Bibliotheken beginnen eind dit jaar met het aanbieden van recente e-books aan leden. Om recente e-books te kunnen lenen is echter wel een 'e-bookplus pakket' noodzakelijk. De leden moeten hiervoor 20 euro per jaar gaan betalen boven op het jaarabonnement.
Bibliotheken bieden leden nu al e-books aan, maar daarbij gaat het om titels die ouder zijn dan drie jaar en om rechtenvrije boeken. Deze kunnen zonder verdere kosten streaming weergegeven worden op systemen van gebruikers. De bibliotheken zijn nu met uitgevers overeengekomen dat ze ook recente titels gaan aanbieden.
Als gebruikers de nieuwe boeken willen lezen, moeten ze wel een extra e-bookplus pakket-abonnement van 20 euro afnemen. "Ook is er een beperking van aantal en een beperking van leeftijd van de boeken die leden streaming kunnen lenen", zegt Francien van Bohemen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Abonnees kunnen namelijk maximaal achttien boeken per jaar lenen, die bovendien minimaal één jaar oud zijn. Net verschenen boeken gaan dus pas een jaar na de release deel uit maken van de collectie.
"Het is niet ideaal", geeft Van Bohemen toe. "Vooral niet omdat we verwachten dat juist mensen die veel lezen dit abonnement willen afnemen, maar het is het maximale dat we konden bewerkstelligen na de onderhandelingen met de uitgevers. De beperkingen moeten voorkomen dat de koopmarkt verstoord raakt." Volgens Van Bohemen is de start van het platform een evolutie en geen revolutie. "Het is belangrijk dat we een startpunt hebben en de collectie kunnen uitbreiden." Overigens werkt het streaming aanbod van de bibliotheken op basis van Flash en html. Het gaat dus niet om een formaat voor e-readers, maar vooral om weergave op tablets, smartphones en pc's.
De e-bookbestanden die al via bibliotheken beschikbaar zijn, kunnen beveiligd zijn met Adobe-drm of met een watermerk. Verder worden twee formaten ondersteund: epub en pdf. Het aantal titels met Adobe-drm, een relatief restrictieve vorm van beveiliging, zou vrij beperkt zijn doordat steeds meer uitgevers de voorkeur geven aan het toevoegen van 'onzichtbare' watermerken in e-books. Daarnaast zullen er ook titels zonder enige vorm van drm beschikbaar komen.