Ontwikkelaars brengen eerste alpha-build van Asahi Linux voor Apple M1-chips uit

Er is een eerste alphaversie verschenen van Asahi Linux voor Apple-computers met de M1-chip. Die is gebaseerd op Arch Linux en maakt gebruik van KDE Plasma als desktop. Het is de eerste Linux-build die native op M1-computers werkt.

De build kan worden geïnstalleerd op de M1, M1 Pro en M1 Max. Asahi werkt nog niet op de Mac Studio, waarschuwen de makers. Gebruikers moeten op die pc minimaal macOS 12.3 draaien. Ook moeten de apparaten minimaal 53GB aan vrije schijfruimte hebben om naast macOS te kunnen bestaan.

Asahi Linux is een Linux-distro die is gebaseerd op de Arm-variant van Arch Linux. Het OS maakt gebruik van KDE's Plasma-desktop-UI. Naast een volledige installatie met alle standaardpackages is er ook een kale Arch-omgeving te gebruiken die alleen 'minimale ondersteuningspackages' heeft. Ook biedt de installer van Asahi alleen een UEFI-omgeving aan waarmee gebruikers later de distro kunnen kiezen. Bij de installatie wordt een dualboot gemaakt waarbij het originele OS in stand blijft.

Volgens de makers gaat het nog om een zeer vroege alpha-build van het OS en werken veel functies dan ook nog niet. Zo doen DisplayPort en Thunderbolt het nog niet, werkt bluetooth niet en doen grafische opties als gpu- en videocodecacceleratie het niet. Toch is Asahi de eerste Linux-distro die native kan worden gedraaid op Apples chipset. Voor de installatie is volgens de makers geen jailbreak nodig. Het gebruik van de M1-chip maakt het mogelijk om beveiligingsfuncties voor macOS op een aparte plek op de soc op te slaan. Daardoor blijven functies als FileVault en Apple Pay gewoon werken naast de installatie van het OS.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-03-2022 • 09:33

55

Lees meer

Reacties (55)

55
55
21
2
0
24
Wijzig sortering
Asahi Linux is een Linux-distro die is gebaseerd op de Arm-variant van Arch Linux.
Dit is half waar, en kan daarom op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Voor de duidelijkheid: er is geen ARM variant van Arch Linux. Er is Arch Linux ARM, dat gebaseerd is op Arch Linux, maar geen Arch Linux is. Het zijn gescheiden projecten, ook qua ondersteuning. De naam maakt het wat verwarrend. ;)

Arch Linux ondersteunt enkel AMD64. Arch Linux ARM ondersteunt een aantal smaken ARM (waarvan helaas kort geleden ARMv5 en ARMv6 het veld moesten ruimen), en Arch Linux 32 (ook een fork) ondersteunt i686.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:35]

Als "Arch Linux ARM" de port van het AMD64 project is dan is het toch gewoon 'de ARM-variant van'?

Of bedoel je dat het unofficial is of zo en geen ondersteuning of zelfs tegenwerking krijgt van Arch AMD64?
Als "Arch Linux ARM" de port van het AMD64 project is dan is het toch gewoon 'de ARM-variant van'?
Het is een 'fork'. Variant suggereert dat het mogelijk vanuit hetzelfde project komt. Denk aan de vroegere varianten van Ubuntu. De term variant is correct, maar dubbelzinnig en weerspiegelt daardoor niet de werkelijke relatie tussen de losse projecten.
Of bedoel je dat het unofficial is of zo en geen ondersteuning of zelfs tegenwerking krijgt van Arch AMD64?
Arch Linux, Arch Linux ARM en Arch Linux 32 hebben elkaar tot zover ik weet nooit tegengewerkt. Sterker nog, van wat ik zie werken de projecten veel samen. Er wordt een nadruk gelegd op dat dit aparte projecten zijn om de ondersteuning in goede banen te begeleiden. Arch Linux ondersteunende diensten (forums, etc.) worden formeel niet gebruikt om ondersteuning te leveren op forks. In de praktijk wordt er wel gebruik van gemaakt door gebruikers (AUR O+), maar men hoeft daar geen ondersteuning op te verwachten vanuit Arch Linux.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:35]

Ach, ach, ach, ik heb jarenlang aangemodderd met VMware (Fusion), Parallels, enz, tot ik na aanschaf van een M1 Pro McBook Pro noodgedwongen een NUC ging gebruiken voor mijn Debian Linux werk. Dat had ik al jaren eerder moeten doen. 8)7
Heb pré M1 anders nooit een probleem gehad met Ubuntu in VirtualBox op een, naar huidige maatstaven ondermaatse, core i7 met maar twee cores.

Nu met een M1 werkt dat inderdaad niet meer (lekker), dus run in nu inderdaad ook Ubuntu op een nucje
Dus in de praktijk is wat hier staat https://www.comptia.org/b...inux-on-your-m1-based-mac met UTM ARM op je M1 nog steeds niet optimaal?
@divvid @djwice Ik doe mijn programmeerwerk in Chez Scheme en dat is nog steeds niet beschikbaar voor 64-bit ARM en werkt dus niet op Apple Silicon en dus ook niet op VM's daarop. Daar wordt wel aan gewerkt, en er is ook een Racket port, maar daar kan ik niet op wachten.
Chez Scheme ken ik nog niet. Welk type software schrijf je? Wat zijn de voordelen van die taal?
Zie onder cisco/ChezScheme op GitHub.
https://github.com/cisco/ChezScheme

Dus met name Cisco configuratie?
Of maak je juist de features plus HTML interface voor Cisco systemen?
Lees de README op de GitHub ChezScheme site, heeft een (gratis) link naar "The Scheme Programming Language" van R. Kent Dybvig (4th ed). Hij werkt nu voor Cisco en heeft zijn werkgever bereid gevonden om ChezScheme te sponsoren. Het is een multi-purpose programmeertaal; ik gebruik Scheme zelf in wetenschappelijke berekeningen.
; ik gebruik Scheme zelf in wetenschappelijke berekeningen.
Dat is eigenlijk wat ik vroeg, waar gebruik je het voor. Welk type berekeningen en op wat voor een hardware?
Tja, daar wil ik het liever niet over hebben. Maar af en toe programmeer ik ook iets in de recreatieve sfeer, zoals een universele Sudoku-solver, zie https://drive.google.com/..._YjM-3HT/view?usp=sharing voor de broncode. De benodigde inputbestanden volgen uit de documentatie.

Zullen we het hierbij laten?
Hoe zinvol is dit. Ik zou serieus zo'n M1 macbook overwegen wanneer Apple ook Linux op die apparaten zou ondersteunen. Maar om nu met Alpha versies te beginnen werken met brakke functionaliteit, en waarschijnlijk na iedere macOS update zullen er zaken zijn die niet meer werken. Of Apple gaat, zodra er iets werkt actief de boel zitten blokkeren. Dat zou me ook nog niet verbazen.

Het is wel een gemiste kans. Ik zou best zo'n ding willen maar gewoon niet met macOS.
Dit kan gewoon dual boot. Net zo als Apple gewoon support dat je Windows of Linux op een MacBook kan installeren. Het probleem zit hier dat een distro of MS zelf voor compatibiliteit met de M1 cpu moet zorgen. Daar is een Mac niets anders dan een gewone PC

Apple heeft zelfs tool om je er bij te helpen. https://support.apple.com/nl-nl/boot-camp
Boot Camp is een hulpprogramma dat op uw Mac staat en waarmee u kunt schakelen tussen macOS en Windows. Download uw exemplaar van Windows 10 en laat de Boot Camp-assistent u vervolgens begeleiden bij de installatie op een Mac

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:35]

Nou, dat is maar half waar. Voor Intel Macs leverden ze ook daadwerkelijk een driver package voor Windows. Voor M1 Macs is dat niet zo, ook omdat Microsoft ARM Windows niet vrijgeeft. Apple heeft wel gesteld het niet actief te dwarsbomen, en dat Microsoft mag doen wat ze willen.
Dat komt waarschijnlijk vanzelf een keer. Microsoft mocht Windows ARM niet vrijgeven omdat het een exclusiviteitscontract met Qualcomm had. Die exclusiviteit zal nu afgelopen zijn.
Apple weet donders goed dat ze meer Macs verkopen als Windows er ook op werkt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 21:35]

Ik heb dat nooit begrepen, mensen die een mac kopen om er Windows op te draaien. Koop dan een surface apparaat, zit in dezelfde prijsgroep
Anoniem: 420148 @sfranken21 maart 2022 11:55
Dual boot bestaat en de bouwkwaliteit van een MacBook is een stuk hoger dan die van menig surface laptop/hybrid. Daarnaast is een moderne M1 gewoon sneller, heeft een batterij die langer meegaat, een betere touch pad en heeft deze een hogere beeldschermresolutie. Dat tikt wel gelijk de meest belangrijke dingen in een laptop aan.
U vergeet dat de prijs ook 'aantikt' :X 2800 vanaf voor een MBP

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 21:35]

Anoniem: 420148 @OxWax21 maart 2022 15:32
Hoe kom je bij 2800 als een "vanaf" prijs precies?

Een simpele blik op de site van Apple, Google of Coolblue toont aan dat dat volstrekt onwaar is.

Bij Coolblue begint een M1 MBP bij 1249,- en een Surface Laptop 4 bij 749,- (in de aanbieding). Daarbij krijg je voor die 749,- een stuk minder, namelijk slechts 128GB SSD, een lagere schermresolutie, een oudere processor en korte batterijduur. Het volgende model met een i5 hikt al gelijk tegen de prijs van de M1 MBP aan en is nog steeds niet beter.

https://www.coolblue.nl/e...?sort=lowest-price&page=1
https://www.coolblue.nl/e...?sort=lowest-price&page=1

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 21:35]

of ze kopen het omdat ze EN windows EN macos kunnen draaien
Vrij simpel toch? Mensen willen een eenvoudige, draagbare en kwalitatieve laptop. Niet een of andere halve Transformer.
Daarom een surface laptop.
De Dualboot naar Windows is voor die 0.1% uitzonderingsgevallen wanneer iets alleen op Windows kan, of voor sommige games. Het echte werk gaat nog op macOS. Wat moet ik met een Surface Laptop?
Qua beeldscherm zijn die surface laptop toch wel eens stuk minder. Voor minder dan 1000 euro heb je een Macbook Air M1 13 inch met 2560x1600 resolutie. Welke surface doet dat voor die prijs?
Als je het enkel over resolutie (en DPI) hebt, zijn alle surface devices wel op een vergelijkbaar level hoor, zowel in lagere prijsklassen als de M1 Air als vergelijkbare prijsklassen als de M1 pro's, hiernaast zijn het allemaal touchscreens wat toch ookwel een pluspunt te noemen is:
Surface laptop is niet far off met 13,5" - 2256x1504p
Surface pro 7 hoger met 12,3" - 2736x1824p
Surface pro 3 had al vrij gelijke DPI met 12" - 2160x1440
Surface Book (uit 2016!!) had al hoger 13,5" - 3000x2000p

Verder blijft de extreme (power) efficiency van de M1 chips natuurlijk wel een groot pluspunt voor de Mac's.
Geen intel of AMD chip komt in de buurt van die batterijduur van de M1's en je krijgt zeker ook een capabele performance, echter zul je helaas voor gaming en een hoop software toch nogsteeds wat anders moeten nemen.
201ppi vs 227ppi scheelt toch wel flink, meer dan 10%. En welke van deze modellen heb je dan voor onder de 1000 euro? Vergeet trouwens bij de M1 ook niet de extra ram efficiency door unified ram en de flinke grafische kracht, dan heb je toch een redelijke Geforce nodig om gelijkwaardig uit te komen, het is flink sneller dan Intel graphics,
Achja ik vind dat wel meevallen op dit formaat schermen, maar goed 10% verschil bij de surface laptop (tenminste meeste modellen) er zijn nogsteeds meerdere andere surface devices die een gelijke/hogere resolutie en/of ppi hebben en daarnaast een touchscreen zijn.

Wat betreft prijzen ff vlug zo van tweakers pricewatch:
Microsoft Surface Laptop (4 Ryzen 5 4680U) vanaf € 749,-
Microsoft Surface Book (2 13,5" Core i5-7300U 256GB) vanaf €999,-
Microsoft Surface Pro (8 i5-1135G7) vanaf €989,-

En uiteraard als je naar oudere modellen in elke serie gaat kijken nog wel meer/goedkopere, die ook nogsteeds voldoen aan enkel vergelijkbare of zelfs hogere resolutie.

Verder heb je gelijk qua rekenkracht, outperformed inderdaad een hoop en dat met minder verbruik, alleen in praktijk wordt er wel maar weinig ondersteund in een gebied zoals games, als je het dan hebt over grafische prestaties. Zelfs (moderne) integrated AMD en Intel graphics worden door bijna elke game ondersteund, of ze ook goed draaien op een acceptabele resolutie en framerate hangt van de game af, maar op een Mac kun je de meeste überhaupt niet draaien. Dus voor een hoop mensen nogsteeds een afknapper.

Ben overigens wel zeer onder de indruk van de M1 chips en producten die er mee uitkomen!
Maar puur op resolutie en ppi is het vrij gelijk, in ieder geval in mijn ogen.
De nieuwe Mac's hebben veel betere internals dan menig surface
Ik gebruik liever Mac. Maar voor Excel en PowerBI heb ik Windows nodig. Ik zie het wel zitten om voor alleen die taken even te springen naar een Windows install, en de rest lekker op macOS te doen.

Daarbij zijn de M1 laptops gewoon ontzettend goed, met instant awake, super lange battery duur en in het geval van de Air gewoon passief gekoeld. Lijkt mij genoeg reden om voor zoon machine te kiezen.
Voor windows11 draai ik thusi gewoon een VM-image op de NAS en een nativ install op een PC de meter kast en dan MS RD op een tweede scherm van mijn M1 werkt top inclusief gamen
https://apps.apple.com/nl...p/id1295203466?l=en&mt=12
Ik heb dat nooit begrepen, mensen die een mac kopen om er Windows op te draaien. Koop dan een surface apparaat, zit in dezelfde prijsgroep
Geen idee, misschien is niet voor iedereen het prijskaartje het enige waar ze naar kijken?
Ik begrijp dat wel. Een computer die alles draait. Zoals de oude iMac 5k met bootcamp. Gewoon je computer naar Windows booten voor je software. Een vm is een lapmiddel en kost meer aan licenties. Een Windows in bootcamp draait op de hardware van je Mac ipv alles te emuleren en de helft van je geheugen in te palmen voor 2 besturingssystemen waar je ook nog een hoop aan kracht van je computer qua prestaties verliest. Ik weet wat parallels desktop op een intel Mac is met een Windows licentie. Dikke nest. Ben je klaar met Mac OS start je je Mac door naar Windows en je werkt verder. Veel goedkoper dan 2 verschillende computers in huis. Bootcamp zou op silicon Macs aanwezig moeten zijn. Wachten tot Microsoft die arm versie van Windows 11 op de markt brengt en je hebt een beest van een Windows pc. Met een vm deel je je hardware en je haalt nooit het maximum wat je computer presteert. Zo is vmware, zo is parallels, zo is virtualbox, cross over en Rosetta 2, nest. Zonder die lapmiddelen is een silicon Mac niks meer dan een surface pro x. Neem dat eens allemaal weg eens kijken hoe geweldig je Mac werkelijk is bij het draaien van bestaande arm software en dan heb ik het nog niet over het miezerige aanbod van games. Nee jongen. Mijn iMac 5k draait alles als ik m naar bootcamp opstart. Mac OS is een verkracht os. Zo is die iMac 5k van mij ook als daar geen Windows op stond. Een 3000€ kostende foto kader had ik dan waar ik zo’n onnozele iPod touch van een paar 100€ kan aan pluggen voor wat muziek over te zetten. Blijf realistisch aub. Een mac is nu een gecastreerde pc. Waar niet veel meer van over blijft dan een App Store vol smartphone apps vol in app aankopen en abonnementen. Ik ben nog steeds van mening dat een computer van zo n prijs klasse meer in staat is dan een microtransacties bak om Tim cooks rekening te spekken. Maar goed op tweakers denken ze niet verder na dan dat. Als je de realiteit op tafel legt ben je een Apple hater nee dit is de werkelijkheid.
Die drivers zijn voor rand apparatuur zoals muis toetsenbord en geluidskaart Windows heeft gewoon zijn eigen Intel, AMD en ARM drivers. En volgens mij is windows gewoon M1 compatibel maar is het zoals @Wolfos al zegt een kwestie van de verkeerde deal van MS dat windows nog native werkt en niet zo zeer Apple die boel blokkeert.

En met een extra tooltje is dat heel makkelijk te omzeilen
https://9to5mac.com/2021/...top-16-for-mac-video/amp/
The super-easy guide for installing Windows on M1 Macs
Je hebt dan wel de Windows ARM versie vanuit het Windows insider programma nodig
https://www.microsoft.com...indowsinsiderpreviewARM64

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:35]

Dat is met Parallels (een VM). Werkt wel goed overigens.
Ik denk niet dat macOS updates een probleem voor je Linux installatie zullen zorgen. Zolang ze niks geks met de bootloader doen zal dat (hopelijk) meevallen.

Ik denk dat we met een jaartje of twee een goede Linux ervaring op M1 kunnen verwachten, met daarna nog een jaar of twee om de laatste kleinigheden goed aan te pakken. Ja, het is jammer dat Apple niet zelf ondersteuning biedt, maar ik snap het wel, gezien de kleine groep die dit zal willen en de hoeveelheid werk die het is. Plus, ze willen graag dat je in het macOS + iCloud ecosysteem zit natuurlijk.
Het releasen van een Alpha build is natuurlijk niet voor dagelijks gebruik. Dus wat dat betreft is het zinloos. Waar het wel zinvol voor is, is meer mensen die het product gaan testen en bekendheid. Als meer mensen het testen worden bugs sneller gevonden en kan het team deze oplossen.

Het is dus zeker niet zinvol voor iemand die een M1 systeem met Linux wil, maar zeker wel nuttig voor het project.
dan moet je wachten, na een alpha komt er meestal een beta en uiteindelijk een enkele of een paar RC voor er dan een eerste final build komt. vanaf dan kun je dus je maclozemakboek gaan proberen.
Na Alpha komt Beta, je moet ergens beginnen.
Gewoon wat geduld hebben.
Ben hier zelf al mee aan het spelen sinds voor de alpha, werkt toch best goed al. Audio is nog disabled by default (want gevaar om speakers op te blazen) maar kun je wel aanzetten als je wilt. Geen grafische acceleratie maar de CPU is snel genoeg dat je daar voor simpele dingen geen last van hebt.

Het gaat hier vooral om de kernel. Asahi levert Arch Linux ARM erbij, maar het is ook gewoon mogelijk om ARM versies van bijvoorbeeld Debian of Alpine te draaien.

De bijgeleverde kernel draait standaard met een 16kb pagesize, wat helaas nog voor wat compatibiliteitsproblemen zorgt. Er is nogal wat software die 4kb aanneemt en dit kan problemen geven. Zo crasht bijvoorbeeld alles wat op Chromium gebaseerd is (dus ook Electron, etc). Als je niet kunt wachten op updates voor die software, er zijn ook kernels met 4kb pagesize beschikbaar.
-

[Reactie gewijzigd door roT- op 22 juli 2024 21:35]

Met alle respect, maar wat wil je testen dan? De gebruikersinterface? Die is identiek aan iedere andere KDE plasma installatie. Je kan stapels Linux distro's met een generiek ARM image op een VM installeren.
Het hele punt van deze Linux port is om native op de M1 hardware te draaien. Voor het geval Apple ooit de macOS support opgeeft bijvoorbeeld.
-

[Reactie gewijzigd door roT- op 22 juli 2024 21:35]

Dan pak je de normale arch KDE plasma
In een vm test je tegen de virtuele-hardware die jou vm-software biedt. Daarmee test je niet echt het os zoals het op fysieke hardware draait.
Anoniem: 390704 @roT-21 maart 2022 10:40
Linux op VM op MacOS op M1 kan al een tijdje. Bijvoorbeeld: https://ubuntu.com/blog/canonical-transforms-linux-on-mac
Is er ook ergens een iso van te downloaden zodat ik dit eerst in een vm kan testen alvorens te installeren naast macos?
Those of you adventurous enough to try to test out m1n1 and our Linux patches by yourselves will have likely run into our Developer Quickstart guide. It describes a dense and tedious manual installation process.
:Y)
Belangrijker nieuws is dat je de SSD's van de Studio's makkelijk zelf kan vervangen. 8-)
Dat moet nog blijken. De SSD is DRAM-less met de controller op de mainboard / SOC. Apple kennende hebben zij die poorten om de SKU aantal te verkleinen en doen zij firmware matig de SSD locken aan het bord. Geen upgrades voor jou.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 22 juli 2024 21:35]

Op een oudere intel-macbook air heb ook een andere SSD geïnstalleerd... Wat een ellende. Adapter nodig om de SSD in te steken. OS kan niet geïnstalleerd worden zonder actuele boot-USB-stick, en laatst ging de OS-upgrade niet. Moest ik eerst de originele SSD upgraden zodat de Firmware geüpdate wordt, en dan weer de 3rd party SSD erin, dan weer OS upgrade.

M1 zal vast nog veel erger zijn.
Ik heb inmiddels bij 2 MacBooks de HDD vervangen door een SSD, ging heel gemakkelijk. Een Time Machine backup draaien op een externe schijf, HDD vervangen door SSD, opstarten in reparatie mode, aangeven dat je de SSD wilt formatteren en de time machine backup terug zetten op de SSD. Herstarten, klaar.
Yup, maar die reparatie-mode heeft een bepaalde versie van MacOS nodig. De upgrade ging niet, zie bv. hier https://origin-discussions-us.apple.com/thread/253470105.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.