Wacom introduceert Cintiq Pro 27-tekentablet met aanpasbare stylus

Wacom kondigt de Cintiq Pro 27 aan. Deze digitale tekentablet heeft een 26,9”-scherm met een resolutie van 3840x2160 pixels. Het paneel biedt een 120Hz-refreshrate en hdr-ondersteuning en wordt geleverd met een aanpasbare Wacom Pro Pen 3-stylus.

De Cintiq Pro 27 heeft een aanraakgevoelig IPS-paneel en kan volgens Wacom 99 procent van de Adobe RGB-kleurruimte en 98 procent van de DCI P3-kleurruimte weergeven. Het scherm levert een helderheid van 400cd/m². Het apparaat weegt 7,2 kilogram en meet 638x379x31mm. Het 26,9"-scherm heeft een effectief oppervlak van 596x335mm. Daarmee is de Cintiq Pro 27 kleiner dan de Cintiq Pro 24 uit 2018, die een kleiner 23,6”-scherm heeft en 677x394x47mm meet. Dat toestel heeft bredere randen, maar een kleiner schermdiagonaal.

Achteraan de tablet zijn acht knoppen te vinden die volgens Wacom door de gebruiker zelf te programmeren zijn. De tekentablet beschikt over een HDMI 2.1-poort, een Mini DisplayPort-connector, twee USB-C-aansluitingen en een USB-A-poort. Wacom voegt ook de Wacom Pen 3-stylus toe aan de tablet. Die pen ondersteunt volgens de fabrikant 8192 verschillende drukniveaus. Volgens de fabrikant kan deze stylus worden aangepast op het gebied van gewicht, dikte, knoppen en center of balance. De tekentablet kan via HDMI, MiniDP of USB-C aangesloten worden op een Windows-, Mac- of Linux-pc.

Wacom levert geen standaard mee voor de tekentablet, maar die werd wel ontwikkeld. De standaard is apart te verkrijgen voor 599 dollar. Het apparaat heeft tevens een VESA 100-aansluiting. De digitale tekentablet zelf kost 3850 euro.

Door Jay Stout

Redacteur

28-09-2022 • 15:40

34 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
Ik kan iedereen alleen maar adviseren te wachten met kopen voordat de standaard ook daadwerkelijk uit is. Heb deze grap ooit gehad met de Wacom mobile studio en toen werd de standaard uiteindelijk gewoon geannuleerd omdat ze hem volgens Wacom niet goed genoeg kregen volgens de door hun gestelde standaarden. Niet veel later was Wacom min of meer hun interesse alweer kwijt in het product en waren ze allang weer gefocused op de volgende modellen. Zit je dan met een tablet van 3000 euro waar je niet eens een standaard voor kan kopen.

Wacom maakt mooi spul, maar verliezen wel erg snel hun interesse om bestaande producten te ondersteunen, zeker als het gaat om een product wat dan niet echt een kassa kraker is geweest.
I gebruikte mijn mobile studio pro op een oude laptop standaard, want inderdaad, geen standaard... En ik heb er twee gehad: een basismodel dat niet de power hard om echt op te werken, en een top model 2e kans van coolbue dat het na drie jaar begaf en niet meer wilde booten.

Plus zwaar, warm en verkleurende plekken.

Ik zou zeggen -- wacht tot dit een jaar op de markt is en onderzoek dan hoe betrouwbaar het apparaat is.

(Mijn 24" cintiq doet het nog wel uitstekend, maar die komt ook niet met een standaard, maar met twee inadequate voetjes...)
Eens! Mijn Wacom mobile studio lag eigenlijk vrij snel ongebruikt in een hoekje. Ik had niet het allerduurste model, maar een niveau daaronder. Maar had eigenlijk nooit genoeg CPU/GPU power om echt bruikbaar te zijn. Daarnaast werd hij ook heel snel warm en ventilator geluid was ook om te huilen. Het was mij wel duidelijk dat Wacom gewoon nog weinig ervaring heeft met zeg maar laptops bouwen. Schermen en tablets kunnen ze prima, maar zodra er echt hardware, batterij en koeling etc in moet schieten ze gewoon te kort. Daarnaast heeft de Intel realsense 3D camera ook nooit gewerkt. Er zou nog gewerkt worden aan een driver, maar die is er net zoals de standaard nooit meer gekomen.

Het leek voor mij echt een gevalletje van niet het verkoopsucces waar ze op hadden gehoopt en vrij snel al op de vergeten stapel gegooid. Behoorlijk naai als je zelf wel je vertrouwen in hun hebt gestoken door zo een duur apparaat van hun aan te schaffen. In alle eerlijkheid voor de 3000 euro die dat ding koste kreeg je ook maar mediocre hardware die misschien in een normale laptop nog geen 1000 euro had gekost. Het was gewoon een vrij standaard i5 proccesortje met onboard GPU en 8GB Ram, ook niet heel raar dat voor die prijs die zij vroegen het gewoon geen verkoopknaller is geweest. Wacom is natuurlijk een beetje een bedrijf wat altijd in one man's land heeft geopereerd en is het niet gewend als ze opeens concurrerend op prijs moeten zijn.

Ik ben zelf na al dit toch wel een beetje mijn vertrouwen in het bedrijf kwijt geraakt en zal zelf niet zo snel meer producten van Wacom kopen. Ze zijn gewoon zwaar overpriced en je krijgt er echt totaal niet de service ervoor terug die je dan wel zou verwachten als je zoveel meer betaalt. Ik vind het echt niet erg om een tikkeltje meer te betalen, als dat gewoon in service en support terugbetaald. Maar in het geval van Wacom krijg je zelfs nog betere service bij een webhop op Aliexpres.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 28 september 2022 19:11]

Ja, precies dat... (En oh, ja, de reboots als je probeerde de realsense driver te installeren...) En eigenlijk was het de tweede keer, maar de eerste keer heeft het me geen geld gekost: toen heeft Wacom me een hybrid companion gestuurd in de hoop dat ik Krita op Android aan de praat zou krijgen. Maar geen updates, geen opvolgers... En als cintiq was de hybrid companion niet zo fijn -- klein, enorme parallax.

Maar mijn huidige cintiq werkt goed. Al moest ik precies dit model aanschaffen (ook voor heel veel geld) om een bug te kunnen reproduceren die daarna duidelijk aan Wacom's drivers bleek te liggen: als de remote #1 was in de lijst van devices, en de cintiq niet de enige monitor, kreeg je onvermijdelijke offsets. Dat is inmiddels gefixed...

[Reactie gewijzigd door halla op 28 september 2022 21:13]

Heb jij Krita gemaakt?

Ja ik heb zelf tegen mijn geweten in later een Cintiq 16 gekocht, wat verder een prima tekentablet is. Af en toe beetje gedoe met de drivers doordat windows ook zijn eigen pen drivers heeft die soms de boel overnemen, maar verder werkt het gewoon ok. Moet wel zeggen dat ik dus weer voor Wacom was gegaan doordat er eigenlijk niet echt serieuze alternatieven zijn. Anders had ik hem echt links laten liggen. Maar opzich ben ik er gewoon happy mee.
Ja, ik werk sinds 2003 aan Krita, ben sinds 2004 maintainer. Maar ik doe het natuurlijk niet in mijn eentje!!
Ow cool, ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gebruikt, maar ziet er interessant uit. Ik zal het eens downloaden.
bedankt voor de links enzo.
Wow, dat zijn behoorlijke prijzen, met name voor de standaard voor $599! :o

Maar laten we wel wezen: dit is niet bedoeld voor de normale consument zoals studenten en hobbyisten maar voor de professionals. Die houden er andere prijzen en standaarden op na. Ik vind het altijd weer machtig mooie apparaten die ze bij Wacom maken maar zie me dit nooit voor mezelf aanschaffen.
Inderdaad, Wacom heeft een brede range aan producten en je hebt ook gewoon goedkopere varianten zoals de Wacom One voor € 395 en dan met stapjes omhoog in prijs en functies. Dit is gewoon top of the line.
Ik ben goed bekend met de Wacom line-up dus ik schrik op zich niet van premium prijzen, zelf heb ik ook een aantal Wacom Pro's gehad. Ik heb zelfs wel begrip voor het prijspunt van de Cintiq, want die heeft altijd al aan de top gestaan.
Daarom vind ik enerzijds 600 euro voor enkel een standaard vrij veel geld, maar afgezet tegen de prijs van de eigenlijke "tekentablet" valt het misschien wel mee?
(Het doet mij sterk denken aan de standaard en wieltjes van de Mac Pro en bijbehorende prijzen)
Wow, dat zijn behoorlijke prijzen, met name voor de standaard voor $599!
Is denk vooral waar je het mee vergelijkt, voor mij zijn het vooral standaard prijzen
Huion en Xp Pen zitten niet ver achter meer volgens mij betreft Wacom. En zeker een stuk betaalbaarder.
Maar ja zolang Wacom de voor sprong houdt kunnen ze altijd een Premium blijven vragen.

Wou wel dat Huion en XP Pen makkelijker beschikbaarder worden.
Een moment dacht ik dat de tablet 599 was. Was het maar waar. Was het maar waar...
Yup, en ook op groot afnemers. Alleen al door de aankopen van de ontwerp & ontwikkelafdeling van Mercedes kunnen ze bestaan denk ik.
''Wacom voegt ook de Wacom Pen 3-stylus toe''

Het gaat hier om de Pro variant.. klein woordje gemist, staat in de koptekst namelijk wel goed O+

[Reactie gewijzigd door Tosti55 op 28 september 2022 16:20]

jammer dat wacom zo hard focust op de werkvloer, voor deze prijs kan je volgens mij een hele microsoft studio kopen die er dan ook gelijk een redelijke pc in heeft zitten. Ziet er wel mooi uit daarentegen.
Dit Wacom scherm kan je natuurlijk wel aan een zwaar werkstation hangen, of toevoegen aan je bestaande PC / 2e monitor. En als je in een Apple omgeving werkt is de Wacom je enige (echte) keuze als je op een groot scherm wilt tekenen (Check ook Huion).
Ja ikzelf teken op huion en dat scheelt me nog steeds een behoorlijke duit.
Ik houd van Wacom producten. Maar op het moment te duur voor mij. Huion is een prima betaalbaar alternatief. Helemaal voor hobbyisten.
Kan je daar ook een beetje lang mee vooruit? Zelf heb ik alleen maar Wacom gehad en beide tablets doen het ondanks hun antieke leeftijd en slijtage op het tekengedeelte nog hartstikke prima. :)
Gebruik Wacom al zo'n 15+ jaar professioneel en ze gaan redelijk lang mee. Je bent het model eerder zat, dan dat ie het niet meer doet. Het tekengedeelte kan je vervangen (afhankelijk van ouderdom of de onderdelen nog beschikbaar zijn) en dan voelt je Wacom weer zo goed als nieuw.
Ja dat ook mijn ervaring. Eerst had ik een kleine Bamboo (met de kabel er nog aan vast) en nu al jaren een Intuos (de zilveren) en beiden doen het nog prima! Het tekengedeelte vervangen klinkt wel als een goeie tip :)
De enige merken die ik echt iedereen zou afraden zijn xp-pen, genius (is geloof ik inmiddels gestopt) en bosto. Afgrijselijke drivers die echt de hele tijd voor problemen zorgen. In mijn ervaring is Huion op Windows goed te doen, maar met macOS zijn er de hele tijd driver problemen.

Aan de andere kant... In mijn ervaring moet je echt meteen nadat je een werkbare custom configuratie gemaakt hebt voor Wacom die back-uppen, want zo eens in de maand corrumpeert de wacom driver de configuratie, op mijn Windows systemen.
Ik kan daar nog niet iets concreets over zeggen, want heb de HUION 2020 New KAMVAS 22 inch pas één jaar. Maar de prijs was té goed. Heb er toen 375,- voor betaald.
Huion is een super alternatief tegenwoordig. Wacom is de prijs kwaliteit beetje kwijt tegenwoordig
Ziet er mooi uit. Nou moet ik alleen eerst nog leren tekenen.
Ik kan iedereen adviseren niet voor de standaard te gaan maar voor een goede arm. Ik werk met een Ergotron arm, maar als ik hem nu opnieuw zou moeten kopen zou ik gaan voor de armen van Amazon. Deze zijn heel goed en ook nog eens zwart. En zover ik weet komen ze ook uit de Ergotron fabriek.

Het voordeel van een arm is dat je het scherm alle kanten op kan swingen waar je maar wil. Naar je toe halen en bijna plat neerleggen, of weg duwen en rechtop naast je andere monitor laten zweven als 2e monitor. Ik zou niet anders meer willen en heb mijn bijhorende voet (ouder model 27" Cintiq) dan ook verkocht.

Ik ben toen voor de Touch versie gegaan, maar heel eerlijk staat die altijd uit. Ik zou ook niet weten waarom ik touch zou moeten gebruiken als linkerhand toch al op het toetsenbord ligt voor alle sneltoetsen. Voor het in en uitzoomen is het natuurlijk wel leuk. Of het kantelen van je canvas. Maar ook dat doe ik (en velen anderen) met sneltoetsen. Zover ik het kan zien kun je nu niet meer kiezen of je scherm zonder of met touch wilt aanschaffen.

Verder natuurlijk gewoon een mooi device. Toetsenbord houder is een verstandige add-on van Wacom.

Grappig overigens dat dit bericht vandaag op Tweakers staat. Ik heb mezelf een uitdaging gegeven om eens een maandje niet op de Cintiq te tekenen, maar old skool op mijn Intuos 4 tablet. Hoe luxe en gaaf een Cintiq ook is, soms ben ik al die muur van schermen helemaal zat. 8)7 :X

[Reactie gewijzigd door RoyK op 28 september 2022 19:12]

Ik heb 2 Ergotron verstelbare monitor standaarden. Beste investering ooit! Dagelijks plezier van, lekker goed zitten & gewoon je scherm goed kunnen afstellen. Daaaaag rugpijn :)
Een jaar of 25 geleden hadden Wacom Cintiqs altijd een kwart seconde vertraging / ‘lag’ op de cursor. Dat lijkt weinig, maar als je schetsmatig tekent is dat heel zichtbaar en leidt het af. Een beetje alsof je jezelf met vertraging hoort praten terwijl je aan de telefoon bent.

Toen dacht ik altijd: Bij de volgende generatie zal dat wel verholpen zijn.

Maar de laatste keer dat ik een Cintiq probeerde, was de lag er nog steeds. Persoonlijk teken ik dan liever met een los scherm en Wacom tablet.
Hm, dat zie ik dan weer niet meer gebeuren.
Een ander effect wat ik niet verwacht had / niet wilde geloven dat het storend was, voor ik het zelf probeerde: Je eigen hand zit in de weg. Nou zul je denken: Als je in het echt met een potlood op papier zit te krassen, heb je dat toch ook? Klopt, maar als je gewend bent met muis of Wacom pen te tekenen, zit je naar de cursor op het scherm te kijken en niet naar je hand / tablet dus dan zit het nooit in de weg. Ach, het zijn luxeproblemen natuurlijk.
Ooit een Wacom tablet met windows er op gehad maar nooit meer.
Veel software problemen gehad
Vaak de helpdesk moeten bellen.
En hij ging stuk na 2 jaar.
Gelukkig nog net binnen de garantie maar ik heb toen maar gewoon een laptop gekocht die na 5 jaar nog steeds werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee