Bibliotheken gaan vanaf januari meer dan 5000 e-books aanbieden

Nederlandse bibliotheken gaan volgend jaar beginnen met het uitlenen van e-books, waarbij direct ongeveer 5000 digitale boeken beschikbaar komen. In de eerste maanden kunnen bibliotheek-leden zonder extra kosten uit alle beschikbare boeken kiezen.

Dat heeft de Stichting Bibliotheek.nl laten weten tijdens een congres in Nieuwegein. Volgens de organisatie zijn er met alle grote uitgevers van boeken contracten gesloten, waardoor er bij de start van de uitleendienst meer dan 5000 e-books beschikbaar zijn; het zou daarmee gaan om 20 procent van het totaal aantal e-book-titels dat in Nederland wordt aangeboden. Mogelijk wordt het aanbod op termijn nog vergroot, aangezien er nog steeds nieuwe overeenkomsten met uitgevers worden gesloten, aldus Stichting Bibliotheek.nl. Vanaf januari volgend jaar wordt er gestart met het uitlenen van digitale boeken voor leden van de Nederlandse bibliotheken.

Volgens Stiching Bibliotheek.nl is het in de eerste drie maanden mogelijk om alle aangeboden boeken zonder meerprijs tijdelijk te kunnen lezen. Vanaf april moeten voor recente uitgaves een bedrag worden betaald: voor 20 euro bovenop het lidmaatschap kunnen leden in totaal 18 e-books lezen die als 'recent' staan aangemerkt.

Het digitale aanbod voor de Nederlandse bibliotheken wordt in samenwerking met de Nederlandse overheid opgezet. Die laatste liet ongeveer twee jaar geleden al weten een uitleendienst voor e-books te willen.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

14-11-2013 • 18:24

28

Reacties (28)

28
26
20
4
0
2
Wijzig sortering
Goede optie, maar technisch uitdagend lijkt mij:
  • Is conversie naar verschillende formaten mogelijk?
  • of aanbieden op meerdere formaten?
  • Of wordt er gekozen voor 1 formaat waar bijv. Kindle eigenaren niets mee kunnen (behalve de DRM omzeilen en converteren)
Met Kindle heb je er idd niets aan (ik ken het project)
Om eerlijk te zijn is dat niet de schuld van de bibliotheken, maar van Amazon. Die willen zo graag hun eigen formaat pushen dat ze de enige zijn die niet de wereldwijde standaard volgen: epub.
Naast Amazon heb je nog maar twee serieuze wereldspelers. Dat zijn Sony & Kobo. Geruchten gaan dat Sony Amerika gaat stoppen met het produceren van E-readers. naar alle waarschijnlijk omdat ze de concurrentie met Kobo & Amazon niet aankunnen. Sony heeft slechts 1 reader per jaar (inmiddels de PRST3) en Kobo heeft inmiddels 4 modellen in hun lineup (kobo mini is EOL niet meegerekend). De Kobo heeft op alle modellen WIFI mogelijkheden en ook Epub plus de rest van de standaarden actief staan.

Op dit moment is de Ebook markt in NL slechts 15% van de totale boekenmarkt. Verwachting is dat dit binnen 5 jaar verdubbeld zal zijn. Mede dankzij de vaste (wettelijke) boekenprijzen zal deze groei zwaar achterblijven bij de rest van de wereld.
Ik ben zeer benieuwd of die ebooks ook te lezen zijn op een e-reader. En dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt: de ebooks in de vakantie waren alleen te bekijken met tablets via een speciale app.
Anoniem: 126717 @incaz14 november 2013 19:12
Dat zijn ze.
Het gekke is (proef misschien?) dat de bibliotheek in Den Haag dit al geruime tijd heeft.
http://www.bibliotheekden.../Hoe-werkt-de-ePortal.htm
Simpelweg een account aanmaken terwijl je in het gebouw bent (IP-adres belangrijk neem ik aan) en daarna kan je van waar dan ook boeken downloaden op je ereader.
De bibliotheek had inderdaad op proef al een x aantal boeken te leen, ik kon er hier (Boxmeer) echter weinig over vinden. Op de website van de bibliotheek Den Haag staat dit:

Kan ik een Ebook ook op een eBook-reader downloaden?
Dat hangt af van de DRM-formaten die uw eBook-reader ondersteunt. De Ebooks die u via de ePortal downloadt maken gebruik van Adobe Digital Editions. De meeste readers ondersteunen dit formaat. Voor het downloaden van eBooks op de iPad zie Hoe kan ik eBooks downloaden op een iPad of Android tablet? Lees meer over DRM op Wikipedia.

bron: http://www.bibliotheekden...bruik-van-het-ePortal.htm
Bibliotheek Den Haag staat los van het landelijke project en de afspraken met de uitgeverijen :(
Hoe gaan ze dit technisch regelen? Een e-book kopieer je normalitair vanaf een PC via een USB kabel naar je e-book. Je moet dus bij de bieb je e-book aansluiten (inloggen?) en dan registreert het systeem dat jij dat boek hebt 'geleent'. Maar als je het boek terugbrengt, hoe weet dat systeem dat je het niet eerst op je eigen PC hebt gezet om het daarna pas terug te brengen? Dan heb je het boek in principe altijd en kun je deze gemakkelijk aan andere mensen 'geven'.

Ook kunnen mensen hun account makkelijk delen. Hoe willen ze dat tegengaan?
Momenteel kunnen veel ereaders via WIFI online. Dat zou een methode kunnen zijn, zeker als een inlog voor Ebook "leners"aan laten maken. Aan de andere kant lijkt me dat lastig omdat zowel Kobo als Sony "verbonden" zijn met een bookstore (Kobo heeft de link via Libris en Sony via Bol.com).

Wat betreft delers, ik heb ergens gelezen dat men bezig is met speciaal kenmerk om ebooks te herkennen en eventueel de "illegale"deler op te sporen.
Wellicht bedoel je dit artikel op Tweakers
Het drm-systeem voor e-books wijzigt de tekst van de boeken op verschillende plekken zodat elke gebruiker een individueel exemplaar krijgt. De wijzigingen zijn miniem en puur synoniemen voor de andere woorden, dus als lezer valt het je niet op.

nieuws: Duits drm-systeem wijzigt tekst e-books
Hmm, een netflix voor boeken. Ik vroeg me al af hoe ze hier winst uit maken. Uiteindelijk denk ik dat we naar een all-in abonnement moeten van internet, tv telefoon, boeken, film en muziek. Maar dit ( die 20 euro voor recente titels is al een beging. Hoop ik toch wel dat die 18 titels een keuze is uit een groter aantal recente boeken.
Ik vroeg me al af hoe ze hier winst uit maken
Winst maken is geen doel van de bibliotheek. Ik denk trouwens dat een all in abonnement op intellectueel eigendom ter vermaak zo duur zal worden (want zoveel partijen die een stuk van de koek willen) dat er weer entertainment toeslagen (zoals de zorgtoeslag) moeten komen voor degenen die het niet zo breed hebben.
Eerder nog de Vlaamse bibliotheken. Zou er samengewerkt worden?
5000 is wel erg weinig, zeker als je bedenkt dat Amazon er meer dan 1.5 miljoen heeft.
Dat is inderdaad erg weinig, en dan moet het nog blijken hoe recent het is. Op bepaalde torrentsites zwerft er ook een torrent rond met daarin al meer dan 5000 Nederlandse boeken. Dus willen ze een goed alternatief komen, moet het wel beter dan dit. Maar het belangrijkste is dat de eerste stap is gemaakt.
8800 om precies te zijn . Ik kwam het tegen in mijn zoektocht naar een boek uit de Bob Evers serie van Willy van der heide. Ik heb alle boeken van de serie gelezen op een na. Vond het in geen enkele Vlaamse bib. Broer in Nederland vond het nergens bij een bib bij hem in de buurt. Op internet vond ik het alleen bij een verzamelaar die alleen de hele serie wou verkopen. Voor 500 euro, slik. :X En toen vond ik die torrent met 8800 Nederlandse boeken in epub formaat. En mijn Bob Evers boek stond er gewoon tussen! (Eerst alleen de lijst gedownload.
Nou de keuze voor mij eerste ebook was snel gemaakt. Waarschijnlijk hoogst illegaal en moraal verwerpelijk. Maar ik heb het bestandje omgezet naar PDF en naar mijn Copy centre gestuurd en kreeg een goedkoop boekje terug dat ik in een ruk heb uitgelezen . Ik had graag een tientje willen betalen voor een echt boek maar in dit geval was ik het meest geïnteresseerd in de inhoud . Dank je wel pirate bay. Er is geen groter avontuur dan het lees avontuur!

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 17:28]

5000 is weinig als je het vergelijkt met Amazon >1,5 miljoen; echter beginnen met 20% van de Nederlands uitgegeven Ebooks lijkt me een prima begin als je bedenkt hoeveel haken en ogen er aan het uitrollen hiervan vastzitten.

Verder is 5000 boeken heel veel als je ze allemaal wilt lezen 8)7
Verder is 5000 boeken heel veel als je ze allemaal wilt lezen 8)7
Maar dat wil ik niet. Iedereen heeft z'n eigen smaak qua boeken, het zou me verbazen als er tussen die 5000 ook maar 5 boeken zitten die ik zou willen lezen.
Dat heet dan dus een privé bibliotheek, of gaat die iemand ze ook uitlenen?
Allemaal legaal?

Volgens het bericht is 5000 ong 20% dus zijn er ong. 20.000 ebooks uitgegeven in het Nederlands.
Op de hoeveelheid Nederlandse boeken is het inderdaad best wel significant, en dit kan dan ook alleen maar positief zijn voor de ontwikkeling van e-reader bij het grote publiek.

Echter ik denk dat veel van de tweakers met e-readers veel in het Engels lezen, al dan niet op de alternatieve manieren verkregen. En als je kijkt naar de hoeveelheid boeken die je dan beschikbaar hebt is 5000 een schijntje.

Zelf hoop ik er dus op dat een internationale partij gewoon een Engelstalige e-book library begint, jammergenoeg zijn de uitgevers daar geen voorstander van.
Wat moet je in godsnaam met 35 duizend boeken in pdf vorm. Daarnaast neem ik aan dat ie niet de rechten heeft om de boeken uit te lenen.
In PDF vorm heb je er werkelijk niets aan. Een vreselijk inflexibel formaat.
Maar in ieder ander formaat is het prima om te lezen (mobi, epub, doc)
Anoniem: 426269 @borbit15 november 2013 12:39
Ik heb nergens gezegd dat het om PDF's ging...
Dat lijkt mij wel handig! Als ik een interessant artikel tegenkom wat gequote is uit een ebook, dan kan het best zo zijn dat ik daar ebook dan zou willen aanschaffen.
Verkeerde nieuwsbericht, moest in het bericht van Google

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.