'Apps krijgen maximaal 5GB werkgeheugen toegewezen op iPad met M1-soc'

iPadOS 14.6 wijst maximaal 5GB aan werkgeheugen toe aan apps, ook al beschikt het apparaat over een M1-soc met 8 of 16GB aan werkgeheugen. Dat concludeert de ontwikkelaar van Artstudio Pro na het uitvoeren van tests op de nieuwe iPad Pro's.

Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi + Cellular, 16GB ram, 1TB opslag, Zilver
iPad Pro 2021

Ontwikkelaar LuckyClan reageerde op een forumthread van de grafische app ProCreate waarin gebruikers meer informatie vroegen over toekomstige mogelijkheden van die app voor iPadOS. In het bericht stelde de ontwikkelaar van de Artiststudio Pro-app dat iPad-apps op iPadOS 14.6 niet meer dan 5,1GB aan werkgeheugen toegewezen krijgen door het besturingssysteem, ook al beschikt het apparaat over een M1-soc met 8GB of 16GB werkgeheugen. "Als we meer werkgeheugen toekenden aan de app, crashte die", aldus de ontwikkelaar. "Dat is slechts 0,5GB meer dan in oudere modellen die 6GB werkgeheugen hebben."

Het ontwikkelteam achter ProCreate stelt in navolging van deze ontdekking op Twitter dat alle iPads met een M1-soc voorlopig dezelfde hoeveelheid werkgeheugen kunnen toewijzen.

Apple houdt op 7 juni een online editie van zijn World Wide Developers Conference. Volgens diverse geruchten brengt het bedrijf daar onder andere iPadOS 15, iOS 15 en macOS 12 uit.

Door Jay Stout

Redacteur

28-05-2021 • 17:07

74

Submitter: robcoenen

Reacties (74)

74
71
38
3
0
26
Wijzig sortering
Rare ontwikkeling als je het vermarkt met 16GB dan zou verwachten dat je met bvb Photoshop een heel eind komt maar 5,1GB is echt weinig om mee te werken.
Misschien doen ze dit zodat andere apps niet crashen. Lijkt me sterk dat 1 app de hele werkgeheugen kan pakken.
Klopt, maar de iPad Pro 2020 met 6GB werkgeheugen kan 4.5GB per app. Blijkbaar heb je dus iets van 1.5GB nodig voor iPadOS zelf. Als je dat zo doorberekent moet dat toch kunnen met 14GB op de 16GB M1 iPad. Of als je aan percentages wilt vasthouden dan zijn het nog steeds 12GB (75%).
Denk ook wel dat ze het later gaan fixen. Ook denk ik wel dat ze eerst ontwikkelaars gaan laten optimizen voor 8GB. Anders krijg je dalijk een lading aan apps die niet geoptimaliseerd zijn en veel werkgeheugen pakken zonder reden.
En belangrijker nog, die apps gaan dan echt niet meer draaien op de "oude" iPad Pro. Denk dat deze beperking grotendeels te maken heeft met het compatibel houden met de voorgaande modellen.
Ik denk dat dit vooral moet zijn voor apps die wat meer "flexibel" zijn met meer geheugen, bijv video editing apps en grafische apps waar extra geheugen gewoon betekent dat er meer opgeslagen word voor mensen die grote datasets gebruiken, kan ik het me best voorstellen.

Voor hen is het dat ook geen probleem dat er minder apps in het geheugen blijven.
Waarom dan? Natuurlijk zullen de apps nog draaien op de oudere modellen, alleen hebben ze dan minder werkgeheugen. Procreate heeft nu al verschillende bovengrenzen voor verschillende modellen.
Swappen naar disk, is niet bepaald een goed idee. Dan hangt je app als het geheugen nodig heeft die tijdelijk op disk stond omdat er niet meer ruimte in geheugen is. Dan kan je beter ontwikkelaars dwingen om zelf beter om te gaan met een maximale geheugencapaciteit dan dat je dat het systeem laat doen met vertraging en freezes als gevolg. Dat is ook het probleem bij Windows waar ik me mateloos aan irriteer als je een lower spec computer gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 25 juli 2024 21:29]

Probleem is natuurlijk dat als je maar 5G tot je beschikking krijgt voor de app waar je mee werkt, terwijl het apparaat over 16G beschikt, je als OS wel een beetje de gebruiker aan het belazeren bent.
Als er nou 3 apps tegelijk draaien die allemaal veel geheugen claimen, dan is het te begrijpen, maar wanneer een app vrijwel alleen draait, en de enige is die veel geheugen wil gebruiken, dan lijkt mij het een taak van het OS om dat ter beschikking te stellen, zoveel als mogelijk is.
Als gebruiker verwacht ik dat ook, wanneer ik met video editing bezig ben, wil ik graag dat die app het merendeel van het beschikbare geheugen krijgt wanneer hij daarom vraagt, want daarvoor had ik natuurlijk een model met veel geheugen aangeschaft.
iPadOS draait meerdere apps Tegenlijk, maar je hebt wel een beetje een punt.
Niet het hele werkgeheugen want het besturingssysteem wil ook wat, maar 80% van het werkgeheugen is toch wel heel gebruikelijk.

Juist als je veel werkgeheugen hebt dan is één applicatie die veel gebruikt minder een probleem, zowel omdat er bij 80% gebruik nog 20% van veel over is, en omdat bij dergelijke applicaties er vaak minder gemultitaskt wordt omdat het vaak professionele applicaties zijn.
Dit zal wel de beperking nog van iPadOS zijn vanwege de bestaande modellen die max 6GB ram hebben.
De nieuwe krijgt 8GB of zelfs 16GB als je dat wilt/kunt betalen.

Ik vraag me af wat Apple van plan is met deze flink uitgeruste iPad Pro modellen met 1/2TB opslag en 16GB ram. Er zit een M1 in, en die kan MacOS draaien. Het zal toch niet zo zijn dat Apple ons in de toekomst gaat verrassen en dat iPadOS een soort MacOS met touch gaat worden die heeeeel blij is met die 16GB ram?
Vooral interessant is het dan dat het 16GB model dus nauwelijks toegevoegde waarde heeft - los van meer apps in het geheugen houden.
iPadOS 15 komt er aan, dus mogelijk dat ze die beperking er in hebben gehouden met nieuwe ontwikkelingen in het achterhoofd ? Meer mogelijkheden m.b.t. multitasking bijvoorbeeld.
Mijn ipad “pro” uit 2018.
Is midden in 2021 nog geen een keer uitgedaagd door software of het OS..

Kan me niet voorstellen waarom je een m1 wilt.
Met een usb-c poort.

Waanzinnig apparaat verder hoor vooral met dat belachelijk duur toetsenbordje/trackpad.

Maar de ios is en blijft bizar voor sommige taken die simpel zijn op een pc.

Zou ik de ipad wegdoen? Neen.
Maar meer kracht is oprecht het laatste wat ik zoek.. laat de software kant maar eens groeien!
Maar is dat de laatste 10 jaar niet voor alle platforms het geval? Mijn iMac uit 2011 draait net zo soepel als mijn Dell laptop van 2020. Terwijl die laatste op papier veel krachtiger is / zou moeten zijn.
Dat komt meer omdat intel processoren tussen 2011 en 2020 niet echt heel veel erop vooruit gegaan zijn.
Een iMac uit 2011 heeft een quad core die een sloot energie gebruikt, een laptopje uit 2020 heeft een super energie zuinige cpu. Performance zal ongv t zelfde zijn op het oog, en de iMac heeft een externe GPU dus waarschijnlijk zelfs beter.

Een AMD cpu maakt al een flink verschil (ryzen 4000). Die draait rondjes om de iMac. En een M1 ook!
Specificaties van beide apparaten?
.
Kan me niet voorstellen waarom je een m1 wilt.
Wat is dat nu weer voor een idiote uitspraak. Ik wil een M1 om dezelfde reden dat jij je pro uit 2018 hebt gehaald.
[...] Ik wil een M1 om dezelfde reden dat jij je pro uit 2018 hebt gehaald.
Als je nog geen iPad hebt, kan ik me enigszins voorstellen dat je de M1 wilt halen, maar ik denk dat hier het punt vooral is dat iOS met beschikbare software nog zo beperkt is, dat je beter iets anders kunt kiezen, b.v. een Macbook Air.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, en dat zul je voor jezelf het best kunnen beoordelen.
Dus je kan het je wel voorstellen. In mijn geval wordt dit inderdaad mijn eerste iPad.
Helemaal correct !
Heb dezelfde Ipad en het is IpadOS dat redelijk bejaard en beperkt is.
Sterker nog, op sommige vlakken loopt het achter op IOS !

Extra power heb je idd helemaal niks aan anders dan voor een benchmarkscore.
Mijn ipad “pro” uit 2018.
Is midden in 2021 nog geen een keer uitgedaagd door software of het OS..
Geldt ook voor mijn 1e generatie iPad Pro. Technisch een geweldig apparaat, helaas erg beperkt door het OS...
[...]
Maar meer kracht is oprecht het laatste wat ik zoek.. laat de software kant maar eens groeien!
Ik ben het vooral eens met deze laatste opmerking, zorg eerst maar eens voor een OS en bijbehorende software die kan wedijveren met macOS.
In mijn geval: zorg dat ik apps kan ontwikkelen op de iPad, b.v. door XCode beschikbaar te maken. Op z'n minst iPadOS/iOS/tvOS apps (maar liefst ook voor Android, macOS, Windows 10 en Linux).
Zolang dat niet kan, beschouw ik iOS niet als een OS voor Pro gebruikers. Jammer voor de iPad Pro M1, want technisch is dat een fantastisch ding.

[Reactie gewijzigd door trapper op 25 juli 2024 21:29]

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij hebben apps geen inzicht in het beschikbare geheugen wat op dat moment beschikbaar is. Met een beperking van 5GB per app voorkom je denk ik dat er apps gaan crashen door onvoldoende geheugen terwijl je als gebruiker niet kan achterhalen waarom.
Anoniem: 159816 @Luchtbakker28 mei 2021 22:27
Waarom managed het OS dat niet gewoon? Op Windows moet je echt bizarre dingen doen om een waarschuwing te krijgen over het geheugen gebruik. En dat is gewoon stabiel (heb regelmatig 90%+ in gebruik).
Initieer een vijftal Excel instanties tegelijkertijd en we zien hoe je je mening verandert.

Een voorbeeld: op Windows XP had je een boel mogelijkheden om met HEAP RAM te spelen. Het is mij toen gelukt om 35 Excel instanties tegelijkertijd te starten. Het opstarten duurde al best lang, het afsluiten ervan 10 keer langer. XP SP3, een AMD Athlon 3200+ en 4 GByte aan RAM,

Was een test voor een klant. Deze klant heeft een Windows computer met 64 Xeon processoren en god weet hoeveel RAM. Die computer kwam niet verder dan 45 Excel instanties was retetraag.

Waarom zoveel Excel instanties tegelijkertijd? Internationale energie leverancier met heel veel consultants in dienst die alles deden in hun single instance Excel setups.Want Excel werkt toch uitstekent....

Uiteindelijk maar een Excel kloon in elkaar gezet, waardoor hun systeem nu duizenden sever processen tegelijkertijd af kan werken met de snelheid die men daar verwacht/eist.

Alle mogelijkheden die Windows XP bood om met HEAP geheugen te "spelen", deze zijn er allemaal uitgehaald in Windows Vista en hoger. Windows is veel stabieler hierdoor. Echter, veel meer dan 5 Excel instanties op mijn WIndows 10, met i5 processor en 16 GByte aan RAM, haal ik niet.

Vandaar dus de optie om Excel bestanden te importeren/exporteren met de Excel kloon, voor de hardhoofden en waar het niet anders kan.in bedrijfsprocessen. Klant heeft Windows en die computer opgewaardeerd, met als gevolg dat het nu vaak op die processen staat te wachten, Puur en alleen omdat een heleboel 3e aprtij software Excel verwacht voor intercommunicatie. Klant is blij met onze software en schoolde de consultants maar al te graag om. Met Excel zijn ze heel wat minder tevreden. Om het maar politiek correct uit te drukken.

Om je vraag te beantwoorden: Windows beheert het aanwezige geheugen behoorlijk strikt. Begrijp me goed, de daaruit volgende stabiliteit is een goede ontwikkeling. Maar je hebt nog altijd een hoop gemeer wanneer je je HEAP geheugen verbrast. En dan maakt het geen ene mallemoer uit hoeveel RAM er in je computer zit, of hoe krachtig je CPU is. In het beste geval word Windows traag als een slak, en anders een crash.

Dat Apple paal en perk wil stellen aan excessief geheugen gebruik vind ik persoonlijk niet zo'n heel raar idee.
Maar volgens mij is dit meer een betoog over hoe verschrikkelijk jij Excel vindt dan het geheugenmanagement van Windows. Ik vraag me dan meer af of de oplossing die je hebt geimplementeerd wel de beste is voor het bedrijf, want waarom zouden consultants hun Excel bestanden op een remote server moeten draaien, het lijkt me dat je dan meer de software verkeerd gebruikt dan het OS de schuld kan heven.
Was benieuwd, maar ik heb zojuist 45 keer Excel (van office 360) geopend (met lege en gevulde sheets) en merk nauwelijks verschil in prestaties (opstarten, werken). Nu heeft deze computer 128GB geheugen, maar het totaal verbruik komt niet boven de 12GB. (en je maakte de opmerking "En dan maakt het geen ene mallemoer uit hoeveel RAM er in je computer zit, of hoe krachtig je CPU is.")
Anoniem: 159816 @GeroldM29 mei 2021 11:49
Ik werk dagelijks met Excel en Tableau i.c.m. datasets van soms meerdere GB's in meerdere instanties. Mijn huidige, tijdelijke, laptop heeft met zijn 16GB daar geen problemen mee ondanks dat ik tegen de 16GB aanhik. Dezelfde use cases met een 32GB machine leverde een gebruik op van rond de 20GB. Ik heb in de afgelopen 3 jaar ofzo slechts 1 keer een melding gehad dat er niet genoeg geheugen meer was. Je moet echt hele domme dingen doen om dat voor elkaar te krijgen.
Met de beperking zorg je ervoor dat je later weer een nieuwe iPad moet kopen. Nu merk ik op mijn iPad Pro dat Safari steeds vaker crasht bij complexe websites. De 2GB werkgeheugen wordt te krap. Net zoals de 512 MB van mijn eerste iPad die browsen vrijwel onmogelijk maakte. Ik denk dat het een bewuste keuze van Apple om er net voldoende geheugen in te stoppen. Nu dus zelfs een softwarematige beperking.
Dat Apple geld wil verdienen door artificiele limieten in te bouwen, daar geef ik je helemaal gelijk in. Echter heeft een beperking als deze wel een gewenst neveneffect. Je kan het systeem niet door excessief geheugengehruik van 1 app laten crashen. En je kan meerdere apps tegelijkertijd in de actergrond laten draaien, zonder dat deze in elkaars vaarwater zitten.

Herhaal de woorden uit je post en besef hoe inefficient websites zijn geschreven als deze meer dan 2 GByte nodig hebben. Dat klinkt mezelf als idioterij in de oren. Apps en/of programmas gebruiken een hoop minder. E door dat flink gereduceerde verbruik is de eindgebriuiker veel beter in staat om het anwezige RAM in te zetten hoe hij/zij dat wil. Niet de programmeur(s) die onzinnig veel verbruiken voor geen enkele goede reden.

RAM wat niet word gebruikt is inderdaad een zonde. Maar de eindgebruiker dient te bepelen hoe RAM word ingevuld, niet de kunde/onkunde van de programmeur(s).
Link eens zo'n site die Safari op de iPad laat crashen? Safari is volgens mij nog nooit gecrasht op mijn iPad pro (2020)
Het is nog afwachten, 7 juni dus WWDC met inderdaad de geruchten van iPadOS 15 en dat zou misschien wel verandering hier in kunnen brengen
Ja maar zelfs dan duurt het tot september voordat ipados 15 uitkomt. Dat is een lange tijd. Tenzij ze het eerder in ios 14 oplossen
En je hebt nu apps die niet voldoende hebben aan 5? Ik denk dat we nog wel een paar maanden kunnen wachten
Procreate, Photoshop, Illustrator... wij gebruiken deze bijna elke dag voor klanten en vooral met illustraties wil je wel wat meer power kunnen gebruiken, vooral als je de M1 op de Ipad hebt met 8gb ram.


Je zou de 16gb versie gehaald hebben, die is op het moment dus nutteloos :p
Maar het is afwachten op IpadOS 15, misschien een update op 14
Maar zijn er nu echt al "betrouwbare" geruchten? iPadOS 15 komt er zeker aan. Maar veel gehoord heeft nog niemand. Volgens mij zijn mensen nu vooral nog aan het dromen. "Het kan toch écht niet dat je 16GB in een iPad pakt met iPadOS zoals het nu is"..

Nog even afwachten dus. Twee weken!
Ik vermoed gewoon een bug in de memory allocatie in iOS. Daar zal wel een max in zitten die vanuit de vorige generaties billijk leek, maar nu met de M1 iPad niet meer van deze tijd is. iPads hebben altijd al erg weinig geheugen gehad (3GB was al veel). Als een app teveel geheugen vraagt, duwt ie gewoon de andere apps uit het geheugen, daar zal niets fout gaan.
Het is de App die crasht volgens het artikel, dus die heeft dan geen goede 'out of memory' afhandeling, niet het OS.
Quote:
"Als we meer werkgeheugen toekende aan de app, crashte die", aldus de ontwikkelaar. "
Quote uit forumpost:
Hi, Artstudio Pro developer here.

There is a big problem with M1 iPad Pro. After making stress test and other tests on new M1 iPad Pro with 16GB or RAM, it turned out that app can use ONLY 5GB or RAM! If we allocate more, app crashes. It is only 0.5GB more that in old iPads with 6GB of RAM! I suppose it isn't better on iPad with 8GB.
Het is dus een App probleem dat deze crasht.
Of iOS meer dan 5 GB mogelijk moet maken voor een App is natuurlijk een andere discussie...
Dat vermoed ik inderdaad ook. Vandaar de crash in plaats van een fatsoenlijke afhandeling.
Ik vermoed dat hier een gevalletje het kip & het ei verhaal is.
Een van de twee zaken moet eerder komen, de iPad Pro of iPadOS 15.

Ik ga er vanuit (zeker weten doe ik het natuurlijk niet) dat Apple niet voor niets een M1 processor incl. meer RAM dan de voorgaande modellen in de iPad Pro stopt (en ook nog expliciet de 8GB en 16RAM modellen vermeldt in de spec-sheets).

Ik hoop dat we op WWDC blij verrast zullen worden door iPadOS 15 en het lijkt mij sterk dat Apple het tot de release in het najaar laat liggen dat apps nu functioneel maar 5GB RAM mogen gebruiken op de iPad Pro. Het zal ook deels komen dat er achterliggend wat geregeld moet worden (ook procedures / richtlijnen) om de compatibiliteit met de andere iPad's te garanderen.
Er komt heus wel een oplossing voor. Het is nu (nog) niet zo dat er heel veel m1 ipads in omloop zijn. Ik de k dat er in iOS 14.7 of later wel een oplossing komt.
Volgens diverse geruchten brengt het bedrijf daar onder andere iPadOS 15, iOS 15 en macOS 12 uit.
A.Dat zijn geen geruchten, maar is de jaarlijkse cyclus zoals die al járen gaat.
B.Deze OS’en worden dan onthuld en in beta beschikbaar gesteld, maar nog niet officieel uitgebracht.
Op de WWDC word iOS15 niet uitgebracht, wel gepresenteerd waarna de beta 1 beschikbaar gesteld word aan ontwikkelaars. De daadwerkelijke final release van iOS15 is pas in de herfst, rond of tegelijk met de release van de volgende iPhone.
En daarom kopen slimme mensen NOOIT een 1st gen device ....
De hoofdprijs betalen en altijd tegen dingen aanlopen.

En voor de mensen die hopen op een Ipad die Macos gaat draaien of full size software:

"Koop een apparaat NIET voor wat het zou kunnen worden, Koop het voor wat het Nu is !"

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 25 juli 2024 21:29]

1e gen device? De eerste iPad komt uit 2010. En dat was toen een heel goed, fijn apparaat. De M1 MacBooks (dat zou je wat mij betreft wel als een 1e gen device kunnen beschouwen) zijn geweldig. Als je zede M1 iPad hebt gekocht dan loop je echt niet tegen problemen aan omdat ontwikkelaars slechts 5.1GB werkgeheugen kunnen gebruiken.

Veel reviews stellen juist dat de M1 soc een beetje overkill is.

Er is bij het 13" model nu een 'Bloom gate' waarbij mensen klagen om een grijze waas om niet zwarte objecten op een zwarte achtergrond. Ik snap dat dat vervelend kan zijn, maar dat is het logische gevolg van local dimming waarbij de zones groter zijn dan 1 pixel. Als in die ene zone tenslotte wit en zwart zit, dan zal de backlist voor wit moeten oplichten en voor zwart uit moeten staan. Dus licht het backlight op waardoor het zwart aldaar wat grijzig wordt. Ieder Edge lit scherm heeft dit ook, maar dan over het hele scherm. Vaak is dir redelijk homogeen waardoor het nauwelijks stoort. Op deze afbeelding kan je zien dat de blooming net zo 'grijs' is als bij een edge lit iPad.

[Reactie gewijzigd door klonic op 25 juli 2024 21:29]

1st gen = eerste van zijn generatie en de M1 is dat nu in feit Pro segment.
Het boeit mij weinig of devs nu geen problemen hebben met de beperkte Ram.
Als het erin zit moet het gebruikt kunnen worden, klaar.
Je betaald een premium en dan moet je geen beperkingen hebben qua software die voorlopig niet opgelost zijn.
Blooming is waardeloos, zeker als je de wedstrijd aan wilt gaan met Oled.

Nogmaals, 1st gen aanschaf is gewoon alles behalve slim.
Ok, ik vind zon generalisatie kortzichtig en asociaal.

Ik denk dat de iPad Pro voor de gebruiker een geweldig apparaat is. De M1 processor is een geweldig ding en de 13" MacBook Air met M1 chip is op sommige vlakken sneller dan de 9750H in mijn 16" actief gekoelde MacBook Pro en veel energiezuiniger.

Daarnaast kan je een Apparaat bij zat winkels een maandje uitproberen en eventueel terugsturen als het niet bevalt.
Niemand zegt dat de M1 niet geweldig is maar ik zie niet het verband tussen asociaal en het niet kopen van een 1e gen product.
Alsof het een gunst is dat je het mag kopen ? Of dat je medelijden moet hebben ?
Waarom is het asociaal om een 1st gen product over te slaan ?

Je ziet gewoon dat het vaak een tijdje duurt eer bugs eruit zijn en dat de software echt gebruik maakt van de hardware.
Wist je dat men max 5GB gebruikt van de 8 of zelfs 16GB aan Ram op de nieuwe Pro ?
Tja leuk die benchmarks maar wat doe je dan met die snelheid eigenlijk ?
We hebben zelfs gezien dat bij daadwerkelijke vergelijkingen en dus geen flauwe benchmarks.
4K video exporteren en wat zagen we ?
Ja de 2020 Pro was 1x zelfs sneller en in een andere test was de 2020 5 seconde langzamer op een totale duur van 10 minuten !!
Kan dat getweaked worden in de toekomst, natuurlijk maar slimme mensen kopen niet op basis van wat een product wellicht kan worden maar op basis van wat een product daadwerkelijk (op dat moment) is.

Iedereen moet doen wat ze goed dunkt maar niet lopen zeuren als het tegenvalt.
Dat weten we inmiddels al jaren, van nieuwe videogame, OS, auto, update, Smartphone, nieuwe beeldschermen en ga zo maar door. De soft en hardware is zo complex en je kunt rekenen op Final Beta testing.
Blooming is niet waardeloos. Het is normaal voor een mini-LED scherm. Het is geen OLED. Pas als micro-LED gebruikt wordt, dan zal blooming verdwenen zijn.
Blooming is niet waardeloos. Het is normaal voor een mini-LED scherm. Het is geen OLED. Pas als micro-LED gebruikt wordt, dan zal blooming verdwenen zijn.
Het zal dan idd normaal zijn voor die techniek maar het is niet iets wat ruim uitgemeten werd en het werd afgedaan als de toekomst en superieur.
Kan me goed voorstellen dat mensen die er geen rekening mee houden en dit dan zien dat ervaren als waardeloos.
Tja, beetje verdiepen voordat je iets koopt is altijd handig.

Het scherm is een gigantische upgrade en blooming is alleen een beetje zichtbaar onder specifieke omstandigheden. In alle andere omstandigheden is het net zo goed (en soms zelfs beter) dan OLED.

Ik kan me voorstellen dat Apple er daarom geen nadruk op legt, omdat het ook nauwelijks relevant is. Er zijn altijd mensen die proberen dit soort technische beperkingen als een afwijking te framen, maar vergeten de positieve kanten en genieten waarschijnlijk nauwelijks.
Als je denkt dat dit een 1st gen device is dan iedere iedere nieuwe ipad of telefoon een 1st gen device. Kortom, te belachelijk voor woorden.
Het is de eerst van zijn soort met de M1 chip.
De eerste met Apple silicon.
Zie het zoals jij wilt, mij boeit het niet.
Feit blijft dat early adopten gewoon dom is vandaag de dag en dat blijkt keer op keer weer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.