Kobo brengt e-reader met 6"-scherm en verlichting met rgb-leds volgende week uit

Kobo brengt zijn Kobo Clara HD op 5 juni in de Benelux uit voor 130 euro. De pixeldichtheid is hoger dan die van de huidige 6"-e-reader van Kobo en de kleurtemperatuur van de verlichting is instelbaar, net als bij duurdere modellen.

Het Carta e-inkscherm heeft een resolutie van 1448x1072 pixels en daarmee een pixeldichtheid van 300ppi. Dat is vergelijkbaar met andere hd-e-readers van bijvoorbeeld Amazon of Kobo. De resolutie is hoger dan die van het huidige 6"-model van Kobo, de Aura Edition 2, die zo'n 120 euro kost en 1024x768 pixels heeft.

Het scherm van de nieuwe Kobo Clara HD heeft verlichting met aanpasbare lichtsterkte en maakt gebruik van de zogeheten ComfortLight Pro-schermverlichting. Die combineert witte leds met rgb-leds en daardoor is de kleurtemperatuur aan te passen om bijvoorbeeld de hoeveelheid blauw licht te verminderen. Dat moet verstoring van slaap tegengaan. De verlichting met aanpasbare kleurtemperatuur was eerder alleen beschikbaar in de duurdere Kobo Aura ONE en Kobo Aura H2O Edition 2.

De Kobo Clara HD meet 159,6×110×8,35 millimeter en weegt 166 gram. Hiermee is het volgens de fabrikant de kleinste, lichtste en dunste Kobo-e-reader. Het 6"-model dat de fabrikant al langer in zijn assortiment heeft, weegt 180 gram en is 8,5mm dik.

Voor verbindingen naar buiten toe is er wifi en een micro-usb-aansluiting. Het nieuwe model is uitgerust met 8GB intern geheugen en volgens Kobo is de Clara HD in staat om pagina's 100ms sneller om te slaan dan voorgaande modellen van Kobo.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-05-2018 • 15:20

84 Linkedin

Reacties (84)

84
84
57
6
0
21
Wijzig sortering
Lezen vanaf een ereader is erg fijn, maar ik snap niet waarom zo weinig modellen fysieke knoppen hebben om de bladzijde om te slaan. Als je zit te lezen is het niet zo erg om het touchscreen te gebruiken, maar liggend is dat een crime. Zelf heb ik mede om die reden de (eerste versie van de) Kindle Oasis. Heerlijk om met dezelfde hand waar ik het ding mee vast houdt een duim tegen het knopje aan te houden en met een klein beetje druk de volgende pagina te kunnen krijgen.
Rakuten (de eigenaar van Kobo heeft ook een andere line readers waaronder de Tolino Vision 4 HD, Zelfde spec schermspecs en geheugen als deze nieuwe Kobo. M.a.w. de hardware heeft een nauwelijks ander jasje en nu KOBO software. Tolino weet wanneer de schemering begint en dan gaat scherm van wit/blauwig naar iets geler. Schijnt voor je nachtrust beter te wijn (maar als het spannend is leess ik door) MAAR....
Maar die heeft de optie dat achterop de e-reader tikken ook een pagina vooruit is. Dus als je hem vasthoudt dan kan je met je wijsvinger achterop vooruit bladeren.

Tolino is verkrijgbaar bij boekwinkels. Overigens deze is ook waterdicht (ik zou niet onder water gaan lezen, maar per ongeluk in bad vallen zou moeten kunnen, en als je al lezend in slaap valt, volgens de specs binnen een half uur wakker worden :*)

Verder is ieders ervaring en wensen anders. Ik (we) hebben in huis een Sony PRS-T1 met knoppen (oud en zonder verlichting), een Kobo 5" (zonder verlichting), een Kobo Auro 6" en Kobo Aura HD 6.8"en een Tolino 6"met comfortlight) Elk heeft z'n plus en minnen. De Sony was niet zo stabiel, en ondertussen is de accu wat astmatisch (ofwel snel op). De Aura 6.8 was voor mij handig, voor eega iets te groot, 2 dagen voor on vakantie vile ie, had het scherm een defact, en daarom bij boekwinkel de Tolino gekocht.
Kobo is universeler in ondersteuning formaten (epub en MOBI), kun met ook nog andere software opzetten. Tolino is voor lezen epubs goed en vrij stabiel. Maar Mobi zul je moeten converteren.
De Kobo 5" is voor in het vliegtuig. Past in binnenzak. Zou grag een versie willen met 300ppi scherm en verlichting.
Ik heb wel eens naar die Tolino's gekeken maar vond ze behoorlijk duur in vergelijking met de concurrentie. Ik ben mede daarom (en omdat ik ook graag fysieke knoppen heb) uitgekomen bij readers van Pocketbook. Werken prima, geen afhankelijkheid van, of opdringerige samenwerkingsverbanden met webshops of uitgevers, en niet te duur.
Zou nog beter zijn met voice commands..
"Next"
Kan iedereen bijhouden hoe snel je leest in de stilte coupé 'Next...... Next.... Previous.. Next..' :+
Nog leuker is het als jij "next" zegt en de e-reader van je partner gaat vervolgens óók naar de volgende pagina :')
Ik kan dat woord niet op normaal volume zeggen.. dus bij mij zou de hele stilte coupe een pagina doorslaan.. hahahaha
"Next stop, Schiphol airport" ;-)
Haha, ja.
Maar het zou natuurlijk en-en zijn, dus je hebt zelf de optie.

@his.dudeness
Natuurlijk zou je ook gewoon op een normaal volume 'next' mogen zeggen.

Maar ik zie jullie argument als een goed tegenstandpunt.


Dan misschien met AI die ziet dat je de laatste regel gelezen hebt :)
Maar dan wordt het wel erg scifi allemaal.
Dan misschien met AI die ziet dat je de laatste regel gelezen hebt :)
Oeh, doe mij maar geen microfoon of andere tracking sensors in mijn e-reader ;)
Zucht, ok. Ik heb er niet goed over nagedacht. :/
Ik wil dat ook niet in mijn e-reader :)

*gives up* _/-\o_
gewoon eye tracking, als je naar de laatste letter kijkt ;-)
kost wellicht wel een stukje meer energie dan twee keer tappen op de device (microfoontje + kristal + mem poort).
Liever niet. ik wil niet de hele tijd dingen moeten roepen tijdens het lezen.
Lijkt mij erg irritant en vermoeiend.
Of je koppelt hem aan je Siri/Alexa/Google/enz account, hey Siri, turn Kobo to next page :P
maar serieus, lijkt me wel een battery-drainer als hij continue moet luisteren. Net als eye-tracking, dat hij automatisch doorscrolt naar de volgende pagina, is nog luier :)
Hmm, goed punt. Ik wil eigenlijk ook zo'n ding aanschaffen. Ik lees atm op mijn Oneplus 3 met de background op zwart, zodat ik niet te veel licht hoef te zien (OLED). Ik merk indd dat ik altijd de pagina omsla met de volume knoppen ipv een tik op het scherm. Zijn er nog actuele E-readers die wel over deze knoppen beschikken dan?
De nieuwe Oasis heeft ze ook, maar ik heb me niet echt meer in dat model verdiept. De Voyage heeft drukgevoelige "knoppen" in de bezel verwerkt, maar ik had gelezen dat die niet altijd even fijn in te drukken waren dus die had ik overgeslagen (en de nieuwe Oasis is niet veel duurder dan de Voyage zie ik).
Andere modellen weet ik niet, ik had voor ik postte even snel naar Kobo's in de pricewatch gekeken en daar zag ik geen knoppen.
Pocketbook Touch HD, prima e-reader met knoppen
Nu zie ik eindelijk nut achter HTC's 'knijpfunctie' in de telefoon. Zou bij een e-reader wellicht handig zijn :)
Zou kunnen inderdaad, hoewel je op een smartphone ook gewoon de volume knoppen kunt gebruiken. Dat deed ik met de Kindle app voor ik de Oasis kocht.
Inderdaad, ik gebruik nog de laatste Kindle met knoppen links en rechts van het scherm maar zonder verlichting . Ik wil ook niet zonder de knoppen, dan maar geen verlichting (zit tenslotte ook niet op een echt boek).
Precies. Ik lees trouwens liever bij licht uit een leeslampje, ik hoef helemaal geen lichtgevend scherm.
De reden dat ik een lichtgevend scherm toch wel erg fijn vind is dat ik vooral in bed lees. Mijn lampje op de nachttafel staat ongeveer op gelijke hoogte rechts van mij waardoor als ik op mijn linkerzij ga liggen het boek in mijn eigen schaduw zit. Met mijn oude ereader die geen verlichting had (een of andere Sony) kon ik het dan bijna niet meer lezen. En je wil ook niet echt het grote licht aan doen, dat werkt niet zo goed om bij in slaap te vallen.
Als je vooral in een lekkere zetel leest en een lampje er naast kan zetten dan is het een stuk minder nodig lijkt me inderdaad.
dan maar geen verlichting (zit tenslotte ook niet op een echt boek).
8)7 deze logica slaat als een tang op een varken. Knoppen zitten ook niet op een echt boek. Nou en? Dat betekent toch niet dat ze daarom meer of minder welkom zijn? Een nachtlampje kun je vrijwel niet verplaatsen. Het lampje in je e-reader zit altijd bij.. jawel, je e-reader. En onder een deken kun je hem dus ook nog lezen.
Ik had eerst een Sony e-reader. Deze had fysieke knoppen voor het omslaan van een bladzijde. Dan kun je inderdaad de ereader wat makkelijker met één hand vasthouden en de bladzijde omslaan.

Nu ben ik de toetsloze Kobo gewend, maar geef toch de voorkeur aan een fysieke knop.
Uiteraard kan ik niet claimen dat jij dit probleem niet hebt, maar ik lees een hoop liggend, en heb geen problemen hiermee. Vroeger eentje met fysieke knoppen gehad, en toen ik die moest missen was ik eerst wel wat skeptisch, maar voor mij werkt het prima. Ik kan hem gewoon met één hand vasthouden, en dan met mijn duim op het scherm tikken.
Ik heb hier ook geen last van, gezien mijn Kobo ook vegen ondersteund, dus dat lukt ook met één duim.
Zelfs als ik op mijn andere zij lig, en de ereader met mijn linkerhand vastpak, gewoon een kleine swipe naar links om de volgende pagina te openen
Je kunt bij Kobo swipen of op de rand van het scherm tikken. Dat went is mijn ervaring, en is hoe dan ook makkelijker dan fysiek een bladzijde omslaan.
Erger nog is dat als je ondertussen in slaap valt het ding tussen de lakens valt, en zelfstandig gaat bladeren bij elke beweging. Vanmorgen nog meegemaakt.....heeft het kreng weer 50 pagina's teruggebladerd.
Ik heb een Aura One omdat ik nog wel eens in mijn hottub zit te lezen.
Fysieke knoppen zou geweldig zijn, het is nl. mooi dat je ereader waterdicht is, maar de touchbediening is ruk als zelfs je vingers maar een beetje nat zijn.
Dus fysieke bladerknoppen: Laat maar komen!!
Ik ben ooit begonnen met de Kindle Keyboard, en nu via de Paperwhite 1, een Oasis 2. Ik merk dat ik op mijn Oasis nog bijna net zo vaak blader met toch als met de knoppen. Maar het hebben is erg handig.
Mooi dat resolutie nog steeds omhoog gaat en gewicht omlaag, maar ik houd het toch nog even bij mijn Aura HD (ook al is die inmiddels 5 jaar oud). Als je nu toe bent aan een nieuwe lijkt me dit een prachtig apparaat.

Hier een mooi artikel over de huidige ontwikkelingen op e-paper gebied en wat eraan zit te komen (in de tweede helft).
Kobo had zelf in deze prijsklasse drie jaar geleden al een e-reader met deze resolutie en dpi.
https://tweakers.net/pricewatch/compare/445803;1180431/
Deze is echter ook vrij snel weer verdwenen en vervangen voor e-readers met een lagere resolutie.
Mijn vermoeden is dat de GloHD toentertijd nog niet winstgevend genoeg was. Wat deze Clara wint tegenover de oude GloHD is eigenlijk alleen maar de verbeterde verlichting naar mijn idee.
Goede vergelijking. Clara is echter ook weer 8% lichter, dunner en heeft 8 ipv 4GB geheugen. Het is allemaal niet wereldschokkend, maar gaat wel íets verder dan verlichting alleen ;)
Klopt, die verbeteringen zitten er ook zeker in en moeten ook niet vergeten worden.
Ik bekeek het vooral vanuit m'n eigen perspectief (heb een Glo HD), en dan is het me de upgrade niet waard aangezien er maar weinig geupgrade is voor 130 euro. Afgezien van enkele kleine verschillen is Kobo met deze Clara wat mij betreft pas weer terug op een vergelijkbaar niveau van 3 jaar geleden. De afgelopen 2,5 jaar maakte ze in deze prijsklasse vooral stappen terug.
Maar begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben wel blij met deze nieuwe Clara, maar niet laaiend enthousiast. Een prima kandidaat mocht mijn Glo HD de geest geven, maar het niet waard om over te stappen :)

Overigens is 8% lichter in dit geval slechts 14 gram toch? Ik betwijfel of ik dat verschil zou merken :+
Klopt :) maar dat wordt sowieso lastig aangezien ik niet verwacht dat er van de ontwerpen (Glo 180 en Clara 166 gram) nog heel veel af kan ;)

Ik kan je denktrant volledig volgen overigens: zie ook mijn eerdere opmerking dat ik mijn Aura HD van vijf jaar oud nog even blijf gebruiken
Bedankt voor de link. Ik ben blij om te zien dat er eindelijk eens wat vooruitgang zit in e-readertechnologie.

Op dezelfde site staat trouwens een recensie van de Kobo die hier wordt aangekondigd: https://goodereader.com/b...ders/kobo-clara-hd-review
Gebruik sinds kort een tablet om bladmuziek van te lezen. Zou het wel fijn vinden als er betaalbaardere grote e-readers zouden komen met vergelijkbare mogelijkheden. Zou de leesbaarheid bevorderen, maar voor een goed gebruiken moeten de mogelijkheden om aantekeningen te maken wel hetzelfde blijven. Ben benieuwd of deze ontwikkelingen daar ook toe kunnen leiden. Met name de e-readers die op Linux gebaseerd gaan worden.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 30 mei 2018 10:04]

Bestaan er eigenlijk ook goede e-readers in kleur (voor PDF's met veel plaatjes) welke goed leesbaar zijn in de zon? Of kom je dan al gelijk uit bij een tablet :?

[Reactie gewijzigd door Trancentral op 29 mei 2018 15:25]

Ben ik ook wel benieuwd naar.. groot onderscheid tussen tablet en e-reader is een e-ink scherm welke goed leesbaar is in de zon. Pebble (smartwacht) heeft natuurlijk ook een kleuren e-ink scherm uitgebracht toen zij nog bestonden. Ik ben benieuwd hoe toepasbaar dit inderdaad zou zijn voor een e-reader.
De pebble gebruikt geen echt e-ink scherm maar een transflective lcd scherm, wat in tegenstelling tot e-ink wel energie kost om beeld te tonen. E-ink kost alleen energie tijdens het verversen.
Ik denk dat er ook best vraag zou kunnen zijn naar een e-reader met een transflective lcd scherm. Een mindere accuduur maar wel een veel snellere verversingssnelheid en kleurtjes!

[Reactie gewijzigd door Stevie-P op 29 mei 2018 15:36]

Verklaart ook waarom het schermpje animaties kan weergeven. Thanks!
De verwarring is te verklaren doordat pebble (of de producent van hun schermpjes) graag de term "e-paper" gebruikt. Als ik het goed heb begrepen is verschil met een normaal transflective lcd scherm dat ze een low-power chipje hebben dat de framebuffer onthoudt en naar het scherm blijft sturen. Zo kan de grotere chip sneller gaan slapen.
Ik zou het al tof vinden om stripalbums te lezen op een A4 kleuren e-ink.
Stripverhalen in zwart-wit zijn nogal saai.

Dus er is zeker een vraag voor betere ontwikkelingen op het gebied van e-readers.
Maar dan wel graag op A4 formaat.
Ooit eens een artikel gelezen (misschien zelfs wel op Tweakers) dat de NS bezig is, samen met een ander bedrijf. Om kleuren e-inkt informatie borden te maken. Bij deze schermen maakt het niet uit dat de ververstijd een seconde kan duren. Maar heb hier eigenlijk verder nooit meer wat over gehoord.
Volgens mij kunnen E-ink displays geen kleur weergeven (correct me if I'm wrong) dus dan zou je inderdaad bij een tablet uitkomen (volgens mij hebben E-readers met een kleurendisplay gewoon een LCD ipv een E-ink scherm en dan kun je net zo goed een tablet nemen).
Het bestaat wel, bijvoorbeeld Advanced Color ePaper. Het heeft alleen een refreshrate van 2 seconden.

Op youtube zijn genoeg demo filmpjes te vinden zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=N2V9iuTW3sA
A new color epaper technology called ClearInk is getting set to take off in the near future (hopefully).

http://blog.the-ebook-rea...arink-color-epaper-video/


https://youtu.be/FXO16tOEq-M
Electrowetting heeft ook wat weg van E-ink en zou potentieel ook kleur kunnen weergeven. Alleen las ik laatst dat het ze niet lukt om dit commercieel op te schalen: nieuws: Gerucht: Amazon sluit Eindhovense beeldschermfabrikant Liquavista
Nee, en ja. Nee, zijn er nog niet, dus ja, je hebt een tablet nodig daarvoor.

Waarom nog steeds micro USB? USB-C is veel prettiger! Ik vind dat ondertussen toch echt een nadeel van m'n Kobo Aura One...
Wat vind je prettiger aan USB-C? Ik vind het fijne aan micro-usb dat het weerhaakjes heeft - een kabel valt er niet makkelijk uit. Dat is bij menig USB-C aansluiting wel anders.
Mijn USB-C die klikt ook soort van vast, als die half in mijn telefoon zit lijkt het zelfs wel door een magneet vast te klikken. Kan ook de kabel gewoon vast houden en mijn telefoon er aan laten hangen van bijna 200 gram, dus echt slap is het ook niet.

Mij maakt het niet veel uit, vind ze beide prima, behalve dat ik maar 1 usb-c device heb waar ik dus extra kabels voor heb moeten kopen omdat ik er anders maar 1 heb itt micro-usb...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 mei 2018 16:10]

Het prettige aan usb-c is dat je niet eerst hoeft te onderzoeken hoe het stekkertje erin moet, dat het de nieuwe standaard wordt en dat mijn telefoon het ook al heeft.

Ik vind het raar dat Kobo vast blijft houden aan oude standaarden in nieuwe modellen.
Ja, USB C is handiger, maar ik denk niet dat het zwaar weegt, die readers hoef je maar sporadisch op te laden.
Da's ook weer waar.
Omdat USB C nog steeds geen "standaard" is.
Er worden nog steeds zat telefoon/tabs etc gemaakt met micro.
Plus zoveel voordelen heeft het niet buiten om dat het niet uitmaakt hoe je hem er in steekt.
Ervaar zelf met USB c dat mijn kabel er vaker uit ligt dan met micro usb
Ik heb meer kapotte micro-usb aansluitingen dan USB-C aansluitingen. Juist omdat die dingen zo klein zijn, en het wel uitmaakt hoe je hem erin doet, gaat die poort bij mij altijd stuk (ik moet een micro-usb kabel altijd drie keer proberen erin te doen voordat hij past...) Mijn One is nog het enige apparaat wat ik heb wat ik niet met USB-C kan laden...
De 1 heeft er meer last van dan de ander uiteraard. Ik zelf heb er nooit echt last van gehad met micro usb. Natuurlijk heeft iedereen er zich een keer aan geïrriteerd.. Vooral snachts naar bed gaan en in het donker dat poortje vinden. Maar zo kan je met alles wel iets hebben lijkt mij.
Ik zou graag met Qi opladen, zeker met een (spat) waterdichte ereader.
connector blijft misschien nodig voor connectie met computer als dat ooit nodig is, daar kunnen ze dan een veel betere seal voor in zetten en de connector blijft goed omdat er maar zeer weinig gebruik van wordt gemaakt.
Ik laad mijn telefoons al een jaar of 4 draadloos op en vind het een verademing!
Waarom nog steeds micro USB? USB-C is veel prettiger!
Dat was ook het eerste wat ik me afvroeg bij het zien van de beelden! Je gebruikt inderdaad bij een ereader de aansluiting niet zo veel.. maar waarom niet gewoon de nieuwe standaard gebruiken? Wat mij betreft mag alles met een usb-c poort uitgerust worden (ipv micro).
Heb hier ook jaren naar gezocht maar vind geen e readers hiermee.
Terwijl de techniek er wel al is : https://www.eink.com/color-technology.html
Heb het opgelost met een tablet (ipad) en dan de lees instellingen instellen. (helderheid en kleurtemperatuur). Voordeel met tablet is dat je vaak makkelijker boeken via het netwerk erop kunt zetten. Tablet is namelijk iets sneller dan menig E reader.
En onleesbaar in de zon in tegenstelling tot e-ink
Maar ik zit te wachten op een die meer A4 formaat is want mijn ogen hollen achteruit. :(
Mijn tablets zijn niet onleesbaar in de zon. Daarbij, ik zit niet vaak in de volle zon te lezen, meestal zit ik echt wel in de schaduw... Het probleem alleen is dat de batterij dan wel sneller leeg loopt.
Kobo is op zich goed te doen met manga strips ware het niet dat het veel te traag is.. het beeld zelf is goed te doen.
Deze ereader geeft geen kleuren weer, het backlight kan van kleur wijzigen.
Dat backlight gebruik je niet wanneer je in de zon zit, in de zon is e-paper net zo leesbaar als papier (en dus veel beter leesbaar dan een tablet!)
Nog niet, maar de technologie bestaat al wel :
Advanced Color ePaper (ACeP)
https://www.eink.com/color-technology.html
men verwacht dat er rond 2019 wel iets zou kunnen komen..
https://goodereader.com/b...be-a-reality-anytime-soon

ontopic :
Leuk! en vindt kobo zelf beter dans de kindles ( zit niet vast aan mamazon.. )

ah.. cave boy was me voor...

[Reactie gewijzigd door zeduude op 29 mei 2018 15:43]

iPad mini (2+) :-) maar die heeft geen e-ink. Wel instelbaar kleur scherm. En 2e hands goed betaalbaar.

Zelfs bladzijden omslaan met de volume knop kan.
Maar in de volle zon zie je geen ene ruk met een glazen tablet
True, maar er is ook geen enkele kleuren e-ink waar mee je fatsoenlijk een cbr in de volle zon kan lezen ! Maar ik lees ook meestal in de schaduw. cbr op een iPad mini 4 en boeken op een Kobo.
Ja, die zijn er, dat heet een tablet
Ik heb een oude pocketbook pro. Hij is heel langzaam en heeft een lage resolutie en brakke batterij, maar hij heeft een groot scherm en kan ieder bestandsformaat aan. Daar zou ik graag een modernere versie van willen. Geen touch screen, geen internet, gewoon goed contrast en en hoge resolutie op A4-formaat. En niet absurd duur, zoals dat kreng van Sony dat 1000+ kost.
Ik vind het jammer dat Sony geen ebook ereaders meer maakt. Waren goede dingen...beetje duur t.o.v. Kobo maar goede apparaten. Heb ook gespeeld met CBR op een Kobo H2o, maar ik mis toch de dimensie kleur bij stripboeken.

Hoop dat er ooit een dergelijk apparaat gaat komen die dit mogelijk maakt zonder teveel stroom te gebruiken en een beetje snel kan bladeren. Met name bij de stripboeken die ik heb duurt het wisselen mij te lang.

[Reactie gewijzigd door Black Piet op 29 mei 2018 16:47]

Nee, consumenten kleuren-e-ink-readers zijn er nog niet.
Ik blijf voorlopig maar mijn oude Kobo Glo HD gebruiken, qua specificaties doet deze niets of nauwelijks iets onder.
Hopelijk krijgt 'ie dezelfde batterijduur als mijn Kobo H2O 2nd edition, die heb ik sinds september en pas 3x opgeladen terwijl ik elke dag zeker 5/10 pagina's lees :)
Mooi getimed. Ik heb nog een ouwe Kobo Touch uit 2012 ofzo. Zonder achtergrondverlichting en dat is de reden dat ik toch ben gaan rondkijken naar een opvolger. Ivm resolutie had ik de H2O v2 op het oog maar deze nieuwe reader wordt erg aantrekkelijk qua prijs. In het zwembad lig ik er toch nooit mee.
Toen ik dit voor het eerst las, dacht ik: willen gamers nu ook al rgb-ledjes op hun E-reader!? Maar het artikel maakte verder veel duidelijk. Weet iemand misschien wat de standby-stand is van deze E-reader?
en volgens Kobo is de Clara HD in staat om pagina's 100ms sneller om te slaan dan voorgaande modellen van Kobo.
Zat ik net op te wachten :+
Jammer dat er niet in de specs staat wat de contrastverhouding is. Want dat is waar ik mijn huidige Kobo Aura wat tekort vind schieten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee