Tijdelijke wet die CoronaMelder-inzet regelt wordt opnieuw verlengd

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil de inzet van de coronanotificatieapp CoronaMelder met nog eens drie maanden verlengen. Daar moet de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 opnieuw worden verlengd, zoals al drie keer eerder gebeurde.

De demissionair minister beschrijft dat voornemen in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. De Jonge schrijft daarin dat hij de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 wil verlengen tot minstens 10 april 2022. De wet regelt de manier waarop de CoronaMelder-app mag worden ingevoerd. In de wet staat bijvoorbeeld vastgelegd dat de app alleen mag worden ingezet voor het bestrijden van het coronavirus en niet voor andere doelen. Ook mogen bedrijven en overheden het gebruik van de app nooit verplichten.

De wet is tijdelijk en zou aanvankelijk minimaal drie maanden actief zijn. Dat kan wel worden verlengd, wat sinds de invoering op 10 oktober vorig jaar al vier keer is gebeurd. De huidige tijdelijke wet loopt tot 10 januari van volgend jaar, maar volgens de Jonge moet dat worden verlengd. "Gelet op het hoge aantal besmettingen op dit moment en het advies van de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 om het gebruik van CoronaMelder in ieder geval voort te zetten tot en met het voorjaar 2022 wordt voorgesteld de inzet van CoronaMelder te verlengen", schrijft de minister.

Het gaat voorlopig nog om een voorstel van de Jonge. De Tweede Kamer moet nog stemmen over het verlengen van de wet. Dat stemmen moet nog voor het kerstreces gebeuren als het aan de minister ligt. Dat heeft niets te maken met de kabinetsformatie, maar met het feit dat het besluit tijdig in het Staatsblad moet verschijnen.

De CoronaMelder-app werd in de zomer van vorig jaar ontwikkeld en sinds het najaar gebruikt om contacten met besmette personen aan te geven. De app is inmiddels 5,5 miljoen keer gedownload.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-12-2021 • 13:25

114 Linkedin

Reacties (114)

114
90
47
7
0
20
Wijzig sortering
Hoewel ik voorstander ben van de app is de uitwerking/ procedure bedroevend. Ik heb de app vanaf het moment van uitkomen op m’n toestel maar nog nooit een melding terwijl ik wel met mensen met COVID-19 in aanraking ben geweest. Van hen hoor ik terug dat de GGD nauwelijks om de sleutel vraagt 8)7 . Tjsa dan heeft het geen zin natuurlijk als mensen toch niet geregistreerd worden.

Het was beter geweest als dit via je digid gekoppeld kon worden. Als je dan positief test bij de GGD, welke je BSN al hebben, wordt dit automatisch aan de coronamelder doorgegeven. Dat zou natuurlijk de privacy niet ten goede komen maar dan werkt de app wel.
Je kan tegenwoordig ook zelf een melding genereren door de via digid de testuitslag te koppelen aan de Corona Melder app. Ik heb dit zelf gedaan en de mensen in mijn omgeving kregen inderdaad allemaal een melding, dus dat werkte wel goed in mijn geval.

Bron: https://www.rijksoverheid...oorgeven-via-coronamelder
eJazz42 schreef onder meer:
Je kan tegenwoordig ook zelf een melding genereren door de via digid de testuitslag te koppelen aan de Corona Melder app.
Helaas daalt desondanks het aantal CM (CoronaMelder) gebruikers weer dat uploadt na een positieve test.

Het percentage positief geteste mensen dat uploadt, uit mijn eerder bijdrage, aangevuld met de afgelopen 2 weken:

weeknr. en percentage
33 : 4,0%
34 : 3,7%
35 : 4,2%
36 : 4,0%
37 : 3,8%
38 : 3,7%
39 : 3,9%
40 : 4,1%
41 : 5,3% <- upload zonder GGD kan nu
42 : 6,0%
43 : 6,2%
44 : 6,3%
45 : 6,1%
46 : 4,8%
47 : 4,4%

Vanaf ca. halverwege week 41 kunnen positief geteste app-gebruikers uploaden buiten de GGD om.

(Bronnen: aantal uploads (ook hoeveel buiten GGD om) en PDF's met aantal positief geteste mensen).

Kennnelijk zet de daling van het aantal gebruikers door (of minder positief geteste CM-users uploaden ineens, maar dat lijkt mij sterk).

Naar verluidt laat minder dan de helft van de mensen zich testen. Als je met CM rondloopt en een besmet persoon ontmoet, is de kans op een waarschuwing door jouw CM nomenteel dus minder dan de helft van 4,4% - en dan moet er nog veel meezitten.

Bovendien, mocht je door die ontmoeting besmet zijn geraakt, dan is (zeker met de huidige test-doorlooptijden bij de GGD) de kans zeer groot dat CM pas waarschuwt als je besmettelijkheid al gepiekt heeft.

Oftewel, de kans dat CM averechts werkt neemt alleen maar toe: jouw app waarschuwt zelden bijtijds als je een besmettelijke persoon hebt ontmoet.

Maar ik kan net zo goed tegen een muur praten (daarbij bedoel ik niet eJazz42 maar mensen als Hugo de Jonge, Ron Roozendaal, Ivo Jansch (@ivojansch) en andere CM-believers).

[Reactie gewijzigd door ErikvanStraten op 1 december 2021 17:33]

Je kunt die terugmelding tegenwoordig zelf doen via coronatest.nl. De GGD komt hier dus niet meer bij kijken.
Het was beter geweest als dit via je digid gekoppeld kon worden. Als je dan positief test bij de GGD, welke je BSN al hebben, wordt dit automatisch aan de coronamelder doorgegeven.
En dit wou men dus juist niet. De nederlandse Corona apps zijn er op gericht om zo weinig mogelijk aan de persoon gekoppeld te zijn en zo weinig mogelijk data op te slaan/door te sturen. Dit mede door een goed mondige IT community binnen de roverheid (e.g. Benno)

[Reactie gewijzigd door Krystman op 1 december 2021 13:57]

Wat ik niet helemaal snap is waarom er dan een aparte wetgeving nodig is, als er geen persoonlijke gegevens vrij worden gegeven. Met dit systeem hebben mensen roterende random IDs, en wat dan niet al, maar er is geen manier om uit te vinden *wie* van je vrienden covid had.
De wet bestaat onder andere uit clausules die het verbieden om te app te verplichten voor bijvoorbeeld bedrijven. Het zijn puur wetten om het gebruik van de app te kunnen reguleren zodat jij altijd zelf de keuze hebt om er iets mee te doen of niet.
Het toevoegen van deze clausule was natuurlijk óók bedóéld om de opvolger (QR / certificaat) óók nooit verplicht te kunnen maken. Helaas hebben ze dit lopen omzeilen door er een aparte app voor te maken onder een andere voorziening.
de code van de melderapp kan je tegenwoordig zelf doorgeven via de site wanneer je testafspraak maakt
Je krijgt een sms met een link om te koppelen met de app. Enkel krijg je er meerdere en de juiste vinden is niet zo simpel. De meeste mensen zeggen dan foert en dan is de registratie niet in orde.
Ook moet je bij het registreren je rijksregister nummer ingeven. Daar gaat de anonieme info denk je dan :)

volgens mij heb ik 12 van die smsen gehad en effectief maar 2 testen gedaan.

Maar het was inderdaad beter gekoppeld aan je eid met autoamtische koppeling met je testen. Dan alleen zal het goed werken. Als ze dan nog de zelftesten hieraan kunt koppelen zijn we helemaal vertrokken.

[Reactie gewijzigd door Mastofun op 1 december 2021 14:30]

Volgens mij wordt hier NL en BE door de elkaar gehaald. Er wordt in NL niks met SMS gedaan
gelukkig maar want dat is gewoon tijdverdrijf voor de quarantaine door te komen denk ik |:(
Promoot deze app dan, anders kan je hem net zo goed niet verlengen...
Het aantal gebruikers is behoorlijk gedaald, maar hij zit totaal niet in de weg op de telefoon, dus waarom niet :)
Kost toch onnodige stroom?
Volgens de telefoon 25mWh/dag, dat is practisch niets.
Alleen als je Bluetooth aan zet, en dez staat bij mij meestal uit om te voorkomen dat de diverse headsets in huis ineens gaan verbinden…

[Reactie gewijzigd door mjl op 2 december 2021 08:35]

Zonder bluetooth werkt die app totaal niet, dus dan kan je hem net zo goed niet gebruiken.
De app werkt best, alleen de tracking niet :)

Buiten de deur gaat Bluetooth natuurlijk gewoon aan…
Inderdaad, afgelopen week een positieve test bij de GGD. Gebeld door de GGD, een soort van bron- en contactonderzoek ("Waar denkt u het te hebben opgelopen?", daar en daar, "Oke, noteer ik dat!").. Maar over CoronaMelder is nooit een vraag gesteld.

Deze verhalen heb ik eerder al wel gehoord, ook op Tweakers, maar kan het dus nu ook uit eigen ervaring vertellen dat de GGD echt helemaal niets lijkt te doen met CoronaMelder.
Je kan nu ook zelf via de CoronaMelder de waarschuwing opsturen na een positieve test.
Nu heb ik CoronaMelder niet, maar ook dit was mij onbekend. Kan mij voorstellen dat iemand die de App wel heeft dat ook niet weet.
Als die persoon de info die je bij de uitslag op coronatest.nl krijgt ook leest na een positieve test, dan zou die dat moeten weten. Daar in staat hoe je precies die codes moet versturen.
Bij mijn positieve test kreeg ik een e-mail van de GGD met onderwerp 'Online informatiebrief over COVID-19 van uw GGD'. Daar zitten 2 PDFjes bij 'Contact inventarisatie BCO' en 'Bijlage Onderzoek GGDGHOR_NL'. Met name de Contact inventarisatie BCO gaat uitsluitend over hoe en welke contacten je moet informeren. Zo zit er een turflijstje bij om je contacten van de afgelopen week op te kunnen schrijven.

Het woord "CoronaMelder" komt niet in die PDF voor. Een zoekodpracht op de term "App" resulteert alleen in een verwijzing naar een App genaamd "GGD Contact", die je blijkbaar kan helpen om mensen te informeren.

Nergens wordt verwezen naar de CoronaMelder App. Er staat letterlijk alleen in: "Als de lijst compleet is, kun je mensen bellen, mailen of een whatsappje sturen."

Edit: Ik heb overigens van de GGD in mijn gemeente aanvullend nog een tweede e-mail ontvangen met daarin eveneens die Contact inventarisatie BCO PDF, maar dan als een link naar een Office365 document. Die link kan ik niet openen zonder Microsoft account.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 2 december 2021 11:12]

Ik had het ook niet over die e-mails van de GGD :)
Die krijg je pas later? Ik kreeg eerst de standaard mail dat de uitslag er is. Die aparte (zivver) mail met inderdaad PDF's e.d. kwam bij mij pas een dag later.

Coronamelder komt in die PDFs inderdaad niet voor. In de hoofdtekst van die mail echter wel:
3) Hoe activeert u de CoronaMelder-app?
Heeft u de CoronaMelder-app? En was de app actief voor uw testafspraak? U kunt de app zelf activeren met de GGD-sleutel in de testuitslag op www.coronatest.nl. Als u wordt gebeld door de GGD kan een medewerker helpen om de app te activeren.
Wanneer je dan inlogt met de DigiD op coronatest.nl (knopje 'Ik wil de uitslag weten') dan kom je op een pagina met de laatste uitslag. Daar stond bij mij (afgelopen week) een alinea met de info hoe de CoronaMelder codes door te sturen. Je kiest in de app voor het opsturen van de codes; die optie geeft je een 7 tekens alfanumerieke code, die je op die coronatest.nl site invult.

Ik kan de betreffende tekst niet meer knippen en plakken, aangezien die (blijkbaar) na het voltooien van die procedure niet meer zichtbaar is. (Wat logisch is want die codes sturen kan maar eenmalig per positieve uitslag)

[Reactie gewijzigd door SambalBij op 2 december 2021 11:24]

Wellicht verschilt het dan per GGD, maar in geen van de e-mails of PDFs die ik heb ontvangen komt het woord CoronaMelder voor. Ik heb geen enkele mail via Zivver gehad

De mail met "De uitslag van uw test is bekend" bevat geen informatie, alleen een link naar coronatest.nl. De e-mail waarin de beide PDFs zijn toegevoegd hebben het ook utsluitend over de "GGD-Contact App", en niet over CoronaMelder. Die GGD COntact App betreft deze:

https://play.google.com/s...?id=nl.rijksoverheid.dbco

Of het op de uitslagenpagina stond kan ik zo niet zien, geen DigiD bij de hand. Maar ik heb het in ieder geval niet gelezen. Ik moet ook zeggen dat ik die pagina niet verder heb gelezen, het enige dat voor mij relevant was was de uitslag.

Nu ben ik nogal nuchter en ik vind 't hele Corona gedoe nogal overtrokken, dus een positieve uitslag bracht bij mij geen angsten naar boven.. Maar ik ken ook mensen die als de dood zijn.. Ik kan mij voorstellen dat die zoveel angst ontwikkelen bij een positieve uitslag dat die ook niet in alle rust die hele pagina doorlezen.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 2 december 2021 13:45]

Heb je daar niet een code voor nodig die je dan van de GGD moet krijgen?
Nee, de code staat in de app en die moet je juist doorgeven.
Inderdaad ik ook 1 keer toevallig een test moeten doen, die collega is ook helemaal toen niet gevraagd na de app ofzo(En heb van meerdere ook gehoord).
Ik ben zelf geïnformeerd door de gebruiker en gebeld ik moest van werk een test doen, vroegen ook niet of mijn app was af gegaan ofzo(Die ik tevens ook niet heb).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 1 december 2021 14:11]

Volgens mij wordt hij wel door wat mensen gebruikt nog. Maar inderdaad, het lijkt me dat meer = beter.
Ik gebruik hem al niet meer. Ik houd de redenen maar voor me, de vorige keer leverde dat nogal kut reactie op hier.

Ik vraag me wel af of de app nog echt nuttig is. Gaan mensen testen bij een melding? Heb ook een paar keer gezien/gelezen dat de GGD er niets mee deed.

[Reactie gewijzigd door iAR op 1 december 2021 13:39]

Ik heb me laten testen adh een notificatie, toevallig een buddie die hem begin deze week kreeg, ook testen (gelukkig negatief allebei). Dus ja het heeft wel degelijk effect.

Als je hem niet installeert dan is hij zeker niet effectief (dat geld ofc voor alle mensen die hem niet hebben). Maar technisch gezien is het briljant, een soort virtuele bubbel om jezelf heen die een besmetting live modelleert aan de hand van bepaalde parameters. Stel dat we die parameters perfect matchen aan besmet raken dan is zoiets perfect. Imho is er niet echt een reden om hier tegen te zijn wel redenen om te vinden dat het beter kan.

[Reactie gewijzigd door Xerxes249 op 1 december 2021 14:53]

Xerxes249 schreef onder meer:
Imho is er niet echt een reden om hier tegen te zijn ...
Die redenen zijn er wel.

1) Afgelopen week testten 155152 mensen positief (bron).

In diezelfde week hebben 6758 positief geteste CM- (CoronaMelder-) gebruikers data uit hun app geüpload, waardoor andere app-gebruikers gewaarschuwd kunnen worden bron).

6758 van 155152 is minder dan 4,4%.

Naar verluidt laat minder dan de helft van de mogelijk besmette mensen zich testen. Als je met CM rondloopt en een besmet persoon ontmoet, is de kans op een waarschuwing door jouw CM momenteel dus minder dan de helft van 4,4% - en dan moet er nog veel meezitten (minstens 15 minuten Bluetooth signaal van voldoende sterkte, niet gedempt door lichamen t.g.v. smartphones in kontzakken, geen RF verstoringen etc).

Bovendien, mocht je door die ontmoeting besmet zijn geraakt, dan is (zeker met de huidige test-doorlooptijden bij de GGD) de kans zeer groot dat CM pas waarschuwt als je besmettelijkheid al gepiekt heeft.

Oftewel, de kans dat CM averechts werkt neemt alleen maar toe: jouw app waarschuwt zelden bijtijds als je een besmettelijke persoon hebt ontmoet.

Nergens op coronamelder.nl staat dat je besmet kunt raken als CM niet waarschuwt, en nergens staat dat, als CM waarschuwt, dat meestal te laat is - namelijk dat je al maximaal besmettelijk geweest kunt zijn tegen de tijd dat CM jou waarschuwt.

Probleem: uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van VWS blijkt dat een klein deel van de CM-gebruikers denkt dat ze niet besmet (en dus niet besmettelijk) kunnen zijn zolang CM niet waarschuwt. Met het grote risico dat zij zich niet aan de gangbare maatregelen houden, bijvoorbeeld bij oma in het verpleeghuis.

Naar verluidt heeft CM 2,4M actieve gebruikers. Als maar 10% van hen denkt dat zij niet besmettelijk kunnen zijn zolang CM hen niet waarschuwt, gaat het om zeer veel mensen.

Terwijl het positieve effect van CM nagenoeg verwaarloosbaar is (desgewenst reken ik dat voor) ga ik er dus vanuit dat de negatieve effecten veel groter zijn. M.a.w. CM werkt m.i. averechts.

2) Veel CM-fans (ook wetenschappers) stellen dat CM wel een succes zou zijn geweest bij veel meer gebruikers. In Engeland is het tegendeel bewezen: daar was sprake van een pingdemic. Oorzaak: bij gemiddeld minder dan 10% van de meldingen uit dit soort apps blijkt de gewaarschuwde daadwerkelijk besmet. Veel mensen bleven aanvankelijk braaf thuis na een app-waarschuwing, met als gevolg onderbezetting bij politie, metro-personeel etc.; in de week van 15 t/m 21 juli werden alleen in England meer dan een half miljoen (678.102) mensen door hun app gewaarschuwd. De collateral damage is veel te groot bij veel brave gebruikers.

Kortom, bij weinig gebruikers zijn er veel te veel false negatives (besmet zonder dat de app -bijtijds- waarschuwt) en bij veel gebruikers moeten veel te veel mensen thuisblijven tot ze getest kunnen worden, en moeten te veel mensen getest worden. In alle gevallen bestaat het risico dat gebruikers te veel op dit soort apps vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door ErikvanStraten op 1 december 2021 22:29]

wel redenen om te vinden dat het beter kan.
Deze wet is zo opgezet dat ie automatisch verloopt als ie niet verlengd wordt. Elke keer als ie wel verlengd moet worden is akkoord van de Tweede Kamer nodig. Ja okee, je moet erop vertrouwen dat ze niet akkoord gaan met verlenging als het gevaar geweken is, maar dat hou je toch. De wet wordt niet verlengd als de Tweede Kamer het er niet over eens kan worden. Hij wordt ook niet verlengd als de Tweede Kamer helemaal vergeet dat deze wet nog steeds bestaat en ze vergeten zijn hem te herroepen. Het is volkomen onmogelijk om deze wet stilletjes, zonder dat iemand er bij stilstaat, permanent te maken.
Zolang corona nog steeds de overhand houd zal dat zo blijven ja. Of had je verwacht dat een tijdelijke wet die is aangenomen om de crisis te bestrijden(niet de enige) niet verlengd wordt als we midden in de crisis zitten?

En als we kijken naar landen om ons heen vallen onze maatregelen nog best mee zeker voor de hoeveelheid IC bedden en besmettingen die we hebben. Maar waar wij wel heer en meester in zijn is klagen klagen en nog een klagen. In Rusland is wodka de meest voorkomende drank. Hier moet het wel azijn zijn.
Mhh, ik had ook verwacht dat het effect van de corona melder app zo laag zou zijn als uit de latere evaluaties is gebleken. Het effect is nagenoeg nihil.
Niet verlengen is mijns inziens de betere keuze.
Helaas draagt die app hier totaal niet aan bij.
Het lijkt er eerder op dat datura-thee hier de meest voorkomende drank is. Daar krijg je namelijk ook waanideeën van, en het overgrote deel van het volk lijdt aan waandenkbeelden.

En daarmee bedoel ik specifiek dat uit enquètes blijkt dat het overgrote deel van de bevolking de daadwerkelijke risico's die ze lopen bij een eventuele besmetting met het virus, met een orde van grootte hoger inschatten dan die daadwerkelijk zijn.

En dat komt omdat we al dik anderhalf jaar met uit panische doodsangst voortkomende irrationele boodschappen worden bestookt en gerustgevende berichten, alsmede essentiële nieuwe inzichten die ons in staat zouden stellen om zonder vaccins en zonder het land op slot te gooien de pandemie de kop in te drukken, de media niet halen.

Zo ligt er al sinds maart vorig jaar een uitgebreid en methodologisch onberispelijk rapport n.a.v. een massale COVID-uitbraak aan boord van een cruiseschip waaruit blijkt dat voor redelijk fitte (fit genoeg om op vakantie te gaan) zeventigers de sterftekans na besmetting 2 á 3% is, en de kans dat ze er niet eens klachten van krijgen ruim boven de 50%. Uit dezelfde tijd dateert een eveneens methodologisch oerdegelijk (en nog veel gedetailleerder) onderzoek naar een massale uitbraak tijdens de carnaval in Gangelt (DE) en de nasleep ervan bij besmette aanwezigen thuis, waaruit a. een zeer lage sterftekans, b. een lage besmettingskans thuis, en c. onomstotelijk bewijs dat transmissie niet door persoonlijk contact maar via de lucht plaatsvindt blijken.

Je moet alleen de website van Maurice de Hond volgen om dat soort dingen uit te vinden. En het meest bizarre is dat van die studie naar de uitbraak in Gangelt bij het RIVM niemand zelfs maar van het bestaan ervan gehoord had, toen Maurice de Hond hierover navraag deed.

De problemen met dit virus zijn echt - maar de correcte respons erop en een realistische risico-analyse ervan zijn niet de basis van overheidsbeleid en van de omgang van de media ermee.
Wat een zootje foutpraterij. Volgens mij wordt er redelijk veel gestuurd op de bezetting van de ziekenhuizen en IC's. Je kan argumenteren tot je een ons weegt hoe COVID-19 geen slachtoffers maakt, maar dat maakt weinig indruk als de ziekenhuizen ondertussen overbelast worden. Want dat lijkt me "realistisch" genoeg.
Corona melder.. het werkt gewoon niet. Meerdere mensen in mijn omgeving gehad die corona hadden. Waarbij ik gewoon naast hun zat. Nooit melding gekregen omdat GGD er niks mee doet. Die vragen niet naar de GGD sleutel! Dus misschien daar ook aandacht aan besteden. En ga ook eens wat reclame maken over deze app. Ik zie het namelijk nooit ergens staan wat het nut van deze app nou eigenlijk is. Ik weet hetzelf wel, maar zijn genoeg die het niet weten.
Je kunt tegenwoordig zelf je sleutel invoeren na een positieve test via coronatest.nl.
Tja, als men dat niet goed communiceert weten weinigen dat. Ik wist het bijvoorbeeld niet.
Ik ben nooit positief getest maar had wel meldingen moeten krijgen. Die kreeg ik echter nooit. Voor mij een falende app die de prullenbak in kan.

[Reactie gewijzigd door Mangu429 op 1 december 2021 20:16]

Zolang ik de kantoorterreinen en carpoolplaatsen nog vol zie staan - of er moeten bijv. mensen uit de bouw gebruik van maken.. - vind ik het allemaal wel goed met dit soort initiatieven. De focus ligt op totaal de verkeerde dingen en op deze manier blijven we nog wel een paar jaar aankloten. Ik zeg dit al vanaf dag 1, we zijn nu bijna 2 jaar verder. Mooi hoor, al die pasjes en QR's, stoffen mondkapjes (om het over het gebruik daarvan maar niet te hebben), het maakt het verschil niet. Blijkbaar kunnen we winkels en horeca sluiten maar een kantoormedewerker verplicht thuiswerken is een brug te ver.
Ben iemand die zijn bluetooth en wifi buiten altijd (in het openbaar en zo) uit heeft staan, maar voor een nuttige app zoals de CoronaMelder wilde ik best mijn data delen. Jaartje geleden de app geïnstalleerd, twee weken na installatie corona opgelopen.

Gebeld met de GGD, kreeg de horen over de GGD-sleutel. Ik weet niet meer of ik dat moest doorgeven en/of ik iets moest invoeren, maar het werkte niet (ben helaas vergeten wat het precies is). App afgesloten, opnieuw geopend, telefoon uitgezet en opnieuw aangezet en de app geopend, niets mocht baten.

Tja, dan kun je nog één ding doen: de app vewijderen en opnieuw installeren. Maar dan kom je er plotseling achter dat al je verzamelde data weg is, en het dus geen zin meer heeft om een sleutel door te geven, want alle verzamelde data is gekoppeld aan de oude sleutel die je niet meer hebt...

Heb toen meteen de app verwijderd en nooit meer aangeraakt.

Heb trouwens absoluut niemand uit mijn directe kringen gehoord over de CoronaMelder-app. Ken echt absoluut niemand die het gebruikt ook.

Persoonlijke mening is dat de app absolute troep is en amper effectief is, maar goed, n=1, dus mijn mening stelt niets voor.

[Reactie gewijzigd door YStec op 1 december 2021 19:28]

Ik werk als Bron en Contactonderzoeker, en herken mij in het verhaal dat de App over het algemeen niet onder de mensen is, vooral bij bepaalde personen in de samenleving die om een of andere reden niet goed op de hoogte zijn van de taal, door de samenstelling in de buurt waar ze wonen, de hoge leeftijd of het wantrouwen in de applicatie.

Ik vraag braaf uit of de Index de app heeft geïnstalleerd, en men weet vaak niet waar ik het over heb of denken dat ik vraag om de coronacheck app. Een ander deel heeft de app bewust niet geïnstalleerd, of komt er achter dat de app wel is geïnstalleerd maar nooit geactiveerd (Bluetooth staat uit/geen toestemming gegeven in de app)

Het is dat ik dit werk doe en daarvoor al geïnteresseerd was in de ontwikkeling van het virus en de te ondernemen actie, maar de overheid communiceert slecht met de burger op alle vlakken sinds maart 2020 als het gaat om de pandemiebestrijding.

Ik trek ook in twijfel hoe die ruim 5 miljoen keer zijn berekend, Ik zou meer geïnteresseerd zijn in het aantal actieve gebruikers i.p.v het aantal dat de app heeft geprobeerd en er toen heeft afgegooid.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 1 december 2021 18:27]

Zolang dit er in staat:

"In de wet staat bijvoorbeeld vastgelegd dat de app alleen mag worden ingezet voor het bestrijden van het coronavirus en niet voor andere doelen. Ook mogen bedrijven en overheden het gebruik van de app nooit verplichten"

gaat het nog enigzins een beetje.
Niets is zo permanent als een tijdelijke maatregel/wet opgelegd vanuit de politiek...
Het is de meest nutteloze app ever, als mijn buurman corona heeft krijg ik een melding op mijn telefoon. Terwijl hij naast mij woont en zich keurig aan de regels houdt.

Dus verwijderd. Maar kijk even verder dan deze pandemie..... Het gaat in ieder geval niet goed binnen NL. Waarom is de regering nog steeds demissionair....
Hoe is dat nutteloos? Het doet precies wat het moet doen. Jou telefoon is binnen bereik van je buurmans telefoon geweest. Hij heeft corona jij krijgt een melding. De telefoon kan niet ruiken dat daar 15 cm gewapend beton tussen zit.

Heb precies dit bij de hand gehad. Omdat ik niet 100% kon uitsluiten dat het een "valse" melding was van mijn buurman die daadwerkelijk positief gestest was, heb ik mij gewoon laten testen en die was negatief. Kleine moeite en daarmee is de verspreiding wel degelijk te beteugelen.
Door de vele false positives ken ik niemand meer in mijn omgeving die het gebruikt. Zelfs niet op het werk dat ik er eentje van ken die het gebruikt.

Werk met best veel mensen....
Hadden ze deze app niet beter kunnen combineren met de coronacheck app ?
Denk dat weinig mensen beide app's installeren iig.
Juist dit had wat meer downloads kunnen opleveren inderdaad, aangezien je zonder check app eigenlijk nergens zowat meer komt.
Ik heb zelf de melder app ook niet niet eens gedownload, en zo vele die hem wel hadden als het in de corona check app zat(Scheelt weer een app extra).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee