Gerucht: Apple voorziet enkele iPad-modellen volgend jaar van oledschermen

Volgens geruchten voorziet Apple enkele iPad-modellen volgend jaar van een oledscherm. Dat zouden de eerste iPad-modellen met een dergelijk scherm zijn; tot nu toe bracht de techgigant enkel iPads met lcd's uit.

De schermen zouden geleverd worden door Samsung Display en LG, schrijft Zuid-Koreaanse website ETNews op basis van eigen bronnen. Die twee bedrijven zouden ook werken aan oledschermen voor Apples komende iPhones, en zouden al langer werken aan dergelijke displays voor iPads.

Volgens ETNews zou Apple de keuze hebben gemaakt omdat oledschermen betere beeldkwaliteit zouden leveren, en tegelijkertijd minder zouden wegen. Apple stapte eerder al over op oledschermen voor veel van zijn iPhone-telefoons.

Het is nog niet duidelijk welke iPad-modellen voorzien zouden worden van oledschermen. Analist Ming-Chi Kuo stelde eerder al dat de volgende generatie iPad Air in 2022 voorzien zou worden van een oledscherm, schrijft ook MacRumors. Miniledschermen voor iPads zouden exclusief gebruikt worden in de Pro-modellen. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Apple bracht niet eerder iPads uit met oledschermen. Het bedrijf maakte eerder dit jaar de overstap naar een miniledscherm voor zijn iPad Pro 12,9" met M1-chip, maar dergelijke schermen zijn nog steeds gebaseerd op lcd's. Apple blijft naar verwachting ook producten met miniledschermen uitbrengen. Volgens eerdere geruchten komt het bedrijf onder andere met Macbook Pro-modellen met een dergelijk display.

Apple voorzag de iPad Pro 12,9" eerder dit jaar van een miniledscherm

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-05-2021 • 19:44

55 Linkedin

Reacties (55)

55
52
20
1
0
26
Wijzig sortering
Maar dat zou wel een stap terug zijn. OLED gebruiken ze nu ook in de iPhones, maar kijkend naar helderheid trekken die het bij lange na niet bij de nieuwe miniled schermen. Die dingen zijn echt helder AF.

Productie leek alleen een beetje een dingetje.
Enkele iPads, is het gerucht. Je mag er van uitgaan, dat het niet de nieuwe 12.9 zal zijn met een OLED. Dat kan niet op tegen miniled.
Zelf verwacht ik de Air.
OLED kan niet op tegen mini-led LCD!? Misschien qua maximale helderheid en zelfs dat niet. OLED-schermen in Samsungtelefoons kunnen meer dan helder genoeg.

[Reactie gewijzigd door STFU op 31 mei 2021 20:40]

Op telefoons zijn ze inderdaad helder genoeg, maar juist op tablets komt de helderheid met een groot verschil. Die is echt een stuk lager. Het lijkt erop dat men grote panelen nog steeds niet heel helder kan krijgen. Opzich ook logisch want yields zijn dan ook lager.

Kijk bijvoorbeeld naar OLED TV’s. Daarvan komt de helderheid ook maar amper boven de 800 nits uit.

Dat is ook een reden waarom Samsung voor grote panelen QLED gebruikt.
Dat is ook een reden waarom Samsung voor grote panelen QLED gebruikt.
Dat is niet waar. Er zijn twee redenen waarom Samsung geen OLED Tv's verkoopt.
1. Ze krijgen het niet voor elkaar om met blauwe leds OLED schermen op grote schaal te produceren met goede performance en betrouwbaarheid. Productie op basis van witte leds is gepatenteerd door LG.
2. Ze willen geen OLED schermen inkopen bij aartsrivaal LG (alhoewel er zijn geruchten dat het er toch van gaat komen).

Bovenstaande is de reden waarom ze QLED verkopen, niet omdat het beter is maar omdat ze zelf geen OLED TV panelen maken.
QLED heeft wel degelijk voordelen boven OLED die ze ook breed uitmeten in marketing materiaal. 1 daarvan is helderheid en de andere is inbranden. Zeker bij monitoren interessant.

De twee redenen die je noemt zijn een reden om geen OLED te verkopen, maar het bestaansrecht van QLED is niet dat men geen OLED kan of wil maken/kopen, maar dat het bepaalde eigenschappen heeft die beter zijn dan bij OLED. En een van die redenen is helderheid.
Ja, lcd heeft een helderheidsvoordeel over oled, dat is bekent. En inbranden is ook een kleiner risico, al is dat vooral in gebruik als info scherm op een trein station ofzo relevant... maar het grote voordeel van lcd is gewoon dat het goedkoper is, dus elke fabrikant stopt ze in goedkopere schermen. En Samsung heeft totaal geen oled dus moeten ze ook lcd in hun dure schermen stoppen. Dat is niet omdat lcd beter is maar omdat ze niet anders kunnen...

En dat ze de marketing term qled gebruiken is leuk maar andere fabrikanten hebben ook fancy backlichts met een breed kleurenspectrum, dat maakt het niet opeens speciaal versus andere lcd schermen. Het blijft een grijs scherm als je ze in een donkere kamer bekijkt...
Het lijkt erop dat men grote panelen nog steeds niet heel helder kan krijgen.
Ik heb nog nooit een review van een OLED TV gezien die zegt dat het paneel niet heel helder is.
Dat is ook een reden waarom Samsung voor grote panelen QLED gebruikt.
Nee, dat is helemaal niet de reden |:(
Ik heb nog nooit een review van een OLED TV gezien die zegt dat het paneel niet heel helder is.
Nee maar zelfs een LG CX heeft geen HDR1000 specificatie. Die gaat maar max ~740 nits.

Het is ook dubbel. Aangezien OLED perfect zwart kan zijn, heb je dus een oneindig contrast, maar het dynamisch bereik tussen 0 nits en 740 nits is lager dan dat je met een QLED of MiniLED scherm kan halen.
430 nits op de tab 7+ is niet veel vergeleken met de 600, 1000, 1500 op de 12.9 iPad Pro. Waarom Samsung hun telefoons dit wel kan laten doen, en niet op de tablets zou ik niet weten.
430 nits is niet genoeg!? Ik geef toe, ik heb een Pixel 3a met een maximale helderheid van 450 nits en dat is buiten in felle zon en zonnebril op te weinig. Maar voor een tablet die je toch meestal binnen gebruikt, moet 430 nits toch voldoende zijn?
Alleen dus niet wanneer je je tablet buiten gebruikt, wat juist heel veel mensen wel doen. Dat is toch wel het grote nadeel van smartphones en tablets, in vol daglicht op een zonnige dag, zie je gewoon niet veel op het scherm. Op een dag van vandaag is die 1000 nits echt wel een verademing.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 31 mei 2021 21:50]

Als ik nu met m'n iPhone XR in het volle zonlicht ga staan, gaat het scherm naar 100% en kan ik het scherm nog prima aflezen. Geen enkel probleem. Een grote vooruitgang met pakweg 15 jaar geleden, want dat kon een paar telefoons terug niet (ik gebruikte toen een Motorola Razr v3i).

Alleen als je zo gaat staan dat de zon via het scherm in je ogen reflecteert, tja, dan kan je scherm daar niet tegen opboksen, maar zelfs als je scherm wél zo fel kon, had je daar niets aan want je ogen kunnen gewoon niet zo fel.
Nee, niet voor HDR content. En inderdaad, buiten zeker niet voldoende.
Het is 625, 1000 en 1600 nits op de iPad Pro.
Ik heb ook liever OLED. Ik blijf bij mijn Galaxy Tab totdat Apple met een OLED iPad Pro komt. De mensen hierboven doen net alsof die mini-LED alleen maar voordelen heeft.
Enige nadeel aan de Mini-LED is toch wel de glow effect die je hebt, zo had ik het gezien in een filmpje waar ze witte text op zwarte achtergrond hadden gedaan, dat zag er niet mooi uit.

Hoewel ik OLED fijn vind omdat het zo zwart is, kies ik toch voor miniLED, want de helderheid voor buiten is gewoon vele malen beter en geen burnin, onze LG OLED tv is 3 jaar oud en heeft best veel last van burnin, dat zou ik toch echt niet op mijn tablet willen hebben.
De air is net een half jaar oud gezien de cyclus daarvan meestal een jaar of 3 is denk ik dus van niet

iPad mini perhaps
Nee hoor. Maart 2019 is de Air 3 uitgekomen, en oktober 2020 de Air 4. De reden dat er een lange tijd tussen de Air 2 (eind 2014) en Air 3 zat, is omdat de Air 2 eigenlijk gewoon in de 'iPad' lijn viel. Er was ten tijde van de Air 2 geen andere basis 9.7" iPad te koop.

In 2019 heeft Apple de Air nieuw leven in geblazen, als lijn tussen de basis iPad en de Pro's. De kans is dus prima aanwezig dat Apple begin 2022 komt met een Air 5 met OLED scherm en A15 chip, of eind 2022 met OLED scherm en A16 chip.
Productie en prijs. OLED is goedkoper dan mini-LED dus verwacht dat ze die in de goedkopere modellen gaan gebruiken.
Ik heb recent voor mijn vrouw een nieuwe iPad Air gekocht, en dat scherm is eigenlijk goed genoeg. Als je ziet dat die apparaten toch een jaar of 5-8 mee gaat heb ik liever een goed LCD dan een OLED. Maargoed, de burn-in moet zich natuurlijk nog bewijzen.
Vanwaar die voorkeur? Puur vanwege mogelijke inbranding??
Je hebt geen andere keuze bij een iPad.
Ik ben bekend dat de iPad maar één keuze is. Mijn vraag is waarom je voorkeur liever een LCD dan OLED is. Je schreef:
Als je ziet dat die apparaten toch een jaar of 5-8 mee gaat heb ik liever een goed LCD dan een OLED.
Ja, en het scherm is gewoon goed genoeg as is voor de budget devices. Inbranding heb ik nog niet gehad op AMOLED-schermen op telefoons, maar die gebruik ik 2-3 jaar hooguit. Dit moet wat mij betreft het grootste gedeelte van een decennium mee.
Mee eens. I zit nog op de eerste iPad Air. Ik ontvang alleen de security updates. Ik denk dat ik volgend jaar (vanwege OLED) voor een nieuwe Air ga
Een scherm is gelukkig wel meer dan alleen de helderheid. Als je use case het scherm vooral buiten gebruiken is, dan kan ik je nog wel volgen ja..
Nee helderheid is helemaal niet alleen voor buiten. Juist de krachtige m1 iPad pro is een handig apparaat om HDR edits op te kunnen maken voor semi-pro videograven. Dan kun je die helderheid gewoon echt goed gebruiken.

Qua kleuren is het verschil eigenlijk nul en qua contrast is het ook erg laag. MiniLED heeft met FALD al behoorlijk veel zones dus dingen als blooming vallen al heel erg mee. Komt daarmee dus bijna in de buurt van OLED, maar net niet. Dynamisch bereik is met 1600Nits peak dan dus veel groter.
Je gaat er nu vanuit dat iedereen de iPad zoals jij gebruikt, dat is niet zo. Te stellen dat oled een downgrade is, is pertinente onzin. Voor jouw gebruik misschien wel. Blooming is overigens wel degelijk een “issue” op de nieuwe mini led iPad (al hoewel hoe belangrijk je dat vindt ook per persoon zal verschillen, ik vind het niet zo interessant). Elke scherm techniek heeft zowel voordelen als nadelen. Voor piek helderheid moet je inderdaad niet bij oled zijn.
Te stellen dat oled een downgrade is, is pertinente onzin.
T.o.v. een goed mini-led paneel is OLED wel degelijk een downgrade op veel gebieden. Veel sneller last van degradatie, sneller inbranden, veel minder hogere piekhelderheid.
Blooming is overigens wel degelijk een “issue” op de nieuwe mini led iPad (al hoewel hoe belangrijk je dat vindt ook per persoon zal verschillen, ik vind het niet zo interessant)
Ik zeg ook niet dat het er niet is, maar het is maar in bepaalde gevallen zichtbaar aanwezig en dat zijn er vrij weinig. Vooral in films met sterren zoals heelal documentaires enzo.
Ik heb geen problemen met helderheid op een iPhone 12 Mini en het beeld is echt fenomenaal. Doe mij ook maar een iPad met zo’n scherm. Miniled blijft een lapmiddel om de tekortkomingen van LCD te verhullen.
Dit dus. Ik vind het jammer dat er geen monitors te krijgen zijn met deze schermkwaliteit. Die lopen nog jaren achter.
Die heeft dan ook een peak brightness van 1200 nits. Op grote displays is dat niet te doen voor een redelijke prijs.

En Lg CX heeft een 1-25% peak van 740 nits. Bij 50% zakt ie al naar 400.
Door het oneindig contrast en fellen kleuren valt het gebrek aan peak brightness van 1 a 2 seconden per film helemaal niet op.
Ik denk dat jij zand in de oogjes hebt, ik heb sinds 2011 enkel OLED gehad, sinds de Galaxy Nexus, en ben toen 1x LCD gegaan met de Nexus 5, ging direct over m'n nek.

Nog nooit last gehad dat ik het niet in de zon kon zien.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 1 juni 2021 00:44]

Ik zou een oled-ipad wel al top vinden. Qua contrast nog effe wat beter en een ultrahelder scherm op 40 centimeter van mijn ogen hoeft voor mij toch ook niet. De miniled schermen zijn op 12.9” al een uitdaging om te maken, dus ligt het m.i. Voor de hand dat de oled schermen dan voor de kleinere ipads gaan zijn.
Ik hou het nog even op mijn Samsung tablet S4 van 3 jaar terug met hoge resulotie amoled scherm. :) Echt geweldig schermpie....

[Reactie gewijzigd door Piet54321 op 31 mei 2021 20:26]

Denk dat ik met mijn (manier van) gebruik toch wel burn in met een iPad OLED scherm zou kunnen krijgen.
Lijkt m nog niet dat dit de nieuwe generatie oleds zal zijn. Dat zal nog wel 2-5 jaar duren.
Het huidige Mini LED is mooi, totdat je de blooming gaat zien. Zwarte pixels staan dan wel uit, maar je zit met die dimming zones. Pas als Mini LED per pixel kan dimmen is het een perfect scherm, zeker door de enorm felle HDR t.o.v. OLED. Tot die tijd zou ik toch voor OLED opteren. OLED heeft dan wel weer kans om in te branden. Vergeet ook niet de Apple iPad Pro 2021 12.9 is zo’n 7% (41 gram) zwaarder dan de iPad Pro 2020 12.9.
Vergeleken met OLED vind ik Mini-LED briljanter, mooier. Blooming zie je alleen bij enkele specifieke omstandigheden. Mij stoort het niet. OLED is ook mooi natuurlijk. Wachten is inderdaad op micro-LED, maar ben bang dat dat 5+ jaar gaat duren
Samsungs amoledschermen in de note 20 hebben een gelijkaardige peak brightness als de miniled van de iPad Pro ( ongeveer 1600 nits)
Nog maar een jaartje wachten met de aanschaf van een nieuwe iPad. Tot nu toe voldoet mijn Pro 9.7 nog behoorlijk voor hetgeen ik hem gebruik. En zo lang ik nog iOS updates krijg heb ik nog niet echt een reden om hem te vervangen.
Ik hoop dat het andere oled schermen zijn dan die in de IPhone X/ XS / 12. Ik heb een weekje een iPhone XS gehad en trok het daarna niet meer met mn ogen. Na wat zoekwerk bleek ik niet de enige te zijn.
https://forums.macrumors....iphone-x.2085427/page-134
Blijkbaar heeft dit te maken met dr toepassing van PWM in de oled schermen. Heb de stille hoop dat men met nieuwe iPhones naar de mini led technologie gaat zodat ik (en een grote groep mensen) ook weer een nieuwe iPhone kunnen kopen.
Oef, OLED schermen. Dan maar geen nieuwe iPhone en iPad meer voor mij. Als dit gerucht klopt natuurlijk.

Ik hoopte eigenlijk op een nieuwe iPhone en iPad Air of base pro met miniLED. Zal er ooit wel komen denk ik, tot die tijd blijf ik gewoon maar werken met mijn huidige apparaten.
Een gerucht is het niet … althans niet voor mij. Ik kon gewoon echt niet overweg met die XS. Branderige ogen en knallende koppijn. Teruggegaan naar een iPhone XR en toen was het weg.
Ik las je comment verkeerd.

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 31 mei 2021 22:36]

Misschien wat vaker je telefoon wegleggen?
Als je branderige ogen en knallende koppijn overhoudt aan je telefoon zit je er gruwelijk veel op.
Misschien ook eens aan naar een leesbril kijken, want het grootte verschil tussen de schermen kan veroorzaken dat je niet zit te knijpen met je ogen om de content te zien het verschil tussen XS en XR is nog best wel groot (is ook de reden waarom ik zelf een XR heb en ook een leesbril nodig heb).
Als laatste is er een schrikbarende toename van nekhernia onder jeugd vanwege geforceerde zithouding met telefoons.
Begin dus met schemtijd/screentime aan te zetten......
Daar zit het zeker niet in hoor. Als ik nu een Mediamarkt of Apple store in loop waar ze een OLED exemplaar hebben, dan voel ik na 1 minuut al weer de lichte hoofdpijn opkomen.
Nou nou, niet zulke aannames doen?
Wellicht bedoel je het goed maar het komt wel heel vervelend over.

In sommige situaties staat je scherm nu eenmaal langer aan en kijk je ook vaker. Bijvoorbeeld bij navigatie, lezen van e-books en een arcade spelletje. En soms heb je een FaceTime gesprek waarbij je nu eenmaal naar je telefoon kijkt.

Ik zelf heb geen last van het PWM verschijnsel, althans, ik neem het “trillen” wel waar maar ik krijg er geen last van. Voor mij persoonlijk gaat het vooral om de lagere helderheid buiten.

Maar ik snap wel dat het onwerkbaar is voor mensen die er wél last van hebben. Eenmaal je hersenen het waarnemen, gaat de hoofdpijnmodus aan lijkt mij. En dan is dit nieuws best slecht nieuws voor 1 op de 10 (?) mensen.
Een oogarts kan dit probleem zeker niet oplossen. Maar heb het idee dat je het probleem probeert te bagataliseren. Het zit hem met name in het feit dat het OLED scherm constant aan en uit gaat. Dit heb ik toen der tijd met een collega’s ook getest door een slomo video van het scherm te maken , en je dan zie je duidelijk het scherm flikkeren. Het zal inderdaad een hele kleine groep gebruikers zijn, maar Google maar eens op “Eye strain” in combinatie met OLED displays en je vind genoeg gebruikers die soortgelijke klachten ervaren.
Dat begrijp ik prima en bagataliseer helemaal niets.
Als jij elke dag hardloopt en je krijgt een chronische pijn in je heup ook als je niet hardloopt.
Accepteer je het dan en zeg je, dat komt door het hardlopen, dus loop ik nooit meer hard, want dan zal het wel overgaan?
Of ga je dan een keer langs de dokter met de vraag waar die chronische pijn vandaan komt?
Ik hou er verder over op, heb er zelf geen last van dus zal er wel niet over mee kunnen praten.

[Reactie gewijzigd door Levens Genieter op 1 juni 2021 14:51]

Wow, dat iphones geen DC dimming hebben, wat slecht. Heb nu een telefoon met LCD, de volgende wordt OLED, maar dan wel met DC dimming. Heb voor zover ik weet geen last van PWM maar waarom zou ik niet een model met DC dimming nemen.

Edit:

Even zitten googlen, bijna niemand biedt DC dimming aan. Oneplus deed het maar niet meer lijkt het, xiaomi doet het nog wel? Samsung niet, ook zwak imo. Geef de gebruiker de keuze, liever wat shifted kleuren bij low brightness dan PWM.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 31 mei 2021 20:27]

PWM is vrijwel noodzakelijk in oled panelen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee