Dbrand blijft aangepaste zijpanelen voor PS5 verkopen met gewijzigd ontwerp

Dbrand blijft zijpanelen voor de PlayStation 5 verkopen, maar dat zijn nu varianten met een ander ontwerp dan dat van Sony zelf. Dbrand denkt dat Sony het bedrijf nog steeds zal aanklagen, maar stelt dat Sony daar geen basis voor heeft door het nieuwe ontwerp.

De nieuwe zijpanelen, die Dbrand de Darkplates 2.0 noemt, hebben ventilatiegaten op de plek waar de ventilator van de PlayStation 5 zit. Volgens Dbrand komt dat de koeling van de console ten goede. Ook is het uiterlijk van de panelen aangepast; die zijn nu ongeveer net zo groot als de console zelf en steken niet uit zoals de originele panelen van Sony dat doen. Er komen varianten in zwart, wit en grijs.

Dbrand presenteert de nieuwe panelen snel nadat het bedrijf aankondigde te stoppen met de verkoop van zijn eerste versie van de zwarte zijpanelen. Die hadden hetzelfde ontwerp als de originele panelen van Sony, maar dan met een andere kleur.

Sony eiste dat Dbrand volledig stopt met de verkoop van zijpanelen voor de PlayStation 5, wegens inbreuk op patenten en merkrechten. Dbrand schrijft op reddit dat het nog steeds denkt dat Sony het bedrijf zal aanklagen, maar stelt dat er geen basis is voor inbreuk, omdat het ontwerp gewijzigd is. "Als ze het willen proberen, kunnen ze maar beter bereid zijn om onze juridische kosten te betalen", aldus het bedrijf.

Sony stuurde in september al een cease and desist-brief naar Dbrand. Het bedrijf dat de aangepaste panelen verkoopt, had de nieuwe versie ook al langer in ontwikkeling en op de plank liggen. Dbrand liet dat echter niet weten op het moment dat het aankondigde tijdelijk te stoppen met de verkoop van de donkere zijpanelen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-10-2021 • 07:34

145 Linkedin

Reacties (145)

Wijzig sortering
Ik ben geen airflow expert, maar hoor hier toch regelmatig mensen zeggen dat meer gaten niet per definitie beter is voor je koelingsprestaties.
Correct. Echter hebben de originele plates een negatief effect op de koeling. De console koelt beter zonder plates. Het kan dus prima het geval zijn dat deze plates van dbrand een positief effect hebben op de koeling ten opzichte van de originele plates omdat de intake vrijer is.

De originele darkplates heb ik nooit gekocht maar deze uitvoering vind ik wel interessant.

(GamersNexus uitgebreide design review: https://youtu.be/MmggkW6usmQ?t=820)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 19 oktober 2021 08:20]

Ik vraag me af of ze ook kijken naar de lange termijn, met name stofverzameling in de fan die door deze gaten enorm toeneemt volgens mij.

Bij de normale situatie lijkt mij dat stof op de vinnen achter blijft tussen de console en de plates, nu komt het rechtstreeks in de fan. Voor zover ik kan zien zit er niet extra's achter de gaten.
in hun reddit post zeggen ze dit:
At this point, you may be thinking, “Wouldn’t direct access to the fan result in dust accumulation?” News flash: your PlayStation already has dust inside of it. Still, if it makes you feel any better, we're including optional mesh grilles that mount inside the plates. If you choose not to use them as dust catchers, they also function as wildly impractical coasters.
Fijn dat die optie er is in ieder geval
Die gasten zijn ook echt zo eigenwijs dat het hilarisch is. Ik snap dat Linus ze zo af en toe wel achter het behang wil plakken.

“Wildly impractical coasters” 😂
Een domme vraag misschien maar wat heeft Linus (aannemend Linus van LTT) hier mee te maken? :)
Dbrand is een sponsor van LTT.
Dbrand heeft meerdere video's van Linus gesponsord, en heeft hem ondertussen vaak genoeg getrolled in diezelfde sponsorvideo's. 2 voorbeelden:
 • Cake sturen met een telefoon er in
 • Tijdelijke LTT-themed skins, waarbij ze elke video weer een nieuwe URL hebben die de draak steekt met LTT, Linus of lttstore
Als bedrijf zijn ze gewoon niet bang om lastig te doen, zelfs bij personen waar ze een goede verstandhouding mee hebben. Hoeft niet per se een probleem te zijn, maar het laat mensen niet raar opkijken van de acties die ze tegen Sony uitvoeren.
Linus zn gezicht als hij zn eigen gezicht weer ziet op de skin van een nieuw product.

Volgens mij sponsoren ze vaak de review van een nieuw product door het al voorzien van een skin op te sturen en dan Linus rare dingen te laten doen/zeggen/etc als deel van de sponsordeal.
De dynamiek is erg leuk.

De chocoladecake was volgens mij voor de introductie van de Z flip 3? En in de cake zat een Z flip can de vorige generatie meegebakken die het overigens nog deed. De cake was volgens hun wel lekker :9

Edit: link https://m.youtube.com/watch?v=Jamq41tpQ7Q

[Reactie gewijzigd door Pawnhamster op 21 oktober 2021 18:18]

Dbrand is een sponsor van LTT. Ze gebruiken vaak promocodes en urls die expres een sneer zijn naar Linus. Zo hebben ze “notlttstore.com” gekocht met een doorverwijzing naar dbrand.com en gebruiken ze oa de promo code: LinusDropTips.
Er is een verschil tussen "stof" en "meer stof". Ik vind het zo vreselijk als mensen met dit soort uitspraken waarheiden proberen om te draaien.
Als ik me niet vergis is dit een drogreden: omdraaien van de bewijslast.

Beetje flauw inderdaad om maar te beweren of aan te nemen dat meer stof niet per se slechter is.

Ik denk dat het echte argument de stoffilters zijn: hoe groter het percentage van de airflow je via een intake met stoffilter laat lopen hoe minder accumulatie van stof (indien het filter fijn genoeg is). Maar dat zeggen ze dan weer (net) niet.

Ik heb even het filmpje dat @Caayn gepost heeft gestart en schrok wel van de max temps van 93 graden voor het geheugen:
(GamersNexus uitgebreide design review: https://youtu.be/MmggkW6usmQ?t=820)
Zonder panelen zijn de resultaten 5 graden beter.

Lijkt me dus een goed idee dat ze bij Dbrand even een exemplaar naar GN sturen zodat hij wat tests kan uitvoeren. Dan heb je tenminste een echt verhaal :)

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 19 oktober 2021 18:11]

Mooi filmpje! Maar ik had liever niet geweten dat er een max temp van 93 bereikt wordt...
De koeling voor het geheugen is echt enorm karig. Dunne plaat als "heatsink" en ook nog slechte contact patch met de chips. Minimaal koeleffect dus.

Echt weer zo'n "hiermee besparen we een euro per console en hij vliegt nog niet in de fik dus we doen het".
Onderhoud is behoud, je wil niet weten hoe zo'n ding er na een jaartje dagelijks gamen van binnen uit ziet. Aftermarket zijpanelen of stock.. Sure, er zal nu wat meer stof in de fan komen, maar onderhoud blijft gewoon noodzakelijk. De aanvoer roostertjes zitten ook binnen no-time dicht.
Bij desktop PC's is het stoffilter aan de onderzijde van de case, bij de voeding tegenwoordig het eerste wat ik er uit haal. Al vaker meegemaakt dat dat helemaal dicht zat, en klanten netjes hun PC schoonmaakten maar de onderkant vergeten waren. "ik zat te gamen, en ineens hoorde ik een harde knal en ging het licht uit. Ik heb mn pc pas een jaar!". Tja, als je voeding geen lucht meer krijgt..

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 19 oktober 2021 10:17]

Een goede voeding behoort niet met een knal het licht te doen uitgaan.
Je mag verwachten dat als zo’n voeding onvoldoende koeling krijgt door dichtzittende filters o.i.d hij een thermische beveiliging laat aanspreken die verdere schade voorkomt.
Goed tijdig schoonmaken is natuurlijk altijd beter dan wachten tot de knal of beter de beveiliging je daartoe dwingt. :)

[Reactie gewijzigd door Bermuda op 19 oktober 2021 11:42]

Maar de vraag is of de frequentie van dat onderhoud hierdoor niet aanzienlijk omhoog gaat. Lijkt me niet relaxt als je regelmatig het stof er uit moet schrapen.
Dat verwacht ik eerlijk gezegd niet. De vinnen tussen de plates en de base in zijn bij lange niet fijnmazig genoeg om enige impact te hebben op stof wat de console binnenkomt.
Er wordt een filter bijgeleverd die je aan de binnenkant kunt monteren. Dus dan wel.
Het klopt dat een verkeerde airflow juist ervoor zorg kan dragen dat er minder warme ruimte eruit gaat en dus het systeem warmer is door een aanpassing. Ik weet niet hoe de airflow is bij de PS5 , maar het kan zijn dat de orginele airflow van het inlaten minder is door juist dat gat dat ook lucht doordrukt en wellicht de orginele airflow zelfs tegenwerkt.

update even bekeken hoe de airflow is en die wordt van boven en gedeelte van de boven zijkant naar binnen gehaald juist door de fan die draait en dan de zijkant er weer uitgegooid (warme lucht). Die fan die er in zit is puur om lucht aan te zuigen via het ontwerp van PS5 en niet om van de zijkant lucht binnen te halen doordat gat en denk zelf dat de lucht die hier binnen wordt gehaald de druk van de ingelaten lucht juist afremt en wellicht teniet doet en waardoor je dus een warmer PS5 gaat krijgen. Ik weet dat de PS5 zoiezo erg warm kan worden en dat zelfs wordt aangeraden om SDD geheugen met een koeling te plaatsen.

Als dit het geval is van een warmer PS5 snap ik wel dat Sony daar tegen is ook ivm oog op defekte PS5 consoles. De site van darkplates heeft het wel over cooler en dat kan wellicht wel zijn als men de zijkanten geen lucht meer doorlaten dan heb je dus maar een ingaan en dan praat je wel over een direct flow en dat kan ook beter zijn. Dit zou ook een issue kunnen zijn die Sony qua ontwerp nog in gedachten had :) .....

Conclusie als alleen lucht binnenkomt aan de zijkant kan het zijn dat dit beter is, maar het zit wel allemaal boven en weet niet of het dan warmer is beneden bij de rest van de consoles. Wellicht leuk om tweakers te vragen naar een test.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 19 oktober 2021 09:25]

(Weak Cooler Design: PlayStation 5 Thermals, Power, & Noise Testing - Gamers Nexus)
https://youtu.be/MmggkW6usmQ

(New PlayStation 5 vs. Old PS5 Cooler Design: Thermals & Fans, ft. @Digital Foundry - Gamers Nexus)
https://youtu.be/VgWuGA8cExo

De PS5 is nogal slecht met koeling en dat werd beter zonder side panels

[Reactie gewijzigd door Mighty_Mediocre op 19 oktober 2021 12:03]

TOP Bedankt voor de link
Het kan zelf averechts werken omdat je de airflow vernaggeld.
ik denk dat een bedrijf zoals Dbrand zoiets wel test.
En een bedrijf als Sony die miljoenen van dit ding verkoopt (en garantie moet afhandelen als het fout gaat) niet? Denk je dat je bij dbrand kan aankloppen als je PS5 overhit op een onverwachte plek met deze kap? Of ga je dan lekker naar Sony met de originele kappen erop en zeg je 'geen idee wat er is gebeurd, hij is stuk?'...
En een bedrijf als Sony die miljoenen van dit ding verkoopt (en garantie moet afhandelen als het fout gaat) niet?
Grappig dat je het zo zegt, want dat is dus niet zo. Zonder panelen zijn de temps wel degelijk lager. Dus het is in ieder geval niet zo dat die panelen essentieel zijn voor de koeling zelf.

https://youtu.be/MmggkW6usmQ?t=820
Misschien dat zonder zijpanelen de temperatuur lager is maar dit heeft over het algemeen wel andere nadelen (dus ik praat niet alleen over de PS5 in dit geval). Denk bijvoorbeeld dat veel mensen het product zonder de panelen onafgemaakt vinden. In veel gevallen bied de paneel ook bescherming dat je bijvoorbeeld niet per ongeluk aan een chip kan zitten, de ventilator klem zet of bijvoorbeeld iets kan aanraken wat extreem warm is. Met panelen heb je over het algemeen minder last van stof.
Hoe kom je daarbij? Als ik op hun website kijk, krijg ik meer het idee dat dit een omweg is om toch de PS5 panelen te blijven verkopen, ondanks dat Sony ze vraagt te stoppen. Het lijkt er zelfs op dat ze helemaal niets getest hebben.
In het artikel stond namelijk dat dit ontwerp al een tijdje bij Dbrand op de plank lag
Dat suggereert iig dat dit geen effe snel product is. Je toon daarentegen suggereert dat ze er in ieder geval meer aandacht aan hebben besteed dan jij aan je reactie. Kortom doe ff beetje rustig maar misschien kun je uitleggen op basis van welke info jij denkt dat ze helemaal niets getest hebben
Als mijn manier van een vraag stellen je niet aanstaat heb je toch echt mooi pech gehad.
En als je het hebt over aandacht besteden aan een reactie mag jij eerst wat aan je spelling doen.

OT: Als je hun website ziet dan wordt het je misschien duidelijk.
Daarnaast doe je aannames, hoe lang ligt dat product daar? Een jaar of een week? Dus je mag eerst over je eigen reactie gaan nadenken. Hoe kom jij erbij dat ze wel getest hebben? Of moeten we dat maar blindelings vertrouwen?
Dat kan. Waar je heen wil werken is dat je zoveel mogelijk lucht op de juiste plek wil hebben.
Meer gaten zal waarschijnlijk leiden tot meer luchtverplaatsing (is goed), maar betekent niet per definitie op de juiste plek. Daarom is een volledig open computerbehuizing niet per se effectief.
Ik heb uit persoonlijke ervaring dat een open case juist je CPU en GPU 5-10 graden heter kan zijn, maar als je mb temperatuur te hoog oploopt dat dan de kast openen wel zin heeft omdat warmte niet goed afgevoerd wordt uit je behuizing (je hebt dan gewoon te weinig goede system fans in je kast).

Je hebt dus in principe groot gelijk, maar als blijkt dat de algehele PS5 te heet wordt, hebben extra gaten dus wel een groot nut.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 oktober 2021 10:31]

Meer lucht toegang is meer koeling maar als die lucht bijft hangen de temperatuur ook dus het keywoord is airflow. Als de lucht makkelijk je case binnen komt en weer makkelijk
verlaat met zo min mogelijk obstructies (tenzij het om koelelementen gaat) heb je de beste airflow/koeling.
Er komt meer vers lucht naar binnen en meer warme lucht naar buiten als de kast dicht is. Als deze openstaat dan gaat er afgevoerde lucht vaak weer naar binnen.

Maar als de binnenkant van je kast veels te heet wordt door slechte airflow (te weinig fans, of veels te vol gepropt), kan je deze beter openlaten, want dan werkt een dichte kast juist tegen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 oktober 2021 20:48]

In dit geval is het wel zo.

Bij een PC met een goede configuratie (bijv. lucht voor naar binnen zuigen, achter naar buiten) heb je een bepaalde druk in het systeem, als je zomaar ergens een gat toevoegt is die druk weg en krijg je dus dat de stroom van voor naar achter doorbroken wordt. Je introduceert een nieuwe in of uitgang, terwijl het systeem gebouwd is op een ingang aan de voorkant en een uitgang aan de achterkant.

In dit geval zijn het plastic platen die niet echt rekening houden met airflow of koeling, maar gewoon in de weg zitten. De fan waar Dbrand nu een roostertje voor heeft gezet koelt alleen wat eronder zit, niet de rest van het systeem, dus het is beter dat die z'n warmte meteen kwijt kan naar buiten.
De fan waar Dbrand nu een roostertje voor heeft gezet koelt alleen wat eronder zit, niet de rest van het systeem, dus het is beter dat die z'n warmte meteen kwijt kan naar buiten.
Dat is de enige fan in het hele systeem en koelt dan ook het hele systeem. Het is misschien wat verwarrend omdat de fan van twee kanten lucht aanzuigt.
Daar heb je gelijk in, Misschien dat bepaalde onderdelen wel koeler blijven, maar andere onderdelen weer hinder ondervinden.
Zo zit het SSD slot momenteel in een aanvoerkanaal weggestopt, deze zou dus warmer kunnen worden omdat de ps5 minder lucht zal aanvoeren via deze weg.
Persoonlijk zou ik verwachten dat een bedrijf als Dbrand dit wel getest heeft met een hitte camera en niet zomaar een paar gaten maakt in de hoop dat het beter wordt.

Maar ik kan geen reviews of bronnen vinden om dat te bevestigen dus het kan alle kanten op :+.
Met luchtkoeling wil je het liefst een goede luchtstroom langs de warmste delen binnen de behuizing. Extra gaten kunnen de luchtstroom zo beïnvloeden dat deze minder of zelfs nauwelijks langs de warmste onderdelen komt.
Mijn playstation 5 is ook super stil, ben nog geen game tegen gekomen die hem echt meer herrie laat maken. En 59 dollar vind ik nog best aan de dure kant. een fijn schuurpapiertje en een spuitbus mat zwart kost een stuk minder.
Zouden ze die panelen niet kunnen verkopen zonder directe referentie aan PS5. Dan zijn het toch niet meer dan random plastic panelen? De gebruikers van PS5 weten onderhand Dbrand ondertussen nu wel te vinden na al deze ('negatieve') publiciteit.
Dbrand is een bedrijf die (en ik ben er erg fan van) zaken doet op een onconventionele manier.

In dit geval zitten ze Sony uit te lokken en ik geniet er iedere minuut van.

Een ander leuk voorbeeld was met JerryRigeverything.
Er was een "dare" begonnen waar Dbrand aan voldeed.
Als Dbrand hun gele skin zou hernoemen naar banana, dan zou hij het kopen en eventueel promoten op z'n kanaal.

Een ander voorbeeld met Linustechtips is dat Dbrand linus steeds betaald om reclame te maken voor een webshop die kwa naam heel erg op die van Linus leek.

En ze blijven gewoon lekker trollen.
https://twitter.com/dbrand/status/1246149861176680448

De banter van Dbrand blijft gewoon leuk.
Ik heb ze toch even opgezocht en moet bekennen dat ik toch wel een glimlach op mijn gezicht kreeg :)
Een ander voorbeeld met Linustechtips is dat Dbrand linus steeds betaald om reclame te maken voor een webshop die kwa naam heel erg op die van Linus leek.
Dit is de enige die ik niet kan vinden / snap?
De promo code die ze wel eens gebruiken voor linus is “LinusDropTips”

Andersom speelt Linus lekker mee en gaat ie in z’n sponsor segmenten soms lekker uit z’n plaat omdat het dbrand is.

“This video is sponsored by ridge wallet, keeping your cash and cards safe. And f*ck you dbrand, go to dbrand.com/linusdroptips for 15% off”

Dat soort dingen.
De relatie Dbrand en LTT is echt geniaal, die hebben zo vaak geintjes met elkaar
Dbrand is een bedrijf die (en ik ben er erg fan van) zaken doet op een onconventionele manier.
Vindt het juist een beetje try-hard en hypocriet. ze pretenderen heel erg de grenzen op te zoeken in hun marketing, maar fuck durven ze niet te zeggen. Zat een instructie-filmpje van hun te kijken en heb hem uitgezet toen ze fuck weg-bliepte.

Cool genoeg om eddy-marketing te maken, maar niet om scheldwoorden te gebruiken?
ook dat zal een manier zijn om rechtszaken te voorkomen van de american house moms.
Want oh nee, hun kind zou een scheldwoord horen ;)
Wellicht heeft Sony een patent op het klikmechanisme dat ze hebben moeten kopiëren om de panelen aan de console vast te maken?
Het is niet uit te sluiten natuurlijk, maar er is een concept genaamd "prior art": als iemand anders al een keer iets heeft uitgevonden, dan kunnen andere mensen geen dingen meer patenteren die daar ontzettend veel op lijken. En er zijn in de loop der tijd nogal wat klikmechanismen geweest. Tenzij Sony van begin af aan zijpanelen ontworpen heeft met het idee om dit soort onzin-rechtszaken te gaan voeren (en ze daarom het klikmechanisme (en het wiel...) opnieuw hebben uitgevonden), geef ik ze weinig kans. Dat betekent niet dat ik ze weinig kans geeft; ik zie ze er rustig voor aan... :(
Patenten moeten ook nog onderscheidend zijn, en dat is een lipje om een deksel op een console te klikken niet. Zelfs als deze specifieke uitvoering nog nooit eerder is gebruikt zou dit niet als prior art tellen, maar gewoon als een "te triviaal voor een patent" ding.

Lullige is alleen dat patenten tegenwoordig bijna standaard worden toegekend, en pas als er iemand gaat piepen, dan gaan ze nog eens kijken naar of het wel patentwaardig was.
Tenzij Sony van begin af aan zijpanelen ontworpen heeft met het idee om dit soort onzin-rechtszaken te gaan voeren
Op z'n zachtst gezegd: het zaakje stinkt.
De originele cease&desist-correspondentie met Dbrand schijnt zeer specifiek vormgegeven te zijn om het duidelijk en concreet vermelden van hun lopende aanvraag voor een design patent te vermijden. Grote kans dat dit doelbewust gedaan is om misbruik te maken van de patentwetgeving in de VS en Canada, die zo in elkaar steekt dat de houder van een patent (incl. design patents - grofweg wat we hier in Nederland modelrecht noemen) in geval van inbreuken op het patent gedurende de periode dat de aanvraag reeds gepubliceerd was maar het patent nog niet toegekend was, met terugwerkende kracht een marktconform royaltytarief kan eisen van de partijen die inbreuk gepleegd hebben gedurende die periode.
Dat zou kunnen.
Maar het is waarschijnlijk een principieel punt dat ze dat niet zouden willen.
Ik ben blij dat er, ook door righttorepair, niet zo simpel gebogen wordt voor de grote partijen.
Ik denk niet dat ze daarmee weg komen. Als het erop aan komt zal de rechter daar wel doorheen prikken met hetzelfde argument als jij net geeft. Ik hoop dat de nieuwe aanpassingen voldoende zijn om Sony een hak te zetten.
Als je nou naar de homepage van Dbrand gaat, zie je ook meteen het nieuwe design van de plates met een grote knop "Checkmate lawyers" _/-\o_
De hele wereld is zo kinderachtig geworden. Alles heeft een patent. Het is niet zo dat je ineens een PS5 koopt zonder panelen en daarna zelf deze erbij koopt.

Veel mensen hier zullen zich nog de Nokia (3310) covers herinneren op de markten. Niemand die daar echt het probleem van in zag.

Helaas doen te veel bedrijven dit om ze allemaal te boycotten. Maar ik hoop echt dat deze managers een keer flink de stront in zakken het liefst letterlijk! en daar ook een paar nachten verblijven.

Leven en laten leven, respect voor elkaar en met elkaar praten is er niet meer bij. Zeker niet in de zakenwereld.
De hele wereld is zo kinderachtig geworden. Alles heeft een patent. Het is niet zo dat je ineens een PS5 koopt zonder panelen en daarna zelf deze erbij koopt.
Ik zie het al voor me; Koop je een PS5, stuur je de panelen terug naar Sony en vraag je een refund aan voor alléén de panelen ! Onder het mom van koppelverkoop misschien ? }:O
Leven en laten leven, respect voor elkaar en met elkaar praten is er niet meer bij.
Nee inderdaad, er zijn tegenwoordig zelfs mensen die dingen roepen als:
Maar ik hoop echt dat deze managers een keer flink de stront in zakken het liefst letterlijk! en daar ook een paar nachten verblijven.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 19 oktober 2021 18:13]

Oke point taken ;-).

Maar ergens moet er iemand een spreekwoordelijke shop onder zijn reet krijgen om dit te veranderen.
Volgens mij ligt het probleem bij het feit dat ze bij de eerste versie het design van het origineel hadden gekopieerd. Sony heeft daar een design patent op. Dat is misschien nu niet het geval.
ben er redelijk zeker van dat dit voor publiciteit is, maar dat er in de achtergrond wel duidelijke communicatie met Sony is geweest. Die plate maak en market je niet in een week tijd zover ik weet. Ik vermoed dat Sony gewoonweg een kleine som ontvangt per verkochte plate
Die nieuwe plate bestond al even. Nu is een mooi launch-moment. Voor die nieuwe plates ontvangt Sony niks, voor de eerste plates misschien een schadevergoeding voor de kosten van de rechter etc.
Ik ken de details van het octrooi niet. Het kan zijn dat Sony een octrooi heeft op de vorm en plaatsing van de bevestigingspunten. In dat geval wordt het moeilijk om alternatieve panelen op de markt te brengen zonder een octrooi te schenden.
Je zou kunnen denken dat deze plates allang klaarstonden voor verkoop in het geval van juridische actie van Sony... En Sony zou kunnen denken dat het dus allemaal met voorbedachte rade is ontworpen, geproduceerd, gemarket, etc. Behalve dat het plagen is, en ergens ook wel grappig, is het misschien ook niet zo professioneel. En of het legaal is: dat mogen de juristen van Sony en Dbrand uitzoeken.
Gezien de snelheid waarmee dit gebeurd is, zou je wel eens gelijk kunnen hebben.
Het mag misschien een kleine aanpassing zijn, maar er moet wel een aanpassing komen in het productieproces.
Normaliter duurt zoiets wel enkele weken/maanden. Hoe simpel het product soms ook mag lijken.

(ik heb ooit mee gemaakt dat ik bij een klant die speelgoed maakte hoorde dat het aanpassen van een teddybeer 3 tot 6 maanden in beslag neemt, afhankelijk wat er aangepast moet worden)
Een teddybeer moet dan ook aan allerlei regelgeveing voldoen, omdat deze voor kinderen bedoeld is. Denk aan materaalgebruik, maar ook aan kleine (los)zittende voorwerpen etc.

Voor een zijpaneel van een Playstation zijn de eisne minder zwaar gok ik. Dan kan je - na de deisng fase - toch echt wel snel opschalen hoor.
Een spuitgiet mal van dit formaat heb je niet veel sneller (helemaal nu) dan 3-4 maanden. Daarna nog een tijdje sample rondes. Shipping vanuit verweggiestan (6-8 weken per boot) Zou me niets verbazen als dit al 6-9 maanden geleden in de planning zat.
Op zich is het ook gewoon verstandige bedrijfsvoering om een alternatief achter de hand te hebben als je verwacht dat Sony zich niet heel sportief gaat opstellen
Het zou ook gewoon kunnen dat, toevallig, net de nieuwe platen klaar voor de verkoop waren.
toeval bestaat niet in de zakelijke wereld, strategie wel
Toeval bestaat überhaupt niet. ;)
Ik ga helemaal mee in die gedachte.

Deze actie van Sony zal voor hen vast geen verrassing zijn.
Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat ze zich gesterkt voelen door de 'cease & desist' omdat deze precies aangeeft op welke punten Sony denkt dat ze inbreuk maken. Daar kunnen ze hun alternatief design dus tegen toetsen.
Lijkt mij dat ze de juridische basis van de cease and decist afgewacht hebben. Er zijn maar een paar zaken waarop dat gebaseerd kan zijn, bijv. een logootje, een vorm of een (klik)mechanisme. Allen kan je redelijk makkelijk omheen werken, maar bijv. een ander maar passend klikmechanisme is vervelender te maken. Nu dat de juridische grond primair gebaseerd is op het ontwerp / vorm maakt een ietsje andere vorm het gewoon legaal.
Volgens mij kunnen ze ook producten die een afgeleide zijn aanpakken, wanneer iets duidelijk gebaseerd is op een (patenteerd) ontwerp.
Er staat “checkmate lawyers” op de website https://dbrand.com/shop/special-edition/ps5

:+
Er staat “checkmate, lawyers” op de website https://dbrand.com/shop/special-edition/ps5
Stel dat: Dbrand creëert bewust commotie door illegaal hetzelfde ontwerp als Sony te gebruiken. Door die commotie zouden de eigen platen uiteindelijk beter verkopen. Zou Sony dan aanspraak mogen maken op de inkomsten op de extra verkopen? Ik zou zeggen van wel.
Door die commotie zouden de eigen platen uiteindelijk beter verkopen. Zou Sony dan aanspraak mogen maken op de inkomsten op de extra verkopen? Ik zou zeggen van wel.
Alleen als Sony kan aantonen dat zij minder verkopen door die commotie. Dat is erg lastig. Iemand die een set Dbrand zijpanelen koopt hoeft niet per se ooit een set van Sony gekocht te hebben.

Verder moet er een wet zijn die dit verbiedt. Ik weet niet of die er daadwerkelijk is. Marketing via rechtszaken lijkt de normaalste zaak van de wereld. In de VS. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 oktober 2021 08:21]

Het hangt er een beetje vanaf welke juridische grondslag Sony aanvoert in een procedure, ervan uitgaand dat Sony zou winnen. In het Intellectueel Eigendomsrecht heb je diverse 'mechanismen' om dit soort zaken te ondervangen, nu je bij bijvoorbeeld namaak producten heel vaak met dit soort problemen opgescheept zit. Probeer maar eens aan te tonen dat iemand die voor 50 euro een nep Louis Vuitton tas koopt, daadwerkelijk een echte had gekocht voor enkele duizenden euro's en dat LV daardoor minder heeft verkocht. Vaak zie je dat men in dit soort zaken voor het anker van 'winstafdracht' gaat liggen, wat inhoudt dat de inbreukmaker zijn genoten winst afdraagt aan de rechthebbende. Verder zie je ook wel eens een schadevergoeding voor afbreuk aan reputatie (een nep tas is doorgaans minder mooi afgewerkt en minder duurzaam dan een echte).

In Europa zou deze zaak overigens anders beoordeeld worden dan in de VS. Hier kennen wij namelijk eigenlijk niet het principe van een 'punitieve' schadevergoeding. Iemand hoeft alleen maar de daadwerkelijk geleden schade te vergoeden, maar hoeft daarbovenop niet nog een extra vergoeding als een soort boete te betalen. Een rechthebbende zal in Europa dus zelden in een betere positie worden gebracht dan zonder de inbreuk. In de VS is dat anders (zoals je ook wel eens in het nieuws voorbij ziet komen). Daar worden geregeld schadevergoedingen toegekend die ook een boete element bevatten.
Alleen als Sony kan aantonen dat zij minder verkopen door die commotie.
Dat is interessant ... want Dbrand zou netto vrijuit kunnen gaan: opbrengsten van de namaakpanelen gaat naar Sony, dus daar lijden ze niet van en de extra opbrengsten van de eigen panelen door de commotie kunnen ze in eigen zak steken?
Als rechter zou ik oordelen: de inkomsten van de namaakpanelen behoren aan Sony, de inkomsten van de extra panelen mag je inleveren, die gaan naar een goed doel en eventueel krijgt Dbrand een straf.
Als rechter zou ik oordelen: de inkomsten van de namaakpanelen behoren aan Sony, de inkomsten van de extra panelen mag je inleveren, die gaan naar een goed doel en eventueel krijgt Dbrand een straf.
Het lijkt mij sterk dat jij een rechter bent/zou zijn, gezien je praat over 'straf' terwijl het een civielrechtelijke procedure is, en er geen reden is om geld aan een goed doel (welk?) te geven. :+
Ik praat ook niet gekeken vanuit een civielrechtelijke procedure, maar vanuit gezond verstand: waarom zouden we moeten willen dat dit soort praktijken een verdienmodel kunnen zijn? Los van of het binnen regeltjes past?
De straf zal er al in zitten dat de schuldige partij de gemaakte juridische kosten moet betalen, dus dat is dan niet meer relevant waarschijnlijk.
Ik praat ook niet gekeken vanuit een civielrechtelijke procedure, maar vanuit gezond verstand:
Einde discussie, want gezond verstand is subjectief. ;)
Los van of het binnen regeltjes past?
'Regeltjes' zijn juist waarop getoetst wordt. In deze zaak kan je die niet los zien.
De straf zal er al in zitten dat de schuldige partij de gemaakte juridische kosten moet betalen, dus dat is dan niet meer relevant waarschijnlijk.
Dat is vanuit een juridisch perspectief geen straf, maar compensatie/een schadevergoeding.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 oktober 2021 10:48]

Ik moest er ook wel om lachen dat dit er tussen stond:

Thanks, Sony.

Do you have any idea how many lawyers we had to go through to find some that were willing to take on the Darkplates case? We'll give you a hint: the answer lies at the bottom of Lake Ontario. Turns out, our new lawyers can handle either the murder charges or the Darkplates file... but not both. We may be in a maximum security prison by the end of the year, but at least your PlayStation 5 will have an indisputably original design.
HAHA deze is zalig, heb al zin de plates te bestellen alvorens effectief een PS5 te hebben
Sowieso is de hele website een flinke rant richting Sony. Leuk om te lezen :)
Dit stukje ook:
Imagine this: you're a ¥15,000,000,000,000 enterprise who just spent a small fortune designing their next-generation gaming console. A privately held corporation run by robots makes it black. The world rejoices. You're livid. You vent your frustrations to a team of lawyers. They get to work. Now, under threat of litigation, those robots have to redesign their Darkplates... while also funding a legal defense. Needless to say, some corners were cut. You're welcome.
Nog mooier ook zo. Soms is een ontwerp gewaagd en groeit het naar mate je het meer ziet. Voor mij persoonlijk is dat bij de PS5 niet het geval. Nu hopen dat ze inderdaad in het gelijk worden gesteld, of Sony ze met rust laat.
Heb zelf een ps5 digital en heel snel heb ik zwarte kappen besteld, want vind het wit verschikkelijk in een zwarte tv kast, al mijn consoles zijn altijd zwart geweest en vind dat gewoon beter er bij passen.
Dan ga je naar de bouwmarkt en je haalt een spuitbus primer en zwarte lak naar smaak en je "probleem" is opgelost :+
Heb de zwarte kappen 😝
wat een cocky website hebben ze ervan gemaakt zeg :P
het zou wel mega ironisch zijn wanneer deze nieuwe panelen ook geboycot worden omdat de bevestiging van de panelen gepatenteerd is oid.
Nou, er is iets bijzonders aan de bevestiging punten… Sony zal zeker het hier niet bij laten.
Om een patent te krijgen moet je design wel aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld moet het distinctive zijn. Ik kan mij voorstellen dat de specifieke vorm van de plates voldoen aan die criteria.

Maar een paar plastic uitsteeksels zie ik niet als distinctive genoeg om patentwaardig te zijn.
Als ze nu eens een goed ontwerp side plate maken waarmee ik m’n ps5 stabiel op z’n kant kan leggen koop ik er meteen een. Dat geklooi met die adapter is echt ruk. Gewoon vlak maken dus.
Ik heb mijn consoles ook altijd op zijn kant gehad, maar de ps5 is zo groot die past gewoon in de meeste kasten niet.
Ik heb hem nu voor eerst zijkant staan en staat zelfs zonder die onderzetter stabiel, zo achter de tv aan zijkant van de tv meubel dus een disc wisselen is makkelijk.
Ik blijf het vreemd vinden dat ik, als eigenaar van een device, niet zelf kan bepalen wat ik er mee kan doen. Enige poot die de producent heeft om op te staan is als ik een onderdeel zou vervangen door een onderdeel dat nagemaakt is én elementair (dus bepalend voor het device). Dan zou de producent het namakende bedrijf kunnen aanklagen op basis van plagiaat-, patent- of merkrechten.

Wat PS5 betreft: zijn die panelen bepalend voor het device? Niet qua werking, maar wel qua uiterlijk en uitstraling. Ik zou me kunnen voorstellen dat een rechter mee gaat in het verhaal van Sony en de nagemaakte panelen verbiedt. Als Dbrand andere, niet gelijkende, panelen maakt dan lijkt me dat er geen sprake meer kan zijn van de claim ‘namaak’, dus het lijkt me inderdaad sterk dat een rechter deze zou verbieden.

Maar het gaat Dbrand natuurlijk ook, of misschien wel alleen maar, om naamsbekendheid, dus in Sony’s eigenbelang zou het zijn om hier geen aandacht aan te schenken. Ik vermoed dus dat Sony niks meer van zich zal laten horen. Missie Dbrand geslaagd!
Nvidia RTX 3090
Ik blijf het vreemd vinden dat ik, als eigenaar van een device, niet zelf kan bepalen wat ik er mee kan doen.
Leuke opmerking, maar totaal niet relevant want dat is hier helemaal niet de kwestie en jij mag met dat ding doen wat jij wilt, desnoods zet je er wielen onder en bouw je RC besturing in, dat boeit helemaal niemand.

De kwestie is dat iemand investeert om een product te ontwikkelen om er geld mee te verdienen, dat de wetgever hiervoor bescherming bied in de vorm van trademarks en patenten en dat een ander desondanks toch jouw spullen na gaat maken en verkopen voor eigen financieel gewin.
Ben ik de enige die dit ontwerp mooier en strakker vindt dat SONY's eigen ontwerp ? :o
Zeker niet. Dit ziet er 100x beter uit dan die uitsteeksels die bijna iedereen futuristisch (echt?) noemde.
Deze plates zien er goed uit, beter dan de originele look!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee