Onyx introduceert e-reader met E Ink-scherm van 13,3"

Onyx heeft tijdens de IFA een e-reader met E Ink Carta-scherm van 13,3" met een resolutie van 2200x1650 pixels aangekondigd. Het apparaat is vanaf nu verkrijgbaar via de website van Onyx voor 860 dollar. Omgerekend en inclusief btw komt dat neer op ongeveer 943 euro.

De Onyx Boox Max3 beschikt over een E Ink Carta-scherm met een resolutie van 2200x1650 pixels. De Max3 is de eerste e-reader die op een aangepaste versie van Android 9.0 draait. Bovendien heeft het apparaat toegang tot de Play Store, waarmee apps van derde partijen kunnen worden geïnstalleerd. Wel moeten deze applicaties schermen van elektronisch papier ondersteunen. Apps als Kindle, Chrome, Google Keep, Microsoft OneNote en Word bieden deze ondersteuning al.

De Max3 kan ook als tweede scherm worden gebruikt via micro-hdmi. Hij ondersteunt verschillende schermmodi met verschillende verversingssnelheden en contrastinstellingen. Zo is er een modus die geschikt is voor scrollend lezen en een 'X-modus' voor het bekijken van websites en video's.

Op het scherm zit een Wacom digitizer layer. Hierdoor heeft het tot 4096 niveaus aan drukgevoeligheid en kan het onderscheid maken tussen vingers en handpalmen. De e-reader wordt bovendien geleverd met een stylus. Hierdoor kan de Max3 ook als digitale kladblok of tekentablet worden gebruikt.

De Max3 heeft een onbekende Qualcomm-cpu met acht cores die draaien op 2GHz. Onyx heeft de e-reader verder uitgerust met 4GB ram en 64GB opslagruimte. Daarnaast heeft het apparaat een usb-c-poort met ondersteuning voor usb otg, ook wel usb on-the-go. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook een toetsenbord of muis aan de e-reader worden aangesloten.

De Max3 heeft een vingerafdrukscanner en een accucapaciteit van 4300mAh. Ook ondersteunt het apparaat Qualcomms Quick Charge 3.0-snellaadtechniek, waarmee de accu in twee uur kan worden opgeladen.

De Max3 is vanaf nu via Onyx verkrijgbaar voor 860 dollar, omgerekend en inclusief btw is dat 943 euro. Onyx verkoopt zijn e-readers ook direct via Amazon. Misschien wordt de Max3 daar in de toekomst ook verkocht.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-09-2019 • 13:05

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Zalige apparaten dit. Ik heb zelf de Max 2 en ik kan me geen betere reader bedenken (buiten de Max 3 dan misschien :D )

Ze zijn niet goedkoop, maar zeker de moeite waard als je naar iets dergelijks specifiek op zoek bent. Ik vermoed dat de hoge prijs voornamelijk te maken heeft met het formaat en e-ink type Mobius van het scherm. De bouwkwaliteit is ook naar behoren. De achterkant is volledig in het aluminium, wat voor de nodige stevigheid zorgt bij een dergelijk formaat.

De Max varianten zijn met hun 13.3" formaat misschien niet voor iedereen weggelegd en eerder gericht op een specifiek gebruik. Voor leesboeken kan je meestal wel uit de voeten met een "gewone" e-reader. Deze readers ondersteunen eveneens e-pub, maar het gebeurd echter vaak dat ik (technische) documenten lees in PDF formaat (omdat er niet altijd een e-pub variant is en je bepaalde documenten ook gemakkelijker in PDF kan vinden, zoals manuals)

PDF is een regelrecht drama op "gewone" e-readers. Om te beginnen zijn de schermen veel te klein en ben je dus niet in staat om 1 pagina in 1 keer weer te geven of het is in een onleesbaar klein formaat. Om het leesbaar te maken moet je beginnen inzoomen en de pagina van links naar rechts zitten sleuren. Echt niet gebruiksvriendelijk.
Vaak kunnen dergelijke e-readers ook niet goed overweg (traag tot extreem traag) met PDF's die een groot aantal pagina's bevatten of een groot aantal MB's in beslag nemen.

Toestellen zoals de Max 2 en de Max 3 (ze hebben ook een aantal 10" versies die dacht ik, 'Note' heten), zijn geniaal als het op PDF aankomt.
Supersnel (je zit natuurlijk altijd met de delay van het e-ink display), maar het is ongelooflijk hoe goed ze dergelijke PDF's verwerken. Documenten van 1000 pagina's of meer zijn totaal geen probleem. Kan je probleemloos openen, doorbladeren, ... .

Een compleet andere ervaring dan "de standaard" e-reader. Dit is in combinatie te danken aan het grote scherm, het OS Android en de toch vrij krachtige hardware. Op 13.3" kan je een PDF pagina weergeven zonder dat zoom nodig is om het leesbaar te maken. Je opent gewoon het document en je kan onmiddelijk aan het lezen zonder gedoe. Gaan met die banaan. _/-\o_

Daarnaast is de Wacom pen ondersteuning ook een heel mooie toevoeging. Notities nemen in je document en deze notities opslaan binnen jouw document. Schrijft heel gemakkelijk. Je zou bijna denken dat je op papier bezig bent.

Het feit dat het OS Android is, is ook mooi meegenomen. Dit zorgt enigszins voor een "tablet ervaring", waardoor je beschikking hebt over de volledige Play store. Apps installeren zoals bijvoorbeeld de 'Amazon Kindle' app is kinderspel. Het geeft je een grote vrijheid en de mogelijkheid om ook documenten/boeken te lezen via dergelijke apps.
Een Browser installeren gaat evengoed, alhoewel dat misschien niet direct dezelfde vloeiende ervaring biedt als op een echte tablet, maar het kan perfect als je één of andere lange webpagina even op je gemak wil lezen.

Ik vind dat het bedrijf ook goed omgaat met hun producten. Ze komen toch vrij regelmatig met de nodige updates van software, nieuwe functies die ze introduceren, ... . Het forum op hun site volgen ze ook goed op. Heb toch wel het gevoel dat ze, in de mate van het mogelijke, luisteren naar hun gebruikers.

Hiernaast is het apparaat voor nog enkele andere geinige functies inzetbaar. Zoals eerder aangehaald is het ook als monitor te gebruiken via mini-HDMI om bijvoorbeeld aangenamer te programmeren. Zelf tonen ze ook een voorbeeld voor muziekpartituren weer te geven, waarvan men tevens de pagina's kan omdraaien met een bluetooth pedaal, ... .

Een groot deel van hun huidige devices zullen eveneens de upgrade van Android 6.0 naar 9.0 krijgen:
Onyx Boox has disclosed to Good e-Reader that a number of their modern e-readers will receive a Android 9.0 OS update in the coming weeks.
This includes the Note Pro, Nova Pro, Poke Pro, MAX2, MAX 2 Pro and a number of other models.
Basically anything that has Android 6.0 will be updated.

[Reactie gewijzigd door W3SII op 9 september 2019 21:19]

Weet je misschien of de schermen op een glassubstraat (breekbaar) of kunstof gemaakt zijn?

Ondanks de gemiddelde bouwkwaliteit van ereaders, zie je vaak 'vastgelopen' ereaders op Marktplaats staan, dwz: het scherm is gebroken, maar mensen hebben het niet door / willen het niet weten.
De "oude" Max 2 is nu "maar" €299 op Amazon.de trouwens, zal wel te maken hebben met de aankondiging van dit model.

Ik kende serie niet, dus ik weet niet wat de Max 3 toevoegt (afgezien van wat @Balance in z'n post schrijft), maar het kan alsnog interessant zijn voor sommigen!
De Max2 is Android 6, de MAx3 Android 9. Zit dus nogal een verschil in. Daarnaast lijkt de Max3 verbeteringen te hebben in de monitor modus, waar de Max2 alleen de normale of de A2 modus heeft. Als vooral de latency een stuk beter is geworden dan is de Max3 een mooi alternatief voor de Dasung Paperlike HD (die heeft een heel lage latency).

Voor mij werkt de Max2 overigens prima, beetje latency kan geen kwaad op kantoor ;)
Die Android-versie is niet te updaten? ALS ik 'm zou kopen, zou het toch puur zijn voor de leuk en om als Homey-dashboard te hebben in de gang als ik 'm niet gebruik, dus dan maakt het niet zo uit of het een oude Android-versie is. Echter wil ik natuurlijk niet vatbaar zijn voor zeer oude exploits.
De Max2 in ieder geval niet. Max3 misschien wel als die onder Google's nieuwe Project Trebble valt dan wellicht wel maar de Max2 vereist dat de vendor de nieuwe software klaarzet en aanbiedt bij de tablets.

Dit wordt natuurlijk anders als iemand het apparaat jailbreaked, de drivers eraf plukt en een custom OS aanmaakt maar dat zie ik niet gebeuren voor een apparaat met deze kleine afzetmarkt.
Of het was een foutje of iedereen is een Boox Max 2 gaan kopen.
Mijn bestelling is in ieder geval geannuleerd en het is niet meer beschikbaar. :'(

[Reactie gewijzigd door jeroen79 op 10 september 2019 00:06]

Heb jij ook een mail van de verkoper gekregen met de vraag om te betalen op een Spaanse bankrekening?
Ik heb die mail bij Amazon gerapporteerd, en even later bleek m'n bestelling geannuleerd...
Ik betaalde via ideal Amazon Payments Europe.
De verkoper zelf heeft mij niet benaderd.
Het was ook een andere verkoper dan uit de link.

Misschien zag een oplichter kans om snel te cashen met het nieuws dat er een Max3 staat aan te komen.
Als iets klinkt als te mooi om waar te zijn dan is het misschien ook te mooi om waar te zijn. ;)

*update
De verkoper geeft desgevraagd aan dat zijn account gehacked was en dat de hacker er allerlei producten voor erg lage prijzen heeft geplaatst.
Dat zou ook verklaren dat je wordt gevraagd om buiten Amazon om te betalen.

[Reactie gewijzigd door jeroen79 op 11 september 2019 10:48]

Het was inderdaad te mooi om waar te zijn. Jammer :)
Tegenover de Boox Max2:
 • Quad-core 1.6 GHz --> Qualcomn Octa-core 2.0 GHz CPU
 • 4100mAh --> 4300 mAh batterij
 • Android 6.0 --> Android 9.0
In Nederland zijn ze in ieder geval te verkrijgen via Amazon.de
"e-reader" in de titel is wel heel kort door de bocht. Dit is meer een tekentablet met een e-ink scherm. Het is vervolgens logisch dat ie ook dienst kan doen als e-reader.
Dit lijkt echter niet het primaire doel...
Tekentablet zonder kleur? Maar 't is meer dan een reader.
Kleur is nodig voor tekenen? Tekenen hoeft niet perse in de vorm van kleur.Prototyping met wireframing of het tekenen van een soort blauwdruk enz kan prima in zwart en/of grijs tinten.
Er zijn mensen die werkelijk kunstwerken maken met een potlood en een A4’tje. Dit is toch ook niet in kleur?
Onyx geeft zelf aan dat de Max3 een e-reader is. Vandaar dat we dit hebben overgenomen.
Tja, de MS surface had vanaf 5 een latency zodat tekenen natuurlijk lijkt, dat lijkt me bij e-ink nooit lukken? Tenminste, ereaders zijn traag als dikke s... is mijn ervaring
Ik heb de Onyx Boox Max 2, de latency bij het tekenen is dusdanig laag dat ik er geen last van heb.

Werkt overigens vooral als je een foto van een kruiswoord opent en die invult, met de achterkant van de pen kan je je fouten makkelijk weer uitgummen ;)
aha, misschien dat de vertraging bij e-readers meer te maken heeft met het besturingssysteem dan met het scherm?
Zoals ik 't gelezen hebt vraagt het sneller aansturen van de schermen een hoger voltage wat moeilijk te realiseren is. Bij Dasung merk je ook dat 't ding aan de onderkant wat warmer wordt als de Onyx dus lijkt me dat die dat toepast.

Het kan natuurlijk dat de HDMI naar beeld vertaling enige vertraging heeft maar die vertraging is nu zo'n beetje 0,3 seconde terwijl de Dasung in de snelste stand bijna niets heeft.
Als e-reader is zijn formaat eigenlijk veel te groot ( ergonomisch gezien) om boeken (lang) te lezen...Voor strips of magazines had het eventueel gekund, mits het een color e-reader was geweest...


Nu vind ik hem te groot en te duur voor alleen e-reader..al die andere extra functionaleiten zou ik dan liever op een ipad doen ( icm met een losse e-reader ben ik alsnog goedkoper uit)
Dan is ie dus niet voor jou bedoeld. Met deze e-reader kun je heel makkelijk PDFjes lezen. Zelf heb ik de Sony DPT-S1 en ik vind het echt ideaal! Alle studieboeken en papers die nodig zijn voor mijn studie lees ik er op. Ik kan ze direct annoteren en ik hoef geen boeken meer mee te slepen.

Helaas lijkt Sony de software-ondersteuning te staken, het syncen via WebDAV werkt sinds een aantal maanden niet meer. Schandalig voor een apparaat die bij de introductie 800 dollar kostte. Nu toch maar gewoon weer via een usb-kabeltje m'n documenten overzetten...
Met geīntegreerd 4G (of 5G) zie ik wel zitten. De huidige iPad Pro 12.9 2018 haalt het eind van de dag niet in de zomerdagen omdat de schermverlichting heel veel verbruikt. Met e-Paper is dat opgelost. Voor mail, aantekeningen (OneNote), Word, Excel en andere text-based apps ideaal.
Das een mooie voor Bladmuziek, maar de archos play tab eigenlijk ook wel.
Zijn we eindelijk terug bij af :D

Om te vertalen moest je vroeger de taal leren, om notities te maken had je alleen een pen nodig.

Nu verdwijnen deze vaardigheden in een scherm met een batterij en een digitaal pennetje.

Terwijl dit allemaal al kon :)

Wat een tijdperk dit :D
De interface lijkt terug naar af te gaan.
Maar daar achter zitten wel allerlei mogelijkheden die je vroeger niet had.
Bijvoorbeeld dingen delen via internet of het omzetten van handschrift in gedrukte tekst, allemaal in een mum van tijd.
Wat @jeroen79 zegt. Of wat dacht je van PDF's/documenten van collega's doorlezen, annoteren en weer terugsturen? En dat allemaal zonder uit te hoeven printen, krabbelen, scannen, weer terug sturen, etc?

Het voelt inderdaad weer een beetje naar 'terug bij af', maar juist E-ink maakt het nu dus mogelijk om de voordelen van papier, wat voor velen (incl mijzelf) toch altijd nog vele malen lekkerder leest dan van een actief lichtgevend scherm, te combineren met dingen digitaal delen.
Het back to basic tijdperk, de nieuwste iphone zal een dumbphone zijn van €900 :)
geeeez, ff 1000euro voor een a4 kladblokje.... voor de helft van het geld had het ook wel gekund en had al aan de prijzige kant gezeten....
Ik vind het nogal meevallen eigenlijk. Er is niet echt een product dat duidelijk meer doet voor minder geld ofzo. Als dit een 2e scherm/wacom tablet/ebook reader/ipad tijdens meetings vervangt is het best het geld waard.
En laten we eerlijk zijn, voor 943 euro koop je nog niet eens een goede monitorstand, dus waar hebben we het over.
https://remarkable.com/store/reMarkable-and-marker

Deze doet toch ongeveer hetzelfde? Niet erg goed, maar we weten ook niet hoe deze in de praktijk werkt. Wel bijna de helft van de prijs.

En hij zal best wel beter zijn in het algemeen, maar zoals al eerder genoemd is kom je dan in de categorie werktablets.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 9 september 2019 13:25]

Het grote verschil is de grote. De nieuwe Onyx is bijna gelijk aan een A4'tje kwa formaat, en veel teksten zijn nu aanmaal gemaakt voor A4 met een vaste (PDF) layout en kleine lettertjes. Dit vertaalt altijd naar lastig te lezen op kleinere schermen :'(

Het is zeker een werk tablet, voor academici die ontzettend veel A4 pagina's met ontzettend kleine letters moeten lezen is dit een uitkomst (voor mensen die aan zelf claimen de wetenschap te verleggen zijn ze er terughoudend met zulke dingen veranderen 8)7 ).

Voor de leesboeken is dit waarschijnlijk niet het geld waard voor het merendeel van de consumenten. Al zijn daar weer andere niche's die deze tablet misschien waarderen, zoals slechtzienden die grote letters nodig hebben.
Die is wel kleiner en daarnaast lijkt die ook één van de hoofdfuncties niet te hebben, die de Max3 wèl heeft, namelijk het gebruiken als extra scherm.
voor dat geld heb je dus ook al een iPad-Pro waar je veel meer mee kunt.
voor dat geld heb je dus ook al een iPad-Pro waar je veel meer mee kunt.
Maar die heeft geen e-ink scherm. Sommige mensen hebben daar een voorkeur voor, omdat het een stuk rustiger kijkt dan een LCD scherm.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 september 2019 07:27]

En bovendien zuiniger is.
Waar koop jij je monitorstands als die meer dan 1000 euro moeten kosten?
Was meer een grapje, maar in dit geval apple dus: Pro Display XDR Pro stand is 999 dollar (dus gok ik 1100 euro?)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee