Het recht dat bibliotheken hebben om fysieke boeken tegen een vergoeding uit te lenen geldt niet voor elektronische varianten. Dat blijkt uit een kamerbrief van minister Bussemaker die naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Volgens de minister heeft de wet die voorziet in het uitlenen van boeken door bibliotheken alleen betrekking op fysieke exemplaren, zo blijkt uit de kamerbrief. Ook een Europese richtlijn die over het uitlenen van boeken gaat beschrijft alleen fysieke varianten. Daardoor hebben bibliotheken geen recht om digitale boeken uit te lenen; dit zou dan een schending van het auteursrecht betekenen.
Daarnaast wijst minister Bussemaker erop dat het uitlenen van e-books door bibliotheken ervoor zorgen dat uitgevers inkomsten mislopen. Daardoor kunnen bibliotheken geen digitale boeken gaan uitlenen zonder hiervoor contracten te sluiten met contenteigenaren. Daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat bibliotheken een noemenswaardig aanbod van e-books op kunnen zetten.
Aanvankelijk had de overheid nog plannen om een landelijke bibliotheek op te zetten die zich zou toeleggen op het uitlenen van e-books. Dat plan lijkt dus nu van de baan te zijn. Overigens heeft Amazon in de Verenigde Staten wel een uitleendienst voor digitale boeken opgezet.
[update 7 maart]: Volgens Carla van Lomwel van Stichting Bibliotheek.nl heeft de brief van de minister onnodig voor verwarring gezorgd en was de brief alleen een juridische toetsing van de huidige situatie. Zo worden e-books in Nederland volgens Van Lomwel niet als boek gezien, maar als dienst en valt het uitlenen van e-books daarom niet onder de uitzondering op de Auteurswet. Wel kunnen bibliotheken met uitgevers onderling contracten afsluiten over het tijdelijk ter beschikking stellen van e-books. En dat is volgens Van Lomwel ook de huidige praktijk. "Bibliotheken blijven dus in de gelegenheid om e-books uit te lenen", aldus Van Lomwel in een reactie aan Tweakers. Op de site van Bibliotheek.nl staat meer informatie over het uitlenen van e-books.