Kobo brengt instap-e-reader Nia volgende week uit voor 100 euro

Kobo brengt op 21 juli een nieuwe instap-e-reader uit. De Kobo Nia heeft een 6"-E Ink-scherm met een resolutie van 1024x768 pixels en is voorzien van schermverlichting. De e-reader heeft 8GB opslagruimte en 256MB ram.

De nieuwe Kobo Nia is gepositioneerd onder de Kobo Clara HD, die zo'n 130 euro kost. Dat model heeft vergelijkbare afmetingen, maar is voorzien van een scherm met een hogere resolutie en verlichting waarvan de kleurtemperatuur instelbaar is. Ook de Kobo Nia heeft schermverlichting, maar daarbij is alleen de helderheid in te stellen.

In de Kobo Nia zit 8GB flashopslag, dat is gelijk aan de hoeveelheid opslagruimte in de Clara HD. Het instapmodel moet het echter doen met 256MB ram, de helft van wat in het duurdere model zit. Wat specificaties betreft is de Kobo Nia grotendeels gelijk aan de Kobo Aura Edition 2 uit 2016. Ook dat model werd voor zo'n honderd euro verkocht, maar is inmiddels niet meer te koop.

De Kobo Nia is voorzien van wifi en heeft een micro-usb-aansluiting. Er is ondersteuning voor bestandsformaten als epub, pdf, mobi, cbz en cbr. De e-readers van Kobo zijn te gebruiken in combinatie met verschillende online boekenwinkels. In Nederland en België integreert Bol.com zijn boekenwinkel met de e-readers van Kobo en is het Kobo Plus-abonnement verkrijgbaar.

Model Kobo Nia Kobo Clara HD Kobo Aura Edition 2
Scherm 6" 6" 6"
Resolutie 1024x758px 1448x1072px 1024x768px
Pixeldichtheid 212ppi 300ppi 213ppi
Verlichting Ja Ja Ja
Kleurtemperatuur instelbaar Nee Ja Nee
Waterdicht Nee Nee Nee
Processor NXP i.MX 6ULL NXP i.MX6,
1GHz, Cortex-A9
1GHz
Ram 256MB 512MB 512MB
Opslag 8GB 8GB 4GB
Audio Nee Nee Nee
Bluetooth Nee Nee Nee
Afmetingen 159,3x112,4x9,2mm 159,6x110x8,4mm 159x113x8,5mm
Gewicht 172 gram 166 gram 180 gram
Aansluitingen Micro-usb Micro-usb Micro-usb
Prijs 100 euro € 168,94 Onbekend

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-07-2020 • 09:51

67 Linkedin

Submitter: Melkunie

Reacties (67)

Wijzig sortering
Weet iemand eigenlijk wat er mis is gegaan met de Kobo Glo HD? Die had in 2015 al prachtig helder scherm. Verlichting, 6" inch en 300dpi, voor zo'n €125. Dit model werd echter (relatief) snel al weer gestopt.
Chronologisch werd deze toen opgevolgd, voor dezelfde prijs, door de inferieure Aura V2 (213 dpi). Onlangs heb ik een Glo HD naast de Forma (€280) gehouden. Schermkwaliteit was nagenoeg gelijk, afgezien van het formaat.

Naar mijn idee hebben ze zich destijds aardig verkeken op de Glo HD en hebben ze die te goedkoop gemaakt voor die tijd. Iets anders kan ik niet verzinnen.
Ik gebruik nog steeds naar volle tevredenheid mijn Glo HD.
Was indertijd inderdaad een top deal, weet niet meer exact wat ik betaald heb maar het was niet veel.
Af en toe krijg ik last van upgrade-itis maar zolang hier niets mis mee is houd ik toch de boot af.
Ik spring er wel minder en minder voorzichtig mee om: nu ik weet dat er waterdichte modellen bestaan, gebruik ik 'm ook in bad of rond het zwembad. Gaat het mis, dan gaat het mis :D
De twee Glo HD's (5 en 4 jaar oud) doen het hier ook nog prima. Upgrade-itis is me ook bekend, maar voor mijn gebruik zou het enige wat ik echt zou kunnen gebruiken instelbare kleurtemperatuur zijn denk ik. Dus deze gaan waarschijnlijk toch door tot ze kapot zijn, maar nog geen idee waarnaar ik dan zou gaan upgraden. Markt lijkt toch al jaren aardig stil te staan helaas.
De Clara HD is eigenlijk de opvolger van de Glo HD. Zelfde maat, zelfde functionaliteit, maar met keuze voor kleur van het licht. Die is ook min of meer dezelfde prijs. Ik heb m'n broer een Clara HD gegeven, terwijl ik zelf de Glo HD gebruik. Beide naar volle tevredenheid.
De ClaraHD kan ik echt niet de opvolger van de GloHD noemen. Kobo stopte met de verkoop van de GloHD al in september 2016. De ClaraHD kwam pas in juni 2018 op de markt.

In september 2016 werden de Aura One (7.8", 300ppi, waterdicht) en de Aura 2 (6", 212ppi, kleurenfilter) gelanceerd.
Zelfde verhaal als de Ultimate Ears Roll (en vooral Roll 2) Bluetooth speakers. Deze waren zo goed dat ze alle andere modellen die zelfs een klasse hoger lagen het niet waard maakten. Een ander voorbeeldje is de Sony MH755 in-ears. Deze zijn (waren, nu alleen nog maar in Japan te verkrijgen) €10 en even goed als in-ears van de prijsklasse rond €50.
Zulke producten zijn voor consumenten natuurlijk erg leuk maar het gooit de prijssegmentatie die producenten doen enorm op hol.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 15 juli 2020 15:09]

Ik heb een hele oude kobo, waar het scherm niet ingelegd is. Ik hoop dat hij nooit stuk gaat, want ik vind dat echt een gemis van alle nieuwe ereaders van Kobo. Ik neem hem altijd mee op vakantie naar het strand en omdat het scherm helemaal plat is, is het super makkelijk schoonmaken. Vraag me af waarom ze dat niet meer doen.
Precies dit. Ik gebruik nog steeds mijn oude Aura. Een vlak scherm zonder voelbare bezel én een fysieke knop om de verlichting aan en uit te zetten. Zijn voor mij de killer features maar zie je nergens meer terug op nieuwe modellen.
De Kindle oasis is volkomen vlak
Excuseer, ik bedoelde nieuwe modellen in dezelfde prijsklasse.
Dat doen ze wel. De Libra en Forma zijn allebei capacitief en hebben geen verzonken scherm. Kan je alleen de vormfactor niet fijn vinden, maar dat is wat anders.
De nieuwe (libra, aura) kunnen onder de kraan, dat helpt :)

Daarnaast is het scherm ingelegd vanwege de gebruikte touch techniek die volgens velen iets fijner werkt dan het capacitieve scherm van vlakke Kobo ereaders. Zelf heb ik daar geen ervaring mee.

De Forma is trouwens wél weer vlak, maar een beetje prijzig ;)

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 15 juli 2020 10:52]

Ik heb een Kindle. Die hebben ook zo'n ingelegd scherm. Ik ben daar ook geen fan van, want zoals je al zegt, de randen zijn moeilijk schoon te houden. Al het vuil gaat in die rand om het scherm zitten. Verder vind ik het hele ecosysteem best heel goed. Maar dit is toch een ergering van mij.
Zo'n plat scherm heeft de Forma ook
Ik ben benieuwd wanneer Kobo overstapt op USB C, scheelt weer wat extra kabels om te bewaren. Het bestaat inmiddels alweer een jaar of 6. Ik kan me niet voorstellen dat het veel duurder is. Het scheelt in ieder geval irritatie bij het opladen en de 99% kans dat je hebt om hem verkeerd om probeert in te steken :p
Precies, of Amazon. Ik ben op zoek naar een nieuwe, omdat mijn Tolino Vision 4 HD er helaas mee is opgehouden. Maar ik wil nu een met USB-C. Zelfs na mijn zoektoch op reddit en het internet zelf kom ik echt nergens eentje tegen die precies voldoet aan mijn vereisten; allemaal blijven ze vasthouden aan Micro-USB... Zeer vervelend.
Mijn Boox Nova Pro ereader heeft USB-C. Dit is inderdaad handig. Dit is wel een luxe ereader en dus duurder. Ik zie dat hun goedkopere ereaders (Boox Poke) wel weer de micro-USB aansluiting hebben. :-(
Vreemd, ik dacht dat de standaard / minimale USB-C implementatie niet zoveel duurder meer is dan microUSB ?
Die had ik inderdaad ook zien langskomen! Is dat scherm 'ingelegd' of loopt het glad door met de bezels?
scherm loopt netjes glad door.
Als je deze wil hebben zou ik voor de laatste versie gaan, die is reeds Android9 en de Nova Pro is Android6. Android9 update zou wel komen maar dat wordt al een tijdje gezegd en is nog geen realiteit.

Functioneel zijn beide readers bijna identiek, slechts enkele kleine verschillen.
Ik snap sowieso niet waarom fabrikanten halverwege 2020 nog nieuwe apparaten op te markt brengen zonder USB C. De voorraad oude connectoren zou nu toch wel eens een keer op moeten zijn.
ik denk dat ze nog steeds worden gemaakt
Ik denk dat een heel groot gedeelte van de doelgroep nog een micro-usb telefoon heeft. Voor hun (en voor mij ;-) )is het gewoon handig.
Same! Mijn S7 Edge houdt het waarschijnlijk nog wel tot 2030 vol zo!
Herkenbaar probleem :)
Uit ervaring kan ik zeggen dat de in ieder geval de Kobo Forma voorzien is van een micro-usb aansluiting/kabel die dit probleem niet heeft: de kabel kan er dus op twee manieren in, net zoals usb-c _/-\o_
Je krijgt er wel een kabel bij van kobo die dubbelzijdig is te gebruiken, daarvoor heb je geen usb-C nodig. Los daarvan had ik dat liever ook wel gehad, dat scheelt dan toch weer een kabel.
Ik heb dat met magnetische verloopjes opgelost: van USB C, micro of Apple naar de aansluiting en dan alles aan dezelfde kabels. geeft wel een "piefje" aan elk apparaat, maar voor de rest perfect!
Die Kobo Clara HD waarmee die vergeleken wordt, die was een week geleden nog 107 euro.

Ik vraag me af Kobo spelletjes met ons speelt en de prijs gauw heeft verhoogd zodat deze Nia in de markt gezet kan worden... ;(
dat was ook mijn eerste reactie, maar als je het prijsverloop ziet, valt dat best wel mee en zit hij voornamelijk rond de €129
Tot voor kort kon je een jaar lid worden van de VARA gids voor 89.95 en kreeg je de Kobo Clara HD erbij ;-)
Dat zijn natuurlijk adviesprijzen. Kobo verkoopt ze zelf niet, maar zou ze op hun eigen site vast voor 129 en 99 euro verkopen, maar de goedkope webshops zitten daar al snel (zo niet direct) onder. Voor een adviesprijs van 99 zal het niet direct 69 worden maar toch.

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 15 juli 2020 14:12]

Toevallig heb ik het produktoverzicht van Kobo van de week weer eens bekeken omdat iemand in m'n omgeving aan een nieuwe reader toe is. Zelf heb ik een Glo uit 2012 gehad, en momenteel een Aura One uit 2016. Die laatste is nog altijd een geweldig compact model met een 8" scherm. De huidige produktlijn met tot nu toe 3 readers snap ik echt niet. Of je hebt een budget 6" reader, of een van de twee lompe modellen: Forma of Libra H2O. Zoiets als de Aura One is er gewoon helemaal niet meer. Deze nieuwe verandert daar niets aan. Zijn ze de weg een beetje kwijt daar?
Ik vind de forma en libra juist geweldig. Fysieke knoppen, en je hebt toch een stuk nodig zonder scherm om het ding vast te houden zonder dat je hand het beeld blokkeert. Ik zou ze ook zeker niet 'lomp' noemen.
Helemaal mee eens, de Libra is voor mij een goede aankoop geweest en ik vind de vormfactor echt ideaal. Het bedienen met een hand vind ik een genot. En de Clara HD is doorgeschoven naar mijn vriendin in plaats van haar Kobo Touch.
Ik heb ook onlangs de Forma aangeschaft nu mijn Sony PRS-T1 het aan het begeven was.. juist vanwege de knoppen, heerlijk!
Ik heb exact hetzelfde probleem, mijn PRS-T1 loopt continue vast bij het laden van boeken. Zelfde issue toevallig?
Yup... mijn PRS-T1 loopt ook erg vaak vast. Schijnt een bekend issue te zijn met botched firmware. Helaas hielp een roll back ook niet.

Ik ben mede daarom in de markt voor een nieuwe no-nonsense ebook reader met fysieke knoppen en de mogelijkheid om probleemloos drm vrije bestanden te lezen.

@T_Spirit Die Forma bevalt nog steeds goed?

[Reactie gewijzigd door Flozem op 15 juli 2020 12:54]

Hij bevalt super, even wennen dat de knoppen aan de zijkant zitten.
En als je van de Sony af kom is het backlight een verademing ;)
"boekenwinkel" is misleidend, in de meeste e-book winkels kun je boeken slechts "huren". Je wordt nooit eigenaar in de zin dat je een e-book aan een vriend kan uitlenen of tweedehands doorverkopen. Gezien de prijs van e-books (vergelijkbaar met het "echte" boek) is dit een ongewenste ontwikkeling.
Als je het echt zou willen kan je in de meeste gevallen wel een bestand downloaden. Bijvoorbeeld als je bang bent dat de toko omvalt. Daar is vaak de DRM ook wel te verwijderen, en als je op die manier een boek 'uitleent' aan een vriend is dat niet legaal, maar zal ook niemand daar actie op ondernemen. Dat is minder moeite dan langsgaan voor een fysiek exemplaar. Ik weet niet hoe het zit met kindles, maar kobo's kunnen bestanden sideloaden.
Ik bezit een kindle paperwhite, hierbij kan je gewoon bestanden op de kindle zetten.
Helaas leest de kindle geen epubs, maar er zijn zat programma's om het om te zetten naar het .mobi formaat.
voor leesboeken is dit bijvoorbeeld calibre. Wil je manga of zwart wit comics omzetten kan je Kindle Comic Converter gebruiken. Beide programma's zetten het meteen in het juiste beeld ratio.
Je kan KOreader op je kindle zetten, dan leestie wel epubs
Bol.com is toch echt een online boekenwinkel. Het feit dat ze ook e-books aanbieden doet daar niets aan af.
Ik ben nogal fan* van bookchoice. Elke maand 8 boeken (ook als luisterboek) en geen DRM. Geen keuze in titels, maar een divers aanbod en tot nog toe elke maand minimaal twee interessante titels. En dat voor €4,99 per maand.

* niet op wat voor manier dan ook bij bookchoice betrokken anders dan lid
Ik vind het jammer dat het Kobo abonnement nog best wel prijzig is; 10,00 euro per maand voor onbeperkt boeken lezen (i.t.t. 30 euro/jaar bij de bieb) doet mij denken dat ze het geld niet alleen uit de e-readers halen, maar vooral uit online verkopen (net zoals PlayStation/Microsoft met hun consoles doet). Desalniettemin, het zijn prima e-readers.

[Reactie gewijzigd door iApp op 15 juli 2020 09:57]

Je betaalt voor het apparaat, eventueel voor je abonnement en dan nog vinden ze het nodig om de gebruiker te bespioneren. Thans dit was zo in 2016-2017 toen ik de Aura 2 kocht, dat ding stuurde analytics over gelezen boeken ongeacht of ze uit hun store kwamen.
Ik heb nog een Kobo Glo uit 2012. zitten wat plekken op het scherm die niet werken, en soms hapert hij, maar met wat tricks & workarounds doettie het nog steeds. en deze heeft heel wat te verduren gehad.

Maar een vraag: zijn de nieuwe generatie ereaders nu 8 jaar verder wel gewoon snel? Als ik eens een woord wil vertalen o.i.d. moet ik echt seconden wachten, laat staan als ik pocket artikelen wil gaan lezen....
Nee, e-readers zijn niet heel veel sneller geworden. De nieuwere readers zijn technisch nagenoeg gelijk aan de oudere modellen. Nog steeds en 1Ghz. processor en als dit al een andere is dan is deze niet veel sneller geworden. Alleen het interne opslaggeheugen is groter geworden de laatste jaren.
want niemand klaagt daarover? irritant. ik ga eens sparen voor een snelle niet-kobo reader denk ik
Ik denk dat de 'acceptabele' snelheid gemeten wordt op het van rechtsonder naar linksboven gaan met je ogen, zoveel milliseconde heeft het apparaat nodig.
Omdat ik het juiste getal niet weet generaliseer ik: Bijna niemand vertaalt woorden op de reader. Dus daar zal een fabrikant geen duurdere processor voor gaan gebruiken. En zo traag vind ik het persoonlijk niet, vanaf 2010 readers in gebruik.
Er zijn sneller ereaders ontstaan zoals boox nova en gelijkardig. Ze zijn ook verder dan android 4.4 (eink ready) geraken met andere cpu. Video streaming is vaak op youtube getoont. Maar ze zijn duurder en niet meer zuinig. Ouderwet ereader zijn nog verspreid inderdaad.
Het is echt off topic dus zou een 0 moeten krijgen, maar hij is leuk..
Ik heb hier een Clara HD en een Libra H2O liggen. Beiden hebben de mogelijkheid om kleurtemperatuur in te stellen wat 's avonds toch echt een genot is, het kijkt echt veel aangenamer in de avonduren. Ook is de hogere resolutie echt aangenaam lezen bij de Clara en de Libra, ik wil echt niet meer terug naar een e-reader met een lagere resolutie en zou in dat geval ook aanraden eerder die 30 euro meer te investeren en voor de Clara te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee