Paradigit sluit bijna de helft van al zijn winkels - update

De keten van computerwinkels Paradigit sluit 10 van zijn 22 winkels. Door de reorganisatie gaan 32 banen bij het bedrijf verloren, waaronder op het hoofdkantoor in Eindhoven. Paradigit wijst de verschuiving naar internetverkoop aan als reden voor de sluiting.

Paradigit AmersfoortParadigit ontfermde zich in de afgelopen jaren over enkele bekende computerketens, maar ziet zich nu zelf ook genoodzaakt in te krimpen. "De tien kleinste winkels gaan sluiten", zegt Joop Rijsterborgh directeur van de Paradigit Group tegen Tweakers. Welke winkels het zijn wil hij nog niet kwijt, omdat wegens vakanties nog niet alle medewerkers ingelicht zijn. Tweakers heeft van derden vernomen dat in ieder geval het filiaal in Arnhem verdwijnt.

Volgens Rijsterborgh gaat het bij de 32 medewerkers die ontslagen zijn onder andere om oproepkrachten en zaterdagmedewerkers. "Daarnaast heeft dit soort reorganisaties ook gevolgen voor de ondersteunende organisatie. Op het hoofdkantoor verdwijnen 13 banen", meldt de directeur.

De reden van de inkrimping is volgens Rijsterborgh de verschuiving van de verkoop van pc's en onderdelen voor computers naar webwinkels. Op dit vlak zou Paradigit nog wel groeien. Paradigit verkoopt online onder andere via zijn eigen site en via Komplett. Volgens de directeur lijden de verkopen echter ook onder 'het gebrek aan innovaties' op computergebied.

Paradigit heeft vestigingen in onder andere Amsterdam, Groningen, Maastricht, Utrecht, Oss, Wageningen en Roermond. In Eindhoven heeft het concern twee filialen. In het verleden nam Paradigit tal van noodlijdende computerwinkelketens over, zoals Computerland, Komplett, Dunnet, Funtronics en NoRRoD. Verschillende vestigingen van die ketens gingen na de overname verder als Paradigit-filiaal.

Update, woensdag 09.00: Het zou naast Arnhem om de volgende vestigingen gaan: Amsterdam Ceintuurbaan, Den Bosch, Haarlem, Breda, Roermond, Deventer, Oss en Computerland - Amsterdam Ceintuurbaan. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-07-2015 • 17:53

421

Reacties (421)

421
415
311
17
0
0
Wijzig sortering
Zoals alle middenstand die hierom zeurt, omzetverlies door online, 1 tip: verleg je openingstijden nou eens van bejaardentijden naar tijden van je doelgroep! Nok met 9:00-17:30 en maak er 11:00-20:00 van oid. Dan kan iedereen elke dag na zijn werk gewoon naar de slager, de bakker en de PC-boer zonder een dag vrij te nemen.

Mijn keuzes zijn nu: wachten tot de hele wereld gaat (weekend, koopavond) of online. En dan wint online gewoon.

Waar ik 's avonds nog wel eens iets koop als het echt moet? Media Markt, die hebben het door en zijn elke avond open.

Dus nok met janken en pas je tijden aan, en voila, klanten.
In Azië is dat al heel gangbaar. In Taipei/Tokyo gaan de winkels bijvoorbeeld om 11:30 open en sluiten om 21:00-22:00. Gevolg is dat je daardoor nog overal fysieke winkels ziet en je simpelweg een levendige stad hebt in plaats van dat het uitgestorven is na 6 uur 's avonds. Het is namelijk ook simpelweg leuk om nog even 's avonds de stad in te gaan.

Ik snap werkelijk niet waarom we in Nederland nog zo krampachtig vast blijven houden aan de openingstijden terwijl de winkels met bosjes omvallen. Wie gaat er in hemelsnaam om 9 uur 's ochtends op dinsdag shoppen voor kleding of een laptop?

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 23 juli 2024 06:42]

Ik ga nóóit shoppen, maar ben toevallig vandaag om 9:00 bij de Hema geweest voor een ontbijtje en ben daarna wat broodnodige nieuwe kleren gaan aanschaffen.

Ik ben het heel erg eens met de mensen die roepen dat 9:00-18:00 (of zelfs nog minder ruim, wat ook geen zeldzaamheid is) gewoon niet meer van deze tijd is. Het is gewoon domweg niet praktisch. Als je om wat voor reden dan ook op kantoortijden werkt en daaraan vast zit (zoals toch echt een reusachtig deel van de bevolking) kun je nooit normaal naar de winkel. De webshops zijn 's avonds wel gewoon open en vaak kun je tegenwoordig zelfs nog na 21:00 uur bestellen en ligt het de volgende dag bij de buren (want je was niet thuis natuurlijk -- pakketten bezorgen in de avond zou ook een welkome toevoeging zijn mijns inziens).

Maar ja, zoiets verandert niet zomaar. Er zal eens een winkelcentrum of stad moeten zijn die tegen haar winkels zegt: we gaan het eens zo proberen. Winkels gaan dat niet op eigen houtje doen, want als je als enige open bent in de avond komen er natuurlijk weinig betalende klanten (integendeel, ik zou juist niet-betalende 'klanten' verwachten). Als men wat gewend is dat je in de avond gewoon een bruisend winkelcentrum treft wordt het vanzelf aantrekkelijker en zelfs veiliger in de winkelstraten 's avonds.
Feit is. Als alle winkels open blijven tot laat in de avond zal een groot deel van de bevolking in die tijd nog steeds niet kunnen shoppen (winkelmedewerkers, filiaalmanagers, schoonmakers (voor de winkel of bijvoorbeeld het winkelcentrum).
dat argument gaat dus niet op, want of ze nou van 9:00-6:00 werken
of van 11:00-20:00 het levert exact dezelfde situatie op namelijk dat ze werken terwijl de winkels open zijn...

nee de 9-6 mentaliteit werkt niet in de horeca en ook niet in de winkels,
die is dood gegaan met vrouwen emancipatie, vroeger kocht de vrouw de goederen terwijl de man werkte en dan werken die strikte tijden prima,

met als extra voordeel dat iedereen in de avond vrij is, en niemand extreem lang hoeft te werken en een weekend heeft (5 dagen werkweek en winkels ook dicht op zaterdag dus)

sinds dat veranderd is en de vrouw ook werkt is er gewoon veel minder markt voor 9-6 winkels en meer voor na de werkuren... maar we houden krampachtig vast want anders moeten die mensen langer werken,
en de kleine zaken gaan ten onder want die kunnen niet lang open blijven want daar is een regeling voor nodig ter bescherming van de medewerkers zodat ze niet 9-11 moeten werken elke dag, goedbedoeld en goed in theorie natuurlijk maarja....

nu hebben de grote ketens de vergunning langer open te blijven, en krijgen dus klanditie
en de kleine man niet, en die gaat plat.

kortom zet de kleine man dicht op maandag en woensdag
open in de weekenden, en open van 10:00-20:00

zelfde uren, veel meer omzet.
In de discussie mis ik het onderwerp kinderen. Ik zelf heb en wil geen kinderen, maar we spreken hier over de inrichting van onze maatschappij en dan moet je daar wel aan denken. We zijn allemaal kinderen geweest en de meeste van ons waren 's avonds niet alleen. Als alle winkels tot 20:00 open zouden zijn, is de ouder tussen 20:45 en 21:30 thuis. Het kind moet om 18:30 bij de creche worden gehaald en gaat om 20:00 slapen. Dat brengt ons tot de praktische vraag: wie haalt de kinderen op bij de creche, wie maakt het eten klaar en wie doet ze in bed? En is het wenselijk dat een ouder door de weeks nooit met hun kinderen kan avondeten of een spelletje kan spelen? Als alle avonden op de schouders van één ouder komen is dat zwaar en als er iets misgaat of tussenkomt onmogelijk. Die andere ouder moet ook wel eens overwerken, kan vertraging hebben met het OV of een etentje met collega's. En denk ook aan echtparen die samen een speciaalzaak runnen. Ouders die werken in een winkel gaan op deze manier lijken op ouders met een carrière in het leger, als internationale vrachtwagenchauffeur of als medewerker op een booreiland. Maar inderdaad wel handig als je je mSATA naar SATA converter in de avond kan kopen :) De vraag is wat dat ons als maatschappij waard is.
Uiteindelijk maakt het specifieke onderwerp ook niet uit, feit blijft dat er 'altijd' wel iets is, maar dat in zekere zin de huidige openingstijden van vele zaken enorm krom liggen. Wij lopen dan ook nog eens zwaar achter want als je in het buitenland bent zie je dat het totaal anders kan. Ik ben op zich wel voorstander van gewoon regelmaat, en die 24/7 praktijken hoeven van mij niet perse, maar het tegenovergestelde is ook niet echt handig.
Zo heb ik nooit begrepen dat bijv. je huisarts van 8 tot 16:00 open is. Ik moet gewoon werken hoor, en in het weekend zijn ze niet open. Mijn fysio heeft het gelukkig wel begrepen en heeft 2 dagen in de week dat je daar tot 21:30 terecht kan. Ideaal dus.

Ik denk dat veel mensen heel erg moeten wennen aan verandering, en dat het soms lastig is om flexibel te zijn. Ik ben redelijk vrij qua werktijden en soms werk ik tot half 7, als ik rond 5 uur weg zou gaan sta ik ook nog eens in de file. Indien iedereen af zou gaan van het 9 tot 5 gebeuren, winkels gewoon op een grotere range van tijden open zouden zijn etc. zou het zo enorm veel tijd en geld voor iedereen schelen. Denk aan files, domweg wachten, betere bereikbaarheid, betere spreiding etc etc.
oh absoluut, zeker goede punten!
maargoed wat men nu doet is massaal het weekend opofferen om iets te kopen ipv iets te doen met de kinderen, want doordeweeks kan het niet.

ik denk niet dat de winkels die open zijn wat meer spreiding van koopgedrag veroorzaakt, en dus iedereen tijd scheelt, de kinderen te negatief gaat beinvloeden, (behalve de kinderen van kleine zaken mogelijk)

hoedanook zou ik zeggen maak de keuze vrij, want als alle kleine zaken tenonder gaan omdat ze niet kunnen concurreren, dat is ook niet goed voor de maatschappij, en ik zou inschatten dat dat schadelijker is.
Eerst gingen de supermarkten open van 08:00 tot 22:00, daarna gingen de supermarkten elke zondag open.

In een groot aantal steden is de zondag steeds vaker (elk weekend) open.

Dit zijn allemaal zaken die kleine/midden ondernemers de strop omdoen. Toch zijn deze beslissingen genomen. Hoewel ik er ook van profiteer riekt het wel naar een sterke lobby.

Een keuze om openingstijden te verleggen van 12:00-22:00 wordt dan heel moeilijk over gedaan. Ik begrijp dat niet zo goed..
Eerst gingen de supermarkten open van 08:00 tot 22:00, daarna gingen de supermarkten elke zondag open.
En de omzet is niet of nauwelijks gestegen.

Persoonlijk denk ik dat het verruimen van openingstijden niet helpt. Verschuiven zou slechts een beetje helpen. Het probleem zit 'em er in dat de taart vroeger uitsluitend werd verdeeld onder de offline winkels. Tegenwoordig moet dezelfde taart worden verdeeld onder zowel offline als online winkels zonder dat de taart vergroot is.

En voor de klein aankopen zul je ongetwijfeld nog best naar de winkel willen gaan (lekker snel, dichtbij en amper duurder dan online) maar voor de grotere aankopen zal voor menigeen gewoon gelden dat de goedkoopste aanbieder wint. En spijtig genoeg is dat slechts zelden de offline winkelier met zijn winkelpand, winkelpersoneel, winkelinrichting e.d. die hij als extra kosten op de balans heeft staan.
Juist voor de grote aankopen wil ik graag gedegen advies en een fysiek punt om naar terug te kunnen in geval van mogelijke garantie.

Maar natuurlijk, ikzelf ben ook een beperkte waarneming.
Voor gedegen advies heb ik geen verkoper nodig.
Een verkoper heeft als hoofddoel verkopen. (met als gevolg dat je niet volledig kunt vertrouwen op het (objectieve) advies)

Voor informatie kijk ik naar reviews waar apparaten tegen elkaar neergezet worden. Alle plus en - en dan maak ik zelf een keuze.

Zijn het grote apparaten dan is er vaak vanuit de fabrikant een on site reparatie service.
Dat licht er maar helemaal aan wat je precies zoekt.
Lang niet overal is online een goed advies te vinden. Zo heb ik pas een benzine grasmaaier gekocht. Daar heb ik geen gedegen vergelijking gevonden met het duidelijke voordeel tussen merken/modellen. Verder heb je nog een serie dingen die je gewoon zelf wilt zien/horen/voelen/ervaren.
TV, Audio, auto, fiets, kleding enz
Anoniem: 300525 @tERRiON7 juli 2015 23:25
Toch zijn koopavonden (de donderdag hier in Breda) drukbezocht (over het algemeen). Dit zegt toch iets over verschuiving. Wanneer is het praktisch om te shoppen?

Ook de zaterdagen en zondagen bij, bijvoorbeeld, onze Albert Heijn, zorgen voor drukte.

Ik geef je geen ongelijk, maar ik denk dat verschuiven meer doet dan "slechts een beetje". Zeker i.c.m een goede webshop, zullen vooral kleinere bedrijfjes hier vruchten van plukken.
Maar de zaterdagdrukte is inmiddels wel voorbij nu de supermarkt ook zondag en door de week tot 21:00u open is. Klanten blij. En om dat laatste gaat het nu net.
[...]

En de omzet is niet of nauwelijks gestegen.
Geen wonder natuurlijk: van langere openingstijden krijgt de klant niet meer geld om te besteden. En supermarkten hebben (nog?) nauwelijks concurrentie van webwinkels, dus er valt minder terug te winnen op je concurrent.
Persoonlijk denk ik dat het verruimen van openingstijden niet helpt. Verschuiven zou slechts een beetje helpen. Het probleem zit 'em er in dat de taart vroeger uitsluitend werd verdeeld onder de offline winkels. Tegenwoordig moet dezelfde taart worden verdeeld onder zowel offline als online winkels zonder dat de taart vergroot is.
Ik denk dat het inderdaad niet volledig helpt. Voor veel dingen vind ik het gewoon makkelijker om te bestellen vanaf de bank en het thuis af te laten leveren (of op werk eventueel). Winkels met dat soort producten (alles behalve dingen die ik wil testen/passen in de winkel) zullen mij als klant verliezen aan webwinkels, niet eens alleen vanwege de prijs. En webwinkels doen er steeds meer aan om het je gemakkelijk te maken: kleding gratis retourneren als het niet past enzo...

Alleen voor dingen waar ik heel goede service op wil ga ik naar een fysieke winkel, omdat ik daar vaak een DOA in de winkel kan omruilen in relatief weinig tijd. Een webwinkel zal altijd minimaal een werkdag nodig hebben om zoiets te regelen: de verzendtijd.
En voor de klein aankopen zul je ongetwijfeld nog best naar de winkel willen gaan (lekker snel, dichtbij en amper duurder dan online) maar voor de grotere aankopen zal voor menigeen gewoon gelden dat de goedkoopste aanbieder wint. En spijtig genoeg is dat slechts zelden de offline winkelier met zijn winkelpand, winkelpersoneel, winkelinrichting e.d. die hij als extra kosten op de balans heeft staan.
Alleen grote ketens kunnen dan nog enigszins concurreren met webwinkels. Zij zetten gezamenlijk net zoveel om als een grote webshop, hebben wellicht een eigen webshop met de winkels als "servicepunten" en bieden zo meer service dan webshops en hebben daardoor meerwaarde. Kleine ketens hebben dat soort schaalvoordelen niet.
Die taartverdeling is niet helemaal een terechte vergelijking.

Het klopt dat de taart verdeeld moet worden over meerdere personen. Alleen bepaalde personen hebben constant toegang tot de taart, en sommige mensen alleen meestal op ongunstige tijden, en zelfs wanneer een groot deel van de taart niet aanwezig is (mensen aan het werk).

Dan wordt het al een rare vergelijking. Want er spelen meer factoren mee dan alleen de taart zelf.

Nu is het over het algemeen sneller om online te bestellen; winkel is immers al dicht, en voor 22:00 besteld morgen in huis (verzendkosten neem ik op de koop toe)

Als de winkel open zou zijn tot 22:00 zou ik denk ik snel naar de winkel rijden; dan heb ik het direct, en kan ik het product ook nog even bekijken voor dat ik het koop.

Edit:

En plus daarbij, de vergelijking wordt nog manker.. de taart wordt niet alleen op werkdagen tussen 9-17 grotendeels wegehaald, hij kan zelfs ook nog groter worden :9

In winkels wordt vaak nog bijbehorende producten aangesmeerd door gladde verkopers.

Of er worden impulsartikelen bij de kassa neergelegd, die de klant zonder echt nadenken in zijn mandje gooit.

Deze producten zouden misschien niet verkocht zijn, als de klant online aan het shoppen was.

[Reactie gewijzigd door GuruMeditation op 23 juli 2024 06:42]

Voor technische aankopen (zeker kleine, maar ook grote) is een webwinkel uitermate geschikt. Het hele voorwerk, onderzoek en vergelijk kan je op internet uit testen en reviews halen.

Voor levensmiddelen is een fysieke winkel in bepaalde gevallen toch wel prettig. Sinds kort help ik een vriend welke recent een delicatesse zaak is begonnen. Brood, kaas, wijn en bier, zeker streekproducten zijn toch visuele producten. Er zit een hoog impuls gehalte in de winkel.

Het grootste deel van de doelgroep werkt overdag, met later open zijn pak je de mensen na het werk nog wel even mee. Zeker zo in de zomerperiode waar mensen nog het nodige bier/wijn halen.
Dit argument heb ik vaker gehoord. Ik snap echter nog steeds niet hoe deze gedachten gang precies werkt. Welke klanten gaan er nu niet meer naar de slager/bakker omdat de supermarkt op zondag open is? Volgens mij zijn de enige mensen die nu naar de supermarkt gaan op zondag, mensen die anders op één van die andere 6 dagen naar diezelfde supermarkt gingen.
Je ziet dat de kleine buurtsupermarkten dit in eerste instantie ook deden, open niet tot 1800 en later tot 2000 maar zelfs tot 2100, maar dat terugdraaien.

Reden is simpel, wij gaan om een of andere reden (vaak) toch op het laatste moment. Dus na verschuiving van 1800 naar 2000 was het voornamelijk druk tussen 1930-2000, en dat schoof een uur op toen dat naar 2100u werd gerekt (en met marginaal meer omzet in het uur ervoor dat je extra open bent).

Zelfde zie je bij zondag opening, volgens mij genereert dat niet perse veel extra omzet, ik doe gewoon op zaterdag even boodschappen voor die dag, en och, zondag zie ik wel, want er zijn in de buurt 2 supermarkt(ketens) open, en als ik 10-15 onderweg wil zijn is mn keuze mogelijkheid groter.
Eerst gingen de supermarkten open van 08:00 tot 22:00, daarna gingen de supermarkten elke zondag open.
Het verleggen van de openingstijden zoals je dat nu vaak op zondag ziet werkt mijn inziens maar tijdelijk. Het idee is dat je de winkel opent op het moment dat veel mensen vrij zijn, zoals op zondag. Maar als winkels massaal opengaan dan moeten er dus ook meer mensen werken. Het gaat dan niet alleen om winkelpersoneel, maar ook om vrachtwagenchauffeurs die de winkel moeten bevoorraden. Vervolgens de planners die de vrachtwagenchauffeurs aansturen en de distributiecentra waar zij hun spullen moeten halen. Daarna ook de IT'ers die de boel draaiende moeten houden (want ook op zondag zijn er storingen). En zo kun je ongetwijfeld nog vele functies noemen die in de loop der tijd moeten gaan werken op zondag simpelweg omdat er vraag naar is.

Eindresultaat: De vrije tijd verplaatst zich opnieuw maar dit keer niet naar een centraal punt zoals het weekend, maar geheel random over de hele week.

Misschien klinkt dit nu nog overdreven, maar ik geloof zeker dat we die kant op gaan. En ik ben ook van mening dat dit een slechte impact heeft op je sociale leven. Want als iedereen op andere dagen vrij is heb je minder mogelijkheden om je vrienden te bezoeken omdat die dan weer moeten werken.
Verschil is: winkels zijn 6 dagen per week open. Kun je dus op dag 6 naar de winkel . Aantal kantoormuppets is in een diensten economie ook veel groter dan winkelmedewerkers. Dus ook een kwestie van: waar zitten je klanten beter onderzoeken.
Dus dan op ma-di alle winkels dicht (los van de kantoormuppets die kennelijk op geen enkele manier die ondersteuning nodig hebben, of lunchen, of kantoorbenodigdheden kopen, of euh, computers) en dan de 'gewone' winkels open op za+zo ?

Ik vraag me andere dingen af, bijvoorbeeld waarom ik slecht een bank kantoor kan bezoeken (als kantoor muppet) in 2015, terwijl ik wel op zondag avond om 1900 nog chips kan kopen. Of dat in 2015 zakelijke betalingen in het weekend niet worden verwerkt.

Er zijn naast "winkels" een heleboel zaken die van ma-vrij tussen 900-1700-ish moeten worden afgehandeld, maar op 1 of andere manier wordt bij dit soort berichten altijd geroepen dat het hun eigen schuld is. Wanneer kan je naar de kapper, tandarts, etc? Ook niet tot 2100 (iedere dag van de week).
Hoe doen die winkelmedewerkers en filiaalmanagers dat nu dan? Want feitelijk worden alleen de uren verschoven. En als zij nu als niet omkomen van de honger of naakt over steaat hoeven, verwacht ik niet dat zij dat wel zouden moeten als de uren wat opschuiven. :)
Pakjegemak bij de supermarkt laten afleveren of avondlevering aan huis is al mogelijk. Niet dat alle shops dit al aanbieden, maar is wel mogelijk.
Ik vind die bezorgkluisjes op stations e.d. ook een fantastisch initiatief. Als je dan met het OV van kantoor naar huis reist pik je gelijk je bestelling op.
Nog niet kunnen gebruiken (waar hebben ze dat?) maar wat een goed idee! Scheelt mij ook leuren met pakketjes die ik op mn werk laat bezorgen..!
Anoniem: 404669 @Jerrythafast8 juli 2015 08:21
Paar keer gezien als optie maar dan stond er geen tijd bij. Alleen dat je een bericht krijgt als het klaar ligt.
Het direct naar een afhaalpunt sturen isbwel een gemak. Pik ik het na mijn werk op.
Ligt eraan welke kluisjes beheerder je hebt. Bij die van "de Buren" heb je wel tijden etc.
Een afbeelding gaat niet dus dan maar even zo... ;)

Bij sommige stations hebben ze kluisjes neergezet waar ze de pakketjes in kunnen plaatsen. Je krijgt dan een code waarmee je hem kunt openen.

Bij een afhaalpunt is het vanaf 3 uur op te halen, bij die kluisjes kreeg ik geen tijd te zien.
Yes, je hebt meerdere aanbieders van kluissystemen waaronder "de Buren" een van de eerste aanbieders binnen Nederland is. Hier kunnen webshops zich bij aansluiten.

PostNL heeft er zo ook een aantal op stations staan, en zijn daarmee een concurrent van "de Buren".

Zie ook http://deburen.nl/
Beste bedrijfsnaam ooit! Ik klikte op je link in de veronderstelling dat het niet zou bestaan...
Ik begrijp dit van de winkeltijden volledig, maar hou ook rekening mee met de mensen die in de detailhandel zitten..
Stel jij moet elke dag van 11 - 20:00 werken, net als alle andere winkels dan kan je alsnog nooit naar een winkel zonder vrij te zijn.

Uiteraard zitten we nu met het probleem dat de detailhandel dezelfde tijden heeft als kantoor banen, vandaag dat ik jullie discussie begrijp. (hoewel het geen nut heeft om die op tweakers te vormen aangezien je daar niemand mee helpt maar goed dat is weer iets anders..)

Nu is het gelukkig wel zo dat je koopavonden hebt ( meestal de donderdag ) waardoor je alsnog elke donderdag avond naar je winkel kan gaan. Ook zijn kantooruren bijna nooit in het weekend terwijl de winkels wel zaterdag en/of zondag open zijn.
Maar goed dit geld ook voor bedrijven / kantoren die vooral telefonische bereikbaar zijn, die zijn altijd van 9 tot 5.. Ik werk op die tijden oftewel ik kan veel bedrijven nooit bereiken, ja in me pauze maar als je een wachttijd hebt van 15 min ofzoiets dan kan je alsnog niks.

Ik zou zeggen gooi dan elke handel, waaronder die waar jij in werkt open van 9 tot 23:00 ofzo :)
Maar ja, zoiets verandert niet zomaar.
Het is al veranderd. Gemeentebesturen en winkelketens zijn dom, klanten kopen on line. Dus hebben ze de keuze: nog meer leegstand in het centrum, of langer open.

Geen lastige keuze lijkt mij. Gewoon doen!
Langer open houdt in dat het publiek over de dag gezien meer gespreid wordt, niet opeens exponentieel toeneemt. In de grotere steden is het op koopavond niet opeens extreem druk (wat heet, in bepaalde steden is het heerlijk rustig winkelen en vraag je je af of het voor de winkeliers echt voordeel heeft). Als dit vervolgens 5 dagen per week zo is is de urgentie om perse donderdag te gaan weg, en iig die dag nog rustiger.
Veel mensen werken tot een uur of 5, half 6. Dan zijn ze om 6 uur thuis en zijn de winkels dicht.

Winkels die prima overdag open kunnen zijn, zijn (excuses voor de generalisatie) winkels voor huisvrouwen: de Blokker en dat soort winkels.

Winkels voor mannen (zoals de MediaMarkt) doen het beter als ze 's avonds open zijn. De MediaMarkt is elke werkdag minimaal tot 21:00 open. Zij hebben door hoe het werkt.

Is jouw winkel na 18:00 niet open, heb je geen zin in koopavond of duurt dat te lang, dan koop je online.

En hup, weer een leeg pand in de binnenstad.

Dus, wat is beter: een rustigere koopavond (wat volgens mij best meevalt, als het publiek gewend is aan 5 koopavonden dan wordt het 's avonds drukker in de stad en rustiger op de webshops) of lege panden in het centrum?
Uit jouw voorbeeld: mannen gaan niet naar kappers, banken, boekhandels, etc? Maw, de hele detail handel moet zich verplaatsen naar de mensen die tussen 09-17 werken dan?

Want je krijgt een probleem: ik wil als ik van kantoor kom langs een bank,. Dus bankmedewerkers moeten langer doorwerken. Maar dan kunnen ze niet gebruik maken van de verlengde openingstijden van de mediamarkt, want dan zijn ze nog aan het werk ... snap je dat het probleem m niet perse zit in de tijd?
Nee, dat moet niet.

Huisvrouwen (en -mannen), en mensen die op één of andere manier niet hoeven te werken (student, pensioen, werkloos, …) gaan tussen 9 en 17 naar de winkels.

Werkenden (mannen en vrouwen) gaan voor of na werktijd winkelen.
Er zijn meer mannen met een fulltime baan dan vrouwen.
Het is onlogisch dat typische mannenwinkels (MediaMarkt, Paradigit) dicht zijn als mannen vrij zijn.

Werkenden gaan op koopavond of op zaterdag naar de kapper. Ze doen noodgedwongen alle bankzaken online, en kopen boeken bij bol.com.

De detailhandel kan 2 dingen doen:
- alle signalen negeren en failliet gaan;
- de signalen oppikken en iets schuiven met de openingstijden.

Dat hoeft niet te betekenen dat alle winkels alleen tussen 16:00 en 21:00 open hoeven te zijn, maar zo langzaamaan 's ochtends een uur eraf welke er 's avonds bijkomt… daar zitten mensen wel op te wachten!

Want wat ik bij mij heb zien gebeuren, winkels die door de week niet om 18:00 maar om 17:30 dicht gaan: die hebben het niet begrepen!
Dat geeft de mensen die in die winkels werken de tijd om tussen 17:30 en 18:00 zelf nog even te winkelen ;-)
Ja, dat klopt!

En daarmee ontdoen ze zichzelf van klanten, en promoten ze webshops!
Blijft de vraag open waar de mensen die in winkels werken kunnen winkelen, want die moeten open blijven zodat de mensen die overdag werken 's avonds kunnen winkelen (opmerkend dat dat dus deels dezelfde mensen zijn) ;-)
Aangezien de meeste mensen maximaal 40 uur werken, en een winkel in een week doorgaans langer dan 40 uur open is, zul je met ploegen moeten werken.

Je zult zien: dat werkt nu ook al zo!

Dus mensen die in een winkel werken, werken zelden alle dagen tot de winkelsluiting, dus zullen de meeste mensen wel de kans hebben om, buiten koopavond en zaterdag om, na het werk te gaan winkelen.

Maar ook al als dat niet zo is, vraag ik me af of het een probleem is.

Stel: je werkt in een winkel, en je mag kiezen: elke dag tot 19:00 werken en salaris krijgen, of werkloos zijn en een uitkering vangen, dan zullen de meeste werknemers kiezen voor het salaris.
Als een winkel doorgaans al langer open is dan 40 uur, dan is er dus geen probleem voor de mensen die werken en die willen winkelen, want ze zijn al langer open dan dat ze aan het werk zijn ;-)
Een winkel die door de week van 9 tot 18 open is, een koopavond heeft, en van 10 tot 17 open is op zaterdag, is op weekbasis 55 uur open.

Werkenden (van 9 tot 17:30) kunnen alleen op koopavond en op zaterdag winkelen. Die gaan dus bij webshops kopen.
De webshops zijn 's avonds wel gewoon open en vaak kun je tegenwoordig zelfs nog na 21:00 uur bestellen
-- pakketten bezorgen in de avond zou ook een welkome toevoeging zijn mijns inziens).
Bestellen is wel handig inderdaad, maar pakketten aannemen gaat 's avonds ook niet altijd goed. Bij mij wordt er bezorgd tot een uur of 22.00 en ook op zaterdag. Alleen is dat ook niet weer een tijdstip waarop je altijd maar even opendoet of nog aangekleed bent.

zo is er altijd wat ;)
Als je van tevoren weet dat er een bezorger komt middels een (veilige!!) website of desnoods een SMS-bericht scheelt dat wel. Helaas heb je wel gelijk dat 's avonds de deur open doen geen vanzelfsprekendheid meer is.
/off-topic
Helaas heb je wel gelijk dat 's avonds de deur open doen geen vanzelfsprekendheid meer is.
Je zegt het !
Net een pakketje aangenomen, 21:43 uur. ;)
Overigens geen computerding
Ja overtuig jij jou (CDA) gemeenteraad maar eens. In de meeste steden hebben winkels pas net het recht zondag open te zijn.
Centrum 010 hier: open zijn tot 21:00 kan hier, Mediamarkt maakt er gebruik van. Paradigit was zowat bij mij om de hoek. Dicht om 18:00 uur.
En nu niet meer hier aanwezig, verplaatst naar Zoetermeer.

Weet je waar Rotterdam in het weekend trouwens vol mee zit? Juist ja, bezoekers uit steden als Zoetermeer die hier geld komen uitgeven. Op zaterdag en zondag. Paradigit Zoetermeer: zondag dicht.

Arjen de Koning: misschien heb je wat vers bloed nodig in je board...
Ze pissen daar heel vaak naast de pot:
Ik ben ZZP-er en IT-er. Gevolg: Ik koop regelmatig hardware. Maar op de een of andere manier lukt het me gewoonweg niet om daar wat te kopen. De redenen:
1: Ze hebben het vaak gewoon niet. Ze voeren ongeveer hetzelfde assortiment als de Dixons en Mediamarkt en zijn dan niet beter of goedkoper. Al bij de iets meer specialistische dingen (die je wel bij een computerspecialist mag verwachten) grijp je mis.
2: Personeel, ook die je aan de telefoon krijgt, weet vaak niet waar je het over hebt. Wilde laatst een mSATA naar SATA adapter hebben, kreeg ik als tegenvraag of ik een externe harde schijf bedoelde.
3: Je kan niet direct de winkel bellen.
4: Openingstijden
5: Parkeren kan over het algemeen niet (vlakbij).
6: Vaak goedkope producten in het standaardassortiment.

Ze moeten zich echt eens gaan afvragen wie de doelgroep is. Ik denk dat dat vooral een werkende man met een auto (leasebak) is. Dus een winkel buiten het centrum met parkeergelegenheid en open tot in ieder geval 19:00 en een assortiment dat past bij de vraag.
Ik denk dat de werkende leasebak rijder ook de doelgroep niet is. Die hebben allemaal een laptop met tablet en bouwen geen PC's meer.

Het hele probleem van paradigit is juist dat ze zich nog altijd richten op de middelmoot jan modaal. Dat was een hele grote markt 10 jaar geleden, maar vandaag de dag bestaat deze doelgroep niet meer en dat hebben ze niet door.

Als je het mij vraagt is de doelgroep gamers en PC modders dat zijn de gene die nog een echte PC uit losse onderdelen hebben staan. En juist die doelgroep is totaal niet bediend bij Paradigit. Ze hebben geen Mugen koelers of coolermaster kasten. Hun GTX voorraad rijkt niet hoger dan de 960 etc. Ik ben een van die mensen die nog een echte PC thuis heeft staan omdat ik game, maar Paradigit heeft totaal niet liggen wat ik zoek. Alles wat daar in de winkel ligt is middelmoot zooi. Ik wijk tegenwoordig altijd uit naar Alternate ondanks dat het bijna 40km rijden voor mij is enkel alleen omdat het zo een beetje de enige winkel is die echt alles op voorraad heeft van wat ik nodig heb. Paradigit zit veel dichter bij, maar het komt niet eens in mij op meer om daar nog te gaan kijken, omdat ik 9 van de 10 keer in het verleden met lege handen daar de winkel uit liep.

Zoals ik hieronder schreef, Paradigit heeft totaal geen idee meer wie hun doelgroep is en zitten op een compleet verkeerd spoor. Het zijn allemaal algemene middelmoot spulletjes, die ook wel bij de Mediamarkt liggen. Hun hele concept en winkels is ingericht op een doelgroep die allang niet meer bestaat. De gigantische doelgroep die er wel nog is slaan ze compleet over.

Bij dit soort bedrijven heb ik altijd echt een facepalm gevoel en denk ik van hoe kan je nou niet zien wat hier fout gaat? En als dan de directeur ook nog roept van ja het komt allemaal door online dan zak ik echt door de grond..

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 06:42]

Lol. Andere doelgroep, zelfde probleem.
Neem van mij aan: IT-ers met leasebakken hebben hetzelfde probleem maar met een andere productgroep.
Zoals je het aangeeft: Wil je het nu hebben en mag het middenmoot zijn, dan ga je naar de MediaMarkt, want die zijn wel open en je kan er wel parkeren. Wil je wat beters, dan bestel je het online. Wil je het goedkoper dan bestel je het online.
De Jan Modaal kent Paradigit niet, maar Dixons en Bol.com wel.

Dus problemen zijn: Bereikbaarheid, openingstijden, marketing en aanbod. Als ze niets veranderen kunnen ze dus eigenlijk beter gewoon alvast alles sluiten.
Je hebt gelijkt alhoewel ik denk dat aanbod hun grootste probleem is. Ik ben vroeger echt zo vaak die winkel ingelopen en ik heb volgens mij nog nooit succes geboekt daar. High end grafische kaarten, gaming toetsenborden, closed loop cpu koelers noem maar op. Ze hebben het gewoon niet.
En wat dan nog het ergste is dat je dan van dat persooneel hebt die je dan nog probeert wijs te maken dat het mindere model eigenlijk net zo goed is. Dat is echt helemaal niet meer van deze tijd!!

Na 10 keer bot vangen gaat zo een winkel gewoon van je lijstje af. Ik denk dat ze heel wat klanten zijn verloren al op deze manier.

Parkeren is inderdaad lekker als het kan, maar als ik weet dat een winkel altijd precies heeft wat ik zoek dan vind ik zelfs op de Amsterdamse grachten een plekje als het moet..
Hun GTX voorraad rijkt niet hoger dan de 960 etc.
Dat is nu precies waarom het Web wint. Fysieke voorraad die snel in prijs daalt is een verliespost. Op een toetsenbord maken ze geen voorraadverliezen, maar daar maken ze maar een paar centen winst op.
Helaas slaan verschillende "computer speciaal zaken" de plank goed mis. Was pas nog bij Coolblue te Utrecht; prachtig filiaal, vrij nieuw, zeer vriendelijk presoneel, je word, na je nummertje aan de beurt is; oggehaald! Ja, de persoonlijke service is perfect. Kopje koffie meneer? Wat!? Het kan niet gekker :+ Helaas zakte mijn goede gevoel snel in. Schroefjes om een bracket in een laptop te schroeven (ja die verkopen ze los, heb je soms nodig (hdd+ssd) en dan doen ze er gewoon geen scroeven bij :/ ) hebben we niet menneer! Schroefjes om de ssd (zit standaard ook vaak al geen schroefje bij) vast te zetten hebben we ook niet.

Omg! Wat is dat? Gepamperd en vertroeteld worden is natuurlijk zeer aangenaam. Het zou nog leuker zijn als de winkel je kan leveren wat je redelijkerwijs mag verwachten bij een "speciaalzaak". Zo sta je nog met lege handen buiten, met eventueel een kop koffie in je maag. Maar ja,daar kwam je niet voor.
Ook zoiets meegemaakt bij een nieuw filiaal van de Mediamarkt. Ze hebben 10 soorten firewire-kabels in hun assortiment, maar niet één op voorraad. Ik moest de verkoper uitleggen wat FW precies inhoudt... :'(
Zijstraatje, laten we realistisch zijn, een msata naar sata adapter hebben ze niet. Dat is een exotisch genoeg ding dat er misschien 1x in de 2 maanden om gevraagd word.
Da's wel typisch Nederlands: de 10% "speciale dingen" is nergens te koop...
Idd mikken dit soort winkels niet op mensen met kennis van zaken, ze zoeken iemand die 'gewoon een computer' wil. Tja, dan hebben ze concurrentie van Dell, HP en andere tenten die direct aan huis leveren, tegen een prijs waar retailers niet tegenop kunnen. Dus moeten ze het hebben van personeel dat beter advies kan geven. Helaas... neemt de klantenmarkt af, doet Apple het veel beter op marketing-gebied, en gaat het handige neefje niet naar de Paradigit, maar naar een of andere webshop. Kortom: hun markt is weg. Daarmee verdwijnen ook de winkels. Paradigit leefde langer dan de door hun overgenomen zaken, maar is nu ook echt het haasje.
Inderdaad, het enige wat hier op zondag open mag is het tank station en heel af en toe de Gamma. (Gemeente met toch 25.000 inwoners)
Inderdaad, het enige wat hier op zondag open mag is het tank station en heel af en toe de Gamma.
En de kerken en moskeeen natuurlijk.
Biblebelt? Was afgelopen weekend in de omgeving Zwolle en was verbaasd over hoe dood de hele omgeving is. Alles was dicht, zelfs in Zwolle zelf (op 1 of 2 terrassen na). We zijn toch maar weer doorgereden naar de bewoonde wereld, waar wel alles open is.
De zondagsluiting was een religieus gedoe. Bij de openingstijden op alle andere dagen spelen zulke motieven niet en zie ik niet waarom je zou worden tegengehouden door een christelijke partij.
Het zal een deel religieus zijn, en een deel excuus om op zondag niet te werken.
Tegenhouden zal het niet, maar het is een drempeltje. (zeker met café's)
Je vergeet alleen 1 ding:
De mensen die nu niet kunnen winkelen tussen 6 en 9 kunnen dan nog steeds niet winkelen omdat ze dan tussen 11:30 en 22:00 moeten werken.

Alleen mensen die totaal niets met de retail te maken hebben zullen tijdens die tijden kunnen winkelen en dat zijn er bar weinig.

Want als de winkels langer open zijn moeten de hoofdkantoren dat ook. Bezorgservice moet ook de tijden aanpassen: Afleveren tussen 11:30 en 22:00

En dan de kosten voor het personeel. Die rijzen de pan uit. Denk jij echt dat de mevrouw achter de toonbank bij de bakker voor het zelfde geld die tijden gaat werken? en kan dat überhaup?. Mevrouw kan alleen tot 17:30 werken omdat dan de kinder moeten eten en sporten. Wat doe je dan een extra iemand aannemen? dat gaat ook niet dat kost niet 2x keer zoveel maar 3x zoveel. Dan mevrouw maar ontslaan maar en dan opzoek naar iemand die wel die tijden kan en wil werken. Maar dan kom je weer bekent te staan als baker die meteen ze personeel op straat zet als ze verveeld zijn.

Nee je openingstijden ff aanpassen omdat dat voor misschien 100 a 150 mensen in jouw regio beter uit komt weegt niet op tegen de kosten die dat met zich mee brengt.
Het overgrote deel van Nederland werkt niet in een winkel. Bovendien kan je juist beroep doen op goedkoper personeel als je in de avond opengaat. Namelijk studenten/jongeren die overdag studeren. Het idee dat je op bepaalde dagen of tijden meer betaald zou moeten krijgen moet je ook laten varen.

Het hele idee is juist door op andere tijden open te zijn meer klanten kan bereiken, niet persé door meer uren open te zijn. Uiteraard is dat nuttiger als een geheel winkelgebied of beter stad dat doet in plaats van één keten. Loop nu op een doordeweekse dag 's ochtends door een willekeurige stad en je ziet dat het is uitgestorven terwijl alle winkels open zijn. Dan mag je mij uitleggen of dat geen bakken met geld kost.

Het is vrij logisch en het is ook niet iets wat ik zelf bedenk, maar iets wat al een realiteit is op veel plekken ter wereld. En hier is de realiteit dat je steeds meer leegstand hebt van winkelpanden, ketens hebt die fysieke filialen sluiten en steden hebt waar het winkelaanbod versobert met weinig variatie. De kans is klein dat je een klein winkeltje bezoekt als deze op 6 van de 7 dagen in de week niet kan bezoeken.

Als je alles online wil halen dan is dat uiteraard geen probleem, maar ik zou het vooral zonde vinden van de mooie karakteristieke binnensteden die we in Nederland hebben en die vooral sfeervol zijn als er mensen op straat zijn.
Anoniem: 388974 @BarôZZa7 juli 2015 23:37
Het is wel duidelijk wat je achtergrond is, ik neem aan dat jij ook wil werken bij "nacht en ontij" voor een minimumloon zonder toeslag? ... Het is dezelfde onzin gedachte als dat kroegen om 5-6 uur s'nachts pas dicht moeten omdat ze pas 24.00 binnen komen, als alle kroegen weer normale tijden gaan hanteren, komen ze ook wel weer om 21.00.
Bij winkels idem, normale openingstijden (dat is echt wel iedereen in de gelegenheid om zijn of haar boodschappen te doen. Waarom ik veel online shop? Lastig te bereiken binnenstad met torenhoge parkeertarieven om vervolgens slecht geholpen te worden bij een "speciaalzaak" .. Terwijl ik als ik iets snel moet hebben graag naar een fysieke winkel ga, maar daar is vervolgens de service ook nog om te huilen ....
Maar denk je dat als je de tijden gaat verleggen dat het dan wel 6/7 dagen in de week tijdens de volledige openingstijden druk zal zijn? Als dat het geval is en er echt veel meer geld wordt uitgegeven betekend dat er ergens anders een bedrijfstak omvalt!

Nu zijn de winkels 6 dagen in de week open, en zijn er behalve de winkeliers maar weinig mensen die 6 dagen in de week werken, dus vrijwel iedereen heeft al 1 dag dat hij rustig kan winkelen.
Als je de tijden zo gaat veranderen, betekend dus ook dat alleen kinderloze mensen een winkel kunnen beginnen of dat alle kleine winkels verdwijnen en alleen grote ketens over blijven (ook een slechte zaak).
Daarnaast zou ik het ook niet leuk vinden als ik van 8-17 zou moeten werken en de vrouw van 11-22. dan zie je elkaar alleen in het weekend.

MAW mensen die niet genoeg hebben aan 6 dagen winkelen die gaan waarschijnlijk toch niet winkelen!
Ik snap waar je op doelt maar ik weet dat Studenten en jongeren niet zoveel goedkoper zijn. En je mag ze maar een jaar een 0 uren contract geven. Daarna moeten ze vast in dienst. En om nu elke 12 maanden van je personeel te wisselen is niet heel handig.

Het idee van de speciale beloningen van op in de avond en op zaterdag werken bestaad ook niet meer. Dit is afgeschaft door de VVD.

En inderdaad het over groten deel van nederland werkt niet in een winkel maar wel veel mensen die er iets mee te maken hebben.
Zoals ik al zei je kan van veel winkels niet zomaar de winkel langer op doen zonder dat daar het hoofdkantoor van langer open is. Er is namelijk veel contact tussen een winkel en hoofdkantoor door de dag.
Er zullen ook winkels zijn die dit niet nodig hebben maar een paradigit zal het wel handig vinden.

Daarbij komt ook dat de huur in de binnen steden niet te betalen is voor de kleine zelfstandige winkel.
een winkel van 5x5 betaal je al snel 4 a 5000 euro per maand voor. Beetje afhankelijk van de stad. Daar moet je een boel spullen voor verkopen als je marge hard gedrukt word door online verkoop. Dan komen daar je vaste kosten nog boven op zoals: personeel, gas, water, licht.

Om te zorgen dat de winkels niet leeg komen zullen er 2 dingen moeten gebeuren:
- webwinkels mogen niet onder de advies verkoop gaan zitten
- de huur in de binnen stad moet een heel end omlaag.

Nogmaals ik ben het met je eens dat er wat moet veranderen maar het zijn niet alleen openingstijden. het is het hele proces er achter wat veranderd moet worden.
Een verbod om onder de adviesprijs te verkopen ligt juridisch moeilijk. Afgezien daarvan is het ook relatief makkelijk te ontduiken: spaaracties, quantumkorting, gratis accessoires, etcetera.

De huur in binnensteden is niet zo'n groot issue; kwestie van onderhandelen. De leegstand is groot genoeg. A-locaties blijven uiteraard duur, en desondanks zie je daar nu juist weinig leegstand.
Dat met de advies prijs is inderdaad moeilijk maar wel mogelijk. Maar dan moet er een boel veranderen.

Met de verhuurders onderhandelen kan alleen als het een verhuurder iemand is die maar een paar panden bezit en de afschrijving van een lager huurprijs kan opvangen.
De rede dat veel panden leeg staan komt door het feit dat als een verhuurder de prijs verlaagt het pand minder waard word en ze dan niet genoeg geld kunnen lenen om daar te gaan met hun activiteiten.
Anoniem: 280673 @BarôZZa7 juli 2015 23:18
Ik lees dit artikel en moet zeggen dat ik het jammer vind dat een deel van de Paradigit-winkels dichtgaat.

In het verleden toch heel vaak prima spullen tegen een niet te hoge prijs gehaald; een 3 jaar oude 17 inch Asus I7 laptop die me nog nooit in de steek heeft gelaten etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 280673 op 23 juli 2024 06:42]

De mensen die in retail werken, werken die allemaal fulltime? of zelfs meer?

Er zijn zat mensen die niets met de retail te maken hebben.

Hoofdkantoor hoeft niet langer open te zijn. Altans niet volle bezetting, want 's avonds een bericht aannemen dat dan in de ochtend opgelost kan worden is goed genoeg. Bezorgservice moet helemaal geen tijden aanpassen, het moet accurater zijn. (bezorgt tussen 12 en 3 uur, daar kan ik dan niks mee, zeker als het dan pas om 5 uur word bezorgt)

Ik denk zeker dat er mensen zijn die zulke tijden willen werken, zat werklozen die willen werken. Welke bakker werkt er nou 's avonds? die moet 's ochtends werken en vers brood bakken.

Je openingstijden aanpassen aan je doelgroep hoe klein of groot is goed. Extra kosten hoeven er niet te zijn.
Sorry maar je vergeet nu een paar heel belangrijke punten.

Ten eerste werken mensen in Japan tot veel later dan in Nederland. Als er tussen 7 en 9 in de avond nog een hele lading mensen naar huis gaat dan moet je als winkel ook wel langer open blijven.

Wat je ook vergeet is locatie. Tokio, Osaka, grote steden met enorm veel forenzen die ook nog eens grotendeels met het OV reizen. Waar liggen al die grote warenhuizen die tot s'avonds laat open zijn? Juist, pal naar de grote stations waar honderduizenden, zo niet miljoenen mensen per dag langskomen.

Levendige stad? De drukke gebieden in de grote steden wel ja. De gemiddelde stad of zelfs dat wat minder drukke gebieden in de grote steden zijn echt niet zo druk en daar vind je ook echt geen winkels die tot 11 uur s'avonds open zijn op restaurants en bars na.

Ow en ik kan je vertellen dat Japanners het echt niet leuk vinden om s'avonds nog eens te gaan shoppen. Is meer noodzaak omdat ze zo lang op werk zitten. De reden dat een stad in de avond vaak nog levendig lijkt is door al het verplichte eten/drinken met je collegas.

In Nederland werkt dat gewoon niet. De steden zijn veel te klein, winkels zitten niet pal naast stations, sowieso reizen veel mensen in NL per auto, mensen gaan vroeg naar huis etc.

Ik heb in een van de grotere paradigit winkels gewerkt als bijbaantje jaren geleden en paradigit is iedere avond (behalve Zaterdag) tot 9 uur open maar vaak kwam er in de avond echt bijna niemand langs.
Maar dat is een beetje mijn punt. Het hoeft niet overal in Nederland, maar dat de vier grote steden van Nederland na 6 uur uitgestorven zijn en overdag ook omdat iedereen aan het werk is lijkt me vrij zonde. En mensen werken in Nederland ook totdat de winkels sluiten, waardoor ze beperkt zijn.

Een winkelwijk van Tokyo of Taipei kan je verder prima vergelijken met de binnenstad van één van de grote steden qua grootte en aantal inwoners.

En tuurlijk gaan mensen naar huis als alles dicht is. Een hapje eten met vrienden of collega's is vrij prijzig omdat het doordeweeks rustig in de stad is en ze de winst moeten pakken op de overige dagen. Overigens zag je in de Aziatische steden echt niet alleen mensen dineren met collega's. De stad is gewoon nog een sociale ontmoetingsplek. En je zag mensen gewoon uit hartelust winkelen op zoek naar kleding en luxegoederen.

Wat je mij nog steeds niet uitlegt is wat er beter is aan de huidige openingstijden. Wat heb je aan openingstijden die precies de werkuren van de gemiddelde persoon overlappen? In de huidige situatie kan je doordeweeks niet eens een winkel in, het lijkt me vrij logisch dat als ze 's avonds een paar uur langer open zijn dat ze meer klanten hebben.

De huidige openingstijden stammen uit de tijd dat je een eenverdiener had en de vrouw des huizes overdag de inkopen deed. Dat is de enige reden en hopeloos verouderd in de moderne samenleving. Vroeger had het absoluut nut als de huisvrouw 's ochtends naar de markt, de poelier, de bakker en de stomerij kon. Maar ik zie zelden mensen 's ochtends op zoek gaan naar een nieuwe smartphone in de telecomwinkels.

Blokker sloot tig filialen, waaronder eentje bij m'n huis. Niet gek, als ik een voorraadpot wilde kopen moest ik me eraan herinneren om op zaterdag langs te gaan. Niet eens iets wat je online koopt.

En inderdaad, één winkel open in een voor de rest dichte stad heeft natuurlijk weinig zin, tenzij je een warenhuis/IKEA/Mediamarkt/supermarkt bent. Dan wordt het lastig om klanten te trekken.

Een Mediamarkt snapt dat verder nog wel. Het is nog steeds sneller om even langs te gaan dan om iets online te bestellen. En op de pakketdienst wachten is ook niet alles.
Maar dat is een beetje mijn punt. Het hoeft niet overal in Nederland, maar dat de vier grote steden van Nederland na 6 uur uitgestorven zijn en overdag ook omdat iedereen aan het werk is lijkt me vrij zonde. En mensen werken in Nederland ook totdat de winkels sluiten, waardoor ze beperkt zijn.
Er zijn genoeg winkels die wel open zijn. Bv de computer winkels, supermarkten etc. Maar ik denk dat er gewoon niet echt een cultuur is in Nederland waarbij mensen savonds nog echt willen gaan winkelen voor kleding.
Een winkelwijk van Tokyo of Taipei kan je verder prima vergelijken met de binnenstad van één van de grote steden qua grootte en aantal inwoners.
Nee dat kan je niet. Bv Umeda in Osaka daar komt iedere avond een miljoen man ofzo langs van alle bedrijven die daar zitten. Ja dan is de boel wel levending. Maar zelfs 1 of 2 metro stations veder is er al niks meer open behalve eettentjes.

Hoeveel mensen komen er iedere dag door het centrum van Amsterdam, Rotterdam of Den Haag? Dat is veel en veel minder en dat is nog zonder er rekening mee te houden dat in Japan alles met de trein gaat, dus de mensen massa is veel meer geconcentreerd dan in NL waar mensen met de auto, fiets of trein naar huis gaan.
Overigens zag je in de Aziatische steden echt niet alleen mensen dineren met collega's. De stad is gewoon nog een sociale ontmoetingsplek.
Rond de grote stations wel. Nogmaals, veel mensen ontmoeten na werk/studie. In bv Japan is iedereen gewoon later klaar dan in NL en daarom is het savonds nog levendig. Als iedereen op een fatsoenlijk tijdstip naar huis zou kunnen gaan dan zou het tegen een uur of 10 ook behoorlijk uitgestorven zijn.
Wat je mij nog steeds niet uitlegt is wat er beter is aan de huidige openingstijden.
Ik zeg niet dat het beter is, ik zeg dat de cultuur in NL nou eenmal anders is en dat er een aantal oorzaken zijn waardoor je Nederlanders nou eenmaal veel minder snel in de avond nog eens naar de stad zal zien gaan. Er wonen en werken in Nederland gewoon te weinig mensen. Als je een stad heb waar een paar miljoen man woont en waar er ook nog eens veel forenzen zijn dan kan je de boel wel tot laat draaiend houden maar hoeveel man kan bv in 30 minuten in het centrum van Amsterdam zijn?

In Japan stroomt iedereen naar de grote stations en daar is het levendig. Dat gebeurd in NL gewoon niet en het is voor locals ook niet echt handig om naar de stad te gaan.
Ik ben een vervent Japan-ganger, dus het is een leuke discussie. Maar Utrecht Centraal heeft bijvoorbeeld meer passagiers per dag dan Shibuya. Amsterdam er niet ver onder. Shinjuku is uiteraard wel gekkenhuis. Maar je hebt ook nog stations als Akihabara met vergelijkbare aantallen passagiers als in Nederland. Verder heb je de toeristen in Amsterdam (gaan die om 9 uur 's ochtends hun bed uit?) en vanuit Utrecht ben je er binnen 25 minuten. En mensen binnen de stad pakken veelal de fiets naar het centrum. Binnen Tokyo reis je ook al snel tientallen minuten met alle metrohaltes ertussen.
Als iets trouwens een dichtbevolkt land is, dan is het natuurlijk Nederland.

Voor de rest zeg je zelf dat mensen hier meer vrije tijd hebben. Maar we hebben minder tijd om een winkel te bezoeken :+ . Iets zegt me dat er iets niet klopt. Mensen zijn daar later klaar met werken en kunnen nog een winkel in, in Nederland eerder klaar maar alles is dicht.

Als je eerder van werk moet gaan of je vrije zaterdag moet opofferen om door een bomvolle stad te wandelen, dan is het niet gek dat je eerder iets online bestelt. De consument van tegenwoordig wil dat een dienst zich aan hun leefpatroon aanpast en niet andersom.

En qua cultuur denk ik dat er een groot verschil is tussen jong(<35) en oud. De oude mensen zie je op zaterdagochtend de weekboodschappen doen, de jonge mensen doordeweeks 's avonds in de winkel. In Taipei waren de supermarkten 24/7 open(niet alleen de 7-Elevens/Family Marts, de grotere ook). En als Nederlander moet ik toch zeggen: verdraaide handig.

In Nederland doen we eindeloos moeilijk en skeptisch over alles wat nieuw of anders is (in ieder geval een aantal zeer luide mensen/beroepsklagers). De OV-chipkaart is niet perfect, maar de strippenkaart was het meest onhandige systeem ooit. Supermarkten langer open kostte veel moeite en nu vinden de meeste mensen het wel handig. Internet op je telefoon zou nooit wat worden, maar nu heeft iedereen een smartphone. Het duurt gewoon altijd wat langer in Nederland. Zonder verandering zie ik het in ieder geval heel somber in voor de binnensteden, want met de huidige situatie stimuleer je inderdaad een cultuur waarbij iedereen thuisblijft en vanachter z'n computer alles bestelt.

Maar gelukkig lijkt het ook in Nederland te werken om de openingstijden aan te passen (met soortgelijke argumenten van de experts ;) )
http://www.retailwatching...t-die-openingstijden.html
Utrecht centraal verwerkt meer reizigers per dag? Ik denk dat je de cijfers even moet checken. Utrecht verwerkt minder dan 300.000 reizgers per dag, Shibuya verwerkt er meer dan 2.4 miljoen per dag. Een kleine factor 10 meer dus.

Shinjyuku verwerkt trouwens 3.6 miljoen en Umeda 2.5 miljoen. Dat zijn cijfers van 10 jaar oud dus het zullen er nu ongetwijfeld meer zijn. 1 station verwerkt dus zo'n beetje meer reizigers per dag dan alle stations in NL bij elkaar.
Voor de rest zeg je zelf dat mensen hier meer vrije tijd hebben. Maar we hebben minder tijd om een winkel te bezoeken
Wat jij niet wil begrijpen is dat de levendige delen van grote steden in oa Japan de gebieden zijn waar voornamelijk bedrijven zitten. Uit hun werk zitten ze dus meteen midden in de stad en aangezien iedereen met de trein naar huis gaat is het makkelijk om even te gaan winkelen als het winkel centrum naast of in het station zit.

Veel Nederlandse bedrijven zitten niet pal naast een station. Veel Nederlanders gaan niet met de trein naar huis.

Het hele punt is dus dat de concentratie mensen domweg veel lager is dan in bv Tokyo. Mensen moeten in NL dus al bereid zijn om na hun werk nog extra te gaan reizen om te kunnen winkelen terwijl je in Japan dat op de weg terug kan doen.

Zodra je buiten de drukke gebieden komt is er ook in Azie niks open. Dat is logisch, er komt domweg niet genoeg volk. Supers, restaurants etc dat kan wel maar een kleding winkel? Nee.

Nogmaals, ik zeg niet dat NL perfect is, maar de concentratie van mensen is gewoon te laag om te verwachten dat hele winkelcentra tot savonds laat open zijn.
Tja het grote probleem zullen wederom de vakbonden zijn, na x uur werken toeslag ? en dat kan dan weer aardig oplopen. Voor kleine middenstanders zonder personeel misschien nog te doen, voor grotere winkels lopen de kosten dan weer op. Of kosten en baten dan weer in verhouding staan ?

Azië heeft qua werken een hele andere mentaliteit, niet met hier te vergelijken. Dit alles neemt niet weg dat je als ondernemer vooruit moet denken en zaken anders aanpakken. Sommige doen dat, andere gaan gewoon failliet.
Niet alleen Azië maar ook Noord Amerika. Wij hebben zelfs hier in Calgary, 3 enorme PC zaken waar ze vanalles op vooraad hebben, én nog eens lagere prijzen hebben dan online.
Uitstekend idee! Wel zo handig om dat dus per doelgroep even te bekijken, maar het idee van eigenlijk elke avond koopavond spreekt mij zeer aan en zou mij idd ook wel de stad in lokken.
Het gaat niet eens alleen om de openingstijden. Het gaat er vooral om dat je online alles kunt kopen. Als ik naar de winkel ga hebben ze dit niet op voorraad en dat niet, maar we kunnen het wel bestellen krijg ik dan vaak te horen dus dan moet ik nog een keer terugkomen, had ik het net zo goed gelijk zelf online kunnen bestellen en waarschijnlijk nog goedkoper ook.

Er zijn voor mij twee redenen om iets niet online te kopen en dat is of omdat ik het zelf wil zien/passen/uitproberen zoals bij kleding, meubels etc. of omdat ik het gelijk wil hebben. Bij de laatste zijn openingstijden zeker van belang maar het grote probleem is vooral het eerste, niemand houdt toch voorraad aan want dat kost geld en net degene die jij wil hebben hebben ze niet want ja die wil iedereen waarschijnlijk hebben en is dus niet meer op voorraad. Bij kleding zie je bijv. dat de gangbare maten altijd uitverkocht zijn en ze alleen nog een XS en XXL hebben liggen.

Ik zie meer in het kijkshop idee, in de winkel kijken/passen/uitproberen en vervolgens online bestellen.
Inderdaad. Ik woon in Azië en kan vertellen dat dit gewoon werkt. Als je een laptop of mobiele telefoon nodig hebt, ga je naar een mall. In Bangkok bijvoorbeeld gaan die om 10 uur open. Het is dus heel normaal om goedkoop te eten bij een food court en dan vlug even wat te shoppen voor dat je weer naar werk gaat. Nu is dit uiteraard in kleinere steden, waar ik dus woon, anders, maar ook hier zijn de winkels laat open en sluiten later. Het krampachtig vasthouden aan de winkeltijden wet in Nederland is gewoon niet meer van deze tijd.
Niet alle winkels in Nederland houden zich krampachtig vast aan deze uren.Voedingwinkels hebben dit al lang door,sommige zijn zelfs open tot 22.00 uur !!
Ik rijd uit Belgie maandelijks 80 km naar Nederlandse voedingwinkels,soms vertrek ik pas rond 19.00 uur om gemiddeld rond 20.00 uur aan te komen,dus nog 2 uur randsoen opscharrelen voor de maag :p

[Reactie gewijzigd door pcfreakske op 23 juli 2024 06:42]

Openingstijden zijn slechts een (slecht) excuus en die gaan echt het verschil niet maken.
Het gevolg zal zijn dat mensen die in een winkel werken hun sociale leven voor een groot deel naar z'n moer zien gaan want die werken ineens als familie/vrienden die zelf uiteraard nog wel op jouw zogenaamde bejaardentijden werken vrij zijn.
Als openingstijden de oplossing zouden zijn ben ik heel benieuwd naar je verklaring voor de koopavond die al geruime tijd op z'n retour is en op sommige plaatsen al niet of nauwelijks meer bestaat.
http://www.spitsnieuws.nl.../koopavond-op-zijn-retour

PS
Als je zelf stopt met werken op bejaardentijden kun je volop winkelen als ze open zijn en kunnen ze daar gewoon op bejaardentijden blijven werken ;)
Anoniem: 457607 @ninjazx9r987 juli 2015 21:51
Helemaal mee eens, en allemaal lekker makkelijk praten. Ik vraag me af hoe al die 9 tot 5 mensen het zouden vinden als ze ineens in 3 ploegen moeten werken, om "met de tijd mee te gaan". Dan piepen ze wel anders.

Hoe dan ook lijkt het me niet het probleem. Er zit gewoon geen drol marge op PC produkten, je kunt niets op vooraad houden en met service kun je het ook niet winnen. De enige die overeind blijven zijn de bedrijven met schaalvoordelen, zoals Mediamarkt.
Ik denk ook niet dat ruimere openingstijden dit type winkels gaat redden. PC onderdelen zijn prima on-line te bestellen: snel en gemakkelijk in huis en tegen een eenvoudig te bepalen laagste prijs. Zie daar maar tegenop te boksen met een duur pand en duur personeel in het centrum van een stad.

Ik denk dat we er aan moeten wennen dat het hele winkelconcept sterk op de schop gaat/is gegaan door marktwerking. Veel soorten winkels hebben eigenlijk niets meer te zoeken in het centrum van een stad. Winkeliers zullen goed moeten nadenken over de nog wel aanwezige behoeftes, en daar op in spelen. Of ook on-line gaan verkopen.

Qua winkeltijden: De vrijheid om tot 22 uur open te gaan is er door de week gewoon http://wetten.overheid.nl...ldigheidsdatum_08-07-2015 (artikel 9). En ik kan me prima indenken dat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Veel mensen gaan door de week liever 's avonds niet meer extra de deur uit. Ploegendiensten klinkt ook niet erg aantrekkelijk. Etc. Overigens vind ik die hele winkeltijdenwet niet van deze tijd: Schrap dat ding volledig. Er verandert toch nauwelijks iets als je het doet, en het is een vorm van in mijn ogen ongewenste betutteling vanuit de overheid.
Veranderingen vindt niemand leuk, maar als het alternatief sluiting is. Volgens mij piep je dan harder

Je heb deze verandering ook in de call center wereld gezien. In het begin ook allemaal netjes kantoor uren, maar die hadden al snel door klanten bellen na kantoor tijd. Dus werden de tijden aangepast. Hetzelfde gold voor de verkopers die gingen na werktijd bellen.

Ik denk dat het een goede ontwikkeling is om de winkels langer open te laten. Het maakt de stad een stuk gezelliger.
Het gevolg zal zijn dat mensen die in een winkel werken hun sociale leven voor een groot deel naar z'n moer zien gaan want die werken ineens als familie/vrienden die zelf uiteraard nog wel op jouw zogenaamde bejaardentijden werken vrij zijn.
O, maar dan zijn er beroepen zat die je gezinsleven beinvloeden. Ga dan niet in een winkel werken als je zelf ook wilt winkelen. Of stop helemaal met werken ;)
Klopt, die beroepen zijn er meer dan zat en als iemand die in het verleden ploegendiensten heeft gedraaid en getrouwd is met een vrouw die in de zorg werkt weet ik uit eigen ervaring wat het betekent als je buiten de reguliere werktijden werkt om het zo maar te noemen.

Maarja, ik kan jouw argument prima omdraaien door te roepen dat mensen die willen winkelen maar niet op bejaardentijden moeten werken en dan blijven we vrolijk in cirkeltjes draaien.
Ik werk ook op bejaardentijden maar heb er geen enkel probleem mee om eind van de middag nog even snel ergens binnen te wippen, desnoods iets eerder te vertrekken van het werk of op zaterdag ergens heen te gaan en je maakt mij niet wijs dat dat voor een heel groot deel van de werkende mensen totaal onmogelijk is.
Een dag vrij moeten nemen voor de slager, pc boer of wat dan ook omdat je zelf werkt op "bejaardentijden" is simpelweg bullshit.
Waar het vaak om gaat is een gebrek aan geduld en/of gemakzucht. Ik wil iets hebben, het MOET nu en dat een ander zich moet aanpassen om aan mijn wens/eis te voldoen is niet mijn probleem.
Ik werk ook op bejaardentijden maar heb er geen enkel probleem mee om eind van de middag nog even snel ergens binnen te wippen, desnoods iets eerder te vertrekken van het werk of op zaterdag ergens heen te gaan en je maakt mij niet wijs dat dat voor een heel groot deel van de werkende mensen totaal onmogelijk is.
Het is niet mijn probleem, het is nu een probleem voor Paradigit. Er zijn alternatieven voor mij. Ik kan online bestellen of naar een winkel gaan die wel open is of op zaterdag naar Paradigit. Maar dan mogen zij niet klagen dat ik door de week de winkel niet bezoek en als ik het reeds elders vond, dan ook op zaterdag niet.

Niet alleen een gebrek aan geduld en/of gemakzucht, maar het feit dat de aspirant-koper het op zoveel andere manieren kan verkrijgen is het probleem voor de starre winkelier.
Waar zie jij ze klagen dan? Ik zie dat ze tien winkels sluiten vanwege een verschuiving naar internetverkoop.
Wat ik wel zie is dat mensen hier klagen dat de winkels niet open zijn op de momenten dat het ze (beter) schikt dus is er kennelijk wel behoefte aan die winkel of men zoekt een smoes om online aankopen voor zichzelf goed te praten.
Ik koop genoeg online en dat is puur gemakzucht, openingstijden van fysieke winkels hebben daar voor mij persoonlijk helemaal nul komma nul mee te maken.
Waar zie jij ze klagen dan?
Ik bedoelde 'ze' in het algemeen, maar daar valt PD ook onder. Winkeliers morren over klantenverlies aan online shoppen. Het zal wel.
IK ben de klant en als je niet open bent en een ander wel dan ga ik daar kopen. Het is te makkelijk.
En dan nu de hamvraag, als winkels wel tot 20:00 of voor mijn part 22:00 open zouden zijn ga je er dan wel heen?
Of is het gemak (en de prijs) van online winkels dan nog steeds genoeg reden om (vooral) daar te kopen?
Als het antwoord op die twee vragen respectievelijk ja en nee is dan doen openingstijden er dus helemaal niet zoveel toe in jouw geval en wint de winkelier er dus niets mee.

Mijn mening is dat in bepaalde branches de strijd sowieso verloren is voor een groot deel van de winkeliers. Webshops hebben teveel voordeel op het gebied van 24/7 openingstijden, gemak, geen parkeergeld, lagere prijzen. Daar kun je het gewoon niet meer van winnen en ook niet op het gebied van service ook al wordt dat wel vaak geroepen maar is men vervolgens niet bereid om daar ook voor te betalen.
En dan nu de hamvraag, als winkels wel tot 20:00 of voor mijn part 22:00 open zouden zijn ga je er dan wel heen?
Val mij niet aan op de winkeltijden, dat was een reactie van mij op weer een ander.

Mij boeien de winkeltijden niet. Soms is het handig en doe ik 's avonds boodschappen of ga ik naar de MM. Of op zondag, naar AH of Dirk. Of zaterdagavond naar AH, lekker rustig en Grolsch blijft Grolsch. En boodschappen doen komt vaker voor dan electronica kopen.
Anoniem: 280673 @stresstak7 juli 2015 23:24
8-) 8-) _/-\o_
Sowieso zouden de supermarkten wel 24/ 7 open mogen zijn. Is in andere landen wel zo en echt onwijs relax om 4 uur 's ochtends naar de winkel te gaan.
Wat ik nooit snap is dat de bejaarden zaterdag midden op de dag gaan winkelen in de supermarkt.
Gebrek aan creativiteit bij de winkeliers. Bied op dinsdag betere service voor bejaarden. Schenk bijvoorbeeld de koffie in, in plaats van zelfbediening. Zorg dat er personeel is om producten van de onderste schappen te pakken, zodat de ouderen niet hoeven bukken. Of juist de andere kant op: accepteer geen cash op zeterdagmiddag.
dan nog gaan ze vrolijk op zaterdagochtend boodschappen doen. De kans is natuurlijk het grootst dat ze dan bekenden tegenkomen en ze wat kunnen keuvelen. (en klagen dat het zo druk is uiteraard)
Dat ingesleten patroon van 40 jaar gaat er echt niet uit.
Of juist de andere kant op: accepteer geen cash op zeterdagmiddag.
Accepteer geen bejaarden op zaterdagmiddag.
Lijkt me het makkelijkste.
Kiezen om ergens wel of niet te werken is een eigen keuze maar als er weinig keus is in de omgeving om te werken is het niet echt een keus meer.
Helemaal top!! Je haalt de woorden uit mijn mond!! _/-\o_ _/-\o_
vele speciaalzaken hebben vandaag reeds ruime openingstijden. En dan kan je dat alsnog onvoldoende vinden, er werken nog altijd mensen die ook tijd nodig hebben voor hun eigen gezin. Er zijn andere instellingen die trouwens nog iets kunnen leren van de meeste winkels, denk maar aan de bank of het gemeente-/stadhuis.
Gemeentehuis is inderdaad wel het toppunt van onbereikbaarheid...
Dat vershilt enorm per gemeente, 10 jaar geleden kon ik terecht voor verlenging rijbewijs/paspoort bij de gemeente om 08:30 op maandag ochtend. 5 jaar geleden kon ik bij de (een andere) gemeente terecht op 2 dagen per week tot 19:00 (na online afspraak inplannen). Huidige gemeente slechts 1 dag tot 19:00.
Breek me de bek niet open. Hier is het nog gekker: Twee jaar geleden kon je onder kantoortijden zonder afspraak binnenlopen bij burgerzaken, maar na de 'herindeling' (ook zo'n jeukterm, want betekent namelijk altijd: samenvoeging) die doorgedrukt werd onder het mom van 'verbetering' en efficiëntie kun je nu alleen nog terecht op afspraak van minimaal 24 uur van tevoren. Echt een verbetering..

Vooral in combinatie met dat er nu nog maar één gemeentehuis is voor een gemeente van 50.000 inwoners op 220 km2.
Wat allemaal heel raar is: je wordt geacht een baan te nemen vind onze overheid en 90% van de tijd is de gemeente alleen open op een tijd dat niet werkenden er terecht kunnen. Krom dus. Hier ook 1 avond openstelling. Ik vraag me altijd af wat er de rest van de tijd gebeurt op zo'n gemeentehuis.
Die hebben dan ook in de praktijk geen enkele concurrentie / hoeven niet zo hard te vechten voor klanten.

Laten we eerlijk wezen: waar wil je anders heen voor je paspoort? En voor banken is de particulier met zijn spaarcentjes bijzaak, die zijn vooral bezig met zakelijke transacties en de beurs. En voor een hypotheek gaan mensen wel even een dag uittrekken omdat het iets is dat je een paar keer in je leven doet.
Die openingstijden zit zeker wat in. Hoe vaak moet ik wel niet wachten tot het weekend voordat ik iets kan gaan kopen :/ .

Helaas heb je nog gemeentelijke verordeningen die de openingstijden bepalen van winkels in bepaalde gebieden. Ben blij dat eindelijk ook de AH bij ons op zondag open is. Door de invloed van religieuze geloofsovertuigingen heeft het bij ons jaren geduurd voordat de tijden zijn aangepast.

En als ik kijk hoe druk het er is...is het een groot succes!

[Reactie gewijzigd door Black Piet op 23 juli 2024 06:42]

En hoe rustig is het op zaterdag dan nu bijvoorbeeld? De mensen die op zondag boodschappen doen deden het eerst op zaterdag, het is pure verschuiving met alleen hogere personeelskosten. Maar het schijnt toch wel meer op te leveren anders zouden ze niet open zijn op zondag.
De winkel staat er toch, je kunt in 7 dagen meer mensen bedienen dan in 6. Dus met 7 dagen worden je vaste lasten relatief lager, want ze zijn over meer dagen/klanten (variabele inkomsten) gespreid.
Er is geen enkele AH waar alle kassa's de godganse dag open zijn dus je argument dat je meer mensen kunt bedienen gaat sowieso al niet op. Dat de winkel er toch staat zegt ook niets, er zijn nog steeds kosten om de winkel open te doen zoals personeel, elektriciteit en noem het allemaal maar op. De rekensom is dan ook veel ingewikkelder dan je het doet voorkomen.
Een winkel moet je inrichten op de pieken (vaak de zaterdag). Als je kan zorgen voor een betere spreiding dan worden je pieken lager. Juist die pieken zijn relatief duur. Denk aan extra kassa's (kostbare vloeroppervlak), extra winkelwagentjes maar ook meer voorraad.

Dit is relatief duur omdat bijvoorbeeld de extra kassa slechts 4 uur per week gebruikt wordt en de rest van de tijd doet het niets en levert dus ook niets op. Als de winkel er voor kan zorgen dat de drukte veel gelijkmatiger is, kunnen ze hun kapitaal (maar ook personeel) veel efficiënter in zetten.
Bijna alle supermarkten bij ons in de buurt zijn de afgelopen jaren van reguliere openingstijden overgegaan naar 365 dagen per jaar en zeer ruime openingstijden.
Bij geen van die supermarkten is ook maar één kassa verdwenen (ook niet als ze de afgelopen tijd nog grondig verbouwd zijn), voor een groot deel van de dag waren ze niet in gebruik (ook niet op de drukke zaterdag voor de ruimere tijden) en zijn ze nu nog steeds niet in gebruik. Als dat vloeroppervlak daadwerkelijk zo kostbaar was zouden er kassa's verdwenen zijn sinds de ruimere tijden en waren die winkels sowieso al niet extreem ruim opgezet qua paden en open vlaktes.
Ook voorraad hoeft geen probleem te zijn, supermarkten in dit landen worden afhankelijk van de grootte en drukte gedurende de hele dag bevoorraad (twee tot tien vrachtwagens per dag) en ook op zondag als ze dan open zijn.

Volgens mij is het gewoon een wedloop, één supermarkt besluit om ruimere openingstijden te hanteren in de hoop klanten van de buurman te lokken. De buurman kan/wil uiteraard niet achterblijven en volgt. Uiteindelijk zijn ze allemaal vaker en langer open maar kunnen de klanten iedere euro nog steeds maar één keer uitgeven.
Precies. De winst is geen hogere omzet voor supermarkten, want we gaan niet meer eten. Dat was algemeen bekend.

De maatschappelijke winst is meer flexibiliteit voor de klanten. Je ziet de marktwerking direct. Klanten lopen letterlijk naar de concurrent als je zondag dicht blijft.
Beste Ninja, daarom maak ik ook onderscheid tussen vaste kosten (huur pand, electriciteit koelcellen) en variabele kosten (electriciteit voor winkelverlichting, personeel). En hoe je het ook wendt of keert, de vaste kosten worden relatief lager als je meer klanten trekt en die op eenzelfde oppervlak kunt bedienen. En ja je trekt meer klanten. Je argument dat nooit alle kassa's open zijn vind ik niet zo goed onderbouwd: in de grote AH op Hoog Catharijne zijn vaak alle kassa's bezet rond 17:30 uur. Het zou je mogelijk sieren om mij te vragen waar ik mijn gedachten op baseer in plaats van grotejongenstaal "slaat helemaal nergens op" te bezigen. Natuurlijk weet ik ook wel dat de rekensom ingewikkelder is, maar een aantal uitspraken kun je echt wel doen.
Beste Theo, het zou jou sieren om te lezen wat iemand daadwerkelijk schrijft en geen uitspraken te doen naar aanleiding van argumenten die helemaal niet gebruikt zijn.
Nergens schrijf ik dat nooit alle kassa's open zijn, ik heb het bewust over nergens de godganse dag en dan kom jij aanzetten met Hoog Catharijne om 17:30 om vervolgens te roepen dat mijn argument slecht onderbouwd is?
Wijs je ook nog even aan waar ik de woorden "slaat helemaal nergens op" gebezigd heb? Of is dat een vrije interpretatie van jouw kant van iets wat je meent gelezen te hebben?

Nu wat meer tijd dus nog even terug komen op Hoog Catharijne. Eerlijk is eerlijk, ik ken die bewijste AH niet maar ken Hoog Catharijne wel als het winkelcentrum gekoppeld aan het NS station. Niet zo vreemd dat het daar om 17:30 net na kantoortijd ontzettend druk is met mensen in de AH. Mogelijkerwijs veel klanten ( maandag t/m vrijdag? ) die even snel wat halen voor dezelfde avond en dan weer verder reizen? Heel goed mogelijk dat het om forensen gaan en dat spreiden daar niet of nauwelijks zin heeft omdat die mensen dan allang thuis of in het volgende stuk OV zitten?

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 23 juli 2024 06:42]

"je argument dat je meer mensen kunt bedienen gaat sowieso al niet op". Je hebt nergens gezegd: "slaat nergens op". Slordig, dom & fout van mij. Verder een beetje een persoonlijk verhaal: vroeger op zondag, als de versnaperingen op waren, moest je naar de patatzaak voor halve liters, nu kun je naar de supermarkt. nee daar drijft een supermarkt niet op, dat weet ik ook wel.
En toch is dat ook niet helemaal waar. In het begin was dat zeker zo, maar ik hoor bij de meeste supermarkten dat de weekomzet stijgt als ze een tijdje op zondag open zijn en soms ook meer dan de kosten van het open zijn.
Extra omzet komt volgens mij alleen door de verdringing van de kleine zelfstandigen die niet op zondag open zijn. Je gaat echt niet meer brood eten door de zondagsopening.
Behalve dus de slager.. wat die is dan ook open kan die nog niet na zijn werk een nieuwe pc kopen.
En natuurlijk de andere mensen die dan ook latere werktijden krijgen door de verschuiving
Daar hebben we ook weer een oplossing voor, doen we het gewoon zo:
PC boeren van 11:30 tot 20:00
Slagers van 13:30 tot 22:00
Bakkers van 15:30 tot 24:00
Groenteboeren van 17:30 tot 02:00
Zo kunnen mensen die zelf werken op bejaardentijden en dat vooral zo willen houden naar allerlei winkels aan het einde van hun werkdag en kunnen de mensen die in die winkels werken ook nog eens bij elkaar winkelen O-)
Mooi bedacht, maar ook her einde van de winkelstraten denk je niet? Dat mensen nu nog naar winkelgebieden gaan is omdat je verschillende winkels bij elkaar hebt en daar ook na elkaar terecht kan. Zijn ze niet tegelijk open is het laatste stukje usp van "winkelen" weg.
Of je moet straks 2u lang bij een type winkel vermaakt worden... Dan zie ik mensen eerder naar de AH gaan waar je gelijk de bestellingen bij Bol mee kunnen nemen. Daarnaast is parkeren ook niet goedkoop waardoor mensen ook steeds vaker efficiënt de stad door schieten.

Vind het wel sneu voor de werknemers die nu hun baan verliezen.
Had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik bij een dergelijk absurd stuk tekst nog zou moeten benadrukken dat het vooral sarcastisch is :)

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 23 juli 2024 06:42]

Haha :+ ik dacht ik doe vrolijk mee
Een van de paradigit vestigingen in Eindhoven is open van 09.00 tot 21.00 door de weeks.
Dat was al zo toen ik bij Paradigit werkte, 10 jaar geleden :) Het was niet zo'n doorslaand succes dat de Koning* dat bij de andere filialen heeft doorgevoerd, alle andere filialen die ik net bekijk zijn 'gewoon' van 9 tot 6 open, met een koopavond. In Rotterdam waren er (10 jaar geleden) na 5 uur zelden klanten.

[sub]deze Koning :P
Helaas staan niet alle gemeenten openingstijden na 18:00 toe, met uitzondering op koopavonden.
Een gemeente kan een winkel niet verbieden dicht te zijn van 6.00 tot 22.00 op maandag tot en met zaterdag. Op de zondag kan een gemeente wel zelf beslissen wat ze willen.
waarom naar de winkel gana als online bestellen bestaat? lekker bestellen en volgende dag in huis, kom je thuis van je werk kun je gelijk gamen.
Beetje beweging is ook niet verkeerd;) En het ligt er natuurlijk aan wat je wilt kopen. Een muis wil ik wel eerst in mijn hand voelen.
Probleem zit hem in meer dan enkel de openingstijden, hoewel het inderdaad wel nodig is mee te gaan in de tijd. Helaas is het enige wat steeds meer naar voren kwam bij Paradigit: vermindering van tijden. Dus niet het openen om 12:00u en sluiten om 20:00u, maar juist open om 12:00u en sluiten om 17:00u.
De keuze hiervoor vindt zijn oorsprong in de crisis en verplaatsing van het consumentengedrag. Men koopt steeds meer online en minder in de winkel. Als men al naar de winkel komt is het voornamelijk om even uit te proberen of advies in te winnen, daarna shopt men rustig online naar het product waar het goedkoop is.

Bij Paradigit hoefde je het niet te doen voor de laagste prijs, het ruime assortiment of de hedendaagse winkelindeling...dat is namelijk ver te zoeken. Het enige wat daar nog echt kon worden geboden was service. Alleen is het moeilijk om service te verlenen als je alleen maar inkrimpt in het personeel en enkel focust om minder kosten maken. Ook hier merk je dan men een steekje heeft laten liggen.

Er zijn natuurlijk nog flink wat meer factoren, maar kort gezegd: Verandering in het consumenten gedrag waar Paradigit niet tijdig bij is geweest, hiervoor betalen ze nu de prijs.
Grappig, dat was vroeger juist wel de reden om naar paradigit toe te gaan. Ze zaten eerst in een heel klein winkeltje wat eigenlijk niet meer dan een balie was met de bekende blauwe prijslijst. Snif die goeie oude tijd..

Edit, het was wel een prijsvechter waar je toevallig ook nog eens mensen had met enig verstand van zaken.

[Reactie gewijzigd door wolffman op 23 juli 2024 06:42]

Zoals alle middenstand die hierom zeurt, omzetverlies door online, 1 tip: verleg je openingstijden nou eens van bejaardentijden naar tijden van je doelgroep! Nok met 9:00-17:30 en maak er 11:00-20:00 van oid. Dan kan iedereen elke dag na zijn werk gewoon naar de slager, de bakker en de PC-boer zonder een dag vrij te nemen.
Tip voor wie met openingstijden gaat schermen: doe eerst je huiswerk, dan kom je erachter dat het vaak niet de winkeliers zijn die het niet willen maar de gemeenten (en vaak ook diens inwoners). Koopzondagen, koopavonden en noem maar op, winkeliers willen daar heel graag zelf over beslissen maar kunnen dat niet omdat dit een gemeente aangelegenheid is. Als zij koopzondag/avond niet toestaan heb je dikke vette pech. Eventjes je winkel wat langer opengooien...zo eenvoudig is dat niet. Probeer maar eens een koopzondag in die "bible belt" (zoals we dat tegenwoordig in goed Nederlands zeggen) te ritselen.

Buiten dat is het hier ook helemaal niet de oplossing. Een online aankoop doe je wanneer je dat wilt, wanneer jij er tijd voor over hebt. Dat kan bejaardentijd, lunchtijd of in het holst van de nacht zijn. Daar kan een fysieke winkel niet tegenop, die moet dan 24 uur per dag open zijn want niet haalbaar is. Het enige alternatief is zowel online als fysiek erop nahouden en meerwaarde bieden door extra diensten te verkopen die vooral heel klantgericht zijn (hulp aan huis, thema avonden in de winkel en ga zo maar door). Het zijn de niet standaard dingen die het hem doen. Tegenwoordig ben je gewoon de zoveelste vis in de vijver.

Verder moeten dit soort dingen ook wel bij je winkel en de omgeving passen. Een duur restaurant in een arm gebied beginnen is een kansloze missie. Een 24 uurs winkel beginnen in een plaats waar de meeste mensen vroeg in bed liggen is al net zo kansloos.

Kortom, goed marktonderzoek, creatief zijn met je onderneming en vooral ook medewerking van de gemeente krijgen. Heb je die 3 niet dan kun je het schudden. Marktonderzoek en de gemeente zijn dingen waar wij burgers invloed op kunnen uitoefenen zodat we flexibelere openingstijden kunnen krijgen. Dat geeft voor een aantal winkeliers wel wat meer lucht omdat ze dan niet meer mee hoeven doen met de rest maar gewoon hun eigen openingstijden kunnen aanhouden die aansluiten op hun doelgroep(en).

Btw, of 9-17 nou echt bejaardentijd is...denk het niet. Na een dag werken hebben vrij veel mensen niet veel puf meer om dan ook nog eens uitgebreid te gaan shoppen. Daar neem je dan juist een dag vrij voor of je doet het in het weekend. Shoppen op niet standaard tijden is ook een groot voordeel omdat het dan minder druk is waardoor winkelpersoneel ook veel meer tijd voor je heeft. Dat is een stuk ontspannender dan in al die drukte.
Sommige winkelcentra die op zondag open zijn verplichten de winkels om ook open te gaan (met boetes tot gevolg als zijj ervoor kiezen dit niet te doen). Idee erachter is als de heflt toch dicht is de klanten dan wegblijven (wat een bepaalde waarheid heeft natuurlijk).
Daar heb je wel een punt. Zijn meer winkels waarvan ik niet snap waarom ze zo vroeg open zijn. Denk aan kledingwinkels of diverse horeca. Ga open wanneer er volk in de stad loopt, niet hoe het voor je planning nou het makkelijkst uitkomt.
Ik ben het wel met je eens. Maar ik verwacht dat door gemeentelijke verordeningen, onregelmatigheidstoeslagen etc eerder zo gaat zijn dat de normale werknemer ergens tussen 7 en 21u zijn werk doet op een tijd die hem uitkomt dan dat de winkelopeningtijden worden verlegd.
Hier in Utrecht zijn ze tot 21:00 open elke weekdag. Handig, daarom ga ik daar ook altijd heen.
Ik heb een jaar gewerkt bij Paradigit Maastricht en ben onlangs dus ontslagen. Filiaal Maastricht is geopend tussen 9-21 uur. En de avonduren zijn de gehele week rustig. Dus dat jij dat fijn wilt niet zeggen dat iedereen dat vind.
Mwah, als ik hier (Arnhem) bijvoorbeeld naar de Media Markt kijk, is 6 dagen tot 22:00 open en zondag tot 18:00, is altijd druk. Dus er is echt wel een markt voor, alleen ligt aan je assortiment en aan je marketing denk ik.
Kan me er best iets bij voorstellen.
Paradigit ligt toch wel aardig uit de richting van de stad mijn inziens, de drukte van de stad/station liggen toch wel een stuk verder (lees 10-15 minuten lopen).
Verder ben ik meerdere malen de winkel in Maastricht ingelopen, echter nooit kunnen slagen voor high end producten.
Al dan niet te spreken over de beperkte kennis van het personeel, liep vaak met nog meer vragen naar buiten.
Wel eens geef je zelf al aan.

Zelfs de koopavond hier in de stad is vrijwel uitgestorven in de laatste 10 jaar.
Maar wel je winkel vol personeel wat net zoveel kost maar het bijlange na niet oplevert.

Nee de openingstijdens is voor de meeste mensen geen probleem. Moet je voor de gein eens bij andere landen in europa kijken daar zijn ze vaak nog veel bekrompener dan in nederland.

En voor grote winkelketens is het allemaal wel te betalen, trek een blik goedkope minderjarigen open en zet die part-time in de winkel en je kunt alle uren draaien (ok zonder enige kennis of service maar hé je winkel is wel open) alle specialistischere winkel met weinig tot geen personeel kan dit niet en zullen dus zelf meer dan 40 uren moeten gaan draaien om die enkele klant te kunnen helpen.
In Eindhoven hebben ze dat al en zijn ze open 09:00 en 21:00, maar dat heeft dus ook niet mogen baten. Al vermoed ik dat de winkels in Eindhoven niet bij de kleinste horen, zeker niet het filiaal aan de Beemdstraat.
Eens. Hoevaak ik wel niet moet haasten na me werk om nog even naar de BCC of mycom te kunnen, om erachter te komen dat ik net te laat ben..
Heb nog liever dat ze maandag dichtzijn en dan de rest van de dagen langer open.
In tegenstelling tot wat enkele anderen hier zeggen kan dit uitstekend werken. Langere openingstijden en werken in 2 shifts zorgt er voor dat iedereen wel degelijk ruimschoots kas krijgt om op zijn gemak te shoppen.

Huidige winkeltijden zijn totaal achterhaald. Dat blijkt maar weer uit het effect van de lange openingstijden van supermarkten. Sinds onze lokale supermarkt ook zondag open mocht zijn is zijn omzet echt wel gestegen en niet alleen het tijdstip dat klanten langs komen.
Paradigit is in Utrecht al sinds jaar en dag open tussen 09:00 - 21:00 uur. Dat vond ik vroeger geweldig want als ik weer eens videokaart in de fik had laten vliegen met overklokken, kon je er daar nog gauw even eentje halen 's avonds.
Maarja, tijden veranderen. Overklokken doe ik niet meer en het assortiment en de prijzen zijn online gewoon beter. Daar geef ik de voorkeur aan.

Ik ben veranderd, Paradigit niet.
nouja, behalve dan het personeel, dat waren vroeger computernerds en nu gewoon winkelmedewerkers.
Laatste in Eindhoven nog heel verbaasd staan kijken. Bij de kassa's (op een maandag was dat) stonden 5 vrouwen. Allemaal in Paradigit shirt en met de welbekende 'competenties' zeer prominent aanwezig in de shirts die wellicht iets te klein leken. Heel leuk om de oudere man een upsell te geven (haartjes achterover, keer naar achteren hangen en boem weer een PNY usb stick voor €8.99 verkocht) maar in mijn optiek kan zoiets echt niet.
Als je daar winkelpersoneel neerzet en geen mensen met verstand van zaken dan is het einde zoek.
Klopt helemaal! In de 2 jaar dat ik bij een computerwinkel werkte zag ik alleen maar bejaarde met computerproblemen (toolbars lol), Hooguit in de pauze en net voor sluiting even wat 'jongere' mensen die snel iets kwamen afhalen.
Zoals alle middenstand die hierom zeurt, omzetverlies door online, 1 tip: verleg je openingstijden nou eens van bejaardentijden naar tijden van je doelgroep! Nok met 9:00-17:30 en maak er 11:00-20:00 van oid. Dan kan iedereen elke dag na zijn werk gewoon naar de slager, de bakker en de PC-boer zonder een dag vrij te nemen.
De Paradigit in Eindhoven is doordeweeks open tot 21:00u, dus daar kan het niet aan liggen.

Ik heb er in mijn studententijd nog gewerkt, toen ze nog maar twee winkels hadden. Toen draaide de zaak als een tierelier op PC-prive-projecten van bedrijven. Nu koopt de gemiddelde consument een kant&klare laptop of tablet; daarvoor hoef je niet naar een gespecialiseerde computerwinkel.
Anoniem: 343906 @HeatWave8 juli 2015 12:23
Denk dat je met opgeschoven openingstijden wel een punt hebt wat houdt snijdt. Op welke doelgroep je in zou moeten zetten als Paradigit zijnde? Ik denk op de leeftijdsgroepen tussen zeg 16 en 30 jaar en die tussen 50 en 67 jaar. De groep daar tussenin heeft relatief minder te besteden vanwege kinderen, hypotheekaflossingen en bijscholingen.

Die detailhandelondernemingen die online winkels met goed aflever- en retourbeleid weten te combineren met fysieke winkels zijn spekkoper. Kijk bijvoorbeeld naar Bever buitensport, naar CoolBlue, naar Bax. Alle drie doen ze het goed.

Toevoeging:

Bekeek net nog eens de site van Paradigit. En wat bleek? Paradigit heeft zeker zo'n goede bestel- en retourneerservice als bovengenoemde 3 detailhandelaren. Daar gaat mijn betoogje hierboven :X https://support.paradigit.nl/hc/nl

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 23 juli 2024 06:42]

Ga gelijk een stapje verder en ook afspraken bij de dokter en ziekenhuis 24/7. Waarom moet ik daar altijd vrij voor nemen? Laat de huisarts ook een spreekuur 's avonds hebben en de polikliniek ook gewoon na zessen open voor controle.
Idee: als jij nu 's nachts gaat werken, kun je overdag naar de dokter. No flame intended en serieus bedoeld: waarom niet?
Ja lijkt me zeker relefant, openingstijden.
Paradigit is 's avonds open.
Anoniem: 305367 @HeatWave7 juli 2015 19:37
+1 Helemaal mee eens!

Hallo, meneren van de Informatique lezen we even mee.. Op zaterdag wat ophalen.. belachelijke wachttijden. O-)
Anoniem: 114278 @HeatWave7 juli 2015 20:28
Zeer triest voor de 45 mensen die hun baan verliezen.

EDIT:

Als ik dit verander naar wat fijn voor de 45 mensen die hun baan verliezen is het dan wel ontopic? 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 23 juli 2024 06:42]

Er kan er 1 aan de slag bij Tweakers als opvolger van Wout
Toen ik jong en onbezonnen was kocht ik zooi bij paradigit. Nu koop ik hardware tientallen euro s goedkoper online incl gratis bezorgen. Prijs is ook een verhaal
Dit is precies zoals ik erover denk. Onder werk tijd is er geen tijd en in het weekend ben ik gelimiteerd beschikbaar om te winkellen.

Ik zou graag na mijn werk van 6-8 of 6-9 als het kan iets op willen halen. Maar aangezien ik tot het weekend moet wachten omdat de winkels 9 van de 10x dicht zijn kan ik het net zo goed online bestellen en bij mijn werk laten afleveren.
Alleen weet men het dan in Nederland dusdanig te plooien dat veel medewerkers in winkels met gebroken tijden te maken gaan krijgen. Anders moet de baas nl eten betalen en dat doen ze dus liever niet
V&D is daar een groot voorbeeld van. Medewerkers op donderdag moesten werken van 12.00 tot 17.00 en dan van 18:30 tot 21.30 (om 21.00 sluit de winkel wel, maar dan moet er nog van alles gedaan worden)
Probleem is wel dat als je zelf ook in de detailhandel werkt, je dan tegen hetzelfde probleem aanloopt..
Paradigit Arnhem heeft toch lange tijd 'van 9 tot 9 open' op de ruiten gehad hier. Helaas kam er toen een Media Markt pal tegenover, denk dat ze daar toch wel iets last van hebben. Dan gaat je locatie ook meespelen, ik denk dat een kleinere Paradigit in Arnhem Zuid (bijv. in winkelcentrum) nog wel eens een kans zou kunnen hebben. Niet iedereen heeft zin om de binnenstad in te moeten om bij de Media Markt te komen.
In de huidige situatie hebben de fysieke winkels het moeilijk om op de zelfde tijden te concurreren en zullen steeds meer mensen gaan wennen aan het altijd online moeten kopen door die rot openingstijden. Dan zal online verkopen inderdaad de fysieke winkels opslokken.

Zelf duik ik soms liever een fysieke winkel in dan iets online kopen. Maar het is inderdaad achterlijk dat dat naast je werk onmogelijk gemaakt wordt door de openingstijden. Het lijkt soms wel alsof ze niet eens omzet willen maken. Als gewoon de ene winkel vroege tijden heeft, de andere late tijden, dan zit je elkaar met concurrentie niet in de weg, beide winkels zullen dan hun eigen doelgroepen hebben (want er zal altijd wel vraag blijven naar winkels die wel vroeg open zijn). Zolang bijna niemand dit realiseert zal online verkopen de markt op gaan slokken.

Dit is zelfs een oplossing voor nog veel meer zaken, zelfs parkeer en verkeersdrukte zullen beter over de hele dag verdeeld worden. Dan is het dure betaald parkeren ook iets minder noodzakelijk om de grote groep autos te beperken in winkelstraten, wat ook weer goed voor de fysieke winkel is.
en wat ook zou helpen doe iets aan de verschikkelijke hoge parkeer kosten die je bijna in elke stad hebt tegenwoordig ik kom zelf uit gouda en daar moet je in de stad ook al flink betalen
maar ik kan ook even een klein stukje door rijden naar Zoetermeer en daar sta je de eerste 2 a 2,5 uur gratis
In Maastricht zijn ze open van 09.00-21.00...

tijd aangepast en link :

http://www.paradigit.nl/paradigit%20maastricht/winkel.aspx

[Reactie gewijzigd door hawkeye73 op 23 juli 2024 06:42]

Verdiep je eens in de regel en wetgeving in Nederland. Personeel is door alles eisen, verwachtingen en cao's al nagenoeg onbetaalbaar. Zeker in de retail. In het buitenland heb je geen 150%, 200% etc regelingen. Dit zal dus eerst afgeschaft moeten worden voordat zoiets uberhaupt betaal word voor de kleine zelfstandige.

Daarnaast moeten gemeenten hun verorderingen aanpassen. Bijv in Veenendaal is zelfs een koopzondag niet bespreekbaar. Dan kun je als ondernemer wel willen, maar als het niet mag heb je toch wel een redelijke uitdaging.
Ik ken niet de openingstijden van Paradigit in het algemeen, maar de vestiging in Maastricht is iedere dag tot 21:00u geopend.
En het gezeik dat ze op zondag dicht zijn. Is niet overal meer, maar in de meeste plekken houden ze zich nog steeds krampachtig vast aan die kerkelijke dagen.

Gewoon van maandag tot en met zondag van 10 tot 10 open, maakt het leven een stuk gemakkelijker en is ook wat minder stres als van van het werk af rijd en achter zo'n langzame oma komt te zitten terwijl je nog 20 min hebt om de winkel te halen....

Beter voor de omzet, beter voor het file probleem, beter voor je bloeddruk. :D

En nog een reden waarom Online het wint bij mij is bijvoorbeeld het geval wat 6 van de 10 keer voorkomt bij Game Mania. Pak een spel, ga naar de kassa, meneer rommelt in een laadje.. "Sorry hebben we niet meer, we kunnen hem bestellen, dan kan je het over 5 dagen in deze winkel ophalen..."

Klaar mee, online it is!

[Reactie gewijzigd door Cerius op 23 juli 2024 06:42]

Meerdere Paradigit winkels zijn al open dagelijks van 09.00 - 21.00 & je kunt gewoon online bestellen. Je MM info klopt wel en ik ga er graag wandelen in de avond.
Snap dat het niet alle winkels zijn... maar met jouw keuze bestel je dus vaak bij Paradigit online?
De meeste paradigit winkels zijn op tot 21:00...
Spuit 11....

[Reactie gewijzigd door scartissue op 23 juli 2024 06:42]

Anoniem: 426269 @HeatWave8 juli 2015 10:54
Doe maar gewoon tot 21:00 uur en ook alle zondagen open.

Eindelijk iemand die het volkomen eens met me is. Ongelofelijk dat sommige winkeliers de deuren dichtgooien om 17:30 uur. Ze zijn precies dicht als ik net klaar ben met werken. Echt heel handig anno 2015!
Paradigit Eindhoven is open van 9:00-21:00, hoeveel langer moet de winkel open zijn? Los daarvan, met vlagen is het er overdag zo rustig dat je zelfs zou kunnen overwegen 0800-1200 en 1500-2200 te doen (maar dan zit je met personeel alles).

En paradigit heeft een online winkel, daar lijk je aan voorbij te lopen. Wanneer je zegt stop met janken is dat imho een beetje harsh. Paradigit is 1 van de weinige ketens die niet onder de BAS paraplu (Mycom, Dixons, Dynabyte) vallen, en volgens mij zijn "wij de consument" altijd gebaat bij zoveel mogelijk concurrentie.
"maak er 11:00-20:00 van oid. Dan kan iedereen elke dag na zijn werk gewoon naar de slager, de bakker en de PC-boer zonder een dag vrij te nemen. "
Waarom kunnen werknemers die nu een dag vrij moeten nemen niet flexibeler zijn met hun werktijden? Gewoon beginnen tussen 07:00 en 11:00 en dan kun je voor of na je werkdag nog dingen regelen die bv enkel in de "kantoortijden" gedaan kunnen worden.
Hoewel, misschien beter van niet zodat men gewoon tijdens de spits in de file aansluit of met vol OV reist zodat ik daarna rustig kan forensen indien nodig. Ik werk met m'n 'kantoorbaan' meestal thuis en kan er gerust even tussenuit, als ik m'n werk maar doe.
Hangt denk ik af van het filiaal, want ik kom meestal bij hun "Eindhoven Beemdstraat" vestiging welke doordeweeks elke dag tot 2100 open is (net als de Mediamarkt)
Zie ook; http://www.paradigit.nl/p...20beemdstraat/winkel.aspx

Maar wel eens dat beperkte openingstijden ontzettend onhandig zijn voor iedereen die werkt. Het zou een fijne zet van de overheid zijn om winkeliers gewoon volledig de vrijheid te geven om te doen wat ze ZELF willen. Inmiddels zijn de supermarkten, bouwmarkten, mediamarkt en de ikea al om... tijd voor de rest :)
Klopt helemaal, niemand zit te wachten om op t laatste moment te rennen voor ie dicht gaat, idd 20:00 is stuk beter.
Dan moet de wetgever / provincie / gemeentes daar wel in mee willen, dit kun je niet alleen bij de middenstand neerleggen.
Wat in het artikel niet genoemd wordt is de samenwerking tussen Expert en Paradigit sinds een paar maanden. Het IT assortiment van de Expert winkels wordt nu verzorgd door Paradigit.

Wie weet is dat ook een achterliggende reden om eigen winkels te sluiten.

https://www.expert.nl/exp...radigit-bundelen-krachten
Dat persbericht is van 31 maart inderdaad. Ik ben lang niet bij Expert geweest en of de formule nog wel bestaat. Het kan immers snel gaan.
Tjah lastig echte filialen hebben in die branche. PC electronica (ik heb het even niet over tablets en telefoons) is toch echt een compleet andere markt dan kleding ofzo, waar mensen dingen willen passen/zien/voelen. Voor pc onderdelen zoek je gewoon op wat je nodig hebt, je pakt een reviewtje erbij en dan weet je wat je moet kopen. Er zijn weinig andere markten die ook zo werken voor consumenten. Het feit dat ze nog steeds 12 winkels hebben vind ik best knap!
Ja maar dat is echt niet het enige probleem voor Paradigit volgens mij... Hier in Maastricht ligt de Mycom 50 meter verderop en die verslaat ze wat mij betreft bijna altijd. Prijzen zijn een stuk beter, meestal competitief met online terwijl Paradigit vaak significant duurder is. Het assortiment bij Mycom is meestal ook beter, en expertise van de medewerkers lijkt me ongeveer gelijk. Dus om het nou allemaal op webshops te schuiven vind ik een klein beetje makkelijk...

Mijn ervaring is dat Paradigit gewoon niet meer zo'n interessante winkel is. Ook de mail van hun heb ik me van afgemeld omdat er alleen maar "handige weetjes" in staan, die door het niveau gericht lijken op de digibeet, en bijna nooit eens een goede aanbieding.
Anoniem: 280673 @Finraziel7 juli 2015 23:38
En het extra jaar garantie niet te vergeten.
Fysiek voor computer onderdelen en hulp naar een winkel gaan is meestal alleen nog bij de oudere generaties. Bij mijn oude werk was de gemiddelde leeftijd zeker wel boven de 40 voor PC elektronica.
Voor sommige dingen is het toch nog wel even handig om dingen te zien, proberen en/of voelen. Denk aan een smartphone, headset of pckast.

Waar ze vooral de plank mee mis slaan, is dat het assortiment vaak verouderd is of niet meer past bij wat men nou eigenlijk zoekt. En ook waren er weinig interessante aanbiedingen.

En wat hier ook nog ergens in de reacties staat: openingstijden. Daar konden ze ook nog wel wat mee doen. Vaak als ik voor een Paradigit stond, dan gingen ze dicht of waren ze al dicht.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 06:42]

Maar dat ligt dan gewoon dat je te laat aankomt, je moet een keer dicht gaan
Ben ik te laat, of sluiten zij te vroeg?
Ik zeg al, het gaat om de klant, niet om je eigen wensen qua openingstijden.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 06:42]

sowieso is dat een killer voor de winkels.

openingstijden zijn niet meer van deze tijd en als een mediamarkt dan wel tot 22:00 open blijft.

wat voor mij bij winkels als paradigit dan ook weer een probleem was: dan wilde ik een laptop of monitor kopen, maar dan hadden ze allen mid-range staan. dus de laptop versies zonder ssd, minder geheugen of monitor die niet hoogte verstelbaar zijn etc. tuurlijk kunnen ze wel bestellen, maar dan kan je weer beter online bestellen zodat je tot 21:00 bij de appie kan ophalen ipv moeten stressen om voor 18:00 in een winkel te zijn.

ik woon zelf boven een winkelcentrum waar dixons en bcc letterlijk op een steenworp afstand zitten en nog is het makkelijker voor me online te bestellen en voor een ah afhaalpunt te kiezen. puur vanwege gebrek aan assortiment en te krappe openingstijden. jammer, want winkels hebben zeker een meerwaarde en ik zou liever "lokaal" kopen om idd eerst te kunnen kijken/voelen en vaak zie je dan ook weer andere leuke dingen die je meeneemt ;-)
Anoniem: 407645 @redecal7 juli 2015 23:23
Maar ja, in zulk soort gevallen zou ik dus gewoon gebruik maken van de wet koop op afstand. Dan kan je ook kijken/voelen en als je het niet aanstaat terugsturen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 407645 op 23 juli 2024 06:42]

ja klopt, maar dat kost dan ook weer extra tijd (retour sturen, wachten op omruil etc)

voor sommige dingen is gewoon lekker om even te kijken, voelen, vergelijken en direct mee te nemen uit een winkel.
Anoniem: 426269 @redecal8 juli 2015 12:37
Yep, Dixons is 1 van die winkels die om de belachelijke tijd van 17:30 uur dichtgaat doordeweeks, echt bizar. Ik ben trouwens ook een keer naar een ander Dixons filiaal 30 km verderop gereden omdat ik een computerproduct wilde hebben dat daar volgens de website op voorraad zou zijn. Kom ik daar aan "Nee hoor meneer, die hebben we niet. De voorraadindicatie op onze site klopt niet, die wordt maar 1 keer in de zoveel dagen geupdate".

Wat een flutwinkel, die Dixons. Daar kom ik echt nooit meer.
idd, ook geen koopavond bij dixons.

wilde daar laatst een lader voor mn macbook: 5 dagen levertijd om van ene dixons naar de andere te komen, toen maar online besteld...
De beperkte assortiment is denk ik ook een probleem geweest van de Free Record Shop. Dan wijk je vanzelf wel uit naar online winkels als bol.com etc. En na een poos zie je de bekende albums wel te koop staan bij de Aldi of Blokker waar ze niet volledig afhankelijk zijn van de marge op een cd of dvd.
Ooit al gewerkt in de verkoop? Dan zul je merken dat zelfs al houd je tot 22:00 's avonds open je nog ontevreden klanten zult hebben, zelfs al doe je op feestdagen open ga je nog op onbegrip kunnen rekenen. En het is niet omdat de winkel om 20:00 dicht gaat dat het personeel om 20:05 van de parking af is. Het menselijk verhaal word daar nog al te vaak vergeten.
Ik heb bij een McDonalds gewerkt, dus weet wel wat af van ruime openingstijden ;)
Maar dan nog moet je je aanpassen aan wat de klant wil. Dit is nou een typisch "klant is koning" onderwerp. Natuurlijk heb je mensen die om 4 uur een laptop willen halen, maar je merkt het bij een Mediamarkt hoe druk het is in de avond. Zeker ook voor service is het echt ideaal.
Druk als in je kunt er een kanon afschieten zonder iemand te raken? Ben in Almere wel eens op een willekeurige avond daar geweest en het was zo goed als leeg. Heb eigenlijk het idee dat die avonden gewoon geld kosten maar dat ze het doen vanwege marktaandeel en het zich kunnen veroorloven om daar geld op toe te leggen.
Anoniem: 426269 @ninjazx9r988 juli 2015 10:59
Hoe kan een avond nou geld kosten? Als er maar 1 persoon per uur iets koopt voor zeg 50 euro dan heb je dat uur er weer uit.

Ik heb zelf een kennis die eigenaar van een hardloopwinkel is. Ik stond met verbazing te kijken toen hij zijn winkel op donderdag om 17:30 uur dicht gooide. Toen ik nog het laatste uur in die winkel was hadden nog 3 mensen een paar schoenen van 140 euro gekocht. Een 4e stond voor een dichte deur. Een paar haltes met de tram die voor de deur daar stopt en hij is in het centrum, waar de grote jongens wel open zijn. Die zie je dus niet meer terug. Toch zonde.
Een omzet van 50 euro is geen winst van 50 euro. Breng op die 50 euro de inkoop, electriciteit, gas, personeelskosten in mindering en vraag je dan nog eens af of slechts 50 euro per uur voldoende is om als winkel in leven te blijven. Mijn vermoeden is dat je voor een beetje winkel misschien wel minstens vijf van dat soort klanten per uur nodig hebt om uit de kosten te komen en winst te maken.
Anoniem: 426269 @ninjazx9r988 juli 2015 12:35
Nee hoor. In het voorbeeld van hierboven kost het personeel en de lamp aan minder dan de winst van ruim 25 euro op de 50 euro omzet.

Maar ik denk dat de meesten wel begrijpen wat ik bedoel. Je moet niet openblijven als er echt helemaal niemand komt. Maar dat lijkt me erg sterk als je een winkel hebt die tot 21:00 uur open is.
Dan staat er dus maximaal één persoon in die winkel en is de marge nog flink (in de branche waar Paradigit zit kun je meer dan 50% op je buik schrijven, denk dat je als winkelier in je handjes mag wrijven als het 5% is).
Personeel in de horeca is zo'n beetje het goedkoopste (studenten, geen pensioen opbouw enz) en dan had je het in 2012 (bron CBS) over zo'n beetje 18 euro per uur aan arbeidskosten voor de werkgever.
Het kan natuurlijk elke avond anders zijn en natuurlijk zijn er momenten met dipjes. Maar jij denkt dat ze dat niet hebben als ze braaf om 9 uur open gaan? Zoveel mensen winkelen er nou ook weer niet op doordeweekse dagen op de vroegere uurtjes.

En tijdens de uren dat je minder te doen hebt, zijn er altijd dingen te bedenken om te doen. Ik heb zelf ook nooit stilgezeten bij mn bijbaantjes. Ook al was het even rustig.

Punt is alleen dat je over de gehele dag moet kijken en daarbij is gewoon al vaak gebleken dat sluitingstijden van 17.00 of 18.00 uur gewoon niet werken. Bij veel branches niet
Als ik eens een dagje vrij heb of vakantie verbaas ik me altijd over het aantal mensen wat op een willekeurige doordeweekse dag rondloopt in een winkelcentrum. Het is dan in ieder geval drukker dan op een willekeurige avond waarbij de MM de enige winkel is die tot 21:00 open is in een verder uitgestorven winkelcentrum.

Hardstikke leuk dat er altijd wel iets te doen danwel te verzinnen is zodat je je niet hoeft te vervelen maar de baas z'n centen zijn niet van blik en uiteindelijk moet er gewoon winst gemaakt worden.

Sluitingstijden (ruim) voorbij 18:00 werken ook gewoon niet, dat blijkt al vele jaren uit de terugloop van consumenten op koopavond. Op steeds meer locaties is het op koopavond zo'n beetje uitgestorven en er zijn ook locaties waar men gewoon niet meer open gaat op koopavond.
Dit komt juist doordat de openingstijden van veel supermarkten verruimd zijn en er in veel plaatsen koopzondagen zijn, de koopavonden die (op donderdag) zijn idd minder geworden want als jij de volgende ochtend moet werken ga je liever niet tot 22:00 buiten struinen..Koopavonden op vrijdag zijn anders nog stervensdruk.... Wat jij zegt klopt nie. Alle supermarkten die ruimere openingstiiden zijn gaan hanteren doen dat nog steeds, daar is maar 1 reden voor nl ze verkopen zat...Dit zal ook voor andere winkels gelden... Als ik persoonlijk aan t knutselen ben met een pc en ik heb iets nodig wil ik t gelijk kunnen ophalen niet morgen of overmorgen laten bezorgen, dus ja als er een shop open is hebben ze aan mij een klant.

[Reactie gewijzigd door ChAiNsAwII op 23 juli 2024 06:42]

ja, in een platenzaak (eigenlijk meer een dj speciaalzaak waar we vinyl verkochten) en later bij een platenditributeur. beide was aanpassen aan de klanten. als een klant om 17:50 binnenkwam om een grote stapel platen te luisteren, bleef ik gewoon tot 18:30 open (wat toen eigenlijk niet mocht ivm strengere wetgeving) klant tevreden en de winkel een betere omzet. 't is maar net hoe belangrijk jezelf je eigen baantje vindt...

bij de distributeur zelfde verhaal: liever een uur langer werken om van de voorraad af te komen dan eind van de week slechte omzet en moeten retouren...

[Reactie gewijzigd door redecal op 23 juli 2024 06:42]

Je hebt ook de optie om Zaterdags te gaan he of Vrijdagavond...of om online daar te bestellen toch?
Het zijn vooral de supermarkten en de fastfoodketens die langer open zijn zoals je weet en een enkele avondsuper als je in grote stad woont.
En als je echt geluk hebt komt de SRV wagen nog langs, die man is ZZPér die moet wel tot 's avonds door werken
jij vraagt je nu vast al wat is een SRV wagen...lol
Ik doe mijn boodschappen ook niet meer op de momenten dat het druk is, de zaterdag dus (ook al is dat altijd de gebruikelijke tijd geweest). Ik doe dat als het mij uitkomt, als ik weet dat ik wat nodig heb en niet anders. Daarom ben ik ook blij dat we niet meer vast zitten aan 9-17 werktijden met 9-17 openingstijden. Je merkt het ook in het buitenland, hoe ruimer, hoe relaxter en hoe beter de service uiteindelijk kan zijn (er is immers meer tijd per klant).

Werktijden mogen wel wat flexibeler en op andere tijden werken is helemaal niet erg. Sterker, het is vaak nog beter te combineren met andere zaken.
Helemaal mee eens. Zelf werk ik variabel tussen pak m beet 11:00 en 03:00, van woensdag t/m zaterdag, het is echt heerlijk. Lege schappen bij de Jumbo enzo 8)7
Anoniem: 426269 @Miglow8 juli 2015 12:41
@ Miglow : Wat bedoel je te zeggen? Ik snap je niet...
Toen ik het typte, leek het heel duidelijk. Zal me iets verduidelijken, althans een poging doen.

Ik werk nu woensdag t/m zaterdag, waarbij de vroegste begintijd zo rond 11:00 ligt en de laatste eindtijd zo rond 03:00. Als ik op maandag of dinsdag boodschappen doe bij de Jumbo, is dat echt heerlijk rustig, alleen zijn de vakken vaak leeg en is het werken buiten 9-17 en ma-vrij dus geen garantie dat je gewoon je boodschappen kunt doen.
Anoniem: 426269 @vinkjb8 juli 2015 12:45
Vrijdagavond? Bedoel je koopavond? Dat is soms ook op donderdagavond. En dan is de winkel soms nog tussentijds een uur dicht omdat ze dan zelf gaan eten. Erg verwarrend en kneuterig als je het mij vraagt, en je weet dus niet zeker wie wanneer precies wel open is.

Maandag gesloten? Kan ook nog, zie ik ook erg vaak. Belachelijk als je het mij vraagt. Veel beter is elke dag open van ongeveer 11:00 tot 21:00 uur, lijkt me, als je wat wilt verkopen.

Ik koop meestal op zondag. Lekker de tijd en rustig op mijn gemak. En wie niet open is: dan bestel ik online.
Dat klopt. Je merkt het bij zowat de enige electronicawinkel waar het erg goed mee gaat; de Mediamarkt. Die sluit vrijwel overal dagelijks pas om 22:00 en is op vele locaties ook nog op zondagen geopend.
Je moet wel open zijn als de werkende mensen (die dus geld kunnen uitgeven) van hun werk afkomen.
Daar zou je best wel eens gelijk mee kunnen hebben. Als ik bij een computerwinkel kom is het omdat ik onmiddellijk een onderdeel nodig heb en niet kan/wil wachten tot de postbode de volgende dag komt. 's avonds is de MM dan zo'n beetje je enige keuze.
De Mediamarkt voor je comp spullen? hahahaha, nee dat is te erg..
Die kan je al helemaal niet vergelijken met paradigit of Alternate of een goeie pczaak
Waar koop jij dan een HD als je er om 21:00 's avonds echt onmiddelijk eentje nodig hebt?
De MM is geen goede computerzaak maar ze zijn wel laat open. Soms is dat het enige dat telt.
Niet bij de MM, want die is dan gesloten en ik moet nog 30 km rijden.
om 20.55 bij Paradigit Maastricht :)
Anoniem: 426269 @vinkjb8 juli 2015 12:47
@ vinkjb: Hoezo? Het gaat om het product en de prijs. Alles over het product kan je op internet opzoeken. Daar heb ik geen Paradigt- of Alternatepersoneel voor nodig.

En de winkel moet wel open zijn natuurlijk, anders houdt het nog op.
Met de Mediamarkt gaat het echter helemaal niet zo goed. De omzet stijgt elk jaar wel een paar procent maar ze maken maar mondjesmaat winst.
Ik kom niet graag maar best vaak bij de mediamarkt vanwege hun openingstijden.
Als je niet meer naar elk bedrijf toe zou gaan omdat ze irritante reclame maken, dan blijft er nog maar weinig over ;(
Inderdaad, Paradigit is niet innovatief (dit verwijten ze de fabrikanten). Als je b.v. eens geen Windows op je PC wil hebben moet je niet bij Paradigit zijn, de verkoper kijkt je met open mond aan en denkt dat je gek bent.

Dit geldt ook voor de suport op alle andere onderdelen.

Wees flexibel, leidt je personeel op en help de klant. Dozenschuiven kunnen we allemaal.
Dat van Windows komt gewoon omdat de meeste mensen dat willen. Vraag -> Aanbod. Niet zo heel raar. En dat ze er dan weinig van weten. Tja, hoeveel weet iemand in een andere branche van producten die ze niet verkopen.

En je kunt gewoon vragen naar iemand die wat meer kennis van zaken heeft. Dat is echt niet erg.
Je mist mijn punt: onderscheidend vermogen onstaat niet door te doen wat iedereen al doet. Een Windows PC kan je net zo goed online kopen. Flexibiliteit is moeilijker online te verkopen.
Dus als een winkel zich wil ondrscheiden is een extra stapje absoluut nodig.
Voor heel wat onderdelen geldt dat misschien, maar voor heel veel andere dingen weer niet: Kocht jij je toetsenbord en muis zo via een webwinkel na een review, of ging je er toch even voor naar de winkel? Ik in ieder geval wel (Mediamarkt), een (portable) hdd koop ik ongezien/-voeld, maar een LCD wil ik toch ook eventjes gezien hebben (of een totaal ander product wat ik nooit online koop: Schoenen en kleding, dat wil ik gewoon echt passen).

We weten ook dat op een foto iets er erg mooi uit kan zien (zoals de aardbeien in de AH-folder) en in het echt een beetje tegenvalt, dat vond ik ook van veel computerkasten. Speakers wil ik ook echt horen. Ook speelt verzendkosten mee: Elke bestelling kost wat, en dan bestel je toch alles bij één winkel, stuur je niet zo snel terug en doe je dat wel en bestel je daarna een andere muis of koptelefoon, dan kost dat weer 5 tot 8 euro.

Misschien vinden de jongeren het niet zo erg om drie keer een miskoop te doen, maar ik vind dat zonde en neem er liever toch even de tijd voor (Mediamarkt 5 kilometer verderop, de stad 3 km verder).
Tja, maar daarvoor moet ik dus juist niet in de winkels zijn.

In Nijmegen heeft geen enkele fysieke winkel:

- NZXT S340
- Selectie aan mechanische toetsenborden
- Fatsoenlijke monitors

Als ik die winkels van Paradigit of Mycom binnenkom is het meestal juist de Sharkoon of Sweex zooi die me tegemoet staart. Maar echt goed spul?

Nee, dat kan alleen via internet.
Klanten > deel daarvan die om de paar jaar een nieuw toetsenbord kopen > Deel daarvan die niet genoeg heeft aan sweex/sharkoon/trust/etc > Deel daarvan die niet genoeg heeft aan een draadloos setje van Logitech > Deel wat mechanische toetsenborden wil

Punt is, mechanische toetsenborden in de winkel is geen vraag naar.
En dus heb ik geen vraag naar fysieke winkels. En blijkbaar redden ze het niet zonder.
Orbit al eens geprobeerd? Ik koop ook al een aantal jaren niet echt meer mijn hardware in de stad (Nijmegen) maar als ik voorheen iets specifieks zocht wilde dat bij Orbit nog wel eens lukken.
Nu neem ik de tijd, benzine en parkeerkosten alleen nog op de koop toe wanneer ik iets echt onmiddelijk nodig heb.
Een keer binnen geweest.

Verkoper probeerde me een Q6600 met een 8600 GT als "gaming PC" aan te smeren.

Nee, dan ben ik weg.
Koop al jaren mn schoenen en kleding online, vaak wel tot 80% goedkoper dan in een normale winkel, kies je een merk wat je niet kent kan je altijd in de winkel ff passen voor de juiste maat ;)
40 is het gemiddelde van 15 tot 65 jaar. :+
Ook van 39 tot 41, wat is je punt?
Dat een statement "gemiddelde leeftijd = 40 jaar" goed klinkt maar niet zo veel zegt. Als je van je klanten weet dat de leeftijd van je klanten voor 100% tussen de 38 en de 42 ligt, dan direct bij google gaan werken, die houden wel van mensen die specifieke klantengroepen aan kunnen trekken
Ook van 39 tot 41, wat is je punt?
..dat er met mensen van oudere generatie vaak de ouderen van boven de veertig (50, 60) worden bedoeld. Maar het gemiddelde ook tussen 15 en 65 ligt.
Vrijwel de hele populatie die een computer koopt (online en offline) zal ergens tussen de 15 en 65 jaar oud zijn. Bedoeld werd dat het winkelend publiek voornamelijk ouder is dan 40 jaar.
Let op "boven de" ;)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 06:42]

Toch vind ik het soms jammer dat dit soort pc hardware shops en dingen als pc dumpdag allemaal verdwijnen. Hoe heerlijk was het om vroeger op zoek te gaan naar een 16 bit geluidskaart of een 56k6 modem op die grote pc rommel markt. Mycom is gewoon een tablet/laptop winkel geworden en de enige hardware shop was eigenlijk nog paradigit. Echter was het aanbod in die winkels niet veel beter dan wat er in de mediamarkt aan hardware ligt dus een echte pc onderdelen shop wou ik het al niet meer noemen. Ik haal vaak me bestellingen af bij alternate om nog een beetje dat winkel gevoel te krijgen. Lekker met die doos onder je arm onderweg naar huis. Dat vind ik eigenlijk nog het beste moment van iets nieuws kopen. Dat gaat met dat online bezorgen wel een beetje verloren allemaal..

Ik zie overigens best wel voor me hoe paradigit als winkels een toekomst kunnen hebben alleen zitten ze momenteel op een totaal verkeerd spoor kwa doelgroep en al. Ik zou eigenlijk best wel eens met de directeur om de tafel willen zitten om te een andere invalshoek te laten zien.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 06:42]

Ben ik wel met je eens, in Enschede zijn er zelfs helemaal geen computerwinkels meer. Toegegeven, ik kom er zelf weinig maar het blijft fijn om een adresje in de stad te hebben.

(En ik koop liever niet bij de mediamarkt, rotwinkel)

[Reactie gewijzigd door oef! op 23 juli 2024 06:42]

Ja had hetzelfde dus met paradigit kwam er nooit, maar dat had echt puur met het aanbod te maken. Er lag gewoon heel weinig op voorraad en wat er lag was ook niet echt goed geprijsd. Goed ze houden nog 10 winkels open, maar mijn gevoel zegt dat deze over een jaar ook weg zullen zijn. Alternate houd eigenlijk het concept aan wat mycom ooit was. Bestellen aan de balie, van achteren uit het magazijn halen en je loopt/rijd met je nieuwe spulletjes naar huis. Volgens mij draait die winkel super, vraag me af waarom mycom daar ooit vanaf is gestapt. Waar je vroeger bij mycom rustig 30 minuten in de rij kon staan voor je aan de beurt was zijn die winkels nu bijna allemaal leeg als ik er langs loop. Dat Apple store concept werkt toch niet voor iedereen even goed volgens mij..

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 06:42]

Toch vind ik het soms jammer dat dit soort pc hardware shops en dingen als pc dumpdag allemaal verdwijnen. Hoe heerlijk was het om vroeger op zoek te gaan
Oh PC Dumpdag .. ! Mijn sleutelbos heeft nog immer een sleutelhanger met de dumpdagen in 2000. Heerlijke tijden.
En dan betalen bij de entree om vervolgens achter te komen dat de prijzen amper afweken van de gewone winkel. Soms wel eens iets leuks zoals een dumppartij van oud(ere) hardware maar daar bleef het dan ook bij.
Zeehond FP PowerMod / FP Admin / Moderator Wonen en Mobiliteit @imdoctorbob7 juli 2015 18:17
Als ik kijk naar een andere winkel bijv. Dixons die hebben zo'n 100 winkels. Dan vind ik 12 winkels toch best weinig. Overigens merk ik toch wanneer ik een een elektronica winkel ben er genoeg mensen binnen komen en aan een medewerker vragen wat voor hen een goede PC is.

[Reactie gewijzigd door Zeehond op 23 juli 2024 06:42]

Dixons is onderdeel van BAS, van de mannen van Mycom. Als je sommig straten bekijkt (waaronder de genoemde Ceintuurbaan in Amsterdam) dan hebben ze alleen al daar 3 winkels vlak langs elkaar.
Zeehond FP PowerMod / FP Admin / Moderator Wonen en Mobiliteit @DonLexos8 juli 2015 15:34
Mycom en dixons zijn inderdaad allebei van BAS Group, verder hoort ook icentre bij BAS Group.
Voor telefoons gaat daar binnenkort ook verandering in komen als die toestelbundels als een lening worden aangemerkt.
Voor telefoons gaat daar binnenkort ook verandering in komen als die toestelbundels als een lening worden aangemerkt.
Dan kunnen de bank en de primafoon lekker gaan samenwonen..
Toch komen veel mensen voor PC advies naar de winkel, ook veel jongeren die game PC willen maar niet weten hoe deze zelf te bouwen.

Juist de kosten van het assembleren en het verkopen van extra diensten is hierbij marge die een winkel staande houd en tegelijk lastig is om online erbij te verkopen. Nu is het wel handig als het personeel dan zowel technisch als communicatief vaardig is.

Helaas zijn er dan vaak net iets betere functies te verkrijgen dan het minimum inkomen wat deze winkels aanbieden voor dergelijk functies. Maar goed, dan word het misschien wel een kip en ei verhaal?
Concurrentie van de MyCom en MediaMarkt in Arnhem is dan ook niet bij te benen voor Paradigit. Die drie winkels zitten enorm dicht bij elkaar en de Paradigit kwam op mij ook niet over als een winkel waar ze kennis in huis hebben (kan natuurlijk ook wel eens een verkeerde medewerker getroffen hebben, dat weet ik niet).
Voor mij is MyCom de winkel waar een medewerker tegen me zegt, "Meneer, Linux? Dat was vroeger wel leuk, als hobby of zo, maar Windows is tegenwoordig ook erg goed, dus waarom vraagt u naar Linux compatibility? Dat is vandaag de dag nergens goed meer voor!"
Nu moet ik ook wel even erbij zeggen. Als je met linux bezig bent, heb je dat soort informatie toch wel zelf bij de hand?
Het zijn verkopers geen specialisten, programmeurs of algehele ICT'ers.
Als de verkoper geen kennis van z'n product heeft, waarom zou je dan nog naar een gespecialiseerde winkel gaan?
Hier op het werk heb ik overigens een heel stel programmeurs en beheerders rondlopen die Linux draaien maar geen verstand van hardware hebben.
Voor mij is het een lakmoesproef van de kennis van de verkoper. Als die niks van Linux en de support daarvoor weet dan is z'n IT-achtergrond en productkennis erg klein en weet ik dat ik niet op zijn kennis moet vertrouwen.
Dat hij geen verstand heeft van Linux wil niet meteen zeggen dat hij geen verstand van zijn product heeft.
Het grote verschil ligt hem al in het feit dat de meeste Linux gebruikers die er nog zijn er ook verstand van hebben en dan moet je ook bij voorbaat al weten dat een Mycom/Paradigit niet de winkel is waar je die vraag moet stellen omdat je eigen kennis boven die van de verkoper gaat.
En een beetje Linux gebruiker weet zelf ook wel dat de drivers voor de meeste hardware wel goed te krijgen, je moet alleen vaak op de kleine dingetjes letten een bepaald type netwerkkaar wil nog wel is buiten de boot vallen maar ook dat zie je niet meer zoveel.
(althans uit mijn eigen ervaring)

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 23 juli 2024 06:42]

Dat valt evengoed over Windows te zeggen.
Jaaa.. en nee. De meeste windows gebruikers kennen de onderdelen en gang van zaken omtrent het besturingssysteem niet echt, toch?

Als jij met linux werkt, zei het hobby of beroepsgerelateerd. Je weet hoe en wat lijkt me toch..
Het zijn verkopers geen specialisten, programmeurs of algehele ICT'ers.
Paradigit: De Specialist ;)

Maar de gemiddelde klant ziet een medewerker van een computerwinkel wel degelijk als een specialist die alles weet.. Hetzelfde denken ze over ICTers.. "Mijn kennis is ict-er en die zegt dat..."
Dus je vind het vreemd dat een verkoper geld probeert te verdienen aan een windows licentie ipv van zijn commissie de grond in te boren met linux?
Als hij/zij het niet probeert is het wel een erg slechte verkoper. Moet natuurlijk niet doordrukken maar een poging tot is wel het minste wat je verwacht.
Buiten dat om de meeste linux experts kunnen je nog niet eens vertellen wat nou wel of niet goed werkt met linux tenzij ze het zelf getest hebben, dus is en blijft het enige goeie advies bron over linux compatibiliteit, het internet.
Een winkel afreken om een dergelijk argument is een beetje jammer.
Verkopers in normale winkels ( electronica etc ) krijgen al lang geen commissie meer op verkoop. Die krijgen een standaard salaris en thats it
Anoniem: 63975 @Caelestis7 juli 2015 19:29
Krijgen MyCom verkopers wel commissie?

En als jij die opmerking van die verkoper ziet als een poging voor upselling, tsja. Ik zie het als de klant op z'n plek zetten, dat ie een beetje een rare vogel is vragend naar Linux compatibiliteit. Een juist manier voor upselling zou zijn "Kent u de nieuwe functies van Windows Z al? Dit onderdeel is geoptimaliseerd voor Windows"
In weinig winkels zeggen verkopers nog tegen klanten een gratis AV pakket is voldoende. Ze smeren je liever een ondermaats presterende McAfee aan. Hetzelfde zal vast gelden met het Linux vs Windows verhaal.
Als het om opa en oma gaat die het een keer van een neefje gehoord heeft dan is de verkoper alleen maar goed bezig.
Oma wil lekker makkelijk haar kaart spelletjes spellen en van die simpele 3 op een rij games, die wil je niet opzadelen met een Linux systeem.
Juist op dat punt is Linux ideaal, iets typen, surfen, mailen, spelletjes spelen kan je even goed zo niet beter op Linux dan op Windows. Het zijn juist de powergebruikers die net even wat meer willen maar volledig aan Windows gewend zijn, die ermee in de problemen komen.
Als je dat soort vragen stelt bij in een winkel dan heb je als klant je voor onderzoek niet goed gedaan. Je zoekt eerst uit wat de goede hardware is en gaat dan de winkels af om het correcte product te vinden (de specifieke versies).
Als je dat soort vragen stelt bij in een winkel dan heb je als klant je voor onderzoek niet goed gedaan. Je zoekt eerst uit wat de goede hardware is en gaat dan de winkels af om het correcte product te vinden (de specifieke versies).
Waarom? Ik ben in een winkel die gespecialiseerd is in het verkopen van computer apparatuur. Dan vind ik dat hij deze informatie ook moet kunnen leveren. ja, ik kan onderzoek doen op Internet, maar dan kan ik het ook daar kopen. Ben ik waarschijnlijk ook goedkoper uit.

ik heb laatst een nieuwe auto gekocht en daar heb ik de verkoper ook een aantal zaken gevraagd, die ik ook had kunnen opzoeken (en dan waarschijnlijk verschillende meningen / resultaten uit krijgen). Alleen deze verkoper neemt even de tijd, biedt me nog een kopje koffie aan en staat mij netjes te woord, zodat ik ook daadwerkelijk afscheid neem van €40.000 (oftewel, ik ook de auto koop).
Waarom? Ik ben in een winkel die gespecialiseerd is in het verkopen van computer apparatuur. Dan vind ik dat hij deze informatie ook moet kunnen leveren. ja, ik kan onderzoek doen op Internet, maar dan kan ik het ook daar kopen. Ben ik waarschijnlijk ook goedkoper uit.
Moet die verkoper dan ook weten of het met OpenBSD werkt? Of of ik het product op de seriele poort van mijn C64 kan aansluiten?

De taak van een verkoper is om je een product te verkopen niet om te adviseren ("ik heb hem zelf ook"). Tegenvoorbeeld is dat je toch ook niet de verkoopmakelaar vertrouwt. Je neemt zelf iemand mee met expertise in onderhoud, iemand die de problemen ziet, niet een verkoper.
Klinkt als een terechte vraag :)

Computergebruik is natuurlijk heel wat veranderd, de laatste 10 jaar. Dus het kan maar zo zijn dat jij de eerste linuxgebruiker bent die die verkoper tegenkomt in zijn carriere :)
Anoniem: 63975 @Raymond7 juli 2015 18:53
En WTF stelt die verkoper zo'n denigrerende vraag op de eerste plaats? In plaats van te zeggen dat hij het niet weet, neemt ie een loopje met de klant.

Voor mij reden nooit terug te keren naar betreffende winkel.
Dat verschilt dan blijkbaar per vestiging. Ik ben bij een MyCom-winkel namelijk wel eens heel concreet geadviseerd (met duidelijk echt technische kennis) over het flashen van m'n Android-smartphone met een alternatieve firmware.
Voor consumenten spul:
marktaandeel Android: >75%
marktaandeel Linux desktop: nihil
En jij denkt dat het bij telefoonzaken, supermarkten, bouwmarkten of andere plekken waar enige specialisatie benodigd is, wel zo is?
Toen Arnhem des avonds nog open was ging ik er regelmatig heen voor onderdelen. De huidige locatie leent zich niet voor een snel bezoek wegens parkeer problemen.
De toegevoegde waarde werd steeds minder. Steeds meer dozen schuiven, minder 'losse onderdelen' en steeds minder inhoudelijke kennis. Toegevoegde waarde is intussen minimaal t.o.v. internet shoppen, of shoppen bij 'de buren'.
Het lijkt er op dat ze de concurrentie hebben opgezocht.
Zozo, crisis nog steeds aan de gang?
Ik was NET bij RON DE VRIES (HIFI) in Alkmaar met een text op de deur dat de boel niet meer open gaat (ook lekker, not)
Dit heeft niet echt iets met de crisis te maken, alhoewel de eigenaren wel graag de schuld eraan geven.
Dit heeft te maken met een markt die een flinke tijd geleden al grotendeels verschoven is naar het online gebeuren.
En met een winkel die de concurrentie strijd verloren heeft.

Wil je in deze markt een grote retail keten hebben dan moet je je assortiment erop aanpassen (je moet iets verkopen waar vraag naar is en een aanbod hebben waarvan je genoeg verkoopt).
Ook moet je je service beleid aanpassen. Er zijn steeds meer mensen die alleen naar een winkel gaan wanneer de prijs goed is en de service.

edit:
Als je winkel hebt en je verkoopt alleen producten uit 1 categorie dan moet je ook ervoor zorgen dat je genoeg verkoopt (vrij logisch), dus iets waar veel vraag naar is.
Veel winkels die zich puur focussen op 1 ding en niets online doen hebben de afgelopen 10 jaar hun zaak kunnen sluiten. Mensen reizen niet meer uren om naar een dergelijke winkel te gaan wanneer ze het ook online kunnen kopen.

[Reactie gewijzigd door Deadsy op 23 juli 2024 06:42]

Anoniem: 343906 @Deadsy7 juli 2015 18:10
Komt op mij over dat Paradigit te gretig winkels heeft overgenomen die voordien niet meer konden mee komen op de markt. Lijkt dus sterk op een verkeerde strategie van Paradigit, op het verkeerde moment ook nog eens.
Dat overnemen van die winkels is 5 jaar geleden...

Mensen gaan voor 1 euro minder de winkel uit en naar de online shop.
Heb het ff opgezocht:
2003 overname van Funtronics;
2005 overname van Dunnet;
2010 overname van Komplett;
2011 overname van NoRRoD.

Die overnames zijn inderdaad dus al van een aardig poosje geleden. Maar de motieven van die overnames lijkt mij belangrijker dan die overnames op zich. Je moet wel een heel sterke bedrijfsformule hebben wanneer je failliete bedrijven over weet te nemen en winstgevend weet te maken.

Opvallend is overigens dat Paradigit nog wel een vacature open heeft staan, gezien het bericht hierboven niet zo toevallig voor een C# .Net ontwikkelaar in Eindhoven: http://www.werkenbijparad...twikkelaar-eindhoven.aspx
Zo lastig is het niet om die overnames op te zoeken. Het staat namelijk gewoon (uitbreider) op Wikipedia.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Paradigit
Anoniem: 343906 @Kiswum7 juli 2015 18:56
Nou moe. Had me wat zoeken kunnen schelen. Evengoed, bedankt voor je hint! :Y)
En ook 2005 Computerland
nieuws: Computerland en Jewel Notebooks in handen Paradigit

Norrod hebben ze trouwens niet echt overgenomen. Alleen de naam en het logo uit de failliete boedel op een al bestaande computerland geplakt omdat de naam een begrip is in Groningen en de webshop was gewoon een kopie van Komplett.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 633773 op 23 juli 2024 06:42]

ik mis Vobis in de lijst
Als kiespijn, neem ik aan? Vobis is namelijk onderdeel van de BAS-groep (Micom, Dyxons) en niet van Paradigit.
Maar de motieven van die overnames lijkt mij belangrijker dan die overnames op zich. Je moet wel een heel sterke bedrijfsformule hebben wanneer je failliete bedrijven over weet te nemen en winstgevend weet te maken.
Je hebt de naam, waaronder je een kopie van je eigen webwinkel kunt draaien.
De overgenomen keten zal niet alleen bestaan uit slecht lopende winkels. Meestal zijn er een paar molenstenen die de hele keten naar beneden trekken (en waar dus niet op tijd ingegrepen is). De slechtlopende winkels kun je sluiten en samenvoegen met je eigen winkels. De rest laat je in stand of verander je in eigen winkels.
Door te proberen om te concurreren met webwinkels worden de marges zo klein dat de kosten niet meer opgebracht kunnen worden. Door het samenvoegen met winkels van andere ketens (al dan niet onder de eigen naam) kun je grotere inkoopvoordelen krijgen, waardoor de marges misschien net weer ruim genoeg worden.
Dat klopt denk ik wel ja. Hier in Den Bosch hadden ze een computerland overgelopen. Enige wat ik kon denken was, hoe zie je daar nu brood in? Liep voor geen meter.
Computerland en Paradigit zijn een en dezelfde firma. Op een gegeven moment zijn een groot aantal computerland filialen gesloten en van enkele (waarschijnlijk wel interessante locaties) filialen een Paradigit filiaal gemaakt. Computerland is toen 100% online verkoop geworden.
99% online, 1 outlet in Amsterdam, die nu ook gesloten word ;)
Die fout heeft niet alleen Paradigit gemaakt.
Dat doen winkels wel vaker.

Wanneer de winst of omzet afneemt en ze zien geen vlugge fiks, dan gaan ze op het overname pad. En sommige bedrijven maken dan de domme fout door retail winkels over te nemen terwijl de vraag hiernaar juist afneemt.
Niet eens dat, hier in haarlem zit er ook 1 en ze hebben echt letterlijk nooit iets op vooraad, dus ga je vanzelf naar andere zoals mycom om de hoek die vaak wel dingen invooraad heeft.
Omdat ik liever niet bij My com, ga ik altijd eerst naar Paradigit en mijn ervaring is dat ik eigenlijk nooit door hoef te fietsen (en als je dat wel doet: eerst je telefoon uitzetten, ze hebben daar bij mijn weten nog steeds een trackingsysteem staan).
Ikzelf ben bereid naar een winkel te gaan omdat ik het product dan nu meteen krijg, plus bij problemen niet via een online firewallretoursysteem hoef te gaan.

Maar ja, de doorsnee gebruiker gaat dan weer mopperen dat het product 30 a 40 euro duurder is, en koopt toch online vrees ik. Nederland is traditioneel een land waar mensen weinig bereid zijn extra te betalen voor service.

Komt nog bij dat gemeenten steeds egoistischer worden met parkeergelden, waardoor de winkelier ook steeds meer gedwongen wordt weg te trekken uit de traditionele winkelgebieden.
Met dat eerste ben je niet de enigste. Als ik aan iets bezig ben en heb iets nodig zoals een stekertje dan ga ik deze gewoon even in de winkel kopen. Dat het dan duurder is is voor mij bijzaak want ik wil dat project nu af maken en het niet laten liggen.

Met grotere aankopen heb ik zelf ook geen probleem ermee om deze in een winkel te kopen. Zelfs wanneer het online 10% goedkoper is. Puur omdat ik de service in de winkel waardeer en bereid ben ervoor te betalen. Maar dan verwacht ik wel service.

De nadelen de je noemt betreffende online aankopen dat is juist iets waar ik mijn onlineshops op afreken. Dure dingen bestel ik online alleen bij winkels waarvan ik weet dat de service er goed is.

In Kerkrade is het parkeren al sinds een tijdje gratis (tot eind 2015 word gezegd).
Ik heb betrouwbare verhalen gehoord dat de omzet bij diverse winkels is aangetrokken sinds ze dit doen.
Onlangs had ik zo'n plaatje om je ssd op vast te zetten direct nodig. Naar de paradigit/mycom/weet niet meer, was iets van 10 euro. later maar 6 voor 2.95 euro online gekocht. Het prijsverschil is bij dit soort dingetjes 70% in plaats van 10%. Met kabeltjes hetzelfde verhaal. Vergelijk eens een fysieke winkel met allekabels.nl
Met een online aankoop moet je toch weer een dag wachten. Het is voor ieder persoon anders hoelang je ergens op kunt wachten.
Dat wordt dan een grafiek met 'Kosten en noodzaak' en ergens ligt om eenslagpunt of het handiger is maar gewoon even naar de winkel te gaan (duurder, sneller) of er even op kunnen wachten (goedkoper).

De winkel is natuurlijk ook makkelijk om de producten fysiek te kunnen bekijken. Voor de service hoef je het ook niet altijd te doen, in een paradigit of andere computerwinkel zul je wel sneller gespecialiseerd personeel vinden maar in een mediamarkt (waar toch vele mensen naar toe gaan denk ik) lullen ze maar raak.
Dat brengen is juist voor mij de service.

Waarom zou ik 20 minuten naar Paradigit willen fietsen, als ze misschien niet eens precies het product hebben wat ik wil.

Op internet is het klik-klik, morgen thuis en altijd zeker dat ik de goedkoopste prijs heb.

Retail is leuk voor mechanische toetsenborden. Die zou ik wel eens willen proberen. Maar die hebben ze natuurlijk weer niet. Voor de prebuilts en 20 USB sticks aan de muur pas ik.
Dat brengen is juist voor mij de service.

Waar, maar zoals je zelf ook wel beseft :+ doel ik meer op:
  • advies
  • geen gezeik bij garantie
  • nu hebben en niet morgen
  • nu hebben en niet volgende week ergens omdat de 2 dag bezorggarantie opeens niet gehaald wordt
  • niet hoeven te hopen dat de PostNL je pakje wederom bij de buren aflevert tegen jouw uitdrukkelijk verzoek
  • geen 20 minuten ritje naar het postklantoor omdat je niet thuis was of wel maar PostNL beweerde van niet
  • geen 20 minuten ritje naar het postklantoor omdat het pakje te retourneren omdat het verkeerde geleverd was
O-)

[Reactie gewijzigd door Armin op 23 juli 2024 06:42]

Tja, waarschijnlijk heb ik een extreem gemotiveerde postbode. Nog nooit problemen gehad met de levering.

Voor advies ga ik nooit naar de winkel, daar is Tweakers toch voor? Dat is een stuk beter dan de verkoper in een winkel.

Gezeik bij garantie is een kwestie van de goede webshop.

Bij azerty en cd-romland alleen maar fijne ervaringen. Een fysieke winkel kan je ook van kastje naar muur sturen. (4Launch oordeelde in een rumoerige omgeving dat mijn GTX 560 gewoon stil te noemen was, terwijl ik het een straaljager vond. Daarna nooit meer iets besteld.) Fysiek is niet per definitie beter.
Maar ja, de doorsnee gebruiker gaat dan weer mopperen dat het product 30 a 40 euro duurder is, en koopt toch online vrees ik. Nederland is traditioneel een land waar mensen weinig bereid zijn extra te betalen voor service.
Ik ga ook alleen naar Paradigit indien ik *nu* iets moet hebben (het voorraad systeem lijkt goed te kloppen en ze zijn meestal tot 21:00 open). Maar voor service maakt het niet veel uit of je online of bij een brick and mortar store langsgaat, in alle gevallen kan het zowel slecht ald goed uitpakken, ook bij Paradigit.

Maar het voordeel van een B&M shop is dat je even goed kan kijken, vast houden. Daar is bv mediamarkt en paradigit geweldig voor, maar er iets kopen... ik ben toch niet gek O-)
Ik ben dan wel gek. Ik heb de laatste jaren een aantal keren service nodig gehad ivm met een storing.
Bij dit soort winkels (geen dozenschuiver) kreeg ik over het algemeen goede service terwijl ik bij internetaankopen veel harder moet vechten om mijn gelijk te krijgen. En ik weet ik generaliseer.

En ja bij een verschil van 10 % ga ik ook naar een onlineshop.
Klopt maar je vergeet 1 ding, waar de prijs goed is is over het algemeen de service niet zo.

Want een goeie prijs is een lage prijs en dat betekent een lage marge en de service zal ook betaalt moeten worden. En voor 2 tot 3 % marge mag je heel wat wegzetten eer het rendabel is om echt service te verlenen.
Kan maar hoeft niet. Ken genoeg goedkope winkels waar de service top is en genoeg dure winkels waar de service ruk is.

Winkel bij mij in de buurt heeft een tijd geleden zijn deuren gesloten.
De winkel had 2 etages (ze werden gerund als 2 aparte winkels), 1 etage was audio/video. Beetje duur maar top service en ze namen echt de tijd voor je.

De andere etage was PC hardware, netwerk spullen etc.
Alles was absurd duur en oud, de prijzen waren echt hilarisch. Videokaarten van 1 of 2 generaties oud die nog steeds release prijzen hadden. De service op deze etage was net zo slecht als de kennis van zaken.

Ik weet nog goed toen ik wat hardware ging ophalen met een goede vriend van me. Zijn broer had snel een nieuwe PC nodig dus hun prijzen maakten hem niets uit. Hij had niet specifieke onderdelen besteld maar aangegeven wat het moest kunnen.

Resultaat was dat ze een Intel CPu en een AMD moederbord klaar hadden liggen.
We hebben hun toen minuten lang staan uitleggen waarom dit niet ging werken.
Bij paradigit tot 2x toe gezeik gehad met garantie gevallen (verzendkosten rekenen naar de fabrikant, onderzoekskosten etc. van producten van minder dan een jaar oud - Dan kan ik het net zo goed zelf doen...).. Sindsdien niks meer bij gekocht. De service was abominabel te noemen ik vind het nog wonderbaarlijk dat ze überhaupt nog in business zijn.
Het is juist precies andersom: winkels die 1 ding erg goed doen, daar gaat het goed mee. Winkels die een beetje halfslachtig een generalist zijn gaan er aan. Daarbij tekent zich nog een belangrijke trend aan die te maken heeft met de veranderende welvaartsverdeling: winkels gericht op het middensegment verdwijnen of hebben het heel zwaar (V&D en HEMA bijv.). Winkels die zich richten op het hoge segment (luxe warenhuizen, Apple, dure automerken) of juist lage segment (Action) gaan als een dolle.
Je zegt min of meer precies wat ik zei.
Als je winkel hebt en je verkoopt alleen producten uit 1 categorie dan moet je ook ervoor zorgen dat je genoeg verkoopt (vrij logisch), dus iets waar veel vraag naar is.
De Apple winkels draaien goed omdat sommige dingen alleen daar te krijgen zijn en omdat er vraag is naar Apple producten .

En ik zelf denk dat het bij V&D en Hema fout gaat omdat hun producten verkopen die ik op veel andere plekken ook krijg. Maar bij de andere plekken is het dan vaak dezelfde kwaliteit voor een lagere prijs.
Ze bieden gewoon niets bijzonders.
Apple producten worden ook vaak ook bij de grote retailers (Mediamarkt en Dixons/Mycom) aangeboden. Alleen in de grotere steden lijkt er nog ruimte te zijn voor speciale Apple-resellers met een eigen winkel.

Offtopic:
Qua fietsspullen (banden, verlichting) koop ik zeker niet bij de Action maar bij de Hema. Wat een slechte kwaliteit bij de Action. En een aantal Hema producten vind ik wat betreft het design er frisser uitzien.
De meeste retailers die Apple spullen verkopen hebben een beperkt aanbod.

De MM verkoopt niet gewoon Apple producten, het is iets meer dan dat. De Apple afdeling in de MM is een Apple Shop (ze hebben een deal met Apple). Dat betekend dat ze een groter aanbod hebben en er speciaal getraind personeel is.

Over de Apple resellers kan ik je vertellen dat veel ervan niet echt zo goed draaien als je zou denken.
Ze draaien wel winst maar de marge is niet hoog en het bij veel van de winkels is het volume ook vrij laag.

ot: Bij dingen waar kwaliteit belangrijk is (zoals verlichting en banden) zou ik ook niet naar de Action gaan. De prijzen zijn laag en dat is de kwaliteit vaak ook.
Crisis of verandering van koopgedrag? Onderschat internet aankopen niet bij elektronica.
Dit heeft niet meer met crisis te maken, maar met een overduidelijke verandering van het koopgedrag bij consumenten die steeds meer op internet kopen. Daar heeft de gehele retail last van en dat gaat ook niet meer goedkomen voor een grote groep traditionele winkeliers.
Ja precies internet. Misschien willen ze webshops verbannen omdat die oneerlijk concurreren(24/7 open, lage operating costs, minder vergunningen etc) met de fysieke shops?
Dit heeft niets met een 'crisis' te maken, maar meer dat fysieke winkels met een bepaalde insteek geen zoden aan de dijk zet. Overigens is dit een reorganisatie, dus hoeft dat totaal niets te betekenen over eventuele financiële problemen. Echter als je zoiets door laat gaan kun je juist wel in de problemen komen.. daarom sluit je dingen en stoot je dingen af om gewoon gezond te blijven (of worden).
Aw... Ik hoop dat Deventer open blijft. Vriendelijke mensen, en aangezien ze op vijf minuten lopen van mijn huis/werkplek zitten de plek om naar toe te gaan om acuut een toetsenbord, een hard schijfje of wat dan ook te vervangen. Of wat dan ook, ik heb er een hoop verschillende dingen gehaald die niet konden wachten. Maar het is nu wel een klein pijpenlaatje geworden, dus ik vrees het ergste.
Nu Bol.com al experimenteert met dezelfde dag afhalen bij een AH-vestiging is het logisch dat winkels hun langste tijd gehad hebben. Ik ben benieuwd wanneer supergroeier Coolblue tot dezelfde conclusie komt.
Als winkels hun langste tijd gehad hebben waarom zou dan ook de AH niet dicht gaan?
Ik verbaas me erover dat we Nederland nog zoveel van die kleine kneuterige supermarkten hebben die allemaal hetzelfde doen. Dirk is rood, Jumbo is geel en AH is blauw maar voor de rest volkomen uitwisselbaar. Als er eens iemand met een Tesco, Real of Carrefour hypermarche keten in Nederland begint dan gaat de markt voor levensmiddelen volkomen op z'n kop.
Anoniem: 175233 @mashell7 juli 2015 18:45
Wablief? Als iemand die al 10 jaar bij Real koop, kan ik je zeggen dat het in vergelijking met Nederland, een verschrikkelijk slechte supermarkt is. De enige reden dat ik er koop, is dat de rest hier nóg slechter zijn, en/of heel slecht bereikbaar zijn.

En dat ook ze kleren en elektronica verkopen is totaal niet interessant. De elektronica is de goedkoopste rommel die je je kan bedenken, en de kleren is nauwelijks beter. Je ziet daar ook vrijwel geen klanten. Neehoor, dat soort ketens zijn absoluut geen gevaar voor de Nederlandse supermarkten.
Kaufland is beter, als die mandjes zouden hebben was het helemaal top.
Maar de slogan "Einmall hin alles drin" van Real slaat de spijker op z'n kop. Je hoeft niet naar een andere supermarkt of getränkehalle omdat ze gewoon alles hebben. En als je nood hebt aan een paar sokken, autobanden of een setjes messen en vorken kunnen je er ook terecht. Dat gemak werkt ook in Nederland.
De reden is dat je dan helemaal niet ver hoeft te reizen om je boodschappen te doen. In welk klein dorp je ook zit. Waarom zou ik naar een Mega-Markt willen als ik hier binnen een straal van 5 minuten op de fiets al 3 supermarkten heb?

Voor het gros van de mensen is het assortiment van de AH, Jumbo of C1000 al ruim voldoende
Als dat zo was, was de Maxis wel in de oorspronkelijke vorm gebleven.
Ik heb het idee dat Coolblue snel met ongeveer hetzelfde zal komen maar dan dezelfde dag geleverd ipv dat je het ergens af moet halen.
Zolang Coolblue blijft innoveren zoals ze al enkele jaren doen, denk ik dat ze het vol kunnen blijven houden.
Doen ze al. Laatst nog een nieuwe pc besteld in losse onderdelen omdat andere kapot was gegaan. Alles besteld net voor 15.00, rond 20.00 geleverd. Uurtje later had ik nieuwe pc al weer draaien met eerste software.

Je krijgt zelfs een url naar een webpagina waar je kon volgen waar je bezorger was.
Dat hebben ze al, maar bij CoolBlue kost het een tientje extra:
https://www.coolblue.nl/k.../coolblue-vandaagnog.html

Scheelt natuurlijk dat zij dat niet via de AH kunnen laten lopen, en Bol wel (Bol = Ahold). CB zal het dus met een externe koerier doen, denk ik. DHL/UPS/FedEx/etc en daar zijn gewoon kosten aan verbonden. Bij Bol kost het nu twee piek, vanaf 1 september gaat dat naar vijf piek.
En bij Bol zitten de leveringskosten al in de prijs. Die is voor veel artikelen enorm hoog in vergelijking met andere leveranciers.
Mogelijk, maar bij veel (lees: de meeste) andere webshops heb je niet zo'n same day delivery optie. En veel andere webshops hebben niet zo'n uitgebreid aanbod, of voor het gros daarvan de garantie dat je het morgen in huis hebt. Ze zijn inderdaad niet de goedkoopste (maar dat is CoolBlue ook niet), maar ze zijn vaak wel één van de snelste.
We hebben overwogen een bedrijfs-Ferrari aan te schaffen, maar dat bleek brandstof-technisch niet helemaal uit te kunnen, helaas. Daarnaast ook nog wat issues op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot maximumsnelheden, wat het bezorgtempo ook zou drukken. Op dit moment zijn we dus inderdaad aangewezen op externe koeriers. Wel worden pakketjes die met VandaagNog besteld worden als de wiedeweerga ingepakt en uitgeleverd.
nee Deventer sluit
Ik vind dat alle bedrijfseigenaren met zulke PC zaken op straat moeten gaan protesteren omdat de webshops op een oneerlijke manier met ze concurreren (24/7 open, lage bedrijfskosten, minder vergunningen etc).

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 06:42]

Anoniem: 63975 @GeforceAA7 juli 2015 19:31
Protesteren tegen marktwerking, succes daarmee.
Protesteren tegen marktwerking, succes daarmee.
Ik zie bij GeforceAA een vergelijking met protesten tegen UberPop. Zei je daar ook dat het doelloos is om tegen marktwerking te zijn ?

Paradigit, waar ze een paar jaar geleden een tweetal schijven in Raid0 verkochten als zijnde een formaat harddisk dat nog niet bestond. :+
(2x 250 GB als 500 GB)
Anoniem: 63975 @stresstak7 juli 2015 22:10
Taxi's kunnen veel en veel goedkoper met behulp van diensten zoals UberPop, ik beginnen met gebruik te maken van een taxi, als de huidige prijzen omlaag zouden gaan.

Marktwerking, maar bij UberPop tegengewerkt door de overheid. Gelukkig ondervinden consumenten niet dezelfde idiote bescherming bij computerwinkels. Online of offline.
Maar blijft oneerlijk. Bedrijfseigenaren van kleine shops kunnen niet op tegen de webshops. Ik bedoel maar: die kleine shops moeten verplicht 22:00 sluiten terwijl die webshop 24/7 open mag zijn.
Maar blijft oneerlijk. Bedrijfseigenaren van kleine shops kunnen niet op tegen de webshops.
Hoezo oneerlijk?
Als jou een webshop profijtelijker lijkt begin je er toch ook eentje?
Anoniem: 63975 @GeforceAA7 juli 2015 22:13
Waarom zou zo'n kleine winkel geen webshop kunnen beginnen?

Als de eigenaar van zo'n kleine winkel daar geen zin in heeft, het nut er niet van in ziet of wat dan ook, moet niet gaan jammeren als ie failliet gaat wegens online concurrentie.

Het beginnen en draaiend houden van een eigen bedrijf brengt risico's met zich mee, ook het risico dat iemand anders het idee beter uitvoert.
Vergeet niet dat fysieke winkels ook een aantal voordelen hebben op webwinkels.. Zo oneerlijk is de concurentie helemaal niet..
Gelukkig hebben de eigenaren van computerzaken over het algemeen een veel hoger beschavingsniveau dan het uitschot dat zelf de taxiwereld heeft verziekt en nu krokodillentranen loopt te huilen gecombineerd met onbestraft fysiek geweld tegen Uber-chauffeurs.
http://www.paradigit.nl/t...2m_channel=102&s2m_type=3

"Wel is het prettig als Microsoft wat meer duidelijkheid geeft over de prijs na het eerste gratis jaar."

Huh?
Niet zo moeilijk: het gaat er over wat het kost om windows te upgraden als je na het eerste gratis jaar , waarin je het niet hebt gedaan, besluit om het alsnog te doen. De vraag is dus gaat dat voor 20 of 200 euro.
Ik las het alsof Paradigit denkt dat je Windows 10 één jaar gratis mag gebruiken en daarna moet betalen.
Hoezo huh? Het eerste jaar is de upgrade gratis, heb je de upgrade dan nog niet zul je er voor moeten betalen.
Het is jammer dat Paradigit zoveel winkels moet sluiten. Ik hoop dat er rekening wordt gehouden met de locaties waar de winkels worden gesloten. 2 vestigingen in Eindhoven zijn bijvoorbeeld niet persé nodig.
Rond 2000 begon Paradigit met het overnemen van noodlijdende winkels. Dit jaar hebben ze zelfs nog de Veldhovense vestiging van Motoport (motorzaak), gered na een faillissement: http://www.nieuwsmotor.nl...veldhoven-maakt-doorstart
Ik denk dat de directeur op tijd heeft ingezien dat verkopen via het internet belangrijker zijn geworden. Toch mis ik de 4 gekleurde prijslijsten van Paradigit nog een beetje.
Vanuit de tijd dat ik bij Para werkte (2000-2001), ken ik nog veel mensen die daar nog steeds of sinds kort werken. Ik wens iedereen veel sterkte toe en ik verwacht geen gedwongen ontslagen.
Er zijn wel degelijk gedwongen ontslagen helaas
Het is niet bepaald op tijd ingezien als je nu opeens zo'n extreme maatregel moet nemen door je bedrijf te halveren. Het getuigd meer van een paniek actie. In plaats van zoveel andere bedrijven te redden ( in zich op te nemen) hadden ze beter eerst naar eigen bedrijf kunnen kijken en hierin (goed) te invensteren en zich aanpassen aan de veranderde markt.

Verder ben ik van mening dat dit bericht te voorbarig naar buiten is gebracht, mede ivm. de op vakantie zijnde medewerkers die het nieuws nu ook via deze site mogen vernemen ipv. Paradigit zelf.
Paradigit was hier niet echt geweldig, medewerkers wisten niet al te veel, manager was redelijk aggresief vanwege een fout geprijsd artikel (stond €20 goedkoper op het kaartje, uiteindelijk €10 korting gekregen)

En ook het aanbod was niet altijd up-to-date.
Anoniem: 146875 @[Remmes]8 juli 2015 09:22
Dat is volgens mij ook een groot probleem waarom dit soort zaken moeten sluiten. Er wordt bezuinigd op personeel en daardoor komt er minder personeel met kennis. Als klant met enige kennis irriteert dat en je gaat niet meer naar de winkel. Mijn ervaringen met Paradigit zijn redelijk, soms goed geholpen en soms ook niet.

Wat me ook irriteert is dat de Paradigit website altijd ontzetten traag is (laatste tijd wel wat beter). Dat werkt natuurlijk ook niet mee.

En dan nog de vervelende marketing doordat je het bonnetje per email krijgt ipv op papier, om mensen automatisch een nieuwsbrief te sturen. Kortom, het ligt niet alleen aan de openingstijden of online verkoop maar het is waarschijnlijk een combinatie van factoren.
Dit, trage website, te weinig of personeel in de winkel of met te beperkte kennis. Klanten lopen hier van weg. Zorg dat je je klanten op kan vangen, een weggelopen klant gaat naar de concurrent en zie je niet meer terug.

Ik heb van meerdere kennissen en vrienden te horen gekregen dat de winkels ook niet echt uitnodigen om er naar binnen te gaan. Het moet ook wat uitstralen naar buiten toe. Zie hier de Mycom/Dixons winkels, die nodigen over het algemeen meer uit. Ook een Mediamarkt schreeuwt "Kom naar binnen".

Kortom meerdere factoren zijn de reden van dit soort problemen, webshops zijn allang de (grootste) oorzaak niet meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.