Het verlaagde tarief als bedoeld in het onderhavige geval ziet op de levering van boeken (dus type 1-prestatie). Nu de 'levering' van een e-book vanuit btw-optiek geen levering is, aangezien geen sprake is van een lichamelijke zaak, is sprake van een dienst. Dus is het verlaagde tarief niet van toepassing.
Wat ik me nu afvraag: op boeken betaal je dus het lage BTW-tarief. Maar op een e-book betaal je het hoge tarief. Ze geven je echter allebei het gebruiksrecht voor een stukje auteursrechtelijk beschermde inhoud (lees: het verhaal, informatie, plaatjes).
De inhoud (het verhaal) is dus blijkbaar niet de reden dat deze producten onder het lage BTW-tarief vallen. De reden is de drager: een papieren boek.
De grote vraag is dan dus: valt een papieren boek zonder verhaal, zonder auteursrechtelijk beschermd werk, ofwel een leeg boek, beter bekend als "schrijfschrift", "notitieboekje" of "agenda".. Valt dat dan ook onder het lage BTW-tarief? Kijkende naar de uitspraak van het hof begin ik het me af te vragen!
Om Loesje te citeren: "De geest en de letter van de wet hebben het uiteindelijk maar op een akkoordje gegooid".
[edit]
Het antwoord blijkt ook al bekend:
http://www.belastingdiens...en_en_periodieken/boeken/
Agenda's en dergelijke vallen er niet onder. "Drukwerk valt onder het 6%-tarief als dat voor iedereen herkenbaar is als boek." Een e-book is vermoedelijk niet voor iedereen herkenbaar als boek.
Ook staat er op
http://www.belastingdiens...tw/boeken_en_periodieken/ het volgende:
Onder het 21%-tarief vallen bijvoorbeeld:
• informatie op bijvoorbeeld videobanden, cd’s, cd-roms, dvd's en lp's
• via internet aangeboden informatie
Zo te zien had je als e-book aanbieder dus kunnen weten dat je in het hoge tarief zit, in Nederland tenminste.
Persoonlijk vind ik het een beetje vreemd dat boeken of geschreven verhalen in het lage tarief vallen. Dat is ooit zo bedacht omdat boeken als een soort eerste levensbehoefte werden gezien voor een mens in een beschaafde samenleving, maar nu je je kind zelfs naar een iPad-school kan sturen is het de vraag in hoeverre papieren boeken die rol zo blijven vervullen.
Een laag BTW-tarief op de internetaansluiting lijkt vandaag de dag een logischere keuze. Onder de huidige generatie jongeren ga je denk ik meer mensen vinden die (vrijwel) geen boeken hebben/kopen dan mensen die (vrijwel) geen internetaansluiting hebben. Ook de geestverrijking (de reden dat boeken laag tarief waren) gaat voor de nieuwe generatie veel vaker door een kabeltje dan langs een boekenlegger.
Ook voor een gezin met een laag inkomen (laten we de alleenstaande bijstandsmoeder er weer eens bijhalen) is zowel moeder als kind denk ik vaak beter geholpen met een laag BTW-tarief voor een internetaansluiting dan een laag BTW-tarief voor boeken. Schoolboeken kunnen een issue zijn, maar ik verwacht dat die binnen enkele jaren ook zelden meer uitsluitend op papier geleverd zullen worden.
[Reactie gewijzigd door Mentalist op 5 maart 2015 14:18]