Onyx Boox brengt Nova Air-e-reader met Android, stylus en 7,8"-scherm uit

Onyx Boox brengt een nieuwe E-Ink-tablet die op Android draait. De Nova Air heeft een zwartwitscherm met een schermdiagonaal van 7,8 inch met achtergrondverlichting, en heeft ondersteuning voor een stylus.

De Onyx Boox Nova Air is een lichte tablet die volgens het Chinese bedrijf niet alleen bedoeld is om boeken te lezen maar ook om op te kunnen werken. Het apparaat heeft een E-Ink-display van 1872x1404 pixels waar glas voor is gezet. De refreshrate van het scherm is onbekend, maar de tablet heeft wel ondersteuning voor de Boox Pen, Nova's eigen stylus die ook wordt meegeleverd met de tablet. De stylus kan worden gebruikt om aantekeningen te maken. De software is daar specifiek op gemaakt door middel van handschriftherkenning en door vijf verschillende brushes te ondersteunen.

Het scherm heeft achtergrondverlichting die in verschillende standen van warm en koud licht kan worden gezet. De tablet draait op Android 10. Gebruikers kunnen daarnaast apps downloaden uit Nova's eigen Boox Store.

De tablet is 194x136,7x6,3mm groot en weegt 235 gram. Het apparaat heeft verder dualband-WiFi en Bluetooth 5.0, een USB-C-poort, en een hoofdtelefoonaansluiting naast een microfoon en stereospeakers. Nova zegt dat gebruikers daar ook audioboeken mee kunnen beluisteren. De accu van 2000mAh zou volgens het bedrijf 26 dagen standbytijd hebben. Naast de 3GB geheugen heeft de tablet ook 32GB aan interne opslag.

Onyx heeft de tablet op zijn site staan als preorder voor 350 dollar, omgerekend zo'n 300 euro. Kopers krijgen naast de stylus ook een screenprotector geleverd. Optioneel kunnen ze een van de twee beschermhoezen kopen. De standaardhoes kost 40 dollar, maar er is ook een magnetische hoes met pogopins die ook een fysieke knop heeft waarmee lezers door pagina's kunnen scrollen. Het is niet bekend wanneer de tablet geleverd wordt.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

26-08-2021 • 07:40

43 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (43)

Wijzig sortering
Vroegah ook stevig zitten twijfelen om functies te combineren op een E reader. Een E reader is tenlsotte om te lezen. Anders moet je maar wat anders nemen. Inmiddels heb ik de Onyx BOOX Note Air e-book reader Touchscreen . Kan niet anders zeggen dat het een goed product is. E reader is heerlijk, de boeken altijd beschikbaar en de extra opties zijn alleen maar een aanvulling gebleken.. En voor mij was de schrijf ervaring de extra reden om deze toch te kopen. Schrijven, krabbelen en doodlen is heerlijk op dit apparaatje. Ook de mogelijkheden van het 'OS" bevallen mij erg goed. Enige minpunt is dat ik Evernote maar niet aan de praat krijg. Maar met alle andere opties is daar ook wel omheen te komen. Enige wat ik heb aangepast is de aanscchaf van een Staedtler Noris stylus voor het schrijven: Zou geen standaard E reader meer nemen na deze ervaring.

[Reactie gewijzigd door S.McDuck op 26 augustus 2021 10:19]

Als dat combineren van functies tot compromissen wat betreft bruikbaarheid e.d. leidt ben ik het met je eens. Maar om een e-reader te hebben die ook bruikbaar is om aantekeningen te maken lijkt me handig: ik moet nogal wat papers en rapporten van commentaar voorzien. ik druk die nu uit om makkelijk te kunnen lezen en schrijven, en kruip daarna weer achter de PC om het erin te schrijven, b.v. in Word of Adobe: ik ben dus een duidelijke kandidaat voor een e-reader met schrijffuncties!
Ook simpelweg browsen lijkt me ideaal op een e-reader, b.v. Tweakers (wel zonder videos), op mijn Kindle is dat alleen voor masochisten aan te raden.
Maar.... dan wil ik eigenlijk ook .pdfs goed kunnen lezen, dus A4 grootte. En kleur, omdat "de rode lijn model 1, de groene lijn model 2 en de blauwe lijn de experimenten" in zw/w toch wel heel wat minder duidelijk is...
Tja, dan hebben we het wel over richting €1000.- en dan is de afweging tussen zo'n ding en b.v. een iPad, die veel goedkoper is en geen beperkingen heeft qua video's wel weer lastig...
Let alleen wel op: het is een e-reader en dus zwart tinten. maar de leesbaarheid is bij e-readers altijd goed. Zeker met alle opties om deze aan te passen aan je voorkeuren. Maar als je in kleur wilt ga je inderdaad ook meteen naar een andere prijsklasse: Dan zou ik bij de Ipad blijven of een Surface.
Op https://euroshop.boox.com/products/novaair staat dat de (Euroshop versie) rond 20 september verstuurd zal worden.
Mij lijkt zo'n ereader + wel wat. Maar 26 dagen stand-by tijd is voor een ereader kort lijkt me. En vooral in lees modus, hoe lang gaat ie dan mee? Een tablet verbruikt meer stroom dan een ereader in aan/lees modus lijkt me
Op basis van mijn Onyx Boox Nova 3 color: Ligt er compleet aan wat je er mee doet (hoe meer grafische animaties e.d., des te sneller leeg).

Boek lezen, met Google Play Books of Pageflip: 1 á 2% per uur
Webbrowsen (waarbij je de page-up/down knoppen gebruikt i.p.v. scrollen): Procentje of 5 tot 10 per uur
Youtube: 15-20% per uur
26 dagen is zo maar een getal. Wanneer jij een e-reader niet binnen die 26 dagen op zou kunnen laden is zeer uitzonderlijk. Vrijwel niemand zal ooit die 26 dagen volledig aanspreken. Tenzij je t vergeten bent, maar daar kan niets tegenop. Vergeten kan een week zijn, maar ook een maand of nog langer.

Hierover vallen is net als mensen die over 'slechts' 32GB klagen. Dat zijn meer boeken dan in de hele bibliotheek passen, maar toch zijn er mensen die gaan posten hoe ze de reader open hebben gemaakt om die memory chip door een grotere te vervangen. Futiel en onnodig.
Uuuhhh, mijn Kobo hoef ik paar een paar keer per jaar op te laden :) Dat ding gaat na 1 uur inactiviteit uit en verbruikt dan geen stroom. Vermoedelijk gaat deze Onyx eerder leeg, omdat Android erop staat en dat is niet echt geschikt voor uitgezet te worden en weer snel op te starten.
Idd, 2x per jaar hoef ik m'n kobo op te laden :p En dan lees ik er elke dag op, met de backlight aan!
De B&N Nook die ik ooit had draaide ook op Android, en die ging toch echt wel erg lang mee op 1 acculading.

Goed, hij had geen backlight, maar na een jailbreak was het wel een erg leuk apparaat (En als e-reader was het dat sowieso al)
Die dagen zijn inderdaad relatief, maar het kan wel. In perioden dat ik niet zo heel veel lees gaat mijn Kobo makkelijk meer dan een maand mee zonder opladen, en dat ding is intussen 8 jaar oud.
Die dagen zijn inderdaad relatief, maar het kan wel. In perioden dat ik niet zo heel veel lees gaat mijn Kobo makkelijk meer dan een maand mee zonder opladen, en dat ding is intussen 8 jaar oud.
Maar na die 26 dagen is de reader gewoon weer aan een oplader te leggen hoor, hij verdwijnt niet ...

Dat bedoelde @boner voornamelijk, het is geen pak melk die na 9 dagen onbruikbaar is geworden.
En voor die enkele tweaker die 40 dagen de jungle ingaat ... Dit product is niet voor jou dan
26 dagen is als je niks doet hè... Ongebruikt in de tas laten zitten heb je er niet zoveel aan. En waarschijnlijk is dat ook nog met alle verbindingen uit.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 26 augustus 2021 08:50]

Mijn indruk is dat als je hem als e-reader gebruikt, hij weken meegaat, waarschijnlijk niet helemaal zo lang als je Kobo, maar b.v. wel 2 weken met dagelijks 1-2 uur lezen. Je kan er ook andere dingen mee doen (YouTube lijkt me een extreem geval, daarvoor zijn ereaders zeker niet ideaal) , en dan gaat de batterij dus sneller leeg en @boner: dan wil je ook meer geheugen.
Ja het kan best, maar het is wel een punt waar hij flink verliest in vergelijking met andere e-readers. Het is ook logisch omdat het een Android apparaat is, maar toch iets om rekening mee te houden. Vooral omdat 26 dagen dus is als je er niks mee doet... Hoe zit het als je hem op vakantie meeneemt en een hele dag gaat zitten lezen?

Mijn nieuwe Kindle Oasis is overigens 5 maanden oud en heb ik nu net voor de tweede keer opgeladen (na de eerste keer na uitpakken). Dat is inclusief een half uur tot een uur lezen per dag.
Wie neemt er op vakantie niet (een berg) opladers mee, tegenwoordig (of powerbanks).

Zelfs naar de camping gaat mijn getrouwe anker mee.
Ja het hoeft ook geen onoverkomelijk probleem te zijn, ik zeg alleen dat het iets is om rekening mee te houden :)
Mbt storage: ereaders kunnen ook gebruikt worden voor strips, manga's, afbeeldingen (of boeken met veel afbeeldingen), webartikelen etc. Een boek met wat meer afbeeldingen kan makkelijk 50MB+ zijn. Ik doe niks geks met mijn ereader, en de 4GB die een paar jaar geleden nog veel te veel zou zijn geweest heb ik laatst op moeten schonen.
Als referentie: 22 volumes van de manga One Punch Man is ongeveer 5GB. Je kunt dan inderdaad niet je hele manga collectie op je ereader houden. Voor mij geen probleem, maar wellicht voor anderen wel. Ik heb toevallig laatst de Boox Note Air besteld en verwacht niet dat het een probleem is. Mijn media speler heeft ook geen ruimte voor alle anime die ik kijk, dus eens in de paar weken schoon ik het even op.
Ik heb een Onyx Book Note 3, een 10.3" W/Z scherm. In maart 2021 in gebruik genomen, maar eigenlijk enkel om dagelijks te lezen en slechts heel sporadisch wifi aangezet.

Sindsdien heb ik hem 2 keer opgeladen:

De eerste keer was toen hij werd geleverd want de batterij was niet op voorhand geladen.

De tweede keer was 2,5 weken geleden.
ik heb een onyx boox note 2, hier heb ik 6 van de 7 delen van 'de zeven zussen' gelezen op 1 acculading met totale 'leesduur' van 80 uur.

[Reactie gewijzigd door playah007 op 26 augustus 2021 14:05]

Ik lees heel onregelmatig, als ik niet kan slapen EN eraan denk dat ik kan lezen.
Dus soms lees ik n tijd niet en is mn ereader leeg. Heel slecht voor de accu ook.
Oplossing is m gewoon uitzetten ipv standby. Booten duurt toch maar n minuutje, en dat met zo'n langzaam apparaat (Nook Glowlight Plus, 1GHz singlecore iMX6, 512MB RAM).
Maar als je vaker leest, zou het kunnen dat ie in standby minder (Joule) verbruikt dan 1 reboot.
Waarom android?
Dit is een e-ink tablet, als e-reader mis je accu duur, als tablet mis je kleur en snelheid in het scherm.
Beetje van beide kanten net niks als je het mij vraagt.
Voordeel is wel dat je Kindle er op kan zetten, wat wel erg prettig is. Zelf gaf dat voor mij de doorslag om zo'n tablet aan te schaffen.
Degelijke browser, compatibiliteit met diverse stores waaronder Kindle of de Nederlandse bibliotheek (die juist geen Kindle ondersteunt), betere sudoku ervaring dan op een gehackte ereader. Je hebt gewoon veel meer opties om ermee te doen wat je wil.
Omdat die van Onyx nogal vaak als digitaal notitieblok worden gebruikt. Als je vergelijkt met een iPad is deze behoorlijk licht en gaat relatief veel langer mee als je hem daarvoor gebruikt.
En waarom Android? Omdat het beter verkoopt dan een e-reader die maar 1 ding kan. Als je kleur wil? Kijk naar de Nova 3 color (die heb ik dus), prima geschikt voor boeken met kleur of manga/comics (al is 7.8" wel wat aan de kleine kant).

Overigens is een zwart-wit helemaal niet zo beperkend als je zou denken. Ik heb dus ook de Max 2 die ik een tijd als monitor heb gebruikt. Zwart wit is veel minder intens en omdat je geen backlight nodig hebt met e-ink (bij voldoende omgevingslicht) werkt het veel rustiger.
Ben zelf een tevreden gebruiker van een van hun oudere modellen e-ink tablets. Voor mij heeft het android OS wel degelijk een toegevoegde waarde, ik vind het fijn dat ik de vrijheid heb om allerlei apps te kunnen installeren zonder eerst te duimen of het wel beschikbaar is voor een vaag e-reader OS. Zo gebruik ik de apps vooral om bijvoorbeeld manga te lezen via een app van derden, of zou je het kunnen gebruiken om je google books collectie te lezen. Je zult hier inderdaad de meeste apps niet op willen gebruiken. Content waar je bijvoorbeeld doorheen moet scrollen zijn eigenlijk al waardeloos om te lezen op een e-ink helaas.

Hiernaast is het echter wel degelijk een probleem dat de batterij een stuk sneller leeg is dan bij je standaar e-ink tablet. Maar zonder dat gaat hij nog steeds makkelijk een week of twee mee (met dagelijks gebruik van mijn kant). Dit is voor mij ruim voldoende om hem een keer aan de stekker te leggen.
Het hangt er maar net van af wat je er mee wilt doen.
Dit ding is kennelijk naast lezen ook bedoeld om aantekeningen te maken, te schrijven en te tekenen. Ik zie daar wel voordeel in tegenover een iPad of een andere tablet om dat met e-ink te doen. En als het interactiever is, is het ook prettig om dat met andere apps of een fatsoenlijk werkende browser te doen.

Wil je er vooral alleen maar onbezorgd boeken op lezen tijdens je reis, koop je een gewone e-reader. Wil je rond browsen, filmpjes kijken en foto's editen, koop je een gewone tablet.

Zelf spreekt me dit type e-reader me wel aan. De accuduur boeit me niet veel zolang ik er wel wat dagen mee kan doen. Als ik op reis ben laad ik mijn telefoon oo regelmatig op, af en toe een e-reader inpluggen vind ik dan ook niet zoveel extra moeite. Wat me vooral tegen gaat houden zoiets te kopen is dat voor mij al die extra functionaliteit me geen 200 euro waard ten opzichte van mijn gewone e-reader waar ik boeken op lees. Schrijven doe ik dan wel op papier of op een laptop.
Is het een "volledige" versie van Android? Als ik de video op de website kijk vermoed ik eigenlijk van wel.

- Wahoo fiets computers draaien op Android
- Kobo is volgens mij ook Android
Je hebt standaard alleen geen Google Play Store, maar met een aantal stappen kan je die wel aanzetten. Je moet het in de instellingen aanvinken, en dan nog enkele stappen doen. Heeft te maken met de certificering van het apparaat bij Google geloof ik, daarvoor moet je apparaat aan bepaalde eisen voldoen. De Compatibility Definition Document van Google heeft het onder andere over bepaalde eisen rondom video decoding, waarbij bijvoorbeeld een bepaalde framerate moet worden ondersteund. Ik vermoed dat het op dat soort dingen stukloopt. Maar ze hebben het zo makkelijk mogelijk gemaakt om het alsnog achteraf te installeren.

Met eenmaal de Google Play Store geïnstalleerd kan je in principe alles.

Kobo gebruikt naar mijn weten gewoon een custom Linux, geen Android. Linux is volgens mij ook redelijk standaard. Mijn Kindle draait dat bijvoorbeeld ook.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 26 augustus 2021 12:26]

Ik zie steeds meer mensen een Onyx gebruiken voor development - dat kun je dan lekker buiten in de zon doen met een extern keyboard en vim of vscode - werkt super op android .

[Reactie gewijzigd door BCC op 26 augustus 2021 10:44]

Omdat je dan meer vrijheid hebt zoals andere reacties al aangeven. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Readly, Tijdschift.nl en de Volkskrant ook graag op mijn Onyx. En de browser ook, wat ook beter werkt omdat deze een veel betere processor heeft dan een doorsnee ereader.
Ikzelf vind t prettig de ebooks te kunnen rsyncen over LAN.
Dat was gewoon n kwestie van app installen en klaar.
(en de bibliotheek app werkte ook erop, maar dat doe ik liever op PC, vandaar rsync).
Inmiddels gebruik ik elders overal Syncthing, dat zou ook kunnen, je kan er vanalles mee.
Accuduur is prima.
Waarom android was voor mij eigenlijk een simpele keuze. Ik heb een Onyx Boox Nova 3 (zwartwit) gekocht juist omdat deze android draait. Ik heb geen google account gekoppeld en wifi/bluetooth staan praktisch altijd uit, dan gaat de accu zeer lang mee.

Reden voor android was simpelweg omdat ik dan apps altijd kan sideloaden. Mocht er ooit een nieuw formaat epub bestand komen oid dan is het dus veel eenvoudiger een compatible reader app erop te installeren. Als support voor de ereader stopt dan kan de community veel eenvoudiger zelf android releases ervoor bouwen etc. Het voelt voor mij veel mee aan als een product waar ik over 10 jaar nog steeds ondersteuning voor kan vinden in de community/opensource oplossingen hoek :) .
Ziet er best aardig uit, al merk ik dat ik mijn Ereader minder ben gaan gebruiken met het Oled scherm in donkere modus en de Kindle store op mijn telefoon met 6,5 inch scherm. Voor even is dat een goed alternatief en mijn Ereader is voor langere leestijden zoals vakantie of intercontinentale vluchten.
Op zich is Android ook fijn met extra keuze van apps. Nu nog de Play store er op.
Over de play store, ik gebruik zelf een boox note air, een ouder model van ditzelfde bedrijf. Op dat apparaat kun je via de instellingen de play store aanzetten mocht je hier behoefte aan hebben. Wellicht dat dat op dit tablet ook mogelijk is.

Dit aanzetten van de play store was wel een vrij eigenaardige procedure, je moest via google de tablet registreren om play store toegang te mogen ontvangen, het duurde ook een paar minuten voordat google je toegang gaf tot de play store. Voelde een beetje alsof het bedrijf zelf te lui was om de registratie alvast af te handelen.

https://blog.the-ebook-re...onyx-boox-ereaders-video/
De Play Store kan je normaal bij de Boox producten gewoon installeren. Ik meen dat het er standaard niet op staat omdat het geen Google certificering heeft. Maar je kan het aanzetten in de instellingen. Daarna moet je nog een aantal stappen doorlopen, en dan staat het erop.
Ik bezit de vergelijkbare Onyx boox nova 3. Ook heb ik de Kobo Forma ereader (Die dure dus) . Als ik vergelijk, gaat mijn voorkeur uit naar de Nova 3.
*Het scherm leest prettiger omdat er glas voor zit. Echt een verschil. Schijnt wel kwetsbaarder te zijn.
*De processor van de Nova 3 is veel krachtiger en reageert direct zonder de voor Kobo kenmerkende haperingen en vastlopers.
*Op de Nova 3 kan ik de Kobo app, Google play books en mijn favorite e-reader app gebruiken.
*Op de Nova 3 kan ik boeken direct downloader van mijn Google drive/dropbox etc.
*Ik lees diverse kranten in de brouwser op de Nova 3, gaat erg goed.
*Een keer per week opladen, voor mij geen probleem.
Voor de leesfanaat is dit een prettig en veelzijdig apparaat. (Ik heb niet zoveel met al dan niet bewegend beeld.) Notities maak ik (nog) niet, dus daar kan ik niets over zeggen.
Hoe gaat de Nova 3 om met schema's en tekeningen?
Het inzoomen op een Kobo is niet te doen en als elektrotechneut zou ik graag een e-reader willen waarbij ik ook schema's kan lezen en notities aan kan brengen, zonder dat ik teveel "lag" in mijn werk routine krijg.

Ik ben ook benieuwd hoe deze van Kobo presteert:
https://tweakers.net/pric...bo-elipsa-pack-zwart.html
Vlgs hier heeft ie n Qualcomm 8core Cortex A72. Dus, Snapdragon 652?
denken jullie dat Google Play Books hierop zal werken? Ik heb mijn hele epub bib op GPB...
overweeg anderzijds de Z Fold 3 als ereader (en spartphone natuurlijk ;-) maar weet niet of dit een uur lezen toelaat zonder eye strain...

[Reactie gewijzigd door futurepieter op 26 augustus 2021 11:32]

Android staat bekend als een full featured mobiel OS, met multitasking en allemaal services die op de achtergrond lopen.

Dat is een overkill voor een e-reader. Ik vraag me af hoe lang je met een accu kunt. Een Kindle kun je zonder lader op valantie meenemen en elke avond een uurtje lezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee