CoronaMelder is verdwenen uit Huawei App Gallery

De CoronaMelder-app is verdwenen uit de Huawei App Gallery. Dat is vermoedelijk enige tijd geleden al gebeurd. CoronaMelder heeft nooit gewerkt met Huawei Mobile Services, alleen op Huawei-telefoons met Google-diensten aan boord.

CoronaMelder in Huawei App Gallery
CoronaMelder in Huawei App Gallery

De entry voor de app in App Gallery is verdwenen en uit de openbare statistieken blijkt dat de laatste download van CoronaMelder via App Gallery in augustus heeft plaatsgevonden. De verwijzingen naar de App Gallery vanaf de site van CoronaMelder verdwenen afgelopen zomer. Het is onduidelijk waarom dat is gebeurd, maar de listing in de downloadwinkel dubbelde vanaf het begin met die in de Play Store. Gebruikers van Huawei-telefoons met Google-diensten kunnen de app immers ook installeren vanuit de Play Store in plaats van de App Gallery.

In totaal is de app in de tien maanden dat hij beschikbaar was voor de App Gallery door iets meer dan 17.000 gebruikers geïnstalleerd. Dat steekt schril af bij de aantallen van de andere downloadwinkels. Hij is 2,25 miljoen keer uit de Apple App Store gedownload en 3,36 miljoen keer uit de Play Store.

CoronaMelder werkt met het GAEN-framework, Google Apple Exposure Notification. Apps van overheden kunnen daarmee bluetooth-sleutels op de achtergrond uitwisselen, iets dat apps standaard niet kunnen. Daardoor moeten gebruikers een seintje kunnen krijgen als blijkt dat ze bij iemand in de buurt zijn geweest die later positief getest is. Tweakers besteedde begin dit jaar aandacht aan het ontwikkeltraject van CoronaMelder. De app verzamelt zo min mogelijk data en het ministerie van VWS laat bij elke nieuwe versie een notaris checken of de versie in de downloadwinkels dezelfde is als op GitHub.

De app is nog altijd in gebruik. In de laatst gerapporteerde week hebben 5144 mensen zich laten testen na een melding in CoronaMelder, waarvan 550 een positief testresultaat kregen. Dat is het op een na hoogste aantal positieve testen na een melding in de app van dit jaar. Alleen de eerste week van dit jaar lag het aantal iets hoger. In totaal hebben bijna 260.000 via het CoronaMelder-systeem een positief testresultaat doorgegeven tot nu toe.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-12-2021 • 15:12

96

Reacties (96)

96
91
44
5
1
25
Wijzig sortering
Anoniem: 1576590 30 december 2021 15:37
Met Omikron zijn, door "de grote snelheid" van die variant, de voordelen van CoronaMelder nog lager dan ze al waren.

Bij veel besmette mensen stijgt de besmettelijkheid binnen enkele dagen zeer snel, waarna het nog gemiddeld 2 dagen duurt voordat de besmettelijke persoon klachten krijgt (de eerste schattingen van de incubatietijd zijn ca. 3 dagen) - als die persoon al dusdanige klachten krijgt dat deze zich bij de GGD laat testen.

Pas als die patiënt een positieve testuitslag van de GGD heeft (bij pieken kan dat dagen duren), kan deze andere app-gebruikers waarschuwen. Dan zit er in de meeste gevallen zoveel tijd tussen diens eerdere "Bluetooth contacten" en het moment van de waarschuwing, dat indien die contacten besmet zijn geraakt tijdens dat contact, de kans groot is dat zij allang besmettelijk zijn.

Overigens vermoed ik dat het aantal gebruikers van CoronaMelder relatief hoog is in Amsterdam, want het totale aantal positief geteste personen dat gegevens uploadt is de laatste weken wat gestegen.

Ten slotte lijkt het team achter CoronaMelder zelf het vertrouwen in die app te zijn verloren, want de laatste "Factsheet" bevat gegevens t/m 5 december, en de de brongegevens daarvoor op github zijn al langer niet bijgewerkt.

Aanvulling 16:15, @arnoudwokke: de gegevens die je noemt ("5144 mensen zich laten testen na een melding in CoronaMelder, waarvan 550 een positief testresultaat kregen") zijn van week 45.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 22 juli 2024 17:46]

Volgens mij is de coronamelder niet gevoelig genoeg afgesteld weet niet of dit door rivm komt of door Google, maar hele punt van zo'n app is dat je gewaarschuwd wordt voor mogelijk risico ipv geen waarschuwing, het mag dan ook wel mee schalen met de besmettelijkheid van nieuwe varianten ipv klassieke variant.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 211516 op 22 juli 2024 17:46]

Volgens mij is de coronamelder niet gevoelig genoeg afgesteld [...]
Die afstelling doet het app-team in dienst van VWS.

Het probleem met op BLE gebaseerde apps is, dat het kiezen is uit twee kwaden (een balans zoeken tussen):

1) Geen waarschuwing terwijl de app-gebruiker wel besmet is;

2) Te veel waarschuwingen waarbij de gewaarschuwden niet besmet blijken (na meerdere waarschuwingen waarna men niet besmet bleek, zullen velen "het zal wel" denken).

Vóór de invoering van dit soort apps bleek uit (in veel landen gehouden) enquetes, dat een grote meerderheid van de bevolking zo'n app zou installeren om de epidemie te bedwingen. Want dat was het doel van dit soort apps: net zoals bij een belletje door de GGD (in het kader van BCO) in quarantaine gaan na een app-waarschuwing.

Het aantal gebruikers moet zeer groot zijn: bij 2x zo weinig gebruikers is de effectiviteit namelijk 4x zo klein (dit verloopt kwadratisch omdat zowel de besmetter als besmette personen de app moeten gebruiken). Voldoende grote aantallen zijn in geen enkel land gehaald (in die landen waar installatie vrijwillig was).

Daar komt bij dat de effectiviteit omlaag gaat als niet elke besmette app-gebruiker zich zo snel als mogelijk door de GGD laat testen en niet onmiddelijk uploadt als de positieve uitslag bekend is; je wilt mogelijk besmette mensen immers waarschuwen voordat zij zelf besmettelijk worden.

Waarschuwingen voor een ander groot probleem (dan te weinig gebruikers en uploaders), aangekaart door enkelen die iets van RF weten, werden volledig in de wind geslagen: met Bluetooth kun je simpelweg geen afstand meten (iets dat ook door VWS werd toegegeven na de veldtest in Vught).

Bovendien gaat 2,4Ghz door spatschermen, muren en plafonds, terwijl het wordt gedempt door menselijke lichamen (denk aan smartphone in achterzak). En bij veel metaal (zoals in een metalen rijtuig) is de relatie tussen afstand en signaalverzwakking compleet zoek.

Bij een "optimale" instelling blijkt bij meer dan 90% van de app-meldingen de gebruiker niet besmet (dat is in grote lijnen vergelijkbaar met BCO).

Bij zo'n gevoelige instelling ontstaan problemen bij grote aantallen besmettingen zoals in juli in England: de "pingdemic". In één week werden meer dan 600.000 mensen door hun app gewaarschuwd; zij gingen allemaal braaf 10 dagen in zelfisolatie (er was geen goed beleid voor tussentijds testen). Door teveel thuiszittend personeel reden er o.a. veel minder metro's in London.

In bijna 1 jaar (week 49 van 2020 t/m week 45 van 2021) kregen slechts 4.773 door CoronaMelder gewaarschuwden, die nog geen symptomen hadden toen ze een test aanvroegen, een positive testuitslag. Dat is 0,26% van het aantal in dezelfde periode positief geteste Nederlanders.

Daarbij liet een flink deel van die mensen zich niet alleen vanwege een app-melding waarschuwen testen, maar omdat zij ook waren gewaarschuwd door een GGD'er (i.h.k.v. BCO) en/of door de positief geteste huisgenoot, collega of andere bekende.

Over dezelfde periode, maar dan t/m week 51 (2021) hebben, van de in totaal 2.568.880 positief geteste Nederlanders, 208.337 positief geteste app-gebruikers gegevens geüpload: dat is 8,11%.

Als je afgelopen jaar met CoronaMelder actief rondliep, en een persoon ontmoette die enkele dagen later positief testte, was de gemiddelde kans op een waarschuwing door jouw app in die periode dus gemiddeld hooguit 8,11%.

Hooguit, want de telefoons moeten ca. 15 minuten, zonder RF-verstoringen, voldoende dicht in elkaars buurt zijn geweest. En als jouw app waarschuwt, is de kans dat je besmet bent geraakt, zeer klein. Bovendien zijn de doorlooptijden vaak te groot: als je besmet bent geraakt én CoronaMelder jou waarschuwt, is dat vaak te laat - namelijk vaak als je al dagen besmettelijk bent.

Enquetes onder app-gebruikers (in opdracht van VWS) gaven aan dat er een klein percentage gebruikers is dat zich veilig waant zolang hun app hen niet waarschuwt (d.w.z. uitsluiten dat zij besmet kunnen zijn geraakt en daarom andere maatregelen negeren en oma knuffelen). Niets in de communicatie van VWS en de FAQ op coronamelder.nl wijst erop dat géén melding totaal geen garantie is dat je niet besmettelijk bent.

Een klein percentage van miljoenen Nederlandse gebruikers zijn zeer veel mensen. Daarom ga ik ervan uit dat CoronaMelder averechts heeft gewerkt, d.w.z. netto tot meer besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames en doden heeft geleid dan als we die app niet hadden gehad.

Edit 00:14: correctie "waarschuwen" -> "testen"

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 22 juli 2024 17:46]

Misschien zou de app 2 type waarschuwingen kunnen geven type 1 en type 2 type 1 is minder gevoelig dan type 2 waarbij je type 2 waarschuwingen aan kunt zetten, misschien zouden ze ook standaard type 3 aan kunnen zetten voor test waarbij test bericht verspreid wordt om te zien hoe makkelijk type 3 berichten verspreiden om op basis van dat type 2 gevoeligheid en type 1 gevoeligheid te kalibreren.
Dit roept denk ik meer vragen op dan dat het problemen oplost.
Misschien zou de app 2 type waarschuwingen kunnen geven type 1 en type 2 type 1 is minder gevoelig dan type 2 waarbij je type 2 waarschuwingen aan kunt zetten, misschien zouden ze ook standaard type 3 aan kunnen zetten voor test waarbij test bericht verspreid wordt om te zien hoe makkelijk type 3 berichten verspreiden om op basis van dat type 2 gevoeligheid en type 1 gevoeligheid te kalibreren.
Het zou zeker een optie kunnen zijn om te melden dat je, enkele dagen gekeden, "in de buurt", ongeacht hoe lang, van een persoon bent geweest (BLE bereik, met mogelijk een muur ertussen) die zojuist zijn of haar positieve testuitslag kreeg en BLE "contact-gegevens" uploadde - zodat je weet dat je iets voorzichtiger aan moet doen (oma niet knuffelen of er zelfs niet op bezoek gaan).

Het probleem blijft echter dat er veel te weinig uploaders zijn. En dus dat de kans dat je gewaarschuwd wordt na in de buurt van een besmettelijk persoon te zijn geweest, erg klein is. En als dat gebeurt, je wellicht al 2 dagen besmettelijk bent geweest en (nog) geen klachten hebt.

Die kans is zo klein dat het onverstandig is om minder voorzichtig te doen als de app je (nog) niet gewaarschuwd heeft.

M.a.w. je doet er verstandig aan om altijd net zo voorzichtig te zijn als je zou zijn als de app je waarschuwt - dus heb je die app niet nodig.
Tevens heb ik na tot twee keer toe bij een besmet persoon te zijn geweest geen melding gehad want de GGD Drenthe cq Groningen gewoon niet gebeld had, dus konden beide personen met app geen melding uitsturen.

Ik vind de app een prima idee, maar nadat ik dit soort geruchten nu zelf kan bevestigen vind ik het wel een beetje jammer dat het klaarblijkelijk niet altijd (vaak?) wordt gebruikt...
De melding kan ook via de website verstuurd worden na een positieve test: https://www.coronamelder....hoe-stuur-ik-een-melding/
In aanvulling op wat @TheodoorDG schrijft, in de kolom "Reported positive tests through app authorized on coronatest.nl (daily)" in deze VWS github pagina (die nog wel af en toe wordt bijgewerkt) kun je zien hoeveel uploads buiten de GGD om hebben plaatsgevonden (en in een kolom links daarvan hoeveel via de GGD ging).
In aanvulling op wat @TheodoorDG schrijft, in de kolom "Reported positive tests through app authorized on coronatest.nl (daily)" in deze VWS github pagina (die nog wel af en toe wordt bijgewerkt) kun je zien hoeveel uploads buiten de GGD om hebben plaatsgevonden (en in een kolom links daarvan hoeveel via de GGD ging).
Interessante link, maar is op het laatst bijgewerkt in Week 45. De omnikron variant is hier pas eind november bekend geworden en die valt buiten deze statistieken.
Interessante link, maar is op het laatst bijgewerkt in Week 45. De omnikron variant is hier pas eind november bekend geworden en die valt buiten deze statistieken.
Dat klopt (dat die pagina sinds week 45 niet meer is bijgewerkt schreef ik ook in mijn eerdere bijdragen).

Echter deze pagina met het aantal uploads per dag door positief geteste app-gebruikers wordt nog wel bijgewerkt door VWS.

Daardoor kan ik nog wel het percentage uitrekenen van alle positief geteste personen die CoronaMelder gebruiken én gegevens uploaden, met uitkomsten die ik in deze bijdrage laat zien.

Uit die getallen kun je o.a. ruwweg het aantal actieve CoronaMelder-gebruikers afleiden. Als dit de laatste maanden gemiddeld zo'n 5% was, en 60% van de positief geteste app-gebruikers uploadt daadwerkelijk, dan zijn er (5% van 17,3M) / 0.6 = minder dan 1,5 miljoen actieve CoronaMelder-gebruikers.

Het oplopen van de upload-percentages sinds begin december wordt, vermoed ik, veroorzaakt doordat relatief veel app-gebruikers te vinden zijn onder de mensen die als eersten besmet raken met Omikron: jongeren. Deze fluctuaties heb ik meer gezien aan het begin van pieken.

In Duitsland zie je ook een grillig verloop van genoemd percentage (met recentelijk een sterke stijging), zie deze grafiek (uit deze verzameling.

Nb. het percentage "Corona-Warn-App"-gebruikers onder de Duitse bevolking is een stuk groter dan CoronaMelder in NL.

Zwitserland is een van de weinige landen die een schatting van het aantal actieve gebruikers publiceert (nog best hoog met ruim 1,6M na ruim 3,6M downloads).

Verderop in die Zwitserse pagina (onder "Häufigkeit der Tage (%) zwischenSymptombeginn und Übermittlungdes Covidcodes bei Nutzenden ...") wordt de tijd tussen symptomen bij de uploader en het uploadmoment getoond (nb. bij Delta zijn besmette personen gemiddeld al 2 dagen besmettelijk als zij symptomen krijgen; voor risicovolle contacten moet je dus 2 dagen optellen bij de getoonde tijden). Ik vermoed vergelijkbare doorlooptijden in NL.

Problemen: niet iedereen krijgt symptomen, en na het krijgen van symptomen kijken veel mensen het eerst nog even aan voor ze een test aanvragen. Daarna kost het tijd voor ze terecht kunnen waarna er op de (positieve) uitslag gewacht moet worden, en niet iedereen drukt dan als eerste op de upload-knop. Daardoor worden andere app-gebruikers vaak te laat gewaarschuwd.
Je hoeft niet gebeld te worden, als je op coronatest.nl maar een positieve test hebt staan. Het proces van je gegevens uploaden is overigens wat complex en ondoorzichtig voor een groot deel van de bevolking.
Aanvulling 16:15, @arnoudwokke: de gegevens die je noemt ("5144 mensen zich laten testen na een melding in CoronaMelder, waarvan 550 een positief testresultaat kregen") zijn van week 45.
Dank, ik heb dat aangepast :)
Als aanvulling de gegevens die wel bekend zijn, per week het percentage van alle positief geteste mensen dat gegevens uploadt uit CoronaMelder:

weeknr. en percentage
33 : 4,0%
34 : 3,7%
35 : 4,2%
36 : 4,0%
37 : 3,8%
38 : 3,7%
39 : 3,9%
40 : 4,1%
41 : 5,3% <- upload zonder GGD kan nu
42 : 6,0%
43 : 6,2%
44 : 6,3%
45 : 6,1%
46 : 4,8%
47 : 4,4%
48 : 4,0%
49 : 4,0%
50 : 4,7% <- Omikron in NL
51 : 5,3%
52 : 5,6% (over 3 dagen, onnauwkeurig)

Vanaf ca. halverwege week 41 kunnen positief geteste app-gebruikers uploaden buiten de GGD om.

(Bronnen: aantal uploads (ook hoeveel buiten GGD om), PDF's met aantal positief geteste mensen en, voor de lopende week, CoronaDashboard).

Overigens resulteerde de afgelopen 4 dagen 30% of meer van de tests in een positieve uitslag, dat is extreem hoog (mogelijk doordat veel mensen zich eerst thuis zelftesten).

Dus als CoronaMelder je waarschuwt, is de kans nu waarschijnlijk groter dat je besmet bent. En -helaas- waarschijnlijk al besmettelijk bent, ook als je (nog) geen symptomen hebt.

Overigens zijn de meldingen van de in England en Wales gebruikte app weer op "pingdemic" niveau - terwijl het aantal app-gebruikers daar flink gedaald lijkt.

Ik verwacht echter niet dat veel Britten nog thuis gaan zitten na een melding van hun app, gezien het aantal positieve uitslagen dat steeds sneller lijkt te stijgen en nog weinigen een locatie-QR-code scannen bij het binnengaan van een pub o.i.d.
Between a third and a half of UK labs - but not all - have the required technology to detect suspected Omicron cases. That means some parts of the country may identify more Omicron cases more quickly.

Confirming that a suspected case is Omicron requires a full genetic analysis, which takes between four and five days.

Bron: BBC

Let vooral op de laatste zin , je bent hier dus helemaal niet zeker van dat het een Omicron variant is als jij binnen een dag van de GGD al je uitslag hebt , dat duurt gewoon 4-5 dagen.
Anoniem: 1576590 @wow731 december 2021 00:04
[off-topic i.r.t. CoronaMelder]

wow7 schreef onder meer:
[...] je bent hier dus helemaal niet zeker van dat het een Omicron variant is als jij binnen een dag van de GGD al je uitslag hebt , dat duurt gewoon 4-5 dagen.
Ik heb ergens gelezen dat in Nederland ca. 1% van de positieve testuitslagen naar een lab gaat dat uitzoekt wat de variant was.

Echter uit deze RIVM pagina:
[...]
22-12-2021 | 10:00
Vaccinatie en eerdere infectie beschermen minder goed tegen infectie omikronvariant
[...]
Het RIVM onderzocht testmonsters van 70.000 mensen van 12 jaar en ouder die in afgelopen weken (22 november-19 december 2021) positief testten op het coronavirus. Van deze mensen werd bij 931 mensen de omikronvariant gevonden. Van deze positief geteste personen met de omikronvariant was 84.7% volledig gevaccineerd.
[...]
Dat laatste percentage is bijna identiek aan de vaccinatiegraad van 12+, nl. 84,3%. Oftewel de besmettingskans voor volledig gevaccineerden lijkt even groot als voor ongevaccineerden.

Dit bericht ("The vast majority of them had already had their third dose of the Covid-19 vaccine") en dit wetenschappelijke onderzoek lijken uit te wijzen dat een booster nauwelijks of niet helpt tegen besmet raken (wat 2G, met als doel verspreiding te beperken, onzinnig maakt).

Waarschijnlijk helpt een booster wel om ernstige symptomen te voorkomen, en heb ik deze niet voor niets laten inspuiten.
[/off-topic]
Zijn ze echt 4-5 dagen bezig met de test of is er gewoon een lange wachttijd? Want de wachttijd kan ik elke land compleet anders zijn.

Klein voorbeeld, in Nederland moet je voor bloedcontrole eerst naar een speciaal centrum die je bloed afneemt en resultaat hoor je over een paar dagen via je (huis)arts. In Turkije stoppen ze hem direct in een centrifuge en heb je ong 15 minuten later uitslag.
Ps. Ik heb geen deskundigheid in of het een goede test(methode) is of niet.
Ik stel.voor dat jij je in het vervolg richt op de app en de eventuele effectiviteit ervan. Dat stuk is duidelijk.

Het Corona-verhaal lees ik wel op nu.nl.
Anoniem: 1576590 @jqv31 december 2021 00:38
jqv schreef:
Ik stel.voor dat jij je in het vervolg richt op de app en de eventuele effectiviteit ervan. Dat stuk is duidelijk.

Het Corona-verhaal lees ik wel op nu.nl.
Ik zie niet hoe je de effectiviteit van het hele systeem rond CoronaMelder zou kunnen beoordelen zonder alle relevante aspecten mee te nemen.

Aangezien het (om te voorkomen dat nog meer mensen besmet raken) essentieel is dat app-gebruikers, die in de buurt van een besmettelijk persoon zijn geweest, door hun app worden gewaarschuwd voordat zij zelf besmettelijk worden, zijn alle zaken die daar invloed op hebben, relevant.

Een virus-variant met een korter serieel interval dan tot nu toe is dat dus ook (in deze publicatie wordt het seriële interval van Omikron geschat op 2,22 dagen).
Oke. Zo heb ik het niet gelezen. Zal de corona-moeheid wel zijn dat ik dat verband niet zag.

Zeer plausibele uitleg van je.

Fijne jaarwisseling.
Anoniem: 1576590 @jqv31 december 2021 09:28
Dank voor jouw reactie, ook jij een mooi nieuw jaar gewenst!
Mijn collega’s hebben een keer een melding gekregen via de CoronaMelder app, dankzij mij.

Inmiddels zit er bij de positieve test uitslag een ‘handleidinkje’ om zelf die melding te maken met de app en DigiD zonder de telefonist van het bron en contact onderzoek. Het gaat nu dus best rap.

Daarnaast als ik jou besmet, dan duurt 2 tot 14 dagen voor jij corona krijgt (=incubatietijd). Dus zelfs als er even tussen zit komt zo’n melding zeker niet altijd te laat.

Zo’n app is niet bedoeld om een probleem volledig op te lossen maar om bij te dragen aan het beheersbaar maken van het probleem; als die r waarde met 0.05 kan dalen door zo’n app, zou dat enorm veel betekenen voor het beleid.

Een groot gevaar van corona is de groep mensen die asymptomatisch is maar toch besmettelijk. Deze groep kan zich op grond van zo’n melding preventief laten testen.

Misschien moet de overheid er iets meer aandacht aan besteden?
Anoniem: 1576590 @klonic31 december 2021 01:05
klonic schreef:
Mijn collega’s hebben een keer een melding gekregen via de CoronaMelder app, dankzij mij.
Dat is fijn, maar je had ze ook kunnen bellen.
Inmiddels zit er bij de positieve test uitslag een ‘handleidinkje’ om zelf die melding te maken met de app en DigiD zonder de telefonist van het bron en contact onderzoek. Het gaat nu dus best rap.
Neemt niet weg dat het bijna 1 jaar geduurd heeft voordat deze mogelijkheid er kwam.
Daarnaast als ik jou besmet, dan duurt 2 tot 14 dagen voor jij corona krijgt (=incubatietijd).
De incubatietijd is de tijd tussen besmet raken en de eerste symptomen.

Bij de Deltavariant zijn besmette mensen gemiddeld 2 dagen vóór de eerste symptomen (als zij al symptomen krijgen) al zeer besmettelijk (zie de onderste grafiek).
Dus zelfs als er even tussen zit komt zo’n melding zeker niet altijd te laat.
Nee, niet altijd. Maar elke keer dat dit wel gebeurt, verlaagt het de effectiviteit van die app. En die was al bagger.
Zo’n app is niet bedoeld om een probleem volledig op te lossen maar om bij te dragen aan het beheersbaar maken van het probleem
Kul. Voor aanvang was het doel om de epidemie te stoppen.
als die r waarde met 0.05 kan dalen door zo’n app, zou dat enorm veel betekenen voor het beleid.
Enorm? 0.05?
Een groot gevaar van corona is de groep mensen die asymptomatisch is maar toch besmettelijk.
Klopt. Vaccinatie heeft deze groep vergroot (ik ben zeker niet tegen vaccinatie).
Deze groep kan zich op grond van zo’n melding preventief laten testen.
Na een paar keer een negatieve uitslag houden mensen daar al gauw mee op. Dankzij de lockdown in NL, bij wijze van spreken, pingt CoronaMelder nog niet elke dag (zoals de app in London). Dit schaalt niet.
Misschien moet de overheid er iets meer aandacht aan besteden?
Zoals ik elders schreef: ik ga ervan uit dat deze app averechts heeft gewerkt en dat nog steeds doet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 22 juli 2024 17:46]

Die angstapp zou verboden moeten worden. Verdorie een verkoudheidsvirus! Is verspreiding nu zo erg? Nee. Is leven in angst erg? Ja! Stop ermee, liefst vandaag nog en ga leven.
Wel een kwalijke zaak dat het zelfs de EU niet lijkt te lukken Google en Apple te bewegen het GAEN framework open te stellen voor anderen, zodat de afhankelijkheid van Google en Apple voor dit soort belangrijke publieke diensten weggenomen kan worden.

Specifiek in Nederland heeft de Eerste Kamer meer dan een jaar geleden de regering opgeroepen hier werk van te maken. In andere Europese landen en in het Europees parlement zijn er vergelijkbare vragen vanuit de volksvertegenwoordiging geweest, maar het is er toch nog niet van gekomen.
Maar wat belet een Huawei een eigen implementatie te voorzien? Heel de opzet van deze apps is net dat ze decentraal zijn. De telefoon verzorgt enkel het uitwisselen van tokens tussen toestellen die in elkaars buurt zijn. De communicatie met servers gebeurd vanuit de apps. En de specificaties van hoe de uitwisseling tussen toestellen gebeurd zijn gewoon openbaar.

Het enige wat Google en Apple doen is er voor zorgen dat op hun toestellen enkel apps die gebruik maken van hun API ook kunnen blijven werken in de achtergrond, iets wat je niet kunt doen als je app geen gebruik maakt van hun API. Maar daar zie ik niet echt het grote probleem in omdat beide bedrijven netjes aangeven die tokens die uitgewiiseld worden voor niets anders te gebruiken. En na anderhaldfjaar gebruik van deze APIs is er ook nog altijd niemand die heeft kunnen aantonen dat ze dat wel zouden doen.
Het enige wat Google en Apple doen is er voor zorgen dat op hun toestellen enkel apps die gebruik maken van hun API ook kunnen blijven werken in de achtergrond, iets wat je niet kunt doen als je app geen gebruik maakt van hun API.
Dat is precies het punt. Als dit allemaal volledig vrij en open zou zijn (wat je mag verwachten van met publiek geld ontwikkelde apps, die ook nog eens een belangrijke publieke dienst vervullen), dan zou ik dit ook op mijn LineageOS telefoon zonder Google Apps moeten kunnen. En Huawei (of wie dan ook) zou hier eenvoudig bij kunnen aansluiten.
Want, men moet tijd/geld spenderen aan het ondersteunen van mobieltjes/platformen waar bijna niemand gebruik van maakt? Hier zien we dat in de reguliere Google Store deze app miljoenen keren is gedownload, en in Huawei sporadisch. Het richten op exoten zegt geen zoden aan de dijk.
Want, men moet tijd/geld spenderen aan het ondersteunen van mobieltjes/platformen waar bijna niemand gebruik van maakt?
Nee, dat zeg ik helemaal niet. Dat werk hadden vrijwilligers graag gedaan, als het niet onmogelijk was gemaakt door deze gesloten opzet.

De Nederlandse regering is hier zelfs toe opgeroepen door de volksvertegenwoordiging, maar ook toen bleek dit niet mogelijk zolang Google niet meewerkt. Dat zegt wel veel over de afhankelijkheid van een dergelijk bedrijf.
CoronaMelder werkt met het GAEN-framework, Google Apple Exposure Notification. Apps van overheden kunnen daarmee bluetooth-sleutels op de achtergrond uitwisselen, iets dat apps standaard niet kunnen.
Beetje kip of het ei probleem.
Google/Apple mag niet zomaar diensten leveren aan Chinese bedrijven,
in de EU gebruiken we diensten die behouden zijn aan enkele grootmachten die ook nog eens internationaal de dekens uitdelen.

Probeer maar een app in elkaar te knutselen dat “veilig” is volgens huidige maatstaven waarbij je om google of apple heenwerkt.
De API werkt puur peer to peer dus je hebt helemaal geen enkele medewerking van Google of Apple nodig.

MicroG, de open source implementatie van Google Play ondersteunt deze ook gewoon.
Frankrijk heeft toch echt een heel knappe app neergezet die geen google en/of apple services gebruikt.
(Een fork van) de Duitse coronamelder is gewoon in F-Droid te vinden. Daar staat bij vermeld dat ze GEAN hebben vervangen met "the drop-in compatible microg implementation". Of het zo simpel is als het beschreven staat weet ik niet - maar de bal kan dus net zo goed bij de Nederlandse app maker neergelegd worden. Dit heeft dan bovendien als voordeel dat je niet alleen Huawei toestellen ondersteund, maar ook andere Google-vrije merken en mensen die zelf een Google-vrije Android versie hebben geinstalleerd.

Edit, linkje: https://f-droid.org/en/packages/de.corona.tracing/

[Reactie gewijzigd door NielsFL op 22 juli 2024 17:46]

Hoezo, de api interfae is open, en Google en apple zorgen ervoor (hun zaak) dat je privacy gewaarborgd is. Eerder een prima samenwerking tussen publiek en privaat. Iedereen die het wil kan de interface gebruiken.
Iedereen die het wil kan de interface gebruiken.
Niet zonder (gesloten) Google Play Services te gebruiken. Dan betekent het weinig dat de api op zichzelf open is.
Dat is toch volstrekt logisch, die laag is er om jou te beschermen tegen misbruik van apps van anderen.
Daar hoeft het niet zo gesloten voor te zijn. Een open implementatie kan net zo veilig zijn, en zou dan ook in open source systemen (zoals LineageOS, of zelfs iets als Ubuntu Touch) verwerkt kunnen worden. Ook een fabrikant als Huawei zou dan gemakkelijker met een eigen implementatie knnen komen.
Helemaal mee eens. Alles om het zo veel mogelijk dicht te timmeren.

On a side note: Helemaal schandalig natuurlijk dat de formules van de corona vaccins gewoon bij particuliere multinationals in de kluis blijven liggen. En dat terwijl de ontwikkeling grotendeels met publiek geld is opgezet.

En afgezien daarvan, natuurlijk een onmenselijk besluit om zoiets geheim te houden.

Zelfs als de wereld gezamelijk in totale crisis verkeerd lukt het ons niet om nader tot elkaar te komen.

We zijn gedoemd mensen...

[Reactie gewijzigd door B0KIT0 op 22 juli 2024 17:46]

De vaccine is voornamelijk ontwikkeld in samenwerking met universitaire onderzoek centra en alles is gepubliceerd! (Graag even kijken op NCBI en PubMed)

Misschien moet je vaker wetenschappelijke artikelen lezen i.p.v denken dat de formules voor een vaccine in een kluis ligt.
Er zijn waarschijnlijk wel details van de fabricage die geheim zijn. En omdat er een patent op rust mag het niet worden nagemaakt.
Overigens, zou je iemand niet een enkel flesje met J+J vaccin kunnen kopen en dat weer opkweken in een celcultuur?
Overigens, zou je iemand niet een enkel flesje met J+J vaccin kunnen kopen en dat weer opkweken in een celcultuur?
Nope, het is geen bacterie. Het zijn virussen, die kan je niet zo kweken.
Virussen kweek je in een cellijn. Bijvoorbeeld HEK of CHO cellen.
Dat is erg gevoelig qua procedé (zie de mislukte batches AZ en J&J) maar zo worden die vaccins wel gemaakt.
(Er zijn batches vaccin verpest omdat een medewerker zonder om te kleden en te douchen van de ene naar de andere hal is gelopen).
Virussen kweek je in een cellijn.
Dat ligt aan het type vaccin. De mRNA vaccins worden anders geproduceerd en zijn volgens mij minder kwetsbaar voor fouten waar hele vaten wegegooid moeten worden omdat er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden.
Klopt inderdaad, maar ik vraag me dus af of er in principe een piratenversie van J&J of AZ gemaakt kan worden.
Dat zou dan via bekende techniek zijn. Al zijn de cellijnen niet standaard, want het Adenovirus dar de vector is mist een gen, en dat gen moet wel in cellen van het kweekmedium zitten.
En dat zijn dus geen standaard cellen. Dat zal het maken van een piratenversie wel heel lastig maken.
De discussie over "open sourcen" van de vaccins loopt al een tijdje (zie https://www.europarl.euro...-19-vaccine-patent-waiver). De fabrikant van de piraten-versie zoals jij hem noemt zou natuurlijk een prooi zijn voor patent-gevechten waar men gewoon een sitting duck is. Maar helaas lag de EU hier dwars bij het vrijgeven van deze patenten en het waarom is mij nog steeds niet duidelijk. Maar gegeven het wereldwijde belang van een wereldwijde hoge vaccinatiegraad (zie de Omikron variant), laait deze discussie hopenlijk weer op...
Ik ken echt helemaal niemand die die app geïnstalleerd heeft en gebruikt.
Helaas krijg je de Huawei App Gallery voor geïnstalleerd bij je Huawei/Honor telefoon, en blijkt lastig tot onmogelijk te verwijderen.
Denk niet dat er veel mensen zijn die de app gebruiken though, hij is erg onprettig in vergelijking met de playstore.
In China ws wel. Google play services zijn daar vrijwel niet bruikbaar. Die markt is natuurlijk ontzettend groot door de gigantische hoeveelheid mensen die er wonen. Nu zijn er natuurlijk ook arme gebieden, maar zelfs als 50% een telefoon koopt heb je een half miljard gebruikers.
Bijna iedereen heeft daar een telefoon. Je kan niet zonder.
https://www.nu.nl/gadgets...ngebruikers-in-china.html
(10 jaar oud artikel)
toevallig gister (voor het eerst) een melding gehad. Wel pas 3 dagen nadat ik al wist dat degene van wie de melding kwam positief getest was. Als we daarmee de oorlog moeten gaan winnen...
Dan gekeken naar het aantal positief geteste mensen de afgelopen maanden... Ik heb maar één keer een melding gehad. Eén keer! Dat is toch beroerd weinig.
Ik 0 keer. Maar doe mijn best risicovolle mensen te vermijden. En de paar die besmet zijn geraakt deden dat net 1 of 2 dagen nadat ik ze had gezien.
Hallo! Aangenaam kennis te maken. Ik gebruik hem wel (en heb ook de repo's doorzocht). Het is best een vernuft systeem, doet me heel erg denken aan Streetpass. Eén keer een hit mee gehad (lag vorig jaar in het ziekenhuis... maand moeten wachten op een nier operatie die normaal binnen een week kan omdat de covid zorg nogal prio had...), laten testen, en gelukkig negatief, maar het was fijn dat het werkte. Ik snap de waarde ook wel bij contact/bron onderzoek!

Het is alleen jammer dat Huawei het zichzelf zo lastig heeft gemaakt. Niet alleen de stop op google services, maar ook de manier waarop ze "per ongeluk" reporting e.d. aan hadden in hun apps waarna ze daar achter kwamen en dan spontaan hun excuses aanboden omdat het enkel de bedoeling was dat juist DIE versie enkel in de thuismarkt gebruikt werd. In andere woorden... dat maakt het "beter"... Not (imho).
Je bedoeld dat Amerika/Google het Huawei lastig maakt neem ik aan ;)

En om nou te zeggen dat reporting slecht is… vergelijk het eens eerlijk met Google en dan praten we weer.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 17:46]

Anoniem: 710428 @HKLM_30 december 2021 15:38
ligt er maar net aan hoeveel mensen je ken en of ze links midden of rechts in het politieke centrum zitten
Hoi, je kent me natuurlijk niet echt, maar ik heb de app ook geïnstalleerd. En gebruikt? Tja, één keer een melding ontvangen vanwege een besmette collega. Dat is toch beroerd weinig als je kijkt naar het aantal besmettingen in den landen.
Aangenaam. Nu ken je wel iemand ;-)
Aangenaam. Heb zelfs een corona-code ermee doorgegeven.
Wappie-alert!

Je weet de context, dat Gommers' opmerking volledig uit zijn verband is gerukt en gepubliceerd door De Balie?

[Reactie gewijzigd door mark_vs op 22 juli 2024 17:46]

Als je deze app niet wil installeren ivm privacy/wantrouwen/etc. kan je beter gewoon je telefoon uitzetten en niet meer gebruiken. lol.
Deze app is zo ongeveer de minst privacy schendende app uit de geschiedenis.
Wat gek dat het nooit gewerkt heeft met Huawei services. Zelfs het alternatief voor Google Play: MicroG ondersteunt de Corona API gewoon.
Het kan zijn dat je MicroG op een Android hebt geïnstalleerd met recente Google Services erin.

Bij een Android Fork voor 2020, dan mis je de instelling om de api te kunnen gebruiken. Je kunt dan niet zoeken naar de instelling waarin het woord "Covid" voorkomt.
Het kan zijn dat je MicroG op een Android hebt geïnstalleerd met recente Google Services erin.
Nope. Het zit gewoon in MicroG als eigen implementatie:

https://github.com/microg...arby/exposurenotification

Die implementatie is bovendien open-source dus zou huawei hem gewoon kunnen gebruiken. Maar eerlijk gezegd, ik zie het punt ook niet meer. We zijn allang voorbij het punt van contact tracing.

Je kan ook helemaal niet beiden tegelijk installeren.

In mijn geval was het de speciale lineage-microg build en daar zit geen spoortje play service in :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:46]

Ik was even aan het bekijken of ik dat ook kan gebruiken, maar dat werkt (zeer waarschijnlijk) niet op Huawei smartphones. Je moet daarvoor de telefoon unlocken en dat wordt niet vrijgegeven door Huawei. Als ze dat wél zouden + de drivers vrijgaven van hun Kirin processor, dan zou Huawei een interessant merk kunnen worden voor rom-bouwers.
Klopt ja. Je kan het niet zomaar installeren. Dit komt doordat het de digitale handtekening van de google play services vervangt (signature spoofing). Daarvoor is root nodig helaas.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:46]

Ik heb in het begin de app geinstalleerd op mijn zakelijke telefoon. Die telefoon heb ik daarna voor een byod vergoeding ingeleverd en heb er toen nooit over nagedacht deze alsnog op mijn prive toestel te plaatsen, je hoorde er ook niets meer over.
Ik heb nog een keer een referentie gezien en dat was toen ik bij de test-straat was geweest, daar werd je erop geattendeerd om de app tijdelijk uit te zetten. Grote kans natuurlijk dat daar een andere besmette persoon rond zou lopen.
Niemand houd je tegen om hem er nu alsnog op te zetten. Alle beetjes helpen ten slotte mee, hoe klein de bijdrage ook is.
Ik dacht eerlijk gezegd dat deze hele app (op alle platformen) al maanden terug een stille dood was gestorven. Heb er al zo lang niets van gehoord, niet in de media en niet in mijn omgeving. Het nut was vanaf dag 1 twijfelachtig, maar het was een goede poging. Nu enkele maanden later blijkt het helaas geen goede oplossing, het zou mij dan ook niet verbazen als hij over niet al te lange tijd ook uit de andere stores verdwijnt.
Het komt dat dit soort apps niet werken zonder Google? Zeer irritant die kartelvorming? Blij dat ik geen Google hebt. Huawei is beter.
Huawei is beter. Sketchy opmerking van de dag.

De service is geimplementeerd door Google en Apple, er staat Huawei niets in de weg om met overheden in zee te gaan. Maar dat doen ze niet.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 17:46]

er staat Huawei niets in de weg om met overheden in zee te gaan. Maar dat doen ze niet.
Nou… ik kan me voorstellen dat overheden dat ook lang niet altijd willen. Totdat je je stelling onderbouwd ga ik er vanuit dat er een mogelijkheid is dat Hussein ook niet interessant genoeg is voor overheden of dat overheden dit bedrijf express boycotten.
De app checkt of je de instellingen aan hebt staan voor:

"blootstellingsmeldingen voor COVID-19 berichten"

Deze Google en iOS update is rond juni 2020 naar veel smartphones gepushed en daarover zijn veel "verontrustende" berichten op social media verschenen. Men dacht toen dat het een checkapp was, maar het was slechts een instelling om de CoronaMelder te kunnen gebruiken.

Zonder deze toevoeging in het systeem, werkt de CoronaMelder app niet. Aangezien Huawei in 2020 niet meer voorzien mocht worden van Google Services, werd deze instelling nooit gepushed naar de P40-/P50 serie van Huawei smartphones.
Hier is wat achtergrond info zonder Plus label: reviews: Veilige en nuttige corona-app: kan dat?

Hier nog een oude reactie van mij over de services en beschikbaarheid van de app in de AppGallery:

Kiswum in 'reviews: Het digitale coronapaspoort - Hoe de app om te kunnen rei...

Door mijn Huawei P40 aan te passen, kon ik enkele Google Services alsnog op mijn telefoon installeren. Na een korte testperiode heb ik de app verwijderd en de instelling uitgeschakeld.
Ja er zijn mogelijkheden om het voor elkaar te krijgen maar mij gaat het er om dat veel apps alleen via Google werken en dat hoort niet in een vrije concurrentie economie? Dat is kartelvorming? Op mijn Huawei P40 pro werken bijna alle apps en Google apps heb ik niet nodig? Huawei levert goede andere keuzes? Mij maakt het mij boos dat iedereen richting Google gedwongen wordt en er geen andere keuzes over blijven? Deskundigen lukt het wel maar grote publiek niet?
Ik vind het ook jammer dat veel apps gebruik maken van Googles Whitelist, hierdoor kun je de Rabobank Wallet app niet activeren en de ICS Creditcard app ook niet. Op een smartphone met een on-officiële rom werken deze apps wel weer, doordat het toestel op de whitelist van Google staat (bijvoorbeeld Xiaomi smartphones met een Xiaomi.eu rom).
Ja dat is toch raar dat Google bepaald wie er op de whitelist komt en wie niet? Gevaarlijke concurrenten voor Google worden zo uitgeschakeld en blijven ze de macht houden?
Gelukkig staat er een build op F-droid die zonder Google-meuk werkt. Doe er je voordeel mee :)

Ik ben toe aan weekend, de Coronamelder is nergens te bekennen.

[Reactie gewijzigd door Overheid op 22 juli 2024 17:46]

Eigenlijk zouden ze hem nu helemaal uit moeten zetten, dan gaan er nu ook minder mensen naar Antwerpen enzo. Nu zitten we hier voor niks in een lockdown.
Waarom zou je de CoronaMelder nodig hebben om naar Antwerpen te gaan?
CoronaMelder =/= CoronaCheck
nee zijn allebei een app
=/= betekend ‘is niet gelijk aan’. Dat ze beide een app zijn is daar moet relevant voor, de apps zijn verschillend dus zijn ze niet gelijk aan elkaar. @Bas170 zijn uitspraak klopt gewoon.
Daar gebruik je de CoronaMelder toch niet voor?
Mijn fout, ik wist niet dat die coronamelder nog bestond. Daar is niet over gesproken in de laatste persconferenties.
Is geen gemis, die angstapp zou verboden moeten worden. Leven moeten we, daar hoort doodgaan bij (als je al ziek en misselijk was). Het virus is niet een a-lijst virus, is een joke! Stop het gebruik ervan, vandaag nog.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 17:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.