CBS: omzet uit verkopen Nederlandse webwinkels is met 55 procent gegroeid

Webwinkels gevestigd in Nederland hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 55 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het is de hoogste groei ooit gemeten. De groei was nog groter bij winkels die ook fysieke vestigingen hebben.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat Nederlandse multichannelers in het tweede kwartaal een omzet hebben gedraaid die 68 procent hoger was dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit zijn winkels die ook fysieke vestigingen hebben en waarbij het zwaartepunt niet op online verkopen ligt. De omzetgroei bij webwinkels die alleen online verkopen, was in dezelfde periode 45 procent. Bij de hele detailhandel samen gaat het om een groei van 55 procent.

De omzet uit verkopen van Nederlandse webwinkels groeit jaarlijks, maar de stijging is dit jaar veel hoger dan gebruikelijk. Waarschijnlijk komt dat door het coronavirus en de lock-down die in maart volgde, waardoor veel winkels gesloten waren.

Volgens het CBS kopen Nederlanders ook steeds vaker online producten bij webwinkels die niet in Nederland gevestigd zijn. In het tweede kwartaal van dit jaar was dat volgens het CBS goed voor een omzet van 696 miljoen euro bij die winkels. Het gaat om voorlopige cijfers, gebaseerd op een experimentele meetmethode. Ondanks de stijging is de omzet van Europese webwinkels uit verkopen aan Nederland maar een klein aandeel van wat Nederlandse consumenten uitgeven. In 2018 was dat volgens het CBS nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-10-2020 • 15:28

40

Reacties (40)

40
37
13
0
0
19
Wijzig sortering
Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt helemaal losgeslagen ben wat betreft online aankopen. Alhoewel ik sowieso al héélvéél online kocht, kom ik sinds Corona zelden nog in een winkel. Echt alles wat ik online kan kopen koop ik online. Vooral de boodschappen beparen mij een hoop frustratie, zeker als mijn vriendin weer een onmogelijke lijst had samengesteld en ik gemiddeld 2 uur van mijn zaterdag kwijt was door zoektochten naar producten in een supermarkt. Zeer frustrerend. Tegenwoordig staat Picnic hier iedere week aan de deur, echt geweldig. Mijn leven is hierdoor echt een stuk makkelijker geworden. Vooral omdat ik nu zelf mijn boodschappen kan toevoegen, en hierdoor ook zelf kan bepalen wat ik ga koken die week. Normaal bedacht mijn vriendin dit, en ik iedere week het wiel opnieuw moest uitvinden m.b.t. de gerechten die ik voorgeschoteld kreeg. Absoluut een aanrader :)

Ik denk dat hier gemiddeld 3-5 keer per week een pakkettenbezorger aan de deur staat. En dan overdrijf ik niet :)

[Reactie gewijzigd door Marchel op 23 juli 2024 05:54]

Haha, ik snap niet zo goed dat jij wel kan bepalen wat je kookt als je boodschappen doet via picnic, maar niet als je - zoals voorheen - de boodschappen in een winkel haalt.
Omdat mijn vriendin het boodschappenlijstje maakte en dus ook de gerechten bepaalde. Met de Picnic app kan je gezamenlijk de boodschappenlijst beheren waardoor ik makkelijker invloed kan hebben op de inhoud van de lijst :-)
Anoniem: 420148 @Marchel24 oktober 2020 17:30
Met pen en papier kun je toch ook samen zaken aan een lijst toevoegen, of gebruik ik pen en papier al jaren verkeerd?
Dat het kan wil niet zeggen dat het praktisch in een ieders leven past, er zijn wel meer zaken die op die manier ineens 'weer wel kunnen'. Als simpel voorbeeld: Mijn oma heeft intenser contact met haar kleinkinderen sinds ze een smartphone heeft. Is dat eigenlijk niet zo fijn dat daar die smartphone voor nodig was? Nee eigenlijk niet. Maar dat neemt de realiteit niet weg. Mensen hebben het te druk om samen de boodschappen te bespreken, en samen een lijst bijhouden die ergens in de keuken rondslingerd is ook verre van ideaal. Maar als het samen digitaal kan, why not? Heb ik ook wat te doen als ik zit te scheiten.

ps. Mijn oma maakt inmiddels ook gebruik van picnic en enkele andere diensten, ik had het me echt niet voorgesteld enkele jaren geleden maar ze vind het fijn om niet afhankelijk te zijn hoe veel kinderen en kleinkinderen ze ook heeft die gerust alle boodschappen etc voor haar kunnen langs brengen. Als zo iemand via een app boodschappen kan doen moeten we ook niet raar opkijken als milennials de pen laten liggen voor de boodschappenlijstjes nietwaar.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 05:54]

Alleen jammer dat Picnic een smartphone vereist.
Tja.... ik snap wat je bedoelt. Ik kan echt niet zonder, wel zonder socialmedia maar niet een smartphone. Ik kan mijn hele bedrijf runnen via mijn smartphone. En dat is geweldig!
Sinds we thuiswerken dankzij covid is het enige waar ik mijn smartphone nog voor gebruik podcasts tijdens de wekelijkse boodschappen en als wekker. Waarom klooien met een klein touchscreen terwijl ik constant achter 2 grote monitoren zit.
Het is meer -voor mij althans- dat het zoveel beperkter is op een telefoon. Kleine lettertjes, weinig teglijk op je schermpje. Nah.. is gewoon reject voor mij. Ik hadme ingeschreven en ging toen opzoek naar hoe ik kan bestellen. Kan alleen per telefoon-APP.
Ik heb nog even gespeeld met het idee een emulator te gebruiken maar is vermoedelijk toch gekoppeld aan je telefoon iMei of nummer voor 2fa. Dus laat maar.
Kan je hem niet via bluestack draaien?
Kwestie van blijven klagen over hoe belachelijk dat is, als jij vol kan houden dan doe ik met je mee! Ben het ook wel een beetje zat dat 'mobiel is onze prioriteit' is overgegaan naar 'alles via de telefoon!'. Mobiel is de prioriteit is al erg zat (maar begrijpelijk).

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 05:54]

Mijn moeder bestelt boodschappen met een app dankzij COVID19.
Zeer herkenbaar op vlak van onmogelijke lijst, inplaays van 15 min winkelen is het uur of nog langer met onnodige frustratie. We gebruiken nu collect en go van Colruyt en ik moet nu gewoon afhalen. (aan de deur zou wel nice zijn :))
Vooral omdat ik nu zelf mijn boodschappen kan toevoegen, en hierdoor ook zelf kan bepalen wat ik ga koken die week. Normaal bedacht mijn vriendin dit, en ik iedere week het wiel opnieuw moest uitvinden m.b.t. de gerechten die ik voorgeschoteld kreeg.
Haha, dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als jij die boodschappen gaat halen en jij wil biefstuk en dat staat niet op de (geschreven?) lijst dan staat het je vrij die alsnog te kopen. Een online systeem lijkt mij daar niets aan veranderen behalve dat het geen verrassing meer voor je vriendin is dat jij je niet aan de voorgestelde lijst gaat houden ;).
Vooral de boodschappen beparen mij een hoop frustratie, zeker als mijn vriendin weer een onmogelijke lijst had samengesteld en ik gemiddeld 2 uur van mijn zaterdag kwijt was door zoektochten naar producten in een supermarkt.
Klinkt als een goed argument. Bij mij is het tot heden is eerlijk gezegd nog niet gelukt om online boodschappen te doen. Bij de eerste poging, in maart, via Picnic liep ik tegen twee problemen aan; ze hebben niet alle producten die ik graag eet en de levertijd was 2 weken. Toch maar naar de winkel dus.

Bij de AH koop ik zeker 80% van mijn boodschappen. Echter tot nu toe is het ook daar nog niet écht interessant geweest om te laten bezorgen. Eerste probleem is de drempel van 50 euro. Nu geef ik elke week zeker 50 euro uit bij de AH, alleen komen we daar dan ook 3 tot 4 keer per week voor verse producten (lees vlees en zuivel voor in de koelkast). Als ik nu kijk dan kan ik aanstaande donderdag pas laten bezorgen en dan kost dat op 65 euro boodschappen 4.95 voor een heel ruim tijdstip (16 tot 21), specifieker kan maar dan wordt het 8.95 bezorg kosten. Vrijdag wordt vanaf 7.95. Ook lijken de bonus aanbiedingen te verdwijnen zodra je thuis bezorgen kiest, drie dagen vóór start van de week zouden er meer moeten verschijnen (maar dat had dan gisteren al bekend moeten zijn!). Hoe dan ook zou ik nu 0 euro korting krijgen, ga ik vandaag of morgen de winkel dan schat ik een euro of 6-8. Bij kiezen voor pickup point krijg ik 3.69 bonus korting. Het lijkt erop dat thuisbezorgen dus wat meer kost dan de bezorg kosten.

Dat gezegd hebbende gaat het zeker 1.5 uur per week besparen als alle boodschappen hier bezorgd zouden worden.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 05:54]

Het is niet zo dat ik veel bestel via internet, het zal gemiddeld twee keer per maand zijn. Maar dat is vooral omdat het dan vaak van die producten zijn waar ik geen zin heb om de halve winkelcentra te moeten doorlopen om het te vinden, als het überhaupt al verkocht wordt. Kleding merk ik dat ik de laatste twee/drie jaar bijna alleen maar online koop. Schoenen ook voor het eerst online afgelopen jaar, omdat je dan precies dat model, die kleur en dat type kunt opzoeken wat jouw smaak is. En heb nog geen gebruik hoeven maken van teruggstuurservices. Oftewel ik deed het al steeds meer en ik kom alleen nog maar voor de supermarkt of een bouwmarkt in een fysieke winkel.

Nu met het hele COVID-19-verhaal heb ik er echt eigenlijk helemaal geen zin meer in om naar de fysieke winkel zoals de supermarkt te gaan, daar is toch niks meer aan? Voorheen ging ik nog gezellig samen met partner, maar dat mag ook niet meer natuurlijk. Het zou me niets verbazen als meer mensen er zo over denken, los van het feit dat door meer thuis te blijven je ook minder bijdraagt aan verspreiding van het virus op dit moment. Het kan wel eens definitief voorbij zijn straks met een hoop winkelcentra die het toch al moeilijk hadden.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 23 juli 2024 05:54]

Voor mij is kleding juist iets om te voelen en te passen. Zeker met schoenen, maar eigenlijk met alles is dat zo.
Ook materiaalkeus is eigenlijk niet te beoordelen op een foto.
Nou kan je daar wat aan doen door te kopen van merken met consistente maten, pasvorm en kwaliteit. Maar dat kost dan ook een stuk extra.
Idd. Ook al klopt de maat. Er zijn zoveel factoren dat het bij jou niet de juiste vorm is. 9 van de 10 keer dat ik een kledingstuk of schoen pas zit het niet goed.
Je opstelling siert je. Als ik die ene keer per week naar de supermarkt ga tegenwoordig, dan zie ik helaas toch nog mensen gezellig samen boodschappen doen.
Ik bestel elke week. Er is gewoon niks te krijgen behalve de basics in mijn dorp/stad. Zelfs de Expert heeft niks op voorraad. De locale computerboeren hebben echt niks recents. Alleen standaard randapparatuur. Zelfs de printers e.d. zijn oud.

Kleding gaat nog net. Ik moet 30km rijden voor een Mediamarkt.
Was dat maar zo makkelijk.
En dan nog. Ik zou er voor tekenen. Want dat betekent meestal dat er weinig mensen in je buurt wonen. Lekker rustig. En die keer dat je wat moet hebben is bestellen of 30 rijden ook geen probleem.
Het lijkt me niet meer dan logisch dan dat dit door het corona virus komt. De winkels gaan dicht of mensen durven er simpelweg niet meer te komen uit angst voor mogelijke besmetting. De volgende conclusie van het CBS is waarschijnlijk dat de pakketbezorgers overuren draaien.
Er zijn meer zaken die logisch lijken, maar het kan nooit kwaad zaken formeel te onderzoeken en dan conclusies trekken dan wel bevestigen. Er worden nog altijd te veel verkeerde oorzaak en gevolg conclusies getrokken.
Vanuit innovatie-perspectief is corona 1 van de meest 'interessante' drivers om industrieën en bedrijven compleet te zien veranderen en te komen met nieuwe producten en diensten.

Voor veel mensen is het keihard dat ineens hun bedrijf of baan keihard geraakt wordt en dat ze gedwongen worden om ander werk te zoeken of creeeren, maar veel ondernemers hebben tot op heden nauwelijks aanpassingen of andere verkoopkanalen opgestart.

Ik snap best dat in maart/april nog de hoop was dat het wellicht zou meevallen, maar vanaf mei had je mogen verwachten dat je drastisch stappen moest nemen. Er zijn nog zoveel bedrijven die nauwelijks aanpassingen hebben gemaakt. Wat mij betreft hebben die dan geen bestaansrecht meer. Je bent niet voor niets ondernemer geworden (ondernemer = "bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden"). Mocht je niet mee gaan met de veranderede wereld is het tijd dat je plaats maakt voor andere die dat wel willen of kunnen.

Disclaimer: er zijn een aantal beroepsgroepen die (tijdelijk) compleet onuitvoerbaar zijn, maar die zullen ook moeten zoeken naar andere tijdelijke banen of inkomstenbronnen.
Dat heeft ook een beetje te maken met financieel mismanagement. Dat geldt voor zowel werkenden als ondernemers. Een beetje ondernemer die al jaren in het vak zit gaat niet zomaar failliet als je 2-3 maanden dicht moet of desnoods een half jaar. Voor een ondernemer die begin 2020 gestart is ligt dat even iets anders. Net zo goed dat iemand met een redelijke baan (onder modaal) niet opeens een probleem heeft als je 6 maanden geen werk hebt. Maargoed, als je het financieel niet goed voor elkaar hebt, heb je dus wel een probleem. Het gaat er niet om hoeveel je verdient maar hoeveel je uitgeeft. En dat is best een groot probleem in Nederland.

Corona is hoe dan ook tijdelijk. Er gaat een moment komen dat alles weer normaal is en business as usual. Soms kan je als ondernemer ook geen aanpassingen doen. Als je nu een restaurant hebt kun je zoveel ondernemen als je wilt maar je blijft gewoon gesloten. Je kunt geen drastische ingrijpende dingen gaan doen want dat kost nog veel meer geld. Tenzij je buffer groot genoeg is.

Het is nou niet zo dat opeens complete beroepen of banen door corona nooit meer terug komen. Dus ik zou ook niet zomaar alles aan de kant gooien en met iets nieuws beginnen. Als je die ruimte hebt is dat zeker een optie maar veel mensen hebben die optie niet om bovengenoemde reden.
Kijk ik nou verkeerd naar de grafieken, of is dat veel meer dan 55%?

Edit: Ah het gaat specifiek over de groei in percentage in de grafieken. Ik zat dom te kijken en dacht dat de grafiek in miljoenen verkopen was ofzo :+

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 05:54]

In principe koop ik veel online. In Nederland kopen komt altijd wel aan.. maar merk sinds dit jaar door nieuwe EU wetgeving voor briefpost buiten EU en door toename online verkopen i.v.m coronavirus dat vanalles niet meer aankomt (ook bezorgtijd is veel langer). Het lijkt zelfs zo te zijn dat diverse verkopers niks opsturen en zo geld hopen te verdienen (dit is ook coronavirus gerelateerd omdat een hoop mensen geldproblemen hebben).
Ik merk bij mij dat online bestellingen heel erg afhankelijk is van hetgeen wat ik wil.

Kleding blijft iets wat ik waardeloos vind om te bestellen. Het is altijd een gok en vaak pakt het slecht uit. Nee, voor kleding blijf ik het liefst naar fysieke winkels gaan. Ik probeer tegenwoordig de grote ketens zoals H&M etc. te vermijden. Kleinere winkels hebben naar mijn beleving betere kwaliteit en meer service. Daarnaast weet ik zeker dat ik met kleding de winkel uitga wat een goede pasvorm heeft.
Covid19 is eerder een stroomversnelling dan een echte reden voor de geobserveerde trend, in mijn mening.

Ik maak lange dagen op 't werk, waardoor eigenlijk alle winkels al dicht zijn tegen de tijd dat ik naar huis fiets. Boodschappen daargelaten. Op zaterdag slaap ik uit, en dan ga ik meestal effe een uurtje naar de winkel voor essentiele dingen zoals schoenen, kleding enzo. De winkels kunnen verder niets doen aan al die gekke maatregelen, maar ik voel me eigenlijk alles behalve welkom in openbare ruimten.

Voordat het internet bestond zal een winkel wel een bron van koopinspiratie geweest zijn, "goh ik wist niet dat dat bestond, eens effe een praatje maken met de verkoper". Maar tegenwoordig als ik iets nodig heb zoek ik 't online op, lees reviews, bekijk teardowns, etc. Dus in mijn mening heeft een winkel totaal geen effect meer op koopgedrag. Het is eerder 180 graden omgekeerd: je zoekt iets online op, en je gaat naar winkel Y toe om alleen dat product te kopen.
Tjah.. Had afgelopen week wat kleine spullen nodig, theoretisch totaal 30-40 minuten en een liter benzine, maar praktisch was ik door op/uit assorti/valse voorraad status/onkunde van medewerkers bijna 4 uur en enkele liters benzine en 2e parkeergeld kwijt.

Dan ga je toch wel steeds meer online bestellen, we zijn hele strakke logistiek gewend in NL, als we geen covid issues waren dan zou 'vandaag nog in huis' al redelijk bekend zijn. De grootste reden om offline te shoppen is toch wel 'snel in huis'.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 05:54]

Parkeergeld is gek genoeg soms de doorslag om niet naar een winkelcentrum te gaan.

Ik heb nooit begrepen waarom die niet door winkeliers wordt ingezien. Die parkeerplaatsen bij winkelcentra zijn over de jaren heen allemaal overgeheveld naar QPark oid en tja die weten hun prijsjes wel
Sterker nog, ik rij nu langs gemeente borden met 'shop lokaal, steun de winkeliers'. (ivm covid).

Eerste wat in me op komt: 'Jullie eerst gemeente, maak het aantrekkelijker lokaal te winkelen (parkeergeld op straat tijdens daluren naar 0 bijvoorbeeld) en dan volg ik wel door vaker te kiezen voor een hogere prijs bij de lokale winkelier.'

En gek genoeg is dus echt niet gek. Ik heb 2 winkelcentra op 3,5km afstand. De ene is 50ct per uur parkeren op grondgebied van het winkelcentrum zelf. Eerste uur gratis indien je ook 1 van de supermarkten bezoekt. En de ander is Qpark managed, a 1 euro per 20 minuten. Makkelijke keuze voor ff onderweg naar huis nog winkelen. Ook al zit qparkcentrum vaker 'op weg' en is de ander vaker '1,5km heen en 1,5km terug' afwijken van veel gereden route.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 05:54]

't wordt hevig gespeculeerd dat de binnenstad van Sittard zo veel leegstand heeft omdat het (buiten de stad) nabijgelegen Makado winkelcentrum een gigantische gratis parkeerplaats heeft (versus betaald parkeren in Sittard)
Dan denk ik dat de speculeerders ook even naar de huurtarieven moeten kijken. Dat speelt minstens zo hard mee gok ik zo (de sittardse vastgoed markt niet kennende maar wel bekend met die van de randstad)
Huurtarieven gaan hand in hand (negatief) met leegstand. Vol winkelcentrum buiten de stad is duurder dan een lege binnenstad per m². Vergelijking met Randstad is misschien moeilijk; zijn er randsteden met een (half) lege binnenstad? Als die er zijn, en de straten met veel leegstand vragen nog steeds een hoge huur, dan vind ik dat niet marktconform.

Overigens heb ik 't aantal winkels in binnensteden altijd bijzonder hoog gevonden, vooral gezien de uitstekende poststructuur in Nederland (vandaag bestellen, morgen bezorgd). Als winkels altijd op 't randje rendabel zijn, dan is dat vragen voor problemen bij de kleinste schommelingen in koopgedrag. Hoeft niet eens een crisis te zijn; rioolwerkzaamheden waardoor je winkel slechter bereikbaar is kunnen je dan al nekken, wat echt nergens op slaat.
Huurtarieven gaan ook hand in hand met wat er op de presentaties richting investeerders moet. Als jij ineens voor de helft van de prijs gaat verhuren gaat je boekwaarde enorm omlaag, daarom is zelfs langdurige leegstand soms een betere optie dan 'korting op de huur'. (vooral binnen een grote portfolio) Ik zie inderdaad nog geen lege binnenstad in de randstad maar ik zie dit fenomeen wel terug bij lege bedrijfstereinen. Het moet op papier een stevige portfolio blijven. Tarieven zijn al wel weer een tijdje belachelijk maar leegstand drukt de prijs niet zo veel als logisch zou zijn met een normalere marktwerking, fijn als je een oud contract hebt met gunstig tarief en voorwaarden, maar je concurrenten die net zijn komen kijken die overleven het dan inderdaad nog maar nauwelijks, en ze blijven komen want ze zien dat 'ik' het prima red. (dat ik maar de helft aan huur kwijt ben weten ze niet)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 05:54]

De tijd dat vaderlief 4 dagen in de week moest werken en het gezin toch nog een ruime woning met tuin had en jaarlijks een goede zomervakantie had is voorbij. Lui? Ik heb helemaal geen tijd om alles op de daoka standaard te doen.

Het gaat geheid veel meer om de ongemakken, tijd, en prijs van brick n mortar. En ja die zijn gedeeltelijk op te lossen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 05:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.