Apple kondigt macOS Monterey aan

Apple heeft op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC macOS Monterey aangekondigd. Monterey is de opvolger van Big Sur. Met Universal Control kunnen gebruikers hetzelfde toetsenbord en dezelfde muis gebruiken voor Macs en iPads.

De Universal Control-functie is onderdeel van Continuity. De functie werkt zonder set-up en functioneert als Macs en iPads bij elkaar in de buurt zijn. Ook is het mogelijk om bestanden te 'drag & droppen'. Het is mogelijk om de functie met drie of meer apparaten te gebruiken. Ook komt er Airplay to Mac, om audio en beeld van iPads en iPhones te streamen naar Macs.

Monterey krijgt de Shortcuts-app uit iOS, om zo taken te automatiseren. Automator blijft ondersteund worden en gebruikers kunnen scripts importeren in Shortcuts. Safari krijgt een nieuwe interface, met tabbladen naast de url-balk. Tabbladen zijn bovendien te groeperen in Tab Groups, die in een zijbalk komen en die gesynchroniseerd worden tussen apparaten. De nieuwe Safari komt ook in iPadOS en iOS.

Veel van de functies van iOS 15 komen ook op Monterey, zoals Focus-profielen die standaard gesynchroniseerd zijn tussen apparaten. Ook de wijzigingen aan Facetime komen in Monterey. De bèta komt deze week uit, met een publieke bèta volgende maand. De release is dit najaar. De support voor iMacs uit 2014, MacBook Airs en MacBook Pro's uit 2013 en de MacBook uit 2015 komt te vervallen. Alle nieuwere Macs krijgen wel Monterey.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-06-2021 • 20:37

222 Linkedin

Reacties (222)

222
209
93
16
0
81
Wijzig sortering
Beschikbaar op:
 • iMac Late 2015 and later
 • Mac Pro Late 2013 and later
 • iMac Pro 2017 and later
 • Mac mini Late 2014 and later
 • MacBook Air Early 2015 and later
 • MacBook Early 2016 and later
 • MacBook Pro Early 2015 and later
Bedankt!
Ik heb MacBook pro 2015, dus erg fijn dat het nog steeds de nieuwste update ontvangt.
Maar niet met alle features. De leukste zoals Universal Control en Airplay to Mac zijn er pas vanaf mbp 2016.
Je hardware moet het natuurlijk wel ondersteunen ;)
Ik vind het vaak moeilijk te begrijpen bij Apple waarom sommige features niet met bepaalde hardware mogelijk zijn. Wat is er zo substantieel anders tussen de MBP 2015 en 2016?
Ik denk de T chip? Die zorgt voor de secure enclave https://www.iculture.nl/u...-chips-processors/#tserie maar geen idee waarom dat met deze nieuwe protocollen zoals Universal Control en Airplay to Mac te maken heeft.
2015 heeft Bluetooth 4.0, 2016 Bluetooth 4.2. Dat kan de reden zijn.
Intel Skylake generatie met in de CPU ingebakken 4k video encoder die nodig is voor Airplay (kan vast zonder, maar dan kan je MacBook geen applicaties meer draaien en is de batterij in 5 minuten leeg)
Erg fijn? Windows 10 draait minimaal op een sse2 CPU, die vanaf 2004 verkrijgbaar waren.
Ik snap dat appels en peren beide fruitsoorten zijn, maar je vergelijkt een hardware maker die ook een OS levert, met een bedrijf dat enkel het OS maakt. Die heeft hele andere verantwoordelijkheden t.a.v. ondersteuning naar alle beschikbare PC's op de markt.

Dus, ik snap wat je zegt, maar de vergelijking gaat een beetje mank.
Ik denk dat de vergelijking wel prima is hoor. Het grote voordeel van Windows is voornamelijk ook dat erg veel software gewoon nog steeds zonder (veel) problemen draait op Windows10. Het is ook tegelijk een groot probleem (onder andere voor microsoft zelf) om zich te kunnen vernieuwen. Windows10X had hier natuurlijk wat mee moeten helpen... Apple steekt gewoon een middelvinger op; je update maar / koopt maar nieuwere hardware om het nieuwste te kunnen draaien. Aangezien dit ook verwacht wordt van de userbase dat ze dit doen gaan veel developers hier ook in mee (+ shiny new api dus het is altijd prettig om nieuwere dingen te kunnen gebruiken als dev).

2 andere werelden, het is maar waar je waarde aan hecht met je use case. Voor veel bedrijven vind ik het niet zo gek dat windows gewoon een betere (of makkelijkere) optie is.
Bedrijven schrijven juist vaak hun hardware af na 3 of 4 jaar. Dus in dat perspectief zou de refresh cycle van Apple geen probleem hoeven zijn. Het zijn de consumenten die vaak een laptop van 8 jaar oud nog gebruiken en updaten.
computer hardware? ya vaak wel, niet medische apparatuur dat gewoon vrolijk software heeft dat op windows XP only draait of andere interne belangrijke software.
Of je daar nu zo blij mee moet zijn... Windows is inmiddels ook een ratjetoe van schil over schil, steeds antieker naarmate je dieper in het systeem duikt. Dan heb ik liever dat ze oude hardware/functies wat minder lang ondersteunen en met een fris OS komen, zoals Apple doet.
De menubar die nog gebruikt wordt in macOS is toch niet zo heel fris... Die is nog steeds hetzelfde toen "System 1" uitkwam in 1984 voor de Macintosh 128K.
Het is inderdaad niet zo dat ze op elk vlak veel vernieuwen. Sowieso vind ik beide OS'en hun voor en nadelen hebben.

Wel vind ik die menubar een voorbeeld van iets dat nou eenmaal goed werkt, voor mij in ieder geval. Dan heb ik liever dat ze daaraan vasthouden dan elke iteratie weer van alles proberen met het startmenu, zoals Windows vaak doet.
Dat sommige elementen niet of nauwelijks vernieuwen is niet het punt, de inconsistentie van Windows waar je op sommige plekken nog ui elementen van Windows Vista of nog ouder tegen komt is jammer. Gelukkig is dat sinds Windows 10 al flink aangepakt, maar toch…
Dan heb ik liever dat ze oude hardware/functies wat minder lang ondersteunen en met een fris OS komen, zoals Apple doet.
Dat Windows veel legacy heeft behoeft geen twijfel. Maar ik de k niet dat dat inherent te danken is aan het niet dumpen van hardware die 6 jaar of ouder is. Linux heeft ook geen kunstmatige grenzen, de nieuwste release kun je waarschijnlijk nog draaien op een pc van twee decennia geleden. Wellicht dat niet ieder softwarepakket werkt, maar bij een modulaire opbouw is ondersteuning van oudere hardware niet gekoppeld aan hoe de GUI er uit ziet.
De meeste Linux distributies zijn anders niet meer geschikt voor (of getest op) 32 bits systemen. Ook daar houdt het een beetje op als de hardware richting 'zeldzaam' gaat.
Misschien kan je zelf nog wat in elkaar hobbyen maar dat is niet hoe de massa 'ondersteuning' definieert.

En de GUI heeft wel degelijk invloed op het wel of niet werken van oudere hardware. Ook 2d GUI's leunen tegenwoordig veel meer op de 3d acceleratie capaciteiten. GUI's die daar gebruik van maken zijn niet meer geschikt voor antieke hardware.
Ik draai Debian prima op een Windows 98 PC (dual boot) — Sempron 1.6ghz 800mhz fsb / 1gb ddr1 / 80gb ide / Geforce 7600GT 256mb agp. Web browsen op Windows 98 kun je vergeten, maar op Debian kan ik mooi YouTube op 720p kijken ;)
Sempron is dan ook een 64 bits cpu ;)
Windows 10 draait juist soepeler dan oudere Windows versies. Dus Windows 10 op een oud apparaat zou sneller moeten draaien dan 8, 7 of ouder.
En hoeveel consumenten hebben die nog, en hoeveel daarvan willen upgraden naar Windows 10, en hoeveel kost het om die backwards compatibility te behouden? Ik bedoel ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt maar er is geen marktvraag vanuit consumenten om Windows 10 op een systeem uit 2004.

Ik noem consumenten specifiek omdat Macs over het algemeen niet worden gebruikt voor antieke obscure kantoorapps die alleen op Apple systemen draaien.
Windows laat zich wel installeren op een machine uit 2004, maar of het ook een beetje vlot loopt is maar afwachten. Maar voor sommige scenario's is dat wellicht acceptabel.

Apple dwingt af dat je hardware gebruikt die het nieuwe OS soepel kan draaien. Dat kun je betuttelend vinden, maar uiteindelijk is de gebruikservaring beter. En je kunt natuurlijk ook een oudere versie van macOS blijven draaien, die worden ook nog ondersteund.
Het moet werkbaar blijven ook natuurlijk...
Heb een Asus laptopje met een Intel core Duo en 8GB ram liggen die met Vista uit de doos gekomen is. Upgrade naar Win7 lukte, Win 10 ook, maar schakel hem eens een weekje niet in en je moet min een uurtje of 2 wachten voor hij iet of wat werkbaar is en dan nog.

Even terug een MBP mid 2012 middels Bigsur patcher BigSur laten draaien. Ondanks slechts 4GB ram prima bruikbaar en tamelijk snel voor huis tuin en keukengebruik.

Ik denk dat Asus hardwarematig pakken betrouwbaarder is dan alles wat Apple ooit in laptops maakte, maar qua beleving neig ik toch maar naar Apple.

(door een fout in de laatste Win 10 update werkten sommige van de bedrijfsprogjes niet meer op m'n werklaptop. Een HP van 4 jaar oud. Kostte een hele dag werk om alles weer op orde te krijgen incl. een herinstall van Win 10. Gekend probleem uit mijn Windows tijd)
Balen. Dan was BigSur dus de laatste versie die ik kreeg. Ik heb een late 2013 macbook model.
Pro mid 2014?

Anders val ik voor het eerst buiten de boot :-/
Dat Continuity werkt neem ik aan via de servers van Apple? Of hoe werkt dat? Er zal iets van een tussenstation moeten zijn zodat het systeem weet dat de apparaten in de buurt zijn en de gegevens over dragen kunnen worden?
Hadden we maar iets in onze hardware zitten om apparaten in de buurt te detecteren (ook handig als je in aanraking geweest bent met Corona patienten)....
En vervolgens heb je bluetooth uitgeschakeld op je ipad, iphone en dan werkt het dus niet?
Correct. Dat moet je ook niet doen als je het gebruiken wil.
Ik gok een combinatie van Bluetooth (energiezuinige variant) om de nabijheid te checken, en dan via WiFi Direct of de Bluetooth-5-tegenhanger daarvan (wellicht met nog wat interne Apple-eigen tweaks) voor dingen als bestandsoverdracht. Maar dat is puur op mijn eigen onderbuik-inzicht, dus korrels zout etc.
Ik zit te wachten op de nieuwe MacBook Pro’s. Duurt allemaal veel te lang. Apple Silicon zou er o.a. voor zorgen dat ze regelmatiger MacBooks zouden kunnen uitbrengen, maar ik merk er weinig van.

Tijdens een Developer Event is het nou juist het moment om met die dingen te komen, aangezien die er op zitten te wachten.
Meneertje ongeduld. Zo'n nieuwe processor trekken ze niet zomaar uit een foundry, zeker ook niet als ze het ontwerp van de uiteindelijke computer ook aan gaan passen. Of ga je me vertellen dat je een vergelijkbaar fiasco zoals de butterfly keyboard nog es dunnetjes wil overdoen met de nieuwe M1x macs?
Als je had opgelet vorig jaar tijdens de WWDC dan zou je weten dat je verwachtingen te hoog gespannen zijn, ze trekken 2 jaar uit voor de volledige omslag, en als je bij alle WWDC's had opgelet zou je weten dat er slechts een zeer kleine kans was dat ze hier nieuwe laptops zouden introduceren, de WWDC is voor hoe mensen op de Macs werken en niet op wat voor Macs ze werken.
Volgens mij zijn er her en der wel wat issues met het produceren van chips ;-)

En de iMac en iPad Pro M1 zijn net (slecht) leverbaar kan mij voorstellen dat je even een stap op de plaats maakt voordat ze verder gaan. En ze hebben ongeveer 2 jaar uitgetrokken om te schakelen naar hun eigen chips verwacht dat ze daarna een stuk sneller kunnen gaan dan nu.
Net een (zeer) noodzakelijke SSD upgrade gedaan bij de MBA van een vriendin, en die is van 2014 dus die zal geen updates meer krijgen? Nu al niet meer?
Van de week ga ik eenzelfde upgrade bij de MBA van haar zusje doen en die heeft het 2015 model met praktisch identieke specs, maar die krijgt hem wel?

Toch enigszins apart. Rol die update dan gewoon uit met vinkjes aan/uit bij bepaalde modellen die dat niet ondersteunen, zodat mensen nog wel gewoon de nieuwste verbeteringen kunnen gebruiken. De nieuwe Windows draait toch ook op een notebook uit 2007 bijvoorbeeld?
Die MBA krijgt na de release van Monterey nog 2 jaar security updates, dus wat dat betreft gaat hij vanaf nu nog ~2,5 jaar mee. Hij heeft dan 10 jaar lang updates gehad (waarvan de laatste 2 jaar enkel security updates). Geen slechte score toch? :)
Ja, het is maar hoe je het bekijkt. Ik vind Apple erg sterk met hun update-beleid op mobiel vlak (iPhone/iPad) maar juist erg zwak op PC vlak, daar doet Windows het gewoon echt beter. Windows 10 draait op een PC uit 2007, eentje uit 2017 en 2021. Inclusief alle features en security patches.

Ik weet dat dit inherent is aan de filosofie van beide OS'en - Windows is een 'universeel' OS en is daarmee een 'alles of niets' OS, terwijl Mac een zeer specifiek en gefinetuned OS is, met bijbehorende voor- en nadelen. Maar ik begrijp nog steeds niet dat een MBA met een 1,5Ghz Core i5 en 8GB RAM uit 2014 geen update krijgt, maar een MBA met een 1,5Ghz Core i5 en 8GB RAM uit 2015 wél.
Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met de GPU, Intel HD Graphics 5000 versus 6000, die laatste is een generatie verder en heeft waarschijnlijk betere drivers/features voor Metal.

Het blijft natuurlijk vervelend, maar ik denk niet dat Apple hier puur arbitraire keuzes maakt. Natuurlijk zouden ze het technisch wel mogelijk kunnen maken, maar dat kost tijd, geld en wellicht technische compromissen, en dat moeten ze afwegen tegen hoeveel mensen nog een MBA uit 2014 actief gebruiken.
Ja, dat zou goed kunnen. Ik vind het daarom niet minder begrijpelijk, juist omdat Macs zo lang mee horen te gaan, terwijl in praktijk Windows langer 'blijft draaien' op oude hardware.

Het is natuurlijk niet zo dat als je Monterey mist je opeens niets meer kunt met je Big Sur installatie, maar ik had betere schaalbaarheid van de updates verwacht. In Windows kun je ook allerlei grafische snufjes voor overgangen, transparantie e.d. uitschakelen met een paar vinkjes als je CPU/GPU kracht tekort komt op oude en/of lichtgewicht configuraties.
Gezien de transitie naar Apple Silicon, lijkt het me nu vrij logisch dat ze de oude(re) Intel lijn snel uitfaseren. In ieder geval sneller dan wanneer ze bij Intel waren gebleven.
Zou je denken, net als destijds bij (snow?) Leopard dat de Power architectuur binnen no-time werd uitgefaseerd.

Maar Monterey werkt nog gewoon op álle Intel-based machines van de afgelopen 6 jaar, dus aan de ondersteuning voor de onderliggende architectuur ligt het niet. Waarom eentje van 6,5 jaar oud niet wordt ondersteund... Ik vind het gewoon niet netjes. Gewoon net als bij Power -> Intel destijds na een paar releases de stekker er uit trekken, niet gefaseerd mensen laten vallen. Ik vind 6 jaar echt veel te kort.
Je moet ergens de keuze maken. Als ze die hadden meegenomen, hadden mensen van 1 model ouder precies hetzelfde kunnen zeggen.

Het is jammer maar helaas.
Apple schijnt geen interesse te hebben om op dit event HW te introduceren. Zouden ze het weer zonder aankondiging binnenkort gewoon in de Shop zetten? Jammer, had gehoopt op nieuwe Macbooks en Apple Watch.
WWDC is geen hardware evenement en is het nooit geweest. Er zijn natuurlijk in de geschiedenis van WWDC wat uitzonderingen geweest- maar ik snap niet waar de perceptie dat er hardware aangekondigd wordt tijdens de WWDC vandaan komt.

WWDC is een developer & software conference.
Wellicht dat meneer onderwater de indruk had gekregen dat dit event ook hardware aankondigt aangezien er vorig jaar de M1 SoC was aangekondigd.

Maar zoals je zelf al zei, dit event is niet voor hardware tenzij het voor de developers ook belangrijk is (zoals een nieuwe SoC)
Dat WWDC geen hardware event is dat klopt maar veel van de belangrijkste hardware wordt op WWDC aangekondigd. Waarschijnlijk komt die perceptie er omdat p^WWDC onderandere werden aangekondigd; de iPhone, De Mac Pro, Displays, HomePod, iMac Pro, MacBook Pro's. WWDC is alttijd een goede moment om iets Pro uit te brengen zoals nieuwe MacBook Pro's.
Watch zal echt niet eerder dan september wezen.
Ze willen spullen verkopen-"geen zin hebben" zit er niet in bij Tim Cook. Er zal wel een showstopper hebben plaatsgevonden dat ze geen hardware aankondigden, of ze waren nog niet productierijp.
WWDC is een *developer conference*. Hardware is meestal rond Q3 …
klopt. Meestal.Apple zit in een bijzondere fase, dus "all bets are of"
Hoe zit het nu precies bij Apple met apparaten die geen upgrades van MacOS (kunnen) krijgen? Zover ik weet heeft Apple deze altijd van security updates voorzien, maar zijn ze ook erg aan het pushen tegenwoordig om iedereen op de nieuwste versie te hebben.

Ik zeg dit niet om Apple af te zeiken, maar puur omdat ik het niet echt zie terugkomen in het artikel. Bedoelen ze met support geen upgrade, maar toch gewoon updates? Of bedoelen ze echt dat deze helemaal geen support meer krijgen van Apple?

Een Macbook uit 2015 is pas ~7 jaar oud, en die Air's waren dacht ik rond dezelfde tijd er. Dan vind ik eigenlijk nog vrij kort als daar helemaal geen support meer voor zou zijn.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 7 juni 2021 21:25]

Mijn oude iMac 2011 kreeg nog enkele jaren security fixes en een nieuwe Safari, nadat MacOs geen upgrade meer kon doen op dit model.
Oudere versies krijgen nog wel langer security updates.. (maar geen garanties geloof ik)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 7 juni 2021 21:43]

De praktijk is zo’n 2 jaar. Dus (security) patches komen uit voor huidige versie MacOS en de 2 voorgaande.

Nu dus: Big Sur, Catalina en Mojave.
Straks: Monterey, Big Sur en Catalina
Een Macbook uit 2015 is pas ~7 jaar oud, en die Air's waren dacht ik rond dezelfde tijd er.
Ik had een Air uit 2010..
Wen MacBook Pro? 😟

Verder mooie stappen!
Ja, ik had ook gehoopt op de aankondiging van de nieuwe Macbook Pro maar helaas, wachten tot september lijkt het.
Daar is WWDC eigenlijk ook niet voor hè. Dat is voor developers, niet persé voor consumenten.

Komt vast nog...
De keynote zelf is anders ook al lang meer consumentenmarketing met hier en daar wat gericht op developers.
Maar- nog altijd is de focus op software. Dus niet gek dat er geen hardware is getoond
Nou er werd tot op heden eigenlijk ieder jaar wel hardware getoond. Juist hardware die interessant was voor devs. Zoals de eerste retina macbook pro in 2012, een aantal nieuwe iPhones, de iMac pro, Mac Pro en pro display.

het is een behoorlijke lijst: https://indianexpress.com...e-last-few-years-7346331/

Je moet alleen wel even langs de cookiemelding op lezen ;)
Yes, but when? September op z'n vroegst dan toch?
Is niks over te zeggen. September event is normaal voor iPhone en Apple Watch. Dat hebben ze vorig jaar gesplitst. Het kan nog steeds zijn dat ze een los event aankondigen voor de MacBook Pro's.
Apple heeft in het verleden wel wat grote hardware-aankondigingen gedaan op WWDC, vooral voor spul dat interessant is voor developers en pro's. Voorbeelden zijn de eerste Macbook Pro Retina in 2012, de Mac Pro in 2013 en 2019 en de iMac Pro in 2017. Een Apple Silicon-based MacBook Pro met een display, gpu-performance en I/O die geschikt is voor pro's zou geen gekke zijn geweest in dat rijtje.

Het is wel grappig dat allerlei Youtubers al weken aan het hypen zijn over de hardware die we op WWDC kunnen verwachten en er vervolgens helemaal niets blijkt waar te zijn van de geruchten :P .
LOL, was eigenlijk de enige reden dat we keken zitten vol smart te wachten op de nieuwe pro's want de huidige laptops beginnen bijna uit elkaar te vallen.
Ik mis eigenlijk de informatie voor welke Mac versies dit uit komt. Ik heb een early 2014 MacBook Air. Ben benieuwd.
De support voor iMacs uit 2014, MacBook Airs en MacBook Pro's uit 2013 en de MacBook uit 2015 komt te vervallen. Alle nieuwere Macs krijgen wel Monterey.
Indien dit klopt ben ik wel gelukkig met mijn MacBook Pro Mid 2014... Vooral Universal Control lijkt me een zeer handige feature.
Sorry, mb pro vanaf 2015 😬
Zie hier: https://www.apple.com/macos/monterey-preview/

@SMRF
De voetnootjes (bijvoorbeeld punt 4) zijn voor bepaalde functies. De mb pro 2015 krijgt Monterey, zie het grote blauw pasrse “See if your Mac can run macOS Monterey” blok.

@Zavantas Leuker kan ik het niet maken }>

[Reactie gewijzigd door Strebor op 8 juni 2021 08:41]

Nee vanaf mb pro 2016 zelfs. Let op de kleine voetnootjes.
Ja klopt maar @Zavantas had het nu juist over Universal Control.
Inderdaad! :'( Geen nieuwe macOS dus voor mij. Spijtig dat er niet meer nieuws was over de nieuwe MacBook Pro 14 / 16. Lijkt me wel het moment om over te stappen.
(De huidige MacBook Pro kan dan gewoon in Bootcamp Windows 10 blijven gebruiken, alleen dan gebruik maken van bijna heel de HDD)

De ondersteuning staat fout vermeld in het artikel hierboven. Bedankt @Strebor voor het vernietigen van mijn droom! ;) (of het excuus te geven om een nieuw toestel te kopen)

See if your Mac can run macOS Monterey.
 • iMac - Late 2015 and later
 • Mac Pro - Late 2013 and later
 • iMac Pro - 2017 and later
 • Mac mini - Late 2014 and later
 • MacBook Air - Early 2015 and later
 • MacBook - Early 2016 and later
 • MacBook Pro - Early 2015 and later
Die informatie geeft Apple nooit in hun Event. Staat wel op de website (https://www.apple.com/macos/monterey-preview/). Macbook Air is vanaf early 2015 beschikbaar.
Staat in het artikel ...
Staat helaas fout in het artikel.
Mooi dat de AirPods Pro find my krijgen via BLE en UWB, maar waarom krijgen de MacBooks en iMac dat niet? De hardware zit er al in… en zonder WiFi vind je ze nooit terug via het reguliere find my network. Dus de huidige implementatie van find my in de iMac en MacBooks zijn compleet nutteloos tenzij je er geen ww op hebt zitten en de dief hem niet herinstalleert.
Volgens mij zit dat wel in MacBooks ingebakken. Maar uit de support documentatie van Apple blijkt dat niet. Ik dacht dat ze het Findmy netwerk via Bluetooth konden bereiken en je ze zo zelf op afstand kon wissen.

Ik kan er naast zitten en twijfel nu zelf 🤔
Macbooks hebben wel degelijk Find-my en Find-my network (via Bluetooth, geen UWB)

En zolang je find-my aan hebt staan *kan* een boef hem niet herinstalleren.

Wat wel kan: via gast-account de Wifi op! En dan kun je de data remote wipen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 7 juni 2021 23:40]

Best gast-account *steeds* uitschakelen dus.
Juist niet! Daarmee kan de boef zichzelf verraden, of een eerlijke vinder (ook niet onwaarschijnlijk, als je bvb tas laat slingeren) juist in contact met je komen!

[toevoeging]
En om eerlijk te zijn: vanwege FindMy zijn gestolen Macbooks en iPhones vooral interessant voor de onderdelen. Die worden door beetje boef praktisch meteen gestript. Dan kun je beter Gasttoegang aan laten staan, voor die eerlijke vinder.

Overigens is die handel in gestolen onderdelen 1 van de redenen waarom iOS niet zonder meer een ander onderdeel accepteert (het komt ze verder ook goed uit hoor, daar niet van), maar dat aspect hoor je weinig bij right-to-repair discussies: waar komen die goedkope ‘originele’ onderdelen vandaan…

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 8 juni 2021 09:06]

Het enige wat ik me afvraag is of dit ook weer gehackt gaat worden op de oudere mac's.

Ik draai uiterst tevreden big sur op mijn MacBook Pro 2012 (non retina) dat ding kan zonder enige probleem Big Sur aan. Het zal binnen nu en 3 jaar wel afgelopen zijn mijn de x86 ondersteuning voor MacOS maar tot die tijd geniet ik er nog wel even van. En geniet ik van de hackers en enthousiastelingen die toch elke keer weer MacOS op systemen weten ze prutsen waar dat niet voor gemaakt is.
HOE DAN!! Ik wil ook Big Sur op m’n pre-Retina 2012 MBP!

Heb meer dan genoeg RAM en alles erin zitten…
Vroeger met m'n 2009 macbook kon ik gewoon een recovery of installatie usb maken met nieuwe versie van het OS erop, dan installeerde die wel. Wellicht dat ik de schijf nog formatteerde.
Dat veranderde hij Catalina toen kregen de hdd disks een andere FAT ofzo, op mijn MacBook uit 2008 draai ik ook Catalina maar dat is nog meer gehack dan bigsur op een 2012. Een tegenwoordig is big sur ook mogelijk op de 2009 MacBook pro machines. Maar of je dat nu zo gelukkig van wordt bigsur op een 2.4ghz core2duo met een non metal ondersteunde video kaart.
Gewoon op GitHub ( :) )

https://github.com/BenSova/Patched-Sur

Ik heb de Patched-Sur Patcher gebruikt maar er zijn blijkbaar ook andere manieren.

USB stickie erin en gaan. Het kost vooral tijd en dan ben je up to date (11.4 hier)

Wel eigen risico natuurlijk
in combinatie met Montery? Heb een mid 2014 MBpro en wil het wel eens proberen.....
Die is toch gewoon ondersteund dus waarom zou je dat willen proberen?
Beschikbaar op:
iMac Late 2015 and later
Mac Pro Late 2013 and later
iMac Pro 2017 and later
Mac mini Late 2014 and later
MacBook Air Early 2015 and later
MacBook Early 2016 and later
MacBook Pro Early 2015 and later
Zo staat het helaas niet in het Tweakers artikel :(
De support voor iMacs uit 2014, MacBook Airs en MacBook Pro's uit 2013 en de MacBook uit 2015 komt te vervallen.
Met andere woorden, MacBook Pro mid 2014 zou moeten werken maar helaas dus.
Ja, de 2014 Macbook Pro is wel opvallend. :-(

Vanaf 2015 is de butterfly keyboard generaties :/

Gelukkig heb ik intussen een M1 :)

[edit]
@bzzzt Je hebt gelijk, 2015 is de laatste "goede" generatie, totdat "magic keyboard" in de laptops kwam. My bad.

In ieder geval, dat de 2014 MBP wegvalt is wel wat jammer.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 8 juni 2021 11:01]

Butterfly keyboard (en usb-c voor alles) is sinds 2016. Heb jaren heerlijk getikt op een 2015 MBP :)
Heb je wel wifi? Dat schijnt het grootste uitdaging te zijn. De wifi drivers voor de standaard wifi in de mpb 2012 word in Big Sur niet meer ondersteund.
In mijn geval hoeft WiFi devices niet gepatched te worden om direct te werken, maar in andere gevallen worden ze gepatched en zou het gewoon werken. Lees er maar eens over.
Die worden er later weer in gepatched.
Google eens op Patched Sur of surf naar https://github.com/BenSova/Patched-Sur

Ik draai zelf Big Sur op niet officieel gesupporte hardemware (iMac mid 2013) en dat gaat perfect. Updates van os gaan buiten appstore mbt de patchedsur app, maar werkt goed.

Edit : oud nieuws blijkbaar..genoeg mensen die me voor waren ;-)

[Reactie gewijzigd door davince72 op 8 juni 2021 10:25]

Zal van de week even gaan kijken hoe en wat! Maar wifi en alles werkt verder gewoon?

EDIT: 'k[ernel]ext[ensions] patchen met een paar klikken' .. klinkt makkelijk genoeg.. hopelijk. Nou ja. Anders heb ik nog wel een UTP-kabel ;)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 8 juni 2021 12:36]

Afhankelijk van je model moet je optioneel patchen idd om je WiFi weer te laten werken.
Bij mijn model was die kbext patch oid voor WiFi dus niet nodig. Scheelt voor mij extra stap na een upgrade van Big Sur 😊
Ben aan het wachten op m’n Time Machine backup voordat ik ‘m ga installeren!
Verstandig! Ik heb (met hele lange utp) tijdelijk timecapsule met kabel aangesloten...toen ging het iets vlotter en stabieler.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee