Tekeningen van nieuwe generatie iPad zijn online gepubliceerd

Een website heeft tekeningen in handen gekregen waarop mogelijk de nieuwe generatie iPad is te zien. Daarop is onder andere zichtbaar dat de nieuwe iPad dunnere schermranden moet krijgen, en dat er aan de achterkant een enkele camera is te vinden.

De tekeningen zijn online gezet door de website 91Mobiles, en daarop zijn een aantal kenmerken te zien van wat vermoedelijk de nieuwe iPad moet worden. Overigens geeft 91Mobiles niet aan waar het de tekeningen vandaan heeft gehaald, behalve dat deze van een 'betrouwbare bron' komen.

Op de door 91Mobiles geopenbaarde afbeeldingen is onder andere te zien dat de nieuwe iPad alleen de beschikking krijgt over Face ID, en niet over Touch ID. Ook zijn er twee speakers ingebouwd, en ook een aansluiting op een Magic Keyboard lijkt mogelijk te zijn. Het scherm zou volgens de tekeningen een diagonaal van 10,84" hebben, en verder zou de behuizing lijken op die van de iPad Pro, maar wel met dunnere schermranden.

Verder lijkt het mogelijk te worden om verbindingen te maken met andere apparaten via de in de behuizing ingebouwde usb-c-aansluiting. Er verschenen kortgeleden al geruchten dat Apple een usb-c-aansluiting zou inbouwen op de iPad Air 4.

Eerder deze maand verschenen er al geruchten over de release van een nieuwe iPad in september. Apple zelf heeft nog niets losgelaten over de nieuwe generatie van de tablet, maar als de geruchten kloppen, dan zou binnenkort duidelijk moeten worden of de afbeeldingen op waarheid berusten.

Door RoD

Admin Mobile

30-08-2020 • 09:21

112 Linkedin

Reacties (112)

112
110
49
6
0
47
Wijzig sortering
Misschien een fototje bij het artikel? ;)

Telkens als ik zo'n iPad zie dan denk ik goh wil eigenlijk wel zo iets gebruiken, ook zodat ik een mooi notitieblok heb voor mijn aantekeningen, maar vraag me toch af hoe fijn A4tjes schrijven op een glad scherm is... En tja, dan zie je die prijs...
Telkens als ik zo'n iPad zie dan denk ik goh wil eigenlijk wel zo iets gebruiken, ook zodat ik een mooi notitieblok heb voor mijn aantekeningen, maar vraag me toch af hoe fijn A4tjes schrijven op een glad scherm is... En tja, dan zie je die prijs...
Voor dit soort toepassingen is, bijvoorbeeld, reMarkable een veel betere oplossing. Daadwerkelijk het gevoel en het aanzicht van papier en vele malen lichter dan een iPad.

Voor content-creatie is de iPad nogsteeds niet de meest geschikte oplossing. Zo'n beetje alle vormen van content creatie hebben een beter alternatief. Office toepassingen werken beter op een Windows (of Linux) machine, schrijven werkt beter op een reMarkable.
Ziet er te gek uit.
Maar, de kracht van een iPad is vooral de veelzijdigheid. Het is meer dan enkel notities of een PDF reviewen. Het ligt dus erg aan het gebruik wat een betere optie is. Ik ben het niet met je eens dat iPad geen goede content-creator is ...

Ik sluit bijv. ook de iPad aan op m'n Macbook Pro of iMac als extra scherm, waar ik ook direct op kan tekenen, live markup en presentatie op groot scherm etc. Dus het is dan in wezen ook nog een vervanger van m'n Wacom tekentablet (op een display, moet je 's kijken wat die dingen normaal kosten). Qua software (notes, schetsen, tekenen) is er veel meer mogelijk met een iPad. Daarbij kun je notities ook makkelijk aanvullen met extra content, foto's, filmpjes, icons, art - online of uit je eigen bronnen, omdat je die altijd tot je beschikking hebt. En naadloze integratie met software die je ook op je desktop/laptops gebruikt, wat ideaal is in je workflow. Ik heb geen ervaring met reMarkable, maar ik zie die mogelijkheden niet echt terug.

M'n iPad heeft inmiddels m'n eReader vervangen die stof ligt te happen, die om dezelfde reden eigenlijk beter is om vanaf te lezen, maar met de nieuwe iPad mogelijkheden (truetone, nightshift, lage brightness en als optie wit tekst op zwart) heb ik daar niet zo'n last meer van. Ook omdat je niet steeds 2 apparaten mee wilt nemen, dus kies je de veelzijdige optie.
Daarnaast kun je dan ook nog browsen, filmpjes bekijken of een spelletje doen op z'n tijd - op een mooi, scherp, full color scherm. Vaak veel handiger dan je laptop er weer bij moeten pakken. Kortom, ideaal in veel situaties. Of het nou voor werk of in je vrije tijd is.

Ik zit ook wel meer in de design hoek, maar ik kan me voorstellen dat voor puur notitie gebruik reMarkable wellicht een fijnere optie is. Maar het is verder wel erg beperkt hoor. Denk alleen al aan het delen van een document, wat op de iPad super simpel is. Dat werkt op reM. enorm omslachtig (ouderwets). Je hebt je e-mail o.a. sowieso niet bij de hand, ook niet handig. En communiceren met bijv. teams, zoom, whatsapp etc moet dan ook weer op een ander device (je telefoon). Ook is e-ink (nog steeds) traag qua gebruik. Op de iPad pro gaat alles super snel en smooth.
Wel vind ik de Apple Pencil (V1) het zwakste punt van de iPad. Het meenemen met je iPad al het opladen ervan is eigenlijk Apple onwaardig qua gebruiksgemak. Qua schrijven/tekenen en snelheid van de pencil zelf wel erg fijn.

En p.s.: ik doe veel met MS Office op Mac, en ik ervaar eigenlijk geen beperkingen. Zowel niet in het opmaken van (behoorlijk complexe) themes, styleguides en templates als in het alledaagse gebruik. En ook nog nooit problemen gehad met de integraties van mijn versies in Windows omgevingen. Dus ik weet niet wat Windows of Linux op dat vlak beter zou doen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 30 augustus 2020 12:35]

ik doe veel met MS Office op Mac, en ik ervaar eigenlijk geen beperkingen.
Weet jij een goed alternatief voor Microsoft Visio voor MacOS? Voor zover ik heb gezien kun je Visio niet downloaden en installeren op je MacBook. Je kunt het wel tegen betaling binnen een browser gebruiken maar dat is het net niet voor mij.

Ik heb sinds een paar maanden ook een MacBook Pro. Sidecar met mijn iPad werkt inderdaad als een zonnetje! Geen pen er bij gekocht echter. Ik zit niet in de design hoek ;)
Pen is niet alleen handig als je in de design hoek zit. Binnen MS Teams kun je bijv. Het whiteboard gebruiken waar meerdere mensen tegelijkertijd op kunnen krabbelen. Dan is die pen ideaal. En als je de juiste notitie app gebruikt dan liggen daar ook legio voorbeelden om fatsoenlijk aantekeningen te kunnen maken.
Omnigraffle is ook een aardig alternatief voor Visio, maar wel aan de prijs.
Ik ben zelf jaren geleden overgestapt op Lucidchart https://www.lucidchart.com

Je kan ook gewoon opslaan als visio en zelfs je stencils inladen.

Ik vind t zelf een betere app dan visio omdat je ook de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld diagrammen automatisch te laten updaten op basis van data uit een csv of database.
Probeer draw.io eens. Of de tekenopties in Microsoft Word.
Gewoon in een vm draaien met paralles of vmware fusion.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 30 augustus 2020 15:29]

Dat gaat hem niet worden op een I-Pad ;) Gelijk heb je wel op een MacBook of andere apple aparaten. Werkt super ;)

Voor degene waarom dan geen windows? Gewoon omdat Apple voor mij beter is aangezien het vele onderweg zijn...
Visio heeft sinds een tijdje een online versie (Visio Online Plan 1).
Hij zei juist dat 'ie die niet wil gebruiken ;)
Ik vermoed dat je het hier hebt over de eerste versie van de Apple pencil, als je het hebt over opladen en meenemen.

Of vind je de Apple pencil v2, met magnetische aanhechting aan de iPad (voorlopig enkel bij de nieuwe pro), waarbij hij draadloos oplaadt ook maar niets?

Voor mezelf vind ik het een zeer mooie oplossing in de tweede versie van de pencil in combo met de nieuwe iPad pro. Maar n=1 hier :)
Ik heb inderdaad nog de V1. (reactie aangepast) Is zeker een reden om naar deze nieuwe iPad pro te gaan kijken.

Werkt het in de praktijk ook goed overigens? Verlies je je pencil niet makkelijk?
Draadloos chargen is natuurlijk ideaal :-)

[Reactie gewijzigd door xs4me op 30 augustus 2020 10:44]

De magneet is best sterk. Heb nog geen last gehad van het verliezen van de pencil. Voor het transporteren van de iPad heb ik een sleeve waar ipad + pencil (op de magneet) inpast. De pencil is bijgevolg altijd opgeladen.

Het enige lastige soms, is als je hem op een bepaalde manier vastpakt, kan de pen in de weg zitten, maar dan is het een kwestie van de iPad eens om te draaien. In Portrait mode heb ik hem namelijk met men rechtshand vast en touch ik met links. Aangezien de pen in portraitmode rechts zit, zit die zogezegd opde plaats van men hand. iPad omdraaien en hoppa, gefixt.
Hoe weet je of een pencil 2 werkt op je iPad?
Voor de 2017-18 12" iPad wil ik een pencil gaan gebruiken/aanschaffen.
Compatible with

iPad Pro 12.9-inch (3rd and 4th generation)
iPad Pro 11-inch (1st and 2nd generation)

Dat is way ik vond op de apple-website.
Dank je. Zal nog eens zoeken daar.
Als de kracht de veelzijdigheid is, waarom noem je dan meerdere dingen die niet helemaal uniek aan iOS/OSX zijn? zat dingen die je hier benoemd die je ook, middels software, tussen veel méér platformen kan toepassen zolang de eisen er niet naar zijn dat een doelgericht invoerapparaat (zoals een intuos) dé oplossing is.

Apple marketeert dat soort dingen wel pro-actief maar ik smijt ook zo mijn muiswijzer van mn desktop naar mn laptop op linux zónder KVM; het is echt niet alsof het daar niet bestaat, net-als o.a. Wi-di
Dat beweer ik ook niet. Ik vergelijk tov de ipad (waar t hier over gaat) vs de remarkable. (In mijn situatie)

[Reactie gewijzigd door xs4me op 30 augustus 2020 18:12]

Ook ik heb naar de reMarkable gekeken, maar om een ipad en een reMarkable te bezitten vind ik een beetje te veel van het goede.

Ik heb uiteindelijk voor mijn ipad pro een screenprotector van 'paperlike' gekocht (www.paperlike.com). Dit is een screenprotector wat aanvoelt als papier als je er met de apple pencil op schrijft. Werkt perfect en schrijft ook echt perfect. Een bijkomend voordeel (voor mij) is dat het ook meteen het scherm ontspiegeld.
Was dat geen drama om op te plakken?

Ik heb met mijn 5" outdoor telefoon al een half uur zitten vloeken omdat ik er steeds stof of luchtbubbels onder had. Uiteindelijk wordt het steeds erger omdat je bij het verwijderen van het stof de statische plaklaag een beetje beschadigt. Moet er niet aan denken om zoiets op een tablet te doen.

Nou was dit geen paperlike hoor dus misschien hebben die daar wat slims voor?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 30 augustus 2020 19:26]

iPad + Procreate + stylus is zo’n beetje de beste digital drawing tool. Dus “niet echt geschikt voor content-creatie” is onzin.
Ben ik niet met je eens, ik heb recent een iPad Air gekocht, juist omdat ik opzoek was naar een digitaal notitieblok. Het liefst ook nog 1 die ik kon synchroniseren met office (onenote).

Remarkable 2 en iPad air waren uiteindelijk mijn overwegingen, maar de iPad bood gewoon veel meer features en toegevoegde waarde, dat t voor mij t geld waard is.
Ook tijdens presentaties, kan ik op mijn iPad live annotaties op het scherm krijgen, wat erg makkelijk is bij het maken en vastleggen van beslissingen.

Ik schreef hiervoor al op mijn surface book 2, maar die rot pen van Microsoft brak elke keer af in mijn tas, dus het op een scherm schrijven was ik al gewend.
Ik zou de remarkable wel eens willen testen, maar ik kan me niet voorstellen dat hij overall fijner werkt dan de ipad.
Wat is tot nu toe zie is in de presentaties/videos van de remarkable is dat het e-ink scherm een lag heeft (net als elk e-inkscherm) en dat de software enorm beperkt is.
Waarschijnlijk een heel fijn apparaat om pdfs te lezen en om lege paginas te beschrijven of paginatemplates in te vullen, maar niet te vergelijken met de mogelijkheden en snelheid van een ipad.
Om het papier gevoel te evenaren, raad ik Paperlike aan. Vooral hun nieuwe versie, voelt gewoon precies als papier, geen verschil met echt papier.
Zo'n beetje alle vormen van content creatie hebben een beter alternatief.
Behalve digital art. Tekenen. De grote iPad Pro met stylus is bijna ongeëvenaard. Het zit dan echt meer op voorkeuren dan dat er alternatieven zijn die beter zijn.
Wat doet Windows beter dan Office op iOS als het aan komt op simpele tekstdocumenten en tabellen? Waarom zou ik nog een laptop met Windows moeten aanschaffen naast mijn iPad die ik al heb om op reis films te kijken?
Om maar eens wat te noemen: OpenOffice documenten werken op Office op Windows zonder problemen, op een iPad nauwelijks. Navigatie door grote sheets is op een iPad een probleem. Opslaan en uitwisselen is een draak op de iPad..

Ik heb een iPad Pro 12.9" en het is heerlijk werken hoor maar er zijn een hele berg kleine irritaties die er bij elkaar voor zorgen dat wanneer ik echt serieus werk moet doen, ik m'n antieke Surface Pro pak.
Ik heb een iPad Pro 12.9" en het is heerlijk werken hoor maar er zijn een hele berg kleine irritaties die er bij elkaar voor zorgen dat wanneer ik echt serieus werk moet doen, ik m'n antieke Surface Pro pak.
Daar kan ik in meekomen, heb ook de 12.9" (eerste model) met pen. Heerlijk tekenen hoor, maar op veel vlakken loop je tegen beperkingen aan van het os, dit terwijl het apparaat technisch eigenlijk alles zou moeten kunnen wat een MacBook ook kan.
Zelf zou ik graag apps ontwikkelen op de iPad, en veel kan (editen met working copy werkt prima), maar er is nog steeds een mac met Xcode nodig om de app te bouwen en te installeren/runnen.
Gaaf ding! Heb je hem zelf al eens gebruikt? Zit er vertraging op hetgeen wat je schrijft/tekent?
Onzin. Ik ben eigenlijk iPad only gegaan en werkt prima. Alleen moet je niet word of Adobe gebruiken. Maar de iPad alternatieven
Ook ik heb een poging gedaan om mobiel naar iPad only te gaan. En zoals jij blijkbaar ook ontdekt hebt zijn de Words en de Adobes het op de iPad allemaal net niet.

Het grote probleem met "de iPad alternatieven" is compabiliteit. Die is er niet. Als ik in de Apple software een presentatie maak dan kan ik daar in PowerPoint niets mee. Hetzelfde geld voor een spreadsheet of tekst document. En uitwisselbaarheid is wel belangrijk.

Zolang je in een Apple Only wereld leeft werkt het. Zodra je probeert met anderen te praten gaat het mank. En dus is het geen serieuze optie.
Toch is de compatibiliteit op de Apple alternatieven stukken beter dan andersom; Excell en Word extensies kun je probleemloos gebruiken in Paper en Numbers, Powerpoint is ook te gebruiken in Keynote middels conversie. Zelfs bestanden opslaan vanuit de Apple alternatieven kan in zowat iedere extensie van de concurrent. Dus dat het geen serieuze optie meer is geldt al geruime tijd niet meer. Dat daargelaten zou ik de bovengenoemde software nooit serieus op een tablet gaan bewerken maar ieder zijn voorkeur natuurlijk.
Anoniem: 310408
@Croga30 augustus 2020 12:57
Zo'n beetje alle vormen van content creatie hebben een beter alternatief.
Zeker, je hebt geheel gelijk. Een laptop is beter voor text, en systeem camera beter voor foto's, een moderen film camera voor film, een recorder beter voor geluid. De kracht van een iPad zit hem in het feit dat ie het allemaal min of meer okay kan. In een doosje.

Geen idee wat jij allemaal meesleept elke dag natuurlijk.
De kracht van een iPad zit hem in het feit dat ie het allemaal min of meer okay kan. In een doosje.
Yup. Helemaal mee eens. Vandaag dat ik op de bank over het algemeen alleen m'n iPad gebruik. Documenten lezen, kleine aanpassingen maken, EMail, browsen, allemaal zonder moeite. Zodra ik iets specifieks moet doen loop ik naar m'n vaste systeem of pak ik m'n Surface Pro er bij.

Ik reageerde op iemand met een hele specifieke use case. En die hele specifieke use case is de iPad minder goed in dan de concurrentie.
Anoniem: 1295042
@Croga30 augustus 2020 14:31
Grappig van alle tekenaars die ik volg online en dat zijn er best veel. Maar ook rechtbank tekenaars zie ik ze allemaal de 12inch pro gebruiken. Ik denk dat je content creatie een beetje moet definiëren. En office op een mac werkt echt prima by the way.
Volgens mij doen ze expres geen foto bij het artikel want dan publiceren ze het hier niet (rechten/aansprakelijkheid dingetje).

Als je het alleen gebruikt voor notities dan is een notitieblok en een pen natuurlijk veel goedkoper en komt nooit zonder stroom te zitten. En wat betreft de prijs, voor ruim 300euro heb je de huidige (instap)ipad en krijgt er erg lang updates op. Ik ben zelf geen enorme apple fan, maar voor tablets raadt ik iedereen wel aan om een ipad te nemen. Werkt vele malen beter dan Android tablets die na 1 of 2 jaar niet meer ondersteund worden. Zeker die goedkoper (kids)tablets is allemaal traag na een tijdje.
Volgens mij doen ze expres geen foto bij het artikel want dan publiceren ze het hier niet (rechten/aansprakelijkheid dingetje).
Ik ben niet helemaal thuis in het rechten wereldje maar wat is het verschil met andere leaks/renders/drawings van andere apparaten die Tweakers.net wel in hun artikelen plaatst?
Het verschil is Apple. Die zijn heel agressief met het beschermen van hun handel.
Tweakers wil de relatie met Apple niet verstoren. Dus alleen een link naar de tekening.
Daarnaast zijn natuurlijk heel veel leaks gewoon de PR afdelingen die aandacht aan het kweken is.
Er zijn hier (en op andere sites) regelmatig pre-production plaatjes van Apple gepubliceerd dus de agressieve houding van Apple zal het niet zijn.
Tweakers wil de relatie met Apple niet verstoren. Dus alleen een link naar de tekening.
En dat zou Apple minder problematisch vinden? Ik weet niet of deze afbeelding 'illegaal' is (kan een afbeelding illegaal zijn?) maar indien dat zo is is het linken erna toe ook een laakbare handeling.
Uiteraard is die afbeelding niet illegaal. Het is gewoon een schets van een apparaat.
Daarmee kan linken naar ook niet laakbaar zijn. Of Apple dat leuk vind is iets heel anders.
En die kunnen je het leven heel zuur maken.
Zie de hele geschiedenis rond Fortnite, ook daar gebeurt op zich niets illegaals. Apple is daar zuur omdat Epic niet via hun store verkoopt wat ze kunnen afromen.
Toch word dat een loopgravengevecht in de rechtszaal. Epic is daar de kleine partij en die is al vele malen groter als tweakers. Afdeling geen kans en je opties wegen in het geval van tweakers.

Als het een bewuste "leak" is van Apple dan is er natuurlijk geen probleem. Als dit een echte leak is voor de verandering, dan zou Apple nog wel eens in beweging kunnen komen. . Maar dat moeten we even afwachten.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 30 augustus 2020 13:25]

Waarom zou Apple boos zijn oo de zoveelste lekkage bij de marketing afdeling?
Ik denk dat ze er geen foto bij doen, omdat daar weinig meer op te zien is dan... euh... een iPad.

Laten we eerlijk zijn, ze zien er allemaal nagenoeg het zelfde uit. Rechthoekig, plat en voorzien van een Apple-logo. Tuurlijk, een dikkere bezel, een ander randje of de camera op net een ander plekje, maar wat is er nou echt aan te zien?
Tenzij je nog echt wilt schrijven met pen dan vind ik een iPad wel ideaal. Ik gebruik het al jaren tijdens werk, scholing en privé. Een laptop (zwaarder en groter) nog nooit nodig gehad. Thuis heb ik een krachtige PC voor zwaardere dingen (en gamen). Schrijven op een iPad heb ik wel geprobeerd, maar dan vind ik de beperkte ruimte erg matig. Ook is mijn handschrift (nog) slecht(er). Ik type net zo snel en veel beter leesbaar. Ook handig is het toevoegen van foto's die je maakt tijdens een presentatie bijv.
Ik heb jouw bovengenoemde punten opgelost.

Het gladde scherm is te verhelpen door een matte screenprotector. Hierdoor voelt het schrijven en tekenen meer papierachtig aan.

Apple is eenmaal prijzig. Je krijgt er gemak en luxe voor terug. Is de prijs te hoog? Dan is het de moeite waard om de Tweakers Vraag & Aanbod in de gaten te houden.
Ik heb er een screenprotector om heen dat het schrijven aangenamer maakt, beetje stroef. Gebruik het zelf voor studie en het is perfect.

Van Paperlike!

Toevallig kreeg ik 180 euro korting op de Ipad, toen de 2020 net nieuw was :).

[Reactie gewijzigd door Quintiemero op 30 augustus 2020 09:39]

Het is een leuke gimmick, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik de pen op mijn 1st gen iPad pro eigenlijk nooit gebruik. Ik ken Illustrator op mijn duimpje, maar kan toch niet lekker werken op een vector based design app op de ipad. En op papier teken(de) ik eigenlijk ook nauwelijks. Dat is niet veranderd door de pen te kopen. Het werkt wel mooi, maar het tekenen op papier blijft preciezer. Mocht je alleen maar wat willen schetsen en als je dat nu op papier doet, dan kan ik wat voor je zijn. Anders is het misschien beter om je geld lekker in je zak te houden.
Als je het gevoel wilt van papier kan ik je de Paperlike aanraden, de naam zegt het al. Een super screenprotector die je het gevoel van papier geeft!
Ik gebruik Paperlike als screen protector.. dat geeft een bepaalde weerstand op je apple pencile. Werkt erg fijn als ik aantekeningen maakt.

Ik gebruik daarnaast veel OneNote.. bij een meeting of kleine bespreking heel fijn om aan tekeningen te maken.
Magic keyboard gebruik ik voor alle hande zaken zoals nu dit bericht te tikken of word document bij werken of in OneNote m’n aantekeningen bij werken...

Als hobby fotografie.. Lightroom en photoshop om al aanpassingen te maken aan foto’s op locatie of thuis for op de bank.. wil ik zwaar in de weer met photoshop dan pak ik de Mac mini of iMac wel..
Het heeft eigenlijk mijn MacBook vervangen.... zeker voor veel standaard zaken.. documenten verwerken, iets snel op zoeken op internet..
Ik heb nog een werk laptop... maar als nodig is kan ik met m’n iPad ook een VPN verbinding openen, Citrix starten en op een Windows machine gewoon mijn ding doen.. Ja scherm is wat kleiner... voor 8 uur per dag idd te klein.. maar zit je thuis wordt je gebeld en geen zin om je laptop te pakken.. kan ik zeggen de iPad werkt perfect voor die dingen..
Kijk hier even naar, Paperlike. Gebruik ik zelf ook en is echt een aanrader wil je meer ‘tekenen en schrijven’ op de iPad.

Velen zijn mij al voor geweest zie ik.

[Reactie gewijzigd door Dagg op 30 augustus 2020 12:36]

Misschien dat dit een oplossing voor jou kan zijn: https://paperlike.com/
Dat was ook mijn eerste gedachte. Wel linken naar de afbeeldingen, maar niet erop zetten omdat ze de goede relatie met Apple niet willen beschadigen. (Vrijwillige) corporate censuur...

Mijn tablet is al weer 4 jaar oud, dus mag wel weer vervangen worden (alhoewel het ding nog prima werkt). Als de iPhone 12 straks ook USB-C heeft is het wel zo praktisch 1 type laadkabel in huis te hebben.
, maar vraag me toch af hoe fijn A4tjes schrijven op een glad scherm is...
Er zijn schermbeschermers in de omloop die het oppervlak van je iPad aan kunnen laten voelen als papier. Ik gebruik het zelf ook op mijn ipad inmiddels en ben er dik tevreden over.
Ik vraag me af of er nog groei zit in het gebruik van tablets. In Nederland lijkt ie alleen maar terug te lopen.
https://gs.statcounter.co...are/desktop-mobile-tablet
Hoe lang zou het nog rendabel zijn?

[Reactie gewijzigd door haam op 30 augustus 2020 09:34]

iPad gaat gemiddeld 2 jaar mee.. Tablets zullen stabiliseren... het is niet zo dat iedereen 2 tablets nodig heeft :+

Daarnaast zijn er mensen die 4 of 5 jaar met de tablet kunnen doen.. Beetje internetten facebook en candy crush..
Ik denk dus niet dat de tablet gebruik terug loop maar er wordt langer gebruik gemaakt van het ding... pas vervangen als het echt niet meer vooruit te branden is.. Of het glas zo stuk is dat je wel moet vervangen..
Waar baseer je op dat iPads maar twee jaar meegaan? Menig persoon die ik ken doet langer met een iPad en ik kan mij geen reden bedenken dat je zo kort maar met een iPad wilt, noch kan doen. Er is niet heel veel vernieuwing in tabletland dat je zo frequent moet upgraden. Dit type ik op een iPad Pro 2016. De grootste reden dat ik een nieuwe zou willen, is voor de full screen ervaring, ipv model met homebutton.

De iPad Pro’s van toen, dus ook van nu, zijn zo ontzettend snel. Hiervoor de eerste generatie iPad en later, omdat die te traag werd, de eerste iPad mini (want budget..) gekocht. Ook die werd zo traag, dat ik deze had weggelegd om een nieuwe te kopen, aldus deze pro. Nu 4 jaar oud en tenzij ik ergens een paar duizend euro lospeuter, zodat een iPad aankoop financieel te verantwoorden is, heb ik geen nieuwe nodig..

(Mijn situatie is niet die van iedereen. Ik verwoord enkel de niet noodzakelijke eis om frequent een iPad te vervangen ).
Helemaal mee eens. Ik gebruik nog altijd m'n iPad Air 2, prima tablet en tot nog toe geen reden gezien om te upgraden naar een van de nieuwere...
Ik heb in September 2016 ook een iPad Pro 9.7" gekocht.
Inmiddels heb ik deze bijna vier jaar en het apparaat werkt nog steeds erg goed en naar verwachting komt volgende maand komt iPadOS 14 uit.
Enige reden om te upgraden voor mij is inderdaad de full screen ervaring, HDR of de Magic Keyboard.
Ik zal de iPad pas upgraden als er geen nieuwe iPadOS updates uitkomen.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 30 augustus 2020 13:31]

Heb thuis een iPad Pro 10.5 met pen en Apple toetsenbord van iets meer dan 2 jaar oud, een iPad mini 4 van 3+ jaar oud en nog m’n eerste iPad uit 2010. Dat ding wordt nog steeds door de jongste gebruikt, want zit vol met offline spelletjes, en accu is nog steeds prima 😳.

iPad mini 4 heeft wel wat batterij issues. Voor 99€ kan die “vervangen” worden, maar je krijgt dan een nieuw apparaat, zelfde spec.
Daarmee onderschrijf je de stelling van @To_Tall .
De iPad was naar een paar jaar dusdanig traag/defect/achterhaald/… dat je besloten hebt een nieuwe te kopen.
Zelfs de achterhaalde iPad 1 van 10 jaar oud functioneert prima, uren nog op accu en heeft nog nut en niet traag waar deze voor wordt gebruikt, wat er aan spelletjes en apps opdraait is er voor gemaakt en wordt offline gebruikt. iPad mini 4 en 10.5 pro draaien op laatste iPadOS en zijn complementair.

Mini 4 heeft een batterij issue, maar is ook al tegen 5 jaar oud, optioneel kan ik die voor een relatief laag bedrag laten vervangen voor een compleet nieuw toestel. Prima toch? Ik onderschrijf het tegenovergestelde. iPads zijn de beste tablets en je hebt er jaaaaaren plezier van!
Het is maar wat je ermee doet.
Ipad 1 heb je in mijn ogen echt geen hol meer aan, 0 updates en geen apps meer die updaten.
Zelfde geld voor de ipad 2 en 3, en vooral de 3 was redelijk snel uitgekakt door het gebrek aan support en je apps geen updates meer krijgen want het OS was te laag terwijl de machine ansich toch echt nog prima was.
Je geeft het zelf al aan traagheid. Het is niet zo dat iedereen maar om de twee jaar een nieuwe tabled of iPad koopt. Het ligt gewoon meer in de lijn elke 2 a 3 jaar een nieuwe tablet te kopen net als een telefoon.

Daarnaast heeft niet iedereen een iPad Pro nodig. Ik gebruik hem zakelijk zeker met de magic keyboard een laptop vervanger. Probleem is vaak na 2 a 3 jaar is de software weer veel eisend er apparaat wordt traag of er worden bij sommige fabrikanten niet eens meer updates uitgebracht. Daarnaast de batterij, waar je voorheen een dag batterij had zit je nu nog aan een halve dag.

Anyway niet iedereen zal elke2 jaar geld hebben voor een nieuwe ik denk ook dat het helemaal niet nodig hoeft te zijn. Maar het gebeurd wel. Daarnaast geef ik ook aan dat het gros van de mensen het apparaat pas vervangen als hij zo traag is dat het niet meer mee te werken valt

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 30 augustus 2020 21:40]

Ipad pro 12.9" hier uit 2017 dus gen2 van de grote pro 12.p ipad.

Nog niets te merken van vertraging. Tegendeel, apps worden vlugger gestart op de Ipad pro invg met op mijn recentere Iphone XR

Batterij die had wel z'n beste tijd gehad. ( 2.5 uur autonomie ipv 10 uur nieuw). Is gewoon hersteld onder coulance regeling.

Hier wordt je als klant gewoon blij van.
Apple heeft er vorig jaar 50 miljoen verkocht... Verlopig nog wel vermoed ik 😉
Ik gebruik het zelf voor het lezen van ebooks of artikelen waarmee ik met de pen aantekeningen kan maken. Dat is eigenlijk niet ideaal op een smartphone. Voor even snel nieuws kijken of on-demand diensten te gebruiken, grijp ik sneller naar de smartphone. Doordat je de smartphone voor veel tablet activiteiten kunt gebruiken, zal dat deels de daling verklaren vermoed ik.
Hoe klein groot zou de NL markt zijn vergeleken met wereldwijde verkoop?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 30 augustus 2020 10:08]

Je hoeft toch niet altijd groei te hebben om succesvol te zijn? Er zit ook weinig groei in de verkoop van wasmachines en toch blijven er diverse fabrikanten die dingen maken.
True. Ik heb ze nooit gebruikt, maar mijn ouders doen er alles mee. Mijn kinderen gebruiken al jaren geen tablets meer, vandaar mijn idee dat het aandeel tablets gaat krimpen.
Maar als de gebruikersgroep groot genoeg is, blijven ze idd gemaakt worden.
Eindelijk een redelijk standaard lader met de usbc en niet een andere aansluiting. Hopelijk komt er ook iets van quick charge op.
Touchid zou ik persoonlijk wel missen, faceid mist redelijk vaak de herkenning, heeft met name te maken met mijn positie en licht op het apparaat zoals ik het nu gebruik.
Waarschijnlijk zelfde als de iPad Pro’s, 18W via USB-C PD, 30W op de 12,9”. Geen speciale standaard dus, maar de standaard van USB zelf.
Ben wel benieuwd wat de meerwaarde van de ipad pro wordt. Zullen veel mensen €300 meer betalen voor enkel face id, 120hz en lidar?

[Reactie gewijzigd door lastlong op 30 augustus 2020 12:59]

Eindelijk usb c! Zo onhandig nu dat de iPad als enige een andere aansluiting heeft dan mijn Android telefoon en MacBook Pro. 1 lader to rule them all zou echt heel fijn zijn!

Dunnere schermranden lijkt me wel onhandig qua vasthouden, ben benieuwd hoe ze dat opgelost hebben. Misschien aanpassingen in de software die een vaste vinger aan de rand negeert qua touch?

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 30 augustus 2020 09:28]

En dan straks niet gaan klagen over Apple als ze geen usbc leveren terwijl alle geruchten zeiden dat ze dat wel gingen doen....
Het is een soort goedkope iPad Pro. Die heeft al dit ontwerp met deze schermranden en USB-C. De randen zijn best wel aardig vast te houden en de rest kun je doen met palm-rejection.
Palm rejection is voor je hand die de stylus vasthoudt toch, niet voor het vasthouden van het apparaat aan de rand terwijl je gewoon touch gebruikt?
Palm rejection op iPad is meer dan dat, bvb. scrollen met een duim terwijl de andere duim plat ligt op het scherm.

[Reactie gewijzigd door TheMaxMan op 30 augustus 2020 09:43]

Ja het blijft raar dat bijv. de iPhone 11 nog steeds geen USB-C heeft, maar de iPad wel.
Ja, de logica slaat helemaal nergens op.
Macbooks al jaren UsbC, de poort van de toekomst en de rest van de devices doet er niks mee.
De 2gen Ipad pro kwam eindelijk met Usb C en gen3 ook maar de rest is allemaal nog die aftandse lightning.
Lijkt erop dat de iphone12 ook weer lightning gaat hebben.
Beetje het 3.5mm audio jack verhaal. Achterhaald zeiden ze en vanaf de iphone 7 was hij weg, maar vervolgens op alle ipads zag je hem nog, de 2gen en 3gen Ipad pro weer niet, maar op de alle macbooks (pro) weer wel.
Gaat nergens over, zit totaal geen logica meer in en op een device zoals een ipad is ruimte een onzin discussie.
Het zou wel echt absurd zijn als de iPhone 12 ook weer Lightning zou krijgen. Wie bedenkt zoiets?
Let op mijn woorden ......
Ze gaan het gewoon weer doen, ze doen het al jaren.
Waarom denk je dat ze blijven steken in dat trage ‘fast’ charging ?? Juist ja, die lightning port is niet geschikt voor echte serieuze fastcharging, simpel zat.
Het viel niet zo op vroeger met die magere accus maar nu op een dikke iphone 4000mah ook de norm is ga je zien dat het toch best lang duurt.
Toen ik de kop las, dacht ik al: "Wat is er nu zo schokkend aan een tekening van een i-Pad". Brezels die net wat smaller zijn en een design waar weer een paar mm afgesnoept zijn?
Die dingen veranderen toch nauwelijks meer, het enige dat veranderd is onderhuids.
Toen ik de kop las, dacht ik al: "Wat is er nu zo schokkend aan een tekening van een i-Pad". Brezels die net wat smaller zijn en een design waar weer een paar mm afgesnoept zijn?
Die dingen veranderen toch nauwelijks meer, het enige dat veranderd is onderhuids.
Clicks = advertentie cash, basic internet economy.
Alles met Apple brengt geld in 't laatje : Marumers, Macworld, 9to5mack, The Verge, ...
Als je gelooft dat dit 'per ongeluk' is , dan heb ik nog een een paar magische bonen te koop :+
Ik vraag me af of dit de nieuwe iPad is of de nieuwe iPad Air. De specs lijken toch iets te goed voor een standaard iPad: usb-c, dual speakers, dunne bezels, face id. Dit klinkt als iets te veel van het goede voor het basis model iPad. Het lijkt aannemelijker dat dit een Air van rond de 600 euro wordt. Er zou ook vrijwel geen reden meer zijn om een Air te kopen als dit het basismodel iPad is.
waarschijnlijk de nieuwe air inderdaad. Andere rumours spreken over de air 4 die over een week geintroduceerd wordt.
Als apple de naamstrategie van de iphone overneemt zou de ipad air gewoon 'ipad' genoemd kunnen worden, en zou de 'ipad' naar 'ipad SE' veranderd kunnen worden. Dan zou het artikel wel weer kloppen.
De geruchten die ik gelezen heb over de iPad Air is dat deze geen FaceID krijgt maar TouchID onder het scherm. Afwachten dus maar inderdaad lijkt me stug dat dit de specs van een nieuwe iPad is. Ben wel benieuwd naar de Air. Heb nu al 6 jaar de Air 2 en erg tevreden over. Batterij wordt nu beetje minder en dit laten fixen lijkt het me niet waard als er een nieuwe Air aan komt.
Dit in contrast met afbeeldingen van afgelopen week van een vernieuwde iPad zondef FaceID.
Wel een innoverend ontwerp van die 'ontwerpers' uit Cupertino om daar een schets van te laten zien:+
Zomaar uit interesse: Waarom is er zo'n race naar dunnere schermranden? Hoe moet ik het dan vasthouden? Voor een laptop is een dunnere schermrand geweldig, maar voor een hybride of voor een tablet is het mijns inziens echt niet handig. Bij een boek beginnen de letters ook niet bij de rand.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 30 augustus 2020 11:24]

Tsja meer scherm terwijl het apparaat niet groter wordt. De één zal dit niet handig vinden en de ander geweldig.
Apple is niet gek, die sturen aan op steeds meer gebruik van de tablet met een mooie keyboard houders zoals hun magic keyboard en dergelijke.
Je houd dus de tablet steeds minder vast. Daarbij zit hij vaak ook in een case met een rand en kan je hem dus prima vasthouden.

Deze verhalen, klachten en angsten hoorden we ook jaren geleden toen smartphones ook steeds meer dunnere randen begonnen te krijgen. Nu hoor je niemand er meer over en dat ding moet je ook gewoon vasthouden.
Surface: eens.
iPad: oneens.

Een iPad is zakelijk nog niet te gebruiken als computervervanger. Als macOS ook over is op ARM, dan komt de stap naar een iPad only omgeving wel dichterbij. Met de integratie van Endpoint Manager op iPadOS/iOS komt de iPad als computervervanger wel dichtbij, maar we zijn er nog niet. Dunne schermranden zijn mijns inziens dus nog te vroeg.
Snap niet waar je heen wilt.
Nergens zeg ik dat het een zakelijke machine is en dat boeit het grootste deel van de gebruikers ook helemaal niet.
De meesten gebruiken hem als media machine, games en wat simpel werk (bankzaken, email, pdfje links en rechts).
De iPad en met name de Pro is met afstand de beste tablet die je kunt kopen voor de beste overall experience.

Het surface tablet gebeuren is niet te vergelijken en komt niet eens in de buurt. En ja, ik heb er zelf ook 1 (Surface Pro 2).
Laat me raden; Hij wordt weer rond ipv scherpe hoeken.

Apple is net een aan uit schakelaartje, maar mensen blijven in de 'innovatie' en 'vernieuwing' trappen.

Net als dat Apple features die ze 5 jaar geleden hebben geschrapt weer herintroduceren. Zo kan je idd oneindig door gaan.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 30 augustus 2020 14:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee