E Ink kondigt nieuwe kleurenpanelen aan met meer kleuren en hoger contrast

E Ink heeft de E Ink Gallery Plus-panelen aangekondigd, schermen die meer kleuren en een hoger contrast kunnen weergeven dan eerdere e-inkpanelen. Gallery Plus-schermen kunnen tot 60.000 kleuren laten zien en zijn vooral voor informatieschermen bedoeld.

De Gallery Plus-schermen kunnen tot 60.000 kleuren weergeven, waar de Triton-schermen maximaal 4096 kleuren kunnen laten zien. Het contrast ligt bovendien 40 procent hoger, met 14:1. E Ink wil de panelen in verschillende formaten gaan produceren, waaronder 13,3, 25,3 en 28 inch.

Het bedrijf richt zich met de panelen niet op e-readers en andere consumentenproducten, maar op informatieschermen voor bijvoorbeeld restaurants, winkels en in het openbaar vervoer. Hier moeten ze geprinte posters vervangen en daardoor zullen ze beter voor het milieu zijn, stelt E Ink. De panelen zouden weinig energie gebruiken. De twee grootste panelen zouden al gebruikt worden in de metro in Taipei.

De panelen gebruiken Advanced Color ePaper, een schermtype dat E Ink zes jaar geleden onthulde. Toen ging het om een 20"-paneel met een resolutie van 1600x2500 pixels. Dit scherm had ook een lage verversingssnelheid van twee seconden. Daarom zouden de panelen niet geschikt zijn voor e-readers, maar bijvoorbeeld wel voor informatieborden.

Een vergelijking tussen E Ink Gallery en Gallery Plus
Vergelijking tussen E Ink Gallery en Gallery Plus

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-03-2022 • 11:32

57

Submitter: TheVivaldi

Reacties (57)

57
57
23
3
0
23
Wijzig sortering
Hier moeten ze geprinte posters vervangen en daardoor zullen ze beter voor het milieu zijn, stelt E Ink.
Hoeveel posters moet je vervangen voordat het netto effect op het milieu hetzelfde is?
Dat hangt van veel dingen af.
Bij posters heb je natuurlijk de directe belasting: het papier en de inkt die erop moet.
Maar je hebt ook de indirecte belasting: als er posters hangen op een metro-station bijvoorbeeld, dan komt er ook elke zoveel tijd een 'mannetje in een autootje' langs om de posters te vervangen. Die auto gebruikt ook benzine (nu dan, straks misschien elektrisch). Ook het transport van de afdrukcentrale naar het hoofdkantoor van degene die het gaat plaatsen, kost natuurlijk brandstof.
En als er hierdoor minder autootjes van plaatsmannetjes (m/v) nodig zijn, dan scheelt het weer de productie van een hele auto...

Hangt een poster in een restaurant als een soort menukaart of in een snackbar boven de balie, is het weer anders.
Bij veel snackbars hangen nu namelijk televisies boven de balie met daarop de artikelen en prijzen. Dat is ooit gedaan omdat de 'papieren' bordjes te vaak veranderd moesten worden, stel ik me zo voor. En de 'papieren' borden waren ook vaak een soort van die sticker-dingen met TL-bakken erachter.
Maar op enig moment zal de snackbar-eigenaar berekend hebben dat het ophangen van een TV goedkoper was dan elke keer nieuwe posters of stickers te moeten bestellen.

Maar lang verhaal zo, maar al met al denk ik dat het erg lastig is om te zeggen of iets nu milieuvriendelijker is of niet. Ik denk wel dat zo'n e-ink scherm milieuvriendelijker is dan televisie of vergelijkbaar scherm, simpelweg vanwege het energieverbruik. Maar hoeveel posters je echt moet printen voordat het e-ink scherm milieuvriendelijker is...

[Reactie gewijzigd door vrow op 23 juli 2024 03:26]

De algehele lijn van je verhaal kan ik me goed in vinden: het hangt enorm af van het gebruiksscenario en wat het scherm vervangt; daarnaast is het belangrijk om het hele systeem mee te nemen, maar die grenzen trekken is in de praktijk lastig.

Omdat dit een beetje aan mijn veld raakt, toch nog even de literatuur ingedoken. In een review van verschillende Life Cycle Assessments (LCAs) over papier vs digitaal is bovenstaande ook zo'n beetje de uitkomst [1]. Een meer recente review vindt dat ook en highlight vooral dat het afhangt van hoe vaak je iets leest, en dat voor dingen die vaak gelezen worden, papier best een goede optie is [2]. Een derde review [3] over digitalisering in het algemeen concludeert over "e-publications" dat LCAs vaak concluderen dat digitaal minder impact heeft dan het alternatief, maar dat de studies vaak zo idealistisch zijn dat deze bevindingen eigenlijk niet goed te vertrouwen zijn.

Altijd leuk, van die wetenschappers die elke vraag beantwoorden met "het hangt er vanaf"... Voor het gebruiksdoel van deze schermen lijkt het mij altijd winst als het een TV/LCD vervangt. Als het echter om papier gaat, kan ik mij zo voorstellen dat ze soms wel zuiniger kunnen uitpakken als de informatie vaak vervangen moet worden (een print kost meer dan een beeldverversing) en als de levensduur van de schermen lang is. Dan is er nog de vergelijking met het krijtbord. Het lijkt mij sterk dat E-ink het daar van kan winnen in willekeurig welk scenario. Voor reclame op 100 borden tegelijkertijd is dat natuurlijk niet zo'n realistisch alternatief, maar voor de menukaart nog steeds een goede optie -- mits je het kan stellen zonder de slecht belichte foto's van je bami schijf natuurlijk.

[1] https://doi.org/10.1016/j.eiar.2013.10.001
[2] https://doi.org/10.1016/j.lisr.2021.101105
[3] https://doi.org/10.1088/1748-9326/ab6788

[Reactie gewijzigd door ajsietsma op 23 juli 2024 03:26]

Tsja. Mijn hoogleraar econometrie leerde ons altijd dat je op iedere mogelijke vraag kan antwoorden;

Dat hangt ervan vanaf;

1 Welk risico je wilt nemen
2 wat je wilt bereiken
3 wat je ervoor over hebt

En dan een stilte laten vallen en dan gaat de vragensteller vanzelf invullen....
Ik denk wel dat zo'n e-ink scherm milieuvriendelijker is dan televisie of vergelijkbaar scherm, simpelweg vanwege het energieverbruik.
Van wat ik weet over hoe E-ink werkt, kost het geen energie om de huidige afbeelding 'vast te houden'. Een e-reader gebruikt bijvoorbeeld alleen stroom als je de bladzijde wil omslaan, of als de e-reader een backlight heeft.

E ink zegt zelf dat hun 12 inch displays 36 keer zuiniger zijn dan hetzelfde apparaat met een 12 inch LCD display: https://www.eink.com/bene...%20long%20battery%20life.
Bij veel snackbars hangen nu namelijk televisies boven de balie met daarop de artikelen en prijzen. Dat is ooit gedaan omdat de 'papieren' bordjes te vaak veranderd moesten worden, stel ik me zo voor. En de 'papieren' borden waren ook vaak een soort van die sticker-dingen met TL-bakken erachter.
De laatste keer dat ik wat offertes vroeg voor een nieuwe lichtbak was dat per meter flink duurder dan een stel goedkope led tv's. Reclame business vraagt idiote prijzen. Dus je hebt direct al je geld eruit. Zoveel meer elektriciteit dan de tl buizen gebruiken de led tv's ook niet. Bij elke prijsaanpassing heb je ook weer dik geld bespaard. Das elke keer honderden euro's. Plus je stelt het niet meer uit, nieuw bestandje is zo aangemaakt, alleen de eerste keer een template (laten) maken kost je tijd/geld. Verder zijn er ook sponsors zoals Coca-Cola die dit gratis voor je doen in ruil voor sluipreclame.

E-ink is natuurlijk wel veel mooier voor deze toepassing, alleen moet de bijl wel door de prijs, nu zijn ze duurder dan tv's + elektra.
Het fijne aan een menukaart is wel dat-ie statisch is. Je weet de content. Ik vind die bewegende reclamezuilen bij voetbalwedstrijden afschuwelijk. Alleen dat al genoeg reden om niet te gaan.
Veel reclame'posters' zijn nu al beeldschermen natuurlijk. Dus ik denk dat deze eInk schermen meer zijn om die beeldschermen te vervangen en dus een hoop energie zullen besparen.

Zoals de restaurants die ze noemen, die borden bij de McDonalds met de produkten zijn allang beeldschermen geworden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 03:26]

Precies, dat was ook meteen mijn gedachte. Het vervangen van papieren posters is niet de milieuwinst hier, het zijn de 6-7 onzuinige TFT's die op de snackbar op de hoek praktisch de hele dag dezelfde content weergeven.
En denk ook eens aan reclameborden buiten. Die moeten met volle zon nog goed leesbaar zijn, dus die moeten enorm veel licht uitzenden, en dus enorm veel warmte genereren die verloren gaat. Natuurlijk zijn led's zuinig, maar op die schaal kosten ook led's nog veel stroom.
ACM Software Architect @Cerberus_tm25 maart 2022 07:37
Tegelijkertijd moeten deze E Ink schermen dan weer in het donker verlicht worden, dat kan wellicht wel met zuinigere verlichting. Maar je kan dus niet zomaar de besparing van verlichting volledig als winst zien :)
Ha, dat is waar. Aan de andere kant moeten led's ook in het donker licht geven. En je kunt een paar led'jes ophangen om een e-inkscherm in het donker te verlichten: ik vraag me af of dat in het donker meer of minder energie kost dan een led-scherm.
Dat hangt er van af hoe je het bekijkt. Dit scherm kan elk half uur wat anders tonen. Elk half uur een nieuwe poster is niet echt goed voor het milleu....
Daarvoor hebben (nu ja, hadden) ze van die rollende met een stuk of 5 (?). Tegenwoordig meestal wel een soort scherm denk ik. :)
En ik zag vaak genoeg schermen met kapotte rollen. En iemand moet er naartoe om de rol te wisselen.

Schermen zijn de toekomst. Dan is een zuinige statische variant als Eink voor reclame wellicht gewoon de beste optie mogelijk. Een lcd zuipt veel meer stroom o.a.

Dus je kunt op wel alle slakken zout leggen. Maar wat helpt dat?
Als we door meer reclame meer spullen kopen is dat ook niet goed voor het milieu :P
Het beste is gewoon geen reclame. Maar dat gaat ook niet gebeuren.,
En toch hebven we al een hoop zuilen met die posterrollen....
En ze zijn vaak gescheurd.
Haha, ja dat komt nogal eens voor.
Anoniem: 486069 @lasharor24 maart 2022 11:37
Minstens 3 denk ik... /s

Dit is natuurlijk niet makkelijk te berekenen en hangt af van een hoop variabelen. Maar als een bedrijf zo'n claim maakt zou het inderdaad fijn zijn als ze erbij vermelden hoe ze daar bij komen
Hoewel het inderdaad van een hoop variabelen afhangt, denk ik dat dat best meevalt als je ziet dat posters momenteel regelmatig worden vervangen door mensen die in een benzine-busje de hele stad door rijden. Elke keer de motor stoppen en starten is niet echt milieuvriendelijk of efficiënt.

Het materiaal van de posters en inkt zelf komen ook niet vanzelf naar / van de drukker.
[...]


Hoeveel posters moet je vervangen voordat het netto effect op het milieu hetzelfde is?
Het hangt van heel veel af. Ik denk dat vooral huidige TV schermen van 50 inch die stroom slurpen een mooie oplossing zijn. Denk aan alle schermen bij bijvoorbeeld blokker voor de ramen.

Als je 70 watt slurpende tv's kan vervangen voor een 5? Watt inkt scherm dan is je ecologische besparing natuurlijk heel erg snel gemaakt.

Verder heb je genoeg dynamische informatie schermen die prima vervangen kunnen worden door een inkt scherm, zoals die van de NS bij alle perrons.

Maar ook de variant op papier. Je hebt papier, bleek, inkt en transport (uitstoot). Allemaal uitstoot wat je niet hebt met een inkt scherm. Daar is het eenmalig.

Al met al denk ik dat hun claims prima kloppen, mits de levensduur wel lang is
Hier in de stad staan een heleboel van die JC Decaux zuilen... https://www.jcdecaux.nl/billboards

E-ink is is dan toch heel wat simpeler. Je hoeft niet steeds het behangrolletje te vervangen, het kan allemaal electronisch. Ik denk dat de slogan verwisselen zoals het nu gaat (rol maken, mannetje met auto er naar toe sturen) makkelijk €100 of meer per slogan/zuil kost.
Ik denk dat die billboards van JC Decaux niet zo snel vervangen worden door een electronische variant.

Ze zijn namelijk aanmerkelijk groter dan 28 inch. Je hebt er meerdere per zuil nodig om hetzelfde beeld formaat te krijgen.

Ik zie deze schermen niet zo gauw iets vervangen. Een 32 inch tv heb je al voor 170 euro. Je moet echt wel de hoofdprijs voor electriciteit betalen als je de meerprijs van deze nieuwe schermen wil verantwoorden. (Ik schat dat op al gauw zo'n Euro 2 - 3.000 voor het grootste formaat.

In tegenstelling tot wat E Ink zegt, voor een e-reader zie ik ze wel zitten. Zeker dat 13.3 scherm. Daar wil ik best een leuke prijs voor betalen. (+/- 1.000 euro).
Het lijkt me ook geweldig voor foto's aan de muur. Zo'n scherm gebruikt helemaal geen stroom zolang je de afbeelding niet wijzigt. Dat is toch geweldig! Er komt een tijd dat dit massaal gebruikt gaat worden schat ik.
Als ik die prijzen zie ( @Balance ) hieronder dan inderdaad, zo'n 2 - 3.000 voor een mooie fotolijst (van 31 inch) zie ik wel zitten. Echter ik ben me wel bewust dat (voorlopig) voor velen dergelijke bedragen volledig buiten hun bereik zijn; die zullen hun foto's liever via de Hema printservice laten inlijsten.

Prijs moet echt wel een factor 10 kleiner worden voor het massaal gebruikt gaat worden.
Je zou dit in vb de mcdonalds kunnen gebruiken ipv die lcd schermen

De productie van papier is trouwens enorm arbeidsintensief, alsook de recylage (zowel energie en chemische producten)

[Reactie gewijzigd door killerbie op 23 juli 2024 03:26]

Dat hoeft niet eens zoveel te zijn. De papieren posters (zoals in bushokjes) moeten fysiek vervangen worden. Dat betekend dat er iemand met een busje naartoe moet rijden, de oude posten moet weghalen en de nieuwe poster moet ophangen. Als één persoon er dertig op een dag kan vervangen houdt het wel op. De posters hangen twee tot vier weken. De personeelskosten zijn dus behoorlijk hoog. Daar komen de kosten voor het busje en de poster nog bij. De kosten voor de poster zijn nog de minste.
De e-inkt schermen kan je ook op minder gemakkelijk te bereiken plekken hangen. Dat is maar eenmalig.
Ik ben al tijdje aan het kijken naar kleur ereaders, maar voordat deze uitkomen in de ereaders zijn wel wel jaren verder ben ik bank.
Ik gebruik al een tijdje de Pocketbook Inkpad Color. Fijn apparaat met KOReader er op, bijna-perfect formaat voor manga, en kleurcontrast is (vaak) wel oke.
Ik wacht op dit moment op een reader van reinkstone. Dit is een kleurenversie. Vanwege vertraagde chipleveranties laat de levering nog op zich wachten. Mogelijk interessant voor jou.
Hier nog iemand die graag een kleuren ereader wil hebben om op termijn m'n kindle 4 te vervangen. Gezien hoe basic die kindle is stel ik niet heel veel eisen en heb juist zo min mogelijk fratsen nodig upgrade naar e-ink kleur is wel gewenst. Als die verder maar licht is, leesbaar scherm, goede batterij duur en een heel klein beetje spatbestending dan ben ik al snel gelukkig. Backlight hoeft van mij niet perse, fysieke buttons aan de zijkant werken prettig maar aan touchscreen is vast ook te wennen.

Reinkstone klinkt leuk voor dagelijks gebruik op kantoor als je veel meetings hebt, maar voor langdurig een boek lezen mogelijk toch wat aan de zware kant. Ben ook erg benieuwd of zo'n handgeschreven tekst converteren naar getypte tekst heel goed werkt met mijn handschrft. Of zijn er features om jouw handschrift te leren herkennen?
Android 11 klinkt als een risico voor long term gebruik, grote kans dat dan over een jaar of 4 een deel van de features langzaam begint uit te vallen of zo als de support voorbij is.
@Tippes schrijf je een review als je hem hebt? :)

Ondanks dat een Reinkstone leuk klinkt vraag ik me af of een Pocketbook Inkpad Color niet praktischer is als upgrade.
Ik heb hier ook serieus naar gekeken, ben uiteindelijk maar voor een iPad Pro gegaan.
Same here maar dan een AIR
Ik zie eerder naar het mogelijk gebruik binnen Home Assistant om meer informatie te kunnen tonen en nog in kleur ook nog.
2 seconden refresh rate kan ik perfect mee leven.
Misschien is de Inkplate 6COLOR iets voor je, al is de refreshtijd daar wel wat hoger (10-11 seconden)
Dat is ook nog is het scherm van 6 jaar geleden, mogelijk dat het nu wel sneller is, maar inderdaad. Genoeg informatie die niet met 60fps ververst hoeft te worden. Denk alleen niet dat ze bepaald goedkoop zijn.
Triton was de eerste generatie kleuren e-paper. E Ink heeft sinds 2020 ook Kaleido (inmiddels al 3e generatie) voor e-readers waarmee je kan kiezen tussen zwart-wit en kleur. Nadeel van de kleurenmodus is dat je er resolutie voor inlevert - zowel de verticale als de horizontale resolutie wordt door 3 gedeeld om de pixels in te zetten als subpixels.

Zo heeft de Onyx Boox Nova 3 Color een zwart-wit resolutie van 1872×1404 maar een kleurenresolutie van slechts 624×468. Dat lijkt mij persoonlijk te beperkt, maar ik heb zelf geen kleuren e-reader dus misschien valt het mee.
Met een beetje nette software zal het wel meevallen, als je de subpixels gebruikt voor anti-aliasing kan je veel opvangen.
Echt wel indrukwekkend dat ze dit zo kunnen maken. Twintig jaar geleden zou ik dit nooit geloofd hebben.
Gelukkig dat wetenschap geen religie is ;)
Waarom niet? Er was toch al kleurTV
Zwart = een kleur
Wit = een kleur
De een zwart/wit tv was een kleurentv
Wit = alle kleuren
Zwart = het ontbreken alle kleuren
Zwart en wit zijn geen kleuren.
Hier de grotere color modules die E-ink momenteel zelf in zijn webshop verkoopt:
Nog steeds aan het wachten op een kleuren e-reader/tablet/monitor welke in de volle zon is te gebruiken
ter vervanging van een papieren kaart op een boot, tablet werkt leuk totdat er zonlicht op valt en je niks meer kunt zien (en we willen vooral zeilen als het mooi weer is)
Dus een hogere resolutie is ook mooi meegenomen daarvoor..
Daar is zo'n e-ink display toch perfect voor? Juist vol in het licht zijn die schermen goed af te lezen, net als echt papier.
Niet noodzakelijk. Er zijn modellen met een stuk reflecterend glas ervoor o.i.d. om ze slechter te maken. :D
Dat is zo, maar de meeste apparaten met zo'n scherm (e-readers vooral) die ik ben tegengekomen hebben een mat scherm.
Dit is wel gaaf, en kan als meer duurzame papiervervanger in tegenstelling tot LCD monitoren een behoorlijke besparing zijn op het energiegebruik. Typo in je "poster"? No problem: OTA en klaar.
Zo'n scherm lijkt me wel mooi als photoframe te gebruiken, gekoppeld aan je netwerk om je foto's van je NAS op te tonen.

Maar ja, dat is toekomstmuziek vrees ik...
De Gallery Plus-schermen kunnen tot 60.000 kleuren weergeven, waar de Triton-schermen maximaal 4096 kleuren kunnen laten zien
Ik krijg hierbij echt een enorme flashback naar de tijd van de gsm's van pak-em-beet 20 jaar geleden. Of de homecomputers uit het Commodore Amiga/Atari 1040ST tijdperk (late jaren 80).
[/opa vertelt]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.