Een van de interessantste demo's die Apple tijdens de presentatie toonde, was die van Universal Control. Universal Control is een nieuw onderdeel van Continuity, oftewel Apples softwarematige hulpjes die het makkelijk maken om te wisselen tussen verschillende Apple-apparaten. Die werken als je iPhone en Mac op hetzelfde draadloze netwerk zitten en op dezelfde Apple-account zijn ingelogd.
Universal Control
- MacBook Pro 2016 en nieuwer
- MacBook Air 2018 en nieuwer
- iMac 2017 en nieuwer
- iMac 5k, late 2015 en nieuwer
- iMac Pro
- Mac mini 2018 en nieuwer
- Mac Pro 2019
- iPad Pro
- iPad Air 3e generatie en nieuwer
- iPad 6e generatie en nieuwer
- iPad mini 5e generatie en nieuwer
Met Monterey wordt Universal Control toegevoegd, dat de mogelijkheid geeft om het toetsenbord en de muis of touchpad van een Mac te gebruiken op een ander Apple-apparaat. Zolang dat andere apparaat binnen een straal van tien meter staat, kun je je muispijltje 'door' de linker- of rechterkant van het scherm van je Mac heen vegen en dat komt vervolgens op het scherm van de iPad (met iOS 15) of Mac (met Monterey) ernaast uit. De detectie van de andere hardware gaat op basis van bluetooth, waarna er een Wi-Fi-direct-verbinding gelegd wordt om de invoer vanaf toetsenbord en muis door te geven. Uiteraard hebben we geprobeerd Universal Control aan de praat te krijgen, maar het lijkt erop dat de functionaliteit nog niet in de eerste bèta van Monterey zit. Op verschillende fora laten andere gebruikers ook weten dat het niet lukt om Universal Control werkend te krijgen. Het gebruik van wifi is overigens niet verplicht, want macOS geeft aan dat je ook een USB-kabel kunt gebruiken, maar ook die optie werkt op het moment van schrijven nog niet.
Zodra Apple Universal Control wel implementeert, zal het niet werken op ieder apparaat dat macOS Monterey draait. Heb je bijvoorbeeld een MacBook Pro uit 2015, dan kun je wel Monterey draaien, maar Universal Control zal niet werken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de iPad Air 2, die nog wel een update naar iOS 15 krijgt, maar geen Universal Control zal ondersteunen. Dat je Monterey kunt draaien is dus geen garantie dat je ook alle functionaliteit kunt gebruiken. Daarnaast is het afwachten op de daadwerkelijke implementatie om te zien hoe soepel Universal Control zal werken. Op zich heeft Apple met Sidecar, de functionaliteit die een iPad als tweede scherm voor een Mac kan inzetten, wel een goede staat van dienst.
Airplay
Airplay
- MacBook Pro 2018 en nieuwer
- MacBook Air 2018 en nieuwer
- iMac 2019 en nieuwer
- iMac Pro 2017
- Mac mini 2020 en nieuwer
- Mac Pro 2019
- iPhone 7 en nieuwer
- iPad Pro 2e generatie en nieuwer
- iPad Air 3e generatie en nieuwer
- iPad 6e generatie en nieuwer
- iPad mini 5e generatie en nieuwer
Wat ook zijdelings met het Continuity-idee te maken heeft, is Airplay, Apples manier om draadloos je scherm naar een ander apparaat te 'casten'. Aanvankelijk werkte Airplay alleen op Apple TV's en kon je op die manier makkelijk video's of foto's op je televisie tonen. Met Monterey kun je ook het scherm van je MacBook of iMac gebruiken als Airplay-scherm. Op die manier kun je bijvoorbeeld een film op je iPhone of iPad starten en op het grote scherm van je Mac verder kijken.
Airplay werkt al wel in de bèta van Monterey en je kunt bovendien een iOS-apparaat dat nog geen iOS 15 draait, als bronapparaat gebruiken. Je hoeft echter geen iPhone of iPad te gebruiken; wij konden ook van de ene naar de andere Mac 'airplayen'.
Het 'bronapparaat' mag dus op een oudere iOS-versie draaien, maar het aparaat zelf mag dan weer niet te oud zijn; je iPad Air 2 wordt officieel niet ondersteund. Dat geldt ook voor het 'doelapparaat'. Is je MacBook Pro van voor 2018, dan werkt Airplay niet en bij de Mac mini werkt het alleen als je het nieuwste model met M1-processor hebt staan. Wordt je bronapparaat officieel niet ondersteund, dan kan Airplay alsnog werken, maar op een lagere resolutie. Wij speelden via Airplay bijvoorbeeld een video af uit de TV-app van een MacBook Pro uit 2015 op het scherm van een MacBook Air uit 2020, waarbij de beeldkwaliteit niet noemenswaardig slechter was. Helemaal vlekkeloos werkt Airplay nog niet. We konden bijvoorbeeld vanaf een iPhone wel afbeeldingen uit de Photos-app en video's uit de TV-app airplayen, maar video's vanuit de Netflix-app op een Mac-scherm laten zien, was geen optie.