Apple geeft Boot Camp ondersteuning voor Windows Precision Touchpad-driver

Apple heeft een nieuwe update van Boot Camp uitgebracht waarbij het ondersteuning heeft toegevoegd voor het Windows Precision Touchpad-stuurprogramma. Dat blijkt uit meldingen van Reddit-gebruikers en een supportpagina van Apple.

Enkel macs met een T2-beveiligingschip krijgen via Boot Camp 6.1.15 ondersteuning voor het Microsoft Precision Touchpad-stuurprogramma. Dat staat te lezen op een supportpagina van Apple. Hierdoor kunnen de gebruikers van Windows op een Mac via Boot Camp extra touchpadgebaren gebruiken waaronder tikken op het touchpad met één vinger om een item te selecteren of met twee vingers omhoog of omlaag vegen om te scrollen.

Microsoft introduceerde in 2013 het Windows Precision Touchpad-stuurprogramma. Het bedrijf wou aan de hand van deze driver de stroeve touchpadervaringen op sommige Windows-laptops verhelpen door dit stuurprogramma als standaard-alternatief aan te bieden op Windows-laptops. In 2016 kondigde het bedrijf aan dat het de Precision Touchpads op Windows-laptops verplicht zou maken als hardwaremakers een 'Built for Windows 10'-stempel willen ontvangen voor hun producten.

Door Jay Stout

Redacteur

11-06-2021 • 19:43

50 Linkedin

Reacties (50)

50
44
26
1
0
11
Wijzig sortering
Toch apart, ik heb een Windows machine en daar wel eens via Bluetooth mijn losse Apple Magic Trackpad aan gekoppeld, maar alsnog werkt het voor geen meter.
Apple heeft dat qua software op dat vlak wel echt goed voor elkaar, voelt gewoon vloeiend aan en doet wat je verwacht dat het moet doen.
Wie levert in dat geval de driver voor de Magic Trackpad? Hier Microsoft van beschuldigen kan nog wel eens te kort door de bocht zijn. Apple software onder Windows is niet altijd een groot succes (iTunes ahum).

[Reactie gewijzigd door Bor op 11 juni 2021 19:51]

Niet Apple. Windows pakt dan de generiek touchpad driver. Als je de driver van Apple gebruikt gaat het veel beter.

En anders iets als TrackPad++ http://trackpad.forbootcamp.org/
Het is natuurlijk nog altijd aan Apple om deze driver aan MS aan te leveren zodat ze die kunnen opnemen in Windows of beschikbaar kunnen stellen via Windows Update zodat deze gedownload kan worden als de trackpad wordt ingeplugd. Dat Windows een generieke driver gebruikt is omdat er geen betere driver te vinden is.
Uiteraard. Maar dat doen ze niet. Heeft helemaal geen zin en kost ws behoorlijk geld. Daarom zeg ook dat Apple em niet levert :P

Maar ja. De use case voor apple hardware op windows is natuurlijk of vrijwel niet óf i.c.m. Bootcamp. En dan krijg je gewoon netjes een driver pack.
Microsoft randapparatuur werkt toch ook gewoon op MacOS? Dat kan andersom toch ook? Meer klanten, meer omzet...
Hoeveel PC gebruikers zullen Apple randapparatuur gebruiken? Gezien het aanbod een PC randapparatuur zal dat niet zo veel zijn. Dan zullen de kosten relatief hoog zijn dus heeft die extra omzet niet zoveel zin.
Waarom niet? Die track pad van Apple is de beste in the business die je zo zou kunnen kopen. Je zou denken dat wanneer je er voor in de markt bent je deze zou kopen, macOS of windows. Jammer dat die ondersteuning er niet standaard is
Maar Apple is niet zo happig op het softwarematig ondersteunen van Windows, anders waren ze ook niet gestopt met iTunes en Safari voor Windows.
Mja veel randapparatuur werkt, maar ook niet alles. Zo heb ik een razer chroma keyboard, maar daar kun je alle toeters en bellen niet van gebruiken. Media playbackbuttons werken, maar de volumeknop hapert als een gek. Die is amper bruikbaar. Ook de rgb backlight is alleen color cycle (default) want razer synaps is er niet voor de mac. Het grootste gedeelte van de hardware werkt omdat linux achtig-en en macOS gewoon hele goede generieke drivers hebben omdat ze als underdog gewoon wel moeten.
Maar dit blijft toch echt de "schuld" van Razer voor slechte ondersteuning. In geval van Apple hardware die niet werkt op Windows is dat de "schuld" van Apple. Je apparaat werkt standaard altijd over default drivers, en als fabrikant dien je te testen en accepteren dat het goed genoeg is om niet ook de driver voor een bepaald platform aan te leveren. Dus om ervoor te kiezen geen Windows drivers te schrijven voor hun hardware moet je, als het het mij vraagt, toch echt Apple aankijken. Niet het probleem bij Windows neerleggen.

Als je linux achtig-en OSen graag draait zou ik voor een fabrikant van randapparatuur gaan die er ook zo instaat en dus ondersteuning bied binnen dat platform. Als hun de waarde van dat platform niet inzien, moet je toch echt afvragen of hun product het geld wel waar is in jouw geval.
Altijd gedaan, mijn laatste imac 5k draaide w10p direct van de hd zonder boot camp en Apple heeft 1 jaar erover gedaan om native 5k imac drivers op w10p toe te staan. Het is voor al Apple die tergent langzaam is in deze. Zelfde was met het touchpad bij de imac die pas na zeker een jaar alle gestures kende van W10. Na jaren Apple is het voor mij over. De hardware van Windows machine is dan ook sterk verbetert. Nu Apple de m1 chip heeft ipv Intel lijkt het me helemaal kansloos.

[Reactie gewijzigd door BobJung op 12 juni 2021 09:43]

Dan ben je 1 van de weinigen. Ik koop zelf een mac niet om windows op te draaien. Juist voor unix like systems.

Bij gebruik van de bootcamp drivers had je deze issues ws niet gehad. Maar als je dus niet via bootcamp installeert dan ga je dat niet kunnen gebruiken (met bootcamp installatieprogramma kun je ook een full wipe doen en dan alleen windows installeren).
Bootcamp is een van de eerste dingen die je installeert na een Windows install voor alle drivers. Ik was idd 1 van de eerste imacs 5k waarop ik dat binnen een jaar ben gaan ivm issues in Parallel en of via bootcamp. Uiteindelijk heeft de machine het nog jaren top gedaan. Alleen met een paar beperkingen. Zoals wat beperking zoals 4k ipv 5k en swipes die niet werken. Als toetsenbord gebruiker met muis mis je het niet. Maar als techneut wil je het gewoon werkend hebben.
En 9 van de 10 keer is zo'n generieke driver te verkiezen. Logitech driver bijv. installeert Logitech options erbij waar je niets aan hebt maar zich wel in de lijst van automatische startup programma's zet. Het is een muis met een standaard bluetooth HID profiel, daar heb je geen aparte driver en applicatie voor nodig.
Maar wat als de hardware niet 100% in een HID profiel gevat kan worden? Multi-Touch, muizen met hogere refresh snelheid of touch knoppen etc… je wil ook de extra functionaliteiten gebruiken anders kan je beter helemaal niet zo’n ingewikkeld device aanschaffen.
Dan moet het vrij exotisch zijn aangezien HID een protocol is waarbij de hardware aangeeft wat het kan en de computer de inkomende datastream interpreteert. Multitouch? Geen probleem. Een GPS in je muis om je positie te tracken? Komaar op.
fabrikanten van hardware kunnen een driver aanbieden bij microsoft voor WHQL-certificatie, waarna die via windows update aangeboden wordt. Willen ze dat niet, dan valt het OS terug op een generieke standaard die voor dat type device breed inzetbaar is, doch zonder de functionaliteiten van een vendor of device-specifieke driver
Apple heeft dat qua software op dat vlak wel echt goed voor elkaar.
Misschien omdat het native ingebakken is in MacOS en voor Windows alleen een generieke touchpad driver wordt gebruikt ?
Als je de driver gebruikt die met bootcamp wordt meegelever (maar niet los te downloaden is dacht ik), dan werkt mijn apple trackpad op mijn windows desktop een stuk beter
Dan ligt het probleem dus bij Apple aangezien die geen driver beschikbaar maakt buiten Bootcamp om.
Het zou wat zijn als Apple zijn eigen hardware niet met elkaar laat werken... Dat het niet werkt op Windows zegt vooral iets over de mentaliteit van Apple zelf. Alles werkt, zolang er maar geen concurrent van Apple beschikbaar is.
Tenzij het op repair uitkomt, dan gaan apple apparaten ook janken als je officiele apple onderdelen gebruikt die niet zijn gekoppeld aan je "iphone"
Dan gebruik je ook een generieke driver die helemaal niet weet dat het een Apple apparaat is en welke capabilities die heeft. Je kunt via Apple de bootcamp drivers downloaden voor je specifieke windows versie en dan werkt het heel goed. Beetje in het straatje van een Dell trackpad. Dat is zeer netjes.
Ik wil mijn mac trackpad 2 nog wel eens gebruiken i.c.m. Windows werklaptop. Via Bluetooth is het idd niet meer dan wijzen en klikken. Met de lightning aansluiting is het ineens wel mogelijk om van te pinchen, bureablad wisselen e.d.
Ah, zal dat eens testen! Thanks
Ik heb goede ervaring met deze https://magicutilities.net/magic-trackpad/features commerciële driver.
Dat is dus apple zijn fout, die maken de hardware en zouden de drivers in windows moeten steken via MS.
Lees de post waar ik op reageer. Apple moet hier iets doen en dat doen ze niet. Dat is niet de fout van MS maar van apple dat ze er niet makkelijk voor zorgen dat hun randapparatuur ook deftig onder windows werkt.
Voor Macbooks die niet aan deze vereisten voldoen bestaat er al langer imbushuo/mac-precision-touchpad. Zelfs te installeren via choco
Ik snap niet zo goed waarom dit exit Windows is? Windows draait sinds 2012 al op ARM, Window RT, een variant van Windows 8. In die zin zijn tijd ver vooruit dus. Dankzij Apple's ARM move gaat Windows op ARM zeer waarschijnlijk een grotere push krijgen.
Niemand gaat Windows RT op bootcamp zetten. M1 macs hebben ook geen multiboot afaik.
Windows for ARM is allang geen RT meer. Draait prima op mijn M1 met hulp van parralels, maar zou liever native gaan en MacOS eraf knikkeren :)
Maar dan is het ontbreken van multiboot eerder het probleem dan het gebruik van ARM. Als ze bij intel bleven maar geen bootcamp aanboden had je hetzelfde probleem. Als Windows RT meer performant was ivm 'gewone' Windows (wellicht dat die M1 chips daar mee kunnen helpen) kan ik best geloven dat mensen een ARM variant van Windows zouden gebruiken. Ik zou graag Apple hardware willen gebruiken icm. Windows, omdat ik (oa) voor mijn werk Windows software moét gebruiken. Achja
Microsoft had Windos NT 3.1 al op RISC chips (DEC Alpha, MIPS, PowerPC) draaiend, stopte daar na NT 4.0 mee, Dus de overstap van MS naar ARM RISC is niet zo "zijn tijd ver vooruit" als dat het lijkt -- MS dweept al bijna dertig jaar naar andere chiparchitecturen, omdat ze ook wel doorhadden/hebben dat het een slecht bedrijfsmodel is om met je hele bedrijf afhankelijk te zijn van één extern bedrijf/x86 architectuur).
Toevoegen precision drivers aan bootcamp was een niet verwachte aankondiging. Type dit op een Macbook onder Windows en heb net mijn drivers geupdate en nu zie ik veel meer instellingen.

Geruchten zijn dat er nieuwe Mac Pro aankomt met een Intel CPU. Uit de beta van MacOS 12 lijkt dit bevestigd te worden. Vorig jaar kondigde Apple nog aan dat ze ook nog nieuwe Intel Mac modellen gaan lanceren.
"Wou" is lelijk maar correct Nederlands.
Gemeenschap Onze Taal geeft daar een mooie uitleg voor. Met "wou" wordt (in de praktijk) meer in context gebruikt voor het benadrukken van verlangen. Terwijl met "wilde" meer in de context wordt gebruikt om een concrete handeling te beschrijven.

Met dit uitgangspunt zou het gebruik van "wou" in dit artikel niet goed passen.

Onze troost is dat dit soort fenomenen minder vaak voorkomen dan bij de Engelse taal. Daar heb je meer werkwoorden die min of meer hetzelfde betekenen, maar door het gebruik ervan wordt de context verder verduidelijkt :)

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 11 juni 2021 23:41]

Ja en nee, het kan maar je gaat in tegen de licenties van de software. Je mag namelijk geen OSX installeren op een niet Apple computer.
Andersom is het ook zo dat dat de reden is dat OSX altijd "gratis" is geweest. Je betaald geen licentie voor je software, omdat deze al opgenomen is in bij de aankoop van je hardware. Dus eisen dat OSX moet draaien op een niet Apple computer is al niet logisch om te beginnen.
OSX is lang niet altijd gratis geweest maar is pas sinds 10.9 Mavericks .Op tweakers worden Hackintosh discussies wel toegestaan. Of je het zakelijk ofzo moet gebruiken laat ik in het midden maar dat is toch het hele idee van tweaker zijn? Iets uitvogelen wat een ander niet zo bedenkt of uitprutst? Ik ken ook studios die hackintoshes gebruiken voor de performance maar weer wel gewoon legaal de Final Cut Pro licenties ed aanschaffen. Hackintoshes zijn er ook omdat bepaalde performances niet te halen waren met Apple Macs. Inmiddels wordt dat wel hard ingehaald met de M1. Ik denk 1 of 2 generaties verder en iedereen zit op een M2x of wat dan ook.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 13 juni 2021 12:44]

Ik snap het probleem niet. Dan koop je toch gewoon die PC met een 3700X voor 800 euro. Maar je hebt het over zelf bouwen. Wat kost zo'n PC van een andere A-merk?

Kennelijk wil je heel graag Apple hebben maar kan je het niet betalen. Anders snap ik zo'n emotionele reactie niet.
Een besturingssysteem ondersteunen op een paar miljard unieke hardwarecombinaties vergt net wat meer moeite dan Apple bereid is om erin te steken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee