Het stille, naderende einde van CoronaMelder

Deze week komt er in Nederland een einde aan het grootschalig testen van corona met PCR-testen via de GGD. Een zelftest is voldoende, zo meent het kabinet. Daarmee heeft de app CoronaMelder zijn functie verloren. Toch is de tijdelijke wet die CoronaMelder mogelijk maakt, verlengd.

CoronaMelder is de eerste van twee belangrijke apps van de Nederlandse overheid in de coronapandemie. Het is een app die op de achtergrond via bluetooth anonieme sleutels uitwisselt met andere telefoons als die dicht bij elkaar in de buurt zijn. Als iemand positief is getest, kan die een sleutel in de app invoeren en zo anderen anoniem laten weten dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die later positief is getest op corona.

CoronaMelder

De app kwam er in de zomer van 2020 na een intern ontwikkelproces van het ministerie van VWS. Het is ontworpen met privacy en dataminimalisatie in het achterhoofd. Na een mislukte 'appathon' om in april 2020 een bedrijf een app te laten ontwikkelen, nam het ministerie de ontwikkeling in eigen hand. Dat leidde tot veel lof en een relatief snel ontwikkelde, veilige en privacyvriendelijke app. De app slaat geen locatiegegevens op van gebruikers en er is geen centrale database van sleutels, zodat er geen verzamelde gegevens zijn die misbruikt kunnen worden of bij een hack buitgemaakt kunnen worden.

CoronaMelder en het einde van grootschalig testen

Vanaf maandag wil het kabinet dat veel minder mensen zich bij coronaklachten laten testen bij de GGD. De personen die zich daar nog wel kunnen laten testen, zijn ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers, zo zegt de Rijksoverheid. Ook als een herstelbewijs nodig is, kun je nog een test doen. Op het CoronaDashboard is te zien dat het aantal testen in de afgelopen weken al snel afnam en er staat een melding dat het verder zal afnemen door het nieuwe beleid.

Daarmee neemt het nut van CoronaMelder snel af, want het verkrijgen van een sleutel om in te voeren in de app kan alleen na een positieve test bij de GGD. Zonder die sleutel kan niemand in de app invoeren dat hij of zij positief is getest. CoronaMelder werkt alleen als veel mensen de app gebruiken en positieve testresultaten kunnen invoeren. Daarmee valt de basis voor de app weg. De app blijft voorlopig wel op de achtergrond actief als mensen hem laten aan staan.

Je zou denken dat de tijdelijke wet die CoronaMelder mogelijk maakt, ook weg kan. Zonder die wet mag CoronaMelder niet functioneren. Die wet liep af op 10 april, de laatste dag dat de GGD grootschalig mensen testte. Gek genoeg bestaat de app nog steeds. Vorige maand besloot minister Ernst Kuipers van VWS om de Tweede en Eerste Kamer te vragen de tijdelijke wet te verlengen. "Gelet op het hoge aantal besmettingen en de recente versoepelingen is de inzet van CoronaMelder op dit moment nog steeds aangewezen", aldus de minister toen. Hij is daar niet op teruggekomen en de wet is dus nog steeds van kracht.

Minister Ernst Kuipers

Sterker nog, hij zei afgelopen vrijdag nog dat CoronaMelder nog steeds zin heeft. "CoronaMelder heeft mijns inziens als bronmaatregel nog altijd toegevoegde waarde in de bestrijding van COVID-19", aldus de minister in antwoord op vragen van Kamerleden over de verlenging van de wet. Wat die toegevoegde waarde is, is onduidelijk.

Woordvoerder Bart Vis van het ministerie van VWS wil geen inhoudelijke reactie geven aan Tweakers. "Er volgt nog besluitvorming, dus ik kan daar nu geen toelichting op geven."

Het in de lucht houden van CoronaMelder is niet gratis. Per direct stoppen met de app zou dit jaar 6,5 miljoen euro besparen, zo rekende minister Kuipers voor. Dat is op het budget van het ministerie een kleine uitgave. De totale begroting van het ministerie voor 2022 is zo'n 28,5 miljard euro, dus CoronaMelder neemt 0,02 procent van dat budget in.

Kosten CoronaMelder 2022 Bedrag
Hosting (CIBG) 2,7 miljoen euro
Werkzaamheden DICTU en externe inhuur 2,4 miljoen euro
Communicatie 1,3 miljoen euro
Overige beheerkosten 0,1 miljoen euro
Totaal 6,5 miljoen euro

Statistieken van gebruik CoronaMelder

De statistieken rond het aantal downloads, aantal gebruikers en aantal doorgegeven positieve tests van CoronaMelder zijn altijd openbaar geweest. Die staan op de GitHub-pagina van het ministerie van VWS. De piek in besmettingen rond februari en maart heeft ook gezorgd voor een piek in het gebruik van de mogelijkheid om een code in te voeren. Dat gebeurde op de top op 5 maart 4000 keer op een dag. Afgelopen weekend was dat gezakt naar rond de 400 keer per dag.

Daarbij volgt het gebruik van de app duidelijk het patroon in positieve testen van het afgelopen half jaar, met pieken eind oktober 2020, eind december 2020, in juli vorig jaar, de piek rond de Delta-variant in november en de twee Omikron-pieken van dit jaar. In eerste instantie lijkt het er dus op dat CoronaMelder door de tijd heen telkens evenveel is gebruikt.

Dat is alleen niet helemaal waar als je kijkt naar het relatieve gebruik, dus hoeveel procent van de positieve testen op een dag doorgegeven werd in CoronaMelder. We hebben dat op een rij proberen te zetten met deze maandcijfers, en dan is te zien dat dat lang boven de 10 procent lag, maar in de afgelopen maanden rond 5 procent is blijven hangen. Het lijkt er dus op dat steeds minder mensen die een testuitslag van de GGD kregen dat doorgaven.

De backend van Google en Apple

Dat de app kan werken, komt door de api die Google en Apple hebben gemaakt. Het Google Apple Exposure Notification-framework maakt het voor apps van overheden, en alleen apps van overheden, mogelijk om bluetooth op de achtergrond te gebruiken op iPhones en Android-telefoons voor het uitwisselen van sleutels.

Dat gebeurt door van andere apparaten de sterkte van het signaal te meten en dat als indicatie te gebruiken voor hoe ver het andere apparaat en dus de andere persoon van de eigenaar van de telefoon is verwijderd. Als de signaalsterktes aanleiding geven om te denken dat de personen langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van elkaar waren, wisselen de telefoons sleutels uit. Google en Apple bepalen niet de voorwaarden wanneer apparaten sleutels uitwisselen, dat doen de apps zelf.

Apple en Google zeiden in het begin al dat het gaat om een tijdelijke api. Als corona voorbij is, zetten zij de api weer uit. Wanneer dat precies is, is nog altijd de vraag. De apps zijn in andere landen nog volop in gebruik.

De evaluatie

CoronaMelder is er nu meer dan anderhalf jaar en heeft in die tijd geholpen bij het bron- en contactonderzoek. De vraag is nu of dat de moeite waard is geweest. Alleen al de afgelopen maand hebben meer dan 34.000 mensen een test laten doen na een melding in de app, en bijna de helft daarvan testte positief. Een deel daarvan meldde geen klachten. In totaal zijn er 312.000 testen gedaan na meldingen in de app, waarvan ruim 52.000 positief. Bijna 10.000 personen daarvan hadden geen klachten op het moment van de test.

Het gebruik van CoronaMelder is in vergelijking met alternatieven in landen om ons heen heel laag. De inmiddels opgeheven Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 heeft in zijn laatste advies al een voorschot gegeven op de evaluatie.

Nederland koos er principieel voor om CoronaCheck en CoronaMelder als losse apps uit te brengen, maar de commissie, die daar eerst voorstander van was, vindt dat achteraf geen goed idee. "Uit privacyoverwegingen was de Begeleidingscommissie initieel tegen combineren, maar ziet nu dat
de eventuele nadelen van combineren niet opwegen tegen de barrières die ontstaan door twee
onafhankelijke apps te moeten lanceren – hier is sprake van voortschrijdend inzicht."

Dat komt ook omdat CoronaMelder onderdeel moest worden van het bron- en contactonderzoek, terwijl de GGD de app niet altijd als een hulpmiddel heeft gezien. "GGD-medewerkers die testaanvragen boekten of BCO uitvoerden hebben niet stelselmatig de CoronaMelder gepromoot of ernaar gevraagd. Ook waren de handelingsperspectieven voor CoronaMelder-gebruikers regelmatig inconsistent. Het moeten wachten op het BCO-telefoongesprek voordat je je besmetting kon melden en dus nauwe contacten kon informeren, leverde onnodige vertraging op, die het grote snelheidsvoordeel van digitale notificatie deels teniet heeft gedaan." Dat is vanaf oktober vorig jaar anders, toen Coronatest.nl bij de uitslag gelijk de code kon weergeven om in te voeren in de app.

Er zijn meer verbeterpunten. Zo heeft de overheid te weinig aandacht besteed aan de promotie van de app, vindt de commissie. "In feite is CoronaMelder vanaf haar introductie onvoldoende gepromoot en van uitleg voorzien, en heeft daarmee nooit een reële kans van slagen gehad."

De data van CoronaMelder was bovendien iets te anoniem, waardoor het ministerie en de GGD weinig konden leren uit de data. "Het is logisch dat een nieuw digitaal instrument zoals CoronaMelder niet meteen perfect is, maar het is uitermate jammer dat we niet meer hebben kunnen leren van de ervaringen met CoronaMelder gedurende de huidige pandemie, zodat die kennis ingezet kan worden in een volgende pandemie."

Tot slot

Het is twee jaar geleden dat het ministerie van VWS begon met een app voor digitaal bron- en contactonderzoek. Dat heeft een app opgeleverd die veel lof kreeg van privacy-activisten en beveiligingsonderzoekers. De ontwikkeling geldt als een succes, maar te weinig mensen hebben de app gebruikt om van een groot succes te spreken.

Nu zit de app vooralsnog in een niemandsland: hij is officieel nog in gebruik, maar weinig mensen kunnen de benodigde code uploaden om anderen te laten weten dat ze positief getest zijn. Als je met iemand die je niet kent in de trein of bus hebt gezeten, zul je nu niet langer later erachter kunnen komen dat diegene besmettelijk was.

Het is niet ondenkbaar dat alle middelen die het afgelopen jaar zijn gebruikt, zoals CoronaMelder en CoronaCheck, in een volgende fase van de pandemie weer nodig zijn. Hopelijk is het mogelijk om geleerde lessen mee te nemen en toe te passen. Een pandemie is misschien niet te controleren, maar hoe we ermee omgaan en het proberen te controleren hebben we hopelijk wel in de hand.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-04-2022 • 06:00

65 Linkedin

Reacties (65)

65
61
37
4
0
15
Wijzig sortering
Uit onderzoeken in opdracht van VWS kun je afleiden dat CoronaMelder eind vorig jaar tot onnodige besmettingen heeft geleid.

Een groot probleem van SARS-Cov-2 is dat mensen zeer besmettelijk zijn vóórdat zij klachten krijgen. Die besmettelijkheid begint gemiddeld ruim 2 dagen vóór de eerste klachten.

Als je die app gebruikt en een besmettelijke persoon hebt ontmoet (zonder te weten dat hij/zij besmettelijk was), heeft die app nut als:
1) Je door die app gewaarschuwd wordt voordat je zelf besmettelijk wordt;
2) Je dan meteen in zelfisolatie gaat;
3) Je er niet vanuit gaat dat je niet besmettelijk kunt zijn zolang de app (nog) niet gewaarschuwd heeft.

Alle drie gaan fout.

Ook heeft de app nauwelijks nut als deze waarschuwt nadat je op andere wijze gewaarschuwd bent, bijv. door de GGD of de positief geteste persoon zelf (bijv. als dat een huisgenoot is).

1) Te laat gewaarschuwd
Bij de Deltavariant worden besmette mensen gemiddeld ruim 1,3 dag eerder besmettelijk dan bij eerdere varianten (Omikron nóg eerder maar die maakt zelden ernstig ziek). Uit onderzoek van RIVM in gepubliceerd mei 2021 bleek uit de systemen CoronIT en Osiris dat mensen die een test aanvroegen, op dat moment aangaven dat hun eerste (vage) klachten gemiddeld 1,6 dag eerder begonnen.

Daarna duurde het nog ca. 2 dagen voordat zij kunnen uploaden: de som van de tijd tot de feitelijke test, de labuitslag en het moment dat je door de GGD gebeld wordt met die uitslag en een "sleutel" krijgt om mee te kunnen uploaden. Die laatste tijd werd gemiddeld korter sinds 14 oktober omdat je toen niet meer op een belletje van de GGD hoefde te wachten om te kunnen uploaden (met de uitslag op coronatest.nl), maar lang niet iedere positief geteste app-gebruiker deed dat. Ik schat dat in okt/nov 2021 (met de meeste besmettingen en vollopende IC's) die 2 dagen naar gemiddeld 1,5 dag terugliep.

Met gemiddeld 1,6 + 1,5 dag duurt het dus gemiddeld ruim 3 dagen na de eerste klachten voordat een upload kan plaatsvinden. De gemiddelde tijd tussen besmettelijk worden en uploaden is dus ruim 5 dagen.

Als je halverwege de presymptomatische periode van de besmetter wordt besmet, duurt het dus gemiddeld nog ruim 4 dagen voordat jouw app waarschuwt. Met een gemiddelde incubatietijd (tussen besmetting en eerste klachten) van 3,7 dagen (Deltavariant) heb je dan al je eerste klachten, en ben je dus zeker niet gewaarschuwd voordat je besmettelijk werd. Je zou in minder dan 2 dagen na besmetting gewaarschuwd moeten worden door zo'n app, wil deze zin hebben (bij Delta, bij Omikron is dat ca. 1,5 dag).

2) Zelfisolatie na app-melding
Uit onderzoek van de Tilburg university - in opdracht van VWS (PDF) blz. 78 blijkt dat 49% van de geënqueteerden zegt dat, als zij een app-melding zouden krijgen terwijl zij nog geen symptomen hebben, thuis te zullen blijven.

In de praktijk verwacht ik dat dit percentage lager zal zijn; geënqueteerden zullen deels "verwacht gedrag" opgeven en de meeste werkgevers zullen het niet goed vinden als werknemers thuisblijven alleen vanwege een app-melding - temeer omdat er in okt. en nov. maar 6,3% en 6,2% van de app-gewaarschuwden, die nog geen klachten hadden toen zij een test aanvroegen, vervolgens positief testte (bron, PDF).

3) Wel besmet, (nog) geen "ping"
Uit eerder genoemd onderzoek van de Tilbug university (blz. 98 en 99) blijkt het aantal mensen is gestegen dat denkt dat CoronaMelder voorkómt dat zij besmet raken en/of dat zij zich minder aan andere maatregelen hoeven te houden zolang die app niet waarschuwt.

Het risico dat gebruikers met lichte klachten zich niet aan maatregelen houden en zich niet laten testen zolang hun app niet waarschuwt, is dan ook groot. Een klein deel van hen zal wel door hun app worden gewaarschuwd, maar dan zullen zij, op hun beurt, anderen te laat waarschuwen.

Het kleine deel van de bevolking dat de app gebruikt, maakt het er allemaal niet beter op; de waarschuwingskans is sowieso zeer klein.

Conclusie: de positieve effecten van CoronaMelder waren afgelopen herfst verwaarloosbaar terwijl de schijnveiligheid dat zeker niet was.

PS ik kan pas vanavond reageren op evt. comments.
Deze app wordt niet afgeschaft, daar geloof ik werkelijk niets van. De draconische noodwet is opnieuw verlengt (zou alleen gebeuren bij STRIKTE noodzaak) en het budget van de ontwikkeling is voor 2022 op +/- 30mil gezet.

30 miljoen is een hoop geld voor uitfaseren van een app. Helemaal als je meeneemt dat dezelfde app gespreid over twee jaar ontwikkeld EN uitgerold is met een budget van 20 miljoen

Ik moet geloven dat ze de app in de ijskast zetten? :+
Ik moet geloven dat ze de app in de ijskast zetten? :+
Dat had allang moeten gebeuren, maar niets wijst erop dat de beslissers juist en volledig worden geïnformeerd over de effectiviteit van deze app.

In plaats daarvan is, notabene pas deze week, een onderzoek naar de toegankelijkheid van de coronamelder website gepubliceerd (PDF download); aan geld kennelijk geen gebrek.

In dat rapport wordt geen melding gemaakt van de ontbrekende informatie op die website, namelijk FAQ's als:

"Kan ik besmet zijn als CoronaMelder niet waarschuwt?"

"Als ik klachten heb en CoronaMelder niet waarschuwt, moet ik mij dan toch laten testen?"

"Als CoronaMelder waarschuwt maar ik geen klachten heb, kan ik dan al besmettelijk zijn?'

Overigens zijn de wekelijkse "Factsheets" ondertussen vervangen door een "dashboard.

Geïnteresseerden kunnen oudere factsheets nog vanuit deze pagina downloaden.
Ik weet het niet hoor. Het compleet verwaarloosbaar aantal mensen dat de app echt gebruikte heeft denk ik niet tot meer schijnveiligheid geleid.

In een universitaire setting, waar toevallig veel studenten de app wel draaiden, heeft het mijn buurman (docent aldaar) toch maar mooi op tijd gewaarschuwd waardoor zijn gezin de dans ontsprongen is.

Ik vond het een knap staaltje engineering. Privacytechnisch behoorlijk goed in elkaar gezet. Beduidend beter dan die CoronaCheck app die voor mijn gevoel links en rechts ggd gegevens lekte. Of misschien dat de gegevens uit die app door de ggd gelekt werden, ik weet het niet precies.

De 'marketing' was echter abominabel slecht. Ik schat dat 3/4 van mijn kennissen de CoronaMelder en de CoronaCheck app door elkaar haalden. Er werd ook bijna geen voorlichting over gegeven in verhouding tot de CoronaCheck app.
Door aldieaccounts: Ik weet het niet hoor. Het compleet verwaarloosbaar aantal mensen dat de app echt gebruikte heeft denk ik niet tot meer schijnveiligheid geleid.
Om epidemiologisch effectief te zijn was het aantal gebruikers inderdaad verwaarloosbaar, want ruwweg gaat die effectiviteit kwadratisch omlaag met het aantal actieve gebruikers (dat klopt niet precies, want niet elke besmettelijke app-gebruiker krijgt klachten, niet elke besmettelijke app-gebruiker laat zich testen door de GGD, en niet elke postief door de GGD geteste app-gebruiker uploadt "waarschuwingen").

Echter, het aantal mensen dat de app gebruikte (en nog gebruikt) is m.i. helemaal niet verwaarloosbaar, en daardoor ook niet de effectieve schijnveiligheid van deze app.

Toen na 25 september 2021, vooral in oktober en november, het aantal besmettingen en de IC-opnames zo hard opliep, waren er volgens de brongegegevens in het CoronaMelder dashboard resp. 2.449.499 en 2.236.463 actieve gebruikers. Dat is wellicht aan de hoge kant, laat ik het houden op 12% van de Nederlandse bevolking.

Over de periode 25 sept. t/m 6 dec. (vóór Omikron dus) meldde het RIVM bijna 800.000 positief geteste mensen, zo'n 4,5% van de Nederlandse bevolking (ondanks hoge vaccinatiegraad en CoronaCheck, maar dat terzijde).

Bij een gelijkmatige verdeling van de app onder positief geteste mensen zal dus 12% van 4,5% = 0,54% van de bevolking CoronaMelder gebruiken én positief zijn getest; 0,54% van 17,3M Nederlanders = ruim 93.000.

Dat noem ik geen verwaarloosbaar aantal. Zelfs als slechts 10% van hen denkt dat hun app hen wel zal waarschuwen voordat zij besmettelijk worden, gaat het om 9.300 besmettelijke mensen die meer risico's nemen en meerdere anderen kunnen besmetten. En die zich, bij lichte klachten, mogelijk nog niet laten testen zolang zij geen app-melding krijgen.

Ter illustratie: in ongeveer dezelfde periode (week 39 t/m 48) testten 2.966 app-gebruikers positief nadat zij een test aanvroegen na door hun app te zijn gewaarschuwd (bron).

Van hen hadden er 701 nog geen klachten toen zij de test aanvroegen (minder dan 24% van 2.966). Dus 76% van de door hun app gewaarschuwde gebruikers:
- kreeg eerst een app-melding maar vroeg pas een test aan toen zij tevens klachten kregen, of:
- kreeg eerst klachten maar vroeg pas een test aan toen zij tevens een app-melding kregen.
In een universitaire setting, waar toevallig veel studenten de app wel draaiden, heeft het mijn buurman (docent aldaar) toch maar mooi op tijd gewaarschuwd waardoor zijn gezin de dans ontsprongen is.
Er zijn vast voorbeelden waarbij het wel goed ging. Ik claim dan ook niet dat CoronaMelder nooit een positief effect heeft gehad, maar dat alle positieve effecten bij elkaar veel minder hebben opgeleverd dan de schijnveiligheid heeft gekost.

Helaas kun je niet goed meten hoeveel app-gebruikers besmet raakten en zich, in hun besmettelijke periode, onvoorzichtig gedroegen omdat hun app niet (of nog niet) gewaarswaarschuwd had.

Wat we wel weten (uit deze factsheet, PDF) is dat tussen 10 oktober 2020 en 5 december (2021, dus een veel langere periode dan ik eerder noemde) 18.781 app-gebruikers een positieve testuitslag kregen na een app-melding, terwijl 240.069 app-gebruikers waarschuwingen hebben geüpload na een positieve testuitslag.

Dat betekent dat minstens 240.069 - 18.781 = minstens 221.288 app-gebruikers niet door hun app waren gewaarschuwd toen zij een test aanvroegen.

Als mijn schatting dat hooguit 60% van de positief geteste CoronaMelder-gebruikers daadwerkelijk "waarschuwingen" (TEK's) uploadt na een positieve testuitslag, zullen meer dan 300.000 app-users positief zijn getest zonder dat hun app hen waarschuwde (voordat zij hun test aanvroegen).

Dat zijn zeker geen verwaarloosbare aantallen, en dus mag je schijnveiligheid niet zomaar verwaarlozen.
Ik vond het een knap staaltje engineering. Privacytechnisch behoorlijk goed in elkaar gezet.
Privacytechnisch zeker goed (behalve dan dat je alleen maar kunt hopen dat Google en Apple niet in de betrokken gegevens hebben gegraaid).

Maar mij iets te goed. Het aantal actieve gebruikers (ondanks dat VWS dat op 1 nauwkeurig specificeert) is een gok. Als je de app elke dag een random getal had laten genereren en dat had meegegeven tijdens downloads van TEK's (dat kan meerdere keren per dag), had de server het aantal actieve gebruikers privacy-vriendelijk kunnen bijhouden.
Beduidend beter dan die CoronaCheck app die voor mijn gevoel links en rechts ggd gegevens lekte. Of misschien dat de gegevens uit die app door de ggd gelekt werden, ik weet het niet precies.
Vergeleken met de Europese QR-codes zijn de Nederlandse QR-codes in CoronaCheck (maar ook afdrukbaar) zeer privacy-vriendelijk.

privacy-vriendelijk dat het nagenoeg onmogelijk was om frauduleus uitgegeven QR-codes te blokkeren: er zit simpelweg niets gegarandeerd unieks in zo'n dynamische QR-code dat je op een blocklist kunt zetten (bij de afgedrukte versie gold dit niet).

Maar totaal niet privacy-vriendelijk is het als je vervolgens aan Jan en Alleman je identiteitsbewijs moet laten zien. En als daar bijvde ingang niet om werd gevraagd, was fraude weer erg eenvoudig.
De 'marketing' was echter abominabel slecht. Ik schat dat 3/4 van mijn kennissen de CoronaMelder en de CoronaCheck app door elkaar haalden. Er werd ook bijna geen voorlichting over gegeven in verhouding tot de CoronaCheck app.
Eens. En bij de weinige voorlichting over CoronaMelder werd alleen verteld hoe fantastisch die app was.

Dat deze allesbehalve perfect was (zeer kleine waarschuwingskans, en als je gewaarschuwd werd, was je in verreweg de meeste gevallen niet besmet), werd verzwegen.

Ik vind dan ook dat je app-gebruikers, die zich veilig waanden zolang hun app niet waarschuwde en daarom meer risico's namen dan mensen zonder app, niets kunt verwijten.

Merk ook op dat in de factsheets en het CoronaMelder dashboard" een belangrijk, gewoon bekend, getal ontbreekt: het percentage van alle positief geteste mensen dat CoronaMelder gebruikt en anderen waarschuwt. Dat zegt namelijk veel over de kans dat iemand die ook CoronaMelder actief gebruikt, zal worden gewaarschuwd als deze een besmettelijk persoon heeft ontmoet.

In oktober en november schommelde dat rond de 5%.
Tsja. Misschien heb je gelijk. Ik ben nog niet helemaal overtuigd. Ikzelf heb het ontbreken van een melding in de Melder app nooit opgevat als een teken dat ik niet besmet was. Ik heb het altijd gezien als een extra hulpmiddel wat mij tot testen zou kunnen manen op momenten dat ik zelf niet door zou kunnen hebben dat het eventueel nodig was. De meeste mensen in mijn omgeving gebruikten het ook zo. Maar ja, wellicht niet een geheel representatieve omgeving.

Je kan het feit dat veel meer mensen zich lieten testen dan er mensen een waarschuwing van de app hadden gehad ook juist opvatten als een teken dat mensen toch voorzichtig bleven ondanks dat ze niet gewaarschuwd waren door de app.

Ik blijf van mening dat de app best een nuttig effect had kunnen hebben met betere voorlichting.

Ik ben het met je eens dat de manier waarop het nu gegaan ishoogstwaarschijnlijk weinig bijgedragen heeft.
Voor wat betreft punt 2, zodra de zelftesten kwamen heb ik mijn actie verplaatst van "zelfisolatie na een melding" naar "enkele dagen zelftesten na een melding". Ik denk dat dat ook beter haalbaar is.

Overigens is het daar nooit toe gekomen. Ik heb van de app nooit een ping gehad. Ik heb 1 keer covid gehad maar dat was begin dit jaar en toen was ik al met de app gestopt.

Je hebt een goed punt trouwens, dat door de processen eromheen (GGD) je jezelf pas aan kan melden op het punt dat je allang besmettelijk bent. Dan biedt het weinig voordeel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 15 april 2022 14:54]

GekkePrutser: Voor wat betreft punt 2, zodra de zelftesten kwamen heb ik mijn actie verplaatst van "zelfisolatie na een melding" naar "enkele dagen zelftesten na een melding". Ik denk dat dat ook beter haalbaar is.
Dat is beter dan niets, maar om tijdwinst te halen is een PCR-test beter: die is gevoeliger en zal eerder aangeven dat je besmettelijk aan het worden bent dan een zelftest.

Overigens hoopgevend nieuws voor volgende varianten (en enkele andere virussen waaronder Zika: 'goedkope coronatest met speeksel is even precies als PCR-test'.
Overigens is het daar nooit toe gekomen. Ik heb van de app nooit een ping gehad. Ik heb 1 keer covid gehad maar dat was begin dit jaar en toen was ik al met de app gestopt.
In Shanghai blijken slechts ca. 2% van de positief geteste mensen klachten te hebben t.g.v. Omikron BA.2 (bron). Het kan bijna niet anders dan dat zeer veel meer Nederlanders Omikron hebben gehad dan het aantal dat zich liet testen (en het RIVM meldde).

Als maar een klein deel van de besmettelijke mensen zich (bij de GGD) laat testen en waarschuwingen uploadt, heeft zo'n app helemaal geen zin meer. Aan de andere kant is Omikron veel minder ziekmakend, vandaar dat ik denk dat juist afgelopen najaar CoronaMelder tot onnodig leed heeft geleid.
Je hebt een goed punt trouwens, dat door de processen eromheen (GGD) je jezelf pas aan kan melden op het punt dat je allang besmettelijk bent. Dan biedt het weinig voordeel.
Dat is niet helemaal waar, als ik me niet vergis zijn er tijden geweest dat je je meteen na een app-melding kon laten testen. Maar populair was dit niet bij de GGD, omdat de kans relatief groot is dat zo'n test "voor niets" wordt uitgevoerd (vóór de Omikronvariant testten minder dan 10% van de app-gewaarschuwden zonder klachten positief). Echter, als je dat niet doet krijg je onherroepelijk te lange doorlooptijden.
Dat is beter dan niets, maar om tijdwinst te halen is een PCR-test beter: die is gevoeliger en zal eerder aangeven dat je besmettelijk aan het worden bent dan een zelftest.

Overigens hoopgevend nieuws voor volgende varianten (en enkele andere virussen waaronder Zika: 'goedkope coronatest met speeksel is even precies als PCR-test'.
Nice, maar er staat dat die test goedkoper is dan een PCR test. Dan kan die daarmee nog steeds wel een flink stuk duurder zijn dan een antigen test!

Het zou mooi zijn een hele betrouwbare test te hebben om elke dag even te doen, dan zijn we er zo vanaf. Hebben we ook geen mondkapjes enzo meer nodig.
In Shanghai blijken slechts ca. 2% van de positief geteste mensen klachten te hebben t.g.v. Omikron BA.2 (bron). Het kan bijna niet anders dan dat zeer veel meer Nederlanders Omikron hebben gehad dan het aantal dat zich liet testen (en het RIVM meldde).

Als maar een klein deel van de besmettelijke mensen zich (bij de GGD) laat testen en waarschuwingen uploadt, heeft zo'n app helemaal geen zin meer. Aan de andere kant is Omikron veel minder ziekmakend, vandaar dat ik denk dat juist afgelopen najaar CoronaMelder tot onnodig leed heeft geleid.
Dit was ook wel iets waar al rekening mee werd gehouden. Het is vrijwel algemeen bekend dat het aantal veel hoger ligt dan gemeld wordt.

Ik heb het zelf dus ook gehad en via een zelftest geconstanteerd en dit ook niet gemeld aan de lokale GGD (in Spanje) omdat ik geen ziekteverklaring nodig had voor mijn werk. Heb het later wel aan de dokter verteld zodat het in mijn ziektegeschiedenis vermeld kon worden. Maar die zei ook al dat de schatting is dat iedereen er inmiddels al wel een keer mee in aanraking is gekomen, klachten of niet.
Maar populair was dit niet bij de GGD, omdat de kans relatief groot is dat zo'n test "voor niets" wordt uitgevoerd (vóór de Omikronvariant testten minder dan 10% van de app-gewaarschuwden zonder klachten positief).
Daarmee begrijpen ze dan toch zelf ook wel dat het niet echt een betrouwbare methode is voor een indicatie van coronabesmetting? Ik vind het een beetje zonde om mensen dan als voorzorg thuis te laten zitten.

Maargoed dat is momenteel allemaal ook van de baan natuurlijk.
Ik heb hem er begin februari afgegooid toen de overheid aankondigde dat ze langzaam de coronamaatregelen af gingen bouwen. Ik was ziek maar volgens zelftests was het toch (weer) geen corona. Een dag later zat ik met positieve zelftest, en weer een dag later met een poitieve PCR. Toen maar weer gauw erop gezet.

Nu inmiddels weer eraf. Waarom? Omicron is relatief mild. Voor mij is de coronacrisis voorbij. Deze kan ivm een ernstige mutatie terugkomen maar daar gaan we niet van uit.

Voor mij blijft half thuis werken half op lokatie de norm.
Omicron mag relatief mild zijn qua ziektebeeld, maar Long-Covid blijft een factor om rekening mee te houden. Afhankelijk van de definitie van Long-Covid, leidt 5-10% van de Covid-besmettingen tot Long-Covid, en dan juist bij mensen met een relatief mild ziektebeeld. Met het aantal besmettingen van de laatste paar maanden zijn dat serieuze aantallen mensen, die maanden tot jaren bezig zijn met herstellen. Nog even los van de economische schade (langdurig ziekteverzuim) krijgen die mensen een geweldige mentale dreun.

Zoals al heel vaak gememoreerd in discussies over Covid: voorkomen van besmettingen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor ALLE mensen om je heen.

Alleen dat al is voor mij al die tijd reden geweest om de app tot nu toe op mijn telefoon te houden. Het nieuwe testregime van de GGD, in combinatie met het steeds verder afnemende aantal actieve 'gebruikers', maakt de app nu een stuk minder relevant.
Dat is helemaal correct, maar de keerzijde hiervan is wel dat de maatregelen aanzienlijk slechter werken bij Omicron dan voorgaande varianten.

Ook in landen als Australië, waar zo ongeveer de strengste maatregelen waren, brak Omicron er doorheen. En juist omdat ze daar nog niet de immuniteit hadden welke wij hier wél hadden, haalden ze opeens enorm in met het aantal besmettingen tegenover andere landen en al helemaal tegenover hoe weinig besmettingen ze ervoor hadden i.v.m. de extreme maatregelen.

Met Omicron is dan ook gebleken dat je al besmettelijk bent vóór je positief test, de incubatietijd korter is en ook de duur en besmettelijkheidsduur korter zijn. Ook asymptomatisch verspreiden is er makkelijker mee. Tevens zijn zelftesten met Omicron aanzienlijk minder betrouwbaar dan met andere varianten, ook mede omdat het zó snel in en uit je systeem is, relatief gezien.

Specifiek wat betreft long-covid; Het is nog niet helemaal duidelijk (naar wat ik kan zien) of het risico op long-covid net zo groot is bij Omicron als bij voorgaande varianten. Daarnaast heb ik zelf ook long-covid gehad van de wildcard variant ondanks een zeer licht ziektebeeld, en doen maatregelen eigenlijk bar weinig om dit wel/niet te voorkomen. Volgens mijn artsen heb ik de long-covid dan ook ontwikkeld omdat ik een onbekende onderliggende lyme infectie had (welke op dat moment ook losbrak) en dat zijn natuurlijk nogal onvoorspelbare zaken. Puntje bij paaltje gaat iedereen vroeger of later tóch Covid krijgen en als je daar long-covid aan over houdt heb je gewoon pech... voorkomen is er niet. Uitstellen kan, maar de kans om het écht te voorkomen is érg klein, vooral met iets wat zo enorm besmettelijk is als Omicron. Natuurlijk al helemaal met de vaccinaties welke nog maar amper effectief zijn tegen besmetting bij de nieuwste varianten én het feit dat vaccinatie op zichzelf al een terugval in je herstel kan veroorzaken met long-covid, maakt het zaken erg genuanceerd en complex.

Juist i.v.m. het relatief milde ziektebeeld van Omicron werd mij dan ook door mijn artsen afgeraden (nogmaals) te vaccineren, maar om zoveel mogelijk hersteltijd te rekken alvorens een besmetting met Omicron of pas te vaccineren wanneer mijn herstel dusdanig ver was dat een terugval onwaarschijnlijk was. De risico-winst afweging tegenover zowel maatregelen als vaccinatie is met Omicron gewoon héél veel minder eenzijdig dan met voorgaande varianten, waardoor het een valide vraag is of de maatregelen het nog wel waard zijn, long-covid of niet. Long-covid zelf hoeft trouwens ook niet per sé ernstig te zijn voor iedereen. De ernst van deze long-covid is net zo wisselvallig als de ernst van covid zelf. Voor sommige mensen is het een langdurige milde vermoeidheid, voor anderen (zoals ik) is het in combinatie met een onderliggend iets en daardoor absoluut leven-slopend.

Dit hele verhaal om enkel te stellen dat het op dit moment gewoon enorm lastig is om nog samenlevingslopende maatregelen als "winst" te zien voor een zeer matige werking met maar een hele kleine winst, tegenover veel verlies. Het is nu gewoon véél met veel meer opties tot "ja maar" dan de eerdere, schadelijkere varianten.
Bedankt voor de relativering van long covid.. Helemaal mee eens overigens, vroeg of laat gaan we covid toch krijgen en daarmee de kans op long covid.

Van andere ziektes kan je idd ook soms lange termijn verschijnselen overhouden, we brengen dat alleen niet zo goed in kaart omdat het nooit zo in de belangstelling stond.

Wel rot dat je er zo'n last van had :-( De ziekte van Lyme is idd ook erg zwaar (en ook zoiets met lange termijn effecten idd).
die maanden tot jaren bezig zijn met herstellen
Dat geldt voor genoeg andere ziekten etc ook, daarnaast gaan aan griep en longontsteking ook genoeg mensen dood die oud en/of een slechtere weerstand hebben.

Het aantal mensen dat longkanker krijgt die nog nooit een sigaret in hun leven hebben aangeraakt is al vele jaren behoorlijk aan het stijgen vanwege fijnstof in stedelijk en dichtbevolkte gebieden, inmiddels gaan we naar de 17,5 miljoen mensen en zijn we het meest dicht bevolkte land in de EU.

En dat stijgt wekelijks nog steeds behoorlijk, terwijl hier niet over gesproken word en werd in de covid discussies, als het om besmettingen gaat lijkt mij dit toch echt een (groeiend) probleem.

Helaas mag je alleen iets zeggen wanneer je het narratief van de overheid volgt anders word je weggezet als gekkie, wappie, extreem etc.
En wat hebben we nu eigenlijk aan die app en maatregelen etc gehad ?

Als je namelijk kijkt naar het wereldwijde beeld achteraf blijkt dat overal zo'n beetje dezelfde cijfers zijn, er is geen verschil tussen landen en gebieden waar wel of geen maatregelen en apps verplicht zijn geweest.
...daarnaast gaan aan griep en longontsteking ook genoeg mensen dood die oud en/of een slechtere weerstand hebben.
En precies om die reden bestaat er al heel lang een jaarlijkse griepvaccinatiecampagne voor ouderen en risicogroepen. En bovendien is het al heel lang een goede gewoonte om thuis te blijven als je griep of een zware verkoudheid hebt. Dat er mensen sterven aan griep of een longontsteking lijkt me een prima argument om ook maatregelen tegen Covid te nemen, en het juist niet op z'n beloop te laten.
Het aantal mensen dat longkanker krijgt die nog nooit een sigaret in hun leven hebben aangeraakt is al vele jaren behoorlijk aan het stijgen vanwege fijnstof in stedelijk en dichtbevolkte gebieden, inmiddels gaan we naar de 17,5 miljoen mensen en zijn we het meest dicht bevolkte land in de EU.

En dat stijgt wekelijks nog steeds behoorlijk, terwijl hier niet over gesproken word en werd in de covid discussies, als het om besmettingen gaat lijkt mij dit toch echt een (groeiend) probleem.
Longkanker is een totaal andere ziekte, met totaal andere oorzaken. Geen idee hoe dat een argument kan zijn in een discussie over coronamaatregelen. Je wekt bovendien de suggestie dat er niets gedaan wordt aan luchtvervuiling en de preventie van longkanker, maar dat is onjuist.
Helaas mag je alleen iets zeggen wanneer je het narratief van de overheid volgt anders word je weggezet als gekkie, wappie, extreem etc.
En wat zeg je nu zelf dan? Dat ik het narratief van de overheid volg, wat toch ook een bepaalde implicatie in zich heeft? Als je mijn vorige reactie goed gelezen hebt, dan zie je dat ik de keuze voor de coronamelder app weloverwogen gemaakt heb. Dat is puur mijn eigen mening, waarmee ik niemand anders diskwalificeer.

Van mij mag iedereen z'n mening hebben, ik zet niet zo snel iemand weg als wappie (alleen 't woord al...). Maar als je een discussie voert doe het dan wel met steekhoudende argumenten.
En wat hebben we nu eigenlijk aan die app en maatregelen etc gehad ?

Als je namelijk kijkt naar het wereldwijde beeld achteraf blijkt dat overal zo'n beetje dezelfde cijfers zijn, er is geen verschil tussen landen en gebieden waar wel of geen maatregelen en apps verplicht zijn geweest.
De Coronamelder app zelf heeft niet zo heel veel impact gehad, maar dat komt mede door het relatief lage aantal mensen die 'm daadwerkelijk gebruikte.

Dat er geen verschil is tussen landen en gebieden waar wel of geen maatregelen zijn geweest zie ik toch niet zo. Zeker als je kijkt naar de impact op de gezondheidszorg: in Italië en Spanje liep dat in de eerste paar maanden compleet spaak, in het VK waren de ziekenhuizen anderhalf jaar zwaar overbelast (waar ze in Nederland tussentijds nog wat adempauzes hadden) en in landen zonder strenge restricties (o.a. VK, VS, Brazilië) ligt het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen vele malen hoger dan hier.
Ik heb hem verwijderd.. waarom? De Staat bouwt het pcr testen flink af.. dus je hebt er geen bal meer aan.
Ook is het nu een endemie met een zwak beestje.. ja toegegeven.. je kan er nog steeds long COVID door krijgen.. maar van de griep kan je ook harde naklap krijgen.
Het is jammer ik vind het wel handig.

Ik en mijn vrouw kregen melding dat we mischien besmet waren en dus maakten we een afspraak voor een paar dagen later (waren nog gezond) en tijdens die dagen kregen we allebei een zware verkoudheid maar de zelftesten (3 verschillende merken) bleven negatief geven.
Toen de PCR test gedaan en bleek het positief te zijn. (inclusief onze 1 jaar oude)
Blijkbaar was deze variant niet te detecteren met de zelftesten en alleen met de PCR test.

Als we deze melding niet hadden ontvangen waren we ervan uitgegaan dat het een gewone verkoudheid was en iedereen in de buurt besmet

Dus ja, er komt nu een grote 'griepgolf' aan en een hoop mensen zullen niet weten dat het covid is
Maar waarom wil je nog weten of je "corona" hebt als de omnicron variant slechts, in vrijwel de meeste gevallen, een verkoudheid is?
Mijn ouders zijn beide kwetsbaar, dus de corona die voor mij een verkoudheidje is kan voor hun een stuk erger zijn. Dat bespaar ik ze liever, en een test is ook zo gedaan gelukkig.

Met zo'n zelftest kun je trouwens ook gewoon in je keel testen (al is het met zo'n kort stokje wel moeilijk achter te huig te komen...). Het zal nooit zo gevoelig zijn als een PCR, maar beter dan niets
Griepvirus is voor hen ook dodelijk… dan maar griepmelder maken en invoeren?
Ja? Ik weet dat je dit gekscherend bedoelt, maar een volledig anonieme (lees de white-paper van Google/Apple, het is echt een knap staaltje engineering) contact-tracing toepassing zou veel kwetsbare mensen helpen. Persoonlijk zou ik het wel willen weten als ik mogelijk de griep heb, om zo mensen om mij heen te kunnen beschermen.

Persoonlijke noot: hou eens op met die ellendige ellipses joh. Je zegt er letterlijk niks mee.
Ik denk dat de reden dat zo veel mensen er tegen zijn is dat we geen glijdende schaal willen van hypochondrie.

Tot 2020 was griep gewoon iets dat bij het leven hoorde. Nu doen we erg zwaar over medische risico's. Daar ben ik zelf ook niet blij mee, ik wil gewoon terug naar normaal (hier in Spanje is dat nog steeds niet het geval met overal mondkapjes enzo). Risico's blijven er altijd. Net zo goed als dat je op straat geschept kan worden door een auto.

Ik heb netjes meegedaan voor de kwetsbaren tijdens de corona crisis maar het moet ook een keer ophouden. Blijvende maatregelen zal ik me zeker tegen verzetten.

Met andere woorden: Voor de crisis had ik wel begrip. Maar een lange-termijn andere mentaliteit op het gebied van volksgezondheid zit er bij mij gewoon niet in.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 15 april 2022 14:56]

Wat ik ermee bedoel te zeggen is dat het bij het leven hoort, je kan het ook buiten in het niets oplopen.
Omdat het een goed idee is om kwetsbaren te vermijden als je positief bent.
Omdat de omicronvariant niet de laatste zal zijn en toekomstige varianten misschien wel weer ernstiger klachten veroorzaken.
Wanneer je nu nog de infrastructuur hebt om aar op in te springen wanneer zo'n variant in de nabije toekomst opduikt, is het handig om die nog even in stand te houden.
Wanneer zo'n variant nog een half jaar uitblijft, zal de stekker er waarschijnlijk uitgetrokken worden. In de tussentijd kunnen ze alternatieve plannen maken.

Ze kunnen het in de ijskast stoppen waar het weer makkelijk geactiveerd en ingevoerd kan worden wanneer het nodig is. Het lijkt mij ook waarschijnlijk dat er inmiddels genoeg mensen zijn met enige weerstand, waardoor er geen grootschalige pieken van ziekenhuisopnames meer te verwachten zijn en eenzelfde aanpak als van de seizoensgriep voldoende is.
Klopt die Omnicron variant is beter te testen in de keel, dit doen ze dus bij een PCR test sowieso ook al vanaf begin.
Er zijn echter nog heel veel zelftesten waarbij stokje alleen de neus in gaat, waardoor dus de kans klein is dat de test er negatief uit komt.
Je bedoelt positief op het einde denk ik, of de kans is groot ;)
Haha ik weet het allemaal niet meer, ook nooit zo mee bezig gehouden.
Ik ben de afgelopen 2 jaar maar 1 keer in een test straat geweest, en heb maar 2 of 3 zelftestjes gedaan ook thuis(Heb er zelfs nog 1 van de overheid liggen die je kon krijgen haha).
Toen ik Corona had heb ik 4 verschillende merken testen uitgeprobeerd, dubbel uitgevoerd en de bekende kleine wit blauwe doosjes bleven negatief testen.
Je moet wel goed op de strip letten. Toen ik Omicron had was het streepje de eerste dag nogal moeilijk te zien. Wel gekleurd maar licht. Kan me voorstellen dat mensen denken: "Oh dat zal wel niet echt zijn".

2 dagen later was het streepje wel donker (veel donkerder dan de C-strip nog), maar toen niesde ik ook erg, een beetje zoals met hooikoorts. Dus toen zat het echt in mijn neus.

2 dagen daarna was het alweer weg, alleen onder een bepaalde hoek zag ik het streepje nog een beetje.

Dus het is ook een kwestie van goed kijken. Overigens heb ik er niet meer last van gehad dan dat niezen. Van de vaccinatie was ik zieker. Ik had overigens de booster net 2 weken daarvoor gehad.
Toen ik de zomer van 2021 in Frankrijk op vakantie ging waar toen net de passe sanitaire regels waren aangescherpt en daar de gecombineerde 'TousAntiCovid' app installeerde had ik echt zoeits van waarom zijn dat bij ons aparte apps? Voor de uitrol richting een groot publiek is dat veel duidelijker. En ook in de Franse app moest je de Coronomelder fuctie activeren die stond standaard niet aan. Achteraf gezien bleek de NL Coronacheck app trouwens ook te volstaan daar voor dr QR code checks met de int. certificaat. Maargoed, het was interessant deze duidelijk anders ingestoken en ook uitstekend in het Engels vertaalde (het kan blijkbaar wel ;) ) AntiCovid app eens gebruikt te hebben.
Hetzelfde geldt voor de Duitse app. Lekker alles in 1. De grote vraag blijft voor mij waarom alle landen zelfs na ruim twee jaar pandemie amper gezamelijk optrekken in aanpak ô.a. de ontwikkeling van dit soort apps.
Het is voor ons land alleen al een feest om een IT project in zo'n korte tijd op zo'n schaal voor elkaar te krijgen, laat staan dat ze dit dan EU breed zouden willen oppakken.
Ik vind dat ze het erg goed hebben gedaan, petje af voor dit project!
Hopelijk maakt men dan in ieder geval plannen voor de volgende pandemie. De eerste versies van zo een soort app waren er al vrij vroeg in de pandemie, in Oostenrijk mbv Rode Kruis aldaar.
Zou mooi zijn als ze dit op een laag pitje blijven door ontwikkelen, ook zonder dat er een pandemie is oid.
Ik denk dat het ook nuttig kan zijn zonder pandemie, dan denk ik vooral aan risicogroepen icm locaties zoal verzorgingstehuizen en dokterspraktijken. Heb het altijd al apart gevonden wanneer ik in een wachtruimte zit en één persoon duidelijk zwaar de griep heeft en ernaast een hoogbejaarde persoon zit.
Ik had tot voor kort niet eens door dat je zelf moest doorgeven dat je Corona had in de app |:(
Had ik nooit begrepen, dit is denk ik ook onvoldoende gecommuniceerd. Als de GGD dit bijvoorbeeld had verteld, had ik dat wel gedaan. Ook nooit een melding ontvangen, terwijl bijna iedereen die ik ken corona heeft gehad. Dus behoorlijk nutteloos.
Als je positief getest bent zou de GGD medewerker je moeten bellen voor bron- en contactonderzoek, en daarbij hoort de vraag of je de Coronamelder app hebt. Het is in principe ook niet mogelijk om via de app een melding te versturen zonder hulp van een GGD medewerker, anders kan elke troll z'n gang gaan.

Nou komt het wel voor dat GGD medewerkers die vraag vergeten natuurlijk. Heel veel mensen gebruiken de app niet, dus als je op een dag het 10x vraagt en 10x is het antwoord "nee", dan kan ik me voorstellen dat je er bij persoon 11 geen prioriteit van maakt.
Maar dat bron- en contactonderzoek gebeurde al zolang niet, dat het dus compleet nutteloos was.
Je kunt trouwens wel via de app een melding versturen met een bepaalde code. Maar dat is mij nooit duidelijk geworden in de communicatie.
Nou die heb ik maar eens verwijderd... was al bijna vergeten dat hij de hele tijd aan stond...
Ik krijg netjes iedere maand een push-berichtje van m’n telefoon dat het gebeuren nog aan staat.
Uit m’n hoofd moet ik zelfs op een knop drukken om het ‘aan’ te houden. (Dit laatste weet ik niet zeker overigens)

Nou moet ik zeggen dat er niet bewust mee bezig was, dus het was ook wel iedere maand van ‘oh ja!!’. Maar dus zeker niet na anderhalf jaar 😊
Ik krijg netjes iedere maand een push-berichtje van m’n telefoon dat het gebeuren nog aan staat.
Uit m’n hoofd moet ik zelfs op een knop drukken om het ‘aan’ te houden. (Dit laatste weet ik niet zeker overigens)

Nou moet ik zeggen dat er niet bewust mee bezig was, dus het was ook wel iedere maand van ‘oh ja!!’. Maar dus zeker niet na anderhalf jaar :)
Stil einde? Is het ooit begonnen dan?

Volgens mij waren er bijzonder weinig mensen die de app daadwerkelijk hebben gebruikt. Ik ken er wel een paar maar die hebben na valse meldingen de app links laten liggen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet ook een aantal nuttige meldingen zijn geweest maar de niet relevante meldingen hoorde je toch het meest van diegene die de app op hun telefoon hadden staan.

Ik heb de app overigens zelf niet gebruikt. Met zo'n honderd ouders direct voor de deur elke ochtend die hun kinderen naar school brengen had dat zinloos geweest.
Ik ken er wel een paar maar die hebben na valse meldingen de app links laten liggen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet ook een aantal nuttige meldingen zijn geweest maar de niet relevante meldingen hoorde je toch het meest van diegene die de app op hun telefoon hadden staan.
Valse meldingen? Kun je daar een voorbeeld van geven? En hoe bepaal je of een melding relevant is of niet? Het is natuurlijk niet zo dat je na een melding van de app 100% kans op een positieve besmetting hebt. Zo'n melding zegt alleen maar dat je mogelijk in de nabijheid van een besmet persoon bent geweest.

Ik snap best dat het niet allemaal perfect werkt en 100% betrouwbaar is (dat kan namelijk gewoon niet), maar dit is typisch zo'n voorbeeld waar alle negatieve ervagingen breeduit worden gemeld, maar je niks hoort over positieve ervaringen. Dat je het vaakst hoort over niet-relevante meldingen zegt dus helemaal niks: de rest hoor je namelijk niet of nauwelijks.
Ik heb de app overigens zelf niet gebruikt. Met zo'n honderd ouders direct voor de deur elke ochtend die hun kinderen naar school brengen had dat zinloos geweest.
Of juist bijzonder zinvol. Tenzij je gewoon niet wilt weten of je (mogelijk) besmet bent natuurlijk, maar dan heeft het niks met die school te maken.
Soory voor de late reply: Valse melding in de zin van wel een melding gekregen maar bijvoorbeeld van de buurman met een muur ertussen. De app geeft dan aan dat er contact is geweest etrwijl dit niet het geval was.

Tenzij corona door de muur kan
Of juist bijzonder zinvol. Tenzij je gewoon niet wilt weten of je (mogelijk) besmet bent natuurlijk, maar dan heeft het niks met die school te maken.
Want? Ik zit binnen thuis te werken achter twee dikke glasplaten. Dat een flink deel van de ouders een half uur staat te beppen op de stoep zou daarbij niet uit moeten maken. Wel redelijk dichtbij dus maar met dubbel glas ertussen.
Afgelopen 2 jaar zowat elke dag op het kantoor geweest, nooit de melder app gehad.
Ik had wel de vaccinatie app maar ook al een maand ofzo verwijderd, toen je eigenlijk alles al weer mocht. behalve grote festivals.
Coronamelder was vooral populair in begin periode, maar vrij vlot daarna merkte ik dat mensen ermee gingen stoppen met als redenen "telefoon batterij trekt leeg".

Ik vraag mij wel af wie de App nog gebruikte gezien de cijfers, ondanks een breed mensen kring op werk en privé zag ik een duidelijke afname.

Edit:
En de vaccinatie App even in begin getest maar vrij vlot eraf gegooid en de papieren versie als pdf op de smartphone gezet gezien de App geen toegevoegde waarde had, ik zag geen voordeel in nog een App die constant zit te pollen naar een server terwijl het een simpele QR code is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 april 2022 10:10]

Ik heb hem exact ook toen verwijderd. Het heeft mijn inziens geen toegevoegde waarde meer als de facto geregistreerd testen niet meer de norm is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee