Verlaging btw-tarief op e-books heeft niet geleid tot lagere prijzen

De btw-tariefverlaging van 21 naar 9 procent die dit jaar is ingevoerd voor e-books en digitale kranten, heeft niet geleid tot lagere prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. De prijzen daalden in januari licht, maar zijn inmiddels weer hetzelfde als voor de verlaging.

CBS: Prijsontwikkeling elektronische publicatiesVolgens het onderzoek van het CBS daalden de prijzen van e-books en digitale kranten in januari met 3,5 procent ten opzichte van december 2019. De belastingverlaging is op 1 januari ingegaan en had een prijsdaling van zo'n 10 procent moeten opleveren, maar dat gebeurde niet. Gecorrigeerd voor de belastingwijziging stegen de prijzen met 7,1 procent.

In april en mei zijn de prijzen verder opgelopen en nagenoeg gelijk geworden aan de prijzen in december 2019. De belastingverlaging heeft dus geen prijsverlaging voor consumenten opgeleverd. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën deelt de uitkomsten van het onderzoek in een Kamerbrief. Daarin schrijft hij ook dat het rapport naar de sector is gestuurd, met daarbij een verzoek om inhoudelijk op de uitkomsten te reageren.

Het kabinet blijft de prijzen van e-books en digitale kranten monitoren en zal de resultaten daarvan in 2023 meenemen bij de beleidsevaluatie van het verlaagde btw-tarief voor fysieke en elektronische uitgaven. Eind 2018 besliste de Raad van de Europese Unie dat het btw-tarief op e-books omlaag mocht. Fysieke boeken vielen al in het lagere btw-tarief.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-07-2020 • 14:23

181

Reacties (181)

181
163
129
19
1
17
Wijzig sortering
Dit is toch redelijk logisch? Auteursrechtelijk beschermde werken hebben geen vrije concurrentie dus is er ook geen vrije marktwerking. Als iemand een boek van een bepaalde auteur wilt lezen, dan gaat die persoon niet (ten minste) 70 jaar wachten totdat andere drukkers met de prijs kunnen gaan stunten.

Edit. 'Ten minste' toegevoegd. Moest het even opzoeken, maar op het moment van schrijven is het auteursrecht in de EU 70 jaar, na het overlijden van de laatste auteur. Nu dus nog zeventig jaar wachten op de dichtbundels van Jules Deelder... zodat de goede man ondertussen aangemoedigd blijft om nog meer dichtbundels te schrijven.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 03:21]

Iedereen denkt meteen aan marktwerking als in: concurrentie. Maar bij dit soort producten is ook een belangrijke factor, 'Wat heb je er voor over?'. Als ik zie dat een dichtbundel van Deelder te duur naar mijn zin is, neem ik hem misschien gewoon niet, of misschien kies ik een andere dichtbundel.

Niet veel mensen gaan naar de winkel met een boodschappelijstje met die-en-die bundel van Deelder er op. Nee, je zoekt wat interessants om te lezen, je kijkt bij de eBoeken en Deelder is een naam die je herkent, dus overweeg je die. Het is meer een luxeproduct dan een levensbehoefte zoals brood.

De prijs heeft, zoals bij veel niet-levensbehoeften, meer te maken met wat mensen een redelijk bedrag vinden, dan met de werkelijke kosten van een eBoek.

Aangezien mensen al gewend waren aan de prijs van vorig jaar, zal het geen problemen geven om de prijs hetzelfde te houden, ook al is de BTW lager geworden. Zo simpel werkt het.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 03:21]

De prijs heeft, zoals bij veel niet-levensbehoeften, meer te maken met wat mensen een redelijk bedrag vinden, dan met de werkelijke kosten van een eBoek.
Ik kan me een aflevering van KvW herinneren waarin ze een supermarkt vroegen waarom diverse pakken melk uit dezelfde fabriek verschillende prijzen hadden. De verantwoordelijke heeft toen geopenbaard dat wat de supermarkt vraagt voor een pak melk niet gebaseerd wordt op wat ze zouden moeten vragen, maar op wat ze kunnen vragen.
Eigenlijk vreemd dat ik dit van KvW moest leren, want met economie werd mij ook altijd geleerd dat een fabrikant geen invloed heeft op de prijs.
"want met economie werd mij ook altijd geleerd dat een fabrikant geen invloed heeft op de prijs"

Natuurlijk heeft een fabrikant invloed op zijn prijs.
Hoeveel hij er voor die prijs verkoopt, bepaalt de markt.
Het extreme standpunt van de economieboekrheorie is dat hij bij een iets te hoge of een iets te lage prijs minder winst maakt. Aannemend dat dat is wat een fabrikant wil kiest hij de prijs niet zelf, maar laat de markt die prijs bepalen.

Dat werkt natuurlijk alleen in perfecte markten, het blijft een tekstboekvoorbeeld.
Een probleem is inderdaad dat heel veel sectoren on onze economie misschien goed werkende markten lijken, maar dat niet zijn.
Dit soort dingen gaan vaak op voor heel veel producten zoals melk, waar het product eigenlijk hetzelfde is (Alle soorten melk worden uit rauwe melk verworven). Daar bepaalt kwantiteit per productiekost de basisprijs waarop de verkoper zijn marge kan behalen. Vervolgens bepaalt de markt wat die marge zal worden.
Dat is met kunst niet te doen, alle schilderijen van Van Gogh zijn anders, iedereen ziet er andere waarde in.
Het is in ieder geval veel meer dan het produceren had gekost, het is de impact op de mens zijn emoties dat de prijs van een kunstwerk bepaalt. Daarom daalt dus de prijs van een boek niet bij een daling van de btw, het is wat mensen er als waarde in willen zien, anders dan welke waarde het nou daadwerkelijk heeft als je puur naar de productiekosten kijkt.
Je moet natuurlijk wel een beetje gek zijn als je duizend euro ziet in een glas melk. ;)
Vervolgens bepaalt de markt wat die marge zal worden
Oppervlakkig zie ik het verschil tussen een massaproduct als melk en een uniek product als een schilderij, maar wat is precies het verschil tussen
  • De markt bepaalt de prijs, en
  • De markt bepaald de marge
volgens jou?
  • De markt bepaalt de prijs, en
  • De markt bepaald de marge
volgens jou?
Dat klopt in wezen ook. De markt bepaalt welke prijs een koper het product zou willen kopen. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de verkoper om te bepalen of hij zijn product ook voor die prijs kwijt wil.
Uiteindelijk bepalen zowel de koper als verkoper samen de prijs, dus daarin valt voor mij te nuanceren.
Het is immers een spel van twee kanten. Zonder overeenstemming vindt er geen koop plaats.
Sorry dat ik er over doordram maar ik snap de invloed van de verkoper niet. Verondersteld dat de verkoper geen filantroop is, is er toch maar één prijs die maximale winst (of minimaal verlies) geeft?
Het is volgens mij aan de verkoper om die prijs te vinden maar ik denk niet dat hij er veel invloed op kan uitoefenen.
Opnieuw: schoolboekmodel, met bijvoorbeeld markering kun je de prijs verhogen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:21]

Maar bij dit soort producten is ook een belangrijke factor, 'Wat heb je er voor over?'.

Dat geldt voor zo ongeveer alle producten...
Iedereen maakt die afweging voor boeken, dichtbundels, pindakaas, auto's, you name it...
Zoiets als 'vraag en aanbod' en prijselasticiteit.
Klopt al die btw-regelingen (verlaging zoals e-books, arbeidsintensieve diensten, etc.) brengen geen voordeel naar de consument. Het is een marge verbeterende maatregel voor de aanbieder. Het zogenaamde btw-voordeel vloeit altijd in de zakken van de aanbieder.

Voor de boekenbranche geldt bovendien: de uitgever dicteert de prijs, ook als er geen vaste boekenprijs van toepassing is zoals bij e-books. Geen aanbieder biedt boeken goedkoper aan, altijd tegen de door de uitgever vastgestelde adviesprijs. Als een (altijd een oude) titel in de aanbieding gaat is dat overal tegen dezelfde aanbiedingsprijs (wederom gedicteerd door de uitgever). Hooguit rouleert de aanbieding tussen boekverkopers. Deze week bij bol, volgende week bij Kobo, etc.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 23 juli 2024 03:21]

Gebeurde ook bij verlaging BTW bij kappers. Alleen maar duurder geworden en de BTW verlaging in de zakken verdwenen van de kappers.
Gebeurde ook bij verlaging BTW bij kappers
Maar zodra dat goudgeld wordt, dan opent er tenminste nog een nieuwe kapper ernaast de deuren en krijg je meer concurrentie en kun je kiezen welke kapper je bezoekt.

Boeken zijn minder uitwisselbaar. Misschien als je een cadeautje koopt, dat je nog denkt "nou, deze dunne Grunberg is goedkoper dan die dikke Mulisch", maar anders houdt het al snel op. (Misschien nog met 'categorie' boeken, zoals "een kookboek", maar ook daar zul je toch ook al snel zoiets hebben van 'ik wil Jamie Oliver's laatste')
Nou moet ik eerlijk zeggen dat kappers tenminste nog werken voor hun geld en de concurrentie moordend is. Uitgevers hebben 0 concurrentie en het enigste wat ze doen is en een bestandje uploaden bij een platform zoals Amazon of Bol.

edit:
Oh en heel zielig doen terwijl ze zowel de auteur als de consument zo hard mogelijk proberen te naaien.
Uitgevers verwijderen ook taalfouten uit teksten, zoals "enigste".
En ze doen nog veel meer...
Uitgevers doen inderdaad meer maar veel kosten hebben een eenmalig karakter en relatief bescheiden van omvang (redactie, correctie, proefdruk, ontwerp cover). Daarnaast harken de commerciële uitgevers ook nog fondsen binnen om de kosten te drukken [lees: het financiële risico te verlagen], bijvoorbeeld via een letteren- of vertaalfonds maar de revenuen gaan vervolgens geheel naar de uitgever.
Vervolgens mag het boek gepromoot worden via programma's als DWDD (gratis! free publicity) en dat is ook nog toegestaan ook door de mediawet (boeken vallen onder cultuur).

Het is dus niet vreemd dat vele uitgeverijen in Amsterdamse grachtenpanden zijn gehuisvest.
Alleen als het enig is de betekenis "Oh wat schattig". Oh, dat is enig, dat is eniger, dat is het enigste
Is dan ook het aller aardigste werkje dat een uitgever te doen staat: zo... ePub-je uploaden....

Heerlijk! Ruik je de geur van al die bitjes die door de ether heen vliegen bij het uploaden van het nieuwe boek? Om verrukt van te worden! Vind je het niet aller enigst die kleine lieve bitjes? 'k Word er pardoes helemaal lyrisch van. ;)

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 03:21]

Uitgevers regelen ook vaak dat boeken vertaalt worden, proeflezen, promotie, distributie (bij fysieke boeken) etc...

Het is toch wel ietsje meer dan "Opslaan als epub" in Word en dan uploaden naar Amazon...
Maar dat zou al bij de fysieke versie gebeurd moeten zijn? Het toevoegen van de e-book variant zo niet zoveel extra kosten met zich mee moeten brengen.
@harrytasker @Eonfge Het frappante is, is dat als de overheid de BTW op e-books weer verhoogt naar het oude niveau, de prijzen dan weer wél stijgen.

Onder het mom van gestegen / hogere kosten, BTW, etc doorbelasten.

8)7

Wat was de reden dat de overheid gevraagd werd de BTW op e-books te verlagen?

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 23 juli 2024 03:21]

Je betaald extra voor elke bladzijde die zie niet afdrukken :+
In elk boek dat ik tegenwoordig nog koop en een Nldse vertaling is staat tegenwoordig: "De vertaler ontving voor deze vertaling een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds."
En als je opzoekt hoe laag dat bedrag is... dan is het vertalen van boeken meer een hobby dan een baan.
Ondanks dat er echt heel erg veel werk, ervaring en expertise in een goede vertaling zit.
Zoals zo vaak, de mensen die veel geld verdienen zijn niet de mensen die het krijgen.
Ook marktwerking. Als mensen bereid blijven om voor niets te werken, blijft dat zo.
En die Nederlands vertaling is wel mooi 2x zo duur als het origineel.
Uitgevers van boeken zijn toch wel heilig vergeleken met uitgevers van muziek...
Nou moet ik eerlijk zeggen dat kappers tenminste nog werken voor hun geld en de concurrentie moordend is. Uitgevers hebben 0 concurrentie en het enigste wat ze doen is en een bestandje uploaden bij een platform zoals Amazon of Bol.

edit:
Oh en heel zielig doen terwijl ze zowel de auteur als de consument zo hard mogelijk proberen te naaien.
Voor schrijvers, die een percentage krijgen van de verkoop, is concurrentie moordend. Die verdienen notoir weinig en Nederlands is ook nog eens een klein taalgebied.

Sommige uitgevers van sommige soorten boeken verdienen aardig, maar aan typische literatuur blijven geen vieze bedragen hangen. Bovendien is een uitgeverij beginnen ook niet moeilijker dan een kapperszaak en er zijn ook heel veel uitgeverijen.
Met de btw verhoging merk ik dat stripboeken 1-2 euro duurder zijn en dat je voor een album 17,99 betaald en nu 18,99 of 19,99 ik ben hierdoor nog selectiever met boeken
Alleen was de BTW verlaagd, niet verhoogd.
Het is elke keer idd hetzelfde verhaal.btw wordt verlaagd. Prijzen blijven gelijk. Btw gaat weer omhoog. Prijzen stijgen mee om de misgelopen marge weer te vehogen.

What has happened before will happen again.
Het is een marge verbeterende maatregel voor de aanbieder.
Maar is dat ook het doel van de verlaging? Het maakt nogal een verschil wat het doel en de uitwerking is. 15% meer voor de uitgever minder voor de consument en minder voor de staatskas.
Ook is de legale concurrentie verminderd doordat tweedehands verkoop in onderliggende periode verboden is. nieuws: EU-hof: Verkoop tweedehands e-books mag alleen met toestemming van re...
Een andere variabele die de schaarste opdrijft en tot hogere prijzen kan leiden.
En het lijkt dus dat consumenten dus inderdaad nadeel ondervinden dat dit traditionele recht nu is afgenomen.
Is dit niet voor de nabestaande?
Copyright: Forever Less One Day
https://www.youtube.com/watch?v=tk862BbjWx4

Hoe staat 70+ jaar auteursrecht nog in balans met de rest van de samenleving en het concept van cultureel erfgoed? Als jij jezelf afvraagt hoe het komt dat er nog maar enkele media conglomeraten op aarde bestaan, dan is het uitbuiten van auteursrecht het eenvoudige antwoord.

Als je van een vrije economie houdt, van vrije pers en een diversiteit van cultureel materiaal... dan is de uitbuiting auteursrecht de grote vijand die al een lange tijd aan de poten van de samenleving zaagt.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 03:21]

Auteursrechtelijk beschermde werken hebben geen vrije concurrentie
Hoezo niet? Als ik een dichtbundel wil lezen dan heb ik toch genoeg dichtbundels om uit te kiezen? Als ik een dichtbundel van een specifieke auteur wil, ja, dan is er een beperkende factor maar die introduceer ik zelf. Als ik een fles Oude Jenever wil van het Gall en Gall eigen merk dan kan ik ook niet klagen dat die overal hetzelfde kost.
De denkfout die hier gemaakt wordt is dat de prijs bepaald wordt door de verkoper. Drie jaar economie op de middelbare school en drie jaar keuringsdienst van waarde kijken heeft mij geleerd dat het de klant is die de prijs bepaalt middels het concept prijselasticiteit.

Stel je bent verkoper van e-boeken. Dan zoek je de prijs waarmee je de meeste omzet maakt: als je 1% meer vraagt verkoop je 1,1% minder dus heb je minder omzet. Als je 1% minder vraagt dan neemt de vraag maar 0,9% toe dus zet je ook minder om. Dan ligt je prijs dus op een optimum. Voor zover ik weet komt het concept ‘kostprijs’ bij deze berekening niet voor.
[edit]Typo[/edit[

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:21]

Er is best wel een groot onderscheid in wat mensen voor media consumeren; Er is een duidelijke groep mensen met een persoonlijke voorkeur en smaak, en er is een groep die alles gadeslaan wat ze wordt voorgezet.

Als jij niet kunt begrijpen dat sommige mensen graag de dichtbundels lezen van een overleden Rotterdammer, en niet de ANWB reisgids, dan val je duidelijk in categorie twee.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 03:21]

Als jij niet kunt begrijpen
Waarschijnlijk is dit minder neerbuigend bedoelt dan het op mij overkomt maar ik vraag je vriendelijk er mee rekening te houden dat je hier met mensen te doen hebt: het zou je sieren expliciet iets meer respect te gebruiken.

Ik zeg nergens dat alle dichtbundels gelijk zijn, net zomin als alle oude jenevers gelijk zijn. Maar als mijn favoriete jenever te duur wordt dan koop ik hem niet en val ik terug op mijn tweede keus. Als de boeken van een overleden Rotterdamse dichter te duur zijn dan koop jij ze niet: het is niet de kostprijs die de verkoopprijs bepaalt, die is bij overleden dichters verwaarloosbaar. De waarde is, zoals ze dat vaak zeggen 'wat de gek er voor geeft'. Dus als jij honderd euro over hebt voor een boekje met gedichten, dan moet je het niet vreemd vinden dat de verkoper er honderd euro voor vraagt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:21]

Je weet dat er meerdere fabrikanten van Jenever zijn die met elkaar concurreren? Probeer jij maar eens een verhaal uit te brengen in het Harry Potter universum.
Ik heb letterlijk in mijn reactie staan dat ik naar een tweede keus over stap als mijn favoriete merk te duur is. Mijn vraag aan jou: als een verhaal in het Harry Potter-universum in elke boekwinkel €1000 kost, koop je het dan of zoek je een ander tijdverdrijf? Mijn veronderstelling is dat je het boek dan laat liggen en daarom is de prijs lager dan dat. De prijs is niet lager dan dat omdat de uitgever het boek zo goedkoop mogelijk aan de man wil brengen. Als dat laatste het geval was dan zou btw-verlaging zin hebben gehad.

Ik kies er in mijn voorbeeld voor om een eigen-merk jenever met een specifiek boek te vergelijken, bijvoorbeeld Harry Potter en de enge dieren, en oude jenevers in het algemeen met een boekengenre, bijvoorbeeld fantasie. In het eerste segment staat de prijs vast maar in het tweede segment is vrije keus.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:21]

Klopt als je de Kindle edition wilt voor je Kindle is er geen andere keuze.
Kindle accepteerd allemaal verschillende formaten ebooks van verschillende aanbieders. Echter, als je een kindle editie wil, dan heb je jezelf al gelimiteerd net als je zegt dat je de film-cover hardback van een boek wil.
ze accepteren idd redelijk wat, maar als je epub op je kindle wilt (wat toch zo'n beetje het standaard format voor ebooks is) zul je deze eerst moeten converten
Niet per se. Ervan uitgaande dat de uitgevers puur winst als doel hebben en er voor mensen weinig verandert wat betreft hoeveel ze over hebben voor een boek (dus vraag tov prijs is hetzelfde). Dan is het redelijk logisch dat het optimum voor de uitgever verplaatst, immers bij een lagere prijs is er een grotere vraag en de winst per boek is nog steeds gelijk (aanname).

Dat gezegd hebbende. Aangezien het hier om een btw verlaging gaat en dus per definitie geschaald wordt met de prijs, is er een groter voordeel bij een hogere prijs. Dus is het mijn inziens idd niet heel verrassend dat het optimum juist op een hoger prijspunt komt te liggen (maar dat had anders kunnen zijn).
Jules Deelder is al overladen.
Dit is toch redelijk logisch? Auteursrechtelijk beschermde werken hebben geen vrije concurrentie dus is er ook geen vrije marktwerking. Als iemand een boek van een bepaalde auteur wilt lezen, dan gaat die persoon niet (ten minste) 70 jaar wachten totdat andere drukkers met de prijs kunnen gaan stunten.

Edit. 'Ten minste' toegevoegd. Moest het even opzoeken, maar op het moment van schrijven is het auteursrecht in de EU 70 jaar, na het overlijden van de laatste auteur. Nu dus nog zeventig jaar wachten op de dichtbundels van Jules Deelder... zodat de goede man ondertussen aangemoedigd blijft om nog meer dichtbundels te schrijven.
Ik ben zo iemand die e-boeken verkoopt en gezien de huidige situatie (COVID19) is het niet zo vreemd dat je de prijzen niet verlaagd. Als ZZP'er en zelfstandig tekstschrijver zijn mijn inkomsten flink gedaald. Dan moet je en kun je niet verwachten dat ik mijzelf ook nog eens naai om dan de prijs van mijn boeken maar te verlagen. Los daarvan is er ook nog zoiets als inflatiecorrectie.
Ik ben zeker niet tegen auteursrecht en ik vindt ook dat auteurs best mogen verdienen. Juist nu vindt ik het logisch dat jij, en andere kleine auteurs en uitgevers, niet met de prijzen gaan stunten.

Echter, het neemt niet weg dat een digitale uitgaven van Lord of the Rings nog steeds een tientje per stuk kosten, terwijl de goede man al 50 jaar dood is... en dat is te zot voor woorden.

Op zo'n moment kan ik ook alleen maar burgerlijke ongehoorzaamheid aanmoedigen want duidelijk dat uitgevers hier teveel macht hebben, en dat ze op geen enkele manier te motiveren zijn om iets aan de prijs te doen.
Los van prijs vind ik ownership een groot ding. Een ebook kan zomaar van je digitale boekenplank verwijderd worden. Je kan ebooks niet doorverkopen en je bent met sommige devices gebonden aan een distributeur. Ownership en vrijheid van Ebooks en andere digitale goederen moeten nmi op EU niveau worden geregeld.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 03:21]

Dus een eBook is een 'as a service'?
Niet automatisch. Ja, als je e-book reader winkel X ondersteunt (Amazon, bol.com) dan kan het zo zijn dat je niet echt eigenaar bent, incl. het risico dat boeken verwijderd worden. Ik vermijd deze constructie.

Maar er zijn zat winkels die ebooks gewoon als download (epub o.i.d.) aanbieden die je gewoon kunt backuppen naar je NAS, dropbox, e.d. Als er DRM op zit is dat vaak een identifier die naar jou te traceren valt als dit bestand op torrentsites opduikt.

Met dat tweede systeem heb ik niet zo veel moeite, behalve dat doorverkopen niet kan. Maar daar kan ik persoonlijk mee leven.
Dat van 'as a service' vind ik maar niets. Dan wordt het een dag van je ontnomen ondanks je ervoor hebt betaald. Daarom dat ik maar échte boeken fijner vind. DRM in ebooks vind ik wel wat extreem.
Ik vond het ook maar niets. Adobe software is niet meer te koop, alleen nog maar te huur. Als ik toe ben aan een vervanger van mijn versie van Lightroom ga ik echt wel elders kijken.

Met hardware beginnen fabrikanten het ook al te proberen: https://arstechnica.com/c...l-car-features-on-demand/

Absurd. Maar als het één keer lukt zullen we het steeds meer zien, ben ik bang.
Als je geld verdient met het gebruik van de software, wat is dan het probleem? Dan zij die kosten toch ‘peanuts’?

I ben zelf momenteel bezig met het leren van Ps, Ai en Id. Ik betaal 12 maanden lang $29.99 per maand voor de gehele suite en dan nog verdien ik er momenteel niets mee, maar ik krijg wel steeds alle updates.

En als je dus al abbonnee bent, sluit die dan en kijk voor een ‘upgrade’, die bieden ze geheit aan.
De dames en heren uitgevers, noemende zich uitgever, zijn echter m.b.t. e-books m.i. niet meer dan een veredelde bibliotheek.
Je verwerft het tijdelijk leesrecht en als ze vinden dat het lang genoeg geduurd heeft, hebben ze de mogelijkheid om het boek ontoegankelijk te maken. Of halen de titel uit hun 'bbiliotheekje'

Net als jij hou ik het privé daarom bij papieren boeken. Een ebook heeft mij nog nooit de voldoening gegeven als een papieren boek. Het enige handig (voor mij dan) aan een e-book is de mogelijkheid om er in te kunnen zoeken.
Klopt, dat is het enigste voordeel van ebooks: alles op één apparaat maar als ze het ontoegankelijk maken, kan je dat vergeten en is de aankoop van het apparaat ook nogal voor niets geweest. Met echte boeken kan je het tenminste gezellig maken bijvoorbeeld bij een nachtlamp rustig lezen. EN het blijft voor altijd toegankelijk want JE HEBT ER POTJANDORIE VOOR BETAALD!! Zij hebben gekregen wat zij willen dus waarom de consumenten het nog lastig maken.
Helaas hebben de uitgevers een betere en machtigere lobby bij de politiek dan de consumenten. De beperkingen die de uitgevers op mogen leggen bij de "verkoop" van een e-book zijn wel erg ruim, de rechten van de consument om een e-book op meerdere readers te kunnen, of naderhand nog een aantal keer te kunnen downloaden zijn wel heel beperkt.
Als je e-reader kapot gaat kan je nu je boeken gewoon kwijt zijn. Sommige merken e-readers geven de boeken via een eigen store uit en die zijn alleen via de eigen e-reader te lezen. Als je e-reader kapot gaat heb je dus geen vrije keuze als je die wilt vervangen. Die "vendor lockin" zit al in het randje van wat wettelijk is toegestaan en zou eigenlijk gewoon verboden moeten worden.

Ik hoop dat de politiek dit ook eens oppakt en de DRM op e-books gaat reguleren of liever gaat verbieden. Een e-book zou je toch op minimaal 3 devices moeten kunnen lezen. Verkopers zouden ook de verplichting moeten hebben om de download een minimum aantal jaar aan te bieden.
Als het om piraterij gaat is het watermerk een prima opsporingsmogelijkheid, drm is puur consumentje pesten.
Als publiek hebben we nog een andere optie, en dat is publieke ongehoorzaamheid. We kunnen gewoon massaal de regels op DRM negeren, weigeren het te kopen en alternatieve kanalen gebruiken. Vanuit mijn standpunt is het gebruik van "piraten" sites ene kleiner kwaad dan het blijven financieren van uitgevers die met het lobbyen voor steeds draconischer auteurswetten de rechtstaat en de toegang tot kennis aan het ondermijnen zijn.

Natuurlijk komt er dan een soort van wapenwedloop vanuit de uitgeverslobby, die "piraterij" zullen gaan tegenwerken, maar uiteindelijk zal dat leidden tot een situatie waarbij de wetgeving die deze onzin mogelijk maakt zelf onder druk komt te staan. Dan geld het oude adagium van Lincoln: "The best way to get a bad law repealed is to enforce it strictly."

Merk op dat het publiek en auteurs beide slachtoffers zijn van de machtsgreep van uitgevers over het auteursrecht.

Auteursrecht moet terug naar redelijke voorwaarden, en terug naar de auteur. Duur beperken tot maximaal een generatie (ca 30 jaar na publicatie) en overdracht en exclusieve licenties beperken tot maximaal een paar jaar, en uitgevers als culturele instellingen in het kader van het belang van diversiteit beperken tot maximaal 10% van de markt.
Hierom ben ik ook weer meer papieren boeken gaan komen. Maar een beetje jammer is het wel. Qua milieu, opslagruimte, draagbaarheid, etc. waren e-books beter geweest.
Koop de boeken die je echt wilt hebben fysiek en download de pdf versie ergens op een downloadsite.
Mag niet ik weet het maar je hebt dan netjes betaald en geen last van DRM.
Ik doe dat vooral met technische boeken die ik altijd bij me wil hebben.
DRM met identifier kan ook een probleem zijn als een uitgever niet doorgaat met de indentifier. Door faillisement oid.

We zien hetzelfde met spellen en andere zaken.
Zolang het een "passieve identifier" is, die niet van contact met een server afhankelijk is om het bestand te kunnen gebruiken, ben je onafhankelijk van de leverancier. Alleen als jij je gekochte e-book gaat verspreiden, en de leverancier actief op zoek is naar gewatermerkte bestanden, kun in je in de problemen komen.

Maar goed, dit gaat een beetje offtoptic :)
Ook zonder drm kan er nog steeds een watermerk in zitten. Aangezien epub gebruik maakt van html is het redelijk simpel om dat, voor de lezer onzichtbaar, aan te brengen.
Een watermerk aangetroffen op een boek is geen enkel bewijs dat jij het hebt verspreid. HTML valt redelijk eenvoudig te normaliseren en daarmee zijn watermerken in HTML al snel te neutraliseren, zeker als je enkele exemplaren met elkaar kunt vergelijken; een betere plek om watermerken in te verstoppen is afbeeldingen. Veel meer ruimte om een paar bits robuust in weg te werken.
Dit is zo bij boeken met DRM idd, maar er zijn ook boeken zonder DRM die je gewoon kan backuppen waar je wilt (bijv https://decorrespondent.nl/demeestemensendeugen). Zo'n boek koop ik ook veel sneller. Eerlijk gezegd haal ik van Kindle boeken ook direct de DRM af en zet ze op mn NAS. Illegaal maar ik wil ze toch graag nog lezen op mijn volgende reader. Ik ben het wel met je eens hoor.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 03:21]

Zou zo een backup niet vallen onder stichting thuiskopie?
Het grappige is dat we op ieder medium thuiskopie heffing betalen maar nergens is het toegestaan een kopie te maken. Kunnen we niet helemaal af van die heffing als je toch niks meer kan en mag kopiëren. Over verkapte belasting gesproken....
Nee, je snapt het niet. Je hebt nog steeds het recht een kopie te maken.
Je mag alleen een kopieerbeveiliging niet omzeilen..

(Dat is net zo'n lekkere constructie als 'Je bent niet verplicht je ID bij je te hebben, maar je moet hem altijd kunnen tonen als ze erom vragen')
Dit is een volledig legale manier om DRM te omzeilen, ook bekend als het "Analoge gat". De DRM moet namelijk wel effectief zijn, wat betekend dat het in ieder geval een serieuze poging moet wagen om je te stoppen. Mogelijk krijgen toekomstige kindles dan een camera met scanner-detectie software, om snel het beeld te onderdrukken als er een scanner of camera in zicht komt.
Eerlijk gezegd haal ik van Kindle boeken ook direct de DRM af en zet ze op mn NAS. Illegaal maar ik wil ze toch graag nog lezen op mijn volgende reader.
Is dat tegen de wet in Nederland? Ik weet dat er wetten zijn in bepaalde andere landen die DRM verwijderen verbieden/strafbaar maken, maar ik ben even kwijt welke Nederlandse wet dat schend.
Ik heb best een aantal ebooks maar ownership laat ik mij niet afnemen. Het eerste wat ik doe ik ze converteren naar een DRM-vrije variant (mbt Calibre), wat gelukkig nooit problemen oplevert.

Al met al ben ik niet overtuigd - als ik de kans krijg ga ik voor het papieren boek. Dat kan ik tenminste gedachteloos overal mee naartoe slepen zonder bang te zijn voor diefstal of beschadiging. Het boek kan beschadigen natuurlijk maar dat heeft dan geen impact op andere "boeken", en papieren boeken zijn niet echt roofgoed.
Al met al ben ik niet overtuigd - als ik de kans krijg ga ik voor het papieren boek. Dat kan ik tenminste gedachteloos overal mee naartoe slepen zonder bang te zijn voor diefstal of beschadiging. Het boek kan beschadigen natuurlijk maar dat heeft dan geen impact op andere "boeken", en papieren boeken zijn niet echt roofgoed.
Ik heb juist bijna dezelfde redenen om absoluut niet meer voor een papieren boek te gaan. Die kan ik namelijk niet gedachteloos overal mee naar toe slepen. Ik lees vaak dikke boeken en die zijn zwaar en groot. Of de letters zijn zo klein dat ik een leesbril moet opzetten. En in het donker lezen is ook niet mogelijk, want dan moet ik weer licht meenemen. En ik lees al jaren van een electronisch apparaat, maar voor diefstal ben ik nou nooit bang geweest. Ik neem aan dat jij ook niet je telefoon overal mee naar toe neemt? Want die dingen zijn echt roofgoed...
[...]
Ik heb juist bijna dezelfde redenen om absoluut niet meer voor een papieren boek te gaan. Die kan ik namelijk niet gedachteloos overal mee naar toe slepen. Ik lees vaak dikke boeken en die zijn zwaar en groot. Of de letters zijn zo klein dat ik een leesbril moet opzetten. En in het donker lezen is ook niet mogelijk, want dan moet ik weer licht meenemen.
Tja, ik heb geen leesbril nodig. En een (bed)lampje vind ik fijner dan backlight van een scherm.
En ik lees al jaren van een electronisch apparaat, maar voor diefstal ben ik nou nooit bang geweest. Ik neem aan dat jij ook niet je telefoon overal mee naar toe neemt? Want die dingen zijn echt roofgoed...
Klopt. Voorbeeld: het strand. Lekker om daar een boek te lezen, maar een ereader neem ik niet mee. Net zo min als mijn telefoon inderdaad. Niet verantwoord met oog op zand, water en diefstal. Een papieren boek daarentegen is geen enkel bezwaar. Er zijn duizend-en-een use cases waarbij een papieren boek makkelijker is. Delen met anderen, open laten liggen, markeren / aantekeningen, beeldkwaliteit. Omgekeerd ook, maar daar til ik duidelijk minder zwaar aan dan de voordelen van papier. Ieder z'n ding, maar ik ben niet overtuigd.
Je hebt waarschijnlijk nog nooit een ebook gezien, want een aantal voordelen die je noemt zijn gewoon bij ebooks. Open laten liggen? Als ik mijn scherm aanraak staat de laatst gelezen pagina voor me. Aantekeningen en markeren? Gaat prima met mijn reader. Beeldkwaliteit? Mijn letters zijn haarscherp, en waren dat overigens al op mijn eerste reader jaren terug. Delen met anderen is wel een probleem. Je ereader uitlenen doe je toch niet zo vaak.
Het strand: ik zou juist een papieren boeken daar niet mee naar toe nemen. Bladeren worden nat en dan kan ik het boek niet verder lezen. M'n ereader spoel ik even af en ga gewoon weer verder.
Delen met anderen doe ik sowieso niet, ik ken niemand die alleen maar Engels leest (alleen m'n partner)
Markeren/aantekeningen maken zou ik absoluut nooit doen in papieren boeken.
Open laten liggen: mijn ereader ligt per definitie open. Geen boekenlegger nodig die uit het boek kan vallen.
Beeldkwaliteit: e-ink is zo gemaakt dat het de geprinte karakters emuleert, qua scherpte. Ik durf zelfs te zeggen dat m'n ereader scherper is dan de gemiddelde mass-market pocket.

En om even een stukje onzin uit de wereld te werken: de zijverlichting van een ereader kun je absoluut niet vergelijken met het achtergrond licht van een LCD/OLED scherm.

En inderdaad, iedereen z'n ding, maar ik ben absoluut wel overtuigd.
Laten we dit artikel goed in het achterhoofd houden:

Amazon verwijdert George Orwells '1984' van e-booklezers
nieuws: Amazon verwijdert George Orwells '1984' van e-booklezers
Die boeken mochten dus nooit verkocht worden vanwege het ontbreken van toestemming.
Dat neemt niet weg dat Amazon tot op de dag van vandaag een infrastructuur heeft aangelegd waarmee ze jouw boeken kunnen wissen. Als het om fysieke exemplaren ging, gekocht via Amazon, dan hadden ze nooit een recall kunnen doen. Nu ze echter die macht over de eindgebruiker hebben, zijn ze ook genoodzaakt deze te gebruiken.

De fout is niet dat Amazon een boek wiste, de fout is dat Amazon dat uperhaupt kan.
DRM op een ebook is een drama. Met mijn vorige e-reader lukte het me domweg niet om DRM aan de praat te krijgen. Nu ben ik overgestapt op boeken van bookchoice.com. Elke maand 8 boeken zonder DRM* voor €3,99 per maand, beschikbaar als EPUB en luisterboek. Geen keuze, maar wel een gevarieerd aanbod zodat er altijd wel wat interessants tussenzit. Al een paar verrassingen zo gevonden.

* Nou ja, bijna; de beveiliging zit erin dat je naam in de epub staat zodat je traceerbaar bent
Ik vind dat geen prettig idee. Ik kan legio omstandigheden bedenken waaronder die ePUB file zijn weg het internet op vindt buiten mijn eigen bedoeling. Ben ik dan strafbaar voor het verspreiden van illegale software?
[gokmode]
Als er veel verschillende ebooks met jouw naam erin op internet verschijnen, heb je wel iets uit te leggen denk ik. Als jij mij een boek stuurt en ik zet hem op een torrentsite, waarna vervolgens iedereen en zijn moeder dat downloadt, in theorie ook, maar omdat het er dan maar één is, zal dat wel wat loslopen.
[/gokmode]
Anoniem: 1350842 @GeforceAA6 juli 2020 14:30
Al ligt dat wel aan de vorm natuurlijk. Genoeg ebooks die je gewoon als bestand kunt downloaden en met je reader naar keuze kunt lezen, dan is het in ieder geval zo dat je het boek niet verliest. Qua doorverkopen ben ik het met je eens, maar daar tegenover zie je wel dat ebooks vaak een stukje goedkoper zijn dan de fysieke variant, dus daarin compenseert dat wel een beetje.
Helaas zal zoiets sneuvelen binnen de Europese Commissie omdat er te weinig kennis om zich echt goed in te zetten. Right of Ownership en Right of Repair, allemaal dingen wat wij graag willen en ons voor inzetten, maar de mensen die ons vertegenwoordigen snappen eigenlijk niet waar ze het over hebben.

Het mooiste zou natuurlijk zijn, dat je maakt niet uit waar je je e-book koopt, deze in JOU boekenkast komt te staan. En dat je die van device naar device kan meenemen en binnen dat platform ook kan verkopen. Maar, de meeste dromen zijn natuurlijk bedrog.
dat hangt sterk af van welke Ebooks, en waar je ze koopt - er zijn genoeg, ook van grote schrijvers (iig op fantasy-gebied) waar geen DRM in zit. (en als er wel DRM op zit zijn er alsnog opties...)
Dat is inderdaad het probleem. Juridisch gezien valt het onder het auteursrecht en neem je een licentie af. Je bent dus geen eigenaar. Met games is dat overigens niet anders. Bij papieren boeken heb je het voordeel dat je van het boek an sich, dus niet de inhoud maar het fysieke boek, eigenaar kan zijn. Je kan op dit moment nog geen eigenaar zijn van een digitaal bestand. De wetgeving loopt daarin enigzins achter op de digitale werkelijkheid van de afgelopen 20 jaar.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 23 juli 2024 03:21]

Mag ik je dan ook vragen hoe je zoiets ziet? Ik ga direct akkoord met het feit dat er een mogelijkheid moet zijn om ook digitale goederen door te verkopen, maar hoe zie jij dat juist? Het kunnen transfereren tussen gebruikers van een dienst zou al een goede stap vooruit zijn, maar wat met producten die niet vast hangen aan een dienst. Hoe wil je dat correct laten verlopen?
Ik ben het helemaal eens met de argumenten en dat vertaalt zich in de waarde die ik aan een ebook geef: nihil.

Het gevolg is dat de prijs die voor ebooks gevraagd word veel te hoog is om deze aan te schaffen. Ik blijf dus maar lekker bij fysieke boeken.
Het niet kunnen doorverkopen heb ik persoonlijk niet zoveel moeite mee. Al kan ik me er vinden dat andere mensen daar anders over denken natuurlijk. Het kunnen verwijderen van m'n 'digitale boekenplank' (mooie uitdukking! :) ) heb ik wel veel moeite mee. Net zoals dat het apparaatgebonden is. Mijn inziens zou het 'persoonsgebonden' moeten zijn, al zou ik dan niet weten hoe je dit privacytechnisch zou kunnen afvangen.

DRM is onder aan de streep een reactie op de hoeveelheid werken die oneigenlijk worden gekopieerd/gedownload. Als niemand illegale kopieën zou maken, zou DRM niet bestaan en zouden we dit gedoe niet hebben.
(Ik zeg niet dat ik de huidige implementatie van DRM-systemen goed vind overigens!!)

Ik zou niet weten hoe, maar er moet inderdaad wel iets grondig veranderen in copyright-land.
Ja, dat had ik pas. Mijn KoBo reader ging zonder mijn toestemming updaten en dat ging fout. Al mijn gekochte boeken verwijderd, een paar heb ik terug kunnen downloaden. En dan zit er een muts met wie je moet chatten bij de helpdesk op de meest knullige website die ik ooit heb gezien, laat maar zitten, wat een ellende! De boeken die ik kwijt ben waren niet veel soeps, maar ik heb er wel voor betaald. Ik vind het een k*t systeem.
Dit is toch meer als logisch, de waarde van elk product, maar zeker bij een digitaal product waarbij de productie en distributie relatief goedkoop zijn, word bepaald door wat de consument er aan wil geven. Als de comsument 10 euro wou geven voor de BTW verlaging, gaat die nog altijd 10 euro voor dat product willen geven na de BTW verlaging. Waarom zou je dan als verkoper een lagere prijs aanrekenen?
Je redenering is redelijk kort door de bocht. Er hangt veel af van de prijselasticiteit van het product. Met andere woorden: hoeveel e-books worden er meer verkocht bij een prijsdaling van x %? Als de consument erg gevoelig is aan prijswijzigingen rond het huidige prijspeil dan kan de meerverkoop zorgen voor meer winst ondanks dat de verkoopprijs gedaald is.

Hier lijkt het er op dat een prijsdaling niet tot voldoende meerverkopen leidde en is de prijs dus gewoon terug naar het vorige peil gestegen. Ik vermoed ook dat er gewoonweg niet veel e-books verkocht worden bij het huidige prijspeil en dat vooral gratis boeken of boeken die aan een zeer lage prijs verkocht worden goed lopen. Als een e-book net zoveel kost als een papieren boek is de appetijt wat minder groot denk ik.
Anoniem: 951889 @maevian6 juli 2020 18:22
Maar dan tel je alleen de mensen die uberhaupt ebooks kopen. Als een ebook binnen 20% van de prijs van het papieren boek zit, en er een drm-vrije "backup" verkregen kan worden, koop ik het papieren boek voor in de boekenkast en lees ik de digitale versie.

Ik vind ebooks veel fijner omdat je een hele zeecontainer aan boeken in 150 gram kan proppen en je altijd voldoende licht hebt om te lezen, maar als je dan voor het zelfde geld een tastbaar object verkoopt... op z'n tijd heeft een papieren boek toch charme, dus waarom niet? Daar bij heb je dan geen gezeik met DRM, als ik iets koop verwacht ik dat ik de eigenaar ben. (kijkt boos naar apple die ooit al m'n muziek heeft verwijderd omdat ze dachten dat ik mijn account had verkocht vanwege regelmatig vpn gebruik)
Het lijken wel brandstofprijzen. Je merkte er vrijwel niets van dat de olieprijzen korte tijd waren ingestort.
De aanbieders van ebooks trekken die prijzen gelijk weer recht door de winst in eigen zak te steken. Dat had de overheid toch aan moeten zien komen.
De titel suggereert een doel die niet op de agenda stond toen dit in 2012 door de Tweede Kamer aangenomen werd als motie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32827-36

Het ging puur om het gelijkschakelen van papier en digitaal, om oneerlijke concurrentie (van papier tegenover digitaal let wel!) tegen te gaan. Je zou wellicht verwachten dat je als consument een prijsverlaging ziet, maar dat is nooit de insteek van deze beleidswijziging geweest.

Koren op de molen van de boze consument, en misschien was het een leuke kans geweest om digitale boeken goedkoper aan de man te brengen, maar het was niet de reden voor deze BTW verlaging, dat consumenten goedkoper uit zouden zijn.
Als we papier en digitaal echt gelijkschakelen dan maken we dus ook het doorverkopen mogelijk. Anders is het een loos argument.
Op zich goed punt en daar is ook jurisprudentie over (wat dit overigens verbiedt, met name omdat het zeer ingewikkeld is om van een origineel te spreken bij digitale kopieën), maar het ging mij hier er vooral om dat de titel voorspelbare reacties uitlokt dat het geld in de zakken van bedrijven verdwijnt, terwijl dat misschien een bijeffect is, maar niet waar deze wetgeving om draait. Je kunt je dus afvragen hoe het komt dat dit frame (waar blijft de prijsverlaging?) er op wordt geplaatst.

[Reactie gewijzigd door Risce op 23 juli 2024 03:21]

Zijn het dan een paar bedrijven die de prijzen controleren?

Als er 1 bedrijf is dat de prijzen niet omhoog gooit, gaan alle klanten toch daar naartoe?

Zonder verdere kennis ruikt het naar illegale prijsafspraken.
Nee, er is er maar één die de prijs van een boek bepaalt; de uitgever heeft de rechten van een boek, zodat een ander dat boek niet eens mág uitgeven. Er is dus geen concurrentie.
Dus elke (web)winkel waar het boek wordt verkocht moet dezelfde prijs hanteren, bepaald door de uitgever? Dat is wel vreemd, maar uniek. Als ik mij niet vergis gebeurd met bier in supermarkten een vergelijkbaar iets.

edit: lees net, door de reactie van @boschhd dat de wet die jij denk ik ook bedoeld helemaal niet van toepassing is op e-books.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 23 juli 2024 03:21]

Boekenprijzen worden door de uitgever vastgelegd in Nederland: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_op_de_vaste_boekenprijs.
"Dit biedt uitgevers de ruimte om ook minder winstgevende boeken uit te geven en geeft boekverkopers de mogelijkheid om een breed assortiment te voeren. "
Dit is een volslagen drogreden; het is met name gelegaliseerd kartel van boekverkopers. Dat de EU dit nog tolereerd is vreemd, maar met een klein taalgebied is het erg lastig (en in Belgie, zonder vaste boekenprijs, zijn boeken vaak nog iets duurder, omdat de markt grotendeels in handen is van Nederlandse bedrijven.)
Die wet is helemaal niet van toepassing:
Schoolboeken zijn uitgezonderd van de vaste boekenprijs, evenals tweedehands boeken. Ook voor e-boeken geldt de wet niet.
Als het overheid slim was, zouden ze dat het prijs dankzij belastingverlaging niet mag stijgen in de wet vastleggen. Of anders betalen de verkopers erg zware boete.
Dat is zinloos want dan zeg je als bedrijf gewoon dat je overige kosten zijn gestegen of zo. Prijzen zijn godzijdank vrij in Nederland.
Dat is dus niet helemaal waar; voor fysieke boeken zit er wel een vaste prijs aan afaik
Nooit gehoord van de wet op de vaste boekenprijzen, zeker?
Tot het BTW tarief weer omhoog gaat - dan moeten spontaan de prijzen omhoog.
Uitgevers hebben dus gewoon even extra winst gepakt. En maar klagen als er wordt gekopieerd :-(
Ik moet ook gelijk denken aan brandstof prijzen...
Olieprijzen gaan omlaag... prijs aan de pomp blijft gelijk, want tja... er is toen ook duur ingekocht.
Olieprijzen gaan omhoog... hup gelijk de prijs aan de pomp ook omhoog, want tja er moet nu duur ingekocht worden...

Ik heb ook nooit gesnapt waarom een e-book net zo duur moest zijn als een papieren variant en soms zelfs duurder... Dat kan toch nooit alleen aan het BTW tarief gelegen hebben? Dat blijkt wel uit het resultaat van dit onderzoek...
Dit is ook mijn grote angst voor de corona BTW korting die er nu is in Belgie voor de horeca. Die inflatie hebben we al mooi te pakken :(
ik wist niet eens dat dit verlaagd was. Maar dit artikel bewijst wel weer dat als er belastingverlagingen op producten toegepast worden, dit alleen in het voordeel van de uitgever/verkoper is en niet van de consument. Iets wat eigenlijk iedereen wel had kunnen raden, maar als de btw verhoogt wordt dan zijn ze er als eerste om naar boven af te ronden.

Het valt me wel op dat e-books steeds vaker via Bol.com goedkoper zijn dan als je een paperback aanschaft. Dus vaak is het bij mij het overwegen wel waard om de e-book aan te schaffen (al een aantal keren gehad dat de paperback 20 was maar de e-book 10).
Zo stellig kun je dat niet zeggen. Veel hangt af van de marktwerking of het gebrek eraan. In dit geval is er dus iets aan de hand waardoor er te weinig marktdruk is om die prijsreductie aan de consument door te geven.
Van mij mag het BTW tarief voor zowel papieren als e-boeken terug naar het hoge tarief. Dit experiment heeft laten zien dat het verlagen van het tarief op geen enkele manier de beschikbaarheid heeft verhoogt.

Zoals anderen ook al laten horen, zolang een gekocht exemplaar van een boek niet vrij verhandelbaar is (door uitputting van het auteursrecht), moet het als klant misleiding gelden om het woord "koop" of vergelijkbare termen bij de transactie te gebruiken. Als het woord "koop" is gebruikt, impliceerd dat, dat je het gekochte mag doorverkopen.
Doe maar niet. Hetzelfde truukje kan hier worden toegepast, waardoor verkopers een dubbele verhoging kunnen verwachten.

stel dat een e-book 10 euro is. en we gaan naar het lage tarief van 9, dan maakt de verkoper per e-book een extra winst van 1,74. dat boek is nu 9,17 euro excl btw ipv 8,26 (waarbij jij hoopte op een prijs van 9 euro). gaan we nu weer terug naar 21%, zal de verkoper er voor kunnen kiezen om de 21% btw te berekenen op basis van de huidige prijs excl 9% btw (9,17) of op basis van de huidige 10 euro. waardoor je nog eens een prijsstijging krijgt van nog eens 1,10 of 2,10. is je e-book ineens 12,10 terwijl de bedoeling was dat het boek een stuk goedkoper was.

[Reactie gewijzigd door pizzafried op 23 juli 2024 03:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.