Bol.com en Kobo beginnen abonnementsdienst voor e-books

Bol.com is samen met Kobo een dienst voor het onbeperkt lezen van e-books begonnen. Gebruikers van Bol.com Kobo Plus kunnen voor 10 euro per maand kiezen uit een collectie van tienduizenden e-books.

Kobo en Bol.com hebben de dienst Kobo Plus online gezet. Voor tien euro per maand krijgen klanten die zich aanmelden toegang tot meer dan 40.000 e-books, waaronder 16.000 in het Nederlands. Ze kunnen dan onbeperkt e-books lezen op hun Kobo-e-reader of smartphone en tablet met de Kobo-app. Bol.com belooft dagelijks nieuwe titels toe te voegen.

Offline lezen is ook mogelijk: gebruikers kunnen maximaal vijftien Kobo Plus-boeken openen gedurende een periode van dertig dagen terwijl ze offline zijn. Na die maand moeten ze weer verbinding maken met hun e-reader of app om het aanbod te behouden.

Bol.com vergoedt uitgevers op basis van het aantal gelezen boeken, waarbij een e-book als gelezen beschouwd wordt als de inhoud voor meer dan een vijfde geopend is. In 2015 begon Bruna al een vergelijkbare dienst voor onbeperkt lezen onder de naam Bliyoo. Ook bibliotheken bieden e-books aan: betalende leden kunnen die zonder verdere kosten lenen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-02-2017 • 08:27

168

Reacties (168)

168
164
75
9
2
85
Wijzig sortering
Voor 46 euro per jaar lees je onbeperkt ebooks, de provider: openbare bibliotheek..... https://www.nobb.nl/bernheze/service/abonnementen
De gemiddelde Nederlander geeft 13 euro aan boeken uit per jaar. Zegt de NOS.
Uit cijfers van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak blijkt dat 62 procent van de Nederlanders nul tot vijf boeken per jaar leest. En 26 procent leest zes tot twintig boeken. Zo'n 5 procent leest 46 tot 70 boeken per jaar.

Deze dienst is alleen voor die 5 procent die 46 tot 70 boeken per jaar leest. De rest kan net zo goed boeken lenen van vrienden en de rest kopen voor 120 euro per jaar.

Dan moet ik toevoegen dat naar een schatting van diezelfde stichting 12% van de ebooks gekocht worden en de rest gejat. Ik denk niet dat de mensen die dit doen verleid worden door 10 euro per maand met de keuze uit maar 40 000 boeken zelfs al lezen ze 70 boeken. 12% van 70 boeken is 8 a 9 boeken daadwerkelijk gekocht.
Ik voel me in ieder geval niet verleid niet eens om het 30 dagen uit te proberen. 5 euro per maand zou ik zeggen is een mooie prijs en voor 7,50 per maand zou ik het overwegen maar voor 10 euro in de maand peins ik er niet over.
Het is niet voor niets dat de fysieke winkels al hebben laten weten zich absoluut niet bedreigd te voelen door deze dienst.
Het mooie aan boeken vind ik mijn eigen boekenkast. Ik hou graag alle boeken die ik lees. Digitaal lezen bevalt me ook iets minder, maar soms in de pauze is het gemakkelijker lezen op de telefoon.

Het zou mooi zijn als ik gratis (tijdelijk, voor 2 maanden bv) een digitale versie bij mijn papieren boek krijg. Dan kan ik overal lezen én het boek bewaren.
Hier juist andersom. Ik ben blij dat ik de boeken heb zonder dat ze ruimte innemen. Heel speciale boeken heb ik fysiek en staan mooi opgesteld. Daarnaast heeft een e-reader zoveel meer voordelen tov een gewoon boek. Lezen in het donker, past in je jaszak, volledige bibliotheek, aantekeningen doorzoeken, woordenboeken. De uitzonderingen daargelaten geef mij maar een e-book.
Prijs is te hoog voor de dienst. Ik lees redelijk veel (meestal voor slapen) maar de boeken die ik lees, ook op de e-reader zijn meestal specifiek.
5 Euro per maand en ik zou het nemen. 10 is te hoog.
lol
Nee hoor ik val af ook al ben ik iemand die ver boven die 70 boeken per jaar uitkom.
Er zitten teveel beperkingen aan en het aanbod is waarschijnlijk ook veel te klein.
Al helemaal om dat ze nu al aangeven dat het aanbod groter gaat worden naarmate de tijd verstrijkt. Mijn ervaring met dit soort amerikaanse toestanden is dat je alleen boeken kan lezen die je eigenlijk geen klap aan vind. de goede en betere boeken zullen amper tot het aanbod behoren. Maar ja voor iemand zoals ik die rustig de boeken als lord of the rings van 1000+ pagina's in iets meer dan 2 weken uitleest is het toch al moeilijk nog boeiende boeken te vinden. Er zijn wel veel titels maar ze moeten je natuurlijk wel aanspreken. Ik denk namelijk dat het net zo iets word als netflix... waar ik ook mee gestopt ben, simpel omdat er niets te vinden was wat mij boeit. Ik heb zowieso niets met die reality shit. Toen ik lid was hadden ze maar 2 dingen waar ik naar keek de rest was allemaal bagger en oude meuk
Ik ben het helemaal met je eens, maar het schijnt/volgens het nieuws dat de openbare bibliotheek rond de 14.000 boeken heeft waar Bol.com er rond de 40.000 heeft.

Uiteraard vinden mensen aantallen, maar is wellicht belangrijker of het recente boeken betreft...
Ik ben erg blij met dit initiatief, maar ik hoop toch dat het ze een keer gaat lukken om een fatsoenlijke hoeveelheid e-books beschikbaar te stellen via zo'n dienst. Het is al een heel stuk beter dan de openbare bibliotheek (wat prima is als je weleens in de vakantie wat leest, maar niet als je een hoop leest). Maar hoewel die 40k leuk klinkt, is de kans dat een random e-book eronder valt best klein.

Voor Nederlandstalige e-books valt dat mee, ze hebben er dus 16.000 die eronder vallen, bol.com heeft er totaal 37.500, oftewel een heel eind onderweg naar de helft, wat eigenlijk best prima is!
Maar Engelstalig, zijn er dus 24.000 die eronder vallen. Terwijl bol.com 1.5M Engelstalige e-books heeft, om het nog niet over een Amazon te hebben hoeveel die er heeft. Oftewel minder dan 2% van de Engelstalige e-books valt hier onder.
Ik vind het vooral lastig om in te schatten wat er wel en niet onder valt. Ik heb nog geen manier gevonden om te kunnen zoeken naar titels op de site en alleen te vinden wat er onder valt, of bij een willekeurig ebook te zien of het ook beschikbaar is binnen dit abbo.
Het is zo te zien mogelijk om te zoeken naar boeken binnen het nieuwe abonnement. Hiervoor moet je eerst even naar de ebooks categorie toe binnen de webshop van bol.com. Zodra je daar bent kun je de categorie van het zoekveld aanpassen naar "bol.com Kobo Plus ebooks".
Daar is die 30 dagen gratis dan ook goed voor.
Fijn moet je eerst al je gegevens invoeren om er vervolgens achter te komen dat het genre wat jij leest ondervertegenwoordigd is. Ik snap niet waarom er niet een database gemaakt kan worden net zoals je boeken zoekt op de kobo site.
Hoi CoranOrange,

Het actuele aanbod kun je vinden via:
https://www.bol.com/nl/m/...bo-plus-ebooks/index.html

Groet & fijne dag,
Tony van bol.com
"Oeps!
Sorry, we kunnen deze pagina niet meer vinden"
dat is een veel te korte periode natuurlijk

[Reactie gewijzigd door snrwo1 op 23 juli 2024 01:57]

Je kan niet verlangen dat je nog langer gratis gebruik mag maken. 30 dagen is niet anders bij Netflix, spotify etc.
Beste ATS,

We zijn continue bezig om nog meer e-books toe te voegen aan het Kobo Plus e-book abonnement. Dagelijks komen er meer nieuwe titels bij.

Het actuele overzicht kun je vinden via:
https://www.bol.com/nl/m/...bo-plus-ebooks/index.html

Groet & fijne dag,
Tony van bol.com
Dank voor het antwoord. Het is gelukt om te zoeken, al is het wat omslachtig. Je moet de categorie naast het zoekveld expliciet instellen op "Bol.com Kobo Plus ebooks", en dat blijven doen voor elke zoekactie omdat die instelling direct weer vergeten wordt.

Helaas is tot nu toe zo'n 80% van waar ik naar zocht niet te vinden in de bibliotheek. Nog maar even wachten dus om te kijken wat er zoal nog meer toegevoegd gaat worden.
Ik ben er achter dat ze geen boeken van Lee Child of van Dick Francis in het assortiment hebben. Jammers, want dit zijn nou net boeken die ik niet wil kopen, omdat ik ze maar 1 keer lees.
En Ken Follett helaas ook niet :(
Het wordt steeds minder aantrekkelijk!

[Reactie gewijzigd door WAHelen op 23 juli 2024 01:57]

Ik vind 120 euro per jaar ook te duur. Of beter gezegd, ik haal het er nooit uit.

De meeste ebooks kosten 10 euro, en je hebt aanbiedingen van 5 euro. Dan moet ik minimaal 12 boeken per jaar gaan lezen, en dan mag ik die geleende boeken ook niet houden.

Ik heb Oorlog en Vrede (1300 pagina's....die kost dan wel 15 euro) gekocht via bol.com op mijn Kobo ereader. Daar doe ik rustig een half jaar over. Dan moet ik de rest van het half jaar nog voor 120-15 = 105 euro aan boeken gaan lezen om mijn abonnement eruit te halen. Dat red ik niet.

Ik vind bol.com + Kobo ereader een bijzonder gebruikersvriendelijke manier van lezen, en ik koop in een zucht 2 nieuwe boeken via mijn bol.com account. Maar 120 euro per jaar om boeken te lenen, ook al is het onbeperkt, staat niet in verhouding tot de aankoopprijs van het gemiddelde e-book. Ik blijf lekker kopen, en ik betwijfel of er genoeg lezers zijn die voor ruim meer dan 120 euro per jaar aan ebooks wegwerken.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 23 juli 2024 01:57]

Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Ik heb een netflix abbonement waar ik misschien 2 a 3 films per maand op kijk. Ik lees gemiddeld een boek per week, dus voor mij loont het zeker wel. Nu lees ik niet graag op e-readers of tablets dus ik ga er geen gebruik van maken, maar de prijs kwaliteit is prima als je veel boeken leest.

Niet alle boeken zijn 1300 pagina's. Ik heb hier ook genoeg boeken in de kast staan van 100-300 pagina's, en die zijn in een avondje of 2 wel uit.
Natuurlijk zal het voor een groep mensen lonend zijn om dit abonnement af te sluiten, en voor jouw situatie is het dan ook fijn dat deze vorm in het leven wordt geroepen. Maar ik denk dat die groep erg klein is.

Ik hoop voor jou en bol.com dat het rendabel is, want ik juich diversiteit in het aanbod toe.

Nog een laatste opmerking: op een gegeven moment is de vrije tijd verzadigd. Ik kan als ik thuis kom niet én mijn Spotify abonnement uitmelken, én een seizoen Sherlock Holmes wegwerken én nog even 50 bladzijden lezen én nog even Blendle doorbladeren.

Dus op een gegeven moment houdt het op met de 10 euro per maand abonnementen en mogen wij als consument kiezen.

UPDATE: Las in de NRC dat uitgevers hun 'bestsellers' voorlopig niet beschikbaar stellen voor dit abonnement. Dan is de doelgroep: mensen die ruim 120 euro per jaar een ebooks lezen, maar niet van bestsellers houden. Dat lijkt me lastig.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 23 juli 2024 01:57]

Maar ik vermoed dat jij de uitzondering bent en dat Bol en Kobo door de prijsstelling een veel te kleine doelgroep aanspreken.

Ik ben heel benieuwd hoe de prijs is samengesteld en hoeveel van het geld naar licenties gaat.
Anoniem: 310408 @celshof22 februari 2017 17:02
Maar ik vermoed dat jij de uitzondering bent en dat Bol en Kobo door de prijsstelling een veel te kleine doelgroep aanspreken.
En ik denk dat Bol en Kobo hun market research hebben gedaan en dat jij niet. In het buitenland doen dit soort dingen het prima.
Bijvoorbeeld Kindle Unlimited? Inderdaad vergelijkbaar qua prijs, maar wel een 25x zo groot aanbod.
Volgens mij proberen ze ook te concurreren met de amazon kindle unlimited abonnement die ongeveer hetzelfde doet.
Helemaal mee eens, ik lees graag boeken, maar meer dan 1 per maand gaat me echt niet (meer) lukken
Maar dat is dan toch prima?

Lees je (minder dan) één boek per maand, dan koop je ze gewoon. Net zoals dat je ook nog steeds muziek los kunt kopen. Ben je echter een boekenworm, dan is een abonnement natuurlijk meer dan welkom!

Zolang er maar wat te kiezen valt is, naar mijn mening, meer keuze altijd beter.
Ik heb hieronder ook geschreven dat ik het prima vind dat het bestaat en juich diversiteit toe. Ik beschrijf slechts mijn doorsnee situatie waarom ik dit abonnement niet zou afsluiten. Mijn excuses als er een 'ik gebruik dit niet, dus waarom bestaat dit?' ondertoon in zou zitten.
Anoniem: 149075 @Stpan23 februari 2017 13:14
Top dat je dat zelf aangeeft dat je dat gevoel hebt... ik als je reactie en dacht WTF! Het is zoals een verzekering... je weet zeker dat je het kan gebruiken in abbo vorm, dat het moet is aan jou en heb je vrede mee als je het niet doet.
Anoniem: 457607 @Stpan22 februari 2017 11:40
Oftewel, je bent niet echt een lezer :)
Ik zie dit eerder als probleem:
Bol.com vergoedt uitgevers op basis van het aantal gelezen boeken, waarbij een e-book als gelezen beschouwd wordt als de inhoud voor meer dan een vijfde geopend is
Men kan dus schijnbaar zie hoeveel pagina's je al gelezen hebt met de app.
De vraag is wat ze nog meer weten en hoe ze die informatie gebruiken.
Anoniem: 310408 @bbob22 februari 2017 17:08
De vraag is wat ze nog meer weten en hoe ze die informatie gebruiken.
Ze weten natuurlijk al dat jij de biografie van Cruijff hebt geleend en dus wat persoonsgegevens om die transactie te maken.

Ben je bang dat je Kobe reader je afluisterd? Een niet gedocumenteerde camera heeft? Ziet hoe snel je leest? Hoeveel woorden je opzoekt in het woordenboek? Of je wel eens een pagina overslaat?

Vertel eens wat je donkerste gedachten zijn, wat jij denk dat het 'probleem' is.... Want met de beste wil van de wereld kan ik me niet voorstellen dat er hier een gevaar is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 23 juli 2024 01:57]

Denk dat je toch eens verder moet kijken.

Het gaat om jou profiel.

Hoe snel lees je kan al iets zeggen over leeftijd, misschien dyslexie of iets anders.
Wanneer, welk tijdstip lees je, ben je avondmens, ochtendmens.
Ben je de hele dag aan het lezen, op vakantie misschien, werkeloos ?

Je zal denken ver gezocht. Dat lijkt ook zo bij andere dingen die je doet en die gelogd worden.

Denk nu eens verder en neem al die kleine dingen samen, dan krijg je dus een heel leuk profiel van iemand en profielen zijn het nieuwe goud.

Ik zie niet in waarom een reader zaken moet bijhouden. Als ik een boek lees/bestel bij bol zien ze boek geleverd en dat is het.
Wellicht een beetje krom om een door de overheid gesubsidieerde instelling als Nob te vergelijken met privebedrijven, maar desalniettemin een geldig punt.
Ik vind het wel bijzonder dat ook hier het bijna magische €10/maand bedrag wordt gekozen en vraag me af waarop dit gebaseerd is. Immers, een boek is geen film/serie/muziekstuk. Je doet in de regel veel langer met een boek dan met een film en kan beargumenteren dat je minder uit een maandabonnement haalt voor boeken dan voor een ander media-abbo.
Ik koop nu gemiddeld 2 boeken per maand bij kobo, 10 euro per maand is echt zo gek niet, meeste boeken zijn rond de 6 euro, dus kan wel uit.
Probleem is wel: deze boeken zijn alleen beschikbaar voor zolang je een abbo hebt, terwijl boeken die je koopt altijd beschikbaar blijven.
Dat is alleen een probleem als je boeken vaker van 1x leest. Maar wie doet dat nou, er zijn zoveel andere boeken om uit te kiezen.
Ik wel.
Heb eind vorig jaar de huiskamer omgegooid, boekenkasten verplaatst.
Was mooi moment om te kijken welke boeken er weg kunnen (verkocht/laten verkopen, weggooien bestaat niet in mijn optiek).
Blijven er gewoon nog bovenin 4 verschillende schrijvers staan met series van ca. 12 boeken per serie.
Deze worden eens per paar jaar echt wel gelezen.
Ben wel in bezit van E-reader, maar mijn hard copy's weg doen gaat mij aan mn hart.

OT: Mooie dienst, maar zal net als bij bijvoorbeeld Netflix afhankelijk zijn van het aanbod.
Ben benieuwd of mijn genres aangeboden worden
haha, net hetzelfde probleem: ik lees tegenwoordig liever op eReader maar kan onmogelijk afstand doen van mijn papieren verzameling.
Wie doet dat nou? Iedereen doet dat wel. Zelfde met films. En series. Al mijn lievelingsfilms meerdere keren gezien, veel series ook zoals The Wire. Boeken idem ditto, hoewel ik niet echt veel lees, maar ik weet zeker dat lezers zeker wel hetzelfde boek meerdere keren lezen door de jaren heen.
En wat te denken van overige gezinsleden. Waarom zou mijn vrouw over een jaar dat boek niet willen lezen. Of verder gedacht: waarom zouden mijn kinderen over 5 jaar mijn Harrie Potter boeken niet willen lezen?

Dat zijn gewoon tijdloze boeken vanwege het fictieve karakter.
Mja dat is een lastige bewering, ik heb films/series die echt al een keer of 10 heb gezien ( leve de DVD's ) maar dit zijn eigenlijk alleen de films die echt heel leuk vond. Of omdat je bepaalde dingen beter wil bekijken.
Om een voorbeeld te noemen de starwars/startrek series heb ik meermalen bekeken, dit omdat je de eerste keer het verhaal volgt en niet echt alle details in je opneemt. De tweede keer ga je op andere zaken letten en de 3 de keer ga ik op de details letten. Zo heb ik al heel wat films bekeken.
De lord of the rings films bekijk ik op dezelfde manier en daarbij komt dat ik alle boeken al gelezen had dus ga je ook nog eens vergelijken met de boeken :D. Maar voorlopig zullen de dvd's een paar jaar in de kast blijven.
Maar om nu te zeggen dat ik andere films meerdere keren wil bekijken niet echt. De meeste zijn 1 keer gezien en nooit weer. Mijn echtgenote kijkt ook eigenlijk nooit dus al dit soort dingen is aan ons niet besteed. Ik koop liever een dvd dan dat ik er online af en toe naar mag kijken. Want jawel het aanbod wisselt heel vaak. En dan blijft er wat mij betreft alleen maar bagger over.
Het is voor mij al niet veel aanbod meer de laatste jaren, allemaal titels en onderwerpen die mij totaal niet boeien.
Dus blijft er weinig over :D

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 23 juli 2024 01:57]

Ik heb TLOTR in mijn jonge jaren geloof ik 7 keer gelezen... :P
Ik ben er '7' keer aan begonnen.. :+

en weer gestopt
Kaft tot kaft, inclusief aanhangsels en de Silmarillion hier 8-)
Hulde.
Marillion, dat vind ik dan weer wel goed. :)
Bij de openbare bibliotheek is dat ook altijd zo geweest toch? En je kunt ze alsnog kopen als je je abo opzegt.
Ik ben het niet helemaal eens dat je er minder uit haalt. Het gaat uiteindelijk om de plezier die je eruit haalt, wat je kunt meten aan de tijd dat je het gebruikt. Of dit nu 1 of 20 boeken zijn maakt niet uit. Volgens jou redenering zou iemand die maar 1 keer per week Netflixt minder hoeven te betalen dan iemand die het elke dag gebruikt. Zo komen we weer op de oude betaalstructuren uit. Wel snap ik dat het bedrag wat aan de hogere kant ligt als je bedenkt dat boeken goedkoper zijn, maar vergeet niet dat je ook in grote mate betaald voor de infrastructuur. Behalve bandwidth lijkt me deze redelijk overeenkomen bij al dit soort diensten.
Volgens jou redenering zou iemand die maar 1 keer per week Netflixt minder hoeven te betalen dan iemand die het elke dag gebruikt.
Dat is niet helemaal waar ik heen wil. Eerder "als ik maar 5 films kan zien met Netflix, omdat meer zien menselijk bijna onmogelijk is, zou ik minder moeten betalen".
Ik gooi het hier inderdaad wel op kwantiteit, omdat kwaliteit een subjectief begrip is. En juist om dat laatste vind ik het frappant dat we hier weer temaken hebben met een €10 abbo. Het is met name daarom, dat ik het lijntje naar Netflix/Spotify trek.
Dat jij minder kan zien betekent niet dat dat voor iedereen geldt.
Zo kan iemand met pensioen is (ter wijze van) 24/7 netflix kijken en dus (stel 2 uur per film, ~ 24 uur = 12 films per dag) 360 films in een maand kijken. (natuurlijk gaat dat niet maar stel) Terwijl jij die 40+ uur werkt, ook nog voor anderen moet zorgen en allerlei zaken verplicht is te doen maar 5 films kijkt.

Heel simpel voor de bedrijven, we laten iedereen hetzelfde betalen wat gelijk staat aan gebruik van net boven de gemiddelde consument. Hierdoor gaat de meerderheid dus teveel betalen maar ze hebben geen keus, en zorgen dat de kosten voor het bedrijf door massa-gebruikers gecompenseerd is. Boeit het bedrijf wat als de gemiddelde mensen iets meer betalen dan eigenlijk nodig voor hun als individu. Hierdoor blijven hun wel hun winst en inkomen behouden zo niet vergroten.
^ Bedrijfsperspectief

Vanuit consument die minder gebruikt is het inderdaad vervelend, maar je krijgt dus geen keus om minder te betalen, je hebt wel de keus om meer te gaan consumeren, lukt dat niet? dan heb je pech.

Vanuit consument die meer gebruikt is het juist fijn omdat het bedrag dus lager zou zijn dan als ik alles apart zou moeten kopen.
Het is een verdienmodel gebaseerd op gemiddelden. Je zult altijd mensen hebben die de norm proberen te overschrijden maar dat wordt ingecalculeerd.

Je hebt ook all-you-can eat restaurants waarbij je het fysiek kunt zien, en toch weet je dat er geld wordt verdient.

Gemiddelde doet toch echt normaal en er zijn ook die een abbo en praktisch geen gebruik van maken zoals bijvoorbeeld bij fitness.
Dat jij minder kan zien betekent niet dat dat voor iedereen geldt.
Denk dat je niet helemaal hebt begrepen wat ik wil zeggen.
Ik vergelijk Netflix nu met een boeken-abbo. Mijn stelling hier is, dat ik evenveel content opneem met boek als met Netflix. Dus: 5 boeken of 5 films en voor beiden betaal ik een tientje.
In dat geval zeg ik: een tientje is teveel voor Netflix. Immers, 5 films per maand voor een tientje = "yeah right". Dit, omdat, zoals je zelf al aangeeft, 5 films best wel karig is. Op diezelfde manier kan je beargumenteren dat 5 BOEKEN per maand OOK best wel weinig is voor een tientje per maand. Goed, sommige mensen lezen wat sneller, maar boeken lezen kost toch meer tijd dus je zal altijd (veel) minder boeken lezen dan dat je films zal zien. Hopelijk is het nu wat duidelijker.
Het is ook gewoon een mentaal dingetje. Een tientje is een leuk prijsje. 15 euro klinkt alweer veel duurder. En uiteraard, door in dezelfde prijscategorie als Netflix en Spotify te gaan zitten, voorkom je (deels?) de discussie dat 10 euro toch wel duur is (want je betaald dat toch ook voor Netflix en Spotify?).
Het is ook gewoon een mentaal dingetje.
JUIST! Dat denk ik dus ook. En dat vind ik best wel een raar verdienmodel. Het klinkt een beetje als "wat de gek ervoor geeft, gaan wij vragen" i.p.v. "wat is het daadwerkelijk waard?". Zaken als schaarste komen hier niet echt bij om de hoek kijken en daar heb ik persoonlijk wel een ongemakkelijk gevoel bij.
Punt is natuurlijk, wat is het echt waard. Dat ligt ook meer aan de gebruiker. Ik vind 10 euro voor Spotify het niet waard, daarvoor luister ik te weinig streaming muziek. Voor Netflix vind ik het wel waard want ik kijk iedere avond wel even een serie.
Maar dan heb je ook "slechts" toegang tot 11.000 e-books, oftewel ~25% van wat Bol.com aanbiedt...
Ook op e-readers? Toen ik bij mijn moeder keek was de helft alleen voor tablet.
Hier een link naar de landelijke website ipv regio specifiek: http://www.bibliotheek.nl...digitale-bibliotheek.html

Je betaalt slechts €42,- als je alleen een e-book abonnement wilt hebben.Met ondersteuning voor PCs, Telefoons, Tablets en E-readers.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 01:57]

Betaalbaar is bookchoice.com eur 3,99 per maand. Je wordt alleen gestuurd in je keuze.
Ik zit daar nu een paar maanden en ben er tevreden over. Je zit er een jaar aan vast, dat wel, maar ik zeg bijtijds op zodat ik alle boeken die ik in dat jaar heb gedownload kan lezen. Je mag 8 e-books per maand downloaden en zo veel lees ik nou ook weer niet. Niet elk boek download ik maar in het algemeen zijn de voorgekozen boeken prima en ach, niks mis met je horizon verbreden toch?
Het gaat bij de online bibliotheek die jij aanhaalt om het "lenen" van maximaal 10 e-books tegelijkertijd voor een periode van maximaal 3 weken. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar ik vind het een kromme invulling van "onbeperkt". Het lijkt er op als of ze de regels van de offline bibliotheek 1-op-1 hebben gekopieerd naar de online variant, ze houden krampachtig vast aan het oude bibliotheek leen-model.

Zo'n oubollig model zou ik niet willen sponsoren, wat mij betreft is bol.com dan ook veel vernieuwender bezig en hebben ze beter gekeken naar wat werkt in de online wereld. Of te wel ze hebben goed naar Spotify en Netflix gekeken :+ .
Vergeet niet dat dit maar een "kleine" collecite van 11.000 boeken is - vergeleken met 30.000 boeken bij bol (waarvan al 16.000 nederlands).
bibliotheekleden met het abonnement Gemak en Comfort en alle jeugdleden kunnen genieten van meer dan 11.000 e-books. Bij het Basisabonnement kan 'geproefd' worden aan zes e-books per jaar.
Als je zo gaat vergelijken kijk wel ook even naar het assortiment waar je vervolgens uit kunt kiezen:
- Bibliotheek: 11.000 titels
- Kobo Plus: 40.000 titels

Inhoudelijk vergelijk (genre/kwaliteit) is lastiger te maken maar volgens mij doen de grote jongens bij bol.com wel mee. Ook verwacht ik dat dit assortiment sneller gaat groeien.
Voor de vergelijking wel goed om ook het aanbod mee te nemen, de bieb adverteert met "bijna 10.000 e-books".
https://www.bibliotheek.n...digitale-bibliotheek.html
Ik heb net een proef-abonnement afgesloten, maar moet zeggen dat ik de interface onduidelijk over vind komen. Bij alle boeken staan prijzen, terwijl je een abonnement hebt, maar die prijzen zijn weer bedoeld om weer te geven dat je het boek ook kunt kopen. Er staan ook veel boeken in, die je enkel kan kopen en niet via je abonnement kunt lezen. Waarbij het weer vervelend is dat de search die boeken meeneemt en ik in ieder geval nog geen mogelijkheid heb kunnen vinden om dat er uit te filteren.

Ik ben prima bereid om een tientje per maand te betalen voor deze content (immers goedkoper dan het aantal boeken dat ik per jaar koop), maar het mag voor mij qua interfacing nog wel wat duidelijker, want als ik een abonnement neem ben ik niet direct geïnteresseerd in het kopen van dezelfde content.

Daarnaast hoop ik dat er ook nog vakliteratuur in de bibliotheek opgenomen zal worden, denk dat het daarmee voor veel mensen opeens een stuk interessanter wordt om ook een abonnement te nemen.
Beste Locke,

Dank voor je feedback. Je kunt op een aantal manieren eenvoudig zoeken in het aanbod van het e-book abonnement Kobo Plus.

Zo vind je een overzicht van alle titels hier:
https://www.bol.com/nl/m/...bo-plus-ebooks/index.html

Ook kun je in alle overzichten van boeken eenvouding ‘filteren’ op titels in Kobo Plus door de filter ‘Onbeperkt Lezen’ te kiezen.

Bovendien kun je in de zoekbalk ook de optie ‘Kobo Plus ebooks’ kiezen waardoor je alleen in het Kobo Plus assortiment zoekt.

Wat verder nog het vermelden waard is, is dat je op zogenaamde lijstpagina’s alleen knoppen vindt om boeken toe te voegen aan Kobo Plus, waarbij we de knoppen om een boek te kopen hebben weggelaten.

Mocht je nog vragen hebben, laat het ons zeker weten, dan helpen we je graag verder.

Fijne dag nog & groet
Tony van bol.com
Fijn dat jullie reageren en een heel mooi initiatief Heb meteen de zoekfunctie geprobeerd om het aanbod te bekijken.

Ik volg schrijvers als Lee Child, Michael Connelly, Dick/Felix Francis, John Sandford maar van deze schrijvers kan ik helaas geen enkel nederlandstalig boek , het zijn toch redelijke bestseller auteurs.

Als deze schrijvers al ontbreken vraag ik me af hoe actueel de rest van het aanbod is.
Anoniem: 862169 22 februari 2017 08:37
Je kan het abonnement ook bij bol.com afsluiten: https://www.bol.com/nl/m/boeken/kobo-plus-ebooks/index.html
Het lijkt in principe een mooie dienst, zeker voor mensen die veel lezen. Het is wel zo dat een bibliotheek abonnement veel goedkoper is. Bij een bibliotheek abonnement is het ook mogelijk om e-books te downloaden naar je e-reader. Hierbij is het aanbod wel beperkter, maar dat is ook te verklaren door de prijs.

Ik denk dat ik zelf alleen een abonnement zou nemen op deze dienst als er naast leesboeken ook studieboeken verkrijgbaar zijn. Ik lees te weinig om €10 per maand te gebruiken. Als ik één e-book per maand lees kan ik deze beter kopen voor ongeveer €5,-.

---
edit:
zojuist gekeken op https://www.kobo.com/nl/n...&fcmedia=BookSubscription hier kun je het hele assortiment inzien. Er staat bijvoorbeeld een categorie Business & Financiën. Hier staan al een aantal interessante boeken in.

[Reactie gewijzigd door LemonKiller500 op 23 juli 2024 01:57]

Een abonnementsdienst voor studieboeken komt dit jaar ook uit; BUKU:
http://www.dvhn.nl/economie/BUKU-Spotify-voor-studieboeken-21933255.html
Ze gaan alleen geen leesboeken aanbieden lees ik op hun website.
Het nadeel (vind ik) van de BUKU dienst is alleen dat je deze boeken dus niet op een e-reader kunt lezen (net als safari-books), maar alleen via een browser of een app op je tablet/telefoon.
Een e-book zonder backlight leest echt veel rustiger en prettiger dan een 'gewoon' scherm.
Als ik een (studie)boek op een monitor of tablet probeer te lezen, eindig ik redelijk snel met hoofdpijn, met mijn e-reader heb ik dat helemaal niet.
Daar heb je wel een punt. Gelukkig worden schermen wel steeds leesvriendelijker. Bijv. de iPad Pro met een True Tone display.
Wel een dure grap vergeleken met een doorsnee e-reader van 100e.
Een e-book zonder backlight leest echt veel rustiger en prettiger dan een 'gewoon' scherm.
Het is niet het backlight wat bij normale schermen het probleem is, maar de refractie van andere lichtbronnen in het scherm. Een e-ink scherm heeft dat niet en leest met een matige backlight nog prettiger; denk aan situaties met minder omgevingslicht.
5 euro per boek is natuurlijk vooral voor wat oudere boeken, voordeel van een dienst als deze is dat je ook nieuwe boeken kan lezen. Dan heb je het er met 1 boek in de maand al uit.

Ik weet niet of er een limiet op het aantal e-readers zit dat je onder hetzelfde account kan aanmelden, maar dat maakt het in een huishouden ook al snel interessanter.

Voordeel t.o.v. van de bibliotheek is volgens mij ook dat je met de kobo reader 'gewoon' kan synchen, ipv dat je extra software op je laptop moet installeren om de boeken op je reader te krijgen.
Of je hierop ook nieuwe boeken kan lezen moet je nog maar afwachten natuurlijk. Je bent afhankelijk van wat Bol/Kobo in het abbo stoppen (en wat ze er weer uithalen!)
Vraag is, moet je hiervoor een bol.com branded kobo hebben of kun je dit abo met elke kobo afnemen?
Zal niet uitmaken. Als je in "afilliate.conf" in de map ".kobo" wijzigt van 'kobo' naar bijvoorbeeld 'fnac' dan wordt er een fnac logo weergegeven. In eerdere firmwareversies werd ook een bol logo getoond maar dat blijkt niet langer het geval. Je moet "omslag weergeven"/schermbeveiliging tijdens slaapstand uitschakelen.

[General]
affiliate=fnac


of

[General]
affiliate=bol


andere opties zijn o.a. 'chapters', 'bestbuyca'. 'kobo' is universeel.

De affiliate code heeft wel invloed bij de uitrol van nieuwe firmwareversies. 'bestbuyca' ontvangt vaak als eerste een nieuwe firmwareversie.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 23 juli 2024 01:57]

Op mijn (niet bol.com) Kobo e-reader zie ik de update dus ja.
Ik kocht ooit een Sony e-reader en daar had Bol ook al een dingetje in zodat je vanuit je e-reader boeken kon kopen. Nooit gebruik van gemaakt.

Ik kon de wifi zien van de bibliotheek.... :) Wifi signalen gaan erg ver...
Op elke Kobo e-reader staat Bol al als winkel ingesteld. Ik heb drie Kobo's in huis die geen van allen bij Bol.com zijn gekocht. Bij twee daarvan is al een update geweest en is de Kobo/Bol dienst al beschikbaar. Bij de ander staat wifi altijd uit, dus updaten gaat dan niet automatisch..
120 Euro per jaar, terwijl een bibliotheekabonnement 40 Euro per jaar kost. Lijkt mij dat dit alleen interessant is voor mensen die bijna dagelijks lezen.
Dat lijkt mij ook, maar dat is toch niet heel vreemd voor een abonnement? Bijvoorbeeld een abonnement op Netflix, Spotify, mobiel 4G, de sportschool of een leaseauto zijn ook alleen interessant voor mensen die er bijna dagelijks/wekelijks gebruik van maken.
Er wordt tenminste een beweging gemaakt om de digitalisering te omarmen.. Iets waar de film industrie nog van kan leren!
netflix.com?
Anoniem: 14842 @9071022 februari 2017 09:17
Hoeveel procent van alle gemaakte films (laten we het op NL en ENG houden) staat op Netflix?

Precies. Als je maar een paar films en series aanbiedt dan is dat natuurlijk niet echt een keuze voor de echte fanaat. Die moet dan gewoon een Netflix, Hulu, HBO, Prime en Illegaal, etc. abonnement hebben om een beetje wat te kunnen zien.

Bol.com komt al wat in de buurt qua aanbod (bijna 50% van de Engelstalige boeken is beschikbaar). De openbare bibliotheek is al veel minder dan dat (nog geen 25%).

Ik vindt het een goed initiatief, maar voor mij helaas niet te doen. Als ik een boek lees dan wil ik die gewoon ten alle tijde kunnen lezen. Dan wil ik niet op vakantie plotseling moeten denken: shit, die heb ik al meer dan zoveel weken terug geleend. Even contact maken met de server voor mijn DRM zooi...

En als ik dan kijk dat ik laatst voor een studieboek gewoon 5 euro meer voor de digitale versie dan denk ik dat ze nog steeds handelen vanuit angst in plaats vanuit een winst objectief.

Als ze nu gewoon alle boeken beschikbaar maken tegen een sterk gereduceerd tarief t.o.v. de papieren versies (kosten zijn ook navenant minder). Dan heb ik geen reden meer om ze illegaal te downloaden. Want dat is helaas nog steeds de simpelste oplossing: een e-pub downloaden uit illegale bron. Geen last van drm, werkt altijd offline en ik mag er zo lang over doen als ik wil.

Ik heb een hele hoop boeken hard cover in de kast staan. Maar als ik een er van mee wil nemen op vakantie dan moet ik of extra betalen voor een koffer of nog een keer geld neerleggen voor een e-book. De hele wet en regelgeving loopt hopeloos achter. En doordat er allemaal kleine partijtjes een graantje mee willen pikken zie ik dat maar langzaam veranderen.

Zodra het eerste abonnement er is waarbij ik voor 10 euro per maand 5 boeken (of 4, 3, etc.) mag kopen, zonder drm of andere "rechten beschermende meuk" waarbij ik de boeken dus ook gewoon mag houden na de abonnementsperiode ben ik de eerste die zich aanmeldt!

Goed, het begin is er zo langzamerhand...
De DRM op e-boeken in inderdaad een ellende. Ik heb al een paar keer wat boeken moeten redden van een gecrashte e-reader, maar de drm maakte het lezen alsnog onmogelijk. Dit waren netjes aangeschafte boeken, maar die werden niet opnieuw verstrekt omdat de dienst een wisselend aanbod zou hebben.
Het is zelfs een rechtszaak geweest de rechter oordeelde dat de aanbieder (die bevestigde te weten om welke boeken het ging en op welke datum die werden aangeschaft) werd verplicht om de boeken alsnog opnieuw ter beschikking te stellen. Compleet met dwangsom per week en een maximum. Men heeft toen maar gelijk de maximale dwangsom betaald.

Als je de beperkingen op een E-book ziet (je mag ze niet doorgeven of uitlenen) zijn ze erg duur tov een normaal boek, terwijl de kosten minimaal zijn (geen drukwerk en transport). Een boek heeft een levensduur van tientallen jaren, terwijl een e-book niet eens van het ene toestel op het andere gezet kan worden. Zo moet je e-readers uitwisselen om binnen een gezin een e-book door meerdere mensen te kunnen lezen. Als je een nieuwe e-reader koopt ben je ook nog eens al je aangeschafte boeken kwijt.

Bol is overigens wel heel coulant. Even een belletje en alle boeken die je met je account hebt aangeschaft zijn weer te downloaden.
Ik snap je stelling niet. Als ik een e-book koop bij bol.com dan hoef ik daarna toch nooit contact meer met de server te maken voor de DRM?

Je werpt de vergelijking met de abonnementsvorm van bol.com op, dat als je dat doortrekt naar de offline wereld je voor jouw gekochte hardcover boeken extra zou moeten betalen om ze mee te moeten nemen naar het buitenland. Maar dat klopt niet, voor mijn gekochte e-books hoef ik geen drm checks meer te doen naar mijn beste weten.

Als je een abonnement hebt, dan lijkt het me logisch dat je af en toe contact moet maken met de bron (en dan vind ik 30 dagen nog schappelijk) om er zeker van te zijn dat je de kopiën niet eeuwig offline laat doorleven op een offline drager. Hetzelfde als met Netflix of Spotify.

En ook hetzelfde wanneer je een boek leent bij de bibliotheek. Die moet je verlengen, en anders krijg je een boete.

Volgens mij zijn daarmee de online en offline vormen van lezen (kopen of een abonnement bij bol.com of de bibliotheek) daarom zeer goed te vergelijken. Of je koopt, of je leent/huurt. En kopen is duurder dan lenen, omdat wat je leent/huurt namelijk weer teruggaat naar de eigenaar. En bij kopen wordt je de eigenaar, en mag je er lekker mee doen wat je zelf wilt.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 23 juli 2024 01:57]

Anoniem: 14842 @Stpan22 februari 2017 09:54
In principe heb je gelijk.

Ik doel dan ook meer op het feit dat 10 euro per maand voor een abo waarbij je huurt wel best duur is. Voor dat geldt zou ik verwachten dat ik het recht heb op een x aantal boeken te houden (koop).

Boeken kopen bij bol.com kan inderdaad, maar ik heb zelfs daar al een vorm van drm gezien. Als ik het boek op een andere e-reader wilde openen moest die eerst "toestemming" krijgen. Dat soort nonsens. Ook was dat boek 5 euro duurder dan de hardcover versie (HBO studie boek), bizar natuurlijk.

Het komt er eigenlijk op neer dat ik vindt dat je een e-book moet kunnen kopen aan de hand van een redelijke vergoeding voor de schrijver en de gemaakte kosten. En bij mij is die berekening dan: zelfde vergoeding voor de schrijver als bij een fysiek exemplaar - niet gemaakte kosten voor drukken, distributie, opslag en presentatie...
Ik ben het met je eens dat 10 euro per maand te duur is voor een 'leen' stelsel. Zie mijn andere post, kopen is voor mij veel goedkoper.

En dat ebook prijzen soms gelijk en soms zelfs hoger zijn hardcopies is natuurlijk ook vreemd.
Indertijd, toen amazon online ging ben ik een hele hoop meer Engelstalige boeken gaan kopen.

Vertalen is duur, een origineel in het Engels geschreven boek was toen in het Nederlands makkelijk de dubbele prijs.
En daar is niets aan veranderd helaas. vaste boekenprijs.
Als je boekje niét verkoopt moet je geen schrijver worden.

Overgestapt naar Kindle omdat de Sony's het begaven.

Merkwaardig is dat er voor iets oudere boeken keuze is uit zoveel edities. Gebonden, bibliotheek-editie, paperback, mass-market paperback en kindle.
De goedkoopste in kosten is vaak de duurste. Inclusief posterijen, inpakken etcetera is een gedrukt boek goedkoper dan een elektronisch exemplaar.

Hoe geloofwaardig is dat?
Ik heb een hele hoop boeken hard cover in de kast staan. Maar als ik een er van mee wil nemen op vakantie dan moet ik of extra betalen voor een koffer of nog een keer geld neerleggen voor een e-book. De hele wet en regelgeving loopt hopeloos achter. En doordat er allemaal kleine partijtjes een graantje mee willen pikken zie ik dat maar langzaam veranderen.
Om die reden verbaast mij eigenlijk al jaren dat de elektronische versie niet - eventueel tegen een geringe meerprijs - niet bij de analoge versie wordt meegegeven. In principe is in de prijs van het boek de de rechten om het te lezen in begrepen. De verdere prijs zit in de vorm van het papieren boek zelf met alle bijbehorende kosten, opslag, logistiek etc en de bijbehorende winstmarges bij elke stap.

Op die manier blijft het aantrekkelijk om papieren versies aan te blijven schaffen en van de gemakken van de elektronische versie te profiteren. Iedereen profiteert.

Ieder boek van een code, die pas na betaling actief wordt, waarbij de elektronische versie kan worden gedownload. Heb je kastruimte te weinig? Koop dan alleen het e-book.
Waarom is digitalisering nodig? Je weet dat dit leidt tot cybercrime en de teloorgang van mensenrechten? En dat we met potlood gaan stemmen omdat anders de Russen gaan zitten kutten?

Hoe vaak lees je hier eigenlijk en dringt het tot je door dat er nadelen zitten aan digitalisering? Je wilt dat de film industrie leert, maar leer je zelf ook?

De film industrie heeft nog nooit zo veel mogelijk gemaakt als nu. Koop een tijdmachine en ga naar 1978. En kijk eens rond wat je allemaal niet kon.

(En nee, ik ben niet geïnteresseerd in 'ik kan de auteusrechten waarschuwing niet doorspelen.)
Ik begrijp je emotie hier in, maar moet dan ook zeggen dat ik in de gelukkige positie ben dat ik die tijd ook meegemaakt heb.
Terugkijkend ( techniek ) zijn er grote stappen gemaakt, onze eerste videorecorder, waar een speciaal kastje voor moest komen, omdat het buiten de maatvoering viel, tot de RPi nu, die verstopt ligt in een hoekje, en 'hetzelfde' kan.

Maar inderdaad niet alles hoeft digitaal, maar het is de tijd nu, er is vraag naar...
Ik geloof helemaal niet dat er vraag naar is. Dat is de leugen die ons wordt verteld door de corporatie en onszelf.

En heleboel technologie is volstrekt onnodig en onzinnig. We vinden het nodig omdat we vermaakt willen worden.

Maar in de jaren 50 toen de meesten nog geen tv hadden, zong men gezamenlijk liedjes in de huiskamer.

Dat vind je misschien oubollig. Maar dat zag men toen zo niet en kinderen vonden het leuk ook misschien. Wat nodig is, is wat anders dan wat we willen.
Dan moet je ook even kijken wat de bibliotheek aanbied als e-books. Als je zoekt in hun catalogus zijn de bestsellers nauwelijks te vinden als e-book. Link om zelf te zoeken: http://www.bibliotheek.nl/e-books.html
Hmm, ten eerste denk ik niet dat ik €120,- per jaar uit geef aan ebooks (zou ik op moeten zoeken) en ten tweede, de laatste drie boeken die ik heb gekocht als ebook even opgezocht (helemaal geen extreem rare genres ofzo), en die vallen dus alle 3 niet onder het kobo-plus abonnement.

Leuk idee, maar alleen als je heel veel leest. En het assortiment is wel groot, maar niet "bijna alles" zo te zien.
Hier hetzelfde verhaal. Ze hebben goed afgekeken van de Netflix en Spotify diensten. Dezelfde prijs en (net) niet genoeg aanbod om het interessant te maken.

Van bijvoorbeeld Jonas Jonasson kun je wel de eerste 2 boeken lezen (100-jarige man en geniale bommenmeisje) en het derde boek weer niet. Dat heb ik bij Spotify ook (nieuwste albums van artiesten niet beschikbaar) en bij Netflix al helemaal met missende seizoenen van series.
Ik ben een dagelijks lezer, maar € 10 per maand vind ik (als ik het relateer aan de kosten van mijn abonnement bij de bibliotheek) toch wel te veel van het goede. Het aanbod e-books is weliswaar groter, maar ik kan bij de bibliotheek daarnaast ook kiezen uit een enorm aanbod van normale boeken en ook nog luisterboeken.
, maar ik kan bij de bibliotheek daarnaast ook kiezen uit een enorm aanbod van normale boeken en ook nog luisterboeken.
En tijdschriften, maandbladen en zaken die niet verhuurd of uitgeleend worden bekijken.
En warm zitten en internetten.
Een werkelijk belachelijk hoge prijs. € 120 per jaar voor een digitaal bibliotheek abonnement. 8)7
Dat doet Amazon dan een stuk beter met Prime. Goedkoper en tegelijk toegang tot veel meer media dan alleen boeken.

Je kunt goed zien dat hier dringend veel meer concurrentie nodig is.
Voor zover ik kan zien, kan je met KOBO enkel ebooks lezen. Bestaat er een gelijkaardige dienst voor tijdschriften? Ik heb even BLIYOO gecheckt, maar dat lijkt me redelijk beperkt....
Ja je hebt https://www.tijdschrift.nl/. Al is het wel een belabberde dienst. De app die ze hebben is heel traag.
Niet als onbeperkt abo, maar ik gebruik het Zinio platform voor digitale tijdschriften. Vaak goede aanbiedingen, met name als je in vreemde valuta afrekent. Voor buitenlandse tijdschriften een uitkomst aangezien die hier voor 10 euro plus in de schappen liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.