Nederlanders hebben vorig jaar ruim een miljard iDEAL-betalingen gedaan

Het gebruik van iDEAL bleef vorig jaar sterk groeien, meldt Currence. Volgens de eigenaar van het betaalprotocol steeg het aantal iDEAL-betalingen met 28 procent en werden er voor het eerst meer dan een miljard transacties gedaan binnen een kalenderjaar.

Het groeipercentage van 28 is iets lager dan de groei van 34 procent een jaar eerder, maar die sterke groeispurt werd volgens Currence ingegeven door de strengere coronamaatregelen destijds. In totaal werden er in 2021 volgens Currence 1,143 miljard iDEAL-betalingen gedaan. Daarvan was 21 procent een betaalverzoek van consumenten onderling.

De transacties waren goed voor in totaal 99 miljard euro. Dat is een stijging van 41 procent, wat erop wijst dat er gemiddeld grotere bedragen betaald worden via iDEAL. In 2021 werd er ook voor het eerst meer dan 100 miljoen keer met iDEAL betaald in een kalendermaand.

De iDEAL-betalingen werden in 88 procent van de gevallen via een mobiele telefoon uitgevoerd. De overige 12 procent werd gedaan via internetbankieren. Een jaar eerder was de verhouding nog 85 en 15 procent. Volgens Currence nam het gebruik van acceptgiro's met 30 procent af, tot 4,4 miljoen. Eind vorig jaar heeft de verwerker beslist per 1 juni 2023 te stoppen met acceptgiro's.

iDEAL-statistieken 2021
IDEAL-statistieken 2021

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-02-2022 • 16:11

127

Reacties (127)

127
123
58
4
0
45
Wijzig sortering
Ik blijf me verbazen over het enthousiasme over iDeal. Natuurlijk, het is betrouwbaar en goedkoop, prima voor een online betaling bij een betrouwbare webshop of betrouwbare organisatie. Echter, veel mensen shoppen bij veel onbekendere webshops en betalen dan graag met iDeal. Wat men zich niet beseft is dat je je geld kwijt bent na een betaling en er wordt bijvoorbeeld niet geleverd.

Als consument ben je dan beter af met een creditcard. Voor mij de meest ideale manier van online betalen met kopersbescherming en verzekering. Betaal je een klein bedrag voor, maar voor de gemoedsrust is het perfect.
Als ik een gok zou moeten doen verwacht ik ok dat 75 - 80% bij de grote partijen wordt gedaan (Bol.com/coolblue's/Thuisbezorgd etc...). Allemaal partijen waarvan je weet dat ze te vertrouwen zijn.

Ik zou zelf de gok niet nemen bij shady webshops zonder wat 'due diligence' te doen. Of het moet over dermate laag bedrag gaan dat ik het accepteer dat het mis kan gaan.
Vindt het verwerpelijk als mensen bij shady webshops bestellingen doen "want de verzekering betaalt het toch wel".

Nu maakt visacard miljarden winst dus je betaalt het toch wel |:(
plus dat ze vergeten dat je echt wel een hoop papierwerk hebt in te vullen. Zo gemakkelijk betalen ze je echt niet terug (zoals bij 'too good to be true' aankopen)
Je moet iDeal zien als niet veel meer dan een betaalsysteem. Of je nu bij een obscure webwinkel met iDeal betaalt of pint in een schimmig steegje, je geld ben je kwijt. Dat is juist het mooie aan iDeal, er zitten niet allerlei voorwaarden en problemen aan.

In de VS veroorzaakt de nauwe band tussen betalingen en creditcardmaatschappijen er bijvoorbeeld voor dat de porno-industrie amper betalingen kan verwerken voor een normale prijs. Aan de ene kant is dat hun puriteinse maatschappij, aan de andere kant heeft het te maken met mensen die onterecht chargebacks uitvoeren zodra ze betalingen in hun overzicht zien verschijnen. Hoeveel je betaalt met zo'n systeem is afhankelijk van het risico dat een betaalpartij voor je bepaalt (of dat gebaseerd is op waarheid of niet maakt niet uit, want je kunt toch niet naar een ander). De neutrale positie van iDeal vind ik daarom stukken beter dan het alternatief.

Wil je jezelf beschermen tegen oplichting, dan zal dat je toch echt geld (of je data) gaan kosten. Creditcards, PayPal, of bankrekeningen met bepaalde verzekeringen. Dat soort diensten helpen ook om de betrouwbaarheid van zo'n website te bepalen: als ze ook creditcard en PayPal-betalingen accepteren, voel ik me een stuk vertrouwder om bij zo'n website te bestellen dan wanneer je enige optie iDeal is. Het is dan duidelijk dat het bedrijf betalingen met consumentengaranties durft te accepteren, want PayPal houdt gewoon je geld vast als de consument zijn aankoopbescherming activeert. Ik maak er meestal geen gebruik van, maar ik vind dat soort opties vaak wel een redelijke graadmeter.

Ik koop eigenlijk nooit zomaar iets bij een obscure webshop, mijn creditcard is eigenlijk vooral voor Amerikaanse websites en plekken waar betalen met CC goedkoper is (scheelt toch weer 10-25 cent transactiekosten, waarom ook niet?). Ik zie ook niet hoe consumenten op die gare oplichterssites terechtkomen, zouden het allemaal frauduleuze advertenties zijn?
Ik zou juist geen paypal of creditcard accepteren op mijn site. Mensen doen massaal aan chargebacks, en je kan er niets aan doen, vooral bij paypal niet.

Vroeger ook vaak gezien in de markt van game account verkoop. Eerste wat mensen doen, chargeback. Daarom had iedereen 3 paypal accounts, als er werd gechargebacked was alleen het tussen account niet meer bruikbaar.
Moet wel even melden dat ik slechte ervaringen heb met Paypal zn aankoopbescherming. Ik heb een keer via zon grey market key seller voor Steam games een spel gekocht, en kreeg toen een paar maanden later ineens 2 betalingen van €50 aangemeld door die site. Dus ik contact opnemen met Paypal maar die weigerde het te annuleren aangezien ze 'door mij in opdracht zijn gegaan'.
Dat is niet inherent aan het betaalsysteem.
Zo biedt SNS ook een aankoopverzekering bij aankopen gedaan met pin of iDeal.
Daarnaast zijn er ook creditcards zonder aankoopverzekering.

Het enige inhoudelijke voordeel van een creditcard is dat het ook indirect een credietwaardigheidscheck is. Zo kun je een borg van een huurauto reserveren, iets wat bij andere betaalsystemen niet gaat.

[Reactie gewijzigd door Oeroeg op 25 juli 2024 03:05]

ja, en zonder cash zodat je werknemers met zwakke principes nooit verleidt raken. win win.
<OT>
Geen cash kan niet.
Het is je hoofd in een strop steken en dan op de servers gaan staan en hopen dat die niet omvallen.
Dat is mijn mening.

En ik denk(Hoop ik ook) dat dat nooit zal gebeuren.
</OT>
Hoe denk jij dat de waarde van geld wordt bepaald? Dat heeft niets te maken met het papier wat je in je hand hebt. Sterker nog, als iedereen zijn geld morgen van zijn rekening (server) haalt dan is er bij lange na niet genoeg contant geld, goud of iets anders wat daartegenover staat.
Ik weet hoe geld werkt ... jongetje.
Geen cash kan dus prima.
In welk land ben je de afgelopen 2 jaar geweest? Gewoon even puur uit nieuwsgierigheid.
Vooralsnog ben jijzelf toch het meest angstig?
Oeehhh, het plan. Pleeaase, vertel me, wat is het plan. Of heb je misschien wat youtube videos van discutabele bronnen? Van mensen die überhaupt zelf niet snappen waar ze 't over hebben? Want die zijn ook altijd goed voor m'n lachspieren. Kom alsjeblieft door oh verlichtte ziel _o-
@Gladiator5 Je bent zelf al bang voor alles en niet eens wat er is. Zoek hulp.

[Reactie gewijzigd door dawhiteshark op 25 juli 2024 03:05]

Bij webshops die ik echt niet ken geef ik gewoonlijk de voorkeur aan Paypal indien die optie beschikbaar is.

Net zoals ik dat ook deed voor een fietscomputer die ik in pre-order, voor levering oktober 2020, bestelde op de website van een voor mij onbekend bedrijf dat hun product eerder via Kickstarter en een ander platform aan de man/vrouw bracht.
Een week voordat de eerste zes maanden na mijn bestelling/betaling afliepen klacht ingediend bij Paypal omdat de levering steeds maar uitgesteld werd en mijn geld terug gevraagd, het was toen al februari 2021.
Na pakweg 14 dagen had ik mijn centen terug op de rekening staan.
Kort daarna werd het heel stil op Kickstarter langs de kant van de producent en op hun eigen website verdween alle contactinfo enz...
Er staan nu op de productpagina van KS zo'n 4700 reacties te lezen van backers die hun fietscomputer nooit gezien hebben.

Hoeveel slachtoffers, die in pre-order besteld hadden, daar nog bijgeteld moeten worden daar heb ik het raden naar maar mijn eigen pre-order had nummer 2354 of zoiets en dat was enkel voor midden Europa.
Als toemaatje had de producent in november 2020 nog hun backers/kopers gevraagd om tussen te komen in de gestegen kosten voor verzending...

Via crowdfunding was er meer dan twee miljoen rond gehaald, naast de inkomsten die ze uit hun pre-orders hadden binnen gekregen en hun extra verzendingskosten, maar dat bleek in praktijk ofwel niet genoeg ofwel was het gewoon een geval van oplichting vanaf dag 1.

Uit de commentaren die ik gelezen heb op KS bleek wel dat er een eerste batch geleverd is geweest maar de toestellen uit die reeks bleken niet bestand tegen een beetje regen of hadden andere problemen zoals bijgeleverde mounts die afbraken bij het minste, schermen die niet af te lezen waren overdag, enz...

Maar ik had dus wel mijn centen terug, vandaar mijn voorkeur voor Paypal als het even kan.
Maar waarom koop je überhaupt bij bedrijven die je niet vertrouwt?
(Ex-)Kickstarter producten zijn meestal vrij uniek, m.a.w. nergens anders te vinden.
Soms zie je iets dat je wil maar dat nergens anders te vinden is.
Zo was dat dus ook met die fietscomputer het geval.
Ik kende het bedrijf niet maar had al veel van bedrog gehoord en gezien op crowdfunding sites dus was ik toch maar voorzichtig.
In dit geval had dezelfde producent enkele jaren eerder een eerste versie uitgebracht van die fietscomputer dus ik dacht: Waarom niet?
Maar had ik geen Paypal gebruikt om te betalen was ik waarschijnlijk ook mijn geld kwijt geweest, net als zovele anderen.
Bij hen kan je tot zes maanden na aankoop nog terecht, of dat elders ook overal kan durf ik te betwijfelen.
Tja, bakcers (via kickstarter of ander platform) weten het risico.. Ze kopen geen product. Dat staat overal duidelijk vermeld. Je doet een betaling voor een mogelijk product. Je doet een betaling voor de ontwikkeling en een mogelijk extra daarin is dat jij een product krijgt. Iets backen op kickstarter is geen pre-order, dat vergeten sommige mensen nog wel eens.
Als jij een backer was, had paypal eigenlijk het geld nooit terug mogen geven.
Als je hem bestelde op de website van de ontwikkelaar (en niet via kickstarter), dan klopt het wel wat paypal heeft gedaan.
Klopt, en daar ben ik het volledig mee eens.
Maar ik had niet op Kickstarter ingeschreven als backer maar rechtstreeks gekocht in pre-order op de website van de fabrikant, en dan zijn de regels natuurlijk anders.

Uiteindelijk is de fabrikant in dit geval failliet gegaan en dat kon je in feite van ver zien aankomen.
Communicatie naar backers en kopers toe werd slechter en slechter, leveringstermijnen werden keer op keer achteruit geschoven en info over enige progressie en vooruitzichten was er nauwelijks.
Wanneer dan ook nog eens alle namen en contactinfo op de website van de fabrikant verdwenen was het helemaal duidelijk dat het goed fout zat.

Wat de afwikkeling met Paypal betreft hebben zij na mijn verzoek om mijn geld terug te krijgen de fabrikant op hun beurt gecontacteerd maar twee weken later werd mijn geld gewoon terug op de rekening gestort omdat de fabrikant ook niet op hun onderzoek had gereageerd.
Mijn verzoek aan PP werd vijf maanden en twee weken na mijn aankoop gedaan omdat je bij hen tot zes maanden na aankoop nog terecht kan.
Met paypal zijn er meer problemen dan een creditcard.

Zo is mijn paypal account niet meer te recoveren. Mijn wachtwoord werkte ineens niet meer en de support wilt zelfs na het sturen van mijn ID niets doen.

Dus dat was eens en nooit meer.
Ik kan enkel over mijn eigen ervaring met Paypal spreken en die is tot nog toe zonder uitzondering positief.
Maar ik vermoed dat in jouw geval je PP-account al een tijd niet meer gebruikt was, of heb ik het mis?
Want in zo'n geval kan het dus inderdaad zijn dat je account geschrapt wordt.
Er was ook even sprake dat PP kosten in rekening zou gaan brengen voor accounts die lange tijd niet gebruikt worden, maar ik geloof dat ze daar van af zijn gestapt.
Ik krijg steeds mails van paypal dat ik nieuwe voorwaarden moet accepteren, dus ik neem aan dat mijn account nog bestaat. Maar ik kan gewoon niet inloggen / mijn password aanpassen / complete reset via de hulp mensen.

Er staat maar 10 dollar ofzo op, dus zo erg is het niet, maar het gaat om het principe. Paypal zijn gewoon een stelletje dieven.
Die zekerheid koop je gewoon zelf. De rente op creditcards is hoog en de kosten voor de webshop om creditcards te accepteren ook. Het is gewoon een heel duur betaalde verzekering.

Je bent dus helemaal niet perse beter af met een creditcard. Als de "premie" die jij betaald hoger is dan de schade (en dat is het altijd, anders maakt een verzekeraar verlies) ben jij uiteindelijk slechter af.
Voor mij is het toch een redelijk betaalbare verzekering hoor... gewoon maandelijks volledige rekening aflossen, dus geen rentelasten. Wel duurder voor de winkelier inderdaad, maar voor mij houden de kosten op bij de jaarlijkse card-fee.
Wel duurder voor de winkelier inderdaad
En op wie gaat de winkelier die kosten verhalen denk je?
Meer op de anderen dan op mij, want we betalen allemaal hetzelfde bedrag aan de winkelier
Je betaalt alleen maar rente als je te laat betaalt. Gewoon aan het einde van de maand betalen en je betaalt geen cent rente.
De rente op creditcards is hoog, zoals ik schreef. Zo rond de 14%. Dat niet iedereen rente betaald omdat ze snel zijn met betalen is leuk, maar dat neemt niet weg dat creditcard toko's flink wat euro's verdienen met rente.

Je betaald overigens ook nog de 'card kosten', die ook flink hoger zijn dan een pinpas.

Feit is dat een creditcard in elk opzicht duur is. Duur qua 'card kosten', duur qua rente, duur voor de winkeliers. Je betaald al die zogenaamde voordelen dus allemaal zelf.
welke rente? je betaald geen rente als je een creditcard gebruikt zoals het hoort. geen geld uitgeven wat je niet hebt
Ik blijf me verbazen over het enthousiasme over iDeal. Natuurlijk, het is betrouwbaar en goedkoop, prima voor een online betaling bij een betrouwbare webshop of betrouwbare organisatie. Echter, veel mensen shoppen bij veel onbekendere webshops en betalen dan graag met iDeal. Wat men zich niet beseft is dat je je geld kwijt bent na een betaling en er wordt bijvoorbeeld niet geleverd.

Als consument ben je dan beter af met een creditcard. Voor mij de meest ideale manier van online betalen met kopersbescherming en verzekering. Betaal je een klein bedrag voor, maar voor de gemoedsrust is het perfect.
Voor zeker NL, maar ook EU-webshops heb je geen creditcard nodig. Wetgeving voldoet gewoon als aanvulling op iDeal mits je het niet over te grootte bedragen gaat hebben.

Het is vrij simpel, mits je het geld een tijdje kan missen dan volstaat gewoon wetgeving etc om je gelijk te behalen.

En de kopersbescherming en verzekering bij een creditcard verdwijnt ook als sneeuw voor de zon hoe meer je er gebruik van gaat maken.

Je moet gewoon blijven oppassen bij de onbekendere webwinkels / de bekendere schimmige varianten en daar geeft noch een iDeal noch een creditcard echte beveiliging tegen.
Bij aliexpress kan je nu ook met ideal betalen, dus ook buiten EU werkt het.
IDeal werkt wel, alleen de wetgeving naleven daar wens ik je veel succes mee met een AliExpress deal.

Als zij niet terugbetalen dan heb jij pech.
Vooralsnog laat Aliexpress zien dat zij verder gaan dan wat de wet voorschrijft (in het voordeel van de consument)
Dat dacht ik niet.

Heb al 2 disputen gehad voor defect aangekomen producten, waarbij ik het product voor mijn eigen kosten terug naar China mocht sturen, alvorens ik mijn geld terug zou krijgen. Alle foto's, bewijzen en beroepen ten spijt. Uiteraard zijn de retourkosten vele malen hoger dan de waarde van het product, dus weg geld...
Ik koop er al maanden helemaal niets meer, en ga dat ook nooit meer doen.

Tegenwoordig zijn veel van die Ali Express producten via Amazon overigens goedkoper en veel sneller te krijgen, dus heb ze ook niet meer nodig.
Er zit echter ook een verschil in recht hebben en recht krijgen...
Ga jij voor 30 euro de gehele rechtelijke (europese) molen door om je gelijk te halen als de webshop weigert je het geld terug te betalen?
Ik gebruik ook wel credit card bij grotere aankopen, maar het voordeel van ideal/bancontact vind ik dat het direct van je rekening af is. Bij credit card krijg je de rekening later en denk je shiiiit das waar die ging er nog vanaf. :X
Bij een reguliere creditcard wel, maar bij een prepaid-creditcard gaat het geld direct van je rekening.

Trouwens, bij een reguliere creditcard kun je dat ook instellen. Voordat ik overging op prepaid, had ik dat ook zo ingesteld, waardoor ik niet later nog de rekening kreeg.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 03:05]

Een prepaid creditcard moet je eerst opladen, vandaar de term prepaid toch? Jij bedoelt een debitcard denk ik.
Nee, ik bedoel een prepaid-creditcard. Als ik betaal met mijn prepaidkaart, dan gaat het geld direct van mijn rekening. Dat kun je zo instellen. Bij prepaidkaarten in telefoons kun je tegenwoordig ook instellen dat er automatisch geld wordt afgeschreven. Wat dat betreft is de term ‘prepaid’ wat verouderd.

Trouwens, bij een reguliere creditcard kun je dat ook instellen. Voordat ik overging op prepaid, had ik dat ook zo ingesteld, waardoor ik niet later nog de rekening kreeg.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 03:05]

Je bedoelt toch gewoon een Debit card. Bij een Debit card gaat het geld namelijk direct van je bankrekening. Een prepaid kaart moet je eerst opladen. Met een creditcard koop je op krediet en betaal je later terug.

De term creditcard wordt in het Nederlands een beetje misbruikt soms. Zodra het een Visa of Mastercard is, wordt het meteen een creditcard genoemd. Terwijl Visa en Mastercard ook gewoon Debit en prepaid kaarten leveren.

[Reactie gewijzigd door LongBowNL op 25 juli 2024 03:05]

Verreweg de meeste kaarten van Mastercard en Visa zijn in Nederland gewoon creditcards. Aan het eind van de maand reken je af. De debitcards van die maatschappijen beginnen nu langzaam te komen. Wat wel een groot verschil met de VS is is dat we in Nederland doorgaans aan het eind van de maand alles wat er staat afrekenen en niet laten staan tot meerdere maanden na aankoop.
Een prepaid credit card is de goedkope variant (en in één geval zelfs compleet gratis) van een gewone creditcard, waarbij u alleen het geld kan besteden wat eerst door u zelf is gestort. Aan te vragen van zowel Mastercard als VISA (nieuw).
https://www.creditcard.nl/prepaid
Het is geen prepaid maar een debet card. Bij N26 kan je zo'n kaart afnemen:

https://n26.com/en-eu/mastercard
Dat denk ik ook, maar ik reageer op thevivaldi die echt anders beweert:
Nee, ik bedoel een prepaid-creditcard
Nadeel van credit card is dat die veel makkelijk gebruikt kan worden voor misbruik dan een debit systeem. Ik gebruik mijn cc dus alleen als het absoluut noodzakelijk is. De rest via paypal / ideal. Ik koop eigenlijk alleen bij shops die ik ken of waarvan ik goede berichten hoor van directe mensen om mij heen. Voor kleine bedragen is een gokje niet erg natuurlijk. Nadeel van cc vindt ik ook dat het niet direct zichtbaar is op de rekening en dat vergeet ik soms wel eens (weet ik, mijn probleem) maar dan doen sommige aankopen 2 keer pijn zeg maar ;) cc heb ik voor in het buiteland want vaak werkt de normale betaal pas daar niet en cc is dan net zo eenvoudig, ook draadloos.
Via iDeal wordt anders voor miljoenen euro per jaar aan fraude gepleegd. En dat betreft per definitie alleen Nederland. Het veiligheidslek zit vrijwel altijd achter de computer of met de smartphone in de hand. En geeft alles weg waar de criminelen om vragen. Dat is met iDeal niet anders dan met een creditcard
Bij iDeal fraude ben je zelf een schakel, bij cc fraude hoeft alleen de website te lekken. Ik vertrouw mezelf een stuk meer dan een onbekende we site ;)
De kosten voor betalingen met creditcard zijn het kleine risico vaak niet waard, in ieder geval niet voor kleine aankopen. En voor grote aankopen kijk ik graag langer dan 3 seconde naar de betrouwbaarheid van een webshop voor ik een bestelling plaats, alleen in die sporadische gevallen gebruik ik een CC
Als consument ben je dan beter af met een creditcard.
"Als consument ben je dan beter af met een credit card instrument dat neerkomt op een financieel prisoner's dilemma"

Kredietkaarten zij ethisch verrotte rommel die voor winkels heel slecht zijn, en voor consumenten alles duurder maken, zowel wie hem wel als wie hem niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 juli 2024 03:05]

Zelfs contant geld kost een winkelier geld. En wanneer die dankzij de cc meer omzet kan maken, zijn de extra kosten geen probleem
Je weet donders goed dat de 2% die de CC maffia vragen bijlange na niet te vergelijken is met de 'kosten' van cash.
Klopt, niet te vergelijken. Maar is dit dan goed of slecht? Wanneer ik al m'n kosten, en daar vallen ook de transactiekosten onder, keurig meeneem in de marge op m'n producten en dan nog een gezonde winst overhou, dan ben ik een blij man.

Heb jij een alternatief voor de CC die wereldwijd aanslaat? Zo ja, maak er eens werk van! Kun je heel veel geld mee verdienen en in elk geval heel veel mensen een plezier mee doen.
Nee hoor, vaak kost contant geld alleen de fiscus wat geld ;)
Nee hoor, banken vragen overal geld voor. Dus ook het storten van contant geld en het wissel van briefgeld voor muntgeld. Er zitten dus meer kosten aan contant geld dan je denkt.
U mist de intentie van Noisia.
Ik snap wel wat hij bedoeld, was ook meer een bevestiging van wat cariolive23 zei.
Dat ligt echt aan het perspectief. Vaak ben je ook verzekerd met een betaling. Banken checken dingen steeds vaker.

Met een creditcard doe je geen betaling. En dat is dan ook het grote verschil. Je ziet iets van 200 euro. De creditcard maatschappij leent je 200 euro.(schiet dit voor) en vervolgens los je die 200 euro weer af. Dit zorgt er dus ook voor dat je geen zaken doet met de verkoper eigenlijk. Maar met de creditcard maatschappij. Het belang van de creditcard maatschappij is dus wettelijk ook veel groter. Immers jij hebt eigenlijk een lening met de creditcard maatschappij en niet een koopovereenkomst met de verkoper. (,Die heeft de creditcard maatschappij)
Het gevaar bij credit cards is echter dat het geld later op de maand pas wordt afgeschreven, je moet dus goed bijhouden wat, wanneer en hoeveel je wilt uitgeven. Ik betaal liever met ideal, dan is het geld tenminste meteen afgeschreven en op louche websites kom ik niet. Ik gebruik ideal het vaakst ingame, bijvoorbeeld om V-bucks te kopen in Fortnite. Ik gebruik m'n credit card bijna nooit meer.

En anders is er nog Paypal voor als er geen ideal optie is, zoals Ebay.
Dit is altijd het punt geweest van credit cards je aankoop verzekerd is, je betaald er dan ook meer voor....
Deels heb je gelijk en het is vanwege de -ogenschijnlijk lagere - kosten dat iDeal de voorkeur heeft maar eigenlijk is het een gemis vanuit het perspectief van de klant. De andere betaalmethoden zoals Paypall en CC hebben wel een voordeel voor de klant maar daarvan worden de kosten zichtbaar doorberekend. Bij iDeal zijn er natuurlijk ook kosten maar die zien we niet. En ondertussen is de geleverde dienst - namelijk het geld ook kunnen terughalen als de aankoop niet volledig wordt voltooid - dus inclusief levering - een stuk minder.
En wie spint er garen bij dit alles? De banken.

Zoals altijd kiezen we dus korte termijn lagere kosten en gemak (ik ook hoor - al gebruik ik bij twijfel wel paypall of CC).

Een CC is eigenlijk een gedrocht qua security maar omdat banken liever de 'betwist-kosten' betalen (omdat die lager zijn vermoedelijk) dan de kosten om een veilig systeem te introduceren blijft het bestaan.
Er zijn zat winkels waar de creditcardkosten niet zichtbaar worden doorberekend en waar er geen prijsversvhil is tussen betalen via ideal of cc.
In de EU mag er geen prijsverschil zijn. Alle transactiekosten moeten verdisconteerd zijn in de prijs van het product. De winkelier berekent dus de gemiddelde kosten per transactie en legt dat op de verkoopprijs.
Menig site die dat niet doet.
Dat zijn dan sites die niet in de EU zitten of gebruik maken van bepaalde trucs om er onderuit te komen. Binnen de EU zie ik het eigenlijk nooit meer dat er aparte tarieven gerekend worden.
Binnen de EU heb ik dat laatst nog gezien. Scheelde 10 cent ofzo. Het boeide mij eigenlijk niet zo en wist niet dat het niet mocht. Ik zou ook de site niet zo kunnen vertellen.
Voor grote bedragen, buitenland etc kan je idd beter met cc betalen. Die extra euro's zijn peanuts als je niks geleverd krijgt. Voor de rest is Ideal prima.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 25 juli 2024 03:05]

Hier een enthousiaste gebruiker van iDeal.

Gebruik het echt overal voor en waar ik voorheen zat te klooien met prepaid creditcards om iets te bestellen bij Dealextreme en later AliExpress kan ik nu bij Ali gewoon met iDeal betalen. Nooit problemen mee, als een product niet goed is of niet geleverd wordt krijg je netjes je geld terug via een dispute. Enige wat erg achterblijft is eBay, die vereisen nog steeds PayPal. Dat is toch omslachtig, want daar moet ik eerst geld opzetten via iDeal en dan de betaling doen. Nee ik weiger om die te koppelen aan mn bankrekening of daar geld op te laten staan. Creditcard.. tsja dat kost extra geld en is fraudegevoelig, dat is als een pinpas waar de pincode opgeschreven staat.
Kredietkaarten rekenen pokkedure transactiebedragen door aan online handelaars. Wetgeving verhindert dat handelaren die kosten rechtsreeks in rekening brengen voor consumenten bij het afsluiten van een onlien transactie. Dus vertaalt zich dat uiteindelijk in duurdere productprijzen voor jou en iedereen.

Paypal is overigens de allerduurste betaalmethode.

Ik ben als Belgische handelaar grote fan van ideal. € 0,49 per transactie, ongeacht het orderbedrag. Daar waar alle andere betaalmethoden een % in rekening brengen zodat een transactie al gauw enkele tot enkele 10-tallen €'s kost.

Overigens, ik koop zelf ook al 20 jaar online en heb het nog NOOIT meegemaakt dat ik een betaalde bestelling niet geleverd kreeg. Uitzonderlijk wel 's een anulatie, onmiddellijk gevolgd door een correcte terugbetaling.
Nederlanders middenstand heeft hier weinig mee te maken vrees ik. Het zijn vooral de online reuzen die voordeel van hebben.

Verder ben ik wel fan van after pay, dan heb je daadwerkelijk het product in huis voordat je betaald en een webshop die dat aanbiedt vind ik een stuk betrouwbaarder.
Heb je een extra elastiekje om je aluhoedje gedaan?
Dat is best bizar veel. Dat is een gemiddelde van bijna 64 per persoon en dat negeert ouderen die het niet gebruiken en kinderen zonder rekening. Ik kom denk ik niet eens aan de 15 en daarvan is zon 10x per jaar eten bestellen bij picnic zodat ik niet hoef te tillen met zware voorraad items. Ik doe wel wat meer transacties maar zeker niet met ideal. Zou wel eens willen zien wat mensen allemaal uitgeven als je aan zo veel transacties moet komen.

Voel me verder wel oud... Doe totaal niet me aan rare tikkie praktijken en weet niet eens wat iDIN is... en heb eerlijk gezegd ook geen zin om het op te zoeken. Ik betaal gewoon per win of bestel online de rest hoeft van mij allemaal niet.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 25 juli 2024 03:05]

Ik ben bijna 60 en doe honderden iDeal-betalingen per jaar. Nog nooit problemen gehad. En inderdaad, als ik het bedrijf niet ken/vertrouw kies ik voor creditcard of paypal. Maar voor kleine uitgaven (<EUR20) durf ik eigenlijk altijd iDeal te gebruiken (bijvoorbeeld op Aliexpress). Gecalculeerd risico.

Cash heb ik al maanden niet meer gezien.

Je bent zo oud als je je voelt :)
Ik zou simpelweg niet weten wat ik zo vaak zou moeten kopen. Dan heb ik echt een veel groter huis of veel grotere kliko voorde deur nodig ;)
We laten vrijwel alles thuisbezorgen, ook boodschappen en kleding. Winkels zien we zelden van binnen, hoewel dat weer een beetje begint te komen. En we hebben opgroeiende kinders. Die hebben ook van alles en nog wat nodig.

We letten op dat we duurzame en bruikbare producten kopen, maar ik moet toegeven dat de papier/karton-kliko wel snel vol is :)
En toch op een site over nieuwe technologie rondhangen en nooit de behoefte om eens te kijken wat alle nieuwe dingen nu zijn?
Ik kijk naar zat tech maar dit soort zaken boeien me gewoon niet omdat ik geen zin heb in meer manieren om te betalen. Geld kan je maar 1 keer uit geven en hoe minder keuzes hoe beter. Ik verdom het zelfs om met mijn telefoon te kunnen betalen of zelfs maar te bankieren. Helemaal geen zin in. Ik neem vaak mijn telefoon niet eens mee zodat ik ook niet verplicht aan die sociale asociale meuk hoe mee te doen als bellen terwijl je op visite ben omdat iemand je net dan lastig valt of bellen als je een blokje om aan het lopen ben.
Tech is leuk maar er zitten grenzen aan. Ik verdiep me dan ook liever in quantum technology en hoe dat werkt dan iets triviaals als nog meer onnodige bank zaken.
Nog nooit een tikkie gehad na een etentje of afscheidscadeautje voor een collega?
Ehh nee dat vind ik echt een achterlijk idee en gelukkig al mijn familie en kennissen ook. Als ik iemand uit nodig dan betaal ik en als zij mij uitnodigen betalen zij. Het idee van iemand uit eten vragen en vervolgens verwachten dat hij/zij zelf betaald vind ik echt bizar gezien uit eten gaan tot wel 30x meer kost als gewoon thuis eten. Dan speel je letterlijk met anders iemand zijn geld.
Dat staat je vrij, maar als je met collega's uit eten gaat, betaalt dan 1 iemand? als iemand een afscheidscadeautje koopt voor een vertrekkende collega, dan betaalt 1 iemand dat? Wat is er zo volslagen idioot aan om die kosten te verdelen?
IDEAL neemt een beetje de positie over van de acceptgiro. Ik krijg bijvoorbeeld rekeningen van mijn zorgverzekering per email met een IDEAL betaallink. Mijn hosting provider doet hetzelfde, en de Telegraaf stuurt ook emails met IDEAL betaallink. Ik denk dat dit ten dele het hoge aantal verklaart.
zodat ik niet hoef te tillen met zware voorraad items.
Spullen. Je hoeft een grote voorraad spullen niet te tillen.
De iDEAL-betalingen werden in 88 procent van de gevallen via een mobiele telefoon uitgevoerd. De overige 12 procent werd gedaan via internetbankieren
Vreemde tegenstelling. Op een mobiele telefoon gebruik je toch ook internetbankieren? En internetbankieren is toch niet de tegenhanger van een mobiel? Dan zou je eerder de tablet verwachten, b.v., of een laptop, etc.
Internetbankieren-website vs mobiel bankieren-app, lijkt mij?
Ik vraag me af hoe dit geteld word. Bij ABN scan je met je telefoon een qr-code en verifieer je daarmee de betaling. Telt dat dan als mobiel of internet?
Dat is een unverified rumor. Afgaand op de infographic gaat het om waar je de idealbetaling authoriseert, want ze hebben het over 'internetbankieren' versus 'bank-app' en het internetbankieren komt pas aan de orde nadat de QR-code getoond wordt (de winkelier initieert de betaling via zijn bank, jij accordeert hem in internetbankieren danwel de bank-app)
het internetbankieren komt pas aan de orde nadat de QR-code getoond wordt
Juist niet toch? Je komt eerst in de internetbankier-omgeving van je bank, daar kies je voor QR-code-autorisatie en dan pas scan je die code met je bank-app.
Ja en nee... op de landing-page van je bank kies je ofwel voor 'inloggen bij internetbankieren om te authoriseren' ofwel voor 'QR code scannen met de bank-app'
Ah dus het is eigenlijk een definitiekwestie... zie je die landingpage al als onderdeel van de internetbankieromgeving of juist nog niet?
Klopt, en mijn inschatting is dat Currence voor de statistieken 'authoriseren via QR Code in de bank-app' onder de mobiele schaart en 'inloggen in internetbankieren om te authoriseren' onder internetbankieren
De bankeigen app gebruiken (mobielbankieren) word bij de meeste banken als een ander "kanaal" gezien dan de website benaderen via een browser (internetbankieren).

Dat is domweg hun classificatie. Als jij de website met een mobiele browser bezoekt, dan telt dat als "internetbankieren". En ja, zonder internet kun je niet "mobiel bankieren".
Het aandeel mobiele betalingen is soms wat misleidend, wanneer je bank zoals ing toch altijd verificatie met je mobiel eist, dan kun je net zo goed de qr-code scannen en via mobiel betalen. Ook al loopt de rest van het bestelproces via de desktop/laptop.
Niet echt. Als ik op een site zit via mijn mobiel, en ik klik op betalen, kan ik niet een QR-code scannen maar moet ik het gewoon via de app bevestigen.
Maar hoe tellen ze dan? Bij iDeal (ING) moet je toch altijd via je mobiel bevestigen. Is het dan een bestelling via je mobiel?
En bestellen er dan echt zoveel mensen vanuit de mobiel? Dus ook de webshop bezocht op de mobiel? Want bij veel produkten/webshops vind ik een groot (desktop) scherm toch echt wel prettiger.
Het apparaat waarmee je de ideal transactie initieert is leidend. Dus doe je dat in je browser, dan telt het als een ideal betaling via je webbrowser.
Dus als je scanned telt het als een mobiele betaling? Ja, dan snap ik dat het aantal mobiele transacties toeneemt... maar zegt verder ook niets.
Nee want dan is de betaling al geïnitieerd (dit gebeurt op de achtergrond voordat jij ook maar door verwezen wordt naar je bank)
Meer dan je denkt. Alle grote shops hebben een app en zeker kledingshops (zalando enz) doen het goed. Even snel wat bestellen onderweg of bol.com. Alle kleine beetje samen zijn een grote hoop in deze. En de jeugd die groeit op met de telefoon als basis ipv de PC.
Bij veel webshops krijg je op het scherm waar je een bank kunt kiezen vaak al de optie om de qr code te scannen en mobiel te betalen, volgens mij worden deze als mobiele betalingen gerekend. Verder krijg je als je als bank voor ing kiest ook daar de optie om mobiel te betalen, zonder op de desktop in te loggen. Als dit ook als mobiele betaling geld dan is dat toch best een groot aandeel.
ofwel ~360/s gedurende heel het jaar.
Tja, iDeal is tegenwoordig overal. Een brief frankeren of pakketje opsturen - allemaal per iDeal.
Als je het online doet wel, maar ik frankeer mijn brieven met ouderwetse postzegels en frankeer pakketten bij het pakketpunt hier om de hoek.
Als tweaker wil je toch nieuwe dingen proberen en niet iets wat al honderden jaren bestaat?
Kan ik dan ook een transporter pad krijgen in mijn huis, anders moet ik alsof naar de super om de hoek lopen.
haha ja, dat ga je niet redden zelfs voor slechts een klein landje als nederland met je bitcoin blockchain en 4.6/s :+ (ja ja, lightning, blah blah blah)
Ik vraag me wel af hoeveel procent "onderlinge Idealbetalingen" zijn gedaan (tikkie, MP, betaalverzoeken banken) tov bedrijfswaardige Ideals.

Ik kan me prima voorstellen dat er veel onderlingen betalingen werden gedaan gezien veel winkels een tijd geen contant geld aannamen en stortapperaten niet bereikbaar waren wegens winkel/bankkantoor sluiting.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 25 juli 2024 03:05]

21 procent is C2C (betaalverzoekjes etc). Staat in het bericht :)
Ah bedankt voor de toevoeging :)
12.000.000.000 * +/- 35 cent transactie kosten, dat is een flink bedrag wat iDeal/Currence/Banken opstrijken.
De grote jongens betalen al lang geen 35 cent meer hoor.
En die 21% C2C betalingen kosten ook geen 35 cent.
ik probeer iDeal zoveel mogelijk te vermijden, ik betaal graag met debit VISA CRO-kaart --> extra cashback terug op al je aankopen. Bol.com, coolblue etc werkt perfect en is instant
extra cashback terug op al je aankopen
Gratis geld bestaat niet ;)
Je beseft dat we dit met zijn allen gewoon samen betalen? Van die typisch Amerikaanse verschijnsels die de prijzen omhoog stuwen met een groot bedrijf als winnaar.
De CC is niet duurder dan een andere CC. Natuurlijk komt het geld ergens vandaan, maar niet direct bij jou. Jij kan er zelfs winst op maken met Manufactured Spending.
Hier ook sinds een half jaar zoveel mogelijk via de visa cro kaart van crypto.com. Het bevalt mij prima. Icm met curve ook makkelijk te gebruiken met Apple Pay.

Grootste reden is natuurlijk dat ik nog verwacht dat die cro stukken meer waard worden en de cashback tikt echt wel aan op jaar basis. Per maand betaal ik toch zo 400 a 500 euro per maand met die kaart. Gratis Spotify en Netflix en het is een nobrainer.
ohja! gratis Spotify en gratis Netflix is natuurlijk ook grote pluspunt! en niet te vergeten dat je op stablecoins 12% rente krijgt per jaar, terwijl de bank dit niet aan jou kan bieden
Bank kan wel garanderen dat je tot 100k verzekerd bent. Crytpo.com, Nexo, Celsius, allemaal moet je met zeer kritische blik blijven bekijken. Ik verwacht nog wel dat 2 van de 3 de komende 5 jaar compleet leeg gelopen zijn.
Dat zijn een kleine 60 transacties per persoon per dag bij 17.000.000 inwoners. Lijkt me wat veel, elke dag weer een jaar lang.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.