Door Stephan Vegelien

Redacteur

Paradigit vanaf nu alleen online

Hoe pc-winkels uit de straat verdwenen

01-03-2021 • 15:31

351

Hoe Paradigit uit de Nederlandse winkelstraat verdween

Maandag sluit computerketen Paradigit de laatste overgebleven fysieke winkels in Eindhoven, Utrecht, Maastricht en Groningen. Na Dynabyte en MyCom verdwijnt daarmee nog een grote computerketen uit het Nederlandse straatbeeld: een einde van een tijdperk voor veel computerliefhebbers, zoals ook blijkt uit dit topic op GoT. Paradigit heeft in de afgelopen jaren volledig ingezet op online en vindt dat de fysieke winkels niet meer bij de strategie passen. Daar komt bij dat de winkels al jaren verlies maken. De coronacrisis gaf de doorslag. Met het verdwijnen van de winkels voegt Paradigit zich bij een inmiddels lange rij computerwinkels die de deuren sluiten. We kijken terug op ongeveer dertig jaar computerwinkels om de vraag te beantwoorden: hoe kan het dat computerwinkels niet meer passen in de Nederlandse winkelstraten?

Paradigit Kruisstraat
De winkel van Paradigit in de Kruisstraat in Eindhoven, foto: Eindhoveninbeeld

Het verhaal van Paradigit begint net als dat van veel andere computerwinkels een kleine dertig jaar terug. In september 1992 besloot Arjen de Koning na jarenlang desktops gebouwd te hebben voor mensen in zijn omgeving, samen met zijn partner Noortje van Gennip een winkel te beginnen in Eindhoven: Paradigit. "Het volume werd hobbymatig zo groot dat hij moest uitwijken naar zijn eerste pand", vertelt Thom Rijsterborgh, commercieel directeur van Paradigit. Het werden een computerwinkel en computerfabrikant ineen, waar eigen systemen werden gebouwd, en computeronderdelen en kant-en-klare computers van de meeste grote merken werden verkocht. De winkel werd voor computerliefhebbers uit Eindhoven een icoon en een plek waar ze terechtkonden voor hun computeronderdelen.

In diezelfde tijd kwamen ook andere computerwinkels op. NoRRoD opende in 1994 zijn deuren en werd een bekende naam in Groningen. Met de fusie van het in 1985 in Zwolle geopende Byte en Megaworld ontstond in 1995 Dynabyte, dat op het hoogtepunt naast Paradigit een van de grootste computerwinkelketens van Nederland werd, met 44 winkels in het hele land. Menige computerliefhebber uit die tijd kent ook namen als MyCom, Alcco, Funprice en Vobis, waarvan een deel toen al tussen de tien en twintig jaar bestond.

De hoogtijdagen van begin jaren negentig

Het waren de hoogtijdagen van de computerwinkel, legt Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce van de Hogeschool van Amsterdam uit. "In de jaren negentig, begin 2000 zijn die computerwinkels iconisch. Toen was online nog geen gemeengoed." Computerliefhebbers kwamen in de winkels voor onderdelen en computers, maar vooral ook om zich te informeren. "Consumenten weten in de jaren negentig weinig van computers, maar de hype was er wel. Dus ging iedereen naar de winkel om zich te laten informeren. Ik weet zelf ook nog goed dat ik als jongen bij MyCom kwam om mijn eerste game-pc samen te stellen."

"Die beginjaren waren het mooist", vertelt algemeen directeur René Axmacher van Paradigit, die toen nog als shopmanager bij computerconcern Escom werkte. "Ik heb toen Windows 95 werd geïntroduceerd, rijen met mensen voor de winkels zien staan. Net als toen de Voodoo 2-kaart uitkwam en mensen de Pentium 75 verruilden voor de Pentium 120. Klanten hadden je ook echt nodig, want voor computers had je kennis en kunde nodig. Je hielp ze met bluescreens of death of een jumpertje verzetten. Dat is veranderd; het product computer is volwassen geworden."

Opening Paradigit Apeldoorn in 2005
De opening van Paradigit in Apeldoorn in 2005

In de jaren daarna groeide Paradigit met winkels door heel Nederland, mede door verschillende overnames, zoals van verschillende filialen van Vobis en van Funtronics in 2003, de overname van Dunnet Computers en Computerland in 2005, en in 2011 die van computerwinkel NoRRoD. Dat maakte van Paradigit naast Dynabyte een van de grootste winkelketens die zich specifiek richtten op computers. Je had in die tijd ook namen als Dixons, maar die richtten zich op bredere consumentenelektronica. Op het hoogtepunt had Paradigit 44 winkels, onder andere in Maastricht, Utrecht, Oss, Wageningen, Deventer en Arnhem.

Het waren goede tijden voor Paradigit, terwijl in die tijd veel kleine ketens leden onder de crisis van 2008. Axmacher: "In die tijd waren er veel kleine lokale computerketens die niet genoeg geld hadden om de dip van de crisis van 2008 en 2009 op te vangen. Dat is wat er ten grondslag lag aan de teloorgang van de winkels in die tijd." Niet alleen kleine winkels sloten hun deuren. Ook PC Megastore in Bergen op Zoom hield er toen mee op.

Paradigit Utrecht 2009 Google Maps
Paradigit in Utrecht in 2009, foto: Google Street View

Niet alleen de crisis was funest voor computerwinkels, ook de klant en het product computers veranderden, legt Weltrevreden uit. Waar in die beginjaren computers een raadsel waren voor veel gewone consumenten en zij advies nodig hadden, werden klanten kundiger en computers consumentvriendelijker. "Als computers meer gemeengoed worden en de consument er meer vanaf weet, met daarnaast winkels die online een veel scherpere prijs rekenen, zie je computerwinkels uit de winkelstraat verdwijnen. Er werd bezuinigd op gekwalificeerd personeel, terwijl de consument meer wist dan het personeel in de winkel, doordat specificaties goed gedocumenteerd en online te vinden waren, bijvoorbeeld op Tweakers. Daardoor hoefden consumenten eigenlijk niet meer naar een winkel te gaan."

Dat herkent Paradigit, vertelt Rijsterborgh. "De ontwikkeling van internet heeft ertoe geleid dat hoe hoogopgeleid je personeel ook is, een consument die een specifiek product zoekt, veel meer weet van het product dan het personeel, omdat hij dat allemaal online al heeft gevonden. De klant weet vaak meer dan de verkoper van heel specifieke producten, omdat de medewerker kennis moet hebben van alle producten in de winkel."

Paradigit Breda V&D
Advertentie voor Paradigit in V&D Breda uit 2015, kort na sluiting van de eigen Paradigit-winkel. Foto: Argusvlinder.com

De eerste winkels verdwenen

Doordat klanten steeds minder de weg naar de winkels vonden en hun onderdelen online gingen kopen, werd het moeilijker voor Paradigit om de grote hoeveelheid winkels winstgevend te houden. De marge op computeronderdelen was zo klein, dat computerwinkels als Paradigit het vooral moesten hebben van service in de fysieke winkels. Voor het kopen vinden klanten de weg naar de webshop wel, was het idee. In toenemende mate gold dat ook voor service. Tussen 2012 en 2015 veranderde daarom de strategie van Paradigit: online werd belangrijker. Paradigit sloot de helft van de winkels tijdens die reorganisatie en investeerde flink in een nieuwe webshop, zodat deze volledig als digitale winkelruimte kon fungeren. Twaalf winkels bleven open, vooral voor de zichtbaarheid van Paradigit. Tegelijk investeerde Paradigit in vijf shops in V&D-vestigingen, kort voordat ook V&D uitstel van betaling aanvroeg. De investering bleek een slechte gok.

Daar kwam nog iets bij, vertelt Rijsterborgh. Fabrikanten zijn steeds minder bereid om te investeren in het tentoonstellen van computers en computeronderdelen in winkels. "Voor producten als koffiezetapparaten zijn fabrikanten nog wel bereid bij te dragen aan het uitstallen in winkels. Dat heeft zin omdat bijvoorbeeld Philips zes koffiezetapparaten van enig belang heeft. Voor laptops is dat allang niet meer zo. Er zijn tweehonderd verschillende Lenovo-laptops te koop. Het heeft geen zin om die in de winkel neer te zetten, want ze zien er allemaal hetzelfde uit. Fabrikanten vinden dat ze klanten online beter kunnen informeren over hun line-up. Neerzetten is weinig zinvol en daardoor zijn fabrikanten niet meer bereid in uitstallen in fysieke winkels te investeren."

Laptop Paradigit
Rijsterborgh: "Het heeft geen zin om die in de winkel neer te zetten, want ze zien er allemaal hetzelfde uit."

Winkeltak van Paradigit failliet

In 2016 gaat de fysieke winkeltak van Paradigit helemaal failliet; de website kan als losse onderneming doorgaan en draait volgens Rijsterborgh op dat moment ook goed genoeg. Alleen met de drie grootste winkels in Eindhoven, Utrecht en Maastricht, en met NoRRoD in Groningen kon een doorstart gemaakt worden, maar op dat moment was het einde van de fysieke winkeltak van Paradigit al in zicht. Waarom Paradigit dan toch nog vasthield aan die vier winkels? "Een stukje sentiment", zegt Axmacher. "En de zichtbaarheid van Paradigit. Als je alles in een keer sluit, ben je die zichtbaarheid kwijt. We wilden communiceren dat het bedrijf niet failliet was, alleen de winkels."

Ook MyCom, iCentre, Dixons en Dynabyte verdwenen rond die tijd uit het straatbeeld. Dynabyte ging failliet in 2012, waarna de 44 winkels werden omgebouwd tot MyCom, iCentre en Dixons-vestigingen. Het mocht niet baten; drie jaar later waren ook die ketens failliet. Door het hele land verdwenen er in die tijd computerwinkels. Van de 1685 fysieke computerwinkels in 2007 waren er in 2017 nog maar 975 over, volgens het CBS, een daling van 42 procent.

"Waarom we de winkels aanhielden? Een stukje sentiment"

Waarom de ene winkel wel bleef bestaan en de andere niet

Weltevreden zegt dat wat de computerwinkelbranche overkwam, niet uitzonderlijk is. "Je ziet andere sectoren opkomen en ondergaan. In de jaren zestig en zeventig waren het bontwinkels; die verdwenen na wetgeving. Daarna verdwenen cd-winkels en reisbureaus. Nu zijn het goudwisselkantoren, e-sigarettenwinkels en belwinkels. Er is altijd dynamiek in de winkelstraat."

Waarom kan een fysieke winkel als de MediaMarkt wel blijven bestaan en hoe kan Coolblue er zelfs winkels bij krijgen? "De marge op elektronica is heel klein", legt Weltevreden uit. "Er zijn een paar manieren om te overleven als fysieke computerwinkel. Je kunt net als de MediaMarkt inzetten op volume. Dus je stalt heel veel producten uit op een goedkope winkellocatie." Veel traditionele computerwinkels zaten op een A1-locatie in de winkelstraat en hadden een heel hoge huur in een relatief klein pand. Dan kom je niet uit met 'gewoon' computers en onderdelen uitstallen en verkopen.

Voor Coolblue is de strategie zelfs nog anders. De winkels ondersteunen de online verkoop, waarin Coolblue een enorme speler is. En ze zijn niet gericht op verkoop, maar op service. "Het is dus een aanvulling op de online strategie en levert online meer verkopen op." Dat betekent ook dat Coolblue niet aan de winkels hoeft te verdienen, in tegenstelling tot een traditionele speler als Paradigit. Toen Paradigit rond 2015 reorganiseerde om zich meer te richten op online, moesten de fysieke winkels ook winst blijven maken. Weltevreden voegt toe: "Paradigit is vele malen kleiner dan Coolblue. Het heeft minder vlees op de botten en kan zich dus minder permitteren om winkels aan te houden die geen winst maken. Axmacher: "Daar komt bij dat Coolblue een generalist is, net als bijvoorbeeld de MediaMarkt. Daar geldt dus ook voor dat ze afspraken kunnen maken met fabrikanten voor het uitstallen van bepaalde producten."

Paradigit pand
Pand van een van de kantoren van Paradigit in Eindhoven

Paradigit is net als andere computerwinkels geen generalist. Daarom sluit het evenals de meeste andere computerwinkels nu de deuren. Uitzonderingen daargelaten, zoals kleine reparatiezaken met een vaste, vooral oudere klantengroep, passen computerwinkels niet meer in de winkelstraat. "De keuze om de winkels te sluiten, is financieel gedreven", zegt Axmacher. "De winkels doen het slecht en waar ze een aantal jaren geleden konden draaien van enkel de service die we leverden, kunnen ze dat nu niet meer." Dat is echter niet het hele verhaal. Veranderende klanten, een volwassen geworden product en een enorm aanbod aan computers en laptops die online beter tentoongesteld kunnen worden, spelen volgens Paradigit ook een rol. "Winkels zijn meer sentiment dan noodzaak. Wij kijken naar de toekomst en denken dat we onze aandacht beter op online kunnen richten", zegt Axmacher. "Ook de service die we in de winkels leverden, is inmiddels naar online verplaatst."

Hoewel hij met weemoed terugkijkt naar vroegere tijden, is hij ook optimistisch. "Dat sentiment van vroeger is niet meer. Ik heb liefde voor computers; ze zijn mijn hele leven. Mijn werkkamer is betegeld met oude computers, laptops en onderdelen. Die liefde van vroeger, die is niet weg. Dat enthousiasme voor computers zit nu in prachtige game-pc's en mooie headsets. Zelfs een moederbord is mooi tegenwoordig. Daarmee herleven die oude tijden." Rijsterborgh voegt toe: "De winkels deden het slecht, we doen het online zo goed dat we ze ook open hadden kunnen houden. Er zit alleen geen verdienmodel in die winkels in de toekomst en we willen kunnen blijven investeren in online. Paradigit was voorheen een retailbedrijf met fysieke winkels. Nu zijn we een online bedrijf geworden."

Reacties (351)

351
347
125
13
0
202
Wijzig sortering
Ik weet nog goed hoe een andere bekende computerwinkel in Groningen, AB Computers zichzelf de nek om heeft gedraaid door falend management van de bovenste plank.

AB Computers had een gouden formule in de Rivierenbuurt van Groningen: hun kleine heel erg in het oog springende winkeltje Bits n Pieces op de hoek van de Parkweg en het Hoornse Diep (nu zit in dat pand een goedkope fastfoodzaak die Nico's Corner heet).

Als je in dat piepkleine winkeltje niet aan je trekken kon komen qua hardware-eisen werd je door de baliemedewerkers doorverwezen naar de veel grotere winkel AB Computers dat dieper in de Rivierenbuurt lag verscholen.

Als Bits n Pieces het niet in de fysieke winkel had, dan kon je er donder op zeggen dat AB Computers het wél had.

Iets anders waar ze sterk in waren: goede kwaliteit B-merken. Zo ben ik eens voor een (in de tijd) prikkie aan een (toen) hele fijne flatbedscanner gekomen.

Ik weet nog goed dat ik stomverbaasd was dat Bits n Pieces (dat heel erg in het zicht lag) werd opgeheven en dat er vervolgens vol werd ingezet op de verscholen grotere winkel. Die werd toen namelijk verbouwd.

Ik werd wederom verrast toen ik in AB Computers daarna "geholpen" werd door een winkelbediende die zei dat hij student en uitzendkracht was en dat hij de ballen verstand had van ICT. Bij Norrod was zoiets ondenkbaar.

Daarna was ik snel vertrokken naar Norrod.

Wat velen zich ook zullen herinneren was de website van Bits n Pieces en AB Computers. Die had namelijk een voor die tijd erg moderne V&A, vergelijkbaar met wat Tweakers.net nu heeft. Ik vond dat echt apart, een computerwinkel die zichzelf beconcurreerde met een marktplaats voor tweedehands hardware op hun eigen website. Maar dat gaf het geheel juist een soort extra glans. Dat was op een gegeven moment over en verloor AB Computers/Bits n Pieces weer een stukje van zijn unieke glans.

Door dat hopeloze geklungel verkeerde ik in de verwachting dat AB Computers failliet zou gaan en dat gebeurde ook, al lang voordat Norrod in Paradigit opging.

Wat AB Computers nooit had moeten doen was Bits n Pieces er aan geven. Die winkel was hun uithangbord! Ze hebben in feite hun kip met de gouden eieren geslacht.

Een aantal van de computerwinkels die we in Groningen nu nog hebben zitten (heel wijs, net als Bits n Pieces 20 jaar geleden) zoveel mogelijk in het zicht van het grote publiek, zoals Nexio aan de Verlengde Hereweg en wat zuidelijker in Haren Digno aan de Rijksstraatweg.

Nooit je uithangbord er aan geven...

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 17:06]

Beste,

Even een reactie. Ik weet precies over welke winkel u praat. Fantastisch om het hier terug te lezen.
Ik was een klein jongetje die toen de tijd programmeerde in Qbasic. Niet heel ver van het winkeltje had je "De jonge onderzoekers" in het stadspark. Niet te vergelijken met de latere verhuisde organisatie richting de Oosterparkwijk.
Deze oorspronkelijke organisatie zou nooit meer kunnen bestaan anno 2021. Kinderen van rond de 12 jaar gingen daar aan de slag met solderen, programmeren, lassen, machinaal houtbewerking etc etc.
Onverantwoord zou men nu roepen!
Man man man wat mis ik die tijd. Mijn creatieve brein was ongeremd in ontwikkeling.

Lang verhaal kort... Ik moest regelmatig naar Bitn n Pieces om floppys te halen.
De man was zeer geïnteresseerd wat ik als kind toch met al die opslag moest.
3,5" 720kb floppys en zelf er een extra gat in perforeren en voila: 1,44 mb floppys. Mooie tijden... ;-)
Zelf een nokje uit een 5,25" snijden dan kon je ze dubbel zijdig gebruiken. :+
10 Gulden kosten die dingen per stuk ...
Met een perforator een stukje eruit knippen en inderdaad dubbelzijdig gebruiken..

Ik word oud LOL
En geruime tijd voordien had je al, er schuin tegenover, ASCII computers. En die zit er nog steeds :-)
Paradigit prijslijst uit november 1995 (in guldens natuurlijk).
Als dit je wat met je doet, dan ben je oud aan het worden (of sentimenteel) :)
https://tweakers.net/foto...fv1cuSVyQoWYa00718URr.jpg
https://tweakers.net/foto...qvG9oUQkVneJPtb9goGbK.jpg

[Reactie gewijzigd door TheByteBoy op 22 juli 2024 17:06]

haha geweldig. Dit waren dus de lijstjes bij de hoofdingang op de TH waar ik studeerde in EHV. Arjen kwam ze altijd op het prikbord hangen. Todat ik Noortje het een keer zag doen in haar strakke truitje toen wist ik waar ik voortaan advies moest inwinnen ;-).
Zo vond ik een tijdje geleden ook de studentenprijslijst van de Computershop Delft. Die zaak zit tegenwoordig nog steeds op hetzelfde adres als toen!

https://tweakers.net/foto...v9UY7AK1DsroccOVgu1xg.jpg
Zo, dat kun je tegenwoordig toch echt geen studentenprijzen meer noemen zeg. Al helemaal niet als je inflatie meerekent.
Wij hadden toen wel een studiebeurs die je mocht houden ....

Mijn 4.77 mHz deed het ook prima met Harvard Graphics en Lotus 123. Was veel goedkoper.
True, daar heb ik gelukkig later ook nog net van kunnen genieten. Maar kan me goed herinneren dat de eerste 486 die ik zelf samengesteld had als scholier rond de duizend gulden was, niet twee-en-half a drieduizend.
tegenwoordig slaat menig student 2000 euro stuk op een macbook en nog eens 1000 euro op een iphone, niet heel veel anders dus :p
1x een uitgaven voor je gehele studie en die iPhone is met een abonnement die per maand afgerekend wordt...
Een dergelijke desktop was destijds net zo goed een eenmalige uitgave voor de studie, dus wat is je punt precies?
Inderdaad echt bizar, snap echt niet waarom mensen dat doen in die situatie. Maar ja, studenten gaan ook meerdere keren per jaar met vacantie naar het buitenland.
Een kleine minderheid, ja. Studenten zijn geen homogene groep.
Nou, dat vraag ik me wel af. Ik zie/zag heel erg veel Apple-telefoons en -laptops onder studenten, echt heel veel.
De meesten bij mij in de klas (2012, hbo, Groningen) hadden een Windows laptop van €600-1000 en een mainstream Android telefoon.

Ik weet niet hoe dat nu is, maar het valt denk ik wel een beetje mee. Misschien als je in de randstad op een omhooggevallen hippie school kijkt dat het anders is.
Het is inderdaad een beetje omhooggevallen spul, maar geen rijke studenten of zo. Ik snap het ook niet.
Toen ik begon op de UT was er via de uni een schappelijk aanschafregeling waar je per maand terug mocht betalen.

De bewuste Paradigit Voyager laptop (2003?) heb ik nog steeds trouwens. En werkt ook nog steeds :Y)

[Reactie gewijzigd door TMDC op 22 juli 2024 17:06]

Nog met 9 cijferig telefoonnummer, Dus voor 10-10-95. En 386 SX dus vanaf 1990, ik schat in vroege jaren 90.
Ha, dat van die telefoonnummers wist ik niet. Even opgezocht en ze hebben nog steeds hetzelfde nummer, maar dan met een 2 ertussen!
Whaaa, briljant!
De eerste pc die mijn pa kocht wat een Tulip AT Compact 2 met 20 MB HDD en 2 drives 3,5 en 5,25... 6268 gulden.. wat een geld toendertijd.

Doet me gelijk herinneren aan good old HCC beurzen waarbij ze nog over de monitor dozen omhoog liepen om de stapel van 10 dozen hoog in drie dagen vrijwel helemaal te verkopen... ah man, dat was een mooie tijd!
Echt super die foto's. Mijn tweede pc heb ik van zo een prijslijst samengesteld: 486 33MHz Paradigit voor een gulden of 6000. Dat zal rond 1993/1994 geweest zijn.
Turbo Pascal 6.0 met die mooie gele boeken. Wat een tijd was dat.
Die prijzen van toen ...1000 gulden voor 40GB HDD 8)7
Ik heb eens een harde schijf gekocht van 800 MB. Mijn collega's vroegen verbaasd of ik een mainframe ging bouwen. Ik was toen mainframe operator.
ik ben +50, misschien te jong om me dat te herinneren :P
Dat zou nu ca. € 4.579,57 zijn. Best pittig.
https://www.inflatiecalculator.nl/
Dat was het ook. Mijn maandsalaris was iets boven de 2000 gulden netto. Een externe cd-schrijver zat rond de 1000 gulden. Inkjetprinter ook dat bedrag. Monitor iets van 1500 gulden. En daar zat je dan op een studentenkamer van een paar honderd euro per maand. _/-\o_
Dat weegt daar dan wel tegen op! Een gemiddelde studentenkamer in Amsterdam kost nu iets van f. 1500?
Same here voor een 486 DX/2 66mhz. Het snelste wat je kon kopen. UIteraard 15" monitor en een 16 bit geluidskaart, Canon Bubblejet printer en maar liefst 4MB internet geheugen. 28k8 modem... moet 1995/1996 zijn geweest. Internet via Trumpet Winsock.... Hahahaha... En al heel snel daarna was ik één die de eerste 128kb kabelmodem kreeg aangezien ik werkte voor Castel...
Dank je voor dat prijslijstje van de Paradigit 1995. Ik heb de foto/scans gedownload. Good memories. PS: heeft er iemand trouwens ook prijslijstjes van 1993/94 van de Paradigit ?
good old times, ik heb ze nog staan printen als ze weer eens op waren. Bijna 9 jaar gewerkt, altijd met veel plezier.
De prijzen van die printers trouwens, tjonge! Geen idee dat die zo duur waren. Tussen de 600 en 1700 gulden, zou nu €450 tot €1300 zijn na inflatie.
Ik heb destijds inderdaad ook een fortuin betaald voor een Epson Stylus Photo 830, super printer, helaas wel uiteindelijk compleet verstopt en uitgedroogd en daarom weg gegooid, maar de afdrukkwaliteit was beter dan de hp all in one die ik nu heb.
Hmm valt dan wel weer mee dat de techniek toen al zo goed was.
Heerlijk, dat moet ongeveer de tijd zijn geweest dat ik er heb gewerkt in Utrecht, toen een klein klotewinkeltje in de Voorstraat tegenover de Appie (en ook enige tijd schuin aan de overkant een PC Game winkel waar ik heel wat van m'n zuurverdiende geld heb achtergelaten ;) ). Dat was een gave tijd, met 2 of 3 man in het kleine keukentje achter de winkel PC's assembleren en troubleshooten. Er waren dagen dat de winkel echt helemaal vol stond met klanten.
Daarom duurde het zolang voordat me pa ene nieuwe P133 PC kocht, 3000 gulden! hahaha
Beide ;-) Made my day. Nostalgisch gevoel
Dit doet me wel wat ja. Dit is in de tijd dat ik zelf nog pc's aan het bouwen was bij Paradigit in Eindhoven.
Ik moet bij zo'n vodje vooral aan Weans in Den Haag denken, wat een brakke zaak was dat... :)
Daar heb ik ooit mijn eigen eerste pc gekocht..
een 486 DX 2.. 80 Mhz... man daar heb ik heel wat Test Drive op gespeeld...
Er zit een reëele kans in dat ik deze destijds heb getyped...

Op dezelfde nachten dat we met 20 man op stapels monitordozen het zoveelste PC prive project in elkaar aan het schroeven waren.

- Erik
AWE 32 en externe US Robotics modems. Those were the days. Grappig eigenlijk hoe we nu klagen over hardwareprijzen terwijl je toen 500,- neerlegde voor een AWE 32 :-). Relatief gezien zijn we er echt enorm op vooruit gegaan. Alleen die build to last kwaliteit vind je niet meer. Ik denk dat als ik mijn Plextor SCSI cd brander met caddy opsnor en aansluit dat die het nog feilloos doet.
Maar welk onderdeel van je pc (afgezien van de kast, muist, tobo en eventueel de voeding) zou je nu nog willen gebruiken? Niet vervelend bedoeld, maar wat heb je aan "build to last" kwaliteit voor bijvoorbeeld Ram. hd of videokaart??
Tja, dat waren ook de tijden dat de HCC-dagen de drukst bezochte computerbeurs was want daar ging je naar toe om voor een speciale prijs een nieuw moederboard, HD, videokaart etc. te scoren.
Was ieder jaar een uitje en een feest maar helaas verleden tijd.
HCC was ook altijd super ja, daar leefde je als computerliefhebber echt een jaar naartoe. Helaas werd dat in de latere jaren ook steeds minder. Op een gegeven moment was de helft van de standjes alleen voor inkt-refillers en telefoonhoesjes/kabeltjes-verkopers. Echte technische zaken waren op het eind zelfs duurder op de HCC dan wanneer je ze in de reguliere winkel kocht, laat staan op Internet...

Je zag toen (jaren 90) ook hordes mensen met computerapparatuur, trolleys etc zeulen tussen Jaarbeurs en Hoog Catharijne, de NS zette toen ook speciale extra en langere treinen in voor de HCC etc etc.

Je zag het ook aan de omvang van de beurs, waar in de jaren 90 de HCC vaak wel 6 van de hallen van de Jaarbeurs besloeg, was dat op het eind nog maar 2 of 3 hallen ofzo....
De HCC Dagen waren geweldig. Altijd met m’n pa naartoe, met de trein, dagje rondneuzen en kei kapot weer naar huis met allerhande spulletjes.. en dan ‘s avonds -vaste prik!- fonduen. Heerlijk!
Hcc was inderdaad fantastisch van die vage verkopers waar je dan geluk of pech mee had . Maar zeker een keer per jaar hebben mijn broertje en ik het nog over de aankoop van een sound blaster awe32 op zon veiling op de HCC. Was echt legendarisch.

Voel me trouwen wel oud als veel mensen hier over hun eerste pc praten met een 386 of 486 . Ben gewoon beginnen met een 8088 xt kloon.

Ik weet nog mijn eerste harddisk controller met 20mb Harddisk mfm was dat toen.
AWE32 was dan ook een magische kaart, alleen de omvang in je systeem al :9~
Exact toch wel het hoogte punt samen met de eerste scsi controllers.
Wel met extra midi board en 30 pin simms erop voor meer samples :9~
Haha, herkenbaar, mijn eerste PC had niet eens een harde schijf, alleen een 5 1/4 inch floppydrive.

Ik haalde gewoon iedere week de prijslijst bij Norrod (kwam ik toch langs vanaf de uni). Geen idee waarom, ik kon maar af en toe wat kopen.
Geen idee waarom? Misschien omdat anderen je om advies kwamen vragen en je gewoon ook benieuwd was wat er te koop was? Ging toen heel snel.
Mja niet alleen de HCC dagen .
Je had ook computerbeurzen op andere locaties.

Hier bijvoorbeeld in de Rijnhal (in Arhem).

Stond ook altijd een oliebollenkraam bij de uitgang :)
Of de PC Dump dag was wat toegankelijker dan die megabeurs van HCC.
Vaak geweest. Werd wel minder op 't laatst. Allemaal dezelfde kramen met dezelfde nieuwe spullen.
Paradigit heeft (zoals gemeld ook in het artikel) een stuk van Dunnet Computers overgenomen uit de failliete boedel. Dunnet was een van de eerste "slachtoffers" van een reeks winkelketens die uiteindelijk het stof zouden bijten zoals ook vernoemd in het artikel.

Dunnet verdient hier wellicht ook nog extra vermelding aangezien Dunnet een van de eerste partijen (wellicht de eerste?) was die grootschalig IT producten inkocht en deze tegen dump prijzen aanbood (zie bijvoorbeeld dit artikel uit 1987). De oprichter, Hans Bergman, is overigens niet zo heel lang geleden overleden. De beste man zijn leven had nogal pieken en dalen; In de hoogtij dagen van Dunnet vloog hij (bij wijze van spreken) met een prive jet naar Monaco maar eindige uiteindelijk helaas als (financieel) gebroken man.

Interessant detail is dat het failisement van Dunnet pas in 2019 afgehandeld was (zie dit verslag). De algemeen directeur van Dunnet is uiteindelijk aansprakelijk gehouden voor dit failisement. Die bleek verzekerd tegen wanbestuur (dat blijkt dus te kunnen) helaas voor hem was dat was een prikkel voor de curator om de zaak tot het bittere eind uit te vechten voor de rechter. Bij een verzekeraar valt immers wat te halen.
Maar wat een fantastische winkel was Dunnet destijds met allerlei schermen waar demos en dergelije (o.a. Second Reality) stonden te draaien.
Ik werkte in mijn studententijd voor Funtronics op het Koningsplein in Amsterdam vanaf 2000/2001. Een beetje een buitenbeentje qua winkel met veel toeristen en gekkies, we waren ook een van de weinige winkels die open was op zondagen. De winkel was ook een beetje een anarchistische vrijstaat met computeronderdelen.

De markt liep al een beetje stroef toen in 2003 Paradigit de winkels van Funtronics overnam. Ik heb nog een paar jaar met veel plezier voor hen gewerkt - altijd goed behandeld. Ik denk terug aan de spuuglelijke paarse poloshirts en de kratjes Bavaria die mee kwamen met de ladingen onderdelen.
Hier nog een oude funtronicser!!! wie zijde gij???
Ik kan me maar 1 collega op Koningsplein herinneren die nog van de Funtronics tijd was. De enige collega met 200% salaris op zondag. De rest moest het doen met 150%:)
Jammer dat er door de corona crisis zoveel bedrijven naar de kloten gaan.
Ik ben afgelopen jaar nog in de winkel geweest van paradigit in maastricht en mijn computer samengesteld.
Ik had nog online een m2 harde schij besteld en die hebben ze er gratis ook nog windows erop geinstalleert..Ze hadden de bios settings veranderd voor eufi toegang tot de apperaten.Ze hadden een best goede service en hopen natuurlijk met de webshop het hoofd boven water te houden.
Misschien na de crisis zullen ze misschien weer personeel gaan aantrekken.Zodat die winkels kunnen blijven bestaan.Maar ik zie het duister in na zo een lange periode dat de winkels dicht moeten blijven vanwege de politiek en de corona virus.
Dit speelde al voor de corona-crisis. Ook zonder corona waren die winkels dicht gegaan. De enige reden om nog naar zo'n winkel te gaan is als je het nu nodig hebt en ze hebben het toevallig. Al het andere wordt online gekocht.
Weet ik wat ik altijd wel fijn vond aan een stenen winkel met goede technische mensen.
Als ik hardware koop, ben ik altijd zeer onzeker. Hier heb ik online npog meer last van. Ik vond et fijn, na het nodige uit te zoeken, bij een winkel het te kopen en nog eens mijn keuzes tegen zo'n persoon aan het houden. Op 1 of andere manier voelde ik mij daardoor zekerder in mijn keuzen. En als ik er toch een probleem mee had, kon ik een uur later in de winkel weer staan.

Dat is iets wat ik bij het online gebeuren enorm zal blijven missen.
Die winkels hadden al lang voor de crisis niks op vooraad dus beter sluiten als je alleen een paar laptoptassen en wat logitech spul wil verkopen.
Ja neem die mycom. Ging ik weleens naartoe als ik onmiddelijk een keyboard of flash drive nodig had. Maar op dat soort dingen verdien je als winkel geen drol.
Ja klopt maar ik had tevens ook al gezien dat ze weinig meer bestellen er waren een paar dagen geleden maar weinig videokaarten in de webshop aanwezig geen 2070of 2080 ,3080 of 3090 videokaarten niet meer te bestellen bij hun webshop.Ik hoop dat ze niet tegen een faillissement aanlopen wat ik vond het een leuke winkel, en webshop

aldus hun volledige assortiment videokaarten:

https://www.paradigit.nl/componenten/videokaarten/

ik hoop niet dat ze nu al aan het beknibbelen zijn met de inkoop.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 17:06]

Ik ga ook graag naar de winkel als je geen idee hebt hoe iets heet maar je vrijwel zeker weet dat het bestaat. Paar keer zoeken op internet met (achteraf) totaal de verkeerde trefwoorden. Rijd je naar de winkel en gaat met het onderdeeltje weer naar huis.
  • Sneller*
  • goedkoper**
  • zekerheid dat het past
  • leuk gesprekje
* mits op voorraad :)
** afhankelijk van type artikel en het laatste punt
Ook vóór die crisis ging het al goed met online en slecht met fysieke winkels hoor. Vobis en Escom en zo zijn al langer uit het straatbeeld weg dan dat er corona heerst.
Wat waren het toch mooie tijden. De machines zo rond de jaarwisseling, heerlijk. zou er zo weer naar terug gaan. Toen was gaming nog leuk :)
Denk dat het "nog leuk" gedeelte ook wel grotendeels te maken heeft met welke leeftijd je had en hoe je op dat moment je vrije tijd kon besteden en invullen.
Ook. maar zeker ook met de kwaliteit van de games.
Dat is vooral sentiment denk ik. Ik denk dat de games nu veel leuker en beter zijn, uitzonderingen daar gelaten uiteraard.

Maar vroeger moest je nog best moeite doen om aan games te komen zeker als je geen cent te makken had. De tijd van Twilight, Crazy Bytes en FXP boards was ook geweldig. Nu is het allemaal zo makkelijk geworden.

Zelfde met muziek als je vroeger dat ene nummer vond waar je al maanden naar op zoek was en de downloadlink werkte nog ook dan draaide je dat nummer grijs. Nu pak je Shazam, hop direct naar Spotify en klaar.
Nu ja hij heeft wel een punt veel genres waren nog in opkomst en nieuwe technieken zorgden er telkens voor dat spellen interessanter gemaakt konden worden. Nu zitten we op een punt dat veel al is gedaan en de techniek niet langer een struikelblok is. Dus echte pareltjes / innovatie is beperkter. Vergelijk het met de smartphone markt elke generatie was beter / anders maar de echt grote innovatie is er nu wel uit.
Maar dat betekent alleen dat je echt merkte dat de 'kwaliteit' van de games in rap tempo omhoog ging (kwaliteit even tussen aanhalingstekens want het is eigenlijk niet helemaal het juiste woord). Dat wil niet zeggen dat de games toen ook beter waren dan de games nu. Eigenlijk juist niet.

Wat denk ik ook meespeelt is dat mensen de neiging hebben alleen de allerbeste games uit een langere periode te onthouden. Zoals hierboven, Quake 3, unreal tournament, counterstrike, StarCraft... Ja, geweldige games, maar er waren ook een heleboel stinkerds hoor. Maar die herinneren mensen zich niet echt.

Je hebt natuurlijk altijd mensen die echt nog die oude games van toen dagelijks spelen maar het grootste deel mensen die toen al gamer waren en dat nog steeds zijn geldt dat volgens mij toch niet voor.
Nou, ik herinner het me als een beroerde periode op spelgebied. Iedereen wilde opeens het succes in het succes van Quake en Command & Conquer meedelen en dus ging iedereen aan de lopende band eerstepersoonsknallers en realtime-strategiespellen maken. De meesten weinig speelwaardig. Tegelijkertijd was het een periode waarin geliefde genres als het adventure en 2D-platformspel uitstierven.

3D was nieuw en uiteraard gingen de spellen grafisch met iedere generatie met sprongen vooruit, maar het was ook veelal 3D om het 3D en kwaliteit is meer dan grafische pracht.
Dat is vooral sentiment denk ik. Ik denk dat de games nu veel leuker en beter zijn, uitzonderingen daar gelaten uiteraard.
Dit ligt denk ook een deel aan het soort/genre games wat je speelde. Aardig wat games/genres hebben afgelopen jaren vervuiling gekregen van microtransacties en game mechanismes om je te verleiden tot aankopen (EA is hier goed in met o.a. hun Ultimate Team formule die in steeds meer games worft toegepast). Als je daar bij zo'n doorheen kunt kijken is het prima, maar ik stoor me daar aan en maakt een game minder leuk. Daarnaast stoor ik mij ook aan collectables in de games die niets toevoegen behalve je (onnodig) langer spel houden. De golden guns in Max Payne 3, metal flowers in Horizon Zero Dawn en de zeemansliederen achtervolging in Assassins Creed Black Flag halen mij daarnaast uit de immersie (Daarmee zeg ik niet meteen dat dit slechte games zijn of dat er helemaal geen goede games uitkomen).

+ Wat @Tirinium zegt hierboven. Waarbij er nu vooral geïnnoveerd wordt om zoveel mogelijk geld uit een speler of spelersgroep te knijpen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 17:06]

Ik begin me de laatste tijd ook steeds meer te storen aan de enorme omvang van recente games. Het is tegenwoordig niet vreemd meer om een game van meer dan 100GB tegen te komen, sommigen gaan zelfs naar of over de 200GB (Denk aan Warzone...).

We worden allemaal maar geacht dat 'even' te downloaden en ook regelmatig 'even' een patch van 30+GB te installeren. Zelfs met snel internet is een PS4 daar alsnog dik meer dan een uur mee bezig, mede omdat zijn harde schijf niet heel erg snel is. Feitelijk is het dus zo dat wanneer de PS4 de download niet in de standbymode heeft gepakt, je (deze game een groot deel van) die avond niet kunt spelen. Dat was vroeger (in PS3 tijden) toch wel anders, en nóg vroeger had je zelfs helemaal geen wachttijden (disk in de PS2 en gaan...)

Op de PC werkt het over het algemeen gezien allemaal wat vlotter, ook omdat de SSD's natuurlijk een stuk sneller zijn. Maar hoewel die snelheid fijn is tijdens het spelen (en veel games niet echt meer speelbaar zijn zonder), heb je hier juist weer gauw last dat je óf een hele grote en dure SSD moet kopen óf games regelmatig moet verwijderen en weer opnieuw moet installeren.

Vergis me niet, het zijn over het algemeen gezien nog steeds prachtige games die zeer zeker de moeite waard zijn om te spelen. Maar soms gaat het met de omvang van games en patches denk ik wat te ver en voelt het alsof de huidige hardware / internetverbindingen er nog niet helemaal klaar voor zijn.

Meer mensen die dit herkennen?
Direct gevolg van hoge resolutie textures op meer dan 1 laag (normal map, diffuse, specular/roughness, metalness) en hoge resolutie audio. Al sta ik ervan te kijken hoe een game als Cyberpunk onder de 70 weet te blijven maar Warzone idd enkele honderden moet opvreten.

Gaat de komende jaren wellicht wat teruglopen door slimmer gebruik van generieke effecten en minder afhankelijkheid van specifieke textures.
Ghost recon, 2001. Toch 1 van de betere. Word moe van ghost recon tegenwoordig.
_/-\o_ wat heb ik die vroeger grijs gespeeld zeg. Die had je in een combo box van 3 ghost recons.
Die heb ik nog in originele staat en ik stond laat op het punt om die digitaal erbij te nemen. Wat een vette en redelijk realistische reeks was dat.
Neuh.. dingen zoals Control, monster Hunter of Doom 2016 zijn alleen maar "fluff" op hele mooie graphics. De gameplay is voor mij niet van dezelfde categorie als bijvoorbeeld Half-life.

RPGs zijn ook niet beter geworden. Wel mooier. Ik bedoel de shit die je kan uithalen in fallout 1&2 zijn nu niet meer mogelijk. Dat wordt niet meer (maatschappelijk) geaccepteerd. Aan de andere kant staan die games ook toe dat je weken progress kan verspelen door 1 verkeerde keuze.

RTSen hadden wel hun hoogtepunt rond 2005, de generatie Warcraft 3, generals, cnc3 en niet te vergeten de games van gass powered games..

XCom 1&2 zijn niet beter dan UFO: Enemy Unknown. Wel mooier.

Ja, er zijn nog steeds goede games. Maar de blockbusters... Zijn dat helaas niet. Dat zijn "on rails" verhaaltjes, het zijn smakeloze middle of the road dingen geworden die zo veel mogelijk mensen moeten aanspreken en zo min mogelijk mogen uitdagen of prikkelen. Allemaal gemaakt voor 12-24 jarige mannen. Met thema's die bij die doelgroep horen.
Je moet de pareltjes er maar kunnen uitkiezen, het is zeker niet zo dat alle games er slechter op worden. Ik zelf vind GTA toch steeds beter worden. Al blijft San Andreas toch altijd wel een hele speciale game. En RDR2 ook, maar je moet het bij Rockstar gewoon bij de singleplayer mode houden. Daarnaast kan je kijken naar bijvoorbeeld God Of War, Last of us, Resident Evil, Borderlands, Skyrim. Absoluut niets mis mee! En ik zie daar de doelgroep ook zeker niet als 12-24 jaar. Sommigen daarvan wel on rails, maarja met veel vrijheid, mooie graphics, bewegende AI en andere zaken komen vaak ook bugs kijken. Het oog wil tegenwoordig ook wat.

En als je niet van AAA games houdt zijn er genoeg mooie indie games: Inside, Cuphead, Factorio, Journey, Frostpunk, Unrailed!, The Witness, etc... En dat is alleen maar wat ik zo uit mijn hoofd opnoem.
Nou ik weet nog toen Day Z uitkwam en ik het voor het eerst probeerde, ik wist niet wat ik zag. Dat was toch revolutionair. Nog meer dan toen ik voor het eerst Half-Life speelde.
Over welke code heb je het precies? En hoe ging dat precies in zijn werk dan en waarom deed je zoiets? (Ik ben volgens mij nog iets te jong om goed te begrijpen waar je het over hebt).
Een partij van die cd,s had een code rond het gaatje , denk dat alle cd’s die hebben en die moest eraf.
Klopt, daar kon je de fabrikant uit opmaken. Wij maakten ons daar nochtans niet heel druk om. Maat van mij werkte destijds in zo een cd pers fabriek en nam regelmatig cd's mee die anders de schredder in gingen. Hij schreef ze toen af onder het mom van teveel "bler" ( Block error was dat volgens mij ) bij teveel werden ze afgekeurd. Niemand hield die aantallen bij daar..

Leuk verhaal; met die wetenschap ben ik eens langs een pc boer geweest die mij een game had verkocht die niet goed wou installeren. Ik had hem laten testen op bler via mijn maat. Hele uitdraai met getallen er op die er op wezen dat het niet zo een heel goede pers was. Die man begreep er niets van en heeft de game cd opgestuurd naar zijn leverancier. Een week later bericht dat er een nieuwe voor me klaar lag en dat de klacht zeer terecht was. Ze vonden het ook erg leuk dat dat rapport er bij zat en kreeg middels een bijgesloten brief nog lof daar voor haha. Goeie tijden waren dat zeg...

[Reactie gewijzigd door micla op 22 juli 2024 17:06]

Ja goede tijden, spreek misschien al van 15j geleden.
Die waren toen echt niet beter dan nu, wel een stuk eenvoudiger vaak..
Het is natuurlijk allemaal vrij persoonlijk, maar ik vond inderdaad de kwaliteit van de GAMEPLAY beter dan wat je nu veelal voorgeschoteld krijgt. Qua grafische vormgeving kan het niet tippen natuurlijk aan wat je nu kan verkrijgen, maar de games nu missen naar mijn mening vaak fantasie. Er wordt heel veel op bestaande concepten en titels doorgeborduurd terwijl er maar heel weinig innoverende titels bij lijken te komen. Games als Day of the Tentacle maar ook bijvoorbeeld Super Mario Kart waren grafisch niet meer dan matig te noemen, maar konden je ondanks dat dagen zo niet weken vermaken zonder enig probleem. Dat mis ik toch nog wel eens in de huidige games helaas.

Om dat nu allemaal onder het kopje "kwaliteit" te scharen is me dan ook iets te kort door de bocht. Kwaliteit bestaat uit dermate veel facetten dat het te makkelijk is om te roepen dat het vroeger allemaal beter was. Qua gameplay? Ja, dan wel maar in nagenoeg alle andere onderdelen ben je nu toch echt wel een (heel) stuk beter af dan destijds.
Niet mee eens. De machines nu zijn veel leuker en sneller. De games zijn realistischer en de hardware die je hiervoor kunt kopen is vele malen beter. A2 racer was prima toen der tijd, maar ik blijf liever bij de huidige ACC / AC / iRacing varianten met een direct drive stuurtje in plaats eentje met elastiekjes van binnen.

Gaming was toen al leuk, maar gaming is nu vele tientallen malen beter.
Maar waarom pak je nou net A2 racer als voorbeeld? Dat spel wat destijds bijzonder omdat het door een Nederlands bedrijf voor de Nederlandse markt is gemaakt, het zag er al knullig uit op de dag dat het uitkwam vergeleken met de 'grote' titels uit de US.

Ik denk dat spellen er wel mooier uit zien en de bediening beter werkt, maar of het '10x' zo goed is geworden durf ik best wat vraagtekens bij te zetten...
A2 Racer was bijzonder omdat het toen ook al uitzondelijk slecht was. Volgens mij was dat alleen een 'hit' door ramptoerisme en onwetende kopers. :)

--

Tegenwoordig hoef je niet meer bang te zijn bij zelfbouw dat een jumper verkeerd om gelijk je hele systeem doet ontploffen. Alle kabels passen er meestal maar op 1 manier in. En zo zijn er wel meer dingen die het leven makkelijker hebben gemaakt.

En je hoefde niet op een computerbeurs 100 'momentprijzen, koopt nu' uit te pluizen om kaf en koren te scheiden.
A2 racer was populair "want Nederlands" - en misschien dat dat spel in wat bundels met titels als "10 geweldige CD-ROM games!" zat, maar ik had het niet dus geen idee ;)

Zo'n systeem bouwen was toen inderdaad een iets grotere uitdaging, maar zo snel ging het spul (op wat uitzonderingen na) nou ook weer niet stuk tenzij je de spullen letterlijk in elkaar hamerde.
En toen computers nog een leuke hobby waren ipv. je primaire gateway naar sociaal contact, werk, bankzaken e.d. die het gewoon moeten doen was het uitpluizen van spullen nog leuk...
Als wij het over geweldige Nederlandse games zo als A2 Racer hebben, dan hoort Amsterdoom ook in het lijstje 8-)
Vroeger zag het er voor je gevoel helemaal niet zo slecht uit, dit komt voor mijn gevoel mede dat je de details van de graphics er zelf wel bij moest fantaseren.

Dit is ook waarom minecraft bijvoorbeeld zo populair is naar mijn idee. Lekker je eigen fantasie de loop laten gaan. Een beetje net als bij een boek, dat ziet er ook in iedereen zijn fantasie anders uit.

Uiteraard is mijn gevoel geen wetenschap maar zie ook steam waar veel populaire games het vaak niet winnen op graphics maar puur op de fantasie die je de loop kan laten gaan in games. De meest gestroomlijnde games moeten het hebben van een zeer goed verhaal anders is de game vaak al snel niet memorabel.
Je zal vast wel (in elk geval) deels gelijk hebben, maar ik denk dat het ook grotendeels komt omdat je niet anders gewend was. Die games zagen er toen geweldig uit omdat de hardware niet veel beter aan kon en omdat je gewoon niet beter wist. Toen konden we alleen nog maar dromen van de realistische graphics die we nu hebben. Als je nu zo'n game zou opstarten, ook al heb je goede fantasie, dan zie je toch wel dat het er gewoon niet goed meer uitziet.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar mezelf 10 jaar geleden, toen speelde ik op een waardeloze laptop. Toen ik GTA 3 voor het eerst speelde, zag dat naar mijn beleving super goed uit. Ik was gewoon niet anders gewend, terwijl dat toch ook de tijd van games als Skyrim was, dat er al veel beter uit zag, ook al was het geen technisch hoogstandje (wat betreft graphics).
realistisch betekend niet dat een game beter is. Red alert 2 is nog steeds verre weg in mijn ogen de beste game ooit, ook vandaag nog 21 jaar na launch, vind ik toch wel bijzonder dat er in 21 jaar geen game is uitgebracht die ik beter vind, gameplay>graphics.
En ja ik heb na Red alert 2 tientallen andere games gespeeld, maar niets komt ook maar in de buurt.
DAT! is echt sentiment, dat zelfde had ik met warrcraft orcs vs humans, geweldige game lekker dorpjes bouwen en een legertje samenstellen en dan knappen op je vijand !!!!!!!

toen ging de tijd voorbij en ben ik het glad vergeten, tot ik recentelijk eens op mijn favo forum aan het scrollen was en er iemand iets zei over oldtime spellen, uiteindelijk vond ik de cdrom terug ergens die weggestopt met en grote barst erin dus ik naar een ander 'favoriet' forum om dat probleem te verhelpen.
uiteindelijk kreeg ik het werkend....

en phoe wat was ik teleurgesteld!
Geen sentiment, want ik speel het nog steeds, en vind het nog steeds een veel beter spel dan alle nieuwere games, met mij redelijk wat andere trouwens, er zijn nog duizenden spelers online.
Tss, Age of Empires 2 was veeel beter ;) :Y)
Anoniem: 159816 @SgtElPotato1 maart 2021 16:27
Dit was ook de periode van StarCraft, Quake 3, UT99 en Counter-Strike. De gameplay van die games is niet echt verouderd.
Tja, maar de laatste versies van deze games zijn beter imho.
Okay, mag jij vinden. Ik ben anders van mening.
A2 racer :'( :'( :'( Ik heb er hele andere herinneringen aan.
Nou, ik ben maar wát blij dat we de afgelopen jaren SSD's hebben hoor. Draaiende schijven missen we niks aan.

Doe maar gewoon het sentiment van midden jaren 90 (Commander Keen, Space Quest, geen walkthroughs op internet maar gewoon elke paar dagen naar de bieb in de hoop het boek over Police Quest te kunnen vinden om een stap of wat verder te komen, Doom voor het eerst met een seriële (of was het nou parallele?) kabel te spelen, de langverwachte 'upgrade' naar Windows 95! M'n eerste CD-ROM game kopen - The 7th Guest natuurlijk - en van pure spanning je pincode vergeten zijn... true story.. en natuurlijk games waar daadwerkelijk boeken bijgeleverd worden als handleiding!) maar dan met dunne beeldschermen en SSD's !

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 17:06]

Ja The 7th Guest die heb ik ook nog gehad. _/-\o_ .

Die goeie oude tijd :)

"Mijn" allereerste computer (van mijn ouders natuurlijk) kwam van de Vobis. Een heuse Highscreen computer, ik weet het nog. Door een vergissing tijdens de assemblage zat er 8mb geheugen in in plaats van 4mb. Dat was best wel een huge deal destijds. Zat ook zo'n mooie grote rode aan uit schakelaar op. De ronde opening achter de grille was geen fan, maar een pc speaker :Y) :z

Daarvoor heb ik veel gedaan op de Commodore 64 en atari ST1040 :)

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 17:06]

Vergeet de grote resetknop niet :D
En daaronder een schuifje voor een seriele poort (uit m'n hoofd)
Niet te vergeten een rood of groen display met de MHz'en, en turboknop|
https://imgur.com/a/fuzzif8
Ja m'n vader had ook een Highscreen gekocht, zo'n enórm hightower model, Die rode schakelaar herinner ik nog wel ja! Met zo'n satisfying "kloenk" als je 'm uit- of aandeed. Dat was volgens mij een 486SX/40 of zo? Weet niet eens precies al die snelheden.. maar ik liep een generatie 'achter' met de 386, dat weet ik nog wel. Daarna een Pentium 75, toen 133, en daarna het spoor een beetje bijster.
Die eerste van ons was een 486SX25. Ik weet het nog precies. En die schakelaar was inderdaad zo'n Kloenk schakelaar :)

Diezelfde kast zijn later nog de nodige upgrades in gedaan, beginnend met een 486DX2 66.
Nouja, aan de andere kant... toen betaalde ik 5000 gulden via het PC-Privé project voor een instap-pc. En dat was niets speciaals maar echt een instapper die nu nog geen 500 euro kosten. En je moest elke dag langs Dynabyte om over je configuratie na te denken :)

Aanvulling: PC Privé was toendertijd een overheidsproject om burgers aan een PC te helpen. Via de werkgever kon er iets met bruto-netto worden gedaan zoals we dat nu bijvoorbeeld met fietsen kennen. Je moest er wél iets voor je werk mee doen. Maar opgeven dat je er éénmalig je functieprofiel mee ging lezen was al voldoende :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 17:06]

Weet ik ook nog, 3K voor een Pentium 75 met 8 MB EDO RAM. Een keer 8 MB geheugen bijgekocht, 400 gulden ofzo maar direct je PC 2x zo snel :+
ik weet dat computers snel verouderen, maar de jaarwisseling was pas 3 maanden geleden.. wat voor machine had jij toen?
Toch mis ik die tijd wel, lekker struinen door een pc zaak, kijken of er nog wat leuke hardware te vinden was of een leuke game. Paradigit filiaal in Apeldoorn op de foto ben ik ook nog weleens geweest. Funprice ook goede herinneringen aan. Ik weet nog dat ik volgens de verkoper bij de Funprice de eerste persoon in mijn woonplaats was die de gloednieuwe geforce 4 ti 4200 64mb (Leadtek) had... Waar is de tijd gebleven..
Net als het vroeger altijd een feestje was om naar de HCC dagen te gaan. Ieder jaar weer op zoek naar leuke aanbiedingen. En elk jaar was er weer een specifiek product wat in grote getallen werd aangeboden. Het ene jaar CD-ROM spelers (dual speed!) en het andere jaar flatbed scanners die in grote stapels achter in de stands stonden.

Wat heb ik daar nog goede herinneringen aan. Met je lijstje wat je allemaal wilde hebben en de laagste prijzen die je opschreef uit de computer magazines. En dan maar hopen dat het echt goede aanbiedingen waren.
HCC dagen ja. Mensen die met hele karretjes vol hardware naar buiten kwamen. Grote stands van de Mycom, Logitech, enz. Fantastisch, vooral ook de koppeling toen met die gamebeurs.
De HCC dagen samen met de gamebeurs waren al wel meer aan het eind, toen het eigenlijk al minder leuk werd. Leukste jaren waren eigenlijk zo rond 1990 tot 1998, daarna ging het toch wel redelijk achteruit door de opkomst van verkoop via internet en de online winkels.
Jup met bakken floppies en later 3.5" disks naar een schimmig zaaltje vol met nerds en zoveel mogelijk kopiëren op een zaterdagmiddag.
Stapels van die krengen zo hoog als m'n bureau en dan disk 8/15 niet kunnen vinden van je favoriete game. (of de zoveelste crappie copy die niet bleek te werken halverwege)
Atari, pc, C64 liep ook allemaal nog door elkaar in het begin.
Tja dat was nog eens wat de HCC dagen....Er komen vage herinneringen naar boven, zalen in de Rai met van die neonborden met de goedkoopste artikelen. En natuurlijk dan op de laatste dag, in het laatste uurtje allemaal nog extra koopjes. De verkopers maar schreeuwen, hier nu 25 cd's voor 20 gulden. Informatique hield altijd zijn eigen HCC dagen rond dat weekend.

Toen er helemaal geen HCCdagen en pc-dumpdagen meer waren, jaarlijks met mijn vrouw meegegaan naar de Huishoudbeurs. Ook veel standjes, grote borden met aanbiedingen en ook in de Rai, wat sentiment ophalen...je moet toch wat.... Maar nu met corona zit dat er zelf niet meer in...
De HCC dagen waren altijd in de Jaarbeurs in Utrecht. De PC Dump was wel in de RAI.
Mooie herinneringen, met ook partijen interessant dumpgoed. Ooit een modem-print gekocht, die werd ter plekke getest en gedemonsteerd. Heb ik nog een tijd mee gemodemd.
En een trackball van een Apple-laptop. Iemand had een hele tray met spare parts.
Later werd het allemaal standaard PC-spul, de leuke partijgoederen waren er niet meer.
Heb er zelf ook nog eens gestaan, op een boekenstand. Aan het eind had je de 'koopjesjagers' maar die kon je dus van alles aansmeren. We hadden een doos vage kabels, en met flink schreeuwen "je wil toch niet zonder zitten" kwamen we daar van af.
En de boeken voor de normale prijs. "Nu 20 gulden maar" tja dat was de normale prijs, maar de koopjesjagers hapten wel.
. Ik weet nog dat ik volgens de verkoper bij de Funprice de eerste persoon in mijn woonplaats was die de gloednieuwe geforce 4 ti 4200 64mb (Leadtek) had... Waar is de tijd gebleven..
Dat zei die ook tegen de twee personen voor jou.Verkopers en hun praatjes ;)
En bedankt. En ik al die jaren maar denken dat ik de eerste was.. :'(
Die had ik ook! http://files.nldr.net/hardware/leadtek_ti4200.jpg

Dat was de tijd dat ik er heel erg druk mee was. Een grote blauw/paarse Chieftec kast, met zelf ingeknutselde waterkoeling, raampjes en ccfl-verlichting :) Oh en dat je met je potlood de multiplier kon unlocken op je Athlon 1700+

Voor computer hardware is een fysieke winkel lastig in stand te houden, maar voor de wat meer tastbare hardware (muizen, toetsenborden, monitoren e.d.) zie ik het product liever wel echt. Dat wordt echter steeds lastiger helaas.
Je hebt de mediamarkt nog, maar voor bijvoorbeeld een monitor moet je af gaan op reviews. En reviewers zien toch soms details over het hoofd die je zelf ineens negatief opvallen nadat het in huis is. Bijvoorbeeld de coating van een LCD scherm die net iets glimmender of juist korreliger is dan je had verwacht.

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 22 juli 2024 17:06]

Ik heb er hier ook nog 1 liggen, vorig jaar via ebay volgens mij gevonden. Was een geweldige kaart, volgens mij heb ik die nog overclocked met Rivatuner oid, je kon er een ei op bakken zo heet. En bij mij ook nog met een Athlon XP 1700+ (later "upgrade" naar een 2000+).
PC behuizing zelf een window in gemaakt met de decoupeerzaag en gespoten in een kleur. Vervolgens bij de bouwmarkt materialen halen om de case te modden (tuinslang om de kabels heen als sleeve bijv.).
Heerlijke videokaart was dat. Enorm lang plezier van gehad en volgens mij was ie maar 150 euro ofzo.
In Amstelveen heb ik nog een paar jaar gewerkt bij Paradigit als bijbaan. Ik vond het altijd erg leuk en was in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Media Markt veel minder gericht op de snelle verkoop en een stuk meer op de service en klantvriendelijkheid. Mensen kwamen terug en vroegen naar een specifieke verkoper. Dat was erg leuk en toen mochten we nog zelf aan de pc'tjes sleutelen om ze te versnellen c.q. fixen.
Same here, maar dan bij de norrod in groningen. Geweldige tijd gehad als jonge broekie tijdens mijn it studie :D

Creatieve oplossingen mocht toen ook gewoon haha niet gelijk iedereen wat nieuws aansmeren. Jammer dat al dit soort winkels verdwijnen maar goed we moeten allemaal meegaan met de tijd :P We worden gewoon oud....
Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn toren achter op de fiets naar Norrod ging omdat mijn pc het loodje legde, terwijl ik met een essay bezig was. Ik wist best wat van computers maar ik had alles al uitgeprobeerd. Uiteindelijk was mijn harddrive gecrasht.
Die laatste foto is dat het oude pand van 4launch? Lijkt het wel op maakt het helemaal een beetje confronterend...

De eerste winkel volgens het artikel is volgens mij niet de eerste winkel. Dat was de oude "computerland" winkel die paradigit op een gegeven moment had overgnomen. De eerste winkel was boven ergens in de kruisstraat en daarna hadden ze hun eerste echte winkel in de kronehoefstraat waar nu de verfkampioen zit ... of ook al niet meer.

https://images.app.goo.gl/Nmj6xcm6U5TK1Ljs7 = https://images.app.goo.gl/59kKpgR9X98kEWyP6

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 17:06]

De foto op de frontpage, niet hierboven vertoont, was de vestiging aan de Augustijnenstraat in Nijmegen waar ze recht tegenover Computerland zaten. De Dynabyte zat er ook vlakbij.

Edit: dit was juist de oude Computerland waar ze toen introkken. Daarvoor zaten ze aan de overkant.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 22 juli 2024 17:06]

Ik denk dat je gelijk hebt met dat eerste pand, dat was inderdaad de Computerland in Eindhoven waar ik mijn AMD Athlon 1800+ had gekocht. Dat zal zo ergens rond 2001, 2002 geweest zijn. Tegen de tijd dat het Paradigit werd ben ik er niet meer geweest.
Ik kwam daar trouwens best regelmatig, bij Computerland. En erg handig was ook dat MyCom daar amper 50 meter verderop zat voor de spullen die ze bij Computerland niet op voorraad hadden en vice versa.
https://www.google.nl/map...5M8Fpw!2e0!7i16384!8i8192

was deze locatie toch op de kronehoefstraat inmiddels heeft dit pand een nieuwe gevel
4Launch... dat dacht ik ook toen ik het zag.
Al 6 jr geleden dat ik daar voor het laatst was, maar volgens mij is ie het idd!
Iedere week even langs bij Norrod om een nieuwe prijslijst op te halen die iedere keer weer een andere kleur had. Blijven stalken totdat de Voodoo kaart betaalbaar werd :p
het gevolg van globalisatie ...

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 22 juli 2024 17:06]

Als ik het mij goed herinner klusten ze bij Norrod zelfs aan PC's terwijl die op de balie stonden, gewoon in het zicht van bezoekers. Gaf ook wat meer vertrouwen tov de huidige "geef maar hier en we laten het wel weten als we iets hebben gevonden".
Steenstilstraat was wel een leuke plek inderdaad, altijd druk daar. Met de Paradigit formule vond ik het minder interessant, niet echt goede aanbiedingen en geen budgetbak meer.

Heb in de tijd van Norrod als laatste nog een mooie Audigy gekocht in de aanbieding, bij de Paradigit kwam ik wel eens voor een toetsenbord of muis, maar niet echt grote dingen. Ik kocht eigenlijk steeds vaker dingen hier in het dorp ging makkelijker en is best gegroeid sinds de stad minder werd: Digno. Leuke winkel met jawel een budgetbak :)

Ik denk dat de grote oorzaak simpelweg de huurprijzen zijn die nergens meer op gebaseerd zijn, je moet dan zo'n hoge omzet hebben, niet meer haalbaar met huidige concurrentie. En wie koopt er tegenwoordig nog echt een desktop op maat?
Welk jaar was dat? Ik persoonlijk merkte al best wat verschil met paradigit in de jaren 00 en de paradigit rond 2015 en 17 (toen wij nog een fysieke winkel hadden)
Dat was in 2008/2009, vond het best relaxt toen eigenlijk. Natuurlijk werd het altijd fijner gevonden als er een laptop met hogere marge werd verkocht, maar dat was niet een doel op zich. Ook merkte je wel dat bij verkoop een stuk makkelijker was als je de tijd nam voor mensen. Heb later ook bij de Media Markt gewerkt, daar hadden mensen het tot een kunst verheven. In zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk bij verkoop realiseren ;-)
Erg jammer, ik wou dat ik een goede PC winkel bij mij in de buurt had, triest dat er weer een pc-winkels uit de straat verdwijnt, straks als dit zo door gaat heb je helemaal geen winkels meer, en ze mensen elkaar bijna helemaal niet meer.
In 1999 / 2000 werkte ik bij Paradagit, nadat ik mijn broer had opgevolgd om daar te werken. Hij werkte daar rond 1996 uit mijn hoofd.
Hij werkte toen op de Kruisstraat in het echte 1e pand van Paradigit. Het pand op de foto is overigens niet van het 1e pand, maar van het overgenomen Computerland (die toen noeg dicht in de buurt van MyCom en Trendtek Computers lag). In de tijd van die overname zat Paradigit volgens mij al met de assemblage afdeling op de Hurk en hadden een groot pand op Kronehoefstraat.
Ik werkte rond 2000? 2002? op de technische dienst in de Beemdstraat. In ieder geval tijdens de aanslagen op 11 september in 2001, die kan ik me nog daar herinneren :)
Vermoedelijk werkte je toen samen met enkele vrienden van mij: Johnny K., Patrick de B. en Bram W.
Klinkt als een gevaarlijke bende.
Later allemaal het criminele pad op gegaan?
Die waren toen niet meer in het filiaal aanwezig maar op het hoofdkantoor aan het werk of al weg bij Paradigit.
Bram W. aan de TU/e gestudeerd? Dan ken ik die waarschijnlijk ook
Me2. Grappig dat ik jou hier tegenkom ;-)
TAP. Meer zeg ik niet.
Lijkt wel een reünie :P
@ronaz !! haha cool. Ja TAP heeft t lang volgehouden. Rob van B pingde mij een paar jaar geleden toen de stekker eruit ging.

Para tijd was een prachtige leerschool met veel mooie herinneringen, vriendschap en sleutelvreugde. Ik denk er in elk geval met veel plezier aan terug...
😂😂 Dat kan ik me nog prima herinneren. Ben je er nog op afgestudeerd 😀
Volgens mij was mijn eerste Paradigit bezoek in een klein pand aan de Pastoriestraat. Dikke 60GB Quantum Fireball gekocht voor een relatief prikkie. '96? Dus daarvoor moeten ze in de kruisstraat gezeten hebben. Daar kan ik me alleen nog Trendtek, Mycom en Computerland herinneren. En een uiterst vaag zaakje dat volgens mij niet eens een naam had, en grofweg in iemands' woonkamer was, met meestal dichte gordijnen! Die zat naast de shoarmatent (Jerusalem) die weer naast de MyCom zat op de hoek (voor ze verhuisden naar een groter pand in de buurt). Weet iemand daar nog wat vanaf?

En ik ben ook nog wel eens in een kelderbox geweest van een vroege voorloper van een van deze winkels. Was dat ook Paradigit? Dat was wel jaren daarvoor.

[Reactie gewijzigd door brama op 22 juli 2024 17:06]

volgens mij heette die zaak Zercom
Dat is *weer* een andere, die heeft nog lang gedraaid vlakbij Paradigit aan de Lodewijkstraat (als afhaalplek). Dit was echt een heel raar winkeltje. Ben er 1 keer binnengeweest, en je moest aanbellen en toen kwam een of andere gast die er duidelijk boven woonde in een halva pyama-outfit opendoen.

Ik heb zelf in een zo mogelijk nog bizarder computerwinkeltje gewerkt aan de Geldropseweg, O-Office heette dat. Het zou eigenlijk complete systemen moeten verkopen met een eigen geinstalleerd all-in-one OS op basis van Linux, maar het was.. licht amateuristisch, op z'n zacht gezegd. Om de hoek daar zat op de Vestdijk ook nog een PC-zaakje waar we stiekem alle onderdelen inkochten voor consumentenprijzen :X Weer vergeten hoe die heette. Misschien was het wel Escom die ooit in het stadscentrum zat? Dat was in '96 toen die zaakjes blijkbaar nog redelijk draaiden. Verkochten vreselijke B-merk rotzooi in ieder geval.
Ik dacht dat zercom begon in een zijstraat van de kruistraat, toen verhuisde naar een iets groter pand aan de noord brabantlaan en daarna naar de lodewijkstraat om de hoek van 4Launch (nu Paradigit).
inderdaad vaag winkeltje maar wel erg goedkoop voor onderdelen :P

O-office ken ik inderdaad ook nog.
Good old days :P
Volgens mij was mijn eerste Paradigit bezoek in een klein pand aan de Pastoriestraat. Dikke 60GB Quantum Fireball gekocht voor een relatief prikkie.
Ze zijn van de Pastoriestraat, een stukje verderop verhuisd en dat was de Kronehoefstraat. In die tijd hadden ze 3/4 verschillende prijslijsten in een bepaalde kleur (geel, rood en blauw volgens mij).
En een uiterst vaag zaakje dat volgens mij niet eens een naam had, en grofweg in iemands' woonkamer was, met meestal dichte gordijnen! Die zat naast de shoarmatent (Jerusalem) die weer naast de MyCom zat op de hoek (voor ze verhuisden naar een groter pand in de buurt). Weet iemand daar nog wat vanaf?
Die zaak zegt mij wel iets, maar wellicht alleen doordat ik er weleens een flyer had gehaald of doordat ik nog net 1 onderdeel niet bij mijn top-3 winkels kon halen.
Ah ja, Kronehoefstraat was het, en die kleuren herinner ik me ook nog! Korting op basis van .. weet ik niet meer. Student zijn onder andere?
Tricom volgens mij. Ik kocht er heel goedkoop 3,5” floppies single sided en dan smolt ik er met mijn weller aan de rechterkant er een gaatje in. En dan stapels formateren ... soms had je geluk alle floppies geformateerd als HD.
Klinkt vaag bekend.. op google maps van Nieuwe Fellenoord 8 uit 2008 kun je de winkel nog net zien, of wat er van over is. Inclusief het gordijn. Toen de winkel nog 'open' was, zag het er wel ongeveer hetzelfde uit :D

Oh, en DigitCom een stukje verderop. Heel soms hadden ze een goede deal, maar ook een rare zaak.

[Reactie gewijzigd door brama op 22 juli 2024 17:06]

PSIES... Kruisstraat Eindhoven waar je naar de 1e etage moest over een smal trapje en jezelf in kamerhoog gestapelde kartonnen dozen vol behuizingen en onderdelen, tussen alle studenten die er aan het werken waren <jij dus> ... naar Noortje of Arjen moest zien te wringen ... GOUD
Haha. Ja. Ik werkte in de kelder bij de processoren en de geheugenmodules. Wat een tijd. Nog genoeg littekens op m'n handen die ik had open gehaald aan die vlijmscherpe behuizingen.
Ik werkte rond die tijd bij BSE computers & componenten. (Ok, ok, een paar jaar eerder) Wat was dat toch een heerlijke wild west tijd. Die telefoontjes uit Taiwan van een bijna onverstaanbaar Engels pratende Chinees... Was helemaal leuk. Of het gedoe met Computer totaal, je MOEST adverteren in dat blad als je iemand was.... of de HCC dagen draaien. Eigenlijk gekkenwerk, zeker de laatste middag maar ik ben blij dat ik dat heb mogen doen.


Ik verdiende geen r**t maar heb daar veel gelachen.
Namens Trendtek Computer stond ik in 1998/1999 regelmatig op beurzen. Het was een mooie tijd en toen maakte ik geen verschil tussen het doordeweekse of weekend uurtarief. Ik nam genoegen met mijn eigen gekozen tarief op m'n 16e vanwege mijn "stage". Volgens mij was dat ƒ5,- per uur. Ik kocht met mijn eerste salaris de vetste Nikes die d'r waren en wat liepen die heerlijk! Even later bezocht ik mijn eerste lanparty in een oude Kerk bij het Trudoplein. Een jaar later ging ik 3 dagen naar een van de mooiste lanparties in het land. Dat was volgens mij The Party in Enschede als ik mij niet vergis.

In die tijd werkte ik bij Paradigit met het doel om naar het MBO/RIVB te gaan. Waarbij ik 1 dag in de week verder zou werken en de rest zou werken. In die periode mocht ik de systemen bouwen die in de ComputerTotaal!, Computer Idee en Computer Technics stonden. Normaal werden dat soort systemen speciaal gebouwd en getest, echter hoefde ik mijn stijl nauwelijks aan te passen. Systemen bouwen deed ik met mijn ogen dicht. Hierdoor was ik de vaste bouwer van dit soort testsystemen voor de hedendaagse Tweakers Best Buy guides.

Begin 2000 werd ik in het magazijn van Para geplaatst en mocht ik alle nieuwe moederborden en videokaarten bewonderen die binnen kwamen. Deze werden dan in bakken naar de bouwers gestuurd. Volgens mij deed ik dat met Jurgen, toen een ouwe rot in het vak (goed bedoeld).
The Party werd in Beursgebouw Eindhoven georganiseerd door GameParty / DUH Events. Ik denk dat jij Drome bedoelt. Dat was ook een van de grootste lanparties van het land en vonden plaats in Hengelo
Dat was zeker ook op de kruisstraat? Kan me nog herinneren dat ik daar wel eens wat goedkope kraam heb gekocht met handen en voeten ja :D
neuh, BSE was toen via een website (IIS op NT4, wat een ellende) en natuurlijk telefonisch. BSE had ook een BBS. ik heb daar geleerd van het bestaan van wideopen.gif en misschien ook wel Goatse. Die BBS was een fantastisch, euh... research object. ja. Dat was het.

BSE had een showroom in Hardinxveld-Giessendam, ergens achteraf op een industrieterrein.
Ik heb er ook gewerkt. Nog net op de Kruisstraat meegemaakt en daarna de verhuizing naar de beemdstraat.

Edit. Ik twijfel. Bij die oude zaak zat een goede shoarmatent bij een drukke weg. Was dat de Kruisstraat?

[Reactie gewijzigd door ovm op 22 juli 2024 17:06]

Ja, waarschijnlijk Kruisstraat. Shoarma zaak aan de overzijde van de weg is hizmet.
Yup. Hizmet zit nu in het pand waar vroeger de eerste MyCom zat.
Kruisstraat eerst. Toen drukke ringweg met pand kronemhoefstraat met achterom de onverharde parkeerplaats en daarna de Beemdstraat op industrieterrein de Hurk. Bij de Kronenhoefstraat zat schuin tegenover aan de rotonde naast de VW dealer Senkaya kebab... vaste prik ;-)
@Toink Senkaya bestaat nog steeds.
Mijn eerste bezoek aan Paradigit in Eindhoven was in 1996. Ik was al ruim een jaar op zoek naar 8 stuks 1MB DIMM's. 80 gulden per stuk vond ik best duur, maar de prijs wilde maar niet dalen. Ook bij de PC-Dumpdagen waren ze niet goedkoper. Heb me er toch bij neergelegd en in de pauze op de fiets van een collega, want ik werkte in Eindhoven, naar de Paradigit gefietst. Het was een rib uit mijn lijf, maar zo de moeite waard. Het laat zich raden dat korte tijd daarna een forse prijsdaling inzette…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.