Bruna introduceert onbeperkt lezen-app

Boeken- en tijdschriftenwinkel Bruna heeft een dienst geïntroduceerd waarmee gebruikers onbeperkt boeken en tijdschriften kunnen lezen. Daarvoor moeten lezers dan wel tien tot vijftien euro per maand betalen.

De dienst met de naam Bliyoo, die eerder dit jaar werd aangekondigd, is woensdagochtend geïntroduceerd voor Android en iOS. Bruna onderzoekt nog of de app beschikbaar kan worden gemaakt voor sommige e-readers, meldt RTL. Gebruikers kunnen kiezen uit drie abonnementen: een abonnement waarbij onbeperkt boeken kunnen worden gelezen voor 10 euro per maand, een even duur abonnement waarbij tijdschriften onbeperkt kunnen worden gelezen en een abonnement van 15 euro per maand waarmee zowel boeken als tijdschriften onbeperkt kunnen worden gelezen.

Lezers moeten tijdschriften en boeken downloaden voordat ze die kunnen lezen. Ze kunnen maximaal drie tijdschriften en drie boeken tegelijkertijd op hun apparaat hebben staan. Onder meer tijdschriften als Power Unlimited, PCM en de New Scientist zijn te vinden in de app, maar tijdschriften als Donald Duck en Linda ontbreken. Ook veel buitenlandse boeken ontbreken, volgens Bruna omdat het lastig is om daar rechten voor te regelen.

Het is onduidelijk hoeveel tijdschriften en boeken er precies op Bliyoo te vinden zijn. Volgens RTL hoopt Bliyoo over een maand 10.000 boeken en tijdschriften in Bliyoo te hebben, terwijl dat er uiteindelijk 20.000 moeten zijn. Hoeveel er nu in de app te vinden is, is echter onduidelijk. Bovendien kunnen gebruikers niet alles lezen met een all you can eat-abonnement: voor boeken en tijdschriften zonder Bliyoo-logo in de app moeten gebruikers wel nog los betalen.

Bruna hoopt eind dit jaar 125.000 betalende klanten aan de Bliyoo-app te hebben gebonden. Overigens had Bruna al een app waarmee e-books en tijdschriften konden worden gekocht, Tablisto, maar die app gaat op in Bliyoo.

Bliyoo

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-05-2015 • 08:24

223

Reacties (223)

223
218
185
7
0
0
Wijzig sortering
Ik heb de beta getest maar ik werd een beetje treurig van het aanbod. Maar dat is ook weer een hollandse gedachten. Ik lees de C't, Delicious enzo wel eens. Dat is al meer dan 10 euro per maand. Ik kan dus nog meer lezen voor minder geld. Alleen las ik die tijdschriften toch al niet elke maand.
Samengevat: een nieuw model, een nieuwe manier van lezen.

Die app is overigens wel verschrikkelijk! Eerst een preview downloaden, lezen tot pagina 7, dan hele tijdschrift downloaden en dan verder lezen... :'(
Zoals ze al zeggen zijn de rechten het probleem, als buitenlandse bladen moeilijk doen over de verspreidingsrechten, krijg je een patstelling zoals in de muziek- en TV-wereld, waar je nu ook 4 verschillende aanbieders hebt die allemaal niet compleet zijn. Het is in het belang van de Bruna dat ze die rechten krijgen, en dat weten uitgevers, dus vragen ze de hoofdprijs. Daaraan niet toegeven = geen blad, wel toegeven = prijs omhoog, want van dat tientje per maand krijg je nooit alles gedekt. Ik ben benieuwd hoeveel lezers ze nodig hebben om quitte te spelen, maar dat zou wel eens hoog kunnen zijn.
En daarom gaat deze proprietare dichtgetimmerde oplossing nooit werken. Het kan alleen maar falen in de veel te kleine Nederlandse markt. Uitgevers denken niet dat het in hun belang is om mee te werken, ook al zouden ze meer kunnen verdienen door dat wel te doen. De enige oplossing voor dit probleem is vooral geen toestemming vragen aan de uitgever en de bladen niet te kopen of vrij op het internet te verspreiden tot ze toegeven en hun bladen voor een redelijke prijs (of gratis) in dit soort apps of een andere aggregator laten aanbieden, of failliet gaan. En ze zullen uiteindelijk tussen 1 van die 2 moeten kiezen.
Klein beginnen, groter groeien. Bruna heeft in elk geval al wat ingangen bij uitgevers, dat scheelt.
Kleine kans. Ik vermoed dat dit net als iedere andere magazine/boeken app meer een gevalletje klein beginnen, snel sterven wordt. Bruna heeft relaties met uitgevers maar de uitgevers zijn fossiel en zien niet in dat ze misschien een groter publiek kunnen bereiken en meer winst kunnen maken als de drempel lager is om een tijdschrift te halen. Anders waren ze er zelf wel mee bezig gegaan.

De wil is er niet, en de noodzaak wordt ontkend, aan de uitgever kant. Bruna kan doen wat ze willen, dit gaat 'm nooit worden.

Oh, en als ze succes hadden willen behalen hadden ze niet in hun eentje app #99 moeten bouwen maar met andere retailers om tafel zitten, een blok vormen, samen een (framework voor een) app laten bouwen en de uitgevers daarna vanuit een machtspositie een poot uitdraaien. ipv dit gestuntel.
Ja dat is wel raar. Hadden ze beter de optie kunnen geven om te downloaden tijdens het lezen van de Eerste 7.
Ik heb de beta getest maar ik werd een beetje treurig van het aanbod.
Dat is natuurlijk standaard voor Nederland. Treurig aanbod in online stores zit toch een beetje in onze nationale identiteit.

Voorzie ook een grote toekomst voor een aanbieder die dit eens durft te doorbreken. Wat als b.v. een Apple met z'n iTunes store voor een klein land als Nederland gewoon eens het volledig wereldwijde aanbod vrijgeeft. Gewoon als experiment om eens te kijken wat er dan gebeurd.
Zal steeds meer aanbod komen, ze zijn na eigen zeggen in gesprek met verschillende uitgevers.
Anoniem: 221563 27 mei 2015 16:17
Behoorlijke hoge vraagprijs. Waar zitten de kosten in? Volgens mij zijn de licentiekosten een stuk lager dan wat bijvoorbeeld Netflix voor hun content moet betalen. De Bandwidth is niet aanwezig in vergelijking tot video/audio streaming dus daar kunnen de kosten ook niet inzitten.

Klinkt mij nog allemaal teveel als natte vinger werk om eerlijk te zijn. De bibliotheek gaf me de vorige keer nog voor 15 euro een jaarpas en die zitten met hogere onkosten (fysieke aanschaf, transport, huisvestiging, aanwezigheid personeel etc)
Ik ben het geheel met je eens hoor, maar om wel even fair te blijven:
Een bibliotheek kan 1 boek maar aan 1 persoon uitlenen. (Soms hebben ze er 2 of 3 kopietjes van, maar dat terzijde.)

Bij een dienst als deze, zeker als ze inderdaad 150K gebruikers krijgen, moet je dus aan al die 150K gebruikers tegelijk kunnen leveren.

Maar dan nog... De kosten zijn inderdaad bizar hoog voor dit zeer summiere aanbod.
Ik heb nog niet het hele aanbod bekeken, maar een leesmap van 4 weken oud kost al zo'n 30 euro in de maand (afhankelijk uiteraard van welke bladen je wilt).
Maar nu kun je dus al iets hebben voor 10 euro per maand, dus dat scheelt behoorlijk. Mits het aanbod divers genoeg is.
Ik denk dat een model waarbij je een abonnement aangaat waarmee je voor 10 euro gewoon bijvoorbeeld 10 zelf gekozen tijdschriften kan lezen in plaats van allemaal, misschien wel beter kan werken (en bijvoorbeeld eenmaal in de 3 maanden aanpasbaar ofzo). In de leesmap heb je tenslotte ook niet onbeperkt alle tijdschriften die er maar bestaan en daar zijn ook genoeg mensen lid van.
Openbare bibliotheken worden dan ook fors gesubsidieerd uit de openbare middelen, belastinggeld dus. De contributie die je als lezer betaalt is natuurlijk verre van kostendekkend.
Het aanbod zal snel groter worden. Voor mij zijn vooral de tijdschriften interessant maar het lijkt erop dat je het abonnement prima kan delen met huisgenoten. Je loopt alleen tegen de beperking aan van maximaal 3 gedownloade boeken en 3 gedownloade tijdschriften op je boekenplank. Ook word je leesvoortgang gesynchroniseerd wat lastig kan zijn bij meerdere gebruikers, maar in principe krijg je een melding of je naar de bladwijzerpagina wilt gaan om 'verder te lezen'.

Daarnaast zou ik de mensen die twijfelen willen adviseren om van de eerste gratis maand (mocht best in het artikel staan) gebruik te maken en dan verder te oordelen :) Ik ga over een week op vakantie dus het had niet later moeten komen!
Je loopt alleen tegen de beperking aan van maximaal 3 gedownloade boeken en 3 gedownloade tijdschriften op je boekenplank.
Dat is wel extreem beperkt! Ik ben nu al een aantal jaar lid van Marvel Digital Comics Unlimited ($69/jaar) en kan dan tot 12 comics syncen naar mijn iOS device uit een bibliotheek van 15.000+ comics en er komen er wekelijks een stuk of twintig bij. Verder kan ik ook gewoon de comics streamen zonder ze eerst helemaal te hoeven downloaden.

Het is wellicht het overwegen waard, moet even kijken wat ik zoal jaarlijks kwijt ben aan abo's en of een puur digitaal abo het waard is (qua aanbod)...
Je kunt een magazine gewoon inwisselen als je max is bereikt.
Wil je dan een oud nummer weer opnieuw lezen dan wissel je die ook weer in.
Waarom zou je meer op je "boekenplank" willen?
Tijdens je 10-urige vlucht vlieg je toch echt snel door 3 tijdschriften heen.
Je moet ook bedenken dat dit nog een beetje testen is voor de Bruna. Misschien dat de limiet later nog omhoog gaat. Het concept is wel heel erg goed! Ze zijn zo'n beetje de eerste op de Nederlandse markt met een all-you-can-eat model voor boeken en tijdschriften. Je hebt wel Myjours, maar die hebben alleen tijdschriften een kranten. Als de Bruna voor een ruim aanbod zorgt (en een WP app ;) ) dan hebben ze hier volgens mij wel goud geld in handen.
Daar had ik nog niet over nagedacht, maar dat is inderdaad wel jammer ja.
Tijdens je 10-urige vlucht vlieg je toch echt snel door 3 tijdschriften heen.
Daar is dit systeem niet voor bedoeld. Het is een doorlopend abonnement. Immers: maar weinig mensen zitten vrijwel continu op vluchten van 10 uur.

De doelgroep zal zijn: mensen die tijdens de trein, in de pauze of voor het slapen gaan graag even wat lezen. Voor hen is 3 boeken, resp. tijdschriften over het algemeen voldoende.
Zelf ben ik ook tester geweest, in m'n eentje is 3 magazines wel te doen. Echter mijn partner leest ook graag mee op haar tablet, maar dan uiteraard de bladen die zij leuk vind. In de evaluatie heb ik aangegeven maximaal 5 magazines een bruikbaarder getal te vinden, zeker voor hen die het abonnement delen.
Daar zit 'm nou net de kneep, denk ik.

Bruna wil natuurlijk zoveel mogelijk abbo's verkopen. Ze moeten dus een balans vinden tussen net genoeg voor één persoon en te weinig voor twee personen.

Ze hopen door die limiet van 3 boeken dat niet alleen jij, maar ook je partner een abbo aanschaft.

Blijkbaar is die 3 inderdaad precies goed gekozen om dát doel te bereiken. :)
Ja eigenlijk net zoals wanneer je beiden actief Spotify (online) gebruikt je toch merkt dat 2 accounts zoveel handiger is dan 1.
Verschil is wel dat je met Spotify met maar één device tegelijk (binnen één account) kan streamen. Met Bliyoo mag je wel met meer devices tegelijk lezen... Wellicht dat op termijn Bruna het 2e account laat meeliften op het 1e account (family sharing zoals bij Spotify), m.a.w. voor half geld...
Thuis op de bank vind ik dat geen probleem en onderweg in Nederland ook niet aangezien ik zowel voor mijn iPhone als voor mijn iPad 18GB te verstoken heb, en anders is er wifi. Maar zoals volgende week als ik 9 uur ga vliegen wil ik wel meer dan 3 tijdschriften kunnen lezen/doorbladeren. Dus dan is het behelpen. Ik denk dat die beperking er vooral inzit zodat het niet aantrekkelijk is je abo met (veel) mensen te delen.
Anoniem: 642628 @Cergorach27 mei 2015 18:24
Dag Cergorach
Kan je iets meer vertellen over dat Marvel-abbonement? Er staat 15000 titels, hoeveel daarvan zijn 'recent'? Is het leuk om comics te lezen op je iPad? Kan je ze ook op je computer lezen of op een laptop?
Alvast bedankt voor de informatie. Ben wel aan het lezen op hun website, maar toch altijd leuker om 'persoonlijke' informatie te krijgen.
Wat vind jij 'recent', ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee, ze hebben comics die ruim 75 jaar oud zijn, ze hebben comics van 2015. Er zit wel een delay in het uitbrengen van nieuwe comics, minstens zes maanden. Ze hebben sinds 'kort' de Star Wars comics toegevoegd (toch nog iets goeds gekomen uit de overname van Marvel en LucasArts door Disney).

Ik lees eigenlijk geen comics meer op iets anders dan mijn iPad (zelfde met het lezen van de meeste leesboeken). Kan op de laptop en de desktop via een flash player (misschien al html5?).

Je kan het beste testen met de gratis versie, ze hebben wat geheel gratis te lezen comics.
Ik zie dit inderdaad als een troll, als Marvel zijn comics voor €600 per stuk verkoopt, dan is dat hun goed recht.

Je bent niet verplicht om de comics te lezen, het blijft een product van Marvel en Marvel bepaalt welke prijs de consument er voor moet betalen.

(De consument kan er alleen wat aan doen om het product niet te kopen als het €600 per blad kost, en wel te kopen als het blad weer voor een schappelijke prijs te koop is)
Ik krijg inderdaad een goed gevoel als ik een product koop, waarvan ik weet dat de rechtmatige eigenaar ook geld ziet (wat er meestal voor zorgt dat er een vervolg komt).

Ik zou het zelf ook niet leuk vinden als het product wat ik zelf verkoop, gratis op internet staat. Want dat zorgt ervoor dat ik geen inkomen meer hebt, en dat zorgt er weer voor dat de betalende gebruiker geen verbetering krijgt van het product wat zij van mij hebben gekocht (ik moet ook mijn hypotheek betalen, en als iedereen gratis mijn product download. Dan ga ik niet verder met de support).

Dit zal voor jou denk ik hetzelfde zijn, waar jij nu je brood mee verdient wil je ook niet dat het morgen opeens overal gratis is :)
Bruna is niet de rechtmatige eigenaar van die bladen, en de uitgever mag dan wel de eigenaar zijn, maar zij hebben het niet geschreven, en zij pakken de meeste winst van deze app. Denk je dat de schrijvers er meer dan 1% van terugzien? Als je dat argument opvoert kun je beter geld gaan doneren aan mensen die artikelen schrijven en gratis op het internet zetten (bloggers en dergelijke)
Dan komt je geld bij de rechtmatige eigenaar, en gaat het niet naar de dikkere BMWs van de Bruna-directie.

Als programmeur staat alles wat ik bouw open source op github.com. Dat is dus gratis. Geld verdien je door reclame in je gratis applicaties in te bouwen of om vrijwillige donaties te vragen van de mensen die het gebruiken. Als ik closed-source applicaties zou ontwikkelen en op mijn eigen website te koop zou zetten zou ik niets verdienen, want daar komt niemand.

Als het product dat je verkoopt gratis op het internet staat, bereik je zo'n idioot grote doelgroep (alleen al 600 miljoen mensen in Europa) dat er daartussen genoeg mensen zitten die je willen steunen omdat ze je product cool vinden dat je prima kan leven als de gemiddelde gebruiker een paar cent doneert. (oftewel 1/100 gebruikers doneert een paar euro)

Het business model dat jij aanhangt werkte vroeger best, maar sinds het internet is uitgevonden is er het een en ander veranderd, en nu staat het alleen maar vooruitgang in de weg.

Het is alsof je zegt dat je nog steeds graag 20 euro voor een cd betaalt aan een platenmaatschappij die 98% in zijn zak steekt en de artiest naait, ipv dat je het nummer direct van de website van de artiest koopt voor 1 euro, die dan voor 100% naar de artiest gaat. Je laat je naaien door mannen in dure pakken die niets produceren en alleen maar winst zitten op te strijken.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 14:13]

Voor ~€5/maand toegang tot 15k+ comics. Natuurlijk is die 12 comics limiet lastig, maar mee te leven. Ik betaal ook €10/maand voor Spotify, daar zijn ook al heel lang 'alternatieven' voor. Ik betaal voor gemak, ik kan thuis (waar ik de meeste comics lees) gewoon via wifi zonder issue alle comics benaderen. Kan het beter? Zeker! Maar ze waren als één van de eerste die het probeerden met een flatfee subscription model en dat moet ook ondersteund worden. En Marvel => Disney mag best die $69/jaar van mij voor mijn comic consumptie.

Gratis? Je bedoelt hoe gratis jou computer of smartphone is als ik die 'leen'...

Als iedereen alles pirate dan wordt er niets nieuws meer gemaakt om te piraten. Ik koop de software die ik gebruik, de games die ik wil en de content subscriptions die me leven makkelijker maken.
Dit kan nog best interessant zijn.
Ikzelf ben dus abonnee op de autoweek en betaal hiervoor nu ongeveer 9 euro per maand.
Voor 6 euro per maand zou ik mocht de autoweek hier ook onbeperkt mee te lezen zijn ik ook nog extra tijdschriften kan lezen voor zeer schappelijke prijs.
"De Bruna verkocht al e-books via de app Tablisto, die opgaat in Bliyoo. "
assortiment van bruna is zeer behoordelijk, kent ongeveer 250.000 boeken en alle gangbare tijdschriften. Niet het volledig assortiment zal digitaal beschikbaar komen, maar men wil dit wel snel vergroten.

Waarover ik vooral verrast was; (onbeperkt) lezen van magazines(!!) Voor de prijs waar je nu een fysiek blad leest, kun je digitaal bijna het voltallig assortiment lezen. Denk aan donaldduck, voetbal international, panorama etc. (linda uitgesloten - waarom idk)

Wat mij wel onduidelijk is, betreft dit alleen actueel assortiment/tijdschriften? Of kan ik ook de computeridee van 9 maanden terug lezen? (als je dat al zou willen :X)

//edit; de Donald Duck is wel inbegrepen, zo is vanochtend bij rtl nieuws in interview aangegeven!

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 14:13]

Volgens het artikel in ook Donald duck niet inbegrepen. Het lijkt me dat er eerst Wat meer duidelijkheid moet komen over wat er wel en niet inbegrepen is in de abonnementen
Inderdaad. Bruna adverteert zelf momenteel nadrukkelijk met onbeperkt lezen, maar zo te zien zitten er nog heel wat beperkingen in. En op de website is geen overzicht te vinden van de beschikbare tijdschriften. Beetje mislukte lancering op deze manier, ik ben m'n interesse voorlopig in ieder geval kwijt.
Hoe moeilijk is het om even de app te downloaden en gebruik te maken van de eerste gratis maand? Als je zo snel afhaakt, behoor je duidelijk niet tot de doelgroep van bliyoo.
Iedere onnodige handeling die je je potentiële klanten opdringt, is een handeling teveel. En als Bruna beperkingen oplegt én die beperkingen verzwijgt, terwijl duidelijk met onbeperkt lezen geadverteerd wordt, ben ik weg. Ik behoor inderdaad niet tot de 'doelgroep' die zich graag laat voorliegen.

[Reactie gewijzigd door Arumes op 22 juli 2024 14:13]

OF je stuurt ze een mail (of livechat) even. Ze zijn net gelanceerd, als je zelf niets wil doen kan je altijd overwegen om over een week of 2 eens naar de veel gestelde vragen pagina te gaan.

Testlezers zijn vast aan alle kanten voorzien van informatie, mogelijk dat ze er nu nog even uit moeten komen wat prospects nu exact willen weten.
je kunt toch onbeperkt lezen of heb ik iets gemist ?
Er moet natuurlijk uiteindelijk nog wel flink wat winst uit de gebruikers gezogen worden, anders waren ze nooit deze route ingeslagen met een proprietary app. Die kost bijv. ook al een bak met geld die ze nu moeten terugverdienen aan de mensen die het gebruiken.
Kun je dan achteraf de tijdschriften ook downloaden voor je eigen prive gebruik? dat je ze later terug kunt bekijken/lezen.
Aangezien je maar drie objecten tegelijk kan hebben: reken er maar niet op. Bovendien blijf je afhankelijk van de aanbieder. Trekt deze de stekker er uit (en dat gebeurt nogal eens met dit soort initiatieven), dan heb je niets meer.
Maar dan stop je ook met betalen en is je abonnement klaar. Net als bij Spotify (en haar collega's). Dát is toch geen probleem?
Wel als je later nog eens iets weer terugzoeken.
Dat kan met andere all-you-can-eat diensten ook niet. Dat is exact het verschil tussen kopen (en oneindig bezitten) en huren/lenen/etc (hoe je het wil noemen).
Aiii, dat is wel erg zuur. Zo blijf je helaas altijd wel afhankelijk van de service die ze aanbieden.

Klopt, voorheen was er ook zoiets, wat ook geflopt is.
Nu mijn vraag.. krijg je deze boeken in de app zelf, of kun je de boeken transporteren naar Ibooks?

Edit: Waarom -1? het is op de artikel gerelateerd.

[Reactie gewijzigd door Probook8979 op 22 juli 2024 14:13]

Het lijkt me dat om die limiet af te dwingen je boeken & tijdschriften in de app zelf moeten blijven. Dat sluit dan ook direct e-readers uit bijvoorbeeld.
Bovendien blijf je afhankelijk van de aanbieder. Trekt deze de stekker er uit (en dat gebeurt nogal eens met dit soort initiatieven), dan heb je niets meer.
Tja, een leesmap moet je weer inleveren, en de bibliotheek verandert z'n assortiment ook regelmatig. Dat heeft de afgelopen decennia ook niemand tegengehouden.
Anoniem: 675509 @himlims_27 mei 2015 10:08
Hi

Dan weet het nieuws meer dan wat er in de App zit! Want ik kan de Donald Duck nergens vinden, ook ontbreken ik mijn favo bladen als de Autoweek, VI en de Veronica.
Anoniem: 32279 @himlims_27 mei 2015 10:39
Of die donald duck erin zit is nog maar te bezien, in reacties onder het rtl artikel staan mensen die aangeven dat de donald duck, voetbal international etc. er juist niet inzitten?

Vrij vaag allemaal, waarom is nooit duidelijk wat erin zit. Ik denk omdat het aanbod marginaal is, dan klinkt het aantal losse nummers beter dan zeggen x aantal tijdschriften en dit zijn de titels.
Anoniem: 551244 @owner0127 mei 2015 08:32
Bovendien kunnen gebruikers niet alles lezen met een all you can eat-abonnement: voor boeken en tijdschriften zonder Bliyoo-logo in de app moeten gebruikers wel nog los betalen.

Zou dus zomaar kunnen zijn dat er voor dergelijke tijdschriften nog wel een extra bedrag neergelegd moet worden.
Helaas.
Zelfs één euro extra. Voor €10 kan je onbeperkt de aangeboden tijdschriften lezen, voor €15 euro kan je zowel tijdschriten als boeken onbeperkt lezen.
Auto Review staat er bijvoorbeeld in als alternatief en dan kun je ook nog de c't meepakken ;)
-disclaimer: ik werk bij de uitgever van deze bladen -
Ik vind 10 euro voor alleen boeken en 15 euro voor boeken en tijdschriften per maand toch aardig prijzig, zeker als je dit naast Netflix of Spotify legt, die hetzelfde bieden in een ander genre natuurlijk.
Natuurlijk snap ik dat zij ook heel wat kosten hebben door deals te sluiten met de uitgevers en zo, maar 15 euro zou voor mij een reden zijn het niet te doen.

[Reactie gewijzigd door miicker op 22 juli 2024 14:13]

Anoniem: 382732 @miicker27 mei 2015 08:35
Is dat niet een flauw excuus om gewoon te blijven downloaden ondanks dat er nu een alternatief is? Als het 7,50 was geweest, had je het dan wel gedaan?
Persoonlijk niet, ik lees haast nooit, maar ik heb nu ook Netflix en Spotify Premium, als die diensten 15 euro per maand waren geweest had ik ze ook niet.
Maar doordat ik haast nooit lees, download ik ook nooit boeken.
Waarom toch altijd die vergelijking met een Spotify of Netflix. Dat is een hele andere service. Kan jij op Netflix boeken lezen? Kom aub niet met die grapjes van: Ik kan een verfilmd boek kijken, en dat nog goedkoper dan Bliyoo.

Ik vind het een prettige dienst. Ik ga hem zeker aanschaffen. Als je veel reist en weinig speling hebt met je overstap van trein is zo'n app echt een oplossing!
Waarom is dit een hele andere service? Het is allebei entertainment on demand. Het enige verschil is het medium, maar maakt dat het zó anders dat de diensten niet meer te vergelijken zijn?
Anoniem: 457607 @HooksForFeet27 mei 2015 10:11
De grote verschillen zitten hem in hoe duur de content is om te produceren, en over hoeveel mensen dit verdeeld moet worden.

Een beetje Hollywood film kost al 100-200 miljoen om te maken, en er werken duizenden mensen aan zo'n film. Muziek, daarentegen, is een stuk goedkoper te produceren. Een boek heeft weer een andere kostenbasis.
Daartegenover staat weer het aantal klanten. Naar een beetje blockbuster gaan miljoenen mensen. Tenzij het om een instant-klassieker gaat verkoopt een goed lopend boek misschien een miljoen exemplaren? Dat maakt een boek weer relatief duurder. Alleen de productiekosten vergelijken heeft geen zin.
Anoniem: 457607 @HooksForFeet27 mei 2015 12:40
Eens. Ik heb geen cijfers bij de hand, maar volgens mij mag je in NL blij zijn als je 10.000 stuks verkoopt van een boek. Buiten een paar bestsellers om is het financieel meestal niet erg interessant, althans niet de schrijver.
Voor de klant maakt dat allemaal niet uit. Die neemt een abonnement bij een dienst en krijgt daarvoor onbeperkt lees/luister/kijkplezier voor terug. Boeiend hoe duur het was om iets te maken en hoeveel winst er vervolgens mee gemaakt wordt.
Maak je je ook druk om wat het maatschappijen, uitgevers en dergelijke kost als je een papieren boek koopt, een cd of naar de bioscoop gaat?
Ik maak me daar niet druk om, ik stel slechts dat er een sterke relatie tussen kostprijs en verkoopprijs is. De meeste mensen schatten een prijs hoog of laag in op basis van wat je denkt dat het kost om te maken.
Als je veel reist en weinig speling hebt met je overstap van trein is zo'n app echt een oplossing!
Wat heeft de speling die je hebt bij een overstap er mee te maken? Volgens mij doe je zo'n beetje even snel je boek dicht dan dat je je telefoon/e-reader lockt en in je broekzak steekt..
Als je overstaptijd zo kort is dat je niet even naar de tijsdschriften winkel op het station kunt hollen. Ik geef trouwens meer dan €15 per maand uit aan tijdschriften dus ik vind de prijzen eigenlijk wel ok.
Want voor dat je reis begint mag je geen boek/tijdschrift kopen? En wat doe je dan het eerste deel van je reis?

Prijs kan best oke zijn(als het redelijk nieuwe boeken zijn).
Wat dacht je ervan dat zijn reis bijvoorbeeld op een plek begint waar ze geen boekhandel oid hebben?
Ikzelf ga met de bus naar de metro. Er is geen tijdschriftenplek bij de bushalte.
Anoniem: 463321 @Arunia27 mei 2015 12:46
Als je perse tijdschriften op je reis wilt lezen dan wil dat toch niet zeggen dat je ze ook tijdens je reis moet kopen? Schaf in het weekend een stapeltje aan voor de hele week.
Dat het digitaal kan is mooi maar niet gaan lopen verkondigen dat je nu eindelijk wel tijdschriften kan gaan lezen als je in de bus of trein zit. Die mogelijkheid was er altijd al.
Niet iedereen vertrekt vanuit een metropool Loki :-) Ik pendel niet, maar vroeger vertrok ik echt vanuit een boerengat, zonder overstappen naar Brussel. Dat boerengat was compleet dood om 6u40. Zelfs geen ontbijtje te vinden... ;-)
dan kan je altijd nog de middag er voor gaan.. deden ze vroeger ook.
Kijk, deze man snapt het!
Toch is het ook niet zo'n gekke vergelijking; als je gaat kijken wat het kost om de content te produceren is het eigenlijk raar dat gedrukt werk zo duur is, maar dat komt gewoon omdat de markt kleiner is; men leest nou eenmaal niet zo graag, een film is makkelijker (helaas).
Hoezo zo raar? Drukwerk zelf kost niet zoveel, maar de redactie en alles erbij (je wilt tenslotte iets interessants lezen) kost best veel. Aangezien papieren lezers de hoofdmoot vorm(d)en moet daar het geld vandaankomen, dus staat er een bepaalde prijs per exemplaar. De internetmarkt is veelal bijzaak, met een heel ander verdienmodel, en volgens mij zien uitgevers dat meer als speeltje.
Waarom niet het probleem van Nederland Is dat er een soort protectie op boeken zit.
(vaste boeken prijs)
En dat merk je natuurlijk op de prijs, koop ik het zelfde boek in het engels Is het vaker <10€.

Persoonlijk ben ik meer een papier lezer heb het wel geprobeerd overigens.
Je zit ook met de vertalingskosten he.
Een Engels boek is nu eenmaal voor veel meer mensen gebruikbaar dan een Nederlands boek.
Al zijn boeken in Nederland inderdaad duur (wat is niet duur in dit land?)
maarja, andere mensen kijken juist misschien amper tv-series/films of luisteren geen muziek, maar lezen dus boeken/tijdschriften (tja, ze zijn er echt)... Dus dat jij nooit leest wil nog niet zeggen dat het dus een stom idee is..
Tja, waarom 10 euro uitgeven aan netflix als je toch amper ooit tv-series/films kijkt, waarom 10 euro uitgeven aan spotify als je toch nooit muziek luistert, pfff, dus dat zijn eigenlijk dure diensten... Get my drift?
Daarbij, wees blij dat het €15 p.m. is en dat je onbeperkt mag lezen, terwijl je vroeger dat per boek/tijdschrift kopen kwijt was.
Maar dan heb/had je wel keuze uit het volledige aanbod. Ik lees veel Engelstalige boeken, en die verwacht ik (bijna) niet te gaan vinden in deze app.
Nee vroeger had een bieb die was goedkoper... Geen all in one dingen vergelijken met losse verkoop. Dat is appels met peren vergelijken.
Anoniem: 463321 @Ashketchum2227 mei 2015 12:52
Je mag onbeperkt lezen maar als je eens een tijd geen zin hebt betaal je wel door. Alleen voor de echter veel-lezers zal het een goedkopere uitkomst zijn. Op voorwaarde dat wat zij willen lezen ook binnen dat abonnement valt.
Ik vind het ook te duur vergeleken met andere content abonnementen. Kun je beter lid worden van de bibliotheek. Kost je 4-5 tientjes per jaar en die hebben meer ebooks dan je in je leven kunt lezen met een goed werkende app.
Moeten die ebooks wel werken op je reader.
Dat heeft mij tot nu toe tegen gehouden. pruts DRM.
Werkt nog steeds niet? Ik gebruik gewoon de iPad en dat werkt verder prima.
Genoeg E-readers die die DRM zooi niet ondersteunen inderdaad.
Dat zuigt dan inderdaad.
Heb wel een andere reden om te downloaden. Ik wil de boeken graag op mijn e-reader kunnen lezen en niet op mijn tablet of telefoon. Vroeger kocht ik voor de vakantie altijd een paar boeken in de aanbieding maar e-books schijnen nooit in de aanbieding te komen.
E-books zijn soms voordelig te koop via nieuwsbrieven van b.v. Bruna. Nieuwste Eco laatst gekocht voor 5 euro, koop je net een weekblad voor.
Zeker als je het vergelijkt met Kindle Unlimited, daar heb je voor $9,99/maand keuze uit meer dan 800.000 boeken, en dan zijn ze nog engelstalig ook. Beetje jammer als je dan hier €10 moet betalen voor een schrale selectie van 20k boeken die ook nog eens vnl nederlandtalig zullen zijn (m.a.w. het lezen niet waard).
Anoniem: 32279 @Aaargh!27 mei 2015 10:03
Het grootste nadeel ten opzichte van bijv. kindle unlimited is dat je niet kan lezen op een ereader. Tijdschrijften en strips lezen fijner op de tablet, maar een boek? Verder is het een en al drm en dat voor 15 euro in de maand... de meeste boeken zijn stukken goedkoper en als ik er 4 nieuw kan kopen voor 15 euro, waarom dan een abonnement met drm op een tablet?
een schrale selectie van 20k boeken die ook nog eens vnl nederlandtalig zullen zijn (m.a.w. het lezen niet waard).
Beetje kortzichtige mening, ik lees graag Nederlandse literatuur (bij voorkeur in het Nederlands) , die kom je juist bij Kindle Unlimited niet of minder tegen. Wellicht is deze dienst niet iets voor jou maar dat wil niet zeggen dat andere het wel kunnen waarderen.
tja, dat JIJ nederlandstalige boeken niet interessant vind is weer een heel ander verhaal.. goh, waarom denken tweakers toch altijd dat zij de doelgroep zijn van alles, terwijl ze zelden de doelgroep zijn...
Nee hij doelt op de 800.000 boeken tegenover de 10.000 die bruna bied. Voor nog minder. En dan maakt het niet uit of ze engels nederlands frans of chinees zijn. Je kan VEEL meer boeken voor minder krijgen. Dus is bruna eigenlijk een afgezaagd product.
Waarom zou je een vertaling lezen ? De niet-vertaalde versie is altijd beter en Nederlandstalige auteurs schrijven alleen van die cultureel-verantwoorde rotzooi.
Zucht.....
Omdat mijn Zweeds niet al te best is?
Tja, ik lees een boek liever niet dan een vertaling.
Dan heb jij een hoop boeken niet gelezen, neem ik aan.
Ik snap je opmerking niet, dat geldt toch voor iedereen. Volgens UNESCO worden er per jaar ruim 2.2 miljoen nieuwe boeken gepubliceerd. Heb jij die allemaal gelezen ?
Inderdaad. 2.2 miljoen, waarvan ongeveer 700000 in het Engels, 80000 in het Duits, en 20000 in het Nederlands. Totaal 800000 die ik zou kunnen lezen. Als ik me daartoe beperk laat ik dus het grootste deel liggen, terwijl dat nou net de meest interessante zijn, cultureel gezien.

Overigens vermoed ik dat die 2.2 miljoen inclusief vertalingen is.
Als ik me daartoe beperk laat ik dus het grootste deel liggen, terwijl dat nou net de meest interessante zijn, cultureel gezien.
Ik lees vrijwel alleen maar engelstalige science-fiction, en zelfs daarin is er zo enorm veel keus dat ik zorgvuldig moet kiezen welke boeken ik ga lezen en welke niet.

Ik probeer m'n keuzemogelijkheden juist zo veel mogelijk te beperken.
Anoniem: 463321 @Aaargh!27 mei 2015 12:57
Omdat Nederlands voor de meeste mensen een stuk fijner leest dan Engels. Buiten Engels zijn er dan ook nog eens ladingen boeken uit andere talen, die vertaald in het Nederlands, een zeer groot succes waren.
Bovendien is er een verschil tussen boeken geschreven door Nederlandse auteurs en naar het Nederlands vertaalde boeken. Jij gooit die twee groepen onterecht op een hoop.
Vind ik eigenlijk wel meevallen. Een leesmap kost 10 euro per maand en dan heb je een beperkt aanbod, kan je niet oude edities teruglezen en natuurlijk geen boeken. Een tijdschrift los in de winkel kost ook al 5 euro per maand of 3 euro week (x 4 weken = 12 euro) en boeken zijn natuurlijk helemaal veel duurder.

Ik vind dit echt wel een goed initiatief en een redelijke prijs voor wat ze (zeggen te gaan) bieden.
Voor een film betaal je (als hij net uit is) rond de 15 euro, als hij al een tijd uit is (zoals veel films op Netflix) nog steeds rond de 5 euro. Voor een complete serie als Breaking Bad betaal je meer dan €100,- die heb ik binnen een maand uitgekeken, dus dat koste me iets van €9,- bij Netflix...

In verhouding vind ik het dus nog steeds te duur.
Ik ga er vanuit dat ze nieuwe magazines aanbieden, dus dan gaat je vergelijking niet op. Ik ben wel benieuwd of ze ook nieuwe boeken gaan aanbieden of alleen oudere.

Ik denk trouwens dat je deze dienst beter kan vergelijken met een bibliotheek (die ook steeds meer e-books aan gaan bieden) dan met een dienst als Netflix.
Die vergelijking zal op termijn wel opgaan want in de VS is het aanbod van Netflix recent en groot voor dezelfde prijs. Iets wat wereldwijd nog niet het geval is omdat er per land afspraken moeten worden gemaakt met belangenclubjes. De ceo van Netflix heeft al aangegeven dat wereldwijd recht te willen trekken.
Dat sommetje met Breaking Bad en Netflix heb ik ook gemaakt. Netflix is in zekere mate spotgoedkoop voor wat je voor krijgt. Als we het aan bestede tijd omrekenen wordt het anders. Ik besteed veel meer tijd aan lezen dan aan TV kijken. Dus €/uur plezier is de Bruna aanbieding heel niet slecht. Maar dat is allemaal erg persoonlijk en kan voor iedereen anders zijn.
Tov de prijs van een e-book heb je het er in de regel na 1 boek (per maand) al uit. En je kan altijd kijken of je alleen de boeken of tijdschriften (€10 ipv 15) kan kiezen. Als je meer dan 2-4 tijdschriften per maand koopt lijkt me dit ook aanzienlijk goedkoper, maar dat kan iedereen voor zichzelf bepalen.
Ik dacht even HEEE dat wil ik ook, maar tsja, niet bruikbaar op de meest verkochte ereaders zoals Kobo en Kindle. De mensen die die dingen hebben zijn nu juist de doelgroep die veel leest. Dus ze richten zich op een groep die juist veel minder leest. Als ze succes hebben is dat mooi, maar ze laten dus juist de veel lezers links liggen. Bol en Amazon zullen dankbaar zijn dat ze vrij spel krijgen
Persoonlijk zou ik ook liever geen tijdschriften lezen op mijn ereader. Afbeeldingen, opmaak etc. zie ik liever in full color op mijn tablet of telefoon.

Voor boeken maakt dit weinig uit.
Voor tijdschriften kan ik me nog voor stellen dat ik ze op een tablet wil zien. Maar ze bieden dus ook boeken aan. Een ereader voor 'gewoon' lezen is echt een wereld van verschil met een tablet. Ik heb ze alle twee. Maar de reader is toch echt veruit mijn favoriet. Ga maar eens buiten in de tuin of op je balkon zitten. Of op vakantie aan het strand. Dan is er op je tablet zeer slecht te lezen, niet helder genoeg en hij spiegelt. Een reader is dan veel aangenamer voor je ogen, veeeeeel lichter en de accu gaat ook nog eens weken mee.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 14:13]

Mee eens. Zo bedoelde in hem ook niet.

Voor boeken maakt het qua opmaak, kleur etc. weinig uit waar je ze op leest.
Wat beeld betreft is een ereader inderdaad veruit superieur aan een tablet/telefoon, daarover bestaat geen twijfel.
Ik hoop ook heel erg (na het lezen van dit bericht) dat ze rapido Kobo (e-reader) ondersteuning krijgen, dat is toch de ideale manier om boeken te lezen tov een tablet (of telefoon).
er zijn gewoon fullcolor ereaders tegenwoordig............
Zeer weinig, zeer ongewoon en zeer duur, en nauwelijks met e-ink verkrijgbaar. LCD is geen optie voor een reader. Niet de moeite van het kopen waard, dan kun je jarenlang het tijdschrift nemen.
Maar ze zijn er wel... en het is maar wat je duur noemt, een hobby mag best wat geld kosten...
Ze werken nog aan ondersteuning voor ereaders, maar waarschijnlijk zal de Kindle wel nooit komen. Ik verwacht niet dat Amazon daar op zit te wachten.
Handig... probeer een maand account te maken.
Moet ik 1 cent betalen ter verificatie.
STEP 1: PLEASE SELECT YOUR PAYMENT METHOD
Total payment amount EUR 0.01
At this moment there are no payment methods available for this combination of amount, currency and account
Vreemd. :S Hebben meer mensen daar last van?

edit: ik was niet duidelijk, de 1 cent maakt niet uit. :)
Via hun site mag ik geen 1 cent overmaken. Dan geeft ie de bovenstaande melding. :S

[Reactie gewijzigd door SeenD op 22 juli 2024 14:13]

Ik heb afgelopen weekend een proefabbo genomen op Videoland Unlimited (3maanden gratis, actie van Google Chromecast), en daar moet je ook 1 cent overmaken.
Raar, waarom haalt men die barrière niet weg? Valideren van de betaalmethode kun je beter doen nadat je mensen hebt overgehaald om je product af te nemen. Blendle, Netflix e.d. hebben dat beter geregeld.
Omdat ze dan, als je abonnement wel doorloopt, de incasso overeenkomst al hebben afgehandeld. Rijk worden ze niet van die €0.01 want de transactie kosten zijn hoger (het is voor hun goedkoper om het niet te doen zegmaar).
Snap ik. Het is puur de extra hindernis die je als proefgebruiker moet doorlopen die me onnodig leek.
Anoniem: 32279 @Yggdrasil27 mei 2015 11:47
netflix vraagt ook vooraf 0,01 cent bij gebruik PayPal of giro/bankrekening. Bij creditcard niet. Spotify vraagt ook 0,01 cent.

Blendle doet het inderdaad anders, maar dat is volgens mij de enige. Al heeft PayPal ook een leuke oplossing (maar is een wat andere dienst), die storten geld op je rekening met een kenmerk en dat kenmerk geef je door om je rekening te koppelen, zo kan het ook. In plaats van 0,01 cent te vragen 0,01 cent storten aan je klanten. Geeft ze een fijner gevoel.
niemand jat inkomsten, er worden slechts door computers bestanden gekopieerd. Ik heb geen commentaar geleverd op de morele implicaties van de technische mogelijkheden, ik wou alleen zeggen dat in het jaar 2015 dit business model niet levensvatbaar is.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 14:13]

De e-book markt zegt wat anders...
De ebook-markt is een stuk kleiner dan de fysieke boekenmarkt was op haar hoogtepunt in NL, terwijl de productie- en transport-kosten van boeken met 99% zijn gedaald. Als de prijs zich evenredig had aangepast (99% eraf) zou iedere Nederlander honderden boeken per jaar kopen voor een tientje (of gratis downloaden en een beetje reclame kijken voor elk boek) en de uitgevers zouden zich tonnetje rond verdienen.

Dat gebeurt nu niet, en het gaat nooit gebeuren, omdat deze uitgevers 90% van de prijs van een fysiek boek voor een paar KB aan data durven te vragen, wat niet iedereen kan/wil betalen. Ze schieten zichzelf in de voet, en het Nederlandse volk loopt flink wat educatie mis door deze grappen.
Je vergeet alleen dat de productie en transportkosten maar een heel klein onderdeel zijn van het complete proces. Een dik boek kost hoogstens een euro of 2-4 om te maken en te verschepen. De resterende 25 euro zijn niet per definitie winst ;)
niet per definitie, maar wel per deductie.
Ja, als er geen voorschotten waren voor schrijvers, geen eindredactie, geen voorselectie bij uitgevers, geen promotie en marketing bij de uitgevers, geen overhead bij dit soort processen, etc etc. De meeste boeken zijn simpelweg verlieslatend en uitgeverijen drijven op de incidentele bestsellers :)
Ja, met dat hele circus erbij wordt het inderdaad duur. Maar hebben ebooks wel eindredacties nodig of kan de redactie crowdsourced worden? Heb je veel marketing en promotie nodig als het boek praktisch gratis van het internet te plukken is? (een stuk laagdrempeliger dan een account moeten hebben en moeten betalen voor een of andere app, of naar een boekenwinkel gaan) Zou het niet beter zijn als er een onafhankelijk open-source gratis platform was waar iedere schrijver zijn boeken op kan zetten zodat ze geen tijd en moeite en geld hoeven te besteden aan marketing om een redelijk publiek te bereiken? Zou Bruna niet heel veel goodwill en naamsbekendheid creeren als ze dat bouwden en de schrijvers een betere positie gaven ipv de ebook wereld nog verder proberen uit te melken door onder tafel met de uitgevers te onderhandelen?
Wellicht, maar dit is geen probleem waar "the wisdom of the crowd" zomaar opgaat. Vergeet niet dat de eindredactie vaak ook een sparringpartner is en niet alleen spellingcorrecter. Daarnaast staan schrijvers vaak bekend als introverte types die graag alleen maar schrijven en de rest liever niet willen/kunnen.
Het gratis opensource platform is er natuurlijk allang he? Dat heet gewoon een website of een blog.

Er wordt natuurlijk niet onder de tafel onderhandelt met de uitgevers, maar je hebt zo'n abstractie laag nodig want je kunt niet verwachten dat Bruna met honderden individuen aan tafel gaan zitten.
Het probleem met je eigen website hebben is dat je dan inderdaad alles zelf moet doen als schrijver. Het onderhoud van de website, serverkosten, marketing. Als je als schrijver je boek direct op een platform als Amazon zou kunnen zetten, waar mensen al komen om andere boeken te kopen, zul je veel meer gezien worden dan als je nauwelijks te vinden bent met je eigen website ergens laag in de ranking op google. Bruna hoeft met helemaal niemand om tafel als ze een website maken waar schrijvers hun boeken zelf op kunnen zetten, die dan wat reclame toont en daar inkomsten uit haalt. Een redactie is dan iets wat nog mist op dat platform, maar daar kan ook wel wat op worden verzonnen. Met een beetje aanmoediging kun je zo een flink aantal mensen die die website gebruiken motiveren in hun vrije tijd de manuscripten te lezen en feedback te geven. Vinden ze dan nog leuk ook.
http://www.bol.com/nl/m/n...rave-new-books/index.html Bol doet het al :) Maar wellicht ook een idee voor Bruna inderdaad :)
Ziet eruit als een mooi initiatief. Bol.com heeft denk ik genoeg klanten om zoiets te proberen.
Noem mij maar ouderwets maar het moment dat ik een tijdschrift lees (op mijn troon) dan heb ik toch liever een papieren versie dan een tablet of mobiel.

Neemt niet weg dat max. 15 euro niet veel is voor als je meerdere tijdschriften of boeken leest per maand.
Je bent ouderwets :)

Maar zonder gekkigheid, het is wat je gewend bent. Ik vind het nog altijd zonde om kilo's papier en inkt, chemicalien, en alle transport om het tijdschrift gemaakt en bij jou te krijgen zo aan te houden.

Dat mag niet meer van deze tijd zijn...
Anoniem: 463321 @RielN27 mei 2015 12:42
Klopt meer het staat helemaal los van welke manier van lezen prettiger voor iemand is.
Boeken vind ik zelf prima te doen op een ereader maar tijdschriften niet, ook niet op een tablet.
Ik heb geprobeerd boeken/tijdschriften op een tablet te lezen maar dat voelt niet zo leuk/fijn als gewoon een echt boek/echt tijdschrift in je handen te hebben.

En ik heb niet al te beste ogen dus kan beter een papieren tijdschrift lezen dan op een e-reader/tablet.
Papier en ereader zijn toch vergeljjkbaar voor je ogen...
Goede manier om piraterij tegen te gaan, de meeste nieuw uitgegeven boeken verschijnen binnen no time op internet.
Ja, als ze de nieuw uitgegeven boeken ook daadwerkelijk zouden aanbieden wel ja. :P
Maar nu kan je bijna geen enkele titel vinden, er staan een paar boeken (waarvan een groot deel nog van dezelfde auteur ook) en dan heb je 't weer gehad.

Ik bedoel, ik zat lekker random eens te kijken of ik ook maar iets kon vinden:
- Brethren
- Requiem
- Een Samenzwering van Idioten
- Fear & Loathing
- Havank
- Harry Potter
- Fifty shades of gray (ja, eh... titel schoot me te binnen. ;))
- Game of Thrones
- De Aanslag
- Kwade zaken
- Nooit de buren bijten
- Agatha Christie

Keer op keer nul. En dan ga je scrollen... En merk je dat je zo aan 't einde zit. :(
Het is echt... Heul triest.

Ik hoop dat ze dit verbeteren.
De allernieuwste releases hoeft echt niet, maar helemaal niets en slechts een heel summier aantal boeken (meeste nog totaal onbekende zooi (aldanniet met slechte rating) ook) voor deze prijs; dat gaat het niet van piraterij winnen. :P
Het is bruna, dus grote kans dat ze veel nieuwe titels gaan uitbrengen.
De bibliotheek heeft wel een mooi aanbod van ebooks, en nog gratis ook als je lid bent, wat een greintje kost.
https://www.bibliotheek.nl/ebooks

[Reactie gewijzigd door Manke op 22 juli 2024 14:13]

Heb er ff gekeken. Op een heel groot scala aan Havank boekjes na, kon ik er ook niet echt iets vinden wat me aansprak. Ze hebben wel een stuk beter aanbod dan Bruna, en dat voor maar 14.50 *per jaar*... En dan mag je ook nog 20 fysieke boeken lenen.
Ik ga het eens overwegen, bedankt. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.