerd.
Precies om die reden vind ik beide telefoon OS'en een groot problee,, en om die reden support ik ook de ontwikkeling van een écht Linux op de telefoon. Zo heb ik de Pinephone vorig jaar gekocht. Die was toen nog totáál niet bruikbaar. De ontwikkelingen gaan echter heel snel. Ik start hem elke maand een keertje op, doe een update, en kijk hoe het dan werkt. Plasma Mobile (en andere environments ook) wordt steeds vloeiender, stabieler en krijgt steeds meer functionaliteiten en apps. Ik wacht nu nog op een paar dingen (Signal, navigatie en eventueel zou Whatsapp een mooie extra zijn). Het is bijna een systeem wat voor mij dagelijks gebruikt zou kunnen worden.

Als ik daarop over ga dan dan leg ik denk ik een Android telefoon thuis waarop ik apps heb die er niet zijn op Plasma (bankieren apps etc) en ga ik kijken hoe werkbaar het is.

Ik besef me dat het voor velen nog niet acceptabel zal zijn, maar ik neem graag als een van de eersten de stap. Ik wordt graag weer eigenaar van mijn apparaat. Ik wil niet bewust of onbewust bespied worden. Dat er processen draaien die álle rechten hebben en waarvan ik niet kan controleren wat ze doen. Dat er aan alle kanten apps worden opgedrongen of niet uninstallable zijn. En ja, ik ben bekend met dingen als Lineage OS, maar ik wil helemaal van Google af. Ik wil niet een derivative daarvan draaien. Ik wil er volledig van af.
Ik woon in een land waar dit nog veel verder gaat (China), maar wat voor mij met name buiten kijf staat is hoeveel informatie werd verzameld maar wat niet publiekelijk kenbaar werd gemaakt totdat we nu overal een QR moeten scannen wat aangeeft of je veilig bent, en zo niet "men weet" waarmee je in contact bent geweest. Echter... in China zien we ook hoe effectief dit is. Het aantal cases is officieel op twee handen in China te tellen. Dit is deels door de techniek, deels ook omdat burgers niet zeuren over basale regels zoals een masker dragen, afstand houden en meer van dergelijke.

Ik ben het er niet mee eens hoeveel informatie de overheid hier verzameld echter effectief is het wel. Tegelijkertijd ben ik het er ook niet mee eens hoe burgers in Nederland met de situatie omgaan. Zoals aangegeven basis regeltjes houdt men zich niet aan, sterker nog men zoekt constant het randje op van wat wel mag. Ergens is een middellijn wat redelijk is, enerzijds qua basis regeltjes, zij het een masker, zij het afstand houden, maar ik heb er ook geen moeite mee als een APP gegevens bijhoudt zij het in een aparte database puur voor gezondheidscontrole, een database waar waar de overheid verder niets mee kan, geen gegevens op welke manier dan ook uit kan knijpen. En waarvan ik weet dat in China de overheid geen intresse heeft in het idee van persoonlijke privacy, omgekeerd vertrouw ik de Nederlandse overheid ook niet, al zullen ze niet mijn privacy met grove aantasten, zien we keer op keer wel hoe ze lichtjes toch onze privacy aantasten.
Ik ben een "Xennial" blijkbaar (een héle late GenX-er of een héle vroege Millennial, afhankelijk van hoe de tijdvakken worden ingedeeld); dus niet eens een boomer, en ik vind het ook niet normaal.

We geeft je in vredesnaam het recht om ongevraagd een trackingapp te installeren op je telefoon?! "In mijn tijd" toen ik met computers begon, hadden we voor apps die zichzelf ongevraagd installeerden een naam: dat heete een virus, en als je het opliep formatteerde je voor de veiligheid je computer en installeerde alles opnieuw.
maar ik ben een boomer, een lastpak
AUB speel toch niet zo de calimero, alsof de overweldigende meerderheid van gebruikers hier niet zo denkt.
En langzamerhand gaan we over naar een cultuur waarin track & trace de norm wordt voor allerlei "handige" zaken.
Google benadrukt dat gebruikers zelf eerst toestemming moeten geven voordat de functionaliteit van MassNotify geactiveerd wordt en informatie wordt gedeeld.


Btw bedrijven die de klanten behandelen als "voer" is van alle tijden , heus niet van nu als boomer zou je dat toch al moeten weten.

[Reactie gewijzigd door k995 op 21 juni 2021 09:45]

Leuk dat Google dat benadrukt. Maar wie gelooft dat nog?
Met hetzelfde gemak waarmee ze een app installeren kunnen ze ook de functionaliteit activeren.

En nu blijkt dat zij er blijkbaar totaal geen probleem in zien om die app zonder toestemming te installeren, is de sprong naar zonder toestemming activeren niet groot meer.
gelukkig is er geen android monopoly, dus dat is een prima optie. |:(
Vroeger was alles beter en waar de mannen van staal en de schepen van hout.

Ook onder de jongere generatie ontstaat er een groeiende onrust over dit feit.
Als je dit zo'n probleem vindt kun je ervoor kiezen om de jongere mensen proberen bewust te maken.

O, en de vogels gingen vroeger ook nog gewoon te voet :P
Natuurlijk ben jij niet alleen verantwoordelijk voor de technologische ontwikkelingen die er nu plaatsvinden, maar het is jouw generatie geweest die dit in gang heeft gezet. Het is niet van de laatste paar jaar dat je Bonuskaart van de appie je volgt, en zo nog tal van bedrijven die dit doen. Allemaal om 3% te kunnen besparen.
Mensen mogen wel eens wat kritischer kijken naar hunzelf ipv meteen te wijzen.
Dus de overheid gaat even bepalen welke apps je moet gebruiken, en installeert die dan ook meteen maar even voor je? WTF?
En wat komt hierna? Bijzonder enge gedachte.
Het is redelijk normaal dat je als gebruiker geen volledige controle of inspraak hebt in de apps en diensten op je telefoon.
Denk maar aan de NLAlert feature. Alle telefoons zijn verplicht dit te hebben, maar je kan het zelf aan of uit zetten. Deze corona melder is niet anders.
NLAlert is wel echt een ander verhaal, dat is geen nederlandse staatsapp maar een standaard functie in het gms netwerk. Telefoons worden enkel ingesteld dat ze de berichten kunnen ontvangen vanaf die zender.

In dit geval hebben ze eerst exposure notifications toegevoegd binnen de play services en daar had ik al problemen mee gezien ik deze stap zag aankomen. Maar ik hoefte mij geen zorgen te maken was het bericht want als ik de app niet installeer stond het uit.

Nu gaan ze dus verder en wordt een overheidsapp zonder toestemming geinstalleerd zodat de gebruiker dit aan kan zetten. Maar daarmee zijn ze dus al wel voorzien van de app en kwetsbaar voor eventuele zaken als telemetry.

Ook is dit een gevaarlijke stap in de verkeerde richting. Want nu kan de overheid dus beslissen wat er op je telefoon wordt gezet. De deur staat nu open dat bijvoorbeeld de EU Google verplicht om een app te installeren die bij europeanen die het telefoongebruik kan controleren.

Ik beschouw hierdoor de play store als kwaadaardige rootkit die spyware kan downloaden en zal zorgen dat nadat ik de play services al had vervangen nu ook de play store wordt vervangen door AuroraStore. Ik gebruik tegenwoordig met namen gratis apps dus ik hoef mij steeds minder zorgen te maken om in app aankopen.
NLAlert is wel echt een ander verhaal, dat is geen nederlandse staatsapp maar een standaard functie in het gms netwerk. Telefoons worden enkel ingesteld dat ze de berichten kunnen ontvangen vanaf die zender.

Mass Notify is wel echt een ander verhaal, dat is geen Amerikaanse staatsapp, maar een standaard functie in het Exposure Notifications netwerk van Google. Telefoons worden enkele ingesteld zodat ze zodra de gebruiker akkoord geeft gebruik kunnen maken van die app die visueel weergeeft wat het Exposure Notifications netwerk vaststelt.
Nee dat klopt gewoon niet, het is een app vergelijkbaar met onze coronamelder en dat is toch echt een app ontwikkeld door de staat. Dat die gebruik maakt van de exposure notification API betekend niet direct een frontend is gezien deze app gekoppeld is aan de databases en tests van een lokale overheid.

Er is een talkradio interview waar aan bod komt dat de engelse variant op de app is geupdate om ook zaken als ras, politieke opinie en sexuele geaardheid bij te houden in de data.

Het was even zoeken maar dat heb ik ook zelf kunnen terugvinden.
For example, a venue may indicate:
Racial or ethnic origin;
Political opinions;
Religious or philosophical beliefs;
Trade union membership;
Data concerning a natural person’s sex life or sexual orientation.
However, our systems cannot access or process this data we note it here to support transparency.]
Dat is dus echt een ander verhaal dam even een api aanroepen. De API biedt enkel data aan, wat er met die data gebeurt is aan de app.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 21 juni 2021 16:23]

En het ergste is nog dat er burgers zijn die het eigenlijk wel handig vinden dat een overheid even voor jou beslist welke app er op je telefoon staat.
Wat ik nog vreemder vind is het moment van installatie: vaccinatie is inmiddels duidelijk extreem effectief en heeft een eind gemaakt aan de crisis in de zorg dus applicaties zoals dit zijn niet meer nodig.
want kan niet terugkomen of een andere pandemie kan nooit meer gebeuren?
Dat zeg ik niet, ik zeg dat het nu niet meer noodzakelijk en proportioneel is en dat het dus vreemd is een dergelijke app op deze manier aan te leveren als er op dit moment geen crisissituatie meer is.
Geen crisis meer? Mischien eens wat buiten nederland of belgie kijken? Brazilie heeft dagelijks 2000 doden door covid.
Mijn reactie had betrekking op de VS en niet Brazilie, in de VS en alle landen waar men goed heeft ingezet op vaccinatie is de crisis effectief bezworen.
Dit gaat over android wat over de hele wereld word gebruikt.
Als je het artikel leest dan gaat het over een specifieke app die in massachusetts gebruikt wordt, zie daar het belang van goed lezen voordat je reageert ;)
Vooralsnog bestaat de mogelijkheid dat ergens vanaf september er een nieuwe golf kan komen. Deze kan in ieder geval de niet-gevaccineerden besmetten maar ook een nieuwe variant waar de vaccins niet tegen beschermen is reëel. Ook bevestigd door Hugo de Jonge. Daanaast is er al meerdere keren door wetenschappers aangegeven dat dergelijke pandemiëen in de toekomst vaker gaan voorkomen.
De kans daarop is relatief klein, daarnaast is het zo dat deze crisis primair gaat over de druk op de zorg: Corona zal niet verdwijnen maar vanwege de effectiviteit van de vaccins als het gaat om de effecten te beperken zal de impact naar alle waarschijnlijk zelfs bij uitzonderlijke mutaties een stuk minder zijn dan voor de vaccinatie campagne.

Daarnaast: als je niet gevaccineerde wilt beschermen en de kans op mutaties beperken dan is daar een mooie oplossing voor: verplichte vaccinatie van de gehele bevolking.
Ik kan er verder niets aan doen dat ze om een of andere onduidelijke reden 180 graden gedraaid zijn bij de vaccinatie t.o.v het andere dwingende beleid maar ik heb in ieder geval geen zin om de gevolgen daarvan te dragen in de vorm van een vaccinatie bewijs: solidariteit komt nu eenmaal van twee kanten, maar dat is iets wat ze bij VVD en CDA niet doorhebben.

Wat betreft de angst tactiek met mogelijke mutaties: Hugo de Jonge lijkt me zeker wat dat betreft nu niet echt een betrouwbare bron, we hebben allemaal kunnen zien waar zijn incompetentie en gebrek aan zelfreflectie toe heeft geleid: een flinke vertraging in zowel het test en vaccinatiebeleid en vooral gericht zijn op hoe iets overkomt op zijn potentiele kiezers ipv effectieve maatregelen.

De kans op pandemieën neemt al langer toe door gebrek aan respect voor de natuur, minder vlees eten en je gedrag verduurzamen is wat dat betreft een stuk effectiever om dat risico te verkleinen dan net te doen alsof een tracking app alles gaat oplossen, maar ja: dan zul dingen moeten gaan laten en dat willen de meeste mensen schijnbaar niet.

Overdrijven van deze crisis is minstens net zo erg (zo niet erger) dan het bagatelliseren wat de Willem Engels van deze wereld doen, ik ben zelf in ieder geval flink geschrokken door de mate van geloof en onderbuik die als basis voor veel van het Corona beleid is gebruikt en misschien nog wel meer geschrokken van de meute die het allemaal stilzwijgend goedpraat omdat ze er toch geen last van zouden hebben.
Dus zonder medeweten van de gebruiker pushed Google een tracing app :(
Dat doen ze toch al sinds het bestaan van Android? Android zit vol met Google tracking. Als je niet gevolgd wilt worden door Google moet je geen Android telefoon gebruiken.
Of een kale AOSP rom gebruiken. Met Blokkada kun je ook veel troep filteren.
Valt wel mee, AOSP zit helemaal niet vol met google tracking, je bedoeld waarschijnlijk de closed source applicaties die onderdeel zijn van Googles eigen framework maar geen onderdeel van Android.
Ook AOSP wordt door Google onderhouden. Het grootste verschil is dat je de closed source tracking er niet bij krijgt, alleen de open source tracking :+
Heb je een linkje naar de "open source tracking" binnen de AOPS code?
Dan had ik toch liever dat U2-album.
Orwell's 1984 wordt steeds verder geïmplementeerd.
Gebruiker heeft hier ongetwijfeld al wel toestemming voor gegeven, maar dat zullen ze dan vergeten zijn of het stond ergens in de voorwaarden die nooit iemand leest. En dan zich vervolgens afvragen hoe het komt.
Kijk alleen maar naar de radio Veronica app.
Als je daar akkoord op geeft, dan mogen ze alle apparaten in uw buurt scannen. Dan weten ze gelijk wat je allemaal thuis aan je WiF hebt hangen.

Privacy is steeds meer een lege huls waar aan we ons vasthouden.
We willen het graag, maar via diverse omleidingen is de privacy toch weg aan het gaan.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee