Kuo: Apple test kleurenpaneel van E Ink als tweede scherm voor vouwbaar apparaat

Apple doet mogelijk tests met het Electronic Paper Display van E Ink. Dat kleurenscherm wordt volgens analist Ming-Chi Kuo getest als 'coverdisplay' voor vouwbare apparaten en 'tabletachtige applicaties' van de techgigant.

Apple zou het E Ink-kleurenpaneel onder meer testen als tweede scherm dat aan de 'buitenkant' van een vouwbaar toestel zit, meldt Kuo op Twitter. Een dergelijk scherm wordt gebruikt wanneer een vouwtoestel zit dichtgeklapt. Het scherm aan de binnenkant zou dan een geavanceerder paneel gebruiken, zoals een amoledscherm. Het kleurenscherm van E Ink zou goed geschikt zijn als tweede scherm, omdat deze relatief weinig stroom verbruikt, zo schrijft de analist.

Er gaan al langer geruchten rond dat Apple werkt aan vouwbare apparaten, maar de techgigant heeft dat officieel nog niet bevestigd. Begin vorige maand schreef Kuo dat Apple mogelijk aan een apparaat met een vouwbaar 9"-oledscherm werkt. Eenmaal uitgevouwen zou dat apparaat daarmee een schermdiagonaal hebben dat tussen een iPhone en een iPad invalt. De analist meldde toen ook dat Apple vermoedelijk op zijn vroegst in 2025 met een vouwbare iPhone of iPad komt.

Bloomberg-journalist Mark Gurman meldde eerder dit jaar ook dat Apple vermoedelijk werkt aan een soort vouwbare Macbook. Dat apparaat zou aan de binnenkant volledig uit een 20"-scherm bestaan, dat in tweeën gevouwen kan worden. DSCC-analist Ross Young onderschreef dat bericht en meldde dat een dergelijke Macbook vermoedelijk pas na 2025 uitkomt.

Ter illustratie: het tweede scherm van een Samsung Galaxy Z Flip 3

Door Daan van Monsjou

Redacteur

17-05-2022 • 09:48

53 Linkedin

Reacties (53)

53
52
15
0
0
31
Wijzig sortering
Probleem natuurlijk is dat apple enorm veel uittest en 90+% van alles wat ze uittesten niet of niet in die vorm in een product komt.
Dat is gewoon onderdeel van Research & Development. Vaak is het probleem dat en bedrijf wel een visie/idee heeft, maar dat de techniek nog niet goed genoeg is.

Veel bedrijven, waaronder Apple, hadden in de jaren '90, en begin '00, prototypes voor een tablet. De techniek was echter gewoon niet goed genoeg om er een deelijk product mee te maken. Dus ging het bij veel bedrijven in de ijskast. De paar tablets die er wel waren was niet iets om over naar huis te schrijven (slechte performance, stylus, geen touch-oriented OS, etc. etc.).

Toen de techniek wel gevorderd was, gingen o.a. Apple er weer mee verder. Maar kwamen ze tot de conclusie dat ze er ook een telefoon mee konden maken, wat een veel breeder marktaandeel zou hebben. Dus kwam eerst de iPhone, en daarna pas de iPad.

Ze experimenteren intern al jaren met dit soort dingen, maar zolang ze het niet goed genoeg vinden komt het niet op de markt. Er zijn bedrijven die het direct op de markt doen om de eerste te zijn, maar dan heb je vaak het idee: leuk, maar wat heb ik er aan.
Vergeet de newton niet, dat was meer als een prototype.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton
Zo werkt R&D nou eenmaal. Veel dingen zullen nooit verder dan de reken / test tafel komen. Of in een andere vorm inderdaad.
tenzij je naam samsung is natuurlijk
Misschien heb ik wat gemist? Of doel je op die ene noot die af en toe een beetje vurig warm werd? :P
Of de vouwbare telefoons die wel heel snel krassen en een behoorlijk beroerde batterij hebben.
Dat heeft misschien gewoon te maken met eerste generaties van producten, die zijn bij iedere maker gewoon ruk.
Waarom is dat een probleem? Heb je liever een halfbakken functie die niet of halfbakken werkt?
Ik denk dat k995 bedoelt dat dit bericht dus niet heel veel hoeft te betekenen.
Ah ok, ik las het nét even wat anders 8)7
Maar zo kan je het inderdaad ook lezen
Wat Redbiertje zegt: Het zegt dus niks, je kan ervan uitgaan dat apple met zowat elke techniek die er bestaat bezig is. Zegt niks over hoe ze dit gaan gebruiken als ze dit al gaan gebruiken.
Patenten zijn vaak in licentie te nemen en anders moet je iets anders bedenken aka innoveren. Ik zie niet geheel hoe een patent innovatie hindert. Als je veel geld in R&D stopt en de helft van die producten nooit het daglicht zien is het toch wel fijn als niet zomaar iemand anders er met jouw onderzoek vandoor kan gaan.
Klopt, zo weet ik ook dat er een Apple kleurenpen voor op de iDevices getest is en nooit uitgebracht is.
Ze maken en testen hun leven erop los.

I.i.d het probleem is dat zo'n knakker die voorspellingen/berichtgevingen doet, het doet om in het beeld te blijven met allemaal vage uitspraken.
Gezien de kwetsbaarheid van e-ink schermen zou ik me wel twee keer bedenken voordat ik zoiets zou kopen. Die dingen zijn heerlijk zuinig en lezen prettig, maar er is maar weinig nodig om ze stuk te krijgen; de breuk zit dan intern, dus een saffierglazen bescherming helpt niet zo...

[Reactie gewijzigd door B64 op 17 mei 2022 09:57]

Kan je dat uitleggen? Als ze beschermd zouden zijn met saffierglas, hoe kan er dan een breuk ontstaan?
De breuk onstaat in het scherm zelf, niet vanuit de buitenkant. Nog onlangs heb ik een e-reader in harde beschermhoes laten vallen - vanaf ongeveer 60cm plat op een stenen vloer. Scherm stuk, en dat betrof een interne breuk, aan de buitenkant was niks te zien.
En dat was nou niet bepaald de eerste keer, wij hebben hier in huis al meerdere e-readers gehad die stuk gingen op een manier waarvan niemand snapte wat er nou gebeurd was. Geen valpartij, geen druk op het scherm - maar blijkbaar wel iets gebeurd dat tot schade heeft geleid.
Apart, mijn e-reader valt vaker dan die zou moeten vallen, ook in hoesje, maar nog nooit enige schade aan de e-reader. Wel wat een het hoesje.

Overigens ook zeker niet eerste e-reader, heb ze al lang, nog nooit schade aan scherm gehad.
Maar dat is een e-reader met een e-ink scherm en niet specifiek een e-ink scherm.
Het is maar net wat men wil dat je kan doen met de e-ink scherm.

[Reactie gewijzigd door Atilim op 17 mei 2022 16:48]

Yep, en het is het e-ink scherm dat steeds stuk gaat, niet de rest van de e-reader. Dus wat is je punt?
dat je een e-ink scherm ook achter glas kan stoppen zoals met reguliere schermen.
Mijn Fossil Hybrid heeft een e-ink scherm en dat werkt in principe prima.
Maar dat zegt dus niet alles. E-ink schermen kunnen stuk gaan door harde stoten, ook als het scherm zélf niet direct geraakt wordt. Ze zijn op dat gebied aanzienlijk kwetsbaarder dan LCD en OLED schermen. Achter glas stoppen is schijnveiligheid: stuur een defect scherm terug naar je webshop en je krijgt geheid te horen dat het scherm stuk is gegaan door druk vanaf de zijkant (waar gewoon de behuizing zit, die dus óf niet sterk genoeg is, óf op de verkeerde plek op het scherm drukt)

Horloges vallen/stoten doorgaans niet heel vaak (en het schermpje is niet heel groot) dus dan is het risico te overzien. Telefoons en e-readers vallen doorgaans veel vaker, worden in tassen en zakken gepropt waardoor druk op de behuizing ontstaat, en krijgen dus veel meer te verduren.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind e-ink schermen top (de Fossil Hybrid staat bij mij ook hoog op de verlanglijst), maar heb het idee dat de firma E-Ink schermen levert die onvoldoende bestand zijn tegen normaal gebruik, en de eindgebruikers laat opdraaien voor een foute afweging tussen dikte van het scherm en kwetsbaarheid. Over de milieubelasting van al die e-ink-schermen die voortijdig het loodje leggen zullen we het maat niet hebben...
Dat valt relatief mee, e-ink wordt bijvoorbeeld al gebruikt bij prijskaartjes in supermarkten. Als ze op zo'n schaal toegepast kunnen worden, denk ik dat een buitenkant van een telefoon ook wel moet lukken.
Slim idee, low energy, goed te lezen in fel daglicht en met backlight ook in het donker. Minder functionaliteit dan de externe displays van andere foldables wel. Ik zou denken dat het gunstig zou zijn voor de prijs, maar foldables zijn al het hoogste segment en dus de duurste telefoons op de markt en Apple is sowieso de duurste in het hoogste segment dus ik zie een <E2000,- telefoon niet gebeuren.
Toch hoop ik wel dat Apple voor de Galaxy Fold 1/2/3 oplossing gaat en niet voor de Galaxy Flip variant.
Dat ik dus een soort dikke iPhone in mijn broekzak kan hebben welke ik uitklap naar een iPad Mini.

Dat idee blijf ik persoonlijk erg fascinerend vinden maar mijn tijdelijke uitstap hiervoor van iOS naar een Fold was door Android (of de uitwerking) geen succes.
Ik hoop op de flip variant. Uitgeklapt is het scherm al groot genoeg voor mij. :) Ik heb nu de iPhone 12 mini.
Ja voor de mini mensen zou een Flip wel ideaal zijn inderdaad.
Hee, dat klinkt als een belediging. :+ Hahaha
Haha ik zie het nu ook, zo bedoelde ik het niet hoor!
Mini belediging. ;p
Ik hoop juist op een model met een een “rollend “ scherm. Ik vind dat het scherm te zwaar belast wordt door 1 scherpe vouw.
Nadeel van een rollend scherm is wel dat het scherm aan de buitenkant zit. Dat lijkt me met die plastic schermen geen langdurig fijne situatie.
Ja, een gedeelte idd wel. Maar het gedeelte dat eruit rolt en gebogen is niet, daarvoor kan je een intern mechanisme maken, zoals in een aantal
Prototypes al is aangetoond.
Testten ze maar een e-ink scherm voor de Apple Watch, als de batterij gewoon een dag of 7 meeging, dan had ik er al 1 :)
Aan de andere kant, is dat qua brightness gewoon een flinke achteruitgang. En je bruist zo een Watch m’n vak buiten in fel licht.

Edit: foutje! Niet goed ingelezen , excuses . Maar er moeten toch wel voordelen zijn voor oled tov e-ink?

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 17 mei 2022 13:57]

e-ink displays zijn juist beter zichtbaar hoe feller het zonlicht is :) leuk voordeel
Nee hoor, dit werkt anders een e-reader is veel beter om te lezen in zonlicht dan gelijk welk scherm.
Denk aan papier vs een lcd/oled scherm wat is het makkelijkste af te lezen?
Tuurlijk: de kleuren van een e-ink scherm zien eruit als de eerste kleuren TVs of een kranteartikel: ja ze hebben iets van kleur maar echt veel te onderscheiden kon je niet. Daar ligt OLED mijlen voorop. Maar om rustig te lezen, met name dus ook in de zon is e-ink weer enorm veel beter.
Als je geen videos kijkt of games speelt is dat de ideale oplossing.
7,5 FPS is niet echt handig daarvoor.
Games of videogames op een horloge? Serieus?
Ik doe dat dagelijks, kan dat niet op een Apple watch?
Vast wel. Maar het lijkt me een aparte toepassing voor een horloge. Zeker omdat je waarschijnlijk toch een groter scherm bij je hebt of deze expres niet hebt meegenomen omdat je aan het sporten bent ofzo. Maar goed, dan is een model met een e-ink scherm niet voor jou gok ik. Voor mij is die korte accuduur juist een blocker.
E-ink op een Apple Watch zou me idd over de streep kunnen trekken. Ik zie niet de toegevoegde waarde van video of games op een smart watch (als in: ik heb het nooit gemist of nodig gehad). Wel meerwaarde: tijd (eh, da’s dé core-functionaliteit), notificaties, navigatie en een hele bult aan sensoren waarbij meetwaarden gedeeld kunnen worden met de iPhone.
Precies dit idd.
Volgens mij is het scherm zeker niet de grootste slurper op een A-watch. Ik heb het scherm meestal uit en de watch is nog in 36 uur leeg. En in rond de 48 uur als ik hem niet eens draag. Dus dan kan je wel e-ink erin zetten, maar dat gaat dan niet veel helpen. Het zijn denk ik met name de sensoren en de processorkracht die het meeste energie vreten.
Tja, dan zijn hybride horloges, met ronddraaiende stukjes metaal en b.v. een klein schermpje wellicht een beter keus! Ziet er nog beter uit dan een fake wijzerplaat met fake wijzertjes ook!
Ik heb nog geen iWatch gezien die ik tegen mijn Withings Scanwatch zou willen ruilen. Het is maar wat je wilt: zoek je een kleine iPhone om je pols dan wordt het een iWatch
Ik vind het verder toch wel handig zo'n iWatch. Ik grijp minder snel naar mijn telefoon gedurende de dag, omdat ik om mijn pols al even kan beoordelen of een melding direct aandacht nodig heeft. Dit zorgt voor minder afleiding. En tijdens het koken met Siri timers zetten is ook heel handig.
Maar dat is wat ik bedoel! Inkomende gesprekken en emails zie ik ook, een langere email echt lezen is niet praktisch, beantwoorden vanaf je horloge al helemaal niet maar je ziet wie je email stuurt over welk onderwerp. De timer heb ik ook en gebruik ik vaak, b.v. als ik in de tuin een paper doorlees maar de volgende videoconference over 40 minuten begint.
Met het gebruik zoals jij het beschrijft zou je beter af zijn met een Scanwatch: goedkoper, mooier (OK kwestie van smaak) en ongeveer 1 maand batterij!
tuurlijk, met een iWatch kan je ook hele andere dingen doen, je emails lezen, de looks aanpassen, stapels apps draaien enz... maar dat doe ik op mijn iPhone.
Apple mag van mij toch wel een klein beetje opschieten. Ik wil echt heel graag bij iPhone blijven. Maar alles wat er uitgekomen is sinds de iPhone X is wat mij betreft het niet waard om weer zo een aanschaf te doen. Als Apple echt nog tot 2025 alleen maar van die nieuwe camera, nieuwe processor upgrades blijft doen ga ik misschien toch even stiekem bij de Fold 2 kijken.
Apple lanceert in de meeste gevallen eerst zijn product als dat degelijk en goed is.
Ik kan me voorstellen dat er voor de Fold smartphones een markt is.

Als ik een smartphone koop van 1000+€ wens ik ook dat deze netjes afgewerkt is en degelijk functioneert. Na 4 jaar in het Apple eco-systeem te zitten snap ik wel dat zij ook zo denken.
Een Fold heeft opengeklapt nog steeds een erg lelijke plooi in het beeld. Ik kan me dus best voorstellen dat Apple zulk apparaat nooit op de markt gaat brengen. Welke testen er ook nog rond gebeuren. Zolang die plooi er is, gaat er geen Appeltje opstaan ;-)
Op een dergelijk apparaat zit ik al jaren te wachten.
Voor lezen een e-ink scherm en voor bewegend beeld een OLED.
Laat ze zo iets maar snel uitbrengen in telefoon en tablet vorm.
Die Russische telefoon die dit had heb ik nog even overwogen maar was dan weer geen toplevel telefoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee