Riot Games gaat voicechat in Valorant opnemen voor moderatie

League of Legends-ontwikkelaar Riot Games gaat in zijn online shooter Valorant de stemcommunicatie tussen spelers opnemen voor het geval er ongewenst gedrag vertoond wordt. Die wordt 'geanalyseerd' en 'geëvalueerd' als een speler een melding maakt.

De stemdata wordt tijdelijk bewaard. Als er niet 'tijdig' een melding van grensoverschrijdend gedrag binnenkomt, wordt de stemdata verwijderd. Als er na een klacht geen overtredingen worden geconstateerd, wordt de data ook verwijderd. Wordt er wel een overtreding vastgesteld, dan wordt de data verwijderd nadat de zaak is afgehandeld. De Amerikaanse Tencent-dochter heeft het verder over 'stemdata analyseren en evalueren', maar gaat in de bekendmaking niet dieper in op hoe dat dan gebeurt.

In een interview met TechCrunch geven twee Riot-werknemers wel meer informatie over hoe de analyses en evaluaties zouden kunnen werken. "Een mogelijkheid is speech-to-text, of het gebruik van machine learning om zonder hulp van tekst een overtreding op te sporen". Wat het ook precies wordt, de twee stellen dat er altijd wel een 'element van menselijke moderatie' zal zijn om te controleren of het systeem goed werkt. De twee werknemers stellen verder dat de opnames nu al wel gemaakt worden, maar dus alleen gebruikt worden om systemen voor het verwerken van meldingen te testen.

De bijgewerkte gebruiksovereenkomst geldt ook voor spelers van de andere Riot-games: League of Legends, Wild Rift en Teamfight Tactics. De ontwikkelaar heeft echter 'momenteel geen plannen' om hetzelfde systeem daar toe te passen. De toestemming van spelers is desalniettemin met het aangaan van de overeenkomst verleend.

TechCrunch meldt verder dat het systeem aanvankelijk ontwikkeld wordt voor Valorant-spelers in Noord-Amerika. De stemdata wordt na een melding opgeslagen in de regio van de speler die onderwerp is van de klacht.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

01-05-2021 • 11:34

68 Linkedin

Reacties (68)

68
65
28
3
0
28
Wijzig sortering
Aan de ene kant is betere videogame moderatie wel nodig, maar of dit de juiste manier is...persoonlijk moet ik er niet aan denken.

Daarnaast, een dochterbedrijf van tencent. Niet echt geruststellend gezien het verleden met telecom spionage door Chinese bedrijven opgedragen door de Chinese overheid. Intentie van tencent of niet.
Spionage gebeurt toch altijd zonder medeweten? Dus misschien doen ze dat al wel.

Maar goed, hoe groot is de kans dat er ook maar iets dat voor de Chinese overheid interessant is wordt besproken in zo'n game chat? En hoe kan dit in het slechtste geval negatief voor je uitpakken?

Het bestrijden van pesten is belangrijk, en als de pestkoppen op zo'n manier aangepakt kunnen worden door ze bv te bannen, perfect! Dat zal tien keer beter werken dan ouders of een leraar die foei zeggen. Of ontkennen dat het überhaupt gebeurt, "dat doet mijn Jantje niet"
Hadden we maar een systeem waarbij een menselijke moderator kon meekijken. Die op basis van ongewenst gedrag gelijk een ban kon uitdelen, of een vaste groep spelers op een server die nieuwkomers snel de regels leren.

Oh wacht, dat werkte perfect met dedicated servers, maar waarschijnlijk bracht dat niet genoeg op.
Wat kost dat? Voor de maker van de game dus vrij weinig, ze moeten alleen toestaan dat community's servers kunnen hosten.

Vervolgens kan je dan een community opbouwen en die zorgen voor donaties om de server draaiende te houden, of de eigenaar van de server legt zelf geld in om te hosten. Werkt al jaren prima op o.a. Counter-Strike en andere spellen.
Heb zelf ook een CS:S en CS:GO server gehad, iedereen die je vetrouwde kon map changes doen, rest ging via votes. Vooral die texture_maps waren vet, no texture dus. Texture_city ofzo.

Edit: aim_ag_texture_city bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door JDx op 1 mei 2021 15:00]

Werkt prima, heb nog nooit zo’n ongelofelijke homofobe racistische troep gehoord als toen ik CS-GO voor het eerst probeerde.

Ik dacht dat league of legends toxic was, mis dus, ongelofelijk wat ik daar hoorde, plus cheaters overal.

Private servers kunnen erg fijn zijn voor allerlei redenen, maar laten we niet doen alsof dat goed is voor moderatie.
Tsja, dan was je waarschijnlijk matchmaking aan het spelen en niet op een community server met admins die modereren.
Weet je wat dat kan kosten? Turken en russen die elkaar kicken op bf4 servers hebben we niet vergeten.
Of community servers die eigen rules opstellen, dat mods kan gebruiken die hetzelfde zijn als dlc's (arma)
Daarnaast nog community servers als games op hell let loose die alleen duits/pools enz sprekende servers hebben en andere kicken.

Veroorzaakt alleen maar negativiteit, heb eerlijk gezegd nooit veel goed werkende community's gezien.
Ik vind dat de makers betere anti-cheat kunnen implementeren en hackers op tijd bannen, ipv andere problemen te veroorzaken
De spelers zelf. Werkte perfect bij BF3 en lager, Call of Duty, Counter Strike, Day of Defeat, etc. etc. etc. Game developers zijn vergeten dat een groot gedeelte van gaming de community was. Door de verschillende tools af te pakken die deze communities mogelijk maakten hebben ze deze communities ook afgebroken. De communities die 100% bereid zijn om hier tijd, geld en energie in te stoppen.
Ja gebeurd nu ook met fivem werkt prima. Hopelijk zal rockstar met gta 6 zoiets niet verbieden.
in battlefield 1 is het spel ook weer terug van de community geworden. een gigantisch netwerk van dedicated servers gerunned door clans zoals Ion Wolves, BoB, AMG en epiX, om maar een paar te noemen. de servers die gerunned worden door DICE zelf zijn waardeloos en zitten vol met cheaters, terwijl wanneer deze cheaters gebanned worden van een dedicated server, ze op een zwarte lijst komen en automatisch ook van alle andere aangesloten servers verbannen zijn. het is best wel een goed systeem.

natuurlijk verdiend dice hier nog steeds geld mee, sinds er geld neergelegd moet worden voor deze servers. dus je betaald eigenlijk om gewoon normaal te kunnen gamen.

[Reactie gewijzigd door sollitdude op 2 mei 2021 07:41]

Dit is natuurlijk ook niet zaligmakend. Je had of hele volle servers met wachtrijen, of lege servers.

Je had ook niet altijd een moderator/admin beschikbaar, ging toch veelal op vrijwillige basis en tijdzone.

Daarnaast was de juiste servers vinden ook niet echt makkelijk.

Al met al was dit voor de gemiddelde speler niet echt een mooie oplossing. Het alternatief is zeker minder in dit soort opzichten maar heeft natuurlijk wel voordelen.
Anoniem: 159816
@MatthiasL1 mei 2021 13:35
Ik heb deze problemen echt nooit meegemaakt in CS en CSS.
Dan heb je het spel niet veel gespeeld. Een korte blik leert dat 1 op de 10 servers vol zijn, en 6 leeg.
Ik speelde altijd Day of Defeat op custom servers, er waren er 4-5 die ik leuk vond, waarvan 3 van dezelfde community. Die servers hebben minstens 10 jaar aan een stuk door gedraaid, met moderators of een mogelijkheid om meldingen te maken op het forum. En als de server vol zat, ging je gewoon in de que zitten en binnen een 15 minuten had je een plaatsje.

Een jaar geleden nog gechecked, en het draaide nog steeds. Avalanche, Argentan, de beste maps draaiden gewoon.
Yes, precies dat dus. Maar van de duizenden servers er eentje vinden en terugkeren was ook niet altijd even makkelijk (IP adres).

En de melding maken op een forum is inderdaad wat ik bedoel, dan heb je alsnog geen instant reactie. Wat diegene waar ik op reageert dus wel impliceert.
Dat was juist ontzettend makkelijk, je zet de server gewoon in de favorieten lijst. Je speelt een paar keer op een paar servers, de beste servers zet je in die lijst en als je er een paar hebt zit je eigenlijk altijd goed.

"En de melding maken op een forum is inderdaad wat ik bedoel, dan heb je alsnog geen instant reactie. Wat diegene waar ik op reageert dus wel impliceert."
Dat is wel een punt, maar als dat vaker gebeurt bezoek je die server gewoon niet meer. Lost zichzelf op.

[Reactie gewijzigd door Rabb op 2 mei 2021 16:41]

Ik heb tienduizenden servers beheert, en je zag gewoon dat de meeste grotendeel van de tijd leeg stonden.

Tuurlijk kwam je wat pareltjes tegen, in je favorieten stonden die ook, maar die konden wel eens vol zijn met betaalde/gereserveerde slots.

Mijn punt was meer dat al die dedicatrf servers voor een normale gebruiker lastig te vinden waren, en allemaal uiteenlopende regels en rapporteer methodes e.d. maakt het niet makkelijk.

PS Die favorieten werden ook vrij vaak leeg gehaald per ongeluk, maar misschien was dat later wel gefixt.
Anoniem: 159816
@MatthiasL2 mei 2021 00:57
Ik heb het al sinds 2007 niet meer aangeraakt, maar vroeger was het geen enkel probleem om een goede server te vinden.
Je merkte in oude CoD en in Battlefield-games dat er belachlijk veel servers waren waar het een elitist circlejerk is. Als je een beetje goed was maar ze kende je niet, dan werd je al snel gebanned en uitgemaakt voor cheater.
Maar goed, hoe groot is de kans dat er ook maar iets dat voor de Chinese overheid interessant is wordt besproken in zo'n game chat? En hoe kan dit in het slechtste geval negatief voor je uitpakken?
Dat is de neefje van "ik heb toch niks te verbergen".

Slechtste geval? Een recording client die in de background 24/7 draait, alle conversaties opneemt en dat allemaal in china opslaat?
Tsja... lekkere dooddoener. Dat kan ieder apparaat met een microfoon dan met een netwerk verbonden is. Net zoals je met iedere auto iemand dood kunt rijden, en iedereen een keukenla vol met wapens heeft.

Het moet in verhouding staan. Duizenden (miljoenen?) kids worden gepest en kunnen daar hun leven lang last van blijven houden of erger. dat weegt voor mij vele malen zwaarder dan de theoretische mogelijkheid die jij noemt.

Bovendien denk ff praktisch en beantwoord mijn vraag. Hoeveel / hoe vaak wordt voor de Chinese overheid interessante informatie op zo'n chat besproken en is dat de investering van allen opslaan waard? China wil economische/militaire/... info, gewone burgers zijn echt niet interessant
Jij vroeg om het slechtste geval. En gezien de huawei perikelen is dat niet eens zo irreeel.

Elke overheid houdt het liefste alles bij van iedereen, de NSA was er ook mee bezig. En de Chinezen doen daar niet voor onder.

Over dooddoener gesproken: Kunnen daar last van hebben. Het enige argument wat je hebt is "think of the children". Pesten gebeurt sowieso, dat is niet specifiek voorbehouden aan een voice chat van tencent. Of wil je ook alle whatsapp/tiktok etc afluisteren en opslaan om pesten tegen te gaan.

Privacy vs pesten, dat is grondwet/mensenrechten vs iets wat moreel verwerpelijk is.

Maar hey, misschien heb je gelijk. Slaan we het op en laten het de machines het beoordelen. Want die zijn onfeilbaar.

Doen we het gelijk goed, verbinden we daar een puntensysteem aan, een social score, om het maar zo te noemen. Oh wacht...
Er zit toch wel een verschil in audio en chat. Een chat zoals WhatsApp heb je bewijs van want je kan het terug lezen en andere laten zien. (als wordt dit technisch gezien wel minder omdat men berichten kan wissen). Chats in de game kan niemand wissen. Live audio wordt gezegd en niemand kan het meer terug luisteren. En dit zou ook opgeslagen kunnen worden. En chat is zelfs nog makkelijker op te slaan omdat het minder ruimte gebruikt dan audio en omdat audio alles moet opnemen waarbij de chat alleen de verzonden tekst hoeft op te slaan.
Denk dat je je daar best nog eens in kunt vergissen. Op nu.nl staat een artikel over een juf die in een Chinees martelkamp terecht kwam, ontsnapte en in Nederland asiel kreeg. Zij krijgt hier dreigtelefoontjes vanuit China met de boodschap “denk aan je familie die nog hier zit”.

Wat denk je dat zou kunnen gebeuren met mensen die tijdens een game sessie “free Hong Kong” roepen? Misschien begint het met een waarschuwing of (tijdelijke) ban. In het recent verleden is al gebleken dat mensen hiervoor erger gestraft zijn.
Tuurlijk wordt spionage zonder medeweten gedaan, betekent niet dat het makkelijker gemaakt moet worden. Dit hoeft trouwens niet via de spelontwikkelaars servers gedaan te worden, audiologs kunnen net zo goed op de gebruikers computer worden opgeslagen.

Of het interessant is of niet, het potentie op marktanalyse en dat een werknemer nou net iets uitflapt wat hij of zij niet publiekelijk had mogen delen bestaat. Of die internetbeveiligings zwakte nou via een nep CEO mailtje of via de gamechat van de IT afdeling komt maakt dan niet zo veel meer uit.
Tsja, een loslippige medewerker kun je ook in de kroeg tegen komen? En wat spionage makkelijk maakt is het gebruik van voice chat an such. Beter geen chat dan maar?

Chat functionaliteit implementeren is meer werk dan het opnemen van die chat zodra die functie er is.
Reactie bij verkeerde reply verwijderd.

[Reactie gewijzigd door T-RaX op 1 mei 2021 16:52]

hoe groot is de kans dat er ook maar iets dat voor de Chinese overheid interessant is wordt besproken in zo'n game chat?
Animal Crossing werd verboden in China omdat het gebruikt werkt als communicatiemiddel tijdens de HongKong protesten.
Een oppositie groep kan gerust doen alsof ze een spelletje spelen, en de voicechat gebruiken als communicatiemiddel, wanneer ze weten dat andere middelen afgeluisterd worden.
Anoniem: 143912
@Alxndr3 mei 2021 12:00
Aan de ene kant is betere videogame moderatie wel nodig, maar of dit de juiste manier is...persoonlijk moet ik er niet aan denken.

Daarnaast, een dochterbedrijf van tencent. Niet echt geruststellend gezien het verleden met telecom spionage door Chinese bedrijven opgedragen door de Chinese overheid. Intentie van tencent of niet.
Daarnaast is Riot Games een Amrikaans bedrijf en ook niet echt geruststellend gezien het verleden met massa spionage door Amerikaanse bedrijven opgedragen door de NSA.
In NL kan de MIVD natuurlijk ook meekijken. Bij een spelletje Valorant kunnen dus al 3 partijen meekijken maar gelukkig hoef je maar 1x je telefoonrekening te betalen.
Zoals je al een beetje kunt lezen in de aankondiging... ze willen gebruik gaan maken van text-to-speech algoritmen en machine-learning modellen. Deze voicechat wordt dus niet alleen opgeslagen voor moderatie, maar ook om computers te trainen in het herkennen en het begrijpen van menselijke stemmen. Dat in context met Tencent maakt de situatie niet beter...

Moet wel zeggen, wat voor machine ga je krijgen als de taal van een competitieve shooter gaat gebruiken voor het trainen van jouw computer? EVA toevallig?
Toch is dit aan zich op mijn gameserver niet anders, alles wat je op mijn server doet wordt automatisch opgenomen en een aantal dagen bewaard. Op die manier kan ik exact zien wat spelers hebben gedaan als een speler die een klacht indient mij de naam van het level en een tijdstip geeft. En het is vervolgens aan mij als moderator om er iets van te vinden. Op die manier kan ik de rotte appels er uit vissen en de spelervaring voor de rest van de spelers goed houden.

Mijn punt van kritiek op de moderne games is dat alle verantwoording bij de publisher zit, het is aan hen om de cheaters tegen te gaan, het is aan hen om te modereren en het is aan hen om het spel online en functioneel te houden. Terwijl je ook gewoon de community modding tools en server hosting tools zou kunnen geven en je dat zelf vervolgens niet hoeft te doen zoals Valve met hun games doet voor een groot deel.

Op die manier ben je als speler een stuk minder kwetsbaar, je hebt tenslotte servers met een goede reputatie waar veel vaste spelers op af komen. Je leert zo een vaste groep spelers kennen, en je kent het moderatie team omdat je samen met ze speelt. Er zijn gevallen waarbij servers wel erg ban happy zijn, die krijgen dan vanzelf een slechte reputatie onder de spelers en als speler kun je dan simpelweg ergens anders spelen.

Beste van alle werelde gezien de publisher zijn handen kan ophouden en kan zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van de server eigenaren, de server eigenaren zijn blij omdat ze hun eigen ervaring kunnen neerzetten en het is vaak een sport voor ons om de beste server te hebben. En als speler kun je iets kiezen dat bij je past.

Maar ik heb zeker periodes gehad dat de community om sloeg en ik even wat veller moest ingrijpen om een influx aan zeer negatieve spelers te onderdrukken waarbij de moderatie tools erg nuttig waren. Dus ik keur moderatie niet af in games, maar wil wel dat die keuze bij de community blijft. Zo lang Riot Games hier niet politiek gekleurd of partijdig gaat modereren zie ik erg geen probleem in. Maar ik deel je vrees dat ze dat juist wel gaan doen.
Bij iRacing wordt al jaren de voicechat opgenomen. Ik zie het probleem niet. Juist top om etterbakken te pakken.
Iracing is niet van de chinezen maar van de amerikanen. Vind de chinezen toch wel wat gevaarlijker
Als ze met onze overheid mee konden luisteren zal een stel scheldende gamers ze geen hol interesseren lijkt mij.
Tencent is voor het grootste deel in het bezit van Westerse institutions, mutual funds en ETFs.
ik ben al die censuur en politiek correcte bullshit meer dan beu, bende moraalridders. Der is niets leukers dan wat smack talken om de sfeer erin te houden. Laat de keuze bij de gebruikers liggen in plaats van deze zever. Ik word persoonlijk graag uitgescholden en ik scheld ook graag terug. Als je er niet tegen kan moet er maar een optie in het menu zitten dat alles gemuted wordt. wat een fucking bullshit.
Anoniem: 692683
@baguette2 mei 2021 14:13
Belangrijk is hier natuurlijk wel dat deze behoefte wederzijds is, simpel schelden hebben mensen vaak geen moeite mee; wanneer het echter aankomt op racistische, seksistische of op een andere manier discriminerende uitspraken is dat uiteraard anders.
Volgens mij gaat dit meer om die kutkinderen die andermans familie doodwensen of kanker toewensen omdat iemand niet op 100% toernooiniveau professioneel perfect speelt.

Dit is hoe het standaard in League of Legends gaat. Dit is totaal niet vergelijkbaar met trash talking, dit is gewoon gifting en volkomen debiel gedrag.

[Reactie gewijzigd door a_tiny_ant op 2 mei 2021 14:39]

Terwijl ik op League bijna geen negativiteit ervaar, op de enkeling na...
Dan ben jij waarschijnlijk gewoon een goede speler. Voor iemand die gewoon af en toe een casual potje wil spelen zonder eerst alle best practices van buiten geleerd te hebben is LOL absoluut geen ... euh ... lolletje.
Goed, haha. Zeer casual, maar ik speel veel met vrienden en zij maken het meer mee. Ik weet oprecht niet waar het aan ligt...
Ik krijg bvb dikwijls de huid volgescholden omdat ik item x heb gekocht ipv item y …
Als ik het goed begrijp gaan ze enkel iets met die data doen als ge ook gereport wordt ... als iemand het nodig vind om u te reporten was het waarschijnlijk geen "smack talk om de sfeer er in te houden"
Bij de generatie die 20 jaar geleden opgroeide was dit ook gewoon een lolletje met elkaar. Je zat dan met een grijns elkaar te jennen en uit te schelden voor de meest erge dingen. En dan op een later moment gaf je elkaar complimenten over acties en juist dan vaak een gg wp. Je kreeg er ook gewoon een dikke huid door. Dat soort interacties gaan voorlopig niet meer gebeuren als het aan de gutmenschen ligt.
Dat waren toen vrienden onder elkaar, op een eigen server. Maar dat kan niet meer want dan kun je geen microtransacties verkopen. Dus: centrale servers, anonieme matchmaking die is ontworpen om de uitkomst van matches te manipuleren om retentie en aankopen te maximaliseren, en dus geen enkele band met je team en ook geen gg wp.

En in het geval van Valorant en hun Chinese rootkit die continu op de achtergrond draait, speelt er wellicht nog iets anders mee...
JA vroeger! Lanparties etc.
Dat was juist gaaf met je eigen ded. server en dan onder elkaar paar goede potjes spelen.

Zoiets komt denk ik niet meer terug.... althans.... denk het niet :)
Tja tijden veranderen zeker, ik heb nog een zeker nostalgie naar de tijden toen je in Counter-strike de half time had waar je elkaar kon jennen. Maar goed we moeten ermee verder helaas.
Zover ik weet wat Counter-Strike niet eens heel erg toxic. Enige wat ik hoorde waren enorme aantallen russen. Dota 2 daarin tegen is èèn pot negativiteit, wellicht tot op het niveau dat het niet meer leuk is.
Anoniem: 258387
1 mei 2021 11:57
Tsja, mijn ervaring is 1 maal toestemming geven om iets te bewaren is meestal de deur openzetten om het langdurig op te slaan met alle gevolgen van dien.

We lijken de laatste 10 jaar wel in een bizarre wereld terechtgekomen te zijn door het internet. Het heeft ons veel mooie dingen gegeven maar we worden overal makkelijker gevolgd, advertenties op maat, tracking door navigatie, cookies die overal bijna standaard aanstaan, abonnementsvormen waardoor je bijna overal voor moet betalen etc etc. Wat meer controle op het internet zelf (dus niet meer zo anoniem kunnen reageren) zou misschien wel wenselijk zijn.
En dat zet de deuren wijd open voor gevaren van een compleet andere kant. En dat is niet positiever zou ik zeggen.
Dus je oplossing voor de erosie van privacy is het maar compleet opgeven?
Je spreekt over anonimiteit maar de voorbeelden die je noemt zijn allemaal afbrokkelingen daarvan. Google weet echt wel wie achter MrBubbles zit, ze kijken even in de logs, kijken naar de unieke code van je mobiel ofzo, refereren dat naar de gegevens van WhatsApp of facebook op hun servers en "hé, dat is Jaap/Piet/Henk"

Je bent hier op het forum nog wel redelijk annoniem naar andere gebruikers afhankelijk van wat je deelt, maar daar houdt het wel mee op. Ik moet er eigenlijk niet aan denken dat een boze 10 jarige via m'n naam naar mij opzoek gaat of erger. Als er problemen zijn dan hoort enkel de spel aanbieder mij te contacteren.
Vrijwel alle vooruitgang die het internet voort gebracht heeft komt door het gebrek aan controle.

Moderatie is wel belangrijk, en daarin hebben, vooral, de social media bedrijven echt ontzettend slecht naar gehandeld. Echter maakt het hierin niet uit of je anoniem bent of niet. De omgevingsfactoren, dus andere gebruikers en moderatie zouden de atmosfeer zo veel meer kunnen brengen.
En dit mag zomaar?
Wordt ook ergens gedefinieerd hoe lang tijdig is?
Ja Ja, tot de opslag vol zit, ze hebben maar 3 miljoen of meer dagelijkse spelers online en er blijkt nu extra ruimte te zijn om een datacentrum in nederland te openen gezien een ander bedrijf is afgehaakt.
Dus niet alleen vereisen ze root toegang, maar ze nemen nu ook alle voice comms op. Begint steeds spannender te worden daar.
Ik vind dit prima. De keren dat ik ben uitgescholden door alles wat verder naar het Oosten woont dan Wenen zijn niet meer bij te houden. Ook hebben ze blijkbaar allemaal seks gehad met mijn moeder en andere familieleden.
Ik vind het prima als ze hier eens mee gaan luisteren en dit soort gedrochten er af knikkeren.
Wat ik dan niet begrijp is waarom ze voice chat met moderatie niet toevoegen in League of Legends. Voordat je zegt "LoL heeft al voice chat", dat is alleen voor vrienden voordat je in het spel gaat. Het is niet met de in-game randoms.

In een spel zoals LoL is communicatie super belangrijk, misschien zelfs belangrijker dan Valorant omdat je in meerdere minuten vooruitplanned i.p.v een ronde. Het spel zit vol met toxic keyboard warriors die waarschijnlijk hun mond niet durven open te trekken als ze moeten praten. Daar zijn velen te socially awkward voor.

Neem CS:GO als voorbeeld, genoeg toxic mensen maar in het ergste geval mute je iemand en ga je door met je dag. Liever dat dan alle gemiste lol en goeie potjes met de randoms die wel aardig waren.

Vind het erg jammer dat er momenteel geen plannen zijn om het in hun andere spelen te verwerken. Ik zou graag terugkomen naar LoL maar kan de toxic troglodytes niet meer aan.

[Reactie gewijzigd door Evexium op 1 mei 2021 12:44]

In CS:GO heb je ook nog de Trust Factor, een soort sportiviteitsmeter. Zo komen mensen met een grote bek, cheaters, team killers, en ander soort tuig na een tijdje alleen nog vergelijkbaar volk tegen. Dan kunnen de fatsoenlijke spelers lekker hun ding doen.
Zo iets heb je in games als overwatch ook. Wat je ziet is dat mensen met soortgelijke bedoelingen elkaar omhoog helpen of mensen die beter spelen rapporteren waardoor je uiteindelijk gereset wordt naar niveau 1 waardoor deze rating vaak nog niet zo veel zegt helaas.
tijdelijk - een week/maand/jaar/eeuw bewaren?
tijdig - binnen een week/maand/jaar/eeuw een melding?

Beetje vrijblijvende terminologie. 8)7
Het enige wat je zelf in de hand heb is om de voice audio aan of uit te zetten. Mits er een instelling is in het spel. Of niet (online) spelen. Verder heb je volgens mij niets in de hand wat de andere zegt. Net zo min dat ik in de hand heb wat jij hier neergezet heb en de mogelijke reactie die hierop volgt.
Precies, daarbij verpest het sommige games behoorlijk. De meest grove taal komt voorbij zoals dood verwensingen, zware discriminatie, zware bedreiging etc. Sommige online games worden verziekt op deze manier wat ook de producent gewoon inkomen kost omdat mensen afhaken. Veelal zijn het ook nog eens vrij jonge mensen die dit doen die in het echte leven totaal anders zijn en dan geen grote mond durven te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee