Kobo Elipsa-e-reader met 10,3"-scherm en stylus kost 400 euro

Kobo maakt een e-reader met een 10,3"-scherm. De Kobo Elipsa heeft een E Ink Carta-scherm met een resolutie van 1404x1872 pixels en wordt geleverd inclusief een stylus en een SleepCover.

Kobo ElipsaDe Kobo Elipsa heeft afmetingen van 193x227,5x7,6mm en een gewicht van 383 gram. Het is de grootste e-reader van Kobo tot nu toe, maar de resolutie is vergelijkbaar met die van de Kobo Forma. Dat model heeft een 8"-scherm. De pixeldichtheid van de nieuwe Elipsa bedraagt 227ppi, bij de Forma is dat 300ppi. Kobo geeft de Elipsa zijn ComfortLight-schermverlichting, die werkt met leds waarvan de kleurtemperatuur en helderheid is in te stellen.

Het scherm van de Elipsa is drukgevoelig. Met de meegeleverde stylus kunnen aantekeningen worden gemaakt en de weergave van de invoer wordt aangepast aan de hand van de uitgeoefende druk op het scherm. In de e-reader zit een quadcore-soc die op 1,8GHz draait, 1GB ram en 32GB flashopslag. De accu heeft een capaciteit van 2400mAh.

Op de Nederlandse Kobo-website staat geen prijs voor de Elipsa, maar op de Belgische site is het model te bestellen voor 400 euro. De e-reader wordt vanaf 24 juni geleverd. Vergelijkbare e-readers van Onyx en PocketBook staan in de Pricewatch voor prijzen vanaf 429 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-05-2021 • 17:13

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Ik vind deze klasse 'tablets' zichzelf de markt uitprijzen, voor meer geld voor wat je voor een iPad betaald krijg je een zwart/wit scherm waarop je kan schrijven.. Met een screenprotector kan je een soort gelijk papier gevoel krijgen, nu is dat niet helemaal 100% maar dat is dit ook natuurlijk niet.

Zo jammer dat dit niet voor pakweg €250 te vinden valt. Ik denk dat het veel betere cijfers zal kunnen doen mbt verkoop als ze niet op high end segment richten.
Het zijn in mijn ogen wel 2 totaal verschillende producten. Heb zelf de reMarkable2 en een iPad Air. Gebruik ze allebei voor andere doeleinden.

Het klinkt misschien stom maar ik wil juist dat mijn reMarkable2 niet alles kan. En begrijp de prijs wel omdat het niche product is.
Voor mij was de prijs juist de reden om even door te sparen en voor de ipad te gaan. Ik snap je kan ze beiden niet vergelijken. Toch wilde ik een ereader en was ook opzoek naar portable film device. Om dan twee keer 400+ euro uit te geven, vond ik iets teveel van het goede.
Dat zijn je gebruiks parameters. Je had ook op je telefoon kunnen kijken en de e-reader kunnen kopen.
Mijn afweging, ik lees zeker een boek per dag en buiten Corona vloog ik veel lange afstanden of ging op vakantie off the grid. Dan is een eReader licht en 2 weken op een accu is dan ook lekker. Om die reden ook een Garmin sport watch IPV iets als een Apple watch.
Jij gebruikt het anders.

Ik schrijf gewoon op mijn Surface Pro, geen aanpassing op het glas. Ik lees boeken op mijn Kobo. Ik lees nieuws vooral op mijn iPhone. Tijdens mijn werk buiten de deur heb ik een speciale 8inch Samsung tablet voor aftekenen van werk. Ja dat kan op mijn Surface ook, echter is die daarvoor te groot/kostbaar (ivm val risico).

En zo zou iemand anders het weer anders inzetten. Zo zijn mensen.

Als je gaat ondernemen wil graag het volgende product kunnen blijven maken en daarvoor heb je een stabiel inkomen nodig. Je product op dag 1 al richten op niche marktafzet is imho best tricky en zou ik never nooit doen.
Als ze het iets goedkoper in de markt zouden zetten geloof ik dat hun afzetmarkt veel groter zou worden, ongeacht hoe je het apparaat gebruikt. We praten niet over een Ferrari of duur handgemaakt horloge, maar over een notitie tablet die vermoedelijk over 2 jaar “vervangen” wordt als die dat haalt als je er dagelijks op pent.

In mijn beleving, en ik heb de remarkable 1 “beschreven” en een iPad Pro met zo’n Epaper ink protector, merk ik zo on the fly geen verschil. Maar dat ben ik en daar zal vast iemand anders over denken. Ik vind €400 dan best een drempel. Aangezien ik niet zomaar even een nieuw schermpje erop gooi zoals met die iPad Pro en dat kost me dan €40.

Ik noteer alles in OneNote, vanwege de rijke functies en mijn werk. Dat zie ik in zo’n E-schrijf tablet niet snel introduceren.

Ik zeg daarom alleen: als ze de afzet groter zouden willen, hang er dan een prijskaartje van €250 aan en denk dat ze dan ineens een stuk meer publiek aanspreken. Ik zou het dan zelf ook overwegen omdat ik een device zoals deze wel mee zou nemen in een meeting. Geen afleidingen. Dat kan ik met mijn surface ook maar men ziet dan toch die laptop…voor nu gebruik ik maar mijn leren klapper met pen én echt papier.
Ik snap niet zo goed wat je nou probeert te zeggen.

Ik gebruik de producten precies zoals de bedrijven ze wegzetten in de markt. reMarkable geeft zelf al aan dat ze niet alles willen kunnen. Iets wat ik alleen maar kan beamen. De iPad is een alleskunner en ik doe dan ook vanalles met de iPad.

Even voor jouw beeldvorming, de reMarkable2 is echt een hele grote verbetering tov de reMarkable1. Zoveel hardware als software.
Precies. Hier ook remarkable 2 en een Ipad air.

Het op "papier" kunnen schrijven is een dusdanig prettige bezigheid in vergelijking met iets dergelijjks op een ipad dat de Remarkable echt overal mee naar toe gaat.
Ik gebruik dan ook geen ehct papier meer sinds ik die heb. En nooit meer losse papiertes in huis en aantekeningen op envelopen die ik kwijt raak.

Dit product is gewoon echt iets anders dan een tablet en heeft een volledig ander doel.
Dat is een beetje als appels met peren vergelijken. Ik heb hier een zowel een iPad als een Kobo eareader in huis, maar ik moet er niet aan denken om op mijn iPad een compleet boek te lezen. Daar krijg ik echt schele hoofdpijn van. Het scherm van een ereader is rustig en ziet er ook gewoon uit al een bladzijde in een normaal boek. Het scherm licht niet net als een iPad op. De verlichting zit in de randen verwerkt.

Als laatste leest een ereader in bed gewoon geweldig. Het is lekker licht van gewicht en geeft weinig tot geen omgevingslicht waardoor een partner er ook geen last van heeft. Met name het lage gewicht is veel prettiger dan een iPad in de hand houden.
Het gaat om het “kunnen” schrijven en het gevoel… niet of je er goed op kan lezen.

Dat is gewoon een bewezen feit dat een kobo het beste device dat je kan kopen voor boeken lezen. Ik heb het puur alleen over de “notitie” functie wat dit ding zo “duur” maakt.
En als je dat nu allebei doet, bijv. omdat je voor je studie of werk een boek moet lezen en daar iets mee moet doen waardoor je aantekeningen moet maken? Vaak ben je dan al vermoeid genoeg en kunnen je ogen geen iPad/tablet meer aan. Dan is het ideaal om op een e-reader te kunnen lezen en ook nog eens aantekeningen te kunnen maken.
Alle e readers boven 10 inch zijn Toch duur?
Ik heb liever dedicated devices voor doelen dan een alles in een zakmes. Omdat zo'n zakmes niet uit kan blinken. Je hebt het over een iPad. Mijn vrouw heeft een Kobo (Aura v2) die makkelijk met 1 hand te lezen is en in haar jaszak past. Die van mij (Kobo Aura One) past net in mijn jaszak en is lastiger met 1 hand vast te houden. Ik zal deze Kobo dan ook niet aanschaffen. Want ik wil juist ook zo'n Kobo die wel in mijn jaszak past (en met fysieke knoppen!).

Verder zorgt deze Kobo voor concurrentie met de reMarkable 2. De reden dat deze producten duur zijn, is R&D en gebrek aan concurrentie omdat ze niche zijn. Meer competitie kan voor meer innovatie, meer adoptie, en lagere prijzen zorgen.

Ik was benieuwd of deze Kobo inmiddels wel USB-C heeft, en ja dat is zo. Van de Belgische website met technische specificaties:
WiFi 802.11 ac/b/g/n en USB-C
Verder is de prijs pittig maar vergeet niet dat hier een cover bij zit. Een sleepcover van Kobo kost gewoon vaak 50 EUR (duur!). Ook zit er een stylus bij. Bij de reMarkable 2 moet je de hoes en stylus ook apart kopen.
Heb een kobo, ding kan een maand of 3 met een batterij doen… Ipad gaat met moeite 2 dagen mee als je leest.
Daarnaast is het niet bepaald handig om op het strand met felle zon een boek te lezen op een tablet. Heb al jaren een ereader en zou niet anders willen.
Niet alleen is de prijs tov een "volledige" tablet erg hoog, de Kobo producten hebben ook ronduit slechte software (touchscreen registreert 95% van de tijd geen swipes tijdens laden, soms uit het niets tijdens het laden detecteert de software een aangesloten computer die er niet is, en vele andere eigenaardigheden)

Hoewel ze onder e-readers imo wel de best-of-the-bunch zijn, wordt het wel eens tijd dat ze wat aan de software doen, en helemaal als ze dit soort ridicule prijzen gaan vragen.
Gelukkig hoef je bijna nooit te laden. Even een uurtje aan de lader hangen wanneer je hem niet gebruikt en je hele probleem is weg.
Niet alleen is de prijs tov een "volledige" tablet erg hoog, de Kobo producten hebben ook ronduit slechte software (touchscreen registreert 95% van de tijd geen swipes tijdens laden, soms uit het niets tijdens het laden detecteert de software een aangesloten computer die er niet is, en vele andere eigenaardigheden)

Hoewel ze onder e-readers imo wel de best-of-the-bunch zijn, wordt het wel eens tijd dat ze wat aan de software doen, en helemaal als ze dit soort ridicule prijzen gaan vragen.
Software is niets mis mee, het ligt aan het type display. Het e-link scherm wat Kobo gebruikt heeft als nadeel dat er wat 'visual lag' optreedt. Is wat minder gevoelig dan bijvoorbeeld het scherm van een tablet.
Ze zeggen dat dit komt vanwege de veel lagere verkoop volumes van e-readers. Daarom zijn met name de schermen duurder.
Graag nog een met kleurenscherm in dit formaat!
Helaas is de belofte van color e-Ink er een van uitstel.
Nauwelijk beschikbaar en zeker niet voor de grotere formaten.
En met kleur komt vaak ook de wens om video te kunnen bekijken. Dan is een tablet een betere en goedkopere keus.
Nee, dat is een klassieke denkfout. Een eReader is een echt niche apparaat. Het is een stuk gereedschap met een specifiek doel en is daar heel goed in.
Een tablet is een generiek apparaat wat veel kan, maar nergens in uitblinkt.

Lang achter elkaar lezen en lange accu duur -> ereader.
Video's kijken, spelletjes spelen, internetten, artikeltjes lezen, stukje vermaak -> tablet (of telefoon al is die kleiner)
Puur video kijken is dan ook weer een toegepast apparaat voor, dat heet een TV.
Hoewel een ereader puur voor lezen is gemaakt, is er wel steeds de vraag voor een hogere refreshrate. En telkens wanneer die er is, komt er de vraag "kan ik er een filmpje mee kijken?".
Voor een kleuren versie zal dat ook gebeuren en zal deze vergeleken worden met een tablet (zeker bij een wat grotere ereader, zoals in dit artikel). Ookal heeft het een ander doel, een groot deel van de consumenten zal die vergelijking maken.

Men zien alleen "tablet met LCD kost €, met OLED €€ en eInk €€€. Wat zijn de voor- en nadelen, wat wil ik en waar kan ik mee leven.".
Dan is de niche (volgens mij) beperkt tot mensen die veel lezen, daarbij kleur nodig hebben en geen video bekijken. Ik denk, beperkt tot een deel van de comic fanaten en een deel wetenschappers.
Een groot deel zal toch kiezen voor de goedkopere schermen en mee leven dat het geen eInk scherm is. Bijvoorbeeld door de brightness heel laag te zetten en een accupack/lader mee te nemen. Prijs is een grote motivator.
Maar dat speelt nog niet; want nog niet beschikbaar.
Ja, en ik denk dat dat precies is waarom kleuren eReaders niet doorbreken. De techniek is niet geschikt voor video, de refresh rate van de schermen zijn te laag, en verhoog je dat is de accu zo leeg en ben je het gemak voor de ogen kwijt dat er niet steeds licht in schijnt/scherm ververst, en kom je uit in een segment wat al bestaat, de tablets.

Overigens zijn telefoons tegenwoordig ook al maatje phablet, dus dan is dat nog een goede vraag, kijk je veel video of niet. Bij weinig, is de vraag of het scherm van je telefoon voldoet.
Hoewel een ereader puur voor lezen is gemaakt, is er wel steeds de vraag voor een hogere refreshrate. En telkens wanneer die er is, komt er de vraag "kan ik er een filmpje mee kijken?".
Totaal overbodige discussie. Een Landrover heeft andere rij eigenschappen dan een Ferrari. Een e-reader is primair om te lezen, het toevoegen van andere functionaliteiten doet afbreuk aan de primaire kwaliteiten.
Een ereader heeft maar één doel... Lezen van boeken of documenten. Daar excelleert een ereader in, daar kan een andere apparaat zoals een telefoon of tablet echt niet tegenop. In kleur een boek of document kunnen lezen heeft zo weinig meerwaarde dat het me niet verbaasd dat het niet echt doorbreekt.
Ik lees bijna alles vanaf mijn ereader (Kobo Glo HD) . Ook boeken voor mijn werk. Daar staan geregeld diagrammen en tabellen in waar met verschillende kleuren wordt gewerkt. Dan moet ik alsnog het ebook op mijn laptop openen. Voor die dingen, en daarnaast voor graphic novels, zou kleur wel erg geweldig zijn.
Een kleuren e-ink scherm kan natuurlijk wel erg aanlokkelijk zijn voor lezers van stripboeken/graphic novels.
En met kleur komt vaak ook de wens om video te kunnen bekijken.
Citation needed.
Er zijn nog nauwelijks mensen met een color e-reader, dus dit lijkt me uit de lucht gegrepen.
N1 = Mijn eigen wensenlijst
N2 = De opmerkingen "is het snel genoeg voor video?" bij elk artikel over een snellere refreshrate voor eInk schermen.

Daarbij, ik schrijf "vaak". Er zullen zeker consumenten zijn die het niet willen. Maar het gros heeft al moeite om de huidige apparaten te onderscheiden en zal deze puur 1-op-1 vergelijken met een tablet of smartphone. En gezien er nog nauwelijks mensen met een color ereader zijn, lijkt me dat daar toch een reden achter moet zitten. ;)
Dat laatste is effectief een cirkelredenering.

Voor mij is persoonlijk de achteruitgang in features een reden om nog geen color e-reader te kopen. De Pocketbook Color verschilt buiten het kleurenscherm bijvoorbeeld in negatieve zin van de Pocketbook Touch HD3:
https://www.rectsandsquar...-vs-pocketbook-touch-hd-3

In de reviews van de color e-readers zie je ook dat de resolutie en saturation nog niet goed genoeg zijn om bijvoorbeeld stripboeken te kunnen vervangen.

Ik wacht nog wel een generatie, en dat is dus niet omdat ik video op m'n e-reader wil.
Zeker zullen er mensen zijn die de techniek niet begrijpen en dus ook niet snappen dat je er geen video op kunt kijken. Maar kleur heeft wel degelijk meerwaarde. Denk aan het lezen van comics, maar zeker ook aan studieboeken en andere informatieve boeken met kleuren illustraties
Dat dacht ik ook, fijn voor studieboeken, stripboeken, kranten en tijdschriften lezen. Een tablet houd het toch niet zo lang vol en geeft hoofdpijn bij lang lezen, en kleur voegt bij veel content wel informatie toe.
Wat voor tablet had jij dan dat je hoofdpijn kreeg?
Ik gebruik al heel lang een tablet als kleuren ereader en dat gaat perfect.
Uiteraard wel eentje met hoge resolutie en gezond verstand gebruiken bij instellen helderheid.

Alleen niet ideaal buiten in de volle zon.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 21 mei 2021 17:55]

Gewoon een iPad pro.
Maar lees 600 pagina's per dag met gemak, en dat gaat op de Kindle echt stukken beter.
Goedkoper dan de Remarkable 2 (marker erbij maakt deze namelijk 59 tot 99 euro duurder). Vraag me af of hij net zo goed werkt.
Ik had de Remarkable geprobeerd bij een vriend van me. Het is we een te gek ding. Deze lijkt er heel veel op. Remarkable is heel responsive met de pen.
Boox Note en Air zijn al vele malen beter dan rM..
Dat ligt er maar net aan wat je verwacht van een e-ink paper tablet. Een paar maanden geleden een Remarkable2 aangeschaft voor mij ega, en die kan niet meer zonder. Elk klein moment pakt ze de rM erbij voor notities, gedachtes en schetsjes. Daarnaast gebruikt ze 'm regelmatig voor nakijkwerk, het maken van notulen en het bijhouden van diverse zaken. De eenvoud en het net-als-op-papier schrijven van de rM geven de doorslag. Verwacht je een 10,3" e-paper iPad, dan kom je inderdaad bedrogen uit.

Ben benieuwd of de Kobo Elipsa dezelfde sensatie geeft van 'als op papier' schrijven op e-ink als bij de ReMarkable.
Heb rM1 en 2 gehad.. En gebruik nu Boox Note Air.. dus referentie genoeg.

reMarkable is alles net niet. Papier sensatie is beiden bijna even goed. Response tijden zijn nagenoeg gelijk.. enige grote voordeel van rM is pen tilt maar mis je in de praktijk niet.

Wat je wel in de praktijk mist is het ontbreken van:
- fatsoenlijke reader functionaliteit
- zoeken en indexeren van handgeschreven notities
- split screen functionaliteit (lezen/notities tegelijk)
- Online lezen

Wat Boox wel standaard heeft.. oh.. en vergeet support niet van de producent.. Binnen 24 uur altijd persoonlijk antwoord bij Boox.. bij reMarkable bestaat support gewoonweg niet..

Boox heeft ook zijn issues.. dus hoe meer concurrentie des te beter het is.. maar voorlopig heeft Boox de edge in dit segment
ik vind dat niet zo goed klinken. waarom zou je zo vaak support nodig hebben? klinkt alsof er veel n8et naar behoren werkt?
Ik vind het ontbreken van online lezen (en Android in het algeheel) juist een feature van de rM. In dit geval geldt wat mij betreft echt less is more. Gelukkig is de reader functionaliteit recent ook geüpdatet, waarmee je nu een stuk makkelijker kunt navigeren binnen PDFs en EPUBs. Het zoeken en indexeren van handgeschreven notities zou inderdaad wel een welkome toevoeging zijn!
Heeft Boox een goede aansluiting met onenote?
Goed geen idee, gebruik het zelf niet.. maar heeft sync mogelijkheid naar evernote, onenote en dropbox out of the box
Je vergeet er nog eentje: de remarkable heeft geen verlichting. Voor mij is dat het enige dat me tegenhoudt om er 1 te kopen. Ok en de pinnetjes die je regelmatig moet vervangen in de pen.
Beter is in dit geval echt een mening. Al die apps voor op de Boox .... nope
Het uiterlijk van de Boox , ook stuk minder dan de RM2
En schrijven is fijner op de remarkable , niets is zo paper like.
De RM kun je ook nog eens heel makkelijk aanpassen , hele community die ervoor ontwikkelt.
PDF met linkjes maakt dat je de notebooks met indexen kunt maken waardoor je supersnel al je notes terugvind.
Ontwikkeld.. uh hacked bedoel je.. is closed source.. de kernel is open ok.. maar voor de rest niet.
De enige volledige aangepaste versie is een via dubieuze weg verkregen die hij aanpast voor eigen gebruik. Bij de eerste de beste firmware update ben je alles kwijt.
Grote e-readers met notitiemogelijkheid hou ik al een tijdje in de gaten; het lezen van studieboeken (met afbeeldingen) en/in PDF's werkt niet heel lekker op een 6" reader.

Het kunnen maken van notities is ook nog een hele mooie feature. Tot op heden lijkt de Remarkable 2 de beste keuze te zijn maar het is allemaal wel een hoop geld. Goede ontwikkeling dat er wat meer keuze lijkt te komen in deze markt.

Voor wie geinteresseerd is is hier ook nog een review te vinden van deze reader.
Wij hebben er twee. Worden allebei iedere dag gebruikt. Net als onze e-reader s. Ik heb de boox gehad. Dat zit de ideale combinatie moeten zijn maar is het gewoon niet. Ik kan het niet precies uitleggen maar hij is niet dedicated. Op de andere apparaten doe je dat en niets anders. Bij de boox komen meldingen, mails gewoon binnen en dat leidt af.

Wat ik mis is backlight. Maar mijn vrouw vindt mij dan weer een zeur, klopt sowieso denk ik
Ik gebruik vier volle dagen per week de RM2 om te moeten. Geweldig.
Maar het is geen ereader.
Je kan er epub en pdf op lezen, en dat doe ik af en toe. Maar om echt te lezen gebruik in een echte ereader (een oude boox, blijft werken).
De lees functies werden heel recent wel wat beter (update 2.7).
Maar om te pennen is ie geweldig.
Nog even zien of hij waterdicht is... zoja is dat er eentje voor erbij.
Eindelijk een snelle e-reader van KOBO, ze liepen achter qua performance t.o.v. amazon...
Klopt. Het lezen van stripboeken is daardoor minder. Misschien dat deze het ingehaald heeft.

Maar ook heeft veel te maken met het scherm. De refreshrate van hun schermen zijn redelijk laag zover ik heb gemerkt.
Lees jij dan boeken tijdens het zwemmen? Spatwaterdicht zou voor dit type apparaat meer als genoeg moeten zijn.

Waterdicht maken brengt extra kosten met zich mee zeker als dat gecertificeerd moet zijn. En maakt dat het product steeds verder uit de mainstream gaat en meer naar niche toe.
Voor lezen in bad of aan het zwembad is waterdicht toch wel fijn hoor, dan doet ie het nog als die een keertje in't water valt.
Blijf me verbazen dat die 300 ppi verlaten is bij de grotere modellen. Ik wil graag een goede letterkwaliteit.
PPI zegt niet veel op zich. Grote kans dat de PPI van je TV of computer nog lager is.
Wat meetelt is de afstand waar je het op houd en hoe scherp nodig is.
Ter vergelijk een paperback of stripboek op papier zijn vaak ook niet haarscherp en toch vinden veel mensen dat fijn om te lezen.
Maar laten we de praktijk reviews afwachten, kijken of mensen er last van hebben. Mijn auto kan 180 en toch sukkel ik met 100 naar het werk, oftewel specs zeggen niet alles.
Dit klopt inderdaad. Zo is een 37-inch 4k-tv ongeveer 119 dpi. (zie https://www.pxcalc.com/ ) De tv staat daarentegen op een fikse afstand van mij. De aangeraden dpi op 3 meter afstand is 60 dpi. De aangeraden dpi voor minder dan een halve meter is 300 dpi. Dus het tv scherm is door de afstand 'twee keer scherper' dan een ereader van 300 dpi op een halve meter afstand.

src: https://www.calculators.t...pi-viewing-distance-chart

Zelf vind ik dit een leuke ontwikkeling, maar is de dpi erg jammer ook omdat kobo juist zoveel 300dpi (lees: de scherpste) e-readers heeft. Dit lijkt een Kobo (2) die op een rekbank is gelegd.

(Edit: Wat info toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door NZwaal op 20 mei 2021 20:27]

Maar dat gaat wel om video beeld. De eerste generaties e-readers op 160 ppi waren al vergelijkbaar met gedrukte paperbacks qua lees kwaliteit.
Dan hebben we daarover een meningsverschil. Ik heb een Icarus reader gehad en hoewel dat goed leesbaar was is 300 dpi een zeer significante verbetering, afbeeldingen waren helemaal een wereld van verschil. Daarbij zijn er ook mensen die er strips en dergelijken op willen lezen, je zou kunnen stellen dat die juist een grotere reader willen terwijl ook de pixeldichtheid belangrijk is. Daarom is het zo jammer dat het merk Kobo dat juist die printkwaliteit readers maakt nu een lagere resolutie reader met lagere pixeldichtheid uitbrengt. (Print dpi is meestal 300 dpi maar vaak wordt geadviseerd om de digitale delen op 600 dpi te maken, in het bijzonder wanneer het zwart/wit betreft.)

[Reactie gewijzigd door NZwaal op 20 mei 2021 21:33]

Ik gebruik nu dagelijks mijn Kobo Forma. Een apparaat waar ik uiterst tevreden mee ben. Ik weet niet of een upgrade naar 10 inch een grote impact gaat hebben op het lezen. Ik ben wel op zoek geweest naar een wat groter versie voor mijn ereader. Maar omdat de ereaders die groter waren dan 8 inch geen ondersteuning hadden voor de kobo store ben ik er niet aan begonnen.

De Elipsa lijkt me intressant. Niet voor onderweg, maar voor lekker op de bank. Het gewicht bepaald veel van het leesplezier. De Forma is op het randje met z'n bijna 200 gram. (Maar dat is subjectief)

Hij staat trouwens ook al bij bol.com voor 399,99 euro.
https://www.bol.com/nl/p/...t-blauw/9300000035313767/

Het mooie van Kobo is dat deze direct gelinked kan worden aan bol.com. E-Books die je daar koopt verschijnen direct in je Kobo e-reader.

[Reactie gewijzigd door NinjaTrek2891 op 20 mei 2021 17:34]

PPI vind ik wel zonde, dat ze niet gewoon 300 aanhouden. Verder te duur voor mij ;). Ik houd t bij mijn Clara HD, de 6 inch.
Als ik het goed begrijp komt deze met ComfortLight maar niet met ComfortLight Pro. Dus dat zou betekenen dat alleen de helderheid in te stellen is. Weet iemand of dat klopt?
Het lijkt er op dat dit klopt. Bij de specs op de kobo site is dit te vinden:

ComfortLight – A one-colour light with adjustable brightness.

En dat vind ik zelf ook een ding. Ik vind het weg halen van het blauw uit de verlichting echt ideaal.

[Reactie gewijzigd door NinjaTrek2891 op 20 mei 2021 22:53]

Ik weet niet of ik de stylus snel zou gebruiken op mijn ereader. Ik wacht nog even tot de nieuwe kleinere modellen uitkomen, met dezelfde snelle processor en usb-c
Mijn Kobo heeft een klassieke micro usb, dat is wel het enige wat ik me aan erger, dat het geen usb c heeft. Ik mag hopen dat kobo nu eindelijk voor usb c gaat met deze reader.
Op de website van Rakuten NL staat: USB-c.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee