Aantal iDEAL-betalingen bereikte in januari recordgroei van 52 procent

Currence, de eigenaar van betaalprotocol iDEAL, meldt dat in de afgelopen maand zich een recordaantal iDEAL-betalingen hebben voltrokken. In totaal gaat het om 96,8 miljoen betalingen, een recordgroeipercentage van 51,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

idealVolgens Currence is de groei van het aantal maandelijkse betalingen niet eerder zo hoog geweest 'sinds iDEAL tien jaar geleden tot wasdom kwam, pakweg vijf jaar na de lancering in 2005'. Ook het absolute aantal iDEAL-betalingen was niet eerder zo hoog. Currence zegt dat de transactiecijfers van januari bevestigen dat er sprake is van een 'grote verschuiving van aankopen aan de toonbank naar online aankopen'. Dat verklaart het bedrijf door te wijzen naar de gevolgen van de coronacrisis.

De betalingen tussen consumenten onderling zijn teruggelopen, van een aandeel van 22 procent op het totaal naar 15 procent in de afgelopen maand. Currence wijt dat aan de lockdown en de huidige avondklok. Volgens het bedrijf is de toename van het aantal iDEAL-betalingen tussen consumenten en bedrijven of bedrijven onderling daardoor nog veel hoger, waarbij Currence een schatting maakt van een aandeel van 65 procent. Het aantal pinbetalingen bij fysieke winkels liep flink terug en daalde met 29,4 procent.

In januari kwam de omzet met iDEAL uit op 8,26 miljard euro, een groei van 50,4 procent. Het gemiddelde bedrag per betaling kwam uit op 85,31 euro, wat 90 eurocent lager is dan het gemiddelde bedrag van een jaar eerder.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-02-2021 • 16:30

147

Reacties (147)

147
145
61
5
0
59
Wijzig sortering
Ik betaal liever niet met iDeal. Maar in Nederland ontkom je er niet aan. Het is heel lastig om (middels iDeal / Currence) je geld terug te krijgen, als je te maken hebt met een slechte verkoper. Daarom gebruik ik zelf liever de CC of Paypal.
Betaal je dan ook liever de extra kosten die dit meebrengt? CC en PayPal bieden namelijk enkel aankoopgaranties omdat de verkoper een paar % van de prijs aan hen afdraagt.
Tot nu toe niks extra's hoeven te betalen met een cc, als het om een binnenlandse aankoop gaat. Meestal wordt dat doorberekend aan de verkopende partij. En niet aan de consument (binnen de EU althans).
De prijzen mogen wettelijk niet verschillen per betaalmethode om discriminatie tegen te gaan.. Maar wanneer iedereen CC of PayPal gebruikt dan kan de verkoper niets anders dan te prijs van zijn product of alle betaalmethodes omhoog gooien.
Bij thuisbezorg moet je €0,25 bijbetalen met iDeal, Paypal en CC daarentegen zijn gratis!
Dat mag dus wel volgens de PSD2 wetgeving, de werkelijke kosten rekenen voor iDEAL. Maar voor CC mogen geen transactiekosten meer gerekend worden:
https://www.dnb.nl/betali...ten-en-plichten/index.jsp
"Sorry, deze pagina bestaat niet (meer)."

Maar ik ben wel benieuwd of het nu wel of niet mag. En waarom voor CC wel? Wat is de gedachte daarachter? Want het is volgens mij bijna net zo duur voor de verkoper als PayPal bijv.

Ik moest een keer wat duurs kopen bij een webshop en daarbij werd doodleuk gevraagd of ik liever niet met creditcard wilde betalen, aangezien het hen iets van 2% kostte. Na even bellen toch maar met iDeal betaald. En bij een andere webshop mocht ik een 5% kortingscode gebruiken als ik met iDeal betaalde.

Bij een (kleinere) winkel zei men aan de kassa enige tijd gleden dat de creditcardfunctionaliteit een storing had. Ik geloofde het eigenlijk niet zo. ;)
Blijkbaar heeft DNB hun site aangepast, waardoor links niet meer werken (niet zo handig...)
Maar hier is hij nog te vinden:
https://web.archive.org/w...ten-en-plichten/index.jsp

Zie o.a. de vragen "Voor winkeliers: Welke betaalmiddelen en -methodes vallen onder het verbod op surcharging?" en "Voor winkeliers: Vallen iDEAL-betalingen onder het verbod op surcharging?"
euhm is dat zo?
Bedrijven mogen geen toeslagen meer rekenen voor betalingen met betaalpas, creditcard, overboeking en incasso. Voor andere betaalmiddelen wel.
https://www.consumentenbo...lagen-bij-online-aankopen

Ik heb ook begrepen dat er iets was met thuisbezorgd, aangezien die dus 25 cent per transactie rekenen voor iets wat helemaal niet zoveel kost. Sinds eind 2013 mocht je namelijk de daadwerkelijke kosten doorbereken, maar je moest dat wel kunnen onderbouwen en dat kon TB niet begreep ik.
Ja raar dat hun wel per betaalmethode een apart bedrag rekenen (ik zie bij PayPal ook een meerprijs trouwens). De bedragen zijn volgens mij exact de kosten die thuisbezorgd zelf maakt en doorgeeft aan de klant. Ze werden namelijk op de vingers getikt om ook winst te maken op de betaalmethode-fee.

Maar misschien omdat je niet echt iets bij hun koopt en hun enkel als platform voor andere partijen fungeert, ze ontkomen aan de wet.
Het blijft in dat opzicht ook wel raar dat Thuisbezorgd het wel doorrekent aan klanten, en veel andere partijen het niet (kunnen?).
Thuisbezorgd zelf is namelijk als service zeer vergelijkbaar (het fungeert als tussenpersoon) en de verkopende partij draagt een (niet mals) percentage af. Volgens mij is het percentage een stuk hoger dan Paypal/een CC/Ideal.

Ik heb dus ook al meegemaakt dat een restaurant een kaartje bij de bestelling deed met 'koop online op deze website (van restaurant zelf dus), dan krijg je er een gratis blikje frisdrank bij'.
PayPal kostte vorige maand ook 25 cent
Dat kan, met het extra voordeel dat je aankoop met je CC (bij verlies of het niet nakomen van de afspraken) gedekt is. En bij een gewone digitale overboeking of iDeal niet. Als iedereen daar toch aan meebetaald kun je beter voor de meest veilige optie kiezen.
Ja ik snap dat het voor de consument op dit moment beter is om met PayPal of CC aankopen te doen. Het komt echter wel tegen een prijs die vroeg of laat betaald moet worden. Als het overgrootte deel van de aankopen nog met iDEAL wordt gedaan dan subsidieert deze groep in feite jouw aankopen nu en hoeft de verkoper niets aan zijn prijzen te doen. Mochten meer-en-meer mensen deze betaalmethodes gebruiken dan zullen de extra kosten doorgeschoven worden naar de klant.

Daarom koop ik liever via iDEAL, enkel bij grote aankopen gebruik ik CC of PayPal.

[Reactie gewijzigd door swuaN op 22 juli 2024 21:05]

Ik blijf weg als de pest van ideal: je ziet niet aan wie je betaalt (enkel de tussenrekening), waar die persoon woont. Je hebt 0 garantie tot levering, kortom je doet de gok dat de andere partij welwillend je wil leveren. Ideal is uitgevonden voor oplichters.De bank reageert bij een dispuut met een ideal betaling dat jij zelf de betaling hebt goedgekeurd, ook al is die aan een oplichter.
Mijn truuk: betalen met paypal (garantie 1), die wordt gefund met een creditcard (garantie 2 en nog eens gratis 180 dagen verzekerd tegen schade en diefstal !), vanwege creditcard verlate betaling (moet je wel maandelijks aanvullen anders betaal je een megarente) en jawel ontvang kickbacks van de creditcard betaling (o.a. bijenkorf) en/of verkooppartij.

[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 21:05]

Dat verbod geldt trouwens niet voor American Express en Diners Club omdat deze niet een betaalmiddel voor consumenten zouden zijn.
Dat verbod geldt trouwens niet voor American Express en Diners Club omdat deze niet een betaalmiddel voor consumenten zouden zijn.
Huh, waarom niet? Ik denk dat het aantal consumenten met een amex best aanzienlijk is.
Geen idee eigenlijk. Maar het heeft misschien te maken met het idioot hoge percentage dat ze rekenen?
Geen idee eigenlijk. Maar het heeft misschien te maken met het idioot hoge percentage dat ze rekenen?
Per transactie? Misschien. Het is volgens mij een best populaire kaart, ik kan er (buiten Nederland) ook vrijwel overal mee betalen. Soms krijg je nog korting ook. (In Japan krijg je best regelmatig korting als je visa of amex gebruikt). En ook binnen Nederland kom ik weinig problemen tegen. Krikt onze KLM miles leuk op.
Ja voor de consument is het leuk, maar de bedrijven betalen een fors percentage. Als ik retailer zou zijn, zou ik daar nooit aan meedoen. Daarom kun je ook nauwelijks terecht bij winkels met deze kaarten, tenzij je vooraf weet dat je sowieso duur uit bent.
Dan kun je je afvragen wie er nou eigenlijk de slimste is.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik echt duur uit was. Of dat de kaart heel slecht geaccepteerd zou worden. In Nederland een beetje, maar zeker in het buitenland, wat de primaire use case voor het ding is zeker niet.
Welk deel van 'bedrijven betalen een fors percentage' is niet duidelijk?
Welk deel van 'bedrijven betalen een fors percentage' is niet duidelijk?
Dan zou je dat terug zien in de prijzen. Daar doelde ik op. En dat verschil zie ik niet.
Dat klopt en daarom worden deze kaarten minder geaccepteerd in Nederland. De winkelier draait voor de kosten op, dus kunnen ze dat alleen doen als de marge groot genoeg is.
Met andere woorden, de acceptatie van je kaart geeft impliciet aan dat je te veel betaald hebt.
Je laat het klinken alsof die paar procent ofzo dat niet waard is maar dat is toch echt een no-brainer voor mij een ongetwijfeld velen met mij.
Voor veel aankopen vind ik de huidige wetgeving voldoende om mij beschermt te voelen. Wanneer de verkoper zich houdt aan deze wetgeving kan jij ook niet zomaar je bedrag terugvragen. Ik snap dat het een veiligere gevoel geeft aan de klant maar enkel bij wat randgevallen zal het wat toevoegen.
Ik geef je een voorbeeld: April 2020 heeft KLM ivm met Corona een door mij voor onze familie geboekte vlucht geannuleerd.Ook al mocht ze dat niet (omdat Europese wetgeving het niet toestaat), minister van Nieuwenhuizen gaf KLM toestemming in plaats van de wettelijk verplichte cash terugbetaling van de ticketkosten vouchers uit te geven die je een jaar later zou kunnen verzilveren.

Omdat ik geen banklicentie heb, wilde ik KLM geen gratis lening verstrekken en heb dus restitutie geeist. KLM weigerde dat met beroep op minister Nieuwenhuizen.

Dus heb ik meteen American Express gebeld, situatie uitgelegd en ff documentatie via e-mail gestuurd en een paar dagen later had ik de bijna 1700 Euro weer op mijn rekening staan.

De wettelijke situatie was vrij eenduidig, en zou eigenlijk bescherming bieden, maar omdat de minister (onwettelijk) besloot om niet te handhaven was de wet niks waard. Mijn creditcard wel.
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Ik heb toch liever dat de mensen die daar verstand van hebben dat voor mij regelen. Met een creditcard draag ik dat risico niet meer zelf.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 22 juli 2024 21:05]

Wetgeving is leuk, je gelijk moeten halen niet. Voor aankopen bij Nederlandse bedrijven die enigszins een naam hebben vind ik iDeal helemaal geen probleem maar zeker voor aankopen bij buitenlandse bedrijven (die tegenwoordig via PSP's vaak ook iDeal aanbieden) vermijd ik het toch echt.
Absoluut : mijn eerste MP aankoop werd gelijk niet geleverd. Gelukkig had ik niet de optie "friends" genomen.
Maand later 580 euries retour _/-\o_
Voor het gebruik van CC (of DC) mogen geen extra kosten gerekend worden. Bovendien zijn die in aanloop van PSD2 door de kaartverstrekkers gedecimeerd van enkele procenten naar enkele tientallen procenten. Hierdoor is het verschil tussen de kosten van het gebruik van iDeal en CC niet zo groot meer.
Toch zie ik dat de kosten voor de merchant nog erg hoog zijn, zie bv. Mollie (https://www.mollie.com/en/pricing). Daarnaast betaald de verkoper ook nog eens veel geld per chargeback. Denk dat je het verschil onderschat tussen iDEAL en CC.
Bijzonder dat men zo begaan is met de verkoper maar we wel altijd stad en land afzoeken naar de beste aanbieding

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 22 juli 2024 21:05]

Het grootste gedeelte van deze kosten is vergoeding voor Mollie. Ik werk in een redelijk kleine webshop en betaal veel minder dan je hier ziet. Het is tegenwoordig volgens mij verplicht dat de betaalprovider de retailer een interchange tarief aanbied. Dat betekent dat de retailer de werkelijke creditcardkosten (meen rond een half procent) betaalt plus een vergoeding aan de betaalprovider.
Die extra kosten zijn er niet meer voor de consument sinds PSD2.
Tuurlijk worden de kosten doorgeschoven naar de klanten, alleen subsidieert nu de iDEAL gebruikers de CC/PayPal transacties. Mocht er een verschuiving plaatsvinden van het % iDEAL > CC gebruik, dan zullen de prijzen omhoog gaan.

[Reactie gewijzigd door swuaN op 22 juli 2024 21:05]

Helaas wel ja, ik denk dat het voor veel mensen een stuk inzichtelijker zou zijn als de transactiekosten los doorberekend (mogen) worden. Dan zijn de werkelijke kosten van die garanties inzichtbaar en betaal jij zelf voor dat stukje zekerheid in plaats van dat de iDeal gebruiker jouw aankoopverzekering betaald.
Niet iedere kaart heeft een aankoopverzekering, bovendien betaal je daar jaarlijks voor.
Nee, bij mijn betaalpakket zit een creditcard inbegrepen. Daar betaal ik dus niet extra voor. Ik geniet wel van de voordelen zoals de creditcardmaatschappij die de risico’s ten aanzien van fraude of een geschil van mij overneemt.
Indirect betaal je dus via je betaalpakket voor je creditcard, je kan ook een losse bankrekening betalen namelijk
Indirect betaal ik ontzettend veel voor zaken die ik niet gebruik of nodig heb. Een creditcard biedt mij voordelen.

Ik betaal ook indirect voor een Android app, een commercial, een duur kantoorpand op de Zuidas en ga zo maar door. Allemaal zaken die voor mij niet van meerwaarde zijn.
Let op het woord "pakket" in betaalpakket.
Het zit er dus in én je betaalt er voor.
Als we alle zaken waar we indirect voor betalen nu ineens een probleem vinden, dan kan ik nog wel even doorgaan.

Je betaalt met je betaalpakket indirect voor zaken die je niet gebruikt of nodig hebt. Een creditcard biedt mij dan nog voordelen. Een duur kantoorpand op de Zuidas of een commercial bieden mij geen enkel voordeel. Ook daar betaalt iedereen aan mee. Toch hoor je daar niemand over, maar als het om de credit card gaat dan heeft iedereen het ineens over indirecte kosten.
Tsja, dat is in feite wel zo, maar we moeten niet doen alsof dat iets nieuws is.

Ik betaal met mijn betaalpakketje bij de bank ook mee aan allerlei zaken die ik niet gebruik of nodig heb, zoals tv-commercials, Android-app, bankkantoren enzovoorts. Daar hoor je ook niemand over. En nu met een bescheiden meerprijs voor een creditcard-betaling valt iedereen er overheen? Misschien omdat die mensen zelf geen credit card hebben? Of gewoon liever zelf de financiële risico’s dragen die horen bij fraude of een ander geschil?
Sommige partijen doen daadwerkelijk wel extra kosten rekenen om met PP/CC te kunnen afrekenen. Misschien zijn ze via PP niet meer voor de consument, maar de verkoper kan wel 3 euro op de prijs doen voordat jij gaat afrekenen.
klopt. Maar ze moeten worden betaalt. Links om of rechts om is PayPal/CC gewoon duurder als Ideal. en stel Ideal verdwijnt en er kan alleen met PayPal/CC betaald worden. denk je dan niet dat de prijzen van producten omhoog gaan?
Ideal is niet gratis voor de verkoper. Hier zijn ook kosten aan verbonden:

€ 20,- vaste kosten per maand + € 0,50 per transactie

https://www.begineenwebsh...betaalmethodes/ideal.html
Dit zijn de kosten voor lage volumes. Reken maar dat een thuisbezorgd / bol hier een fractie van betaalt.
Alsnog is het niet gratis
Alsnog is het niet gratis
Noem eens iets wat wel gratis is? De lucht die je ademt, de zon, maar dat is het dan ook wel. Zeker dienstverlening kost altijd geld. Wil je dat niet? Moet je het zelf gaan doen, maar ook dat kost geld. En waarschijnlijk meer ;)
Die kosten verdisconteert de verkoper natuurlijk gewoon in zijn verkoopprijzen.
Ja ik heb hetzelfde.

De iDealbetalingen gaan ook nog te vaak mis, doordat het statefull is en niet kan omgaan met omgevingwisselingen (e.g. als je in een andere browser begint dan je defaultbrowser). Hierdoor moeten webwinkels om de klantervaring zo naadloos te laten lijken allemaal check and balances maken.

Wat dan wel weer grappig is (nou ja, nadat je je geld terug hebt gekregen is het grappig), dat dit bij ING zelf ook misgaat terwijl zij de referentieimplementatie hebben geschreven die veel partijen gebruiken.
(e.g. als je in een andere browser begint dan je defaultbrowser).
Want? De betaling en het process hebben toch niks te maken met mijn default browser?
Als ik browser X een bestelling doe, loopt ideal toch ook gewoon verder via browser X?
Nee, want je gaat naar je bank-app die je vervolgens naar je default-browser terugzet.
Maar is dit niet erg obscuur bij particulier gebruik? Ik kan me geen scenario's voorstellen waarin ik een aankoop start in mijn non-standaard browser.
Als in, als standaard ingesteld voor het afhandelen van http(s) schema's. (e.g. je hebt naar Safari, ook Firefox en Edge geïnstalleerd)
Als in, als standaard ingesteld voor het afhandelen van http(s) schema's. (e.g. je hebt naar Safari, ook Firefox en Edge geïnstalleerd)
.

Daarom kun je tegenwoordig in iOS / iPadOS ook een andere browser als standaard instellen.
Gelukkig wel, dat scheelt een hoop frustratie bij iDeal betalingen.
Denk aan Steam, die heeft een eigen browser.
Bij betalen met iDeal via de Rabobank(-app) heb ik dat nog nooit meegemaakt. De transactie gaat gewoon netjes verder via de browser waar ik in begonnen ben. Ik gebruik als standaardbrowser Firefox maar ben ook regelmatig in FF Beta aan de gang, waardoor ik wel eens een iDeal-betaling via die browser en de Rabo-app heb gedaan. Dat was geen enkel probleem.
Dan heb je het sowieso alleen over bestellingen die je via je telefoon plaats, op desktop zou dit probleem dan niet zijn.
Maar bij ING sowieso dit probleem niet.
De QR code op mijn desktop scan ik via de app en de webshop/ideal pagina blijft dan wachten tot ik de betaling via de app heb gedaan. Dat zijn twee compleet verschillende browsers, en zelfs toestellen.

Een bestelling via de telefoon werkt vergelijkbaar. De app stuurt je dan niet naar een specifieke pagina, maar gewoon terug naar waar je vandaan komt.
Ik had t ook bij ING, waar ik met ideal een betaalverzoek deed die ze zelf niet meer terug konden vinden. Ik vind het hele iDeal maar ‘krokant’ opgezet.
Moet in principe niet uitmaken, de PSP doet bij een goede implementatie op de achtergrond een callback naar de backend van de site om de status van de betaling door te geven. Dan maakt het dus niet uit in welke browser je terecht komt na betaling.
Als de applicatie van de browser afhankelijk is dan is het wel een hele foute implementatie.
Normaal gesproken stuurt de provider een 'hook' rechtstreeks naar de server terug of (zoals vroeger gebruikelijk was) wordt de transactie gecontroleerd in de batch door hem op te vragen.

Of een gebruiker wel of niet terugkeert en in wat voor browser doet er helemaal niet toe.
Je weet niet waar je het over hebt. Je kunt iDeal helemaal zonder cookies gebruiken. Sterker nog, het kan zelfs fraudegevoelig zijn als je daarvan afhankelijk zou zijn. Dat geldt als de terugkoppeling alleen afhankelijk zou zijn van het terugkeren naar de site met de browser.

Overigens was er vroeger (ik weet niet of het nog kan) een variant van iDeal bij de banken waarbij het wel zo was dat je terug moest keren en geen automatische terugkoppeling was. Je had een Pro versie en een gewone. Bij de gewone versie moest je zelf in je iDeal dashboard bij de bank gaan kijken of de transactie gelukt was. Omdat de terugkoppeling gemakkelijk nagemaakt kon worden heb ik dat zelf nooit geïmplementeerd, want dat is vragen om problemen met fraude.
Nou dat is niet mijn ervaring als gebruiker en ontwikkelaar die ervaring heeft met iDeal betalingen. Ik heb ook al meerdere keren achter mijn geld aan moeten gaan als gevolg van een slechte implementatie.

Beetje jammer dat je mij daar ren -1 voor geeft.
Ik geef helemaal niets, ik kan niet modereren en dat wil ik graag zo houden. Het systeem werkt niet als er te veel gebruikers 'oneens' verwarren met 'onzin'.
Maar in dit geval ben ik het wel eens met de -1 omdat je niet gehinderd wordt door kennis van zaken en blijft volhouden dat het aan iDeal of de implementatie daarvan ligt en niet aan jezelf. Als je zelf ontwikkelaar bent dan maak ik mij grote zorgen over de websites waar je aan werkt of gewerkt hebt.

Het is in ieder geval onmogelijk dat je een betaling hebt gedaan en deze niet is aangekomen bij de webshop. Wel zou er iets fout kunnen gaan bij het afhandelen binnen de webshop, maar dan biedt het dashboard altijd uitkomst.
Het gaat niet alleen mis bij sites, maar ook bij banken zelf. De ING is hier een voorbeeld van. Zo ben ik een paar dagen geld kwijt geweest doordat de verzendende bank het had verstuurd en ING het niet kon vinden. Jammer dat je dit als onmogelijk aankaart, terwijl dit vaker gebeurd is.

Het dashboard heb ik ook wel gezien, maar is voor mijn gevoel meer een lapmiddel.

De Adyen integratie werkte veel betrouwbaarder en daarbij heb ik geen last gehad van deze betaalissues met iDeal.
Ik kaart niets aan, dat deed jij. Je hebt nog geen begin van een bewijs gegeven dat er iets mis is met iDeal.
Als er iets fundamenteel niet zou kloppen hadden we dat allang vernomen.
Wie is we in deze? Ik heb meerdere malen gebeld met ING, maar die konden mijn geld niet zien. Ik ook niet, want het kwam niet aan.

Volgens mij ‘praten’ we ongelofelijk langs elkaar heen. Misschien moeten we het hier maar bij laten.
Het is 'we' als in alle andere mensen op deze wereld dan jij.
Je roept dat iDeal cookies nodig heeft, je wekt de schijn dat het onbetrouwbaar is omdat je geld 'kwijt' zou zijn en je zegt dat het vaker voorkomt.

Ik zal niet zeggen dat er nooit een storing is, maar ik heb zelden een systeem gezien dat zo betrouwbaar is als iDeal. Dat is best bijzonder omdat het voor een belangrijk deel afhankelijk is van de implementaties door anderen.
Ik zorg er aan de 'voorkant' voor dat ik niet te maken heb met malafide bedrijfjes om te voorkomen dat je gedoe hebt en je achter de feiten aan gaat lopen.
Soms is een simpele google zoekactie al voldoende info om iets niet te doen.
Leuk en aardig allemaal. Maar dit kan dus iedereen overkomen. Zelfs met gedegen voorwerk. Je kunt het niet uitsluiten en dan is de mogelijkheid om ergens aanspraak op te maken behoorlijk fijn.
Kan je een voorbeeld noemen? Als je gewoon niet op vage websites je spullen besteld is er niets aan de hand. Dat hele verzekergedoe is onzin.
Een voorbeeld; vorig jaar heb ik vliegtickets gekocht die toen niet door konden gaan wegens Corona. Ik heb betaald met credit card en heb mijn geld binnen twee weken teruggekregen. Anderen die bijvoorbeeld met iDeal hebben betaald wachten nog steeds op hun geld. De ticketwebsite was prima aangeschreven, pre Corona dat wel.
Een creditcard is altijd beter dan ideal:

-Bij een creditcard kan je je geld terug krijgen
-Heb je vaak 180 extra garantie
-Creditcard kost vaak niks extra's
-Heel handig voor op vakantie. Pinpassen worden in het buitenland bij winkels in bepaalde landen geweigerd en een creditcard vaak niet.
-Handig voor nood voor op vakantie.

Nadeel van ideal:
-geld is gewoon overgemaakt en niet zelf terug te krijgen
-Als je met ideal betaald hebt en het bedrijf net voor je levering failiet gaat kan je waarschijnlijk fluiten naar je centen.
-Je krijgt waarschijnlijk je product, alleen een garantie heb je niet

[Reactie gewijzigd door phantom09 op 22 juli 2024 21:05]

Kan genoeg voorbeelden benoemen, zakelijk gezien. Maar zal dat niet doen vanwege de functie en wellicht herkenbaarheid van de voorbeelden. Spreek genoeg klanten die dat dus wel is overkomen. En je stereotype beeldvorming dat dit alleen op "vage websites" gebeurd is wel heel simplistisch
Menig aangeschreven webwinkel heeft toch een sterkte omruil of retourbeleid? Scenario's die in deze thread voorkomen klinken voor mij zo specifiek, dat ik twijfel dat een menig consument überhaupt daar in aanraking meekomt.

Ik gebruik Paypal en Ideal sinds mijn tienerjaren en heb zelf nog nooit zulke scenario's bij retail webwinkels meegemaakt. Ik zeg natuurlijk niet dat het dan bij andere dan ook niet gebeurd. Bij eBay en marktplaats is het natuurlijk een no-brainer om Paypal te gebruiken.

Ik snap wel dat mensen automatisch denken dat het om "vage websites" gaat. Het enige punt wat ik inderdaad nog dom vind, is dat er nog extra kosten komen voor gebruik van Paypal. Tuurlijk, het is maar x cent, maar anno 2021 aardig outdated.
Grappig, Paypal is voor mij namelijk altijd verschrikkelijk geweest om mee te werken maar Ideal altijd feilloos.

Edit: bedoelde in het algemeen, brainfart van mijn kant

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 22 juli 2024 21:05]

iDeal is feilloos als de tegenpartij het geld niet wilt terugstorten? Ben ik heel benieuwd hoe jij iDeal zover hebt gekregen om je geld terug te storten als de verkoper niet meewerkt.
Nee, bedoelde over het algemeen, moest ik even verduidelijken.

Maar ik heb dat probleem ook nooit gehad om eerlijk te zijn
Daar ging de hele comment over, iDeal doet niks met zulke klachten terwijl de andere providers dat wel doen.
Ja dat snap ik nu, maar heb je nooit even dat begrijpend lezen even uitstaat om de een of andere reden? Het gebeurt.
Dan heb je geluk gehad of bestel je niet bij megekko of dat soort bedrijven. Sturen ze je 2e hands producten, met zichtbare krassen, geven ze jou de schuld en verdommen ze om je terug te betalen...
Oei, heb wel bij Megekko besteld maar idd niet zoiets gehad. Maar dan weet ik dat nu.
Ze zijn verplicht om bij verkoop op afstand binnen 14 dagen niet gewenste artikelen kosteloos zonder opgaaf van reden retour te nemen.
Mochen ze niet mee willen werken zou ik vragen naar hun juridische afdeling. In het uiterste geval staat het je vrij om aangetekend het materiaal op te sturen en beslag te leggen ter hoogte van aankoopbedrag, verzendkosten en meerkosten die je maakt om je aankoopbedrag terug te krijgen.
Met veel bombarie heb ik ooit eens voor iets van E 175 beslag gelegd op de voordeur van het t-mobile kantoor in den haag, gedreigd te verzegelen en/of mee te nemen. Het duurde 5 minuten of ik had mijn onterecht afgeschreven kosten terug van ze, dat itt bijna een half jaar lang emailen, brieven schrijven en soebatten.
Die partij zal mij no-never-nooit meer als klant terug zien.

[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 21:05]

Kun je bij Currence een geschillenclaim indienen? Volgens mij niet. Het enige wat zij doen is het doorverwijzen naar de banken (die daar niks mee kunnen) of het doen van aangifte.
Nee sorry, ik bedoelde over het algemeen. Over geschillen claims weet ik niks omdat ik nooit zo'n probleem gehad heb.
Helemaal mee eens :) Vind iDeal daarnaast ook behoorlijk omslachtig (al is PayPal nog veel erger.). De ideale combinatie is voor mij Apple Pay icm m’n credit card.
Aangezien ik een N26 rekening gebruik, heb ik geen iDeal. Maar ik mis het ook niet. Alleen voor tikkies met vrienden is het lastig, alle websites waar ik koop hebben genoeg mogelijkheden met CC of paypal.
Je doet nu net of zijn alle webwinkels slecht.
Nee dat is jouw aanname. Dat maak jij ervan. Dat staat echter niet beschreven.
Helemaal mee eens. Waarom zou ik voor een betaalmiddel kiezen zonder enkele garantie. Doe mij maar cc
Ikzelf zweer bij PayPal, gisteren een refund geplaatst bij Microsoft voor een Xbox game en de volgende dag stond het geld al weer op mijn rekening.

Complimenten ook voor Microsoft trouwens, bij kamp blauw is koop ook echt koop.
Ik heb begrepen dat paypal bij twijfel altijd de kopende partij in het gelijk stelt. Het schijnt dat dit vaak misbruikt wordt, ten koste van webshops. Als koper zit je derhalve goed, de verkopende partij is kwetsbaarder...
Naar mijn ervaring is dat niet het geval. In elk geval een paar jaar terug niet. Ik had een paar jaar terug een dispute geopend, maar de verkoper hoefde alleen maar een simpele reactie te plaatsen (was in de trand van "onze klantenservice heeft besloten geen refund te geven", weet de exacte details niet meer) en ik was mijn geld kwijt. Ging gelukkig maar om een paar tientjes, maar ik vertrouw PayPal daardoor niet echt meer met mijn aankopen.
Ik heb begrepen dat paypal bij twijfel altijd de kopende partij in het gelijk stelt. Het schijnt dat dit vaak misbruikt wordt, ten koste van webshops. Als koper zit je derhalve goed, de verkopende partij is kwetsbaarder...
Niet altijd. Maar in het enige geval dat ik voorhanden heb, besloot Paypal niet het geld terug te halen van de winkel, maar me wel een refund te geven.
Kamp rood ook. Gelukkig bestaan er nog fysieke cartridges, maar sommige (minder bekende) games staan alleen op de eShop
En ik wil geen creditcard want dat wordt als schuld gezien. Succes met een hypotheek aanvragen om maar wat te noemen.

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 22 juli 2024 21:05]

Dan ben je niet goed geïnformeerd of heb je je niet goed ingelezen. Het hebben van een creditcard heeft geen invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Tenzij je een betalingsachterstand hebt.
Dan toch gek dat ik geen betalingsachterstand had maar wel bij 2 keer toe bij een hypotheekaanvraag 1 keer in 2012 en 1 keer 2017 werd gevraagd of ik een creditcard had omdat ze dat als schuld zien.... Sterker nog de eerste keer in 2012 had ik een creditcard via de ING maar datzelfde ING werd mijn hypotheekverstrekker en die vereiste wel dat ik eerst mijn creditcard op moest zeggen.
Is het via een tussenpersoon gegaan? Die zeggen dat namelijk standaard, maar dat is dus niet zo. Het hebben van een creditcard heeft alleen invloed bij een negatieve BKR registratie. Anders wordt zo'n creditcard uberhaupt niet aangemeld in het BKR register.
Het leuke met de CC - ideal discussie vind ik altijd dat je CC rekening (bij mij althans) vervolgens gewoon met ideal betaald wordt indien je geen automatisch incasso gebruikt..:-)
Je kan ook betalen met een debit card van Visa of Mastercard (bijv via bunq of ICS), dan heb je geen last van BKR en wordt het direct afgeschreven.

Maar volgens mij is iDeal altijd nog wel veiliger ;)
Maar volgens mij is iDeal altijd nog wel veiliger ;)
iDeal is niet veiliger. Zelfs met 'prepaid credit cards' (bijvoorbeeld de gratis variant van N26) heb je de mogelijkheid om een geschil te openen. Dat mist met iDeal, en daarmee kan je fluiten naar je geld.
Ik bedoel niet zo zeer qua verzekering, dan wint Paypal/CC makkelijk. Het is meer dat bij CC gegevens opgeslagen (kunnen) worden die misbruikt kunnen worden.

Nou worden veel maatschappijen wel strenger maar het zal niet de eerste keer zijn dat massaal CC gegevens uitlekken.
Ik bedoel niet zo zeer qua verzekering, dan wint Paypal/CC makkelijk. Het is meer dat bij CC gegevens opgeslagen (kunnen) worden die misbruikt kunnen worden.
Wat is daar onveilig aan als je bij misbruik je geld terugkrijgt?
Ik kan die gratis prepaid variant van N26 niet vinden.
Deze is een debit , not credit card
https://n26.com/en-us/n26-vs-prepaid-cards
Beter begrijpend lezen. Ik schreef 'prepaid credit cards'.

Het werkt als een kredietkaart, maar je zet er eerst geld op (op de bijbehorende IBAN rekening).
'Prepaid credit cards' is een oxymoron. Maar je bedoelt een Debit Mastercard of Visa Debit card.

Een card die:

- direct gelinkt is aan een IBAN.
- geen doorlopend krediet biedt.
- wel gebruikmaakt van Mastercard of Visa en niet van Maestro of V-pay.
'Prepaid credit cards' is een oxymoron.
Alleen als je kijkt naar letterlijke betekenis. Overal waar je met een 'credit card' kan betalen, kan je met een dergelijke kaart betalen.
prepaid credit cards'.
Voordeel van die methode is dat je die rekening kunt vullen met precies het bedrag dat je op dat moment denkt uit te geven. Geen saldo op je rekening en de CC kan niet misbruikt worden.. Decimaal verkeerd in de webshop app ? No-Go.
Ooit eens met een huisgenoot bij de AH gestaan, de cassiere had 2526 aaangeslagen ipv 25,26. Gelukkig op tijd gezien anders geld weg, maar wel met 2500 cash geld ongevraagd gepind (nu kan men als men echt wilt ook geld storten via een pinapparaat, toen zeker nog niet). Die decimale dot mag best wel groter op het display of de decimalen meer gescheiden
Creditcards doen bij de meeste mensen gewoon een automatische incasso via SEPA.

Je kunt ook betalen met ideal maar dat is tussen jou en je CC maatschappij en niet tussen jou en de winkelier waar je iets koopt.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 21:05]

Dat is inderdaad wel weer erg ironisch; ben benieuwd hoe de meeste mensen die hier aangeven CC-betalingen te prefereren boven iDeal hun CC afbetalen als ze geen automatisch incasso gebruiken (ik gok toch met iDeal ;)). Nadeel van dit systeem is dat je dan wel bij de BKR geregistreerd staat, anders niet.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 22 juli 2024 21:05]

Als je gespreid betalen uit hebt staan op je CC, dan is deze niet geregistreerd bij het BKR.
Daar heb je helemaal gelijk in, enkel bij gespreid betalen inderdaad - my bad :)
Je creditcardmaatschappij betalen met iDeal of tig verschillende webshops is ook een mega verschil. Daarnaast kan de CC-toko je moeilijk tillen, die brengen immers louter je werkelijke verkeer in rekening en hébben al geleverd; je betaalt dus achteraf. Als het al geen debit kaart is waar je zelfs direct betaalt. ;) Kromme vergelijking dus imho.
Credit card vind ik helemaal niets. Met die verzekering die eraan hangt en de transactie kosten die links of rechtsom gemaakt worden.

Heel die 'claim' cultuur uit Amerika heb ik weinig mee. Ik ga uit van vertrouwen tussen de partijen.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 22 juli 2024 21:05]

Ja dat is leuk tot je genaaid wordt en er geen enkele optie is om er iets tegen te doen. Dan wil je toch een chargeback of arbitrage kunnen uitvoeren. Afijn.
Dat is waar, maar de andere kant van de medaille is dat je bij iedere andere transactie "genaaid" wordt om voor die verzekering te betalen. Ok, technisch gezien betaalt de leverancier, maar uiteindelijk komen die kosten toch bij de klant terecht.
Maar zo is het wel vaker bij dat soort producten, er is geen goede keuze, links of rechts om kost het veel geld.
Ik lees dat veel "consumenten" bang zijn dat ze online betalen en dan niks geleverd krijgen of een kwaliteit issue hebben. Dan zou de oplossing zijn om een charge back in te regelen via een creditcard.... zeker. En daar betaal JIJ dus voor.

Sterker nog. Als verkopende partij is dit echt een hekel punt. Stel jouw klant is in jouw beleving onredelijk maar kan wel even zo maar zijn geld terug halen. Of heeft het product wel gewoon gehad en gaat een chargeback aanvragen. Sterk onwenselijk en heel tijdrovend voor een ondernemer om daar weer achteraan te gaan. Eigenlijk het omgekeerde probleem van de klant zegmaar. Alleen een ondernemer berekend dit risico dus gewoon door aan de klanten via een opslag percentage op de producten.

Logisch dat je dus "korting" krijgt als je betaald met een betaalmethode zonder chargeback mogelijkheid.
Valt ook wel mee met hoeveel bewijs het is..

Factuur sturen en track & trace code erbij en je bent in 99% van de gevallen klaar.
Wat m.s. mist in dit plaatje is dst een financiele/credit card fraude (bijvoorbeeld een ongedekte check) in de US zwaar bestraft wordt, kortom in die economie is het risico voor de crimineel om te frauderen hoog. Eenzelfde hoge straffen hier in Europa zou ook die criminalteit in een hoek duwen.
Heel die 'claim' cultuur uit Amerika heb ik weinig mee. Ik ga uit van vertrouwen tussen de partijen.
Heeft mij bij eBay, AliExpress, PayPal, en bij de kredietkaartmaatschappij zoveel gezeur bespaart. Zodra je buiten het proces valt bij veel winkeliers ben je de klos. Je moet dus een eigen proces hebben om je geld terug te krijgen. Die minuscule transactievergoeding betaal ik daar graag voor. Eén keer er gebruik van maken, en je hebt het voor jaren terugverdiend.
Gelukkig vinden miljoenen mensen dat wel 'iets' 8-)
Ik krijg bij veel reacties toch een beetje het idee dat mensen iDeal niets vinden omdat het door de meeste mensen gebruikt wordt. Het is veel interessanter om te zeggen dat je alternatieven gebruikt. Als iDeal echt zo slecht is als wat hierboven beschreven wordt is het natuurlijk best wel typisch dat het zo veel gebruikt wordt. Lijkt een beetje op de anti Volkswagen reacties op autosites, die ook worden gevoed omdat die auto's het meest worden verkocht.
Bij elk nieuwsbericht over iDeal zie je ongeveer dezelfde reacties:
Ik betaal met creditcard of PayPal want verzekering en makkelijk geld terug, en alleen met iDeal als het écht niet anders kan!
En daar wordt dan weer op gereageerd met de nadelen van creditcards en PayPal. Het is gewoon een standaard riedeltje. Ik durf alleen niet te zeggen of dat komt door het "Volkswageneffect" dat jij beschrijft ;)
Dus ongeveer 24,2 miljoen euro aan transactievergoeding. Aan winkeliers vragen ze vaak 0,25 euro per transactie.
Anoniem: 454358 @Cobalt10 februari 2021 16:47
nee, dat zijn de payment providers en banken die dat vragen, de kosten die zij weer aan ideal betalen zullen natuurlijk weer wat lager zijn. Nog steeds erg weinig als je het vergelijkt met andere methoden als bijvoorbeeld creditcard

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 454358 op 22 juli 2024 21:05]

Aantal iDEAL-betalingen bereikte in januari recordgroei van 52 procent
Ja ja hoe zal dat toch komen :| ???

Ow ja omdat er VELE winkels/bedrijven gesloten zijn en je alleen via internet en dus iDEAL kan betalen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 21:05]

Ik gebruik iDEAL alleen als het niet anders kan en alleen bij winkels die ik al ken. Het werkt wel goed maar er is geen enkele vorm van kopersbescherming.
Ideal verwerkt per seconde ruim 3x zo veel transacties als bitcoin en gebruikt maar een honderdduizendste van de elektriciteit.
Hoe komt u tot die conclusie?
Appels met peren vergelijking. Beide hebben hun sterke en zwakke kanten.
Anoniem: 217290 10 februari 2021 22:53
het zou gewoon verplicht moeten worden dat de betaalkosten aan de klant berekend moeten worden. Dan gaan de kosten pas echt omlaag. Nu hebben de grote credit card maatschappijen de vinger in de pap want voor hun kaart mag je geen kosten in rekening brengen. Maar voor veel goedkopere opties wel.

Hieronder een lijstje wat ik als ondernemer moet afdragen aan de diverse betaal opties:

iDeal: 0,17
Creditcard: 1,9 - 2,9% + 0,25 (25,- per chargeback)
Paypal: 3,9% + 0,45 (+0,5-2% afhankelijk van het land van de klant, + 14 / 28 euro per paypal claim) en owja de klant buiten de euro groep betaald ook nog eens 4% conversie fee.
Bank overschrijving: 0,10
Pin: 50 euro p/m + 0,05 per transactie (eerste 1000 gratis)
Contant: 17,50 per 5000,- storting
Diverse andere betaal opties 1-2%

Paypal is by far het duurste van allemaal, maar de credit cards zijn ook niet goedkoop. Helaas denken veel consumenten dat het allemaal gratis is. Gelukkig zie je steeds meer dat webwinkels PayPal beginnen te boycotten of de klant te confronteren met de extra kosten.

Op het moment dat klanten beter bewust zijn van de kosten dan denk ik dat die kosten juist hard gaan dalen. Nu zit het verpakt in het prijs van het product. En het gevolg is dat iDeal klanten dus feitelijk mee betalen voor PayPal en credit card klanten. Dus als jij kiest voor een dure betaal optie denk daar is twee keer over na :).
Bijv. in de Nintendo eShop zijn de enige opties echter creditcard, PayPal en cadeaukaart. Ja dan betaal ik wel met PayPal. Ook YouTube Premium kan je alleen per creditcard betalen.
Ik betaal altijd met Ideal en nooit problemen gehad en doe zeer veel online aankopen. Ook bij defect of retouren altijd geld teruggekregen.

Je moet ook gewoon bewust aankopen bij betrouwbare shops doen.
Het lijkt erop dat mensen hier cc gebruiken als excuus om toch de gok te wagen bij een malafide/onbetrouwbare shop.

Even voor de duidelijkheid ik heb het over binnenlandse shops en vliegtickets(of andere vormen van boekingen) ook hierbuiten gelaten.
Gek he nu alle winkels dicht zijn?
Gek he nu alle winkels dicht zijn?
Yep, minder idea(a)l...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.