Boekenwinkel Bruna komt met apps voor onbeperkt lezen voor vast bedrag per maand

Boekenwinkel Bruna komt met Bliyoo, een dienst voor het onbeperkt lezen van boeken en tijdschriften op tablets, smartphones en pc's voor een vast bedrag per maand. De boekenwinkel weet nog niet hoeveel gebruikers voor de dienst moeten gaan betalen.

Bliyoo zal als app verschijnen voor iOS en Android, meldt de boekenwinkel. In eerste instantie zal het gaan om een test met vijftig gebruikers, die het drie maanden gaan testen. Mensen met interesse voor de dienst kunnen zich vanaf vrijdagmiddag aanmelden via e-mail.

Bruna, dat de dienst vergelijkt met Netflix en Spotify, zet in eerste instantie zo'n vijftig boeken en magazines in de app. De applicatie is gemaakt in samenwerking met het Nederlandse Push2Tablet. Hoeveel boeken en tijdschriften in de uiteindelijke versie moeten zitten, is nog onbekend. Bovendien meldt Bruna dat de onderhandelingen met uitgevers nog lopen.

Gebruikers moeten kunnen lezen op onder meer pc, tablet en smartphone, en net als bij andere diensten de draad kunnen oppakken op de plaats in de tekst waar ze waren gebleven. Bruna wil met de dienst de markt voor digitale uitgaven vergroten. Momenteel is een paar procent van de verkochte boeken een e-book, een percentage dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten veel hoger ligt. Hoewel Bruna het niet uitlegt, verwijst de naam Bliyoo vermoedelijk naar bibliotheek, waar mensen sinds jaar en dag voor een vast bedrag boeken kunnen lenen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-02-2015 • 09:59

61

Reacties (61)

61
59
47
5
0
4
Wijzig sortering
Bij de Nederlandse Bibliotheken kun je al (zonder verdere kosten, enkel standaard abonnement) onbeperkt ebooks lenen: http://www.bibliotheek.nl/e-books.html

En die krijg je gewoon op je ereader. Dus het lijkt mij dat deze aktie van Bruna daar een beetje mager bij af zal steken.
"Je mag op dit moment maximaal 10 e-books tegelijk op je boekenplank hebben staan (dit is een tijdelijke situatie, dit worden er later 5)."

http://veelgestelde-vrage...an/veelgestelde-vragen/86

Nu weet ik niet of je ze snel kan inwisselen, of dat je ze 21 dagen moet "houden", maar het is beperkter dan "onbeperkt".

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 22 juli 2024 16:51]

Je kunt e-books inderdaad niet sneller inleveren:
http://veelgestelde-vrage...n/veelgestelde-vragen/193
Maar om eerlijk te zijn, als je zó veel leest dat je daar niet genoeg aan hebt (vooral nu het er nog 10 zijn), dan is het ook nog maar afwachten of Bruna wel een groot genoeg aanbod online gaat zetten om je leeshonger te stillen.
Ik zie daar geen tijdschriften bij staan.
De bibliotheek is goedkoop maar door het DRM werkt hun al you can eat concept totaal niet.
Ze bieden boeken voor 3 platforms aan:
  • Lezen op je pc
  • Lezen op tablet/telefoon
  • Lezen op je ereader
Lezen op je pc, kan door de DRM alleen in je browser, mits je browser hun webviewer weergeeft. Die webviewer deed het slechts op 2/4 van mijn broeders, mits alle veiligheidsfuncties uit. En ook via de website van de bieb je boek moeten openen is niet gebruiksvriendelijk.

Lezen op je tablet/telefoon, kan ook door de DRM alleen binnen hun eigen app, een app die relatief traag werkt, en weinig fijne weergave en navigatie instellingen kent.

Lezen op de e-reader, de meeste boeken waren niet voor de e-reader beschikbaar om te lenen. Vooral de populaire boeken lijken niet geleend te kunnen worden voor gebruik met e-reader. Wat er daarna overbleef aan aanbod was niet alleen weinig, maar ook kwalitatief niet iets waar men vrolijk van wordt.

Conclusie, als Bruna het slim aanpakt, en wel komt met een gebruiksvriendelijke service met uitgebreid aanbod zonder allerlei nare DRM beperkingen hebben ze wel een kans succesvol te worden.
Alleen vereist die site dat je die adobe troep op je pc hebt wat direct een hoop uit sluit.
Snap wel waarom het een app moet zijn, maar dat betekent dat mensen met een e-reader hier niets aan hebben. Dat lijkt mij de grootste groep van potentiele klanten juist.
Heel vreemd is die keuze toch niet. Er zijn aanzienlijk meer mensen met een tablet dan met een e-reader.

Zelf vind ik een e-reader een heel stuk prettiger lezen en gebruik ik de tablet meer voor netflix en af en om af en toe een manga te lezen.
In elk geval zullen E-reader gebruiker waarschijnlijk meer boeken kopen dus jouw logica is ook niet verkeerd hier. ( Onder tablet eigenaars zitten ook veel gebruikers die de tablet alleen gebruiken voor spelletjes, video , etc )
Ja, maar die lezen niet. een echte lezer leest niet op tablet. Te vermoeiend voor ogen, zeker niet gezond.
Toch cool, vraag me af hoe ik al die ebooks lees dan als ik geen echte lezer ben :)

Ik lees niet eens op een tablet maar op mijn telefoon, is ook nog eens een kleiner scherm. Volgens mensen als jij zouden mijn ogen ondertussen al uit mijn hoofd gerot moeten zijn.

Ik blijf er bij dat als het scherm van goede kwaliteit is, de tekst goed afgesteld is (bv zwarte achtergrond met witte letters als het donker is, andersom bij daglicht) en de helderheid van het scherm goed is (en dus vooral zwak genoeg kan als het donker is), het lezen net zo prettig is of misschien wel prettiger op een backlit scherm dan op een e-ink scherm. Het scherm van mijn One M8 (en daarvoor mijn One X) voldoet hier ruimschoots aan.

Waarom prettiger? Nou, met e-ink heb je altijd een externe lichtbron nodig waardoor je minder vrij bent in waar je leest en in welke positie. Uiteraard kan het tegenovergestelde waar zijn als je graag in de zon leest, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Ook vind ik het lagere gewicht van mijn telefoon fijn ten opzichte van een ereader, mijn telefoon vind ik veel fijner om met één hand vast te houden.

Ik heb ook een ereader gehad, maar die heb ik aan mijn moeder gegeven (die er overigens heel blij mee is) omdat ik liever op mijn telefoon lees.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 16:51]

Waarom prettiger? Nou, met e-ink heb je altijd een externe lichtbron nodig
Onder welke steen heb jij de laatste paar jaar gelegen ? Kindle's hebben al een paar jaar verlichte schermenl geen backlight maar frontlight. Niet zo vermoeiend voor de ogen als een backlit scherm (je kijkt naar reflectie v/h licht ipv direct in een lamp te staren). Andere merken hebben ook vergelijkbare e-ink schermen met frontlight.

Ik heb vroeger ook veel gelezen op een PDA (Sony Clié) en dat gaat prima, maar altijd op een frontlit scherm (die Clié had een transflective scherm). Het verschil met backlight is voor dit soort toepassingen vrij groot.
Zucht, ik wist dat iemand daarmee zou komen. Ok, er zijn ereaders die dit nadeel inderdaad op weten te lossen. Niet álle kindles hebben het overigens, de goedkoopste niet, maar de paperwhite ziet er inderdaad goed uit. Hij is ook lichter dan mijn ereader volgens mij was al is hij nog steeds zwaarder dan mijn telefoon. Ik zou hem eens in mijn handen moeten hebben om te testen of hij net zo fijn zou zijn in bed als mijn telefoon.

Wat ik me vooral altijd afvraag is waarom fans van ereaders altijd meteen dingen moeten zeggen als "onder welke steen heb jij gelegen" als ik het waag om uit te leggen dat mijn ervaringen met lezen van een backlit scherm niet zo slecht zijn als de meeste mensen altijd roepen en ik er zelfs heel tevreden over ben. Ik kan uren lezen vanaf mijn telefoon en dat leest uitstekend. Het is echter erg belangrijk dat je je telefoon/tablet en reader app goed in kan stellen (en dat ook doet).

Het argument van in een lamp kijken is echt de grootst mogelijke onzin ooit, waarom zou het uit maken of de fotonen rechtstreeks uit een lichtbron komen of dat ze eerst van een ander object afketsen? Het is pseudowetenschappelijk marketinggeblaat wat je hier herkauwt. Wat uiteraard wél belangrijk is is dat die lamp waar je in kijkt niet te fel is, maar daarom zei ik ook dat het zo belangrijk is dat de brightness ver genoeg omlaag kan. De kindle app op android kan dat echter, die gaat veel donkerder dan de standaard settings van android toelaten (al moet de hardware het uiteraard wel ook ondersteunen).

Naast de genoemde voordelen die inderdaad met de juiste ereader ook te behalen zijn heb ik overigens nog een voordeel, mijn telefoon heb ik altijd bij me en een losse ereader waarschijnlijk niet.

edit: en ja ik weet het, dat laatste is ook weer te verhelpen met whispersync zodat je thuis op je kindle leest en als je die niet bij je hebt verder leest op je foon... Ik zeg het zelf maar voordat jij weer een argument omver komt schoppen ;)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 16:51]

vraag me af waarop je dat baseert dat het ongezond is voor de ogen om te lezen op een tablet...
Ik kan uit ervaring zeggen dat het vermoeiender is om lange tijd van een scherm te lezen. Het lijkt me dat deze ervaringen de aanleiding zijn voor deze vaak gehoorde stelling. Er wordt ook veel gezegd dat je je ogen rust moet geven. Het is mij echter niet bekend of vermoeidheid ook kan duiden op het ontstaan van enige schade. Er is op internet vrij veel over te vinden maar dan vooral omdat mensen er last van hebben. Dus misschien moeten we dat als het risico zien.
Zie bijvoorbeeld: http://volzicht.nl/oogkla...n/oorzaak-vermoeide-ogen/

Mijn vermoeden is dat dit vooral een gevolg is van ongunstige contrastwaarden.
De contrast van een normaal beeldscherm is afhankelijk van de helderheid van de verlichting in het scherm.
In een lichte omgeving zal de verlichting het omgevingslicht moeten overwinnen, in de zon een scherm vaak slecht leesbaar.
Terwijl je in een donkere omgeving ziet dat zelfs op de laagste helderheid, het scherm nog steeds een behoorlijke lamp is. Zelfs het zwarte deel van het scherm geeft nog licht. Totdat er echt puur zwarte pixels mogelijk zijn zal dit ook in het donker nog veel licht blijven.
Je zult actief de helderheid van de schermverlichting en de omgevingsverlichting op elkaar moeten afstellen om langeretijd comfortabel te kunnen blijven lezen. Met een goed beeldscherm kun je in een goed verlichte ruimte tegenwoordig goed lezen. (vind ik)

Voor e-ink schermen is dit veel simpeler, het contrast is altijd hoog (zolang het scherm niet spiegelt). Er moet alleen genoeg licht zijn om bij te kunnen kijken. Ook hier geld, dat er voldoende licht nodig is om comfortabel te kunnen (blijven) lezen. Zelfde probleem, bij te weinig licht wordt het vermoeiend. Maar de hoeveelheid licht die nodig is voor voldoende contrast is veel kleiner. Dus minder ingespannen lezen en minder snel vermoeide ogen.
Je ogen rust geven gaat er om dat je niet uren achter elkaar moet blijven focussen op een dichtbij object. Als je bijvoorbeeld beeldschermwerk doet is het goed om regelmatig even in de verte te kijken om de spieren waarmee je de lens van je oog vervormt wat rust geeft en te zorgen dat de lens zijn elasticiteit niet verliest. Voor je oog is normaal gesproken (zonder afwijking) de rust stand om ver weg te kijken (blik op oneindig dus ;-))

Wat betreft wat je zegt over de hoeveelheid licht die een backlit scherm geeft in volledig donker, dat hangt af van het scherm en de instelling. Als ik op mijn One M8 de kindle app aan heb staan op nachtstand (dus zwarte achtergrond, witte of grijze letters) en de brightness in de app op het laagst zet, dan komt er echt maar erg weinig licht van het scherm af hoor. Als ik het display op mijn plafond richt, al liggend in bed, dan zie ik net een heel zwak schijnsel. Het scherm geeft al zeker niet genoeg licht om er mee door de kamer te kunnen wandelen, ook als ik al heb liggen slapen en mijn ogen dus volledig aan het donker gewend zijn. Voor mij is dit dan ook zeer comfortabel lezen in het donker, het geeft absoluut niet teveel licht.
Valt wel wat mee, ik heb al heel veel boeken op de tablet gelezen en heb nergens last. 's Avonds in bed heb ik wel twilight voor de zekerheid aanstaan.
Dat was ook het eerste waar ik aan dacht. Juist e-readers moeten ze hier gaan ondersteunen!
Het wordt gewoon tijd dat tablets een e-reader functionaliteit krijgen met een e-paper laag in het scherm.
Of aan twee zijden een scherm.... Net als die Russische smartphone...
Inderdaad, ikzelf heb een Kindle. Lees hier veel op maar zit nog steeds af te wachten op z'n dienst zoals Bliyoo... Hangt dan ook wel af wat het aanbod is.
In een gemiddelde Bruna staan honderden tijdschriften en ook, als ik zo even schat, een paar honderd boeken. Bruna staat daarbij vooral qua boeken niet bekend om haar grote collectie, om het zacht uit te drukken. Maar dan nog bieden ze maar een fractie van de collectie, en noemen dat "onbeperkt". Onbeperkt is als ik alles in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek kan lezen.
Ik haal al mijn boeken bij de bruna, als ze een boek niet hebben bestellen ze het altijd voor je en laten ze je weten als hij binnen is.
Prima. Maar vergelijk alsjeblieft niet wat ze standaard hebben bij de Bruna met wat ze standaard hebben bij een serieuze boekwinkel. Als ik naar een boekwinkel wil, dan wil ik daar ter plekke kunnen bladeren, geadviseerd worden en direct meenemen.

Als ik boeken wil bestellen, dan ga ik wel naar bol of Amazon ofzo. Die waarschuwen niet dat mijn boek er is, die zorgen gewoon dat het thuis of bij mijn lokale super (met ruime openingstijden) klaar ligt.
Maar wat de bruna in de winkel heeft staan heeft geen verband met wat ze aan e-boeken zouden kunnen gaan leveren.
Als SBTweaker zegt dat ze alles gewoon konden leveren, zullen ze ook in staat zijn om contracten te sluiten met uitgevers om zo veel mogelijk e-boeken beschikbaar te krijgen.
En als een relatief grote keten zou dat best wel interessant kunnen worden.
Daar heb je gelijk in voor het boeken assortiment moet je er inderdaad niet heen gaan. Ik bedoelde meer van als ik er ben om iets te kopen , kantoorspullen o.i.d. en ik wil een boek dan regel ik dat daar meteen.
vraag blijft alleen, wat is het aanbod?
En de prijs. Ik ben bang dat het al snel 30€ per maand word.
Gaat niet werken, denk eerder aan iets van €10 Beetje in de richting van Deezer, spotify en de overige on-line content aanbieders.
De uitgeverij markt van boeken is veel traditioneler, die zullen echt geen 10 euro per maand accepteren voor onbeperkt lezen.
Of het dus werkt of niet met zo'n hoog bedrag als bijv. 30 euro per gebruiker per maand, veel goedkoper wordt het denk ik niet
Dat ze traditioneler zijn is mij ook al opgevallen, aangezien de prijs van een ebook bijna net zo hoog is als die van een papieren versie.
Maar 30 Euro in de maand en dan niet op een ereader kunnen lezen? Wordt een erg kleine markt.
Over die prijs opbouw is al heel wat geschreven, zie bijvoorbeeld:
http://boekeman.blogspot....pbouw-van-een-e-book.html

Het is een ingewikkelde kwestie, vooral als je de hoeveelheid die verkocht of geleend zou kunnen worden bekijkt. De drempel om e-boeken te kopen is bijvoorbeeld lager en je hebt geen fysieke beperking op de hoeveelheid. Daarnaast krijg je niets tastbaars. Maar een groot deel van de prijs is nog steeds de ontwikkeling (schrijven controleren etc. van een boek) en hoe laag die kan zijn is vooral afhankelijk van de oplage.

Maar het is inderdaad jammer dat er zo weinig ondersteuning voor e-readers is. Dit zie je ook bij de bibliotheek, een groot deel van de beschikbare boeken zijn alleen via de 'app' te lezen. Dit schijnt iets met de bereidheid van de uitgevers te maken te hebben.
Ik denk trouwens dat veel mensen de overhead kost van een papieren boek overschatten.
Zelfde hebben we jaren geleden ook al bij de CD gehoord ;) Maar ik denk dat het maken van een boel ergens tussen de 2 en 5 euro kost, afhankelijk van de oplage en uitvoering.
Ze concurreren dan met de bibliotheker, die ook een begin maken met e-boeken uitlenen. Veel meer dan 5 euro per maand kunnen ze dan eigenlijk niet vragen. Dat is ook een bedrag dat ik redelijk zou vinden.
Ik vind die 50 boeken ook maar erg mager... zo komt het nooit van de grond..
Precies, het aanbod is het probleem met alle halfbakken initiatieven die totnogtoe ondernomen zijn door uitgevers.
Zelfs keuze uit (een willekeurig gekozen aantal) 1000 of 2000 boektitels is zeer waarschijnlijk te mager omdat hierin nagenoeg alle categorieën ( van fictie incl. (sub)genres tot non-fictie) moeten worden aangeboden. Dat maakt de spoeling per categorie erg dun. En de meeste categorieën zullen automatisch buiten de leesvoorkeuren van een gemiddelde lezer vallen. Je kunt niet alles leuk of interessant vinden.

Uiteraard staat de lezer weer niet centraal. Dit blijkt o.a. uit dat dit abonnement - vooralsnog - niet beschikbaar komt op ereaders. Hiermee minacht de uitgeverswereld haar belangrijkste afnemersgroep: digitale lezers die lezen via een ereader. Een apparaat dat notabene hiervoor speciaal is ontwikkeld en ook daadwerkelijk voordelen biedt in vergelijking met een tablet als men veel en langdurig leest.
Bovendien de technische infrastructuur om een abonnementsvorm te introduceren op ereaers is aanwezig: Adobe DRM biedt de mogelijkheid om boeken tijdelijk beschikbaar te maken op een reader. De Nederlandse bibliotheken maken hiervan al gebruik om boeken uit te lenen. Na afloop van de leenperiode verdwijnt het boek automatisch van de reader.

Edit: naast een kwantitatief voldoende aanbod is de abonnementsprijs natuurlijk ook van belang. Ik ben benieuwd hoe hoog deze gaat worden.
Maar je kunt het in ieder geval afzetten tegen:
hoeveel boeken worden er door de Nederlandse (Belgische) bibliotheken aangeboden, tegen welk tarief (jaarabonnement en eventueel variabele leenkosten per geleend boek).
Is het abonnement duurder of vergelijkbaar geprijsd maar het aanbod blijft (ver) achter dan is dit initiatief kansloos.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 22 juli 2024 16:51]

Als je de prijs moet gaan afzetten dan mag je direct stoppen. In België zijn boeken in vele openbare bibliotheken gratis te ontlenen. Dus ja, je zal automatisch met een hogere kost zitten.

En laat ons eerlijk zijn, je kan niet verwachten om voor een appel en een ei een onbeperkt aanbod te gaan krijgen.
Mee eens, daarom is een groot aanbod noodzakelijk waardoor de abonnementsprijs hoger kan zijn zonder dat het meteen onaantrekkelijk wordt.
Maar uitgevers hebben er een handje van om het aanbod zo klein mogelijk te houden en de abonnementsprijs juist op te schroeven. Denk aan Elly's Choice. De prijs valt misschien nog mee maar het aanbod is bedroevend laag en ook nog eens gecurateerd. Hierdoor wordt een dergelijke dienst wel erg onaantrekkelijk.
Dat is jammer, want een abonnementconcept is wel degelijk interessant voor grote groepen lezers.
never mind :X

[Reactie gewijzigd door EJlol op 22 juli 2024 16:51]

Anoniem: 126717 @amatoer20 februari 2015 10:22
Als het alle ebooks zijn is het best veel.
Zelfs "273 resultaten in Nieuwe boeken", dus onlangs toegevoegde.
Slechts 50 boeken, dus zelfs als dat de best sellers zijn allemaal interessant ben je als echte lezer na een maand of 2 klaar met lezen. :/

De website van Push2Tablet is wel hilarisch, voelt een beetje als een website van 10 jaar geleden, en Yellowmind het bedrijf achter Push2Tablet bied hun CMS Max Pages voor slechts:
Betaalmogelijkheid 1)
U betaalt eenmalig de lagere setupkosten van € 750,-- op basis van een contract van 3 jaar.

De maandelijkse kosten bedragen dan € 90,- per maand inclusief het gebruiksrecht op Max Pages Light, bandbreedte, backups, systeemmonitoring en applicatiesupport.
Bron: Max Pages

Je kan nog steeds een preview van hun 1.5 versie bekijken waarvan de screenshots uit 2010 komen.. nou in 2006 was iets als dat al onacceptabel niveau voor mijn stage op het MBO.

Mijn hemel, dit moet een gevalletje vriendjespolitiek zijn of een gigantisch incompetente in/aankoper voor software bij Bruna.. 8)7 :X |:(
Het zou mooi zijn als e-readerfabrikanten dergelijke mogelijkheden in hun firmware gingen opnemen.

Denk maar aan Playstation Plus: spellen hebben een bepaalde geldigheidsduur, na afloop van het abonnement zijn de Instant Game Collection-spellen niet meer te spelen.

In Nederland zie ik wel kansen voor Bol.com, dat met Kobo samenwerkt.
Bestaat al: Kindle Unlimited. $9.99/maand voor onbeperkt eBooks lezen uit een catalogus van 700.000.

Dit is weer typisch zo'n Nederlands halfbakken aftreksel dat zo beperkt is dat geen hond het gaat gebruiken, en dan achteraf gaan miepen dat de markt er niet klaar voor is oid.
Goed initiatief! Het wordt tijd dat het meest gemakkelijk te downloaden medium eens een goed platform krijgt. Geen idee of dit een succes wordt, want Amazon en Kindle hebben bijvoorbeeld zelf ook een prima library. Het hangt nogal af wat ze per maand vragen voor de dienst.
Anoniem: 601896 20 februari 2015 10:16
Hoewel Bruna het niet uitlegt, verwijst de naam Bliyoo vermoedelijk naar bibliotheek, waar mensen sinds jaar en dag voor een vast bedrag boeken kunnen lenen.
De bibliotheek, heeft dus ook zo'n all you can eat mogelijkheid voor ebooks in hun abbonment. https://www.bibliotheek.nl/ebooks

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 22 juli 2024 16:51]

Anoniem: 596420 20 februari 2015 10:39
Het lijkt erop dat Push2Tablet niet in staat is om de content naar e-readers te publiceren, waarmee ze (Bruna) een aanzienlijk deel van de markt uitsluiten. Dat lijkt me niet handig voor het slagen van dit concept.
Ik denk dat dit best een succesvol concept kan worden.
Doet me enkel alleen denken aan deze app die al in 2013(!) werd uitgebracht, waar ik ondertussen nooit meer iets van vernomen heb.

Desalniettemin goede ontwikkeling op dit gebied in Nederland
Gezien de tijdschriften component snap ik de app keuze wel. Daar ligt denk ik ook een onontgonnen markt.

Voor boeken, hangt het van het soort af. Een kookboek kan prima op een tablet, maar leesboeken zeker niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.