Hisense brengt smartphone uit met 6,1"-scherm van E Ink

De Chinese fabrikant Hisense heeft in zijn thuisland de Hi Reader Pro uitgebracht, een smartphone met een 6,1"-scherm van elektronische inkt. Dat valt op, omdat de vorig jaar uitgebrachte Hi Reader geen smartphone is, maar een e-reader.

De Hi Reader Pro is een smartphone met belmogelijkheden en toegang tot mobiel internet via maximaal 4G en wifi. Het 6,1"-scherm heeft een verhouding van 18:9 en is een Carta-scherm van E Ink zonder kleurweergave. Volgens Liliputing draait de smartphone op een verouderde Snapdragon 662-soc van Qualcomm, voorzien van 4GB werkgeheugen en 128GB UFS 2.1-opslag.

De telefoon heeft verder een 4000mAh-accu, waarvan onbekend is hoe snel die kan opladen. Ook doet de fabrikant geen claims over de accuduur. Er is bovendien een 3,5mm-jack op het toestel aanwezig. Het toestel heeft geen camera's. HiSense bracht al eerder telefoons met een e-inktscherm uit, zoals de A7CC van vorig jaar en de A5C uit 2020. De Hi Reader Pro gaat in China 1699 yuan kosten. Dat is omgerekend ongeveer 230 euro.

Hisense Hi Reader ProHisense Hi Reader ProHisense Hi Reader ProHisense Hi Reader Pro

Terugkijken: videopreview Hisense A5 uit 2020

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-01-2023 • 16:17

47

Submitter: TheVivaldi

Reacties (47)

47
46
29
0
0
7
Wijzig sortering
Die zal wel héél lang mee gaan op de accuduur.
Denk dat dat in de praktijk best tegen gaat vallen, ongeveer 1/3 van de energie van een telefoon gaat naar het scherm, 1/3e naar de cpu en 1/3 naar de wifi/4g/radio (dit zijn dikke duim getallen uiteraard). Dus hij zal zeker langer meegaan dan een smartphone met "normaal" scherm, maar alsnog energie verbruiken als je bijv aan het browsen bent, apps download etc. In de praktijk zal hij waarschijnlijk wel langer meegaan omdat je er bijv. ook geen youtube of tiktok op kan kijken (want, e-ink, dus low refresh rate, al staat hier verder niks van in het artikel maa rik ga er even van uit dat je hier geen youtube op gaat kijken).
Het is echter wel zo dat andere componenten in een smartphone, zoals de CPU en het mobiele netwerk, energie verbruiken. Dit betekent dat de totale batterijduur van een smartphone met een e-ink scherm afhankelijk is van hoe intensief deze componenten worden gebruikt. Als bijvoorbeeld veel gebruik wordt gemaakt van het mobiele netwerk of als intensieve apps worden gedraaid, kan dit leiden tot een snellere afname van de batterij.
Er zijn in het verleden al meer smartphones uitgebracht met eind kleur zoals deze:https://www.fastcompany.com/3026866/the-mullet-of-smartphones-e-ink-in-front-color-display-in-back welke 68u screentime heeft
Maar ook hisense heeft al eerder modellen uitgebracht 5e geloof ik die had een screentime van 10 dagen.
Vergeet daarbij voor de gein niet dat de CPU/GPU minder hoeven te doen. Immers, de inhoud van het scherm hoeft niet 120 keer per seconde opnieuw berekend te worden, zoals dat wel is bij telefoons met een 120Hz LCD/OLED scherm.
Onderschat het verbruik van WiFi componenten niet. Als de telefoon zich vlakbij een WiFi access point bevind, dan verbruiken de WiFi componenten in de telefoon erg weinig. Echter is het ook zo dat dezelfde componenten buitensporig veel energie verbruiken als deze niet vlakbij een WiFi access point bevinden.

Dan gaan deze componenten als een dolle op zoek naar elke WiFi bron en verkwisten een heleboel energie.

Mijn telefoon (een oude Huawei P20 Pro, opgewaardeerd naar Android 10) houdt het gemakkelijk 3 dagen vol op 1 lading wanneer ik WiFi helemaal uitschakel. Bij mij thuis is de bevind de telefoon zich altijd vlak bij een WiFi access point en houdt deze het nog altijd bijna 2 dagen vol op 1 lading. Echter, op kantoor is de telefoon veel verder van een WiFi access point verwijderd en dan moet ik elke dag opnieuw opladen.

Onderschat het verbruik van WiFi componenten in een samrtphone dus niet.
Dat verwacht ik ook. Er is namelijk ook geen camera die stiekem nog wat mAh-tjes afsnoept. Maar daardoor wordt het wel een telefoon die minder geschikt is voor het dagelijks leven, aangezien er dus geen QR-codes mee gelezen kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door sanderr op 22 juli 2024 19:15]

In het filmpje gebruiken ze een camera, vreemd dat ze dat niet hebben doorgezet op dit model.

[Reactie gewijzigd door Cogency op 22 juli 2024 19:15]

Filmpje is ouder model van 2020
Volgens mij staat er bij dat filmpje toch vrij duidelijk "CES 2020"…
Net als de rest, snap ik je negatieve houding ten opzichte van QR codes niet ...

Wat zie je dan liever? Dat er complete urls staan die je moet overtiepen ipv een QR code? (vaak staat de url alsnog vermeld bij een qrcode).
QR codes zijn al praktischer puur omdat ze veel compacter zijn en er geen lettertype voor nodig is om weer te geven nog dat je met een leesbare lettertype grootte te maken hebt. Als je camera hem kan lezen is het goed, er zitten geen accessibility dingen aan, aan tekst wel.

Dus kleiner, praktischer, sneller ... wat zijn de nadelen? Wat zou jij liever zien?
QR codes zelf zijn het probleem niet, alleen hoe het gebruikt wordt wel..

Als ik een tijdschrift koop, en er staan halve artikels in met " wil je verder lezen, scan de QR code" dan is voor het idee van een tijdschrift een beetje weg..?
Dat is eerder gewoon een slecht tijdschrift en heeft niks te maken met QR codes
Wat @thomas1907 ook zegt, dat probleem is exact hetzelfde als ze er een URL neerzetten ipv een QR code. Dus het heeft nog niet eens te maken met hoe de QR codes gebruikt wordt maar gewoon slap, lui journalistiek.
Precies, daarom zeg ik ook dat het verkeerd gebruik nadeel van qr codes is :P

Ik vind QR codes geniaal, gebruik ze voornamelijk voor bankieren, maar soms zie je ze ook op artikelen staan voor meer info, of waar te bestellen (batterijen bijvoorbeeld)

Ook voor de wifi thuis is het erg handig, hoef ik mensen niet elke keer mijn wifiwachtwoord te geven :)
Het enige minieme nadeel lijkt me als je geen smartphone hebt of niet bij de hand hebt, maar wel wilt weten welke url er achter verscholen gaat. Dat zal wel niet al te vaak voorkomen, dus het is geen groot nadeel, maar wel het enige wat ik me kan bedenken.
Laten we er vanuit gaan dat Computerhoed in de basis geen weerstand had en heeft tegen QR codes an sich maar doelt op het gebruik in de corona check app en als mijn vermoeden klopt dan ben ik het met hem eens.
Wat is er mis met QR-codes? Ik vind ze anders best handig.
Alleen maar mooi dat ie geen QR codes kan lezen. Laten we QR codes in het verleden laten.
Jij typt graag complexe urls in?
Uhm wat is er mis met een QR code? Gaat toch veel meer info in dan in een EAN-13 code?
Hoezo dat? Wel handig om te gebruiken met het betalen van een tikkie bijv.
QR code opzich is niks ergs of bijzonders. Gewoon een soort hyperlink voor camera's.
kan het mis hebben, volgens mij komt de qr code ergens uit 1984

//edit; had het mis, 1994; https://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 19:15]

O, ik schrok al, ik zag al een link met het boek "1984" van George Orwell :+ :+
Ik ben benieuwd wat de refreshrate is. Ik snap dat het waarschijnlijk geen 60Hz zal zijn, maar ik heb werkelijk geen beeld bij wat haalbaar is met eink. Alles tussen de 1 en 60 zou je me wijs kunnen maken
Als het 60Hz is dan zie ik het voordeel niet. Mij lijkt 1 a 5 Hz veel logischer.
ik wel, e ink heeft geen backlight nodig en wordt van feller zonlicht juist leesbaarder in plaats van slechter leesbaar zoals een lcd of oled

ook kun je een soort variabele refreshrate toepassen. Bij mijn weten hebben e ink schermen niet echt een refreshrate zoals een lcd, als je niets aanpast dan blijven de pixels gewoon staan, mits er spanning op staat, dus als je dan firmwarematig inbouwt dat de displaycontroller alleen een refresh stuurt wanneer de frame buffer verandert, dan heb je in feite volledig variabele refresh rate
daarom vroeg ik me af, wat is de maximaal haalbare refreshrate

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 19:15]

... als je niets aanpast dan blijven de pixels gewoon staan, mits er spanning op staat,
Nee, andersom: er is juist spanning nodig om de pixels te veranderen. Als ze eenmaal veranderd zijn, kan de spanning er af en blijven ze staan.
Oh echt? Ik dacht altijd dat een e-ink scherm nog wel iets van een kleine voedingsspanning nodig had om de pixels goed te houden. mijn fout

de meeste e-readers wissen hun scherm als je ze uit zet. ik dacht dat dat kwam omdat er een of andere spanning wegviel, maar dat is dus een feature

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 19:15]

E-ink ververst in principe alleen maar als het beeld verandert en is daarna statisch (kost dan verder ook geen stroom). Bewegend beeld is nou niet de sterke kant van e-ink. Denk aan een verversingssnelheid van een seconde of meer.
Kijk dit is nou eens lekker vernieuwend! Ga hem alleen absoluut niet kopen. Veel te veel beperkingen (waaronder geen camera's). Ben benieuwd naar de accuduur, want het scherm is normaliter één van de grootste verbruikers.

[Reactie gewijzigd door ADN op 22 juli 2024 19:15]

Moet ik eens op gaan letten. Als regelmatige saunabezoeker mag je daar niet binnen met een smartphone/tablet.
Een e-reader is zo'n apparaat waar ik geen cent wil aan uitgeven. Als er dan nog wat smartphonefuncties inzitten kan het nog min of meer nuttig zijn.

Had geen idee dat zoiets bestond.

Tweakers heeft me weer slimmer gemaakt _/-\o_
Spreek voor jezelf.

Gebruik zelf een camera 2 of 3 keer per jaar en dan is het meestal voor een QR-code. Fotos interesseren me geen fluit. Selfies nog minder. De mate van zelfingenomenheid wat daarin word gepresenteerd, dat is puur ijdelheid. Alhowel ik helemaal niet religieus ben, is mijn persoon in het verleden toch blootgesteld aan de teksten van verschillende religieuze stromingen. Geen enkele daarvan beschrijft ijdelheid als iets goeds of iets om naar te streven. Het is en blijft een nare karaktertrek.

Nu vind ik een smartphone ook niet bepaald een handig apparaat om te browsen. Of video te bekijken. Of op te typen. Heb ook een hekel aan geanimeerde emoji's, gifs enz. in tekstberichten, deze voegen in het beste geval bitter weinig toe aan het gesprek. Kortom, veel doe ik niet met een smartphone. Voor mijn doen en laten zou het dus best een geschikt toestel kunnen zijn.

Of als een toestel, puur en alleen voor 2FA bijvoorbeeld. Er gaat altijd wel wat mis daarmee als ik van toestel wissel.
Als de batterij meerdere dagen mee gaat zou dit perfect zijn bij het meerdaags hiken om gpx-kaarten en locatiebepaling mee te doen. Scheelt weer in gebruik van powerbanks en zonnepaneel. Enkel een kleurenscherm zou dan nog ontbreken...
Garmin-horloge een optie?
Ik heb liever de flexibiliteit die een losse app bied. De app die ik gebruik op mijn trektochten (Trekarta, een FOSS app) werkt niet met een garmin (denk enkel dat je garmin hun eigen app kan gebruiken?). Ik kan met de app makkelijk waterbronnen filteren, bekende bivakzones laten aangeven etc.
Ah, okee. Het Garmin-horloge werkt goed met een GPX file, maar dingen zoeken is niet comfortabel. Het gaat geloof ik theoretisch wel maar is niet comfortabel met zo een klein scherm.
Dat valt op, omdat de eerder dit jaar uitgebrachte Hi Reader geen smartphone is, maar een e-reader.
Poh, nu al 2 toestellen uitgebracht dit jaar? Ik denk dat dit vorig jaar moet zijn :)
Klopt, de redactie heeft het overgenomen van mijn tip afkomstig van Liliputing en dat artikel was van 30 december, dus inderdaad moet dat vorig jaar zijn. Maar dit hoort thuis in forumtopic: Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 45

Edit: ik heb het bij deze gemeld.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 19:15]

Volgens mij is het dan weer eigenlijk geen spel- of tikfout maar een ander foutje?

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 22 juli 2024 19:15]

Toch wel, want de redactie heeft het inmiddels, door mijn melding in dat topic, verbeterd en er niet bij gezegd dat ik het daar niet mocht melden.
Het lijkt mij ook wel een tikfout dat Arnoud even vergeten was dat we al in het nieuwe jaar zitten. ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 19:15]

Voor diegene die zich/haar afvragen wat een e-ink met een camera kan doen, zie Onyx Boox Tab Ultra (link naar product info):
ONYX BOOX Tab Ultra is an E Reader with a large 10.3” screen, a high-performance hardware platform and additional features for working with text. Its E Ink Carta display of a new generation has higher contrast, a frontlit system with color temperature adjustment and dual touch control. The new graphic processor with BOOX Super Refresh technology provides high-speed screen refresh and smooth movement of objects on the screen. Its built-in 16MP camera combined with special software allows you to scan and recognize texts. As an additional option, you can purchase a magnetic keyboard for comfortable typing.
Voor praktische vragen, stuur gerust een dm, ik heb deze zelf ook.
De HiSense A9 smartphone uit 2022 heeft dezelfde processor, dezelfde schermgrootte en hetzelfde e-ink scherm en lijkt er ook op. Die smartphone kun je ook als ereader gebruiken. Weet iemand het verschil?

Edit: het lijkt erop dat tov de A9 de camera ontbreekt en er geen versie is met meer dan 4Gb geheugen. Wel iets goedkoper.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 19:15]

Ik ben heel benieuwd hoe deze zich gedraagt met tik-tok.
Dus hij komt in 2021 uit?
Misschien wel best te vermelden dat toestellen van Hisense geen Google Play Services hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.