Volgens mij is de coronamelder niet gevoelig genoeg afgesteld [...]
Die afstelling doet het app-team in dienst van VWS.
Het probleem met op BLE gebaseerde apps is, dat het kiezen is uit twee kwaden (een balans zoeken tussen):
1) Geen waarschuwing terwijl de app-gebruiker wel besmet is;
2) Te veel waarschuwingen waarbij de gewaarschuwden niet besmet blijken (na meerdere waarschuwingen waarna men niet besmet bleek, zullen velen "het zal wel" denken).
Vóór de invoering van dit soort apps bleek uit (in veel landen gehouden) enquetes, dat een grote meerderheid van de bevolking zo'n app zou installeren om de epidemie te bedwingen. Want
dat was het doel van dit soort apps: net zoals bij een belletje door de GGD (in het kader van BCO) in quarantaine gaan na een app-waarschuwing.
Het aantal gebruikers
moet zeer groot zijn: bij 2x zo weinig gebruikers is de effectiviteit namelijk 4x zo klein (dit verloopt kwadratisch omdat zowel de besmetter als besmette personen de app moeten gebruiken). Voldoende grote aantallen zijn in geen enkel land gehaald (in die landen waar installatie vrijwillig was).
Daar komt bij dat de effectiviteit omlaag gaat als niet elke besmette app-gebruiker zich zo snel als mogelijk door de GGD laat testen en niet onmiddelijk uploadt als de positieve uitslag bekend is; je wilt mogelijk besmette mensen immers waarschuwen voordat zij zelf besmettelijk worden.
Waarschuwingen voor een ander groot probleem (dan te weinig gebruikers en uploaders), aangekaart door enkelen die iets van RF weten, werden volledig in de wind geslagen: met Bluetooth kun je simpelweg geen afstand meten (iets dat ook door VWS werd toegegeven na de
veldtest in Vught).
Bovendien gaat 2,4Ghz door spatschermen, muren en plafonds, terwijl het wordt gedempt door menselijke lichamen (denk aan smartphone in achterzak). En bij veel metaal (zoals in een
metalen rijtuig) is de relatie tussen afstand en signaalverzwakking compleet zoek.
Bij een "optimale" instelling blijkt bij meer dan 90% van de app-meldingen de gebruiker niet besmet (dat is in grote lijnen vergelijkbaar met BCO).
Bij zo'n gevoelige instelling ontstaan problemen bij grote aantallen besmettingen zoals in juli in England: de "pingdemic". In één week werden meer dan 600.000 mensen door hun app gewaarschuwd; zij gingen allemaal braaf 10 dagen in zelfisolatie (er was geen goed beleid voor tussentijds testen). Door teveel thuiszittend personeel reden er o.a. veel minder metro's in London.
In bijna 1 jaar (week 49 van 2020 t/m week 45 van 2021) kregen slechts 4.773 door CoronaMelder gewaarschuwden, die
nog geen symptomen hadden toen ze een test aanvroegen, een positive testuitslag. Dat is 0,26% van het aantal in dezelfde periode positief geteste Nederlanders.
Daarbij liet een flink deel van die mensen zich niet
alleen vanwege een app-melding
waarschuwen testen, maar omdat zij
ook waren gewaarschuwd door een GGD'er (i.h.k.v. BCO) en/of door de positief geteste huisgenoot, collega of andere bekende.
Over dezelfde periode, maar dan t/m week 51 (2021) hebben, van de in totaal 2.568.880 positief geteste Nederlanders, 208.337 positief geteste app-gebruikers gegevens geüpload: dat is 8,11%.
Als je afgelopen jaar met CoronaMelder actief rondliep, en een persoon ontmoette die enkele dagen later positief testte, was de gemiddelde kans op een waarschuwing door jouw app in die periode dus gemiddeld
hooguit 8,11%.
Hooguit, want de telefoons moeten ca. 15 minuten, zonder RF-verstoringen, voldoende dicht in elkaars buurt zijn geweest. En
als jouw app waarschuwt, is de kans dat je besmet bent geraakt, zeer klein. Bovendien zijn de doorlooptijden vaak te groot:
als je besmet bent geraakt
én CoronaMelder jou waarschuwt, is dat vaak te laat - namelijk vaak als je al dagen besmettelijk bent.
Enquetes onder app-gebruikers (in opdracht van VWS) gaven aan dat er een klein percentage gebruikers is dat zich veilig waant zolang hun app hen niet waarschuwt (d.w.z. uitsluiten dat zij besmet kunnen zijn geraakt en daarom andere maatregelen negeren en oma knuffelen). Niets in de communicatie van VWS en de FAQ op coronamelder.nl wijst erop dat géén melding totaal geen garantie is dat je niet besmettelijk bent.
Een klein percentage van miljoenen Nederlandse gebruikers zijn zeer veel mensen. Daarom ga ik ervan uit dat CoronaMelder averechts heeft gewerkt, d.w.z. netto tot
meer besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames en doden heeft geleid dan als we die app niet hadden gehad.
Edit 00:14: correctie "waarschuwen" -> "testen"
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 22 juli 2024 17:46]