CBS: daling aantal computerwinkels is gestopt

CBS-cijfers wijzen erop dat de daling van het aantal fysieke computerwinkels in Nederland is gestopt. Een jaar geleden waren er 775 computerwinkels, nu zijn dat er 790. In de afgelopen vijftien jaar liep het aantal computerwinkels juist fors terug.

Het gaat om fysieke computerwinkels waar er netto 15 van bijkwamen afgelopen jaar, zo blijkt uit de CBS-cijfers. De daling van het aantal computerwinkels ging afgelopen jaren al iets minder hard. Er waren vijftien jaar geleden nog meer dan 1500 computerwinkels, dat aantal is nu gedaald naar in totaal 790. Dat komt mede door het verdwijnen van diverse ketens, iets waar Tweakers een Plus-artikel aan wijdde. Het gaat wel om kleine winkels. Ongeveer twee derde zijn eenmanszaken, er zijn maar tien computerwinkels met meer dan tien man personeel.

De cijfers vermelden ook het aantal uitgevers van games en andere software. Waar er volgens het CBS in 2013 in Nederland 5 geregistreerde gameuitgevers waren, zijn dat er nu 55. Het aantal uitgeverijen van andere software kwam uit op 165, tegenover 35 acht jaar geleden. In diezelfde tijd steeg het aantal software-ontwikkelaars van 24.000 naar meer dan 35.000.

Vaak zijn die software-ontwikkelaars ook eenmanszaken; dat is zo in bijna 80 procent van de gevallen. Er zijn in Nederland volgens het CBS 145 ontwikkelaars met meer dan honderd mensen in dienst en dat zijn er fors meer dan de 80 van acht jaar geleden.

CBS vermeldt ook dat er fors meer webwinkels zijn bijgekomen in Nederland. Zo kwamen er 245 mode-webwinkels bij in de eerste maanden van dit jaar. Daar staat tegenover dat er ook 125 webwinkels op gebied van mode mee stopten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-05-2021 • 15:10

101

Reacties (101)

101
100
45
3
0
39
Wijzig sortering
Ik heb in mijn leven een aantal computerzaken bezocht, ik verbaasde me eigenlijk altijd over het “gebrek aan kennis”, van de medewerkers.

De meeste computerzaken die ik bezocht, waren eigenlijk een veredelde kantoorhandel. Papier, inkt, pennen, tipp-ex, ordners, binders, etc. Dan een handje vol printers en “zelfgebouwde” pc’s.

Bij de aanschaf van RAM heb ik moeten uitleggen wat ik bedoelde met ecc en bij de aanschaf van een gecombineerde BT/Wifi PCIe kaartje probeerde ik duidelijk te maken dat de voorgestelde kaart in mijn pc niet ging werken omdat ik geen USB-Header meer vrij had. Dat maakte niks uit, was optioneel… ik heb het maar gelaten. Jammer, want juist het tastbare in zo een winkeltje vond ik heel leuk.

Toevallig heeft hier net een computerwinkeltje zijn deuren geopend, een soort gesubsidieerde “werkplaats” voor autisten met een indicatie. Ik ben er nog niet geweest, maar zal binnenkort eens rondneuzen, nostalgie!
1. De gemiddelde consumenten heeft geen verstand van computers en wil gewoon "iets dat werkt". Een goede verkoper is dan veel interessanter dan een vakidioot die alles weet en minder goed is in verkopen.

2. Jij / tweakers doen uren onderzoek naar specifieke zaken, een verkoper die dat niet doet staat automatisch op achterstand

3. Jij hebt kennis van ecc en je usb headers maar de verkoper moet verstand hebben van alle peripherals in en rondom die computer en hoe die producten zich tot elkaar verhouden. Zoals bij alle banen moet qua kennis hoofdzaak van bijzaak gescheiden worden.

4. Een verkoper in een winkel verdient niet veel, er is dan weinig incentive om bij te leren. De verkoper wordt hier niet voor beloond.

5. Investeren in kennis van weinig verkocht ecc ram en usb headers is praktisch waardeloos, de verkoper kan zijn kennis beter steken in goederen doe en masse verkocht worden.
Anoniem: 306567 @DennisV19844 mei 2021 17:22
Dat is niet alleen bij computerwinkels maar gemeengoed geworden in de retail. Ik hoor veel retailers vaak klagen dat ze zoveel last hebben van online. Maar als ik dan vervolgens naar een mediamarkt of een schoenenwinkel ga. Dan is de kennis vaak ver te zoeken.

Bij de mediamarkt kwam ik voor een wasmachine en vroeg ik het verschil tussen twee machines. De medewerkster pakte de 2 prijskaartjes en ging toen de specs vergelijken.

Waar zijn de mensen met kennis of de interesse in het werk of de spullen die ze verkopen?
Het probleem met personeel met daadwerkelijk kennis heeft, je bouwt daar een langdurige klantenrelatie mee op die zich pas op de lange termijn gaat uitbetalen. Dat duurt men te lang.

Zo zorg je er voor dat de klant met precies hetgeen naar huis gaat dat die nodig heeft, maar zo maak je dus minder winst. Maar je kan je klok er op gelijk zetten dat zodra die klant weer nieuwe meuk nodig heeft, die weer bij je aan komt kloppen. (Veel mensen zijn behoorlijk loyaal als ze goed geholpen worden).

Een goede verkoper zal de klant opzadelen met zo veel mogelijk shit waar die ook maar mee weg komt. Zo haal je bij die klant meteen een veel grotere marge, dus meer winst. Dat de kans veel kleiner is dat de klant weer terug komt als die over een paar jaar weer een nieuwe laptop nodig heeft, maakt niet uit, dan werkt die verkoper er al lang niet meer.

Heel veel winkels hebben naar mijn idee de laatste decennia de fout gemaakt om mee te gaan in dat gewetenloze verkopen en hebben zo hun eigen ondergang betekend. Zelf mis ik die oude winkeltjes waar personeel rondliep met kennis. Maar ja zulke winkeltjes maakte minder winst dan de uitzuigers, zijn uiteindelijk opgekocht of de markt uit kapot geconcurreerd.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 23:16]

Die loyaliteit hoor je vaak maar ik vraag me af hoeveel er van waar is.

De meeste consumenten zoeken gewoon de beste deal. Als ze voorlichting gratis in een winkel kunnen krijgen en de laagste prijs via internet dan hebben ze voor hun de beste deal.

Dan heb je nog de loyale klanten die vinden dat ze best wat meer willen betalen. Maar niet teveel. Bijv. 20,- meer vinden ze niet erg. Maar bij een groter prijsverschil kopen ze alsnog op internet. Echter van 20,- extra kan die winkel niet draaien.

Daar komt bij dat personeel gewoon erg veel kost in NL. Als je dan ook nog een specialist verwacht dan kan dat gewoon niet uit in een winkel.
Mensen zijn doorgaans redelijk loyaal en komen terug bij de winkel waar ze tevreden geholpen zijn. Maar die winkels met kennis worden kapot geconcurreerd door de partijen die verkoop belangrijker vinden dan klanttevredenheid. Die zorgen er wel voor, desnoods door hun troep met verlies te verkopen, dat het verschil in prijs dusdanig groot wordt dat dat kleine specialistische winkeltje al heel gauw gewoon te duur wordt en dat loyaliteit minder belangrijk wordt.

Een kleine partij die een goede dienst wilt leveren is geen partij voor de Bol.com's of Amazons van deze wereld, welke tot in de puntjes de zwaktes van de menselijke psyche weten uit te buiten. Het zou prima kunnen als mensen wat kritischer zouden zijn en minder beïnvloed zouden worden door marketingcampaignes, maar we hebben als samenleving voor het grote geld gekozen.
Helemaal mee eens. Ik gun een winkel best wat extra centjes maar dan wil ik er ook wat voor terug. Als ik een kledingwinkel in loop en dan ongeïnteresseerde pubers zie staan ben ik gelijk weer vertrokken. Dan kan ik net zo goed online bestellen. Coolblue heeft wat dat betreft online en zorg voor de klant uitermate goed uitgedacht. Overigens om weer ontopic te blijven. Hier lokaal is nog een computerzaakje waar duidelijk mensen met verstand in staan, maar dus echte techies zijn die het liefst geen contact met mensen willen. Ik kan daar wel doorheen kijken, maar dat is dus de andere kant van het spectrum. Goed met mensen kunnen omgaan en veel kennis hebben (en die dus kunnen vertalen naar Jip en Janneke) is best wel zeldzaam.
Je had wat mij betreft ook 2 type winkels. De Paradigit / Vobis / Dixons etc, en de 'hardcore' losse componenten opgestapeld tot aan plafond winkels. Die laatste categorie werd over algemeen echt gerund door liefhebbers (en hun partners :+ ). In Rotterdam, rondom Frans Lebretlaan / Goudse Singel, had je veel van deze winkels, waar ik wel met regelmaat mijn componenten ging halen. Middagje shoppen door de straat, en je had genoeg voor een hele PC. Leuke tijden waren dat!
Ik ben het met je eens dat een kennis op zich wel goed zou zijn. Maar ik zie het ook van de andere kant. Hoeveel in jouw geval wasmachines stonden er wel niet? Ik denk dat het lastig is om dan van alle wasmachines de specs te onthouden en dan ook nog eens de verschillen zomaar kunnen noemen. Dan heb je ook nog het probleem natuurlijk dat elk jaar wel producten worden vervangen door nieuwe. En uiteraard zijn wasmachines niet de enigste dingen die ze verkopen. Dan zouden ze dus ook de specs van alle tv's, telefoons, navigatie systemen, stereo's, ect moeten gaan onthouden. Wel zou je kunnen verwachten dat als je vraagt van "wat houdt dit in" dat ze het kunnen vertellen voor de meeste dingen.
Ik verwacht eigenlijk we dat er een wasmachine-expert is die inderdaad alle machines kent en de belangrijke verschillen zo op kan noemen.
Ik heb laatst (niet in Europa) een fitbit gekocht en de man kon me precies zeggen welk horloge ik nodig had voor mijn wensen. Hij was zelf marathonloper en gebruikte zelf ook een trackinghorloge. En hier is dat vrij normaal.

Voor die service betaal ik graag wat meer dan online te bestellen.
Maar nu ga je er van uit dat die persoon geen algemene medewerker is maar specifiek een specialist in wasmachines. Mediamarkt is natuurlijk wel een grote winkel. Ze hebben wasmachine, koelkasten, vriezers, tv, navigatiesystemen, computers, telefoons, koffie apparaten, stofzuigers, strijkijzer, en nog veel meer. Verwacht je echt dat ze mensen gaan inhuren om voor alles wat ze dus verkopen precies te onthouden welke verschillen er zijn? Dan hebben ze al 10 mensen nodig voor de dingen die iknheb opgenoemd. Of mensen moeten van meerdere dingen het gaan onthouden. Als ik even op hun website kijk zie ik 22 (7 kilo) + 31 (8 kilo) + 45 (9 kilo) + 2 (10 kilo) = 100 wasmachines staan. Nu zullen ze niet allemaal in de winkel staan. Maar aangezien ze wel te koop zijn hoort dit er dus wel bij om goed advies te kunnen geven. Arme experts die het moeten onthouden.
Niemand hoeft alles te onthouden.
Iedere expert zal op zijn eigen afdeling rondhangen en dus vooral daar over bevraagd worden.
De wasmachineexpert hoeft dus niet alles over televisies te weten.

Het hangt er ook van af hoe serieus je je werk neemt.
Je kennis bijhouden hoort daar bij en dat kun je doorlopend doen.
Als verkoper zal je genoeg rustige momenten hebben om zaken door te nemen. En als er dan een nieuw type in het assortiment komt dan doe je daar extra onderzoek naar.

En met de juiste collega's kun je dit goed samen doen.

De belangrijkste specificaties zullen ook op het bordje bij het product staan dus je kan spieken.
En als het er op aan komt dan zal niemand er over vallen als je een keer iets opzoekt.
Maar ik heb in dat lijstje al 10 dingen genoemd die ze verkopen. Dat houdt dus in dat ze dus voor alleen die dingen al 10 mensen nodig hebben + de mensen voor de afdelingen die ik niet genoemd heb. Stel dus dat ze dat 20 mensen nodig hebben. Dat is misschien wel het dubbele van wat ze nu nodig hebben. Dat jij misschien 50 of 100 euro meer wil betalen voor een wasmachine zegt niet dat iedereen dat wil doen. Sterker nog ik verwacht dat juist de meeste mensen het niet willen betalen. Als ik bijvoorbeeld denk aan een verhaal dat ik op tv gehoord heb dat mensen naar een foto/camera winkel gingen voor informatie en daarna juist bij een goedkope winkelketen zoals mediamarkt de camera ging kopen omdat het daar goedkoper was. Dan maakt het bedrijf dus aardig verlies omdat ze dus meer mensen nodig hebben en mensen niet willen betalen voor de kennis/ervaring van de expert dus. En mensen laten ook spullen uit het buitenland komen omdat het daar 15 of 20 euro goedkoper is. Dan snap ik zeker wel dat ze dan geen experts in huis hebben voor alle afdelingen en ze de mensen op meer afdelingen tegelijk laten werken.
Bij bv. Courts in Singapore heb je dus inderdaad op elke afdeling specifiek mensen die daar de apparaten kennen. Ze kennen niet alle afdelingen.
Anoniem: 306567 @Daoka5 mei 2021 08:33
Vroeger heb ik ook in de winkel gestaan en ik wist alle verschillen. Daarentegen stond ik in een winkel waar ik van alles in de hele winkel wat moest weten. Bij Mediamarkt moet je alleen iets van een afdeling weten. Dan is wel het minste dat je daar verstand van hebt.
Mediamarkt vind ik echt zo’n zaak waar en de klantenservice slecht is, het advies slecht en de belichting (sfeer) slecht. Enige positieve punt is dat je producten kunt zien en aanraken.
Mij zie je daar niet of ik moet al iets simpels als een kabeltje direct nodig hebben maar dan weet ik dat ik de hoofdprijs betaal
Ik weet niet welke tijd je bedoelt met vroeger maar ik denk wel dat het vroegen voor veel dingen iets makkelijker was. Als ik denk aan bijvoorbeeld mobiele telefoons dan waren er maar een paar merken en kwan er eigenlijk maar 1 nieuwe telefoon per merk uit na zoveel tijd. Dus na Nokia 3210 was de 3310. Als er nu een nieuwe generatie telefoon uitkomt zijn het er gelijk meerdere tegelijk. Aantal low end versies en een aantal flag ship versies tegelijk. Bij beeldbuis televisie waren de meest belangrijke dingen te onthouden hoeveel zenders die kon opslaan en hoeveel scart aansluitingen ze hadden. Misschien kon de ene wel iets helderder ingesteld worden maar echt veel verschillende dingen waren er niet echt. De televisies van tegenwoordig hebben veel meer specificaties waar men naar kijkt. Verschillen tussen de technieken zoals qled en oled, welke software staat erop, welke verschillende aansluitingen hebben ze en ook nog eens welke versie, welke kijkhoek, hoeveel hertz en ms, kleurdiepte, wat voor soort geluid, ect. En ook hier weer dat er vroeger eigenlijk maar 1 nieuwe versie tv kwam. Ja verschillende maten maar verder eigenlijk hetzelfde. Nu kan er gewoon andere processor en andere verschillen tussen de verschillende versies zitten. Dus voor mij gevoel was het vroeger toch iets makkelijker te onthouden.
Anoniem: 306567 @Daoka5 mei 2021 13:50
Ik bedoel dan 10 a 15 jaar geleden. Maar je bagatelliseert het wel een beetje. Ook vroeger had je zelfs met beeldbuizen dezelfde verschillen. Zoals 100hz, pixel plus, platte beeldbuis, digital scan, later ook met HDMI HD ready, full hd etc. Active control, interlaced, progressive scan, comb filter en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus het is echt niet zo dat de ene tv wat helderder kon dan de andere en dat hij een scart aansluiting had of niet. Daarnaast was er ook nog een enorm verschil in beeldbuis technieken zoals bijvoorbeeld de trinitron beeldbuizen vs de philips beeldbuizen.

En dat er maar 1 nieuwe versie kwam is ook niet waar, ook hier was een compleet assortiment van verschillende tv's. Bijvoorbeeld philips had in 1 lijn al 8 verschillende tv's met enorm verschil in specificaties. Met de opkomst van LCD had je ook nog LCD en Plasma op de markt.

Die verschillen tegenwoordig zijn niet moeilijker of makkelijker. Daarnaast had je vroeger veel meer verschillende platformen qua smartphones, toen had je windows mobile, Symbian, blackberry, iets later kwam apple en android.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 23:16]

“Vakidioten” worden ook niet meer voor hun kennis en kunde beloond, maar de verkooptarget moet gehaald worden. De investeerders moeten tevreden zijn, klanten… bijzaak… helaas.
Dat is niet alleen bij computerwinkels maar gemeengoed geworden in de retail. Ik hoor veel retailers vaak klagen dat ze zoveel last hebben van online. Maar als ik dan vervolgens naar een mediamarkt of een schoenenwinkel ga. Dan is de kennis vaak ver te zoeken.
Als je vragen hebt in de trant van "wat is het verschil tussen...", en "wat is het beste voor hetgeen ik wil doen", dan kun je nog het beste online kijken bij winkels met goede vergelijkingsmogelijkheden, veel uitleg over wat welke onderdelen doen, en keuzehulpen.

Ik ben zelf sinds 2002 niet meer in een fysieke computerwinkel geweest volgens mij. Alles online uitgezocht en besteld, bij slechts een handjevol winkels.
Er wordt bij vacatures voor deze winkels nauwelijks gekeken naar ervaring met computers. Wel naar ervaring met verkopen. Maakt niet veel uit wat, als je maar verkocht hebt, hoe meer hoe beter. Het gros van de klanten weet namelijk nóg minder van de techniek, zal de gedachte zijn, dus dan kan de verkoper met een beetje goed lullen zijn gebrek aan kennis prima kunnen verhullen.
Klopt, veel bezoekers kan je makkelijk om de tuin leiden, gooi er een paar “technische” termen door heen en klaar. Blabla…gigahertz…hogere bussnelheid, miljoenmiljard terraflops, deze maar doen dan? Tasje erbij of gaat het zo mee?
Er wordt bij vacatures voor deze winkels nauwelijks gekeken naar ervaring met computers. Wel naar ervaring met verkopen. Maakt niet veel uit wat, als je maar verkocht hebt, hoe meer hoe beter. Het gros van de klanten weet namelijk nóg minder van de techniek, zal de gedachte zijn, dus dan kan de verkoper met een beetje goed lullen zijn gebrek aan kennis prima kunnen verhullen.
Precies. Ooit in een ver verleden nog gesolliciteerd bij Alternate. Bleek dat ze totaal niet geinteresseerd waren in technische skills, maar verkooppraatjes deden het veel beter. Ben uiteindelijk blij dat het niets geworden is. Tegenwoordig verkopen ze zelfs tuingereedschap en speelgoed. Wat een trieste 'computerwinkel' is dat geworden zeg. En deze telt waarschijnlijk ook gewoon mee in deze statistieken.
Zal ook wel veel te maken hebben met het salaris hè
Ik denk dat het probleem is dat iedereen die verstand van zaken heeft een betere baan ergens anders kan krijgen. Baliepersoneel wordt niet heel royaal beloond en technische kennis kan je vaak voor meer geld ergens anders toepassen.

Daarnaast heb ik het idee dat sommige techneuten nog wel eens moeite hebben met menselijke interactie, wat ondanks de kennis nog wel eens kan zorgen voor hele slechte winkelmedewerkers.
Helaas maar waar, na een HBO informatica wil je niet eindigen bij een Dynabyte-clone…
EDIT: Na een MBO-4321 opleiding ook niet. 😬

[Reactie gewijzigd door DennisV1984 op 23 juli 2024 23:16]

In het laatste jaar van mijn HBO ICT heb ik gesolliciteerd bij de mycom en mediamarkt omdat mij het leuk leek als bijbaan mensen te helpen. Ondanks dat ik ook al een MBO ICT had werd ik toch afgewezen onder het mom " geen sales ervaring"
Geen sales ervaring… haha, zegt eigenlijk alles… Ja, je kan alles met pc’s/servers etc., ja je weet alles, maar voor ons tellen alleen de aantallen die je weet te verkopen.
Ik heb tijdens mijn studie (eind vorige eeuw) als bijbaan bij een "Vobis" gewerkt. Vobis had geen goede naam bij de 'echte techneuten' maar ik vond dat toch erg meevallen, mits je de juiste vestiging had.

Maar ook toen al gold in het westen: Verkoop-ervaring > Technische ervaring. Dat was toen nog niet zo hier in Groningen - maar dat zag je later overal komen. In een poging om te concurreren met internet-winkels werd er gehoopt dat betere verkopers betere resultaten zouden behalen.

Dat bleek overigens een illusie: Vrijwel alle fysieke computer-winkels zijn nu wel weg. Eenmanszaakjes uitgezonderd.
Ik heb vroeger ook nog stage gelopen bij vobis in groningen, prima bevallen :) Hier in groningen hebben we overigens nog een aantal vestigingen van de ascii zitten(winschoten, groningen station) en ook de digno & nexio zijn geen 1manszaakjes.
De Okaphone in Groningen geeft mij toch nog wel dat gevoel van een zaak met kennis van vroeger. Maar ook daar merk je als bij elke andere zaak dat verkoop voorop staat. Tenzij je na wat aandringen over germanium-torren begint wil Dhr. Sr. nog wel graag eens lekker lang ouwehoeren over passieve en actieve onderdeeltjes en kun je een oud schema uit je rugzak halen en krijg je écht advies. De klanten die hun online bestelling af komen halen laat ie dan ook gerust even wachten. :-)
de okaphone is een electronicaonderdelenzaak, geen computerwinkel? Of wou je de hdd coolers afdeling 'computerzaak' noemen?
Ik doel meer op dat dat soort winkels (met pc zaken) die verdwijnen. Beide zijn zeldzaam aan het worden. :)
Ja leuke winkel ascii, woonde ernaast in Groningen aan de Parkweg. Leuke gasten. Vroeger veel onderdelen gehaald en altijd goed advies. Goed om te horen dat ze nog steeds bestaan.
Zo solliciteerde ik lang geleden bij Apple op een functie waarbij je de klant moest leren om met hun apparatuur om te gaan. Ik had jaren voor de klas gestaan en veel affiniteit met telefoons en computers. Ze waren zeer geïnteresseerd, meerdere keren door ze gebeld, totdat ik zei zelf nog nooit iets van Apple gebruikt te hebben.

"nee meneer, dan kunt u beter in een kleinere winkel van ons wat gaan verkopen."

Mijn ervaring op het gebied waar ze experts in zochten (hoe leer je iemand iets) en waar ze zo naar op zoek waren was ineens niks meer waard.

Ontzettend stom, want kennelijk mocht ik met dezelfde 'geen ervaring met Apple' wel proberen te verkopen, terwijl ik dat ook nog no had gedaan.
Zo heb ik eens werk gedaan waarbij ik ook 1% meedeed aan sales.. (1 dag per jaar)... kon daarna meteen bij alle sales baantjes aan de slag... beetje overdrijven op je cv kom je een heel eind.
Tja ik weet nu niet echt of ze daar een fout mee maken door jou af te wijzen. Ik neem aan dat "mensen helpen" niet echt je volledige motivatie was en indien wel dan zegt dat genoeg. En dat bedoel ik niet slecht, versta het eerder als een compliment. Maar je doel bij zo'n mediamarkt is mensen dingen doen kopen. Als je mensen gaat helpen ga je ze bijna alles afraden van te kopen.

Wie vraagt een medewerker om hulp? Mensen die er niks van kennen en die kan je aansmeren wat je wil. Als je die mensen gaat helpen dan ga je die upsell waar het hem bij Mediamarkt om te doen is niet verkocht krijgen.
Het ging over technische kennis, die heb ik wel... Tuurlijk ik zou ze eerlijk advies gegeven hebben. Als je opgelicht wordt bij zo'n winkel kom je er niet snel een 2de keer.. Eerlijk advies geeft ook goeie reclame.
Oplichten? Wie spreekt over oplichten? Verkopen is niet hetzelfde als oplichten. Maar ik wil gewoon maar zeggen dat je het niet als een slechte ervaring mag opnemen dat je niet geschikt was voor de Mediamarkt ;)
Het gaat degelijke bedrijven ook niet om het goede advies geven, maar om producten te verkopen. Dat zijn (over het algemeen) toch echt andere dingen.
Je hoeft toch geen HBO gedaan te hebben om die kennis op te doen? Ik heb ook ‘maar’ MBO4 gedaan en ik heb er voldoende kennis van.
Werk je met die kennis als baliemedewerker bij een computerwinkel? Er zullen er vast genoeg zijn die wel voldoende kennis hebben maar het is kennis die zich niet snel (althans op de korte termijn) uitbetaalt in de retail, niet voor de medewerker in een veel hoger salaris en ook niet voor de werkgever in hogere omzet.

Doorgewinterde verkopers met basale computerkennis doen het helaas beter dan diegene die veel kennis heeft maar meer moeite (of zelfrespect) heeft om een klant op te zadelen met iets duurders wat die niet nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 23 juli 2024 23:16]

Nou ja, wat is "niet nodig"? Daar kun je ook over discussiëren.

Ik bedoel, een echt slimme verkoper zorgt er vooral voor dat een klant om de goede reden in de winkel terug komt.

Dat kun je ook met overdrijven bereiken, zolang je maar een goed product verkoopt.
Het maakt veel klanten immers niet uit hoeveel iets kost, zolang ze zich maar niet bekocht voelen.

Neem bijvoorbeeld als verkoper in de winkel een computer van 800 euro aansmeren, terwijl die van 600 euro ernaast ook al voldoet. Als dat ding vervolgens bij de klant thuis acht jaar mee gaat zonder problemen en er na die tijd nog steeds mooi uit ziet in de ogen van de klant, dan maalt die klant echt niet om die paar honderd euro verschil. Die is al lang blij met een vlekkeloze ervaring van acht jaar en zal diep treuren om de vergankelijkheid van zijn oh zo mooie en trouwe computer.

Niet dat ik ooit verkoper ben geweest of van plan ben het ooit te gaan worden, maar zo'n voorbeeld als hierboven zie ik niet als een vorm van oplichterij. Het is geen maatwerk, dat klopt, maar om het dan maar meteen belazeren te noemen gaat mij wat te ver.

Een game pc van 2000 euro aansmeren terwijl een machine van 800 euro al voldoet vind ik persoonlijk wél te ver gaan, maar ook daar kun je van mening over verschillen. Die game pc van 2000 euro zou een veel duurzamer moederbord en voeding kunnen hebben waardoor het geheel 4-5 jaar langer mee gaat dan die bak van 800 euro.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 23:16]

Nee hoor, dat hoeft zeker niet! Middenkader is ook prima, en naar mijn mening ben je dan nog overgekwalificeerd voor een computerwinkel.
Het was slechts een voorbeeld.
De gemiddelde klant vraagt ook niet de vragen die jij stelt. Dat is hetzelfde als een vinoloog in een restaurant detail vragen gaat stellen over de wijn.
Anoniem: 702616 @DennisV19844 mei 2021 17:39
De reden dat ik computer winkels vermijd is omdat ze vaak de boel belazeren, en omdat ze inderdaad een gebrek hebben aan kennis.

Sindsdien zit ik in een computer hobby facebookgroep met allemaal mensen die veel kennis hebben of hier komen om juist kennis op te doen daarnaast delen ze ook nog is allemaal hen builds en is het super gezellig.

Verder kan je alle componenten veel goedkoper, verkrijgen online dan in zo een winkel.
Als je verstand van zaken hebt ga je niet achter de toonbank staan. Dan ga je eerder bij een automatiseringsdienstverlener werken die zich op de zakelijke markt. Dan ben je met dezelfde materie bezig maar dat biedt wel meer toekomstperspectief.
werkplaats voor autisten? Echte IT-ers dus? ;)
Zonder AMP:

https://koudum.nl/computerwinkel-autsiders-in-hoofdstraat/

Tip:

Redirect AMP to HTML

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:16]

Zulke winkels hebben/hadden nog de klassieke indeling (die nooit echt heel goed was), verkopers in de winkel, techneuten in de TD. Klanten krijgen geen contact met TD direct, moet via verkoper. Als ze een technisch persoon willen spreken moeten ze bellen naar zus en zo nummer. En dan krijg je zo'n indiase service die de calls aanneemt. En zo moet je nog een week wachten op een antwoord op je vraag, die wellicht niet eens de oplossing voor je probleem is.

En als je technische kennis zoekt, moet je vooral niet naar zo'n grote office winkel zoals Staples of naar een Mediamarkt gaan want daar weten ze van toeten noch blazen.

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 23 juli 2024 23:16]

Mijn eerste gedacht was : Want ze zijn allemaal verdwenen :P

Eigenlijk bijna alles van wat er ~15 jaar geleden was in mijn hoogtij-tweaker dagen, is ondertussen weg, dynabyte, dixons, mycom, paradigit etc...
Jawel maar dat kun je ook stellen van winkels met huishoudelijke goederen of bijvoorbeeld warenhuizen en kledingwinkels?
Volgens mij echt winkels. Ik ga ervan uit dat de CBS de gegevens van de Kvk gebruikt. Mediamarkt in Eindhoven staat bij de Kvk geregistreerd als: Winkels in overige elektrische huishoudelijke apparatuur Winkels in een algemeen assortiment van wit- en bruingoed...
CD-ROMLAND als: Winkels in computers, randapparatuur en software Reparatie van computers en randapparatuur.

Dus de mogelijkheid is er om het hierop te filteren maar dat kan ik uit de CBS bron niet uitmaken.
Ach, het is ook maar net wat je onder het woord ‘computerwinkel’ verstaat. Kruidvat en Trekpleister bijv. worden een ‘drogist’ genoemd, maar die hebben ook zat spul die strikt genomen niet in een drogist thuishoren. En Primark wordt een ‘kledingwinkel’ genoemd, maar je kunt er ook o.a. elektronica(-accessoires) en snoepgoed kopen.

(even de KvK daargelaten - ik heb het hier over de volksmond en reclames)
Maar die winkels waren ook bijna altijd leeg. Kon altijd naar binnen lopen om even snel wat te halen wat ik vergeten was te bestellen. Daar bleef het dan ook bij. De producten die je bij Dixons kocht waren minimaal 30% duurder dan een webshop.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 23:16]

Maar die winkels waren ook bijna altijd leeg. Kon altijd naar binnen lopen om even snel wat te halen wat ik vergeten was te bestellen. Daar bleef het dan ook bij. De producten die je bij Dixons kocht waren minimaal 30% duurder dan een webshop.
Daar ligt het hele probleem ook. Een winkel is duurder dus we bestellen online. Zo gaan alle winkels naar de kloten, maar klagen we vervolgens met zijn allen wel dat we onze producten niet meer van te voren kunnen zien/voelen of direct kunnen ophalen.

Mijn ervaring met bijvoorbeeld MyCom was trouwens dat ze nauwelijks duurder waren dan een webshop. In dat opzicht kan ik mij dus niet echt vinden in jouw 30%.
Dat was 8 jaar geleden vast al zo. Maar rond 2000 stond de Norrod in Zwolle altijd stampvol met mensen, soms met een rij tot op de stoep. Terwijl het niet meer was dan een dozenschuiver. Kopen op internet was toen nog geen gemeengoed.

Trouwens, ik begrijp uit het nieuwsbericht dat de Mediamarkt hier niet onder valt. Ik neem aan dat er toch echt veel laptops en computeronderdelen verkocht worden bij de Mediamarkt.

[Reactie gewijzigd door mpol op 23 juli 2024 23:16]

Toch heb ik goede ervaringen met MediaMarkt. Heb daar ooit een laptop gekocht. De paneel van het scherm was van binnen stukgegaan. Hoe? Geen idee, maar heb toen met ASUS gebeld en die zeggen dat fysieke schade aan het paneel niet binnen garantie valt (logisch natuurlijk). Ben toen toch naar MediaMarkt gegaan, en kreeg m'n laptop gemaakt terug, zonder factuur voor reparatie. Nooit problemen gehad met die zaak.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 23:16]

Mediamarkt is een franchise en de ervaring verschilt per lokatie.
Als je weet wat je wilt hebben, dan kun je daar een goede deal maken. Als je ook advies nodig hebt bij je keuze, dan is Mediamarkt inderdaad de verkeerde.
Leg eens uit hoe je wordt opgelicht? Zitten er andere dingen in de doos dan wat er op de doos staat?
(je weet dat je mensen en bedrijven niet zomaar mag beschuldigen van oplichting?)
Escom was ook een landelijke toko.
Die waren in 1996 al failliet
Mijn eerste gedacht was : Want ze zijn allemaal verdwenen :P
Dat was ook de mijne.

Maar dat is net iets te makkelijk, want er zijn er blijkbaar nog enkele honderden over.

En dan moet je bedenken dat Corona wel een omslagpunt is geweest. Computerwinkels hoorden bij vitale winkels, want ze maakten thuiswerken mogelijk.

Ze zullen desondanks NOW steun hebben gekregen en TOZO en al die andere dingen. Generiek is het aantal faillisementen lager dan in 2019.

En dan is door het thuiswerken en remote learning. er een enorm kerend tijd in de business: er is enorme groei in de verkoop van computers en computerbenodigdheden.

Resultaat:
De 'gezonde' winkels hebben goeie zaken gedaan dit jaar.
De 'ongezonde' winkels zijn overeind gebleven door de steunpakketten.

Zoals met veel meer economische activiteit, pas de komende jaren gaan we de echte gevolgen van Corona zien. De overheid heeft voor iedereen geprobeerd om de landing zacht te maken, maar wie er desondanks zijn benen heeft gebroken, dat zien we pas later.
De 'ongezonde' winkels zijn overeind gebleven door de steunpakketten...die redden het ook niet die gaan straks in de schuldsanering
Mijn eerste gedacht was : Want ze zijn allemaal verdwenen :P
In het provinciestadje waar ik woon zijn nog altijd 3 dedicated computerwinkels en een mediamarkt waar je ook PC en basiscomponenten (HDD, SSD, koelers, etc) kunt kopen.
Ergens is het wel jammer dat het niet zo eenvoudig meer is om gewoon een winkel binnen te lopen en fysiek te zien voordat je iets koopt.
Ik denk ook niet dat stenen winkels volledig overbodig zijn. Wat verdwenen is, is dat je vroeger naar de stad ging om iets te kopen, en daar de gespecialiseerde winkels vond. Jij betaalde parkeerkosten of OV-kosten, de winkel betaalde een stevige huur, maar omdat je in de stad nu eenmaal vond wat je nodig had, deed je het toch.

Het is niet moeilijk om in te zien dat dat concept in de moderne tijd, waar je even wat in kunt schieten in een webwinkel en het de volgende dag in je brievenbus ligt, verdwijnt. Wat blijft is dat de nabijheid van een stenen winkel een voordeel kan zijn, een uitstalfunctie heeft en eventueel kan adviseren. Die stenen winkel zal evenwel op een locatie moeten zitten waar je snel, makkelijk en goedkoop kunt komen, geen torenhoge huren gelden en zijn fysieke activiteiten in veel gevallen moeten combineren met een webwinkel om voldoende omzet te halen.
Ik ben benieuwd of de markt dat voldoende kan realiseren.

Als je van mening bent dat fysieke winkels(traten) ook een maatschappelijke functie hebben maar dat blijkt qua marge niet levensvatbaar door de concurrentie online, dan zou je die concurrentie als oneerlijk kunnen bestempelen en daar beleid op maken - bijv. een ander belastingregime voor fysieke vs. online winkels.
Dus omdat vastgoed eigenaren de hoofdprijs vragen voor panden in een winkelstraat ondanks dat er niet genoeg omzet kan worden gedraaid moeten webshops maar duurder worden? Lijkt me een erg logisch plan... Misschien moeten de huren maar gewoon naar beneden?

Ik denk dat het soort winkels moet veranderen. Puur retail is niet echt iets wat vandaag de dag nog veel plaats heeft midden in een centrum imho. Veel van dat soort producten kan je beter online kopen of ergens buiten in een soort winkelcentrum waar mensen makkelijk kunnen komen met eigen vervoer zonder veel parkeergeld kwijt te zijn.

Ik zie een centrum meer voor eetgelegenheid en kleding en andere producten waarbij het zelf iets kunnen zien/voelen meer waarde heeft.
Bij de moderne kappers/make-upwinkels en kledingwinkels kan je gewoon op je telefoon zien hoe het er uit ziet met AR. Scannend gelijk je lichaam zodat je tenminste altijd de juiste maat binnen krijgt. :P
Ik vind dat stenen winkels geen maatschappelijk doel hebben; of iemand in een stenen winkel koopt, of on-line iets bestelt is een keus aan hemzelf. Om die reden zie ik geen reden om stenen winkels met belastingmaatregelen te bevoordelen. Wel vind ik het belangrijk te waken voor eerlijke concurrentie, als bijvoorbeeld een webwinkel mensen uit een lagelonenland hier aan het werk gaat zetten (Amazon is een beruchte), dan ingrijpen.
Ik heb die afweging persoonlijk ook niet 100% gemaakt hoor, maar er zijn denk ik wel andere factoren die je in overweging zou kunnen nemen dan slechts prijs en gemak. Als je geen maatschappelijk nut ziet moet je e.e.a. idd natuurlijk ook niet proberen te bevorderen.

Inderdaad zou het wellicht goed zijn om bedrijven te belasten o.b.v. eerlijkheid van concurrentie zoals je suggereert maar dat kunnen we wat mij betreft ook meer doen op basis van bijv. duurzaamheid / mensenrechten.

Ik wil maar zeggen: de markt z'n gang laten gaan is ook een keuze en niet altijd de beste voor de consument. We hoeven geen willoze speelbal van economische realiteit te zijn, we kunnen bepalen hoe we graag hebben dat onze wereld eruit ziet en de economische spelregels op basis daarvan veranderen. Dat besef ontbreekt m.i. nogal eens, waardoor we kansen laten liggen.
Waarom zouden we het betere bedrijf afstraffen? :Y)
Als Tweakers een offline clubhuis was die een uur reizen afstand had ging je er ook veel minder heen.
Daar hebben we toch echt zelf voor gezorgd. Eerst door alles online te kopen, en daarnaast door bij de Mediamarkt te kopen (die toen ze net op de Nederlandse markt waren best wel goedkoop waren om zo de speciaalzaken weg te werken). Als we de lokale PC winkel hadden blijven steunen waren ze er nog geweest.
En hoeveel worden in leven gehouden met corona steunmaatregelingen?
Een zeer terechte vraag inderdaad.
Gedurende 2020 zijn er sws minder failissementen geweest dan de jaren ervoor.
Betekent dit dat de daling gestopt is of is dit slechts een pauze doordat winkels die normaal om zouden vallen in leven worden gehouden door de steun.
De tijd zal het leren.
Daarentegen zijn wel 20% meer bedrijven netjes gestopt, zonder schulden (faillissement): https://www.parool.nl/ned...e-in-coronajaar~b0b5a574/
Er zijn 140.000 bedrijven gestopt, echter ook 280.000 bedrijven gestart.
Nog steeds een groei van 140.000 bedrijven.
Bedrijven is ook een groot woord, zzp'er valt daar ook onder.
Aantal bedrijven zegt niet veel, zou eerder kijken hoeveel bedrijven zijn er gestopt en welke impact heeft dit op personeel lees ontslagen gehad.
Terecht punt. Steeds meer bedrijven willen geen mensen meer in loondienst, maar eisen dat ze zich als zzp'er registreren tot aan maaltijdbezorgers toe zijn nu zzp'er. Te gek voor woorden.
KvK is het nieuwe Arbeidsbureau.
Gezien de gigantische investeringen die vorig jaar gedaan zijn zouden computerwinkels geen steun nodig moeten hebben.
Sorry?
Als je winkel niet open mag van de overheid, kan je hebben geïnvesteerd wat je wilt, ga je direct verlies lijden.
Is dat ook niet deels omdat het aantal fysieke retail locaties sowieso hard daalt in Nederland? Ongeacht het goed dat men verkoopt?
Er is veels te veel gebouwd aan winkels. Krimp was er ook zonder internet wel gekomen.
Ik denk dat er volgend jaar een gigantische piek komt in hoeveel winkels er failliet gaan.
Een groot gedeelte van de mensen die nu online zijn gaan shoppen en er achter komen dat je online beter, sneller en goedkoper je producten haalt gaan echt niet meer terug naar offline shoppen.

Terwijl de winkeliers allemaal denken dat iedereen weer terug gaat naar voor de pandemie. Ja, misschien voor een maandje omdat mensen nostalgisch zijn en zich vervelen.
Ik betwijfeld of prijs heel belangrijk is. De online winkels die het meeste geprofiteerd hebben van de crisis zijn niet bepaald de prijsvechters. En door de vele dropshippers worden goedkopere winkels steeds meer gewantrouwd en kiest met toch voor de bekende namen.

Wat veel belangrijker is is het gemak om dingen te zoeken en te bestellen. Als ik naar mezelf kijk koop ik het meeste bij bol.com en coolblue. Niet vanwege de prijs, maar vanwege de goede apps waarmee je makkelijk kunt zoeken en bestellen. En Coolblue voegt daar ook nog eens hun eigen bezorgdienst aan toe die je in de app ook nog eens prima kan volgen dus je weet precies wanneer ze voor de deur staan. Dat soort dingen zijn volgens mij uiteindelijk de zaken waar je het op gaat winnen.
Al een tijdje vraag ik me af wat zo'n fysieke hardwarewinkel nog kan opbrengen, want er is wel een markt voor hier in mijn stad. Niet iedereen is immers een tweaker die online zijn hardware bestelt en eigen PC samenstelt.

Wat zijn de marges nog waarmee je werkt op verkoop van hardware? Dat zal wel erg slank zijn denk ik, zeker met de online concurrentie.
Aftersales lijkt me ook nog wel een ding, maar daar kan je als bakstenen winkel wel een essentieel verschil mee maken tov de online hardwareboeren.
Wat ook nog meespeelt is dat tegenwoordig iedere PC het gewoon doet. In een grijs verleden had je (zeker bij de "clonen") nog vaak compatibiliteitsproblemen waardoor, als je het niet als hobby deed een speciaalzaak nodig had. Nu kopen de meeste mensen een laptop die het gewoon doet. Die zouden bij wijze van spreken gewoon bij Albert Heijn in het schap kunnen liggen.
Er zijn genoeg sleutelaars die in de coronacrisis na baanverlies of het verplicht sluiten van de winkel voor zichzelf begonnen zijn. Custom desktops maken voor ouders die een gaming-pc voor hun kinderen willen hebben, herinstallaties en upgrades van windows, uitbreiden geheugen, reparaties aan desktops.. Dit zijn eenmanszaakjes, en werken vanuit hun garage of zelfs hun huiskamer

De winkels met echt voorraad(niet meer rendabel tegenwoordig), een etalage, landelijke garantie bij elk filiaal, die zijn op een paar uitzonderingen na verleden tijd, en zelfs die uitzonderingen hebben vaak nog maar 1 filiaal.

Telefoonwinkels(diegene in de kansenwijken) bieden tegenwoordig ook "PC-reparaties" aan, je moet alleen dan niet raar opkijken als je een compleet ander binnenwerk in je PC terugvind als dat je had(zonder overleg), geen enkele connector aangesloten en een kale ge-KMSpico-de Windows10.
Service is gewoon belangrijk, en kennis ook. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Informatique in Berkel en Rodenrijs

Een keer problemen gehad met een computer met rare uitvallen, dit bleek geheugen te zijn na een test, zat al op de garantie grens. Hoefde geen onderzoekskosten te betalen en kreeg netjes nieuw geheugen.

Ooit een keer daar een verkeerde schijf mee gekregen bij mijn eerste nas. De boel al geinstalleerd en toen kwamen er problemen. Nieuwe schijf gekregen en alles keurig over gezet door ze.

Mijn zoon heeft daar een 3060 TI gekocht voor zijn nieuwe pc ... was niet te leveren (iets met corona etc ) en hij had geld pas een paar dagen later (wajong uitkering dus sparen via begeleiding ) er zouden er een paar binnen komen..

Verkoper heeft het op zijn eigen account gezet, en apart gehouden. Paar dagen later betaald en keurig opgestuurd hadden ze niet hoeven te doen en gemakkelijk aan een ander kunnen verkopen.

Zijn ze de goedkoopste .... nee maar ze leveren wel goede service en ze weten waar ze het over hebben. En dat maakt het voor mij in ieder geval tot een goede zaak en daardoor kom ik er graag terug.

En zo zijn er hopelijk meer zaken die zo handelen .

Iets verkopen is relatief gemakkelijk maar service bieden, kennis hebben en overdragen is een ander verhaal en daar gaan veel winkels de mist mee in.

Paar jaar geleden kocht mijn vrouw schoenen (goede ... dure had ze op het oog ivm haar voeten ) de verkoopster voelde niet eens of ze goed zaten en zei dat ze leuk stonden (geen van Haren winkel zeg maar ) nou een kleuter van 5 had nog kunnen verkopen.... we zijn toen ook hard weg gelopen en ergens anders gekocht...

Klant is koning (tot op zekere hoogte ) en service is belangrijk maar tegenwoordig vaak ver te zoeken !
Informatique is inderdaad een geweldige zaak. Maar het overgrote deel van de PC gebruikers kan uit de voeten met iedere willekeurige laptop. Informatique (en andere zaken van dat kaliber) zijn interessant voor mensen die zelf willen bouwen of kleinzakelijke gebruikers. Voor de doorsnee consument is het overkill.
Hoe kan je nu een computerwinkel beginnen als je geen onderdelen kan krijgen om aan te bieden? 8)7
Het is gewoon te duur zo niet onmogelijk om een nette computer samen te stellen, dus mensen zullen de computerwinkel links laten liggen tot de markt weer wat beter weet te leveren en de prijzen weer naar normaal niveau gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.