Bibliotheken beginnen met uitlenen e-books

Leden van bibliotheken kunnen vanaf dinsdag e-books lenen. De komende maanden is dat geheel gratis; vanaf april moet voor nieuwere e-books een klein bedrag worden betaald. Bij de start zijn vijfduizend e-books beschikbaar.

De bibliotheken introduceren de mogelijkheid om e-books uit te lenen vanmiddag, waarna leden van de bibliotheken de e-books kunnen downloaden. Het Nederlandse systeem verschilt daarbij van dat van buitenlandse bibliotheken: die hanteren een model waarbij er een beperkt aantal e-books kan worden uitgeleend, waardoor het kan zijn dat sommige e-books niet 'beschikbaar' zijn om te lenen. De Nederlandse bibliotheken betalen de uitgevers daarentegen per uitgeleend e-book: tussen de 12 en 36 cent, afhankelijk van de leeftijd van het boek.

Nog niet alle uitgeverijen van boeken werken mee, maar wel onder meer A.W. Bruna, De Bezige Bij, AtlasContact, De Fontein en enkele kleinere uitgeverijen. Bibliotheekleden kunnen tot april alle vijfduizend e-books gratis lezen; daarna moeten ze voor boeken nieuwer dan drie jaar twintig euro per achttien e-books betalen, vertelt woordvoerder Carla van Lomwel tegenover Tweakers.

Boeken kunnen drie weken worden gelezen en kunnen worden gedownload als pdf en epub, vertelt woordvoerder Van Lomwel. Daarvoor wordt digital rights management van Adobe gebruikt; het is dus niet mogelijk om boeken om te zetten naar een ander formaat, bijvoorbeeld dat van de Kindle.

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-01-2014 • 07:20

85

Reacties (85)

85
82
55
6
0
22
Wijzig sortering
Bij boeken had het nog zin om een uitleenmodel te hebben, gezien de kosten van het fysieke exemplaar.

Nu hebben we daar geen last van, maar wordt nog wel vastgehouden aan het oude model.

De prijs die nu gevraagd wordt zou gewoon de koopprijs moeten zijn. Het is allang bewezen door Spotify en Netflix dat een redelijke prijs piraterij terugdringt. Ik zie echt niet in waarom een ebook soms dezelfde prijs heeft als een fysiek boek in de winkel. Dat is uitmelken en de consument weet het.
Dat komt helaas door de wet dat boeken altijd dezelfde prijs moeten hebben.

Meer info:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_op_de_vaste_boekenprijs

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 10:41]

Ja, boeken wel. Maar eboeken zijn geen boeken, maar diensten en dus hebben het hoge btw tarief en geen vaste boekenprijs...

On topic:
wow! 5000 boeken! We lopen al een jaar of 5 achter met het uitlenen van boeken, en dan nog doen alsof 5000 boeken veel is.
nou snap ik ook waarom al die boekhandels failliet gaan. (en terecht)
5000 is ook veel. Het totaalaanbod aan Nederlandse eBooks is 27.000. Vanaf dag 1 is dus al bijna 20% van het totaalaanbod verkrijgbaar, veel meer dan het aanbod aan fysieke boeken.
Die 27.000 is al een lachertje... (vergeleken met het totaal aanbod aan Nederlandse boeken).

Het is voor mij in ieder geval nog niet eens de moeite om te kijken of mijn lokale bibliotheek nu wel wat voor mij is (ik lees 100% electronisch).
Misschien, maar er wordt wel erg makkelijk gezegd dat enkele tienduizenden boeken weinig is. In tegenstelling tot films en muziek consumeert een gemiddeld mens er misschien....wat.....100-300 in een heel leven?
Ik lees toch zeker 50 tot 60 boeken per jaar, en ik leef al meer dan 2 tot 6 jaar...
Ik heb laatst een illegale T*****t gedownload van e-Books met 5300 Nederlandstalige exemplaren..., moet er wel bij zeggen dat er minstens 200 boeken corrupt waren en er zeker 1500 dubbele items onder zaten..., maar toch.
Als je dat aantal afmeet met deze schrale 5000 die de bibliotheken Mogen lenen van de uitgevers !!! :?
Uit het Wikipedia-artikel dat jij linkt:
Voor tweedehands boeken geldt geen vaste boekenprijs. Ook voor e-books geldt geen vaste prijs.
Daarnaast geld voor fysieke boeken deze regel:
De uitgever en de importeur kunnen de vaste prijs na één jaar opheffen. De uitgever en de importeur kunnen de vaste prijs na een half jaar verhogen of verlagen.
en als je wat verder leest zie je in datzelfde artikel deze regel staan:

Voor tweedehands boeken geldt geen vaste boekenprijs. Ook voor e-books geldt geen vaste prijs.
De fysieke kosten van een boek zijn verwaarloosbaar, zie bijvoorbeeld: http://www.davidderrico.c...e-books-vs-printed-books/. Mass-market paperback zeggen ze daar heeft 75 cent druk kosten. Het uitleenmodel heeft dus erg weinig te maken met de kosten van een fysiek exemplaar, het gaat erom dat je hem niet permanent hebt, maar tijdelijk, en daarom is het goedkoper.

Ander voorbeeld, je wilt een filmpje kijken: http://www.pathe-thuis.nl/film/3067/Pacific+Rim. Huren is daar niet een kwart van de prijs omdat streamen zoveel duurder is wanneer iemand op het koop knopje drukt. Hetzelfde verhaal bij fysiek huren van een DVD (kon alleen niet zo snel online prijzen vinden): dat is niet veel goedkoper dan kopen omdat een DVD'tje zo duur is. Het is goedkoper omdat je hem slechts tijdelijk hebt. Exact hetzelfde is waar bij e-books.
Dat is puur en alleen de kosten om het fysieke boek te maken. Dan heb je de volgende kosten nog niet meegerekend:
  • Het ontwerp van het boek en de cover
  • De fysieke distributie naar een magazijn
  • De kosten van het magazijn
  • De fysieke distributie naar een winkel
  • De kosten van de winkelruimte
  • De kosten van het personeel
  • De kosten van het kassasysteem
  • De kosten van eventuele retouren als die niet verkocht worden
Als je al die kosten meerekent kom je uit op de prijs van een boek. En uiteraard nog wat marge erop. Dat zijn heel wat meer kosten dan bij een e-book. Kosten die je dan vrijwel niet hebt. Je hebt een website, een payment provider en thats it. Dat is een stuk minder dan bij een fysiek boek. Je argumenten gaan dus echt niet zomaar op.
Tuurlijk zijn er nog wel wat meer kosten (al heeft een e-book overigens ook gewoon een cover hoor), maar nu ben je echt op zoek naar een excuus waarom het toch kloppend is wat je zei, en dat zijn simpelweg de kosten niet.

Kijk naar de verschillen in prijzen tussen boeken, die hebben allemaal exact dezelfde kosten in een magazijn, distributie, etc. Of kijk naar een bloemkool in de supermarkt, die heeft nog wel hogere kosten waarschijnlijk, en dat kost ook geen 20 euro. En als laatste, een bibliotheek heeft veel van die kosten ook. Oké distributie naar de bibliotheek is een eenmalig iets, maar de kosten van winkelruimte, personeel, 'kassasysteem' (uitleensysteem), etc, zijn er ook allemaal.

Uiteindelijk is dat simpelweg niet de reden voor het verschil in prijs van een boek lenen en er eentje kopen. Eerlijkheidshalve moet er wel gezegd worden dat bibliotheken volgens mij overheidsubsidie ontvangen. Echter je ziet hetzelfde bij zoveel andere voorbeelden, die fysieke kosten zjin het verschil niet.
Ik zie echt niet in waarom een ebook soms dezelfde prijs heeft als een fysiek boek in de winkel.
Maar je hebt veel meer keuze bij eBooks, ook in prijs. Drie voorbeeld van hetzelfde boek:
Life of Pi
9.01 euro

Life of Pi
7.32 euro

Life of Pi
6.15 euro

Voor een eBook maakt het niet uit waar je het koopt, het is een download. Dus als je wilt kan je veel goedkoper uitzijn, legaal, dan voor een gedrukte versie.
Een Spotify/Netflix-achtig systeem zou mooier zijn.
Voor een klein maandbedrag (zeg 2,50) kun je dan alle boeken lezen die je wilt. Die verlopen automatisch na een maand.
Lees je alleen op vakantie, dan kun je voor 2,50 dus een mooi stapeltje digitale boeken meenemen.
Lees je veel dan heb je voor 30 euro per jaar onbeperkt toegang tot alle e-books. Mooi zou zijn dat de boeken automatisch verlengd worden als je abonnement nog geldig is.

Dan ben je goedkoper uit dan een bibliotheek-abonnement van 40 euro. Wat eerlijker is, omdat er geen bieb met fysieke boeken hoeft te zijn.
Nu betaal je 40 + 20 euro om 18 boeken te mogen lezen.
Anoniem: 457607 @yeroon1721 januari 2014 14:21
Dat klopt niet. Alle boeken ouder dan 3 jaar zijn gratis (althans, onderdeel van de 40 euro), de 18 nieuwere boeken zijn optioneel en kosten 20 euro.

Beperkt je je tot de oudere boeken, dan lees je zo veel als je wil voor 40 euro. Wil je ook de nieuwere boeken, dan betaal je 60 euro en lees je zowel oud als nieuw. In beide gevallen zal een steviger lezer tussen de 1 en 3 euro per boek betalen, wat gewoon een uiterst lage en nette prijs is.
Ik weet niet of ze echt bang hoeven te zijn voor DRM, digitale boeken zijn overal in bulk te krijgen zowel legaal als illegaal. Denk dat deze service het net als in het analoge tijdperk moet gaan werken :
Superlaagdrempelig en zo goedkoop dat het het stelen/copieren niet waard is.
Een papieren boek kopiëren is iets dat je liever niet doet. Het kost tijd, je betaalt X cent per kopie en dan heb je een niet bepaald prettig lezende ringmap.

E-books kunnen daarentegen gewoon gekraakt worden. Misschien zijn sommige beveiligingen kraakbestendig maar het gaat om de bibliotheek en hun computerkennis is veelal beperkt tot "we hebben er een paar staan met Windows XP op".
Ik deel je mening wel volledig 20 euro voor 18 boeken is gewoon veel te veel (voor uitleenboeken!), waarom niet all-you can read ? Spotify doet het toch ook ? Ik snap best dat de nieuwste collecties er niet inkomen en een beperkt aanbod, maar als ze met een abbo vorm komen, ben ik direct hooked!

Spijtig genoeg zien de uitgevers dat niet, en gaan we met z'n allen in een boot naar de baai.

Zoals mg794613 zegt, zo laagdrempelig mogelijk zodat illegaal boeken afhalen, gewoon de moeite niet is.
Spotify / Muziek is niet helemaal te vergelijken, als je ziet hoeveel arbeids uren er in een lied zit om te kunnen produceren, en dat vergelijkt met een Boek van 350 tot 800 pagina's, is een Boek produceren echt duurder. Zelfs pocket-romans, hebben meer man-uren. Zelfs gedichten-bundels. Als je de gemiddelde schrijver ziet, hoeveel boeken hij produceerd per jaar, en dat vergelijkt met een willekeurige Muziek schrijver/Producer tot dat de Single / volledige CD wordt uitgebracht, kan je wel redelijk zeggen dat 1 boek (gemiddeld genomen) de kosten qua arbeidsuren / indentiek zijn aan een 1/2 CD met 10 nummers muziek (uitgaande er van dat de CD 20 nummers bevat, en het boek 500 pagina's A5-formaat dubbel kant beschreven is.

Spotify is inderdaad: "All you can Listen", maar het lezen van een boek gaat trager dan een lied luisteren, en een boek is een 'dedicate aktie', liederen luisteren kan je doen terwijl je bv auto rijd, of aan het werk bent.
In alle opzichten niet te vergelijken qua kosten, maar idd kan je de soort techniek van Spotify wel gebruiken.
Tuurlijk zijn boeken geen muziek; maar het gaat toch nogsteeds om entertainment, je kunt maar zoveel boeken per jaar lezen, net alsof je ook maar zoveel muziek per jaar kunt luisteren. De reden waarom spotify zo interessant is, is net omdat je 100x hetzelfde liedje kunt luisteren zonder er meer of minder te moeten voor betalen.

Bij de bib is dat hetzelfde, of je nu 10 boeken leest of 1 boek 10 keer je betaald er een vaste prijs voor. Als ik 5-10 euro per maand moet betalen voor zoveel boeken als ik wil lezen, met daarbij enige vrijheid, dan download ik nooit meer een boek illegaal. 20 euro voor een vaste hoeveelheid boeken is belachelijk, want je betaald dan niet voor de service, maar voor de boeken, boeken die je enkel met zware restricties kunt lezen.

En dan is illegaal downloaden gewoon pakken makkelijker, want daar betaal ik niet voor.

Kortom, ik wil voor services betalen, maar niet voor boeken opzich, zeker omdat je pas weet of een boek ook echt iets waard is, als je hem hebt gelezen ... (in tegenstelling tot muziek, waar de radio/youtube/... al weet wat je koopt)
Niet helemaal, Spotify krijgt jou maandelijkse 10 Euro, en die 10 wordt zeker 8 Euro verdeelt over alle muziek die jij luisterd. Dus laten we zeggen dat jij alleen maar Elvis Presley luisterd, de gehel maand lang, gaat de volledige 8 Euro naar de partij die daar voor de Royalties draagt.
Als - laten we even simpel aannemen - jij maar 100 liedjes in 1 maand zou luisteren, en 33% van die liedjes is van Elvis Presley, dan gaat ook daadwerkelijk 33% van die 10 Euro (=100%) naar de Royalty-eigenaar van de Elvis Presley-muziek.
Maar..., Als je die muziek voor het eerst luisterd, en je luisterd de muziek niet geheel af, krijg je maar 45% van de gedraaide (100%) 33 nummers. Het nummer is immers niet geheel geluisterd. 5% wordt gebruikt voor het 'Cross-over' luisteren van de muziek. (welke dus verloren gaat, want cross over is mixt-syncen van 2 platen.

10 Euro is een redelijke prijs voor het lenen van Boeken ui die Bibliotheek, maar net zo als gewonen Bibliotheken, er zou een maximum moeten zijn aan het aantal boeken.
Anders kan jij in je ééntje een heel gezin voorzien van die Boeken, en zou een gezin net zo duur uit zijn als 1 persoon. Dat lijkt me niet eerlijk.
20 Euro voor een Gezin-account, lijkt me goed, 10 Euro voor een Single-Persoons account, lijkt me ook goed genoeg.

Het concept 'lenen' / 'gebruiken' tegen betaling wat betreft de vergelijking met Spotify is idd vrijwel identiek. kosten / baten moeten hier ander bekeken worden, de gebruikte produkten zijn gewoon - in het sort / tijd in / van gebruik - niet hetzelfde.
240Euro/jaar voor boeken uit te mogen lenen is belachelijk duur en krijg je nooit verkocht. Ik lees overigens gemiddeld 1.5 boek per maand. Mijn vrouw nog minder (wel gedeeltelijk dezelfde) en mijn kind kan nog niet lezen.

Ze moeten de boekenmarkt hier liberaliseren zoals in de VS, een titel van een jaar oud kost daar maar $5 ofzo. Dat zijn tenminste normale prijzen. Als we mochten intekenen op Amazon Prime zou ik het ook doen.

Als gezinsabo zou ik max 5 euro/maand betalen, anders ben ik gewoon goedkoper af om ze gewoon nieuw te kopen op Amazon.com.
Als gezinsabo zou ik max 5 euro/maand betalen, anders ben ik gewoon goedkoper af om ze gewoon nieuw te kopen op Amazon.com.
Als we jou prijzen strategie zouden hanteren, hebben de Muziek en Film-markt ook de kans om prijzen te mogen verhogen.
Lijkt me niet echt fijn....
Je vergeet denk ik dat het gaat om "lenen" en "digitale werken". 240 euro heb je al een pak boeken, als je die koopt in boekenbeurzen als boekenfestijn.

Voor 5€ per maand teken ik meteen in en ik hoef heus de nieuwste boeken niet. Ik denk dat er best wel een grote markt voor bestaat, maar uitgevers zitten vast aan hun 90's model.
Daarbij is er wel een groot verschil in de muziekindustrie: zij kunnen optredens geven, waar ze ook geld aan kunnen verdienen. Voor schrijvers komt het inkomen hoofdzakelijk uit de verkoop van boeken.
Overigens kan een 'all you can read' dan alsnog wel werken, zoals je al aangeeft gaat het lezen een stuk langzamer en is het 'dedicated', afhankelijk van de kosten van een abo zijn de opbrengsten per boek fiks groter dan per nummer.
Ongeveer 1 euro per boek, waar een gemiddeld mens enkele weken plezier van heeft. De gierigheid van de Nederlander kent echt geen grenzen.
Dat we vrijgevig zijn in goede doelen sluit niet uit dat veel mensen gierig zijn. Mijn punt is dat we decennia lang 20 a 30 gulden/euro voor een enkel boek hebben betaald en nu klagen dat een boek 1 euro kost.
En dan komen straks de simpele hacks om de DRM van de bibliotheek e-books weg te halen.
Die bestaan al lang (wat nogal voor de hand ligt, je kan onmogelijk iets van een boek beveiligen, want je kan desnoods dingen doen zoals soeheil linkt).

Maar je kan ook al boeken downloaden, dus als je dat toch wilt doen, kan je het ook al op die manier doen. Maar als je gewoon voor de normale gebruiker het wil doen, zal je toch iets moeten doen om te zorgen dat hij naar loop van tijd geblokkeerd wordt, mensen na 3 weken een mailtje sturen dat ze hem nu niet meer mogen lezen is nou ook niet een echt lekkere oplossing. En dan weet ik dat er veel kritiek is op DRM, maar voor zoiets is DRM gewoon een prima oplossing.

Vraag me wel af wat precies nu het nieuws is, (veel) bibliotheken doen die toch al lang? Zelf hoop ik nog altijd dat er gewoon eens een internet e-book bieb komt, met engelstalige boeken, waarbij je gewoon realistische abonnementskosten betaald, maar dat zal voorlopig wel nog niet. Echter voor de gemiddelde lezer is dit wel goed nieuws, als dan het aanbod nog uitbreidt is het helemaal mooi.
Waarom moeten boeken na drie weken überhaupt geblokkeerd worden? Papieren boeken worden uitgeleend, omdat het voor de bibliotheek gunstig is dat ze worden teruggebracht. Voor de lezer is dat lastig, maar de keerzijde is dat de boeken veel goedkoper te verkrijgen zijn, want de bibliotheek kan meermaals verdienen aan een enkel exemplaar.

De bibliotheek heeft er daarentegen geen belang bij dat je een uitgelezen e-book retour stuurt en ik moet de eerste lezer nog tegenkomen die op een ochtend opstond en dacht: ik wilde dat mijn e-boeken minder lang bewaard konden worden. Zelfs als de DRM technisch goed zou functioneren, is ze een investering in het minder bruikbaar maken van je product. Het uitleenmodel is onzinnig in de online distributie. Je behoudt enkel de nadelen.

Hoe vooruitstrevend het ook klinkt dat bibliotheken gaan beginnen met het uitlenen van e-books, al in 2014 nota bene, dit is een schoolvoorbeeld van niet met je tijd mee willen gaan. "We gaan alles precies doen als voorheen, maar dan online." Afstand doen van zijn zwakheden en gebruik maken van zijn verbeteringen is wat een nieuw distributiemodel doet slagen. Precies wat DRM niet doet.
Oké, dan ga je voor het alternatief: De volle mep voor boeken betalen. Maar je kan niet EN verwachten goedkoop de boeken te kunnen lezen, en ze permanent mogen houden. Als wat jij schrijft over papieren boeken waar zou zijn, zou het verschil van kosten van een boek in de bibliotheek (laten we zeggen een euro, en dat is ruim), en in een boekhandel (zelfs een erg goedkope al snel 5 euro) puur komen door de drukkosten. Maar die maken echt niet 80%+ van de kosten van een boek uit.

Als jij een DVD huurt is die ook niet goedkoper dan wanneer je een DVD koopt omdat de kosten van dat ene DVD'tje nou zo hoog zijn. En al helemaal natuurlijk wanneer je online een film streamt. Het verschil is dat je het geval van lenen je een beperkte termijn toegang hebt tot het boek/film/whatever, en in het andere geval je hem permanent in principe hebt.

Oftewel als jij 8 euro ofzo voor een boek zonder DRM wil betalen, mag dat, maar dan 'leen' ik hem liever voor 1 euro met DRM.
Toegegeven, dat het huren van boeken of dvd's goedkoper is dan het kopen ervan, is niet uitsluitend doordat er minder exemplaren nodig zijn en dus de kosten worden gedrukt. De voornaamste reden voor het prijsverschil is dat de klant simpelweg minder waarde hecht aan het leenboek. Ik vind het dan ook allerminst vreemd dat de DRM-variant goedkoper zou zijn. Mensen trekken daar immers minder graag de portemonnee voor.

De boekhandel die besluit zijn voorraad uit te lenen in plaats van te verkopen, verlaagt feitelijk de waarde van zijn product. Dat is raar. De meeste ondernemers willen zo goedkoop mogelijk de beste spullen in huis halen, want die kunnen ze voor een hogere prijs slijten. De truuk is uiteraard dat de bibliotheek niet alleen de lagere prijs vangt, maar ook na enige tijd het boek terug krijgt. Online verdwijnt dat voordeel.

Een autofabrikant bouwt een luxeuze sportwagen. Alles erop en eraan. Vers van de band. Een monteur poetst de auto nog een laatste maal op en dan gaat hij op transport naar de dealer. Zodra de glimmende mobiel in de showroom staat, pakt de dealer een grote hamer en slaat een fikse deuk in het portier. "Want," zo zegt hij, "mijn klanten hebben liever een goedkopere auto." Analoog: "mijn klanten betalen geen acht euro voor een DRM-vrij boek."

Zonder autovergelijkingen word je op T.net niet serieus genomen.

Als jij een euro voor een boek met DRM wil betalen, mag dat, maar dan 'leen' ik hem liever gratis zonder DRM. Dat is buitengewoon zware concurrentie. Oneerlijke zelfs, zouden velen zeggen, maar ze is er wel en wie geen goed gebruik maakt van de kracht van zijn distributieplatform, gaat er kansloos van verliezen.
Anoniem: 289295 @Marcks21 januari 2014 14:56
Een digitaal boek is volgens de Nederlandse wet geen product maar een dienst. Daarmee zijn e-books voor de auteurswet niet gelijk aan papieren boeken en dat maakt uitlenen op dezelfde voorwaarden als reguliere boeken erg lastig, helemaal als je als bibliotheek te maken hebt met een veelheid aan uitgevers met soms sterk uiteenlopende licentievoorwaarden.

De uitgeverswereld heeft nog een paar flinke stappen te zetten als het gaat om het bijstellen van businessmodellen naar de recente digitale werkelijkheid. Ik zie veel overeenkomsten met de worsteling van de muziekindustrie de afgelopen 10 jaar.
Off-topic

Lego-powered DRM Removal:
http://vimeo.com/73675285
Hoezo Off-Topic ??
Dit is precies waar het onderwerp om draait !!! Op de titel van de pagina:
Bibliotheken beginnen met uitlenen e-books
Zat ik zelf ook al een dergelijke oplossing te bedenken...
je staal de Spijker recht op zijn kop, dit is waar het juist om draait - of het een mislukking wordt, of een success.... ;) Ik zeg mislukking... :/
He he eindelijk gaan ze voorzichtig mee met de toekomst. Ik heb recentelijk mij abbo opgezegd bij de bieb omdat ik er geen stap meer heb binnengezet sindsik een ereader heb. Alleen kan ik uit dit artikel niet echt opmaken wat het model is dat ze gaan hanteren. Hoe dit precies gaat werken maar ik ben wel benieuwd. Onze bieb (flevomeer) biedt al tijden ebooks aan, maar dat zijn boeken die je alleen online kan lezen. Over het al dan niet uitlenen van ebooks staat op dit moment og niets op de site. Ik hoop echt dat ze er geen DRM op zetten zodat de boeken te lenen zijn voor elke ereader (heb zelf een Kindle) . Ik snap dat zonder DRM men bang is voor het illegaal uploaden van die bestanden, maar het is toch vechten tegen de bierkaai en ik denk dat initiatieven zoals Netflix laten zien dat men best bereid is om te betalen voor content zolang de prijs redelijk is en het aanbod goed. Nu verkrijg ik mijn boeken via 2 kanalen. Sommige gekocht, andere gedownload, maar zelfs van de gekocthe boeken verwijder ik de DRM meteen. Ik moet het overal op kunnen gebruiken en ik moet de ebooks aan andere kunnen geven. Doe ik met echte boeken ook.
.mobi boeken worden niet ondersteund, alleen epub en pdf. 2 formaten waar je niets aan hebt met een kindle.

Ik heb ook een kindle paperwhite en koop alle engelse boeken mooi via amazon, er zijn daar altijd goede aanbiedingen waardoor het de prijs van het boek waard maakt.

Ik begrijp niet dat in Nederland de e-boeken net zo duur zijn als fysieke boeken. Dit laat juist wel zien hoe weinig een boek waard is, je betaald bijna alleen maar voor royalties.
Ik weet dat een Kindle geen epub of PDF ondersteund, Daar hebben we Calibre voor maar als ze in ieder geval de DRM eraf houden hoef je die iig niet eerst te verwijderen voor het omzetten naar azw of mobi

[Reactie gewijzigd door Miss_80 op 23 juli 2024 10:41]

Mijn kindle paperwhite eet gewoon pdf files...
6% BTW voor boeken en 21% BTW voor eboeken scheelt nogal...
Alleen pdf en epub inderdaad, en alleen met DRM die ervoor zorgt dat het boek na drie weken onleesbaar wordt. De bieb in Amstelland biedt deze service (dus download, niet alleen online streaming) al een paar jaar aan, maar met een heel erg beperkt assortiment van zo'n 750 titels. We hebben ooit een keer een e-boek geleend, het werkt inderdaad best goed maar 3 weken is voor mij veel te beperkt. Het is veel te star - een gewoon boek kun je na 3 weken verlengen, een e-boek niet.

Dat bibliotheken DRM gebruiken vind ik niet zo heel vreemd eerlijk gezegd. Ten eerste is vrijwel zeker de enige manier om uitgevers bereid te vinden om deel te nemen aan het systeem. Daarnaast moet je een papieren boek na de uitleentermijn ook weer terugbrengen, wil je inhoud later nog als referentie gebruiken zul je een fotokopie/scan van de pagina(s) moeten maken. Doorgeven aan een ander is ook geen optie. Zo bezien is een bibliotheek-e-boek met DRM niet veel anders dan een papieren bibliotheekboek. Alleen is de uitleentermijn veel te inflexibel.
De meeste boeken lijken alleen online te lezen, dus onbruikbaar. Verder veel PDF, wat op kleine schermen niet te schalen valt. En de interface (zoekmachine, catagorieen, etc) is zo beperkt dat je er eigenlijk nieets aan hebt. Kortom, ik gan mijn lidmaatschap denk ik ook maar opzeggen.
En dan is het over een paar maanden echt wachten totdat ketens als Polare ineens alle filialen moeten sluiten of dat bibliotheken er toch achter komen dat de kosten voor de uitlenen van e-books hoger zijn dan de totale inkomsten die worden gegenereerd door alle leden/bezoekers van de bibliotheken.

Het idee achter uitlenen & digitaal is fantastisch; de marktwerking in de "papieren branche" zal zich nog wel laten zien.
Ik denk dat dat wel meevalt... het uitlenen van e-books is voor bibliotheken ongetwijfeld goedkoper dan papieren boeken (alleen de handlingskosten al...). Daarnaast is het lenen van e-boeken niet voor iedereen weggelegd: na drie weken wordt het bestand automagisch gewist/onleesbaar, er zijn genoeg mensen die niet in drie weken een boek uitlezen.

Overigens is het systeem niet bepaald nieuw: bij mijn bibliotheek kun je al een paar jaar e-boeken lenen, alleen is het nu blijkbaar landelijk uitgerold en is het aantal titels wat groter. Ze hebben dus uitgebreid proefgedraaid...
Anoniem: 126717 @MAX340021 januari 2014 09:26
En dan is het over een paar maanden echt wachten totdat ketens als Polare ineens alle filialen moeten sluiten (...)
Ik kan je vertellen dat de AKO en Bruna het al erg moeilijk hebben. Ebooks, tablets en telefoons raken hun hard. Men koopt geen krant of boek meer, en dus ook geen snoepgoed waar wel aan verdient wordt.

Overigens is de bibliotheek van Den Haag al meer dan een jaar ebooks aan het uitlenen. En dan niet een paar, maar tienduizenden. http://www.bibliotheekden.../Hoe-werkt-de-ePortal.htm
Als dit als pdf aangeboden wordt, vraag ik me af hoe ze de beveiliging erop gaan houden als je bijvoorbeeld met ghostscript het onder handen neemt, waarmee je eigenlijk zo'n beetje elke vorm van beveiliging er wel af krijgt
Volgens mij moet een programma als Calibre er ook wel raad mee weten.
Een epub is voor zover ik weet niet meer dan en zipfile met metadata ( en tekst )

We zullen zien, als het redelijkerwijs geprijsd is, en niet de boeken van 10 jaar oud, dan ben ik geinteresseerd
Tot april is het helemaal gratis. Vanaf april betaal je 20 Euro voor 18 recente e-boeken van nieuwer dan 3 jaar. Boeken ouder dan 3 jaar blijven gratis.
Ik wil graag betalen, als ik DRM eraf moet halen om het op mijn Kindle te lezen zal ik dat doen.
Dan ben je waarschijnlijk net even illegaal bezig dan wanneer je een torrent download.
Maar ik deel mijn ebook met niemand verder. Al vind ik dat ik m wel aan vrienden zou moeten kunnen uitlenen. He, ik betaal er zelfs gewoon voor.

Ik denk dat we hier een mooi voorbeeld hebben van "Well, there's the law and there's what's right." -Jessica Alba in Machete ;)

DRM straft eerlijke mensen.
Goed dat de bibliotheken ook e-boeken gaan uitlenen. Alhoewel je niet aan een e-reader kan ruiken, heeft het een aantal voordelen die zeker voor de doelgroepen van de bibliotheek (lees: niet-Tweakers ;) ) handig zijn. Zo ben je als slecht ziende niet meer afhankelijk van de groot letterboeken bijvoorbeeld.
Voor mezelf ben ik gestopt met het lezen van fysieke boeken sinds ik een e-reader heb. Alleen de boeken van mijn 2-jarige zoontje lees ik nog fysiek.
Goed van de bibliotheken... Zij moeten ook met de tijd meegaan en daarnaast, mensen (of in ieder geval een groot? deel ervan) willen best betalen voor iets goeds als de prijs maar redelijk is. Daarnaast, als het allemaal via de site van de bibliotheek kan en mensen niet op pad hoeven om een boek te lenen, zal dat ook alleen maar helpen.

Mensen die willen downloaden doen dat toch wel, alleen maar goed als er alternatieven zijn voor het downloaden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.