Kobo brengt waterdichte 7"-e-reader Libra H2O uit voor 180 euro

Kobo voegt een nieuwe 7"-e-reader toe aan zijn assortiment. De Libra H2O heeft een Carta E Ink HD-scherm met een resolutie van 1680x1264 pixels, wat goed is voor een pixeldichtheid van 300ppi. De waterdichte e-reader is vanaf 17 september verkrijgbaar in zwart en wit voor 180 euro.

De Libra H2O heeft een vierkant ontwerp met een scherm met een 4:3-verhouding. De e-reader heeft een fysieke aan-uitknop en knoppen om te bladeren. De Libra H2O voldoet aan de ipx8-rating, wat betekent dat het apparaat tot zestig minuten maximaal twee meter diep onder water kan.

Kobo voorziet de 7"-e-reader van zijn ComfortLight PRO-verlichting. Dat is de naam die Kobo geeft aan de combinatie van witte en gekleurde leds. Daarmee kan de verlichting minder blauw gemaakt worden. De kleurtemperatuur is automatisch aan te passen aan de hand van de tijd van de dag.

De Libra H2O draait op een NXP i.MX 6SLL-processor, een chip met één Cortex-A9-kern die op 1GHz draait. De e-reader is verder uitgerust met 512MB ram en 8GB-flashopslag. De accu heeft een capaciteit van 1200mAh en wordt opgeladen via de micro-usb-aansluiting. De e-reader heeft 802.11bgn-wifi.

Wat hardware en features betreft is de Kobo Libra H2O vergelijkbaar met de duurdere Kobo Forma die eind vorig jaar werd uitgebracht. Dat is echter een groter 8"-model met een resolutie van 1920x1440 pixels. De Libra H2O is te zien als een opvolger van de Kobo Aura H2O die sinds eind 2017 te koop is. Dat is een 6,8"-e-reader met een resolutie van 1430x1080 pixels.

Update: De Libra H2O kost 180 euro in plaats van 200 euro zoals eerder vermeld stond. Het artikel is daarop aangepast.

Kobo Libra H2O Kobo Aura H2O Edition 2 Kobo Forma
Scherm 7" E Ink 6,8" E Ink 8" E Ink
Resolutie 1680x1264 pixels 1430x1080 pixels 1920x1440 pixels
Pixeldichtheid 300ppi 264ppi 300ppi
Verlichting ComfortLight Pro ComfortLight Pro ComfortLight Pro
Waterdicht Ipx8 Ipx8 Ipx8
Opslagruimte 8GB 8GB 8GB
Afmetingen 144x159x7,8mm 172x129x8,8mm 177,7x160x8,5mm
Gewicht 192g 205g 197g
Prijs 180 euro Onbekend € 296,45

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-09-2019 • 06:00

74 Linkedin

Reacties (74)

Wijzig sortering
Ikzelf ben in de race voor een opvolger en was erg benieuwd waar ze mee zouden komen. jammer van de fysieke knoppen, daardoor valt hij voor mij af.

Mijn vrouw is heel blij dat mijn huidige reader geen knoppen heeft zodat ze in de nacht niet om de minuut "klik" hoort.
Los van het geluid, is het voor linkshandigen natuurlijk fijn als je aan de linkerkant een knop hebt om verder te gaan. Anders moet je toch wel ver reiken met je duim om dat op het scherm te doen. Ook handig als je handschoenen aan hebt. Plus, onder water of in de regen werken touchscreens vaak niet.
Ik ken de use cases niet, maar ik zie wel een grotere toepasbaarheid van het apparaat dan enkel de toerist op vakantie of de fanatieke thuislezer.
Linkshandigen kunnen het zo instellen dat je niet links en rechts op het scherm hoeft te tikken om te bladeren, maar juist boven (terug) en onder (vooruit).
Hij heeft schermorientatie, dus je kan hem als linkshandige aan de knoppenzijde vasthouden en het scherm draait dan 180 graden mee. Je kan ook in landscape lezen.
Snachts behoor je normaliter ook te slapen :9. Ik stem voor beide, fysieke knoppen op devices hebben toch mijn voorkeur met veel dingen. Tactile feedback met bijvoorbeeld capacitieve knoppen maakt veel goed maar niet alles.
Het is een gewoonte geworden maar ik "moet" even lezen om in slaap te komen.

Ik heb nu ook geen knoppen en ik mis ze totaal niet (de vorige had dat wel, maar daar zat geen backlicht in). Komt zelden voor dat mijn Reader niet doet wat ik wil.
Persoonlijk heb ik liever geen knoppen en daardoor een kleiner apparaat.
Maar ja, je kan het toch nooit goed doen voor iedereen en in dit geval heb ik pech ;)

Edit: Ik weet dat je de knoppen niet hoeft te gebruiken, maar dan heb ik persoonlijk liever scherm ipv knoppen of een kleinere (lees handzamer) device.

Edit2: ik vind het sociaal dat men met mij mee wilt denken, maar ik zou het wel prettig vinden als men mijn eerste "edit" zou lezen. Ik heb ervaring met een Kobo readers die knoppen heeft en een Kobo reader die geen knoppen heeft en IK heb liever geen knoppen.

[Reactie gewijzigd door streamnl op 4 september 2019 09:08]

Je kunt ook bladeren met het touchscreen hè? Je hoeft de knoppen ('s nachts) niet te gebruiken.
I know. I know. Maar dan heb ik ruimte die ik niet gebruik en waar ik dan liever scherm zie.
Zoals ik al zei:"je kan het toch nooit goed doen voor iedereen en in dit geval heb ik pech".
Die ruimte is anders erg prettig om je "boek" / e-reader mee vast te houden. Ik vind persoonlijk een van de minpunten aan mijn Kobo Clara HD dat je 'm moet vasthouden als een tablet omdat 't eigenlijk alleen scherm en bezel is. Dat is toch iets wat je gaat merken na een tijdje als je er veel gebruik van maakt. Een uitstekende houvast aan 1 kant maakt juist voor een meer ergonomische leeservaring lijkt me. Verder een top apparaat though.
Wat die bezel in mijn ervaring vooral onhandiger maakt, is dat de bezel echt een 'opstaande' rand is. Dat zorgt ervoor dat hij nog wat lastiger vast te houden is. Ik heb die van mij na 8 maanden gebruik vervangen door een Kindle* waarbij het scherm en de rand in elkaar doorlopen. Dat vind ik echt een stuk prettiger vasthouden.


*De vervanging was overigens niet enkel vanwege de bezel, maar met name de problemen die ik had om in de store een boek te kunnen kopen terwijl ik in het buitenland was. Blijkbaar vindt de Kobo store het heel lastig om je een boek te laten kopen op een Nederlands account, terwijl je op een buitenlands IP zit: 1 grote redirect hell vol met 404's en andere fouten. En (op reis) even snel een boek kunnen kopen vind ik juist een van de grote voordelen van een e-reader.
Nou Amazon heeft ook heel erg een handje van "This item is not available in your region". Enorm vervelend.
True, dat ben ik ook een keer tegengekomen, maar toen was hetzelfde item via een search wel te vinden voor 'my region', maar dan voor een paar euro meer ;) . Zal wel een tax ding zijn?

Het blijft natuurlijk wel vervelend, maar een melding met 'not available in your region', vind ik nog wel een ander ding dan een website die compleet faalt met gare redirects, doodlopende paden en 404's. Het was in April, dus ik herinner me de details niet meer precies. Maar volgens mij kreeg ik op mijn Kobo uberhaupt geen goede melding over wat er fout uit ging. Uit frustratie heb ik toen de website er maar bij gepakt, en daar ging alles dus fout omdat ik vanuit Amerika een boek probeerde af te rekenen met mijn Nederlandse account. Het probleem was niet dat het boek niet available was in mijn region, maar het hele afrekenproces bepaalde op basis van mijn IP dat ik op de US versie van we website moest zijn etc.
Erg irritant als website mis lopen op basis van je IP.
Ik heb ooit gehad dat ik in de US niet kon afrekenen met mijn creditcard omdat mijn country settings niet met de US overeen kwamen.

Vreemdste bij amazon vind ik dat je in de US een e-book kado kan doen aan iemand anders. Maar in europa heb je die optie niet. Je zou toch denken dat het een kleine moeite moet zijn om die optie ook in amazon.de aan te bieden als je de code al beschikbaar hebt voor amazon.com
Moet zeggen dat ik daar zelf geen last van heb gehad. Ik woon zelf in Japan maar koop regelmatig via de NL kobo store en heb er nooit problemen mee gehad. Maar wellicht is dat omdat kobo hier vandaan komt? Not sure..
En de knoppen van de Forma hoor je echt niet. Zit zelfs niet echt een prettige feedback in.
Het extra zij-stukje vind ik voor de handgreep echt comfortabel. 2 maanden geleden geupgrade van een AuraHD waar de zwaarte toch een beetje begon tegen te werken.
Ik vind het net jammer dat veel e-readers geen fysieke knoppen meer hebben. Mijn oude Kindle Keyboard had fysieke knoppen aan beide kanten van het scherm en deze waren ook erg stil in te drukken. In mijn geval moest ik hierdoor mijn handen niet verplaatsen om naar de volgende pagina te gaan.

Nu heb ik een Kobo met enkel een touchscreen omdat de Kindle stuk was gegaan. Ik mis de knoppen nog elke dag want nu moet ik mijn hand verplaatsen om een veeg te doen over het scherm of om rechts te tikken. Soms registreert hij de handeling ook niet goed. Het is een kleine ergernis maar fysieke knoppen zijn voor mij een pluspunt indien goed geplaatst.
100 mensen, 200 wensen...
Ik snap jouw beredenering. Echter voor mij werkt dit niet. Puur omdat mijn vrouw heel erg licht en laat slaapt. Ook al is het klikje heel zacht, zodra zij dat hoort gaat zij erop letten en hoort ze het nog beter. Dat vind ik niet prettig.

Ik heb dat met tikkende klokken. Verschrikkelijk! :+
Volgens mij kan je meestal zowel de knoppen als het scherm gebruiken om te bladeren. Dat was in eerdere versies wel het geval.
Ga er maar van uit dat het ook een touchscreen is.
Mijn oude sony heeft ook fysieke knoppen, maar dat wil niet zeggen dat ik die moet gebruiken. Ik kan de pagina's gewoon 'swipen' met mijn vingers. Lijkt me sterk dat dat bij deze Kobo niet zou kunnen?
Je kunt toch gewoon links of rechts tikken op het scherm om om te slaan. Hoef je ook niet (krampachtig) je vinger op een knop te houden.
Beetje curieus formaat. Wel heel veel loze ruimte voor een paar knoppen...

Het grote voordeel van een 6" e-reader is nou juist het relatief compacte formaat zodat je 'm makkelijk overal mee heen kan nemen. En voor normale leesboeken is het groot zat.

Ik kan me voorstellen dat voor bepaalde boeken (wetenschappelijke publicaties, boeken met veel schema's, tekeningen enzo) 6" te klein wordt, maar dan lijkt me 7" het ook net niet.

Kortom, ik zie niet in wie dit toestel zou willen kopen. Maar goed, met het 6,8" model zullen ze wel gemerkt hebben dat er toch een markt voor is...
Ik heb geen ervaring met e readers, maar 6" is dezelfde maat als m'n telefoon, ik vind dat toch maar erg beperkt voor een leesboek.

Kijk ik naar de oldschool boeken die ik heb, dan zijn die veelal 15x23, dat geeft een diagonaal van ongeveer 11"
Dacht ik ook altijd. Ik heb jaren een 8 inch e-reader gehad, nu een 6 inch. Voor e-pub leesboeken, dus geen pdf's, is het echt voldoende en een handig formaat wat je makkelijk meeneemt.
Kijk eens in een boek hoeveel wit er nog om de tekst zit. Dat is bij een e-reader veel minder. En doordat lettergrootte en regelafstand vaak allemaal instelbaar zijn, is het gewoon goed te doen.
6" met een 4:3 verhouding is een groter oppervlakte dan jouw telefoon, die waarschijnlijk 16:9 of breder is.
Die ruimte is er niet alleen voor de knoppen. Het zorgt, mede door de kanteling die het eveneens heeft, voor een comfortabele kant om hem met 1 hand vast te houden. Je kan de reader met de linker of rechterhand vasthouden en het schermt draait vanzelf mee.
Mijn 6" e-reader is prima vast te houden hoor, daar hoeft het ding niet vierkant voor te zijn. De bezels zijn ruim een centimeter, meer dan zat.

En ik wil juist niet dat het ding de tekst kantelt, ook daar zie ik het nut niet van.
Schermoriëntatie zit erin omdat het een asymmetrische reader is. Je kan hem met de linker of rechterhand vasthouden aan de knoppenkant maar dan moet de tekst wel kunnen meedraaien natuurlijk.
Op zich is het juist erg prettig dat extra loze ruimte. Hier zit het accu en pcb in en doordat het als handvat gebruikt word is de gewicht verdeling ideal dicht bij de hand en merkt je het gewicht nog minder.

Heb altijd een 6.8 AuraHD gehad en dat was al een ideal formaat juist omdat ik wat minder zichtvermogen het lettertype wat groter kan zetten waardoor het op dat formaat nog steeds genoeg inhoud inbeeld blijft.
Heb nu de Forma en dat leest nog prettiger.

Denk dat een 6" wel een beetje het minimale is. Maar zelfs een 6.8/7 is nog niet eens groter als een boek en zeker niet dikker. Past altijd makkelijk in de rugzak voor forenzen of ander tasje.
Ik heb precies hetzelfde. ik zou dolgraag een 7" scherm hebben, in een kastje ter grootte van de huidige Kindle Paperwhite - anders past hij niet meer in mijn jas/broekzak... Maar Amazon vertikt het met die vierkante Oasis, en nu maakt KoBo wat mij betreft dezelfde fout... Handig vasthouden: voor liefhebbers van een grote bezel zouden er covers gemaakt kunnen worden.
Zijn er mensen die hun ipad gebruiken als e-reader, ook in volle zon?
Ik kijk al jaren uit naar een e-ink scherm met iBooks ondersteuning.
Momenteel is het altijd alles manueel converteren naar ePUB en syncen over USB :D
Nadeel is dat je naar een actief scherm kijkt en dat is onrustiger voor je ogen. Een E-Reader heeft een E-inkt scherm (al dan niet met een backlight voor de nacht) en leest echt een heel stuk prettiger.
Dat is sinds de retina schermen niet echt een issue meer.
Het blijft een beeldscherm (die refreshed met een backlight), los van wat voor mooie naam Apple eraan heeft gegeven.
Zie hier:
https://lifehacker.com/is...yes-than-my-ipad-30791836

Het grootste verschil tussen e-ink en lcd schermen is dat lcd schermen licht uitstralen. Laat nou net de huidige generaties e-readers ook een backlight hebben om lezen in het donker mogelijk te maken. Op het moment dat je dat licht aanzet is het verschil dus heel erg klein. Kortom, voor de mensen die 's avonds in bed lezen, kun je ook prima een iPad gebruiken. Zeker met de night modus in iBooks (zwarte achtergrond, witte letters) en nightshift (verminderen van blauw licht).
Een ereader heeft een geheel vrijblijvend frontlight, geen backlight. Zie hier voor uitleg.
Dat synchroniseren via USB is met Calibre niet meer nodig. Als je de server functie gebruikt kan je boeken via wifi op je reader zetten.
Zijn er mensen die hun ipad gebruiken als e-reader, ook in volle zon?
Ja ik. Ik lees al mijn ebooks op een iPad. Echt in een volle zomerzon is echter lastig, dat gaat niet best, maar in een beetje schaduw gaat het buiten ook prima.
Gaat niet gebeuren, Apple biedt ook geen iBooks voor Windows bijvoorbeeld.

IBooks hebben bovendien de mogelijkheid tot embedded filmpjes en animaties die op een e-reader niet gaan werken.

Volgens mij kan je ze wel met tooltjes omzetten naar ePub waarbij je dan wel die dynamische content verliest natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 september 2019 10:23]

Kun je lekker op vakantie in kleermakers houding op de bodem van het zwembad je boek lezen.
En weer een extra type kabel meenemen. Micro-usb op een nieuw high-end e-reader... Spijtig...
MicroUSB naar USB-C adaptertje van een paar cm groot moet je inmiddels wel hebben toch :Y) en anders, kan ik de InCharge Universal aanraden. Hang je zo aan je sleutelbos.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 4 september 2019 07:54]

Geinig ding, Thanks !
Dan moet je wel een heel lange vakantie hebben. Dat spul doet weken met een acculading
Micro-usb is nog steeds de standaard voor zo'n beetje iedere telefoonlader. Buiten dat gaan de meeste mensen niet zo lang op vakantie dat ze hun e-reader leeg lezen als ze hem van te voren opladen. ;)
Micro-usb is nog steeds de standaard voor zo'n beetje iedere telefoonlader.
Pricewatch => smartphones => "producten"

Filter "verkrijgbaar sinds" 01/01/2019 geeft:
Micro-USB: 74
USB-C: 82

Sinds 01/05/2019:
Micro-USB: 37
USB-C: 50

In 2019 is de standaard USB-C en de balans schuift steeds meer op.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 4 september 2019 09:05]

In 2019 is de standaard USB-C en de balans schuift steeds meer op.
Je kijkt nu naar modellen, niet naar verkochte smartphones en al helemaal niet naar het aantal smartphones dat nu nog in gebruik is. Jou aantallen hebben weinig waarde zonder context en je conclusie klopt al helemaal niet! USB-C is helemaal niet de standaard in 2019, het zit op steeds meer modellen in 2019, onbekend is of dat gangbare modellen zijn of niet.

Er zouden nu 3.3 miljard smartphones in gebruik zijn, afgelopen jaar zijn er 1.43 miljard smartphones verkocht. De aantallen verkocht per jaar lopen echter terug en de aantal mensen met een smartphone groeit. Je zou volgens deze aantallen met 2-3 jaar allemaal nieuwe smartphones hebben, maar anderen kopen na een jaar alweer een nieuwe smartphone en weer anderen kopen er eentje na misschien 5 jaar.

Alle iPhones hebben bv. nog doodleuk een lightning connector, ik guestimate dat al vlot 20% van de gebruikte smartphones iPhones zijn, zo niet meer (hebben gemiddeld langere ondersteuning waardoor ze langer gebruikt worden en populairder zijn in het refurbished segment). Samsung is bv. pas begonnen met USB-C aansluitingen (bij een beperkte selectie smartphones) begin 2017. Er is dus nog een hele sloot Samsung devices welke daar ook nog niet op zitten.

Heck, ik kwam als ITer pas vorige week voor het eerst oog in oog met een laptop waar alleen USB-C aansluitingen op zaten en niets anders meer EN ik dat nodig had (OS install). Ik kan me zo voorstellen dat velen hier nog helemaal niets mee te maken hebben gehad.

@MatthiasDS Qua Android moet je even goed kijken, ze hebben 7.0 en 7.1, 8.0 en 8.1 opgesplitst. Als je dat netjes bij elkaar telt, dan heeft Oreo (8) het grootste aandeel (ruim een kwart) en Nougat (7) heeft ook nog een groter aandeel dan Marshmellow (6).

Of Micro-USB jammer is, is nog maar de vraag, veel mensen hebben nog steeds opladers met die 'standaard', een budget e-reader van €180 zou imho een van de laatste moeten zijn die overgaan naar zo een nieuwe interface. Start met de duurdere laptops, tablets, smartphones, etc. En niet de budget items. Want een goede usb-c oplader extra is dan weer een significante investering voor een budget item.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 4 september 2019 14:54]

De context is eenvoudig: de Kobo Libra H20 is een nieuwe e-reader, eentje die nu, in de tweede helft van 2019, wordt uitgebracht. De originele commentaar is dat het jammer is dat een toestel dat nu wordt uitgebracht, nog steeds micro-USB wordt gebruikt. Dat is een geldige commentaar, gezien USB-C het voor nieuwe toestellen heeft overgenomen als standaard. Vandaar dat ik ook relevante cijfers geef om dat te ondersteunen.

Hoe langer fabrikanten toestellen met micro-USB blijven uitbrengen, hoe langer we meerdere types kabel moeten blijven gebruiken.

Misschien kan je discussiëren over het woordje "standaard". Wat is de standaard, de producten die in gebruik zijn, de producten die verkocht worden, of de producten die geïntroduceerd worden? Goede vraag.
Stel dat we jouw definitie nemen ("toestellen in gebruik") dan zou Android 6.0 Marshmellow nu de standaard zijn qua Android OS, want heeft het grootste market share (toch volgens de laatste cijfers die ik terug kan vinden). Voor mij is dat toch eerder Android 9.0 Pie, want alle nieuwe toestellen komen daarmee uit. Ik vraag me ook af of Acmosa en/of jij dan ook zouden reageren met een "Android 6.0 is de standaard" op iemand die zou klagen mocht er nu een telefoon worden uitgebracht met Android 6.0. Ik vermoed van niet. :)

Laten we de semantiek achterwege en keren we terug op het originele woord ("micro-USB in 2019, jammer) en wederwoord ("micro-USB is nog steeds de standaard"), dan bevind ik me toch echt aan de kant van de originele stelling. Micro-USB in 2019 is jammer.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 4 september 2019 13:27]

[...]

@MatthiasDS Qua Android moet je even goed kijken, ze hebben 7.0 en 7.1, 8.0 en 8.1 opgesplitst. Als je dat netjes bij elkaar telt, dan heeft Oreo (8) het grootste aandeel (ruim een kwart) en Nougat (7) heeft ook nog een groter aandeel dan Marshmellow (6).
Wat je zegt is juist. Wat ik zeg is echter ook juist. Android 6.0 Marshmellow heeft het grootste aandeel, ik vermeldde 6.0 voor een reden ;)
Of Micro-USB jammer is, is nog maar de vraag, veel mensen hebben nog steeds opladers met die 'standaard', een budget e-reader van €180 zou imho een van de laatste moeten zijn die overgaan naar zo een nieuwe interface. Start met de duurdere laptops, tablets, smartphones, etc. En niet de budget items. Want een goede usb-c oplader extra is dan weer een significante investering voor een budget item.
Ik ben het hier niet mee eens. De power draw EN accucapiciteit van een e-reader zijn zeer beperkt. Hier heb je geen dure USB-C oplader nodig die quickcharge en weet ik nog aankan. De kans is zeer groot dat men reeds voldoende USB-laders heeft die met een pluggable kabeltje werken en dan is de enige aankoop een USB-A naar USB-C kabeltje van een paar euro. Dat zal de job meer dan goed genoeg doen.

Tenslotte, wanneer smartphones van < €100 reeds USB-C connector en oplader hebben, of smartphones van < €150 (pakweg Galaxy A20e) daar ook al een vorm van fast charging aan toevoegen, dan mag het toch geen argument zijn dat een e-reader van €180 geen USB-C aansluiting heeft en een ladertje of, minstens, een kabeltje in de verpakking toevoegt.
Er zijn (gelukkig) nog maar heel weinig telefoons die in de afgelopen 1-2 jaar uitgekomen die nog gebruik maken van een Micro-USB lader.
Je moet ze de kost geven die lekker in bad een boek liggen te lezen en dan in slaap vallen... :X
Of lekker op een luchtbed in het zwembad liggen en dan door een grapjas ervan afgegooid worden...
Of een handleiding voor duikers (duiken voor dummies :P )
Als hij nu nog wat dieper waterdicht bleef ideaal om trappen mee af te werken.
Hij zal wel met een touwtje aan de boei gehangen moeten worden :)
Oprechte vraag aan de e-book gebruikers:
Wat is voor jullie de meerwaarde van een e-book tegen over een telefoon met een degelijk scherm (incl wat hier aangeduidt wordt als Comfort Light Pro)?

Ik twijfel al langer of ik een e-book wil halen maar vind de prijs toch best behoorlijk.

OT:
Mooi om te zien dat blauwlicht-filters nu dus ook naar e-books komen. Waterdicht is ook handig voor de mensen die in een bad of zwembad/jaccuzi gaan lezen, puur voor de veiligheid dat die niet kapot gaat als je hem laat vallen in het water.
* Het scherm is groter en de verhoudingen zijn beter voor lezen
* Het scherm is toch nog altijd rustiger
* De e-reader kan maar een ding, dus ik wordt niet afgeleid door de neiging even iets op te zoeken of iets the checken
Je vergeet (de belangrijkste voor mij) batterij duur.
Wel... Ik lees zoveel, kennelijk, dat ik mijn kobo toch twee keer in de week op moet laden. (Vroeger was dat een keer, maar na een paar jaar is de batterij toch was minder).
Ik heb een Kobo Clara (5 en een Samsung S7. Mn ebook heeft veel meer tekst op een scherm dan op mn telefoon, en dat maakt lezen een stuk prettiger. Verder is het beeld gewoon veel rustiger.

En wat bouwdewijn aangeeft, je krijgt niet steeds je telefoon meldingen erdoorheen.
Je hebt dat licht überhaupt niet nodig. Een degelijk scherm is niets meer dan een degelijk scherm. Een redelijke ereader zoals deze is niet als een scherm maar als een goedkope krant. Voor de duidelijkheid, dat is een gigantisch compliment. ;)

Overigens is een telefoon een klein priegelding, tenzij je een telefoon hebt die richting iPad Mini-terrein gaat.
In mag m'n e-reader in de sauna gebruiken, gsm's en tablets zien ze daar niet graag ;)
Goed leesbaar in de zon, batterijduur van weken ipv uren, minder vermoeiend voor de ogen...
Dat hebben Kobo's niet, en ook niet nodig. 8 GB past gigantisch veel boeken op.
Niet nodig; 8GB is echt genoeg.
Heb momenteel iets van 200 boeken op mijn Kobo staan (waarvan 36% uitgelezen), en nog genoeg ruimte over.

Of je moet met Comics gaan werken, die zijn natuurlijk groter dan "normale" leesboeken. Alleen daarvoor vind ik de Kobo niet echt geschikt voor.
Nickel niet, KOReader en Plato m.i. wel. :) /shameless plug
Ik ben ook wel een beetje om. Heb afgelopen vakantie op een 6" gelezen, groot genoeg volgens mij.
Enige wat ik jammer vind is dat er geen spelletjes meer op te doen zijn zoals Sudoku oid. Dat zou toch een fijne afwisseling zijn. Zijn er andere e-books die dat nog wel kunnen?
Mijn Pocketbook Touch HD3 heeft een paar spelletjes. Sudoku, schaken en solitaire. Verder een erg prettige e-reader in gebruik.
Ik heb al jaren USB C en had laatst een micro USB nodig. heb de de toch eens geërgerd dat ik hem niet even ¹²³ kon vinden. Voor een nieuw apparaat van dit haar vind ik het ook een gemiste kans want misschien gebruiken mensen nog micro USB op dit moment maar wat op langer termijn? zo een ebook gaat best wel lang mee dus op ten duur zal je waarschijnlijk inderdaad een extra kabel mee sjouwen

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 4 september 2019 07:10]

De Kobo's hebben helaas last van vlekvorming en ik heb het idee dat het komt door warmte. Volle zon en een lekker warm bad is dan niet het beste voor een verder o.k. functionerende e-reader. Het automatisch aanpassen van de kleurtemperatuur werkt niet goed, maar dat zou ook aan de vlekvorming liggen omdat het ook uitvallende ledjes zou kunnen zijn.

Wel erg prettig zijn alle lettertypeinstellingen. Of je er zoveel nodig hebt weet ik niet, maar het is eenvoudig genoeg en je vind vrij snel welk lettertype je fijn vind lezen. En je kan bij de bieb lezen. Nu nog geen vlekvorming!
Da's een mooie update voor mijn Glo HD uit 2015 die wat haperingen begint te vertonen. Wel 3cm groter, maar een iets groter scherm en iets meer houvast is ook wel fijn.

Nu weer nadenken over de kleur. Dat was in het Sony tijdperk ook. Zwart is denk ik het fijnste, want dat reflecteert misschien wat minder in de zon.

Of toch eens een Kindle... Ik wacht wel even tot de Kerst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee