Onderzoek: Nederland loopt voorop in gebruik van internetbankieren in Europa

Nederlanders maken ten opzichte van andere Europese landen het meest gebruik van internetbankieren. Uit een onderzoek blijkt dat 83 procent van de Nederlanders via internet zijn bankzaken doet.

In vergelijking met Nederland scoren de omringende landen lager met het gebruik van internetbankieren. Van de ons omringende landen staat het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats met 77 procent, gevolgd door Frankrijk met 63 procent en Duitsland met 62 procent. Dat schrijft Emerce op basis van een onderzoek van onderzoeksbureau YouGov en geldplatform TransferWise.

Er is aan de respondenten die nog niet internetbankieren gevraagd wat hen ervan weerhoudt. Dat blijkt het gebrek aan persoonlijk contact te zijn. Bijna een kwart van de ondervraagde Nederlanders die niet internetbankieren, zegt liever met iemand te spreken.

Klassieke banken worden nog vaak gebruikt, maar een deel van de Nederlanders staat open voor alternatieve aanbieders. Van de ondervraagden zegt 35 procent geneigd te zijn over te stappen naar fintechbedrijven als die kunnen aantonen dat ze goedkoper zijn dan hun huidige bank. Tegelijkertijd zegt 27 procent dat zij niet van plan zijn ooit over te stappen naar een fintechaanbieder. Fintech is een afkorting die staat voor financiële technologie; fintechbedrijven bieden innovatieve financiële producten en diensten aan die de manier waarop we met geld omgaan vereenvoudigen en versnellen.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-02-2017 • 08:41

186

Reacties (186)

186
182
107
7
1
61
Wijzig sortering
Leuk dat Tweakers nieuws oppikt van een andere site maar ik vraag me vooral af of er - en zoja, welke - broncontrole werd uitgevoerd?
Niet dat ik dit voor elk artikel doe maar ik vond het vooral spijtig dat België niet vermeld werd.

Daarom ging ik op zoek naar informatie over het onderzoek zelf.
Blijkt dat Emerce zelf geen link naar het onderzoek publiceerde.

Dan maar zelf wat googlen met termen: mobile banking, online banking, yougov, transferwise, survey, research, fintech, ...
Buiten een artikel 'What will the bank of the future look like?' van juli 2016 heb ik weinig gevonden:
https://transferwise.com/...k-of-the-future-look-like

Ik betwist de resultaten niet (Yougov is best betrouwbaar voor zover ik weet) maar zou vooral het originele onderzoek willen inkijken. En dan vooral om de Belgische cijfers eens te bekijken aangezien er in mijn kennissenkring (zowel jongeren als 50+ ers) veel mensen aan online banking doen.
Het is altijd interessant om je eigen kijk eens te toetsen aan cijfers en die mogelijkheid ontbreekt nu.

Edit: Na wat meer opzoeken blijkt dat van andere onderzoeken cijfers over België ook regelmatig ontbreken. Er wordt wel geregeld gesproken over 'Holland' maar België ontbreekt veelal.
Van het onderzoek dat hier wordt aangehaald echter nog steeds geen spoor ...
Onder de categorie 'International' ben ik tot artikels van 2013 gegaan ondertussen: geen spoor van een recent onderzoek.
Onder de categorie 'consumers' ook niets momenteel ...

Edit 2: Ook bij 'live' onderzoeken op yougov niets te vinden in heel 2017 of 2016.

[Reactie gewijzigd door Nullius op 30 juli 2024 11:59]

Terecht opmerking. Ik heb je comment gelinkt in het feedback topic.
Ja, voor "online banking" is 18% veeeeeel te laag. De grafiek gaat dan ook over wie "internetbankiert met de smartphone".
Heb je mijn volledige post wel gelezen?
Ik zeg dat ik de cijfers in eerste instantie niet betwist. Ik ging op zoek naar cijfers voor België, waarna ik verder het originele onderzoek niet vond.

Daarom stel ik me de vraag of Tweakers zelf aan broncontrole heeft gedaan.

Ik zeg ook duidelijk dat ik dit niet voor elk artikel doe, net omdat ik Tweakers meestal wel geloof op 'hun blauwe ogen'.

Spijtig dat je bij een kritische vraag al meteen een fake-news-roeper wordt.
Hopelijk houdt de geheime Tweakers politie je nog even vast }>
Gaat het hier nu om Internet bankieren, of Bankieren via een app?

Dit onderzoek rammelt ook een beetje.

In nederland kun je op een geldautomaat niet veel meer zien dan je saldo. hier in Portugal kun je bijvoorbeeld:
-Telefoon opwaarderen
-vergunningen aanvragen (Jacht en visserij)
-Rekeningen betalen
-Boetes en belastingen betalen
-geld overmaken naar andere rekeningen
-saldo en bij-en-afschrijvingen inzien

Verder zijn deze automaten bank onafhankelijk. Dat wil zeggen dat een ieder kan opnemen bij elke geldautomaat zonder limiet (wel qua bedrag natuurlijk, maar niet zoals in NL dat je maar 1 keer per dag bij de concurrent kunt opnemen)

Dus de noodzaak is een stuk minder om te internetbankieren. Elke bank heeft wel de mogelijkheid en ik heb ook de app om even snel mijn saldo te checken, maar de rest doe ik eigenlijk vrijwel alles op de automaat.
Andere inzet. Nederland automatiseert de bank via de app, Portugal via de geldautomaat.
nee, dat zie je verkeerd. De geldautomaat had deze functies al voor het internet ;)
qua IT lopen ze hier echt niet achter hoor. van. qua banking is het allemaal 1 pot nat, ze kunnen allemaal het zelfde en het werkt vrij goed.

[Reactie gewijzigd door Meulugar op 30 juli 2024 11:59]

Automatiseren is niet hetzelfde als internet he. Ik bedoel, wat je er mee doet is ordinair geld besparen.
ik heb even ge-edit, maar Iedere bank hier heeft een app, iedere bank heeft internet bankieren, iedere bank heeft de hippe mogelijkheden om geld over te maken naar vrienden etc... ik zal even kijken of ik een linkje voor je in het engels kan vinden.

het feit dat een geld automaat echter zo super eficient is, werkt misschien in het nadeel van internet bankieren. het werkt echt superchill. misschien dat ik eens een filmpje kan maken voor de mensen hier.

edit:
even door google translate halen: https://www.multibanco.pt/

Ideal hebben wij hier niet nodig, waarom niet zul je denken? omdat ik online tijdelijke creditcards kan aanmaken met een limiet. Zo kan ik bijvoorbeeld een kaart aanmaken die een maand geldig is, met een limiet van 15 euro. Als deze kaart een keer gebruikt is, dan werkt deze niet meer. of ik kan een kaart aanmaken met een bestedingslimiet van 50 euro en een geldigheid van een jaar. Dat betekend dat ik deze voor aankopen tot 50euro kan hergebruiken tot de geldigheid verloopt.

[Reactie gewijzigd door Meulugar op 30 juli 2024 11:59]

Ik kan me vergissen, maar wat is er nu superchill aan om naar een apparaat toe te moeten lopen en in het openbaar (semi-publieke ruimte) je geldzaken te moeten afhandelen? Ik doe dat echt 10x liever vanuit huis via mijn computer of smartphone en dan ga ik er even van uit dat je in Lissabon woont waar echt op elke straathoek een geldautomaat staat.
Verder klinkt het aanmaken van online creditcards voornamelijk als een hele hoop gedoe, zeker als je bedenkt dat er (in NL) vaak extra transactiekosten worden gerekend voor creditcardbetalingen ten opzichte van iDeal.
ik woon in een boerendorp. en je rekeningen betalen dan moet je denken aan een rij met 3 codes. een vijf cijferig nummer welke het bedrijf aangeeft, een 9 cijferig welke de factuur aangeeft en als laatste het bedrag. het chille daaraan is, dat als ik geld opneem ik alles in 2 minuten doe. bonnetjes erbij, nietje er door heen en klaar is kees. Je zou het eigenlijk een keertje moeten zien. Ook ik heb hier, zelfs in de dorpen, op minder dan 20 meter een geldautomaat. is deze stuk dan heb ik in een straal van 3 kilometer nog 7 automaten. In de steden, heb je vaak dichte sluisen, je haalt je pas er doorheen, gaat naar binnen en doet je ding. Iedereen die naar binnen wilt moet zijn of haar pas er doorheen halen en staat zo ook geregistreerd.

Voor de virtueele kaart worden geen extra kosten in rekening gebracht. ik log in op de site met gebruikernaam en wachtwoord. Vervolgens maak ik de kaart aan, het is in 2 seconden geregeld. .

Er is nog steeds de optie om via internet of in het kantoor je zaken te doen, maar voor iedere transactie je identifier erbij pakken is veel meer gedoe,

Verder is er wel 1 stomme beperking hier.. bij mijn bank kan ik geen geplande betaling doen als er geen saldo op het moment van plannen op je rekening staat. Ik kan dus niet eind van de maand alles in plannen zodat deze eraf gaan als ik mijn salaris heb.
In de tijd dat jij een tijdelijke creditcard hebt aangemaakt, heb ik mijn coolblue bestelling al afgerekend. Ik kies op mijn laptop voor betalen via ING, vervolgens voor betaling overnemen in de app en dan hoef ik op mijn mobiel alleen op bevestigen te drukken, waarna de website netjes aangeeft dat de betaling is voldaan. Geen identifier, geen tan-codes, geen gedoe met inloggen.

Verder zie ik best toepassing in een tijdelijke creditcard voor minder betrouwbaar ogende webwinkels, maar voor het gemak zie ik niet echt een voordeel.
Ik kan me vergissen, maar wat is er nu superchill aan om naar een apparaat toe te moeten lopen en in het openbaar (semi-publieke ruimte) je geldzaken te moeten afhandelen?
En dan heb je zo iemand voor je. Die neemt er een stoel bij en gaat rustig geld opnemen, overmaken, telefoon opladen, jachtvergunning verlengen en een stuk of wat creditcards aanmaken. En oh ja, vergeten, belasting bekijken en regelen en saldo checken.

En ik wil alleen maar even 50 euro opnemen. :) :+
Waarom tijdelijke creditcards aanmaken als je toch iDeal hebt en daarnaast gewoon een normale creditcard kan aanvragen?

Is alleen maar meer werk.. enige wat het misschien helpt is mensen die minder goed zijn in omgaan met geld door eigen tijds & kleinere bestedingslimieten nodig hebben.

Jullie geld automaat kan inderdaad veel meer, maar 8/10 dingen zijn niet meer nodig door de komst van mobiele applicaties.

Enige reden dat ik een automaat gebruik is wanneer ik weet dat ik contant geld nodig heb, wat 99% van de keren toch niet zo is want er is altijd wel een pin mogelijkheid.
(Moet ik wel zeggen dat ik liever contant geld op me heb dan m'n bank pas, dat is gewoon iets persoonlijks, maar ja zonder m'n bank pas kan ik toch niks met een automaat)
Waarom tijdelijke creditcards aanmaken als je toch iDeal hebt en daarnaast gewoon een normale creditcard kan aanvragen?
Ik weet niet precies hoe een creditkaart werkt en ken ook niet de Portugese variant, maar er zullen altijd wel mensen zijn die er een ander gebruik van maken dan bedoeld.
Het gaat in dit verhaal om het gebruik van, niet zozeer om de mogelijkheden die aangeboden worden. Elke bank kan zijn app hebben daar, maar als er relatief minder mensen gebruik van maken dan zegt dat nog niet veel.

Overigens heb ik geen inzicht in dergelijke statistieken van Portugal, bovenstaande opmerking moet in de brede context gezien worden.
Het is natuurlijk leuk dat dit kan maar... Je bent nog steeds afhankelijk van een apparaat op een vaste plek in een publieke (onveilige) zone.

Het handige van internetbankieren en apps op de telefoon is dat je het overal kunt gebruiken. Op je telefoon, laptop, tablet etc.
De enige vereiste is een verbinding met het internet. Wat met alle wifi hotspots ook al steeds toegankelijker wordt. Wel even VPN aanzetten als je gaat bankieren op een publieke hotspot...

Waar ik het wél mee eens ben is dat het gruwelijk irritant is als je wilt pinnen bij een automaat van een concurrerende bank. Dit kan maar één keer per dag.
wat ik eigenlijk wilde aangeven is het volgende:
Het feit dat NL voorop loopt met internet bankieren, wil niet zeggen dat dit in andere landen niet mogelijk is, maar dat deze wellicht op een andere voor hun makkelijkere/toegankelijkere manier hun zaken kunnen regelen. Daarnaast zijn er hier ook nog veel bank kantoren waar je nog ouderwets geholpen word. De vergrijzing is hier een groot probleem. Dit onderzoek roept voor mij meer vragen op dan dat het beantwoord.
In een boerendorp heb je wellicht geen vlotte internetverbinding. Zoals aangegeven is kopen (voor 12 uur s'nachts besteld, de volgende dag in huis) en betalen via een app (zonder tan codes ect) heel makkelijk.
Anoniem: 669957 22 februari 2017 08:56
Maar achterop als het gaat om real-time betalingen.
Gezien elke inter-bancaire betaling via een Europees systeem moet lopen (dat alleen open is tijdens kantoortijden), is geen enkele betaling real-time. Dat jij niet meer over je geld kan beschikken als je iets koopt of een overboeking doet komt omdat het gereserveerd wordt.

De Nederlandse banken zijn echter wel bezig om er voor te zorgen dat je geld meteen beschikbaar wordt voor de winkel of de persoon waarnaar je het geboekt hebt. Ik weet niet hoe het er precies uit gaat zien, maar ik verwacht een systeem waarbij de ontvangende bank het geld alvast beschikbaar stelt (een omgekeerde reservering zeg maar).
Anoniem: 669957 @celshof22 februari 2017 09:33
In Denemarken, Polen, Zweden en in Engeland hebben sommige banken al beschikking over real-time banking. En dat niet alleen binnen Europa, Australië, Japan, Brazilië, Canada, Chili, China, India, Korea, Mexico en Zuid-Afrika hebben allemaal al een infrastructuur op nationaal niveau liggen en in 2017 zou dat internationaal moeten worden.

Als die 4 Europese landen het kunnen, waarom kan Nederland dat dan niet ?
En de landen die je noemt zitten hebben allemaal niet de Euro en zitten dus ook niet aan Target2 vast. Want dat systeem mag wel real-time genoemd worden, maar is dat zeker niet.

En er is wel een oplossing te bedenken voor Nederland, maar ik denk dat de NL banken daar zeker een tijd achterover geleund hebben en we daardoor nog tot 2019 moeten wachten: https://www.dnb.nl/nieuws...ichten-2015/dnb322416.jsp
Anoniem: 669957 @celshof22 februari 2017 10:07
Of het eurolanden zijn of niet, de valuta kan je ook in real time berekenen dus dat argument gaat niet echt op.

Sterker nog ( die was ik vergeten erbij te zetten ) Number26 een mobiele bank uit Duitsland biedt ook real-time betalingen (en is de eerste bank zonder service kantoor)

Zo heb je ook Fidor wat uit Duitsland komt en solarisbank. Allemaal binnen Europa EN maken gebruik van Euro.

Nederland is gewoon lui en in plaats van het makkelijker maken word het steeds moeilijker en willen ze steeds meer info van ons: http://www.enigmaconsulti...kelen/psd2-de-wijzigingen
Behalve dat je de koers van morgen of overmorgen (de daadwerkelijke overschrijving) niet weet. En banken willen het liefst geen risico lopen.
Die oplossing is dat banken minder gierig moeten zijn. De enige reden dat jouw betaling op zaterdagmorgen, pas op maandag overgemaakt wordt (en dus op dinsdag pas bij de andere bank is), is zodat de bank zo lang mogelijk kan rentenieren op jouw geld. Jij hebt het niet meer, de bank nog wel. 2 dagen lang meerdere miljoenen "gegijzeld" houden is een boel rente voor zo'n bank.
Dat is al jaren niet meer het geval. Kijk maar eens naar de rente data.
Yep, 30 december overgeboekt (Na 18:00 dat wel), Valuta datum 2 januari, maar wel niet meer beschikbaar na overmaking. Dus dat kan goed weggezet worden.
Niet meer beschikbaar, maar tot 2 januari wel degelijk jouw geld bij bank A en niet geld van bank A geworden.

Valutering is op een simpele overboeking al jaren niet meer toegestaan.
Op het saldo van 31 december is het geld echt wel weg...
Je zichtbare saldo, maar als je valutadatum 2 januari is, heb je wel rente getrokken tot 2 januari. Of, rente vermeden als je op 31/12 rood hebt gestaan doordat je het bedrag van 30/12 niet meer tot je beschikking hebt.
Want dan betaald de bank de rente aan zichzelf?
Achter op wie? Binnen een bank zijn betalingen over het algemeen real-time-ish, en betalingen tussen banken lopen via de ECB. OP dat laatste punt wijken Europese landen niet echt af van elkaar.
Blijft bezopen dat verkeer tussen banken in het weekend (praktijk vrijdag middag 12 uur => maandag morgen 12 uur) op slot gaat, als je weet dat alles automatisch gaat.

Door de week geen klagen, ook tussen banken gaan boekingen snel, vaak meteen.

Europese transacties is helemaal een drama. Kostte me laatst 2 weken om een bedrag naar Italie over te maken. Voordat die bank daar het bedrag een keer bijgeschreven had.... IBAN is leuk, maar blijft stroperig.
Vreemd, ik doe regelmatig kleine en grote overschrijvingen naar het buitenland en bedragen komen altijd binnen de dag aan( max 2 dagen).
Dit is wel binnen SEPA. Nog nooit uizondering op gehad.


Ps IBAN is het formaat van je rekening nummer. Heeft weinig te zien met europese transacties. Denk dat je IBAN en SEPA door elkaar haalt.
Volgens mij is IBAN toch echt ingevoerd om SEPA mogelijk te maken. Heeft dus alles met elkaar te maken ;-)
Vind ik ook vreemd. Ik heb zelf een betaling van een Turkse IBAN binnen een dag ontvangen. En dat is niet eens SEPA-land volgens mij. Ik heb zelfs een zakelijke betaling uit Uganda of Rwanda ontvangen en dat duurde ook maar enkele werkdagen. Binnen de EU is het geld binnen 2 werkdagen wel overgemaakt is mijn ervaring.
Anoniem: 669957 @dcm36022 februari 2017 09:21
Als ik Vandaag mijn geld van een bijvoorbeeld ING naar ABN verstuur dat ie meteen op de rekening staat. Ook is real-time betalen bijvoorbeeld: als ik vrijdag mijn geld bijvoorbeeld terugboeken ik niet tot na het weekeind hoef te wachten omdat op maandag pas het systeem alles gaat verwerken

Net zoals overboekingen van bank naar bank na 9 uur pas de volgende dag pas word verwerkt.

Je zegt het goed: "over het algemeen real-time-ish" dat is geen real-time. IDEAL is real-time maar komen extra kosten per overboekingen bij. Een goed alternatief is dit systeem: https://www.tieto.com/new...nt-platform-for-automatia

Typo's
Dat is dus niet mijn vraag, want dit weet ik ook wel. De vraag is op wie we achter lopen volgens jou. Met real-time-ish bedoel ik overigens dat binnen een bank een betaling wel door is binnen een minuut (zeer ruim genomen). Niet echt real-time, maar ook weer niet belachelijk traag.
Anoniem: 669957 @dcm36022 februari 2017 10:14
<sarcasme>Achter op me oma die 50 rijdt in haar scootmobiel</sarcasme> volgens mij hebben banken elkaar, Fintech startups, apps zoals Apple pay Samsung pay Google wallet etc, de startup wealthfront etc.

Binnen Nederland is het goed geregeld daar niet van maar zodra je een bedrag van/naar Nederland vanuit het buitenland doet kan het dagen duren, zelfs met een spoedoverboekingen.
Oke, blijkbaar wil je mijn vraag niet beantwoorden. Ook prima.
En qua pinnen?
In veel landen wordt erg veel contant gedaan. In Nederland kun je bijna overal pinnen? Zo zag ik laatst een "snackmuur" met contactloos betalen (nu het OV nog, maar daar lopen ze in Engeland mee voor, v.z.i.w)
Van het VK/Londen weet ik dat daar een pilot heeft gedraaid met lange reserveringen. Je checkt in en er wordt 3 dagen lang bijgehouden hoeveel je gereisd hebt, waarna een boekingsbericht wordt gestuurd naar je bank, zodat die het exacte bedrag kan inhouden.

De NS zou dit ook prima kunnen gaan invoeren en het zou kunnen met al bestaande techniek. Ook zou iedereen die in het bezit is van een kaart van MasterCard (zowel de credit als debit varianten als Maestro) of VISA (die ondersteunen dit ook al volgens mij) dit meteen kunnen gebruiken. Dus geen gedoe met anonieme of persoonlijke OV-chipkaarten en voor de abonnementshouders geef je een apart pasje uit.

Maar ja, dan zal vast een boel van de business-case van de OV chipkaart wegvallen.
Cool, valt me alleen een beetje tegen dat je "VK/Londen" schrijft. Nu vergelijken we heel Nederland (met alle bestuurlijke lagen) alsnog zo'n beetje met een enkele buitenlandse stad (al heeft die bijna net zoveel gebruikers). Alle vervoerders moeten de info uitwisselen en requests naar de bank doen.

Maar ik zie inderdaad ook wel dat het businessmodel anders wordt. Bij ons OV kan je maar heel minimaal rood komen te staan, dat is bij de Engelse pilot niet zo'n criteria geweest.
Ik Schrijf VK/Londen omdat de pilot in de Londense Metro heeft gedraaid.
Ik Schrijf VK/Londen omdat de pilot in de Londense Metro heeft gedraaid.
Alleen maar de Metro, dus slechts 1 vervoerder. Dat is geen vergelijk.
Verwacht je van een pilot wat anders dan?
Daarbij, het concept van betalen per vervoerder kan natuurlijk prima en wijkt niet af van hoe het in Londen is getest.
Daarbij, het concept van betalen per vervoerder kan natuurlijk prima
Daar denken en dachten de vervoerders hier anders over. Maar dat is reeds besproken voor de invoering van de beruchte ov-chip.

Overigens kan ik niet de prijzen per vervoerder inzien als ik de rekening pas achteraf krijg. Drie dagen in Amsterdam rondrijden, waarbij ik nu meteen kan zien wat de rit mij kost en meteen kan bepalen dat ik beter met bus A kan gaan dan met tram B of metro C. De prijzen verschillen tenslotte per vervoerder en per kilometer.
Maar ja, dan zal vast een boel van de business-case van de OV chipkaart wegvallen.
Hoe eerder dat gebeurt hoe beter. OV-chipkaart is een draak van een systeem.
Halverwege de jaren negentig (toen mobiele telefoons analoog waren (NMT) met een accu van 2kg en mensen die onderweg wilden bellen dus een telefoonkaart kochten) was er een proef in Zeeland waarbij je in de busbehalve met een strippenkaart kon betalen met een telefoonkaart. Na een tijdje werd de proef uitgebreid met betalen per chipknip (of chipper ook werkte weet ik niet meer). Dit was een ideaal systeem: Één pasje waar je overal mee kan betalen (al deden veel winkels nog niet mee).

Na mijn afstuderen niet meer gebruikt (ging nooit meer met het OV) en kort daarna werd de proef gestaakt. Daarna is het nooit meer wat geworden met die chipknip, je kon er bijna nergens mee betalen. Toen grote steden (randstad) gingen invoeren dat je alleen daarmee een parkeerkaartje kon kopen was het chipknip systeem al vrijwel dood.

Nu zou men dat dus ook prima kunnen realiseren met een bankpas.
EENS!

ik vind het ook een draak van een systeem en het mag gisteren verdwenen zijn. Maar ja, jij en ik beslissen niet hoe het geld van de NS geïnvesteerd wordt en welke doelen we willen bereiken.
ik vind het ook een draak van een systeem en het mag gisteren verdwenen zijn. Maar ja, jij en ik beslissen niet hoe het geld van de NS geïnvesteerd wordt en welke doelen we willen bereiken.
NS heb ik hier niets mee te maken, er is hier geen trein in de buurt (behalve goederenvervoer dan maar ook dat is niet echt intensief). Voor een station moet je een uur met de bus of een half uur met de auto en dan kun je daar niet parkeren (duur betalen voor te parkeren wel, maar plaats is er niet) Toen het spoor genationaliseerd werd is zo'n beetje het eerste wat ze deden de boel hier opheffen.

Gezien de prestaties van de NS gedurende mijn studententijd en daarna tot op heden, betwijfel ik of als ik er over mocht beslissen, ik NS nog überhaupt nog zou toestaan treinen te laten rijden.
Genationaliseerd?
Genationaliseerd?
Ja dwz het werd van privé-eigendom staatseigendom. Dat is het omgekeerde van privatisering. Ja vroeger waren er lokale trein en trammaatschappijen en een deel daarvan werkte internationaal.

Wikipedia NS vermeld de lokale spoorwegen in mijn regio niet maar geeft wel een algemeen beeld. Van 1911 tot 1917 gingen een aantal grote maatschappijen samenwerken. Vanaf 1917 werd dit geintensifeerd. In 1926 werd het Nederlandse deel van de NBDS genationaliseerd, en in 1937 werden de Nederlandse spoorwegen opgericht. In 1938 vond de fusie plaats van de staatsspoorwegen en de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij.

Ook in andere landen vond een dergelijke nationalisatie plaats.

In mijn regio worden de twee lokale spoorwegmaatschappijen in 1948 gesplitst en verdeeld tussen de Belgische en de Nederlandse staat.
Dit waren de De Société Anonyme du Chemin de Fer de Gand à Terneuzen ( De lijn Gent-Terneuzen dus) en de Société Anonyme du Chemin de Fer International de Malines à Terneuzen (De lijn Mechelen - Hulst - Terneuzen) In oktober 1951 staakt NS het laatste reizigersvervoer.

Daarnaast waren er diverse tram-maatschappijen waaronder de ZVTM en waarvan aan de andere kant van het water er één als muzeeum en toeristische attractie is blijven bestaan.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 30 juli 2024 11:59]

Opzich geen slecht idee, maar zouden dan OV Abbo gegevens gelinkt moeten worden aan een bank account? (Traject bijv)
Aan meerdere bank accounten? wat als je meerdere OV abbo's hebt (ik stel maar wat)
Bijvoorbeeld 1 voor je kind en 1 voor jezelf maar wel op jou rekening.
Maar toch wil je dat je kind wel opzich zelf kan reizen..

Zitten toch echt wat dingen die dan opgelost moeten worden, daarnaast is de OV kaart natuurlijk ook gewoon winstgevend voor NS dus die klagen niet. (OV kwijt? koop maar een nieuwe)


Of gaan we uiteindelijk naar een ID kaart die kan linken naar alles. Heb je nog maar 1 kaart op je die kan doorverwijzen naar je Zorgnummer, Meerdere bank nummers, OV nummer etc. Al die andere bedrijven hebben dan je personal nummer + een verificatie code nodig om alles te kunnen zien wat jij bij dat bedrijf nodig hebt.
Opzich geen slecht idee, maar zouden dan OV Abbo gegevens gelinkt moeten worden aan een bank account? (Traject bijv)
Nee, voor een abonnement heb je een apart kaartje (al dan niet chip). Wie geen abonnement heeft, maar incidenteel gebruik maakt kan gewoon in de bus of trein met zijn pinpas afrekenen.
Aan meerdere bank accounten? wat als je meerdere OV abbo's hebt (ik stel maar wat)
Koop en betaal je met één bankpas meerdere abonnementen. Kind hoeft alleen zijn abonnement bij te hebben (en vanaf 14 jaar zijn ausweis natuurlijk)
Of gaan we uiteindelijk naar een ID kaart die kan linken naar alles. Heb je nog maar 1 kaart op je die kan doorverwijzen naar je Zorgnummer, Meerdere bank nummers, OV nummer etc.
Die kant gaan we waarschijnlijk toch wel op al is dat ook een gevaarlijk idee.
In de praktijk kunnen alle bedrijven alle gegevens zien en alle gegevens blokkeren. Per ongeluk zwart gereden in de trein (was te laat kon geen kaartje kopen meer op station voordat de laatste trein vertrok en in de trein kun je ook niet meer betalen) is ook je zorgverzekering vervallen, je bankrekening geblokkeerd en je spaartegoed weggesluisd. Je bent immers een crimineel geworden.
Eigenlijk een heel goed punt, om de simpelste vergelijking te pakken voor mij.

Zwembad kan je heen gaan en kost (bijv) 5,- elke keer
Of je neemt een abbo en krijgt een pasje.

OV kan inderdaad precies hetzelfde zijn alleen dan alleen PIN natuurlijk (aangezien er berekend moet worden hoeveel je moet betalen)
Heb je een abbo gewoon een pasje netzoals het zwembad zou doen.

Ben het zeker met je eens over de gevaren al valt dat ook wel mee als het systeem goed gebouwd is.
Zou het goed gebouwd zijn hebben de instanties alleen toegang tot jou ID gegevens maar niet gegevens die verwijzen naar andere instellingen.

1 User tabel
1 "Subscription" tabel met sleutels die verwijzen naar een instelling, en die instelling heeft zijn eigen database waarin de unieke user sleutel in voorkomt.
Dan zouden ze niet eens weten welke bedrijven jou gegevens hebben, maar dan hebben ze wel een link naar jou persoonlijke ID gegevens.

En wordt het systeem gehacked van 1 bedrijf dan is de rest nog veilig, maar wordt het ID systeem zelf gehacked heb je kennis over de andere systemen maar niet direct toegang tot alles.

Wordt nog een lange discussie, risico vs gebruiksgemak.
Maar waarom in jou gedachten gang nog een aparte kaart voor een abonnement, dat is toch a-productief?, extra kaart?...

Dus 1 kaart is een gevaarlijk idee, maar alle controle over de gegevens over meerdere kaarten in een hand niet...?

In mijn opinie, beide zijn fout...
Maar waarom in jou gedachten gang nog een aparte kaart voor een abonnement, dat is toch a-productief?, extra kaart?...
Nee.

De OV-chipkaart is een betaalkaart waarmee je een bus- tram-, metro- of treinreis betaald. Translink heeft heel veel moeite gedaan om te maskeren dat het eigenlijk een betaalkaart is. Waarom? Mogelijk profiteren ze er van als er veel mensen geld op die kaart zetten en Translink/NS/.. eerder geld ontvangen. Mogelijk is het omdat enkele automatische incasso's (bij opladen) goedkoper zijn als vele pintransacties (bij ieder keer reizen). Maar omdat we voor betalingen al een pinpas hebben is die dus overbodig.

Abonnement is aparte kaart (al dan niet met chip). Abonnement kun je niet op een bankpas zetten. Daarnaast wil je misschien, zoals Byron010 aangeeft misschien meerdere abonnementen kopen, bv ook voor de kinderen. Als je al een abonnement hebt is geld meenemen is niet nodig. Als NS e.a. willen weten wanneer en hoeveel er met het abonnement gereist wordt kunnen ze dat prima aflezen met een daarin ingebouwde chip.
Dus 1 kaart is een gevaarlijk idee, maar alle controle over de gegevens over meerdere kaarten in een hand niet...?
Wat je hier mee bedoelt begrijp ik niet.

Maar als al die meerdere kaarten op afstand zijn uit te lezen is dat ook niet veilig. Je zorgverzekeraar hoeft niet te weten wanneer jij in het OV zit of wat nu het saldo op je bankkaart is. Transling hoeft niet te weten of jij in die trein zit omdat je gaat werken, of naar je afspraak bij de dokter gaat.

Als alle gegevens op één kaart staan, dan is er feitelijk geen beveiliging dat genoemde instanties de gegevens op die kaart kunnen uitlezen. Kun je bij het ene dan zal je vrij makkelijk ook bij het andere kunnen en zelfs al zijn partijen zelf zo terughoudend dat ze dat niet doen (sommige vertrouw ik wat dat betreft toch niet) dan is er vast wel een ander die dat niet is en gewoon alle gegevens er uit trekt en doorverkoopt.

In mijn opinie, beide zijn fout...
[/quote]
Op zich is er ruimte genoeg op je betaalpas. Er kunnen (als ik het me goed herinner) 7 applicaties op en veel meer dan 3 a 4 staan er nu niet op.

Toekomstvisie natuurlijk, maar een persoonlijke pas waar je op kan laden wat je zelf wilt zou ideaal zijn wat mij betreft.
Vanuit een veiligheidsperspectief zou ik juist willen dat die abonnementen in separate databases staan en op mijn betaalpas uitsluitend mijn kaartnummer die als unique identifier gebruikt kan worden bij het ophalen van de relevante informatie voor een specicieke terminal. Zeker als je kaart voor meerdere verschillende dingen gaat gebruiken. NS hoeft niet te weten waar ik mijn ziektekostenverzekering heb lopen
Dat kan op zich allemaal prima met de huidige chip, want ik ben het met je eens dat een willekeurige partij alleen de eigen relevante gegevens moet kunnen lezen.
In andere landen hechten ze vaak nog meer aan hun privacy; Duitsland in het bijzonder. Vandaar dat men er veel minder pint.
Duitsland is ook nog heel erg gericht op cash. Er is onlangs een startup geweest dat je online aankopen kunt betalen bij de supermarkt op de hoek, in cash!
Dus dan negeer je de techniek maar gewoon? Beter gebruik je de techniek en maak je gebruik van de kans om de techniek te verbeteren. Negeren is echt het slechtste wat je kunt doen.
Onzin. Dan zouden we proeven met medicijnen meteen doen op mensen. Hé, als het mis gaat moet je niet huilie huilie doen, we moeten door in de vaart der volken en dus leren we gewoon van die slachtoffers.

Sommige technologie is slecht. Alles wat mensenrechten aantast is slecht.

Ik pin minder, niet vaker. Ik laat zien wat ik wil. Privacy.

Waarom mag techniek niet genegeerd worden? Heeft iemand soms jouw familie in gijzeling en nu moet je verplicht dat zeggen?
Net zoals met atoombommen? Even super extreem voorbeeld, maar techniek is niets meer en niks minder dan een greedschap waarvan je de consequenties moet beoordelen. In het geval van pinnen kun je prima argumenteren dat het echt niet acceptabel is dat je bank (en dus de overheid) precies weet waar je naar toe gaat, wat je koopt, etc. En ja, dan is het slimste wat je kunt doen het negeren. Zou er graag het doorzettingsvermogen voor hebben en heb zeker respect voor alle mensen die hun ziel nog niet verkocht hebben aan hun bank+google/apple.
Je kan het ook niet gebruiken en wel verbeteren...

Waarom zou iemand toe moeten geven aan iets waar die zelf niet achter staat?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 juli 2024 11:59]

Goed punt, ik zie eigenlijk nergens in mijn bankoverzicht de mogelijkheid om de transactiegeschiedenis te wissen. En kan v.z.i.w geen bankaccount beginnen zonder mijn persoonsgegevens te verstrekken :p
volgens mij kun je zelfs je bankrekening niet opzeggen en zonder rekening verder gaan, ik wilde een rekening bij 1 bank opzeggen, en weigerde een tegenrekening te geven, heeft toen heel wat moeite gekost en uiteindelijk dan toch maar mijn nieuwe rekeningnummer gegeven. Maar zo verwezen zit het dus al in onze maatschappij...
Die moet nog 7 jaar bewaard blijven. ivm Fiscus etc. Kan langer zijn als er partijen in rechtzaken betrokken zijn bij transacties in diezelfde periode.
Ons nieuwe wasboxje in het dorp kan je ook alleen gebruiken met contactloos betalen. Ik vind het erg prettig. Maar ik merk wel hier en daar weerstand omdat iedereen met jouw pas kan betalen, ook al zijn het kleine bedragen. Kwestie van wennen.

Als de NS dit implementeert in NL en de chip in stand houdt voor de toeristen en voor mensen die dit niet willen ivm privacy dan is toch iedereen blij :D

[Reactie gewijzigd door Stammie82 op 30 juli 2024 11:59]

Tja, dit was bij de chipknip ook zo?
Overigens kan men ook met jou contant geld betalen als ze dat vinden.

De bankpas kun je nog direct laten blokkeren (weet eigenlijk niet hoe snel/makkelijk dit gaat).
Dat kan overigens niet met je contanten :P

Overigens vindt ik privacy wel een goed argument. Ik kan nergens transacties uit mijn "bank geschiedens" wissen, voor zover ik weet. En daarnaast is mijn bankaccount sterk gekoppeld aan mijn persoonsgegevens.
Ik denk dat hij doelt op weerstand.
Chipknip moest je meer als digitaal kleingeld zien op is op.

Volgens mij doelt hij meer op contractloos maar dat is max 50 euro voordat pin wordt gevraagd.
Bron ing
U bent in de supermarkt en doet een paar kleine boodschappen voor € 12. U betaalt zonder pincode. Vervolgens koopt u een sjaal van € 24, ook zonder pincode. De volgende dag koopt u kaartjes voor de film voor € 16. Als u de Betaalpas dan tegen de betaalautomaat houdt, wordt om uw pincode gevraagd. De uitgaven van € 12, € 24 en € 16 bedragen samen € 52 en overschrijden zo het maximum van € 50. Na een betaling met uw pincode kunt u weer contactloos betalen.
Nee doelde wel op verlies pas. Maar bij de Rabo kan je deze grens instellen.

Maar het feit dat cashgeld ook zo uit te geven is zeker een goed argument 😊
Hoezo loopt Engeland eigenlijk voor met 't OV? Hebben ze daar nu al één systeem voor 't hele land?

(In mijn beleving liepen / lopen we als Nederland ook in het OV voor. Voor alle transport in het hele land één systeem. 't Zal geen tien jaar meer duren voor je daar je telefoon / bankpas voor kan gebruiken als je dat wil.)
Ja, waarschijnlijk loopt Nederland ook voor qua pinnen, dan is het ook logisch dat je vaker jouw geld via internet beheerd dan wanneer je het in jouw portefeuille meesleurt. Ik ben overigens niet overtuigd dat dit (een verhoogde controle op geldverkeer) persé vooruitgang is.
Engeland loopt voor met contacloos betalen in het OV? Niet echt - London heeft Oyster, maar dat is net zoals het Nederlandse OV gebaseerd op de NXP Mifare. En daar werkt het alleen bij Transport For London.
Wanneer is de laatste keer geweest dat je in Londen bent geweest? Het is al een tijdje niet meer nodig om een oyster kaart te hebben. Je kan ook in en uitchecken met je creditcard
Afgelopen December, en nergens gezien dat dat mogelijk zou zijn.
Ha, dat van Duitsland verbaast mij niets. Nederlandse bankwebsites werken ook gewoon. Niet allemaal even goed, maar alle Nederlandse bankwebsites scoren wat mij betreft minimaal een voldoende.

Maar die Duitse banken... 8)7
Duitse banken lopen echt ver achter en ze gebruiken overal plugins voor. Plugins waarvan de support allang verlopen is. Plugins waar je gek van wordt. Plugins plugins plugins. Misschien komt het omdat Duitsland op IT gebied t.o.v. Nederland minstens 10 jaar achter loopt? Zodra je in Duitsland iets met IT moet doen, dan is het alsof je in de IT-middeleeuwen terecht komt. Waarom is dat eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 30 juli 2024 11:59]

Alleen lees ik hier op de site zo vaak dat een website of app niet werkt door een storing, en dat is minder leuk. Daar kan men dan weer iets van leren van ons Belgen. Het aantal storingen is hier beduidend lager.
De bankservice in België ligt ook beduidend hoger dan bij onze Noorderburen.
De meeste rekeningen zijn hier betalend, echter worden niet om de haverklap kosten gerekend bij het afhalen of storten (!!) van geld via een automaat of lokket.
Met andere woorden: je betaalt in België sowieso, of je nu van de service gebruikt maakt of niet.

Overigens is geld uit de automaat halen in Nederland gratis.
Overigens is geld uit de automaat halen in Nederland gratis.
Dat verschilt per bank. Bijvoorbeeld bij Bunq kost het €0,80 om geld uit de automaat te halen, maar daar tegenover betaal je sindskort €1,00 per pas per maand. (plus €9 per 4 jaar en pre-2017 passen hebben geen abonnement) Bij ASN is het opnemen gratis, maar je betaalt dan €1,50 per rekening per maand.

Waar je goedkoper uit bent is afhankelijk van hoevaak je geld moet opnemen.
Bunq is natuurlijk een bijzonder geval; normale banken hebben eigen pinautomaten. Die kunnen gastgebruik onderling verrekenen.
Aan een automaat kan je -een beetje- geld afhalen. Boven een bepaald bedrag was je toch verplicht om langs en lokket te lopen, en de bijkomende transactiekosten te betalen. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, en afhankelijk van jouw gebruik kom je voordeliger uit- of niet.
Wat je zegt klopt niet. Zou jij mij anders kunnen aanwijzen waar de pinautomaten van de ASN bank zijn?
Geen idee, nooit gehoord van ASN. Ik woon ook al 3 jaar niet meer in Nederland. Wat was jouw punt?

Want als ik vlug kijk naar de tarieven van ASN dan zie ik precies wat ikzelf ook bedoelde: Ze vragen 1,50/maand voor een rekening (dus niet gratis, terwijl ze niet eens kantoren hebben, en voor een kredietkaart moet je nog eens 20€/jaar extra betalen). Ze zeggen dat ze zelf geen geld aanrekenen bij het afhalen van geld, echter kunnen er wel kosten aan verbonden worden. Net zoals bij andere banken overigens. En zoals ik zelf reeds aangaf, ben je beperkt bij afhalen (bij ASN slechts 1000€). je hebt zelfs niet de optie om zelf cash te storten of meer dan 1000€ af te halen. In mijn ogen en voor mijn gebruik is ASN een bank met beperkte service. Banken zijn in België duurder, maar de dienstverlening ligt wel "iets" hoger.

[Reactie gewijzigd door road rebel op 30 juli 2024 11:59]

Gratis (uitzondering daargelaten) maar beperkt tot een maximaal bedrag. Daarboven rekenen ze jou een lokkettransactie, niet?
Maar is het aantal (en de duur van de) storingen ook echt lager of lijkt het gewoon alsof het lager is door (het gebrek aan) de berichtgeving?

Er komen op Tweakers regelmatig nieuwsberichten over bankstoringen in Nederland voorbij, maar zelf heb ik er eigenlijk nooit last van omdat je simpelweg net toevallig op dat moment moet willen internetbankieren om er achter te komen dat er een storing is. Wanneer die berichten er dus niet zouden zijn, zou ik de illusie hebben dat er nooit storingen zijn.
Er wordt hier nooit over storingen in België bericht (tenzij heel groot?), maar het lijkt me heel stug dat er werkelijk nooit storingen zijn.
Het is net zo als met ander nieuws tegenwoordig: er zijn (te?) veel nieuwskanalen die continu van nieuwe content moeten worden voorzien om voldoende gebruikers naar die sites te lokken voor de adverteerders. Dan wordt iedere scheet opgeblazen. Als je vroeger een bankafschrift 1 of 2 dagen later kreeg merkte niemand daar wat van. Als je nu niet 24/7 je saldo kunt checken is er paniek.
Valt best wel mee. Ik zit bij de ING en hun website is zeker meerdere uren per maand bereikbaar.
De Nederlandse overheid heeft het anders ook niet allemaal op een rijtje qua software en support:
https://tweakers.net/nieu...euro-voor-windows-xp.html < onnodig en ouderwetse software.
Als Duitsland nog eens 10 jaar achter loopt (wat ik me niet voor kan stellen), hoe moet het dan in Amerika wel niet zijn? Daar gaan de bedragen boven de 500 euro/ dollar per cheque.
Je telefoon rekening betalen bij de 711 of USP vestiging met een cheque of cash, ja het kan. Zal nooit vergeten toen ik eens in de US tijdje zat en echt de secretaresse met die cheques op vrijdagmiddag zag rondlopen. Dat was eind jaren negentig....
Zal nooit vergeten toen ik eens in de US tijdje zat en echt de secretaresse met die cheques op vrijdagmiddag zag rondlopen. Dat was eind jaren negentig....
Eind jaren negentig gebruikte ik ook nog incidenteel Eurocheques. Het meeste ging met de pincode uiteraard maar je kon daarmee nog niet overal betalen, zeker niet in de EU-landen om ons heen.

Verschil tussen Eurocheques en die Amerikaanse gevallen is dat de eerste altijd gedekt waren (tot ƒ300) en die Amerikaanse niet. Heb je op het moment dat de ontvanger het geld wilt halen niet genoeg op de rekening (bv omdat het nog op de spaar staat) dan krijgt hij het geld niet. Het uitschrijven van een dergelijke ongedekte cheque is daarom strafbaar. Ook nu nog vindt er fraude plaats met dergelijke ongedekte cheques.
ze zijn o.a. veel strenger op privacy, dus wellicht dat iets ontwikkelen dat aan de eisen voldoet gewoon teveel tijd kost?
Klopt, Duitsland is prehistorisch qua internet en app banking.
Ik heb een zakelijke account bij de Commercebank enm daar heb je 3 apps nodig om een beetje fatsoenlijk te kunnen bankieren. Toen ik zij joh bij de Rabo maar 1 en die doet alles, zat de accountmanager me aan te kijken alsof die water zag branden. Dat bestond toch niet! hahaha
Sparkasse nog erger.... en de tarieven man man schei uit. Zoals in Duitsland werken ze met regiokantoren (elk dorp heeft er nagenoeg wel 1) en daar worden nog mensen contant hun loonbetaald als ze aan de balie komen... nog net niet in DM, maar als ze konden zouden ze het doen.

We lopen echt mijlen voor op Duitsland qua digitale betalingsverkeer. Waarom het in Duitsland zo werkt, privacy en integriteit. In NL is het zo gek niet geregeld.
... daar worden nog mensen contant hun loonbetaald als ze aan de balie komen... nog net niet in DM, maar als ze konden zouden ze het doen.
Overigens schijnt er nog wel een clubje te zijn wat elkaar in DM betaalt. Een prive betaalmiddel dat stoelt op vertrouwen, en op argwaan tegen de euro en de overheid.
Eigen betaalmiddel /ruilcircuit, zoals je op festivals met fiches kunt betalen en Marqt hier ook zoiets schijnt te hebben in plaats van cash met euro's.
Met die Marken kan het totdat ze niet meer ingeleverd kunnen worden bij de bank.
Waarom het in Duitsland zo werkt, privacy en integriteit
Dat we hier in Duitsland wat serieuzer met privacy omgaan is een feit maar voor integriteit is een volkomen digitaal betalingsverkeer gewoon beter, dan is zwart geld onmogelijk.
*kuch* N26 *kuch*
Zo daar zeg je wat! Zelfs pinnen bij winkels daar, als je al kan pinnen dan is het nog vaak omslachtig. Zat laatst in Trier bij een cafe wat te drinken, toen ik vroeg of ik met mn pinpas kon betalen brak de paniek uit :-)

Ik moest uiteindelijk 25,- pinnen en kreeg het wisselgeld contant terug.

Daarbij hebben heel veel winkels simpelweg geen pinapparaat.
Wat aan de Duitse situatie dan wel weer positiever lijkt te zijn, is dat men iets minder moeite met een open API voor toegang lijkt te hebben, Nederlandse banken lijken daar wellicht wat meer moeite mee te hebben.
Er is aan de respondenten die nog niet internetbankieren gevraagd wat hen ervan weerhoudt. Dat blijkt het gebrek aan persoonlijk contact te zijn.
Haha die is mooi. Ik heb nog nooit zoveel persoonlijk contact gehad met een bank, als ik heb met Bunq via de support chat.

Zijn er werkelijk nog mensen die een bankkantoor binnenlopen om bankzaken te regelen? Ik kan dat haast niet geloven. En snap ook niet dat mensen blijven hangen bij die ouderwetse banken die allereerst je spaargeld gebruiken om de wereld te verpesten, en vervolgens het geld dat ze daarmee verdienen steken in veel te sjieke kantoren op premium locaties waar nooit een hond komt.
Ja als je eens een hypotheek moet verlengen en het toch echt wel helpt als je iemand recht in de ogen kan kijken ipv ingaan op een standaard brief met standaard tarieven.

Of van een tweaker cash voor een V&A-tje hebt gevangen. Ik loop eigenlijk nooit met cash op zak, en die stortingsautomaten staan altijd binnen een kantoor.

Maar voor de rest..... kun je idd ook bij Bunq doen.
Zo'n stortingsautomaat staat op bijna ieder station en bij ons bij de lokale drogist. Hypotheek afsluiten ok, maar dat is iets anders dan normale bankzaken doen.
[...]
Haha die is mooi. Ik heb nog nooit zoveel persoonlijk contact gehad met een bank, als ik heb met Bunq via de support chat.

Zijn er werkelijk nog mensen die een bankkantoor binnenlopen om bankzaken te regelen? Ik kan dat haast niet geloven.
Die zijn er vast nog. Het zullen echter zelden mensen zijn van onze generatie.
En snap ook niet dat mensen blijven hangen bij die ouderwetse banken die allereerst je spaargeld gebruiken om de wereld te verpesten, en vervolgens het geld dat ze daarmee verdienen steken in veel te sjieke kantoren op premium locaties waar nooit een hond komt.
Als je kiest voor een ASN of Triodos weet je dat je geld wel degelijk goed wordt gebruikt.

Bunq vertelt het mooi, maar ze doen niet mee aan verbeteringen van de wereld. Als je het mij vraagt is het een pure strategische keuze om zo niet beleggingsdeskundigen in te huren en daar ook nog risico's mee te lopen.
Uit het dorp waar ik woonde zijn alle 3 de banken verdwenen ( +/- 20.000 inwoners) en 10km verder op in de stad is er een vestiging waar het meer dan eens dat de eerste reactie is: "u kunt dat ook via internet doen". (en pas na aandringen wordt je geholpen)

Wat ik zelf denk: "De jongeren" van nu zijn niet gewend aan fysieke banken dus hebben ook geen behoefte aan contact?

Als ik "iets wil regelen" bij de bank, en het ligt op de route tussen werk en huis dan heb ik de voorkeur voor fysiek langs gaan, die mogelijkheid heeft momenteel een grotere drempel gekregen.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 30 juli 2024 11:59]

Internetbankieren is dan ook al heel ver hier, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen. Wat mij persoonlijk betreft heeft de opkomst van mobiel bankieren enorm bijgedragen aan het gemak van het regelen van je financiën :)
Kijk eens naar het onderzoek naar creditcard gebruik? En het gebruik van zaken als pay-pall. Dan loopt Nederland mijlen ver achter... gewoon omdat we hier dus zoveel andere keuze hebben. En voor creditcard en paypall moet je meer moeite doen.

Waarschijnlijk omdat de banken hier redelijk samenwerken in ideal en zo. De chipknip en chipper zijn mislukt omdat er dus 2 systemen waren waarbij de consument niet kon kiezen.

Misschien ook wel omdat de kosten voor de consument €0,- zijn. Maar misschien ook wel omdat de kantoren meer en meer gesloten zijn.
Waarom zou je in Nederland een Creditcard gebruiken?

Nederland is (op hypotheken na) eigenlijk niet echt een credit land, maar en spaar land. Je koopt dus pas iets wanneer je het geld hebt.

Nederland heeft Ideal, andere landen hebben maar amper zoiets. Overal kan je pinnen, met de debitcard. Waarom zou je dan je creditcard gebruiken?

In mijn ogen moet je niet per betaalmethode (CC/Papal/Ideal etc) kijken, maar het deels op een hoop gooien. Digitaal betalen online, digitaal betalen offline (CC/Debitcard) en dan nogmaals vergelijken.

Edit:
Ik was pas in WInterberg en in het hotel kon ik pinnen, maar al het eten/drinken moest contant, erg onhandig voor mij als Nederlander die normaal amper 20 euro op zak heeft.

Als je over ideal kijkt zal Nederland vast voorop lopen.

En ik ben er eigenlijk wel blij om want het betalingsverkeer wat als alternatief is is veel te veel in handen van Amerikaanse bedrijven, en zolang de Amerikaanse politiek zich bemoeid met betalingen is dat in mijn ogen slecht.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 30 juli 2024 11:59]

Ik weet nog niet zo zeker of je Nederland als echt spaarland beschouwd kan worden als je jarenlang een systeem hebt onderhouden van aflossingsvrije hypotheken, misschien loont het eens de moeite om daar cijfers en studies over te zoeken.
Ik weet nog niet zo zeker of je Nederland als echt spaarland beschouwd kan worden als je jarenlang een systeem hebt onderhouden van aflossingsvrije hypotheken, misschien loont het eens de moeite om daar cijfers en studies over te zoeken.
Uitzondering die de regel bevestigd. Aflossingsvrije hypotheken was alleen maar omdat
- hypotheekrenteaftrek dit bevoordeelde
- huizenprijzen waren gestegen als gevolg van toename tweeverdieners
- banken het toelieten omdat het commercieel interessant was.
Waarbij meestal ook een deel met een "Spaar" hypotheek erbij zat.
Klopt.

en wat ik vergeten was: tel eens op wat er allemaal in pensioenfondsen is gespaard.
Ik heb er te weinig kennis over om er een verlichte discussie over te kunnen hebben. Het lijkt mij gewoon dat als je ziet hoe zwaar vastgoed doorweegt in het totaal vermogen dat je de vroegere beslissingen en bijhorende gevolgen niet louter als uitzondering kan bestempelen.

Kijk je naar het aandeel financiële activa per inwoner dan behoort Nederland, volgens het analyse (2015) van een Nederlandse bank, tot de Europese top.
bron: http://www.slideshare.net/ING/household-wealth-in-europe
Een verlichte discussie is ook niet nodig.

Wat wil je hiermee zeggen? Dat vastgoed overgewaardeerd is? Dat er te veel geld in zit omdat het niets opbrengt? Ja het is zo dat veel van de spaargelden zitten in vastgoed.

Deels is dat ook een vlucht geweest omdat banken niet meer betrouwbaar waren en spaarsaldo's niets opbrachten. Wel is het zo dat dit veelal kantoor- en winkelpanden zijn en met die laatste gaat het vanwege de opkomst van kopen via internet niet zo goed. Het risico bestaat dat dit vastgoed niet opbrengt wat het moet opbrengen. Of men daar al in de gevarenzone zit kan ik niet zeggen.

Jouw link is voor mij een grote letterbrij waar ik niet snel even iets mee kan. Je woorden lijken te suggereren dan we veel spaargeld hebben of dat er veel geld zit in huizen.

Dat laatste is het geval, er zijn te veel en vooral te hoge hypoteken gegeven. De huizenprijzen zijn, vooral tussen 2000 en 2006 fors gestegen. De crisis heeft daar tijdelijk een einde aan gemaakt.

Als resultaat is het zo dat
- nergens zoveel geleend is via een hypotheek als in Nederland

Daar staat tegenover dat er ook
- nergens zoveel geld in pensioenfondsen zit als in Nederland.

Zet daarbij de redenen die ik genoemd heb waarom er hier zoveel hypothecair geleend wordt, daarbij in aanmerking nemend dat een spaarhypotheek ook bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek-component (samen met een spaarrekening).
- hypotheekrenteaftrek dit bevoordeelde
- huizenprijzen waren gestegen als gevolg van toename tweeverdieners
- banken het toelieten omdat het commercieel interessant was.

En je kunt alleen maar tot de conclusie komen dat de situatie met de hypotheken gewoon uit de hand gelopen was. Mensen kochten een huis van 140k, leenden 40k bij voor een verbouwing en leenden ook nog 10 tot 20k bij voor de inrichting. Waarom? Omdat het kon. Voor banken was het lucratief en zij stimuleerden dit en hypotheekavdiseurs nog meer, ook al omdat hun provisie afhing van de hoogte van het geleende bedrag.

Het is mijns insziens terecht dat de regering strengere grenzen ging stellen. Ik heb de afgelopen jaren diverse keren rekensommetjes voorbij zien komen hoeveel ik kon lenen en steevast kwamen die met hogere bedragen als ik in mijn hoofd had.

Toen het er werkelijk van kwam waren de nieuwe regels van kracht en moesten we toch met een behoorlijk minder budget de knoop doorhakken.

Die strengere regels waren noodzakelijk om de koper te beschermen tegen te hoge leningen en tegen dalende huizenprijzen.

Dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk is vindt ik terecht. Van de beleggingshypotheek kan ik er ook nog inkomen maar dat een spaarhypotheek niet meer kan is enkel om fiscale reden: er is op termijn minder hypotheekrenteaftrek en dat is gunstig voor de fiscus. Dit was dus een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

Verder, dat er 140% van de waarde van het huis, en meer geleend kon worden was fout. Dergelijke leningen waren nergens voor nodig. Daarom is het terecht dat dit per 1 januari 2013 was verlaagd tot 105%. Die percentages sindsdien golden waren echter voordelig voor hen die een duurder huis kochten en nadelig voor wie een goedkoop huis kochten, juist omdat de notaris en advieskosten vaste bedragen zijn

Verder is het daarna nog weer ieder jaar met 1% is verlaagd zodat het sinds 1-1-2017 nog 101% is en het tenslotte per 1-1-2018 100% wordt en ook dat is een ander verhaal. Feit is dat men wilde dat kopers meer eigen geld in brengen.

Uiteraard kun je discussieren over welk percentage realistisch is. Er zijn stemmen die opgaan om het te verlagen tot 80% of nog lager, om dit in lijn te brengen met het buitenland, echter dat zou de huizenmarkt zeer onder druk zetten omdat het dan met de huidige prijzen voor starters vrijwel onmogelijk wordt om nog een huis te kopen. Daarnaast is het voor de spaarquote niet nodig want het buitenland heeft aanzienlijk minder omvangrijke pensioenfondsen.

Op de huidige huizenmarkt waar waar voor wie samen meer verdient als de norm voor een sociale huurwoning, de huren in de vrije sector hoog zijn en de prijzen van de koopwoningen ook relatief hoog, zet je daarmee mensen vast. Wie meer gaat verdienen als die norm krijgt forse extra huurverhogingen waardoor hij ook niet meer kan sparen om het benodigde geld voor die koopwoning bijeen te sparen.

Feit is nu dat de overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten van het advies en het afsluiten van de hypotheek zelf niet meer kunnen worden meegefinanciert. Omwille van de huidige huizenmarkt, doorstromingsmogelijkheden en kansen van starters vindt ik dat jammer. De huizenmarkt zal de komende 10 jaar nog goeddeels op slot blijven zitten.
Het lijkt mij gewoon dat als je ziet hoe zwaar vastgoed doorweegt in het totaal vermogen dat je de vroegere beslissingen en bijhorende gevolgen niet louter als uitzondering kan bestempelen.
Nee dat is het gevolg van ongeremde commercie van de kant van de hypotheekadviseurs en banken. Echter in het totale plaatje met de spaarsaldi bij banken (90% van jaarinkomen) eigen beleggingen, overig vastgoed en pensioenenrechten erbij komt Nederland juist vanwege die laatste post, er toch niet zo slecht uit.

Hadden we niet zulke enorme pensioenfondsen gehad dan had Nederland zeker in de gevarenzone gezeten. Dat laatste had ik hierboven ook al genoemd (reactie op Kevinp).
Ik vind het jammer dat ik niet op jouw reactie kan modden, ik vind het nl. heel erg informatief. Dank je!
Zonder even diep in detail te kunnen gaan, deel ik zeker jouw analyse van hypotheken. Dit was alleszins de reden voor mij om niet tot aankoop over gegaan.
Anoniem: 454358 @Kevinp22 februari 2017 11:28
Ik betaal toch echt liever met mijn CC dan ideal. Met CC ben je verzekerd. Mocht die webwinkel bijv. niet leveren, of er is iets anders, en je krijgt van de CC mij je geld terug. Bij ideal ben je je altijd je geld kwijt. Ja, en voor die service betaal je de CC een jaarlijkse vergoeding. Maar uiteindelijk ben ik iig jaarlijks goedkoper uit door bepaalde kortingen en gratis uitgebreide reisverzekering.

Ideal is ideaal voor bedrijven die hebben gelijk hun geld, en zijn zeker dat het nooit teruggeboekt kan worden. Consumenten hebben er naast eenvoud eigenlijk niets aan.

Als je je CC aankopen gewoon direct van je rekening laat schrijven, kost het je verder ook niets.
Chipper en chipknip zijn niet mislukt door een probleem met keuze. Die keuze was er namelijk helemaal niet, omdat je vast zat aan de keuze van je bank (Chipper: Postbank, Chipknip: alle anderen).
Uiteindelijk is chipknip ingehaald door de tijd. Grootste voordeel was het kunnen betalen zonder invoeren van een code, maar dat kan met je bankpas ondertussen ook prima, zonder dat je allerlei gedoe moet doen om je pas opgeladen te krijgen.
Grootste voordeel was het kunnen betalen zonder invoeren van een code, maar dat kan met je bankpas ondertussen ook prima, zonder dat je allerlei gedoe moet doen om je pas opgeladen te krijgen.
Grootste voordeel was het kunnen betalen zonder dat er een internetverbinding was met de bank. Tegenwoordig is die er in winkels e.d. altijd wel, vroeger was dat niet zo. In de bus is die internetverbinding er ook nu niet altijd.

Dat er 2 systemen waren; chipper en chipknip was an sich wel goed (consument heeft keuze) maar dat gold niet voor de winkelier. Die moest dan ook over beide systemen beschikken en en omdat het van verschillende banken kwam ook niet evident compatible met de giro- of bankrekening van de winkelier. Daarnaast was het destijds relatief duur (huur pinautomaat was in het begin ook duur)
de meeste winkeliers begonnen er dan ook niet aan, zelfs niet toen van de twee systemen er nog maar één over was. Enkel parkeerplaatsen in de 4 grote steden kon je er mee betalen en ook dat kwam pas nadat er één systeem gekomen was én de consument het eigenlijk al opgegeven had.
Enkel parkeerplaatsen in de 4 grote steden kon je er mee betalen
En de bewaakte fietsenstalling bij NS stations, dat werkte wel prima. Gelukkig gaat dat nu met de OV chipkaart, bespaart weer een minuut en die hoef ik niet op te laden.
Mijn kritiek is dat je überhaupt een extra kaart nodig hebt.
In 1995-1999 was opladen nog nodig maar kon je gewoon je bankkaart gebruiken. Waarom kan dat laatste nu niet meer?

Met een ov-chipkaart kan je niet afrekenen bij de supermarkt, het groentekraam op de markt, de benzinepomp over de grens of ergens anders.
Nee Trans-link heeft zijn best gedaan om dat kreng zonder de status van betaalmiddel te mogen invoeren terwijl het dat feitelijk wel is.
In 1995-1999 was opladen nog nodig maar kon je gewoon je bankkaart gebruiken. Waarom kan dat laatste nu niet meer?
Gemak. Ik denk dat er niet voldoende interesse is voor het gedoe rond prepaid tegoed. De meesten willen zo min mogelijk nadenken bij betalingen en de bedrijven willen dat natuurlijk ook heel graag.

Het resultaat is dat de meeste betaalpassen van nu een internetverbinding nodig hebben omdat ze heel simpel omschreven, vergelijkbaar met een simcard, alleen nog maar een nummer doorgeven aan de bank. De betaalterminal stuurt je pincode naar de bank, de bank server controleert dat en doet nog wat extra checks. Zoals welke bankrekening is op dit moment aan de pas gekoppeld, is er voldoende saldo, staat de betaalterminal in een toegestaan land, etc. Door die functies kan je al bij enkele banken zelf die checks instellen, een seconde voor je de pas gebruikt. Bijvoorbeeld de pas standaard helemaal blokkeren en zodra je gaat pinnen zet je 'm even snel aan met de app. En de klant kan push notifications ontvangen bij iedere transactie. Dat verkleint de kans op misbruik aanzienlijk.

Vanuit de bedrijven (gemeenten) gezien denk ik dat de parkeerautomaten zelf al internet connected zijn voor de stats. Het geeft een gemeente inzicht in het gebruik van de parkeerzones en natuurlijk de inkomsten. Daarbij hoeven ze de muntencontainers van de automaten ook niet meer te legen, scheelt weer personeel en stortingskosten.
Nee Trans-link heeft zijn best gedaan om dat kreng zonder de status van betaalmiddel te mogen invoeren terwijl het dat feitelijk wel is.
Klopt, bij de OV chipkaart koop je credits en dat valt niet onder geld. Sommige online banken zoals Pay2d doen dat ook, waardoor ze zich niet hoeven te houden aan de bankregels en ook geen BKR check doen. Je geld is dan ook niet gedekt als de bank omvalt.
Gemak. Ik denk dat er niet voldoende interesse is voor het gedoe rond prepaid tegoed. De meesten willen zo min mogelijk nadenken bij betalingen en de bedrijven willen dat natuurlijk ook heel graag.
Een OV-chipkaart moet je ook opladen. Ja dat kan automatisch. Er zijn echter velen die dit handmatig doen bij gebrek aan banksaldo of uit beveiligingsoogpunt (kaart zoek/verloren, vinder reist er mee heen en weer van maastricht naar groningen)

Kinderen die met OV reizen, wel een OV kaart, geen bankrekening.
Het resultaat is dat de meeste betaalpassen van nu een internetverbinding nodig hebben
Tja, als die er overal is kan dat toch ook prima gebruikt worden?
Wat ik dan vooral gek vind: in het onderzoek staat dat ~80% digitaal bankiert, maar in de grafiek hier op Tweakers staat slechts 18% als mobiel bankieren in Nederland.

Dat vind ik eigenlijk enorm laag. Ik zou niet anders meer willen dan de ING app. Makkelijk, snel, that's it.
Dat vind ik eigenlijk enorm laag. Ik zou niet anders meer willen dan de ING app. Makkelijk,
Ik heb geen telefoon en geen app's. Maar Girotel doet het al vanaf dag 1. Op de pc dus.
Veel mensen zullen het bankieren mede daardoor nog steeds met de computer doen.
Maar Girotel doet het al vanaf dag 1. Op de pc dus.
Weet je zeker dat dat Girotel is? Naar mijn weten is dat in 2008 helemaal opgeheven.
Weet je zeker dat dat Girotel is? Naar mijn weten is dat in 2008 helemaal opgeheven.
Ja dat is wel waar, maar het ging over naar een bankprogramma.
Zodoende werkt het nog steeds en is het ook geen probleem dat ik geen telefoon en app heb. Ik noem het nog steeds zo. ;)
Voorloper... Alsof het een vooruitgang is dat er geen mensen meer op de bankkantoren aan het werk zijn.

Je wordt raar aangekeken als je (heel ouderwets) 100,- op zak hebt voor het onverhoopte moment dat je bankpas stuk gaat of je niet kunt pinnen nadat je net je tank hebt volgegooid met benzine...
Je wordt raar aangekeken als je (heel ouderwets) 100,- op zak hebt voor het onverhoopte moment dat je bankpas stuk gaat of je niet kunt pinnen nadat je net je tank hebt volgegooid met benzine...
Klopt. En waar ik tank kun je niet eens cash betalen (want onbemand)
Dat komt omdat je 2 cent wil besparen, als je wel die 2 cent extra uitgeeft kun je gewoon cash betalen bij een bemande.
Twee cent?
Ik tank altijd rond 10:00 's avonds en dan zijn alle tankstations in die omgeving dicht.
Daarbij betaal ik op dit moment 1.199/l en dat is heel wat minder als de prijzen hier in de stad.
Het grote voordeel van cash is dat het altijd werkt.

Niet onderhevig aan storingen, in heel veel landen direct betalen, onverwachte uitgave zijn geen probleem (mijn spaarrek. zit niet bij mijn betaalrek.), iets afhandelen waar geen pin mogelijk is (en dan heb ik het niet over een winkel o.i.d.).

Dat is ook de reden dat ik met >100 euro rondloop meestal.
Een tijd terug nog op BNR: 'Als je mee dan 50,- cash op zak hebt is de kans groot dat je een schoonmaakster zwart betaalt.'

Met dit soort uitingen worden mensen die er niet van houden om elke mars-reep terug te zien op hun bankafschrift wel heel erg gecriminaliseerd.

Ik heb pas nog iemand van de Rabobank gesproken over het feit dat de kosten voor mijn betaalrekening weer omhoog gingen. 'Dat is nodig om nieuwe producten te ontwikkelen'... Ik wil helemaal niet dat er nieuwe producten worden ontwikkeld. Ik verwacht van mijn bank dat hij gewoon saaie bankrekeningen en leningen beheert. Hippe banken zorgden voor banken-crisis.

Maarja... Ik zal wel ouderwets zijn...
"Ik verwacht van mijn bank dat hij gewoon saaie bankrekeningen en leningen beheert".

Dat was in Nederland lang een verliesgevende bezigheid. De winst moest komen van die extra producten - verzekeringen bijvoorbeeld, of beleggen. DIe kruissubsidies gaan omlaag, dus voor iemand zoals jij (die daarvan profiteerde) gaan de kosten inderdaad nu omhoog.
Dan moeten ze DAT zeggen... En geen bullshit verkopen over productontwikkeling.

In het buitenland (Zwitserland geloof ik) is je bankrekening trouwens gewoon gratis als je genoeg krediet op je rekening hebt staan. ( > 1000,- )
Wás.

Maar aangezien de banken momenteel rente moeten betalen om geld te stallen zou je eerder verwachten dat je bankrekening gratis is als je genoeg rood staat ;)
Wij van wc eend...

Komop wat een belachelijk artikel.

Andere landen doen ook 75 % van de mensen aan internetbankieren. Maar verkiezen ze gewoon een combinatie van internet bankieren en bankkantoor.

Plus nederland is koploper in het minste aantal bankkantoren. Slechts 100 bankkantoren per miljoen inwoners. In landen zoals België, ligt dit aantal op 600 bijna.
Als je een methode wegneemt, is het logisch dat de andere manier gaat stijgen.
Plus nederland is koploper in het minste aantal bankkantoren. Slechts 100 bankkantoren per miljoen inwoners. In landen zoals België, ligt dit aantal op 600 bijna.
Als je een methode wegneemt, is het logisch dat de andere manier gaat stijgen.
Hoe wel ik het met je eens ben, is dat misschien wel juist waarom we koploper zijn en juist iets goeds.

IMO Meer via internetbankieren is veel efficiënter en goedkoper vanuit business perspectief.
Ik denk dat mensen niet zo graag iets los willen laten als ze er vertrouwd mee zijn, dus om de technologische vooruitgang op dit gebied een klein beetje te forceren is het misschien juist nodig.
Jij hebt waarschijnlijk geen kinderen die van oma €10 voor een rapport krijgen? Dit willen ze vervolgens op hun bankrekening storten, maar moeten vervolgens 10 euro stortingskosten betalen als je geen fysieke bank in de buurt hebt... WTH..

En hiernaast, hoeveel 65-plussers ken jij die goed zien op een kleine smartphone? Of internet bankieren snappen die elk jaar hun interface aanpassen en flitsende eigen reklame erop hebben staan?

Het is van de zotten dan we in NL zo achter zijn gaan lopen in bank efficientie voor de daadwerkelijke gebruikers!!
geef oma en je kids paypal ;)
Hebben die kinderen dan geen papa die de 10 euro cash bij de AH uit kan geven, en 10 euro per smartphone op de spaarrekening van de kinderen kan storten?
Ja, maar sommige mensen willen hun kinderen dingen leren op een (blijkbaar) andere manier dan jij ;)

Kinderen zijn zeer gebaat bij het 'zien' wat er met het geld gebeurd. Van het krijgen tot het inleveren bij een bank en vervolgens zien dat het op de rekening erbij gekomen is. Geld overmaken is een minder tastbaar principe. Maar goed, ieder zijn methode.
Dat is meer laten zien hoe het vroeger gebeurde, toen opa nog met guldens betaalde ;)
Klopt, en 'ouderwets' is juist zó handig voor kinderen om basisprincipes aan te leren.

Je leert een kind namelijk ook niet schrijven op een tablet, maar eerst met een potlood/pen. Gewoon alleen al voor het gevoel. Hierbij zelfs om het letterlijk in de vingers te krijgen.
Hoe wel ik het met je eens ben, is dat misschien wel juist waarom we koploper zijn en juist iets goeds.
Het is maar wat je goed noemt.
IMO Meer via internetbankieren is veel efficiënter en goedkoper vanuit business perspectief.
Klopt, dus waar het kan is dat prima om te gebruiken.
Ik denk dat mensen niet zo graag iets los willen laten als ze er vertrouwd mee zijn, dus om de technologische vooruitgang op dit gebied een klein beetje te forceren is het misschien juist nodig.
Dus jij wilt overgrootmoeder van 96 die iedere week naar de bank gaat om geld te halen voor haar dagelijkse boodschappen dwingen om te gaan internetbankieren (en om te pinnen) terwijl ze dat zelf niet wilt en het concept ook totaal niet snapt. Overgrootmoeder is niet dom maar dergelijke dingen heeft ze nooit geleerd en nu kan ze dat niet meer. In haar jeugd moest je immers direct na de lagere school gaan werken, en voor vrouwen was dat meestal als hulpje in de huishouding.

Alsjeblieft laten we rekening houden met anderen die andere vaardigheden hebben.
Je kaart een lastig probleem aan. De digifielen gedijen in een steeds digitalere samenleving, de digibeten kwijnen weg (figuurlijk).

Hoewel het percentage afneemt zullen er altijd digibeten blijven. Er wordt imho echter steeds minder rekening gehouden met deze groep.

Misschien moet er in elke woonplaats verplicht een digibetenloket komen. Desnoods gesubsidieerd door de staat.
Misschien moet er in elke woonplaats verplicht een digibetenloket komen. Desnoods gesubsidieerd door de staat.
Zoals er nu ook afhaalpunten zijn bij AH of de tijdschriftenboer, zouden er ook digibetenbalies kunnen bestaan in zorg- en verpleeginstellingen en ziekenhuizen.
Daar woont, ligt of leeft tenslotte al een deel van de doelgroep. En de thuisbejaarde kan dan ook even naar zo'n verpleegtehuisbalie schuifelen of rollen voor hulp en zaken.
ik zie mijn moeder nog niet met een rollator 8km verderop naar een verpleeghuis of ziekenhuis lopen.
In alle dorpen worden de banken gesloten en de pinautomaten ivm ramkraken verwijderd, dichtstbijzijnde is 4km verderop. Dichstbijzijnde vestiging van de rabobank is 8km verder.
ik zie mijn moeder nog niet met een rollator 8km verderop naar een verpleeghuis of ziekenhuis lopen.
Hoe doet moeder het nu dan ? De banken zijn weg en de pinautomaten ook. Dat gaat niet meer veranderen. Als moeder geen oplossingen zoekt verhongert ze jammerlijk.
met een extra betaalpas op mijn naam pin ik 4km verderop wekelijks geld voor haar. Maar moet zeggen dat ook de winkeliers die er nog wel zijn en zelfs enkele kramen op de weekmarkt nu pin apparaten hebben, helaas de kapster en pedicure aan huis nog niet.
met een extra betaalpas op mijn naam pin ik 4km verderop
OK. jij houdt haar digibetisme in stand. Je kunt haar ook naar een digibetenbalie brengen, want daar ging het eigenlijk over.
Mobiele digibeten en hun hulpbalie.

Wie nergens meer heen kan maakt het niet uit of het dorp faciliteiten heeft.
Ja, zeker met contactloos betalen. Die dagelijkse boodschappen blijven altijd onder de daglimiet dus hoeft ze zo goed als nooit een code in te voeren. Als ze niet meer in staat is een kaart naast een automaat te houden dan is het niet meer verantwoord om haar zelfstanding te laten leven.
Ik noemde 'dagelijkse' boodschappen bedoelende normale regelmatige uitgaven, jij wilt haar, met je daglimiet, weer gelijk iedere dag naar de winkel sturen. Zelf ga ik ook niet dagelijks naar de winkel, maar twee, soms drie keer in de week, en zeker één van die drie keer kom ik over die €50 heen.

Naar ik begrijp is het ook geen daglimiet maar moet je na iedere € 50 je pincode invoeren. Echter dat zal niet het probleem zijn, eerder dat je direct kunt zien hoeveel je nog hebt. Als je steeds pint (ongeacht of dat contactloos is of niet) is dat een stuk lastiger. Je moet het apart op een briefje gaan bijhouden (doet niemand) of een app gebruiken om je saldo te bekijken.
Dat laatste gaat hem dus niet worden. Met contactloos heeft dat dus helemaal niets te maken.

Daarbij, Ik kies er ook voor om niet contactloos te betalen. Liefst zou ik die mogelijkheid blokkeren. Ja het lijkt makkelijk, maar terwijl de officiële apparatuur slechts op een paar cm werkt, kunnen kwaadwillenden best spullen gebruiken die op grotere afstand werkt.
Jij en ik niet. Maar veel van die ouderen gaan wel iedere dag boodschappen doen want dat is gezellig en 2 dagen boodschappen kunnen ze niet dragen. En die mensen nemen wel hun bonnetje mee om in hun huishoudboekje te schrijven. Dus als we de banken iedereen die voor 1940 in geboren iedere week een papieren afschrift laten sturen zal dat nauwelijks problemen moeten geven.
En die mensen nemen wel hun bonnetje mee om in hun huishoudboekje te schrijven.
Velen tellen ook gewoon het geld dat ze over hebben hoor. Dat is nog makkelijker dan een huishoudboekje bijhouden, wat ook voor hen weer een extra handeling is.
Dus als we de banken iedereen die voor 1940 in geboren iedere week een papieren afschrift laten sturen zal dat nauwelijks problemen moeten geven.
Tja, en daar betaal je tegenwoordig bij de bank minimaal €3,.- extra per maand voor. Als je dan al op een klein inkomen zit...

Daarbij zijn er in het buitenland nog genoeg mensen die niet eens een bankrekening hebben. Die krijgen gewoon één keer in de maand een cheque waarmee ze naar het postkantoor gaan om hun cash-geld op te halen. Tja. Daar hebben ze dan tenminste nog een postkantoor.
Dan maken we het wettelijk gratis voor de groep van voor 1940. Dat is een groep die met de dag kleiner wordt dus zo veel zullen de banken daar niet aan kwijt zijn. Vooral niet als het help contant geld verder uit te bannen.

Voor de babyboomers en latere generaties zal elektronisch betalen geen grote problemen moeten geven.
Vooral niet als het help contant geld verder uit te bannen.
Daar komt de aap uit de mouw. Jij wilt contant geld afschaffen.
Dat vind ik nou weer helemaal geen goed idee.

Ja de politie is voor want criminele transacties worden makkelijker op te sporen. Ja de belastingdienst is ook voor want het maakt zwart werk ook onmogelijk. Banktransacties zijn immers altijd inzichtelijk.

Misschien zie je dat als voordeel, denk echter niet dat dan de belastingtarieven naar beneden zullen gaan. In tegendeel, er zal alleen maar meer geld gaan naar landen als Griekenland en derde wereldlanden (Nederland stuurde jarenlang geld naar Mexico om data de armoede te bestrijden terwijl het land een per hoofd van de bevolking een hoger bruto nationaal product had als Nederland, het was alleen daar ongelijker verdeeld) en naar 'bevriende' bedrijven.

Echter, zoals Triblade_8472 hierboven al aangeeft wordt het ook een stuk lastiger om iemand voor een verjaardag geld te geven. Ja, er zijn apps in ontwikkeling maar daar is ook de baby-boom generatie nog niet mee weg.

Daarnaast bied het overheden de mogelijkheid om jou volledige vermogen te blokkeren als je standpunten verkondigd die hen niet welgevallig zijn. Kijk als voorbeeld maar eens naar films als 'The Net' met Sandra Bullock en 'Enemy of the state' en er zijn er vast nog betere te vinden.

Tenslotte betekend het ook dat er in geval van een storing je ook niet meer kunt betalen. Een terroristische aanslag op het banksysteem wordt dan opeens heel effectief.

Kortom, er zijn genoeg redenen om Cash niet te willen afschaffen.
Liefst zou ik die mogelijkheid blokkeren.
Dat kan je meestal in je pas instellingen regelen waar je ook de €50 limiet kan verhogen, of anders even je bank bellen.
ik zit hier met een halve kilo gehakt, een pot yogurth, pak koffie, paprika, uien en 3 kant en klaar maaltijd al op 19euro. dan heb ik nog geen chocolatje voor de kleinkinderen of een extratje voor bij de koffie. ik vind het een hele gevaarlijke gedachte en ik hoop dat tegen de tijd dat jij die leeftijd bereikt hebt, je een naaste hebt die je ondersteund, want de technologie groeit nu 1000x harder dan toen der tijd. de skillset van de oudjes hier is 100x groter dan die van mij, zij zijn bijna 70% zelfvoorzienend en kunnen je perfect uitleggen hoe je een huis bouwt of het land bewerkt, maar technologie dat gaat ze een stapje te ver.
Een wat oud artikel, maar je ziet dat in België het aantal bankkantoren vrij stabiel is gebleven, terwijl het in Nederland extreem gedaald is. Belgie zat in 2001 ook al rond de 600/miljoen
Voor iedere miljoen inwoners heeft Nederland in 2001 gemiddeld 360 bankkantoren. Dat is één kantoor per 2 777 Nederlanders. In 1997 waren er nog 460 bankkantoren, één kantoor voor elke 2 174 Nederlanders. Het betekent dat de bankdichtheid in de periode 1997–2001 met 22 procent is afgenomen.
Deze periode hangt wel heel erg samen met de opkomst van internet. Daarnaast vraag ik me af of jouw conclusie wel klopt. Ik denk namelijk dat het andersom is (dus afname omdat mensen meer internet- en mobiel bankieren)
Om het naar fysieke winkels door te trekken, zeg jij eigenlijk: omdat er minder fysieke computerwinkels zijn, kopen mensen meer online.
Ik heb de laatste 3 jaar in Duitsland gewoont en daar loopt de automatisering van de banken ver achter op Nederland. In Duitsland kon ik bijvoorbeeld bij internet bankieren van de Commerzbank geeneens rekeningnummers opslaan.

Offtopic: in Nederland wordt er veel minder met cash betaald dan in België en Duitsland. Pinnen is bijvoorbeeld niet mogelijk in alle restaurants en over kleine bedragen worden extra kosten in rekening gebracht.
Anoniem: 179216 @Conjacq22 februari 2017 12:13
Het niet mogelijk maken om met een bankkaart te betalen, of extra kosten aanrekenen, is er niet zelden om belastingen te ontduiken. Iets wat in België vooral in de horeca nog steeds schering en inslag is (al is het al wel veel beter dan vroeger). Cash geld is immers veel makkelijker zwart te houden.

Binnenkort wordt het in België overigens (eindelijk) bij wet verboden om extra kosten aan te rekenen als iemand een kleiner bedrag met de kaart betaalt.

Hoe het in Duitsland zit weet ik niet. Ik vermoed dat daar de wat conservatievere geest meespeelt. IT loopt daar zowiezo heel erg achter, in tegenstelling tot wat je zou vermoeden.
Ik wil dat onderzoek lezen, maar ook op de website van emerce is er geen link te vinden. Google kan me zo ook niet helpen, iemand hier wel?

Ik geloof er namelijk geen drol van dat Nederlanders zo ver voorlopen. Mijn bank in Denemarken heeft in mijn stad (ter grootte van Utrecht) nog maar twee filialen met kluis waar je aan een balie menselijk contact hebt. De andere filialen zijn om rekeningen te openen e.d., maar dus zonder kluis dus geen geld storten/opnemen. Natuurlijk zijn er ook nog een aantal machines door de stad verspreid, maar dat is alleen om geld op te nemen.

ALS je dan toch naar de bank gaat, zit je tussen senioren (maar ook steeds minder) en Denen met een andere etnische afkomst, blijkbaar hebben deze groepen toch baat bij menselijk contact als het om geld gaat.

Zelfs internetbankieren wordt hier steeds minder gebruikt, sinds de opkomst van de app MobilePay. Rekeningen betalen gaat vaak nog wel via internetbankieren, maar geld overmaken tussen mensen (je hoeft alleen maar een telefoonnummer te hebben van iemand) gebeurt via die app. Met een maximum van €1400 per dag van persoon tot persoon en geen maximum in winkels, is die app flink groot aan het worden. In de winkel kan je dus tegenwoordig betalen met je smartphone, door een QR code te scannen of gewoon je telefoon dicht bij een blokje te houden, waarna de betaling met Bluetooth afgehandeld wordt.

Ik vind dit een goede ontwikkeling, want de enige keren dat ik contanten op zak heb, is als ik naar Zuid-Europa ga op vakantie, of naar een ander gebied waar bekend is dat credit cards verre van overal geaccepteerd worden. Helaas valt Nederland hier ook nog onder, waar credit cards vaker afgewezen dan geaccepteerd worden (*kuch*Albert Heijn*kuch*). Om deze reden moet ik contanten bij me hebben, of geld op m'n Nederlandse rekening zetten, zodat ik die pas ook weer eens gebruik.

Kort gezegd: ik geloof er niets van dat Nederland zo ver voorloopt.
N=1

En je vergelijkt een stad met een heel land.
In het gehele land zijn filialen van mijn bank gesloten hoor. In kleine dorpjes hoef je geen kantoor met kas te verwachten, als er al een kantoor is.

Deze trend is in het gehele land te vinden, ook dat met die app. Zelfs de kleine boerenwinkeltjes op het platteland ondersteunen betaling via die app nu, gewoon omdat het makkelijker is EN veiliger (je hoeft immers geen kassa met veel geld te hebben). En aangezien veel van deze winkeltjes op goed vertrouwen draaien (er is vaak geen medewerker aanwezig) is mobiel betalen echt een goede uitkomst voor ze.
Als inwoner van DK kan ik dit wel ondersteunen. Mobilepay wordt overal gebruikt, voor elk festival, elk restaurant, rommelmarkt, onderlinge transacties tussen vrienden/ collega's.

On 7 May 2013, this ambition was realised with the launch of the MobilePay app. On that day alone, 25,000 people downloaded the app. After four months, there were 500,000 users, and three years after the launch, more than 3,7 million Danes had downloaded MobilePay. About 70% of users are customers at other banks than Danske Bank.​

3,7 van 5,6 miljoen Denen hebben de mobiele app, dat is meer dan 18% in NL :)

https://www.mobilepay.dk/...The-story-in-English.aspx
Zie ook mijn post van deze ochtend.
Niets gevonden buiten een artikel op Yougov van juli 2016 dat er in se weinig mee te maken heeft:
https://transferwise.com/...k-of-the-future-look-like

Verder een dik uur gespendeerd op Google en de yougov en Transferwise site op zoek naar het onderzoek: niets gevonden.
Als je contant geld gebruikt als alternatief voor credit cards, dan negeer je natuurlijk debit cards (=pinpas). Credit cards zijn veel duurder dan debit cards, dus logisch dat AH ze niet accepteert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.