Kobo wijst gebruikers op verplichte update voor meeste e-readers

Kobo waarschuwt gebruikers van e-readers dat zij voor 25 mei 2023 een software-update moeten downloaden en installeren. Gebruikers die dat niet doen, kunnen hun e-reader niet meer gebruiken als ze een factory reset doen.

"We brengen een kritieke update uit om te blijven voldoen aan de wereldwijde normen voor internetbeveiliging", schrijft Kobo in de mail. "Zonder deze update kan je Kobo-e-reader na het herstellen van de fabrieksinstellingen het configuratieproces niet meer afsluiten." Het bedrijf legt niet uit waarom dat het geval is. De update is verplicht voor een groot aantal modellen:

  • Kobo Aura
  • Kobo Aura (Edition 2)
  • Kobo Aura H2O
  • Kobo Aura H2O (Edition 2)
  • Kobo Aura HD
  • Kobo Aura ONE 8GB
  • Kobo Aura ONE 32GB
  • Kobo Clara HD
  • Kobo Forma 8GB
  • Kobo Forma 32GB
  • Kobo Glo
  • Kobo Glo HD
  • Kobo Touch
  • Kobo Touch 2.0

Wat een kort bericht, wat is dit?

Tweakers experimenteert tijdelijk met korte nieuwsberichten zoals deze, die nét niet lang genoeg zijn voor een volledig artikel. Wil je meer informatie over dit experiment of wil je feedback geven over de vorm, dan willen we je vragen dat in deze post op Geachte Redactie te doen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-04-2023 • 13:55

115

Submitter: Bioman

Reacties (115)

115
113
50
7
0
47
Wijzig sortering
Die update hebben de modellen nodig omdat ze niet de juiste TLS / SSL ciphers gebruiken voor een beveiligde verbinding met de Kobo servers. Vanaf 25 mei zijn die blijkbaar op de Kobo servers verplicht. Als je de update niet hebt en een factory reset doet dan zal je Kobo tijdens de eerste configuratie geen contact met de Kobo server kunnen maken en loop je vast. Amazon heeft dit een aantal jaar geleden ook gedaan voor oudere modellen, dus hier is niks vreemds aan.

[Reactie gewijzigd door Plymp op 22 juli 2024 14:58]

Dan moeten ze natuurlijk wel een lokale update tool geven voor het geval gebruikers te laat zijn. Anders is het nalatigheid.

Het kan altijd zijn dat iemand op reis is een de reader niet kan updaten als die terug komt. Of je vindt er een die een jaar in de kast heeft gelegen en gereset moet worden..

Sowieso moet internet activatie nooit de enige optie zijn na een Factory reset

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:58]

Een tool is niet eens nodig. Als je de ZIP van een Kobo firmware downloadt en in de .kobo directory op je reader zet dan installeert hij die update zonder online te hoeven gaan. Dus verre van nalatig en volkomen te begrijpen dat ze hun security upgraden en mensen daar netjes voor waarschuwen.
Dat is fijn dat dat kan. Ik kende deze 'omweg' niet.
Ik kan dit wel uitvoeren, maar ik denk dat dit voor veel gebruikers al iets te technisch is.
Ik hoop dat Kobo hier een handleiding voor heeft voor niet-technische gebruikers.
Ik hoop eerlijk gezegd dat kobo hierop terugkomt en een manier vindt om gebruikers op deze omweg te wijzen

Anders kan zo’n methode er wel zijn maar heb je er nog niks aan
De ondersteuning van Kobo vind ik altijd netjes op orde. In de email van Kobo die ik ontvangen heb, staat keurig deze omweg vermeld, inclusief link naar verdere uitleg. Tevens een link naar een pagina hoe te bepalen welke Kobo reader je hebt.

"Als je de software van je eReader niet vóór 25 mei 2023 kunt bijwerken, moet je je eReader synchroniseren met Kobo Desktop om de update handmatig te installeren."

https://help.kobo.com/hc/...&utm_source=Responsys_CRM

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 juli 2024 14:58]

Mijn vriendin en ik hebben beide een Kobo Aura One maar hebben geen mail over de update ontvangen, terwijl ik in het verleden al boeken bij Kobo zelf heb gekocht.
De Wi-Fi op mijn e-reader is vaak ook uitgeschakeld om batterij te sparen want ik heb die alleen nodig om boeken te syncen. Als ik hier de melding niet had gelezen was er dus grote kans dat ik de update had gemist...

Edit: net even gecontroleerd en er is ook geen update voor mijn Aura One. De laatste update lijkt versie 4.35.20400 van 08-12-2022 te zijn.

[Reactie gewijzigd door Canifchaos op 22 juli 2024 14:58]

Er staat in de berichtgeving dat je voor 25 mei geüpdatet moet hebben, maar wellicht lees ik eroverheen maar er staat nergens vanaf wanneer de betreffende update beschikbaar is of wel?

Normaal kan je hier kijken wat de laatst beschikbare update is, maar daar staat inderdaad alleen firmware van 08-12-2022. https://pgaskin.net/KoboStuff/kobofirmware.html

Net ook mijn Kobo Glo HD even aangeslingerd, maar die vindt nog geen nieuwe update.
Hier op mijn beiden Kobo Aura's idem.
Maar wellicht is de update van 08-12-2022 wel degene die ze bedoelen, voor mensen die deze nog niet op het apparaat hebben staan?
Zou kunnen inderdaad, maar dat had wel even bij de mail info kunnen staan voor de duidelijkheid...
Ik kreeg geen mail maar heb op basis van dit artikel mijn reader maar even OTA gesynchroniseerd. Helaas werkt daarna de synchronisatie niet meer! Geen internetconnectie meer mogelijk. Alleen op te lossen om volledig af te melden van je reader en opnieuw aan te melden. Je moet dan het configureren overnieuw doen. Daarna werkt het gelukkig wel. Dát hadden ze er wel even bij mogen vermelden.
Ik zei ook 'anders'. Mooi dat dat hier wel lokaal kan, vaak helaas niet.
Met dit bericht erbij is het ineens een stuk minder heftig. Dat zou wel bij het bericht mogen staan.
Netjes zou zijn als ze deze reden er direct bij vermelden.

Ik ben normaal gesproken nogal zeer huiverig om firmwareupdates te downloaden op devices waarop ik geen internet gebruik. Zo raad ik je aan op een HP-printer nooit of te nimmer een update te downloaden om te voorkomen dat opeens niet-HP cartridges onbruikbaar zijn. Hetzelfde is me overkomen op een Panasonic Lumix-camera die opeens geen vreemde accu's meer accepteerde; de reden die steevast elke keer opgegeven wordt is veiligheid. Dat is dus niet altijd die van de klant....
E-readers worden vaak gebruikt door mensen met weinig IT kennis is mijn ervaring.
:+ IT'rs zijn algemeen gekend als allergisch aan ebook lezen ?
Kom veel (oudere) e-reader gebruikers tegen in Facebook boekengroepen en gezien hun vragen is een deel echt niet dagelijks met computers bezig. Daarom zou ik een eenvoudigere oplossing verwachten.
Naja, van ons zul je niet zoveel vragen krijgen. ;)
Er is al paniek, sommigen roepen dat het een nepartikel is op Tweakers. O-)
Het kan ook zijn dat mensen die dagelijks met computers bezig zijn Facebook wat vaker links laten liggen. Ik bedoel dat de conclusie van jou kant noch wal raakt.
Hoezo kant nog wal? Ik ken mijn eigen ervaringen toch wel?
Ik bedoelde dat er meer wegen naar Rome leiden en jouw ervaringen zijn gebaseerd op één enkele weg. Je trekt verkeerde conclusies uit jouw ervaringen, omdat deze meer oorzaken kunnen hebben.
De email zegt ook dat je via Kobo desktop alsnog de update kan installeren:
De software van uw Kobo eReader bijwerken
Synchroniseer uw Kobo eReader vóór 25 mei 2023 via wifi. De software van uw eReader wordt automatisch bijgewerkt.

Als u de software van uw eReader niet vóór 25 mei 2023 kunt bijwerken, moet u uw eReader synchroniseren met Kobo Desktop om de update handmatig te installeren.
De email.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:58]

Op zich wél raar als je een e-reader niet kan gebruiken/activeren als je geen internetverbinding hebt.

Ik gebruik al jaren kindle devices zonder account door er handmatig bestanden op te zetten. Kan dat met een Kobo niet?
Bij Kobo heb je een Kobo account nodig om je reader te activeren (het enige verplichte veld bij het aanmaken van een account was vroeger een e-mail adres, ik weet niet of dat veranderd is). Daarna kun je WiFi uitzetten en al je boeken sideloaden met Calibre bijvoorbeeld.

Als je echt geen account wilt dan kun je een stap verder gaan en met SQLite een record aanmaken in het KoboReader.sqlite bestand op je reader zodat de reader denkt dat hij al geactiveerd is. Daarna kun je weer sideloaden zonder online te gaan tot je een ons weegt.

[Reactie gewijzigd door Plymp op 22 juli 2024 14:58]

Kun je ook op deze manier de reader activeren na een factory reset (en dus de problemathiek in dit artikel beschreven volledig omzeilen) ?
Jazeker! Na factory reset zeggen dat je geen WiFi hebt. Dan wil de reader dat je activatie doet door hem aan een pc te hangen via USB en de Kobo app te downloaden. Op dat moment aan PC hangen en de SQLite truc uitvoeren. Als je hem dan loskoppelt van je pc denkt hij dat hij geactiveerd is en kun je verder met sideloaden en zal hij geen contact met servers meer zoeken (omdat WiFi toch uitstaat).
Als je echt geen account wilt dan kun je een stap verder gaan en met SQLite een record aanmaken in het KoboReader.sqlite bestand op je reader zodat de reader denkt dat hij al geactiveerd is. Daarna kun je weer sideloaden zonder online te gaan tot je een ons weegt.
geniaallllll
Deze kende ik nog niet
Dat kan met Kobo toch ook gewoon? Download de firmware vanaf bijv een PC, en zet hem in de .Kobo directory op je e-reader, en bij de volgende power on zal hij hem vanzelf vinden en gaan installeren.
Voor zover ik weet wel. Die kan je gewoon in de root zetten. Of het met alle formaten en DRM etc werkt weet ik niet, maar ik heb er een aantal getest en daar werkt het wel bij.
Ik kan hier alleen op reageren o.b.v. gebruik van een Kobo Mini en een Kobo Glo (beide uit 2012).
Deze gebruik ik zonder Kobo account (en zonder Wi-Fi) en daar zet ik alle boeken gewoon handmatig op.

Deze modellen verplichten je ook niet om internet te gebruiken om ze te activeren/in gebruik te nemen, ik heb ze immers ook nooit aan het internet gehangen omdat ik het nut er niet van inzie i.c.m. boeken lokaal uploaden.

Waarschijnlijk hebben ze die strategie met de nieuwe modellen gewijzigd. Voor mij een reden omdat heel goed uit te zoeken mochten de huidige kobo's er ooit mee ophouden, maar na ruim 10 jaar gebruik en nog steeds geen mankementen verwacht ik dat dat nóg heel lang zal duren.
Waarschijnlijk doet de Kobo bij een factory reset een call naar de servers van Kobo. Als ze daar een wijziging doen (TLS1.0 uitzetten of een certificaat wijzigen) dan kan dit gebeuren. Logischer en klantvriendelijker is om een nieuwe endpoint op te tuigen zodat legacy systemen blijven werken. Niet zo klantvriendelijk opgelost en "voldoen aan de wereldwijde normen voor internetbeveiliging" is natuurlijk kolder.
Alle devices (van alle merken) en operating systems worden geleverd met een set rootcertificaten die als basis dienen voor het vertrouwen van alle in gebruik zijnde TLS-certificaten. Net zoals normale certificaten een verloopdatum hebben (doorgaans een paar maanden in de toekomst) hebben rootcertificaten dat ook. Als het langst geldige rootcertificaat wat op die apparaten is meegeleverd op 25 mei verloopt, zal je na een factory reset dus met geen enkele website meer verbinding kunnen maken, aangezien geen enkel certificaat meer vertrouwd zal zijn. Een ander endpoint optuigen helpt dan ook niet, aangezien dat niets verandert aan de huidige datum. Je kan hoogstens verbinding ergens mee krijgen als je klikt op "ja ik snap het, laat me toch naar deze site gaan" maar ik gok dat zoiets niet in dat configuratieproces is opgenomen. Zodoende zal dat niet meer af te ronden zijn, zonder update van ofwel de root certificaten ofwel dat configuratieproces.
Leuk weetje: Het probleem met een verlopen root certificaat zie je ook terugkomen in installaties van oudere versies van MacOS (of OS X) bijvoorbeeld. Daar moet je de klok van terugzetten voor een bepaalde datum, anders kan het OS niet geïnstalleerd worden. En daar komt niet eens een online gedeelte bij kijken.
ALs het oude certificaat vervalt of de oude endpoint bevat een onoplosbare vulnerability heb je natuurlijk niet veel keuze he... Dat laatste heet denk ik dweilen met de kraan open.
Kolder inderdaad. De nette oplossing is om oude klanten naar een endpoint in sandbox te leiden, het proces af te ronden en update te pushen.

Maar ja, er zal wel ergens van 3rd party spul gebruik gemaakt worden in combinatie met het niet op orde hebben van het lifecycle management proces.
Dit is niet de eerste keer dat ze dit doen, ik heb een jaar geleden een oude kobo tot leven proberen te wekken met een factory reset, en die bleef ook hangen op een server die 'ie niet kon vinden.

Uiteindelijk heb ik ergens een recent firmware image gedownload en op de interne SD kaart uitgepakt, dat heeft gewerkt.

Edit: ik zie ergens dat het via een usb kabel wel ondersteund is. Maar mijn usb poort is stuk, vandaar dat ik een alternatief pad nodig had.

[Reactie gewijzigd door elleP op 22 juli 2024 14:58]

Is er geen link naar de bron of ben ik gewoon blind?

Wat een achterlijke situatie trouwens, ze gaan dus gewoon de e-readers van mensen kapot maken als ze deze update niet doen...

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:58]

AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @EnigmaNL20 april 2023 14:01
Is er geen link naar de bron of ben ik gewoon blind?
Die kan ik online niet vinden, dit kwam als submit binnen van lezers. Ik voeg het graag toe als iemand me er ergens naar kan wijzen!
Kobo stuurt het bericht per mail rond, dus je krijgt het bericht alleen als je een Kobo-account hebt.
Link naar het bericht op de Kobo-site.

[Reactie gewijzigd door B64 op 22 juli 2024 14:58]

Het hebben van een Kobo account is helaas niet genoeg om de mail te krijgen. Je moet je handmatig inschrijven voor deze nieuwsbrief.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @B6420 april 2023 14:28
Thanks, die zocht ik, ik voeg die toe!
b12e in 'Kobo wijst gebruikers op verplichte update voor meeste e-readers' de email zelf in het Nederlands.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:58]

Ze maken niks kapot, de update is juist om te voorkomen dat het fout gaat. Het apparaat kan alleen de configuratie niet meer voltooien.

Dat gebeurt alleen bij een factor reset, en de meeste mensen zullen dat niet dagelijks doen. Doe je die reset niet, blijft hij dus gewoon ongehinderd door werken.
Ik vind het een kwalijke zaak. Ik gebruik mijn Kobo's soms een hele tijd niet (soms een paar maanden achter elkaar niet). Als ik dit artikel niet had gelezen had ik het nooit geweten want ik heb geen mail gehad van Kobo (ondanks dat ik daar gewoon een account heb en beide readers heb geregistreerd). Als ik dus ergens na 25 mei nietsvermoedend een keer een reset had gedaan van een van mijn readers zat ik dus opgezadeld met een defect apparaat.
Het apparaat kan alleen de configuratie niet meer voltooien.
Met andere woorden het is onbruikbaar, dus kapot.
Dat gebeurt alleen bij een factor reset, en de meeste mensen zullen dat niet dagelijks doen. Doe je die reset niet, blijft hij dus gewoon ongehinderd door werken.
Totdat je het dus wel doet (bijvoorbeeld als je hem doorverkoopt) en die update niet gedaan hebt omdat je er niet van af wist (omdat je geen mail hebt gehad van Kobo).

Edit: gelukkig kun je de readers nog updaten via de kabel als je niet op tijd bent met de OTA update: https://help.kobo.com/hc/en-us/articles/360017478174

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:58]

Daarom is het algemene advies nog steeds om al je apparaten altijd up-to-date te houden.
Daarmee voorkom je dit soort dingen, maar ook belangrijke beveiligingsupdates die nog veel naardere gevolgen zouden kunnen hebben.
Alles wat op internet kán, moet je gewoon altijd updaten. Dat is het beste advies.

Je kunt de software-update ook via USB op het apparaat installeren.
Maar ik weet niet of dat ook kan vóór de activatie. Logischerwijs zou ik verwachten van wel, want als er een probleem is met de activatie en dat is opgelost met een update zoals nu, dan is het logisch dat je de updates kunt installeren vóórdat hij online moet.
Alles wat op internet kán, moet je gewoon altijd updaten. Dat is het beste advies.
Zeker waar maar in de echte wereld kan het nou eenmaal wel eens gebeuren dat iemand een update te laat installeert. Als daarna het apparaat onbruikbaar is dan vind ik dat een hele slechte zaak.

Gelukkig is er nog een manier om via kabel te installeren anders was het wel heel erg slecht.
Ik ben altijd zeer skeptisch met het updaten van firmware voor dergelijke devices.

HP heeft er een handje van om updates te gebruiken om niet-HP cartridges onbruikbaar te maken. Ik heb een keer een Panasonic Lumix camera (TZ1 meen ik) geüpdate en kon prompt de niet-Panasonic accu niet meer gebruiken.
Je hebt inderdaad gewoon helemaal gelijk dat dit echt wel een ding is.

Nou is de update die nodig is uit december 2022, maar zoals je al aangeeft, stel dat je hem echt alleen maar offline gebruikt of soms een half jaar niet en vervolgens alleen via een kabeltje met Calibre werkt of zo, kan het prima zijn dat je er nooit aan zou denken om het apparaat met wifi te verbinden en zo dus de benodigde firmware updates ontvangt. Want waarom zou je bij een offlline apparaat dat voor jou 100% goed werkt werkt, actief gaan zoeken naar firmware updates toch?

Het probleem is er natuurlijk alleen maar als je naar fabrieksinstellingen terugzet en daar zullen de meeste mensen nooit iets mee doen, maar inderdaad. Zoals je zelf al elders aangaf, bij doorverkoop (of überhaupt naar een ander toe) is een reset naar fabrieksinstellingen geen gekke gedachte.

Idealiter zou je het apparaat dus ook via de kabel moeten kunnen afconfigureren en dan zal het redelijkerwijs altijd blijven werken (Dit kan dus blijkbaar niet? Ze doen suggereren dat dat niet kan?).

Al met al blijven dit soort zaken wel een ding met alle vormen van 'verbonden' apparaten (of het nou een e-reader of een 'slimme magnetron' is.).
Inhoudelijk heb ik er begrip voor dat ze zaken als certificaten en versleutelingsalgoritmen moeten bijwerken. En ik snap ook dat daar een controle op nodig is, dus dat je apparaat niet zomaar bij kobo.cn of kobo.ru een malafide firmware ophaalt door een DNS-redirect en zo een springplank naar je LAN wordt. Ja het is vergezocht, maar niet onmogelijk.
Maar het blijft wel een ding. Hier zie je dus dat er een hele rare scheiding is tussen veiligheid/patches en bruikbaarheid en blijkbaar is het gekozen ontwerp van Kobo om hier de juiste middenweg in te vinden niet 100% waterdicht.
Ik vind het gewoon heel vervelend dat dergelijke apparaten uiteindelijk e-waste kunnen worden en dan niet omdat ze fysiek kapot gaan of versleten zijn maar omdat er ergens aan de kant van de fabrikant gewoon iets uitgezet wordt. Voor mij persoonlijk is het meestal niet zo erg omdat ik na een paar jaar meestal toch wel upgrade maar ik schuif mijn "oude" apparaten dan weer door naar familieleden of kennissen en die gebruiken ze dan weer tot ze echt oud en versleten zijn (of weer vervangen worden met iets anders).

Op die manier probeer ik ervoor te zorgen dat de spullen die ik koop toch lang gebruikt worden en zo kan ik mensen die wat minder tech savvy zijn ook helpen aan leuke spullen. Het is nu al een paar keer voorgekomen dat een apparaat vroegtijdig aan zijn eind is gekomen om een andere reden dan fysiek versleten zijn en dat is gewoon enorm klote. Het is dan lastig uit te leggen dat het apparaat "kapot" is terwijl het fysiek gewoon prima in orde is.

Overigens ben ik er achter gekomen dat de Kobo's die niet op tijd de update krijgen gewoon wel via een USB kabel en een computer kunnen worden bijgewerkt dus de schade blijft gelukkig wel beperkt. De communicatie hierover van Kobo vind ik echter wel heel erg matig. Als je het bericht al kreeg (wat ik dus niet had) dan bevatte het ook maar weinig achtergrondinformatie.
Er is geen webpagina waarop dit bericht staat, Kobo mailt naar klanten die dit type e-readers geactiveerd hebben met hun account.
Vreemd, ik heb er 2 en ik heb geen mail mogen ontvangen.

Edit: Emails over app updates zijn blijkbaar een handmatige opt-in (die je tijdens het registreren niet te zien krijgt). Ik heb nu het vinkje aangezet maar de mail zal ik denk ik niet meer krijgen. Wel een kwalijke zaak dat je kritieke mails als dit dus niet krijgt tenzij je daar zelf moeite voor doet.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:58]

Dank voor de tip. Heb ook even in m'n account gekeken (dat ik sinds de installatie in 2017 niet meer gebruikt heb) en daar staat GEEN vinkje bij "Get info on the latest eBooks, offers, and app updates.".

Dus ik gok dat je die mail over de verplichte update alleen krijgt als je je ook hebt opgegeven voor reclame. "ja, ik wil graag spam en belangrijke berichten over m'n reader die mogelijk onbruikbaar wordt".

Niet heel netjes dit.
Op zich vind ik het netjes dat dergelijke mails opt-in zijn want ik houd niet van ongevraagde mails MAAR dan moet je wel de keuze voorgeschoteld krijgen (zeker wanneer ze kritieke informatie kunnen bevatten zoals dit) en dat is dus niet zo.
A, de ironie speelt weer eens op.

Tweakers/Andere techies: “Ik word gek van nieuwsbrieven - maak ze allemaal opt-in!!!”
Jij: “Wat een kwalijke zaak dat ik geen nieuwbrief omtrent appupdates ontvang!!!”
Kritieke app updates zijn heel wat anders dan een generieke nieuwsbrief... Daarnaast heb ik nooit de optie gehad om mij in te schrijven voor nieuwsberichten, die keuze krijg je namelijk nergens wanneer je het apparaat configureert en je Kobo account maakt.

Ik denk dat er niemand is die bezwaar heeft tegen kritieke mails die zo belangrijk zijn dat hun apparaat defect kan raken als ze er niets van af weten...
Kans is natuurlijk ook aanwezig dat veel e-mail adressen niet meer bestaan, vanwege overstap naar nieuwe provider of niet willen betalen voor een ooit gratis e-mail account.
Precies wat mijn probleem is! Heb indertijd een oud casema emailadres gebruikt voor activatie. Inmiddels is dat vervallen vanwege overstap naar kpn.
Geen mail ontvangen dus. Synchroniseren vanuit de reader mislukt telkens en updaten aan de pc wil ook niet vanwege inlog problemen met het oude emailadres. Wel een nieuwe account aangemaakt, maar dan loopt de synchronisatie daar op vast omdat het oude emailadres nog in de reader staat.
😏🤭
Kobo voorleggen dat dit je probleem is, vergezeld van gegevens als het Mac-adres van je e-reader, personalia, woonadres, aankoopbewijs, en zeer waarschijnlijk resetten ze dan je account.
Ik denk niet dat er een link in de oorspronkelijke email (https://www.reddit.com/r/kobo/comments/12pi932/) staat

[Reactie gewijzigd door CaffeineCipher op 22 juli 2024 14:58]

Ik vermoed dat ze niet heel lang geleden dit configuratie foutje hebben geconstateerd. Het lijkt me niet dat dit by design is.
kunnen ze niet de update downloaden als ze een factory reset doen?
is dit een manier om de E-readers voor een jailbreak te beveiligen of ongedaan te maken?
Daarvoor moet je de ereader ook eerst patchen, er is weinig voordeel te behalen met die methode. Je kan dan net zo goed deze patch toepassen.

Als het om een jailbroken device gaat dan zit je waarschijnlijk sowieso buiten de TOS van Kobo en hoeven ze je niet te ondersteunen vanuit hun perspectief.
Zal wel te maken hebben met vernieuwde SSL / TLS ciphers.
Ik denk zomaar, gezien https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=kobo.com, dat ze van TLS 1.2 naar TLS 1.3 gaan overstappen bij Kobo.
https://pgaskin.net/KoboStuff/kobofirmware.html
Kan ik deze nog wel gebruiken? Zo update ik m'n kobo Glo altijd.
Zo te zien is de datering van de meest recente update voor de Kobo's van mij en die van mijn partner precies de laatste die er op die site staat. Waarschijnlijk kan je gewoon updaten zoals je zelf gewend bent.
Goed om te weten dit, en vind een maand notice eigenlijk vrij kort hiervoor. Soms lees ik meerdere fysieke boeken achter elkaar en raak ik mijn Kobo een paar maand niet aan. Kan me voorstellen dat er straks mensen zullen zijn die deze update per ongeluk mislopen. Zolang er geen factory reset plaats vind zal dat nog geen probleem vormen, maar je zult maar net dit niet weten of dat je apparaat het nodig heeft (die van mij al een paar keer nodig gehad).

Kudos trouwens voor Kobo's update beleid. Mijn Auro HD is inmiddels 10 jaar oud, en haalt nog regelmatig software updates binnen. Daar kan menig telefoonboer nog wat van leren :)
Ik heb de mail ook niet ontvangen.
Mijn laatste update is van december 2022.

Vorige week heb ik er nog boeken opgezet en verwijderd.
Gistermiddag wilde ik gaan lezen, maar het boek stond er niet op.

Vandaag hing ik hem weer aan de laptop om te gaan zoeken, maar hij verbind niet met de laptop.
Vraagt wel of ik wil verbinden.
In de verkenner en via de kobo app kan ik niet op de reader kijken.
Gisteren contact gehad met Kobo en zij vertelden mij dat ik mijn usb poorten zou kunnen checken, eventueel resetten of een ander usb kabeltje gebruiken. ( Had er 3 al geprobeerd)
Usb poorten gaven geen fouten.

Uiteindelijk zoals hier eerder las de reader opengetrokken, sd card eruit gehaald en daar de update ( die ik volgens de ereader al had) erop gezet in de hoofdmap.
Herstart en ik kon weer verbinding maken met de verkenner en de Kobo app op de laptop.

Alle boeken die ik buiten bol had gekocht/gekregen waren weg. Maar die waren na die eerste update 2 weken geleden dus al weg. Doordat ik er daar een van wilde lezen kwam ik erachter.
Hmm.

Heb ik een ereader.
Gebruik ik off line (vanwege cyberrisico's)
heb ik geen mail gekregen met aanwijzing verplichte update (wat een best-practice is)
moet ik ooit een factory reset doen.
Kan ik het product niet meer gebruiken (na de factory reset)
Kan dat niet worden hersteld
Dus ga ik terug naar de winkel om de koop ongedaan te maken (non-conformiteit).
Krijg ik mijn geld terug (is immers niet te herstellen) en koop een andere ereader
of krijg ik een vergelijkbaar vervangend product
Je kunt je product gewoon gebruiken maar niet meer via een OTA update. Je zult na 25 mei dus je ereader moeten updaten via Kobo Desktop of door het firmwarebestandje via een USB-kabeltje in de kobo folder te zetten en je ereader opnieuw op te starten. Niks aan de hand.
Dank je - prima, deed de updates altijd al 'handmatig' op deze manier.
Wat lees je op die e-reader? Proza? Want je tekst lijkt meer op een (poging tot een) gedicht dan een stuk leesbare tekst...
Je kunt de ereader nog steeds voorzien van de update na die datum.
Zou reactie op andere post moeten zijn 8)7

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 14:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.