Bloomberg: Face ID komt mogelijk 'binnen enkele jaren' naar Macs

Apple brengt Face ID mogelijk in de komende jaren naar Macs. Het bedrijf zou op termijn ook alle iPhone- en iPad-modellen van Face ID kunnen voorzien. Daarmee zouden ook toekomstige iPhone SE-telefoons en non-Pro iPads de gezichtherkenningsfunctie krijgen.

Bloomberg-journalist Mark Gurman verwacht dat het implementeren van Face ID in al zijn apparaten het uiteindelijke doel van Apple is. Dat meldt de journalist in zijn Power On-nieuwsbrief, merkt ook MacRumors op. Gurman deelt geregeld informatie over onaangekondigde Apple-producten en staat bekend om zijn goede bronnen binnen het bedrijf.

"Als het mogelijk was, had Apple Touch ID allang afgeschaft. Maar het is om een paar redenen blijven bestaan", schrijft de journalist. "Op de iPhone SE en non-Pro iPads is Touch ID een goedkoper alternatief, waarmee Apple kosten kan besparen en toch beveiliging kan bieden. Op Macbooks zijn de schermen te dun om de benodigde dieptesensor te implementeren."

Gurman verwacht niet dat de eerste Macs met Face ID dit jaar al verschijnen. "Het zal niet dit jaar gebeuren, maar ik durf te wedden dat Face ID op de Mac er binnen een paar jaar aankomt. Ik verwacht dat alle iPhones en iPads binnen datzelfde tijdsbestek ook overgaan op Face ID."

Gurman meldt daarbij dat een punch-holecamera zou helpen om Apples duurdere iPhone-toestellen te onderscheiden, doordat daarmee de inkeping in het scherm wordt geschrapt. Analist Ming-Chi Kuo stelde eerder al dat enkele iPhone-modellen die in 2022 uitkomen een punch-holecamera krijgen, schrijft MacRumors. Het bedrijf zou een jaar later iPhones met Face ID-sensoren onder het scherm introduceren.

Bloomberg berichtte in januari dat de recent uitgebrachte 24" iMac aanvankelijk Face ID zou krijgen, maar dat Apple voor release toch besloot om dat te vervangen door een optioneel toetsenbord met Touch ID. Het bedrijf werkt ondertussen door aan een nieuw 27"-model, dat onder andere een krachtigere Apple Silicon-soc zou krijgen. Het is niet bekend of die komende iMac een Face ID-sensor krijgt.

De iMac 24" uit 2021. Bron: Apple

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-07-2021 • 07:46

65 Linkedin

Reacties (65)

65
59
19
5
0
28
Wijzig sortering
Volgens mij worden die gegevens alleen op de iphone opgeslagen en verdwijnen die niet richting apple.

Ja dus: https://support.apple.com/en-us/HT212036

[Reactie gewijzigd door Dracula op 26 juli 2021 08:22]

Inderdaad wordt de data van FaceID verwerkt op je iPhone en verlaat je iPhone niet. De kracht van Apple is juist (ondanks dat niet alles goed gaat, laten we eerlijk zijn) dat het lokaal verwerkt wordt. Siri gaat uit eindelijk vanaf iOS 15 lokaal verwerkingen doen voor o.a. text to speech. Dit kan ook alleen maar door een sterke chip in de iPhone te doen.

Maar bijv de tools de foto app: De gezicht herkenning wordt ook lokaal gedaan. Het backuppen van foto's in iCloud is daarintegen alleen backuppen. Er wordt geen data verwerkt.

En laten we eerlijk wezen je kan ook gewoon een 4/6 cijferige code of een wachtwoord op je iPhone zetten. Dus je hoeft het niet te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 26 juli 2021 08:20]

Inderdaad wordt de data van FaceID verwerkt op je iPhone en verlaat je iPhone niet.
Maar uiteindelijk moeten we Apple toch maar vertrouwen dat het zo werkt?
Duidelijk bewijs is er dan toch niet omdat alles closed source is?
Natuurlijk heb je dit met alles. Je kan het zelf toch ook checken? Je kan gewoon met Wireshark (moet je wel de kennis voor hebben) controleren wat voor pakketten er over een lijn heen gaan.

We weten allemaal overigens inmiddels wel dat fabrikanten niet vlekkeloos zijn en gelukkig hebben we journalisten/onderzoekers die hierover berichten. Zo weten we dat in 2019 melding is gedaan dat Apple wel degelijk Siri fragmenten beluistert zonder toestemming van gebruikers.
Maar wat is dan de oplossing? Open Source? Ik vraag me af hoeveel gebruikers die kiezen voor open source werkelijk de source en data stromen controleren, en al helemaal niet of die over het hele traject ook veilig zijn. In die zin heeft Apple wel een common interest om die veiligheid te bewaken, even los van dat iedereen fouten maakt, net zoals jij, of anderen, dat met open source doen. Toch? Natuurlijk, het is een kwestie van vertrouwen, maar datzelfde vertrouwen leg je dan in open source software die ook weer met elke update risico's met zich meebrengt. Die moet je dan ook weer controleren.
En stel dat je alles tot in perfectie hebt opgezet, hoeveel tijd heb je dan over voor je 40 uur werk per week en je social behoeften?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 26 juli 2021 12:54]

Open Source?
Dat een stuk code open source is wil niet zeggen dan de binaries vanaf overeenkomen met die open source code. Ik kan bij het compileren op de server nog gewoon closed source code "injecteren".
Ik snap je reactie niet nav mijn verhaal.
Antwoord op
Maar wat is dan de oplossing? Open Source?
nou nee dus.
Het blijven beweringen waarvan we weten dat bedrijven ze ook maken als ze niet waar zijn omdat ze in geheime processen worden gedwongen mee te werken met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Mensen die hier lopen beweren dat Apple bezig de Amerikaanse inlichtingendiensten buiten te sluiten vertellen sprookjes. Maar ze kunnen niet anders dan deze leugen vertellen. Het is dezelfde leugen die steeds weer ontmastkerd wordt.

Het zal toch echt de burger moeten zijn die een keer zijn eigen verstand gaat gebruiken en ophoudt met geloof te hechten aan onbetrouwbare bronnen.

Ongelooflijk dat mensen een verklaring van Apple voorlezen en dat als bewijs voorhouden. Hoe naief kan je zijn? Deze mensen gaan uit van aaname:

Wanneer spioneert een bedrijf? Als het zegt dat het spioneert!

Als je daar geloof aanhecht, dan ben je de kleuterfase niet ontstegen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 26 juli 2021 13:58]

Face ID data does not leave your device, and is never backed up to iCloud or anywhere else.
You Have Control Over Face ID
https://support.apple.com/en-us/HT212036
Niemand krijgt je biometrische gegevens, dat blijft allemaal op het apparaat. En het enige wat apps krijgen die er gebruik van maken is een OK wanneer het gezicht herkend is.
Beetje kort door de bocht. Het is altijd mogelijks dat door een bug deze van de telefoon kunnen afgehaald worden. Dus door het te gebruiken stel je je altijd open aan de mogelijkheid hiervan.
Trouwens kan er altijd een scan van je gezicht gemaakt worden door een andere telefoon/toestel om dit zo dan te gebruiken voor in je telefoon te geraken.

Nu is dit voor een gewone gebruikers allemaal een beetje overkill en gaat het nooit zover gaan. Maar als iemand genoeg geld kan verdienen met in je telefoon te geraken kunnen deze opties misschien mogelijk worden. Voor mij persoonlijk lig ik er niet wakker van. In mijn mails of foto's gaat niemand willen zien :) , en de meeste fotos van "normale" mensen zijn toch van facebook te halen.

[Reactie gewijzigd door Mastofun op 26 juli 2021 09:02]

Dat kan dus alleen als ze die "Secure Enclave" weten te kraken. Er is alleen een hash van de biometrische data beschikbaar waar apps al niet bij kunnen. Hier is goed over nagedacht.
Verder werkt een scan van je gezicht ook niet, tenzij je deze met een 3d printer zou printen denk ik.
Het is altijd mogelijk dat de gegevens door een bug van de telefoon afgehaald kunnen worden. Maar het hele design is zo gemaakt dat de kans daarop heel klein is.
Zeggen dat het door een bug wel kan is ook kort door de bocht. Zo kan álles wel, als er maar een bug in zit.
sja print spoolers kunnen ook geen code executie doen. O wacht
Ik snap niet dat je een -1 krijgt hier, want je stelt wel degelijk een terechte vraag:
Wat moet Apple met mijn biometrische gegevens?

Het veelgehoorde antwoord hierop is niks, want ze slaan deze data alleen lokaal op, op je device zelf en worden dus niet gedeeld met Apple. Ik denk dat dat een te simplistisch antwoord is.
Een goed vertrekpunt in deze discussie is denk ik 2016, toen Apple redelijk terloops de term Differential privacy noemde in een presentatie. Apple verklaarde zelf dat ze niet geloven in de aanpak van FB en Google, die de consument als het product inzetten, maar dat ze wel net als eerder genoemde ook graag gebruik willen maken van de schat aan data die ze binnenkrijgen van hun klanten. Enter Differential privacy: een manier van statistiek waarin er zoveel mogelijk op groepsniveau wordt gekeken en zo weinig mogelijk naar het individu. En dus zegt Apple: we gebruiken jou data, maar we weten niks over jou als individu. https://www.wired.com/201...-privacy-collecting-data/
Hoe Apple dit echter precies doet is uiterst schimmig en we moeten er maar op vertrouwen dat deze magische statistiek perfect werkt. En daar wringt de schoen al, want dat is natuurlijk niet zo, linksom of rechtsom is die data te herleiden tot een individu. https://arxiv.org/abs/1709.02753

Daarnaast is het ook nog de vraag waar je bent als gebruiker van Apple producten. Is dat in China bijvoorbeeld, dan heb je dikke pech: https://www.theatlantic.c...ense-data-privacy/581680/

Ik snap dus ook niet waarom mensen biometrische functies zoals face ID en touch ID willen gebruiken: je geeft altijd uiterst kostbare persoonlijke informatie weg aan een schimmig bedrijf. Wat ze er precies mee doen en waar die data uiteindelijk nog meer beland is anyone's guess. De enige reden is denk ik gemak, want face ID en touch ID zijn meermaals bewezen onveiliger dan het invoeren van een 6 cijferig nummer.
Persoonlijk kies ik ook altijd voor de laatst genoemde optie bij al mijn devices.
Dan ga je nog maar eens kijken hoe het werkt. Ze krijgen jouw biometrische gegevens niet, netzoals ze niet bij je bankrekening kunnen als je ApplePay gebruikt of je 6 cijferige pin code niet uit kunnen lezen.
.

[Reactie gewijzigd door bursche op 26 juli 2021 20:35]

Je gezicht over vingerafdruk wordt bijna gelijk omgezet in een hash, tegen deze hash wordt dan ook het vergelijk gemaakt of het de gebruiker of iemand anders is die de telefoon probeert te unlocken.

Deze hash is niet terug te vertalen naar een vingerafdruk of gezicht, dus het hypothetische lekken van de hash is niet hetzelfde als het lekken van iemand zijn biometrische data.
Leg eens uit hoe je de sprong maakt van lokaal opgeslagen hashes van biometrische data, naar differential privacy?
Daarnaast is het ook nog de vraag waar je bent als gebruiker van Apple producten. Is dat in China bijvoorbeeld, dan heb je dikke pech
Wat ik dan weer niet snap is dat iemand hier überhaupt verrast over was. In China is de iPhone waarschijnlijk nog steeds het veiligst mogelijke apparaat wat je van de plank kan kopen, hij is alleen niet veilig voor de staat (en iedereen die de backdoor weet te bemachtigen).
Niets verplicht jouw van er gebruik van te maken. Als je het niet vertrouwd, gebruik het dan niet. Koop een toestel zonder de nodige sensoren of plak ze af.

Het is niet dat de bedrijven je data wensen, het is dat ze meer gebruiksgemak wensen te geven. Door gebruik te maken van dit soort sensoren weten ze met zekerheid wie jij bent, kunnen ze de data vertrouwen zonder dat jij telkens weer een lang wachtwoord moet ingeven met het risico van een typfout te maken.
Dezelfde logica zal Google, Apple en Facebook geven voor hun "Log in with Google/Facebook/Apple" knoppen op zoveel websites, maar het motief is zowel het bieden van gebruiksgemak, als het verkrijgen van je data / het locken van jou in hun ecosysteem. Het is niet het een of het ander, maar beiden.
Dat zijn voor mij 3 nogal verschillende dingen:
1 gebruiksgemak
2 verkrijgen van je data
3 locken in hun ecosysteem

Je mist een belangrijke:
4 privé gegevens niet prijsgeven

Nummer 1 en 4 zijn positief. Nummer 2 is waarom ik nooit voor login met Google/Facebook kies. Bij Google/Facebook is dat het primaire business model en Apple doet dat minder (of claimt van niet, maar dat gelooft niet iedereen). Nummer 3 is de negatieve keerzijde bij allemaal, ook bij Apple.
Wie zegt dat ze jou gegevens krijgen misschien bij android al geloof ik dat ook niet, maar bij Apple blijven ze gewoon op het device zelf.
Als je ook een nieuwe iphone krijgt moet je touchId of FaceId helemaal opnieuw instellen, dit komt niet met je Icloud backup terug.
Je hoeft het niet te gebruiken als je er geen vertrouwen in hebt. De data wordt intern opgeslagen en is niet toegankelijk. Eveneens is de hardware op elkaar afgestemd, zodat niet gesjoemeld kan worden tijdens bijv. een reparatie.
Benieuwd of het dan ook gelijk Windows Hello compatible is. Dat werkt namelijk érg fijn. Hoewel de keuze hebben fijn is - ik heb het op m'n telefoon, maar in deze periode waarin een masker nogal eens naar voren komt heb ik de voorkeur aan een vinger afdruk scanner.
Ik heb om dezelfde redenen ook de voorkeur voor finger print.

Wat betreft windows hello. (ik ben geen technieker, ik ben mac gebruiker die heel recent weer op een windows toestel moest werken wegens werk). In het algemeen vind ik dat MSFT het ganse corporate identity gebeuren goed geïmplementeerd heeft met AAD etc. De fingerprint scanner op mijn Dell vind ik echter niet zo goed werken als op mn macbook. Dikwijls / meer niet dan wel denkt het toestel dat ik wil uitschakelen terwijl ik eigenlijk wil inloggen. mogelijks licht dat aan del, mogelijks aan MSFT, maar de totaal ervaring vind ik daar dus wat minder.

Uiteraard is windows hello veel meer dan die vingerdruk scanner, maar als windows eindgebruiker is dat mijn associatie..
De eerste implementatie was juist een gezichtscanner op de surface serie. Het zit ook op een hoop andere laptops, en de actie 'laptop open, unlock' is zo natuurlijk. Sinds die tijd is het een hele serie biometrische/card-based beveiligingsacties geworden, maar het begon met een webcam met range/IR sensor. Ik heb ook laptops gehad waar wél een goede vingerafdrukscanner op zat, en waar het niet eens compatible was met Hello.
Leg je je vinger op de scanner of druk je hem in?

Lijkt me wel een verschil tussen te zitten voor wat je pc denkt dat je wil doen, vooral als de scanner ook de aan/uit knop is...

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 26 juli 2021 09:03]

Als ik hem er op leg gebeurd er niet altijd iets, indrukken levert meestal een shutdown sleep ervaring op.
mogelijks licht dat aan del, mogelijks aan MSFT, maar de totaal ervaring vind ik daar dus wat minder.
Ik denk het wel als ik je comment lees: mijn goedkope USB vingerafdrukscanner (15€) doet het prima.
Is geen oplossing voor iedereen, maar met een Apple Watch ontgrendel je je iPhone met FaceID ook als je je masker op hebt. Heb al tijden geen last meer van telefoon ontgrendelen met masker op.
Helemaal mee eens. Ik heb mijn iPhone vaak op tafel liggen. Als er een appje binnenkomt moet ik mijn iPhone oppakken en met mijn gezicht ontgrendelen en dat kan alleen door mijn gezicht er voor te houden. "Vroeger" kon ik hem laten liggen, mijn vinger op de sensor houden en het berichtje bekijken.
Met de overstap naar een ARM-gebaseerde architectuur is Windows op Macs zoals we dat kennen sowieso verleden tijd. Windows 10 op ARM bestaat maar is nog niet heel groot.
Klinkt alsof Bloomberg zich richt op de wat veiliger geformuleerde en meer aannemelijke statements na hun slippertje betreffende de Switch Pro.
ja ik vind dit ook wel een heel erg veilige statement. dat er kans is dat Face-ID uitgebreid wordt naar andere hardware had iedereen je kunnen vertellen.
Wat is exact de nieuwswaarde van we journalist die *speculeert* over de *mogelijkheid* dat FaceID ook wel eens op de Macs kan worden geîmplementeerd? Daar wordt al jaren over gespeculeerd door Jan en alleman.
Vindt touch id voor een mac toch handiger. (Heel blij mee op m'n nieuwe iMac) Als je iets wilt doen, zit je toch al met je vingers op het toetsenbord en bovendien wil ik lang niet altijd dat mijn Mac ontgrendeld als ik er achter zit. Som heb je vertrouwelijk info open staan en lock je je scherm als er iemand naar je toekomt, dan wil je niet dat ie automatisch weer ontgrendeld als je naar het scherm kijkt.

[Reactie gewijzigd door _--[]--__ op 26 juli 2021 08:46]

Ik hoop inderdaad ook dat Touch ID zal blijven. Vooral omdat ze nu ook een nieuw extern toetsenbord met Touch ID hebben uitgebracht
Wie las ook te snel: "Face ID binnen enkele jaren naar Mars"?
Ik ontgrendel mijn mac's en iPhone met mijn Apple Watch zelfs als ik een masker opheb, ideaal.
Windows laptops hebben dit al geruime tijd. Waarom pas binnen ‘enkele jaren’?
Heb je gezien hoe dun een Mac scherm is dat is zowat een A4tje, wellicht dat ze het bij een Imac makkelijker kunnen doen maar Macbooks zeker de nieuwe zijn de schermen echt dun(Voor extra sensoren enzo).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 26 juli 2021 08:50]

dat klinkt wel als een plausibele reden, vooral als je kijkt naar wat Apple de afgelopen 10 jaar heeft gedaan. steeds meer functionaliteit uit de systemen slopen om ze maar dunner te maken. zoals het weghalen van poorten.

dat ze dit doen met hun Air lijn snap ik heel goed, maar dat dit ook gebeurd met de Pro lijn is in mijn ogen echt debiel.
Mac schermen zijn dun, ja, maar laten we niet doen alsof laptops met camera's met Windows Hello ondersteuning nog nooit in een even dun scherm zijn uitgekomen...
Mijn Windows laptop heeft een dunner scherm dan de mac van mijn zusje en ik heb Windows Hello gezichtsverkenning op mijn laptop. Ik denk niet dat schermdikte de reden is.
Gebruiken de meeste windows laptops niet gewoon een camera zonder diepte informatie? Daarmee kan je een foto voor het scherm houden om het te ontgrendelen.
De Surface doet het in combinatie met infrarood.
Nee, Windows Hello vereist op zijn minst een infrarood camera.
"Het zal niet dit jaar gebeuren, maar ik durf te wedden dat Face ID op de Mac er binnen een paar jaar aankomt. Ik verwacht dat alle iPhones en iPads binnen datzelfde tijdsbestek ook overgaan op Face ID."

Oftewel, eigenlijk weten we nog niks maar als we een beetje logisch nadenken zou dit wel eens een mogelijkheid kunnen zijn. Ik denk dat vrijwel iedereen deze aanname wel durft te maken.
Ik dacht hetzelfde. Hoe is dit nieuws? Iemand zegt dat 'misschien' en 'over enkele jaren' iets gaat gebeuren. Dat kan ik ook wel roepen...
Bloomberg én Apple = clicks 8-)
touch id is ook niet heilig weet iedereen die regelmatig letterlijke handarbeid verricht. Mijn buurman, stucadoor, heeft om die reden dus face-id, omdat touch-id niet werkt na een dagje stucen, nog los van het dat iPhones niet zo van gips houden. Zelf had ik het al na een dagje stenen leggen in de tuin. Vinderafdruk is dan voor Apple naar de grootjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee