MacOS Monterey verschijnt volgende week maandag

Apple maakt MacOS Monterey vanaf volgende week maandag beschikbaar voor gebruikers van systemen die het besturingssysteem ondersteunt. Monterey is de codenaam van macOS 12, de opvolger van macOS 11 alias Big Sur.

Gebruikers van Mac-computers die in aanmerking komen voor een update naar macOS 12 Monterey kunnen deze vanaf 25 oktober installeren. Het besturingssysteem was al vanaf juli als publieke bèta te draaien en ontwikkelaars konden het OS al vanaf juni uitproberen, vanaf de start van het WWDC-evenement.

Niet elke Mac die versie 11 Big Sur kon installeren kan overgaan op versie 12 Monterey. Zo is een MacBook Air van 2015 of nieuwer vereist, evenals een MacBook Pro van dat jaar of later. Ook niet alle Mac mini's kunnen over: ze moeten minstens van eind 2014 zijn.

De update brengt onder andere de Safari-browser naar versienummer 15. Daarmee krijgt de browser een nog minimalistischer ontwerp en ondersteuning voor het groeperen van tabs. Verder ondersteunt FaceTime voortaan vervaagde achtergronden. Later dit najaar komt SharePlay uit, waarmee je via FaceTime op de Mac samen met anderen naar content kunt kijken of luisteren. Universal Control biedt de mogelijkheid om het toetsenbord en de muis of touchpad van een Mac te gebruiken op een ander Apple-apparaat die binnen enkele meters staat. Verder is er Airplay, voor het tonen van content van Apple-apparaten op schermen van een Mac-apparaat met Monterey.

Meer over de functies van macOS 12 lees je in onze eerder gepubliceerde preview: Apple macOS Monterey, Vooral voor de M1-gebruiker.

Blijft op macOS 11 Big Sur Krijgt update naar macOS 12 Monterey
MacBook 12" 2015-model 2016-model en nieuwer
MacBook Air 2013/2014-modellen 2015-model en nieuwer
MacBook Pro 2013/2014-modellen 2015-model en nieuwer
Mac mini early 2014-model late 2014-model en nieuwer
iMac 2014/2015-modellen (behalve late 2015) late 2015-model en nieuwer
iMac Pro - Alle
Mac Pro - 2013 en nieuwer

macOS Monterey

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-10-2021 • 21:33

115 Linkedin

Reacties (115)

115
114
47
5
0
44
Wijzig sortering
Ik blijf het ergens wel frappant vinden dat Apple (terwijl al de hardware in hun controle is) al tamelijk snel wat oudere toestellen niet meer upgrade, maar als Microsoft eens de keuze maakt om niet langer wat oudere generaties van processors wil ondersteunen (na jarenlang mijn 12 jaar oude pc van elke nieuwe Windows te voorzien) schreeuwt men moord en brand.

Is 6 jaar oud voor een laptop? Persoonlijk vind ik van niet. Een Apple laptop komt uit en typisch wordt die een jaar of 2 nog actief verkocht door Apple zelf. Heb je heb op het laatste moment gekocht, dan is hij voor jou dus net "afgeschreven" vanuit het zicht van een boekhouding en dit voor een toestel dat al snel meer dan €1000 kost.
Er blijven voor Big Sur nog minstens 2 jaar (security) patches uitkomen, dus dat je niet naar Monterey kan betekent niet dat je plotseling een baksteen hebt.

Heb je een laptop uit 2014, dan is die dus minstens tot eind 2023 ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 oktober 2021 00:56]

Die redenatie geldt dus ook voor Windows. Windows 11 is er nu en Windows 10 blijft zeker tot 2025 voorzien van updates etc.

Dus de laptop uit 2011 gaat met een beetje geluk mee tot 2025. Oftewel 14 jaar! Beste 1000 euro die ik 14 jaar geleden heb uitgegeven. Tussentijd wel ram en ssd in gedaan. (160 euro)

Maar alsnog terug komend die updates gelden voor beide systemen. Echter is het wel frappant dat mijn Windows laptop zonder gedoe ondersteund blijft tot met 2025. Terwijl een MacBook uit 2011 trucjes moet uithalen.

Dit is ook wel raar van een fabrikant die lader uit de verpakking haalt vanwege het “milieu”.

Hardware is tegenwoordig zo goed (met name de highend) dat die echt wel langer dan 8 jaar door kunnen gaan voor juist het huis/tuin keuken gebruik.
Grote verschil is dat ik 3 jaar geleden een 7e generatie intel heb gekocht en nu dus niet Windows 11 kan installeren.
https://www.tomshardware....ustom-windows-11-installs
Ik heb zo Windows 11 op een netbook met Atom processor en 1gb RAM geïnstalleerd.
Dat is technisch gezien echter geen legitieme installatie. Er zijn ook aangepaste images van Big Sur die op oudere Apple hardware kan draaien, echter heb je dan beperkingen en mogelijk instabiel gedrag. Apple is aan hardware fabrikant die zich bewust niet inzet op het eeuwig ondersteunen van legacy hardware. Microsoft heeft dat altijd wel gedaan en dat kent ook grote nadelen in performance en security. Daarom is Microsoft ook gelukkig tot inkeer gekomen en gaat men oude hardware en ondersteuning weren uit W11.
Apple is aan hardware fabrikant die zich bewust niet inzet op het eeuwig ondersteunen van legacy hardware.
Apple is in meerdere opzichten erg dubbel bezig. Een solar powered datacenter, verminderde support op oude hardware. Daarentegen heb ik gisteren nog os 7.5.5 update gedownload. Voor een powerbook 540c uit 1994.. Technisch vind ik het erg jammer dat ze functionaliteit niet unsupported vrijgeven ipv softwarematig verhinderen. Hoezee voor dosdude1.com die oudere apparatuur nog min of meer laat meedraaien...

Nog erger dan OS updates vind ik de verwevenheid van certificaten met OS versies. Ik zou graag willen zien dat die hardware en OS onafhankelijk, bij wet, te updaten zijn ...
Dat en als je echt graag de nieuwste versie wilt hebben kan je hem altijd nog ah-la tweakers patchen naar de nieuwste versie. Zelf heb ik een macbook uit 2014 die nog prima bevalt (hoewel die nieuwe wat gister in de keynote is wel heel erg aantrekkelijk was..) maar mocht het zo zijn dat ie over 2 jaar het nog doet dan ga ik zeker deze patch gebruiken.

http://dosdude1.com/mojave/
Apple ondersteunt apparaten veel langer dan 6 jaar met macOS updates. De twee voorgaande versies (Big Sur en Catalina) krijgen ook na het uitkomen van Monterey gewoon nog patches. De oudste machines die nog officieel ondersteund worden door Catalina zijn uit 2012 (met een eenvoudige tweak nog 2 generaties ouder, d.w.z. machines uit 2008).
Klopt. Volgend jaar september zal Apple stoppen met het uitbrengen van security patches van Catalina, mijn iMac late 2012 is dan 10 jaar oud.
Anders dan hun telefoons, schrijft Apple inderdaad hun pc's vrij snel af naar mijn mening.

Daar komt dan toch de hyperkapitalitische insteek kijken vermoed ik ;)
Dat zal ook één van de redenen zijn dat Apple nog wel goed winst trekt uit laptop verkopen in tegenstelling tot HP en Dell.
Onderbouw die mening dan eens? Want als ik zie dat je op Mac's uit 2012 (en met een beetje moeite zelfs Mac's uit 2008) de vorige versie (Catalina) van macOS - die nog steeds ondersteund wordt met patches - kan draaien, dan is dat toch niet zo slecht (zeker 10, tot wel 14 jaar ondersteuning, al dan niet met wat hulp)? Valt in elk geval niet onder mijn interpretatie van "vrij snel" afschrijven.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 19 oktober 2021 15:30]

Nou ja, ik ga even uit van wat Apple standaard wil ondersteunen en niet van Dosdude. Heb ik destijds eens geprobeerd en voor iedere update most je opnieuw installeren. Dat was voor mij niet interessant.

En is de Macbook Air 2014 nu niet al 'end of life', na 7 jaar? Vind ik vrij rap. Sowieso vermoed ik ook dat Apple Intel er zo snel mogelijk uit wil hebben qua ondersteuning :)

Edit: ontvangt nog wel twee jaar security updates. Toch denk ik dat je voor de prijs van een Macbook langer dan 9 jaar ondersteuning mag verwachten.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 19 oktober 2021 22:11]

Ik heb mijn vorige MBP na 7 jaar (2013) voor 500 euro op marktplaats verkocht. Ding was het waard: hij was nog steeds vlot en zat op de nieuwste versie van MacOS. Hij gaat nu dus niet meer naar Monterey, maar dat betekent niet dat hij niet meer ondersteund wordt natuurlijk. Ik ga ervan uit dat de huidige eigenaar er nog steeds veel plezier van heeft.

Dit is de enige reden waarom ik 3.000 euro voor mijn nieuwe MBP heb neergelegd.
Het is denk ik ook vooral de verwachting van de klant dat mensen boos maakt. Windows heeft nooit echt harde restricties gezet op bepaalde hardware zoals nu. Uiteindelijk was het vaak zelf uitvogelen of het nog enigszins acceptabel draaide. Soms had je dan wat features die minder draaide of zelfs niet. Neem als voorbeeld Windows Aero in Windows Vista. Dat kon je compleet uitzetten als je grafische chip dat niet aan kon. (Hoewel je beter Vista kon uitzetten achteraf. Maar goed.) Nu opeens zetten ze een redelijk harde hardware eis neer.

Bij een Mac (eigenlijk alle Apple producten) zie je dat ze steeds langer en meer producten blijven ondersteunen (met wat uitzonderingen daar gelaten). Men is dat al gewend.

[Reactie gewijzigd door Giga_ op 19 oktober 2021 08:25]

De redenering is anno 2021 bijna volledig achterhaald. Vooral ook omdat MacOS eigenlijk volledig is ‘uitontwikkeld’. Case in point, ik heb een iMac uit 2015 die waarschijnlijk volgend jaar geen OS update meer krijgt, So What, alle software blijft gewoon draaien, zou zo maar kunnen dat ik hem nooit meer weg doe.
Hier zelfde, mbp uit 2014 die nog dagelijks productie draait ( naast een M1). zelf heb ik het gevoel dat big sur nog niet helemaal af is met glitches rondom toetsenbord verlichting en beeldscherm switching dat onder catalina gewoon feilloos werkte
Ik heb zelf ook enorm veel glitches op Big Sur. Wel raar dat je een jaar na release nog steeds ernstige bugs hebt waardoor je de laptop bijna dagelijks moet herstarten.

MacOS Monterey ziet er daarin tegen wel een stuk stabieler uit.
Het is planned obsolescence. Hardware technisch is er niets wat ze tegenhoudt om het te ondersteunen.
"Planned obsolescence' is juist de hardware beperken zodat die hoogstwaarschijnlijk bij een vooraf bepaalde levensduur de geest geeft.

In dit geval gaat het om het ondersteunen van de oude hardware met nieuwe software. Je koopt hardware die met de software van vandaag overweg kan en krijgt er dan nog een aantal updates voor. Vroeger moest je die zelfs kopen. Hoewel er niets is wat Apple tegenhoudt om een nieuw OS voor de 2004 PowerBook te maken is het aantal klanten wat ze nog actief in gebruik heeft te klein om dat de moeite waard te maken. Ze zetten de mankracht liever op het beter maken van het huidige OS.

Er is geen softwarebedrijf ter wereld wat vrijwillig 100 getalenteerde ontwikkelaars gaat zetten op het ondersteunen van 10 jaar oude hardware. En zelfs al zouden ze dat wettelijk moeten doen: er is geen getalenteerde ontwikkelaar die een job wil om 10 jaar oude hardware te supporten. Ook open source projecten houden op een bepaald moment op met hardware ondersteunen (waarbij de "ondersteuning" zonder harde garanties komt)
Het gaat hier over 5 jaar oude hardware.
Nee je kunt planned obsolescence prima bereiken via software. Sterker nog dat is hetgeen waar Android jarenlang bekend om stond.
Dat het software ecosysteem zo snel gaat dat je de hardware als gebruiker niet meer vindt voldoen maakt het nog geen 'planned obsolescence'. Dat zou betekenen dat de fabrikant dit met opzet doet, maar die kan ook niet weten wat de klanten over 3 jaar nog acceptabel vinden.
Dat kunnen ze prima. Zeker met elektronische apparaten wil je dat het veilig is.
Ik denk dat je fabrikanten overschat. Op z'n minst gaat er heel veel extra werk in zitten wat betekent dat er veel extra developers nodig zijn (en die zijn al schaars) en de prijs fors omhoog moet. Daarnaast heb je ook niks aan een super veilige mobiel waar geen software meer op wil draaien vanwege nieuwe veiligheidseisen en is er maar zoveel wat je kan doen met oude hardware; nieuwe hardware maakt ook betere beveiliging mogelijk.
"Planned obsolescence' is juist de hardware beperken zodat die hoogstwaarschijnlijk bij een vooraf bepaalde levensduur de geest geeft.
En juist dat gebeurt met allerlei certificaten die met een beperkte levensduur in het OS verwerkt zitten. Op 1 plek een OS keychain hebben die door een eigenaar te beheren is zou het probleem hanteerbaarder maken... Helaas zijn ze zo slim software te signen met dezelfde certificaten ...
Heb een 2014 mac, 32gb ram en i7-4790K (maxed out)
En de jaren beginnen wel te merken hoor! Snap dan ook wel dat ze de update niet vrijgeven voor 2014 modellen.
Ik heb een PC van nu 9 jaar oud (I7-3770k, 16gb ram, etc) en eerlijk gezegd merk ik er weinig aan en kan hij nog zeer goed mee. Zeker in windows.
Heb nagenoeg zelfde MBP, met 16GB, merk ook weinig hoor, is meer waar het ding voor gebruikt wordt
Ja, en ik heb dat inmiddels dus al te vaak meegemaakt. Zo ook dus met deze macbook. Als particulier schrijf ik ze minder snel af dan bedrijfsmatig en ik ben nu al een paar keer - ondanks forse investeringen en geen 'budget'-modellen - gepakt. En nu ik er over nadenk: mijn eerste iPad was er ook al snel mee klaar.
En om dan maar wéér in de buidel te tasten ben ik wel een beetje zat. Niet dat het nu direct nodig is, maar het geeft een onaangenaam gevoel als Apple me steeds zegt dat ik maar weer moet betalen omdat zij vinden dat het weer klaar is met mijn spullen waar ik vreselijk zuinig mee doe (omdat ze zo duur zijn).
Hij doet het nog toch? Of gaat-ie na de 23e de prullenbak in?
Nee natuurlijk niet. Maar jij en ik snappen allebei dat je ze na het stoppen van de ondersteuning van Big Sur feitelijk niet meer veilig kan gebruiken. Grof gezegd: als mijn bankrekening geplunderd wordt nav een lek en het blijkt dat ik een verouderd OS gebruik sta je niet stevig in je schoenen.
In het verleden heeft Apple nog wel eens voor oudere versies van het OS een patch geleverd, maar dat is afhankelijk van de goede wil van Apple of dat komt. Daar kun je feitelijk dus niet op vertrouwen. Dus laten we zeggen dat vanaf nu het aftellen naar doomsday voor deze laptop begonnen is. Apple kennende, over 1 jaar dus is het gedaan met de officieel ondersteunde serieuze levensduur van dit apparaat. Dat ik er dan alsnog op een afgeschermd stukje wifi mee op tweakers.net kan kijken en mijn memoires kan tikken is leuk, maar daar moet het dan bij blijven. Tenzij jij als ICT het allemaal prima vindt dat apparaten en software met verouderde versies ongepatcht op je netwerk rondhang?
Met steeds nieuwe 'grote' versies van het operating system die elkaar sneller opvolgen waarbij de support voor oudere versies dienovereenkomstig de facto steeds sneller afloopt ben je dus in dit geval sneller de sjaak dan je lief is. Mij althans. Andere mensen hebben blijkbaar geld als water en hanteren 'economische levensduur' als een natuurwet en boeien onderwerpen als verspilling, afhankelijkheid van andermans beslissingen, milieu en chiptekorten niet zo veel.
Tja vraag mij wat, tijdens de intel periode de hele boel omgegooid naar usb-c en touchbar. En nu is de touchbar weg en hebben we weer hdmi.

Laat staan alle warmte problemen en andere issues die er waren met de intel. En alle problemen afschuiven op Intel. Maak dan die dingen een halve cm dikker, geen enkel probleem hou je daarna. Maar nu zitten we allemaal met macbooks die thermal throttling hebben....
Zo? Als je een 5 jaar oude Asus convertible hebt, waar je destijds dik 1200€ voor betaald hebt bij de lancering, voel ik me twee maal dik beetgenomen door Microsoft:
1. Men ging vol inzetten op Windows 10 als tabletversie. Die werd geactiveerd door het scherm door te klappen. Is uiteindelijk vakkundig afgevoerd. Het is met doorgeklapt scherm bruikbaar, maar ook niet meer dan dat.
2. Wegens incompatibele i7 processor wordt Windows 11 niet ondersteund.

Kom nu niet zeggen dat dat dmv tweaks wel lukt, want dat is inmiddels al gebeurd.
Hetzelfde met Apple: op een MacBook Pro uit 2012 krijg je middels tweaks ook BigSur.

Beide bedrijven lijken me op dat punt toch aan elkaar gewaagd.
Het verschil: De Windows mag je elke 3 jaar opnieuw installeren, de Mac blijft stabiel.
Ben benieuwd of het nog steeds te 'hacken' valt voor op oudere 2012 en 2013 modellen. Toentertijd probleemloos Catalina op een 2009 unibody kunnen draaien met een stokoude Core2Duo en een SSD'tje. Zolang je maar niet een van die beruchte AMD videokaarten had.
Jazeker, via OpenCore Legacy Patcher is het al geruime tijd mogelijk Monterey te installeren. Heb het geïnstalleerd op mijn iMac Late 2013, werkt best goed; alleen het updaten is af en toe een probleem (maar op te lossen door OpenCore te updaten).
Krijg je dit ook draaiende op een bestaand besturingsysteem of moet je altijd een fresh install doen? Vriendin heeft ook een 2013 iMac en wacht op het nieuwe 27/28” model…..
Heb het zelf via een fresh install gedaan, met behulp van Time Machine ging dit uiteindelijk zeer soepel. Mogelijk kan het upgraden ook indien de mac al gepatched is.
Kijk eens op het MacRumors forum, daar zijn ze al aardig bezig! :)
https://forums.macrumors....rted-macs-thread.2299557/

[Reactie gewijzigd door pBook op 18 oktober 2021 22:01]

Interessant. Ik heb nog een 2010 MBP.

Ik had begrepen dat daar vele visuele glitches mee waren met de patches van dosdude. Of is dat ook opgelost? Ik heb het niet meer zo bijgehouden eerlijk gezegd.
de patches van Dosdude met veel plezier gebruikt op de MBP 2011. Zelf daarop geen glitches gemerkt. (kan ook zijn omdat ik bijna alle graphic animaties / day&night nonsens uit had gezet)
Ah ja maar jij hebt dan de Radeon graphics. Mijn MBP heeft de Nvidia 330M. Daar zit nogal verschil in. Ik had gelezen dat er op mijn model glitches waren, vandaar.
Nee zelfs alleen de intel HD3000, niet eens een “echte” losse GPU ernaast. Vele male zwakker als de Gt 330M.

Maar de dosdude patch voor catalina is zeker het proberen waard !!
Wacht in GODSnaam op de .1 release.

iOS15 is so far ook een treinramp qua bugs. Gordon Kelly van Forbes noemt het inmiddels ook al een “Dumpster fire”. Apple doet het, ondanks alle beta testen, steeds slechter met .0 releases. En ik trap er elke keer in. Nog steeds.

https://www.forbes.com/si...bugs-upgrade-13-pro-max-/

[Reactie gewijzigd door Odie op 18 oktober 2021 21:53]

Ios15 doet het prima bij veel mensen ook zonder bugs, wil niet zeggen dat iedereen last van heeft en met een .1 update het erna is opgelost.
Ik ben een van die mensen. Ik heb een schone installatie gedaan en heb eigenlijk nergens last van.

(Ik kan mij indenken dat mensen die hun installatie al jaren meenemen langzaam maar zeker tegen bugs oplopen in het OS)
Zoals ik, ik neem al jaren de installatie mee maar echt nergens last van. Al die punten van Forbes herken ik niet. Andere gezinsleden heb ik ook niet horen klagen. Het zal er echt wel zijn maar de vraag is of het zo breed is als nu gesuggereerd wordt.
Ik neem m’n installatie al vanaf de iPhone 5 mee. Niet het idee dat er steeds meer bugs bijkomen. Zal wel loslopen volgens mij.
Het lijkt alsof die dan in mijn Apple ID hangen, gaat immers ook al mee vanaf 2007.
Ik heb elk jaar meer het idee dat de software van bugs aan elkaar hangt. Zeker Big Sur was een tragisch os.
ik WEET wel zeker dat DAT de oorzaak is van de meeste bugs welke men ervaart. de meest vage bugs mee gemaakt welke met een clean instal zonder iCloud backup restore opgelost waren.

deed je wel een iCloud backup restore kwamen de bugs gewoon mee 8)7 8)7
Hoezo je installatie meenemen? Een backup is een verzameling config en links naar apps. Tis geen Windows waarbij je release op release op release stapelt.

[Reactie gewijzigd door Odie op 18 oktober 2021 22:17]

Je stapelt bij Windows ook geen release op release, of je denkt nog terug aan Service Packs. Kijk eens na een grote update naar het mapje Windows.old 😜
Er komt veel trash in mee, merk je pas echt als je ook jailbreakt en jaar op jaar ziet welke trash er zoal blijft hangen in die back-ups. Voornamelijk in config directories, dat wel, maar ze pakken de hele map mee, niet alleen specifieke bestanden.
Wat voor problemen merk jij nu zelf dan? Het enige wat me irritant afging is dat mijn X van een schone installatie op de laatste 14 naar 15.0 was gegaan en daarna het overzetten naar m'n 13 Pro met '2 minuten resterend' vastliep en nooit meer afrondde. Had er daarna ook geen zin meer in om het opnieuw te doen vanaf een back-up, maar ik verloor gelukkig niet bijzonder veel settings of apps.

Edit: ik scroll net en zie al een reactie elders. 👍

[Reactie gewijzigd door Blizz op 18 oktober 2021 23:17]

Alles wat ik hierboven beschreef is eerste hand ervaring.
En onzin. Nergens last van hier op de iPhone 12 Pro Max. Merk ook niks bij collega’s of überhaupt wie dan ook. Maar leuk dat de interessante gezochte problemen door jou even gedeeld worden en totaal niet ter zake doen onder dit artikel! 👍
Het vreemde is dat mijn vrouw en ik dezelfde iPhone hebben allebei onze eigen backup niet nodig gehad hadden maar gemigreerd zijn van onze oudere toestel, welke ook identiek zijn, naar de nieuwe. En toch heeft zij problemen die ik niet hebt en visa versa. Als test heb ik op haar iPhone een kopie van mij gezet en toch ook daar zijn kleine verschillen, zoals op haar tel. blijft Siri netjes uit en bij mij krijg ik iedere keer dat irritante sire advies gebeuren, dit om maar 1 ding te noemen.
Je noemt weinig (niks) concreets.
Heb de lijst ook eens bekeken maar heb nergens last van, lees inderdaad wel van CarPlay en dat dit volgens mij met 15.1 opgelost moet zijn.
Maar heb geen problemen met Apple Pay, touchscreen., iMessage, Notes app, toestel wordt niet eens war(Dus geen overheating, Podcast app doet prima, goed buiten weer app gebruik ik geen widgets maar die doet het prima en storage doet het ook prima.

En updates gaan tot nu toe ook gewoon prima goed wel op de wifi, het schijnt tegenwoordig ook op 5G te kunnen dat heb ik niet(Dus geen ervaring mee).

Dit op 2 iPads en mijn iPhone en al die meldingen hoor ik niemand over, er zullen vast mensen zijn die er last van hebben.
Maar om nu te zeggen update nu niet want anders krijg je problemen en wacht op de .1 update, dat vind ik ook wel een beetje overdreven.
Ik vind het prima advies moet ik zeggen, maar voor mij is het niets dramatisch omdat ik er ook niet zo'n last van heb gehad. Maar macOS update ik al 'voorzichtiger' dan dat advies en Safari 15.0 kwam op Catalina en Big Sur ook met een vervelende crash-bug als ik een tab naar een eigen of ander venster sleepte (was 100% reproducable), dus het is geen gek advies.
Nee op zich is het geen gek advies zeker niet als je heel erg afhankelijk er van ben, en niet met eventuele bugs zou kunnen doorgaan(Ligt er natuurlijk aan wat voor bugs).
Maar je hoeft geen bugs te krijgen natuurlijk zoals wij geen last hebben van ios bugs, betekend niet dat je ze niet kan krijgen.

Maar ik heb inderdaad ook ios15 er schoon opgezet doe ik elk jaar, alles eraf en fabrieksinstellingen en ios er schoon op.
Mijn icloud backup bevat ook bijna geen gegevens heb zowat alle schuifjes uit(300MB), alleen van enkele app staat die misschien aan.

Ik moet dus meeste opnieuw inloggen en alles is leeg, geen foto's geen whatsapp geschiedenis etc alles is helemaal fris en schoon.
Ik ben zelf onlangs overgestapt naar Android, maar iOS15 op mijn oude iPhone 6S Plus liep prima. Knap dat een 6 jaar oude telefoon nog zo mooi loopt :) Geen bugs die me opgevallen zijn.

N=1, maar goed..

[Reactie gewijzigd door marhalm op 18 oktober 2021 23:18]

Door deze update krijgt hij dus 7 jaar ondersteuning, en dat is vrij uniek tegenwoordig.

Wel merk je dat de cpu vrij snel heet wordt. Omdat die gewoon veel minder krachtig is een duale core als ik mij niet vergis.
Dat klopt inderdaad.

Ook de batterijtijd begon ondermaats te worden. Dat lag niet aan de gezondheid (93%), maar aan dat de processor veel staat te ratelen om alles te kunnen draaien.
Je zegt precies wat ik ook zeg volgens mij maar tegelijkertijd haal je mijn bewering onderuit. Das best apart.

15.0 was draconisch slecht, nu met 15.0.2 begint het iets beter te worden maar ik en velen met mij blijven last houden van de meest vage dingen. En natuurlijk is de gebruikelijke battery drain weer terug die zich vooral bij mij in sleep mode manifesteert. En de fan boys op het forum kunnen alleen maar “leg hem dan aan de lader als je slaapt” kraaien. Nou dat zou kunnen, ware het niet dat ik geen opladende lithium batterij op 20 cm van m’n bed wil hebben én ware het niet dat het symptoombestrijding is.

En ja dan komt Apple weer met het advies om een factory reset te doen zónder backup restore. Really? First of all, waar zijn backups en restores voor als je ze niet kan gebruiken, second lost dat het probleem nooit op en third raak je altijd shit kwijt als je van scratch moet installeren. Even los van het feit dat het reten irritant is.
Draconisch slecht??? Werkt prima voor mij en zeker 20 kennissen/vrienden die ik er over heb gesproken. Zullen ongetwijfeld wat bugjes in zitten, daarvoor blijft het software. Software die door mensen wordt gemaakt. Mensen die helaas niet allemaal perfect zijn.

Draconisch slecht kun je het niet noemen, echt niet.
Meningen verschillen. Op basis van mijn eigen ervaring vind ik 15.0 draconisch slecht en ik onderbouw dat met een waslijst aan problemen. En ik ben niet de enige. Leuk dat het voor een aantal hier goed uitpakt maar heel veel mensen hebben wel waslijsten met problemen.
Wat een gespreksonderwerpen heb jij met jouw kennissen/vrienden 8)7

Op internet zijn best makkelijk concrete voorbeelden te vinden van problemen, die zeer waarschijnlijk ook gewoon gelden voor jou en jouw kennissen/vrienden. Jullie hebben alleen het geluk er niet actief tegen aan te lopen. Pak bijvoorbeeld de vage WiFi problemen, herstart je telefoon of schakel WiFi assist uit helpt echt veel mensen die sinds iOS 15 problemen hebben.
Ik dacht dat ik koning-overdrijven was, maar ik heb nu een keizer getroffen :)
Heb je nog wat zinkzalf?
Die begrijp ik niet?
U bent geen Herman Finkers fan 😬
Helaas ik mag de post geen plus geven, maar bij deze alsnog :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 19 oktober 2021 10:46]

Mijn iPad Pro 10.5 blijft hangen op 15.02 update — enige mogelijkheid is een factory reset, maar dan ben ik alle lokale gegevens kwijt — instellingen in diverse apps., etc.
iOS 15 en iPadOS 15 werken hier bij ons anders uitstekend vanaf dag 1. Net als Windows 11.
Niet zo bang zijn, ogen dicht en gaan. De Candidate versies zijn niet voor niets eerst uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 18 oktober 2021 22:55]

FaceTime audio instabiel, browser schermen die niet meer reageren, macroswitching op de 13 en 13 pro die werkelijk volledig onbetrouwbaar schakelt, AppleWatch die niet meer kan unlocken middels de iPhone, applepay die niet meer werkt, battery drains, exploits, imesssage die borkt, storage die vol loopt die niet vol is, de iPhone die tijdens de restore een thermal warning geeft vanwege een cpu die kennelijk op 100% blijft hangen.

Iedereen die met droge ogen beweert dat ios15 best ok was heeft of ontzettend mazzel gehad (ik adviseer een staatslot te kopen) of leeft onder een steen.

https://www.forbes.com/si...-upgrade-13-pro-max-/amp/
Dat Forbes een artikel schrijft over bugs die voor kunnen komen in iOS 15 betekend niet dat de hele wereld ze heeft. Volgens mij viel het allemaal reuze mee, ik heb in mijn directe omgeving (n=1) vrij weinig klachten gehoord, en ook op het forum hiero viel het aardig mee.

Ik snap het, je bashed graag, maar onderbouw het dan met echte artikelen van techsites. En dan zie je dat het reuze meevalt :)
Ik bash graag? Ik bash helemaal niet graag. Ik werk beroepshalve met iPhones en mobiele telefoons in het algemeen en ik gebruik privé al heel lang Apple devices. In mijn omgeving sta ik -tegen wil en dank- bekend als Apple fanboy. En in de Apple community zegt men dat ik graag bash.

Nee meneertje, ik ben realist.
Je beweert dat iedereen die beweert dat iOS15 best ok was mazzel gehad heeft of onder een steen leeft, imho niet heel serieus te nemen.

Ik ontken ook niet dat er geen bugs zijn, maar beweren dat dit de slechtste release ooit is en dat het alleen maar slechter aan het worden is is gewoon de reinste FUD.

Maar goed, dit riedeltje (de discussie) wordt jaarlijks weer herhaald en jaarlijks trap ik er weer in ;)
Je basht. Je negeert meerdere reacties die wel positief zijn en doet deze schamper af als ongelofelijke mazzel hebben en koop dan een staatslot of onder een steen leven.

Zoek maar op
bashen

bekritiseren op een beledigende manier

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 oktober 2021 18:39]

Ik bekritiseer Apple ja, gebaseerd op feiten. Verder ben ik het niet eens met mensen die zeggen dat iOS15.0 “best ok” was en onderbouw dat met feiten. Ik geloof best dat er mensen zijn die geen problemen ervaren, maar dat doet alle ellende die er ook (wéér) is niet verdwijnen.

Maar jij hebt recht ik jouw mening, ik op die van mij.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 oktober 2021 22:59]

En ik baseer dus ook op feiten. Hier geen enkel probleem met iOS 15.

Net zoals al die andere miljoenen mensen waar het allemaal uitstekend werkt. Je leest op internet toch altijd vooral de negatieve verhalen. De positieve meerderheid hoor je niet.
Wacht in GODSnaam op de .1 release.
Die heeft vandaag ook Release Candidate status gekregen. Zal dus ook volgende week wel komen.
Ik heb letterlijk nergens last van, en draai iOS/iPadOS15...
Vrijwel geen last van gehad sinds PB1. Of misschien niet gewerkt, Focus was het voor mij alleen al waard, dat is echt iets waar ik al jaren op zit te wachten namelijk.

Voor mij een van de meest stabiele beta / final ooit in een .0 release. Neemt niet weg dat er bugs zijn (wat verwacht je met miljoenen apparaten die de update hebben), maar je bericht kan wel iets genuanceerder denk ik :)
Voor Monterey ga ik zeker wachten, veel bugs in de Beta en ook het gevoel dat er richting wordt gezocht (m.n. bij Safari duidelijk)

Maar iOS 15 weinig op aan te merken. Niet meer kuren dan iOS 14…
Maarja wie vertrouwt er ook op Forbes voor tech nieuws? 8)7

Zal vast wat in zitten, maar iedere release heeft bugs, ook bugfix releases
Gordon Kelly schrijft voor Wired en Forbes. Prima tech journalist.

[Reactie gewijzigd door Odie op 19 oktober 2021 09:28]

Moet natuurlijk niet vergeten dat het zijn werk is om feedback te verzamelen. Over het algemeen klagen mensen makkelijker over problemen dan dat er pluimen worden uitgedeeld.
Als je enrolled bent in beta, kun je nu al Monterey 12.0.1 (release candidate) binnenhalen. Zojuist hier al geinstalleerd, deze is niet meer gemarkeerd als beta (build 21A558). Daarna kun je unenrollen uit de beta, zodat je in het vervolg alleen maar release updates krijgt.
Hmm, die krijg ik nog niet binnen op mijn M1 Air, ben 'up to date' met Beta 12 (21A5543b).
Uiterlijk morgen beschikbaar voor alle devices volgens Apple, geloof ik. Misschien jouw specifieke model nog net niet. Weet dat M1 devices anders updaten dan 'normale' macs (op dezelfde manier als ipads en iphones, via IPSWs), misschien komt het daardoor
Hier versie macOS 12.0, terwijl ik op andere plekken gebruikers hoor over macOS 12.0.1.

Iemand een idee?
macOS 12.0.1 is de release candidate die net is uitgebracht en zal voor iedereen maandag beschikbaar komen. Ik gok dat macOS 12.0 al eerder voor-geïnstalleerd werd op de nieuwe MacBooks.
Ik snap hem, maar op MacRumors lees ik dat velen nu 12.0.1 RC zien. Ik zie 12.0 beta. Dat is vreemd. :)
Vaak komt hoe dan ook al spoedig een .1 iteratie uit.
Universal control ben ik erg benieuwd naar. Ik werk zowel op een iMac als een Macbook. Op mijn Macbook heb ik ook Bootcamp in gebruik i.c.m. Windows 10 (helaas is dat af en toe nodig :P) Iemand enig idee of het daar ook bij werkt? Dus stel ik gebruik primair mijn iMac met MacOS, en mijn Macbook staat er naast met Windows - zal het dan ook zo vloeiend werken?
Nee, dat werkt niet met Windows. Ikzelf heb een iMac en MacBook Air M1, Universal Control gebruik ik al sinds beta 6 met die plist aanpassing, het werkt best goed, maar Windows heeft er niks mee te maken. macOS > macOS werkt goed, ook met toetsenbord en muis, maar ook met bestanden over slepen.
Wat gaan ze ineens hard met de versies? Geen 11.x dus meer zoals ze lang hebben gedaan bij 10, maar al meteen door naar 12. Jammer dat mijn 2014-pro niet ondersteund wordt, stiekeme hoop dat daar een patch voor komt. Met ruim voldoende ruimte en een grotere nvme-ssd draait dat ding moeiteloos BigSur, lijkt me sterk dat deze niet zou werken.
Hoezo is dat hard met de versies? liever gewoon 11-12-13-14 etcetera dan die 10.5, 10.6, 10.7 etcetera. ). Gewoon versie nummering met een nieuwe versie voor een nieuwe uitgave.
Ik had gedacht dat 11 het nieuwe 10 zou zijn en daar dus weer een aantal .x releases in zouden komen, die ik dan ook oo m’n 2014 mac nog kon draaien. Voor m’n gevoel is Big Sur net uit de bugs en daar is de opvolger al - best snel dus
11, 12, 13, etc is veel makkelijker dan al die 10.x nummers. Die nietszeggende namen kan ik ook totaal niet onthouden. Wat is een Big Sur?
De Release Candidate van Xcode 13.1, met ondersteuning voor macOS Monterey 12 is nu ook uit. Release notes.
LoL! Ik heb net drie weken terug Big Sur op mijn 8GB/1TB MacBook Air 2012 gezet. Draait veel beter dan Catalina en ik kan gewoon reguliere updates uitvoeren. Ik ben benieuwd of er ook een Monterey patcher komt en of het wat draaien wil op mijn ouwe beessie. :)

Edit: het zou binnenkort mogelijk moeten zijn om Monterey op niet supported hardware te installeren via Open Core Legacy Patcher - welke ik ook gebruikt heb om Big Sur te installeren.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 19 oktober 2021 10:38]

wat doet het met de accu van MB air 2015?.
Big Sur was/is een accu drainer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee