E Ink maakt kleurendisplays voor e-readers sneller en dunner

E Ink heeft nieuwe technologie voor kleurenschermen ontwikkeld, die het opbouwen van het beeld net zo snel moet maken als bij zwart-witschermen. Ook zijn de displays dunner en lichter dan eerdere kleurenschermen voor e-readers.

E-Ink Print Color E InkMet de Print-Color E Ink-techniek wil E Ink zich richten op gebruik van e-readers voor de educatieve en zakelijke markten. De fabrikant bouwt voort op zijn Advanced Color ePaper, waarmee het zich op gekleurde elektronische-inktschermen voor onder andere reclameborden en digitale bewegwijzering richt.

Details over de gebruikte techniek zijn schaars, maar het Taiwanese CTimes schrijft dat de schermen net zo responsief zijn als zwart-witpanelen voor e-readers. Bovendien zouden de kleurendisplays dunner en lichter dan voorgaande displays zijn, wat waarschijnlijk de implementatie in mobiele apparaten, in plaats van slechts reclameborden, mogelijk maakt. Volgens Good eReader heeft E Ink panelen met een diagonaal van 10,3" ontwikkeld en is ondersteuning voor Wacom EMR-stylus voor tekenen op het scherm aanwezig. De massaproductie zou in het tweede kwartaal van 2020 starten en producten zouden vervolgens in het derde kwartaal verschijnen.

Fabrikanten werken al vele jaren aan de ontwikkeling van gekleurde elektronische inkt. Onder andere het Nederlandse Liquavista probeerde technieken hiervoor levensvatbaar te maken, eerst als onderdeel van Samsung, later onder de Amazon-vlag. Het is tot nu toe lastig gebleken voor ontwikkelde technieken om te concurreren met goedkope lcd's: e-readers met kleurenschermen zouden te duur worden in verhouding tot instaptablets.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-12-2019 • 11:59

83

Submitter: TheVivaldi

Reacties (83)

83
82
30
4
0
49
Wijzig sortering
Een heel nieuwe dimensie dan, zou wel tof zijn om bv strips op te lezen.

De refreshrate is wel traag tov wat er nu bij zwart wit is, maar hier staan ze toch veel verder mee als ik had gedacht!
Nja, voor het lezen van boeken of strips heb je ook geen hoge ververssnelheid nodig...
Dat zijn we dan niet eens. En pagina omslaan en dan minstens 2 regels (qua tijd). moeten wachten voor je verder kunt lezen haalt je enorm uit het verhaal. Dat is de reden dat ik nog steeds geen e-reader heb. Ik zet zelfs het blader effect op de iPad uit omdat het te lang duurt.
Mijn Ereader ververst sneller dan een blad omslaan in een echt boek, weet niet waar jij ervaring mee heb?
De laatste is drie jaar geleden, ik weet echt niet meer wat dat was. Dat was echt een keer knipperen en zichtbaar beeld veranderen.

Als je een type weet dat echt snel ververst zonder helemaal wit of zwart te worden en niet al te klein is...

Want dat is wel de grootste frustratie: met mijn net geen 40 begin ik toch echt een wat groter lettertype nodig te hebben. Tel daarbij op dat er toch al weinig tekst op de meeste ereaders past en ik telkens een seconde uit mijn verhaal gehaald wordt.... Zie daar.
Ik kan ook best intensief lezen, en de duur van het omslaan zit soms ook in het boek.

Ik heb zelf een Kobo, en er is een echt verschil tussen het lezen van een kobo epub of een gewone epub (vooral grote lange boeken).

De reden is dat epub een zip file is met html files erin, nu kun je je hele boek in 1 grote html file zetten, of elk hoofdstuk in z'n eigen html file. Voor korte boeken is alles in 1 file prima, maar als je dan een boek hebt van 1200 "bladzijden" dan wordt het omslaan soms erg traag, omdat hij (denk ik) de hele tijd in het bestand moet zoeken weer naar wat de volgende pagina is volgens jou lettergrote. Met 1 hoofdstuk per file is dit dus een stuk sneller en gaat het omslaan lekker vlot, soms moet je dan even wachten aan het einde van een hoofdstuk (wederom, hangt van de grote van het bestand af) maar dat vindt ik zelf niet zo storend omdat hoofdstukken vaak natuurlijke pause momenten zijn in het verhaal.
Met Calibre kun je epubs omzetten naar kepubs, dan heb je gelijk de functionaliteiten zoals leesstatistieken voor het boek.
Dan is de Kindle oasis iets voor jou. Pagina omslaan gaat zoals door anderen gezegd sneller dan de pagina van een boek omslaan en met zijn 7" display net dat stukje groter dan de standaard 6 inch (diagonaal spreken we dan toch al over 2.5cm) waardoor je ook in een groter lettertype toch een deftige hoeveelheid tekst op je pagina hebt. Mijn lettertype staat ook een stapje hoger dan bij mijn dochter (die heeft een paperwhite) 😉
Hopelijk kan ik die ergens een keer proberen want met de ervaring tot nu ga ik nog niet direct 200+ € neerleggen. Thanks, hou ik in mijn achterhoofd!
als je hem online koopt kan je hem twee weken uitproberen volgens europees herroepingsrecht. die regel is er specefiek om de concurentie met fysieke winkels rechter te trekken.
Daar heb ik geen last van: ik blijf onder die omstandigheden wél in het verhaal.
Dus jij raakt ook al uit het verhaal als je per ongeluk 2 bladzijden omslaat ipv 1? De handeling van normaal een pagina omslaan en correct positioneren scheelt echt niet veel van deze e-inkt refresh rate.
Eh, ja, dat kan me inderdaad gebeuren als het spannend is. Ik kan me heel erg inleven. Ik ben zo iemand die halverwege de pagina al de volgende pagina pakt zodat omslaan ineens kan zonder te frummelen op het moment supreme.
Ooit begonnen met de ilias ereader. Een van de eerste ereaders. seconden wachten. Na een paar boeken ga je onbewust 4 regels voor het einde op de knop drukken.
Nou de meeste e-reader staat de volgende pagina er net zo snel als dat je deze omslaat.
Bij mijn eerste e-reader drukte ik altijd op ververs bij 4 regels van onderen. En daar kwam ik pas achter bij mijn tweede e-reader, want toen ging de pagina weg voor ik klaar was.
Met wat voor ereader heb jij ervaring? Ik lees al heel wat jaren een ereader en het omslaan gaat best snel. Mijn eerste ereader stamt uit 2013, de sony prs-t1. Een oudje maar hij doet het nog steeds!
Och, de strips lees ik net zo prettig op mijn iPad. Ik heb wel een ereader (minstens 6 jaar oud) maar vind het grotere scherm van de iPad fijner lezen dan een 6" ereader. Ik hoop dat de grotere zwartwit schermen goedkoper worden.
Zeker, maar ook toepassen in smart watches! Gaan die ook eens wat langer mee op een accu.
kan nu ook al met lcd, zie ook: amazefit bip.
Ik vind de refreshrate nog wel meevallen eigenlijk. Vergelijk het met die zwart/rood displays (denk aan mediamarkt prijslabels), die kosten vaak 15 seconden om te refreshen en hebben meerdere refreshes nodig om de tweede kleur te produceren!

Dit gaat eigenlijk prima. Nee je bouwt er geen goede tablet of videodisplay mee maar daar is het ook niet voor.

Wat ik nog wel een nadeel vind is de zo te zien behoorlijk lage resolutie (ziet er brokkelig uit in die video) en het lage contrast. Dat contrast kan je deels weer verhelpen met front lighting maar als je dat al teveel gaat gebruiken dan kan je weer beter een goed amoled paneel pakken.
Ik hoop dat er een mooie smartphone uitkomt met dit. Lekker laag energie verbruik. Ik vind de snelheid best redelijk.Ook de gelimiteerde kleuren vind ik ook wel wat hebben. Eigen karakter.
Een eink heeft helemaal niet zo'n laag verbruik in veel gebruiksvormen. Het heeft een heel laag (0) verbruik met statische content. Maar refreshes kosten behoorlijk veel stroom, het zou me zeker met kleur niet verbazen als het verbruik een stuk hoger ligt dan amoled of LCD als je continu loop te refreshen. Dat is nou net niet iets dat met een smartphone veel doet. Games, video, scrollen enz.
Nice ...
stroomverbruik net zo weinig als zw/wit?
Nice, kunnen we die irritante ogen-pijnigende LED reclameborden langs de snelwegen gaan verbieden.
Levensgevaarlijk zijn die borden.
Snap niet dat het toegestaan wordt qua verkeersveiligheid en milieu.

Zolang die dingen buiten staan neem ik de milieu problematiek met een korreltje zout..
Levensgevaarlijk zijn die borden.
Snap niet dat het toegestaan wordt qua verkeersveiligheid
Offtopic, maar ik ben het helemaal met je eens.
en milieu.

Zolang die dingen buiten staan neem ik de milieu problematiek met een korreltje zout..
Say what? Jij denkt niet dat er soorten uitsterven, gif in onze grond zit, microplastics in ons water, dat de voedselvoorziening in gevaar komt etc. omdat er een paar irritante borden langs de weg staan?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 16:10]

24/7 stroomverbruik van die dingen vind ik anders best een kwalijke zaak.
Denk je dat die dingen significant meer energie gebruiken dan een autootje? Ik heb geen data, maar ik betwijfel het.
Ze verbruiken heel wat meer energie dan hun papieren voorganger.
En een smartwatch gebruikt veel meer energie dan een analoog horloge, maar dat maakt het geen significante bedreiging voor het milieu. Je moet dingen in zeker perspectief zien. Dus verbruikt zo’n oogverblindend led-bord een significante hoeveelheid energie vergeleken met de tienduizenden auto’s die er dagelijks langsrijden? We hebben het hier over voertuigen die letterlijk CO2 uitstoten die miljoenen jaren gebonden was om voort te bewegen.
Staat te bezien. Dan heb je een mannetje dat er 1 keer in de week langs rijdt om de posters te vervangen. Dat kost ook benzine. En verder moet die poster ook nog bedrukt.
"Jij denkt niet dat er soorten uitsterven, gif in onze grond zit, microplastics in ons water, dat de voedselvoorziening in gevaar komt etc. omdat er een paar irritante borden langs de weg staan?"

Zeg ik dat ergens?
Ik probeer er achter te komen wat je wel wilt zeggen.
Horizonvervuiling valt wat mij betreft ook onder milieu :+
En voor de dieren in de lokale omgeving heeft het ook een zeer nadelige invloed.

Ik snap ook niet helemaal dat er zo keihard wordt afgestraft op telefoon gebruik tijdens het rijden maar dat dit soort enorme afleidingen dan wel gewoon mogen :? Als het geld oplevert is veiligheid opeens niet meer belangrijk ofzo :/

Ik reed laatst weer eens auto in Nederland (sinds een jaar of 5 - woon in het buitenland) en het is echt bij de konijnen af nu.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 16:10]

Vreemde reactie... Net alsof er per scherm een hele kolencentrale moet draaien.

Dat ze niet goed zijn voor de verkeersveiligheid daar ga ik wel in mee. Ze zijn snachts verblindend en lijden erg af!
Waar zeg ik dat je per scherm een hele kolencentrale moet laten draaien? Je moet me geen woorden in de mond leggen. Dat is pas vreemd.

In een tijd van energie schaarste/milieu problematiek/ opwarming v.d. aarde vind ik het zacht gezegd pervers dat er zo bizar veel schermen overal de kop op steken. Om over alle apparaten waar accu's in gaan nog maar te zwijgen.
Heb je de reclameschermen op de stations en de stad wel eens goed bekeken? Dat zijn er niet een paar.. dat zijn er heel erg veel inmiddels. Allemaal grote schermen die onnodig energie verspillen.
Maar dat spreekt niemand tegen. We vragen ons af waarom die schermen ervoor zorgen dat jij milieu problematiek met een korreltje zout neemt?
Niet alle stations: waar ik kom, zijn het echt allemaal papieren.

Maar af en toe kom ik ze wel tegen ja. Vind het ook verspilling. Niemand gaat ze ook toch lezen, want je moet erlangs rennen om je trein te halen 😂.

Maar goed dat ze ook met een zuinigere techniek bezig zijn. Al mogen die reclames ook wel gewoon helemaal weg. En fijn dat deze techniek zo veel meerdere toepassingen heeft. Met deze innovatie ben ik wel gelukkig
Levensgevaarlijk zijn die borden.
Snap niet dat het toegestaan wordt qua verkeersveiligheid en milieu.

Zolang die dingen buiten staan neem ik de milieu problematiek met een korreltje zout..
Ik vind de verkeer veiligheid reuze meevallen. Ja ze vallen op , Maar ik kijk er niet naar. Focus mij meer op verkeer.
Kwa milieu nou ja. Ik vind reclame sowieso storend en hoort niet aan de kant van de weg.
Horizon vervuiling is meer mensen ding.
Wat meer milieu is dat licht in de nacht de fauna verstoord.
Dus licht voor veiligheid is oke waarbij efficiënt moet zijn. Maar voor reclame nou nee.

Daarnaast milieu probleem staat ten grondslag overbevolking. Met efficiëntie en recycling kan vertragen.
Vlees vs vegan is ook dat veeteelt meer ruimte inneemt maar uiteindelijk met overbevolking is ook meer nodig voor vegetarisch voeding te verbouwen voor steeds groter wordende bevolking. Het is uitstel.
Zeker. Alleen is het de vraag wat betaalbaarder is en waar het beste op verdiend wordt. Plus zal het nog jaren duren voordat dit voor grotere schermen zal werken.
Inderdaad.
En de vertrekstaten op de stations en schermen in de treinen, die kunnen nu toch ook al op e-ink ?

De volgende stap is als extra scherm op smartphones. zodat je het stroomvretende lichtgevende scherm alleen gebruikt voor video en spelletjes. Statische inhoud kan prima met een langzaam e-ink scherm.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 23 juli 2024 16:10]

Ik zou wel een voorklapscherm willen voor m'n laptop of desktop, en dan over naar reader-mode in Firefox, of tekstverwerken. Mijn ogen zouden dat zeer waarderen.
Voor de displays met bijv 2 kleuren moet een extra refresh gedaan worden om de kleur met de juiste spanning per punt aan te sturen dus bijv 0V wit 1V zwart 0.5V geel. Het hangt erg af van hoe ze het doen. Maar als het iets vergelijkbaars werkt dan is kleur trager dan zwart wit indien er kleur gevraagd wordt. Edit:stroomverbruik verandert dus ook hierdoor maar is nog steeds gunstig laag, zeker als het beeld staat en niet verandert. Vertraging is in mijn genoemde geval significant maar ook te verbeteren door bijv in segmenten kleur / zwart-wit te werken

[Reactie gewijzigd door EnderQ op 23 juli 2024 16:10]

Of je nu een e-reader hebt of een reclamezuil - wat maakt het uit dat het een 50% trager is. Ja het maakt natuurlijk uit, vooral bij een e-reader, want als je iedere keer een seconde moet wachten kan dat zeer irritant zijn, als je door moet bladeren of iets in het menu moet doen. Maar dat kun je weer softwarematig oplossen door bv snel z/w te bladeren, en vertraagd (bv na een seconde) kleur in te schakelen, als dat er is. Los van snelheid - wat gaat het kosten? Het is in ieder geval een mooie techniek die wat mij betreft heel veel schermen mag vervangen.
Bij een recente e-reader is dat niet irritant (want het is snel genoeg). Zo vaak sla je een bladzijde niet om tov browsen of e-mail lezen.

Je kunt dit testen op de Kobo e-readers van de afgelopen jaren. Lees een boek op je Kobo. Ga vervolgens op de Kobo (via Beta opties) Tweakers.net browsen. In het laatste geval kom je veel meer te scrollen. En dan is refresh rate wel belangrijk.

Gelukkig heeft een Kobo Pocket ondersteuning; dan heb je browsen niet nodig.

Overigens is networking aan (WLAN) ook een energievreter op de Kobo.

Het gebrek aan ghosting en bleeding is ook nog een belangrijk puntje. Bij mijn Kobo is dat geen probleem maar het touchscreen vind ik niet van goede kwaliteit om regelmatig mee te browsen. Dan heb ik liever fysieke knoppen. Veel betere feedback, heb je touchscreen slechts sporadisch nodig.
Hmmm. Voor dynamisch gebruik - webbbrowsen - lijkt een e-ink gebaseerd system niet heel fijn te werken (eigen ervaring met de ingebouwde browser in een Kobo H20 e-reader). Dan liever een tablet.

En voor boeken is zwart-wit eigenlijk wel goed genoeg voor het merendeel van de boeken. Enkel de front-cover mist dan wat kleur.

Dus ik zie vooralsnog vooral meerwaarde voor comics en dergelijke - en is de markt daar groot genoeg voor dat het rendabel is er een product voor te ontwikkelen?

Dan zie ik meer mogelijkheden voor alternatieve toepassingen. Een tweede scherm op de achterkant van de telefoon dat 'altijd aan' kan staan met klok, notifications, berichten.
Tijdschriften, kranten, kinderboeken, de markt voor kleur bij tekst is echt wel groter dan strips.
Mja, kranten is denk ik een achterhaald concept, dat verliest het nu al van de smartphone apps, maar je hebt wel gelijk met kinderboeken en tijdschriften.
Kijk naar de zaterdagkrant, gaat gewoon steeds meer de kant op van een tijdschrift.
Vooral fijn voor PDFs, met sommige beroepen/studies lees je die erg veel, ik vind het dan ook niet erg dat die enkel in 10.3"+ uit komt. Alleen zijn zulke grote e-readers (ook zwart-wit) vaak buiten mijn prijsklasse :(
ereaders worden ook wel gebruiks voor technische documenten. Er zijn zat gevallen mogelijk waar een beetje kleur voor een grafiekje hier en daar handig is.
Denk dan meer aan kranten, tijdschriften en pdf's. (vooral grafieken hebben hier baat bij) Die lees ik nu op een tablet i.p.v. de e-reader.
Je moet eens studieboeken voor bijvoorbeeld wiskunde op een reader proberen. Is niet te doen.
De Kobo browserimplementatie is dan wel verbazingwekkend slecht, of liever gezegd gewoon het absolute minimum zoals hier beschreven in het Fancy Browser Example, daar kun je verder weinig nuttigs van zeggen. Daarom staat het ook in de bètasectie natuurlijk. Je hebt geeneens page up/down (misschien op modellen met echte knoppen?), terwijl dat juist de hoofdinteractiemethode zou moeten zijn. Gewoon een overlaytje ergens, idealiter configureerbaar zoals deze hier. Maar dat hun proof of concept zo waardeloos is begrijp ik niet.

Als je wel page up/down had zou een site als Tweakers prima bruikbaar zijn. Alleen zijn de meeste websites tegenwoordig zulke gedrochten dat het een uur zou duren om ze te laden op zo'n arm H2O'tje.
website laden snel genoeg (kobo clara hd) echter is de app gewoon ondermaats (logisch beta)
Er bestaan "sideloaded" een aantal betere die het iet of wat acceptabel maken .
Hmmm. Voor dynamisch gebruik - webbbrowsen - lijkt een e-ink gebaseerd system niet heel fijn te werken
Is het niet algemeen bekend dat E-ink schermen zijn ontwikkeld voor niet-dynamische content? (En voor voor lage kosten en laag energie verbruik)
Ja, maar desondanks laten ze in dat filmpje o.a. webbrowsen zien (en ziet er niet echt fijn uit)
Ik heb het filmpje niet bekeken. Vreemd dat het demo-en met webbrowsen.
Jammer dat de kleuren E-ink nog niet in de consumentenmarkt komt. Een LCD-display mag dan goedkoper zijn, maar ik vind het geen echt alternatief. E-ink leest fijner en het stroomverbruik is lekker laag.
Lijkt me een uitstekende toevoeging voor naslagwerk.(krant/strip/foto/boeken/etc) Op traditionele apparatuur gaat scherm toch al snel op zwart. Hoewel je dat kunt instellen....heeft het een reden dat ze uitgaan....kost nl veel energie. Dat probleem lost dit exact op ;)
Ik zou iets dergelijks wel willen voor strips maar de kleuren lijken mij nog erg flets.
Ik zoek nog steeds naar een A3 formaat e-ink device om zelf mee experimenteren. De huidige wat ik kan vinden zijn zo klein.
Typo voor A4 of vergissing met A5? :P
Nope, geen van beidde. Ik zou graag een groot A3 formaat e-ink device willen.
Haha, dan zal alles inderdaad nogal klein zijn.

Een A3 e-inkscherm lijkt me op zich wel interessant, maar dan vooral als eventuele monitor o.i.d.
Onder een bescherm folie als tabletop gameboard. Vooral de kijkhoek en dergelijke zijn veel beter bij e-ink dan bij zeg een monitor die plat ligt.
Precies, een vierkante e-ink display van 50x50cm zou perfect zijn voor tabletop gameboards. Waterdichte behuizing er omheen en klaar :)
Oh please, oh man. If only. Ik zoek er al vrij lang naar, overdacht om te combineren etc. Maar dat is het allemaal net niet.
Dan moet je de Onyx Boox Max 3 eens bekijken. Nee dat is geen A3. Het is full A4. Wel op Android 9. Aansluitbaar als extern scherm. Ik heb de Note Pro van dezelfde fabrikant gehad, en vond het een zeer aangename e-ink ervaring. Prima om mee te browsen, hele goede ververssnelheden.
Ben benieuwd hoe E-ink eind 2029 is. Straks is het zo goed dat het gewoon de huidige LCD/LED/platte tv vervangt. Het verbruikt bijna niks, enzovoort.
E-inkt verbruikt weinig omdat het geen energie nodig heeft om de informatie te blijven tonen.
Maar om te veranderen wel! Hoe sneller je het beeld veranderd wilt hebben, hoe meer stroom er verbruikt wordt.

Het is een andere techniek dan LCD/LED en is prima voor redelijk statische content zoals inderdaad boeken.
Doe mij maar een huis kalender met e-inkt scherm!
Die zijn relatief eenvoudig te maken met een raspberry en een scherm. (https://www.sossolutions....der-met-een-raspberry-pi/)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.