E Ink toont prototype van vouwbare 10,3"-e-reader met Wacom-stylus

Het r&d-lab van E Ink demonstreert een vouwbare e-reader met een 10,3"-scherm en ingebouwde Wacom-technologie. Het is het tweede prototype van het apparaat. Wanneer vouwbare e-readers klaar zijn voor productie, is nog niet duidelijk.

Volgens Good e-Reader, dat de video van de ontwikkelingsafdeling van E Ink online heeft gezet, is de tweede versie van zijn prototype een beter uitgewerkt apparaat. De vouwbare e-reader met notitiefunctie heeft een behuizing met stevige scharnieren. Dat zou ervoor zorgen dat het apparaat niet te hard of te snel kan worden dichtgeklapt.

In het prototype zit een 10,3"-paneel van E Ink met een resolutie van 1872x1404 pixels. Het apparaat heeft schermverlichting, maar de leds zijn bevestigd in uitschuifbare kleppen aan de bovenkant. Bij e-readers zitten de leds normaal gesproken in de behuizing verwerkt en is het scherm voorzien van een light guide om het licht egaal te verdelen. Die techniek werkt blijkbaar nog niet bij de vouwbare variant.

Het ligt niet voor de hand dat E Ink zelf een vouwbare e-reader zal uitbrengen. De fabrikant is de leverancier van schermen van elektronisch papier die in de meeste e-readers worden gebruikt. Of er andere fabrikanten aan vouwbare e-readers werken en wanneer die verschijnen, is niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-08-2020 • 12:27

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
46
0
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 486069
10 augustus 2020 12:51
In tegenstelling tot smartphones lijkt me een vouwbaar scherm zeer handig voor e-readers
Ik betwijfel alleen of we dit ooit in consumentenapparaten gaan zien. 8 inch schermen zijn al zeldzaam en 10 inch is heel bijzonder. Zal ongetwijfeld ook een heel bijzonder prijskaartje krijgen.
Ik doe al 4 jaar met een 8" reader en zou heel graag een vouwbare 10" willen. De meeste mensen die in de vakantie een paar boekjes op het strand lezen hebben er wellicht geen behoefte aan, maar daarvoor zijn er al talloze 6" readers.
En daar zit ook precies het probleem. De consumentenmarkt voor grotere e-ink schermen is bij de huidige prijzen volgens mij erg klein. Daarom is de 6" zo populair gok ik

Heb zelf nog een oude BeBook met 6" voor lectuur en ben al lang aan het wachten op een +/- a4 formaat reader voor werkliteratuur (via PDF). De Illiad 13,3" heb ik geprobeerd maar die functioneerde gewoon niet voldoende.

een kleurenversie voor comics staat ook nog op de verlanglijst :-)
Maar vrees tablets een te groot marktaandeel hebben. Comics lezen op een tablet gaat prima, maar ik merk wel sneller vermoeidheid dan bij het lezen van een boek op de E-reader.
Ik betrap me zelf er ook op dat de ereader vooral voor buiten in de zomer is. Op een tablet zie je dan weinig, of hij vreet stroom op hoge helderheid, en hij wordt loeiheet in de zon. De Aura One leest dan een stuk fijner, en met het formaat en hoge resolutie (300 ppi) kun je prima documentatie en papers lezen. Maar verder is een iPad Pro met 10.5" scherm in de praktijk een stuk praktischer, dus de concurrentie van tablets is inderdaad groot. Groot voordeel van een ereader is wel dat je een stuk minder afleiding hebt.
Ik heb mijn e-reader ook al drie jaar niet meer gebruikt. De rest van het jaar is de Ipad stukken makkelijker en het kleine scherm schrikt af. De laatste paar jaar schaf ik in de zomer gewoon weer een aantal papieren boeken aan.....bijkomend voordeel is dat de paniek een stuk minder is als mijn biertje een beetje schuimt.

Ik kijk wel uit naar de komst van de Remarkable, die een aantal weken geleden op deze site werd aangkondigd. Ruim 10 inch, maar vooral om notes te maken....wacht wel op de gebruikersreviews en forse prijs.

[Reactie gewijzigd door FilipSP op 10 augustus 2020 14:09]

Mijn Aura One is gewoon waterdicht :-). Dus ook bierdicht, heeft al genoeg bier gezien. Ik lees vaak ook in bed voor het slapen gaan, ze voordelen van comfort bij het lezen van een eReader vs het lezen van een LCT of OLED scherm vind ik echt enorm, zowel de mogelijkheden qua kleurtemperatuur en helderheid, als het 'rustigere' beeld, als de interactie met omgevingslicht.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit gelet heb op waterdichtheid van mijn apparaten, maar dat gepruts met bier herken ik wel in de zomer......en het is wellicht een persoonlijke voorkeur, maar ik verkies de donkere nachtstand van mijn Ipad, in combinatie met teruggeschroefde helderheid, boven de achtergrondverlichting (nog aan de zijkant) van mijn oude e-reader. Wellicht dat dit onderdeel de laatste jaren verbeterd is ?

Wat ik wel doe is 's avonds laat (buiten in de tuin of in bed) uitsluitend een boek lezen op mijn ipad, dus niet meer mail bijwerken, surfen of soortgelijke dingen. Er wordt veel over geschreven over de invloed op de nachtrust etc. , maar ik merk dat persoonlijk niet zo (al denk ik dat mijn bewuste keuze daar wel invloed op heeft).
Hun leverdatum loopt erg ver van de beloftes, ik zou de mijne al eind april krijgen maar dat wordt wellicht pas november.
Volgens de laatste info die ik heb wordt het voor mij eind September, maar dat is ook al meer dan 2 maanden niet geupdate. Sowieso wat stil sinds Juni opeens, dus ik denk dat het nog wel langer gaat duren...
De reMarkable (1 of 2)? Is wel iets kleiner dan 13.3", maar wel 10.3" en bovendien met een heerlijk touchscreen en heerlijke pen voor schrijven en werkliteratuur.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 augustus 2020 17:17]

Voor een tablet is het redelijk normaal.

Maarja, e ink is toch echt wel een niche. Net als memory in pixel displays.
Mij ook. Gecombineerd met een stylus is dit het ultieme lees/schrijf en aantekeningen apparaat.
tot nu toe vind ik de software enorm traag dus ik hoop dat de stylus geen vertraging heeft. Als je de hardware sneller maakt vreet ie meer stroom...
Het is niet zozeer de software maar voornamelijk de refreshsnelheid van e-paper. Er zijn een paar readers zoals de Onyx Book die focussen op een zo hoog mogelijke refreshrate (die hebben dan ook vaak een HDMI ingang!) maar die zijn nog onwijs duur.
Het lijkt me, door de hardwarematige opbouw van e-ink, wel juist weer een stuk kwetsbaarder voor problemen op de vouwlijn..
Mogelijk kan je een soort van 2 pagina's naast elkaar hebben, met de vouw in het midden, zoals bij een echt boek. Maar dat maakt hem alsnog slecht geschikt voor PDFs lezen (wat juist een voorname use case is voor grotere e-readers...).
Mij ook maar dan niet "In tegenstelling tot smartphones", want wat Samsung daar doet met de Fold/Fold2 (dus 8"tablet opvouwen tot smartphone) vind ik ook super interessant.

Eindelijk gebeurt er weer wat op het gebied van mobiele devices :)
Voor tijdschriften die nog echt voor de papieren versie worden opgemaakt is zo'n groot scherm wel handig en om het handzaam te houden is vouwbaar een mooie optie, alleen zal je dan snel de kleur missen en de lampjes zijn wel erg knullig uitgevoerd.
Aan de andere kant kan ik die tijdschriften als pdf ook prima lezen op mijn Fold. Een vouwbare telefoon is wat zwaarden, maar je kan met één toestel alles wat je normaal met een telefoon, tablet of e-reader kan. De laatste twee liggen bij mij nu te verstoffen. Eén toestel meenemen wat ook nog in je broekzak past is handiger dan twee of drie, waarvan er maar één in de broekzak past.

Nu zit de Fold niet lekker in de broekzak als je daar ook nog een portemonnee of sleutels in hebt zitten. Ik heb hem daarom altijd aan de broekband geklemd.
Het wordt nooit wat met e-readers. Ik heb er zeker al een stuk of vijf gehad, en allemaal lijden ze aan dezelfde kwaal: de e-ink techniek is gewoon te traag om echt handelbaar te zijn. Pagina's scrollen, door een boek bladeren, vlug iets opzoeken... het gaat, ondanks alle nieuwe snufjes, nog allemaal veel te traag. E-ink is rustig voor de ogen, dat klopt, maar dat is dan meteen het enige voordeel dat er te ontdekken valt.
Het wordt nooit wat voor jou probeer je te zeggen. Ik hoef niet te bladeren of iets snel op te zoeken als ik een boek lees. Dus voor normaal lezen is het al wat.
Ik lees altijd boeken op mijn telefoon, wat ik eigenlijk best prima vind. Maar het snel kunnen omslaan van bladzijden is wel echt iets waar ik het leesprogramma op uitzoek (gebruik al jaren Mantano, heeft inmiddels geloof ik een andere naam). Is het niet vermoeiend als je telkens een halve seconde extra moet wachten bij elke pagina-omslag?
Nou ik zal het vanavond even testen, maar ik heb nooit het idee gehad dat mijn Kobo (3 jaar oud model) een 0,5 sec doet over omslaan. Misschien als je elke keer de volledige bladzijde ververst.

Ik snap niet hoe je voor langere tijd lekker kan lezen op een telefoon. Heb dat wel geprobeerd en mijn eerste ereader was echt een verademing.
Misschien is een normale e-reader veel sneller met omslaan dan het toestel uit het artikel, en dan het kleurentoestel in mijn link? Heb er zelf nooit een gebruikt.

Ik ga op in het boek, en dan merk ik niet meer op welke manier ik aan het lezen ben. Woorden opzoeken is wel een voordeel boven een papieren boek.
Een paar jaar terug, rond 4.12 o.i.d., was Nickel tergend traag, ook met omslaan. Denk rustig 100-200 ms. Heeft verder niks met het scherm te maken en ook niet eens noodzakelijk met de rest van de hardware.
Wat Beakzz ook zegt, e-ink sluit niet aan op jouw behoeftes. De helft van mijn familie heeft zo'n ding en wil niet meer anders. Natuurlijk zullen ze open staan voor nieuwe technieken, maar de huidige e-ink techniek voldoet ruim aan de eisen die de meeste mensen eraan stellen.
Eensch. Ze bestaan inmiddels al 20 jaar en het blijft behelpen.
De beloftes van flinterdun kleur en touch-sensitive 'papier' zijn uitgebleven en het prijsverschil met een regulier display is inmiddels niet meer concurrerend. Vactures in de etalages van Randstad en beprijzing in de ALDI, dat is het marktsegment zo'n beetje.

[Reactie gewijzigd door henklaak op 10 augustus 2020 14:41]

Amazon is het niet met je eens. De Kindle doet goede zaken.

Blijkbaar ben je geen echte boeken lezer maar een bladeraar. E-ink lijkt het meest op de kwaliteit en de rust van een papieren boek.

Voor even snel wat opzoeken is een tablet of je smartphone inderdaad handiger.
Een e-reader is ook gemaakt om rustig een boek op te lezen. E-inkt is domweg niet geschikt om te scrollen.
In dit soort demo's snap ik niet waarom er zoveel nadruk wordt gelegd op het buigen. Het is zeker een knappe prestatie om een e-ink scherm op zo een korte radius te verbuigen maar het apparaat zou een stuk beter werken als je twee aparte schermen er in zou steken. Goedkoper, sluit beter, veel rappere en efficiënte verversing van de schermen. Het enige wat dit toevoegt is grafische elementen in de vouw, die enkel handig zichtbaar zijn als het apparaat volledig is opengeklapt
Ik persoonlijk zou het vouwbaar zijn een pre vinden als dit ook betekend dat het robuuster is, ik heb in de afgelopen 5 jaar al twee ereaders kapot gemaakt door iets op het scherm te laten vallen.
Ga er maar vanuit dat ieder vouwbaar scherm eerder een heel stuk fragieler gaat zijn dan een niet-vouwbare variant. Zie ook de drama's met de samsung folds en andere vouwbare devices.
2 losse schermen in een sluitbare case lijkt mij handiger, goedkoper, nuttiger en steviger.
Voor een e-reader lijkt mij een naad in het midden ook geen probleem. Met de papieren versies heb je dat ook en niemant stoort zich daaraan.
Voor telefoons lijkt het me ook niet zo'n raar idee. Het is immers al mogelijk om schermen met minimale bezels te maken. De Samsung fold is bij mij in de praktijk helemaal niet zo'n drama. Het scherm heeft wat lichte krasjes, maar verder is het na 9 maanden nog gewoon een prima ding.
Ik vind juist het hebben van een enkele pagina 1 van de grote voordelen van een "normaal" boek. Kan m'n e-reader prima in 1 hand houden op die manier.
Eens, dan leest het ook meer als een traditionee analoog boek. Twee pagina's met een stuk witruimte ertussen.
Het lijkt mij dat tekst in de vouw al gauw slechter leesbaar is, en daar ook de kwestbaarheid van het scherm zit. Een vouwbaar e-boek die je kan dubbelklappen zou ik zo kopen. Dan heb je ook geen aparte bescherming (die ook openklapt als een boek) meer nodig zoals ik nu op m'n kindle gebruik om het scherm tijdens vervoer te beschermen.
Ik hoop dat er ook een portrait stand opzit, landscape lijkt het me nauwelijks iets toevoegen
Dat is allemaal software matig ;)
Klopt. 10" ebook reader vond ik vooral heerlijk voor tech-boeken waar er dan mooi één bladzijde op past. Twee bladzijden zien van een roman voegt niets toe. Daarvoor kocht ik later een handzame 6".
Vouwbaar is allemaal mooi, maar ik kijk persoonlijk meer uit naar e-ink met kleur.
De techniek achter e-ink maakt dit enorm lastig. Een pixel op een eink scherm is een zakje met twee pigmenten, de pigmenten hebben een verschillende elektrische lading en kunnen met een kleine potentiaal verschil van plek verwisselen. Met twee pigmenten (zwart en wit) blijft het redelijke simpel. Grijswaarden kunnen gecreëerd worden door het wissel proces te beïnvloeden, ergens in het midden van het wissel proces heb je grijswaarden. Nu kan je ook een derde pigment toevoegen met weer een verschillende lading en heb je nu (zwart, wit en rood bijvoorbeeld), dit betekend ook dat je wissel proces door drie pigmenten heen gaat. Naarmate je meer pigmenten toevoegt (rood, groen, blauw, zwart, wit) en hiermee wilt mixen worden de marges enorm klein en zeer lastig om de exacte hoeveelheid pigmenten naar voren te halen. De kleur schermen dit je nu ziet zijn zeer flets gezien het altijd een mix blijft van alle pigmenten. Hier loopt de eink techniek al decennia tegen de grenzen aan. Eink is er mee bezig (https://www.eink.com/color-technology.html) alleen is de techniek nog te duur in productie voor consumenten en zoals je ziet de kleur niet spectaculair.
Dit zijn waarschijnlijk schermen met een CFA, die kwaliteit moet je eens van dichtbij zien ;)
De kleuren zijn wel flets, maar ik vind ze er toch heel bruikbaar uitzien:
https://youtu.be/pkufktAQC_E?t=56
De fletsheid heeft haar eigen esthetiek. En ik denk dat je er al gauw aan went: zo werken onze hersenen.

Scrollen en zoomen is wel erg traag, maar dat is denk ik bij alle e-readers zo? Als je dat okee vindt, lijken mij de kleuren wel echt een heel mooie toevoeging.
Ik zie niet echt de meerwaarde van dit formaat van A5 naar A4 ongeveer?. Als ze nou bijvoorbeeld een ingeklapt A4 formaat hebt (uitvouwbaar naar A3) dan heb je naar mijn idee veel meer zinnige usecases. Maar misschien denk ik teveel aan de zakelijke markt en het is ook nog een prototype.
Dit lijkt voor mij nou zo'n beetje het eerste vouwbare apparaat waar het vouwen me praktischer lijkt dan een gimmick. Als ze zoiets in A4 zouden uitbrengen met een mooi afgewerkte rand en backlighting zie ik mijzelf wel zo'n ding kopen.
Vind die verlichting persoonlijk niet eg fraai.. Waarom niet een led backlight? Of laat hem gewoon weg net als een echt boek. In daglicht oid ziet een E-Ink scherm er wel super uit.
Leuk om mee te studeren.
Al 10 jaar volg ik de ontwikkelingen van digitaal lezen met interesse. Ik heb al menigeen tablet versleten met het idee dit voor lezen en/of tekenen te kunnen gebruiken en telkens weer is de conclusie gelijk.
De techniek die werkt is te duur voor de gemiddelde consument.
Zo kun je op een iPad prima tekenen (echt goede software) en prima lezen als ze maar een oplader bij de hand hebt.
De Remarkable (ik ben toen ingestapt op Kickstarter) is een knappe poging waarbij ze e-ink een soort turbo boost hebben weten te geven. Maar de data uitwisseling/transfer is onhandig, zoeken in meerdere documenten is traag, tekenen is leuk voor ideeschetsen (waar ik het voor gebruik) maar meer ook niet. En dan de prijs, die is voor een notitieblok gewoonweg te hoog zeker met de nogal teleurstellende accuduur.

En dat brengt me dan bij het begin: wat willen we eigenlijk?
Een soort Douwe Dabbert knapzak met 200 boeken dat tegen een stootje kan en lang meegaat op een lading? Die hebben we al in de vorm van 6 en 8 inch readers. Toegegeven die DRM beperking is niet handig en connectivity (bibliotheek toegang zoals op de iPad) is er niet (?), maar je kunt het prima rond slingeren en je hebt uren leesplezier
Wil je aantekeningen maken, editen etc? Dan heb je al een dusdanig degelijke CPU nodig dat e-ink ook geen bal meer uitmaakt. Koop dan een iPad (ik ben een android fanboy, maar die tablet software is simpelweg te brak) en ga lekker aan de slag.
Wil je een alles in 1 apparaat? Iets dat je tijdens college kunt gebruiken om je dictaten in te openen en aantekeningen in te maken? Om die dan weer te kunnen exporteren naar jouw desktop/printer/collega? En ohja, om ook via een VPN info te kunnen opzoeken op internet?
Sluit je dan aan bij de 1% van de 1% en hoop dat die niche groot genoeg is voor een fabrikant. En trek je portemonnee alvast.

Ik had serieus gehoopt dat reMarkable daar al een beetje bij in de buurt kwam. En eerlijk is eerlijk, ze hebben mooi werk afgeleverd en zelfs de engineers van e-ink verrast. Maar het ding kost nog steeds honderden euro's, de bijbehorende pen heeft een Apple prijskaart (om maar te zwijgen van de nibs), het is niet verlicht en de accuduur is echt teleurstellend, helemaal met WIFI aan (ivm sync).

Zo lang als het nu al duurt en het gegeven dat e-ink en oled de enige echt spannende en nieuwe beeldscherm technologien zijn tot nu, denk ik dat we toch nog even moeten wachten op nog efficiëntere CPU's en hopelijk een grotere markt. En dan is kleur E-ink een leuke bonus

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee