OwnCloud-ontwikkelaars bouwen betere ondersteuning voor grote installaties in

De ontwikkelaars van OwnCloud hebben dinsdag een nieuwe versie van het opensource-opslagsysteem vrijgegeven. De nieuwste versie bevat tal van verbeteringen, die met name interessant zijn voor beheerders. Zo is er betere ondersteuning voor grotere installaties.

Zo moet OwnCloud 8.1 het voor beheerders makkelijker maken om met grotere installaties om te gaan. Op hun blog schrijven de ontwikkelaars dat OwnCloud-servers nu vijftig procent meer gebruikers met dezelfde hardware aan zou moeten kunnen dan het geval was bij de vorige versie. Verder moet de opensourcesoftware rapper meerdere bestanden kunnen syncen, tot wel vier keer zo snel als voorheen.

Om het vertragen van het opslagsysteem te verminderen, kunnen administrators specifieke functies voor externe opslag apart instellen. Het gaat onder meer om de ondersteuning voor thumbnails, de cache van bestanden en encryptie. Wat betreft versleuteling bevat OwnCloud 8.1 nu ook aparte modules.

De nieuwste versie van de opensourcesoftware bevat verder ook wijzigingen voor ontwikkelaars. Zo ging de api door de mangel. OwnCloud bevat nu ruim 190 nieuwe functies, terwijl er 50 zijn vervangen. Meer details over die functies maken de ontwikkelaars naar eigen zeggen later deze week bekend.

Voor eindgebruikers zijn er kleine, zichtbare veranderingen. Zo zijn de instellingen voor het zogeheten Federated Cloud ID voortaan prominent te zien. Dat is een adres die andere OwnCloud-gebruikers kunnen gebruiken om bestanden te delen. Daarnaast is de documentatie onder handen genomen en bevat OwnCloud de laatste versie van de WebODF-javascriptbibliotheek voor het tonen van odf-bestanden.

Met OwnCloud kan eenvoudig een particulier opslagsysteem worden opgezet. Tweakers stond vorig jaar nog uitgebreid stil bij de toenmalige release van OwnCloud. Hoe die software precies werkt en aan welke eisen een server moet voldoen, valt te lezen in de review.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

07-07-2015 • 18:19

76 Linkedin

Submitter: cruysen

Reacties (76)

76
76
54
1
0
0
Wijzig sortering
Helaas, OwnCloud werkt niet op Windows Server, en laat nu net mijn NAS Windows Server draaien :-(
Pydio leek een goed alternatief maar het lukte me niet om de sync client werkend te krijgen.
Het werkt hier prina met Windows server, en ook met ldap (AD)
Vanaf 8.1 niet meer. Windows support is altijd matig geweest daar het weinig gebruikers en nog minder ontwikkelaars had, en Microsoft's ondersteuning voor PHP op Windows is minimaal. Totdat er iemand, of een team komt met interesse om ownCloud voor Windows werkend te houden kunnen we het spijtig genoeg niet meer ondersteunen. Er zijn wel diverse VM images welke het makkelijk maken om ownCloud op een Windows platform te draaien. Bonus: gevirtualiseert draait het sneller dan direct...
OwnCloud draaien binnen een VM op Windows is inderdaad interessant. Ik heb gekozen voor een Windows Server 2012 Essantials, mij ontbreekt dus Hyper-V. Met VMware wil ik eigenlijk niet beginnen op die machine.

Maar ben aan 't denken om OwnCloud binnen een Docker app te proberen sinds dat Docker ondersteunt wordt door Microsoft op Windows Servers en Azure. Er is een client beschikbaar.

Er zijn OwnCloud Docker Images beschikbaar. Docker apps zouden lichter moeten zijn dan een VM. Heb het nog niet geprobeerd en heb er geen ervaring mee. Iemand anders wel ?
Docker heeft een linux host nodig. Docker onder windows zal een linux vm booten met docker daarin. Geen winst dus. Gewoon een fatsoenlijk OS gaan draaien! :) (Geen idee of owncloud op een BSD loopt, om de discussie over wat fatsoenlijk is deels in de kiem te smoren)

[Reactie gewijzigd door DeuTeRiuM op 8 juli 2015 11:58]

Even ter info, ik heb hier Owncloud op ZFSguru (wat gebaseerd is op freebsd) draaien, dus ja, dit werkt.

Leuke software overigens, ik had vroeger dropbox, maar sinds ik een fatsoenlijk servertje thuis heb staan met Owncloud maak ik er eigenlijk geen gebruik meer van.
Microsoft's ondersteuning voor php is minimaal? Het is bijna in het OS ingebakken.
Tja, we hebben met MS engineers gewerkt aan de bugs in bijv file handeling. Die vertelden ons dat de problemen op zijn vroegst in PHP 7 worden aangepakt. Dat duurt dus nog zeker 3 tot 4 jaar, voor iedereen daar op over is - wij kunnen dat dus niet ondersteunen.

Je kan zeggen dat die Microsoft gasten niets van Windows weten, natuurlijk, maar ik ben geneigd hen te geloven.
Dat zijn problemen in PHP. MS werkt al jaren nauw samen met ze, maar kan ze niet dwingen en kan het development niet overnemen. PHP heeft idd een aantal eigenaardigheden op Windows (1 ervan is voor mij erg handig en hoop juist dat ze die niet fixen :P).

De support voor PHP op Windows is wat dat betreft niet slechter dan PHP op Linux. Ook daar heeft PHP een paar eigenaardigheden specifiek voor Linux. PHP is niet zo cross platform als Java. Maar daar is rekening mee te houden.

Filehandlen zelf weinig last van gehad, als je de linux manier aanhoudt werkt dat normaal ook op Windows, hoeft niet eens de slashes om te draaien. Ik ken OwnCloud verder ook amper en mijn scripts zijn geen complete cloudhosting omgevingen. Dus dat zegt ook niet alles.

Ik wou later dit jaar kijken naar een thuis-gehoste cloud omgeving en hoorde veel Tweakers altijd positief zijn over Owncloud. Kans is groot dat het een Windows Server wordt, virtualizeren is een optie. Maar dan moet ik eerst een VMware licentie zien te bemachtigen. Wel een kans om fatsoenlijk met ganeti te spelen maar dat wil ik niet hebben leunen op virtualbox.

[Reactie gewijzigd door batjes op 9 juli 2015 14:59]

Kijk ook naar docker en - er zijn nog andere oplossingen.

Tja, kijk ik ben zelf de code niet ingedoken, maar het was gewoon een feit dat we veel tijd en geld kwijt waren aan Windows ondersteuning en dan NOG waren er heel de tijd problemen. Voor klanten werkte het absoluut niet en die hebben we allemaal gemigreerd naar Linux, en daar zijn ze allemaal blij mee. Voor studenten, hobyisten - ja dan zou het handig zijn Windows ondersteuning te houden dus dat willen we op zich wel. Misschien dat het later komt - en dan dus alleen met PHP 7 ofzo... We ondersteunen nog vanaf 5.4, tja. Legacy meuk.
Wellicht moet je even wat duidelijker zijn want er is namelijk zat support voor PHP onder Windows alleen owncloud loopt zelf tegen een probleem aan dat er geen 64bit support is onder Windows server en dat is altijd al zo geweest. Dat heeft dus ook helemaal niets met windows 8 te maken, maar met de keuze van owncloud om dan er maar niet verder mee te gaan.
Discutabele keuze, vooral als je PHP de 'schuld' wilt geven voor aparte keuzes die je van te voren ook wel kon bedenken.
Zie hier onder. MS zelf vertelde ons dat ze de bugs niet aan zouden pakken. PHP op Windows was gewoon hopeloos en ME stopt er niet veel resources in. Wij zijn geen billion dollar bedrijf wat om elke bug wel heen kan werken...
Toen ik alle benodigdheden werkend had en OwnCloud probeerde kreeg ik een melding dat Windows als serverplatform niet ondersteund werd. Het leek bijna een kunstmatig opgelegde beperking. (Dit was op Windows Server 2012 R2)

Ik weet dat er VM images zijn, maar heb daar absoluut geen ervaring mee.
Het is zeker geen kunstmatige beperking: om Windows te ondersteunen had ownCloud 8 allerhande hacks and work-arounds. We hadden bijvoorbeeld een complete aparte implementatie van ons interne virtuele bestandssysteem, omdat Windows zo anders omgaat met bestands namen dan Unix'es. Natuurlijk zorgde dat constant voor bugs omdat het alleen voor windows was en het dus regelmatig vergeten werd wanneer er aanpassingen nodig waren. En dat is maar 1 voorbeeld - er waren veel hacks in de database en rond de slechte PHP implementatie op Windows.

Deze hacks zijn er allemaal uitgehaald voor ownCloud 8.1 - het is dus simpelweg niet mogelijk om het op Windows te draaien zonder 99% kans op data verlies.
kunstmatig opgelegde beperking om mensen die het niet helemaal snappen tegen zichzelf te beschermen, owncloud onder windows is vragen om bugs en dataloss...
Ook niet op OSX, dat is het enige wat ik jammer vind.
We WILLEN OS X wel ondersteunen maar we hebben echt een paar mensen nodig die het op OS X willen draaien en bereid en in staat zijn het te onderhouden.
Het wordt officieel niet (meer) ondersteund, maar 8.0 draait op Windows hier
Klopt, maar je loopt wel een risico - afhankelijk wat je ermee doet. Vooral bij 'exotische' bestandsnamen gaat het nogal eens mis.
Helaas, OwnCloud werkt niet op Windows Server, en laat nu net mijn NAS Windows Server draaien :-(
Pydio leek een goed alternatief maar het lukte me niet om de sync client werkend te krijgen.
Ik heb ownCloud ooit eens gedraaid onder IIS. Door de FastCGI implementatie van IIS en hoe dat omgaat met PHP is het niet vlot (elk verzoek voor een PHP pagina begint met een vertraging), maar het werkt wel.

Later ben ik overgestapt naar nginx onder Linux. Dat gaat toch een stuk vlotter. nginx onder Windows heb ik niet getest, maar dat zou ook moeten werken met wat gepruts.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 juli 2015 23:24]

Anoniem: 336502
7 juli 2015 19:27
Ik ben de afgelopen dagen ook aan het prutsen geslagen met ownCloud. Leuk pakket, het heeft werkelijk bijna alles. Het mooiste is misschien nog wel de cross platform cliënts die er beschikbaar zijn.
Het mist in mijn inziens een echte sync functie op server niveau. Zodat je bijvoorbeeld op 2 locaties een server hebt die 100% gelijk zijn aan elkaar. Zodat er eventueel bij het weg vallen van de verbinding gewoon door gewerkt kan worden.
Nou ja, doorwerken... Dan zal je toch echt met meer dan 2 servers moeten komen aanzetten. Zoals eigen DNS-beheer voor je records, eventueel een loadbalancer of een redundante verbinding etc.

Het is dus niet zo dat je 2 machines ergens neerzet (thuis en bij een kennis) en dat als eentje uitvalt, dat je automatisch op de ander terechtkomt.
Vooral die loadbalancer is dan heel belangrijk. Maar dit kan simpel met nginx.
Lijkt mij makkelijk op te lossen door de datafolder van Owncloud te back-uppen/syncen naar een andere locatie. Het is immers maar een folder op je harddisk.
Niet doen tenzij je ook de database repliceert. OwnCloud verwacht dat je de data folder nooit aanpast - doe je dat dan kun je data verliezen, zeker met de sync client. Je kunt dit WEL doen met external storage, inclusief lokale folders.
Dat is iets wat je op kunt lossen 'onder' ownCloud - er is documentatie over High Availability en dergelijke.

Op zich zou ik het ook wel leuk vinden, hoor, al heb ik nog liever een 'backup app' die een complete backup maakt, encrypted, naar een van de vele ondersteunde storage backends... Bijv Dropbox ofzo ;-)
Hopelijk komt er toch nog een keer cliënt-side encryptie in, dat zou geweldig zijn.
Al zou dat wellicht wel enige prestatievermindering geven.
Nu moet ik met de owncloud app en een encfs-app op mijn android werken, kan net zo goed geïntegreerd worden.
Seafile heeft al lang data encryptie functionaliteit dus waarom niet gewoon overstappen?
Klopt alleen is dat in de apps, niet in de browser, dan gebeurt de encryptie op de server.
Verder is Owncloud top met bijvoorbeeld thumbnails als je foto's bekijkt ipv het hele bestand downloaden.
als je video's of foto's encrypted upload kan je op de server er geen thumbnail's van maken. Tenzij deze het kan decrypten maar dan is clientside encryption ook niet zo nodig.

Je kan een client bouwen die thumbnails maakt en kan decrypten, dan is het secret ook nooit op de server (geweest) kost uiteraard wel veel bandbreedte.
Ik bedoelde eigenlijk niet de foto's of video's encrypten maar gewoon documenten, maar nu je het zegt dan zou thumbnails op de client renderen inderdaad ook nog kunnen. En media encrypten, daar zal ook wel vraag naar zijn.
Maar ik zou ook kunnen leven met client-side encryptie zonder thumbnails.
Ok maar dan wil je gewoon iets totaal anders dan ownCloud - de fancy web UI, external storage, apps, vrijwel alle features die ownCloud zo nuttig maken zijn dan weg.

En het voordeel qua veiligheid is - nou ja, voor gewone gebruikers maakt het niet veel uit.
Seafile heeft ook gewoon thumbnails als je foto's bekijkt hoor. Wij hebben een klein jaartje geleden ook gekeken naar de verschillende opties voor cloudhosting, alles binnen eigen beheer was daarbij sowieso een vereiste, en vooral qua beheers-mogelijkheden en veiligheid liet OwnCloud toen veel te wensen over. Mooi dat ze dat nu aangepakt hebben :)
als je owncloud alleen voor storage zou gebruiken, dan wellicht (maar dan zonder de webgui van seafile gebruiken zoals al opgemerkt door soldaatje)
Er wordt door iemand gewerkt aan client-side encryptie maar daar ownCloud apps en de web interface erg belangrijk vind is client-side encryptie niet echt een belangrijke feature. Dat werkt namenlijk niet met client-side encryption.
Slaan ze encrypted files nog steeds op in Base64 zonder reden?
maakt het wat uit?!?
Maakt minimaal 33% meer opslag dan niets uit?
Ah, ja, dat encryption tot 33% grotere bestanden leid wordt in de documentatie aangegeven. Er zal wel een goede reden voor zijn...
Nou, dat is er dus niet. Niet eentje die ik kan verdedigen.
Gezien het feit dat ownCloud 8.1 met een volledig herschreven Encryptie laag komt moet hetzij de schrijver daarvan een idioot zijn, of jij hebt het verkeerd. Als je het niet erg vindt ga ik uit van het laatste totdat ik een pullrequest zie op github wat de file encoding omzet naar een efficienter formaat (en wat zonder gezeur wordt geaccepteerd omdat het geen nadelen heeft).

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 8 juli 2015 12:05]

Gezien het feit dat ownCloud 8.1 met een volledig herschreven Encryptie laag komt moet hetzij de schrijver daarvan een idioot zijn, of jij hebt het verkeerd.
Dat eerste dus. Er is geen reden om willekeurige bestanden base64 encoded op te slaan. Als je ergens de bestanden/streams niet binary-safe kan verwerken is het daar wellicht handig om alsnog even te encoden. Zomaar altijd, is idioot.
Misschien, ik kan het niet beoordelen maar ga er meestal vanuit dat als iemand ergens een paar maanden aan werkt hij over dingen heeft nagedacht - meer dan een willekeurige forum reageerder. Het staat natuurlijk iedereen vrij het ongelijk van Björn aan te tonen. Als het zo simpel is - een PR is zo gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 9 juli 2015 12:23]

Gezien dit github issue: https://github.com/owncloud/core/issues/10831

geven ze er compleet geen prioriteit aan.
Inderdaad. En waarom zouden we? Ik kan zo 10 issues vinden die ik zeker 100x belangrijker vind... Als iemand hier een probleem mee heeft mogen ze een PR maken, zoals ik al zij. Als het zo makkelijk en belangrijk was had iemand dat al wel gedaan ;-)
Voor een Community Manager voor ownCloud kom je vrij bot over, weet je. Aanmoedigen om te contributen vereist wat meer positiviteit. Enige wat je hier mee bereikt is dat ik ownCloud niet eens meer ga overwegen.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 8 juli 2015 18:45]

Moet ik lief gaan doen om mensen over te halen mee te doen? Als je ownCloud wilt gebruiken en iets mistake of het beter kan doe je dat, of niet. Daar hebben knuffels weinig invloed op. Documentatie, goede en transparante processen etc wel.

Ik zeg het dus zoals het is, dan kun je verder zelf bepalen of het de moeite van een PR is. En het is simpel - als die 33% je stoort en je Kan het oplossen dan - doen. Zo niet, geduld... Duidelijk toch?

Edit: wel zou het beter zijn als ik op een computer reageerde ipv op m'n foon, ik ben nogal kortaf en minder vriendelijk op die manier... Dus mea culpa als ik je een slecht onderbuik gevoel heb gegeven, dat was niet de bedoeling.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 9 juli 2015 12:24]

Ik heb zelf een owncloud applicatie, en ben benieuwd wat ze aan de API hebben aangepast.
Ik zie zo snel in de documentatie niet veel bijzondere veranderingen, denk dat ik wat beter moet kijken. :)

Overigens had ik liever dat ze het app systeem hadden aangepast, het is echt enorm omslachtig om een app erin te hangen.
- Autoload drama, alleen lowercase?!
- Dependency injection, kan makkelijker
- appinfo directory.

en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maarja, verder leuk pakket, ik ben er blij mee!

Oh, en download my app :D https://apps.owncloud.com...ity+Charts?content=166746
Hey, kom je naar de conf in berlijn? Je feedback en samenwerking kan wel heel nuttig zijn om die zaken te verbeteren. En berlijn is top 😃
Berlijn is zeker top, ben er een keer geweest.
Ik had de conf inderdaad zien langskomen, helaas kan ik niet aanwezig zijn.
Mijn vrouw is op 22 augustus uitgerekend, ik kan niet echt verkopen om dan weg te gaan. ;) Als er een keer ergens anders een avond in nederland is, dan hou ik me wel aanbevolen.


Achteraf is is mijn eerdere bericht misschien ietwat ongenuanceerd en negatief, er zijn veel dingen die beter kunnen. Echter zou ik dat zelf kunnen oppakken, maar heb ik daar de tijd niet voor. Dus ondanks mijn gezeur, doen ze goed hun best 8-)

[Reactie gewijzigd door arnovr op 8 juli 2015 09:30]

Nou, ik zou ook niet naar Berlijn komen als er een nieuw gezinslid aankwam, gefeliciteerd trouwens ;-)

Volgend jaar beter misschien.

In Nederland zullen we niet snel iets doen, tenzij iemand het organiseerd, maar er komt rond maart/april wel weer een hackathon in Nuremberg en die willen we dit jaar groter maken. Dus dat is wellicht een kansje... Nuremberg is ook tof, trouwens ;-)

En wat je reactie betreft - ach, ik begrijp het, het kan altijd beter. Je moet de ontwikkelaars zelf af en toe eens horen, dan is het net of er niets verbeterd. En dat is, zoals je aangeeft, zeker niet het geval... Maar we willen allemaal sneller beter worden dan realistisch is.
Owncloud lijkt me ook geweldig om mee aan de slag te gaan, maar dan wel icm SyncThing. Ik weet niet hoe dat precies moet maar zou heel graag willen dat het delen van bestanden (met name mappen vol foto's) via het SyncThing p2p systeem gaat, maar dan wel via de (web of app) UI van OwnCloud.
Als je de encryptie in owncloud niet aanzet. Zou het heel simpel moeten zijn. Je configureerd de syncthing client om naar de data directory (of een map daarin) van Owncloud te syncen. Owncloud laat deze bestanden dan zonder probleem zien in de web interface/app.
Niet doen! Als je de data folder van ownCloud aanpast op de server loop je een groot risico op data verlies, zeker als je de sync client gebruikt. Je kunt dit syncthing trukje wel doen maar dan met een external storage folder op de server. Daar kijkt ownCloud steeds eerst voor veranderingen voordat het bestanden overschrijft.
Ik draai Owncoud op mijn TransIP VPS.

Hun bigStorage oplossing kost een tientje per maand (los van de prijs van de eveneens voordelige VPS) en je krijgt 2 TeraByte storage.

Voor nog eens een tientje extra is deze 2TB volledig offsite gebackupped.
ik vind hun vp'sjes anders aan de dure kant uitvallen, als je 20 per maand uit moet geven, voor een servertje met 2tb ruimte en maar 1tb data verkeer dan loop je al snel tegen limieten aan als je die data ook echt wilt gaan aanspreken, het voelt toch een beetje als een budget vpsje hoe goed de servers ook zijn en hoe betrouwbaar het bedrijf ook is, als je zulke dingen noemt in een draadje over owncloud dan zijn ze gewoon te duur.
Tijdje geleden mee gespeeld, het leek me erg handig om op me (publieke) php webserver een owncloud portal te draaien die achter de schermen geen inhoud heeft maar inhoud van een thuis 'server' door sluisde alsof het zijn eigen was. Om zo via 1 www adres bij mijn bestanden te komen
Toen dat niet zo makkelijk leek te lukken heb ik het al snel aan de kant gezet om de database ergens anders voor te gebruiken.

Het idee dat er groot bedrijf over je schouder mee kijkt om te controleren of niet gedeelde privé familie foto's wel door de beugel kunnen in de andere cloud oplossingen bevalt bij bijzonder slecht.
Dit zou je kunnen doen door geloof ik uit mijn hoofd een webdav server te koppelen aan je thuis server/nas. Alleen het is veel makkelijker om gewoon de owncloudinterface op je thuis server te installeren. Poort 80 te forwarden en dan je a records op je eigen ip te zetten.
Leuke hobby om als leek proberen werkend te krijgen op een RPI of zo. Als je de enige bent die hem gebruikt is een RPI zelfs een prima optie om hem op te draaien!

Alleen jammer van ons Ziggo abbo met nog geen 3MB/s upload :(
Dat is precies wat ik van plan ben, alleen wacht nog even tot mijn Ziggo abbo van 120/12 de deur uit is. Ga naar 200/200 van Telfort. :*)
Ik ben jaloers. Hier in mijn straat ligt glasvezel, maar dan wel maar tot 10 huizen terug. Meh.

Als je Owncloud werkend heb kan ik je Startssl aanraden voor een gratis SSL certificaat en een tof groen slotje op je pagina!
StartSSL levert alleen gratis Class1 certs. Sorry, maar dat is dus net zo goed/slecht als je eigen self-signed cert als het gaat om validatie/info.
Nou en?

Bij een self-signed staat er in de browser een enorm rood kruis met "LET OP DIT CERTIFICAAT IS NIET GEVALIDEERD". Of zo.

En nu heb ik een groen slotje. Mooi toch?
Het punt is: rood, groen, paars of blauw maakt niet uit. Ja, voor de gemiddelde eindgebruiker wel omdat de bank en de overheid *kuch* allerlei campagnes in het leven hebben geroepen om bij het minste of geringste verdachte gedrag op je PC, maar meteen een helpdesk te bellen of te stoppen met je digitale zaken te regelen.

Wat er daadwerkelijk in een certificaat gebeurt en welk kleurtje dat laat zien, dat heeft 99% van de gemeenschap niet door ergo is het aanvragen van Class1 of self-signed dus helemaal geen enkele garantie dat jouw OwnCloud beter/veiliger met een groen of rood slotje.

Vergeet ook niet dat veel browsers, met name Chrome, regelmatig allerlei certificaten/chains negeren en dat je als eindgebruiker weer wordt geconfronteerd met "Net::ERR_CERT_DATE_INVALID" en dat ome Pietje of tante Hannie toch maar net zolang op OK klikken tot ze wel jouw OwnCloud te zien krijgen ervanuitgaande dat jij wel weet wat je doet ondanks eventuele foutmeldingen in het certificaat zonder validatie.
Dat snap ik, ik zeg ook helemaal niet dat mijn ownCloud nu veilig is, sterker nog, ik heb zoveel met ownership en rechten lopen prutsen dat het waarschijnlijk een stuk minder veilig is dan standaard.

Maar toen ik chrome opende en er eerste een waarschuwing kwam dat het self signed was, en zonder staat er een klein slotje met een geel kruis irriteerde me dat.
Alles is voor eigen gebruik in principe hoogstens even goed als self-signed certs, het voordeel (en eventueel nadeel) van StartSSL is dat de CA standaard in veel programma's aanwezig is. Externe validatie van de identiteit van de aanvrager van het certificaat is voor derden potentieel wel interessant natuurlijk, maar in veel gevallen zou men ook andermans CA zelf kunnen toevoegen.een punt is dan natuurlijk dat je bij professionele CAs kan uitgaan van professionele beveiliging van de signing-certificaten, al is ook dat wel misgegaan natuurlijk.
Als je Owncloud werkend heb kan ik je Startssl aanraden voor een gratis SSL certificaat en een tof groen slotje op je pagina!
Ik vraag me dan altijd af wat het addertje is ... gratis ... hmm.
Ik heb er maar 1 gekocht, 5 jaar, 65 euro.
Geen adder, je certificaat is 1 jaar geldig en echt gratis. Ze verdienen aan upselling en zijn daar best open in. Bijvoorbeeld als je een hogere class wilt of je certificaat wilt intrekken, dan moet je betalen.
Thanks voor de tip, zat al te denken hoe het met de beveiliging zou moeten. Is dat Let's encrypt wat deze zomer uitkomt misschien iets?
Zou even wachten tot letsencrypt in de lucht is. Dat is een partij waar ik toch iets meer vertrouwen in heb dan een StartSSL.
als je 200/200 hebt dan zou ik die rpi maar vergeten, en voor iets deftigers kiezen, de pi (zelfs die nieuwe quadcore) heeft maar belachelijk weinig ram, en GEEN native sata ports, waardoor je opslag al verziekt wordt door de usb-bus.

dan liever wat meer uitgeven aan iets als pricewatch: ASRock AM1B-ITX en gelijk combineren met je htpc 1 zo'n mobo + cpu etc, kost ongeveer net zoveel als 2 rpi 2's maar performt een keer of 10 beter.
Zo´n servertje heb ik gehad ( met dat moederbordje ), maar daarvoor doe ik er echt te weinig mee. Het gaat mij erom dat ik mijn documenten enzo van Google Drive kan halen. Hoef geen films ofzo via de Pi te kunnen benaderen.
Mijn versie is 8.04, maar het update center geeft aan dat er geen updates zijn.
Weet iemand hoe dat komt?
Gedult - komt de komende dagen.
OK Superstoned (Gaaf man), dank je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee