Onyx presenteert drie E Ink-tablets met Android 11 en schermen tot 13,3"

Onyx voegt drie Boox-tablets met E Ink-schermen aan zijn assortiment. Dat zijn de Max Lumi2, Note5 en Note Air2. De nieuwe modellen hebben meer ram en opslagruimte dan hun voorgangers, een snellere processor en draaien op Android 11.

De drie nieuwe E Ink-tablets hebben allemaal zwart-witschermen; voor de Max Lumi2 gebruikt Onyx het Carta 1250-paneel van E Ink, met een diagonaal van 13,3" en een resolutie van 2200x1650 pixels. In de Note5 en Note Air2 zitten Carta-schermen van 10,3" met een resolutie van 1872x1404 pixels.

Volgens de fabrikant heeft de Note Air2 een sterkere magneet voor het bevestigen van de stylus. Ook is de opslagruimte verdubbeld tot 64GB en het ram vergroot naar 4GB. Bij de voorganger was dat 32GB en 3GB. De drie tablets hebben een octacoreprocessor met vier krachtige en vier zuinige cores. Meer details geeft Onyx niet over de chip.

De tablets zijn voorzien van een USB-C-aansluiting en zijn uitgerust met speakers en een microfoon. De schermen zijn voorzien van een writing film, een laag die voor een papierachtige schrijf- en schetservaring moet zorgen, als de bijbehorende stylus wordt gebruikt. Onyx introduceert ook twee nieuwe pennen, de Boox Pen Plus en de Boox Pen2 Pro. Eerstgenoemde heeft een dikkere punt en het Pro-model krijgt een nieuw ontwerp met een gum aan de achterkant.

Onyx voorziet de tablets van een besturingssysteem gebaseerd op Android 11 en zijn nieuwe 3.2 firmware, met diverse verbeteringen voor het delen van bestanden en splitscreengebruik. De tablets zijn compatibel met software van derden, zoals OneNote, Evernote en WPS. Vanaf 27 oktober zijn de nieuwe Onyx Boox-tablets te bestellen, voor adviesprijzen van 500 tot 880 dollar. Europrijzen noemt de fabrikant niet.

Onyx Boox Max Lumi2 Note5 Note Air2
Scherm 13,3" E Ink Carta 1250 10,3" E Ink Carta 10,3" E Ink Carta
Resolutie 2200x1650px, 207ppi 1404x1872px, 227ppi 1404x1872px, 227ppi
Schermverlichting Frontlight met instelbare kleurtemperatuur Frontlight met instelbare kleurtemperatuur Frontlight met instelbare kleurtemperatuur
Cpu Octacore Octacore Octacore
Ram 6GB Lpddr4x 4GB Lpddr4x 4GB Lpddr4x
Opslag 128GB UFS 2.1 64GB UFS 2.1 64GB UFS 2.1
Accu 4300mAh 3000mAh 3000mAh
Vingerafdrukscanner Ja Ja Nee
Besturingssysteem Android 11 Android 11 Android 11
Afmetingen 310x228x7,9mm 249x176,5x5,8mm 229,4x195,4x5,8mm
Gewicht 570 gram 385 gram 420 gram
Adviesprijs 880 dollar 570 dollar 500 dollar

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-10-2021 • 12:49

61 Linkedin

Submitter: Tiimmeh

Reacties (61)

Wijzig sortering
Dit ziet er interessant uit voor muzikanten om hun bladmuziek mee te vervangen.

Iemand ervaring met e-readers hiervoor? Kun je goed PDF bestanden erop zetten, notities maken etc?
Ik gebruik mijn Max Lumi sinds een maand of 6 o.a. voor zangles en koor en het antwoord is: ja! Niet goedkoop, maar wel heel praktisch; notities maken in de bladmuziek werkt goed met de app van Onyx. Het formaat van ~A4 is heerlijk. Bladeren gaat net aan snel genoeg. Afgelopen zomer hebben we vooral buiten gerepeteerd en bij de invallende schemering was het backlight een stuk aangenamer dan de lampjes die de andere koorleden nodig hadden om hun papieren te kunnen blijven lezen.

Verder is het mijn dagelijkse schrijfblok en ben ik na jaren zoeken en uitproberen van ik denk zo'n 15-20 verschillende tablets/ePapers eindelijk helemaal paperless geworden (op wat post-it's na).

Omdat het een Android tablet is was het een makkie om er de Wireguard app te zetten en met termux gebruik ik 'm dan soms ook voor relaxed server beheer of ontwikkelwerk in emacs. Via Material Files heb ik mijn samba server gemount en dus alles bij de hand. Wel een waarschuwing over Android Apps; lang niet alle zijn e-Ink geoptimaliseerd en werken dan veel te traag; OneNote b.v. is niet bruikbaar. De apps van Onyx zijn wel prima bruikbaar.

Om boeken te lezen vind ik 'm te groot, dan heb ik liever een ~8", dus heb ik daarvoor de Nova 3 gekocht.
Kan je misschien eens checken of de app Mobilesheets er goed op werkt? Die gebruik ik al ja-ren om mijn hele partituurbibliotheek in bij te houden (zowel voor eigen concerten als mijn lespraktijk klassieke gitaar), maar natuurlijk steeds op "normale" tablets. Als ik dit zou kunnen vervangen met een e-reader zou dat fantastisch zijn!

(Wel nog even wachten op een kleurversie van deze misschien, ik gebruik een uitgekiend systeem van kleuren om verschillende aandachtspunten in een partituur aan te brengen :+ )
Een wat late reactie, omdat ik Tweakers niet vaak ingelogd in de browser volg (maar via RSS).

Ik heb Musicsheets (free) voor je geinstalleerd en kort getest. Voor mijn gevoel werkt het echt wel heel redelijk tot goed. Navigatie en bladeren lijkt snel genoeg. Aantekeningen maken werkt; wel zie ik bij het schrijven met de pen een flinke vertraging, omdat de app niet voor e-paper is geoptimaliseerd. De standaard app van Boox, die ik gebruik voor mijn zanglessen heeft dat niet.

Uiteindelijk is het altijd heel persoonlijk, dus vind ik het lastig om er iets voor jou over te zeggen, maar als je 'm ergens een keer kunt bekijken/proberen zou ik zeggen: doen. Mocht je in de buurt van Utrecht wonen, dan ben je van harte welkom om dat hier te doen. Stuur maar een berichtje. Ik zal Tweakers even wat actiever monitoren zodat ik dan ook een beetje rapper kan antwoorden :-).
Het is Android, je kan alles wat je op Android kan. PDF en notities kan ook gewoon, en je hebt ook een apart notitie deel op de Onyx Boox Android skin. Wacom-achtige pen en zo ook. Ik geloof dat de Remarkable nog iets meer aangepast is voor notities, maar hoe die precies beter moet zijn weet ik niet.

Ik heb zelfs sinds kort een Onyx Boox Nova 3. Best een leuk dingetje hoor.
kun je ook notities op pdf's erbij krabbelen? Dat zou deze e-readers perfect maken voor muzikanten.
Ik heb net even een testje gedaan op mijn Nova 3, en die heeft een reader app inbegrepen (Onyx Neo Reader) met o.a. PDF support en volledige support voor de pen, dus inclusief drukgevoeligheid. Dat werkt dus gewoon.

Ik zie ook iemand de Remarkable 2 noemen, maar ik heb die nooit in handen gehad dus ik doe daar geen uitspraken over. Onyx Boox doet het in ieder geval. Op mijn device is de bladmuziek wel erg klein, maar dat komt omdat het 7,8 inch is. Dat is kleiner dan een A5. Ik heb wel groter overwogen, maar voor in bed lezen en zo leek me dat onhandig.

Edit: toch één uitspraak over de Remarkable 2, het heeft een custom Linux bedoeld om latency te verlagen. Onyx Boox gebruikt Android. Je hebt het een en ander aan hacks voor de rM2, maar je hebt nog niet echt de vrijheid van een Android tablet waar je ook de Play Store op hebt. De rM2 is daardoor meer een dedicated ereader, met ook de optimisaties die daarbij mogelijk zijn. Onyx Boox apparaten zijn meer tablets met eink, met wel als voornaamste taak ereader zijn. Daar zit een overweging in. Ik wilde wel toegang houden tot het Amazon ecosysteem, en daarvoor was toegang tot de Kindle app (en dus Android) cruciaal.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 21 oktober 2021 14:07]

Het is Android, dus je zou elke app moeten kunnen installeren. Ik gebruik Zubersoft MobileSheets op een 10" gewoon tablet, en je kan alles met je bladmuziek doen wat je wilt. Ik gebruik vooral de gele marker om herhalingstekens (of moeilijke nootjes) te markeren, tekst om gitaarakkoorden of liedtekst te corrigeren (en notities bovenaan te zetten natuurlijk), en soms wat streepjes om nootjes van overgangen te tekenen (je kan ook echte nootjes tekenen maar dat is natuurlijk meer werk).
Ik gebruik daarbij juist de kleur (blauwe streepjes voor extra nootjes, rode voor aangeven intro, gele marker voor markeren bijzondere tekens) dus ik zou niet snel zo'n tablet kopen. Zeker niet gezien de prijs van 13" (wat me wel een voordeel lijkt).
Klopt, ik gebruik mobilesheetspro ook en dan specifiek op de max lumi. Er is van die app een speciale E ink versie, werkt behoorlijk goed op de lumi.
Kijk dan eens naar de Remarkable 2
daar is sowieso wel een app voor ja. zoals eerder gezegd, het is gewoon een Android tablet, dus je kan elke Android app die je wilt er op gebruiken.
De ingebouwde reader-software (voor PDF, EPUB etc.) laat je altijd notities krabbelen met de pen. Ik gebruik de Note 3 dagelijks voor opdrachten, nakijken en papers annoteren.
Zekers. Ik heb de Note Air en doe dit regelmatig voor werk. PDF en doorsnee afbeeldingen. Super!
Pdfs opzetten ja, notities eerder een supernote of een remarkable
Gebruik mijn boox note air al vrij lange tijd als vervanging voor het kladblok, dit platform werkt goed voor het maken van notities.

Verder kan het eigenlijk alles, het is immers gewoon een android tablet. Vergeet natuurlijk niet dat het een e-ink scherm is en dus erg traag updated, dis is vooraal een probleem als je bijvooreeld het internet wil browsen waar scrollen erg belangrijk is.
Ik gebruik mijn Note 3 nu dagelijks (na zo'n 15 jaar aantekeningen op Windows Journal), naar volle tevredenheid.
Onyx heeft wel verscheidene dingen erin zitten om notities te maken. Zowel echt een soort notebook als notities in bestaande boeken. Drukgevoelige pen krijg je in ieder geval bij de Nova 3 er ook bij.

Remarkable 2 ken ik zo niet. Volgens mij is die ook wel erg bedoeld voor notities, dus zal daar vast ook goed werken. Beter of slechter, daar doe ik geen uitspraken over. Ik heb ze immers niet naast elkaar gehad.

Voor mij was Android doorslaggevend. Ik wil apps gebruiken. Vooral de Kindle app, want dingen als Whispersync zijn toch wel fijn. En de Remarkable 2 draait op een custom Linux, dus dat ging hem niet worden. Maar dat is net de prioriteit die ik zelf stelde. Het is altijd een afweging.
Voor zover ik het begrijp draaien deze machines 'android'. Daarmee zou je elke android app kunnen gebruiken die voor jou bladmuziek toont.

Misschien kan je bij jou favorite bladmuziek-app zien of ze op deze aparaten werkt.
Gaat prima, sterker nog, daar zijn ze voor bedoelt.
Ik heb een Onyx Boox Nova 3 Color (met e-ink kleurenscherm) en, zoals anderen ook al benoemden, kan deze eigenlijk alles wat je vraagt. Enerzijds omdat de apps / mogelijkheden ingebouwd zitten, anderzijds omdat het Android is en je hierop alles kunt installeren (wachtwoordmanagers, ad-blockers, etc.), wat ik ideaal vindt.

Een erg belangrijke toevoeging is daarbij wel dat aantekeningen maken op pdf's eigenlijk alleen kan via de ingebouwde 'Neoreader' app. Deze werkt prima en heeft heel veel mogelijkheden, alhoewel deze soms lastig te vinden zijn. Als je echter een 3rd party app als OneNote wil gebruiken, werkt dit een stuk slechter, omdat er flinke lag is tussen jouw schrijfbeweging en het verschijnen van de 'inkt' op je scherm. Zie ook deze video met daarin de performance van meerdere 3rd party notitie-apps.
Voor 880$ kan je als muzikant beter alles laten afdrukken en inbinden.
Ik gebruik een iPad 12” voor de bladmuziek. Die was nog duurder maar ik zou niet meer anders willen. Altijd je hele bibliotheek bij je, overzichtelijk aanpassingen doen, bij weinig licht toch goed te lezen. Als je nieuwe muziek krijgt sta je te kijken met je ingebonden boekwerk.
Hey @bytemaster460

Zou je even kunnen zeggen welke app je gebruikt voor de bladmuziek? Mijn echtgenote speelt piano en is ook op zoek naar een degelijke app. Ikzelf had Forscore al gevonden maar deze heeft blijkbaar een recurrente kost.

Alvast bedankt!

[Reactie gewijzigd door Meerkater op 22 oktober 2021 14:33]

Ik gebruik ook Forscore, een hele fijne app. Ik heb eenmalig betaald. Er bestaat wel nog een pro versie waarbij een abonnement betaald moet worden, maar die heb je niet nodig.
Ok, bedankt voor jouw antwoord!
Zeer goede case van je, maar met de iPad kan je zoveel meer doen in tegenstelling tot dit product.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind de technologie enorm 'cool', maar Ide prijzen zijn al zoveel jaren enorm hoog
Voor bladmuziek zou ik liever eerst kijken naar de Padmu3 Lumi of straks Padmu Lumi 2. Dat is dezelfde Max Lumi, maar aangevuld met speciale software voor muzikanten.
Zeker een interessante, maar nogal prijzig (€899). Wordt de Lumi 2 waar je het over hebt een goedkopere optie?
Nee, vermoedelijk dezelfde prijs of wellicht zelfs wat hoger. Inderdaad veel geld. Maar een Ipad Pro is nog duurder. Voor bladmuziek is een kleiner formaat niet zo handig
Fijn om te zien dat dit soort producten nog wordt gemaakt.

Ik ben al tijden op zoek naar een betaalbare grote e-reader (liefst met mogelijkheid voor het maken van notities) en heb gekozen voor de reinkstone die in november geleverd zou moeten worden.

Voor de geïnteresseerde: reinkstone
Laat vooral een review achter als je de Reinkstone ontvangt.
Ik ben ook geïnteresseerd, maar durf het nog niet aan na Googelen op de organisatienaam.
Reddit
Ik ben bekend met de twijfels en het is lastig om in te schatten hoeveel waarde ik eraan moet hechten.

In z'n algemeenheid zit er natuurlijk sowieso altijd een risico bij kickstarter projecten maar in dit geval wilde ik dat risico nemen omdat ik de remarkable echt te duur vond en omdat Reinstone ook nog eens kleuren gebruikt.

Op youtube zijn ook wat reviews (van pre-releases uiteraard) te vinden wat in ieder geval een voorspoedige ontwikkeling lijkt te garanderen.

Ik ben zelf niet heel goed in het schrijven van reviews (anders dan uit het oogpunt van een non-specialistisch gebruiker) maar heb de redactie van Tweakers al aangeboden om de reader te reviewen als ik 'm ontvangen heb.

[Reactie gewijzigd door me23 op 21 oktober 2021 14:05]

ik lees graag en lig dan vaak in bed.
Ik neem aan dat dit soort apparaten, door hun gewicht en afmetingen, niet superprettig zijn om al liggend mee te lezen.
Of valt dat heel erg mee?
Deze specifieke modellen zijn daar wellicht te groot voor inderdaad, maar ze hebben ook kleinere modellen met een 6" of 7.8" scherm.
Harry Potter en de steen der wijzen
 • Paperback is 385 gram, vergelijkbaar met de 10" versies
 • Hardcover is 508 gram, lichter maar niet enorm veel lichter dan de 13"
Edit: Uiteraard is de vorm van deze ereaders/tablets iets anders maar mogelijk ook fijner vast te houden/laten rusten op dekbed.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 21 oktober 2021 13:52]

Ik heb zelf een aantal mockups gemaakt, en op basis daarvan vond ik 10 inch wel erg groot. Vooral voor in bed inderdaad. Ik heb dus maar een 7,8 inch Onyx Boox Nova 3 gekocht. Daarvoor had ik een 6 inch Kindle, maar die was me wel weer erg klein, zeker voor manga. De resolutie van die was ook niet geweldig, en ik wilde graag een frontlight. Nieuwe Kindles zijn denk ik wel beter. Die van mij werd al wat ouder. Maar dan nog, dan had ik liever een ereader met de vrijheid van Android, wat groter scherm, etc. Dankzij Android kan ik ook nog steeds het Kindle ecosysteem gebruiken, want dat is wel weer heel fijn (Whispersync O+) Dan zijn producten zoals van Onyx Boox of andere Android ereaders beter. Maar ook wel duurder.
ik lees graag en lig dan vaak in bed.
Ik neem aan dat dit soort apparaten, door hun gewicht en afmetingen, niet superprettig zijn om al liggend mee te lezen.
Of valt dat heel erg mee?
Ik denk dat het er erg van afhangt welke houding je hebt en hoe je je boek vasthoudt.

Met een paperback op je zij liggend kun je telkens beide pagina's lezen, totdat je te weinig pagina's overhebt om in de 'tent'-stand het boek overeind te houden. Dat heb je met een electronisch boek niet.

Ik heb nu een Pocketbook Inkpad van 7,8 inch. Het is niet het meest recente model, maar werkt super. Voorheen heb ik op verschillende formaten (van 5" Sony tot verschillende merken 10") gelezen. De 6" formaten zijn niet voor niets populair: er valt goed (tekst) op te lezen, en ze zijn erg handzaam. Kleiner wordt al snel best klein, terwijl 10" een behoorlijke plank is. De kleine 8" van de verschillende merken is voor niet-mobiel gebruik heel fijn.

ALs je nog geen e-reader hebt, zou ik voor een paar tientjes een ouder model van Marktplaats proberen. De (oer-)oude Sony PRS-Tx-serie (6") werkt prettig en is tweedehands erg waardevast (ze worden al jaren niet meer geproduceeerd, en zijn al even lang voor 40-60 euro meerdere-hands te vinden en te verkopen). Hardwarematig lopen die natuurlijk echt achter bij een recenter model, als het 'in principe' bevalt, ga je er met iets anders alleen maar op vooruit.
Dit ziet er super interessant uit! Ik hoop dat e-ink schermen beter worden zodat ze gebruikt kunnen worden voor het dagelijks computer gebruik.
Daar is de techniek bij uitstek ongeschikt voor. E-ink is ontwikkeld voor 'statische' beelden; energiezuinig en stabiel. Praktisch voor e-readers, reclameposters etc. Dingen kortom met een zeer lage refresh rate. Dat 'beter worden' zoals jij het noemt is nooit het doel geweest van deze techniek. Wellicht kunnen delen van wat E-ink nu is ooit worden gebruikt in schermen bedoelt voor hoge refresh rates, maar dat zal dan wel een nieuwe techniek betreffen.
Zie hier voor kleurenvideo op epaper.
Dat is wel een iets andere techniek dan "gewoon" epaper (duh, want die kan niet hetzelfde), maar heeft er wel eea mee gemeen. Maar ja wanneer mag je iets wel en wanneer niet epaper noemen, daar kan je van mening over verschillen.
En waarom niet voor computers dan? Ik typ voor mijn werk veel, dus ik heb geen hoge ververssnelheid nodig. E-ink is veel fijner voor de ogen met veel typen, dus ik zou prima met e-ink kunnen werken als het alleen om mijn werk gaat.
Uiteraard kan het wel, maar een dergelijk scherm zal dus enkel geschikt zijn voor 'trage' taken als lees- en tikwerk. Dat betekend een redelijk grote beperking voor zoiets allrounds als een computer. Maar je hebt wel gelijk dat er meer use cases zijn. Kassasystemen en schermen gekoppeld aan productierobots bijvoorbeeld, of digitale prijskaartjes in winkels. De markt voor E-ink is in potentie best groot, maar de techniek in zijn huidige vorm is gewoonweg niet geschikt voor filmbeelden (tv, games en ander bewegend materiaal).
Ik bedoel ook niet dat het mijn beeldscherm zou vervangen, maar een tweede beeldscherm met e-ink erbij voor de ‘trage’ taken zou wel uitkomst bieden. De hele dag naar een scherm staren zoals ik nu doe is geen pretje voor mijn ogen en hoofd, dus als ik dat een deel van de dag kan verlichten middels een e-inkscherm, dan zou dat enorm schelen.
Dat zou wel een uitkomst kunnen zijn, E-ink zou een zeer rustige beeldbeleving geven.
Het is mogelijk, maar ik denk dat zelfs een trage applicatie als typen vaker een probleem vormt dan jullie nu denken: bij elke scrollbeweging moet het complete beeld op of neer gaan… ghosting, flikkeren (refresh) en natuurlijk geen kleur. Dus de groene balken voor Nvidia, de rode voor AMD wordt al snel lastig… B.v. een .pdf doorlezen en vrijwel uitsluitend per bladzijde verversen kan wel.
Er zijn inmiddels al zwart-wit e-inkschermen met relatief hoge ververssnelheid, dus dat is niet zo'n probleem meer. Die kleur zal me een worst wezen, want alleen tekst typen heb ik voor *mijn* werk geen kleur bij nodig. En om langere teksten te lezen, voor werk en in privétijd, doorgaans ook niet.

Maar goed, daarom zei ik ook dat het me handig lijkt voor ernaast, dus niet ter vervanging van een regulier beeldscherm. Werken en lezen op e-ink; al de rest op lcd/oled.
-

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 25 oktober 2021 10:24]

Ik heb wel hier en daar iets zien langskomen over computerschermen met eink. Dus zeg rond 24 inch. Onyx Boox onder andere werkt nu aan hun Mira Pro. Maar je mag wel een stevig prijskaartje verwachten.
Wat bedoel je met beter?
Meer kleuren dan wit, grijs en zwart heb ik niet per-se nodig voor mijn dagelijkse werk.
Skip de filmpjes en bewegende beelden en je kan het al gebruiken.
Goede alternatief is ook de remarkable2
Ik zie wat betreft de Onyx Boox-lineup altijd best veel vergelijkingen met de Remarkable, maar ik vind die niet altijd helemaal gepast. Hoewel het beide tablets zijn met een e-ink display, zijn de gebruiksopties toch erg verschillend.
Als je toch vooral een digitaal notitieboek zoekt waarop je veel gaat schrijven en aantekeningen maakt is de Remarkable gewoonweg onverslaanbaar. Ik heb 'm eens bij een vriend uitgeprobeerd, en het pengevoel is ongelooflijk goed vergeleken met mijn Note Air; hierbij voelt het schrijven vooral gewoon als plastic over heel glad glas (misschien dat die 'writing film' op de nieuwe generatie dan ook wat daaraan verbetert). Dit maakt de Remarkable een enorm gefocust product dat precies doet waar 'ie bedoeld voor is, en dat zelfs héél goed doet. De Note Air is wat dat betreft meer een "jack of all trades, but master of none".
Voor mijn persoonlijke doeleinden is de Note Air het meest geschikt, en dat komt allemaal door de veelzijdigheid van Android en verbonden zijn met het internet. Ik lees graag 's ochtends m'n krantje, en dat gaat prima met de Trouw-app. Ook is het fijn om soms even, als het echt nodig is, wat op te kunnen zoeken op 't internet zonder gelijk van device hoeven switchen. Daarbij komt ook nog een backlight in de Note Air en de mogelijkheid om met bluetooth-oortjes even op de achtergrond iets op Spotify op te zetten, etc.
De Onyx Boox levert wel flink wat punten in qua de ongepolijste user experience, die ongetwijfeld beter is op de Remarkable. Op de Onyx Boox reageren programma's soms wat traag, Android is (logischerwijs) niet geoptimaliseerd voor e-ink, en de Nederlandse vertaling voor de Android-skin die Onyx gebruikt lijkt rechtstreeks van Google Translate te komen (zo heet de agenda-app "kalender boekje"). Daar komt óók nog bij dat Onyx de GPL-regels niet respecteert. Mij kan dit niet enorm veel schelen, maar netjes is het niet, en ik kan me best voorstellen dat het een dealbreaker kan zijn, als je bijvoorbeeld een andere launcher zou willen installeren.

Conclusie; 't zijn enorm andere apparaten, dus denk eerst goed na wat je uit je apparaat wil halen voordat je beslist de één of de ander te kopen. Een directe vergelijking is erg lastig te maken.
mijn excuses ik heb inderdaad niet goed gekeken voor welke doelgroep deze reader/notes apparaat voor bedoeld is.
Dat viel mij ook op. Heel veel vergelijkingen. Maar het ene is echt een ereader met optimalisaties, de andere een tablet die voornamelijk als ereader is bedoeld. De use cases zijn compleet anders.

Ik heb zelf geen ervaring met de Remarkable producten, maar ik heb heb wel een Onyx Boox Nova 3. Dat was simpelweg het beste apparaat dat aan mijn eisen voldoet. Iets beters voor mij is gewoon niet op de markt, ongeacht prijs. Maar een van mijn eisen was wel support voor het Kindle ecosysteem, alleen wilde ik wel meer dan een Kindle. De Remarkable voldoet dan écht niet, simpelweg omdat je geen apps kan installeren. Dat betekent dat er geen Kindle app is. Notities waren voor mij dan weer meer een luxe, en daarin zijn de Onyx Boox producten voor mij meer dan voldoende.

Het ligt er maar net aan wat je eist. Voor mij zijn de unique selling points van de Remarkable niet heel relevant. En die van de Onyx Boox zijn voor mij praktisch noodzakelijk. Dan is de keuze snel gemaakt. Ik heb nog wel naar wat andere merken gekeken die ook Android met eink combineren, maar veel zijn er niet, en dan zie je toch al snel dat Onyx Boox van al die merken er het meest professioneel en compleet uitzien. Anders heb je merken als Boyue, die dan toch wel wat knullig overkomen.
Zelf heb ik een Onyx Boox. Ik wilde wel het Amazon ecosysteem blijven gebruiken, dus toegang tot de Kindle app was redelijk cruciaal. De Remarkable 2 draait geen Android, dus dan wordt het al pittiger. Ligt er net aan wat je eisen zijn.
Klinkt allemaal fantatisch, maar ik wacht nog steeds op de beloofde Android 9 update voor de Note Pro van 2 generaties geleden (er is inmiddels wel een script beschikbaar om dat, met een windows computer + ADB op eigen risico te doen).

En de leverancier stelt de broncode van al hun via de GPL gelicenseerde software ook niet beschikbaar, dat is ook wel een vervelend trekje.

Ik ga persoonlijk de PineNote64 scherp in de gaten houden

https://www.pine64.org/2021/08/15/introducing-the-pinenote/

Maar mijn interesse is dan ook alleen lezen, ik wil geen notities, ik wil geen woordenboek etc.

Overigens vraag ik me af of de resuloties kloppen, in denk dat de 10.3" varianten eerder 1872x1404p zijn.

[Reactie gewijzigd door thunder7 op 21 oktober 2021 13:06]

Ik dacht al, waarom komt Onyx daarmee weg. Blijkt dat een Chinees bedrijf te zijn.

Bedrijven die niet voldoen aan de GPL zouden een EU-breed handelverbod moeten krijgen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 oktober 2021 21:57]

Een dual screen zou mooi zijn....voor het lezen gebruik je het E-ink scherm en voor het overige het traditionele scherm.
Een dual screen zou mooi zijn....voor het lezen gebruik je het E-ink scherm en voor het overige het traditionele scherm.
Marktplaats/eBay in de gaten houden: er komt zo nu en dan een Entourage Edge voorbij. Iets aan de zware kant, maar wel precies waar je naar op zoek denkt te zijn :-)
Drie jaar terug heb ik allemaal gewone LCD tablets gekocht zodat ik in elke kamer alle bediening op de tablets had. Dit draait perfect, echter heeft zo'n e-Ink scherm altijd mijn voorkeur gehad maar was eigenlijk niet echt te gebruiken, tot nu toe blijkbaar.

Deze oplossing ziet er wel erg mooi uit en ben erg benieuwd hoe deze precies functioneren en of ik ze kan gebruiken als bedieningspaneel in de kamer aan de muur, maar helaas zal het nog wel even moeten wachten gezien de prijs. Wordt anders een duur grapje!
Ik schrok even, ik heb echt het mijn nieuwe Onyx Boox Nova 3 in gebruik genomen. Zou toch niet nu al verouderd zijn? Maar dat valt dus mee. De Nova serie is 7,8 inch. Ik wilde juist geen 10 inch, laat staan groter.
Wat zou een reden kunnen zijn dat de hedendaagse grote tech- merken deze artikelen nog niet/nauwelijks in het assortiment hebben?
Productie gerelateerd of te weinig afzet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee