CoronaMelder geeft vanaf zaterdag om 17:00 uur weer waarschuwingen

De CoronaMelder-app voor Android geeft vanaf 17.00 uur op zaterdag weer meldingen aan mensen die in contact zijn geweest met personen die het coronavirus blijken te hebben. Standaard-apps op smartphones hadden namelijk toegang tot de data van de app.

Toen de tijdelijke stop op meldingen ingezet werd, eerder deze week, gaf Google al aan dat de update die het probleem verhelpt, al sinds enkele weken uitgerold wordt. De verwachting was toen dat begin volgende week alle Android-toestellen de update voor Google Play Services binnen hebben. Ondanks dat de uitrol nu dus nog niet helemaal compleet is, wordt de app toch weer in gebruik genomen.

De experts van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben onderzocht of het lek in de bewuste Play Services-update ook werkelijk verholpen is en komen tot dezelfde conclusie als Google. Daarom besluit minister De Jonge van VWS om de app vanaf 17.00 uur weer in werking te stellen. De app zal na heractivatie ook door zijn backlog aan meldingen heen werken, dus mogelijke besmettingen van de afgelopen dagen worden niet gemist door deze tijdelijke stop.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef in een Kamerbrief dat de willekeurige codes die CoronaMelder genereert op Android-telefoons werden opgeslagen in 'het algemene systeembestand' waar ook vooraf geïnstalleerde standaard-apps toegang toe hebben. Door de toegang tot de data was het in theorie mogelijk dat standaard-apps konden vaststellen of de telefoon behoort aan iemand die als besmet is gemeld in CoronaMelder en welke ontmoetingen er hebben plaatsgevonden. Voor dat laatste moesten meerdere databronnen gecombineerd worden, omdat alleen willekeurige codes zichtbaar zijn. Volgens Google is er geen bewijs dat apps daadwerkelijk data hebben verzameld en gebruikt. Bij Apple speelt het probleem niet.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

01-05-2021 • 10:21

108 Linkedin

Lees meer

Reacties (108)

108
93
40
3
0
23
Wijzig sortering
Even schaamteloos gecopy past van de overheidspagina.. Dit lijkt mij wel even handige info.

Google heeft een update doorgevoerd in de software voor de Blootstellingsmeldingen. Je kan zelf controleren of je deze geüpdate versie hebt. Ga naar Instellingen. Kies Google en vervolgens Blootstellingsmeldingen. Onderaan zie je het versienummer staan. Heb je versienummer 211290003 óf 211515000 en hoger? Dan heb je de juiste versie.


https://coronamelder.nl/n...f-is-na-landelijke-pauze/


Edit: bij mijn telefoon heet het "covid exposure notifications"

[Reactie gewijzigd door johanneslol op 1 mei 2021 10:38]

Vreemd, bij mij staat onderaan de beginpagina Versie 1.3.0 build 92080-4234d00 en in de Playstore staat ook 1.3.0. Onder Instellingen zie ik geen Google.
Je moet in de instellingen van de covid tracing kijken. Dus gewoon in je telefoon zoeken op "covid"
Daar staat 211213000. Benieuwd of dat voor 5 uur nog verandert.
Geen idee hoe de versienummering tot stand komt. Op mijn S10 staat nog versie 1.8 (211213000)

Dan is 211290003 wel een hele sprong voorwaarts....

Nog maar ff afwachten op de update. Al vrees ik dat Hugo de Jonge net zo (onterecht) optimistisch is over het tempo van deze Google uitrol als over het vaccinatie tempo 🤣

[Reactie gewijzigd door Prosperot op 1 mei 2021 17:40]

Op mijn A71 zie ik exact hetzelfde.
Vreemd, ik heb zelf een S21 en ik heb versie 211515000
Zelfde op mijn Oneplus 7T hier....
Hier op mijn Redmi Note 9 ook versie 1.8 (211213000)..... Even afwachten dus...
Inderdaad kopiëren en plakken.

Het is overigens niet alleen voor Android uitgezet maar voor alle corona app gebruikers. Dus ook Apple. Staat helaas niet in het artikel.
... Onderaan zie je het versienummer staan. Heb je versienummer 211290003 óf 211515000 en hoger? Dan heb je de juiste versie.

https://coronamelder.nl/n...f-is-na-landelijke-pauze/
Ja, en hoe moet je dit dan nu weer lezen? Niet om flauw te doen, maar dit is toch erg onhandig:
Oke, versie 211290003 óf (211515000 en hoger)?
Dus als volgende week versie 211290004 uitkomt om wat voor reden dan ook, dan is die niet goed, volgens deze regel. Maar waarschijnlijk wel.
Dus dan is ‘211290003 of hoger’ ook goed. Maar 211515000 is hoger dan 211290003 dus die is sowieso al goed, maar 211514999 is dat waarschijnlijk niet, als ik de bedoeling probeer te begrijpen :-)

Kortom: maak nou gewoon eens zo, dat ze voor mensen te volgen zijn áls je wilt dat mensen ernaar kijken. Laat het buildnummer lekker voor de programmeurs zijn wat het is, maar vermeld bijvoorbeeld de ‘datum framework update’, zodat mensen er iets van kunnen snappen.
Ik ben het met je eens hoor. Gewoon versie “1.2 naar versie 1.3 ofzo” dat had het zeker overzichtelijker gemaakt.
Gebruikt iemand dit nog?
De statistieken m.b.t. CoronaMelder worden openbaar gedeeld op https://github.com/minvws...owing_notification_CM.csv

Daar is te zien dat er nog elke week zo'n 7000 tests gedaan worden n.a.v. een notificatie vanuit de CoronaMelder app.
Mooie informatie.

Het laat ook zien dat zo'n 6% van de door de app getesten corona hebben opgelopen. Oftewel ongeveer 400 per week, of 57 per dag. Ten opzichte van de huidige 7500 positieve tests per dag is dat 0,8%.

0,8% is niet veel. De vraag is of de app slecht werkt, of dat de app te weinig gebruikt wordt.
De vraag is of de app slecht werkt, of dat de app te weinig gebruikt wordt.
Beide en er zijn nog meer problemen, met als belangrijkste dat veel van de mensen die door CoronaMelder gewaarschuwd worden, te laat worden gewaarschuwd (nl. als zij al besmettelijk kunnen zijn).

Dat kun je o.a. zien aan het feit dat ca. 2/3 van de mensen die zich laat testen na een app-waarschuwing, tijdens de testaanvraag al symptomen had. Tegen de tijd dat zij getest zijn met positieve uitslag en daadwerkelijk uploaden, kunnen veel vervolgens via de app gewaarschuwden al besmettelijk zijn.

M.b t. de app zelf: als je de "heat map" op pagina 7 in de rapportage van de veldtest in Vught goed op je laat inwerken, zie je dat het pure statistiek is of 2 smartphones op ca. 2m onderlinge afstand "een hit" opleveren. Langer meten verbetert deze nauwkeurigheid nauwelijks. Een smartphone in een kontzak wordt enorm gedempt door een menselijk lichaam (veel water, precies de reden waarom magnetrons ook op 2,4GHz werken). In metalen rijtuigen kun je, door reflecties, helemaal geen "afstanden meten" (zie Measurement-based evaluation of Google/Apple Exposure Notification API for proximity detection in a light-rail tram van Prof. Douglas J. Leith en Dr. Stephen Farrell; zie ook gerelateerd onderzoek in deze pagina).

Uit genoemde pagina en de pagina met het aantal mensen per dag die uploaden blijkt dat er ook zeer veel meer mensen met app uploaden, dan dat er positief testen na een app-waarschuwing: in veel meer dan 90% van de gevallen worden mensen niet door hun app gewaarschuwd terwijl zij vervolgens wel positief testen, naast dat veel meer dan 90% van de mensen die wel door hun app zijn gewaarschuwd, negatief testen.

Mede door het lage aantal gebruikers, en vooral het kleine aantal positief getestten dat daadwerkelijk uploadt (iets meer dan 10% van alle positief getestten), is de bijdrage van CoronaMelder aan het bestrijden van de epidemie een druppel op een gloeiende plaat (niet alleen ik beweer dat).

Trouwens ook in alle andere landen waar dit soort apps worden ingezet, is de bijdrage verwaarloosbaar. Met als bijwerking dat mensen, die niet door hun app zijn gewaarschuwd, denken dat zij niet besmet kunnen zijn geraakt en de Corona-regels aan hun laars lappen.
Trouwens ook in alle andere landen waar dit soort apps worden ingezet, is de bijdrage verwaarloosbaar. Met als bijwerking dat mensen, die niet door hun app zijn gewaarschuwd, denken dat zij niet besmet kunnen zijn geraakt en de Corona-regels aan hun laars lappen.
Ik heb hier verder geen bewijs voor, maar ik zou eerder vermoeden dat de meeste mensen die de app (nu nog) gebruiken aan de voorzichtige kant van het spectrum qua Coronaregels zitten. De mensen die zich niets aan willen trekken van Corona-regels gaan ook geen apps installeren. (Zeker niet als die app veruit de engst aanvoelende maatregel is in het kader van "de overheid wil mijn hele leven overnemen en alles van me weten.")
Ik heb hier verder geen bewijs voor, maar ik zou eerder vermoeden dat de meeste mensen die de app (nu nog) gebruiken aan de voorzichtige kant van het spectrum qua Coronaregels zitten.
De Eindrapportage CoronaMelder Evaluatie Survey LISS panel (PDF) (samen met andere rapporten te vinden op coronamelder.nl) lijkt dit tegen te spreken, wel lijken vooral hoger opgeleiden CoronaMelder te gebruiken.

Grappig is dat van zowel ondervraagde gebruikers als niet-gebruikers 94,7% aangeeft zich aan de regel "vermijd drukke plekken" te houden.

(Off topic: het lijkt er sterk op dat een heel kleine groep Nederlanders het voor ons allemaal verziekt.)
De mensen die zich niets aan willen trekken van Corona-regels gaan ook geen apps installeren.
Klopt, maar die groep lijkt klein.
(Zeker niet als die app veruit de engst aanvoelende maatregel is in het kader van "de overheid wil mijn hele leven overnemen en alles van me weten.")
Ook onderzoeken in andere landen lijken erop te wijzen dat de meeste mensen zich niet zoveel zorgen maken over tracken door hun overheid, maar wel privacy in het algemeen - dat hun gegevens in verkeerde handen vallen.

Immers, smartphones wisselen identifiers uit waarmee mensen kunnen worden opgespoord - en techneuten hebben al zo vaak beweerd dat iets veilig kan wat achteraf onjuist bleek.

N.a.v. dit incident zullen veel mensen denken "zie je wel, goed dat ik er niet aan begonnen ben". En bij een volgende keer nog wantrouwender zijn.
Dit dus, bovendien registreert de app alleen contacten zodra je langer dan X periode in de buurt geweest bent van iemand die aangeeft via de app dat hij/zij besmet is.

Dan mis je dus al mensen die alleen langs iemand zijn gelopen en per toeval een flinke COVID laced niesbui in hun gezicht gekregen hebben.
Exact. De Duitse Corona-Warn-App ondersteunt sinds kort het scannen van locatie-gebonden QR-codes (horeca bijvoorbeeld). Afstand en tijdsduur spelen dan geen rol meer als later bleek dat daar een besmettelijke persoon rondliep.

(Dit stelde ik ruim 1 jaar geleden al voor op security.nl).

Blijven in elk geval de volgende problemen:
• dat er veel te weinig gebruikers zijn;
• dat het in de praktijk veel te lang duurt, na "contact" met een besmettelijk persoon, voordat jouw app jou waarschuwt;
• dat in de praktijk veel te weinig mensen app-waarschuwingen serieus nemen, in strenge zelfisolatie gaan en zich laten testen (vooral als zij geen of nauwelijks symptomen krijgen).
Ik werk zelf voor de testlijn en kan je vertellen dat zo goed als niemand de app gebruikt.
Wordt er door jullie wel standaard naar gevraagd bij een positieve uitslag? Je leest hier vaak in de reacties dat ze de app wel gebruikten maar bij contact bij de GGD werd er niet naar gevraagd, ben wel benieuwd hoe dat zit.
Ik geef geen positieve uitslagen door, maar bij het maken van de afspraken moeten we vragen of mensen gebruik maken van de app en of dit de reden is dat ze bellen. 99.99% van alle telefoontjes is het antwoord nee.

Er is een heel script met punten die gevraagd moeten worden.
Mensen die met apps om kunnen gaan maken waarschijnlijk vaker online een afspraak in plaats van telefonisch.
Ongeveer 1% van alle mensen die positief test, vroeg de test aan nav een melding uit de app. Tel daarbij op dat meldingtesters gemiddeld vaker positief testen dan mensen met klachten (minder aanvragers per positieve test), én dat ze ws wat digitaler zijn (en dus online een test aanvragen), en dan is het inderdaad helemaal logisch dat jij ze niet vaak treft.

Wil niet zeggen dat de app niet werkt. Van de mensen die een melding ontvangen, test rond de 10% positief. Dat is meer dan mensen die nav klachten een test aanvragen.
bij het maken van de afspraken moeten we vragen of mensen gebruik maken van de app en of dit de reden is dat ze bellen.
Dit sluit toch helemaal niet uit dat ze de app niet gebruiken? Puur dat ze niet bellen omdat de app ze verteld om dit te doen.

Kan prima zijn dat ze toch wat denken te hebben opgelopen, zonder dat de app hier iets over zegt.
Ja ben toch ook wel benieuwd na heb zelf ook meerdere malen mee gemaakt, en juist de gene die positief zijn worden gebeld(Dus lijkt me gewoon 1 script die je moet volgen beginnen met de app vraag).

Volgens mij kon je ook gebeld worden indien je negatief was, maar goed denk meeste zeggen van nee online is prima zolang test goed is(Heb zelf ook 1ne keer gedaan).
Zelf de app ook even ook gebruik maar na tijdje er weer af gegooid, en in de periode dat ik hem had zat ik juist veel in het OV wegens slechte weer, ook liep overal in Utrecht / overvecht / zuilen etc waar schijnbaar de positieve gevallen hoog waren en nooit melding gekregen.

Toen ik bericht kreeg van collega dat zij positief was moest ik van werk ook afspraak maken, dus ik ook GGD gebeld en uitgelegd enzo(Collega was gegaan omdat haar app af was gegaan)..
Toen zijden ze ook niks over mijn app of die was af gegaan ofzo , nee oke dan maken we een afspraak even kijken waar dat bij u in de buurt kan.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 1 mei 2021 12:32]

Ik denk dat de app zelf technisch wel goed werkt maar dat we veel te weinig weten over hoe het virus zich verspreid en daardoor de app effectief niet goed werkt. Er wordt veel te veel uitgegaan van een klassiek besmettingspatroon, maar in de praktijk zien we hele vreemde effecten. Vitale mensen van middelbare leeftijd kunnen hard getroffen worden terwijl in menig huishouden de huisgenoten niet eens besmet raken. Er zijn mensen op leeftijd met onderliggend lijden die nergens last van hebben als ze besmet raken. Steeds vaker blijkt ook dat besmette mensen nauwelijks last kunnen hebben.
Er lijken dus andere factoren dan besmetting een veel grotere rol te spelen. De app kijkt alleen naar nabijheid terwijl juist blijkt dat nabijheid bij COVID misschien wel een grote rol speelt, maar bij menigeen niet tot een besmetting leidt (getuige het feit dat binnen een gezin menigeen niet besmet raakt ondanks veelvuldige nabijheid en aanraking).
Mogelijk spelen genetische factoren en persoonlijke eigenschappen van je afweersysteem een hele grote rol en dan levert die app heel weinig resultaat op.
De toon van je vraag wekt wellicht 'n bepaalde indruk waardoor die gemind wordt, maar op zich is het wel interessant om te weten hoeveel men hier gebruik van maakt. Meten = weten en 'n goede vraag leidt tot 'n goed antwoord (o.a. van vharten).
Je toon klinkt wat negatief en van gebruik is eigenlijk geen sprake: hij staat aan ja. Vanaf het begin. En ik heb nog nooit een melding gehad. Ik ben officieel ook niet positief getest.
Stel ik zou een melding krijgen, dan test ik mij. En als ik positief getest zou zijn laat ik dat melden via de app. Het is een kleine moeite, en ik hoop dat het voldoende helpt.

Ik moet er wel bij zeggen, in mijn bubble bestaat corona niet echt (meer).
Tot vorige week bestond corona ook niet echt in mijn bubbel. Maar donderdag ben ik waarschijnlijk besmet en zondag positief getest toen ik me liet testen nav een naar kuchje.

Nu bijna een week verder ben ik ongeveer even brak als maandag terwijl ik me woensdag en donderdag opperbest voelde. Dus dat het nu niet bestaat in jouw bubble betekent niet dat het onderdeel van je leven kan worden in een flits.
Ik bedoel ook niet dat ik ignorant wordt! Integendeel. Ik heb het virus vorig jaar maart gehad en was er 3-4 werken zoet mee. Vooral de vermoeidheid en hoesten bleef me heel lang achtervolgen.

Beterschap! Ik hoop dat je snel opknapt!
Ja alleen jij weet dat je eventueel de GGD kan vragen om de code(Als de medewerker het vergeet), heb al genoeg gevallen mee gemaakt de GGD niet eens on de app vroeg.
Allen gebeld van dat positief bent enzo even de mensen af gaan waar je geweest ben, dus collega is iedereen af gegaan gebeld of app gestuurd(GGD doet dat niet).

En dan nou succes gen vraag om een code in te vullen in de app ofzo, en dit voorbeeld wist collega dus ook niet dat dit kon.
Ik niet sinds ik uit eerste hand heb vernomen dat het voor geen meter werkt. Directe familie die bij elkaar in huis wonen en waarvan de app paar dagen te laat nog met een melding kwam. Inmiddelsllagen ze beide al met Covid in bed ;)
Ik gebruikte het om te kijken of het uberhaupt wat deed, maar heb er nooit een melding van gekregen, en dat met overvolle school bussen,restaurantwerk en vrienden die corona hebben gekregen met de app. Vondt het best waardeloos.
Natuurlijk hangt het aantal meldingen af van hoeveel Nederlanders de app heeft geïnstalleerd. Namelijk een kwart van de Nederlanders heeft de app gedownload.
Dat klopt, daarom verwachte ik ook niet al te veel meldingen, maar als een vriend van me corona heeft en hij wel de app heeft is het wel een beetje raar :D
Heeft de GGD hem wel gevraagd om een code in te voeren in zijn app, op mijn werk namelijk zelfde collega had Corona maar er werd niks gevraagd over app erna toen ze positief was en gebeld was.

Uiteraard kan dit vergeten worden maar vind ik als nog raar, want alleen de gene die positief zijn worden gebeld.
1 goede ervaring te melden : Wij hadden Corona in huis (bevestigd via test), na het invoeren van de GGD code kreeg onze buurvrouw een waarschuwing op haar telefoon.
Ja als er gevraagd wordt na je app dan zal vast werken, maar heb nu al meerdere gehad die positief waren en niet niet gevraagd werd na de app om code in te tikken.
Zelf kan je hier uiteraard om vragen indien je denkt medewerker het vergeet, maar genoeg die dit niet zullen weten hoe het werkt.
Het idee was goed maar zonder verplichting en opvolging volledig kansloos.
De toon die je zet zie ik wel vaker voorbij komen. Er moet iets heel goed werken, of we moeten er gewoon maar mee stoppen omdat we vinden dat het niet werkt.

Dat is gewoon de grootste onzin. Naar mijn idee werkt de app al als het 1 verspreiding kan tegen gaan.
Ja, maar gezien de ontwikkelkosten van iets van 5 miljoen (!!) euro verwacht je natuurlijk wel wat meer dan wat het nu is.
Naar mijn idee werkt de app al als het 1 verspreiding kan tegen gaan.
Kosten / baten.
1 verspreiding voorkomen zou mager zijn. Ik sta echter wel achter het initiatief, was het proberen waard.
Tja, dan hadden de basisscholen ook eerder gesloten kunnen worden en in bejaardentehuizen mondkapjes verplicht dragen. Maar ja. Beleid.
En ben je lang in de buurt geweest op het moment dat die vriend besmettelijk was?
En de helft van downloads, zijn ook al weer van de mobiel af.
Laten we nu niet doen alsof die deJonge het goed heeft gedaan :F

Edit; politieke trollen aanwezig?

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 1 mei 2021 11:13]

Dus het is de schuld van minister De Jonge als mensen de app niet gebruiken? Of wil je een overheid die de mensen verplicht de app te gebruiken? En als mensen de app er af gooien om de minister te jennen dan kan je afvragen of ze wel volwassen zijn.
Waar lees je dat allemaal?
Verplichten gaat echter niet lukken om dit op je mobiel te zetten, dan moet je de wet zo aanpassen dat politie etc je allemaal mag aanhouden om te checken of je app heb zo nee te laten installeren(Dat is geen doen).
O ja geloof ik best en zeker nu Vaccins gezet worden, dat meerdere al denken gooi hem er ook vanaf.
Spreek voor jezelf, hij doet het prima.
Dat vind ik altijd iets waar je niet vanuit kan gaan. Je kunt beter afvragen hoeveel mensen de app daadwerkelijk gebruiken. Tussen download aantallen en gebruik aantallen zal een wezelijk verschil zitten. Velen zullen de app uit nieuwsgierigheid gedownload hebben, en weer gedeleted hebben, hoewel dit uiteraard een aanname is....maar toch..
Ik gebruik het weer sinds kort en mijn vriendin kreeg een dag nadat ik hem via de GGD geactiveerd heb een melding.
Ik heb zelf nooit een melding gehad maar bekenden van mij wel... Die zijn toch maar even voor de zekerheid langs de test-straat gegaan. En daar is de app ook goed voor :)

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 1 mei 2021 11:22]

Mag hopen van wel…
Nee. Mijn Android ondersteunt dit niet. Heb geen zin om hiervoor een nieuwe telefoon aan te schaffen.
Ik eerlijk gezegd sinds vorige week niet meer. Ik had hem vanaf dag 1 maar het zal allemaal wel...
Ik gebruik hem ook niet, het nut ontgaat mij eigenlijk volledig. Voor een melding moet je minimaal een kwartier op korte afstand zijn van iemand, meestal binnen 1,5 meter. Het hele idee van alle maatregelen was toch om dat te minimaliseren.
Het feit dat er blijkbaar talloze mensen zijn die een app nodig hebben om dat bij te houden maakt mij wel wat somber en verklaart ook wel dat er nog steeds zoveel besmettingen zijn.
Ik snap je punt. De app heeft waarschijnlijk zin als je minstens 15 minuten binnen 1,5 meter afstand van onbekenden zit. Misschien nuttig bij het openbaar vervoer of in de klas?
Grappig. Je bent blijkbaar kamp voor of kamp tegen. Nuance is er niet meer. Mensen kunnen niet meer relativeren in deze kwestie lijkt het. Laat elkaar in zijn/haar waarde. Als iemand ergens niet in geloofd is dat zijn of haar goed recht. Het is vrij eng dat je blijkbaar niet meer anders mag denken of het ergens oneens mee mag zijn.

Ik verbaasde me er ook over hoeveel mensen schande spraken van de rijen voor de winkels woensdag. Laat mensen gewoon hun ding doen.
Dat lees ik nergens in z'n bericht.
Ik vind het nogal vreemd om de app te heractiveren gezien het feit dat de uitrol van de fix nog niet voltooid is.
Dit geeft mij niet de indruk dat men dit serieus genoeg neemt om dat even af te wachten.
Ja ik vind het ook een hele vreemde beslissing. Er valt nog over te discussieren of ze hiervoor uberhaupt hadden moeten stoppen, maar er is zeker wat voor te zeggen. Alleen als het als belangrijk genoeg beoordeeld is om er tijdelijk voor te stoppen, strookt dat niet met de beslissing om er nu weer verder mee te gaan, want ik heb even gechecked, en de versie op mijn telefoon is nog de oude, en dus niet gepatched.

Overigens is het ook vreemd dat ze de oude meldingen dan inhalen, want als er daadwerkelijk gebruik gemaakt is van het lek kunnen kwaadwillenden nu alsnog met terugwerkende kracht deze informatie misbruiken. Immers hebben ze de codes dan al van devices kunnen halen, en die kunnen ze matchen aan de codes die nu alsnog doorgestuurd worden.

In dit geval had ik het issue persoonlijk niet dermate ernstig gevonden om het te moeten stopzetten, want de kans op misbruik was vrij klein, en de impact was ook niet dermate hoog. Pas als Google het niet zou willen patchen o.i.d. ( Wat hier niet het geval is, want de patch wordt al uitgerold ) zou het IMHO wel terrecht zijn om er mee te stoppen IMHO

[Reactie gewijzigd door Woy op 1 mei 2021 11:22]

Serieuze tijd vraagt om serieuze maatregelen. Om alles weer normaal te krijgen is deze app een hulpmiddel. Maar als je overal iets achter ziet. Dan stop je er maar mee. Ik gebruik de app, ook als bescherming voor anderen als ik eens besmet wordt.
Onderzoekers, Google, en de overheid hebben hier duidelijk gemaakt dat er een serieus lek is.

Dat in tegenstelling tot wat jij lijkt te doen: niets bewijzen en dan kennelijk suggereren dat anderen misschien overal iets achter zouden zien. Dus of je toont iets aan of je hebt kennelijk bijna blind vertrouwen dat als de persoonsgegevens niet beschermd werden dat maar prima is in serieuze tijd.
Ik moet zeggen dat ik het vermoeden heb dat niet alle GGD's(of medewerkers daarvan) altijd het protocol volgen. Bij ons op het werk, een pharmaceutische groothandel, zijn een aantal positieve gevallen geweest. Deze waren verspreid over enkel maanden. Telefoons zijn niet toegestaan op de werkvloer en liggen dus in hun locker. Deze lockers(kasten met 12 of 15 kastjes) staan redelijk dicht bij elkaar. Tot nu toe heb ik nog geen melding gehoord dat iemand een melding heeft gekregen via de corona app.

Er is in het begin veelvuldig melding gemaakt om deze app te installeren.
Rest de vraag of de app idd bij veel mensen is geinstalleerd of dat de GGD niet altijd het protocol volgt. Of de medewerkers verzwijgen een melding.
In zulke situaties zet ik bewust de bluetooth uit om foute meldingen te voorkomen. Misschien doen je collega's dat ook?
Inderdaad, het gebruik van de app werd ook aan buschauffeurs ontraden.
Maar zou er in de app geen intelligentie zijn ingebouwd dat wanneer een telefoon een paar uur niet bewogen heeft ervan uit wordt gegaan dat die niet bij een persoon in de broekzak zit?
Dat idee heb ik dus ook al paar keer mee gemaakt niet om de app gevraagd werd, ook een collega waarvan de app was af gegaan.
De collega is zich gaan testen en bleek positief te zijn dus was gebeld, ze moest zelf iedereen informeren bij wie ze in de buurt geweest was(Ik heb ook berichtje gekregen van de collega).

Verder zij ik heb je nog een code gehad voor je app, zij de collega nee is niet om gevraagd.
Ik moest alleen iedereen informeren bij wie ik in de buurt geweest ben, en verder dan 7 dagen minimaal thuis blijven.
Een paar keer meegemaakt dat er niet om de app gevraagd wordt? Dat is bijzonder; er wordt namelijk alleen om gevraagd in het bron en contact onderzoek wanneer je positief getest bent (en ja dat wordt wel eens vergeten). Je kan het dus eigenlijk niet een paar keer mee hebben gemaakt, hooguit van horen zeggen.
Het zal wel goed zitten nu. Kritisch onderzoeksjournalist Brenno de Winter is vanuit de security verantwoordelijk voor deze app.
Waaruit blijkt nu dat het veilig genoeg is om weer te gaan gebruiken? Dat kan niet alleen blijken uit een bugfix. Mensen moeten die fix ook hebben, anders werkt het niet.

Er is dus niet duidelijk welke apps die met al die verschillende firmware mee komen toegang hebben? Er lijkt niet duidelijk hoeveel mensen na weken nog steeds geen update hebben die dit verhelpt? Er lijkt geen enkeke mogelijkheid om zelf te updaten omdat Google of anderen dat voor je bepalen? Wat is er nu echt anders aan de situatie dan voor de stop, behalve dat ze blijkbaar de bugfix hebben getest?
Hoe werkt zo'n melder ? Is dat zoiets als "je bent net iemand met corona gepasseerd ?" Of "opgepast, je staat naast iemand die corona heeft" ?
Duidelijke uitleg. Zoiets als Google earth, die weet in welke winkel je geweest bent dus.
"CoronaMelder geeft vanaf zaterdag om 17:00 uur weer waarschuwingen"
En ik maar op nu.nl kijken welk storm eraan komt met dat Weer Waarschuwingen :+
In dit geval, Offtopic maar ik las de titel echt heel even anders ;)

.
Weerwaarschuwing is één woord, dus geen ruimte voor deze verwarring.
Ik ken niemand die deze app gebruikt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee