Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

E-readers tot 150 euro Round-up

Welke leest het lekkerst weg?

14-07-2017 • 06:00

183

Singlepage-opmaak

Kobo Aura Edition 2

Kobo's Aura Edition 2 werd in augustus 2016 op de markt gebracht. Het is een 6"-model met een E Ink Carta-scherm met een resolutie van 1024x768 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 212ppi. Daarmee zijn de resolutie en pixeldichtheid lager dan bij de Kindle Paperwhite en PocketBook Touch HD. Met een prijs van zo'n honderdtwintig euro is de Aura echter ook wat goedkoper.

Als je de Kobo Aura voor het eerst start, krijg je meteen de vraag om in te loggen op een wifinetwerk en vervolgens moet je je met een account aanmelden. Dat kan met verschillende accounts, bijvoorbeeld van Kobo of Bol.com, maar ook met Facebook of Google. Het is niet mogelijk om de e-reader in gebruik te nemen zonder een keer in te loggen en het apparaat te initialiseren. Daarna is het wel mogelijk om de Aura te gebruiken zonder account en zonder internet. Je kunt boeken via usb op de e-reader zetten en ook firmware-upgrades op die manier doorvoeren.

Er is 4GB opslagruimte aanwezig en dat is niet uitbreidbaar. Welke soc Kobo precies gebruikt in de Aura, is niet duidelijk, maar het zou gaan om een 1GHz-exemplaar dat wordt bijgestaan door 512MB ram. De hardware is in ieder geval voldoende om de e-reader in gebruik vlot te laten werken. Bij het overzetten van bestanden van de computer naar de e-reader is de Aura echter geen snelheidswonder. Dat gaat met ongeveer 3MB/s.

Kobo Aura Edition 2Kobo Aura Edition 2

Behuizing en bediening

Op de achterkant van de Aura zit een ribbelachtige structuur, gemaakt van stevig rubber. Dat is prettig als je de e-reader met één hand vasthoudt. Je kunt hem op je hand laten rusten zonder dat hij wegglijdt. Los van de aan-uitknop aan de achterkant, die je ook gebruikt om de e-reader uit de slaapstand te ontwaken, heeft de Aura geen fysieke bedieningsknoppen.

Bladeren kan alleen door op het scherm te drukken of te vegen. Bij de leesinstellingen kun je zelf aangeven op welk gedeelte van het scherm je moet drukken voor het bladeren en het oproepen van het leesmenu. De schermverlichting kan worden aangepast door links op het scherm omhoog en omlaag te vegen, maar in de praktijk werkt dat niet altijd goed. Vaak wordt dan ook de bladzijde omgeslagen of plots ingezoomd, of verandert het verlichtingsniveau niet. Makkelijker is het om het verlichtingsicoontje boven aan de pagina aan te tikken, waarna er een slider tevoorschijn komt om het licht in te stellen.

Scherm en verlichting

Anno 2017 is een pixeldichtheid van 212ppi niet erg hoog. Veel smartphones hebben een scherm met een hogere pixeldichtheid en kunnen letters dus scherper weergeven. Toch is het lezen van een boek op de Aura prettiger dan op een lcd of oledscherm, hoewel de letters minder scherp zijn. Alleen als je graag veel informatie op het scherm toont en dus een erg klein lettertype gebruikt, is de lagere pixeldichtheid merkbaar nadelig. Leg je de Aura naast een e-reader met een scherper scherm, dan is het verschil ook zichtbaar. Ben je eenmaal een boek aan het lezen, dan zul je je waarschijnlijk niet storen aan de lagere resolutie.

Bij de leesinstellingen kun je aangeven hoe vaak het scherm ververst moet worden. Standaard staat dit op verversen na zes pagina's. Dat betekent dat je het scherm na vijf keer bladeren even zwart ziet worden. Op alle andere momenten gebeurt dat niet en worden alleen de letters ververst. Bij het lezen van een aantal epubs zagen we soms paginanummers door de tekst heen lopen. Dat bleek op te lossen door het vinkje bij 'Adobe Epub nummering tonen' uit te zetten in de leesinstellingen.

De schermverlichting bestaat uit vijf leds en kan goed omlaag worden gebracht, zodat je ook in een volledig verduisterde ruimte kunt lezen zonder dat het licht te fel is.

Kobo Aura Edition 2Kobo Aura Edition 2Kobo Aura Edition 2

Lettertypes en tekstinstellingen

Op de Aura zijn elf lettertypes geïnstalleerd. Als je de lijst met beschikbare fonts oproept, zie je gelijk een preview doordat de desbetreffende fonts ook in hun eigen opmaak worden weergegeven. Daarnaast kun je kiezen voor geavanceerde opties, waarbij je de dikte en scherpte van het gekozen lettertype nog kunt aanpassen. Kobo biedt daarmee veel mogelijkheden voor het finetunen van tekst. Ook heb je veel vrijheid bij het instellen van lettergrootte, marges en regelafstanden. Dat gaat met schuifjes die veel standen hebben en dus een hoge precisie bieden.

Het toevoegen van andere lettertypes is eenvoudig, mits het gaat om TrueType Fonts. Deze voeg je toe door in de hoofdmap van de Aura een map te maken met de naam 'fonts' en de tff-bestanden daarin te plaatsen. Om de nieuwe fonts in gebruik te nemen moet je de e-reader eerst herstarten. Via deze weg kun je bijvoorbeeld Literata en Bookerly toevoegen. Dat zijn fonts die respectievelijk door Google en Amazon specifiek voor het lezen van e-books zijn gemaakt.

WoordafbrekingenHinderlijk is dat Kobo geen optie biedt om woordafbrekingen uit te schakelen. Om de tekst op een pagina uit te vullen, breekt de e-reader woorden automatisch af. Dat is niet per se vervelend, maar soms levert dat situaties op waarin veel woorden op een pagina afgebroken worden en dat kan de leeservaring storen. Wil je dat niet, dan zul je de e-books met omwegen zelf moeten aanpassen voordat je ze op de Aura zet.

Overigens heb je niet met ieder e-book last van woordafbrekingen. Bij sommige boeken zagen we helemaal geen afbrekingen, vermoedelijk zijn die door de uitgever al uitgeschakeld in het bestand. Ook zagen we het fenomeen niet optreden als we de tekst links lieten uitlijnen. De woordbrekingen komen echter veel voor als je de tekst laat uitvullen.

Interface en mogelijkheden

Het startscherm van de Aura toont bovenaan vier boeken die op dat moment gelezen worden. Daaronder staat een verwijzing naar Mijn Boeken en onder aan het scherm staat een link naar de Kobo-winkel en de handleiding. De interface is volledig gericht op het lezen van boeken, veel andere functionaliteit is er niet. De interface is daardoor overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.

Ga je naar het instellingenmenu, dan vind je een optie bètafuncties. Op dit moment staat daar enkel een browser in met basale functionaliteit. Je kunt uiteraard pagina's bezoeken, verder kun je favorieten aanmaken en artikelen opslaan in Pocket. Als je Pocket gebruikt op andere apparaten, kun je opgeslagen artikelen ook terugvinden op je Kobo-e-reader onder het kopje Mijn Artikelen in het menu. Verder staat in dat menu een pagina Activiteit, waar leesstatistieken zoals tijd en snelheid worden bijgehouden.

Kobo Aura Edition 2Kobo Aura Edition 2Kobo Aura Edition 2

Bestandsformaten

Hoewel Kobo is geïntegreerd met de boekenwinkel van Bol.com, is de e-reader verder niet dichtgetimmerd. Je zit geenszins vast aan de boekenwinkel. Het toevoegen van boeken uit andere bronnen is eenvoudig, al moet je de Aura daarvoor wel aan een computer koppelen. Een manier om draadloos te synchroniseren is er niet.

E-books zonder drm voeg je toe door ze in de rootdirectory neer te zetten. Alle populaire bestandsformaten zoals epub, mobi en pdf worden probleemloos herkend. E-books die van drm zijn voorzien, moeten eerst met Adobe Digital Editions bewerkt worden, voordat ze op de Kobo te lezen zijn. Kobo geeft daarover uitleg op zijn website.

Kobo Aura Edition 2Kobo Aura Edition 2

Samengevat

De Kobo Aura Edition 2 is een prima e-reader die waar biedt voor zijn geld. Het 6"-scherm is met een pixeldichtheid van 212ppi niet het allerscherpste, maar in de praktijk is lezen op de Aura prettig. Ook de verlichting van het scherm is prima. Het ecosysteem is niet dichtgetimmerd, je kunt daardoor makkelijk eigen boeken of fonts toevoegen. Ook zijn de instelopties voor de meegeleverde lettertypes erg uitgebreid. Veel extra's heeft de Aura verder niet, maar op een apparaat dat primair bedoeld is voor het lezen van e-books is dat geen nadeel.

Getest

Kobo Aura (v2) Zwart

Prijs bij publicatie: € 115,-

Bekijk product