Kuo: Apple stelt iPhone met Touch ID-sensor achter het scherm uit tot 2023

Analist Ming-Chi Kuo schrijft dat Apple vermoedelijk in 2023 met een iPhone met Touch ID-sensor achter het scherm komt. Touch ID achter het scherm werd eerder verwacht in de iPhones van 2022. Kuo verwacht ook dat Apple in 2024 een vouwbare iPhone uitbrengt.

Kuo stelt in zijn meest recente analyse dat gebruikers niet moeten verwachten dat Apple volgend jaar een iPhone met Touch ID achter het scherm komt, schrijft 9to5Mac. "We hebben onze voorspelling voor de release van de iPhone met under-display vingerafdrukscanner bijgesteld tot de tweede helft van 2023", aldus de analist. Volgens Kuo heeft de ontwikkeling van een dergelijke sensor vertraging opgelopen, en is een introductie in 2022 daarom niet meer haalbaar.

Er gaan al langer geruchten rond over de herintroductie van Touch ID in iPhones. Bloomberg-journalist schreef in augustus nog dat Apple een Touch ID-sensor achter het scherm getest had voor in de iPhone 13-toestellen, maar dat deze feature toch niet in 2021 geïntroduceerd zouden worden. Ming-Chi Kuo meldde in juni nog dat Apple dergelijke vingerafdrukscanners introduceert in de verwachte iPhone 14-serie, die in de tweede helft van 2022 moet verschijnen. Kuo heeft deze verwachting nu dus bijgesteld.

Kuo meldt in zijn nieuwe rapport ook dat Apple zijn vouwbare iPhone uitstelt tot 2024. De analist schreef eerder dat Apple in 2023 een iPhone-foldable zou uitbrengen. De analist meldt nu dat de ontwikkelingen van de vouwbare iPhone óók vertraging hebben opgelopen. De eerste foldable van Apple zou naar verwachting een schermdiagonaal hebben van 7,5" tot 8" en Kuo verwachtte eerder dat Apple er 15 tot 20 miljoen van zou leveren.

Ter illustratie: de iPhone 13 en 13 mini, die vorige week werden aangekondigd

Door Daan van Monsjou

Redacteur

20-09-2021 • 19:13

136 Linkedin

Lees meer

Reacties (136)

136
134
58
6
0
51
Wijzig sortering
Dus, volgend jaar ook gewoon nog een notch. Apple lijkt intern nogal veel problemen te hebben met doelstellingen te halen, eerst de Watch Series 7 die maar een heel kleine refresh van de Serie 6 was in plaats van de grote refresh die het had moeten zijn, nu dit.
Apple heeft fabricage problemen met de watch. Zoveel is duidelijk. Dat is wel vaker voortgekomen. Zo hadden ze in 2010 problemen met fabricage van de witte iphone 4. Duurde een half jaar!

Het alternatief is zoiets als de oorspronkelijke Galaxy Fold: een onaf product dat na een maand kapot gaat.

Maar het design van de watch 7, dat hebben de geruchtenfluisteraars gewoon verkeerd gehad. De plannen van volgend jaar? Een experimenteel prototype? Alleen Apple weet het.

Is het maar een kleine refresh? Ja, maar Apple is degene die het concept ‘S-jaar’ zo’n beetje bedacht heeft.

Dit jaar is voor zowel telefoon als horloge een S-jaar.
Dit jaar is voor zowel telefoon als horloge een S-jaar.

Kan ik dat interpreteren als dat de klant dus een beetje belazerd wordt met een iPhone 13 en een iPhone 12S meer op z'n plaats was geweest?
Waarom belazerd? In vergelijking met de nieuwe telefoons van sommige andere fabrikanten die elke maand een nieuwe telefoon uitpoepen, vind ik de iPhone 13 modellen best een upgrade.

- Zuinigere en snellere chip (niet dat dat nodig was, want A14 was al sneller en zuiniger dan de beste Snapdragon, maargoed)
- Eindelijk de sprong van 60hz naar 120hz
- Grotere camerasensors
- Hogere optische zoom op de telelens (nu 3x)
- Sensor shift (als je nog geen 12 Pro Max had, is het nieuw voor je)
- Enorm verbeterde batterijduur op alle modellen
- Hogere aperture op de camera's
- Macrofotografie
- ProRes video
- Cinematic mode (al vind ik deze zelf wat tegenvallen door de 1080p cap)
- Kleinere notches

Is alles even noemenswaardig? Nee. Waren 120hz, nog betere batterijduur, nog betere camera's, en een kleinere notch waar ik en veel andere mensen op zaten te wachten? Jazeker.
In vergelijking met de nieuwe telefoons van sommige andere fabrikanten die elke maand een nieuwe telefoon uitpoepen
Alleen daar zijn andere telefokns gewoon (ook prima aan de naamgeving te zien) geen opvolgers van elkaar. De vergelijking is dan ook bar slecht en inho erg flauw om te maken.

Kijk je specifiek naar een bepaald type en de opvolger komen ze net zo goed ongeveer elk jaar uit. Dat geldt gewoon voor vrijwel elk merk...
De vraag is, hoeveel van die dingen hadden vorig jaar gewoon gekund maar heeft Apple uitgesteld zodat ze meer geld met de 13 kunnen verdienen?
Een relatief kleine groep met een 12 zal nu naar een 13 gaan.

Vanaf een oudere generatie stap je op enig moment weer in een nieuwe generatie en maakt het niet zoveel uit wanneer welke feature in welk jaar uitkomt. Althans niet anders dan dat je als gebruiker bij een bepaalde nieuwe feature kan denken: dit is een mooi moment om weer over te stappen naar een nieuwer model.

Elke fabrikant zal een roadmap hebben met features die bij elk nieuw model mee gaan. En elke fabrikant zal telkens een balans zoeken tussen de features die bij een bepaald model uit komen, de kosten om het te fabriceren, de verwachtingen van de klant, et cetera, zodat er een model ontstaat die interessant genoeg is om te verkopen. Volgens mij een hele normale gang van zaken.
Het verschil is dat ik mij geen enkele andere fabrikant kan bedenken die van elke nieuwe feature zo'n 'big deal' maakt als Apple.

Daarnaast ook nog het feit dat ze deze nieuwe geweldige features alleen introduceren in de duurste modellen.

Dus pech als je een normale iPhone 13 wilt hebben met een ProMotion scherm; je moet dan 200 euro meer betalen.
Dit terwijl Samsung de gehele S21-range levert met een 120Hz.
Met 1TB opslag had een usb-c aansluiting wel prettig geweest :D
Wat is dat nou weer voor een onzin, belazerd… 😂

‘Dit is de nieuwe iPhone, dit zijn de nieuwe specs’… besluit jij dat ja van de 12 wilt upgraden naar de 13 dan is dat toch je eigen keuze? Ik heb een iphone X en ga nu pas de overstap maken naar de 13.

Belazerd is wanneer je een telefoon uitbrengt die in 2 continenten geheel andere chipsets gebruikt waardoor performance enorm afwijkt tussen de verder niet duidelijke varianten. Of wanneer ssd fabrikanten plots de controllers aanpast waardoor specs helemaal niet meer zijn zoals ooit door reviewers gemeten…

Dit is gewoon een, voor sommigen, minder jaar betreft upgrades. Vind je dat, dan koop je hem niet toch? De naam zou daarin in ieder geval geen reden moeten zijn

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 21 september 2021 08:18]

Je kan het interpreteren zoals je wil, maar Apple gaat over de naamgeving van hun apparaten.

Ik zou iPhone 12s prima de lading vinden dekken. Aan de andere kant is het een heel lelijke naamgeving.

Maar kijk gewoon naar de specs en het ontwerp. Dit is geen jaar van veel hardware vernieuwing.

Hoeft ook niet. Apple is op veel vlakken, met name de SoC, de ‘top-of-the-game’.

(De markt zelf is ook een beetje raar, waar met veel dedain over “een jaar oude telefoon” wordt gesproken. Terwijl bvb. een iPhone 11 nog echt een prima apparaat is of zelfs de XS)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 21 september 2021 01:04]

Je moet je afvragen of een ‘iPhone 12 achtige’ Apple Watch (met vlakke zijkanten dus) wel daadwerkelijk de voorkeur heeft. Ik denk dat het geheel wel erg vierkant wordt op die manier. Hij zou dan een stuk platter moeten worden dan hij nu is om dat goed te laten werken.
Ik denk dat ze de nieuwe design hebben uitgesteld vanwege fabricageproblemen. Dit model is een noodoplossing, maar vindt het niet een verkeer design. Ziet er prima uit.
Dat verhaal hoor ik vaker, maar als je een beetje een idee van tijdslijnen hebt voor certificeringsprocessen kan dat simpelweg niet. Dan had begin dit jaar al duidelijk moeten zijn dat de redesign niet gaat werken, en toen certificering moeten starten.
Ze zijn intern al bezig met de watch 9 en zijn waarschijnlijk nu gestart met de volgende stap van model 8… fabricage problemen spelen echt geen rol hoor in het uitbrengen van deze versie… alsof je na 2 maanden aan issues ineens erachter komt dag je toch een series 7 moet maken als deze nu op de markt is gekomen 😂
Dat kan uiteraard wel. Want Apple heeft geen releasedatum en andere info weggelaten voor deze watch 7, zie website. Vaag toch? Lijkt alsof er een wijziging in plannen tussen is gekomen.
Het kan best zijn dat Apple altijd een plan b achter de hand heeft bij een introductie van een groot redesign. Althans dat lijkt mij logischer dan het tegenovergestelde. Maar vanwege productieproblemen met plan a, zijn ze toch op plan b overgestapt, en dat kost tijd. Vandaar geen releasedatum.
Alsof bedrijven zoals Apple hier geen noodoplossingen voor zouden voorzien. Bij toestellen zoals de Watch zullen ze heus wel eraan denken om een fallback te hebben mochten er problemen opduiken met een grote refresh van hoe het toestel in elkaar steekt en dat was duidelijk het geval hier. Niet voor niets dat Apple er geen nieuwe SoC in steekt en de Series 7 intern Watch6,5 (en Watch6,6 en Watch6,7) heet. Daarbij heeft Apple geen release datum aangekondigd, wat ook niet normaal is.

Het is overduidelijk dat de Series 7 die we nu zien niet Apple's bedoeling was.
Wie zegt dat de notch verdwijnt als deze sensor erin zit? Waarom niet en-en?
De vraag is waarom er überhaupt wordt nagedacht over een sensor onder het scherm. Mijns inziens is dat om zoveel mogelijk oppervlakte te hebben voor het display. Dat houdt dan ook in dat een eventuele notch zo klein mogelijk zal zijn of mogelijk zelfs kan verdwijnen. Dus als er een Touch-ID sensor onder het scherm komt, ligt het in mijn optiek het meest voor de hand, dat de notch grotendeels zal verdwijnen.
Gezien Apple nadrukkelijk blijft vermelden dat Face-ID veiliger is dan Touch-ID gaan ze echt niet meer terug hoor. Bovendien zit er meer functionaliteit in de notch dan Face-ID en wordt Face-ID al voor veel meer gebruikt dan alleen unlocken, denk aan Animoji’s, AR, etc. We hebben nu met de pandemie gemerkt dat Face-ID niet altijd handig is, dus vandaar dat beide nog handiger, in iedere situatie kun je dan unlocken. Maar Apple heeft echt niet al deze ontwikkeling en acquisitie gedaan om nu weer naar Touch-ID terug te gaan.
Toch denk ik dat ze er vanaf stappen, zo'n enorme notch wordt toch steeds moeilijker te verkopen?
Die notch is al 20% kleiner geworden. Daarnaast heb ik persoonlijk niemand gehoord die zijn of haar iPhone weg heeft gedaan vanwege de notch. De enige mensen die ik er over hoor klagen zijn de mensen zonder iPhone. Natuurlijk wil je die ook overhalen en daarom blijft Apple doorontwikkelen aan de techniek, maar de smartphone markt is inmiddels vooral een vervangingsmarkt.
Daarnaast heb ik persoonlijk niemand gehoord die zijn of haar iPhone weg heeft gedaan vanwege de notch.
Natuurlijk wil je die ook overhalen en daarom blijft Apple doorontwikkelen aan de techniek
Je hebt je eigen commentaar beantwoordt.

Als iemand zit te kijken naar een nieuwe telefoon die geen voorkeur heeft tussen Android en iOS lijkt mij het verschil tussen een gigantische notch en een kleine hole-punch, of met nieuwere Android telefoons een selfie-camera achter het scherm, een behoorlijk grote factor in de beslissing.

Punt is dat Apple nu al 4 jaar lang vastgeroest zit met dezelfde form-factor scherm terwijl Android jaren vooruit loopt. Je mag zelf oordelen of Android's snelle ontwikkeling goed of slecht is, maar je kan niet ontkennen dat Android al jaren voorloopt op het gebied van innovatie, terwijl Apple blijft bij wat "werkt" en geld verdient.
Je mag zelf oordelen of Android's snelle ontwikkeling goed of slecht is, maar je kan niet ontkennen dat Android al jaren voorloopt op het gebied van innovatie, terwijl Apple blijft bij wat "werkt" en geld verdient.
Welke innovatie is dat dan? Sneller laden? Alleen een camera ipv Face-ID? Grappig dat je in een discussie over Face-ID zegt dat juist android zoveel innoveert. Ook hoe makkelijk en snel mijn AirPods aan mijn MacBook, iPad en iPhone koppelen heb ik bij Android nog niet gezien. Waar zitten die jaren voorsprong dan in? Hoeveel werk je moet doen om niet over getracked te worden? De enige echt Innovatie die ik de afgelopen tijd heb gezien, in smartphones in het algemeen, zijn de foldables. En dat is zeker een interessante innovatie, maar staat echt nog in de kinderschoenen.

De notch is een gevolg van Face-ID. Had Apple alleen een front van gehad had je een vele kleinere uitsparing gehad, maar Apple heeft zijn nek uitgestoken voor betere beveiliging en gebruiker herkenning. En ja, nu gaat het over de jaren die techniek verder ontwikkelen. Er is nu al 20% vanaf, op naar de volgende. Als de keuze enkel was: notch of geen notch kiest niemand voor de notch. Maar men kiest voor de notch vanwege Face-ID. Dat is redeeming factor.

Persoonlijk zit ik nog te wachten op user profielen op de iPad. De iPad kan dan automatisch switchen op basis van face-ID. Dat kan bij Touch-ID ook wel, maar niet vanaf de eerste glance.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 21 september 2021 11:34]

Welke innovatie is dat dan?
Vingerafdruksensor onder het scherm.
Camera onder het scherm.
Snelladen.
120Hz schermen.
Vouwbare telefoons.
Apple heeft zijn nek uitgestoken voor betere beveiliging en gebruiker herkenning
Geen argument dat je zo kan maken als er gevallen zijn waarin FaceID gewoon werkt voor niet-identieke broers en zussen.
TouchID is veiliger omdat vingerafdrukken werkelijk uniek zijn. Gezichten veel minder.
Er is nu al 20% vanaf, op naar de volgende
Nu al? Het heeft 4 jaar geduurd.
Android of iOS maakt mij niet zoveel uit, voor mij is de notch wel de beslissende factor geweest. Natuurlijk is er een grote groep mensen die toch wel Apple koopt en het niet uitmaakt inderdaad.
Nou ja, 3D touch is toch ook langs de zijdeur vertrokken?
Nee. Hebben ze veel van geleerd en wordt nog steeds gebruikt in de macOS (met de trackpads) en op watchOS.

Onder developers haalde dit het niet qua extra opties. Vond het zelf altijd heel erg fijn werken. Lang klikken werkt toch minder.
Nog steeds iets waar ik erg ontevreden mee ben. Ik ben overgestapt van de iPhone 6s naar de 11, en het is enorm wennen om niet met 3D touch te kunnen zoeken tijdens typen.
Je bedoelt om je cursor te positioneren ? Dit miste ik ook eerst, maar kan met langdrukken op de spatiebalk ook.
De notch wordt vervangen door een punch hole in het scherm op de iPhone 14.
Apple kenende, denk het niet :p
De geruchten spreken we juist van dat de 14 pro geen notch krijgt maar een gaatje zoals we wel vaker zien.

Of dat zo is moeten we nog 51 weken geduld voor hebben :P
Ja Kuo zijn glazen bol was weer opgeladen vandaag.
Dus, volgend jaar ook gewoon nog een notch. Apple lijkt intern nogal veel problemen te hebben met doelstellingen te halen, eerst de Watch Series 7 die maar een heel kleine refresh van de Serie 6 was in plaats van de grote refresh die het had moeten zijn, nu dit.
Wie zegt dat Apple dit jaar een refresh zou uitbrengen? Het blijven toch geruchten?
Geen nieuwe SoC is wel een indicator dat ze ergens hun targets niet gehaald hebben bij de Apple Watch 7
Series 5 gebruikte ook dezelfde chip als de Series 4.
De AW7 draait op de S7 soc, die is nieuw (of vernieuwd, zoals de S5 een uitgebreidde S4 was).

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 20 september 2021 19:48]

Nee, de S5 had functionele verschillen tegenover de S4, de S7 is letterlijk de S6 met alleen een ander nummertje erop geplakt.
Je hebt gelijk, het is even zoeken, maar dan is er toch een tweet over te vinden.

Het is geen schande om een sip langer dan 1 serie te gebruiken.
Wat een aanfluiting dat ze hem dan toch anders noemen.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 21 september 2021 15:48]

Sterker nog wie zegt dat ze hier uberhaupt aan werken…

Dhr Kuo blaat hier aps 5 jaar over, en het komt nooit, en wordt steeds uitgesteld…
Verschillende mensen met kennis van zaken hebben al geadresseerd dat de Series 7 die Apple toonde niet de Series 7 was die zo origineel voor ogen hadden. Met gevolg dat er amper iets veranderd is op het scherm na, wat uit wat origineel de Series 7 had moeten zijn was genomen en in het Series 6-model was geplaatst. Daarom dat de S7 SoC letterlijk de S6 SoC met een nieuw nummertje is.

Apple had problemen met het produceren van de nieuwe Watch, en hebben daarom in nood nog snel een Series 6-gebaseerde kleine refresh gemaakt voor dit jaar. Dit is onder andere duidelijk door het feit dat tijdens de presentatie het Watch-segment letterlijk een jump-cut was in plaats van Apple's doorgaans complexe transities én het feit dat er geen release datum was. De leakers hebben de redesign die we zovaak al hebben gezien ondertussen ook fysiek gezien, ze weten dat het bestaat.

Zoek het op, er is op YouTube een video van een leaker dit dit in detail uitlegt.
Ik vond in tegenstelling tot alle andere producten de Watch nog de grootste (visuele) refresh hebben. Dat sneller laden is ook best een plus.

Rest vond ik persoonlijk zeer matigjes. De iPhone 13 is inwezen gewoon (bijna) de 12.
Iphone 13
+ nieuwe vorm batterij
+ nieuwe cpu / gpu
+ nieuw scherm ( tot 120hz )
+ nieuwe chip indeling
+ nieuwe camera’s
Enz.

Dus alleen het design is ( bijna ) het zelfde.
Dat kan je ook zeggen wat is het verschil tussen een iphone 13 en een S21
Dat is iedere jaar toch? Innovaties zijn er niet echt meer.
Het is dat ze zijn afgestapt van de "s" modellen anders was het een 12s geweest.
Dat klopt. Al moet ik zeggen dat ik de Apple Watch Series 7 een grotere update vind van de 6 dan de 6 van de 5. Die dunnere randen moet je niet onderschatten, de Apple Watch gaat er zoveel beter uitzien.

Ik had ook op de redesign gewacht, komende van een Series 4. Al moet ik zeggen dat ik wel opgelucht was dat de Series 7 niet is geworden wat we in die CAD-tekeningen zagen. Ik vind nl. dat een Apple Watch ronde randen moet hebben omwille van 1) het draagcomfort: wanneer je je hand draait en de Apple Watch komt in aanraking met je arm voelt een rechte, scherpere rand gewoon minder goed aan. 2) de Apple Watch is nog te dik om er goed uit te zien met een plat design. Ik denk dat als Apple dit echt wilt doen ze nog lang zullen moeten wachten tot de Apple Watch voldoende dun kan worden gemaakt dat het er niet te dik uit ziet.
Interessant. Jij hebt blijkbaar inzicht in Apple's doelstellingen. Heb je die onder NDA gekregen? Dan heb je een probleem lijkt me.
Nee, ik lees het nieuws van mensen met kennis erover. Maar nice try.
Mijn 2 jaar oude Miu 9 heeft al touch ID onder het scherm.
Werkt perfect!
Unlocked die alleen jouw vingers of ook met die van een ander?
Er is nergens een diepgaande security analyse te vinden van dat toestel dus ik ga er vanuit dat er geen onderzoek gedaan is naar de mogelijkheden voor een 'adverse' aanval. (correct me if I'm wrong) Persoonlijk zou ik daar minder vertrouwen in hebben dan de oplossing van Apple waar wel degelijk veel onderzoek naar gedaan is.
Degelijk onderzoek door wie? Apple zelf?

Een bron zou wel handig zijn als je dit soort dingen beweert.
Google is je vriend als je het echt wil weten, maar alleen al het feit dat bank apps expliciet touch ID ondersteunen voor extra beveiliging geeft mij al zekerheid dat er meer onderzocht is dan aan een Android toestel waarvan er een orde grootte minder verkocht zijn.
maar alleen al het feit dat bank apps expliciet touch ID ondersteunen voor extra beveiliging
De Rabobank-app werkt gewoon met de vingerafdruksensor van mijn Samsung Galaxy S10+, dus geen idee waar jij het idee vandaan haalt dat dit iets exclusief is voor Apple.
Dan neem ik aan dat ze daar ook een onderzoek naar hebben gedaan. Dit ging over een Xiaomi waar geen letter over te vinden is.
Dit ging over een Xiaomi waar geen letter over te vinden is.
Ja, lekker elke Android telefoon ter wereld op dezelfde stapel gooien.

Google is je vriend, dus ga niet claimen dat je het niet kon weten.
Doelstellingen ? Een bedrijf moet helemaal niets. Moet het volgens jou allemaal zo snel gaan dat men op laatste niet meer weet wat nog te vernieuwen. Het gaat in mijn ogen nog veel te snel. Genieten van iets wat je hebt en er tevreden mee zijn hoort er niet meer bij ? :? Nog geen iPhone in hun handen of ze moeten weer een nieuwe.
Welke doelstellingen? Heeft Apple doelstellingen gepubliceerd die niet worden gehaald? Of baseer je dit puur op geruchten van derden?
Heb jij een lijst met doelstellingen gezien dan?
Wat heeft de notch met de vingerafdruk sensor te maken
En geruchten van wat er aan zou komen , zijn geruchten
Apple lijkt intern nogal veel problemen te hebben met doelstellingen te halen,
Zou kunnen. Apple is altijd al met veel 'nieuwe tech' laat. Ze kiezen er meestal voor te wachten tot het zeer goed geïmplementeerd kan worden heb ik het idee. Vgl een Surface lijn van MS, die was de eerste generaties erg matig, maar daarna geprezen door vriend en vijand. MS brengt 'proefbalonnen' en ontwikkelt met feedback. Samsung doet dat met foldable phones. Niemand zal verwacht hebben dat die eerste exemplaren echt fantastisch waren. Ze brengen gewoon vast wat uit en dan zien waar het schip strand irl concurrenten die bijv de andere kant omvouwen.
Van Apple zou ik niet zulke voorbeelden kunnen verzinnen. Er komen natuurlijk features bij, maar het concept iPhone of iPad is niet echt veranderd bijvoorbeeld. En de pennetjes bij de pro's waren eerste generatie ook niet slecht of zo.
Er sneuvelt overal wel wat binnen de deuren. Dus wat er uitlekt aan mislukte releases of niet gehaalde deadlines is misschien ook gewoon een hoge standaard, anders doen ze nog geen release.
? De watch heeft altijd kleine incrementele updates gehad bij elke generatie. Waarom je voor de 7 plots een grote refresh verwachtte is mij niet duidelijk.

Ook touch ID achter het scherm wil niet zeggen dat Face ID (en de notch) weg zal zijn. Zo kan je uw notificatie pop-ups wazig laten maken als je niet naar uw scherm kijkt. Unlocken van gevoelige apps gaat zonder click etc. Ik denk dat ze mss en hybride systeem gaan ontwikkelen.
Die notch staat los van Touch ID? Of denk jij dat ze FaceID waar ze jaren aan gewerkt hebben los gaan laten voor een fingerprint sensor? Dat zou het gebruik namelijk erg verzwaren omdat je dan elke keer weer een extra handeling moet verrichten om je telefoon te ontgrendelen.
'Volgens Kuo heeft ontwikkeling van een dergelijke sensor vertraging opgelopen, en is een introductie in 2022 daarom niet meer haalbaar.'

Vind dit toch wel bijzonder. Al enkele jaren zitten er zeer goed werkende vingerafdrukscanners in het scherm van vele Android telefoons. Sinds een tijdje ook al bij de midrange modellen en in sommige gevallen zelfs bij de instappers. Maar een groot bedrijf als Apple krijgt de ontwikkeling niet voor elkaar? Er moet dan toch iets anders aan de hand zijn, want dit is dan toch gewoon ongeloofwaardig?
Het 120Hz scherm heeft ook al zo lang op zich laten wachten, terwijl die techniek inmiddels lang en breed bewezen is. Bij Android moet je eigenlijk je best doen om een telefoon te vinden die nog een 60Hz scherm heeft.
Waarom wacht Apple zo lang met het toepassen van deze bewezen technieken?

[Reactie gewijzigd door cordonbleu op 20 september 2021 21:19]

Waarom wacht Apple zo lang met het toepassen van deze bewezen technieken?
Lijkt me een hele bewuste keuze om nieuwe generatie iPhones aantrekkelijker te maken.

Ze hadden 120Hz ook in de iPhone 12 kunnen doen, maar ze hadden al een 'selling feature' met 5G. Ze wachtten er een jaar mee en nu kunnen ze de nieuwe iPhone 13 verkopen met dit 'revolutionaire' nieuwe scherm.

Vingerafdrukscanner onder het scherm? Die technologie is er al lang, maar als ze het nu in de iPhone doen kunnen ze het straks niet gebruiken als dé reden om een nieuwe iPhone te kopen.
Misschien is 't niet in zulke grote aantallen snel leverbaar, de feature Android phones zijn verwaarloosbare aantallen...
Het lijkt mij dat er meer iPhone 13's worden verkocht dan iPhone 13 Pro's, dus het aantallen argument lijkt mij niet heel logisch.

Laat staan hoeveel Android telefoons er tegenwoordig wel niet met zijn met een hoog refresh rate.
Ja, maar die zijn standaard 120, niet variabel, battery killers, terwijl je bij Android al dubbel werkgeheugen nodig hebt om een iPhone bij te houden en dubbel batterij vermogen...😝

[Reactie gewijzigd door Marcel3X op 21 september 2021 14:46]

Dat is niet waar. Voor zover ik weet kan je bij elke Android-telefoon 120Hz uitzetten.
Omdat Apple er doorgaans voor kiest om technieken pas te introduceren als ze zo werken als zij het voor ogen hebben dat het moet werken. Zo noem je 120Hz als voorbeeld, maar Apple wilde geen 120Hz schermen die ten kostte gingen van batterijduur, daarom hebben ze een jaar langer gewacht en hebben ze nu OLED met VRR van 1Hz tot 120Hz geïntroduceerd.

Waarschijnlijk eenzelfde verhaal hier, als we Kuo mogen geloven. Wellicht valt Apple over een aspect van de techniek. Dat kan de snelheid zijn, of wellicht willen ze niet dat je specifiek op een bepaalde plek je vinger moet leggen, of misschien speelt er een ander aspect waarom Apple het nog niet de moeite waard vindt de techniek zoals hij nu is te implementeren.

Daar kun en mag je van alles vinden, maar dat is hoe Apple hun producten nu eenmaal wil ontwikkelen.
misschien speelt er een ander aspect waarom Apple het nog niet de moeite waard vindt de techniek zoals hij nu is te implementeren.
Geld.

Je verdient nu eenmaal minder als je meerdere 'selling features' in dezelfde telefoon stopt, want dat maakt het upgraden naar de nieuwe het volgende jaar minder aantrekkelijk.
In tegenstelling tot andere fabrikanten, waar je het signaal volledig verliest als je je telefoon fout vast hield.

...wacht.

Lol, dit heeft er natuurlijk allemaal niks mee te maken. iPhones hebben ondertussen toch al enkele jaren OLED schermen en het is niet alsof VRR zo'n nieuwe techniek is. Zoals Exhonor hier al aangeeft gaat het deels om geld, en aan het andere deel omdat ze het gewoon zelf niet af kregen tijdig. De techniek om bijvoorbeeld de notch te kunnen schrappen is er al jaren en was al actief in gebruik ten tijden dat de iPhone X uitkwam. Apple wilt gewoon geen afstand doen van wat zij zien als een "iconisch design", UX be damned (zie toetsenbord, muis die enkel ondersteboven kan opladen, pencil die moet opladen door uit te steken uit de tablet en daarmee in een fragile houding licht, etc.). In tegenstelling tot wat vele geloven is Apple helemaal niet het baken van "het gaat er niet in als het niet beter is voor de gebruiker".

Hetzelfde als met MagSafe bijvoorbeeld. Zowel de oude iteratie die volledig geschrapt werd, als de nieuwe iteratie waar je alleen kan opladen als je andere acceessoires er iedere keer vanaf haalt. Is dat echt hoe Apple denkt een goede gebruikservaring te kunnen hebben?
Pure speculatie hoor, maar zou mij niets verbazen als ze dit soort updates bewust opsparen / uitsmeren over de jaren.

Dit jaar een 120 Hz scherm. Volgend jaar een verborgen vingerafdrukscanner. Jaar daarop een foldable, etc.
Ik kijk daar zeker naar.

Mijn persoonlijke ervaring is dat de telefoons langer mee gaan en dat het OS meer op privacy is gericht. Daarom vind ik het een minder groot probleem om niet de nieuwste features te hebben. Zo lang de camera maar mee komt met de rest.
dat het OS meer op privacy is gericht
Totdat ze je privéfoto's in iCloud gaan scannen op "kinderporno".
Als je 6+ jaar updates als enige "must have" feature hebt en de rest minder belangrijk vindt is er geen ander toestel wat je kan kopen.
Zeker wel.

Een Android waar je makkelijk andere ROM's op kan zetten.

Volgens mij is het nog steeds mogelijk om de nieuwste versies van iets als LineageOS op een OnePlus One uit 2014 te installeren, dit terwijl de iPhone 6 uit 2014 in 2019 werd uitgesloten van iOS 13.
Ok, je hebt de keus tussen een iPhone en een telefoon waar de fabrikant geen enkele verantwoordelijkheid meer voor neemt die je zelf met een open source distributie moet flashen en hopen dat alle functionaliteit nog werkt.
Daarnaast lijkt het me erg lastig te bepalen welk nieuwe toestel ik nu zou moeten kiezen om later LineageOS op te draaien. Is niet bepaald iets wat breed wordt geadverteerd dus meer een soort loterij...
Nu ben je je eisen weer aan het aanpassen.

Als je perse een telefoon wilt met 6 jaar aan updates, dan is het ook niet zeker dat je het met een iPhone redt, terwijl je bij Android bijna altijd wel iets kan vinden, ook langer dan 6 jaar later.

Sterker nog, die aanpak van Apple om op oude devices willens en wetens nieuwe software te drukken kan ook schadelijk zijn. Ik weet nog wel hoe mijn oude iPhone 4 absoluut onbruikbaar werd gemaakt door iOS 7 en hoe mijn iPad Air constant trager werd met elke nieuwe update.
En natuurlijk verbiedt Apple je het om te downgraden en krijg je constant pop-ups die je vragen om te updaten als je het niet doet.
Wat ik gewoon wil is nu een toestel kunnen kopen en nu enige zekerheid hebben dat de fabrikant het ding na 2 jaar niet 'vergeten' is. Fijn dat er een groepje idealisten is die het werk van de fabrikant gratis willen doen, maar OSS is ook 'garantie tot de deur'.

Er is geen Android met 6 jaar updates. Apple heeft net iOS 15 uitgebracht met support voor de 2015 iPhone 6s. Die gaat mee met de nieuwe software en als iOS 16 'm niet support krijg je nog een tot 2 jaar updates op iOS 15. 7-8 jaar doen met een iPhone is gewoon mogelijk mits je toestel het zo lang doet.
En een 6s is nog prima te gebruiken - omdat in de beginjaren de specs veel sneller opgeschroefd werden (zowel snelheid als geheugen) werden ze trager met een nieuw, groter OS. Het is waar dat een nieuw toestel sneller is (zou raar zijn als dat niet zo was) maar dat heeft sinds 2015 niet zoveel impact meer gehad op de usability.
7-8 jaar doen met een iPhone is gewoon mogelijk mits je toestel het zo lang doet
Kan met een Android ook gewoon, totdat specifieke apps als Whatsapp stoppen met ondersteuning, wat ze ook doen met iOS.
Volgens mij is het nog steeds mogelijk om de nieuwste versies van iets als LineageOS op een OnePlus One uit 2014 te installeren, dit terwijl de iPhone 6 uit 2014 in 2019 werd uitgesloten van iOS 13.
Dit kan ook in het Apple-kamp. Je kunt een jailbreak versie iOS 14 installeren op iPhone 5S, dus zelfs nog een jaar ouder, uit 2013. Eigenlijk nog mooier want dan heb je je vertrouwde interface.

Toch zijn zulke oude, ‘geüpdate’ telefoons niet populair, van Apple noch van Android. In de praktijk vallen dit soort installaties namelijk tegen omdat de hardware sinds 2013 dramatisch sneller is geworden, de schermen en camera’s beter, etc. De 5 en 5S hadden bijvoorbeeld ook nog geen gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner.

Je zal er heus wel mee kunnen mailen en zo maar mensen willen gewoon een vlot reagerende telefoon.
Toch zijn zulke oude, ‘geüpdate’ telefoons niet populair, van Apple noch van Android
Inderdaad, daarom vind ik het argument "Ja, maar Apple biedt 6 jaar lang updates!" zo overbodig. Hoeveel mensen zijn er die zowel 6 jaar lang hun telefoon houden én er werkelijke waarde aan hechten aan de nieuwste software elk jaar?

Hetzelfde geldt voor mensen die een 6 jaar oude telefoon tweedehands kopen; hoeveel waarde hechten zij aan nieuwe software updates?
Een familielid van een vriend van mij upgrade nu pas zijn iPhone 4 naar een iPhone 8, niet omdat het te oud is of omdat de software niet meer up-to-date is, maar puur omdat het scherm nu kapot is.

Het klinkt allemaal heel leuk in theorie, maar het lijkt mij eerder marketingpraat dan iets dat werkelijk veel meerwaarde biedt in de praktijk.
De 5 en 5S hadden bijvoorbeeld ook nog geen gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner.
Kleine correctie, de iPhone 5S introduceerde TouchID.
Je hebt gelijk, van die vingerafdrukscanner.
Hoeveel mensen zijn er die zowel 6 jaar lang hun telefoon houden én er werkelijke waarde aan hechten aan de nieuwste software elk jaar?
Het klopt ook dat de meeste mensen sowieso niet bezig zijn met de allernieuwste snufjes.

Wat wel steeds beter door begint te dringen, is dat veiligheidsupdates ook maar x jaar beschikbaar blijven komen.

Je kunt die nog wel negeren maar cruciale apps zoals digid, bankieren en whatsapp werken ook niet meer op een iPhone 5. Er zijn maar weinig mensen die dat niet uitmaakt.
Je kunt die nog wel negeren maar cruciale apps zoals digid, bankieren en whatsapp werken ook niet meer op een iPhone 5. Er zijn maar weinig mensen die dat niet uitmaakt.
Precies, maar dat is iets wat in het voordeel is van Android, niet van Apple.

Whatsapp:
iOS 10 (2016)
Android 4.1 (2012)

DigiD:
iOS 12 (2018)
Android 7 (2016)

Rabobank:
iOS 11 (2017)
Android 7 (2016)

ING app:
iOS 12.4 (2019)
Android 6 (2015)
Whatsapp:
iOS 10 (2016)
Android 4.1 (2012)
iOS 10 is inderdaad uitgekomen in 2016, maar werkt uiteraard ook op oudere iPhones ;) tot en met de iPhone 5 uit 2012. Dus je kunt nog gewoon whatsappen op een iPhone 5.

DigiD: iOS 12, is uitgekomen in 2018, vereist minimaal een iPhone 5S, die kwam uit in 2013.
DigiD: eist Android 7, vraagt is als ik het goed zie minimaal een Samsung S6 (zijn natuurlijk veel meer modellen/fabrikanten maar ik neem voor het gemak even de bekendste serie) en die is uit 2015.

Dus tenzij ik iets over het hoofd zie of verkeerd gegoogled heb, pakt dit niet in het voordeel van Android uit.

Ik weet minder goed hoe dit bij de Androids werkt maar aangezien de iPhone 5 ook al een paar jaar geen veiligheidsupdates meer krijgt, wil je bijvoorbeeld niet dat mensen daar alsnog op gaan DigiD'en en bankieren.

Afgezien daarvan: iPhone 5 / 2012 Samsung S5 etc zijn in computerjaren een halve eeuw oud. Je wil daar echt niet meer mee werken.
Afgezien daarvan: iPhone 5 / 2012 Samsung S5 etc zijn in computerjaren een halve eeuw oud. Je wil daar echt niet meer mee werken.
Dat is het punt dat ik probeer te maken.

Het is allemaal heel leuk dat je oude telefoons kan gebruiken. Ja, WhatsApp werkt nog met Android Jelly Bean, maar als het inbouwen van support ten koste gaat van de kwaliteit en gebruikservaring van telefoons en het de implementatie van nieuwe technieken tegenwerkt is dat het gewoon niet waard.

Het zal vast verbeterd zijn de laatste jaren, maar als een telefoon nagenoeg nutteloos wordt door een software update dan moeten ze er dat gewoon niet doorheen drukken. (bijvoorbeeld iOS 7 op een iPhone 4)
Waarom doen ze niet zoals bij de iPad een fingerid aan de aan/uit knop de zijkant.

Dan kan je kiezen wil je Face ID of vinger id gebruiken tijdens het unlocken. Soms zijn er situaties dat ik liever middels vinger het apparaat wil unlocken en anderen momenten is face voldoende.
Of beter, gewoon die knop weer terug. Niet meer die ongemakkelijke besturing met dat vegen en constant een balk in beeld. Wat mij betreft was dat perfect. Dat Face ID bestaat heb ik geen last van, maar TouchID was toch echt een stuk betrouwbaarder.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 september 2021 00:15]

O man, als ik nu iets moet doen op de iPhone 8 of ouder van de kinderen, wat erger ik me dan aan die brakke bediening! Control center op een rare plek, niet kunnen task switchen door even over het balkje te vegen. De bediening is met Face ID zoveel beter geworden.

Het enige wat niet beter is geworden, is dat de fysieke knoppen nu teveel functies hebben gekregen. Iets waar Steve Jobs altijd tegen was. Een fysieke knop hoort 1 functie te hebben, en niet 3 (korte press=power, lange press=siri, 2x snel=wallet). Ik haal die functies altijd door elkaar.
Heb je zelf een iPhone?

Heel eerlijk, het weghalen van de knop is de beste implementatie van de knop die ik ooit gezien heb. Heb meerdere toestellen gehad van iPhone en Android. Ook met meerdere bedieningen (fysieke knop of touch sensitive). Fysieke knoppen gaan na een tijdje stuk en kan je gaan laten repareren, touch sensitive was absoluut een verschrikking (hopelijk komt de auto industrie daar ook nog achter, maar dat is een ander verhaal).

Als je eenmaal gewend bent zonder home knop, wil je echt niet meer terug.
Heb je zelf een iPhone?
Jazeker, en ik heb ook mijn oude iPhone 8 nog en dat vind ik nog steeds een stuk prettiger werken.
Ik zelf ben tevreden met FaceID. Hiervoor de x gehad en daarvoor de 8 Plus en kreeg mijn iPhone nooit ontgrendeld (veel fysiek werk slijten de vinger toppen van)
Ik begrijp ook niet echt waarom we terug zouden moeten naar touch. Althans terug, ik ga er vanuit dat Face ID blijft bestaan. Face ID werkt in mijn optiek vele malen fijner en sneller. Waardoor touch een beetje een nutteloze extra toevoeging wordt en zonde is van kostbare resources wat ergens anders in gestoken kan worden.

[Reactie gewijzigd door Dennis888 op 20 september 2021 23:45]

Ik vond TouchID veel prettiger. Het werkt gewoon altijd en je hoeft je telefoon niet op je gezicht te richten. Niet dat FaceID persé weg moet, maar het zou fijn zijn om weer de optie te hebben voor TouchID.
Ik zou graag beiden hebben, soms is TouchID handiger, maar bv met handschoenen aan in de winter is FaceID ook weer heel fijn.

Mijn M1 Macs hebben TouchID en daar ben ik erg over te spreken; vind ik persoonlijk fijner werken dan ontgrendelen met Apple Watch (die ik weg heb gedaan). Al zou FaceID voor macOS ook best wel een handige aanvulling kunnen zijn.

In ieder geval zijn biometrische ontgrendeling veiliger; in de zin dat niemand over je schouder je wachtwoord / passcode kan meelezen.
Althans terug, ik ga er vanuit dat Face ID blijft bestaan
Daar kan je bij Apple nooit vanuit gaan.

Immers, ze hebben TouchID ook volledig vervangen door FaceID, ook al waren hier meerdere alternatieve oplossingen voor om beide te behouden.
Die Kuo moet het weer gaan presenteren! :+

Voorspellen wat de nieuwste ontwikkelingen gaan zijn over 2 jaar.. dat is een vorm van vooruitstrevendheid an sich.

(Maar dan weet ik tenminste nu ‘zeker’ dat ik af kan wegen tussen de iPhone 13 of een Nokia XR20)
Dat de telefoons 2 jaar achterlopen op wat de rest van de markt doet maakt het voorspellen wel wat eenvoudiger ;)
Geneuzel om die "notch" elke keer. Zit mij echt totaal niet in de weg, eigenlijk zie ik het zelf als een extra stukje scherm links en rechts voor status icoontjes. Geef mij maar een notch met een kwalitatief foto video beeld van de front camera, dan het beeld van die camera's met een scherm erover. Want wat ik tot nu toe gezien heb is de kwaliteit van het beeld erg slecht. Snap Apple wel, als je ergens op vooruit gaat, wil je niet teveel inleveren op andere aspecten. Waanzinnig hoor die technologie, maar in mijn ogen nog niet rijp. Vraag mij ook af of het überhaupt mogelijk gaat worden de kwaliteit van het beeld van een reguliere front camera te evenaren. Het licht zal altijd door die extra schermlaag barrière moeten. Wat betekend dat dezelfde camera zonder barrière altijd een betere fotokwaliteit zou moeten op leveren.

Zie trouwens wel een toekomst met het face-ID deel achter het scherm. Daar is perfecte beeldkwaliteit natuurlijk minder een issue bij.

[Reactie gewijzigd door satoer op 20 september 2021 22:26]

Dat mensen deze man nog serieus nemen. Iedere week komt dit orakel weer met ander nieuws dat het nieuws van een week eerder tegenspreekt. Ook alle leaks van de afgelopen Keynote zijn grotendeels niet uitgekomen.
Oh wacht, terugkomst? Die nieuwe iPhones hebben helemaal geen touch id meer?

Ik dacht bij mijn iPhone 8 zit ie ook al onder het scherm.

[Reactie gewijzigd door JDx op 20 september 2021 19:21]

Nieuwe iPhones hebben het niet meer nee, sinds de X is het weg. Alleen de iPhone SE (2020) kreeg het nog. Verder bedoelen ze 'achter het scherm' in de geruchten, onder het scherm is technisch correct maar ook wat dubbelzinnig. Je moet je vinger dan ergens op het scherm zelf leggen, de scanner doet zijn werk dan door het scherm heen.
Goede feedback; 'achter het scherm' schetst inderdaad een duidelijker beeld. Ik heb het doorgevoerd in het artikel, thanks :)
Ja ik dacht dus eerst, onder het scherm? Ze bedoelen vast achter het scherm, maar wie zit daar nou op te wachten, eronder is ook prima toch. Maar helemaal geen Touch ID zou ik wel naar vinden, open hem heel erg vaak tijdens het gamen ofzo zonder te kijken.
Haha ja touchID heeft altijd onder het scherm gezeten maar nog nooit onder het scherm :P
Fuck, zit ik hier te wachten met mijn iPhone 8 plus op TouchId. Ik heb mijn 12 aan mijn vrouw gegeven. Grappige is dat mijn dochter de telefoon van mijn vrouw kan openen, terwijl ze mijn neus heeft die totaal anders is dan haar moeder.

Maar FaceId is niet geschikt in mijn line-of-work. Enige waar ik nu tegen aanloop is dat 64 GB te weinig is. Misschien dat ik een 8 plus met meer geheugen op de kop tik.
Face is maar ook unlocken met je vinger heeft nogale at risico mocht de politie willen dat je unlocked. Beiden kan men zo doen terwijl een paswoord veel moeilijker is. Dus dit is sowieso geen feature die je gebruikt mocht je je data veiligheid hoog houden. Neemt niet weg dat het wel apart is dat dit wel heel lang op zich laat wachten. Men mag dan wel pochen met een goeie cpu en camera maar verder is er toch heel weinig vernieuwends aan.
Hij kan ook lasser zijn, dan krijg je hem niet zo snel open tijdens je werk :+
Met touchId, doe je gewoon snel een paar keer een verkeerde vinger erop en je locked je phone.

Daarbij vind ik FaceId niet ok werken met banking apps en Apple Pay.
U heeft hier toch een bijzondere situatie hoor. Dit is hoog uitzonderlijk.
Zijn alle functies met betrekking tot o.a. aandachtsvereisten ingeschakeld?
Let me google that for you: https://www.google.com/search?q=my+kid+can+unlock+faceid

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 20 september 2021 21:26]

Onzichtbare biometrische sensors vind ik toch wel een gevaarlijke ongwikkeling.
Even iemand op een kiosk wat laten bestellen, een zelfscankassa, allerlei openbare plekken kunnen criminelen/malafide organisaties dan ongemerkt vingerafdrukken kopieren. Eventuele targets zijn dan eenvoudig te stelen.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 20 september 2021 19:20]

een vingerafdruk kopieren kan ook met de techniek van 1980 en de veel snellere capacitive scanners hebben we sinds de galaxy s5 ook al.

Tenzij de FBI naar je op zoek is, denk ik niet dat het het echt waard is om de moeite te doen die hier voor nodig is en ik denk dat dat ook met under-display scanners zo blijft.
Iemand kan nu eerst je vingerafdruk kopiëren, en 10 minuten later je smartphone afnemen, waar de bank-app op diezelfde vingerafdruk vertrouwd. De ouderwetse techniek werkt niet zo lekker als een vingerafdrukscanner die verborgen is op een scherm. Deze heeft namelijk een extra dimensie: tijd; je kunt een 'timelaps' van de scan maken om een perfecte compositie te maken zonder gebreken.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 20 september 2021 21:22]

De bankapp vraagt je vingerafdruk om te openen, maar om transacties te bevestigen moet je nog steeds je code invullen (ING app).

Die 10 minuten klopt trouwens niet. Je moet al een perfecte kopie hebben van meerdere vingers en je hebt slechts enkele pogingen. Niet iedereen gebruikt dezelfde vinger voor touch ID.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee